Vangsten 2015

VANGSTEN 2015

 

 

Gelukkig en gezond 2016 en een goede vangst voor alle lezers

 

Amstel (Ouderkerk) 30-12-15 / 8C - ZO4 - half bewolkt

Rinus: vandaag raken we verzeild in de omgeving van Ouderkerk aan de Amstel waar alleen de feeder uit de foedraal komt, dit traject staat immers bekend om zijn puike 'feedervangsten'. De klassieke afstand is hier zo'n 3/4 van het water - zeg maar rond de 45/55m - en door de vele roeiers vandaag op het water monteer ik een zinkertje om de lijn snel beneden te krijgen. Maar het is en blijft wintertijd en daarom heeft de vis kennelijk tijd nodig om te gaan azen. Schoorvoetend gaat dat gebeuren en al worden de aanbeten nooit 'zomers', er valt wat te loeren en dat levert nog vis op ook. Met ruim 20 stuks op de teller (5 platten, 10 blieken en de rest baars) sluit ik het visjaar 2015 af en hoop in 2016 op vergelijkbare resultaten als in het afgelopen jaar.....!

 

Haven (Huizen) / 30-12-15

Hans: zoals elk jaar gaan wij tussen kerst en nieuw jaar met ons team Moorderecht een dag vissen in een haven. Dit jaar is de keus gevallen op Huizen omdat onze voorkeurshaven Brielle besproken was voor een tweedaagdse wedstrijd. Ron en Erik vissen regelmatig in Huizen een wedstrijd van Jan van Schendel en ook wedstrijden van de plaatselijke visvereniging. Omdat in Huizen een lidmaadschap van de Noordhollandse federatie vereist is had Ron een vertegenwoordiger van de plaatselijke om toestemming gevraagd voor 2 leden van het team. Dezevriendelijke man, Bouke van de Poel, wilde ook met ons meevissen en verving John die verhindert was. De strijd ging tussen Moordrechters (aangevuld met Bouke) en de niet Moordrechters. De prijs was een betaalde portie kibbeling door de verliezers. Erik, Berry en Bouke hadden 27,8 kg wat ruim voldoende was tegen Ron, Koos en Hans 19,8 kg. Erik ving de meeste vis en wel bijna 11 kg direct gevolgd door Berry ruim 10 kg. Frappant was dat er in de kom van de haven alleeen maar kleine vis (<10-15cm) gevangen werd. Ondanks het grote aantal bracht dit slechts 4 kg op de schaal. Al met al een geslaagde 5 uurtjes.

 

Rijnhaven (Alphen) / 30-12-15

JanV: zondagmorgen weer in de haven van Alphen geweest met een niet zo goed resultaat, forse wind maar achter het gebouw op het lange stuk toch goed te vissen. Begonnen op een meter of 40 enkele korven leeg getrokken en daarna 10 meter dichterbij en hier begonnen met vissen. Deze keer duurde het lang voordat de eerste beet zich liet zien. Naast mij kwam er iemand uit Den Haag zitten en die wist wel zijn visjes te vangen ook niet zo veel maar meer dan mij en ook de snoek weer. Later kwamen de mannen uit Pijnakker ook nog vissen en die kozen er voor om op het dwarse stuk te gaan zitten en een op het puntje naar het lange stuk. Op het dwarse stuk wisten er twee man redelijk vis te vangen en de derde was een stuk minder. Jan die op het puntje zat ving helemaal niet veel. Zelf had ik om 12.15 uur 8 vissen 5 voorns 1 grondel en 2 brasems, alles op de witte made. Ik wens iedereen een voorspoedige jaarwisseling en een heel goed vis jaar 2016 toe.

 

Aarkanaal (Ter Aar) / 28-12-15 / 13C - ZO3 - half bewolkt

Rinus: met een ZO windje gaan ik met Gert vandaag een aantal uren 'vaste stokken' in het Aarkanaal. Bij aankomst is het water zo glad als een spiegel, staat er een licht trekje naar Ter Aar en lijkt het water niet zo helder. Er kan dus 'licht' gevist worden en hiermee bedoelen we met dobbers van een halve gram op een kleine 3m water. Later maak ik nog wel een tweede topset gereed met daaraan dobber 1,25gr vanwege iets toenemende wind maar vooral ook om meer snelheid te krijgen in de aasaanbieding. Qua resultaat zie ik eigenlijk weinig verschil, de aanbeten blijven zeikerig en minimaal zichtbaar, maar lopen in beide gevallen (dus met 0,5 en 1,25gr) wel door en dat gelukkig gedurende de hele sessie. Op deze manier bereiken we aantallen van 55-65 stuks, meest voorntjes en wat bliekjes met voor beide enkele mooie brasems. Gegeven de weersomstandigheden is de verwachting op een redelijke vangst natuurlijk op zijn plaats, maar het kan net zo goed anders lopen.

 

Oude Rijn (Bodegraven) / 23-12-15 / 12C - W5 - half bewolkt

Rinus: met windkracht 5 uit WZW zoeken we met vieren van HSW een visstek met enige beschutting, maar met deze specifieke windrichting ben je in deze contreien beperkt in je keuze. Erg gewild is dan ook de stek die we vandaag innemen namelijk even voorbij 't Fort, waar we nagenoeg alle de vaste stok uit de foedraal halen. Van een koude nacht kun je nauwelijks spreken, toch is het iets frisser geweest dan vele voorgaande nachten, bovendien staat het water stokstijfstil. Er is geen enkel trekje te bekennen en dat werkt hier dikwijls nadelig. Toch worden de eerste visjes vrij snel gevangen, weliswaar met zeer zeikerige aanbeten waarbij de dobber nauwelijks onder gaat. Wat dan wel weer prettig is, is dat het niet na anderhalf uur over en uit is wat hier nog al eens gebeurt. Het gaat zelfs beter 'lopen' met de aanbeet en er worden naast bliekjes, voorntjes en baarsjes rond de maat en daaronder toch ook grotere exemplaren gevangen die we kunnen scharen onder de noemer 'schepblieken en -voorns'. Ja hier en daar wordt zelfs brasem gevangen waarmee we een soort veelzijdigheid in de gevangen vissoorten bereiken. Rob P spant hierbij de kroon want hij heeft als enige ook de feeder uitgepakt en vangt daarmee een mooie snoekbaars met de hair op een.... boilie. Al met al boeken we qua vangst een acceptabel resultaat met aantallen p.p. die liggen tussen de 45 en 60 stuks. Zelf vis en vang ik een ruime periode met de caster waarmee ik ze aardig 'aan de praat' kan houden, in deze periode vang ik ook twee platten. Maar aan het eind van de rit is het echt op, stil en rimpelloos ligt het water er nu bij en heel af en toe vang je nog een guppy met 1 of 2 pinkies. Inpakken maar.

 

Rijnhaven (Alphen) / 22-12-15 / 15C - ZW5 - bewolkt

JanV: zondagmorgen voor het eerst deze ( winter ) in de haven van Alphen, vroeg van huis gegaan want er zullen wel meer mensen gaan vissen in de haven, de hele morgen in mijn uppie met maar twee kijkers waarvan er maar een de moeite nam om even een praatje te maken. Ben begonnen op het puntje naar het dwarse gedeelte op ca 35 meter met een onderlijn van 14 en een haak 10 dit i.v.m. de daar aanwezige snoek zoals Rinus had geschreven. 4 korfjes voer gebracht en toen vissen. Zoals ik het daar gewend ben bij de eerste inworp gelijk een mooie voorn gelijk gevolgd door een tweede en toen werd het weer heel taai tot dat er na een uur een derde visje beet en meer heb ik daar niet gevangen. Na twee uur daar gezeten te hebben besloten om te verkassen en wel naar het stuk tegen over de los wal voor de zandboten en hier op de zelfde afstand gevist. Ik heb op deze plek nog 9 voorns gevangen maar moest wel elke keer steeds lichter gaan vissen, geëindigd met onderlijn 10 en haak 14 met daarop twee grote maden met daarop een lik lever op vitamo. Zodoende over de hele morgen maar 12 vissen gevangen waarvan ik de helft heb moeten scheppen. Ik heb geen last gehad van snoeken maar ik hoorde dat en die week een gevangen is van 106 cm.

 

Holl IJssel (Haastrecht) / 21-12-15 / 11C - ZW5 - bewolkt

Erik: ben gisteren naar de Stille Yssel geweest in Haastrecht bij het industrieterreintje. Een tijdje geleden was ik er al geweest en net als toen, heb ik nu weer lekker gevangen. Dit maal meer vis onder de kant en aanzienlijk minder met de lange hengel. Met 90 stuks en een geschat gewicht van 6 kg, mocht ik niet klagen. Ik heb wel ruim 5 uur gevist, maar toch. Qua formaat heb ik alles wel voorbij zien komen, van mini tot een paar baksteenvoorns. Ook regelmatig koblei van klein tot mooie exemplaren. As zondag weer naar Huizen met Ron en Dennis, hopen dat de vis zich nu weer meer over het hele parcours heeft verdeeld.

 

Rijnhaven (Alphen) / 21-12-15

Rinus: vanmiddag enkele uren naar de Rijnhaven aan de zijarm en net als vorige week gevist met de feeder. Het toch al heldere water hier lijkt vandaag nog meer op een aquarium, maar of dat van invloed is op de vangst op dit 5-6m diepe water? Je bent geneigd 'ja' te antwoorden want in de eerste drie uren (van 12-15 uur) krijg ik zegge en schrijve één aanbeet en die levert een baars op. In de tussenliggende tijd ook perioden op de 50m i.p.v. de 60m lijn gevist echter ook zonder resultaat. Doch ineens, aan het begin v/h vierde en laatste uur, is daar de tweede aanbeet en die levert weliswaar niets anders op dan vier uitgekauwde maden, maar geeft de burger wel weer moed. En terecht want het laatste uur brengt zeven platten in het net, hoofdzakelijk gevangen op twee pieren + twee maden.

 

Oude Rijn (Koudekerk) / 19-12-15 / 13C - ZW3 - bewolkt

Bert: voor HSV Alphen de voortzetting van de jaarlijkse traditie om een kerstwedstrijd te vissen. 19 aangemelde deelnemers waarvan er 17 aan de aftrap verschenen 2 afmeldingen die door omstandigheden niet mee konden doen. Viswater de oude Rijn tussen Koudekerk en Alphen waarbij de nummer 1 achter de konijnenboer was geplant. Omstandigheden waren mijn inziens niet verkeerd een windje uit het zuidwesten en droog weer bij een temperatuur van een graadje of 13 als je je een beetje beweegt bij deze temp en je winterpak uit voorzorg toch maar hebt aangetrokken loopt het zweet langs je rug maar dat mag toch geen reden zijn voor klagen. Van de vis ook uit deze hoek waren de berichten gunstig. De vissers die de afgelopen week hier hadden gevist waren positief verrast door de vangsten. Maar het is nog steeds zo dat als je alleen gaat vissen de vangsten meestal beter zijn dan met een groep. Tijdens deze kerstwedstrijd werd door een ieder vis gevangen met een duidelijke uitschieter voor de winnaar die met 5550 gram de overwinning naar zich toe trok. Joop Zuidam die dit flikte zat rechts van het sluisje waar hij de eerste 2 uur met de vaste stok regelmatig een vis kon verschalken daarna was het wel over maar de overwinning stond toen toch al wel vast. De totaalvangst kwam uit op 26100 gram.Na afloop was er voor iedere deelnemer een passende kerstprijs. De uitslag:

opvallend al deze deelnemers zaten op de eerste 9 stekken

1e Joop Zuidam 5550 gram

2e Willem v d Zaan 2550 gram

3e Joop Slagter 2400 gram

4e Ben de Graaf 2280 gram

5e Erick de Kruijf 2040 gram

 

Oude Rijn (Bodegraven) / 19-12-15

Rinus: vandaag gaan we richting Oude Rijn nabij 't Fort waar ik aansluiting vind bij Rob J en Rob P, die de eerste vissen al binnen hebben met de vaste stok. Beide hebben ook de feeder als bijlegger uit en deze levert gedurende de morgen een aantal mooie vissen op, zelfs met de boilie. Zelf haal ik alleen de vaste stok uit de foudraal en vis op 11 en 5m, de 'korte' stek levert nauwelijks vis op. Op 11m kan de vis - weliswaar met mindere periodes - van begin tot eind aan de praat gehouden worden, grotendeels met 1-2 maden en soms een caster op de haak (18). Gedrieën eindigen we met een leuke klus vis en een vangstgewicht dat 's zomers in een gemiddelde competitiewedstrijd niet zou misstaan. Naarmate de tijd verstrijkt worden de aanbeten minimaal en uiteindelijk leveren ze nog een enkel baarsje of posje op. Om kwart over twee staat mijn teller op 90, één platte en verder half om voorn en bliek waarvan meer dan de helft onder de maat is. We zijn zogezegd 'lekker bezig geweest'.

 

Amsteldrecht/Rijnhaven (Alphen) / 16-12-15 / 12C - ZW3 - bewolkt

Rinus: zacht weer voor de tijd van het jaar dus gaan we, gewapend met feeder, maïs, wormen, boilies, etc. nogmaals naar de Amsteldrecht 'op de brasem'. Onder perfecte omstandigheden zou je zeggen, wind uit ZW, donker weer, af en toe een miezerig buitje en zoals ik al zei met 11-12 graden milde temperaturen. Moet toch lukken om op de bekende hotspot een visje te vangen!? Maar vriend(in) brasem heeft kennelijk lak aan dit alles, wil gewoon niet bijten en gaat gewoon door met waarmee hij vandaag bezig is namelijk 'passief zijn'. Je ga me toch niet vertellen dat ineens al die platten foetsie zijn? Maar het is wel de realiteit en daaruit blijkt dat het niet altijd hosanna kan zijn! Ik hou het twee uur vol zonder aanbeet of het moet die ene ruk op de top zijn na exact een uur, maar als ik op kijk zie ik net een waterkip boven water komen, gefopt dus. De enige optie is n.m.m. inpakken en nog een paar uurtjes naar de Rijnhaven, zo langzamerhand ook als hotspot aan mijn favorieten toegevoegd. Ik weet exact de afstand nog van afgelopen maandag (70 slagen, is net geen 60m), maak één proefworp met volle korf en ga met de tweede direct vissen. Binnen enkele minuten krijg ik al een paar tikjes op de top gevolgd door een licht krom lopen, aantikken en de eerste platte hangt. Dat is snel...! Maar hierna moet ik bijna een uur wachten op de volgende reactie en die is ook raak. Daarna volgt regelmatig een aanbeet op maden en/of casters of op een (stukje) pier. Niet zo overtuigend als maandag maar ze zijn te zien. Om 15.30 uur staan er 8 platten op de teller (tussendoor nog twee voorns), net als maandag alleen heb ik er nu anderhalf uur langer voor gevist.

 

A/R Kanaal (Loenersloot) / 16-12-15

Henk: Visclub De Brasem uit Ter Aar. Zaterdag 12 december was er weer een wedstrijd van en voor de Winter competitie.Deze werd wederom gehouden in het Amsterdam-Rijnkanaal te Loenersloot.Er waren 6 vissers die bij elkaar maar 3.995.gr wisten te vangen, waar zelfs 4 niets uit het water haalden. De uitslag was als volgt:

1.J.A.Lindhout.2.028.gr.

2.P.C.Verkerk.1.967.gr.

 

Aarkanaal/Rijnhaven (Alphen) / 14-12-15 / 8C - ZW3 -half bewolkt

Rinus: met de vaste stok naar het Aarkanaal omgeving sluisje richting Ter Aar in de verwachting daar een klus voorn te vangen, vandaar ook dat ik een op voorn georiënteerd voertje heb meegenomen. Om klokslag 11 uur cup ik het eerste balletje van de vijf gevolgd door een half cupje hennep/casters. Het water ziet er behoorlijk helder uit, niettemin heb ik er wel vertrouwen in temeer omdat er een licht trekje staat naar Ter Aar. De eerste voorn - na zo'n 10 minuten - is er één aan de maat, gevolgd door een serie wat kleinere soortgenoten. Dit zet zich het komende anderhalf uur voort en met de regelmaat v/d klok wordt er gevangen, ondermaats afgewisseld met een maatvoorn. Om 12.30 uur - er staan inmiddels 25 voorns op de teller - valt de beet van de één op de andere minuut weg en het kwartier daarna lukt het nog om één minibaarsje te vangen. Met de ervaring van twee weken terug in dit kanaal in mijn achterhoofd waar we deze situatie met z'n drieën meemaakten en toen ook de beet niet meer terug kwam, pak ik nu resoluut in en ga nog enkele uurtjes naar de Rijnhaven waar de voorn de laatste dagen in lichte mate 'los' is. Met het klusje 'voornvoer' wat ik nog over heb ga ik daar aan de zijarm de havenvoorns belagen met de feeder. Om 13.30 u gaat het eerste korfje richting de 36-37m, een geschikte afstand die hier dikwijls resultaat oplevert. Een dik uur, enkele boterhammen, een bak koffie en de nodige korfjes verder zie ik nog geen enkele reactie op de top die de aanwezigheid van vis verraadt. Als trouwe bezoeker Frits even langs komt bomen we wat over zomerse toestanden waarin hij toch wel had meegemaakt dat hier tegen de overkant dikke brasem werd gevangen...! Als Frits weg is en enkele duw- en sleepboten van en naar de fabriek-in-de-hoek de nodige reuring in en op het water teweeg brengen heb ik om 15.00 u nog steeds geen beet gehad, wordt het inpakken of 'naar de andere oever'? Ik ga nog een uurtje voor het laatste, verleng de lijn met 20 slagen en vis nu op een kleine 60m zo'n 5-6m uit de overzijde, waar het net als in het midden ca. 5m diep is. Ik drop weer twee korfjes 'voornvoer' met wat pinkies, casters en hennep en met het derde korfje ga ik vissen met 4 maden op haak 12. Geloof het of niet maar binnen de 10 minuten ligt de eerste brasem in het net. Ik krijg in dit uur bij elkaar een 10-tal aanbeten die 8 platten opleveren en sommige ervan doen qua formaat niet onder voor broer of zus uit de Amsteldrecht. Om 16.00 u sla ik met de laatste beet de onderlijn af en ga inpakken, het wordt immers al een beetje donker, bovendien is het voer op. Al weer een visdag die anders loopt dan verwacht/gedacht, verrassend dus!

