Vangsten 2014

Gelukkig en gezond nieuwjaar en een goede vangst, 31-12-14 / 6C - ZW3 - half bewolkt

Rinus: dat is wat ik u wens op de drempel van 2015. Qua vangst hopelijk in elk geval meer dan vandaag, want op de drie waters die ik heb bezocht waren de resultaten niet om over naar huis te schrijven. Om half tien arriveer ik bij de Heimanswetering aan de molenkant waar reeds 4-5 man aan het vissen is. De vangsten zijn met naar verluid 5-6-7 visjes slecht te noemen in tegenstelling tot gisteren, toen er heel aardig werd gevangen. Niettemin pak ik toch de vaste stok uit op 11m en cup enkele balletjes. Als ik na een uur nog geen enkel bewijsje heb en ook de andere mannen nauwelijks meer beet krijgen, pak ik resoluut in om het ergens anders te proberen, het is tenslotte nog vroeg. Aan de Rijnhaven aangekomen zie ik ook al vissers inpakken, ook hier is het de laatste dagen 'malaise'. Dan maar even door naar de Oude Rijn in Koudekerk bij de konijnenboer. Hier pak ik de feeder uit en maak met enkele korfjes snel een voerplekje op 22-23m. Maar ook hier 'vliegen ze er niet aan', had ik ook niet verwacht overigens. Doch, na een uurtje loeren zie ik toch wat 'gerommel' aan de top, even wachten, maar zie niets meer. Bij het inhalen hangt er een bliek aan. In ieder geval eindelijk wat leven en dikwijls de aanzet tot iets meer activiteit. Inderdaad, ik hou het nog een uurtje vol en in deze tijd krijg ik nog zes aanbeten die vijf vissen opleveren (blieken, een voorn en baars). Uiteindelijk toch niet voor 'niks' geweest, al hopen we natuurlijk allemaal op betere tijden. Die gaan beslist komen, maar of ze zo goed worden als afgelopen seizoen...? Voor mezelf sluit ik een seizoen af met (vangst)resultaten die zeker niet onder doen voor die van de afgelopen jaren. In dat opzicht zou dit stukje als volgt kunnen eindigen: vang ik volgend jaar net zoveel als dit jaar, dan is mijn seizoen geslaagd!

 

Heimanswetering (Woubrugge) 26-12-14 / 3C - W3 - half bewolkt

Jan: eerste kerstdag voorbij en de rust is weergekeerd, dan moet ik er maar eens op uit om nog wat te vangen. Met de vooruitzichten op een mooie dag weer met een zwak windje uit het westen kan je wel raden waar ik geweest ben, Heimanswetering aan de kant van de molen en ook bij de molen. Aan het begin veel vis aan de oppervlakte, er zit genoeg, dus goede moed. Begonnen gelijk op 11 meter met een dobber van 0,75 gr. onderlijntje van 0,10 mm en haak 14 met twee grote maden en 3 balletjes voer voor de dobber gegooid en gelijk vis wel niet groot maar toch. De tweede was een mooie maat voorn en zo volgde er nog een paar ook een paar baarsjes en bliekjes en maar één schep bliek totaal 33 stuks gevangen in 3 1/2 uur tijd, het hield niet over maar was wel tevreden. Na een half uur gevist te hebben kwam er nog iemand die naast me kwam zitten met de feeder en deze man was uit het groepje waarvan ik dacht dat ze uit Zoetermeer kwamen maar zij komen uit Pijnakker, dit mocht ik niet meer vergeten. Hij was eerst bij de haven wezen kijken maar daar was het 's morgens vroeg al aardig druk. Na nog geen half uur kwam zijn vismaatje er ook bij zitten alleen ging hij met de vaste stok op 9 meter vissen. Het bleek dat de vis het op de feeder niet deed want met deze hengel werd er maar een vis gevangen, wel was er meer beet maar hij kon ze er niet aan krijgen. De man met de vaste stok wist er deze morgen meer te vangen dan zijn maatje met ongeveer 30 vissen was hij hem dik de baas. Het mooiste van zo een morgen is het lekker praten en het ophalen van allerlei dingen die je al eens mee gemaakt heb aan de waterkant, dat kunnen leuke maar ook minder leuke dingen zijn geweest. Er is deze morgen weer genoeg gepraat, hoop ze gauw weer tegen te komen. Wens ik iedereen een goed 2015 toe met een goede gezondheid en een heleboel vis.

 

Rijnhaven (Alphen) 24-12-14 / 7C - ZW5 - bewolkt

Rinus: nogmaals naar de haven maar de wind neemt de komende dagen af, dus binnenkort wellicht weer eens naar de Oude Rijn of zo. Vandaag in elk geval een acceptabele vangst qua gewicht, wat aantal betreft niet ontevreden maar niet spectaculair. Dat waren de eerste 3-4 minuten wel. Nadat ik gewoontegetrouw hier de eerste korf naar de 27m lijn werp om even de bodem te onderzoeken op obstakels, gaat de tweede korf met voer en onderlijn 12/00 + haak 12 met 4 maden die richting op. Terwijl ik de lijn strak trek zie ik al een tikje op de top en haal gelijk weer op. Een platje van een ons of vijf blijkt al snel te hebben toegehapt maar zal de gevolgen daarvan waarschijnlijk niet kunnen na vertellen. Terwijl ik mijn schepnet al schepklaar houd komt er een gevaarte van een snoek uit de diepte en stort zich op mijn vis die tegen dit geweld niets te vertellen heb. Na vijf minuten dus al de eerste onderlijn vervangen. Een dergelijke situatie zal zich nog twee keer voordoen, beide keren bij vissen die geschept moeten worden, die extra seconden daarbij zijn kennelijk cruciaal. Met tussenpozen vang ik vandaag 30 stuks, twee platjes en de rest maatvoorns, met maden, casters en/of maïs.

Erik: vlak voor de kerstdagen nog een berichtje van mij, werd afgelopen weekeinde behoorlijk verkouden, maar ben zaterdag toch nog een paar uur naar de Rijnhaven geweest. Achter de loodsen was het nog een beetje te doen met de wind en met een feedertje veel beet gehad, maar allemaal voorn en ook niet groot. Van rond de 10 tot 20 cm en dan tussen de 25 en 30 stuks. Op het laatst zat ik met een mini korfje en deze draaide ik dan langzaam strak, waarop meestal meteen een beet waarneem was, die meestal nog raak was ook. Verder totaal geen bliek of brasem, wel 1 kolbleitje erbij. Na 2 ½ uur had ik het wel gezien en ben snotterend naar huis gegaan. Vanmiddag nog even bij ons in de Ringvaart gezeten (wilde weten of de vis het deed). Was werkelijk achter elkaar voorn te vangen, van klein tot leuke voorns. Er stond ook een mooi stroompje. Blijft raar water, de ene keer vang je goed en een andere dag krijg je weer geen stootje.

Rinus: zondag met de feeder aan het lange rechte stuk gezeten met de feeder en 18 stuks (1 brasem en 17 blieken) boven water gekregen. Vreemd eigenlijk omdat het halverwege de week alleen voorn was wat de klok sloeg. Om de hoek aan de zijarm zaten Piet en Ron die soortgelijke aantallen op de kant kregen, een enkele brasemen verder louter (maat)voorn.

 

Haven (Medemblik) 20-12-14 / 8C - NW4 - bewolkt

Hans: Ron en ik hebben vandaag meegedaan met de Kertswedstrijd van de visverening “Viscollege Medemblik”. Wij zijn al jaren lid van deze visclub omdat wij ook in de wateren in het Noord Hollandsche willen vissen. Een visvergunning van Medemblik geldt ook voor meerdere havens aan de randmeren. Ook Huizen valt hieronder. Wij waren beiden hier al lange tijd niet meer geweest dus wij wisten niet wat te verwachten. Wij lootten beiden op een kopplaats. Ron aan het begin van de Waterborg-haven, vandaag daar heel erg winderig ( Beufort 6-8), en ik aan het einde van de Waterborg- haven gelukkig wat in de luwte. Het waaide zo erg dat Ron slechts met maximal 5-6 meter kon vissen en dat de blieken, die hij ving, als een vlieger moest binnen halen. Ikzelf heb gevist met 8 meter met een korte opslag. Heb 118 stuks in die 4 uur gevangen met een totaal gewicht van 4,5 kg dat goed was voor een mooie kerstrollade. Ron was met 5 kg de gelukkige winnaar van kristallen glazen. Twee bekende vissers, zoals Simon van de Kolk en Andre Schipper (ex-bondscoach), in Rons vak zaten boven de 10 kilo. Een locale visser was overall winnaar met 12 kg en zat in mijn vak. Buiten deze drie uitschieters van meer dan 10 kg waren de volgende winnaars tussen de 4 en 5 kg. Onze gewichten waren beide goed voor de 4de plek in onze vakken. Al met al een leuke erg winderige dag daar in Medemblik.

 

Oude Rijn (Alphen) 16-12-14 / 6C - W4 - half bewolkt

Zeelt Oude Rijn 16-12-14

Rinus: kon ik afgelopen zaterdag in de Rijnhaven nog 23 stuks (waaronder enkele platten en een dozijn schepblieken) op de teller krijgen, vandaag aan de Oude Rijn bij huisje Moerings zijn de dubbele cijfers net niet haalbaar, daarentegen vergoedt het formaat van de gevangen vis vandaag veel. Het ziet er overigens aanvankelijk naar uit dat het helemaal niets zal worden op de vertrouwde feederafstand hier van ca. 20-22m. Na een kwartier zit er bij het binnen draaien een baarsje aan waarvan ik de aanbeet niet heb gezien. Als ik na drie kwartier nog niet verder ben dan twee takken en een plastiek zak verleng ik de lijn met 10 slagen en leg nu net over het midden. Hier vis ik nog eens drie kwartier en als dat nog steeds niets oplevert zinspeel ik om te verkassen. Juist op dat moment maakt de top een verdachte beweging, toch maar even aantikken. Aan de weerstand te voelen moet dit een beste jongen zijn. Twee minuten later na een voorzichtige dril komt er een prachtige zeelt aan de oppervlakte. Met nog twee uren te gaan blijf ik hier toch maar zitten. Inmiddels is het ietsje gaan stromen, helaas niet in één richting maar dan naar linkls, dan weer naar rechts. De oorzaak is mij niet duidelijk, de enige zandhaas (gelukkig leeg) is net na de start gepasseerd. Het gevolg van die stroom is dat het dunne topje er toch redelijk 'in staat' en dat de ca. 10 aanbeten die tot het eind toe nog komen nauwelijks waarneembaar zijn. Zeven daarvan verzilver ik en die leveren alle brasem(pje)s op van gemiddeld ca. 8 ons. Met wisselend aas zoals maden en/of casters of een (stukje) worm met naar het eind toe de lijn enkele keren een slag verlengd is om vier uur kennelijk toch de interresse van de vis gewekt. Helaas is het tijd om in te pakken. Conclusie: geduld uitoefenen blijft toch een belangrijk aspect.

