Vangsten 2016 1

VANGSTEN 2016Oude Rijn (Zwammerdam) 26-04-16 /6C - W3 -   bewolkt

Bert: onze start (HSV Alphen) afgelopen zondag voor de komende zomer met de eerste vrije hengel wedstrijd gevist met 11 deelnemers in de Oude Rijn bij het Futenbos. De nummers waren door onze uitzetters links en rechts van de uitwatering geplaatst. De omstandigheden waren vandaag winters getint met tijdens de wedstrijd een fikse hagelbui. De wind was in het begin gering maar naarmate de wedstrijd vorderde werd die toch wel stevig en werd het voor de feederaars lastig om op de juiste plek het aas aan te bieden. De totale vangst kwam uit op 73200 gr wat voor het begin van deze comp naar mijn gevoel niet slecht is te noemen, als we dit gemiddelde kunnen noteren aan het eind van de comp komen we heel goed weg. Vandaag waren onze feederaars de veelvangers gezeten op nr 1 en op het voorlaatste nummer wisten zei zich de toppers van deze dag met resp 11700 – en 11600 gr waren Gerard Groen en Dick Verhage onnavolgbaar de overige deelnemers kunnen daarom in de achtervolging beiden vingen hun vis met name grote brasem aan de overzijde van de Rijn.  Klik hier voor uitslag en eindstand.


Oude Rijn (Zwammerdam) 24-04-16 /8C - NW3 - half  bewolkt

Rinus: in de HSW Regiowedstrijd op 23/4 kom ik op nr 73 in vak D te zitten rechts tegenover de vrachtwagens van Blom, normaal toch wel een plek om een visje te vangen, al moet je hier wel opboksen tegen de lagere nummers bij de ijsbaan. Een onaangename verrassing verder is dat twee mannen aan de overkant enkele uren bezig zijn met het ´NK betonplaten stapelen´ op vrachtwagens, wat een kl... herrie zeg! Vissen aan de overzijde laat ik voorlopig even achterwege, heb daar natuurlijk wel enkele korfjes geleegd, maar de verre stek zal me uiteindelijk slechts 1 platje opleveren. De rest, 2 platjes, 2 blieken en 2 baarzen vang ik op 15m uit de overzijde verspreid over de hele morgen en levert bij elkaar 3,3kg op die weer goed zijn voor 8 punten voor ons team. Het vak wordt gewonnen door David Visser op nummer 62 met een respectabel vangstgewicht van 30,1kg. Leen (met 2,6kg) op kopnr 61 heeft kennelijk deze stek niet weten uit te buiten en zal net als buurman Frits (5,4kg) op nr 63 met enige verbazing en tandenknarsend hebben toegekeken. Voor het team van HSW scoort Rob J nog een mooie 3 punten, maar eindigen Mart, Rob P en Gert qua punten helaas ´in het rechter rijtje´. Gelukkig maken we  vandaag weer een hoop goed met ons organiserend vermogen. Een uitgebreid verslag alsmede de volledige uitslag en een fotoreportage (volgt nog) is te zien via deze link.


Gouwekanaal (Gouda) 24-04-16

JanV: Rinus allereerst van Harte Gefeliciteerd met het Erelidmaatschap van de H.S.V.Waddinxveen. Heb gehoord dat je tijdens de prijsuitreiking v/d Regiowedstrijd aangenaam verrast was en hier ook nog niets van wist, dat hebben de jongens toch mooi geheim weten te houden voor je. Het was de bedoeling dat ik naar Renkum zou gaan maar door omstandigheden ben ik toch thuis gebleven en zou ook naar Zwammerdam gekomen zijn als mijn afspraak hier niet was uitgelopen. Juist omdat ik hier gebleven ben vanmorgen ook maar hier wezen vissen en wel in de Gouwe bij de Julianasluis. Veel mensen die een babbeltje kwamen maken en daar was ook de tijd wel voor want de vangst was niet erg goed. Heb met de feeder zitten vissen op een meter of dertig met maden en casters lange en korte onderlijnen en haken 12 tot 16. Allemaal van die zwakke beten en alleen maar kleine vis één scheppertje en de rest kon makkelijk getild worden. Het was niet om over naar huis te schrijven de teller stond op 16 toen ik om 12.00 uur ging inpakken. Volgende keer beter.


Leidsche Vaart (Ter Aar) 24-04-16

Henk: Visclub De Brasem uit Ter Aar. Zaterdagmorgen 23 april werd er weer voor de eerste keer gevist van en voor de zaterdag competitie. Deze keer zaten we in de Leidse vaart te Ter Aar. Er Waren 16 vissers die niet al te veel wisten te vangen n.l.maar 15.700.gr WE zaten ook niet al te goed,er stond een stevige tegen wind. De uitslag was als volgt:

1.L.Caspers.3.389.gr.

2.K.Verlaan.3.232.gr.

3.L.van.de.Laan.2,328.gr.

4.P.van.Berkel.1.424.gr.

5.N.Verhoef.1.277.gr.


Kolhorn Diep (Kolhorn) 24-04-16

Erik: wat verlaat, maar hierbij nog een verslagje van de trip van Team Moordrecht van afgelopen weekeinde naar Noord Holland, waar we 2 dagen in Kolhorn hebben gevist.

 

Dag 1, waren we wat verlaat door een wegversperring maar tegen tienen zaten we dan eindelijk te vissen aan het Kolhorner Diep, waar we aan de Strook hebben gevist en dan in de bocht richting de brug. Hans, Ron en Koos richting het riet en John, Berry en Erik richting het weide. Al snel kregen we de eerste lijners, maar het duurde wel even voor de vis (hoofdzakelijk brasem) echt begon te azen. Het weer werkte niet echt mee, met toch wel aardig wat regen, maar gelukkig de wind in de rug en het volgende gevangen:

1. Ron Hofland 20.090 gr.

2. Erik Faas 16.240 gr.

3. Berry Poeze 12.030 gr.

4. Koos van Herk 11.550 gr.

5. John van Uunen 6.730 gr.

6. Hans Speulman 800 gr.

 

‘s Avonds naar Hotel de Brug, waar we heerlijk hebben gegeten en genoten van de Pokeravond, die voor de nodige reuring zorgde. Dag 2 draaide de wind naar het Noordwesten, maar toch weer besloten om nog een dagje Kolhorn te pakken. Je zit er best lekker en dag 1 was over het algemeen best bevallen. Ron ging weer op zijn stek zitten en kreeg de vis er weer op, vissend naar het riet toe en ving nu zelfs ruim 27 kg. De anderen gingen ook het meest op dezelfde stek vissen en het volgende is gevangen.

1. Ron Hofland 27.400 gr.

2. Erik Faas 16.400 gr.

3. Koos van Herk 13.260 gr.

4. John van Uunen 12.100 gr.

5. Berry Poeze 10.400 gr.

6. Hans Speulman 4.460 gr.

 

‘s Avonds nog heerlijk chinees gegeten in Leidschendam en daarna moe maar voldaan naar huis. Het waren weer 2 heerlijke dagen, die voorbij vlogen!


Oude Rijn (Nieuwerbrug) 19-04-16 /13C - NW3 - half  bewolkt

Rinus: topvangsten de afgelopen week in de Oude Rijn tussen 't Fort en Nieuwerbrug, zowel Ron (vorige week) met de stok als Rob P (gisteren) met de feeder konden nauwelijks het net uit het water krijgen, tijd dus om daar vandaag ook eens poolshoogte te gaan nemen. Ik heb de stek bij de voetbalvelden op het oog en maak twee feeders klaar, één met de hair waarop boilies, maïs of pellets komen en de tweede met de traditionele onderlijn. Het plompenblad groeit alweer zij het nog onder water, daarom blijven we 3-4m uit de andere oever. Om half elf gaat de eerste korf met maïs op de hair richting andere oever en het duurt nog geen vijf minuten of de eerste brasem 'hangt' al en tien minuten daarna de tweede. Dan is het op deze feeder héél lang stil en vang ik met de ander wat ruis- en blankvoorn en bliek, deze voerplek ligt ca. 6m uit de oever. Het is met name deze stek die zo rond het middaguur meer activiteit gaat vertonen. Vooral de worm zijn ze vandaag erg happig op en keer op keer buigt de top en al zijn het niet allemaal echte kromlopers, ze leveren bijna alle vis op. Op de andere feeder wissel ik veel met boilie en pellet maar het zijn toch vooral de rood of oranje gekleurde die vis opleveren, veel minder als op de worm maar wel groter. Al met al heb ik een prima dag en als ik om even over half vier op ga ruimen staat de teller op 37 platten, 1 zeelt en een klussie kleine(re) vis. Er zijn mindere dagen...! Maar het kan nog gekker, uit een belletje eind middag verneem ik dat Jacco afgelopen zondag in Nieuwerbrug rechts van de vangrail 45 platten op de kant brengt..... met de vaste stok!


Heimanswetering (Woubrugge) 19-04-16

Henk: Visclub De Brasem uit Ter Aar. Maandagmorgen 18 april was er weer een wedstrijd van en voor de senioren competitie,deze werd gehouden in de Hijmans wetering te Woubrugge.Er stond een aardig windje van opzij en er werd niet veel gevangen n.l maar 10.500gr en dat door 18 vissers. De uitslag was als volgt:

1.K.Verlaan.2.195.gr.

2.W.Lenting.1.443.gr.

3.G.Leer.1.348.gr.

4.P.C.Verkerk.1.312.gr.

5.S.Pieterse.1.311.gr.


Oude Rijn (Alphen) 19-04-16

Bert: zondag 17-04-2016  de nr  7 en tevens laatste wintercomp ind. van HSV Alphen. Deze was uitgesteld op paasmaandag vanwege de overmatige wind destijds. Vandaag was het zo nu en dan nog winters met s’morgens ijs op de autoruiten en tijdens de wedstrijd nog enkele hagelstenen. Viswater de Damse Rijn witte hek de  14 deelnemers wisten gezamenlijk 65150 gr vis op de kant te brengen. Erick de Kruijf had er vandaag goede zin in op de plek waar hij zat wist hij ruim 12 kg boven water te toveren ruim voor Arie v d Laken met 7 kg. hiermee wist Erick met stip te stijgen naar de derde plaats in het algemeen klassement . De tweede plaats is voor Paul Groen en de eerste voor mijzelf. Over het algemeen kunnen we terug zien op een leuke comp met goede vangsten het gemiddelde kwam genomen over de hele comp uit op ruim 2 kg.

Inmiddels hebben we ook de laatste van de koppelcomp al achter de rug maar door problemen met de stand op de site moest ik even verstek laten gaan. Die problemen zijn weer opgelost en bij deze ook de eindstand van deze comp. De winnaars zijn Gerard Groen met Joop Zuidam zij wisten totaal 36940 gram te vangen ook hier een leuk gemiddelde over de gehele comp. Aanstaande zondag begint bij ons ook de zomercomp en wel die voor de vrije hengel waarna op 1 Mei de comp begint voor de vaste stok fanaten. Rest mij nog om alle deelnemers aan de diverse wedstrijden een goede vangst te wensen en geniet van je verblijf aan de waterkant.


Leidsche Vaart (Rijnsaterswoude) 19-04-16

Henk: Visclub De Brasem uit Ter Aar. Woensdagmiddag 13 april was de eerste wedstrijd weer van en voor de Wincle Pickers,deze werd gehouden in de Leidse vaart te Ter Aar.Er waren 12 vissers aanwezig die on dans het niet al te mooi weer,wel bijna 32 kg wisten te vangen. De uitslag was als volgt:

1.S.Pieterse.15.050.gr.

2.L.Caspers.6.241.gr.

3.G.Leer.2.136.gr.

4.D.van.Leeuwen.1.708.gr.

5.D.Verhage.1.450.gr.


Oude Rijn (Zwammerdam) 17-04-16 /11C - NW3 - half  bewolkt

Rinus: vandaag vissen we met HSW de 1e voorronde v/h clubkampioenschap v/d Federatie ZW Ned tegen Sportvisserijbelangen Delfland (SVBD). Het gaat hierbij vooral om het clubbelang en van beide verenigingen scoren alleen de 5 hoogst eindigende deelnemers punten (van 10 tot 1). Beide verenigingen besloten om deze voorronde in één wedstrijd af te wikkelen, de federatie bepaalde/lootte dat HSW de 'thuisvissende' club werd. Als zodanig hebben we bij HBLO nog een wedstrijdvergunning kunnen regelen voor de Oude Rijn op het favoriete parcours ijsbaan-futenbos bij Zwammerdam. Dit traject hebben we ook volledig nodig om de 41 deelnemers kwijt te kunnen, 'vroege' uitzetters zijn dan ook eveneens beslist nodig en die hebben we gevonden in Siem en Wil-Jan die deze klus bereidwillig klaarden, waarvoor nogmaals dank. Om half 7 is het verzamelen en wat er daarna allemaal gebeurt lees je door hier te klikken.


Voornsekanaal (Hellevoetsluis) 17-04-16

Adriaan: vandaag de 3e wedstrijd van HSV Zevenhuizen gevist in het Kanaal door Voorne  (steigers 11 -30). Met 9 deelnemers werd er slechts 16 kilo gevangen

Er waren vandaag 5 nullen te noteren. Door een harde wind schuin op de kant viel het niet mee om evt. met de vaste stok te vissen. Een enkeling heeft het geprobeerd maar schakelde toch regelmatig over op de feeder. John won de wedstrijd door 3 platte te vangen in het 4e uur in slechts 20 minuten, daarna geen aanbeten meer gehad. Peter werd vandaag 2e met bijna 5 kilo ( 1 brasem en 1 schubkarper van +/- 50 cm). Zelf heb ik geen vis weten te vangen vandaag, wat ik ook probeerde. Er was wel vis aanwezig, zeker 10 keer lijnzwemmers gehad maar verder ook niet. Wij hopen dat volgende week tijdens de regiowedstrijd de wind een beetje is gaan liggen Klik hier voor uitslag en tussenstand.


Amsteldrecht (Nieuwveen) 13-04-16 /12C - Z3 -  bewolkt

Rinus: voor de 3e ouderenwedstrijd van HSW gaan we met 17 deelnemers naar de Amsteldrecht achter de sluis. De laatste week heeft dit water zich steeds meer van de goede kant laten zien, dus zijn de verwachtingen hoog gespannen en terecht zou later blijken. Ofschoon niet iedereen zijn dag heeft wordt hier en daar toch aardig gevangen al is dat in enige mate nog steeds plaatsgebonden. Brasems zijn gemiddeld genomen nog steeds rond de 1,5kg dus dat schiet op als je er een paar te pakken krijg. Hans op kopnr 1 gaat als een komeet uit de startblokken, zijn eerste twee korven leveren twee platten op, jammer voor hem dat het daarna sprokkelen wordt en slechts zo nu en dan nog een visje oplevert. Piet op nr 4 doet daar weinig voor onder en staat binnen de kortste keren op 3 stuks en kan daar in het verloop van de wedstrijd een vervolg aan geven waardoor hij op 11,1kg eindigt en de pot wint, proficiat. Rob P zit daar met 10,6kg een fractie achter en wordt keurig tweede, terwijl Dick naast Rob met 9,4kg een eveneens mooie 3e plaats binnen sleept. Zelf kom ik op nr 2 te zitten en ik ga met de feeder proberen het beter te doen dan vorige week hier op dezelfde plek. Lang ziet het daar niet naar uit want 10 minuten vóór de pauze staat mijn teller op slechts 1 ruisvoorn, maar 7 minuten later heb ik de eerste twee platten binnen. Na de pauze valt er gelukkig iets meer te loeren en vang ik - naast twee missers/onderlijn af - nog 4 platten op 5m uit de overzijde waarmee ik op 8,8kg kom en 4 punten scoor. Gert vangt vier dikke platten die bij elkaar 8,2kg wegen, goed voor de vijfde plaats. Met een gezamenlijke vangst  van ruim 83 kilo hebben we toch een aardige dag gehad. Klik hier voor uitslag en tussenstand.


