Erik Faas

ONTMOETING MET.....


Erik Faas, met wie ik heb afgesproken aan de oever van de Ringvaart van de Zuidplaspolder of kortweg 'het kanaal' zoals ze in Moordrecht zeggen. Erik zit te oefenen voor a.s. zaterdag als 'zijn' HSV Moordrecht op dit water een competitiewedstrijd heeft gepland. Nu zou je denken dat een visser die hier is opgegroeid toch onderhand de details voor dit water wel kent, maar dat ligt toch iets anders. Erik laat namelijk niets aan het toeval over en wil, niet alleen voor deze wedstrijd, maar voor vrijwel alle wedstrijden haarfijn weten wat de laatste bevindingen zijn op het te bevissen wedstrijdwater. Dit tekent deze rashengelaar die vooral de vaste stok als zijn wapen beschouwd.


Erik aan het 'kanaal'
Natuurlijk met de vaste stok
Vergroeid met de plaatselijke visclub, zo moet je het in feite zien, want vanaf zijn 12e vist Erik de competitie al mee (inmiddels 9x het kampioenschap behaald) en omdat er toen meer dan nu op punten en op aantallen werd gevist is dat ontegenzeglijk een prima basis geweest voor zijn huidige  vaste-stok-visserij. Vanaf zijn 18e neemt hij als secretaris plaats in het bestuur van de 'Moordse' hengelvereniging, een functie die hij nu een kleine 30 jaar later nog steeds bekleedt. Ook de wedstrijdcommissie kan al een groot aantal jaren rekenen op Erik's inzet en warme belangstelling. Daarnaast zet hij zich in als contactpersoon voor de meeste wedstrijden in de regio en is daarvoor altijd bereikbaar. Op bestuurlijk niveau is Erik dus niets vreemd, dit komt bijvoorbeeld tot uiting in de organisatie van het jaarlijkse verrassingsconcours van de vereniging, waar veelal per koppel in bootjes wordt gevist op de Nieuwkoopse Plassen, de Breukelveense Plassen of bij Hank in de Biesbosch. Hiervoor bestaat veel belangstelling van de leden en als je bedenkt dat deelnemers + alle hengelspullen per bus naar de bestemming worden vervoerd en daar na afloop ook een natje en droogje wordt genuttigd, weet je dat een gedegen organisatie nodig is. Naast zijn drukke baan bij KPN vindt hij ook nog tijd en ruimte om voor de jeugd in de bres te springen en via de Stichting Brains jeugdwedstrijden te organiseren.


Casters favoriet
Favoriete hengelZoals gezegd zat hij al vroeg in het wedstrijdwereldje waar hij, met eigen woorden gezegd, opkeek tegen de grote mannen in die tijd als Gar Blom en Bertus van Dijk. Eerstgenoemde was jarenlang de te kloppen man in Moordrecht en met laatstgenoemde ging hij mee naar o.a. de Breevaart in Reeuwijk waar hem de fijne kneepjes van de brasemvisserij werd bijgebracht. Ook bij de fam. Poeze werd Erik in zijn jeugd goed geholpen met o.a. het leren maken van een voertje op de vrijdagavonden en het zorgen dat de spulletjes op orde waren. Vroeger viste je op punten en HSV Moordrecht hield toen 's zomers op de dinsdagen in de avond een vrouwencompetitie en op woensdag een mannencompetitie. En omdat die wedstrijden altijd in de plaatselijke De Waal (onderaan de dijk) werden gevist was Erik daar steevast bij en toen al scoorde hij redelijk. In zijn late jeugd (inmiddels in bezit van een auto) heeft hij ook een aantal jaren meegevist met de visclub uit Krimpen aan den IJssel, waar ’s winters om en om in de Hollandse IJssel werd gevist (begintijd van de feeder) als het getij goed was en de andere week (vaak) in de singels in Gouda of in de Rotte. In deze tijd heeft Erik veel opgestoken van het fanatieke groepje wedstrijdvissers en de basis gelegd voor het feedervissen op stromend water en licht vissen met de vaste hengel.


Sponsoring onmisbaar voor team
Alles onder handbereikDat 'scoren' zit hem in het bloed en dat zie je ook vanavond waar in feite niets op het spel staat, maar waar wel alles uit de kast wordt gehaald om de vis aan de praat te krijgen. Met licht materiaal, dobbertje 0,3 gram en onderlijn 08/00 en haakje 18 of 20 vangt hij zijn visjes, meest bliekjes van 12-20cm. Stagneert de beet dan is een cupje met een weinig aas of een balletje voldoende om de zaak weer in beweging te krijgen. Deze methode past hij, zeker in de clubwedstrijden, dikwijls toe met vrij vaak een positief resultaat. Want mocht blijken dat de feeder, die hij toch nagenoeg ook altijd klaar zet, niet het verwachte effect geeft durft hij tot het einde door te gaan met de focus op de vaste stok. Zoals gezegd dikwijls met een 1, 2 of een 3-tje als resultaat. Nog altijd beter dan gokken op die ene platte die veelal toch niet komt en daardoor 15 of meer punten te scoren.


