Vangsten


VANGSTEN 2019


Wedstrijden bij 'witte hek' etc. in 2019 taboe, volg de ontwikkelingen, klik hier


ATTENTIE:

Najaarswedstrijden John Kooij Hengelsport op zondag 13 en 20 oktober 2019, klik hierGouwekanaal (Gouda) 16-09-19 / 16C - N2 - bewolkt/regen

Rinus: heerlijke visdag aan het kanaal gehad, vanaf minuut één tot het einde ‘in de beet’, al was dat in de eerste uren vooral nerveus getik op de top. Naast kleine bliekjes waren het toch vooral ook scheppertjes die het met name op maden en (stukjes) worm hadden voorzien. Beide afstanden (15 en 25m) gaven hetzelfde beetpatroon dat – haast gebruikelijk hier – in het laatste uur rustiger werd en ook toen een 6-7 platten opleverde. Met rond de 45 stuks op de teller en naar schatting zo’n 10kg aan gewicht tevreden huiswaarts.


Nederrijn (Oosterbeek) 16-09-19

JanV: zondag de negende wedstrijd gevist in de zomercompetitie in Oosterbeek. Met nog een wedstrijd te gaan is de spanning aan de kop nog meer toegenomen. Op de slechtste plaats waar deze vereniging vist moest het dan gebeuren, maar zoals de hele competitie al weer een plek midden van het parkoers, maar het liep allemaal met een sisser af. Juist op deze stek gekozen voor de vaste stok op 11 meter waar een diepte is van ongeveer 3 meter, met daarnaast een lichte feeder op een afstand van 30 meter. Ik was niet de enige die daar zo over dacht ook mijn buurman koos voor de stok en hij wist deze ronde dan ook te winnen met 2370 gr. Zelf werd ik 2e met 1760 gr. Dit is te wijten aan het feit dat ik toch nog even met de feeder viste en ook nog 3 vissen naast het net gooide (oliedom). De nr. 3 wist met de feeder 1750 gr kleine vis te vangen, nr. 4 had 1340 gr. met 2 vissen waarvan er één 1300 gr. woog en de nr.5 had 880 gr. De koploper had een mindere dag met een 7e plaats maar blijft aan de leiding, gevolgd door 2 deelnemers met gelijke punten, het wordt dus spannend over twee weken.


Amsteldrecht (Nieuwveen) 15-09-19 / 20C - NO3 - half bewolkt

Rinus: de 57e editie v/d Ring Zevenhuizen, een onderlinge wedstrijd tussen 6 regioclubs, werd afgelopen zaterdag met 49 deelnemers gevist, traditioneel in de Amsteldrecht. Voor dag en dauw waren de uitzetters v/h parcours al aanwezig om een degelijk traject uit te lopen en uiteraard te bewaken, dank daarvoor mannen. Er werd in 3 vakken gevist en vooral bij dit water is een goede loting belangrijk en dikwijls bepalend. Niettemin werd er slechts één ‘nul’ genoteerd hetgeen al een indicatie is dat er best een vis(je) te vangen was. Jammer genoeg voor de meesten niet die dikke voor dit water kenmerkende platten, maar wel veel (schep)blieken zowel met de stok als feeder. Ook werd hier en daar best veel voorn gevangen door de vaste stokkers. Kortom met een gezamenlijke vangst van 173,6 kilo was er aardig werk aan de winkel. Na een aantal succesvolle jaren moest HSW nu de verenigingswisselbeker overdragen aan Nieuwkoop (VVNN) dat met 32,5 kg (gebaseerd op de 5 beste resultaten per club) de winst pakte. HSW werd 2e met 29,6 kg en Alphen 3e met 26,1 kg. Individueel winnaar werd Erik Weijgertse uit Nieuwkoop met 17,7 kg (aan op zijn stek wel aanwezige platten) waarmee hij in belangrijke mate bijdroeg aan de clubwinst van VVNN. Een goede visser op een goede stek (A3) blijkt weer eens een succesformule, proficiat Erik. Tweede in vak A werd HSW-er Ron Sluyk met 10,1 kg. Met 9,2kg werd Sebastiaan Lockhorst van Zevenhuizen winnaar van vak C. Phil Mulder van Alphen pakte met 6,6kg de winst in vak B. Zelf kwam ik op stek B30 te zitten, het smallere gedeelte links v/h zogenaamde ‘brede stuk’. Mijn keuze viel op de vaste stok 11,5m in de hoop hiermee na verloop van tijd een bonusvis te vangen. Helaas bleef de vangst beperkt tot een paar schepbaarzen en een aantal bliekjes. Natuurlijk ook de feeder ingezet tegen de rietkraag aan overzijde maar op dit gedeelte v/h traject waren de dikke platten niet aanwezig. Gelukkig leverde mijn tweede feederstek op 10m uit de andere oever nog een 20-tal blieken en één klein platje op zodat ik nog 5,6kg op de weegschaal kon leggen en dat was voldoende voor de 3e prijs in vak B. De prijzentafel was weer rijkelijk gedekt door toedoen van sponsor John Kooij Hengelsport, waarvoor natuurlijk hartelijk dank. Klik hier voor de volledige uitslag.