Theo: afgelopen maandag wezen vissen in de Amstel-Drecht , daar aangekomen stond de wind er toch wel dwars op. Er zaten al wat vissers bij de grote boom na de sluis, maar die waren al weer gauw weg ? Ik ben iets verder gegaan ter hoogte van de Paprikaboer. Nadat de start ving ik meteen een ruisvoorn, op dat moment kwam VRIEND Piet Kruyt ook aanrijden en nam 3 plaatsen na mij plaats. Piet vertelde dat hij de dag ervoor 9 grote platten had gevangen en nu ving die ze ook hoor . Ikzelf heb 4,5 uur gevist van 8.15 tot 12.30u, 12 keer beet gehad met de feeder en 9 kilo vis . 7 brasems en 2 ruisvoorns was het resultaat. Er zaten 2 platten bij van over de 1,5 kilo ! de rest ook grote jongens hoor. 4 met het gewone systeem gevangen met lange onderlijn en 3 met de hait en met maïs. Moest naar huis om te werken, anders misschien nog wel bij gevangen. Piet ving toen ik aan het opruimen was denk zijn 10e en 11e platte, daar zaten in het begin wat kleinere bij als mij, maar nadat ik was ingeruimd was Piet aan de beurt om die knijters te vangen (Piet eindigt op 18 stuks). Maar jij kent die Amstel-Drecht natuurlijk als je broekzak hahaha. Leuke ochtend maar toch nog wel meer beet verwacht, en een koude wind en niet de temperaturen wat PIET Ouwnd Morn voorspeld had.


Oude Rijn (Bodegraven) 12-04-16 /14C - ZW3 -  half bewolkt

Daan: Hsv de Opsteker met 9 man afgelopen zaterdag de tweede wedstrijd gevist, aan de Oude rijn bij het zigeuner kamp Bodegraven. Helaas met een koude nacht, toch vol goede moed naar de Oude rijn, bij aankomst was er volop vis aan het kantelen. Enkele deelnemers vingen al vrij snel een visje, op staart nummer negen wist Peter Visser met de stok een knappe 8140 gr binnen te halen. Op nummer 8 sprokkelde Danny Dijksman met de vaste stok en Feeder 6660 gr bij elkaar, helaas was er ook 1 man die geen vis kon aanbieden. Met 9 man bij elkaar 31920 gr is niet echt slecht, maar denk dat als de nacht niet zo koud was geweest, er nog meer vis was gevangen. Nu op naar de regio wedstrijd van Waddinxveen, we hebben er zin in. Klik hier voor de uitslag en tussenstand.


Amsteldrecht (Nieuwveen) 11-04-16 /15C - O5 -  zonnig

Henk: Visclub De Brasem uit Ter Aar.  Maandagmorgen 11 april was de tweede wedstrijd weer van de senioren competitie,deze keer werd er gevist in de Amstel te Nieuwveen. Er waren 18 vissers die bijna 20 kg wisten te vangen, er stond een stevige zijwind maar het was droog. De uitslag was als volgt:

1.W.den.Houdijker.5.973.gr.

2.K.Verlaan.3.187.gr.

3.W.Lenting.2.465.gr.

4.G.Leer.2.277.gr.

5.S.Pieterse.1.993.gr.


Rottemeren (Zevenhuizen) 11-04-16

Hans: naar aanleiding van de vangsten bij de eerste wedstrijd van Groot Rotterdam, afdeling Bleiberg, vanmiddag 3 uurtjes gevist in de Rottemeren bij de Molenviergang. Afgelopen zaterdag is hier maar dan 10 kilo gevangen en op 2 nabij gelegen plaatsen rond de 8 kilo. Ook waren er zaterdag 4 nullen van de in totaal 13 vissers. Vanmiddag met 2 feeders gevist met verschillen de montages. Op 50 meter direct na het ingooien een brasem van zeker 2 kilo op 3 kleine maadjes. Direct erna een grote voorn op de lichte feeder op 30 meter ook op 3 kleine maadjes. Verder alleen maar vis gevangen met grotemaden  afgewisseld met kleine maden en haakjes 16. In totaal 4 grote brasems tussen de 1,5 en 2 kilo gevangen. Een grote kolblei en een grote voorn. Na een half uurtje nog gezelschap gekregen van Kees van Hulst, de wedstrijd-organisator van de Bleiberg, die de vissen niet aan het bijten kreeg. Conclusie de Rottemeren zijn nog niet los.


Oude Rijn (Bodegraven) 11-04-16

Erik: voor HSV Moordrecht is de kop er ook weer af. We hebben de 1ste wedstrijd v.d. zomercompetitie gevist in de Oude Rijn te Bodegraven dorp. Eerste 9 ummers op de stenen kade en de laatste 5 op  het gras, waar het fietspad begint. Zelf zat ik op nummer 6 en gestart met de vaste hengel. Vanaf het begin al moeizaam en voorzichtige aanbeten, hetgeen me al vrij snel deed besluiten om naar de feeder over te stappen ong. 10 mtr. uit de overkant, zeker gezien het mooie stroompje naar links. Al vrij snel de eerste platte en bliek, met daarna een jammerlijk verspeelde brasem, vlak voor mijn net. Daarna zag je het aantal beten afnemen en kon er met pijn en moeite nog maar 2 platten en een mooie voorn bij vangen. Het laatste anderhalf uur was het al helemaal over en sluiten. De vis had er duidelijk geen zin in, misschien ook vanwege de koudere nacht. Met 4 kg. exact kwam ik tekort voor een hoge notering (was hiermee 5de). Met ruim 6.200 gram won Jan v.d. Schee, die het laatste anderhalf uur nog wel een paar mooie platten kon vangen, nipt gevolgd door Ron Hofland, die enkele mega brasems verspeelde. Hopen dat het vanaf nu alleen maar beter gaat. Klik hier voor de uitslag (tussen haakjes het korps van deelname).


Aarkanaal (Nieuwveen) 09-04-16 /11C - ZW3 -  bewolkt

Rinus: met 21 deelnemers reist HSW voor de 4e competitiewedstrijd af naar het Aarkanaal bij Nieuwveen (traject 'ijsbaan'). Op de weg er naar toe wijst de thermometer 2,5 graad aan hetgeen voor deze tijd v/h jaar niet alleen erg koud is, maar - erger nog - de visvangst hier niet ten goede zal komen! Werd er deze week nog 10-11 kilo aan voorn en platjes gevangen (maar dan zit je alleen) vandaag ligt het gemiddelde op ca. 1 kilo p.p. Dit gewicht is trouwens nog aan de 'zonnige' kant als je rekening houdt met de 7,5kg van winnaar RobJ die op kopnr 1 keurig doet wat er van hem verwacht werd en met de vaste stok en een lekkere klus vis de ruime winst naar zich toe trekt. Jaap (stek 2) en JanvD (staart) slepen met 1,8kg een keurige 2 punten uit het vuur, Wil-Jan (1,6kg) en Gerard (1,3kg) worden 4e en 5e. Zelf kom ik op stek 8 met 1,2kg op een 6-je uit. Hiervoor heb ik 25 voorn(tje)s nodig die met de stok op 11m heel moeizaam te vangen zijn met enkele pinkies. De feeder die ik toch ook ingezet heb levert geen enkele aanbeet op. De enige brasem (1,5kg) met de feeder wordt bij mijn weten door Jaap op stek 2 gevangen. Voor de tussenliggende nummers zijn de vangsten jammerlijk 'ondermaats', ondanks de ruime 25m tussenruimte die de uitzetters hadden aangehouden. Er komen betere tijden.


Amsteldrecht (Nieuwveen) 06-04-16 /8C - ZW5 -  bewolkt/regen

Rinus: waren we het afgelopen weekend nog in lichte mate sceptisch over dit water, vandaag kunnen we dat vergeten want de Amsteldrecht laat zich van de goede kant zien. En ja, het is geen wedstrijd en dus zoek ik zelf een stek met 'potentie' uit, nu eens een keer niet bij de paprikaboer of nieuwe kwekerij maar halverwege deze hotspots. Als ik daar arriveer komt ook Gert net aanrijden en zit oer-vaste-stokker Kees al drie kwartier te vissen en heeft de eerste platten al binnen, dat beloofd wat. Ik ga vandaag 'op de brasemtoer' en zet één feeder met korte hairlijn en de ander met de traditionele montage in op zo'n 1,5m uit de andere oever/houten beschoeiing. De lange lijn met haakje 12 waarop vier maden levert de eerste platten van het hier bekende formaat op, pas geruime tijd later gaat het 'lopen' met de hairlijn waarop ik vanmorgen boilies, pellets, maïs of diverse combinaties ermee prik. Opmerkelijk is dat als ik eenmaal met deze aassoorten ga vangen, het stil valt op de feeder met maden, pieren, etc. Niet getreurd want de andere feeder geeft voldoende werk, dus vervelen doen we ons niet. Ook Gert heeft 'ze er heel aardig op' en als hij de boel (voor de regen) gaat inpakken staan er 17 platten op zijn teller. Kees is al eerder 'gevlucht' voor het naderende natte weer en komt naast wat kleine(re) vis ook aan 6-7 platten. Ik plak er nog een uurtje aan vast, maar moet tegen het einde constateren dat het over en uit is. Slechts heel sporadisch zie ik nog wat gerommel aan de top, maar de echte aanbeten komen nauwelijks meer door. Niet getreurd want met 22 exemplaren op de teller ben ik meer dan tevreden, het is tenslotte pas begin april....!


N-H Kanaal (Starnmeer) 05-04-16 /11C - ZW5 - half bewolkt

Theo: Ben v d Ark wint de eerste wedstrijd v/d competitie van hsv de Vrije Visser uit Noordwijk die zondag 3 april van start ging, net als in 2015 met slechts zeven deelnemers. Er werd gevist in het Noord Hollandskanaal bij Starnmeer waar voorgaande jaren altijd wel vis gevangen werd door de meeste. Vandaag twee afzeggers dus voor vijf man hadden Koos en Ben de baan lekker ruim uitgezet, een voordeel als je met weinig mensen bent. In vak a ging het tussen Arie [kop] en Theo de Meeuw [staart], die achteraf gedacht zal hebben, had ik de vaste stok maar gepakt, want nu kreeg hij billekoek van Arie. Het kanaal stroomde voor geen meter, dus met de vaste stok vist het dan toch nauwkeuriger en wellicht had De Meeuw dan meer vis gehad. Nu moest hij het doen met 3500 gram, terwijl Arie 6250 gram bij elkaar ving. In vak b had de Tamme niets in te brengen tegen de v/d Arkies, met slechts 1600 gram is ie net als vorig jaar slecht van start gegaan. Koos deed het met de vaste stok prima, maar met 7700 gram moest ie zoon Ben toch voor laten gaan. Deze werd met 10800 gram dagwinnaar doordat hij grovere vis ving, waaronder een mooie kroeskarper. Helaas was het na 3 uurtjes vissen bijna bij iedereen over met de vis omdat eerst een enorme zandhaas vol geladen over de stekken ging en na een uur wéér één !! Dit heeft ook zeker de vangsten beïnvloed. Zondags zie je ze bijna nooit en nu wel, jammer. In totaal werd er 29.850 vis gevangen met vijf man. De volledige uitslag ziet er als volgt uit:

1  vak a      Arie Schouten                    6250  gr.   1  pnt       [kop]

2        b      Ben v d Ark                      10800  gr.   1  pnt

3        b      Koos v d Ark                      7700  gr.   2  pnt

4        b      Jaap Smit                           1600  gr.    3  pnt

5        a      Theo Meeuwenoord           3500  gr.   2  pnt       [staart]

6               Cees v Rhijn                           na          4  pnt

6               Gert-Jan Verkerk                    na          4  pnt


Amsteldrecht (Nieuwveen) 04-04-16 /16C - ZW3 - bewolkt

Henk: Visclub De Brasem uit Ter Aar.  Maandagmorgen 4 april was de eerste wedstrijd weer van de senioren competitie,deze werd gehouden in de Amstel te Nieuwveen. Er waren 17 vissers die bij elkaar ruim 37 kg wisten te vangen. De eerste uren was het goed weer maar daarna begon het enorm te regenen kwam er een beetje wind van links. De uitslag was als volgt:

1.F.Brouwer.6.685.gr.

2.s.Pieterse.4.304.gr.

3.W.den.Houdijker.3.974.gr.

4.P.C.Verkerk.3.855.gr.

5.K.Verlaan.3.574.gr.


Oude Rijn (Koudekerk) 03-04-16 /14C - Z3 - half bewolkt

Ruud houdt woord
Ron ziet het nog zitten

Rinus: de 4e en laatste wedstrijd v/d Kooij-4-daagse voert me naar nr 118 in sector 1 van het D-vak bij Koudekerk. Een blik op de lijst van vorige keren leert mij dat het daar alles behalve rooskleurig was met de vangst en als ik bij aankomst ziet dat mijn stek pal tegenover het scheepswerfje is, weet ik dat het vandaag geen feestje zal worden. Niettemin gaan we (ook buurman Ron Cramer op nr 117) met goede moed onze stekken opbouwen en maar zien of we er wat van kunnen maken. Nummer 119 is niet komen opdagen en daardoor is Ruud Steylaart mijn buurman links op 120. Vooraf maken we een geintje en Ruud geeft aan dat hij vandaag eindelijk een keer wil winnen, hoe dat weet hij nog niet!? Ik maak er een alles-of-niets-wedstrijd van en gok toch op de feeder enkele meters vanaf de scheepswerf en maak ook een stevige voerplek kortbij op 18m. Ron op rechts doet hetzelfde, maar Ruud pakt als één van de weinigen naast een feedertje ook de vaste stok uit!  Na de fluit leveren mijn eerste twee inzetten naar de overzijde een aanbeet op, wat zullen we nou eten!? Twee grondels hebben zich als gekken op de 4 maden gestort en ik ben nog niet van ze af, blijkt later in de wedstrijd. Ook op 18m gaan deze alleseters zich manifesteren maar gelukkig weet ik daar in de laatste twee uren ook nog een aantal (schep)voorns te vangen en een paar bliekjes. Omdat ik Ruud een redelijk visje ziet vangen met de stok zet ik deze ook nog in, maar - en dat weet je natuurlijk - ben ik daarmee veel te laat! Uiteindelijk kan ik nog 1,3kg aan voorn/baars/pos/bliek/grondel op de weegschaal leggen en dat levert nog een 7e plaats op.  Ron heeft ook niet de dag die hij wellicht van tevoren in gedachten had, maar Ruud houdt woord en vist hoofdzakelijk met de stok naar 4,4kg en een prima sectorwinst, proficiat! Sector 2 van vak D is dit keer aan de westzijde van Koudekerk uitgezet en hier gaat de winst naar de op kop vissende Willem van Cappellen die ruim 7 kilo met de feeder 'uit het midden' ophaalt. M. Bonte op de andere kop/staart  vist een tweetje met ruim 5kg en Willem van Multem pakt midden in het parcours een keurige 4,8kg en een 3-tje, waarmee hij goede zaken doet voor het eindklassement. Voor de volledige uitslag van dag 4 en de einduitslagen individueel + teams klik je op deze link.