 

Amsteldrecht (Nieuwveen) 16-12-14

Henk: Visclub De Brasem uit Ter Aar. De prijs uitreiking van de Kerstwestrijd was op 13 december,er was al eerder gevist n.l in September dat was in de Amstel te Nieuwveen,toen kon je nog een visje vangen. Een beetje in het najaar is het nog te doen,er waren 20 vissers die bijelkaar 27.743gr vis wisten te vangen. Maar de uitslag was:

1.W.den.Houdijker.6.471gr.

2.H.Wassing.5.340gr.

3.H.van.Amsterdam.2.673gr.

4.B.WAssing.2.486gr.

5.D.van.Leeuwen.1.737gr.

 

Stille IJssel (Gouda) 15-12-14 / 7C - W3 - bewolkt

Erik: zaterdag ben ik een poosje naar de Stille Yssel te Haastrecht geweest. Gevist met 9 meter en na ruim 5 minuten de eerst kolblei, daarna regelmatig een mooie kolblei en zelfs 1 mooie schepbliek. Na +/- 20 vissen (ik zat toen ruim anderhalf uur), nog 3 kwartier gevist, zonder 1 vis. Wel enkele hele voorzichtige beetjes waargenomen, maar deze zetten niet meer door. Opvallend was dat ik wel regelmatig vis zag springen en dat voor deze jaargetijde. Ander opvallende feit was dat ik geen enkele voorn had. Alleen kolblei en bliek. Iedere keer laat de Stille Yssel een ander gezicht zien. Na +/- 2 1/2 uur mijn spullen maar weer ingepakt.

 

Heimanswetering (Woubrugge) 14-12-14 / 3C - ZW3 - zonnig

Jan: vanmorgen naar de Heimanswetering geweest aan de molenkant mar wel vooraan gebleven tegenover het oude gemaal, voor het nieuwe gemaal zaten al twee man te vissen met de feeder maar je weet dat ik graag in de winter met de vaste stok vis. De wind stond redelijk dwars op het water maar met 9.5 meter was het goed te doen. Hier vooraan staat toch wel iets minder water als bij de molen, de bodem is hier wel vrij vlak alleen aflopend naar de vaargeul. Met de vangst was het weer niet denderend, over de hele morgen (3.5 uur) in totaal 10 vissen gevangen en twee verspeeld. De vangst bestond uit 1 posje 4 voorns en 5 schepblieken en dat was al. Van morgen weer eens een keer voer klaargemaakt speciaal gericht op brasem en alle ingrediënten van een voornvoer er uit gelaten, misschien was het beter geweest om dat niet te doen maar dat weet je ook niet van te voren. Volgende week gaan we het gewoon weer opnieuw proberen.

 

Rijnhaven (Alphen) 10-12-14 / 7C - W5 - half bewolkt

Rinus: andermaal met de feeder naar de haven, nu op het rechte stuk gezeten achter de fabriekshallen waar het water mogelijk nog helderder is dan aan de zijarm. Kennelijk is dit de oorzaak dat er met de vaste stok momenteel weinig tot niets wordt gevangen, terwijl de feeder toch nog een visje oplevert. De grote diepte in het midden speelt wellicht hier een belangrijke rol in. Op zo rond de 27m maak ik de voerplek en ga vissen met een korfje van 30gr, dit blijkt nodig te zijn omdat een lichtere korf niet snel genoeg zakt en voor een forse boog in de lijn zorgt vanwege de harde wind van opzij. Pinkie en made blijken vandaag weer favoriet al vang ik het laatste uur met de caster. Met 11 vissen moet ik het vandaag doen, 2 platten, 4 halfwasjes, 4 maatvoorns en een baars.

 

Rijnhaven / Gouwe 08-12-14 / 3C - W3 - half bewolkt

Jan: zondagmorgen weer wezen vissen en maar weer aan de Heimanswetering wezen kijken maar hier stond om 8 uur de wind alweer goed dwars erin, voor de vaste stok was het mijns inziens alweer te veel werken geblazen en dat moet ik nog 4 jaar dus maar in de haven gaan kijken met de wind in de rug. Toen ik daar aankwam zaten de mannen uit Zoetermeer er al dus een plekje gezocht en opgebouwd, geen visje zien springen dus de moed en de zin was al een beetje zoek. Na anderhalf uur gezeten te hebben en geen beet gezien te hebben ingepakt en een heel ander kant op en toen net als enkele jaren geleden richting Julianasluis tussen de palen. Nou dat was het ook niet, twee vissen verspeeld en twee voorns gevangen en dat was al dit weekeinde, volgende keer beter.

 

Rijnhaven (Alphen) 08-12-14

Brasem Rijnhaven 081214

Rinus: vanmiddag vier uurtjes met de feeder gevist in de Rijnhaven/zijarm. Twee korfjes voeren en met de derde gelijk vissen op mijn favoriete afstand hier van ca. 25m waar acht tellen oftewel zo'n 5,5-6m water staat. Op haakje 14 aan onderlijn van 1m 12/00 rijg ik drie maden die niet direct worden 'aangevallen'. Sterker nog, in drie kwartier zie ik geen enkele aanbeet of iets wat daar op lijkt. Het wordt dus uitzien naar een andere afstand en wel op 45m. Ongeveer dezelfde diepte, vlakke bodem, dus weer twee korfjes voeren en met de derde gelijk vissen. Zie ik daar al een tikje op de top, jazeker. Bij het volgende haaltje tik ik aan en aan de weerstand te voelen direct een brasem, gelijk maar één van 2kg de grootste van vanmiddag. In het verloop van de middag komen daar nog 8 platten bij en 3 voorns, meest met maden of (combinatie met) caster gevangen. Zeker qua gewicht een aardige klus vis en in zoverre verrassend omdat we tot op heden op dit stuk meest voorn vingen.

 

Haven (Huizen) 07-12-14 / 6C - W3 - bewolkt

Erik: afgelopen zaterdag hebben Ron en ikzelf meegedaan aan de 1ste wedstrijd van Simon v.d. Kolk en Jan van Schendel in Huizen (passantenhaven). Ron lootte in het 1ste vak nummer 7 en zelf kwam ik op 13 te zitten tussen Jan van Schendel en Simon v.d. Kolk in en Jurgen Spierings op nr. 12. Ik kon aan de bak dus. Vanaf het begin zat ik meteen goed in de mooie voorns en een paar dikke baarzen met 5 deeltjes en dit kon ik een behoorlijke periode vasthouden. Helaas wel teveel vissen verspeeld, aangezien ik een vrij pittig elastiek had gemonteerd, maar het tempo maakte veel goed. Na anderhalf uur was het beste er toch wel af en ben ik doorgegaan op 9 meter, waar ik in al het nodige had gecupt. Vanaf de 1ste inzet, weer volop voorn en dit kon ik tot het einde v.d. wedstrijd volhouden. Weliswaar met vlagen, maar het werd nooit helemaal stil. Om me heen kijkende kwam ik tijdens de wedstrijd tot de conclusie dat ik aardig meedeed met mijn buren, dus het goede gevoel werd tijdens de wedstrijd steeds sterker. Bij de weging bleek het nog beter te zijn gegaan, dan ik had verwacht, want met exact 13 kg. won ik mijn vak en de wedstrijd. Simon v.d. Kolk werd 2de met +/- 9.700 gram, dus mijn visweekend was dik geslaagd. Het andere vak werd gewonnen door Willem v.d. Helm met ruim 9 kg. Daar was het gemiddeld wat moeilijker, maar werd toch ook best aardig gevangen. Ron zat het dichtste tegen het bruggetje aan (niet de beste plek), maar deed ook goed mee met tegen de 6 kg. We gingen met een goed gevoel terug naar huis!

 

Oude Rijn (Alphen-Zwammerdam) 06-12-14 / 8C - NW3 - zonnig

Pracht ruisvoorn Oude Rijn

Rinus: 'de ene week is de andere niet', om met een levensgroot cliché te beginnen, maar is vandaag wel van toepassing. Vingen we hier aan het futenbos vorige week met HSW gezamenlijk ruim 21kg, nu lukt dat (hier) zeker niet al vissen we met 40 man. Niettemin gaan we (7 HSW-ers) vol verwachting van start, immers dit stukje Rijn staat de laatste weken garant voor een leuk netje vis, toch houden we ook rekening met de grauwe en kouwe week die achter ons ligt. En of dit meespeelt, wie zal het zeggen? Feit is wel dat om half twaalf de maximale score op de tellers slechts 4 stuks aan geeft (vooral baars en een enkele voorn, veelal met de stok) en dat er al urenlang nagenoeg geen beet meer is gezien. Dit is dan ook de reden dat de meesten er de brui aan geven en de boel inpakken. Dit laatste doe ik ook, maar wel met de bedoeling om het vooraan bij Alphen bij huisje (voorheen) Moerings nog twee uurtjes te proberen, niet in de laatste plaats vanwege het prachtige weer. Binnen 35 minuten staat de boel weer (als je frequent verkast krijg je er een soort handigheid in...!) en neem ik de feeder weer ter hand. Omdat ik deze niet heb afgetuigd - er zit zelfs nog een stukje worm op de haak van daarnet - gooi ik direct de nog lege korf naar de hier veelal succesvolle afstand van 18-20m om even de bodem te verkennen. Wat schetst mijn verbazing, meteen nadat ik de lijn strak trek loopt de top krom en ligt er even later een pracht van een ruisvoorn in het netje. Dit geloof je toch zelf niet, eerst 2,5 uur aan het futenbos met één aanbeet/baars en nu nog zonder voer in de korf al een actie die vis oplevert. Er zullen nog vier van dit soort 'scheppertjes' volgen en daarnaast ook bliek(jes) en blankvoorn. Om half drie staat de teller op 20 en wat opmerkelijk is: geen enkele baars en één made of caster is favoriet. De ene plek is de andere niet...!

 

Oude Rijn (Zwammerdam) 29-11-14 / 3C - O4 - zonnig

Rinus: vandaag de laatste activiteiten van het wedstrijdseizoen van en voor de HSW in de vorm van de traditionele Sinterklaaswedstrijd, rest alleen nog de prijsuitreiking op 13 dec. Met 19 inschrijvingen een geweldige opkomst op een dag die qua weer verrassend goed verloopt, immers voor koukleumen zoals uw auteur zijn de vooruitzichten met max. 3 graden en wind O4 niet bepaald rooskleurig. Maar de zon doet ontzettend zijn best, er is vis voor iedereen .... Lees hier verder en bekijk de foto's.

