Jan de Jong

ONTMOETING MET.....


Jan de Jong, destijds een begenadigd wedstrijdhengelaar die de Goudsche regio jarenlang onveilig maakte, lootte je naast hem dan had je een 'zware dobber'. Tijdens een fietstochtje door diezelfde regio zie ik hem op een niet alledaagse visstek aan de Hollandse IJssel zitten, typisch Jan, gaat de moeilijke stekken niet uit de weg en altijd op zoek naar uitersten! Zittend op een beweegbare aanlegsteiger net buiten de Julianasluizen houdt hij de zaken scherp in de gaten, hoe hard zakt het water, welke methode levert een aanbeet op en welk aas wordt het best geaccepteerd. Dus gewoonweg simpel nadenken en jezelf de vraag stellen hoe de vis vandaag kan worden aangezet tot azen.


Zo'n 10 jaar geleden heeft Jan om - voor buitenstaanders - onduidelijke redenen van de ene dag op de andere zijn hengelspullen in de hoek van de schuur gezet om ze voorlopig niet meer aan te raken. Genoeg van alle (rand)zaken die het (wedstrijd)vissen met zich meebracht ging hij zich bezig houden met andere, waarschijnlijk op dat moment, leukere dingen. Maar sinds anderhalf jaar heeft hij de draad weer opgepakt, heeft een dag besteed aan het schoonmaken van zijn spullen (voer van 8 jaar oud opgeruimd) en is fanatiek als vanouds weer 'lekker bezig'. Weliswaar niet in wedstrijdverband maar heerlijk in de eigen omgeving waar het barst van het viswater, al moet je voor sommige wateren wel oog hebben. Omdat hij geen auto heeft doet Jan alles op de fiets die hij vindingrijk heeft omgebouwd tot een mooi transportmiddel waarmee hij overal komt waar hij wil zijn.


We gaan even terug in de tijd en op mijn vraag wat hem het eerst te binnen schiet als het gaat om wedstrijden in de regio komt hij direct met de Waddinxveense Sportweek wedstrijden (de voorloper van de huidige HSW Regiowedstrijd) in de Gouwe op de proppen. Ik meen te weten dat hij die een keer gewonnen heeft, maar wordt gelijk door Jan gecorrigeerd: twee keer! Alleen de jaartallen zijn hem ontschoten, maar dat diept de auteur van dit artikel wel even op uit zijn uitgebreide archief van 'vergeelde' uitslagendocumenten. Het blijkt 1994 te zijn als Jan de 'Sportweek' voor de eerste keer wint, toen met het acceptabele gewicht van 4.670 gram in 2,5 uur tijd in de avonduren. Het leg me bij dat hij destijds aan de Zuidkade al met de pas geïntroduceerde feeder/picker en met geknipte piertjes in de korf (jaja) iedereen het nakijken gaf. De tweede keer dat hij de Sportweek won was in 2002. Hij ving toen 6.120 gram en de naast hem vissende Wil-Jan kon, zoals uit de uitslag van toen blijkt, had beduidend minder. Met diezelfde Wil-Jan won hij in dat jaar wel een koppelwedstrijd in de Amsteldrecht met een voor die tijd fenomenale vangst van 37 kilo. Uit die jaren schiet hem ook nog een overwinning te binnen bij een Expert wedstrijd in de Oude Rijn waar hij met ruim 10 kilo iedereen de baas bleef.

In competitieverband heeft Jan overigens weinig gevist. Ooit in 1988 nam hij deel aan een competitie van de 'Haagse' en werd gelijk kampioen. Een jaar later kwam hij in de laatste wedstrijd, die hij met 17 kilo won, 100 gram te kort om de titel te prolongeren. Dat jaar waren er onderling bij die club veel trubbels over wel/geen en tussenliggende kopplaatsen met name aan de Amsteldrecht, hetgeen de sfeer niet ten goede kwam. Voor Jan een reden om abrupt met de competities te stoppen!
Tegenwoordig heeft Jan zijn spulletjes weer prima op orde en ook de 'methodes' voor de moderne visserij zijn hem niet vreemd. Ook hieruit wil hij zoveel mogelijk rendement halen en het zou Jan niet zijn als hij ook hierin heel ver gaat, bijvoorbeeld door het aanbieden van een caster als aas in een baitbandje. De 'methode' visserij is hem dus niet vreemd meer getuige de vele (pellet)korfjes in zijn kist. Maar bovenal gaat zijn voorkeur uit naar het vissen met de vaste stok en dan zo secuur mogelijk. Doet de vis het niet of slecht dan gaan we nog dunner en worden onderlijntjes van 07/00 of desnoods 06/00 voor de dag gehaald met piepkleine haakjes die hij ouderwets met 'de hand' aan knoopt. De eerder genoemde caster staat bij hem als aas op één genoteerd, zonder casters wordt er niet gevist! Nog een vaste stelregel van Jan: alles gaat mee naar de waterkant, pas daar besluit hij hoe er die dag gevist wordt.
Zoals gezegd zijn er mogelijkheden zat rondom Gouda, zo heeft hij de nieuwe wandelpromenade aan de Gouwe achter de Julianasluis al eens uitgeprobeerd en dat is vooral in de winter een lucratieve stek. Ook de kruising van Binnen en Buiten IJssel behoort tot zijn favorieten en wat te denken van de IJssel bij de Veerstal. Hier boekt hij drie achtereenvolgende dagen met de feeder op zo'n 22-25m verrassende resultaten. Dag 1 vangt hij 23 platten, dag 2 is de oogst 26 platten om vervolgens dag 3 met 2 platten te eindigen. Dit is in feite het wonderlijke maar tegelijkertijd onvoorspelbare in de visserij. In het Gouwekanaal, ook geen onbekend terrein voor hem, vangt hij niet alleen kolblei van 45,5 cm en baars van 34,5 cm met de feeder, maar ook een brasem van 66 cm op korte afstand met 4-5 deeltjes. In de winter wil hij de Goudse Singels weer opzoeken op jacht naar de blankvoorn.
Vandaag zit hij dus aan de Buiten IJssel maar de vangst is bovenverwachting slecht. In het anderhalf uur dat ik met Jan aan de praat ben wordt geen enkele vis gevangen, wel komt er een enkele keer een uitgekauwde  made of caster boven uit het hier 7 m diepe water. Dat houdt hij zoals gezegd scherp in de gaten want met het afgaande tij van dit moment moet de dobber op gezette tijden 'omlaag'. Om te bewijzen dat er wel degelijk vis zit, laat Jan de brasems zien die al snel na het begin werden gevangen, zowel met de 7m stok als de feeder op korte afstand.

Jan heel veel dank voor dit gesprek, je uitleg en je inzicht in de hengelsport. Succes met deze hobby. Het was een fijne ontmoeting.


Rinus Reichard


Copyright © All Rights Reserved