Heimanswetering (Woubrugge) 07-09-19 / 16C - NW3 - bewolkt/regen

Rinus: andermaal naar de wetering geweest met HSW, voor de 15e competitiewedstrijd die met slechts 9 deelnemers 32,5kg oplevert. Minder dan woensdag maar de (weer)omstandigheden zijn dan ook iets anders. Eén ding is wel duidelijk, de vaste stok is het wapen van vandaag en als je de niet uitpakt lig je al een straat achter. Zelf val ik onder deze categorie want afgaande op j.l. woensdag hou ik het volste vertrouwen in de feeder maar dat pakt verkeerd uit. Ik kom dan ook niet verder dan 2,5kg uitsluitend bliek(jes) en moet dus een platte ontberen. Wil-Jan pakt wel een dikke platte met de feeder en vult de rest van zijn vangstgewicht aan met de vaste stok en komt aan een keurige 6,2kg waarmee hij de winst veilig stelt. Proficiat! Martin doet op staart eveneens goede zaken met 5,8kg en pikt een 2-tje mee. Tinus op stek 2 haalt 3 punten binnen met 5,2kg. Peter en Gerard worden met 3,7 en 3,5kg 4e en 5e. Klik hier voor uitslag en tussenstand.


Heimanswetering (Woubrugge) 04-09-19 / 17C - ZW5 - bewolkt

Rinus: de 14e ouderenwedstrijd van HSW wordt met 9 man in de Heimanswetering gevist en levert uiteindelijk 47,5kg op, met een gemiddelde van ruim 5kg p.p. dus alleszins redelijk. Omdat vriend(in) platte niet in overvloed aanwezig is of in elk geval weinig trek heeft moeten de gewichten komen van kleine(re) vis en dan ben je qua snelheid weer beter af met de vaste stok. Het is dan ook Martin die op kantnr 2 een prima morgen heeft met de stok door frequent op 11,5m te vangen en zo het winnende gewicht van 7,4kg binnen te slepen. Proficiat! De nummers 2 en 3 zitten hem wel dicht op de hielen, met de feeder halen Herman (7,2kg) en Dick (7kg) bijna als enige enkele platten op het droge naast een aantal blieken. Zelf kom ik niet verder dan 5,8kg en een 4e plaats met een 30 vis(jes) en 1 platje onder het kantje en een serie blieken met de feeder op 3/4. Rob pakt 5 punten met 4,7kg voornamelijk gevangen met de stok op 7-8m. 


Vijver (Gendt) 04-09-19 

JanV: zondag 1 sept. hebben we de jaarlijkse gezelligheidswedstrijd gevist, met 20 vissers zijn we vertrokken naar de karpervijver Gendt bij Gendt. Om 8.00 uur aanwezig en om 9.00 uur gestart met vissen op een plas water wat de helft is van de Petteplas maar waar een karper bestand op zit van 5000 kilo en de zwaarste vissen rond de 7 kilo zijn. De eigenaar wil nog uitbreiden naar 8000 kilo, in elk geval vis genoeg en iedereen verwachtte een aardig netje karper te vangen, maar die vlieger ging niet op. Had zelf de vaste hengel van 8 meter uitgepakt met elast. in 3 delen en een lichte feeder met 0,25 mm nylonlijn en onderlijnen van 0,22. De eerste 2 uur gevist met de stok 0,16 lijn en onderlijn ook 0,16, hier heb ik twee zeelten van 12 cm mee gevangen voor de rest niets dus. Toen de feeder maar gepakt en bij de eerste inzet ook de eerste karper van 2,5 kilo. Na veel kleine rommelbeetjes de tweede en derde karper, niet zo groot als de eerste maar toch vis. Toen was er een pauze van een uur met een lunch aangeboden door de vereniging, die overigens alle kosten voor haar rekening nam. Na de pauze de stok nogmaals geprobeerd maar geen visje te vangen dus de feeder maar weer gepakt, hiermee wist ik er nog 4 mee te vangen en 3 dikke vissen te verspelen. Na het eindsignaal werd er gewogen waarbij de winnaar ruim 23 kilo had en nr 2 aan 12 kilo kwam. Zelf 3e geworden met 10,6 kilo en mijn buurman 4e met 10,4 kilo. Omdat het ook weer een blinde koppel was werd er na de rekensom pas duidelijk wie er met de prijzen van door ging. Het koppel waar ik in zat ging nog weg met de 3e prijs. Ondanks dat er de helft minder werd gevangen dan vorig jaar was de dag geslaagd met mooi en droog weer.