 

A/R Kanaal (Loenersloot) 29-11-14

Henk: Visclub de Brasem uit Ter Aar. Zaterdag 29 novenber was er weer een wedstrijd van en voor de winter competitie deze werd wederom gehouden in het Amsterdam-Rijnkanaal te Loenersloot. Er werd door een visser aardig gevangen,de rest moest het doen met een visje.Er werd in totaal 6.943gr door 8 vissers gevangen. De uitslag was als volgt;

1.P.van.Berkel.4.400gr.

2.K.Verlaan.907gr.

3.P.C.Verkerk.463gr.

4.E.Weygertse.357gr.

5.S.Pieterse.354gr.

 

Rijnhaven (Alphen) 29-11-14

Hans: de visvangst in de omgeving van Bleiswijk zoals de Rotte, Bleiswijkse zoom , Hoge en Lage Bergschenbos en dergelijke is sinds de tweede week van November bijna tot nul gereduceerd. Daarom de laatste weken de havens maar weer opgezocht. Ik ben ook 5 keer wezen vissen in de Rijnhaven. Vier keer aan deOostkant van de Rijnhaven tegen het hek van Wortman Teak en Koloniale meubelen. Afgelopen donderdag op de kopstek aan de overkant achter het hek. Als je daar alleen zit is het maar een troosteloze plek. Bij alle vissessies heb ik in vier uur, vanaf 12.00 tot 16.00, tussen de 30 en 50 vissen gevangen. Veel kleine met af en toe maatvoorns, kolblei en brasem. Afgelopen middag heb ik op de stek aan de Oostzijde bij Wortman 38 vissen gevangen met meer als de helft brasems van 30 tot 45 cm. Na drie uur ving ik 5 “baksteen” wintervoorns van over de 30 cm. Alles gevangen met een lichte Antara feeder vanShimano met 3 maden op haakje 16. De speedkorf van 20 gram had 20 tellen nodig om de bodem te bereiken. Voor mij als anti feederaar toch een fantastische middag.

 

Oude Rijn (Alphen) 26-11-14 / 7C - O3 - bewolkt

Rinus: op deze midweekse dag kwamen ondanks mindere weersomstandigheden op verschillende plaatsen toch de hengels uit de foudralen. Zo visten Aat en Herman aan de Oude Rijn bij de perenbomen in het hoekje en hadden daar qua vangst een fijne dag met gezamenlijk 5 platten en behoorlijk wat kleine(re) vis op de feeder. Bij Zwammerdam hebben Rob P en ik gevist, hij met de vaste stok op 11m en een behoorlijke vangst van 70 stuks overwegend voorn(tjes) en bliekjes, zelf kwam ik met de feeder tot zo'n 25 stuks, waarvan 5 halfwas platjes, 1 'echte' brasem en voor het overige voorn/bliek(jes). Martin en Rob P visten in het Aarkanaal bij Ter Aar beide zo'n 50-60 visjes uit het water, opmerkelijk dat dit op de 11-13m moest gebeuren en niet op 4-5m welke afstand hier meestal heel productief is. Piet en Dick tenslotte probeerden hun geluk aan de Heimanswetering bij het gemaal en ondervonden dat de vaste stok (belangrijk) meer opleverde dan de feeder.

 

Heimanswetering (Alphen) 23-11-14 / 12C - ZO3 - half bewolkt

Jan V: na een weekeinde verven en muren opknappen thuis eindelijk weer de hengel kunnen pakken en gaan vissen. Deze morgen weer gekozen voor de Heimanswetering aan de kant van de huizen bij de jachthaven. Het weer was uitstekend en de vis sprong mooi zodat ik wist dat er vis aanwezig was. Begonnen met een lengte van 11 meter dobber 1gr. onderlijn 0.10 en een haakje 16, dit uit gepeild zodat de haak net tegen de bodem aanstond. drie balletjes ter grote van een tennisbal gevoerd en begonnen met alleen maden. Bij het eerste drifje was het al raak alleen een erg klein bliekje en hier volgde er nog wat van en niet in een goed tempo. Na een uur had ik nog maar 8 visjes en allemaal bliek, dan maar schuiven en 5cm boven de bodem gaan vissen en zowaar een eerste voorn van een 15cm en toen een schep bliek en toen weer stil, hennep erbij wat casters erbij en weer terug naar de oorspronkelijke diepte en toen was het raak mooie voorn en wat grotere bliek en het meeste aan een caster en een grote made. Na 4 uur vissen stond de teller op 61stuks waarvan de meeste toch voorn en de grootste was een halfwas brasem van een cm of 30. Persoonlijk had ik gedacht dat het in de wetering beter zou zijn maar ik denk ook dat het daar nog moet komen. Volgende week naar de dierentuin met de kl. kinderen en dan helaas geen vissen dus je hoort wel weer van me als er wat te melden is.

Nog even de uitslag van de competitie uit Oosterbeek, helaas geen eerste geworden maar tweede met 16 punten, de winnaar had 13 punten en nr. drie had 20 punten. Ik was wel kanjerkoning met een brasem van 2550 gr. alles bij elkaar twee tassen met boodschappen en toch een tevreden visser en volgend jaar zien we wel weer.

 

Rijnhaven (Alphen) 22-11-14 / 10C - Z2 - half bewolkt

Rinus: een ochtendje Rijnhaven leidt niet tot veel enthousiasme qua vangst. Aangekomen bij de zijarm blijkt de kopstek al ingenomen, dan maar halverwege een plekkie zoeken. Vaste stok uitpakken, want hiermee moet het gebeuren, het water ligt er als een biljartlaken bij, het is hier 4m diep. Dobber 1gr en onderlijn 08/00 en haakje 16 gemonteerd, bodem is een beetje vuil, we gaan het zien...! Na een uur staan onze dobbers nog bewegingloos aan het oppervlak, Gert vangt de eerste voorn op de feeder. Dan ook de feeder maar pakken en maak een voerstekje op zo'n 25m. Binnen het half uur vang ik vijf voorns en in het verloop van de morgen nog één. Ondanks het opzetten van een tweede feederstek later krijg ik geen enkele aanbeet meer. Gert komt tot 19 stuks en de man op de kopstek komt tot 20, allemaal met de feeder en ook bijzonder: allemaal dik aan de maat. De stok levert geen enkele aanbeet op, zelfs geen uitgekauwde maai. Het zal niet de laatste tegenvallende vangst zijn deze winter!

 

Haven (Brielle) 19-11-14 / 8C - O2 - bewolkt

Maaltje voorn in Brielle

Sander: heeft 3,5 uur gevist in de haven van Brielle en ca 10kg voorn en winde gevangen, mooi resultaat en je hebt niet voor niets gezeten. Dat heeft hij wel gedaan vooraf bij Knuffel en Co, bij het open gaan van deze kroeg bleek dat zij de dagvergunningen voor het vissen in de haven niet meer verkochten. Daarvoor moet je nu zijn bij Tankstation DC Berkel, Seggeland 1, 3237 ME Vierpolder. Dit wijkje ligt een paar honderd meter oostwaarts van Brielle, gewoon de Groenekruisweg volgen, en valt kennelijk onder het plaatsje Vierpolder. De tank is open doordeweeks vanaf 07.00 uur en op zondag vanaf 8 uur. Dagvergunning kost €5, maar je kan natuurlijk ook een sublidmaatschap aangaan bij HSV de Watergeus voor €13,50 dan ben je voor een jaar overal vanaf....!

 

Oude Rijn (Alphen) 19-11-14

Rinus: het futenbos is zeer in trek vanmorgen, niet minder dan 6 HSW-ers zijn present om de goede vangsten van afgelopen zaterdag proberen te herhalen. De meeste doen dat met de feeder, een enkeling met de vaste stok. Doch het blijkt een hard gevecht te worden om een (paar) kilo vis in het net te krijgen, het zal toch niet zo zijn dat één dag met een koude NO wind (zoals gisteren) er voor zorgt dat de vis passief is!!?? Toch is het zo want de aanbeten zijn nauwelijks waarneembaar en met 3-4 grote maden of een pier op de haak net als zaterdag krijg je helemaal geen beweging op de top. Dus vandaag typisch een gevalletje van: 'in het verleden behaalde resultaten geven geen garanties voor het heden'. Aan de andere kant is het wel weer leuk om te peuteren en alles uit de kast te halen om een visje te vangen. Met pinkies, een geknipte made of een stukje worm lukt het me toch om 23 stuks op de teller te krijgen, voornamelijk bliek(jes), voorn en een enkele baars, waarnaast nog twee platten (7-8 ons) en twee halfwasjes. Ook de andere mannen krijgen de vis moeizaam aan de praat. Tegen koffietijd komt good-old Jan van G nog even buurten, hij pakt zijn spullen uit en nestelt zich tussen Gert en mij in. Met de vaste stok op 10m gaat hij - of het de gewoonste zaak van de wereld is - een serie mooie voorns zitten vangen. Zo simpel kan het zijn.....! Dick en Piet hebben vanmorgen hun geluk beproefd in de Heimanswetering bij het gemaal met de vaste stok en match. Naar verluid hebben zij het naar de zin gehad met aantallen van 20-30 stuks de man waaronder enkele platjes.

 

Rijnhaven (Alphen) 17-11-14 / 10C - ZO3 - half bewolkt

Rinus: in Den Briel zijn ze al aanwezig dus waarom dan niet in de Rijnhaven? Met die gedachte ga ik vanmiddag van 12-16 uur met de vaste stok op de voorn in Alphen, het is de eerste gang in het winterseizoen naar de kop van de zijarm. Ik pak uit op 11m en vis daardoor naar mijn idee onderaan de schuin aflopende bodem waar ca. 4,5m water staat. Monteer een 1,5gr dobber, een paar balletjes voer erin, twee maden op haakje 16 en gaan...! Maar kennelijk ben ik daarmee iets te optimistisch want na een uur heb ik nog geen enkele aanbeet gehad. Nu komt dat in deze haven wel meer voor dus wanhopen we maar niet. Doch als de situatie na twee uur nog onverandert is, pak ik toch even de lichte feeder erbij. Op een kleine 30m voer ik twee korfjes en met de derde ga ik gelijk vissen. Een tikje verrassend is het wel als direct de top omgaat, het levert een baars op. Met de vierde en vijfde korf zit ik in de voorns. Dit houdt aan en om drie uur staat de teller op 20. Op dat moment, dus na drie uur vissen, gaat voor het eerst mijn dobber onder, had al die tijd de hengel in de steun staan, maar mis deze aanbeet. Leg de feeder weg en ga door met de stok die vanaf dat moment tot het eind nog eens 15 voorns oplevert. Op 2-3 exemplaren na zijn ze vanmiddag allemaal aan de maat. Ook dat heb ik hier wel eens anders meegemaakt.