Favoriete pennetjes
VoluitNaast genoemde activiteiten is hij ook druk met 'Team Moordrecht', in feite het verenigingsteam dat naar buiten treedt en HSV Moordrecht vertegenwoordigt in regionale en landelijke wedstrijden. Jaarlijks wordt naast de competitie een kalender gepland voor deze wedstrijden. Overigens gebeurt dat niet zonder verplichtingen, immers het team wordt gesponsord door Van Vliet heftrucks en voermagnaat VERPA. Het is dus niet verwonderlijk dat alle teamleden met de voertjes van dit bedrijf vissen en daar wordt verder ook niet geheimzinnig over gedaan. Voor de voornvisserij wordt veelal een pak Black Magic opengetrokken en de feeder wordt gevuld met Brasem UK. De basis voor Team Moordrecht is toch ook zeker de gezelligheid van de teamleden en gelijkgestemdheid.


Concentratie

Favoriete wedstrijden zijn voor hem (als het in de agenda past) bijv. de ECO cup in de Vlaardingse Vaart die hij onlangs nog winnend afsloot, de marathon in diezelfde vaart, de Ring Zevenhuizen en nog een handvol andere regiocompetities en losse -wedstrijdjes. Bijna al deze wedstrijden heeft hij al een keer winnend afgesloten of is in elk geval hoog geëindigd. Wat hem als verste herinnering nog is bijgebleven is toen hij als 16-jarig ventje een wedstrijd met 90-100 deelnemers in de Haarlemmer Ringvaart op zijn naam schreef met........ 1 baarsje. In datzelfde jaar werd hij nipt 2de in een grotere wedstrijd te Krimpen aan den IJssel, waar hij net een mooie vaste hengel aan zijn neus voorbij zag gaan en ook een mooie 2de prijs, nl. een half varken maar niet nam, want hij reed mee en zag er destijds geen heil in om dat ding mee te moeten nemen! De nr. 3 van deze wedstrijd nam het varken en verkocht het ter plaatse voor enkele honderden guldens. Een hard gelag op dat moment, maar nu een leuke herinnering.  Verder heeft hij samen met koppelmaat Berry in een bootjeswedstrijd van Jacco Ippel in de Biesbosch de overwinning behaald met op 1 ons na een gewicht van 200 kilo. Met 9 bootjes werd toen 1100kg vis gevangen. Met Berry heeft hij diverse marathons gevist al dan niet met succes, waarbij Berry altijd het zware werk met de feeder op zich neemt en Erik het fijne werk met de vaste stok op knapt. Verder vindt hij de prachtige aanbeten van karpers of steuren op 't Mun een fantastische ervaring en is ook de winter- en havenvisserij aan hem besteed. Vorig jaar eindigde hij in een wedstrijdje in Huizen met ruim 7 kilo voorn nipt op de tweede plaats. De winnaar had 100 gram meer en bleek 's lands beste vrouwelijke visser Anja de Groot te zijn. Even stak dat maar al snel had Erik de realiteit onder ogen, een prima prestatie.


Een cupje doet wonderen
Cuppen een juiste methode


Op de vraag wat zeker niet mag ontbreken in dit verhaaltje kwam de koppelwedstrijd van de Vrije Vissers in de Haarlemmer Ringvaart uit de herinnering naar boven. Door afwezigheid van Berry viste Erik die dag (nog in het guldentijdperk)  samen met ondergetekende als gelegenheidskoppel. Door omstandigheden wat later bij de loting aangekomen lagen er nog maar enkele kokertjes in de emmer. Van de organisatie hoorden we dat nummer 3 (aan het Gat van Vijfhuizen) er nog in zat, als gast liet Erik mij het lootje trekken, het werd.....nummer 3. Van dit gat wisten we dat in elk geval 'ver' moest worden gevist, voorbij de glooiing op 60m in het diepe van het gat. Met ca. 23 kilo werden we vakwinnaar en overall 2e en gingen met 1200 gulden naar huis. Topvissers die bijkans aan dit water woonden, hadden voortijdig hun spullen al ingepakt omdat ze niks vingen en kwamen bij ons kijken hoe we dat 'flikten'. Laten we het, nu zoveel jaren later, maar houden op een pure wormenvisserij, de boilies waren nog lang niet in beeld.


VERPA
Grof aas bij feederen


Hoewel het al ver na 20.00 uur is vangt Erik nog steeds zijn visje, maar met de feeder die hij al die tijd heeft uitleggen valt weinig eer te behalen. Hopelijk lukt dat zaterdag wel, want één brasem hier levert vrijwel zeker meer gewicht op dan 2 kilo! Erik, succes voor zaterdag en bedankt voor je tijd en medewerking aan dit verhaal. Het zal niet de laatste keer zijn dat wij elkaar aan de waterkant ontmoeten.


Rinus Reichard


Copyright © All Rights Reserved