Ringvaart (Weteringbrug) 02-09-19 / 18C - NW3 - half bewolkt

Jorden: zaterdag hebben wij van HSV Gr R'dam afd Zev-Mkp onze 12 competitie wedstrijd gevist aan de Ringvaart bij de weteringenbrug. De voorspellingen van het weer waren goed en de vangstberichten waren ook positief te noemen. Het water lag er werkelijk prachtig bij - zo glad als een spiegel - er was geen rimpel te zien en de zon was haar best al aan het doen en niets stond in de weg voor een mooie visdag. Jammer genoeg zat er weinig tot geen beweging in het water en bleven de beten uit. De meesten vissers lagen naar de overkant met de feeder en een paar met de vaste stok, dat bleek ook de beste keus. Want rond 10:00 /10:30 begon er zo veel boot verkeer langs te komen dat het niet mogelijk was om langer dan 2 min in te liggen. Jacques wist de overwinning te pakken met de vaste stok. Ik had een brasem kunnen vangen in de ochtend en verder met de vaste een aantal voorns en werd 2e. en John wist 3e te worden met 1 platte en loste helaas nog een dikke vis op het einde van de wedstrijd. Door het massaal uitblijven van de brasems en het bootverkeer viel de vangst hier erg tegen. Klik hier voor uitslag en tussenstand.


Ringvaart (Liede) 02-09-19 

Bert: zondag 01-09-2019 wedstrijd nummer 6 van de comp vaste hengel van HSV Alphen. Er werd met 11 man gevist op de zelfde plek als vorige week bij de vrije hengel comp n.l de Ringvaart van de Haarlemmermeer genaamd de Liede. Vorige week konden we terugzien op een top vangst vandaag liep dat wel enig-zins anders. De totaalvangst was vandaag bijna 20 kg waarvan Joop Zuidam vissend op kop 5500 gram voor zijn rekening nam op afstand gevolgd door Joop Slagter met 2940 gram. Voorwaar blijkt maar weer dat de ene dag de andere niet is. We zullen maar hopen op betere tijden. Klik hier voor uitslag en tussenstand.


Gouwekanaal (Gouda) 02-09-19

Rinus: zaterdag aan het Gouwekanaal vertoefd waar ik ‘aansluit’ bij Dirk, we hebben het rijk alleen vandaag tot het laatste uur als zich toch nog een hengelaar tussen ons in ’wurmt’! Helaas voor hem is de buit dan al binnen, want beide vangen we een flinke klus vis vooral in de eerste uren. De vis werkt om het zo maar te zeggen heel leuk mee. Zelf kom ik aan de 25 stuks op de teller, een 10-tal bliek(jes) en de rest platten en platjes. Wederom staan maden als ‘favoriet’ op het menu van vriend(in) platte en meest gevangen op de gebruikelijk afstand hier van 20-25m.


Ringvaart (Liede) 29-08-19 / 24C - ZW2 - half bewolkt

Bert: zondag 25 Augustus vrije hengel comp nr 6 van HSV Alphen, er werd met 10 man in de Ringvaart van de Haarlemmermeer gevist bij de Liede. De omstandigheden waren wat het weer betreft geweldig. Ook het water lag er goed bij, hoewel bij de voorbereiding bleek het water stevig te stromen voor de vaste stokkers reden om te bedenken of zij toch ook maar een feedertje in moesten zetten. De keuze blijft toch altijd lastig. Voor de een valt het gunstig en voor de ander blijkt achteraf de keuze foutief. Wat heet foutief belangrijk in deze is of je er in gelooft op het moment van de start, je kunt altijd nog wel je methode aanpassen. Dat was vandaag ook wel van toepassing want we waren nog maar net gestart of de stroming viel bijna geheel weg. Of dit het vang resultaat heeft beinvloed is gissen. Als je met 10 man ruim 77 kg vis weet te vangen dan mag je in ieder geval spreken van een geslaagde visochtend. Dagwinnaar werd Henk Groen met 12900 gram op de voet gevolgd door Arie v d Laken met 12080 gr. proficiat mannen. Henk ving zijn vis met de feeder in de midden en Arie heeft de meeste vis aan de stok gevangen. 