Leidsche Vaart (Rijnsaterswoude) 03-04-16

Adriaan: zaterdag j.l. hebben wij met HSV Zevenhuizen de 2e wedstrijd gevist in de Leidsche vaart. Met 9 deelnemers werd er slechts 12 kilo gevangen. P. Koevermans die op nr. 1 zat won de wedstrijd met ruim 5 kilo. Zelf zat ik op nr. 7 en wist in het begin een aantal voorns met de vaste stok op 11 meter te vangen maar toen de stroomrichting veranderde was het gelijk over. Met de feeder ook nog even geprobeerd op 5 meter van de overkant en daar ving ik een bliek van +/- 600 gram en dat was alles voor vandaag Met 1170 gram werd ik vanmorgen 5e Laten we hopen dat de volgende wedstrijd ( 16 april ) in het Kanaal door Voorne meer vis oplevert.  


Amsteldrecht (Nieuwveen) 03-04-16 /11C

Rinus: afgelopen zaterdag viste HSW de 3e competitiewedstrijd in de Amsteldrecht vooraan bij de sluis, bij mijn weten één van de eerste wedstrijden in dit water in het nieuwe seizoen. Zoals eerder vermeld moet de vis hier echt 'op gang' komen en één koude nacht kan dat proces weer vertragen. Met 20 deelnemers weten we toch ruim 40 kilo te vangen, op zich niet verkeerd maar de vangsten zijn zoals verwacht helaas plaatsgebonden. Doet niet ter zake want als je zo'n hotspot treft moet je ze nog wel zien te vangen en dat doet Wil-Jan met verve want 6 dikke platten bezorgen hem op kantnummer 11 het winnende vangstgewicht van 8kg. Eén plek verder doet Herman weinig voor hem onder en vist ook met de feeder 7,7kg bij elkaar, waaronder de tot op heden grootste vis in deze competitie een brasem van 60cm. Op staartnummer 20 vist Tinus met de vaste stok met een puike 6kg naar een mooie derde plaats. Hierna dalen de gewichten naar 3 kilo en (ver) daaronder met helaas ook enkele 'nullen'. Zelf kom ik op nummer 2 te zitten en ofschoon ik weinig 'vertrouwen heb in de kale overkant' maak ik daar enkele meter vanaf toch een feederstek. Daarnaast zet ik de vaste stok in op 11m in de hoop daar (ook) een bonusvis te vangen. Beide stekken blijven tot heel ver in de wedstrijd visloos, uiteindelijk levert een nieuw voerplekje in het midden v/h water de eerste (en enige) vissen/voorntjes op. Het ziet er dus naar uit dat deze wedstrijd eindigt in een zeperd, dus trek ik met nog 10 minuten te gaan nog effe 'plan-B' uit de kast. Ik werp mijn feeder, nu met hair en oranje boilie, nog één keer naar de andere oever en gaat vast wat spulletjes bij elkaar rapen. Tijdens deze bezigheid loopt de top plotseling krom en levert alsnog de gewenste bonusvis van 2kg en nog 7 punten op. Als je dit resultaat afzet tegen dat van buurman Martin is het natuurlijk sneu dat hij voor de ruim 30 vissen en 2,1kg die hij met hard werken op de kopstek vangt niet meer krijgt dan 'slechts' 6 punten. Soms zit het mee, soms tegen....!


Oude Rijn (Zwammerdam) 30-03-16 /11C - ZW4 - half bewolkt

Rinus: vandaag de 2e ouderenwedstrijd op het traject ijsbaan-futenbos en met 15 deelnemers een gezamenlijke vangst van ruim 65 kilo, dus alleszins acceptabel. Acht nummertjes uitgezet links van het brugje en de rest rechts er van. Door de harde wind schuin of pal tegen met nog een fikse stortbui er overheen is het geen pretje om met de vaste stok te vissen. Toch hebben enkele stokfanaten 'de lange lat' uitgepakt en op 11m ingezet en niet geheel zonder resultaat. Kees haalt op kantnummer 6 met ruim 60 voorns en een platte exact 5kg op het droge en sleept een mooie 5e plaats uit het vuur. Piet loot vandaag op nummer 2 en 'vliegt' uit de startblokken met een aantal dikke platten, met de pauze heeft hij er al 7. Na de pauze komen er nog enkele bij zodat hij met 10,4kg de overwinning opeist. Zelf zit ik op nummer 5 en zet voor 95% de feeder in op zo'n 10m uit de overzijde. Dit levert in de loop van de wedstrijd ca. 7 platten, een winde van een kleine 40cm en een paar bliekjes op en kom uit op 9,6kg, goed voor plek twee. Arie vist met 7,3kg op nummer 3 naar een derde plek, ook met de feeder. Op kantnummer 8 haalt Herman 6,7kg en een vierde plaats op, eveneens met de feeder. Conclusie: het gedeelte bij de ijsbaan is voorlopig nog favoriet bij vriend(in) brasem.


A/R Kanaal (Loenersloot) 30-03-16

Henk: Visclub De Brasem uit Ter Aar. Zaterdag 26 maart was de laatste wedstrijd van en voor de winter competitie. Deze werd wederom gehouden in het Amsterdam-Rijnkanaal te Loenersloot. Er werd een aardig visje gevangen n.l 28.144 gr en dat door 7 vissers. De uitslag was als volgt:

1.E.Weygertse.8.458.gr.

2.C.Velthuijsen.5.283.gr.

3.P.van.Berkel.3.156.gr.

4.B.Wassing.1.603.gr.

5.P.C.Verkerk.1.341.gr.

De eindstand van deze winter competitie is:

!.S.Pieterse.22.979.gr.

2.P.C.Verkerk.19.685.gr.

3.P.van.Berkel.19.319.gr.

4.E.Weygertse.17.131.gr.

5.J.A.Lindhout.11.242.gr.


Leidschevaart (Rijnsaterswoude) 27-03-16 /13C - W5 - half bewolkt

Peter: zaterdag gevist in de Leidse vaart bij Rijnsaterwoude bij Kempenaar aan de Woudsedijk Het weer was rond 06:15 bij aanvang redelijk, maar er stond al een ruime wind. Gelukkig  hadden we de wind in de rug en ging het vissen best aardig. Er stond een redelijk onderstroom richting de braasemer dus dat was ook goed. Na het voeren kwam de vis al vrij snel op de stek en werd de 1e vis al vrij snel geland; een knappe schepvoorn. Na enige tijd over de grond gaan liggen en daar was de 1e echte platte! De vissen bleven met regelmaat komen, maar er waren ook momenten dat het rustiger werd. Helaas begon de wind steeds krachtiger te worden en was het lastig om de hengels binnen te halen. Rond 11:15u hebben we de spullen ingepakt en de vangst geteld. Op 1 visje na allemaal maatvoorns en zelfs een aantal echte scheppers en 2 platten. Met een totaal van 20 vissen, zeker geen slechte ochtend.


Oude Rijn (Nieuwerbrug) 27-03-16

Daan: hierbij de eerste uitslag van de Opsteker uit Gouda. We hebben zaterdag/gisteren gevist in de Oude Rijn bij   voetbalveld Rijnstreek met  9 man aanwezig, 4 nummers over het brugje links, 5 nummers rechts. De uitslag is net als de vierdaagse bij John Kooij, staart nummer  9 waar ik het geluk had om te komen zitten was goed vis te vangen zoals je in de uitslag ziet, maar verder  was het  een drama.


Oude Rijn (Rijndijk) 27-03-16

Bert: traditiegetrouw vissen we de zaterdag voor pasen onze paaswedstrijd (HSV Alphen) zo ook deze dag. 20 deelnemers in de startblokken aan de Oude Rijn ( culvita ) met zo nu en dan een stevige Zuiden wind kon je hier toch wel redelijk goed vissen. Voor aanvang liet de vis zich regelmatig zien waardoor de verwachtingen hoopvol gestemd waren. Bijna de gehele wedstrijd een klein trekje richting Koudekerk en geen beroepsvaart. Er werd op sommige plaatsen direct vis gevangen en uiteindelijk kon er door alle deelnemers na 4 uurtjes  vissen vis aan de wegers aangeboden worden. Ook vandaag waren de vaste stokkers bij ons de winnaars de feederaars konden zich niet in de top 5 vissen hun tijd komt waarschijnlijk wel weer als de watertemperatuur hoger wordt en de brasem wat meer gaat zwemmen. Favoriete aas kleine en grote maden.

1e Joop Zuidam            4500 gram

2e Jan Piepenbrink       4400 gram

3e Paul Groen              3700 gram

4e Henk Groen             3200 gram

5e Ben de Graaf           2500 gram     


Amsteldrecht (Nieuwveen) 26-03-16 /12C - Z5 - half bewolkt

Rinus: voor het eerst dit seizoen rij ik naar de Amsteldrecht, overigens wel met gemende gevoelens want het is immers weer koud geweest vannacht en daar moet de vis in dit water niks van hebben. Aan de andere kant is het zo dat we volgende week hier competitie vissen en dan wil je graag 'van de hoed en de rand' weten! En ik niet alleen want bij aankomst tel ik in de gauwigheid zeker 10 HSW-ers die net zo nieuwsgierig zijn als ik. De 'vaste stokkers' hebben al beet hoor ik en hier en daar wordt voorn gevangen, Dick is de eerste die een platte meldt. Dat is niet verkeerd want we zijn andere jaren zo eind maart meermaals met de groep van een koude kermis thuis gekomen. Helaas blijft het bij de stokkers bij aantallen van max. 10-11 stuks, hetgeen al aangeeft dat het echt moeilijk gaat. Het zal wel weer zo'n dag 'van de lange adem' worden!? Ook bij de feederaars is het nog geen hoezee maar er wordt zo nu en dan wel een beet waargenomen en als die raak is dan is het meestentijds een brasem van het hier bekende formaat. Dick vangt er op deze manier nog enkele en als hij gaat inpakken staat zijn teller op 5 stuks. Ik plak er nog een uurtje aan vast, ben tenslotte een uur later begonnen ook. Als de rest ook naar huis is blijft mijn teller heel lang op 3 platten staan, maar verrassend genoeg weet ik dit aantal in de laatste 20 minuten te verdubbelen. De meeste vis wordt gevangen aan maden al dan niet met een piertje, de laatste platten 'verslikken' zich in een knikker. Zoals ik al vermoedde, het komt op de lange adem en een portie geduld aan.


Oude Rijn (Alphen) 23-03-16 /9C - NW3 - bewolkt

Rinus: na de zeperd van afgelopen zondag vis ik vandaag aan de andere kant (west) van Alphen aan het traject 'Oudhoornseweg' waar HSW in het verleden dikwijls haar wedstrijdjes hield. Er is hier in feite nog weinig veranderd en het is van oudsher een pracht parcours voor de vaste stok. Deze pak ik dan ook uit op 11,5m waar ruim 3,5m water staat en monteer topsets met dobbers 1 en 1,5 gram, de laatste is later op de middag hard nodig vanwege de forse stroming. Het eerste anderhalf uur verloopt prima en met enige frequentie komen er vlotjes 40 stuks op de teller te staan, maar dan komt er een beetje de klad in. Het uur hierna passeren drie lege schuiten en één overvolle zandhaas en daardoor raakt de zaak toch behoorlijk verstoord. Maar na wat  'cupwerk' en geduld is er gelukkig na enige tijd weer herstel zichtbaar. 'Ze gaan het weer doen' en aan het eind van de rit staan er 80 stuks op de teller, zo'n 20 scheppers waarvan 2 'echte' platte en voor het overige bliek en een tiental (maat)voorns. Een heerlijke middag op een pracht parcours.


Oude Rijn (Alphen) 20-03-16 /7C - NW4 - bewolkt

Nog even de 'geheimen' in mengen
Het levert wel 21 kilo vis op
Toen alles er nog 'zonnig' uitzag
Nog maar een korf naar de overkant

Rinus: derde dag al weer van de JK-4-daagse en alle 136 deelnemers zijn weer present in het Gezwam voor de loting of bespeur ik hier en daar toch een afvaller...? Zelf moet ik naar vak C, bij de 'perenbomen' of bij het 'witte hek', een goede loting is dus vereist! Dat hek (aan de overzijde rechts naast de bekende woonark) staat er trouwens niet meer, de term 'witte hek' is dus nog louter nostalgie maar houden we er wel in! Nu heb je mensen die heel goed kunnen loten maar daarnaast ook heel goed kunnen vissen en dat zal hierna blijken. Ik haal nummer 86 (sector witte hek) uit de bak en uit ervaring weet ik dat het op dit nummer aanpoten zal worden voor een ereplaatsje, even snel een blik op de uitslag van vorige week bevestigt mijn mening. Niettemin gaan we volle moed van start en dat geldt niet alleen voor mij maar ook de buren Rien (links) en Sipko (rechts) hebben er zin in. Afgelopen week is er heel aardig gevangen met de vaste stok dus deze zet ik ook zeker in, daarnaast prepareer ik één feederstek op 10-12m uit de overzijde. Beide stekken hou ik heel de wedstrijd aan. Maar het wordt een lastig verhaal als blijkt dat wij en enkele andere 'buren' om 11 uur (na twee uur vissen dus) nog geen enkel teken van 'leven' kregen. Inmiddels sijpelt wel door dat links van de woonark al drie dikke platten zijn gevangen en een enkeling daar in de buurt één. We houden moed al kost dat steeds meer moeite want er is letterlijk geen enkele beet te forceren wat je ook probeert! Rien gaat bij de overburen 'op bezoek' en gooit zijn korf op 60m naast de dwarsliggende ark aan de overzijde, je moet wat, maar ook deze poging is tevergeefs. Het wordt een lange zit voor de vijf man op rij (83-87) waaronder ikzelf, want zij incasseren geen enkele aanbeet en krijgen daarmee 18 punten aan de broek. Marco, de man op nr 79 links naast de bekende woonark heeft maling aan dit alles en slingert zijn korf nog maar eens naar de overzijde in afwachting van de volgende aanbeet. In zijn kielzog trekt hij Gerrit (pal voor de woonboot op nr 80) mee want ook hij vangt een aardig visje. Zoals ik al zei, zet deze mannen op de gewilde hotspots en je bent bijvoorbaat kansloos. Marco haalt 12 platten en met ruim 21 kilo de welverdiende vakwinst binnen, proficiat. Gerrit eindigt met ruim 13 kilo als tweede, ook niet slecht en Ed vist op kopnr 73 met 3,2kg naar de derde plaats. Hierna komen enkele deelnemers met één brasem en volgt de rest met één visje of nul punten. Inmiddels gaat het gerucht langs de oever dat er afgelopen nacht een koppel van 20 aalscholvers heeft huisgehouden op dit traject, hetgeen de vissen veel stress en passiviteit zou hebben opgeleverd waardoor ze zich verscholen houden!? Een aannemelijk verhaal al gaat dat dan weer niet op voor de nummers bij de woonark, maar die plek (rondom de boot) zouden de aalscholvers dan weer uit veiligheid meiden!? Hoe je het ook wendt of keert, het is en blijft vissen en dat weten we maar al te goed. Dat het nog weer gekker kan hoorde ik al van Frits, maar weet het nu zeker uit de officiële uitslag dat er vandaag in vak B op kopstek 38 ruim 35 kilo brasem is gevangen. De deelnemer op nr  39 moest dit allemaal met lede ogen aanzien en kon aanvankelijk slechts enkele voorntjes verschalken, maar - zoals de uitslag aangeeft - heeft hij zijnscore toch aardig weten op te krikken door met 2,8kg een 2-tje te vissen.  Het blijft al met al een bijzondere 4-daagse en dat op zich heeft weer zijn charme. Tot over 14 dagen. Klik hier voor uitslag en tussenstand.