 

Heimanswetering (Alphen) / 13-12-15

Bert: zondag 13-12-2015 de tweede koppelwedstrijd van deze ( winter ) met 5 koppels, deze keer alle koppels compleet, naar de Heijmanswetering wederom aan de westzijde tegenover de schroothandel. Het weer was vandaag ideaal om aan de waterkant te vertoeven geen of weinig wind en een temperatuur die meer past bij een andere periode van het jaar. Maar daarover beslist geen klachten of het moet zijn dat je bij deze temperaturen over het algemeen te warm gekleed bent. Vandaag was het met de vis gunstig gesteld er viel de gehele wedstrijd een visje te vangen wat totaal resultaat opleverde van 33080 gram met de 5 koppels, we gaan zomers wel eens voor een minder gemiddelde. Dit maakt de slechte vangst van vorige week in een keer weer goed. Het koppel op kop Joop en Gerard wisten met 8620 gram de overwinning te pakken. Alle deelnemers visten vandaag met de vaste stok. Klik hier voor de tussenstand.

 

JanV: het is alweer enige tijd niet gevist, kon dit weekeinde de drang niet weerstaan om te gaan. Omdat het weer goed was met geen wind en een redelijke temperatuur gekozen voor de Heimanswetering. Om 8.00 uur was ik daar in het donker bezig om de spullen klaar te zetten en met het eerste licht de dobber uitgepeild met een staande haak, eerst een van 1 gram met een onderlijn 0,10 haak 16 voor voorn maar het stroomde niet dus later terug gegaan naar een dobber 0,5 gr met gespreide loodzetting en onderlijn 0,10 haak 16 voor brasem. Het duurde even voor de eerste beet kwam maar uiteindelijk ging het beter. Omdat ik geen casters had alleen met maden en mais gevist, op het laatste geen beet gehad. Uiteindelijk na 4,5 uur vissen 30 vissen op de teller waarvan ik er maar 29 heb gevangen en de ene die ik mist is gevangen door Rob P., van de 30 vissen waren er maar 3 die ik op een normale manier kon tillen de rest waren allemaal scheppertjes. De vangt bestond hoofdzakelijk uit bliek/brasem en maar 3 voorns maar deze waren allemaal van een grof formaat. Voor de tijd van het jaar toch niet ontevreden en volgende week maar weer eens kijken of we dit kunnen herhalen.

 

Nog even over de uitslag van de competitie in Oosterbeek, deze is eindelijk binnen. Ik schaam me een beetje om de eerste 5 te vermelden dit gaat over 8 wedstrijden. Ik ben geen eerste geworden maar tweede met maar 1 punt achter de nr 1.

1e 16 punten en gewicht van 10.860 gr

2e 17 punten en 15.010 gr

3e 20 punten en 11.150 gr

4e 28 punten en 6.195 gr

5e 44 punten en 2.720 gr

Zoals te zien zijn de vangsten in de Nederrijn en aanpalende wateren niet meer zoals vroeger of wij weten niet hoe wij ons moeten aanpassen aan de veranderde omstandigheden maar het is diep droevig dat de vangsten zo zijn teruggelopen t.o.v. 10 jaar geleden.

 

Rijnhaven (Alphen) / 12-12-15 / 6C - ZW4 - bewolkt

Rinus: vanmiddag de eindejaarsbijeenkomst van HSW waarop, onder het genot van een drankje, alle prijzen van de diverse competities van het afgelopen wedstrijdseizoen worden uitgereikt en met het conceptprogramma 2016 even vooruit wordt gekeken naar het nieuwe seizoen. Vóór die tijd nog drie uurtjes naar de Rijnhaven geweest om mijn nieuwe aanwinst uit te proberen, de Matrix Horizon S-Class 3.8 een in mijn ogen prima feeder voor afstanden van 40-60m en een waardig vervanger van mijn aloude Daiwa Matchwinner Twintip power 3.66 (waaraan Will Raison zijn naam verbond) die na 13-14 jaar trouwe dienst van zijn oude dag mag gaan genieten, ofschoon ik het niet uitsluit dat hij voor bijzondere klussen best nogmaals 'uit de foudraal moet'. Ik zet vanmorgen de lijn vast op 40 en 50m en trek op beide afstanden drie korfjes leeg. Omdat ik deze stek aan het rechte eind v/d haven vorige week verliet wegens inactiviteit van de vissen, ga ik nu om en om op beide afstanden vissen om te zien welke stek het eerst 'leven' geeft. Dat blijkt na zo'n 20 minuten de verre afstand te zijn, schoorvoetend komt de beet op gang en levert een aantal mooie voorns op. Datzelfde gebeurt overigens ook op de 40m waar zeker het laatste uur frequent wordt gevangen. Bij elkaar kom ik op ca. 25 voorns meest (dik) aan de maat, gevangen op de made en/of caster. Niet ontevreden op een traject waar veelal bliek en brasem in de meerderheid is. De nieuwe hengel heeft in elk geval de vuurdoop doorstaan, had niet anders verwacht......!

 

Aarkanaal (Alphen) / 09-12-15 / 8C - ZW3 - zonnig

Rinus: vanmorgen zoek ik aansluiting bij Gert en Kees die bij Zegerplas/begraafplaats zitten. We vissen met de vaste stok op 11-12m en/of onder de kant op 4-5m, dit laatste levert geen enkele vis op. Aanvankelijk staat er wat stroming richting Alphen en dat zorgt er voor dat we in de eerste anderhalf uur met enige regelmaat vis vangen. Over het algemeen zijn dat voorns waarvan een enkeling moet worden geschept. Met als aas een caster of made aangeboden tegen de bodem lukt het het beste. We hebben hier tijden gekend dat zo'n situatie toch wel een hele morgen (al dan niet met tussenpozen) aan bleef houden, maar vandaag is dat beslist niet het geval. Bij alle drie gaat op een gegeven moment 'het licht uit' en als bovendien de stroming er uit gaat is er met geen mogelijkheid nog een visje te vangen. Met aantallen van 15-20 stuks p.p. moeten we het vandaag doen. Maar het kan nog slechter, per slot van rekening is het bijna 'winter'.

Overigens hoorde ik van verschillende zijden dat de brasem in de Amsteldrecht ook weinig actief was. Zowel gisteren als vandaag is er door verscheidene vissers op de bekende hotspots gevist en werden bij elkaar 'slechts' 6-7 platten gevangen! Zou ook hier de wintertijd zich van lieverlee gaan laten gelden?

 

Haven (Huizen) / 09-12-15

Erik: Ron en ikzelf hebben afgelopen zondag meegedaan met een havenwedstrijd van Bouke v.d. Ploeg in Huizen. Deze wedstrijd was bedoeld voor vissers die niet zo vaak in Huizen vissen en ook de kans te geven met zo’n wedstrijd mee te doen. Leuk initiatief en prima georganiseerd. Er deed 16 man mee, verdeeld over 2 vakken. We zaten beide in vak A. Ron of 7 en ik op 5. Grappig was dat Jan Brouwer ook meedeed, die natuurlijk een paar jaar met ons heeft meegevist en we meteen het nodige konden bijkletsen. Hij zat ook in ons vak op nr. 3. De wind was weer hevig en stond er dwars op. Weer geen gemakkelijke wedstrijd. We zaten gelukkig in het goede vak, want iedereen ving bij ons vis, alleen het formaat was wisselend. Op de lage nummers waren de voorns kleiner en op de hoge nummers (7 en 8) een stuk groter. Zelf startte ik met mooie voorns, maar na een uur werden ze al een stuk kleiner en ook regelmatig een klein baarsje. Helaas verspeelde ik weer een kneiter van een baars. Heb hem er een minuut aangehad, maar schoot toch los. Maar met 7.355 gram was ik toch redelijk tevreden met een 3de plaats. Op nr. 7 ving Ron erg goed en hoofdzakelijk mooie voorns, alleen later wat kleiner. Met dik 12 kg. had hij een schitterende klus vis. Op de kop ving Bouke nog dikkere vissen en had dik 13 kg. Tussen Ron en ikzelf zat een visser uit Tilburg, die de 4de plaats (laatste prijsje) pakte met ruim 7 kg. Jan Brouwer zat hier weer 20 gram achter. Jan had zeker meer voorns, maar ze waren gewoon een slagje kleiner. In het andere vak (voorbij brug) was het stukken minder met 1 visser boven de 5 kg en nr. 2 al 2 kg. De rest nog minder. De voorn was daar niet aanwezig. We waren beide tevreden met het resultaat en hopen de volgende keer op wat minder wind.

 

Rijnhaven (Alphen) / 07-12-15 / 12C - Z3 - half bewolkt

Rinus: vanmiddag een paar uur gevist met de feeder aan de zijarm, de lijn op ca. 45m op de clip gezet en korfje van 30 gram er aan. Omdat snoek zich al direct liet zien onder de kant, onderlijn 14/00 en haak 12 gemonteerd. Hiermee kan lekker snel en probleemloos worden ingedraaid om zodoende de voorns, die alle aan de maat waren (max. 32cm) net voor de bek van snoek binnen te halen. Om 4 uur stonden er 25 stuks op de teller, bij drie daarvan was snoek me te snel af. Begonnen met maden maar uiteindelijk ging de voorkeur toch uit naar 2-3 casters of een maïskorrel. Halverwege de middag nog één platte gevangen.

 

Amsteldrecht (Nieuwveen) / 06-12-15 / 11C - ZW4 - bewolkt

Bert: 06-12-2015 De nr 2 van onze wintercomp ind gevist in het Amstel-Drechtkanaal dit ter hoogte van de kwekerij de nw Amstel. Vorige week heb ik aangegeven er vandaag weer bij te zijn en een wat uitgebreider verslag te verzorgen. Ik moet u helaas mee delen dat dit niet mogelijk is. De reden is simpel van de 15 deelnemers konden na 3 uur vissen slechts 2 deelnemers hun gevangen vis laten wegen. In het midden wist Arie Zuidam met 5 voorntjes gevangen aan de vaste stok 330 gram op de schaal te leggen wat hem de tweede plaats op leverde en vissend op het laatste nummer kon Erik de Kruijf vissend met de feeder in de laatste 5 minuten een echte platte landen die met 1920 gram goed was voor de eerste plaats. Waarom gekozen voor dit water? Simpel omdat er geruchten waren dat er op dit water de gehele week redelijk vis was gevangen en de wind straf uit zuid-zuidwestelijke richting kwam dan zit je hier redelijk met de rug in de wind. Volgende week een nieuwe kans.

 

Amsteldrecht (Nieuwveen) / 05-12-15 / 7C - ZW5 - bewolkt

Rinus: omdat het nog steeds niet wintert ga ik nogmaals naar de Amsteldrecht, ben benieuwd of het nog steeds lukt de platten aan de praat te krijgen.....!? Met windkracht 5-6 schuin achter en toch maar 7 graden op de thermo is het zaak om eerst de plu ter beschutting neer te zetten, vervolgens maak ik twee feeders gereed op ruim 50m zo'n 5-6m uit de overzijde. Aan één feeder monteer ik de traditionele onderlijn en vis daarmee met maden, casters en/of een piertje. Aan de tweede feeder hangt een hairlijntje van 25cm waarop ik allerhande aassoorten uitprobeer. Aan het einde van deze sessie zal blijken dat verreweg de maïskorrel en een zoete boilie tot de favorieten van vriend(in) brasem behoort. Van de 15 platten die vandaag binnen komen vang ik het merendeel met deze twee aassoorten, slechts een viertal wordt gestrikt met casters of piertjes. Het blijven bijzondere vangsten hier in deze periode v/h jaar, zeker omdat ook de meeste nog eens vallen onder de noemer '50cm-plus', waarmee het uiteindelijke vangstgewicht zeker niet verkeerd was.

 

Rijnhaven/Oude Rijn (Alphen) / 04-12-15 / 12C - ZW4 - bewolkt

Hans: vanmorgen de site opgezocht van nogwategevangen.nl en daar het sombere verslag over de Rijnhaven van Rinus gelezen. Gisteren na de ochtend vanaf 12.00 tot 15.30 in de Rijnhaven gevist achter het hek en op de hoek bij het begin van de aftakking naa r links. Gevist met de feeder op 35 meter en gekozen voor een plek richting blauwe plek op het tegenover gelegen gebouw. Ook ik heb 2 snoeken gevangen maar daar bij nog 24 (grote tot zeer grote) voorns en twee grote brasems. Alleen maar gevist met 2-3 maden op haakje 16.

De dag ervoor gevist in de Dooie Ijssel bij Gouda. De stroming was de eerste twee uren zo erg dat zelfs met een 6 grams stromings dobber bijna niet te vissen was. Nadat de stroming eruit was nog 1 grote brasem gevangen. Door werkzaamheden heel veel vuil op de bodem dat mij die middag een tiental haakjes heeft gekost.

 

Rijnhaven/Oude Rijn (Alphen) / 02-12-15 / 12C - ZW4 - bewolkt

Rinus: vandaag weer eens naar de Rijnhaven, met de feeder op zo'n 35m gevist en slechts één keer een summier haaltje op de top gezien in ruim 2 uur tijd. Er was totaal geen aktie te bespeuren, ook niet bij de andere vissers, of het moet die ene klap van een snoek (zie ook stukje op homepage) geweest zijn die mijn voerfkorf aanzag voor een prooivis. Om nog wat van de dag te maken werd verkast naar de Oude Rijn bij futenbos, maar ook hier was het geen bijt-maar-raak-festijn. Bovendien was het water aan de bruine kant en stond er een forse stroming waardoor de top 'er aardig in stond'. Wellicht was dit de reden dat toch geregeld één of meerdere uitgekouwde maden terug kwamen maar de beet niet werd gezien. Met een 6-7 vissen moesten we het vandaag doen, het zij zo.

 

Heimanswetering (Alphen) / 01-12-15 / 12C - ZW3 - bewolkt

Bert: 29-11-2015 De eerste koppelwinterwedstrijd van H S V Alphen. Wij zijn op de eerste visochtend altijd in afwachting van het aantal aanwezige koppels. Zoals vorige keer al aangegeven hebben we als eis dat er minimaal 5 koppels moeten zijn om in comp verband te vissen. Vandaag is dat weer gelukt en hebben we met het minimale aantal gevist in de Heijmanswetering aan de westzijde. De totaalscore kwam uit op 18800 gram. Hoe de gewichten tot stand zijn gekomen kan ik u niet vertellen want door omstandigheden kon ik vandaag niet mee vissen maar de volgende keer hoop ik weer aanwezig te zijn en u meer kan laten weten over de vangst.

 

A/R Kanaal (Loenersloot) / 01-12-15

Henk: Visclub De Brasem uit Ter Aar. Zaterdag 28 september is er weer gevist van en voor de winter competitie. Er werd wederom gevist in het Amsterdam-Rijnkanaal te Loenersloot. Er werd aardig visje gevangen n.l 17.490 gr en dat door 7 vissers. De uitslag was:

1.J.Lindhout.4.951.gr.

2.S.Pieterse.3.337.gr.

3.P.C.Verkerk.3.254.gr.

4.P.van.Berkel.2.820.gr.

5.E.Weygertse.2.807.gr.

 

Oude Rijn (Koudekerk) / 28-11-15 / 7C - W4 - half bewolkt

Rinus: omwille van het weer en andere elementen vissen we de Sinterklaaswedstrijd van HSW in de Oude Rijn bij Koudekerk, vandaag is het parcours verdeeld in twee vakjes (van 8 deelnemers) aaneengesloten, in elk vak twee prijsjes. Ondanks het meevallende weer - alleen de harde wind is nog enigszins spelbreker - is de vangst niet om over naar huis te schrijven. Met 14,5 kilo op 16 deelnemers is het in feite een hele slechte vangst, niet tegenstaande dat is iedereen goed geluimd en zit de hele 4,5 uur durende 'strijd' uit. Deze wordt halverwege onderbroken voor de traditionele 'choco+boterletter' (de aanbieders nogmaals dank) en die gaan erin als koek. In de pauze blijkt dat hier en daar toch een platte is gevangen, dus blijft er enige hoop op meer....!? Met nog 1 of 2 dikke(re) vissen is deze hoop niet helemaal ijdel, maar beter wordt het nooit. Het blijft overigens vreemd dat de vangst van enkele deelnemers beperkt blijft tot 12-13 zwartbekgrondels en geen enkele fatsoenlijke witvis daarbij, terwijl andere wel 2-3 mooie vissen hebben maar nooit een grondel hebben gezien!? Opmerkelijk is verder - maar op zich niet vreemd - dat de prijswinnaars in de vakken op de kop en op de staart zitten. Zelf kom ik op nummer 9 te zitten en zet een feeder in op 3/4 en ééntje kort op 15m. Vóór de pauze krijg ik twee aanbeetjes, één gemist en de ander levert een posje op. Na de pauze krijg ik op de korte afstand drie aanbeten en vang drie halfwas platjes die bij elkaar 1,4kg wegen en goed zijn voor een 3-tje in vak B. Dit vak (en all over) wordt gewonnen door Rob Poldervaart met 2.750 gr met Dick Rijsdam op de tweede plaats met 2.170 gr. Vak A wordt gewonnen door Ron Sluyk met 2.220 gr en tweede wordt hier Martin van Leeuwen met 1.440 gr.