Petteplas (Waddinxveen) 28-08-19 / 28C - ZW2 - half bewolkt

Rinus: vanmiddag met de fiets naar de Petteplas ‘gewapend’ met een feeder, maïs-boilies-pellets, een handje voer en wat geweekte 2mm pellets. Uiteraard ook de benodigde koele drankjes want het zal een ‘hete’ middag worden in een aantal opzichten. Ik drop de (methode)korf op een kleine 25m en begin met 2 maïskorrels op de hair. Een half uur en 4 korfjes verder zie ik licht gefrommel aan de top, waarschijnlijk klein goed!? Ik schakel over op een donkere pellet en daarmee is het binnen de minuut raak. Een platte van het hier bekende formaat ‘hangt’, met 63cm blijkt deze achteraf van de 9 exemplaren de grootste te zijn. Overigens heb ik ook gevangen met oranje wafters, maar het spektakel moet nog komen. Voor de verandering prik ik eens een witte wafter op de hair en deze wordt ook binnen de minuut ‘genomen’. De vis aan de andere kant v/d lijn vliegt gelijk naar het midden maar kan hem gelukkig nog ‘houden’. Drie kwartier en vele vluchtpogingen later – gelukkig de slip goed afgesteld – ligt er een pracht spiegelkarper voor mijn voeten klaar om te scheppen, maar dat valt niet mee. Gelukkig komt maatje Gert even langs – had aan de andere kant v/d plas e.e.a. al een half uur gadegeslagen – en is precies op tijd om met vereende krachten de vis op het droge te krijgen. Weegschaal heb ik niet bij me maar ik moet me sterk vergissen als deze ‘spiegel’ niet rond de 20 pond is, de lengte is in elk geval 91cm. Zo zit je ineens aan een kleine 30kg vis! Technische details: voorslag 25/00, methodekorf 22 gram, onderlijn 10cm 20/00, haakje 14 GURU, bayonet aan de hair.


N-H Kanaal (Akersloot) 28-08-19

Theo: het was weer bloedheet afgelopen zondag daar aan het N-H kanaal bij Akersloot, waar we de 6e competitiewedstrijd van HS de Vrije Visser visten, ben benieuwd of de vis wel mee ging werken? Na enkele goede uitslagen 2 weken geleden bij de pont hadden we er dit keer allemaal ook veel zin in. Helaas was er zaterdag een koppelwedstrijd van 3 andere verenigingen geweest, dus besloten we wat verder van de pont af te gaan zitten, meer richting beton fabriek. Als ik bij het kanaal arriveer hebben Ben en Koos al een mooie baan uitgezet voor de 14 deelnemers. Bij de loting komen Cor (op kop) en Arie (op staart) er voordelig uit, Arie gaat met de stok en Cor met de feeder. Zelf loot ik midden in de baan en dan wordt het alweer wat lastiger vooral als je ook nog die hakbak Ben naast je hebt zitten. Hoe hij het elke keer weer doet ik weet het niet, trouwens liegen kan ie ook, want hij had alleen maar klein goed zij hij, later bleek dat toch anders! Naarmate het lichter werd, we zitten al weer verder in de tijd, blijkt dat er een dikke groene laag drab op het water lag, het leek wel erwtensoep. Er waren dus twijfels over leuke vangsten en dat werd helaas ook werkelijkheid voor vele vissers die de feeder verkozen boven de vaste stok! Met veel kleine vis ben je gewoon secuurder en sneller met de vaste stok. De grootste gewichten kwamen zoals verwacht van kop en staart, Arie ving 7.900 gram en werd 3e, Cor Hofstede kwam tot 8.625 gr en werd 2e. Toch moesten zij Ben van de Ark voor laten gaan want op plek 4 haalde deze 8.875 gr boven water, goed voor de winst en de eerste plaats in het totaal klassement.

De uitslag:

1 BEN VAN DE ARK 8.875 GRAM 

2 COR HOFSTEDE 8.625 GRAM (KOP)

3 ARIE SCHOUTEN  7.900 gram . (STAART )

4 CEES VAN RHIJN 6.000 GRAM 

5KOOS VAN DE ARK 5.900 GRAM 

6 VRIES STOMPHORST 4.575 GRAM 

7 GERT-JAN VERKERK 4.450 GRAM 

8 THEO MEEUWENOORD 4.000 GRAM 

9 RON PUPER 3.975 GRAM .

10 PHIL MULDER 3.825 GRAM 

11 TON KOOPMAN 3.775 GRAM .

12 JOHAN PUPER 3.050 GRAM .

13 DIRK VAN RIJN 2.500 GRAM .

Veel vissers die hoog stonden in het klassement hadden het vandaag lastig, het blijft nou eenmaal vissen.