Oude Maas (Alphen a/d Maas) 20-03-16

Ron: samen met Koos hebben we  zondag meegedaan aan een koppelwedstrijd aan de Oude Maas te Alphen a/d Maas, in Het Gat van Wamel. Een voor ons onbekend water maar met wat tips en tricks van de locals gingen we het proberen. we kwamen aan de Voornkant (de overkant is de Brasemkant) te zitten op nr 13. Gesloopt kwamen we aan op onze plek, na 800 m met onze spullen op de kar door een mollenveld te hebben gelopen. Het water was glashelder maar erg diep ( ca 20 tellen op 50 m). De visserij was moeilijk. De eerste twee uur geen beet gezien en maar gezocht naar een andere stek verder weg. Deze leverde uiteindelijk samen 15 voorns op met een gewicht van 4.4 kg. Prachtige vis maar helaas net te weinig voor een prijsje. De terugweg door het knollenveld was nog erbarmelijker en leek dubbel zo lang als de heenweg maar we hebben het gered.  Moe en een beetje voldaan keerden we huiswaarts.


Oude Rijn (Alphen) 20-03-16

Bert: met 8 deelnemers een onderlingetje van HSV Alphen gevist in de Oude Rijn (Oudshoornseweg) buiten een paar spetters regen een lekkere visochtend met een totaalvangst van ruim 34 kg viel de vangst vandaag zeker niet tegen. De meeste deelnemers kozen voor de vaste stok om deze tijd zeker bij ons de favoriete manier om een visje te vangen. Twee man pakten de feeder en dat leverde beduidend minder vis op. In het begin een pittig stroompje richting Koudekerk later viel het stil en stroomde het zelfs nog even in tegenover gestelde richting. Het laatste uur ging de stroom wederom naar Koudekerk. Deze veranderingen hadden weinig invloed op de vangst. Met name de eerste nummers wisten regelmatig vis te vangen. Favoriete aas evenals bijna alle andere keren dat we hier visten kleine en af en toe grote maden. Uitslag:

1e Arie v d Laken        6550 gr

2e Joop Zuidam           5400 gr

3e Ben de Graaf          4760 gr

4e Cees Wansinck       4500 gr

5e Bert v Egmond        4500 gr


Gouwekanaal (Gouda) 20-03-16

JanV: ik weet niet hoe het jullie vergaan is dit weekeinde met het vis vangen maar bij mij was het goed. Zondagmorgen om 6.15 uur opgestaan en even naar buiten gekeken weinig wind en droog dus naar het gouwekanaal bij Stubbe achter de wand en hier begonnen met de vaste stok op 11 meter. dobber van 1 gr. want er stond een aardig trekje richting sluis onderlijn 0,1 en haak 16 met twee grote maden. Drie ballen voer  met veel maden en vissen maar. Bij het tweede driftje beet een mooie schep voorn even stil en toen een echte brasem. Binnen een uur twee voorns en vier brasems. Ook nog een feeder klaar gemaakt op 35 meter en deze wilde ik toch ook nog even proberen en ook deze leverde vis op alleen meer kleine bliek maar wel allemaal scheppertjes. Steeds afgewisseld hebbende wist ik deze morgen 25 vissen te vangen waarvan 8 mooie brasems 1 mooie winde 3 voorns en de rest allemaal bliek of kleine brasem. Van de 25 vissen heb ik er maar twee kunnen tillen  de rest geschept. De grote maden hadden de voorkeur maar ook vis gevangen op de worm en op de caster of combinatie hiervan. Zo dit was het winterseizoen weer in Waddinxveen en omgeving volgende week een keer proef vissen in de Neder-Rijn en over twee weken daar de eerste wedstrijd weer, eens kijken wat het dit jaar wordt.


Aarkanaal (Ter Aar) 20-03-16

Henk: Visclub De Brasem uit Ter Aar. Zaterdagmorgen 19 maart was er een wedstrijd de zogenaamde Paaswedstrijd,er werd gevist in het Aarkanaal te Ter Aar(richting Alphen aan de Rijn). Er werd niet erg veel gevangen n.l maar 3.977.gr en dat door 14 vissers,en het was nog niet warm ook. De uitslag was als volgt:

1.S.Pieterse.1.169.gr.

2.C.Velthuisen.629.gr.

3.W.Hofstede.562.gr.

4.J.A.Lindhout.495.gr.

5.H.Hoogervorst.348.gr.


Kotskom (Rotterdam)20-03-16

Hans: zaterdag de eerste wedstrijd gevist met de witvissers van Groot Rotterdam. Deze wedstrijd was in de “Kotskom” in Prinsenland Rotterdam. Dit is een vijver van ongeveer 200 bij 200 meter met een diepte van 1 meter. Ik had hier nog nooit gevist en kreeg de informatie, van een hier veel vissende deelnemer, dat je zeker tussen de 50 en 60 meter vanaf de kant moest vissen. Ik had het geluk dat ik kantnummer 1 trok wat achteraf de beste plek bleek te zijn. Wij waren met 12 deelnemers. Van deze 12 waren er slechts 4 die aan het eind van de sessie vis hadden gevangen. Ikzelf was de enige die regelmatig een een vis ving. Ik kwam totaal op 8 vissen waarbij 1 grote brasem en een karper van 1,5 kilo. Mijn totaal gewicht was bijna 5 kilo. Maar bij deze wedstrijden gaat het niet om de meeste vis maar om de zwaarste. De zwaarste brasem die gevangen is was rond de 2 kilo. Als het wat warmer is ga ik hier zeker nog een keer terug want volgens de mijn tipgevende deelnemer kan je hier veel vangen.


Heimanswetering (Woubrugge) 19-03-16 /6C - NO4 - bewolkt

Rinus: ook vandaag in de 2e comp.wedstrijd van HSW hebben we weer te maken met gure weersomstandigheden. Vissen met de vaste stok, op dit water een geducht wapen, is met de NO wind pal tegen geen plezier en voor menigeen een reden om alleen de feeder uit te pakken. Stok of feeder het maakt allemaal weinig uit, de vangst is en blijft vandaag zeer mager met 15 kilo door 19 deelnemers! Toch zal de stok 'zegevieren' want op kantnr 2 vist RobJ gezien de omstandigheden een prima 2,3kg bij elkaar en dat is voldoende voor de overwinning. Ron zit daar met zijn 2kg een paar ons achter en wordt tweede, terwijl Gerard op de kopstek 1,4kg aan de haak (feeder) slaat en derde wordt. Zelf vis ik op nummer 10 en kan daar geen potten breken, met 3 blieken en 2 posjes aan de feeder, vaste stok geen beet gehad, kom ik op 850gr en een 8e plaats.


Aarkanaal (Nieuwveen) 16-03-16 /5C - O4 - half bewolkt

Rinus: de start van de ouderencompetitie van HSW (19 deelnemers ingeschreven, 17 aanwezig) is vrij bedroevend qua resultaat, als je de gezamenlijke vangst van 5,8 kilo bekijkt. Voordien was er redelijk gevangen in het Aarkanaal, maar nu na weer een koude nacht en met een verrekte gure wind uit het oosten is de vis volledig passief. Met geluk kan je één brasem al dan niet met een bliekje of voorntje aan de schubben komen, maar daarmee heb je het wel gehad. Slechts vijf deelnemers mochten het geluk van deze ervaring smaken. Al met al raken we hierdoor niet van streek, er zullen op zeker betere tijden komen. Zelf loot ik op nummer 17 (je kan maar vast staart gehad hebben!?) en vis vóór de pauze een bliek en 2 voorns met de feeder en 2 voorns met de stok bij elkaar. Na de pauze krijg ik nog één keer beet, een voorn, bij elkaar nog geen kilo. De uitslag: 1. Piet de Groot 1.650 gr, 2. Rob Jenner 1.300 gr, 3. Gerard Reijm 1.140 gr, 4. Rinus Reichard 920 gr, 5. Dick Rijsdam 830 gr.


A/R Kanaal (Loenersloot) 15-03-16 /6C - NO3 - bewolkt

Henk: Visclub De Brasem uit Ter Aar. Zaterdag 12 maart was op een na de laatste wedstrijd van en voor de winter competitie. Er werd wederom gevist in het Amsterdam-Rijnkanaal te Loenersloot.Het was deze keer goed weer en er werd een aardig visje gevangen.Er waren 6 vissers die bij elkaar 17.470 gr wisten te vangen. De uitslag was:

1.P.C.Verkerk.4.066.gr.

2.D.Verhage.3.708.gr.

3.S.Pieterse.3.523.gr.

4.J.A.Lindhout.2.306.gr.

5.P.van.Berkel.2.219.gr.


Oude Rijn (Alphen) 15-03-16

Bert: zondag 13-maart 2016 winterkoppel nr 6 van HSV Alphen bij windverwachting NO kracht 3-4 werd er opnieuw  gekozen voor een bekent parcours en wel de Oudshoornseweg waar we al meerdere keren leuke vangsten verwezenlijkt hebben. Maar vangstgarantie is er nooit. Dat bleek vandaag eens te meer. De wind was meer Oost dan NO en de temperatuur was nog enige tijd onder nul geweest. Mogelijk dat hierdoor de vis een beetje van slag was. Dat had duidelijke invloed op de vangst. Door de 6 deelnemende koppels werd totaal 13860 gram gevangen het koppel op kop wist de winst met 4050 gram naar zich toe te trekken de helft van dit koppel viste met de feeder alle overige deelnemers visten met de vaste stok.   Klik hier voor uitslag en tussenstand.


Oude Rijn (Zwamm/N'brug) 13-03-16 /7C - NO3 - zonnig

Rinus: een mooi 'weekendje Oude Rijn' achter de rug met op beide dagen een ééntje gevist, een leuke opsteker in dit nog prille wedstrijdseizoen. Met op beide dagen een verrekte koude start, maar wel zonnig later op de dag en met de feeder gevist, maar hier houdt het wel op met de overeenkomsten.

zaterdag: als we (Rob en ik) om klokslag 05.45 uur nog in het pikkedonker arriveren bij het futenbos - we zijn de 'pineut' om de 1e wedstrijd van HSW uit te zetten - staat de thermometer op -3 maar is er gelukkig nauwelijks wind. Gelijktijdig komen nog twee vissers aanrijden met de bedoeling ook hier te vissen, gelukkig kiezen zij na enig praten en met een tikje onbegrip (!?) eieren voor hun geld en gaan het elders proberen. Van de 21 aanmeldingen voor onze zaterdagcompetitie zijn vandaag 19 deelnemers aanwezig, dus zetten we 8 nummers links en 11 nummers rechts van het bruggetje uit. Om half acht gaat de fluit en kan er gestart worden, een eerste blik leert mij dat het wat betreft de inzet fifty-fifty is tussen vaste stok en feeder. Menig stokker gaat direct na de start een visje vangen maar ziet het beetpatroon van lieverlee verzanden in geen of slechts minimaal resultaat. Zij moeten het vandaag afleggen tegen de feederaars die hier en daar toch grotere vangsten boeken. Zelf zit ik op nummer 7 en leg twee feederplekken aan, één in het midden en de ander zo'n 10m uit de overzijde, nog verder naar de oever toe kruipen heeft mijns inziens (nog) geen zin. Om een lang verhaal kort te maken, ik krijg in totaal 8 aanbeten alle op de 'verre' plek en die leveren 3 blieken en 5 platten op waarvan de grootste 57cm is. Met 6.980gr is de eerste overwinning v/h seizoen binnen. Aat en Herman zitten op de nummers 3 en 4 en vissen (ook) met de feeder een gevarieerde vangst bij elkaar goed voor de plaatsen twee (4.450gr) en drie (3.290gr). RobJ vist op het gedeelte rechts van het brugje met 2.340gr keurig naar een vierde plaats. Gert komt op stek 8 met 2.140gr weg met een vijfde plek.

Anja Groot in haar element

zondag: een heel ander verhaal met een (voor mij) bijzondere wending. Op weg naar de loting in café Gezwam is het wederom enkele graden onder nul maar nu gepaard met een fors windje uit NO, voor de deelnemers in vak B (waaronder ikzelf) betekent dat tegen wind vissen. Bij de loting liggen er nog heel wat kokertjes in de 'B-emmer', alle op de zij en slechts één koker staat overeind, die is voor mij. Hilariteit natuurlijk bij de omstanders als blijkt dat nummertje 38 uit mijn koker komt, het meest gewilde lootje sinds vorige week vanwege de overall winst met 11kg op deze stek. Nuchter blijven is mijn devies, eerst maar eens vissen en dan om twee uur kijken hoe de voorspellingen uitpakken! Aangekomen op steknr 38 vraag ik mij eigenlijk af wat er zo bijzonder is aan deze stek, het water is hier op dit traject op zijn smalst en aan de overzijde is het vrij ondiep. Wel is het zo dat de oever daar met wat struiken, een vlondertje en hier en daar een gaatje vrij grillig is en het blijft natuurlijk een kopstek en dat is zonder uitzondering altijd gunstig op de Rijn. Ik heb vandaag dus maar één buur(vrouw in dit geval) en dat blijkt Anja Groot te zijn, wereldkampioen bij 'zoetwatervissen dames' en bovenal een gezellige tegenstander. Een lust voor het oog om te zien hoe zij haar spulletjes op orde heeft en haar zaakjes aanpakt, daarnaast gaat zij 'bloedfanatiek' de strijd in en dat zijn toch de kenmerken van winners. Ongeacht waar ik kom te zitten heb ik mij voorgenomen vandaag alleen de feeder in te zetten, gezien de ervaringen van vorige week moet het immers van de platten komen....!? Ik maak voerstekken kortbij op 12m, 7-8m uit de overzijde en op 2m van de andere oever. Alle drie de stekken geven vis maar de verwachte brasem blijft uit. Sterker nog, één (verdwaalde) platte had bij wie dan ook de sectorwinst opgeleverd. Het is kommer en kwel bij de meeste deelnemers, er worden enkele nullen genoteerd en met gewichten van 1-2 ons scoor je nog enkele punten. J. Wensveen scoort met 420gr een drietje en dus gaat de strijd om de plaatsen 1 en 2 tussen Anja en mij. Zij krijgt op een gegeven moment de vis (voorntjes) aan de praat maar dat gaat weer over en ze blijft met 14 stuks steken op 700gr en een 2-tje. Zelf kom ik over de hele wedstrijd gezien al schrapend uit op 15 voorns (waarvan 1 scheppertje) en 860gr en dat levert de sectorwinst en uiteraard het pooltje op, het kon slechter! Oud-koppelmaat Jan Brouwer 'flikt' in vak D hetzelfde en wint dit vak met 3 vissen en 840gr, de resultaten zijn daar naar verluid net zo dramatisch als hier. Op naar dag 3 en hopen op wat gunstiger weersomstandigheden en uiteraard op een goede loting. Tip: de nummers 38 en 78 leverden al twee 1-tjes op!! Klik hier voor de volledige uitslag en tussenstand.