 

Oude Rijn (Alphen) / 24-11-15 / 3C - ZW3 - bewolkt/regen

Bert: zondag 22-11-2015 de eerste van een reeks van zeven individuele wintercompetitie wedstrijden. Met 12 deelnemers gevist in de Oude Rijn Oudshoornseweg. Het weer viel niet echt tegen ondanks een regenbuitje en een wind die in het begin uit alle windstreken kwam kon er door een ieder aardig vis gevangen worden. Het totaalgewicht van deze visochtend 31140 gram als start voor de winter niet slecht te noemen. De meeste vis werd gevangen aan de vaste stok hoewel er hier en daar een bonusvis werd gevangen moest het grootste gewicht toch bij elkaar gesprokkeld worden met kleine vis. Arie van der laken begon ook deze reeks ongenaakbaar met 4250 gram trok hij de overwinning naar zich toe voor hem een prima begin van deze comp. Bij voldoende deelnemers 29-11-2015 start van de koppelcompetitie. Deze wordt gevist als er minimaal 5 koppels mee willen vissen zo niet dan wordt dit omgezet naar onderlinge wedstrijden.

 

Boerengat (Rotterdam) / 24-11-15

Boerengat Rotterdam

Hans: afgelopen zaterdag de laatste wedstijd gevist met Groot Rotterdam. Deze wedstrijden worden georganiseerd door Harm Bakker namens de witvisafdeling Groot Rotterdam. Deze keer in het Boerengat tegenover het Havenziekenhuis. Ik was daar al wezen oefenen met de vaste stok (balletje-balletje) om ook van de winter wat meer in de Rotterdamse havens te gaan vissen. Bij deze wedstrijden gaat het niet om het hoogste vangstgewicht maar om de grootste vis. In het begin van de wedstrijd, 1 uur voor hoogwater, 5 brasems binnen het uur. Geen echt grote exemplaren. Na 2 uur ging de vangst eruit en kwam in het laatste uur weer wat op gang. Uiteindelijk heb ik 11 brasems gevangen en wat voorns en blieken. Mijn grootste brasem was 1140 gram en dat leverde een gedeelde 3e plek op. Ondanks dat Groot Rotterdam heel veel leden leden heeft zijn er slechts een tiental die aan deze wedstrijden deelneemt. De havens van Rotterdam zijn een leuke aanvulling op de winterstekken en ga daar zeker 1 keer in de week vissen. Om mijn techniek met het balletje-balletje systeem te verbeteren kreeg ik een aanbod om met Peter den Boef een dagje met zijn balletje-balletje systeem te gaan vissen in de Wijnhaven. Dit is een systeem met een shimano feedertopje en met hol elastiek.

 

Oude Rijn (Zwammerdam-Nieuwerbrug) / 22-11-15 / 4C - NO3 - bewolkt/regen

Rinus: zaterdag: een productief weekend al zeg ik het zelf, dat begint zaterdag aan de Oude Rijn bij Zwammerdam. Door omstandigheden wat later van huis gegaan en beland bij mijn favoriete stek bij het futenbos rechts van de vrachtwagens. Onderweg bij Alphen nog even gestopt bij Martin die op de steiger naar eigen zeggen wel een visje vangt maar (nog) niet in die aantallen die we gewend zijn. De verklaring lijkt simpel, er is een vracht aan regen gevallen en we hebben te kampen met de eerste koude nacht. Voor even is het nu droog, de zon breekt door en er staat een redelijke stroming richting Alphen. Pak vandaag één feeder uit en maak een voerstek op 5m uit de overzijde en ééntje kortbij op 15m, deze ga ik om en om bevissen. Na een aarzelend begin leveren beide stekken vis op en kom uiteindelijk uit op 4 brasems, 3 platjes en een 10-tal blieken. Met zowel maden, casters als een piertje wordt gevangen en jawel de grootste platte komt binnen met op de hair een boilie. In mijn ogen een alleszins redelijke vangst, is dit de opmaat voor meer goede vangsten op zondag?

 

zondag: vandaag gaan we voor de 3e najaarswedstrijd van John Kooij wederom naar de Rijn bij Nieuwerbrug. Met een kleine 20 deelnemers zijn er twee vakjes van 10 uitgezet, één bij 't Fort en één bij recreatieplek in de bocht richting Woerden. Omdat ik aan de late kant ben is mijn kantnummer reeds getrokken, het wordt stek 15 (vak B) en dat is voor de derde keer in deze serie bij de recreatieplek. Bij organisator John geef ik aan licht verontrust te zijn over de afloop, heb er een hard hoofd in. De voortdurende buien en vorst op klomphoogte zijn zeker niet voordelig voor dit traject van de Rijn. Aan deze uitspraak wordt ik na afloop nog even fijntjes herinnerd.....! Maar vissen blijft vissen dus houden we de moed erin en gaan de spullen installeren, met drie keer lopen heb ik alles op zijn plek. Eén van de eerste handelingen is de plu zo neer te zetten dat ik de wind en regen, die schuin van voren komen, enigszins van mij af kan houden. Vervolgens ga ik de vaste stok (geducht wapen hier) op 11m uitpeilen en maak voor alle zekerheid een licht feedertje klaar voor de zone op ca. 5-6m uit de overzijde. Verbeeld ik me dat nou of zie ik bij de eerste proefworp echt wat stootjes op de top die de aanwezigheid van vis verraad? Als de fluit gaat cup ik 5 balletjes en zet 3 korfjes naar de overzijde, genoeg in mijn ogen. Echter, zoals de start 2 weken geleden verliep is nu in de verste verte geen sprake. Na 20 minuten heb ik met hangen en wurgen al 5 voorntjes in het net, niet veel meer of minder dan de buren. Weer 5 minuten verder moet ik door geknoei een nieuwe onderlijn opzetten. Van die gelegenheid maak ik gebruik om even de feeder uit te proberen. Bij het strak trekken van de lijn krijg ik een aanbeet en die levert een voorn op. Nog maar weer ingooien, nu met 4 maden op de haak (14) aan onderlijn 12/00. Als de topset weer compleet is loopt de feedertop ietsje krom, ik tik aan en binnen de minuut ligt de eerste platte in het net. Vanaf dit moment neemt de wedstrijd een verrassende wending die (voor mij) gunstig uitpakt. De vaste stok raak ik niet meer aan, maar onderhoud de stek wel door af en toe te cuppen, je kan niet weten!? Het verhaal wordt zelfs eentonig maar (voor mij) nooit vervelend, want met de regelmaat van de klok ´hangt´ er een platte of mooie voorn. Natuurlijk zijn er periodes bij van soms wel 20 minuten dat er niets gebeurd, maar dan ineens is er weer zo´n zeikerige ´winteraanbeet´ die vis oplevert. De meeste van de 25 vissen van vanmorgen vang ik op 2-3 casters, een enkeling aan een piertje of op maden. Als de weegploeg langs komt blijkt de schaal uit te slaan naar 16,3kg en dat is ruim voldoende voor de vak- en overall winst. Hiermee is deze serie met twee 1-tjes en een 2-tje uiteraard meer dan geslaagd voor mij. Natuurlijk proberen anderen ook de feeder uit, soms met succes zoals de op kop vissende Ed die na enkele geslaagde uren met de vaste stok in het laatste uur nog 2 platten van de overkant weghaalt. Zijn vangst van 9,2kg is goed voor een tweetje in dit vak. HSW-er Erwin pakt met 4,4kg de derde vakprijs. In het andere vak (A) nabij ´t Fort vist Sipko om zo te zeggen een thuiswedstrijd en buit dit keurig uit door hier met 5,8kg de winst op te eisen. Piet wordt hier prima tweede met 4,7kg en HSW-er Martin pakt de derde en laatste vakprijs mee met 3,9kg. Al met al qua vangst een waardige afsluiter van deze serie najaarswedstrijden die volgend jaar zeker voor herhaling vatbaar zijn. John Kooij natuurlijk bedankt voor de sponsoring v/h prijzenpakket. Lees hier de volledige uitslag.

 

Haven (Huizen) / 20-11-15 / 9C - W3 - bewolkt

Erik: afgelopen zondag hebben Dennis en ondergetekende meegedaan aan de 1ste wedstrijd van o.a. Simon v.d. Kolk in Huizen. Het was een winderige en nattige bedoening, maar er was wel volop vis aanwezig, al waren ze over het algemeen zeker niet groot. Ik heb eigenlijk de hele morgen met een kort stokkie gevist en kwam tot 10.440 gr. Veel maatvoorntjes van rond de 50 gram en soms een iets grotere of kleinere maar met 200 vissen klopt dit wel met het gewicht. Helaas toch vanaf halverwege iets te vaak een klein baarsje en een keer een snoek die een voorn greep, even wat pechmomentjes. Ik zat nipt naast de prijzen (scheelde 120 gram) en de overall winnaar zat in de 12 kg. (Jurgen Spierings), dus ben zeker niet weggevist en weer een paar leermomentjes gehad. Dennis zat naast me en had rond de 5.400 gram. Ook allemaal voorn en over het algemeen ook te klein. Voor hem de 1ste wedstrijd in Huizen en ging best goed, zo voor de 1ste keer. De wind speelde ons wel flink parten en vooral de windvlagen maakten het soms hachelijk, maar toch weer een mooie ervaring met zoveel kleine vis. Hopen dat de vis het voorlopig zo blijft doen in Huizen, dan krijgen we er nog mooie wedstrijden.

 

Heimanswetering (Alphen) / 17-11-15 / 14C - ZW6 - bewolkt/regen

Bert: jullie hebben me even moeten missen en dat komt omdat ik een paar weken heb genoten van een zonnige vakantie en daardoor 3 wedstrijden van onze vereniging heb moeten missen. Afgelopen zondag nog even met 5 andere Alphense wedstrijdvissers een onderlinge gevist in de Heijmanswetering achter de bosjes aan de westkant met zijn zessen konden we daar nog redelijk vissen gevrijwaard van een harde westenwind. De vangst niet te wild de winnaar van deze morgen Arie v d Laken met ruim 3 kg gevangen aan de vaste stok.

Nu nog even terug naar onze twee competities bij ons wordt de einduitslag bepaald door de gevangen kilogrammen met aftrek van de twee slechtste resultaten. Er wordt daarnaast een puntensysteem bijgehouden om te bepalen wie zich voor een jaar de verenigingskampioen mag noemen. Deze punten worden verdiend door deel te nemen aan al onze wedstrijden van het zomerseizoen met uitzondering van de uitwisseling met de Brasem uit Ter Aar. De beide competities zijn dit jaar gewonnen door Arie v d Laken naar mijn mening een bijzonder knappe prestatie daarnaast mag hij zich ook verenigingskampioen noemen want ook in het puntenverhaal wist hij al zijn concurrenten voor te blijven. Arie van harte met deze prestatie. We gaan nu over naar de wintercompetitie waarvan u ook hier de uitslagen weer kunt lezen.

 

Aarkanaal (Alphen) / 17-11-15

JanV: zaterdagmorgen voor het eerst gevist in het Aarkanaal bij de begraafplaats in Alphen. Begonnen om 8.15 uur op 9 meter en ook een setje van 4 deeltjes klaar gemaakt. Begonnen met een dobber van 0,5 gr. maar toen kwam ik er achter dat er een flinke onderstroom stond dus toen maar een setje met een 1,5 gr. dobber klaar gemaakt en hier mee op de verre afstand gevist. Na eerst een paar balletjes zonder maden of ander levend aas erin gevoerd te hebben gelijk vis er op in de vorm van net aan maat voorentjes gevolgd door een paar kleine bliekjes en toen een paar schepblieken en een brasem en toen was het over op 9 meter dus naar het kantje toe op 3 a 4 meter uit de kant waar ik ook al een paar kleine balletjes gevoerd had en ja hoor het ene voorntje na het ander met tussendoor ook nog mooie maatvoorns maar het mooiste was dat ik er tot twee keer toe een vis aan heb gehad die ik niet gezien heb maar die het elastiek er tot het eind toe uittrok en er na 5 min. strijd met een sprint vandoor ging en onderlijntje 0.10 met haak 16 radicaal kapot trok, mijn vermoeden is dat het karper is geweest maar dat zal ik nooit te weten komen. Na 4 uur vissen stond de teller op 69 stuks waaronder 3 brasems en een grondel de meeste vis gevangen aan gewoon de grote witte made, casters gaven geen resultaat.

 

Amsteldrecht (Nieuwveen) / 16-11-15 / 14C - ZW4 - bewolkt

Giebel Amsteldrecht

Rinus: omdat we nog immer met aangename temperaturen (voor het vissen) te maken hebben vissen Gert en ik andermaal in de Amsteldrecht. Onze insteek is dat zolang het redelijk weer is de brasem kennelijk nog steeds bezig is met het leggen van een voedingsbodem voor de winter, het zal mij benieuwen hoe het straks is als de temperatuur echt fors gaat dalen. Andere jaren was toen nauwelijks meer een visje te vangen hier. Vreemd is natuurlijk ook dat je amper nog een voorn of ander klein(er) visje vangt en dat je met levend aas (maden, wormen) ook niets of nauwelijks vangt, althans vandaag is dat zo. Niettemin probeer ik het aanvankelijk toch met made, caster en/of worm waarmee in het begin wel een aanbeet te bespeuren is, maar het zet niet door. Aan de andere feeder heb ik vanaf de start al twee maïskorrels geknoopt en daar lusten ze wel pap van, evenals in combinatie met of solo met boilie om het even welke kleur. Toch zou het niet zo gek worden als twee weken geleden maar we komen toch aan aantallen van 19 en 17 stuks waaronder nog 2 bijzondere vangsten voor Gert met een zeelt en een uit de kluiten gewassen giebel van rond de halve meter. De platten zijn vandaag - niet één uitgezonderd - weer allemaal aan de forse kant met uitschieters naar 60 en 61 cm en dan wegen ze toch echt 2,7kg. Volgende week gaan de temperaturen dalen (zeggen ze), we zullen zien!

 

 

A/R Kanaal (Loenersloot) / 14-11-15 / 10C - W4 - bewolkt

10103 gram schoon aan de haak

Rinus: vandaag ben ik te gast bij HSV de Brasem Ter Aar, d.w.z. ik ben min of meer uitgenodigd om een wedstrijdje mee te vissen met de club die een wintercompetitie organiseert in het A/R Kanaal. Louter en alleen om indrukken op te doen aan dit woelige water, waar ik al enkele seizoenen niet meer gevist heb. Zeker voor mezelf maar natuurlijk ook voor mijn eigen cluppie. Want wie weet wat er hierdoor in het nieuwe seizoen weer 'op tafel komt'. Lees hier mijn ervaring.

 

Henk: Visclub De Brasem uit Ter Aar. Zaterdag 14 november was de tweede wedstrijd weer van de winter competitie,deze werd wederom gehouden in het Amsterdam-Rijnkanaal te Loenersloot. Er werd niet al te veel gevangen n.l maar 9.277.gr en dat door 7 vissers.

De uitslag was als volgt:

1.P.van.Berkel.5.129.gr.

2.S.Pieterse.2.568.gr.

3.B.Wassing.1.159.gr.

4.P.C.Verkerk.421.gr.

 

Boerengat (Rotterdam) / 11-11-15 / 14C - ZW4 - bewolkt

Hans: na veel oefenen in diep water met het “balletje-balletje” systeem aan de vaste stok gisteren gevist in het water waar dit systeem eigenlijk voor bedoeld is. In havens met getijden zoals Rotterdam en Dordrect is dit “feederen” met de vaste stok de uitkomst als je, zoals ik, feederen niet de leukste bezigheid vind. Eerdere resultaten in de Oude Rijn, Rijnhavenkade, Hollandsche Ijssel en Gouwe waren na wat gestuntel in het begin zodanig dat ik gisteren ondanks de wind dit ben gaan proberen in Het Boerengat tegenover het Havenziekenhuis in Rotterdam. Ik heb gekozen zo’n 3 uur voor het hoogwater en 1 uur na het hoge water. Het was een fantastische middag met als resultaat 18 brasems ( 1 van 57 cm), grote baarzen en wat blieken. Dit “ balletje-balletje” systeem wordt duidelijk omschreven door Ed Stoop en je kan dit vinden op de site van de federatie.

 

Rijnhaven (Alphen) / 11-11-15 / 14C

Rinus: vandaag met vijf man (allen HSW-ers) de kade aan oostzijde bevolkt, toevallig ben ik als eerste aanwezig en ga daarom ook als laatste weg, ik doe zo gezegd 'het licht wel uit'. Vier vissers pakken de feeder, alleen oer-vaste-stokker Kees pakt de lange lat maar moet met slechts 6-7 vissen vaststellen dat het niet het juiste wapen is aan de grillige oever hier ter plaatse. Met de feeder kunnen we overigens ook niet spreken van een vlotte start, slechts nu en dan wordt een vis(je) gevangen en de aanbeten zijn echt winters hoewel de temperaturen daar nog lang niet op wijzen. Maar geduld wordt dikwijls beloond en uit het verleden weet ik dat - zelfs als de vis helemaal niet wil bijten - hier in de middag toch nog wel wat te vangen is, zo ook vandaag. Met acceptabele aantallen houden de meeste feederaars het om twee uur voor gezien, zelf plak ik daar nog een uurtje aan vast en kom uiteindelijk uit op 45 stuks waaronder 3 platjes, een hele serie (schep)blieken, enkele voorns en (jawel ook hier) een paar zwartbekgrondels. Met één lichte feeder heb ik op dit ca. 6m diepe water de hier gebruikelijke afstand tussen 28 en 35m aangehouden. Daar tussenin heb ik twee voerplekjes gemaakt op 5m van elkaar en daar om en om gevist. Beide stekken hebben tot in het laatste uur vis opgeleverd en pinkies sprong er als aas het best uit.