STAND NA 6 WEDSTRIJDEN 

1 BEN VAN DE ARK 25 PT  59.175 GRAM

2 JOHAN PUPER 30 PT 52.275 GRAM .

3 THEO MEEUWENOORD 30 PT 42.750 GRAM 

4 PHIL MULDER 34 PT 43.450 GRAM 

5 VRIES STOMPHORST 35 PT 56.725 GRAM 

6 COR HOFSTEDE 39 PT 38.300 GRAM 

7 CEES VAN RHIJN 42 PT 35.050 GRAM 

8 RON PUPER 44 PT 36.000 GRAM .

9 DIRK VAN RIJN 46 PT 31.825 GRAM 

10 KOOS VAN DE ARK 51 PT 25.375 GRAM 

11 TON KOOPMAN 55 PT 23.375 GRAM 

12 ARIE SCHOUTEN 56 PT 20.450 GRAM

13 GERT-JAN VERKERK 61 PT 15.425 GRAM 

Heimanswetering (Woubrugge) 24-08-19 / 22C - NO3 - zonnig

Rinus: vandaag de 14e competitiewedstrijd van HSW gevist in de Heimanswetering ‘daar bij de molen’, met 12 deelnemers ruim 40 kilo betekent 3,4kg gemiddeld p.p., het kan slechter! Tot 10 uur is het vooral rustig op en aan het water, daarna veel pleziervaart waardoor er meer reuring/stroming in en op het water komt. Hier moet je terdege rekening mee houden, zeker voor de feederaars want mede door wat drijfvuil wordt hier en daar een lijn(tje) verspeeld aan bootjes. Zelf heb ik daar helaas ook mee te maken en dat kost natuurlijk weer ‘reparatie minuten’. Niettemin tref ik het wat de loting betreft want nummer 2 staat hier te boek als één v/d betere stekken. Met de feeder haal ik zowel op 15m als 6-7m uit de overzijde 9.8kg brasem en bliek op de kant, dit gewicht is inclusief een 20-tal vis(jes) met de korte stok ‘onder het kantje’. Het blijkt in elk geval voldoende te zijn voor de winst vandaag. Wil-Jan wordt 2e met 6,9kg voornamelijk gevangen met het 4m stokje en er zit veel baars onder zijn vangst. Ron wordt 3e met 4,4kg, Rob 4e met 3,8kg en Arie 5e me 3,7kg. Vanaf de 14e wedstrijd is het bij ons gewoonte om de 5 ‘afvallers’ mee te nemen in de tussenstand. Al verandert daardoor niet (erg) veel in de rangschikking, de (eind)punten komen wel wat dichter op elkaar te zitten waardoor wel enige ‘spanning’ is teruggekeerd.  


Gouwekanaal (Gouda) 24-08-19

Rinus: op vrijdag bezoek ik dit water nogmaals met Rens (kleinzoon), stond al langer op de planning maar het kwam er maar niet van, druk-druk-etc. We zijn niet voor niks geweest want zijn eerste inworp levert al een platte op dus een goed begin is het halve werk. Helaas werkt de vis minder mee als afgelopen woensdag, maar met 8-9 exemplaren de man is de vangst redelijk en doen we niet veel voor mekaar onder, de grootste vis is in elk geval voor hem. It’s all in the family…..!


Afgelopen woensdag vissen we de 13e ouderenwedstrijd van HSW met 10 man in het Gouwekanaal. Bij mekaar vangen we 44 kilo en dat is niet slecht voor een doordeweekse dag in dit water. Vandaag blijkt maar weer eens dat ook op dit water een kop- of staartplek voordelen kan bieden. JanvD doet in elk geval goed zijn best op stek 10, als blijkt dat het (voor hem) niks wordt met de feeder pakt hij tijdig alsnog zijn vaste stok uit en vangt daarmee het winnende gewicht van 9,1kg, proficiat Jan! Op nummer 1 doet Dick daar met de feeder weinig voor onder, maar moet met 8,7kg wel genoegen nemen met de 2e plaats. Op stek 5 wordt ik 3e met 7,7kg voornamelijk bliek en enkele platjes gevangen op afstanden van 30 en 25m. Martin wordt 4e met 4,1kg en Gert 5e met 4kg.