N-H Kanaal (Landsmeer) 13-03-16

Erik: vandaag hebben we met 4 man meegedaan met een wedstrijd van Bouke v.d. Ploeg in het Noord Hollands Kanaal nabij Landsmeer met 2 vakken van 16 man. Berry en Ron zaten in het 1ste vak en Hans en ikzelf in het 2de vak. Er stond een gemeen tegenwindje waar de ene meer last van had dan de ander, vanwege het feit dat er niet overal bebouwing aan de overkant was. Om 9.30 zijn we gestart en na een moeilijk begin toch de 1ste kolblei, gevolgd door de 1ste losser. Na anderhalf uur had ik een stuk of 7 blieken, maar er ook al 4 verspeeld. De vis beet extreem voorzichtig en met  die weke bekken van de blieken, ben ik overgestapt naar een iets zachter elastiek. Toen begon het beter te lopen, maar af en toe schoot er toch weer één los. Op een gegeven moment leek de vis een periode verdwenen maar het laatste uur had ik ze er weer goed op liggen en ving nog de nodige blieken, met enkele iets grotere erbij, maar helaas geen echte platte. Alles met 2 pinkies. Met 7.880 gram, toch een aardig gewicht, maar op de kop werd er 12 kg. gevangen en op de hogere nummers waren er meerdere vissers rond de 9 en 10 kg, ik kwam dus net te kort. Links van me zat een 13 jarige knaap uit Alpen aan den Rijn, genaamd Lucas, die het ook hartstikke goed deed. In het begin zelfs heel goed, maar helaas viel het bij hem later stil. Met rond de 3,5 kg. toch knap. Ik vind dat hij klasse gevist heeft, zeker op deze leeftijd. Daarnaast zat Hans Speulman, die ook vrij snel mooie blieken ving, maar waar het later ook minder werd. Hij zat vlak naast een fuik, zal er ook geen goed aan gedaan hebben, vermoed ik. In het andere vak zat de overall winnaar Christiaan Surquin die ruim 16 kg. had.  Berry deed het daar goed met 8.780 gram en kwam nog geen ons tekort voor een eindprijs. Ron zat op een plek vol in de wind en zat in de 3 kg. De vangst was in dit vak ook meer plek gebonden. Met wat meer ervaring in dit water moet het ons lukken om net die paar extra vissen te kunnen vangen. Was weer een mooie ervaring, die pure blieken viss erij en dank aan Bouke voor de prima organisatie.


Heimanswetering (Alphen) 13-03-16

JanV: na vorige week redelijk gevangen te hebben in de Gouwe mij voorgenomen om dit weekeinde weer hier te gaan vissen maar met een pal oosten wind 3 / 4 op het handje en een temperatuur van rond 0 graden toch maar gekozen voor een plek met de wind in de rug en wel de Heimanswetering bij de haven. Daar aangekomen zaten net een 3 tal vissers die nog niets gezien hadden maar er wel vertrouwen in hadden. Na de spullen opgesteld te hebben gekozen voor de vaste stok van 11 meter met een dobber van een half gram onderlijn 8 en haak 16 met twee maden, vier kleine balletjes voer en vissen maar dat viel tegen. Na een half uur mijn eerste beetje wat bijna niet te zien was en een mooie maat voorn als resultaat hierna op de zelfde manier nog een paar blieken en toen was het over. Begonnen met de haak net aan op de bodem dus deze wat dieper gezet en dat leverde ook nog wat visjes op. Uiteindelijk had ik om 12.00 uur 9 visjes, mijn buurman rechts had er 3, die links zat had 2 vissen waarvan er één een redelijke brasem was daarnaast iemand die geen vis had en diegene die het dichts bij de meerpaal zat had kreeftje en ik geloof een klein voorentje al met al een slechte morgen voor iedereen. Alphen zat aan de Oudhorenseweg te koppelen heb er even staan kijken om half acht en hier vingen ze wel vis om die tijd, ik weet niet hoe het verder is gegaan. Volgens zeggen zat er bij de betonfabriek aan de wetering iemand die de vis wel aan de schubben kwam.


Leidsche Vaart (Lisse) 10-03-16 /9C - ZO3 - zonnig

Theo: afgelopen woensdag leek het een aardige dag te worden om weer voor het eerst in 2016 de hengel weer ter hand te nemen. Dinsdagmiddag voor het werk even naar Sam hengelsport om wat kleine en grote maden te halen en wat casters. Door de late avonddienst pas de volgende morgen om 9.00u een voertje aangemaakt. Maar naar  buiten kijkend was de zon niet te zien en stond er een harde Z-O wind 5. Waar moet je heen hier in de buurt van Noordwijk? Mijn keuze was gemaakt en het moest de Leidse -Vaart bij Lisse worden achter het bos, dat hield de wind goed tegen. Het was koud toen ik om 10.50u arriveerde bij de Leidse -Vaart en jawel, er zat reeds één visser op het eerste stuk maar die was al aan het inpakken! Dat beloofde dus niet veel. Even gestopt en gevraagd of het nog wat was? Zijn antwoord was niet echt om warm van te worden, namelijk dik 2 uur gezeten en slechts 1 keer beet en 1 voorn. Besloot toch om iets verder uit te pakken op een mooi rustig stuk. Kanussie weer opbouwen, spulletjes eraan, kortom ik had er effe zin in. Peilen met de hengel en op zo'n 8 meter uit de ant had ik het diepste gedeelte van de vaart te pakken. Lichte stroming naar Haarlem, dus een  dobber van 1 gram erop en peilen met staande haak 18 erop met 8/00. Nou mensen om iets over 11.30u cupte ik 5 voerballen met wat kleine maaitjes en wat castertjes erin, het feest kon beginnen. Nou niet dus, na 1.5 uur vissen kreeg ik voor de eerste keer beet met als resultaat een voorn. Daar word je toch niet vrolijk van, maar ja die vorst nog steeds 's nachts is natuurlijk niet best. De stroming was wat harder geworden, dus een 2 grams pen erop gezet met een flinke sleep van 40 cm en 3 kleine maaitjes op de haak. Na zo'n half uur ging de dobber tegen de stroom inlopen en warempel de eerste platte van 2016 kon ik scheppen. Ijskoud was die maar wel mooi. Zo liep het al tegen kwart over 3 toen de dobber nog een keer wegzakte en jawel platte nummer 2  lag in het netje. Om 15.30u besloot ik te gaan opruimen en waren de eerste vissen van het jaar toch weer binnen. Laat het aub wat warmer worden dan ga ik zeker volgende week weer op pad.


Aarkanaal (Nieuwveen) 09-03-16 /5C - ZO5 - half bewolkt

Rinus: vandaag enkele uren in het kanaal gevist bij de ijsbaan met de vaste stok op 11m. Door de erg vlagerige wind was het moeilijk om scherp te vissen. Dit was helaas wel nodig want de vis werkte echt niet mee. Met 1 of 2 pinkies op haakje 20 lukte het om met pijn en moeite 8 ondermaatse visjes te vangen + zomaar uit het niets een brasem van een kilo. Verder ook geen vis zien springen op één keer na, toen kwam naast de dobber nog een platte boven kijken.


Oude Rijn (Alphen) 08-03-16 /6C - W3 - half bewolkt

Bert: zondag 06-03-2016 de zesde uitvoering van de wintercomp ind van HSV Alphen gevist bij prettige weersomstandigheden in de Oude Rijn parcours Oudshoornseweg. Net als bij de Heimanswetering huizenzijde ook hier opletten om niet te verzanden in de hondedrollen. Maar met een windje uit Noordelijke richtingen kun je hier verder prima uit de voeten om een leuk wedstrijdje te vissen. De vorige keer dat we hier visten werd er al aardig gevangen, maar vandaag was het bijzonder goed. De 13 deelnemers wisten gezamenlijk bijna 70 kg te vangen waardoor de meeste deelnemers hun totaalvangst tot nu toe wisten te verdubbelen. Bijzonderheid is verder nog dat de eerste vijf in de uitslag met de vaste stok visten.


Gouwekanaal (Gouda) 08-03-16

JanV: zo jullie eerste wedstrijd zit er op en om dat het zulk mooi weer was ben ik ook gaan vissen maar dan in de Gouwe bij de sluizen maar dan iets verder op de broekweg ongeveer ter hoogte van de splitsing naar het stroomkanaal. Vanwege het mooie weer eerst de vaste stok gepakt op 11 meter met een dobber van 0,5 gr, onderlijn 0,10 met haak 16. Na een goed half uurtje ging de dobber mooi langzaam onder en de eerste vis een winde van rond de 30cm. een feit. niet veel later volgde er een mooie brasem en daarna nog een beet die ik miste en toen was het op. Voor die tijd ook een lichte feeder klaargezet op een afstand van ong. 35 meter en al wat korfjes gebracht, hier een onderlijn van 0,12 met een haak 12 en 70 cm lang aan gebonden en toen hier mee verder. Gelijk met de eerste inworp heel kleine tikjes op de top dus vis zat er wel. Opnieuw ingeworpen en weer een paar tikjes maar hier wel op aangeslagen wat ook een mooie brasem opleverde hierna volgde er in een aanvaardbaar tempo nog enkele scheppertjes. Nogmaals met de vaste stok geprobeerd maar geen beet te krijgen dus toch de feeder maar weer maar met een dunnere en kortere onderlijn met een kleinere haak en dit leverde toch nog een paar vissen op. Aan het eind van de morgen 14 vissen op de teller waarvan er 12 geschept moesten worden, geschat gewicht tussen de 3 en 3,5 kilo. Naast mij kwam nog iemand uit Boskoop vissen maar alleen maar met de vaste stok op 13 meter. De vis zat niet onder de kant hij had tot dat ik wegging 1 vis en volgens zijn zeggen alles geprobeerd op, boven en tegen de grond, lichtere dobber korter bij maar niets hielp. Volgende week beter en waarschijnlijk weer in de Gouwe.


Oude Rijn (Nieuwerbrug) 06-03-16 /5C - NW2 - bewolkt

Rinus: de kop is eraf, met de start van de John Kooij 4-daagse is de eerste (grote) wedstrijd van het seizoen een feit. Ca. 140 deelnemers zijn af gekomen op deze meerdaagse wedstrijd, Café Gezwam in Zwammerdam is dan ook weer goed gevuld tijdens de loting op deze eerste zondagmorgen in maart. Er wordt gevist in vier vakken van 36, elk vak bestaat uit twee sectoren van 18. Omdat er wat onduidelijkheid bestond over de beschikbare trajecten heeft John te elfder ure een switch gemaakt en het bekende ´futenbos´ eruit gehaald en daarvoor in de plaats traject ´Koudekerk´ opgenomen. Hierdoor is tevens sector 2 van vak C enigszins 'verbrokkeld' uit de bus gekomen. Natuurlijk geeft dit wat reuring onder de deelnemers, maar uiteindelijk blijft het trekken van het juiste loodje toch een belangrijk facet.  Omdat ik op dit moment nog niet beschik over de officiële uitslag beperk ik mij met informatie tot sector 1 van 'vaste stok' vak A, hierin loot ik namelijk zelf op nummer 13 voor de eerste wedstrijd (hierna ga ik op volgorde naar vak B, C en D). Aangekomen op mijn stek loop ik niet over van enthousiasme net als mijn linkerbuur Koos de Boer, die precies in de knik in de oever zit iets voorbij de picknicktafel. Hij heeft voor een groot deel zijn batterij al op orde en is er helemaal klaar voor ofschoon hij 'nog geen visje heeft zien springen'! Rechts op nummer 12 ontmoet ik Jan Wagensveld die na enige twijfel over de afstand de stok gaat inzetten op 13m, drie topsets met prima dobbers secuur uitlood en gezien de goed gevulde aasbak en voeremmer voor 'volle bak' gaat. Zelf zet ik in op 11,5m waar weinig meer dan 1,5m water staat, aan topset 1 monteer ik een 1 grams dobber voor de 'staande haak'. Topset 2 is wat zwaarder uitgevoerd voor het 'leunwerk'. Er staat een zwakke stroming richting Alphen en er is nauwelijks wind, dus perfect om met de stok te vissen. Als ik na een kwartier in mijn omgeving nog niemand een visje ziet vangen ontstaat er toch lichte twijfel of het geen hele lange zit zal worden!? Maar juist op dat moment verdwijnt het puntje van de dobber voor de eerste keer onderwater, het resultaat is een voorn van 15cm en in elk geval van de nul af! Warempel gaat 10 minuten later de dobber weer onder - had inmiddels voor het eerst topset 2 ingezet - en dit resulteert in een klein platje. Nog steeds zie ik niemand om mij heen wat vangen! Maar dat veranderd want halverwege de strijd is het ineens raak bij buurman Jan, heel voorzichtig haalt hij een redelijke platte binnen, ook hij is van de nul af. Voorlopig zijn dat voor ons de laatste wapenfeiten en na 'alles te hebben uitgeprobeerd' is het verder slechts een kwestie van afwachten. Dat wordt voor beide nog beloond want we krijgen nog één keer beet, voor mij levert dat nog een maatvoorn op maar voor Jan met nog vijf minuten te gaan een dikke platte, heeft zijn 'alles of niets methode' toch vruchten afgeworpen. Met 1,8kg eindigt hij op een 5e plaats en zelf kom ik met 680gr niet verder dan 7e, linkerbuur Koos ziet helaas zijn dobber geen enkele keer ondergaan. Maar natuurlijk zijn er altijd weer uitschieters, als je hierover in deze situatie mag spreken. Zo ondervindt Wim v/d Helm op staartnr 18 naast het gemaaltje dat zo'n stek niet altijd voordelig uitpakt. Halverwege de wedstrijd gaat het gemaal enige tijd aan en vanaf dat moment is het over met de beet, deze komt weer terug als 10 voor twee het gemaal weer uit gaat. Ondanks dat haalt hij gezien de omstandigheden een acceptabele 4kg boven water. Hij wordt echter afgetroefd door Marco Hofman die op kantnummers 6 één ons meer aan gewicht op de schaal legt en met 4,1kg keurig sector 1/vak A wint. Proficiat. Voor uitslagen en standen klik je op deze link.

Oude Rijn (Alphen) 29-02-16 /5C - NO3 - zonnig

Rinus: wat een heerlijke dag vandaag (om te vissen), maar zulke dagen staan in de winter per definitie niet garant voor een goede vangst, alhoewel....? Gisteren (zondag) was - naar horen zeggen - de vangst over het algemeen niet 'verkeerd' ofschoon weer en wind toen schraler waren. Toen werd er op de bekende trajecten tussen Alphen en Zwammerdam redelijk gevangen met uitschieters van ca. 8kg met de feeder bij 'witte hek'. Maar het kan nog gekker want op het vaste-stok-traject v/d 4-daagse in Nieuwerbrug werd in een onderling wedstrijdje van John Vallen het vak bij de vangrail gewonnen met ruim 23kg met verder nog gewichten van 18, 15 en 11kg (??), terwijl in het vak richting Woerden 13 kilo hoog was. Bijzonderheid: deze vangsten werden gerealiseerd met de feeder, dus de vaste stok moest het onderspit delven. Doch al met al zijn deze ontwikkelingen niet verkeerd, er zit vis!

Vandaag zijn de vangsten op sommige plekken (veel) minder, niettemin wordt er een visje gevangen al moet je er soms behoorlijk moeite voor doen. Zelf pak ik bij de 'perenbomen' alleen de vaste stok uit op 11m en vis van 11.30-16.00 u. Na een zeer twijfelachtig begin met na een uurtje slechts 7-8 visjes op de teller gaat het steeds beter 'lopen' al blijven de aanbeten uiterst minimaal. Uiteindelijk kom ik tot 40 stuks waarvan ca. 20 scheppertjes en de laatste drie tot de categorie 'kleine platjes' horen. Dat er wel degelijk ook met de feeder te vangen is laat WimvdH zien, even verderop vist hij 37 stuks met een (naar eigen zeggen) gemiddeld gewicht van 2-3 ons bij elkaar, ook niet verkeerd dus. Echt, zulke heerlijke dagen zijn meer dan welkom!


A/R Kanaal (Loenersloot) 29-02-16

Henk: Visclub de Brasem uit Ter aar. Zaterdag 27 februari was weer een wedstrijd van en voor de winter competitie, deze werd wederom gehouden in het Amsterdam-Rijnkanaal te Loenersloot.Er waren 8 vissers die een totaal van 9.088.gr vis wisten te vangen,dus niet al te veel.Maar beter wat dan niets. De uitslag was als volg:

1.S.Pieterse.5.267.gr.