 

Oude Rijn (Nieuwerbrug) / 08-11-15 / 14C - ZO3 - half bewolkt

Rinus: voor de 2e najaarswedstrijd van John Kooij gaan we wederom naar het traject in Nieuwerbrug, nu met in totaal 26 deelnemers dus wordt er gevist in vakken van 13. Vak A (vorige wedstrijd goed voor enkele goede uitslagen) staat bij het recreatieterrein in bocht naar Woerden en vak B (vorige keer slecht) bij voormalige houtfabriek. Goed loten is dus weer een eerste vereiste en dan met name hopen op de kop- en staartstekken. Om met vak B te beginnen, daar zijn de vangsten met in totaal 22 kilo wel iets beter dan twee weken geleden, maar als je het winnende gewicht van 6,4kg daar vanaf trekt blijft er een laag gemiddelde p.p. van over. Het is Wil-Jan die hier op staartstek 26 achter de vangrail de winst naar zich toe trekt. Nog enkele deelnemers in die omgeving lukt het om een goede 2kg boven water te krijgen. Meer naar rechts toe wordt het lastiger met aan het eind een veelzeggende 1,8kg voor Edwin op kopnummer 14. Heel anders is het verhaal in vak A waar gemiddeld 5kg p.p. wordt gevangen, het frappante hiervan is dat daar niet één brasem bij zit, in tegenstelling tot anderhalf/twee weken geleden toen platten nog wel voor enig gewicht zorgden. Het merendeel v/d deelnemers zit vandaag dus lekker 'in de vis' (lees: voorn) en de vraag is maar altijd hoe lang je ze op het voer kan houden!? Op staartnr 13 lukt Jan dat heel aardig en met een leuk net mooie voorns en 8,3kg eindigt hij op de derde plaats. Tussenin worden gewichten 'gescoord' van ruim 2 tot bijna 6 kilo. Aan de andere kant op kopnr 1 weet Martin ruim drie uur de vis aan de praat te houden en moet constateren dat dit de laatste twee uur minder het geval is. Maar met een slotoffensief in het laatste kwartier, als hij vanuit het niets zomaar 6-7 mooie voorns 'uit het kantje plukt', komt hij uit op 8,7kg en sleept daarmee op het nippertje keurig de tweede prijs uit het vuur. Wat mezelf betreft zit ik - zeg maar - in het weekend van de verrassingen, gisteren uitsluitend brasem vandaag alleen voorn. Ik loot op nummer 2 en bouw de stek volledig op, d.w.z. ook de feeders komen uit de foudraal want je weet het immers nooit!? Gelijk maar even gezegd, deze hengels leveren slechts 1 voorn en een baarsje op. Hieruit blijkt al dat de feeder geen gelukkige keuze is, ik blijf dan ook voor 97% gefocust op de vaste stok op 11,5m. Gek genoeg kan ik geen vis onder het kantje krijgen, maar uiteindelijk blijkt dat niet nodig te zijn. Op 11,5m weet ik 3,5 uur consequent de maatvoorn aan de praat te houden, terwijl Martin nogal eens wissel tussen 11 en 4m. Naarmate de wedstrijd vordert komt onvermijdelijk bij mij ook de sleet erin en weet ik het laatste uur sporadisch nog een voorn of baarsje te vangen. Met 88 stuks op de teller slaat de weegschaal uit naar 11,1kg en dat blijkt dus verrassend genoeg ruim voldoende voor de overwinning en uiteraard het poeltje. Een heerlijke morgen aan een Oude Rijn die we zo graag in deze conditie zien. Klik hier voor de volledige uitslag.

 

Amsteldrecht (Nieuwveen) / 07-11-15 / 17C - ZW3 - bewolkt

Amsteldrecht 071115

Rinus: richting de winter moet je niet meer in de Amsteldrecht zijn, zeggen ze, maar vandaag met bijna zomerse temperaturen kan ik het niet laten dit water nog een keer met een bezoekje te vereren. Uiteraard neem ik de feeder mee en natuurlijk zoek ik een hotspot op om niet helemaal kansloos te zijn, tenslotte moet je het lot niet tarten. Ik ga één feeder op ca. 50m zo'n 2m van een rietpol aan de overzijde deponeren met de hairlijn, terwijl ik met een licht feedertje wat meters links daarvan met de traditionele lijn wil vissen. Ik voer één korfje op 'ver' en met de tweede korf ga ik direct vissen met een maïskorrel op de hair. Als ik aanstalten maak om de tweede feeder op te tuigen staat de top van de eerste feeder al krom. Binnen twee minuten ligt de eerste platte van 55cm al in het netje, het begin van een wonderbaarlijke morgen. Aan het optuigen van feeder twee kom ik voorlopig niet toe, want de beschreven situatie herhaalt zich binnen een half uur nog drie keer. Daarna wordt het wat rustiger, in elk geval is er nu even tijd om feeder twee op te tuigen. Hiermee vis ik met de lange onderlijn met op de haak afwisselend maden, casters en/of een wormpje. Met maden vang ik na verloop van tijd wel enkele platten maar kennelijk hebben ze vandaag meer trek in maïs en boilies. Na drie uur vissen, als de teller op 15 staat, komt vaste bezoeker Koos langs en ik laat hem gelijk even fungeren als 'huisfotograaf' wat hem goed af gaat. Door voortdurend te switchen tussen boilie en maïs of met een ander kleurtje of smaak blijven de platten actief tot het eind. Vis tot twee uur en terwijl ik al vast wat spulletje opruim staan ineens twee feedertoppen te zwiepen. Door het zelfhaak systeem blijven ze keurig 'hangen' en draai ik één voor één de nummers 32 en 33 binnen. Vandaag bijna allemaal exemplaren van rond de 1,5kg met uitschieters naar de 2kg. Hou het hiermee voor gezien, waarmee een eind komt aan een op zijn zachtst gezegd verrassende visdag. Gelukkig neem ik met vrij vissen nooit een leefnet mee, anders had dat beslist voor rugklachten gezorgd!

 

Aarkanaal/Heimanswetering (Alphen) / 04-11-15 / 13C - Z3 - bewolkt

Hoornvoorn in Heimansw

Rinus: beide waters stonden in het verleden bijna garant voor een heerlijk dagje 'voornvissen' al dan niet onder het kantje, tegenwoordig moet je alle elementen mee hebben om iets dergelijks voor elkaar te krijgen. Ik bedoel te zeggen dat je de vis 3-4 uur 'aan de praat' kan houden en niet na een uur al naar een bewegingloze dobber zit te turen. In wedstrijden moeten we met deze omstandigheden 'leven', maar ga je in je uppie vissen dan pak je je boeltje in en probeer het ergens anders. Afgelopen maandagmiddag was dit laatste zeker niet nodig want de Heimanswetering (aan de huizenkant) liet zich van de goede kant zien. Weliswaar was het geen ingooien en ophalen maar met 65 (maat)voorns op de teller waaronder enkele 'Hoornvoorns' (ons jargon voor flinke jongens) zeker niet ontevreden. Vandaag probeer ik het eerst in het Aarkanaal bij de Zegerplas waar bij mijn aankomst Gert en Kees de eerste vissen al binnen hebben. Pak de stok uit op 11 en op 4m (diepteverschil is één dobber) en monteer een dobber 0,6 gram, voldoende want er staat geen stroming. Dit verandert binnen het half uur resoluut waardoor ik aan topset 2 anderhalve gram monteer om de stroming (richting Ter Aar) de baas te blijven. In beide situaties vis ik met staande haak (nr 18) en met één made het eerste anderhalf uur vlotjes ruim 40 voorns (75% aan de maat) en één platje op de kant. Op 4m is op een enkel baarsje na geen beet te krijgen! Na dit bemoedigende begin raakt de stroom eruit, staat het een kwartier stil en gaat het water daarna met dezelfde snelheid de andere kant op richting Alphen. Gelijk is de beet eruit en komt voorlopig niet terug. Omdat de dag nog jong is pak ik resoluut in om een kilometer verder de Heimanswetering nog enkele uren aan te doen. Binnen het half uur 'staat' de zaak weer en vis ik met dobber 0,8gr op 11m. Het begin is niet hoopgevend met wat kleine voorntjes en baarsjes, maar dat wordt de laatste twee uur meer dan goed gemaakt. Het begint ook hier te stromen, schuif daarom de dobber 10cm hoger en vis de resterende tijd op deze manier uit met als resultaat nog eens 35 stuks op de teller. Buiten een mengeling van (maat)voorns en baarzen (max. 33cm) sluit ik af met één platje en een 10-tal schepblieken. Je zou haast zeggen dat oude tijden herleven, als is het alleen maar voor je gevoel...!

 

Haven (Huizen) / 04-11-15

Erik: afgelopen zondag ben ik, samen met Dennis Holthuysen voor de 1ste keer in Huizen geweest (aanloophaven). Dennis was er nog nooit geweest, maar doet ook binnenkort mee met de wedstrijd van Simon v.d. Kolk en Jan van Schendel, dus wilde wel even sfeer proeven. Nou dat is gelukt, want vanaf het begin ving hij slag op slag voorn. De afmetingen waren zeer divers van onder de maat tot mooie schepvoorns, maar het tempo zat er prima in. Ik had zelf een haperend begin met een beetloos eerste kwartier. Op 5 deeltjes was er vervolgens wel vis te vangen en van lieverlee kwam bij mij ook het ritme erin (ook op de langere afstand) en op het laatst zaten we allebei heerlijk te vangen. Met een geschatte 12 kilo voor Dennis en 10 kg. voor ondergetekende hebben we een topdagje gehad. Pluspunt was het feit dat we amper baars hebben gevangen. Ik had er nog wel een mooie schepbaars bij, die zijn natuurlijk altijd welkom.

 

A/R Kanaal (Loenersloot) / 04-11-15

Henk: Visclub De Brasem uit Ter Aar. Zaterdag 30 oktober was de eerste wedstrijd weer van en voor de winter competitie. Deze werd gehouden in het Amsterdam-Rijnkanaal te Loenersloot. Het was goed weer en lekker droog,er werd 12.972 gr vis gevangen en dat door 7.vissers.De uitslag was als volgt: 1.P.C.VERKERK.5.775.GR

2.S.PIETERSE.3.187.GR.

3.E.WEYGERTSE.2.143.GR.

4.P.VAN.BERKEL.1.767.GR.

5.B.WASSING.100.GR.

 

Nederrijn (Renkum) / 31-10-15 / 17C - ZO3 - zonnig

Nederrijnplatte

Rinus: vandaag een dagje doorgebracht aan de Nederrijn, een mooi viswater in een prachtige omgeving. Eindelijk een verzoekje van JanV ingewilligd om eens een keer mee te gaan naar het water waar hij met de plaatselijke visclub jaarlijks een aantal wedstrijdjes vist. We nemen alleen de feeders mee, dat is lekker makkelijk, hoeven niet zoveel te sjouwen en dit is doorgaans het wapen om hier de vis aan de schubben te komen. Lees hier onze ervaringen.

 

Oude Rijn (Nieuwerbrug) / 28-10-15 / 12C - ZO3 - bewolkt

Najaarbrasem Nieuwerbrug

Rinus: met 12 deelnemers (van de 17) gaan we de 18e en laatste ouderenwedstrijd in op het geplande achterste parcours bij Nieuwerbrug (bij bocht naar Woerden). Afgelopen zondag bleek dit traject het best uit de bus te komen, nu maar eens zien hoe het zich vandaag gedraagd. Jammer genoeg hebben we te maken met drukke graaf- en wegwerkzaamheden aan de overzijde hetgeen constant herrie en gebeuk veroorzaakt, maar die narigheid geldt voor iedereen. Werd er zondag op een enkele plek nog heel redelijk voorn gevangen, vandaag zijn die volledig zoek ofschoon hier en daar wel een voorn en baars(je) wordt gevangen. Maar uitgezonderd Martin op de staartplek (5e met 1.3kg) eindigt het merendeel met gewichten (ver) onder de kilo....., uitgezonderd de stekken 3, 4 en 5. Op dit gedeelte vooraan achter de heg, waar ikzelf zondag als enige 'in de brasem' zat, is het nu bingo voor Rob J (9,7kg), Gert (8,8kg) en Rob P (3,3kg). Zij vangen als enige mooie dikke platten met de feeder aan de overzijde en hebben een belangrijk aandeel in de gezamenlijke 28 kilo die deze laatste competitiewedstrijd van ons seizoen oplevert. Herman schaart zich als vierde achter deze drie met 1,9kg, bewerkstelligt door een mooie zeelt die in de laatste seconde van de wedstrijd toehapt. Zelf kom ik met 10-11 visjes uit op 700gr en kan dus geen potten breken. Hiermee komt ook deze competitie aan een einde en kunnen we redelijk tevreden terugkijken op een gezellig en redelijk succesvol seizoen. Met gemiddeld 13,5 deelnemers vangen we in totaal 627 kilo vis hetgeen neerkomt op gemiddeld 2,5kg p.p. Klik hier voor uitslag en eindstand.

 

Oude Rijn (Nieuwerbrug) / 25-10-15 / 14C - NW2 - half bewolkt

Buurman Piet wacht in spanning af

Rinus: niet minder dan 40 deelnemers tonen belangstelling voor de eerste van de drie 'losse' wedstrijden van John Kooij Hengelsport. Naast regionale en landelijke toppers worden ook WK-gangers en heuse Ned. Kampioenen op feedergebied gespot, alle afgekomen op dit aantrekkelijke traject dat de Oude Rijn bij Nieuwerbrug bij tijd en wijle kan zijn, of dit vandaag ook zo is zal nog moeten blijken. Aan de weersomstandigheden zal het niet liggen want het is perfect weer voor de tijd van het jaar, er staat een leuk stroompje richting Alphen en de laatste weken is er een redelijk visje gevangen, ofschoon er ook 'taaie' dagen tussen zaten. Vier vakjes van 10 zijn er uitgezet door Ron (prima gedaan) op het traject vanaf de vangrail bij Nieuwerbrug tot voorbij de bocht naar Woerden. Hierop liggen alle bekende 'hotspots' van het parcours, dus rest alleen de vraag hoe gelukkig je loting is en of de vis een klein beetje wil meewerken. Wat het laatste betreft zal dit bij 80% van de deelnemers op zijn minst in twijfel worden getrokken, want het is in drie van de vier vakjes kommer en kwel en in het vierde vak (A) zijn de vangsten zeer wisselend. Bovendien geven de hotspots weinig resultaat, dus ben je een keer gelukkig met de loting dan levert dat vandaag niets op. Toch zijn er uitzonderingen, in eerder genoemd vak A wordt hier en daar meer dan redelijk gevangen. Zo zit Ed de Joode op kantnummer 5 ruim vier van de vijf uren 'in de vis' en weet hij meer dan 100 voorns met de vaste stok te vangen met een totaal gewicht van 7.600 gram, goed voor de vak- en all over winst, proficiat Ed. Op nummer 2 vist John Kooij met meer dan 70 voorns naar 6,2kg en een derde plaats. Daar tussenin nestel ik mezelf met 6,5kg en een tweede plaats met slechts 9 vissen, 5 voorns en 4 platten. Op zijn zachts gezegd opmerkelijk, want op nummer 9 kan ik - en met mij nog een aantal buren - met de vaste stok totaal geen beet krijgen, op een enkel visje na. Vandaar dat ik eerder dan gedacht de focus op de feeder leg, hetgeen een aantal zeikerige beetjes oplevert die resulteren in enkele voorns en een viertal dikke platten, bij mijn weten de enige in de hele wedstrijd. Twee daarvan vang ik met casters, ééntje met maden en de vierde met de boilie. Jammer genoeg los ik een half uur voor tijd een vijfde exemplaar, achteraf gezien 'een dure vis' zeggen ze dan. Op kopnr 10 zit Piet de Groot, vist vorige week op deze stek een goed net vis bij elkaar, maar moet het nu stellen met 5 voorns. Van de overige drie vakken kan ik melden dat het bij de meeste meer op een baarswedstrijd lijkt dan op een witviswedstrijd. Zo vist Daan Klop met enkele voorns en een vracht aan baarsjes naar 1.080 gram en de overwinning in vak B. Dirk van Eijk maakt het nog bonter en pakt met louter baarsjes en 1.050 gram de winst in vak C. Erwin Keizer heeft na 10 'visloze' jaren de smaak weer te pakken en pakt met een keurige 1.030 gram (van alles wat) de winst in vak D en merkt op een gegeven moment dat al zijn buren al vertrokken zijn, waardoor hij al vroegtijdig verzekerd is van de poolprijs.....!

 

Ringvaart (Moordrecht) / 25-10-15

Baars Ringvaart
Snoek Ringvaart

Rens: hee opa, ben vanmiddag tussen mijn huiswerk van school en andere bezigheden door nog een uurtje met Theo wezen vissen met de werphengel in de Ringvaart bij Moordrecht. Met de fiets zijn we het water langs gegaan tot aan het sluisje naar de IJssel en hebben op verschillende plaatsen geprobeerd om met kunstaas een roofvis te vangen. Gelukkig lukte dat bij ons allebei een keer, jammer genoeg niet meer. Theo ving bij Toms Hoekje een mooie snoek en ik halverwege de rit een aardige baars, leuk hé. Eindelijk weer eens een keertje gevist, ga nu verder met mijn huiswerk. Doei.

 

Nederrijn (Renkum) / 24-10-15 / 10C - ZW4 - bewolkt

JanV: vandaag weer eens in Renkum wezen vissen als afsluiting van het campingseizoen met een matig resultaat. Het was nog donker toen ik het hele spul aan het opzetten was maar er sprong overal vis en dat gaf een bemoedigend gevoel, hoe anders kan het lopen. Al het laatste oude voer uit de voeremmer bij elkaar gedaan en hier mee gevist en dat gaf toch niet zo'n goed gevoel. Begonnen met ( zoals gewoon ) grondels en die werden afgewisseld met voorns en een vreemde soort naar mijn mening een houting of een blauwneus, en als een kers op de taart een snoek van 70 cm. en dat aan een lijntje 12 met een haak 12. De aanbeet kwam zoals van een grondel maar het gewicht wat er achter zat was van een andere aard, leuke strijd en weer eens wat anders dan een snoekbaars aan de feeder. Aan het eind van de morgen stond de teller op 27 stuks waarvan 10 grondels.