 

A/R Kanaal (Loenersloot) 17-11-14

Henk: Visclub De Brasem uit Ter Aar. Zaterdag 15 november was de tweede wedstrijd weer van de wintercompetitie,deze werd wederom gehouden in het Amsterdam-Rijnkanaal te Loenersloot.Er werd 10.768gr vis gevangen en dat door 9 vissers.

De uitslag was als volgt:

1.S.Pieterse.3.973gr.

2.P.C.Verkerk.2.983gr.

3.K.Verlaan.2.165gr.

4.F.Brouwer.1.034gr.

5.E.Weygertse.613gr.

 

Oude Rijn (Alphen) 15-11-14 / 10C - Z2 - bewolkt/regen

Rinus: ondanks regen en een matig Z windje tegen ga ik met Gert naar het futenbos rechts van de bruine ark, onze insteek is dat hier met de feeder vis te vangen moet zijn!? Ton sluit later met de vaste stok bij ons aan, nadat hij tijdens zijn rit vanaf huis langs de Rijn vanaf Woerden slechts één hengelaar heeft gesignaleerd. Heeft dit te maken met het slechte weer of zijn de negatieve vangstberichten over de Rijn hier debet aan? Wij gaan vandaag proberen hier een positieve wending aan te geven! Voor de feeder maken we voerstekken in de zone vanaf het midden tot aan 3/4 en zo'n 10m uit de overzijde, het is hier ruim 60m breed. We voeren matig aan en gaan zien hoe één en ander zich ontwikkelt. Zoals te verwachten viel is het in het eerste uur rustig, slechts een enkel bliekje heeft aandacht voor het aangeboden aas dat vooralsnog bestaat uit een made, pinkies en/of een wormpje. Op de korte stek, dus net over het midden, doe ik bewust wat meer 'levend' aas in de korf in de hoop 'leven' op de stek te creëren. Dat lukt warempel nog ook en het zijn voornamelijk (schep)blieken, voorn en een enkele baars die de eerste uren worden gevangen. Later levert deze stek nog twee brasems op aan een piertje. Een ander verhaal is het op de 'verre' stek, waar van lieverlee ook vis is gearriveerd. Aanvankelijk vang ik daar wat bliek, enkele halfwas platjes met tussendoor enkele dikke brasems. Reden om het eens met een knikker te proberen en dat pakt goed uit, want in de laatste twee uren voer ik het aantal platten op tot 11. De witte boilie is het meest in trek, een enkel exemplaar pakt de combinatie pier/maïs. Op de verre stek doe ik alleen casters, dode pinkies en wat geknipte piertjes door het voer. Met uiteindelijk 35 vissen en een heel acceptabel vangstgewicht een lekkere dag gehad met de feeder. Gert vangt zeker ook zijn visje maar laat weten hier wel eens beter te hebben gescoord. Ton maakt ons ten slotte duidelijk dat je op dit stukje Oude Rijn momenteel zeker ook nog met de stok uit de voeten kan. Als wij hebben ingepakt vist hij nog even door tot hij het ronde getal van 80 heeft bereikt, een blik op zijn teller laat zien dat hij daar dichtbij is. Volgens eigen zeggen bestaat zijn vangst naast voorn/bliek/baars ook uit enkele platten van ca. 7 ons. Al met al ook niet verkeerd.

 

Aarkanaal (Ter Aar) 12-11-14 / 12C - ZO3 - half bewolkt

Rinus: vandaag gevist in het kanaal ter hoogte van Ter Aar waar in moeilijke omstandigheden altijd wel een visje te vangen is. Ze zijn hier dijkwijls wel klein van stuk, dus wordt het een dagje ouderwets 'torrenpikken'? Ik start met de vaste stok op 9m waar ca. 3m water staat en ondanks het piepkleine stroompje is dobbertje 0,7gr ruim voldoende. Heb wel onderlijn 10/00 en haakje 16 gemonteerd in een poging enigszins grotere exemplaren aan de haak te krijgen. Zoals verwacht zijn het aanvankeljk voorntjes van 10-12cm die de made, caster of pinkies pakken, in het eerste half uur zelfs tot een halve meter boven de bodem...! Daarna wordt het stiller, zijn de aanbeten heel voorzichtig, maar blijft de vis tot het eind toe aanwezig. Op vier deeltjes waar ca. 2,5m water staat is van lieverlee ook vis te vangen en zoals in vele waters het geval is zijn ze ook hier in deze zone iets grover, al is dat verschil in het Aarkanaal minimaal. Maar goed onder de kant gaat het ietsje vlotter en voor 80% van de tijd vis ik daar. Het zijn voornamelijk voorntjes, baarsjes, een enkel bliekje en kleine winde. Eén van de keren dat ik terugschakel naar de 9m worden de drie pinkies op de haak in het dalen resoluut 'meegenomen' hetgeen resulteert in de enige brasem (ca. 7 ons) van de dag. Samen met een uit de kluiten gewassen ruisvoorn zijn dit de enige twee 'scheppers' vandaag. Om half drie staat de teller op 172, slechts 20-25% daarvan is (net) aan de maat. Ondanks dat heb ik het gevoel toch lekker bezig te zijn geweest. Zeker als ik van Martin/Rob hoor dat de vangsten in de Oude Rijn wederom niet tot de verbeelding spreken en Gert/Kees het in de Amsteldrecht met slechts enkele aanbeten moeten doen die een voorn en een platte opleveren. Dat het ook anders kan hoor ik op de valreep van Jan (Oudh) die in het Schoonhovense park 9 platten vangt met een totaal gewicht van ca. 20kg. Daarbij heeft hij uitsluitend gebruik gemaakt van zijn favoriete boilies.

 

Ringvaart (Moordrecht) 12-11-14

Erik: de laatste weken ben ik een aantal keren voor mezelf op pad geweest. Vanaf medio oktober 3x in onze eigen Ringvaart geweest. De eerste keer was het erg goed met veel voorn, met mooie exemplaren erbij. Ook enkele blieken. De laatste 2 keer was het een stuk minder, met wel mooie voorns erbij, maar minder in aantal, met wel weer de nodige blieken ertussen door. Afgelopen zondag er ook nog geweest en toen geen beet gehad. Einde v.d. middag fietste ik nog een keer langs het water en zag op andere stukken wel vis springen, maar precies op het stukje waar ik had gezeten, niet. Waarschijnlijk dus net op verkeerd stuk gezeten. Ook afgelopen zondag daarvoor nog in Oude Rijn, vlak voor Nieuwerbrug, geweest. In het begin wat maatvoorntjes, maar daarna stortte het hard in (+ enkele baarsjes) en kwam niet veel verder dan ruim 20 stuks. Binnenkort maar eens in Huizen gaan proberen.

 

Heimanswetering (Woubrugge) 12-11-14

Jan V: afgelopen zondagmorgen voor het eerst weer gevist in deze omgeving en op mijn favoriete water de Heimanswetering aan de kant van de huizen, met een draaiende z.z.o wind is het daar goed vertoeven alleen stond de wind pal zuid dus dwars over het water. Toch begonnen met een lengte van 11 meter en dat was goed te doen, het eerste tuigje was te kort en hier heb ik dan maar een kant stokje van gemaakt. Ik zat helemaal alleen maar vooraan aan de overkant zat ik denk Alphen te vissen en na een half uur kreeg ik nog een visser uit Leiden bij mij aan de kant. Vanaf het eerste ogenblik na dat ik vier balletjes voer met maden en een beetje mais gevoerd had ving ik een mooie maat voorn gevolgd door een posje en nog een paar voorns daarna werd het steeds stiller waarna ik ben gaan schuiven met overdiepte en toen ving ik een stuk of 10 blieken die wel/niet geschept moesten worden en daarna werd de vis steeds kleiner en ging het over in zo nu en dan een bliekje of baarsje. Ook bij de kant ving ik nog wat voorntjes maar dat hield ook niet over. Uiteindelijk na 4 uur vissen had ik tussen de 30 en 35 vissen waarvan de grootste ongeveer 30 cm was. De voorn is nog niet echt los maar ik blijf het daar toch proberen. Mijn buurman uit Leiden zat met de feeder te vissen op 10 meter uit de overzijde recht tegenover de uitlaat van de molen, kreeg op het laatst mooie beten maar wist deze niet om te zetten in vis, uitgezogen maden en stukgebeten wormen had hij genoeg maar geen vis het was de slechtste morgen die hij hier ooit meegemaakt had.

 

Heimanswetering (Woubrugge) 10-11-14 / 10C - ZW4 - zonnig

Rinus: met de vaste stok een paar uur naar De Heimanswetering aan de kant van de molen. Met ZZW4 de wind bijna recht over het water, toch mij hierop iets verkeken, maar het is mooi weer verder dus dan maar met een deel minder vissen. Ik zet een 1-grams dobber in omdat er ook nog een stroompje staat richting Alphen. Op 9,5m staat ruim 2m water, dat scheelt zeker een halve meter met de 11m lijn. Vijf balletjes voer geplaatst waarin bewust nog niet veel aas, desondanks zijn de eerste 10 vissen baarzen. Wat zwaarder over de bodem levert in elk geval enkele maatvoorns op, daarna vang ik tot het eind toe voorn(tje)s, bliekjes en de baars blijft aanwezig. Met 60 vissen in elk geval bezig geweest, hoewel er op het laatst nauwelijks nog een aanbeet te bespeuren viel.

 

Broekwegwetering (Zoetermeer) 05-11-14 / 8C - Z3 - bewolkt/mistig

Rinus: vandaag mee met Gert en Kees naar Zoetermeer tussen de huizen waar zij twee weken terug leuk hebben gevangen zowel met de feeder als de vaste stok. Wil dat uiteraard ook meemaken dus eveneens de stok op 11m en feeder in het midden ingezet, het water was wel aan de heldere kant maar dat was naar mijn idee wel eens erger geweest. Na een uur nog geen bewijsje bij geen van drie. Eerst maar even een bak koffie en warempel tijdens het nuttigen daarvan ging de top van mijn feeder om. De eerste (en laatste) brasem had zich vergrepen aan twee maïskorrels op een hairlijntje. Even later nogmaals een vluchtige beet op de feeder echter zonder resultaat. Als in twee uur tijd Kees nog een grondel vangt en ik nog een trekje aan de dobber zie, houden we het resoluut voor gezien in de vooronderstelling dat het hier niet beter zal worden vandaag. Voor de laatste uurtjes vandaag gaan we naar de meest logische visstek in de omgeving op de route naar huis: de Oude Rijn tussen Koudekerk en Alphen. Hier is het ook niet geweldig, maar vang uiteindelijk nog een 7-tal blieken en enkele voorns. Het koude seizoen doet de komende dagen zijn intrede, zou dit voor de vis al van invloed zijn? Denk het nog niet, deze mening wordt nog eens bekrachtigd als Piet nog even langs komt op weg naar huis. Hij heeft in de Rijn bij Bodegraven gevist, hoofdzakelijk kort met vijf deeltjes, in zijn net zaten 175 vissen, voornamelijk voorns...!