2.P.van.Berkel.1.900.gr.

3.D.Verhage.1.009.gr.

4.B.Wassing.475.gr.

5.P.C.Verkerk.281.gr.


Oude Rijn (Zwammerdam) 27-02-16 /3C - NO3 - zonnig

Rinus: gebruikelijk druk op het traject Alphen-Zwammerdam, en niet alleen vanwege het mooie weer en gunstige wind....! Ik schuif aan op het parcours ijsbaan-futenbos waar naar schatting wel een 15 hengelaars zitten. Aangezien er vandaag meer bezoekers langs komen en ik daardoor meer gesprekjes aanknoop dan gewoonlijk, krijg ik een aardig beeld van de huidige vangsten op dit bijzondere stukje Oude Rijn, waar zelfs oud-collega en fanatiek wedstrijdvisser Joop (op doorreis naar Deventer) even zijn feeders komt (af)stellen voor volgende week. Aardig wat hengelaars zetten vandaag de vaste stok in en dat blijkt een goede zet te zijn want de vis reageert nauwelijks op het aangeboden aas en dan is dikwijls de stok het uitgesproken wapen. Ook gisteren bleek deze situatie zich voor te doen, al haalde Jacco toen wel een acceptabele 5kg boven water met de stok, maar moest Sipko constateren dat de feeder  minder opleverde. Vandaag brengt de vaste stok zo'n 25 visjes (met uitschieter tot ca. 40 stuks) op de kant en menigeen heeft daar een brasem bij zodat toch nog redelijke gewichten worden gescoord. De feeder blijft zeker in aantal maar ook qua gewicht achter bij de stok. Kon ikzelf j.l. dinsdag nog ruim 5kg binnen halen met de feeder, vandaag kom ik nog niet eens tot de helft met mijn 15 visjes waarvan het merendeel te tillen is. Maar.... er zijn ook uitzonderingen en daartoe behoort HSW-er Tinus die rechts van het brugje, op zijn gemakkie vissend met de feeder in het midden, 17 mooie vissen vangt waarvan 5 dikke platten en een uit de kluiten gewassen baars die (volgens Tinus) de halve meter haalt. Er doen ook verhalen de ronde dat er afgelopen weken op dit parcours een aantal dikke zeelten zijn gevangen en dat zijn weer mooie bonusvissen om een karig vangstgewicht op te krikken, maar ze zijn wel met de feeder gevangen, zowel op korte als lange afstand....! En zo zijn we weer bij af en gaan we het gewoon volgende week zondag beleven waar, hoe en met welke hengel er 'gescoord' zal moeten worden.


Heimanswetering (Alphen) 24-02-16 / 5C - NW3 - half bewolkt

Bert: 21-02-2016 De vijfde winterkoppelcomp van HSV Alphen gevist in de Heimanswetering. Hier konden we gelukkig de westenwind kracht 5-6 min of meer ontwijken. Met de 6 deelnemende koppels was het net mogelijk om achter de bosjes te kruipen om zo een beetje beschut deze wedstrijd uit te vissen. De totaalvangst 15420 gram waarvan het hoogste gewicht op nummer 1 en 2 werd gevangen, de overige nummers waren beduidend minder. Met name op deze plaatsen is het moeilijk om een stukje vlakke bodem te vinden waarop je een visje zou kunnen vangen het is hier vaak berg en dal onder water en dat is meestal funest voor een leuke visochtend.


A/R Kanaal (Loenersloot) 24-02-16

Henk: Visclub De Brasem uit Ter Aar. Zaterdag 13 februari was er weer een wedstrijd van en voor de Winter competitie,deze werd wederom gehouden in het Amsterdam-Rijnkanaal te Loenersloot.Deze keer was het koud om te vissen maar winter vissers hebben het niet zo gauw koud. Er werd ook niet al te veel gevangen n.l maar 5.635.gr en dat door 8 vissers. de uitslag was als volgt:

1.E.Weygertse.2.050.gr.

2.D.Verhage.1.740.gr.

3.B.Wassing.1.018.gr.

4.S.Pieterse.827.gr.


Oude Rijn (Alphen) 23-02-16 / 6C - NW4 - half bewolkt

Rinus: vandaag met de feeder gevist op traject 'witte hek' waar afgelopen vrijdag/zaterdag redelijk is gevangen, nu is de start uiterst moeizaam en valt er bij mij na een uur pas 3 vissen te noteren. Ben ca. half elf hier 'aangeschoven' bij Piet die reeds anderhalf uur bezig is, met de eerste korf een dikke platte binnen haalt, daarna nog wat stuks vangt maar vervolgens ook moet constateren dat het niet loopt zoals je graag zou willen. Het is op deze midweekse dag redelijk druk tussen Alphen en Zwammerdam, niet in de laatste plaats door de naderende Kooij-4-daagse. Ik heb één feeder uitgepakt en hiermee twee voerstekken gemaakt, één op een meter of 5 uit de baggerschuit en ééntje op 20m. Beide stekken geven vis en naarmate de dag verstrijkt valt er steeds meer te 'loeren', maar de aanbeten blijven minimaal. Pinkies, maden en soms een caster zorgen er voor dat er uiteindelijk 17 stuks op de teller staan, voornamelijk scheppers zoals blieken en kleine platjes, met als sluitstuk een 'echte' platte. Het vangstgewicht is vandaag naar schatting tussen de 5-6 kilo. Vooraan bij de perenbomen heeft mijn bezoeker-later-op-de-middag (uit Leidschendam) gevist met de vaste stok, hij kreeg een aantal van 27 stuks op zijn teller waarvan drie dikke brasems. Dat traject staat trouwens niet op het programma van de 4-daagse. Verdere details over vangsten van andere vissers op dit parcours ontbreken mij.


Zuidvliet (Maassluis) 17-02-16 / 2C - ZO2 - zonnig

Erik: ben zondag nog even naar Maassluis geweest in de plaatselijke Zuidvliet. Ik heb er halverwege gevist en geen beet gehad. Meer naar voren (lees binnen) werd wel aardig gevangen, maar daar zat al een plaatselijk wedstrijdje. De heren wisten me te vertellen dat er op mijn stek al vanaf december geen vis meer gevangen werd. De vis is waarschijnlijk meer naar binnen gejaagd door de aalscholvers, vermoed ik. Enkele jaren geleden werd er halverwege nl. ook altijd aardig gevangen. Volgende keer beter met hopelijk hogere temperaturen.


Oude Rijn (Zwammerdam) 17-02-16

JanV: beetje laat maar het nieuws dat ik te melden heb is niet spectaculair. Zondagmorgen toch nog maar de deur uit gegaan om te gaan vissen en wel in de Oude Rijn bij het futenbos, was wel laat en het was knap druk aan de rijn maar er was nog wel een plekje over. Het was koud aan de waterkant met zo nu en dan natte sneeuw en regen en daar door gekozen voor een feeder op een afstand van 25 meter. Zoals altijd eerst een paar korfjes gebracht en daarna vissen, het eerste uur geen beet gezien en vele met mij maar toen kwam er toch een beetje en dat was een klein bliekje bijna gelijk gevolgd daar een klein scheppertje en toen was het weer over. Heb hierna nog een keer wat op de top gezien maar om 12.15 uur was het over voor mij. Naast mij zat Piet Kruit en die wist nog wel zijn visje te vangen toen ik wegging had hij 6 vissen. W. v d Wal zat daar weer naast maar ik ben vergeten om te vragen hoeveel hij had. Iets verderop zat Alphen te vissen en daar had de winnaar ruim 5 kilo gevangen aan de vaste stok zijn buurman had ook ruim 3 kilo en verder weet ik het niet. Weer een morgen om snel te vergeten.


Heimanswetering (Alphen) 17-02-16

Rinus: twee middagen doorgebracht op de afgebeelde stek, al moet ik vandaag een aantal meters naar links opschuiven tegen het hek aan, zo'n foto heeft namelijk wel degelijk aantrekkingskracht.....! Niet minder dan 8 hengelaars bezetten dit gedeelte van de oever, maar er is plaats genoeg. Twee superdagen qua weer met een (heel) zachte ZO wind in de rug en volop zon. Beide dagen gevist met de vaste stok en een dobber 0,5 gram volstaat, onderlijn 08/00 en haakje 18 met daarop voor 80% pinkies maken de lijn compleet. Dat de vangst op twee opeenvolgende dagen dikwijls niet dezelfde is, moge duidelijk zijn. Vandaag is het een stuk minder en dat moeten enkele broeders in Petrus helaas ondervinden, bovendien is de gevangen vis (veel) kleiner dan gisteren. Oorzaak: een tweede nog koudere nacht wellicht? Vandaag kom ik uit op 25 stuks, maar het gebiedt mij te zeggen dat daar naast enkele scheppers toch ook een 10-tal kleine baarsjes bij zitten. Gisteren bleef ik 'steken' op 18 stuks maar wel nagenoeg alle maatvissen en ca. 10 scheppers waaronder 2 platjes en voorns van rond de 30cm. Beide dagen worden gekenmerkt door zeer voorzichtige aanbeten, het kost moeite om het puntje van de dobber onder te krijgen. Voorlopig hebben we deze dagen weer in de pocket, in het weekend regent het weer...!


Zeg nou zelf, wie wil zo'n 'winterstek' nu niet hebben?


Zo'n stek in 'hardje winter' dat is toch smullen?


Oude Rijn (Zwammerdam) 13-02-16 / 2C - O4 - half  bewolkt

Rinus: ga pas na negenen op pad, maar eerst nog even de voorruit krabben waar ik niet op zit te wachten, waar is die ijskrabber gebleven? Aangekomen bij het futenbos/ijsbaan blijkt de temperatuur mee te vallen, zeker in het zonnetje en achter de plu die ik heb uitgezet ter bescherming tegen de oosten wind, daar zit ik wél op te wachten. Want met die wekenlange harde ZW wind (hier pal tegen) is er weinig aardigheid aan, maar nu met het windje schuin in de rug en een lichte stroompje lijkt het ideaal.....!? Het is druk tussen Alphen en Zwammerdam, ik tel naar schatting zo'n 20-25 vissers, waaronder een klein wedstrijdje vooraan. Mijn buurman vandaag bij de ijsbaan komt uit Haarlem, heeft naar eigen zeggen hier nog nooit gevist en wil graag wat ervaring opdoen met het oog op de a.s. 4-daagse. Dan zit je goed hier want ook vandaag wordt er weer een visje gevangen al is het de eerste uren minimaal, om 12 uur staat mijn teller slechts op 5 (bliekjes)! Beide hebben we de feeder 'uitgepakt' op een kleine 20m en 10m uit de overzijde en beide stekken geven uiteindelijk resultaat. In de middag begint het beter te lopen en krik ik het aantal vissen op naar 20, bliekjes en voorns, verrassend genoeg zijn laatstgenoemden groter dan de bliekjes. Maar voor enkele echt 'zware jongens' moet ik tot rond 14 uur wachten, binnen de drie kwartier volgen dan een drietal flinke platten. Ben inmiddels teruggeschakeld naar een kortere onderlijn en haakje 16 waarop 1 made of 2 pinkies, zelfs dan zit bij twee stuks de haak 'geslikt'. Ook vandaag weer bezoekers en op die manier blijf je aardig op de hoogte van wat er verder afspeelt aan de Rijn. Zo wist RobP me te melden dat hij vandaag in Bodegraven dorp niet verder kwam dan 5-6 visjes, dit in tegenstelling tot eerder in de week wanneer - overdreven gezegd - de brasem er opgestapeld lag, er wordt gefluisterd van aantallen van 15 stuks door DickV. Ook het 'vaste stok' vak in Nieuwerbrug geeft weinig reden tot juichen, weliswaar weet Cor er een 15 stuks te vangen maar daar zeker geen winnend gewicht mee te zullen scoren. Op mijn traject verderop tegen het futenbos bij de 'oude grindhopen' (wie weet het bestaan ervan nog) blijkt Daan wel te scoren, met de vaste stok vist hij ruim 40 voorns en blieken bij elkaar met een zeer acceptabel gewicht van 4,5kg.


Oude Rijn (Zwammerdam) 10-02-16 / 6C - W4-5 -  bewolkt/regen

Rinus: ondanks minder gunstige wind (W4-5) dwars over het water toch mijn zinnen gezet op een dagje feederen nabij futenbos, een zelfde gedachte hebben de mannen uit Utrecht en vissend voor Sanders, ook zij willen de zaak hier in ogenschouw nemen met het oog op de naderende 4-daagse van Kooij. Hoewel hier tot nog toe redelijk is gevangen is de start vandaag alles behalve dat, daarbij stroomt het nog behoorlijk waardoor de top er aardig 'in staat', de beet moet dus wel behoorlijk zijn wil je wat op de top zien. Het gevolg is natuurlijk dat je meerdere malen uitgekauwde maden terug krijgt maar soms zit er ook een 'echte' beet tussen. Eén van de buren heeft naast de feeder ook de vaste stok op 6-7m ingezet en die levert hem met name in het begin een leuk aantal kleine bliekjes op, er is in elk geval wat te loeren. Dat op dit stukje Oude Rijn nog steeds kapitale brasems zitten laat hij in het laatste uur zien door enkele exemplaren uit het midden te halen. Zo hebben zij de reis niet voor niets gemaakt zullen we maar zeggen. Zelf kom ik tot 16 stuks, 4 platjes, 2 voorns en een 10-tal blieken. Voornamelijk gevangen op de korte afstand van ca. 20m met maden/casters. Op 'ver' nagenoeg geen beet gehad, vermoedelijk ook door die harde stroming. Van de Oude Rijn in Bodegraven-dorp (the place te be in de afgelopen weken) bereiken mij berichten dat, ofschoon het wel minder is dan voorheen, er door de 4 HSW-ers toch weer brasem wordt gevangen. Denk daarbij aan aantallen in de orde van 4-6 de man. De Rijn blijft ons boeien.


Oude Rijn (Koudekerk) 07-02-16 / 7C - ZW4 - half  bewolkt

Bert: de vijfde wintercomp ind van HSV Alphen gevist met 14 deelnemers in de Oude Rijn tussen Alphen en Koudekerk. Nummer 1 was geplant bij het sluisje en het laatste nummer stond een stukje voorbij de z.g groene kast ofwel het gemaaltje. De omstandigheden:  een behoorlijk briesje uit het Zuid Westen en droog weer het water stroomde een beetje richting Koudekerk dus de verwachting was dat door een ieder redelijk vis gevangen zou worden. Maar de waarheid is beduidend anders. In het begin werd er vrij snel hier en daar een visje gevangen, maar na een uurtje werd dat al snel minder wat uiteindelijk resulteerde in een gezamenlijk gewicht van 9550 gram. Arie v d Laken vissend op de staart werd met 2250 gram de winnaar van deze ochtend. De eerste 5 vingen hun vis aan de vaste stok tussen de 11 en 13 meter met als aas meest kleine maden.