Nederrijn (Oosterbeek) 24-08-19 

JanV: nog enkele uitslagen tegoed uit Oosterbeek. Om te beginnen op 21 juli hebben wij de 7e wedstrijd gevist in de zogenaamde stierenbaai, heel erg slechte vangst 7,2 kilo door 15 vissers, maar ja het stroomde niet!. No 1 viste 1570 gr. bij elkaar, No 2 1520 gr, No 3 1360 gr. No 4 1050 gr. (ikzelf) en No 5 had 720 gr. Op 4 aug. de Eep Ruiscup (marathon) gevist in de stromende Rijn in Renkum. Ook hier was het niet geweldig want als alleen de kop en de staart na 6 uur vissen de man net even 4,5 kilo gevangen hebben weet je wel wat de rest had. Frappant was wel dat in het middenstuk vanaf No 7 tot no11 alle vissers daar rond de 1600 gr hadden.  Omdat het een blinde koppel wedstrijd was heb ik voor de rest geen koppel gewichten. Op 19 aug. hebben we de 8ste wedstrijd in de competitie gevist in de stromende Rijn in Oosterbeek. In een regenachtige morgen de spullen neergezet op No 8 weer midden in het veld ( nog geen één keer kop of staart uit de zak gehaald) en om 8.15 uur vissen. Op een afstand van 28 meter moest het gaan gebeuren, enkele korven van 40 gr leeg getrokken en met een onderlijn van 0,12 haak 14 en 80 cm lang vissen. Mijn buurman de huidige No 2 had na 3 min. een grondel en die zei toen zo ik ben van de nul af gelijk gaf ik hem antwoord en zei ik heb de eerste platte. Met veel beetjes wisten we beide ons visje wel te vangen, bij hem kleine voorns en bij mij allemaal blieken. Na het wegen was de uitslag uiteindelijk toch verrassend, met 10480 gr bleek ik eerste te zijn (mijn tweede ééntje) en no 2 had 7830 gr, no 3 had 4750 gr, 4 en 5 resp. 3540 gr en 3210 gr. De stand aan kop is niet veranderd, de leider heeft nu 11 punten, no 2 heeft 14 punten en zelf ben ik no 3 met 15 punten.

Amsteldrecht (Nieuwveen) 20-08-19 / 20C - ZW3 - bewolkt

Jorden: afgelopen zaterdag met Gr R’dam afd Zev-Mkp de 11e competitie wedstrijd gevist in het Amsteldrechtkanaal op het stuk bij de "paprikaboer". Na een natte voorspelling van de zaterdag begint de dag eigenlijk helemaal droog en gedurende de wedstrijd een aantal spetters, eigenlijk geen echte buien te noemen was het toch wel lekkerder vissen. Er stond een redelijke wind dwars op het water wat het voor de stok vissers moeilijker maakte en de feedervissers toch hard moesten gooien om goed de overkant te halen. Ik lootte op nr 2 en Sebastiaan op  nr 1, dit leek een goed begin. Echter…, ik kan er geen lang verhaal van maken, op dit gedeelte lagen geen lelies aan de overkant en op 1 brasem na, van Sebas, hebben wij ze niet gezien en was het "schrapen" voor een vis(je) zowel op de vaste als op de feeder. De wedstrijd werd tussen Adriaan en Sander gevist en beslist met allebei dikke platten en 13.5 kilo, Adriaan wist met 60 gram te winnen! Zo zie je maar elk visje is belangrijk. Iedereen had naar de oplopende nummers toch wel mooi vis gevangen en was het een mooie visdag.  

Oude Rijn (Zwammerdam) 17-08-19 / 18C - ZW5 - bewolkt

Rinus: de13e competitiewedstrijd van HSW vissen we in de Rijn aan de Buitenkerk, met (slechts) 11 deelnemers vangen we 38 kilo, op zich een redelijk resultaat maar niet als je de uitslag onder de loep neemt. Met uitzondering van de eerste 2 stekken wordt er verder namelijk zeer matig gevangen, de meeste zien alleen in het eerste uur wat beweging aan dobber of feedertop daarna valt de beet jammer genoeg nagenoeg volledig weg. Aan de kop v/h parcours vissen Ron en ondergetekende een ‘onderlinge strijd’ uit, Ron op kopnr 1 en voor mij komt stek 2 uit de zak. Dit blijkt dé hotspot v/h jaar te zijn, weliswaar zit ik niet recht voor het slootje aan overzijde maar een 6-7m naar links. Het moet toch gek lopen wil ik uit die positie geen graantje meepikken!? Ron gaat met de feeder als een speer uit de startblokken met een paar mooi vissen, zelf kan ik moeilijk het ritme vinden. Heb – voor het geval dat – een voerstek op 17m gemaakt en ééntje op 2m uit de leliebladen aan de overzijde omdat het daar iets dieper is dan stijf tegen de blaadjes. Dat dit (wellicht) een verkeerde inschatting is zou best kunnen, want na 2,5 uur vissen sta ik pas op 4 vissen terwijl Ron naar schatting al op een kilo of 7-8 staat, maar bij hem is het al een tijdje rustig…! Na pogingen op 17m (géén aanbeet) en op een nieuwe stek op 3/4 (slechts 1 voorn) deponeer ik de korf voor het laatste anderhalf uur stijf tegen de blaadjes. Dit levert nog een aantal (bonus)vissen op die mijn eindgewicht brengt op 12.490 gram. Omdat Ron exact hetzelfde gewicht in de weegschaal legt – en dat is dan weer heel frappant – geven we mekaar geen duimbreed toe. Beide incasseren we wel een 1-tje, maar schieten daar in wezen weinig mee op. Er zijn nog 5 wedstrijden te gaan…..! Tinus wordt overigens derde met 3,5kg, Jan vierde met 2,4kg en Piet vijfde met 2.3kg om aan te geven hoe de verschillen uit elkaar liggen. 