 

A/R Kanaal (Loenersloot) 02-11-14 / 16C - ZW3 - half bewolkt

Henk: het was het weertje wel zaterdag 1 november om een visje te vangen want dit was de eerste wedstrijd van en voor de winter competitie, deze werd gehouden in het Amsterdam-Rijnkanaal te Loenersloot.Er werd niet veel gevangen n.l maar 10.190gr en dat door 8 vissers.

De uitslag was;

1.H.Hoogervorst.4.098gr.

2.C.Velthuijsen.3.853gr.

3.P.C.Verkerk.1.421gr.

4.S.Pieterse.475gr.

5.J.Lindhout.344gr.

 

NederRijn (Oosterbeek) 02-11-14 / 16C - ZW3 - half bewolkt

Jan: heb voor de laatste keer dit jaar in de Neder-Rijn gevist en dit keer in Oosterbeek op de strekdam tussen de paarden. Toen ik naar het water stond te kijken kwam er nog een visser aan die ik niet kon maar waar ik de hele morgen lekker mee heb samen gevist. Zoals altijd stroomde de Rijn erg langzaam en met een korf van 40 gr. was het allemaal goed te doen op een afstand van 35 meter. Zodra het hele spul stond ( is altijd weer een hele klus op de keien ) begonnen met een te zware feeder waarop ik de aanbeten maar slecht kon zien en na 5 visjes (grondels en voorn) ben ik maar over gestapt op een lichte feeder en toen kon ik gelijk het verschil maken want tijdens het vallen van het aas als de korf al op de grond lag stonden ze al aan de maden te rukken en moest je gelijk aanslaan en dit leverde heel mooie voorns op. Helaas was het met vlagen en soms was het ook heel stil en dan ving je soms een kleine brasem maar steeds kwamen de voorns weer terug en vingen we geen grondels meer. Gevist met een onderlijn 0,14 met een haak maat 12, hierop het meest grote maden afgewisseld met casters en piertjes. Alle voorns moesten geschept worden maar er waren nog geen exemplaren bij van een kilo en ook geen windes die je toch nog wel kan vangen. Bij elkaar had ik naar schatting een kilo of 6 vis en dat alleen met voorn dan heb je een leuke 3,5 uur gevist. Nu maar hopen dat het volgend jaar in de Rijn beter word als de voorgaande jaren, dan zullen we ons weer best vermaken daar. De start van de nieuwe comp. daar zal ongeveer begin maart zijn en dan meld ik mij weer, net als wanneer de komende tijd in mijn favoriete Heimanswetering ne geweest.

 

Weekendje Oude Rijn (Bodegraven/Nieuwerburg) 01-11-14 / 15C - ZW3 - half bewolkt

Rinus: nauwelijks nog (club)wedstrijden en dat is duidelijk merkbaar, want om 08.00 uur rijdende vanaf Alphen tot aan Bodegraven is geen enkele hengelaar te bespeuren. Ik stop bij de loswal naast de Meije rotonde en ga links op de betonplaat mijn spulletjes installeren. Aan de overzijde het bekende rietkraagje dat altijd wel goed is voor een platte of wat, daar gaat in elk geval de feeder naar toe. Bij aanvang om 9 uur drop ik enkele korfjes en leg de feeder in de steun, op de haak zitten vier maden. Vervolgens pak ik de vaste stok uit op 8m - op deze afstand staat ruim 3m water - en monteer een 1-grams dobber die met ZW3 schuin tegen en een lichte stroom naar rechts nog goed te sturen is. Vijf balletjes voor deze sessie is meer dan voldoende en al vrij rap is de vis aanwezig. Met enige regelmaat komt een (maat)voorn boven water en opeens is daar merkbaar meer weerstand te voelen met als resultaat een brasem van 8-9 ons. Later zal deze situatie zich nog eens voordoen. Aan de feeder heb ik al één keer beet gehad, althans één van de vier maden is aangevreten. Een worm al dan niet met maïskorrel op de haak dan maar...? Na twee uur vissen maakt op de vaste stok de voorn ineens plaats voor de baars en daar zitten flinke exemplaren tussen. Wat ik ook aan de haak doe, het zijn alleen maar baarzen die toehappen. Weer twee uren verder zijn de baarzen weg en vang ik af en toe weer een voorn. Aan de feeder nog steeds geen beet gehad, heb daarom een hairlijntje gemonteerd met daarop een boilie, wellicht hebben ze daar trek in? Om 14.00 uur vind ik het welletjes, morgen weer een dag! Met de vaste stok kom ik tot ruim 50 vissen, half om half voorn en baars + twee platten, aan de feeder nul,nul. Ik berg de vaste hengel op, doe vast wat spulletjes in de auto en - je voelt hem al komen - loop terug om de feeder in te draaien, als op dat moment de top slap valt. Bizar of niet, de brasem van 1,5kg die deze actie oplevert is toch een heel apart einde van deze visdag. Ook deze ervaring neem ik mee naar de dag van morgen waarop de Ring Gouda op het programma staat...! Een uitgebreid verslag hiervan vind je onder deze link: Ring Gouda najaar.

 

Oude Rijn (Zwammerdam) 29-10-14 / 13C - W3 - bewolkt/regen

Rinus: de 18e en laatste ouderenwedstrijd van HSW vissen we niet in het geprogrammeerde Nieuwerbrug maar op het traject ijsbaan/futenbos bij Zwammerdam. Dit heeft natuurlijk een oorzaak en moet je als volgt zien. Als wedstrijdleider moet je het 'jouw deelnemers' zoveel mogelijk naar de zin maken of op zijn minst proberen, zeker als het een ouderenwedstrijd betreft met verwachte slechte weersomstandigheden. Daarbij wordt weliswaar het wedstrijdelement niet uit het oog verloren maar moet het plezier en gezelligheid wel voorop staan. Dinsdagavond geeft de regiokaart van Weerplaza aan dat woensdag een regenzone overtrekt met krimpende wind (kracht 4) van ZW via N naar NO om 14.00 uur. Dit alles heb je dan in Nieuwerbrug tegen! Na enige ruggespraak is een besluit om te verplaatsen snel genomen, al is er altijd wel enig gemok die je op de koop toe neemt. Weerplaza blijkt met haar voorspelling de plank mis te slaan, maar gelukkig wordt er in Zwammerdam wel gevangen! 14 deelnemers zorgen voor een gezamenlijke score van 47,3kg, waarbij dit keer vriend(in) brasem niet de boventoon voert. Volgens de administratie hebben nog drie deelnemers een kop- of staartplek tegoed, ik ben daar één van. Als wedstrijdleider laat je natuurlijk eerst de andere twee kiezen, zij loten kop en staart, voor mezelf blijft kantnr 5 in de zak zitten. Deze stek ligt twee nummers over het brugje bij de ijsbaan aan de Alphense kant, links ervan zijn vanwege kroos maar drie nummers uitgezet. Kroosvelden hebben iedereen vanmorgen wel enige tijd tot meer dan een uur parten gespeeld, want zo'n veld drijft op de wind met geringe snelheid voorbij. Voor mij is het parcours hier vertrouwd dus kies ik direct voor twee feederstekken, één op 10m uit de overzijde en één in het midden. De verre stek voer ik redelijk aan en laat deze geruime tijd met rust, op de korte stek ga ik gelijk vissen. Dit levert na een kwartiertje de eerste aanbeet op en vervolgens wat bliekjes, enkele maatvoorns en later nog een platje. Als de verre stek eindelijk 'tot leven' komt vis ik daar de wedstrijd grotendeels uit. Naast perioden met (schep)blieken als resultaat zijn er ook lange 'stille' momenten. Juist op het moment dat een kroosveld mijn stek kruist vang ik met de hengel hoog in de steun drie mooie platten op rij, met kleine piertjes en pinkies op de haak. Later komt daar nog één brasem bij, gevangen met een witte chocoboilie. Mijn ca. 30 vissen en een vangstgewicht van 9,2kg zijn ruim voldoende voor de winst en levert ook voldoende punten voor het winnen van de ouderencompetitie. Overigens is de enig overgebleven concurrent Rob P op vakantie, zodat hij op voorhand al genoegen moet nemen met de tweede plaats in de competitie. Dat er vanmorgen ook heel aardig met de vaste stok kan worden gevangen bewijst Martin, want met een keurige 6,5kg voorn, bliek en baars wordt hij tweede en stoomt direct door naar de derde plaats in de competitie. Deze resulteert in een totaal vangstgewicht van 715 kilo, hetgeen met gemiddeld 16 deelnemers per wedstrijd neer komt op 2,4kg p.p.p.d. Lees hier de uitslag en eindstand.

 