Oude Rijn (Koudekerk) 06-02-16 / 8C - Z5 -  bewolkt

Rinus: Martijn, jonkie van onze wedstrijdgroep, wil vandaag weer mee, hij heeft nog wat 'wijze lessen' in het feederen nodig. Van harte welkom jongen, ogen en oren open houden en veel vragen is alvast een eerste advies. Dat hij dingen aanneemt en onthoudt van de vorige keer zie ik direct aan zijn handelwijze, bovendien heeft hij zijn spulletjes tiptop in orde. We kiezen voor de Oude Rijn bij Koudekerk, niet alleen vanwege de forse wind maar ook omdat daar altijd wel een visje te vangen is, al moet je er vaak (veel) moeite voor doen. Maar gaat het daar juist vandaag niet om? Wij hebben er in elk geval zin in, of de vis er ook zo over denkt moeten we afwachten. Aangekomen bij de 'konijnenboer' zitten al vier vaste-stokkers in de hoek dus gaan we iets meer naar rechts richting sluisje zitten. We zetten de feeders in op afstanden van 17-18m en op 3/4, voeren enkele korfjes en starten met vissen op 'kort'. Ik hou in de beginfase de vier 'stokkers' in de gaten maar zie daar weinig beweging, ook bij ons is er op de beginafstand van 17m weinig te beleven. Daarom probeer ik al vrij vlot de verre voerstek en zie spoedig wat tikjes op de top, er zit dus vis! Martijn volgt mijn veranderde tactiek maar ziet vooralsnog niets. De tikjes op mijn topje gaan op echte aanbeten lijken en enkele daarvan resulteren binnen drie kwartier in twee platten, een bliekje en een voorn. Daarna is het heel lang stil en is in het vervolg van de dag slechts nu en dan een vis(je) te vangen. Veel wisselen van aas en op gezette tijden ook van afstand lijkt tot resultaat te leiden, dat schijnt ook bij Martijn te werken. Hoofdzakelijk op de korte afstand peutert hij nog een 8-tal blieken en voorns uit het water en benadert hiermee in zekere mate mijn eindtotaal van 13. Qua aantal moet ik straks in de competitie dus op mijn tellen gaan passen....! Wat de vangstgewichten betreft wil hij graag nog wat dieper op de materie ingaan. Dat doen we dan in de volgende les!? De vier vaste stokkers hebben er al lang de brui aan gegeven.


Heimanswetering (Alphen) 03-02-16 / 4C - W4 - half  bewolkt

Rinus: door de toegespeelde vangstinformatie van HSV Alphen, hieronder, ga ik het vandaag ook eens proberen in de Heimanswetering (exact waar deze site voor bedoeld is, doorgeven van vangstberichten). Bij mijn aankomst zit er al een man of vier en er wordt een visje gevangen. Pak links van de bomen/bosjes de vaste stok uit op 11m waar bijna 4m water staat maar ook een erg ongelijke bodem ligt. Cup een paar balletjes en binnen de 20 minuten liggen er twee blieken in het net. Daarna is het geruime tijd erg rustig en pas op het moment dat er vrachtboten en een forse hagelbui passeren en drie vissers het al voor gezien houden, vang ik weer een visje. Maar het wordt nooit druk, vang nog wel een brasempje en twee baarzen, waarmee ik op 6 stuks kom. Voorwaar geen vetpot, maar ook dat kan gebeuren! Er komt weer een hagelbui aan, dus inpakken! Interessant nog te horen dat er ondanks het minder aangename weer aan de Oude Rijn tussen Alphen en Zwammerdam toch redelijk is gevangen, maar dat de vis in de Rijnhaven nog steeds 'zoek' is.


Heimanswetering (Alphen) 02-02-16 / 8C - ZW3 - (half)  bewolkt

Bert: zondag 31-01-2016 de vierde winterkoppelcomp met 6 deelnemende koppels gevist in de Heijmanswetering aan de westzijde tegenover de schroothandel. Lekker ruim uitgezet met nr 1 bij het bruggetje en het laatste nummer net achter de bosjes. Mijn maat en ik troffen het want we hadden het laatste nummer geloot. Achter de bosjes zat je lekker uit de toch wel stevige wind waaiend uit het westen. Ondanks een buitje in de loop van de morgen was het goed te doen. Bij aankomst was de aanwezigheid van vis al te zien niet dat dit garantie voor een leuke vangst is maar het geeft je wel de nodige hoop op een goede afloop. Na het aanvoeren werd er al redelijk snel een visje gevangen de meesten hadden de vaste stok ingezet op 10 tot 13 meter. Met af en toe een kleine periode van mindere aanbeten werd er over de gehele wedstrijdduur vis gevangen dat resulteerde in een gezamenlijk gewicht van 38650 gram. De meeste vis werd verschalkt door het gebruik van soms kleine- maar meestal 1 of 2 grote maden. Zoals bij veel wedstrijden werd ook bij ons op deze dag de kop en staart nummer 1 en 2.     


A/R Kanaal (Loenersloot) 02-02-16

Henk: Visclub De Brasem uit Ter aar. Zaterdag 30 januari was er weer een wedstrijd van en voor de winter competitie,deze werd wederom gehouden in het Amsterdam-Rijnkanaal te Loenersloot. Er waren 8 vissers die bij elkaar 7.523 gr vis wisten te vangen. De uitslag was als volgt:

1.B.Wassing.2.839.gr.

2.S.Pieterse.1.478.gr.

3.E.Weygertse.1.252.gr.

4.D.Verhage.1.156.gr.

5.P.van.Berkel.798.gr.


Binnen IJssel (Haastrecht) 01-02-16 / 11C - WZW6 -   bewolkt

Rinus: met Dirk een paar uur in de Ijssel gevist in de veronderstelling hier enige mate van beschutting te vinden tegen de harde wind, maar dat komt bedrogen uit. Hoe langer hoe meer komt deze dwars op het water te staan met vele cm's hoge golven tot gevolg, uit voorzorg vissen we dan ook niet langer dan 8-9m. In tegenstelling tot vorige week staat er nu geen stroming - is in feite wèl nodig om de vis te activeren - maar tot onze verbazing wordt al rap een vis(je) gevangen. Als we beide aantallen van rond de 30 bereiken (mooie blieken, dikke voorns maar ook ondermaats spul)  besluiten we de stok op te bergen en  het lot niet te tarten op gevaar af met meer hengeldelen naar huis te gaan dan waarmee we gekomen zijn. Zelf plak ik er nog een uurtje aan vast met een licht feedertje en dat levert nog een 15-tal vissen op in dezelfde marge.


Gouwekanaal (Gouda) 30-01-16 / 8C - ZW6 -   bewolkt-regen

Rinus: doe eens gek en pak het Gouwekanaal eens een keer in de winter, was mijn eerste gedachte vanmorgen bij het ontwaken en aldus geschiedde. Maar eerst laat ik een wagon plensbuien passeren, als ik tegen half elf bij het kanaal arriveer (zo'n 300m vanaf de sluis) is het even droog om de spullen neer te zetten, de plu blijft vandaag onmisbaar. Door de hoge garagewand van Fa Stubbe achter me zit ik ook nog redelijk beschut tegen de harde ZW wind. Om 11 uur gaat het eerste korfje richting de 17-18m, op dit brede stuk zomers dikwijls een succesvolle afstand. Binnen een uur heb ik 4 vissen op de kant, een platje en 3 blieken, elk kwartier één. Als dit ritme zo doorgaat ben ik niet ontevreden. Natuurlijk hebben we 's winters hier wel gevangen, maar dat is al enkele jaren terug en met de stok vooraan bij de sluis achter de bomen. Kan niet meer vanwege voorzieningen voor de containerboten om aan te leggen. De volgende drie uren wordt het zeker niet slechter, de aanbeten worden talrijker en meer zichtbaar. Om 15.00 uur staat de teller op 25 maar dat hadden er wel 40 moeten zijn, want het laatste uur veel bliksembeten gehad en daarop een fors aantal keren misgeslagen. Maar we eindigen in stijl want de laatste aanbeet levert een heuse brasem op, naast nog 2 platjes, een handvol dikke voorns en voor de rest (schep)blieken ben ik gewoon tevreden. 3-4 pinkies op haakje 14 en onderlijn 12/00 levert de meeste vis op, 2 piertjes + 1 pinkie op de punt de grootste. Ik hou het op een verrassende vangst, jammer van de vette klei die hier gedeponeerd is om de oever te egaliseren!


Oude Rijn (Bodegraven) 29-01-16 / 10C - ZW5 -   bewolkt

Hans: gisteren heerlijk in het zonnetje en wind in de rug gaan vissen in Bodegraven dorp bij de parkeerplaats onder de bomen. Bij het klaarzetten kwam de bewoner uit het “praathuis” naar mij toe en vertelde dat er een 2 dagen geleden daar ook iemand (Rob P) gevist had en veel brasems gevangen had met de vaste stok. Ik ben gestart met een dobber van 1 gram maar het was al gauw duidelijk dat door de harde stroming vissen met een dobber moeilijk ging worden. Hengel omgebouwd om met “balletje-balletje“ te vissen. Na 5 minuten al de 1ste brasem te pakkken en er volgde de volgende 3 uur nog 10. Alle 11 brasems 40+cm. Tussendoor nog voorns gevangen  tussen de 15 en 20 cm en wat baarsjes. Ook toen de stroom wat minder werd gingen de vangsten gewoon door. Opmerkelijk was wel dat het water erg donkerbruin en troebel was. Al met al een verrassende vissessie.


Oude Rijn (Koudekerk) 27-01-16 / 11C - ZW6 -   bewolkt

Rinus: thuiskomend na een stormachtige middag aan de Rijn bij de 'konijnenboer', waar ik nog net een hoekje in de luwte vind, verbaas ik mij bij openen van mijn mailbox dat met de zojuist ontvangen aanmeldingen voor 23/4 de Regiowedstrijd nu al bomvol zit. En dat slechts anderhalve week na de publicatie van de definitieve aankondiging!!! Nu weer even over het vissen van vandaag, het is uitermate geschikt weer om te feederen en ik maak twee voerstekjes, één op 17m en één op 35m zo'n 15m uit de overzijde. Binnen de 10 minuten al een prachtige aanbeet, alle 4 maden van de haak af, maar ik mis hem wel. Maar kijken wat zo'n snelle aanbeet waard is, nou niet veel want beet nummer twee volgt pas drie kwartier later en die levert wel gelijk een platje op. Daarna volgen nog enkele schepblieken maar blijf vervolgens heel lang op 6 stuks staan. Pas in het laatste kwartier v/h vierde en laatste uur loop ik nog uit tot 9 stuks, 3 platjes en 6 blieken in totaal, magertjes qua aantal dat wel. Alles gevangen op de korte afstand, hoofdzakelijk met maden/pinkies.


Haven (Huizen) 27-01-16

Erik: afgelopen zondag heb ik met Ron en Dennis meegedaan in Huizen aan de reeks van oa Simon v.d. Kolk. We hebben gevist in de laatste “bak” bij het winkelcenctrum en het laatste stuk van het kanaaltje, aangezien de vis steeds meer naar binnen trekt. Ik lootte nr. 7 in het kanaaltje, rechts van Jan van Schendel en links van mij de broer van Arjan Klop. Ik begon met het korte hengeltje en na een moeizaam begin, al meteen 5 mini baarsjes. Een slecht teken, zeker om mee te beginnen. Rechts van me werd in het eerste uur nagenoeg niets gevangen, maar na een kwartier had ik toch de eerste voorn, maar daarna weer teveel baarsjes en maar soms een voorn tussendoor. Ik had alleen hennep gevoerd, dus daar lag het niet aan, maar ik kwam nooit onder de baarsjes uit. T/m einde van de wedstrijd een stuk of 40 voorns en zeker wel 80 baarsjes. Zeer frustrerend. Links van me zat iedereen volop te vangen met bijna alleen maar voorn. Jan van Schendel was het meeste op dreef met bijna allemaal dikkere voorns en maar een paar baarsjes (wel later de nodige possen). Hij won de wedstrijd met ruim 17 Kg. Hij heeft nu al een paar keer op deze plek gezeten en iedere keer met een topresultaat. Als je mijn nog geen 4 kg. er tegenaan zet, dan was het vandaag op zijn zachtst gezegd niet best. Verzachtende omstandigheid was dat de rechterburen ook aanzienlijk minder vinden (resp. 6 en 4 kg), dus het leek er echt wel op dat de vis er bij ons minder was. Volgende keer beter. Dennnis deed het opvallend goed op nr. 2 (net voorbij de chinees). Hier werd de hele winter al kleinere voorn gevangen, maar nu niet. Dennis had een mooie klus echt grotere voorns en zat richting de 12 kg. Jammer genoeg net te weinig voor de prijzen. Ron zat in de bak op een minder nummer en ging richting de 6 kg. De voorn was net niet groot genoeg en hij kreeg ze pas de laatste anderhalf uur echt aan de praat. Weer genoeg stof tot nadenken en ik kom zeker nog terug in Huizen en ga dan voor een aanzienlijk beter resultaat.


Stille IJssel (Haastrecht) 25-01-16 / 13C - Z3 - half  bewolkt

Rinus: op deze (volgens zeggen) warmste 25 januari ooit vis ik met de vaste stok in de Stille IJssel in mijn geboorteplaats en inderdaad in het winterpak zit je er (te) warm bij. Of de vis deze relatief hoge temperaturen ook gaat waarderen is maar afwachten, veel slechter (zoals ik hier en daar vernomen heb) als in afgelopen weekend zal het toch niet worden!? Kennelijk staat de Waaiersluis in Gouda iets open want het stroomt behoorlijk hetgeen minimaal om een dobber van 1,5 gram vraagt. Hiermee is de drift op 11m (waar ca. 2,5m water staat) nog prima te controleren. Het begin is in elk geval hoopgevend want binnen de 5 minuten liggen er twee maatvissen in het net. Maar het vervolg is minder opwindend, het eerste uur blijft zelfs uitermate saai met slechts enkele aanbeten. Dit wordt echter in de volgende uren volledig goed gemaakt want met enige frequentie is er dan een redelijk visje te vangen. Na vier uur vissen staat mijn teller op 42 waarmee ik tevreden ben, zeker als het gaat om de verscheidenheid aan vissoorten want verrassend genoeg worden naast een hele serie (maat)voorns waarvan de grootste richting de 30cm gaat, ook winde, bliek, baars en zomaar uit het niets een dikke platte gevangen. Ook opmerkelijk is dat ondanks de harde stroom het vissen met staande haak meer resultaat geeft dan met een sleep(je). Maden en pinkies zijn vandaag favoriet.


Heimanswetering (Woubrugge) 24-01-16 / 7C - W3 -   bewolkt

JanV: zondag weer eens wezen vissen, maar na twee weekeinden van ziek zijn en andere omstandigheden had ik ook nu beter in bed kunnen blijven liggen. Na een poosje aan de Heimanswetering te hebben gezeten zonder teken van leven (vis) besloten om toch nog maar even naar de Rijnhaven te gaan. Hier was het ook alleen maar drama. Van 9.45 tot 12.15 uur  gezeten en ook hier geen enkele vorm van beet gezien, dus maar vroeg naar huis gegaan. Aan de haven zat ook nog iemand te vissen maar ook hij had toen ik weg ging nog geen enkele aanbeet of iets wat er op leek gezien. Dit was een (vis)weekend om maar gauw te vergeten, volgende keer beter.


Heimanswetering (Woubrugge) 23-01-16 / 8C - ZW3 - half  bewolkt

Rinus: prachtig weer dus gaan we vandaag een paar uurtjes naar de waterkant, de Heimanswetering bij de molen lijkt me een prima optie. Niet alleen omdat hier geen ijs heeft gelegen maar ook vanwege nog alleszins acceptabele vangsten afgelopen woensdag. Maar zoals al dikwijls meegemaakt, mooi weer vlak na een (korte) ijsperiode is geen garantie voor goede vangsten. Op de vaste stok op 12m krijg ik welgeteld 6 aanbeten en die leveren 2 voorns en 4 baarsjes rond de 10cm op. Halverwege de sessie wissel ik een aantal keren met de feeder die ik op 3/4 vast zet en deze levert warempel in het laatste uur nog 2 platjes van 6-7 ons op, opmerkelijk binnen de 10 minuten, daarna niets meer. Maar het kan nog (veel) slechter lees ik op Match Fishing, zo worden er vandaag in het oosten v/h land wedstrijden gewonnen met 30 en 80 gram......!