Rottemeren (Zevenhuizen) 14-08-19 / 20C - ZW3 - half bewolkt

Rinus: vandaag weer eens een water opgezocht waar mijn ‘Haagse’ VISpas van pas komt, de Rotte bij het ‘Balkengat’. Bij de vangst van een dikke brasem hier moet je al gauw denken aan gewichten tussen de 2,5-3kg, dus net even forser als die in de Amsteldrecht. Doch mijn ervaring op dit water is dat er ook heel wat bliek(jes) huizen die voor een groot deel van de tijd voor de (nerveuze) aanbeten zorgen. De feeder ‘in het handje’ is dan echt noodzakelijk om met succes aan te tikken. Maar daar tussendoor loopt er ineens zo’n dikke platte op en dat gebeurt mij 7x vandaag, met uiteenlopend aas zoals 2 casters, 5 pinkies, 2 pieren aan de hair of (zoals de laatste) met een boilie. Met daarbij nog ca. 40 bliek(jes) waaronder diverse scheppertjes kom ik naar schatting toch wel aan de 20kg en dat maakt zo’n dag meer dan geslaagd.
Ringvaartplas (Rotterdam) 12-08-19 / 19C - ZW4 - bewolkt/regen

Sebas: afgelopen zaterdag (10 aug.) hadden we een "onderlinge wedstrijd" voor de leden van Groot-Rotterdam afd. Zev-Mkp. Helaas waren er afmeldingen waardoor we met slechts 7 man zouden gaan vissen in de Kotskom. Echter, deze werd bezet door veel karpervissers waardoor wij moesten uitwijken naar de Ringvaartplas, ietsje verderop. Het waaide erg hard, dus vissen met de vaste stok was onmogelijk. Al snel werd er hier en daar wat vis gevangen en Jan was hier een voorbeeld van. Hij ving af en toe een mooie dikke voorn en werd daar uiteindelijk 4e mee. De strijd om plek 2 en 3 was nog spannend tot het laatst. Sander en Adriaan vingen zo nu en dan een dikke vis, maar Adriaan wist net voor tijd nog een hele dikke te vangen waardoor het pleit beslecht werd voor Sander. Zelf werd ik winnaar van de dag, al vrij snel kreeg ik de dikke vissen op mijn stek en ving bijna 13kg. Helaas waren er 3 vissers die eerder moesten afhaken vanwege de storm en "vuil" op hun stek. "Het was op de stekken 6 en 7 niet mogelijk om te vissen, we zaten constant vast aan takjes", aldus John die teleurgesteld het parcours verliet. Al met al een dag met een keiharde wind in een water dat nog wel een herkansing verdient, volgend jaar! De uitslag:

1 S. Lockhorst 12880 gr.

2 A. van Erk   8160 gr.

3 . Dreijer 5040 gr.

4 J. de Zwart 1840 gr.

5 J. Visser       0 gr.

6 J. van Elswijk 0 gr.

7 H. Lammeree 0 gr.

Totaal vangst: 27920 gr.


Gouwekanaal (Gouda) 12-08-19

Rinus: dit weekend niet ver gereden naar mijn visstek, zaterdag vanwege de krachtige wind vooraan bij de sluis gebleven achter de bosjes, vandaag ter hoogte van de ‘wand van Stubbe’ gevist. Op beide dagen was er wat ‘te loeren’, zaterdag kwam ik tot ca. 45 stuks op de teller waarvan 6 platten, 1 snoekbaars en de rest bliek(jes) en enkele voorns. Met de feeder heel kortbij gevist en meest met maden al dan niet met een caster of stukje worm. Vandaag een ander verhaal, in het eerste uur een tiental kleine bliekjes, daarna een uur nauwelijks beet gehad, maar in de laatste 2 uur 12 platten gevangen met voornamelijk 1 of 2 wormen op de haak. Beide dagen ca. 10 kilo, niet ontevreden.