Amsteldrecht (Nieuwveen) 25-10-14 / 15C - ZW2 - half bewolkt

Rinus: aangezien de Oude Rijn vanmorgen van Alphen tot Bodegraven bezaaid ligt met kroos en drijfvuil, jammer want hier is deze week aardig gevangen, wijken de uitzetters Jan en Ron voor de 18e en laatste competitiewedstrijd van HSW uit naar de Amsteldrecht direct achter de sluis. Voor de tijd van het jaar nog niet echt koud dus moet er een visje te vangen zijn, al heb je daar dikwijls wel een hotspot voor nodig. Ofschoon er een aantal daarvan in ons parcours zitten geeft de vis (lees brasem) bij de meeste 'niet thuis', al doet de gezamenlijke 35,2kg van de 15 deelnemers anders vermoeden. Wat dat betreft zitten de mannen op de nummers 13-14-15 kennelijk aan de gunstige kant v/h parcours want zij scoren een 3, 2 en een 4. Gert haalt 5,4kg en en-passant de grootste vis (57cm) v/h seizoen binnen, Frans komt uit op 3,5kg en Arie op 3,2kg. Maar de topstek blijkt vanmorgen kantnr 1 te zijn en daarvoor loten allen weer mee omdat iedereen al twee keer kop of staart heeft gezeten. 'Het geluk is met de domme' want nummer één blijft vandaag als laatste voor mij in de zak zitten. Aangekomen op de stek blijkt deze normaal niet in ons parcours te zitten (te dicht bij de sluis), ondanks dat heb ik er toch enig vertrouwen in. Ik zet een feeder in op 4-5m uit de overzijde en ééntje op zo'n 20m in het midden. Voor onder de kant hou ik een 5m stok paraat, mocht blijken dat de voorn 'los' is. Maar met de vaste stok blijkt het wederom een moeilijk verhaal te zijn, inpakken die 5m stok dus. De feederstek in het midden brengt binnen het kwartier drie voorns en een baarsje in het net. Daarna worden de aanbeten minimaal en geven zo nu en dan alleen nog een uitgekouwde made terug, ondanks de vrij lichte montage met onderlijn 10 en haakje 16 waarop een enkele made of twee pinkies. Na een uur probeer ik de feederstek aan de overzijde met maden op de haak en bij het derde korfje buigt de top lichtjes door. Er is dus leven want op mijn reactie voel ik weerstand op de lijn, na 5m laat de vis los. Weer drie korfjes verder, inmiddels 2 piertjes + 2 pinkies op de haak, loopt ineens de top krom als een hoepel met als resultaat een platte van ruim 2kg. Tien minuten later een vrijwel zelfde verhaal. Bij de mannen rechts van me zie ik nauwelijks of geen aktie ook niet op andere afstanden, dus blijf ik voor de laatste twee uur aan de overzijde. Die periode levert nog een zestal meest identieke situaties op met achtereenvolgens maïs (+worm), boilie en 5 grote maden op de haak/hair. De 'wijzers van de weegschaal' geven na afloop een gewicht aan van 15,5kg hetgeen vanmorgen niet alleen voor de winst zorgt maar tevens een prima afsluiting is van deze competitie. Met 14 keer bij de eerste drie in de uitslag waarvan 7 overwinningen en 117kg als eindgewicht, meen ik te mogen concluderen zelden een betere competitie te hebben gedraaid. Op naar 2015 maar eerst nog een heel winterseizoen voor ons.

 

N-Hollandskanaal (Jispersluis) 25-10-14

Theo: zondag 19 oktober viste hsv de vrije visser noordwijk z,n negende en tevens laatste competitie wedstrijd van 2014. Dit gebeurde in het n-h-kanaal bij jispersluis. De strijd om het kampioenschap ging eigenlijk tussen de meeuw en de wandelaar. Bloednerveus waren ze. Daar ze niet in hetzelfde vak zaten waren ze zowieso ook afhankelijk van andere. In vak c begon de meeuw hem behoorlijk te knijpen toen hij de tovenaar behoorlijk vis zag vangen. De tovenaar pakte Dan ook een 1 in dat vak met 13880 gram. De meeuw viste met 5320 gram een twee en wil caspers een drie met 2840 gram. In vak a zat de wandelaar samen met de kop en de staart. Hij ving 7860 gram. Van de tamme op de staart had hij geen last met 900 gram. Maar Dan op de kopplek. Daar haalde koos v d ark met de ja VASTE STOK !!! genadeloos uit. Op 10 meter,twee gram dobber pakte hij 26060 gram vis. Een klasse apart vandaag. De meeuw mag hem wel heel dankbaar zijn. Is hij ook. Koos pakte gelijk het hoogste dagresultaat van 2014. Dat zijn twee hoofdprijzen die hij 'vandaag afpakte van de wandelaar. Jammer cees maar toch een heel goed seizoen gevist. Vak b werd gewonnen door ben v d ark met 11300 gram. Jan vink viste een twee met 7600 gram en gert-Jan verkerk een drie met 3440 gram. Vandaag vingen we met negen man een totaal van 79200 gram vis. De meeuw dus clubkampioen 2014. Gefeliciteerd theo,ondanks de zware concurrentie. Je hebt het verdiend. In 2015 ben jij natuurlijk de te kloppen man.

Eindstand 2014.

1 theo meeuwenoord 12 pnt 88500 gram [ kampioen ]

2 cees v rhijn 12 pnt 71320 gram

3 dick v rijn 13 pnt 63400 gram

4 ben v d ark 13 pnt 59020 gram

5 Jan vink 14 pnt 77100 gram

6 wil caspers 19 pnt 34340 gram

7 jaap smit 19 pnt 30540 gram

8 Gerard warmenhoven 19 pnt 26180 gram

9 koos v d ark 21 pnt 50420 gram

10 gert-Jan verkerk 24 pnt 18260 gram

 

Rottemeren (Bleiswijk) 20-10-14 / 14C - W4 - half bewolkt

Rinus: ondanks een hoog risico op een visloze dag (als je sommige berichten moet geloven) besluit ik andermaal de Rotte aan te doen, nu vanwege de forse W-wind aan de Bleiswijkse kant. Het wordt de eerste steiger links van het restaurant, enkele jaren geleden quasi wel eens 'onze steiger' genoemd. Toen konden we dikwijls en fatsoenlijk netje vis vangen, ben benieuwd wat het nu wordt. Met één feeder ga ik bewust de volle vijf uur op ca. 40m vissen, met de andere lichte feeder variëer ik op afstanden van 15 tot 30m. Op 'ver' vang ik binnen het kwartier een prachtige winde, de start is dus prima...! Als ik binnen het uur nog twee dikke vissen halverwege los en nog enkele keren uitgekauwde maden terug krijg, begin ik er ondanks dat toch in te geloven, je moet optimist blijven nietwaar. Deze stelling loopt echter een flinke deuk op als blijkt dat de volgende 2 uur en drie kwartier geen enkele aanbeet valt te bespeuren. Daarna ineens binnen de tien minuten twee brasems met een piertje op 30m, het zijn de enige en laatste wapenfeiten op deze afstand. Maar het venijn zit vandaag in het vijfde en laatste uur waarin ik afwisselend vis met een oranje en een witte boilie. Vanaf de 40m haal ik nog drie platten binnen die alle rond de 2,5kg wegen. Je moet klaarblijkelijk engelengeduld hebben, maar als dat beloond wordt zijn het dikwijls wel de zware exemplaren die uiteindelijk op het voer komen. Qua vangstgewicht dus toch nog een positief einde aan een lekkere visdag in een prachtige omgeving.

 

Gouwe (Waddinxveen) 19-10-14 / 22C - ZW3 - half bewolkt

Jan: het eerste weekeinde weer eens thuis geweest en geen camping i.v.m de 39 jarige bruiloft van mijn vrouw en mezelf, maar ik kon het toch niet laten om zondagmorgen nog even te gaan vissen en heb vanwege de kortere tijd voor de Gouwe bij de architect gekozen en dan alleen met de vaste stok. Om half acht al bij het water maar het was toen nog te donker dus alles maar rustig aan opgesteld en een dobber van 1,5 gr. gemonteerd omdat ik dacht dat het zou stromen maar het was de wind die allerlei vuil meeblies richting Boskoop, nooit geweten dat het daar op 9 meter zoveel water stond, tuig te kort en een meter aan moeten binden en dat was voldoende ik denk dat er ongeveer 4 meter water staat. Na het uitpeilen twee maden op een haak 16, voer gebracht (4 Balletjes) en wat vis pallets, moet je toch ook uitproberen, en wat gekiemde hennep. Na ongeveer een half uur een leuke beet en een mooie vis maar het bleek een baars van 20 cm. Het was niet best in de drie uur dat ik gevist heb, totaal 5 mooie maat voorns twee baarzen en een kleine winde van 20 cm. Wat me wel opviel was dat er toch wel een hoop vis is op dat stuk want er was veel activiteit aan de oppervlakte, karper en snoekbaars zien draaien en een hoop voorn zien springen maar het meeste toch aan de overkant. Maar het is niet de laatste keer dat ik het daar ga proberen met de vaste stok.

 

Oude Rijn (Nieuwerbrug) 18-10-14 / 20C - Z4 - half bewolkt

Rinus: met 15 deelnemers van HSW de 17e en voorlaatste competitiewedstrijd gevist, met het eerste brugje de scheiding op de helft van het parcours. Bij mekaar 12,3kg vis gevangen hetgeen al aangeeft dat de vangst zeer slechts was. Slechts Gerard op nr 12 weet met 3kg een gewicht neer te zetten dat hier op zijn plaats geacht wordt, hij wordt dan ook met voorsprong winnaar. Rob J op plaatsnr 2 vangt 1,6kg aan voorn op 6-7m net achter de kreukels goed voor een 2 en zelf zit ik op 8 en wordt met 20gr minder derde. Alhoewel het vanaf de start al moeizaam ging is het eerst uur toch wel een visje te vangen, maar nog vóór de helft van de wedstrijd erop zit krijgen de meesten al geen beet meer. Wat je er ook aan doet, het is over en uit. Deze geluiden blijken hier al enkele weken te circuleren.

 

Amsteldrecht (Nieuwveen) 15-10-14 / 16C - ZW4 - half bewolkt

Rinus: voor de 17e ouderenwedstrijd gaat HSW met 19 deelnemers (volledige groep) naar het gedeelte achter de sluis, waar 53 kilo vis boven water wordt gehaald. Een redelijke vangst qua gemiddelde p.p. niet in de laatste plaats door enkele goede vangsten op het midden gedeelte van het parcours. Want hier tegenover de kommen en het (ei)landje moet je momenteel zijn voor de dikke plattes, 4-5 exemplaren in je net en je zit al snel aan de 7-8kg. Rob P komt het best uit de bus met 8,1kg gevolgd door Herman met 7,4 en Gert met 6,9kg. Kees doet stinkend zijn best met de vaste stok op plaatsnr 18 en wordt vierde met 4,5kg op de voet gevolgd door Martin met 4,4kg. Zelf wordt ik zesde met 3,5kg op kantnr 4 waar alle registers open moeten voor één platte op 3m uit de overzijde. Om het vangstresultaat een draaglijker aanzien te geven kan ik gelukkig bij vlagen nog wat (ruis)voorns vangen met de 11m stok, met de lichte feeder in het midden en met de medium feeder in het laatste uur aan de overzijde helemaal tegen het riet.