Oude Rijn (Zwammerdam) 20-01-16 / 2C - NW2 - half  bewolkt

Bert: zondag 17-01-2016 wintercomp ind nr 4 van HSV Alphen gevist met 14 deelnemers aan de Damse Rijn ( Futenbos ). Omstandigheden waren wat het weer betreft ideaal een beetje wind uit het Noorden en de hele morgen een lekker zonnetje in je gezicht. Bij aankomst was de vis duidelijk aanwezig en dat schept natuurlijk de verwachting dat er ook een visje  te vangen zou zijn. Na afloop kon dan ook iedere deelnemer vis ter weging aanbieden in totaal is er 13150 gram gevangen met als winnaar de op staart vissende Henk Groen hij wist met een bonus brasem 1950 gram te vangen. Weliswaar geen topgewicht maar gezien de nachtvorst is dit naar mijn idee niet slecht te noemen.


A/R Kanaal (Loenersloot) 16-01-16 / 3C - N4 - half  bewolkt/regen/hagel

Henk: Visclub De Brasem uit Ter aar. Zaterdag 16 januari was er weer een wedstrijd van en voor de winter competitie,deze keer werd er wederom in het Amsterdam/Rijnkanaal te Loenersloot gevist. Er werd door 7 vissers een totaal van 10.446 gr vis uit het water gehaald. De uitslag was als volgt:

1.S.Pieterse.3.619.gr.

2.P.C.Verkerk.2.580.gr.

3.P.van.Berkel.2.328.gr.

4.J.A.Lindhout.1.498.gr.

5.E.Weygertse.421.gr.


Oude Rijn (Alphen) 16-01-16

Rinus: met een enkel regen- of hagelbuitje op de radar maar verder ook zon kan ik de verleiding niet weerstaan om nog effe 'weg te gaan', zelfs voor mij is het nog niet winters genoeg om thuis te blijven! De Oude Rijn is in de gegeven omstandigheden natuurlijk een optie en zo denken nog twee broeders in Petrus tussen Alphen en Zwammerdam er over. Zelf blijf ik vooraan bij Alphen bij witte huisjes en zet de lichte feeder in op ca. 17-18m en drop voor de zekerheid ook enkele korfjes op 35m. Er staat een behoorlijke stroom richting Alphen maar het korfje van 20gr blijft keurig netjes liggen. De eerste twee inzetten leveren twee bliekjes net-te-tillen op, daarna is het geruime tijd rustig. Toch komt de beet op gang al blijft het allemaal aan de trage en voorzichtige kant. Uiteindelijk staan er na 3,5 uur vissen toch 15 stuks op de teller, waaronder 3 brasems, 5-6 stuks die we onder schepblieken/kleine platjes rangschikken en verder nog wat  bliek-net-te-tillen. De meeste vis is geïnteresseerd in (de combinatie) maden/pinkies met een likje lever, maar met een wormpje op de haak levert de 'verre' stek uiteindelijk ook nog enkele vissen op. Martin is iets verder richting de perenbomen neergestreken en komt met de vaste stok tot 18 stuks, Piet moet ondervinden dat het futenbos vandaag zowel met de stok als feeder weinig resultaat brengt, ondanks het feit dat nu en dan wel vis aan de oppervlakte te zien is.


Oude Rijn(haven)/Heimanswet (Alphen) 13-01-16 / 4C - NW4 -  bewolkt/regen

Rinus: vandaag laat ik het weer mijn visstek bepalen, WNW 4/5 en regen dan zit je prima achter de bomen a/d Heimanswetering. Gisteren werd hier zowel met stok als feeder een redelijk visje gevangen, dus is Dick al een uurtje met de feeder bezig als ik arriveer, maar nu zonder resultaat. Ik pak toch uit en zet de lijn vast op ca. 35m waar een licht stroompje en een kleine 4m water staat, ideaal...! Maar het wordt helemaal niks, geen enkel bewijs van aanwezigheid van vis, dus na twee uren heb ik het hier gezien en ga nog even naar de Rijnhaven op het lange stuk. Hier dezelfde afstand aangehouden dus één korfje voeren en direct vissen, het moet toch gek gaan wil je hier niet een keer beet krijgen...? Toch gebeurt het, ruim anderhalf uur en vele pogingen met diverse aassoorten verder staat de top nog steeds roerloos. Inpakken, gelukkig is het een uurtje droog zodat ook de spulletjes droog de auto in kunnen. Om de hoek aan de zijarm is ook Hans aan het inpakken, drie voorntjes was zijn povere resultaat, maar wel vis. Intussen heb ik vernomen dat Piet aan de Oude Rijn bij de perenbomen gewoon een lekkere klus heeft gevangen, met de vaste stok ondanks de harde wind+regen er dwars op, een diehard dus. Naast wat voorn en enkele dikke platten vangt hij als klap op de vuurpijl een zeelt van een paar kilo. Dat is de Oude Rijn, die zorgt ook in de winter voor verrassingen....!


Aarkanaal (Alphen) 11-01-16 / 5C - ZO3 -  bewolkt/regen

Rinus: vandaag vis ik vanaf 11.30u een uurtje of vier in het Aarkanaal nabij sluisje, vanwege het slechte weer pak ik alleen een licht feedertje uit op ca. 20m. Het AD geeft op de weerpagina dagelijks een cijfer tussen 1 - 10 voor wandelen, fietsen maar ook vissen, vandaag staat er een zeer magere 1. Ik hoop dat dit alleen geldt voor het weeradvies en niet voor de vangkansen, maar na een uur vissen (slechts 3 visjes) ga ik hier ernstig aan twijfelen. Het wordt helaas niet veel beter want in de periode tot half drie moet ik worstelen om 12 voorn(tje)s boven water te krijgen. Maar..... het venijn zit weer eens in de staart want in het laatste uur vang ik zomaar uit het niets binnen 10 minuten 3 dikke platten waarvan de zwaarste richting de 2kg gaat. Drie prachtige aanbeten die door het resoluut opnemen van het aas (kenmerkend toch voor brasem) voor een kromme top zorgen. Op dat moment heb ik een stukje worm+made op de haak. Het laatste half uur verloopt weer als de eerste drie uren, heel taai dus.


Stille IJssel (Haastrecht) 11-01-16

Erik: ben gisteren weer in de Stille Yssel geweest te Haastrecht. Toen ik aankwam zaten Daan en Danny er al te vissen (linkerkant) en hadden de vis al aan de praat. Zelf ben ik aan de rechterkant gaan zitten. Een klein stroompje kwam erin en in het begin een stuk of 5 kleine voorntjes op 10 mtr., maar zeker niet druk. Onder de kant al helemaal sporadisch beet. Later ook een paar mooie voorns en toen het stroompje even stopte opeens een paar mooie blieken, met zelfs een platje van een ons of 7 met een paar voorns er direct achteraan. Het laatste uur nog maar een paar voorns erbij en met een kouder worden windje maar de kachel opgezocht. Het was duidelijk te zien dat de vis met het wat kouder worden, nu toch minder gaat azen, maar het blijft een mooi water.

 


Brasem  (Ter Aar) 11-01-16

Henk: Visclub De Brasem uit Ter Aar. Hier zijn de eind uitslagen van diverse competities van het jaar 2015.

WINCLE PICKER.

1.J.A.Lindhout.44.957.gr.

2.S.Pieterse.38.947.gr.

3.G.Leer.33.803.gr.

VASTE STOK.

1.J.A.Lindhout.20.648.gr.

2.P.C.Verkerk.21.112.gr.

3.H.Hoogervorst.20.156.gr.

GROTE ZATERDAG COMPETITIE.

1.J.A.Lindhout.22.107.gr.

2.K.Verlaan.32.191gr.

3.H.Hoogervorst.14.867.gr.

SENIOREN.

1.G.Leer.60.606.gr.

2.J.A.Lindhout.55.081.gr.

3.K.Verlaan.51.919.gr.


Oude Rijn (Alphen) 09-01-16 / 6C - Z4 -  bewolkt

Rinus: vandaag bezoeken we een niet alledaags gedeelte van de Rijn in Alphen namelijk aan de Hoorn t.o. de Gnephoek, in die zin apart omdat dit traject niet onder de gebruikelijke parcoursen valt die John Kooij aanhoudt voor zijn 4-daagse wedstrijden. Veelal zoeken vissers een meer bekend parcours op in de wetenschap dat het daar over een kleine twee maanden 'moet beuren'. Met het aankondigen van die voorjaarsklassieker voor 2016, deze week op internet, ontstaat er bij menigeen weer een lichte maar gezonde nervositeit want waar komen we straks te zitten en zit die vis nog wel steeds op de hotspots, we gaan het straks zien. Feit is in elk geval dat er nu al over gepraat wordt, het kan niet snel genoeg maart zijn. Maar eer het zover is zal de winter wellicht één keer van zich doen spreken!? Vandaag lijkt het er soms al een beetje op, tenminste als je het aasgedrag van de vis in ogenschouw neemt, want de aanbeten zijn in de meeste gevallen nauwelijks waarneembaar. Het begin is wel veel belovend want binnen no time liggen er 3 vissen in het net, gevangen met de stok op 11m waar een kleine 3m water staat. Maar dit beeld is te enthousiast want met zeer veel moeite worden er over de hele morgen nog slechts een zelfde aantal met de stok bij gevangen. Al vrij vroeg heb ik ook mijn lichte feeder in stelling gebracht op een kleine 20m en die geeft uiteindelijk nog enig resultaat. Vandaag doe ik het met 15 stuks die - met zes platjes van 7-8 ons erbij - wel alle in de categorie 'grove vis' vallen. Qua gewicht ben ik dan ook niet eens ontevreden, had ik ze op 6 maart al vast maar.....!


Rijnhaven (Alphen) 05-01-16 / 7C - Z3 -  bewolkt

Rinus: vandaag de eerste vis(sen) gevangen van 2016 en ben daarvoor met de feeder naar de Rijnhaven geweest op mijn vertrouwde stekkie aan de zijarm. Zet de lijn op bijna 60m vast op de clip, het is daar rond de 5m diep en ik weet dat de bodem schoon is. Dus ga gelijk vissen nadat ik voor alle zekerheid toch ook een drietal korfjes leeg trek op 40m. Dit is zeker nodig want op 60m gaat het nog niet van een leien dakje, dus probeer ik het na drie kwartier maar even kort(er)bij en met succes. Hier krijg ik na zo'n 10 minuten de eerste echte beet en die levert een voorn op. Dit worden er een stuk of 5-6 waarna de beet weer stopt. Dan maar weer naar de overzijde en warempel na 2-2,5 uur vissen is er eindelijk 'leven' op de verre stek en krik ik het aantal maatvoorns (28cm max.) op naar de 20. Na zo'n vier uur vissen komt de enige brasem van vandaag van de overkant, met op de haak 2 piertjes + 2 maden. Het belangrijkste aas is vandaag de caster.


IJssel-Turfsingel (Gouda) 05-01-16

Erik: natuurlijk eerst de beste wensen voor jou en  alle lezers en hopelijk weer de nodige gezonde visuren aan de waterkant. Zondag heb ik eerst in de Stille Yssel gevist. Helaas kwam er al snel een vervelend stroompje waardoor ik een tijdje onder de kant heb gevist en alleen 25 kleinere voorns kon vangen. Na anderhalf uur mijn spullen ingepakt en naar de Turfsingel (Croda, voormalig Uniqema) in Gouda gereden, waar ik mijn auto gelukkig kon parkeren. Na een voorzichtig begin (eerst een schele pos), toch de voorn erop gekregen en binnen 2 uur nog 33 over het algemeen mooie voorns gevangen. Eerst met de made, maar later ook op de caster. In een verder verleden viste ik hier regelmatig en gelukkig zijn ze er nog steeds te vangen. Geen slecht begin van 2016 vond ik zelf.


Heimanswetering (Alphen) 02-01-16 / 8C - ZO3 -  bewolkt

JanV: met het oog op het slechte weer wat er zondag wordt voorspeld vanmorgen wezen vissen. Vanwege de gunstige windrichting weer eens gekozen voor de Heimanswetering bij de jachthaven. Bij aankomst nog donker en regenachtig maar met een korte droge periode de spullen neergezet en achter de plu lekker droog gevist. Deze morgen gekozen voor de feeder en een kort stokje voor onder de kant, hier eerst wat handjes hennep gevoerd met een paar kleine balletjes voer erover heen en toe met de feeder op 25 tot 30 meter enkele korfjes leeg getrokken en hier begonnen met vissen. Als aas had ik alleen wat oude maden, casters en mais en ben met het eerste begonnen onderlijn 0,12 haak 16 lengte 50cm. de korf van 30 gr. schuivend in een lus van 15cm. Met de eerste inworp gelijk vis en wel een dikke voorn gelijk gevolgd door nog een van een forse hand formaat. Dit ging zo even door maar de tussenpozen werden steeds langer dus gewisseld van aas en begonnen met casters en dat liep ook niet slecht alleen veel voorzichtige aanbeten dus nogal eens een gat in de lucht ook nog 2 vissen gevangen op de mais en dat was het.  Er kwam een stroming richting Alphen en toen waren de voorns weg en kwamen er baarzen op het voer terwijl ik geen maden of casters door het voer had gedaan ook hiervan wist ik er nog 5 te vangen. Met het kant hengeltje heb ik nog 1 voorn en twee baarzen gevangen. Totaal van deze morgen (3,5uur) 20 vissen waarvan 7 baarzen en 13 grote voorns van de baarzen waren er twee bij van 15 cm de rest was ook van een goed formaat. Vooraan bij het sluisje zaten ook nog twee goede vissers te vissen maar die vertelden mij dat zij maar een voorn hadden gevangen en een keer beet hadden gezien dus in die hoek van de wetering lagen er geen vissen.Gelukkig en gezond 2016 en een goede vangst voor alle lezers 


Amstel (Ouderkerk) 30-12-15 / 8C - ZO4 - half  bewolkt

Rinus: vandaag raken we verzeild in de omgeving van Ouderkerk aan de Amstel waar alleen de feeder uit de foedraal komt, dit traject staat immers bekend om zijn puike 'feedervangsten'. De klassieke afstand is hier zo'n 3/4 van het water - zeg maar rond de 45/55m - en door de vele roeiers vandaag op het water monteer ik een zinkertje om de lijn snel beneden te krijgen. Maar het is en blijft wintertijd en daarom heeft de vis kennelijk tijd nodig om te gaan azen. Schoorvoetend gaat dat gebeuren en al worden de aanbeten nooit 'zomers', er valt wat te loeren en dat levert nog vis op ook. Met ruim 20 stuks op de teller (5 platten, 10 blieken en de rest baars) sluit ik het visjaar 2015 af en hoop in 2016 op vergelijkbare resultaten als in het afgelopen jaar.....!
Volgende 3  /   2  /  vorige

Boerengat Rotterdam
Giebel Amsteldrecht
10103 gram schoon aan de haak
Amsteldrecht 071115
Hoornvoorn in Heimansw
Najaarbrasem Nieuwerbrug
Buurman Piet wacht in spanning af
Snoek Ringvaart
Petteplatte
HSV Moordrecht 26-09-2015
Team Zevenhuizen
Nederrijnplatte
Baars Ringvaart
Baars in koppel van Arnoud

Copyright © All Rights Reserved