 

Aarkanaal (Nieuwveen) / 24-10-15

Rinus: lang getwijfeld of deze wedstrijd op dit traject (ijsbaan) moest doorgaan vanwege de zeer grillige vangsten, of het is hier helemaal niets, of alleen de kop en staart vangen, of de vangst is verrassend (goed). Afgelopen woensdag in m'n eentje wezen 'oefenen' om enig inzicht in de situatie te krijgen en verrassend genoeg stond na anderhalf uur de teller op 40, voor 80% maatvoorns met de stok op 5 en 11m. Daarna ging de knop om, nog één minibaarsje en van de één op de andere minuut was het over en uit. En dan zit je nog alleen!! Na enig overleg toch besloten om hier te vissen en met 16 deelnemers maken we er het beste van. Parcours lekker ruim uitgezet om in elk geval de tussenliggende vissers wat meer kans en mogelijkheden te bieden en dat pakt verrassend (kernwoord van vandaag) goed uit. Van begin tot eind wordt er door iedereen vis gevangen, uiteraard door de één meer dan de ander en dat is niet verkeerd. Bij de één is dat op 11m, bij de ander op 8m en ook op 4m wordt gevangen. De feederaars komen er bekaaid vanaf, maar dat is dikwijls zo op dit traject. Wil-Jan krijgt na een moeizame start uiteindelijk de vis er goed op en pakt zowel op 4 als op 11m een leuke klus vis en wint met 5,4kg de 18e en laatste competitiewedstrijd van HSW. Tinus, zomaar ergens midden in het parcours, vist met 4,9kg op 8m naar een prima tweede plaats. Rob P wordt met 4kg derde en vangt zijn vis hoofdzakelijk op 5m. Zelf krijg ik op kantnr 9 de beet er moeizaam in, aan het kantje en op 11m wil het maar moeizaam lukken. Besluit uiteindelijk (maar te laat) de wedstrijd uit te vissen op 8m en wordt met 3,2kg zesde. Met een gezamenlijke vangst van ruim 39kg een prima sluitstuk van een in mijn ogen geslaagd seizoen. In totaal wordt 602 kilo vis gevangen hetgeen met een gemiddelde deelname van 16,7 man uitkomt op 2kg p.p. per wedstrijd.

 

Oude Rijn/Aarkanaal (Alphen) / 21-10-15 / 11C - ZW4 - bewolkt/regen

Rinus: 'de voorn is los' is een kreet die vandaag in zekere mate op gaat, eindelijk wordt er in de regio op een breed front door verschillende HSW-ers leuk voorn gevangen en niet van die kleintjes. Om te beginnen in de Oude Rijn even voorbij 't Fort waar 2x Rob en Martin aantallen scoren van rond de 100 stuks, voornamelijk met het korte stokje. Later op de morgen stagneert de aanbeet in zekere mate, zo ik verneem, maar het blijft een lekkere klus vis. Gert en Kees zoeken hun heil in het Aarkanaal omgeving Zegerplas en komen met de vaste stok ook op aantallen van rond 75 en daar zit overigens ook een enkele brasem bij. Zelf zit ik voorbij Ter Aar in het Aarkanaal waar het de eerste uren zeer de moeite is, maar van lieverlee gaat ook hier de beet er een beetje uit. Mede door de opkomende harde wind schuin tegen hou ik het hier met 50 voorns op de teller voor gezien. Ga nog een uurtje of wat feederen in de Oude Rijn bij futenbos waar het op een enkele baars na ook uitsluitend voorn is, 35 in getal. Dat het niet overal bingo is hoor ik van mijn Ter Aarse vrienden die afgelopen maandag in de Amsteldrecht bij jachthaven Vrouwenakker met 14 man wel tot een paar kilo vis komen, de winnaar had op kop 400gr! Frappant is dan weer wel het bericht dat binnen sijpelt over een prima vangst van Robin van 14 dikke platten aan de boilie halverwege het parcours aan datzelfde water! Vissen blijft vissen.

 

Oude Rijn (Alphen) / 19-10-15 / 11C - NO2 - bewolkt

Rinus: na de koffie nog een paar uurtjes vissen, net als ik wil vertrekken wordt er 'gemobield' door Rob met de volgende boodschap: 'wil je vis vangen, naar perenbomen'. Nu is het in mijn ogen zo dat als je later op de dag aanschuift bij iemand die al een paar uur lekker zit te vangen, wordt het in veel gevallen niks. Niettemin rij ik richting perenbomen - boodschap is toch wel interessant - en bij aankomst staan er al 65 op zijn tellertje en nog steeds is er actie. Ik neem toch maar plaats een aantal meters rechts van hem en pak de vaste stok uit op 11m, cup vijf kleine balletjes en breng frequent wat los aas. Inderdaad binnen het uur staan er bij mij ook 30 op de teller, maar de volgende uren gaat het zo vlot niet meer, niet in de laatste plaats door de passage van een paar vrachtboten. Rond twee uur houdt Rob het voor gezien en met 130 stuks, waaronder een brasem en een lekkere klus maatvis heeft hij een puike visdag. Ik pak er nog een paar uurtjes bij en weet de vis redelijk aan de praat te houden, waardoor ik eindig op 75 stuks waaronder ook diverse maatvissen en uiteindelijk nog een drietal platten. Qua vangstgewicht ook zeker niet ontevreden.

 

Oude Rijn (Zwammerdam) / 19-10-15

Bert: 18-10-2015 de achtste wedstrijd van de vrije hengelcomp. van HSV Alphen. Viswater de Damse Rijn ter hoogte van de ijsbaan van Zwammerdam. De omstandigheden waren vandaag naar mijn gevoel best goed te noemen. Minimale wind uit div richtingen en een klein trekje richting Alphen. Afgelopen woensdag nog met Henk op de zelfde plek gevist en redelijk gevangen evenals de vissers van Waddinxveen. Maar het kan verkeren vandaag waren de vissen niet bepaald gretig, in het begin kon er nog wel een visje gevangen worden hoewel klein van stuk maar na een paar slechte wedstrijden maal je daar niet om. Na verloop van tijd werden de aanbeten steeds minder. Persoonlijk ving ik in het begin kleine voorntjes die niet bepaald vies waren van de aangeboden aassoorten. Maar na een poosje liepen de aanbeten terug en kon ik alleen nog maar zo nu en dan een baarsje vangen. Mijn ervaring heeft mij inmiddels geleerd dat je dan niet al te veel meer kan verwachten, helaas kwam dit uit. Na weging bleek dat we met 15 man slechts 13190 gram op de kant hadden gebracht. De kopplaats was vandaag goed voor de overwinning Joop Slagter liet 2150 gram wegen. Met nog 1 wedstrijd te gaan en dezelfde vangst dan blijft de huidige stand in takt maar het blijft vissen dus een verandering mag je dan ook niet uitsluiten.

 

Oude Rijn (Nieuwerbrug) / 17-10-15 / 7C - ZO2 - bewolkt/regen

Rinus: vandaag vissen we met veel afmeldingen de 17e competitiewedstrijd van HSW in de Oude Rijn bij Nieuwerbrug en met uiteindelijk een gezamenlijke vangst van 9 kilo voel je al aankomen dat het weer zo'n visdag is/wordt waarbij je geen enkele invloed lijkt te hebben op de vangst. Het eerste half uur tot hooguit een uur vangt bijna iedereen zijn visje - voornamelijk met de vaste stok - en daarna is het over en uit. De kop- en staartplekken krijgen in die zin wat meer tijd voor een hogere score. Zo gaat Frans op de staart achter de heg voorbij de schaapskooi vlot uit de startblokken maar moet halverwege de wedstrijd constateren dat het ook op deze mooie stek 'niets is wat het lijkt'. Weliswaar wordt hij met een alleszeggend gewicht van 1.530gr winnaar maar voelt de hete adem van Rob J in de nek die met 30gr minder keurig tweede wordt op stek 2. Zelf zit ik op stek 6 tussen brugje en schaapskooi en kom in de eerste drie kwartier op de 11m tot 12 voorns en als 13e vis een pos van 7cm...! Daarna lukt het nog om op twee minuscule aanbeten aan de feeder een paar minibaarsjes binnen te draaien en met 15 stuks en 1.1kg een derde plaats veilig te stellen. Weliswaar hebben de overige deelnemers ook allemaal vis ter weging aan te bieden, maar de weegschaal zal voor de meesten niet boven de 500gr uitslaan. Door deze magere vangst/uitslag wordt de top van het klassement danig door elkaar gehusseld en zijn er met nog één wedstrijd te gaan zeker nog vier gegadigden voor de tweede plaats. Even verderop zit Piet in zijn uppie te vissen, naar verluid heeft hij na een paar uur al enkele platten met de feeder en vangt dikke voorns met de stok.....!

 

Oude Rijn (Zwammerdam) / 14-10-15 / 6C - NO3 - bewolkt

Rinus: met 13 deelnemers vissen we de 17e ouderenwedstrijd van HSW in de Oude Rijn nabij ijsbaan/futenbos. Een bij aanvang matig windje van achteren, bewolkt en temperaturen rond de 6 graden, eerst maar eens zien of het wat wordt...!? Inclusief de kopstekken herbergt dit traject nog enkele andere hotspots, de loting is dus weer belangrijk. Afgelopen weken is al duidelijk geworden dat vriend(in) brasem op dit traject weinig trek heeft. Velen twijfelen dan ook om vol voor de feeder te gaan en zetten daarnaast ook de vaste stok in. Achteraf gezien geen verkeerde keuze want de stok geeft vandaag de meeste 'hengelvreugde', waarmee ik wil zeggen dat er voor menigeen doorlopend wat te loeren valt. Dit laatste moet wel met de nodige aandacht gebeuren want de aanbeten zijn erg zeikerig. Zelf kom ik op nummer 10 te zitten, midden voor de vrachtwagens van Blom, waar ik de feeder in elk geval in zet op ca. 10m uit de overzijde. Hier deponeer ik een vijftal korfjes vol met aas, laat de stek voorlopig met rust en ga me concentreren op de vaste stok afstand van 11m. Hier cup ik een 7-tal balletjes en onderhoud de stek frequent met casters en hennep. Dit heeft tot gevolg dat na een zeer matig begin (met made en/of pinkie) de caster van lieverlee gewild wordt en leidt tot de vangst van een platje en enkele dikke voorns. Toch heb ik het idee dat ik met de vangst tot nu toe de wedstrijd niet win en ga de laatste drie kwartier volledig voor de feeder. Dat levert frappant genoeg nog twee platten en een viertal blieken op en met 30 stuks en 5,2kg een ééntje, de zesde in deze competitie. Frans zit daar met 5kg louter voorns en een enkele bliek vlak achter (keurig gedaan) en Martin wordt met 3,8kg ook met de vaste stok prima derde. Al met al met een alleszins redelijke gezamenlijke vangst van 33kg een leuke visdag gehad.

 

Aarkanaal (Tolhuiskade) / 12-10-15 / 8C - O3 - half bewolkt

Bert: 11-10-15 de zevende wedstrijd van de vaste stok comp. HSV Alphen. Aangevraagde water het Amstel Drecht kanaal. Gezien de wind krachtig uit Oost Noord Oost werd s’morgens door de uitzetters besloten om naar het Aarkanaal te verkassen en wel naar de Tolhuiskade. Om deze tijd van het jaar kan dit vaak voor leuke vangsten zorgen, met name de voorns zijn normaal gesproken alom hier aanwezig. Maar vandaag werd de vangst een ramp met 16 aanwezige deelnemers, dit seizoen waren we voor het eerst compleet werd slechts 8220 gram vis op de kant gehaald. De oorzaak daar kun je alleen maar naar gissen. Mogelijk de kou of de veranderde wind of luchtdruk of misschien zijn de vissen wel spontaan in de winterstand gegaan ik weet het niet. Wat ik wel weet is dat we de meeste tijd aan de waterkant voor Jan met de korte achternaam hebben gezeten. De toppers van vandaag zaten op de staart en de kop zij werden resp 1 en 2. Ook in deze comp is nog veel mogelijk voor de eerste vijf uit het klassement maar dan moet de vis de laatste twee wedstrijden nog wel even meewerken.

 

Aanvaarkanaal (Driel) / 12-10-15

JanV: de laatste wedstrijd van de competitie in Oosterbeek zit er op. Deze wedstrijd werd weer gevist in het aanvaar kanaal naar de sluizen van Driel. Zoals vorige week al vermeld schat ik dit stuk water niet hoog in maar dat viel bij mij deze morgen t.o.v. de andere deelnemers nog niet eens tegen. Na een moeizaam begin met de vaste stok met eerst alleen heel kleine roofbleitjes en grondels en daarna twee maat voorns viel het bij de kant helemaal stil en uiteindelijk kon er met de vaste stok ook niet meer gevist worden vanwege de steeds harder waaiende oosterwind die er dwars opstond. Na ongeveer een uur al overgestapt op de feeder op ongeveer 45 meter en begonnen met alleen maden en dit leverde ook alleen grondels op. Toen gedacht vorige week voorns gevangen op de mais en dit dan maar proberen korrel aan een haakje 12 lange onderlijn van 1 meter en vissen. Bij het strak draaien trokken ze de hengel al van de steun en zo ving ik 7 mooie maat voorns op rij en toen kwam er weer een boot en waren ze ook zo weer weg. Hierna weer met maden en casters geprobeerd maar dat leverde toch alweer alleen grondels op die er ook goed aan trokken maar die er ook niet aanzaten. In het laatste half uur toch maar weer een maiskorrel er op en dat leverde nogmaals 6 mooie voorns op en toen was het tijd. De einduitslag was dat ik de laatste wedstrijd toch weer wist te winnen met 2050 gr. de nr2 had 800gr de nr3 had 550gr de nr4 had 450gr en de nr5 had 250gr, dit zijn toch niet de gewichten die je mag verwachten van een water die in open verbinding staan met een grote rivier maar het is niet anders daar. Door deze 1 bestaat de mogelijkheid dat het kampioenschap toch nog in zicht is, dit weet ik pas over een week of 5 als de najaarsvergadering en de aansluitende prijsuitreiking is geweest......

 

Oude Rijn (Zwammerdam) / 09-10-15 / 16C - NO2 - half bewolkt

Rinus: vanmiddag vier uurtjes met de vaste stok naar de Rijn bij Zwammerdam/ijsbaan. Gevist op 11 en 5m met direct vis op beide afstanden, ofschoon de korte afstand vandaag niet het verwachte patroon gaf. Gehoopt natuurlijk op mooie (maat)voorns maar deze bleken, uitgezonderd de eerste inworp, onder de kant niet te vangen. Wel baars(jes) en een enkel bliekje maat postzegel. De 11m daarentegen gaf redelijk vis en bij tijd en wijle voorns van 15-20cm afgewisseld met enkele (schep)blieken en uiteraard ook baars, maar geen platte gezien. Met 80 stuks op de teller waarvan zeg maar zo'n 60% aan de maat een lekkere middag.

 

Amsteldrecht (Nieuwveen) / 05-10-15 / 17C - ZO3 - half bewolkt

Henk: Visclub De Brasem uit Ter Aar. Zaterdagmorgen 3 oktober was de laatste wedstrijd van de zaterdag competitie,deze werd gehouden in de Amstel te Nieuwveen. Er werd niet veel gevangen n.l maar 10.558 gr en dat door 13 vissers. De uitslag was:

1.N.Verhout.3.909.gr.

2.K.Verlaan.1.689.gr.

3.H.van.de.Laan.1.006.gr.

4.J.A.Lindhout.929.gr.

5.D.van.Leeuwen.737.gr.

Maandagmorgen 5 oktober was de laatste wedstrijd van de senioren competitie,er werd gevist wederom in de Amstel te Nieuwveen. Er waren 15 vissers die bij elkaar 16.799.gr vis wisten te vangen. De uitslag was als volgt:

1.G.Leer.3.983.gr.

2.J.A.Lindhout.3.246.gr.

3.K.Verlaan.1.835.gr.

4.H.Maayen.1.721.gr.

5.J.van.Ekeren.1.159.gr.

 

Oude Rijn (Bodegraven) / 05-10-15

Rinus: later op de dag naar de Oude Rijn omgeving 't Fort, vaste stok uitgepakt op 7m, vijf balletjes cuppen, vissen en vangen!? Dat gebeurt inderdaad al moet de zaak wel op gang komen. Het zijn met name (maat)voorns die het voorzien hebben op de caster met tussendoor uiteraard ook baars. Na anderhalf uur staat de teller op 30, op zich niet verkeerd, maar ik erger me aan de frequent passerende duwboten leeg en vol met klei die bij 't Fort gaan lossen. Als deze voor de vierde keer mijn voerplek omwoelen pak ik resoluut in ga nog een paar uur naar de Buitenkerk aan de andere kant van Bodegraven en sluit aan bij Rob P. Die is eerst voor slechts enkele visjes naar Nieuwerbrug geweest, maar heeft nu hier de slag te pakken met mooie voorns en blieken. Hij eindigt met 80 stuks op de teller en een mooie klus vis in het net. Ik pak er nog een uurtje bij en constateer dat nu mijn casters op raken van lieverlee ook de voorns het af laten weten. Met een balletje en wat pinkies komt er weer wat leven in de brouwerij, maar het zijn nu vooral bliekjes die de overhand nemen en mijn aantal op 70 stuks brengen op deze mooie hersftdag.

 

Amsteldrecht (Nieuwveen) / 05-10-15

Bert: gisteren de zevende wedstrijd voor de vrije hengelcomp. van HSV Alphen. Met 13 deelnemers gevist in een langdurig mistige omgeving bij de sluis in het Amstel-Drecht kanaal. Totaalvangst vandaag 26200 gram wat naar mijn idee een redelijk gemiddelde is. Ook vandaag kwam het weer van de kleinere vis de echte brasems en dan bedoel ik de exemplaren van rond de twee kilo lieten het geheel afweten. Als je dan als winnaar van deze morgen ruim 5 kg weet te vangen heb je naar mijn idee een leuke visochtend. Met nog twee wedstrijden te gaan in deze comp is er nog volop strijd te leveren voor de kopplaatsen.