 

Ringvaart (Hillegom) 12-10-14 / 18C - ZW2 - zonnig

Rinus: vandaag met Daan naar de jaarlijkse koppelwedstrijd van HSV de Arnoud uit Noordwijk. Met 90 koppels is het volle bak en zijn derhalve de vijf uitgezette vakken met bekende namen als Gat Vijfhuizen, suikerfabriek en Lijnden weer goed gevuld. Er zijn vier prijzen in ieder vak. De kantnummers staan 30m of meer uit elkaar, dus kan van een ruime opzet worden gesproken. Enig minpuntje vóór aanvang vind ik het ontbreken van een routekaartje, want als je de omgeving niet kent is het soms behoorlijk zoeken naar het wedstrijdwater. Met kreten als 'gewoon het water van de Ringvaart volgen' kom je er niet (vanaf). Niettemin bereiken we na 20 minuten onze stek in het in onze ogen rechte en dus 'eerlijke' vak C met de voor ons onbekende naam 'Rutten', hetgeen bij navraag weer niet het meest gewilde vak blijkt te zijn. Enig lichtpuntje voor ons is dat ik staartnummer 54 van ons vak uit de emmer haal. Daan pakt de vaste stok uit op 12m en zet de feeder in op 5/6m uit de overzijde, ik ga het met de feeder proberen op 3m uit de overzijde en in het midden. Zowel bij de voorbereiding als tijdens de wedstrijd is het bladstil, staat er nauwelijks of geen stroming en is geen enkel kringetje van aanwezige vis te bespeuren. Bovendien heeft een koppel in de nabijheid nestelende meerkoeten het vanaf korf één op mijn 'verre' voerstek voorzien. Werkelijk iedere inzet wordt een duikpoging ondernomen, dit leidt dan ook onherroepelijk tot een valse aanbeet waarbij koet-met-haak-in-snavel wegvlucht, voor even is er dan rust op de stek. Aan de overzijde krijg ik overigens geen enkele aanbeet, de vier (maat)voorns vang ik in het midden en een baarsje met de korte stok. Daan komt met vaste stok en feeder op een 8-9 maatvissen uit waarmee we eindigen op 1.040 gram. Dit blijkt verrassend genoeg de derde prijs op te leveren in ons vak, hetgeen gelijk aangeeft hoe beroerd de vangsten bij 'Rutten' zijn. Streekgenoten Edje en Adrie met 1.620gr en Peter en Ton met 1.600gr scoren in ons vak een 1 en een 2 (proficiat). Andere deelnemers uit onze regio scoren ook (heel) goed, zo vissen de Alphenaren Puper en Stomphorst in vak D (suikerfabriek) met 15kg keurig naar de winst en halen Piet en Erik ruim 8kg met de 5m stok op het droge in vak E (Lijnden) en eindigen op de derde plaats. Ook een drie voor de gebroeders Bijvoet met 10kg in vak A, waar Jacco en Sipko met een kleine 9kg naar een vierde plaats vissen. In dit vak A aan het Gat van Vijfhuizen moet zoals bekend de (zware) vis van het diepe gedeelte komen op afstanden van 60-70m, de oplopende bodem op ca. 50m zorgt daar voor een barriëre voor menig deelnemer met als gevolg 'vastlopers' en vis verspelen. Maar dat het ook anders kan bewijzen Willem (v.d. Helm) en maatje Marcel want zij halen vanaf 40m op het relatief ondiepe gedeelte gewoon 13kg waaronder veel voorn en een tweede plaats binnen. De overall winnaars Verhoef en v/d Hoef zitten overigens ook in vak A en vissen op kantnr 3 ruim 17kg bij elkaar en gaan er met de €250 extra vandoor. De officiële uitslag staat vanaf heden op de site van de Arnoud.

 

Aanvaarkanaal (Driel) 12-10-14

Jan: zondagmorgen de laatste wedstrijd gevist van de competitie van de H.S.W. Renkum / Oosterbeek. Allereerst is de samenvoeging van deze twee verenigingen nu een feit, de samenvoeging is per 1 oktober bij de notaris officieel vastgelegd. De nieuwe naam van de nieuwe vereniging gaat luiden H.S.V. Airborne, hoe kan het ook anders in die omgeving. Als laatste wedstrijd van deze competitie werd er gevist in het aanvaar kanaal naar de sluizen van Driel. Toen we moesten beginnen was het zo mistig dat we de overkant van het water niet konden zien een zicht van minder als 75 meter. Op T.V. Gelderland was gezegd dat de mist rond 9.00uur wel zou zijn opgelost maar dat duurde tot 11.30 uur. Nummer drie uit de zak gehaald en eindelijk mijn zin een nummer voorin maar helaas, het was weer zo'n morgen dat de vis het liet afweten, begonnen op 50 meter uit de kant maar ook een voerplekje gemaakt op ongeveer 25 meter en dit 1 1/2 uur onberoerd gelaten en begonnen op de verre stek wat mij na een 1/2 uur een voorn opleverde en in het uur daarna nog twee grondels. Na deze tijd ben ik begonnen op de korte stek maar dat had ook alleen een grondel tot resultaat. In het laatste half uur toch nog maar weer een piertje er op en dan maar zien, hij lag net aan op de grond en ik was de lijn nog aan het strak draaien toen mijn top met een ferme ruk opzij getrokken werd en dit leverde de een van de twee brasems op die er deze morgen gevangen zijn. Bij het wegen bleek dat dit voor mij een goed resultaat opleverde want met 1640 gr. was dit een tweetje en was ik dik tevreden. De winnaar had 2760 gr. en dit gewicht had hij gevangen met de vaste stok. Door dit tweetje is de einduitslag van de competitie nog niet geheel duidelijk maar met de twee goede uitslagen die ik nog gevist heb kan het zomaar zijn dat ik dit jaar gewoon weer de competitie win.

 

Oude Rijn (Koudekerk) 11-10-14 / 14C - ZW3 - bewolkt/regen

Rinus: met vieren van HSW met de feeder gevist op gedeelte richting Alphen waar afgelopen periode redelijk is gevangen. De verwachtingen zijn dus hoog gespannen, maar moeten we helaas bijstellen als blijkt dat na anderhalf uur vissen bij elkaar slechts 5-6 visjes zijn gevangen. Kortbij, 5m uit de overzijde of strak tegen de andere oever, het maakt allemaal weinig uit, de vis is met welke truc dan ook niet te vermurwen. Als om 12 uur dan ook de eerste regen zich aankondigt maken de eerste aanstalten om het voor vandaag voor gezien te houden. Om 13 uur zit ik alleen en hou het nog een uurtje vol. Gelukkig is er in deze laatste periode wel enige activiteit onder water te bespeuren en weet ik met lichte onderlijn en kleinere haak met daarop één made of twee pinkies te eindeligen met 25 stuks op de teller.

 

Amsteldrecht (Nieuwveen) 10-10-14 / 17C - ZW2 - half bewolkt

Rinus: gisteren naar omgeving nieuwe kwekerij en sluit me aan bij andere HSW-ers. Onderweg zie ik de buitentemperatuur op 9 graden staan en denk onwillekeurig aan het feit dat dit voor de Amsteldrecht wel eens van invloed zou kunnen zijn!? Pak de feeder uit op enkele meters uit de overzijde en probeer hier de beet op gang te krijgen. Dit lukt voor geen meter, sterker nog, krijg over de hele morgen geen enkele aanbeet in die zone. Met nog twee uur te gaan pak ik de lichte feeder er maar bij om in het midden te vissen. Dit levert al vrij vlot een paar baarsjes op en uiteindelijk ook nog een kleine 20 voorns, die toch nog voor wat actie zorgen. Martin en Rob vangen meer richting de fontein wel een enkele brasem en de nodige voorns.

 

Nauwernasevaart (Krommenie) 10-10-14

Theo: zondag 5 oktober werd door hsv de vrije visser wedstrijd nummer acht gevist van de competitie. Deze werd gevist in de nauenase vaart bij krommenie. Met z,n tienen was de bedoeling maar gert-Jan was volledig de weg kwijt in Amsterdam en omstreken. Uiteindelijk is hij maar naar huis gegaan en de volgende keer komt hij toch maar eerst naar beuk. Met een noorderwind en een mooie stroom in het water begonnen we om 08.00 uur aan de wedstrijd. Om 13.00 uur kon de balans opgemaakt worden. Wat bleek,de wandelaar had huisgehouden met ruim 20 kilo en werd dagwinnaar. Voor de meeuw word het in de laatste wedstrijd toch noch billen knijpen. In vak a wist de wandelaar op stek twee 22720 gram vis te vangen. Klasse cees. Op de staart viste Jan vink een twee met een gewicht van 12560 gram. Wil caspers moest het op de kop doen met een drie. Zijn gewicht was 5 kilo rond. In vak b viste koos v d ark met 9340 gram z,n eerste 1 van dit seizoen. En weer met de vaste stok. Knap hoor. De tovenaar had op stek 9 niet echt z,n dag. Met 4500 gram viste hij een 2. Had ER meer van verwacht denk ik. Een drie in dit vak was voor Gerard warmenhoven. Hij heeft geen aanbeet gezien en dat is echt balen. Vak c werd gewonnen door ben v d ark. Hij ving 11260 gram vis bij elkaar. De meeuw bleef hij voor. Toch een knappe 9020 gram vis voor hem. Hierdoor is het wel heel spannend voor de eindoverwinning. De tamme viste een drie met 3000 gram vis en gert-Jan kreeg een vier. De reden is bekend. In totaal vingen we vandaag 77400 gram vis. De strijd om het kampioenschap lijkt dus te gaan tussen de meeuw en de wandelaar. ER zitten ER nog wel drie vlak achter. Je weet maar nooit. Zondag 19 oktober valt de beslissing. Je weet , waar ER twee vechten om een been,gaat ER misschien een derde mee heen.

 

Rottemeren (Zevenhuizen) 06-10-14 / 15C - ZO4 - bewolkt

Rinus: vandaag mijn zinnen gezet op een middagje vaste stokken in de Rotte aan het Balkengat, moest vanwege de forse ZO wind uitwijken naar het smallere gedeelte richting Pekhuisbrug. Hier staat op 11m ca. 1,3m water en een lichte onderstroom naar links. Een dobbertje van 0,4 gram volstaat en met onderlijn 08/00 en haakje 18 moet toch een visje te vangen zijn...??!! Dit blijkt nog een hele toer te zijn want in het eerste uur is er geen enkel bewijsje waaruit kan worden afgeleid dat er überhaupt vis aanwezig is. Maar de Rotte is een water voor de lange adem en we blijven daarom hoop houden, dus wie weet....? Helaas blijft het bij ijdele hoop, want ook in de uurtjes die volgen krijg ik geen enkele aanbeet, wat ik ook probeer. Toch lijkt het net aan de bewegingen van het water en de belletjes te zien dat er op 11m wel vis aanwezig is! Om niet helemaal 'beet- en visloos' naar huis te keren probeer ik het nog anderhalf uur met de feeder op zo'n 25m. Reeds bij het derde korfje zie ik al een tikje op de top en ben ook een tikkie verbaasd dat de vierde korf al een schepbliek oplevert. Het worden uiteindelijk drie blieken en twee platten, gevangen op twee maden. Het blijft een mooi maar opmerkelijk water de Rotte.

 

Amsteldrecht (Nieuwveen) 06-10-14

Henk: Visclub De Brasem uit Ter Aar. Maandagmorgen 6 oktober was de laatste wedstrijd van dit jaar van de 55plussers,er werd gevist in de Amstel te Nieuwveen. Er waren 20 vissers waarvan enkele een aardig visje wisten te vangen, maar we hadden droog weer en voordewind. De uitslag was als volgt:

1.K.Verlaan.4.717gr.