NH-Kanaal (Graftdijk) 12-08-19 

Theo: hierbij het verslag van onze Memorial wedstrijd gisteren gevist  in het N-H kanaal. Toch nog best leuk vis gevangen, nadat ik wat kritisch was een paar weken geleden met mijn stukje over het N-H kanaal. Maar dat er gevist wordt en gevoerd en dat allemaal moet worden genuttigd door de vissen, dat geeft aan wat een druk er op dit water staat! Zoals gezegd zondag 11/8 opnieuw om de Memorial bokaal gevist in het N-H Kanaal door enkele leden. Deze bokaal is vele jaren geleden in het leven geroepen om een aantal leden te eren die aan onze club zijn ontvallen. Lees hier verder mijn verhaal.

Amsteldrecht (Nieuwveen) 07-08-19 / 20C - W4 - bewolkt

Rinus: naarmate het seizoen vordert lopen de vangsten op sommige wateren terug, zo ook op de Amsteldrecht vooraan bij de sluis, het water voor de 12e ouderenwedstrijd van HSW vandaag. De hotspots waar je in het voorjaar soms moeiteloos met 10-12 kilo uit de bus komt leveren nu nauwelijks iets op, vissen tegen de blaadjes aan de overzijde is dus geen ‘zekerheidje’.  Achteraf blijkt zelfs dat brasem op meerdere afstanden gevangen wordt, behalve aan de overzijde. Bovendien staat er ook veel wind schuin tegen waardoor het lastig vissen is en voor sommige de overzijde (heel) ver weg is. Die wind wordt ook nog eens harder zodat zeker de vaste stokkers het moeilijk hebben om een optimale vangst neer te zetten. Al met al vangen we met 9 man 28 kilo, gemiddeld 3kg p.p. is niet goed en niet slecht. Zelf vang ik op stek 9 een 20-tal visjes met de 7m stok en 3 platten, 2 halfwasjes en enkele blieken met de feeder in de zone 5-10m uit de overzijde. Het kost veel geduld en die enkele aanbeten mag je in feite niet missen want zo talrijk zijn ze niet. Bij elkaar 6kg als eindgewicht en voldoende voor de winst. Gert komt met 2 platten en wat klein goed met de feeder op vaste-stok-afstand tot 4,1kg en een 2e plaats. Arie vist met 3,5kg naar een 3e plek en Jan en Herman komen met 3kg op plek 4 en 5. 


Oude Rijn (Hazerswoude-Rijndijk) 05-08-19 / 23C - ZW4 - half bewolkt

Rinus: vandaag bezoek ik de Oude Rijn weer eens aan de Rijndijk nabij de Hoorn en vis op twee lengtes met de feeder, kort op 15m en ver op een kleine 50m en dat is 5m uit de overzijde. Al snel laat de vis weten aanwezig te zijn en met de 3e korf heb ik al een scheppertje. Dit gaat vrijwel de hele middag met enige frequentie door zodat ik uitkom op ca. 35 stuks waarvan 6-7 exemplaren het predicaat ‘platte’ van mij krijgen, de rest bestaat uit bliek(jes), enkele voorns en 2 baarzen. Alleen met (dooie) maden gevist al dan niet met een wormpje. Maïs en/of boilie leverde 2 vissen op. Op beide afstanden is wat te loeren.

Oude Rijn (Zwammerdam) 03-08-19 / 20C - NW3 - bewolkt

Rinus: met 7 koppels wordt het jaarlijkse ‘onderonsje’ van HSW gevist in de Oude Rijn aan de Buitenkerk. Ron en Piet zijn weer vroeg uit de veren om een perfect parcours uit te zetten (dank daarvoor mannen), nu de loting nog die de 14 deelnemers aan elkaar ‘koppelen’ met deze formule: lotnummers 1 en 2 vissen op stek 1, lotnrs 3 en 4 op stek 3 enz. Natuurlijk moet je effe wennen aan je koppelmaat-van-vandaag, maar na enig overleg over wie, waar en hoe vist kan na een uur voorbereiding de strijd om 07.30 uur beginnen. Opvallend veel vaste stokken zijn er uitgepakt in de wetenschap dat... Lees verder op deze pagina.

Copyright © All Rights Reserved