 

Nederrijn (Renkum) / 05-10-15

JanV: hoera er zit weer schot in de vangsten in de Neder-Rijn bij Renkum. Zondagmorgen in de zeer dichte mist niet te ver weg gegaan en achter de papierfabriek in Renkum op de strekdam gaan zitten. De overzijde van de Rijn was niet te zien en aan het werpen met de hengel was het neer komen van de korf nauwelijks te zien dus het zicht was minder dan 50 meter. De rijn staat helemaal stil dus met een korf van 35gr. was heel goed te vissen en dat heb ik dan ook ondervonden. Vanaf de eerste inzet, na eerst vier korfje gebracht te hebben, was het gelijk raak met een mooie voorn op drie grote maden en dit bleef zo de hele morgen doorgaan met wat rustigere perioden tussendoor en even een stilstand door een grote boot die toch wel de hele voerplek wegzoog omdat de waterstand erg laag is en een periode waarin ik nog wat met de bolie geprobeerd heb hieraan heb ik deze morgen niets gevangen, wel nog een paar brasempjes gevangen met de caster al dan niet gecombineerd met een paar maden maar het was hoofdzakelijk voorn. Aan het eind van de morgen stond de teller op 48 voorns 3 brasempjes en een stuk of 5 grondels. Op twintig meter stroomafwaarts zat een kennis uit Renkum ook met de feeder te vissen en dan kan je zien dat er toch wel degelijk verschil zit tussen de ene plek en de andere. Hij kreeg ontzettend veel beet maar hij ving bijna alleen maar grondels met zo nu en dan een voorn, bliek of brasem heeft hij niet gezien deze morgen. Jammer dat we volgende week zondag niet hier de laatste wedstrijd vissen maar weer in het toevoer kanaal naar de sluizen van Driel waar het altijd veel minder is.

 

Ringvaart (Moordrecht) / 05-10-15

Erik: we hebben het seizoen van HSV Moordrecht zaterdag afgesloten met de afsluitende koppelwedstrijd. Gekscherend ook wel Paaskoppelwedstrijd genoemd omdat we hem enkele jaren geleden noodgedwongen van de Pasen naar het naseizoen moesten verplaatsen. We hebben in onze Ringvaart gevist en de vangst was een stuk minder dan vorig jaar. Het eerste uur werd er nog wel een visje gevangen bij de meesten, maar daarna werd het schrapen. Zelf zat ik met maat Cees van Vliet op 1 en in het begin vingen we nog wel een visje, maar na een uur was het totaal over. De 2de helft van de wedstrijd ben ik uit nood met een licht feedertje gaan vissen om uit de overkant wat voorntjes weg te pikken, wat nog redelijk lukte, maar het zette geen zoden aan de dijk. Met 2.220 gram werd ik derde met maat Cees van Vliet. John van Uunen en Kees v.d. Heuvel wonnen met ruim 3 kg. op staart (nr 9), voor Hans Speulman en Frans Buurman met 2.420. Wij werden derde. In totaal hadden we 18 man (9 koppels), dus een leuke opkomst. Koos had de organisatie verder in handen en had een heuse worstkraam via een goede kennis geregeld, zodat we allemaal na afloop enkele heerlijke worsten konden nuttigen. Iedereen ging ook nog met een leuke prijs naar huis, dus het was dik in orde.

 

Ringvaart (Nieuwe Meer) / 05-10-15

Theo: bij HSV de Vrije Visser heeft Theo de Meeuw na 2014 ook het kampioenschap van 2015 op z'n naam gezet. Vanwege een operatie aan zijn hand kon hij er in de negende en tevens laatste wedstrijd niet bij zijn. Aan Ben v d Ark dus de taak om een 1 te vissen en meer dan 2245 gram te vangen. Normaal gesproken een appeltje/eitje voor Ben met zijn vissers kwaliteiten. Theo zal die ochtend vast met dicht geknepen billen op de bank gezeten hebben. Ha ha.(viel wel mee hoor). Dus zondag 4 oktober met zes man naar de Ringvaart voorbij Badhoevendorp-Nieuwe Meer voor het Amsterdamse bos. Om zes uur van huis in een dikke mist en aan het eind van de ochtend pas weer goed zicht. Die mist was al een slecht teken natuurlijk en het water was GLAS-GLAS helder. Om een lang verhaal kort te maken. Deze dag was voor ons een compleet drama! Ben v d Ark en Jaap Smit vingen beide een visje van 100 gram en verder vier nullen. Zelfs de grootste toppers hadden hier van z'n levensdagen geen resultaten geboekt. Pech dus voor Ben en het geluk voor Theo. Toch hebben beide een prima competitie gevist en waren aan elkaar gewaagt. De eindstand zegt wel genoeg. Evenveel punten en een verschil van 2145 gram over negen wedstrijden! Over negen wedstrijden hebben we met zeven man een totaal van 362450 gram vis gevangen. Maar is er wel door Theo en Ben de helft voor hun rekening genomen met beide rond de 95 kilo! De eindstand 2015:

1 theo meeuwenoord 10 pnt. 94800 gram.

2 ben v d ark 10 pnt 92655 gram.

3 jaap smit 13 pnt 46200 gram

4 cees v rhijn 17 pnt 41100 gram.

5 koos v d ark 20 pnt 41800 gram

6 arie schouten 23 pnt 24450 gram

7 gert-Jan verkerk 25 pnt 21450 gram.

Eindgewicht 362450 gram.

Gr. Dagresultaat ben v d ark 22300 gram.

Gr. Vis theo meeuwenoord 59 cm.

 

Amsteldrecht (Nieuwveen) / 03-10-15 / 15C - NO2 - zonnig

Rinus: met 18 deelnemers vissen we de 16e competitiewedstrijd van HSW in de Amsteldrecht bij de nieuwe kwekerij, wegens het volle competitieprogramma is in deze wedstrijd de traditionele herfstdagwedstrijd 'ingebouwd'. Vanaf de start doet de zon wederom haar stinkende best zodat het weerbeeld in niets doet lijken op een herfstdag. Al eerder aangehaald, mogelijk dat dit de oorzaak is van de overwegend slechte vangsten de afgelopen periode. Dat er geen vis zit en op andere gedeeltes v/h water wel, zoals sommigen beweren, is heel goed mogelijk maar zet ik toch ?? bij. Immers in de eerste 1-1,5 uur na de start wordt toch gevangen!? En dat gebeurt bij de meeste deelnemers al blijft het bij sommige helaas beperkt tot enkele visjes. Gezamenlijk wordt 11,5 kilo gevangen, voorwaar geen supervangst en al trek je daar 8kg vanaf van de eerste vier in de uitslag blijft er voor de rest bar weinig over. Zoals gezegd in het eerste uur wat vis(jes) met de stok op 4-5 deeltjes of op 11m, waarna het voor de hele club sprokkelen wordt. Bij de feederaars gaat het al helemaal niet naar wens, het anders zo succesvolle parcours levert slechts twee brasems en 2-3 halfwasjes op. Rasfeederaar Herman vissend op kantnr 16 krijgt zegge en schrijve drie keer beet, mist één keer, vangst een halfwasje en 5 minuten voor tijd een 'echte' platte van 54cm. Hiermee komt hij uit op 2kg en wordt tweede. En passant wordt hij voor een jaar beheerder van de aloude en uit 1966 daterende v/d Stelt herfstdagwisselbeker-voor-de-grootste-vis. Tot grote hilariteit van de goegemeente blijft voor mij bij de loting kopnr 1 in de zak zitten. Het gaat me iets te ver om deze terug te geven, dus maar zien wat het wordt. Pak vandaag de vaste stok op 6 en 11m uit en maak één feederplek op 5m uit de overzijde. Direct na de start zie ik beweging op 5 deeltjes, super traag gaat dobbertje 0,8gr onder en levert wat baars/voorn/bliekjes op, 15 stuks vooralsnog in de eerste anderhalf uur, daarna heel sporadisch nog een enkel visje. De feederstek levert twee voorns op en zomaar uit het niets een platte van een halve meter, daarna niets meer. Voor het laatste half vuur verleng ik de feederlijn tot 1m uit het riet en vang met vier grote maden (middelste twee geknipt) nog 6 (ruis)voorns. Hiermee kom ik op exact 3kg uit en wint de 'herfstdag', naast twee keer competitiewinst en individueel winnaar driekamp eerder dit jaar, de vierde aansprekende verenigingsprijs binnen HSW. Ron, Rob P en Frans worden 3, 4 en 5 met gewichten ruim boven de kilo.

 

Amsteldrecht (Nieuwveen) / 03-10-15

Adriaan: vandaagmet HSV Zevenhuizen onze laatste wedstrijd gevist in de Amsteldrecht nabij de nieuwe kwekerij, waar met 7 deelnemers slechts 10 kilo is gevangen. Winnaar vandaag was L. de Zwart met 4 kilo, hij heeft alles gevangen met de vaste stok, door dit resultaat is hij ook de nieuwe clubkampioen. Zelf kon ik vandaag geen potten breken, ( laatste met 290 gr.) wat ik ook probeerde er was geen normale aanbeet te krijgen. John op staart ving het laatste uur nog 2 platte, maar zijn 3,6 kilo was niet genoeg om zijn titel te prolongeren. Al met al is L. de Zwart de terechte kampioen van 2015. Klik hier voor de uitslag en eindstand.

 

Petteplas (Waddinxveen) / 02-10-15 / 12C - O2 - zonnig

Petteplatte

Rinus: een paar uurtjes naar de plaatselijke Petteplas geweest, gewapend met 4 deeltjes, dobberje 0,8gr, onderlijn 10/00 en haakje 16. Eens kijken of de echte voorns al ´los´ zijn, dus na twee greepjes voer verder uitsluitend casters en hennep ´gestrooid´. We starten met voorntjes formaat postzegel, maar lieverlee worden ze iets groter en komen er ook bliekjes op de voerplek. Maar het blijven helaas visjes van rond max. 14-16cm met enkele uitschieters naar de 20cm, die voornamelijk worden gevangen op één caster. Made of pinkies op de haak levert steevast kleine(re) vis op. Als het even rustig is loopt na een 10-tal minuten dobbertje langzaam onder en hangt er een Petteplatte van tussen de 2,5-3kg aan de haak. Je zou bijna spreken van een standaard situatie hier, bij een vissessie komt een dergelijk voorval wel één of twee keer voor. Meestal zijn het uit de kluiten gewassen exemplaren, want er is vreten genoeg door de vele karpersessies op deze plas. Hierna vallen we weer terug in de kleine vis, helemaal niet erg want met 85 ex. op de teller een paar aangename uurtjes gehad.

 

Ringvaart (Nieuwe Wetering) / 01-10-15 / 15C - O3 - zonnig

Rinus: met 13 man gaan we voor de 16e ouderenwedstrijd van HSW naar de Ringvaart bij Eveleens. Daar aangekomen staat er, zo vroeg in de morgen, al wel erg veel wind schuin op de kant. Daarom wordt besloten om te verkassen naar het traject voorbij de molen bij Nieuwe Wetering. Of dit qua vangst de juiste beslissing is zal altijd een ? blijven, vistechnisch gezien in elk geval wel, er kan nu (ook) heerlijk met de vaste stok gevist worden. Dat wordt dan ook door de meeste deelnemers gedaan, ofschoon hier en daar toch een vis(je) met de feeder wordt gevangen. Maar het gaat niet van harte en na een bemoedigend begin lopen de meeste hengelaars al weer vast in het patroon dat de Ringvaart zo dikwijls laat zien, afnemende vangst tot nauwelijks meer beet krijgen. Als daar tussendoor dan ook nog 3-4 zandhazen voorbij komen kan je het echt wel schudden. Niettemin wordt - gezien de situatie - hier en daar toch redelijk gevangen. Met name op staartnr 13 vangt Dick zowel met feeder als vaste stok een prima 4,5kg bij elkaar, waarmee hij de helft van de totale vangst voor zijn rekening neemt en een prima overwinning boekt, proficiat! Halverwege het parcours doen Gerard (met 1,3kg) en Rob J (1,1kg) met de vaste stok nauwelijks voor elkaar onder en worden 2e en 3e. Op kopnr 1 kan Kees met 0,9kg nog enig gewicht in de schaal leggen en wordt 4e. Zelf kom ik met 300gr aan baarsjes niet verder dan een 6e plaats, net achter Martin die 5e wordt en - ondanks dat - als enige concurrent voor de titel moet afhaken. Reichard kan met 20 punten (tegen 39 pt) ook deze competitiewinst niet meer ontgaan en boekt zijn 45e HSW-kampioenschap.

 

Rijn (Oosterbeek) / 01-10-15

JanV: na de hoop uitgesproken te hebben om afgelopen zondagmorgen goed vis te gaan vangen in de STROMENDE RIJN in Oosterbeek is dit uitgelopen op een verschrikkelijke teleurstelling. Bij het begin al de gevlochten lijn aan de top kapot gegooid 45 meter weg de tweede hengel gepakt om korter bij te vissen maar dat ging ook niet geheel naar wens en de visjes die gevangen werden waren soms niet groter dan een cm of 8. Het weer was goed maar de vangst was ronduit slecht. Na de wedstrijd bij het wegen bleek dat ik 700 gr bij elkaar heb weten te sprokkelen maar daar zaten nog wel twee mooie voorns bij en meer niet, dit was toch nog goed genoeg voor een 6de plaats. De winnaar wist de voorn er nog wel een poosje er op te houden en die had nog 2540gr nr. 2 had 1850 gr en de nr. 3 had 1800 gr. Al met al heeft deze een na laatste wedstrijd mijn kans op het kampioenschap dit jaar om zeep geholpen en daar baal ik nog wel het meest van. Met nog een wedstrijd voor de boeg proberen we het verlies maar zo klein mogelijk te houden. Ik zal maar zeggen hoop doet leven.

 

Aarkanaal (Ter Aar) / 28-09-15 / 16C - NO2 - half bewolkt

Henk: Visclub De Brasem uit Ter Aar. Maandagmorgen 28 september was er weer een wedstrijd van en voor de senioren.Deze wedstrijd was op een na de laatste wedstrijd weer van de maandag competitie. Er werd gevist in het Aarkanaal te Ter Aar richting Alphen aan de Rijn. Er werd niet al te veel gevangen n.l maar 9.549 gr en dat door 14 vissers. Het was goed weer en droog. De Uitslag was als volgt:

1.H.Hoogervorst.1.667.gr.

2.G.Leer.1.250.gr.

3.K.Verlaan.1.004.gr.

4.W.Hofstede.929.gr.

5.W.den.Houdijker.913.gr.

 

Aarkanaal (Nieuwveen) / 27-09-15 / 16C - ZO2 - zonnig

Bert: de zesde vaste stok wedstrijd van HSV Alphen van dit seizoen. Op het programma stond vandaag het Aarkanaal en gezien de Oostelijke wind waren de nummertjes uitgezet op het stuk bij de ijsbaan. Een lekker rustig stuk waar je geen last hebt van langsrazend verkeer. Bijna iedereen op tijd aanwezig op het vertrekpunt alwaar de nummertjes getrokken worden behalve ondergetekende. De avond ervoor nog wel de wekker gecontroleerd op de juiste aflooptijd, maar dan moet je wel het knopje nog omzetten anders vertikt die het om je op het juiste moment te wekken. Maar mijn vismaatje Henk hing op tijd aan de telefoon om de wekker over te nemen. Zodoende kon ik nog op tijd aansluiten bij al mijn collega’s en gelijktijdig aan de wedstrijd beginnen. Dan de wedstrijd ook vandaag moet ik deze helaas aanmerken als een matige en volgens sommigen een slechte wedstrijd. En dat heeft dan alles te maken met de vangst. In het begin een visje vangen, waarbij opvallend was de vangst van behoorlijk wat alvers. Maar na enige tijd viel de vangst stil en werd er alleen op de laatste twee nummers nog een visje gevangen. Met 16 deelnemers een totaal van 12280 gram dat haalt het gemiddelde lekker onderuit. Al met al maar weer snel vergeten en maar hopen op betere tijden.

 

Ringvaart (Vijfhuizen) / 27-09-15

Baars in koppel van Arnoud

Rinus: vandaag met Daan naar de Ringvaart voor de koppelwedstrijd van HSV de Arnoud uit Noordwijkerhout, een klassieker inmiddels waar veel toppers uit West Nederland aanwezig zijn. Zoveel grote koppelwedstrijden zijn er niet (meer), des te meer een pluim op de hoed van de Arnoud voor de organisatie, deze was puik in orde. Het is immers geen sinecure om de 80 koppels (in vijf vakken) in één lijn een redelijke visplaats te geven aan de Ringvaart. Door het toe eigenen door de bewoners van tuintjes, boompjes, steigers langs de oevers valt niet te ontkomen dat sommige stukken in het traject (nog meer) moeten worden opgedeeld. Hierdoor creëer je hier en daar extra kopplaatsen waardoor het nog interessanter wordt om goed te loten. En dat doet het koppel Multem (Willem) en v/d Linden prima, naar verluid komen zij in vak E omgeving gemaal te zitten en vangen vanaf minuut één vis en komen uit op 34 kilo. Ruim voldoende om niet alleen dit vak te winnen maar ook de hele pot en dat levert hen €250 extra op. Opmerkelijk is verder te horen dat zij dit niet met de feeder flikten maar... met de korte stok op 4 deeltjes. Temeer een bewijs dat dit koppel niet alleen goed kan loten maar ook zeer goed kan vissen. In vak E komen nog twee uitslagen voor van rond de 17 kilo daarna wordt het minder. Véél minder is het in de andere vakken waar zeer moeizaam een visje wordt gevangen en waar niet alleen vakwinnaars onder de 7 kilo blijven, maar sommige koppels al vroegtijdig inpakken en huiswaarts keren!? Opmerkelijk is ook nog dat in tegenstelling tot in vak E in vak A voor het Gat van Vijfhuizen niet zo zeer gewonnen wordt met de feeder maar wel dat dit gebeurd op grote afstand van 70m met het vangen van kleine vis. O.a. het koppel V/d Schaft (Dirk) en maatje Cramer, geen onbekenden op dit water, presteren dit vijf uur lang en gooien daarmee hoge ogen. Daan en ik komen op nr 26 te zitten midden in vak B aan de Vijfhuizerdijk op een smal stuk rechts van de brede opening naar de Liede. Had ik het gisteren in mijn verhaaltje over omstandigheden als felle zon etc. en stilstaand water, wat dit laatste betreft worden we nu op onze wenken bediend. Bij aankomst aan het water blijkt dit redelijk tot hard te stromen, een leuke bijkomstigheid die in veel gevallen tot goede vangsten leidt!? Met enig optimisme pakken we uit en gaan vol vertrouwen van start. Daan evenals de vorige keren met de vaste stok en de feeder aangepast op mijn (verre) afstand, zelf zet ik in met de feeder op twee afstanden. Als na een uur nog geen enkel bewijs op aanwezigheid van vis duidt kijken we mekaar eens bedenkelijk aan, een mooi stroompje en géén vis...!? Maar we houden vol en na twee uren zo maar uit het niets vangt Daan een mooie baars met de stok, dat is in elk geval iets en om ons heen gaat het niet veel beter. Doordat ik met volle moed alles op de feeder zet, heb ik (nog) geen kanthengel klaar staan, maar strooi wel frequent aas op 4m uit de kant. Als halverwege de strijd de top nog niet bewogen heeft anders dan door de stroming, pak ik toch de 4m stok erbij, op die afstand blijkt nauwelijks een meter water te staan...! Bij één van mijn vele pogingen onder de kant blijft één keer het dobbertje 'hangen' in de drift en dat blijkt vis te zijn. Na een minuut ligt er een baars van 6-7 ons in het net, in elk geval een bijdrage (de enige vandaag) aan ons eindgewicht van 1,8kg. Want gelukkig vangt Daan nog een baarsje, voorn en twee blieken (met de feeder!) zodat we als vijfde eindigen, nog een pouleprijs kunnen meepikken en daardoor redelijk 'uit de kosten' komen. Voor de vierde en laatste vakprijs (gewonnen door Wil-Jan en Dick) komen we 2 ons te kort. Ons Vak wordt met 7 kilo gewonnen op staartnummer 32. Omdat de officiële uitslag nog even op zich laat wachten kan ik nog geen exacte details daarover geven, deze volgen binnenkort.