2.J.van.Ekeren.2.275gr.

3.F.Brouwer.1.932gr.

4.N.Lenting.1.683gr.

5.W.den.Houdijker.1.381gr.

 

Neder-Rijn (Maurik) 06-10-14

Jan: zondag 5 oktober weer eens een koppelwedstrijd gevist en deze keer in de Neder-Rijn bij het eiland van Mourik. Om half acht het kantnummer getrokken en zoals gewoonlijk weer bijna in het midden van het parcours ( nummer 8) dat bestond uit 19 koppels. Gezegd moet worden als je daar aan het water komt is het een heel mooi water met goede en ruime plaatsen om te vissen. Omdat de stuw gesloten was stond er totaal geen stroming alleen als er geschud werd met de sluis dan ging het water heen en weer. Begonnen op 40 meter uit de kant met een korf van 40 gr. en een lange onderlijn van 0,12 mm haak 10 en deze gevuld met twee maden en twee casters, bij het eerste korfje was het gelijk raak, Zwartbek grondel. Nadat we er allebei twee of drie gevangen hadden ging bij ons en onze buren aan beide zijden de beet er goed uit, zelf heb ik het nog wel korter bij geprobeerd wat in het laatste uur in samen hang met het bekende flesje lever resulteerde in elke keer mooie beten maar geen vis meer. Wij hadden bij de weging 9 grondels met een totaal gewicht van 85 gram en hier waren we vanaf de kop derde mee maar verder naar achteren was iets meer gevangen. De winnaar van deze wedstrijd had 2700 gr. hij had met de vaste hengel gevist en zijn vangst bestond uit alleen maar grondels. Aan ons gewicht is te zien dat ze gemiddeld 10 gr. zijn wat betekent dat hij minimaal 270 visjes gevangen moet hebben. Ons is ter oren gekomen dat er bij de hele wedstrijd maar 1 voorn en 1 halfwas bliekje gevangen zijn de rest was allemaal grondel. Het was jammer alle omstandigheden waren goed maar geen stroom en dan is het dar over en uit met de vangst. Het is voor ons dan ook de laatste keer dat we daar geweest zijn als de sluizen niet open zijn.

 

Amsteldrecht (Nieuwveen) 04-10-14 / 19C - Z2 - half bewolkt

Rinus: vandaag de 16e competitiewedstrijd gevist van HSW en gelijktijdig de herfstdagwedstrijd gehouden op het eerste gedeelte na de sluis. Met 14 deelnemers wordt ruim 60 kilo vis gevangen, een prima resultaat en met 4,3kg p.p. het op één na hoogste gemiddelde van deze competitie. De Amsteldrecht kent vele hotspots en tref je zo'n stek dan moet je proberen dit uit te buiten. Willem (v.d. Wal) op staartnr 14 kent een goede start, als na anderhalf uur nagenoeg niemand nog vis in het netje heeft staat zijn teller al op drie platten en het zijn weer knullen zoals we dit jaar gewend zijn in dit water. Als hij even later ook nog een dikke zeelt vangt lijkt zijn koers gelopen voor vandaag. Maar als korte tijd later Rob en Tinus op de nrs 11 en 10 zich ook in de strijd gaan mengen komt zijn resultaat in gevaar. Deze twee gaan van het ene op het andere moment vangen en weten in korte tijd mooie gewichten te 'scoren'. Met respectievelijk 10,9 en 9,5kg weten zij beslag te leggen op de 1e en 3e plaats, proficiat. Zelf vis ik op steknr 8 en weet me met 10,8kg en een 2e plaats daar tussenin te nestelen. Voor deze wedstrijd had ik me voorgenomen om naast de feeder ook de vaste stok op 11m in te zetten, met de bedoeling het laatste uur nog een bonusvis te vangen, indien nodig! Maar het liep natuurlijk weer anders en ondanks vele pogingen levert de stok slechts één maatvoorn op. Daarentegen vang ik met de feeder het eerste uur een 6-7 ruisvoorns en gaat het in de laatste twee uren nog meer naar mijn zin. Van de voerstek op drie meter uit de overzijde haal ik zes dikke platten weg en als één minuut voor tijd nummer zeven halverwege de dril geen andere weg was ingeslagen, zou de uitslag er wellicht anders hebben uitgezien. Vandaag wordt gevangen met zowel made, worm, maïs als boilie en zoals bekend heeft veel wisselen van aas een positieve uitwerking. Willem vangt nog enkele vissen en komt met 9,4kg een ons te kort voor een hogere klassering. Dat er toch ook met de vaste stok een visje te vangen is bewijzen Jan van G en Frans met resp. 2,4 en 3,3kg op de kantnrs 1 en 2. Al met al een leuke wedstrijd met een tevreden resultaat. Lees hier de uitslag en tussenstand van de competitie.

 

Amsteldrecht (Nieuwveen) 04-10-14

Henk: Visclub De Brasem uit Ter Aar. Zaterdagmorgen 4 oktober was de laatste wedstrijd van de zaterdag competitie,deze werd gehouden in de Amstel te Nieuwveen. Er waren 13 vissers die niet erg veel wisten te vangen n.l maar 9.289gr,maar het was goed weer en voordewind. De uitslag was als volgt:

1.J.P.Meyer.2.453gr.

2.J.A.Lindhout.1.772gr.

3.C.Velthuijsen.1.724gr.

4.P.C.Verkerk.1.632gr.

5.H.van.de.Laan.913gr.

 

Rottemeren (Zevenhuizen) 04-10-14

Adriaan: vandaag de laatste wedstrijd met HSV Zevenhuizen/Mkp gevist in de Rotte bij het Balkengat. Met 8 deelnemers ruim 27 kilo gevangen, waarvan de winnaar J. van Zeist ruim 13 kilo voor zijn rekening nam op het staartnummer. Hij wist vandaag ook nog eens de grootste vis van dit seizoen te vangen, een brasem van 63 cm. Zelf zat ik vandaag op nr. 2 en dat werd ik ook met bij 5 kilo en de 3e plaats was voor A. Revet met 2,4 kilo. Alles gevangen met mestpier(en) + maden. Op alle andere aassoorten heb ik geen beet gezien vandaag. Lees hier de uitslag en eindstand.

 

Ringvaart (Moordrecht) 04-10-14

Erik: wij hebben met HSV Moordrecht gisteren de afsluiting gehad met de “Paaskoppelwedstrijd” in onze Ringvaart, een naam die vorig jaar ontstaan is omdat de koppelwedstrijd toen niet door kon gaan, vanwege de koude en we hem in oktober hebben ingehaald. Met 23 man, moesten we dus 12 nummers uitzetten en hebben het hele stuk in het dorp benut, waardoor we ruim konden uitzetten (gemiddeld ruim 30 mtr. tussen de koppels). Het weer werkte ook nog uitstekend mee en Koos had een schitterende prijzentafel geregeld, dus dat was allemaal dik in orde. Zelf lootte ik nummer 1 en was gekoppeld aan Marco Heemelaar. Om 8.15 gestart en het begin was voorzichtig. De eerste voorntjes werden door Marco gevangen en ik volgde daarna. Even onder de kant proberen en dit leverde de eerste serie voorns op, maar viel ook weer snel stil. Langzaam begon Marco op de lange afstand toch redelijk te vangen, dus ben ik er weer naast gekomen en kregen we het steeds drukker. Op een gegeven moment een mooi trekkie erin en werd het echt druk. Vanuit het niets ving ik zomaar enkele echte baksteen voorns en dat was wel even lekker. Het laatste anderhalf uur, viel de stroom weer weg, maar konden we toch gewoon doorgaan met vangen. Gemiddeld onder de maat, maar af en toe toch een leuke voorn tussendoor. Om 12.00 uur zijn we gestopt en hebben als kantnummer ook de weging voor onze rekening genomen. Met 7.200 gram hebben we een heerlijke morgen gehad en hebben gewonnen. Onze buren Frans Buurman en Kees van Vliet werden 2de met 3.370 gram, verder waren er nog enkele koppels rond de 3 kilo en in de 2 kilo, dus we mochten niet klagen. De meeste koppels hadden een vliegende start, maar werd het gedurende de morgen (zeker nadat de stroom wegviel) steeds minder. ‘s Middags meteen de jeugdviswedstrijd erachter aan, ook in onze Ringvaart en hebben 11 fanatieke vissers het tegen elkaar opgenomen. Helaas had de vis er niet veel zin meer in, maar er is toch nog een visje gevangen en is iedereen met een tevreden gevoel (we hadden leuke prijzen) naar huis gegaan.

 

Neder Rijn (Oosterbeek) 02-10-14 / 20C - ZW2 - bewolkt

Jan: afgelopen zondag de een na laatste wedstrijd gevist in de Oosterbeekse competitie en gevist in op de strekdam aan de Neder-Rijn. Het weer was ons goed gezind , geen mist en gelijk een mooi zonnetje, geen wind en mooie vis die lag te spelen, nummer 6 uit de zak getrokken en lekker de boel opbouwen en vissen. In het begin stond er nog een goede stroming zodat er met en korf van 80gr. op 40 meter net aan gevist kon worden en op 25 meter was een korf van 50gr. voldoende. De verre hengel uitgevoerd met een lus in lus verbinding en een onderlijn van ruim 1 meter, de korte hengel met een schuif methode en een onderlijn van 0,5 meter beide 14/00 en haak 10. Begonnen met alleen maden en dat leverde al gouw een schepvoorn op hierna alleen maar hele kleine beten. Onderlijn ingekort en een grote worm er aan met een made en dat leverde de eerste halfwas brasem op, hiermee doorgegaan en binnen een uur twee grote brasems er bij en nog wat kleine vis. Na twee uur vissen ging de stroom er uit en kon er op 40 meter gevist worden met 30gr. maar met de beet was het gedaan, nog dunnere lijnen en kleinere haken geprobeerd maar niets hielp. In het laatste half uur nog de lichte feeder gepakt die op 25 meter lag en waar ik ook gevoerd had in het begin, hier wist ik nog 5 voorns te vangen, bij elkaar had ik 5100gr. en dat was goed voor een 2de plaats, de winnaar had precies een kilo meer, nummer drie had 3950gr. De man op de eerste plaats in de competitie had nu een vijfde plaats en de man op de tweede plaats viste nu een viertje, in mijn optie is er aan de kop nog van alles mogelijk maar dat zullen we over twee weken wel zien als de laatste wedstrijd gevist is.

 

 

 

volgende 4 I 3 I 2 I 1 I vorige

VANGSTEN 2014

Copyright © All Rights Reserved