 

Oude Rijn (Bodegraven) / 27-09-15

HSV Moordrecht 26-09-2015

Erik: afgelopen zaterdag hebben we onze laatste comp.wedstrijd gevist in de Oude Rijn te Bodegraven Dorp. Het was passen en meten, ook met parkeren maar we hebben 13 nummers neer kunnen zetten (en het laatste stuk richting brug overgeslagen). Zelf zat ik op nr. 3 (net voor waar het fietspad begint). In het voorjaar een topstek met de feeder. Maar dat heb ik enkele keren geprobeerd zonder 1 serieuze vis. Gestart met de vaste hengel op 8 mtr. vanwege het lastige afsteken en dit leverde meteen vis op. Eerst een paar blieken en toen veel kolblei. Na anderhalf uur knalde er een snoek op met het afsteken en meteen was ik de vis kwijt. Op een gegeven moment toch maar een deel erbij en weer wat cuppen, wat meteen weer 3 voorns opleverde, maar weer de vis weg. Naar het einde toe nog wel wat zitten schrapen, maar de vis kwam niet meer terug. Links van me (op de kade) was het nog minder, maar rechts (onder de bomen) is er toch wel aardig gevangen. Zelf kwam ik tot 4.140 gr., wat uiteindelijk maar een 5je opleverede. Ron zat rechts van me en ving dikke voorns met een paar grote baarzen erbij en had 6.580 gram, goed voor een 1ste plaats. Ook Hans Speulman ging door de 5 kg. grens heen met 5.340 gr. Het was met een beetje gesjouw een mooie afsluitende wedstrijd. Na afloop zijn de prijswinnaars in de bloemen gezet en hebben we nog een hapje en drankje met elkaar genuttigd, waarna we nog even op de foto zijn gegaan. In bijgaand bestand heb ik de eindstand verwoord van de 1ste 3 per korps. A.s. zaterdag vissen we nog een afsluitende koppelwedstrijd en dan zit het er weer op voor dit seizoen. Klik hier voor de einduitslag.

 

Oude Rijn (Hazerswoude) / 27-09-15

Marcel: onlangs een (vaste stok) wedstrijd voor de Nederlandse Politiebond gevist in de Oude Rijn en goed loten (zal blijken) is het halve werk: het wordt A1. Ik tref een stukje Rijn waar het op 12,5 / 13 meter zeker 40 centimeter dieper is dan op 11,5 meter. Dus maar ver gaan vissen, wind precies in de rug, staand haakje caster of pinkie. Resultaat: ruim 8.100 gram aan blieken / bliekjes. Ik schat zo’n 100 vissen in totaal. Vooral eerste anderhalf uur is de dobber na het inzetten binnen 5 seconden weg. Vak gewonnen en tweede overall. Niet slecht dacht ik zo. De winst kwam van de staart waar net iets meer dan 9 kilo werd gevangen. Rinus bedankt voor de info, heeft me goed geholpen !!

 

Piet: dag Rinus, zoals beloofd hierbij de uitslag van de wedstrijd afgelopen donderdag op de Oude Rijn tussen Hazerswoude en Alphen aan de Rijn. Ik heb jammer genoeg zelf af moeten zeggen, omdat ik afgelopen woensdag tijdens een oefening een spier heb afgescheurd van mijn linker knie. Er is veel kleine vis gevangen. De kop en laatste stek hebben de meeste vis gevangen. Hier en daar werden onder de kant een paar dikke baarzen gevangen die mooie sport opleverden en gewicht brachten. Jammer genoeg regende het deze wedstrijd hetgeen zeker niet ten goede komt van de concentratie. Nog bedankt voor de info. Mijn vismaat heeft er dankbaar gebruik van gemaakt en ook veel (kleine) vis gevangen. We komen er denk ik nog wel een keer weer, misschien wel een wedstrijd vrije hengel. Klik hier voor de volledige uitslag.

 

Oude Rijn (Zwammerdam) / 26-09-15 / 16C - N1 - zonnig

Rinus: vandaag vissen we met 16 deelnemers de 15e competitiewedstrijd van HSW in de Oude Rijn op het traject 'futenbos', waar bij aankomst blijkt dat meer verenigingen hun zin op hadden gezet, hetgeen wat geharrewar veroorzaakt. Gelukkig zijn we op tijd met uitzetten en kunnen we dit traject 'claimen' op grond van de aan ons verstrekte wedstrijdvergunning, kennelijk is dat niet bij elke vereniging in orde. Als er ook nog club(je)s zonder de vereiste toestemming hun wedstrijd op dit traject (Alphen-Zwammerdam) gaan houden, ja dan kun je dit soort problemen verwachten! Prachtig weer, felle zon, windkracht 1 en stilstaand water zijn wellicht de oorzaak dat de vis moeilijk over de streep te trekken is, hetgeen blijkt uit de magere vangst van de gezamenlijke 20 kilo. Velen zetten zowel de vaste stok als feeder in en gaan onder het kantje proberen om in elk geval de 'nul' weg te werken, hetgeen bij de meesten lukt. Maar het blijft moeizaam gaan en er wordt dan ook weinig 'echte' maatvis gevangen en al helemaal geen brasem. Uiteindelijk lukt dat enkele vissers nog wel, maar dat zijn platjes van hooguit 7-8 ons. De vangst bestaat verder uit voorn/bliek/baars met de vaste stok op 5 en 11m. Zelf kom ik op nummer 5 te zitten en vang een 20-tal visjes op 5m en verder wat bliek/halfwasjes met de feeder op 3/4 die bij mekaar 2,3kg wegen, goed voor een tweetje. De winst gaat naar Ron met 2,5kg en Wil-Jan eindigt als derde met 2kg, waarmee hij op 34 punten komt en moet afhaken voor de strijd om de eerste plaats. De 20 punten die ik op dit moment behaald heb blijken met nog drie wedstrijden te gaan voldoende voor al weer een kampioenschap. Om de strijd voor de plekken 2 t/m 4 is nog van alles mogelijk.

 

Toevoerkanaal (Driel) / 23-09-15 / 17C - NW3 - half bewolkt/regen

JanV: zondagmorgen toch weer naar het toevoerkanaal naar de sluizen gegaan, had ik beter niet kunnen doen want het was hier weer niet als te best. Gehoopt op een mooi netje voorns maar die gaven in het begin van de morgen niet thuis, wel was de aanvoer van grondels zeer hoog. Deze visjes die ik normaal niet zoveel vang waren deze morgen een ware plaag. In totaal heb ik er denk ik wel een twintig gevangen met de feeder. Tussen deze visjes door was er ook nog wel eens een bliekje en later even een groepje voorns die overvlogen maar niet bleven liggen om te eten. Alles bij elkaar denk ik nog geen 3 kilo vis bij elkaar gevangen, had beter naar de Rijn kunnen gaan rond deze tijd. Komende week wel een wedstrijd voor de competitie en deze is wel in de Neder-Rijn bij Oosterbeek, dit is de een na laatste in de competitie en er is bij ons niet bekend wie er goed voor staat en wie slecht. Zelf kan je er wel een beetje naar gissen maar niets is zeker. Na de laatste wedstrijd bij de prijsuitreiking weten we pas wie er in de prijzen is gevallen en wie niet.

 

Ringvaart (Burgerveen) / 23-09-15

Rinus: met het oog op a.s. koppelwedstrijd (HSV de Arnoud) en onze eigen midweekse wedstrijd volgende week van HSW gaan we (Herman en ik) eens kijken hoe de zaken er voor staan aan de Ringvaart. Aangekomen op het parcours nabij Eveleens zien we dat het water eens een keer NIET helder is, maar dat er ook nagenoeg geen stroming staat. We gaan zien hoe dit uitpakt. Beide maken we feeders klaar voor de zone 3/4 en iets verder en merken na de eerste korfjes dat er al beweging is op de voerplek. Weliswaar wordt de hengel niet van der steun getrokken maar de korte rukjes op de top verraden in elk geval de aanwezigheid van vis. Als we beiden al rap een paar bliekjes en een enkele voorn binnen hebben, zien we tot verrassing binnen het uur de eerste volle zandschuit al naderen. En daar zijn we het komende uur nog niet vanaf zal blijken, want er volgen er nog vier. Gek genoeg vangen we tussendoor nog steeds een vis(je) - dat is wel eens anders geweest - maar moeten wachten tot de vijfde zandhaas voorbij is om frequenter beet te krijgen. In het derde uur is er ineens volop beet en vangen we ook enkele platten (tot max. 1kg), het meest met de traditionele lange onderlijn waaraan een worm en/of made hangt. Het grootste exemplaar wordt echter met de boilie gevangen. Het vierde en vijfde uur is het wat drukker op het water met (zeil)boten - bij de passage van één exemplaar (foto) kunnen we een kwartiertje koffie gaan drinken - en er komen nog weer vier lege zandhazen terug. Deze drukte is waarschijnlijk te verklaren door de stremming van de Oude Rijn in Alphen. In feite blijven we tot het einde toe 'in de vis' zitten al worden de periodes tussen de aanbeten wel (erg) lang. Niettemin zijn we met 5-6 brasems en een 20-tal blieken/voorns/halfwasjes de man in het geheel niet ontevreden. Op naar de komende wedstrijden.

 

Amsteldrecht (Nieuwveen) / 22-09-15 / 16C - ZW3 - half bewolkt/regen

Henk: Visclub De Brasem uit Ter Aar. Zaterdag morgen 19 september waren de vissers aan de beurt van de zaterdag competitie. Er werd gevist in de Amstel te Nieuwveen. Er waren 14 vissers aanwezig die bij elkaar 21.321.gr vis wisten te vangen. Het was op een na de laatste wedstrijd van deze competitie. De uitslag was als volgt:

1.W.Hofstede.3.066.gr.

2.J.A.Lindhout.2.772.gr.

3.P.C.Verkerk.2.762.gr.

4.B.Wassing.2.449.gr.

5.C.Velthuijsen.1.568.gr.

Maandagmorgen 21 september waren de senioren weer aan de beurt om een visje te vangen,deze keer werd er wederom in de Amstel te Nieuwveen gezeten. Er waren 14 vissers aanwezig die bij elkaar wel 32,092.gr vis wisten te vangen. Het was wederom weer goed weer om een visje te vangen. De uitslag was als volgt:

1.W.Hofstede.5.018.gr.

2.K.Verlaan.4.395.gr.

3.G.Leer.4.101.gr.

4.W.Lenting.2.793.gr.

5.J.A.Lindhout.2.549.gr.

 

Haarl. Ringvaart (Schipholrijk) / 20-09-15 / 18C - ZW3 - half bewolkt

Adriaan: zaterdag hebben wij met HSV Zevenhuizen onze 14e wedstrijd gevist in de Ringvaart bij schipholrijk. Met 8 deelnemers is er slechts 11,7 kg gevangen. De vangst bestond hoofdzakelijk uit voorn en bliek. L. de Zwart won de wedstrijd met 2720 gram, alles gevangen met de vaste stok. Zelf werd ik vandaag 2e met 2640 gram en alles gevangen met de feeder op +/- 45 meter. De meeste vis(jes) gevangen met made of made/caster op een lange onderlijn, met worm kreeg je geen aanbeten. Heb ook nog met een korte lijn met hair gevist, maar dit leverde vandaag maar 1 vis op gevangen met 2 maiskorrels. Door de uitslag van vandaag wordt de competitie pas in de laatste wedstrijd, op 3 oktober in de Amsteldrecht beslist. Hiervoor zijn nog 5 kanshebbers.

 

Breevaart (Reeuwijk) / 20-09-15

Erik: gisterenmorgen heeft HSV Moordrecht de 16de comp.wedstrijd gevist in de Breevaart. Zelf zat ik op nr. 3, tussen Dennis Holthuysen (nr. 2 en had de kopstek) en Hans Speulman, dus dat was volle bak vaste stokken. Ik startte op 8 mrt. wat na ruim een kwartier 2 visjes opleverde. Daarom overgestapt naar de 10 mtr. lijn dat vanaf de 1ste inzet volop beet gaf, iets dat ik de hele wedstrijd vol hield. Veelal kolblei met een paar voorns en 1 platje erbij. Helaas veel vis net onder de maat, maar toch lekker gevist. Ook veel minder mis geslagen dan de 1ste keer in de Breevaart. Helaas wel een aantal losschieters, maar met een aantal van boven de 100 stuks en voorzichtig azende vis, is dat te verklaren. Met 5.280 gr werd ik 1ste, achter Dennis die het laatste uur nog 2 mooie platten ving en met 4.760 gr. 2de werd. Daarachter weer Koos die ook boven de 4 kg. zat. A.s. zaterdag gaan we naar Bodegraven Dorp. Zal wel even passen en meten zijn, ook met de auto’s, maar met een kleinere groep moet het daar te doen zijn.

 

Oude Rijn (Zwammerdam) / 19-09-15 / 17C - N3 - half bewolkt/regen

Rinus: vandaag met enkele HSW-ers de Oude Rijn bezocht (er staat kennelijk weer wat op het programma!?). Zelf hoofdzakelijk met de vaste stok gevist op 11m en die levert ca. 70 vissen op waaronder geen enkele brasem maar half om voorn en bliek en een enkele baars. Als ik al moet scheppen is dat meest voor ruisvoorn en een enkel grote bliek. Naar mate de tijd verstrijkt krijgt de caster steeds meer de voorkeur en levert de meeste vis op met één exemplaar op (staande) haakje 16 of 18. Tot max. 20cm over de bodem vissend levert wel vis op maar het duurt ontzettend lang eer de aanbeet komt. Heb de feeder wel uit liggen maar die levert ´slechts´ drie platjes en een bliek op met mais of boilie. Elders wordt (naar verluid) nadrukkelijker met de feeder gevist en gevangen (6-7 platten). Er is dus nog steeds wat te loeren in de Rijn tussen Alphen en Zwammerdam, al is het niet meer als in het voorjaar.

 

Vliet (Leidschendam) / 16-09-15 / 18C - ZO3 - bewolkt/regen

Rinus: de 15e ouderenwedstrijd van HSW vissen we in de Vliet bij Leidschendam waar met tienen een magere 16 kilo bijeen wordt gesprokkeld. Over het algemeen zorgt de vaste stok hier voor de meeste actie, niettemin vist feederaar-in-hart-en-nieren Herman op de kopstek 1,6kg bij elkaar en dat is goed voor plaats zes. Op de stekken 2 en 3 'vechten' Gert en ondergetekende de strijd uit om de eerste plaats, qua aantal doen beide niet voor elkaar onder en vangen naast enkele vissen met de feeder vooral met de vaste stok. Met 2,4kg tegen 2,3kg gaat Gert met de eer strijken. Op de staartstek probeert Frans met de 5m stok nog een hoge(re) klassering uit het vuur te halen maar blijft 'in het zicht van de haven' steken op 2,2kg en wordt 3e. Er wordt vanmorgen geen enkele brasem gevangen, op enkele (schep)blieken na zijn het vooral bliekjes, voorns, pos en een enkele baars.

 

Toevoerkanaal (Driel) / 15-09-15 / 16C - ZW6 - half bewolkt

JanV: afgelopen zondag de 8ste wedstrijd in de competitie van Oosterbeek gevist in het toevoerkanaal in Driel. Ik had bij aanvang gehoopt op een hoger nummer om met de vaste stok te vissen maar helaas ik trok het kopnummer uit de zak en op dat nummer, mede door het op dit ogenblik zeer laag staande water, is het daar heel erg ondiep en bijna niet te vissen met de stok. Toen gekozen voor de feeder en ongeveer 40 meter uit de kant met een korf van 35 gr. en een normale onderlijn van 0,12mm met een haak 12 daarop 4 grote maden en daarmee begonnen. Ook op deze afstand was de diepte t.o.v. een normale waterstand maar drie tellen. Het eerste beetje leverde gelijk een bliekje op gelijk daarop gevolgd door een redelijke halfwas brasem, en dat was het voor een hele tijd. Uiteindelijk nog een paar half wasjes gevangen wat resulteerde in een eindgewicht van 1750 gr. Wel 3 vissen verspeeld door de voorzichtige aan beetjes en op alle aassoorten een visje gevangen. De winnaar van deze morgen wist 2350 gr. bij elkaar te vissen en wel met de vaste stok op het goede gedeelte voor dit werk. de nr. 3 had 1650 gr. en de nr. 4 had 1630 gr. Over twee weken de 9 de wedstrijd en dan is het in de Neder-Rijn in Oosterbeek zelf en dan hopen we dat het water weer een beetje aan het stromen is en dan komt het wel goed daar.

 

Oude Rijn/Amsteldrecht / 14-09-15 / 18C - Z4 - bewolkt

Henk: Visclub De Brasem uit Ter Aar. Maandag morgen 7 september was er weer een wedstrijd van en voor de senioren,deze werd gehouden in de Rijn te Zwammerdam. Er werd aardig wat gevangen n.l 24.665.gr en dat door 12 vissers. De uitslag hiervan was:

1.J.A.Lindhout.5.392.gr.

2.K.Verlaan.4.575.gr.

3.P.C.Verkerk.3.597.gr.

4.G.Leer.3.317.gr.

5.J.van.Ekeren.2.199.gr.

Maandagmorgen 14 september was er weer een wedstrijd van de senioren, deze werd gehouden in de Amstel te Nieuwveen. Het was goed weer en voordewind,alleen was de vangst niet al te goed.Er werd maar 10.029 gr vis gevangen en dat door 14 vissers. De uitslag hiervan was:

1.W.van.Rijn.1.678.gr.

2.G.Leer.1.161.gr.

3.P.C.Verkerk.1.114.gr.

4.H.Hoogervorst.836.gr.

5.D.van.Leeuwen.814.gr.

 

Oude Rijn (Koudekerk) / 14-09-15

Bert: 13-09-2015 de zesde vrije hengelcomp van Alphen met 14 deelnemers gevist in de oude Rijn parcours Zwaantje. De omstandigheden waren naar mijn mening weer voortreffelijk een licht briesje uit het zuiden en een voorjaarstemperatuur. Maar blijkbaar wordt er door de vissen niet meer gelet op deze factoren want ook vandaag was de vangst slecht. De winnaar Arie v d laken wist slechts 2100 gram op de kant te brengen. Kun je nagaan wat de rest had. Totaal 11460 gram de slechtste uitvoering van dit seizoen.

Er is al het een en ander gemeld over de Ringwedstrijd ik wil nog wel even mijn mede commissie leden bedanken voor hun inzet om er ook dit jaar weer een leuke happening van te maken. De prijzen waren ook dit jaar weer van John Kooij hengelsport die het ons ter beschikking zijnde budget met wederom 50 procent verhoogde dank namens alle deelnemers. Op naar uitvoering 54.

 

Rijnhaven (Alphen) / 14-09-15

Rinus: vanmiddag een paar uurtjes met de feeder naar de Rijnhaven, dit voor velen specifieke 'winterwater' geeft 's zomers ook vis en dat vergeten we soms zomaar. Op zo'n 30m afstand staat een lekkere slok water - denk wel 6-7m - en reeds bij de eerste inworp is het raak. In het eerst uur zijn het voornamelijk bliekjes die de maden en/of casters pakken, later zal blijken dat een (stukje) worm ook gretig aftrek vindt. Heer (of mevrouw) snoek die op 3m afstand op wacht ligt heeft weer een buitengewoon heerlijke middag, keer op keer duikt ie op het ondiepe water vlak onder de oever waar menig visje dat ik weer teruggooi de klos is. Gelukkig, er volgen een paar schepblieken en later nog 3 platjes, enkele maatvoorns en een mooie winde, daar blijft ie eindelijk vanaf. In het vierde uur keren de bliekjes weer terug waarmee ik uiteindelijk de 40 stuks kan vol maken, maar snoek schijnt te zijn vertrokken. Als ik eens achterom kijk naar de lucht denk ik dat voorbeeld maar te volgen, binnen het kwartier zitten de spullen in de auto en ik daarbij. Het volgende moment staat de straat blank...!

 

Ring Zevenhuizen - Amsteldrecht / 13-09-15 / 19C - W2 - half bewolkt

Team Zevenhuizen

Adriaan: gisteren de Ringwedstrijd gevist in de Amsteldrecht met 55 inschrijvingen. De vangsten vielen vandaag niet mee, met uitzondering van het A-vak. Hier kwam de algeheel winnaar vandaan, nl. G. Leer van Vitoge die bij 18 kilo had gevangen. Zelf werd ik nr. 2 in dit vak met ruim 14 kilo. Gevist op 50 meter zo’n 4-5 meter van de overkant. In het eerste uur alleen aanbeten van ruisvoorn op stukje worm+ made en 1 mooie beet gemist ( haak er af). Hierna gelijk overgeschakeld op de hair montage met 2 maiskorrels en binnen 20 minuten 2 brasems. Hierna viel het weer even stil tot aan het 3e uur, toen ving ik er 6 achter elkaar met als aas (2x 1geel + 1 rood eitje en 4x 2 maiskorrels gedoopt in de knoflook). Het laatste uur nog maar 1 brasem er bij weten te vangen, maar mijn dag kon niet meer stuk. Als HZM-team zijn we als 3e geëindigd, individueel viste 3 van de 5 deelnemers zich in de prijzen.

 

Rinus: voor deze editie v/d Ring Zevenhuizen kom ik in vak C op nr 27 te zitten. Op dit smalle en fantasieloze gedeelte v/d Amsteldrecht halverwege het parcours pak ik zowel feeder als vaste stok uit. Met de laatste heb ik voor ogen om in het 3e en 4e uur proberen op 11m een bonusvis te vangen - laat de stok de eerste twee uur dan ook met rust - en trachten onder het kantje wat baars te verschalken. Met de feeder zijn de mogelijkheden in feite heel beperkt, of enkele meters uit de overzijde of pal tegen het riet. Ik kies voor de laatste optie en bouw de stek daar heel rustig op. Als na anderhalf uur mijn teller op 7-8 baarsjes staat kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat het wel eens héél moeizaam zal kunnen worden. Onder de kant blijf ik pinkies en casters strooien en bij de eerste inzet loopt dobbertje 0,6gr direct onder: een baarsje, is tevens de laatste onder de kant, er is geen leven te krijgen. Na twee uren ga ik het toch maar proberen op 11m en ondervind hetzelfde verhaal, ingooien met 2 piertjes op de haak, dobber gaat gelijk onder: een baarsje en later nog enkele. Met de feeder is het in feite niet anders, keer op keer felle aanbeten die of een pos of een baarsje opleveren. Diverse keren een periode met maïs of boilie op de hairlijn geprobeerd, maar zonder resultaat. Achteraf gezien (maar dat telt niet...) had vier uur vaste stokken wellicht een beter resultaat gegeven dan de 600 gram die nu in het net zit. Aan de andere kant, 1 bonusvis was wellicht voldoende geweest om de 1,3kg van de winnaar van vak C te overtreffen?! Het gebeurt niet, dus jammer, maar het is niet anders. Lees hier meer details over de wedstrijd(dag).

 

Meerval in Ringvaart / 13-09-15

Rinus: al heel lang is bekend dat er in de Haarlemmer Ringvaart omgeving Westeinderplas (hele grote) meervallen huizen, Google maar eens op dit onderwerp dan zie je ook direct dat er soms gericht gevist wordt op die beesten. Als witvissers een exemplaar vangen dan gaat het veelal om ééntje van maximaal de 'witvis' afmetingen en gebeurt dat als bijvangst. Niettemin hoor je steeds meer berichtjes dat er weer een meerval(letje) is gevangen en niet uitsluitend in de Ringvaart. Ondanks dat wordt het vangen van een dergelijk vissoort nog steeds gerekend tot de (hoge) uitzonderingen!? HSW-er Hans viste onlangs in de Ringvaart ter hoogte van Schipholrijk en had die dag een prachtige ervaring. Lees hier zijn verhaal.

 

 

Aarkanaal (Ter Aar) / 13-09-15

Henk: Visclub De Brasem uit Ter Aar. Zaterdag 5 september was er weer een wedstrijd van en voor de zaterdag competitie,deze werd gehouden in het Aarkanaal bij de IJsbaan te Ter Aar. Er waren 14 vissers aanwezig die bij elkaar 18.kg wisten te vangen, waar er een paar een aardig visje wisten te vangen tegen de wind in. De uitslag was als volgt:

1.E.Weygertse.6.551.gr.

2.H.Hoogervorst.3.855.gr.

3.Sj.Egberts.1.961.gr.

4.J.A.Lindhout.1.823.gr.

5.H.van.de.Laan.1.012.gr.

 

Oude Rijn (Alphen) / 10-09-15 / 18C - ZW3 - half bewolkt

Bert: 06-09-2015 vaste stok HSV Alphen comp nr 5: 13 deelnemers dachten te vissen in de Ringvaart bij de Liede edoch de weergoden waren ons wat de wind betreft niet gunstig gezind een stevige wind uit het noorden noopten ons om een parcours te vinden met de wind zoveel mogelijk in de rug. Na overleg met de wedstrijdcommissie werd gekozen voor de Rijn Oudshoornseweg. Hier was goed te vissen in het begin werd er ook direct vis gevangen weliswaar klein van stuk maar het is toch wel leuk als er wat te loeren valt. Na verloop van tijd viel de beet bij de meesten van ons weg op een enkele aanbeet na viel er weinig meer te beleven. De 13 deelnemers wisten totaal 18160 gram te vangen het is wel eens beter. In de totaalstand kwamen er geen verschuivingen, op naar de ringwedstrijd in het Amstel-Drechtkanaal. Daar worden ze natuurlijk wel gevangen succes aan alle deelnemers.*)

 

*) (Rinus) Daar ga ik wel van uit natuurlijk, al zal n.m.m. de uitslag zoals altijd weer verrassend zijn. Gisteren werd er op sommige stukken aardig met de vaste stok gevangen, terwijl elders moeizaam aan de 10-12 visjes (vooral baarsjes) was te komen. Hetzelfde gold in feite voor de feeder, hiermee was met moeite een vis over de streep te trekken al werd op een enkele hotspot wel een brasem gevangen. Het zullen waarschijnlijk dan ook die stekken zijn die voor de winst gaan zorgen!? We zullen zien, belangrijk is in elk geval dat het een leuke 'regiowedstrijd' wordt.

 

Rijnhaven (Alphen) / 10-09-15

JanV: afgelopen zondag weer eens in de omgeving gevist en wel in de haven van Alphen. Ik zat om acht uur te vissen na eerst even bij iemand uit Zoetermeer te kijken die ook net aangekomen was en zijn spulletjes net had klaar gezet. Gezeten bij het bosje halverwege het terrein aan de lange kant van de haven met de wind van links lekker achter de paraplu tijdens de regen en de harde wind en heb een leuk visje gevangen. Met de feeder op een meter of dertig korf 35 gr. onderlijn 0.10 en een haakje 16 in de hoop een mooi aantal voorns te vangen, maar helaas de laatste vis die ik ving om 12.30 uur was de enige voorn die ik deze morgen gevangen heb. De eerste paar visjes waren blieken die net niet getild konden worden hierna toch een brasem en daarna heel veel beet maar niet meer kunnen vangen, lange en iets zwaardere onderlijn maar ook een kortere lijn maar dat gaf helemaal geen goed resultaat. Heb ook nog met de hair gevist met daar twee maiskorrels op en dit gaf deze morgen het beste resultaat en wel in de vorm van 7 brasems verder nog een paar mooie blieken en het aantal vissen dat ik gevangen heb was deze morgen rond de 30 met toch wel een leuk geschat gewicht. De man uit Zoetermeer zat op de hoek naar het dwarse stuk en hij wist in de vroege morgen wel voorns te vangen en later kwamen daar ook nog brasems bij, hoeveel hij heeft gevangen weet ik niet maar feit is dat er in de haven een leuk visje gevangen kan worden. Het enige nadeel is dat er ( ik weet niet of dit elke zondag is ) met radiografische bootjes zeer hard gevaren wordt op het dwarse stuk en deze maken een hels lawaai, voor je rust moet je na 10.30 uur niet meer hier komen.

 

Oude Rijn (Alphen) / 07-09-15 / 17C - N3 - half bewolkt

Rinus: vanmiddag een paar uur met de feeder gevist omgeving 'witte hek' links in de hoek bij 'Gerbrand'. De feeder ingezet en gevist op de lijn van de baggerschuit met in het eerste anderhalf nauwelijks een aanbeet. Van lieverlee kwam er toch wat beweging in de top al ging het niet van harte. Inmiddels alle aassoorten al een keer geprobeerd en juist de oranje boilie bracht de eerste 'echte' beet hetgeen ook direct een 'echte' platte opleverde. Kwam na vier uur vissen aan acht brasems en wat blieken hetgeen qua gewicht op zich niet verkeerd was. De meeste vis werd overigens gevangen op vier grote maden.

 

NH-Kanaal (Jispersluis) / 07-09-15

Theo: zondag 6 September viste Hsv de Vrije Visser uit Noordwijk z,n achtste competitiewedstrijd van dit seizoen. We viste vandaag in het N-H-Kanaal en het was een dag van buien en veel wind. Gelukkig was het droog bij het opbouwen en opruimen c.q wegen. Vandaag was een belangrijke dag om de strijd voor het kampioenschap. Zowel Theo als Ben wisten Hun vak te winnen zodat de laatste wedstrijd beslissend is WIE er KAMPIOEN gaat worden . Ben heeft het in eigen hand en omdat Theo ER NIET i.v.m operatie aan hand bij is de laatste wedstrijd mag Ben alleen maar hopen dat hij een 1 vist en meer als 2245 gram vangt. Zoniet,Dan is Theo kampioen 2015. Spannende situatie. In vak A werd de Meeuw dus winnaar met een gewicht van 10.250 gram en net als Ben gevist op 2 plekken , en het meeste vis Kort gevangen met de Light Feeder, want er er was aan de overkant ongelofelijk waar weinig te halen bij hem! . Tweede werd koos op de kop met de stok een nette zes kilo , omdat Koos het laatste half uur nog 4 mooie platte ving(dit zie je vaak met de vaste stok ) .. Ook met de stok op de staart werd Arie derde met 3500 gram Met ook op het laatst nog een paar platte en de laatste werd met kunst en vliegwerk binnen gehaald hahahaha!.Cees kon ze niet vangen vandaag , na een uur had hij zijn vis al !, om daarna 3,5 uur geen beet meer te zien !en met 3000 gram werd hij vierde. Vak b werd met 17.000 gram gewonnen door Ben en dat was genoeg voor dag winst, knap gevist Ben op 2 afstanden !, dat kan je wel aan Ben overlaten .Tweede werd de Tamme met 4750 gram en stelde daar z,n derde plek in de eindstand mee veilig ! Derde werd Gert-Jan met 2350 gram. Hij ving nog wel een snoekbaars van maar liefst 90 cm !!!maar helaas voor hem telt die niet. Toch knap dat hij hem op de Kant gekregen heeft dit prachtige mooie beest met maar liefst een bolietje op de haak met de methodfeeder .In totaal vandaag vingen we met zeven man 46850 gram. Let op. De laatste wedstrijd 4 October om 07.00 uur aanwezig aan de waterkant in de Ringvaart Van de Haarlemmermeer. De uitslag:

1 vak a koos v d ark 6000 gram 2 pnt [kop]

2 a cees v rhijn 3000 gram 4 pnt

3 b ben v d ark 17000 gram 1 pnt

4 b jaap smit 4750 gram 2 pnt

5 b gert-Jan verkerk 2350 gram 3 pnt

6 a theo meeuwenoord 10250 gram 1 pnt

7 a arie schouten 3500 gram 3 pnt [staart]

Totaal 46850 gram.

Stand met aftrek van de slechtste wedstrijd.

1 theo meeuwenoord 8 pnt 94800 gram

2 ben v d ark 9 pnt 92555 gram

3 jaap smit 12 pnt 46100 gram

4 cees v rhijn 16 pnt 41100 gram

5 koos v d ark 17 pnt 41800 gram

6 arie schouten 20 pnt 24450 gram

7 gert-Jan verkerk 22 pnt 21450 gram

Totaal 362250 gram

Grootste dagresultaat Ben v d ark 22300 gram

Grootste vis Theo meeuwenoord 59 cm.

 

Aarkanaal (Ter Aar) / 06-09-15 / 16C - NW3 - bewolkt

Erik: gisteren met HSV Moordrecht in het Aarkanaal bij het Transformatorhuisje/sluisje gevist en het was erg matig. Zeker rondom en links van het sluisje, aangezien er volop smerig water werd geloosd en er rondom het sluisje bijna niet te vissen was. De kolken stonden erin. Daarom was onze winnaar Kees v.d. Heuvel naar rechts verhuisd en profiteerde van deze plek met bijna 2,5 kg en de overwinning. Naast hem zaten meteen de nummers 2 en 3, resp. Hans Speulman en Dennis Holthuysen met onder de 2 kg. Zelf zat ik op nr. 1 (links van het huisje), je zou denken een topstek. Maar ook hier was het uien. Toch heb ik nog wat kunnen maken van de beroerde omstandigheden door op een halve mtr. uit de kant +/- 30 mini kolbleitjes en 1 baars te vangen, goed voor 500 gr. Je moet wat doen om de punten te ontlopen. Met nog 2 wedstrijden te gaan sta ik er nu goed voor en kan de competitie ontspannen uitvissen. Eerst a.s. zaterdag de Ring Zevenhuizen.

et over de voerstek met als gevolg twee dikke platten en de pot. De uitslag:

1 Henk Groen 6700 gram

2 Piet Zuidam 5050 gram

3 Bert v Egmond 5000 gram

4 Gerard Groen 4300 gram

5 Arie v d Laken 4010 gram

 

 

 

 

volgende 3 I 2 I 1 I vorige

 

 

 

Copyright © All Rights Reserved