Vangsten 2017 1


VANGSTEN 2017



Amsteldrecht (Nieuwveen) 29-04-17 / 12C - W2- half bewolkt

Rinus: vandaag op eerste traject na de sluis gevist met de feeder, zowel met wormen/made/caster als de boilie/pellet/maïs. Na een zeer moeizame start met in het eerste anderhalf uur slechts enkele tikjes op de top en verder niets, eindelijk toch de eerste platte op de worm. Het zullen er uiteindelijk 7 worden variërend in gewicht van 6-7 ons tot ruim 2 kilo. Allemaal met 1 of 2 piertjes + made als stopper. Op de boilie etc. niet eenmaal een (fatsoenlijke) beet gehad, opmerkelijk toch.


Voornsekanaal

aan het Voornsekanaal schijnt een 4 daags visfestival te zijn gehouden met onder de deelnemers veel Engelse vissers. Dat er redelijk tot heel goed gevangen is blijkt wel uit dit fotootje met uitslagen, even er op klikken om te vergroten.



Oude Rijn (Zwammerdam) 26-04-17 / 9C - N3- bewolkt

Rinus: voor de 4e ouderenwedstrijd van HSW gaan we naar de Oude Rijn omgeving ijsbaan/futenbos en om dit parcours 'veilig' te stellen ga ik al vast vroeger van huis. We zijn vandaag met 12 deelnemers (5 afwezigen) en hiermee nemen we dezelfde stekken in als afgelopen zaterdag bij de Regiowedstrijd, dus 9 links van het brugje en 3 rechts. Voor mij komt kantnummer 11 uit de bus en dat is frappant genoeg gelijk aan mijn nr 71 van zaterdag. Intussen zijn we 4 (wedstrijd)dagen verder dus in hoeverre er nog voordeel uit te halen is....? Wat ik wel ga doen, omdat ik nu 'minder aan mijn hoofd' heb, is de vaste stak inzetten gezien de verrichten van buurman Jacco op zaterdag. Met de feeder zoek ik dezelfde omgeving op als toen, dus ca. 6-7 uit de andere oever en hier gok ik op enkele bonusvissen. En die komen, 1 voor de pauze en 2 erna.... met een rode boilie op de hair! De vaste stok loopt vóór de pauze redelijk maar levert nagenoeg geen vissen van gewicht op, maar die komen erna wel in de vorm van 3 platten en een misser. Bij mekaar 10,6kg dat goed is voor een 2-tje. Aat vist met de feeder op nummer 4 met 7 platten en 12,1kg naar de overwinning, proficiat. Gerard met 6kg, Rob J met 5kg en Arie met 4kg completeren de eerste vijf in de uitslag. Met wisselende vangsten komen we gezamenlijk aan de 50kg hetgeen gemiddeld in 4,1kg p.p. resulteert. Klik hier voor uitslag en tussenstand.


Oude Rijn (Zwammerdam) 26-04-17

Dick: voor de winkle picker competitie vist HSV de Brasem vandaag 26/4 in de Oude Rijn omgeving futenbos en de vangst was daar niet al te best. Guus Leer ving het meeste, 2715 gram, zelf had ik 2552 gram, Joop Lindhout 2194 gram, Cock Velthuisen 290 gram en Siem Pieterse 185 gram en de rest nog minder. Op naar de volgende wedstrijd maar weer.


Rijn (Oosterbeek) 26-04-17

JanV: bij ons is de kop er ook af de eerste wedstrijd in Oosterbeek in de rijn is weer gevist. Het was weer raak deze zondag totaal geen stroming geen vis te zien en toch gaan we 3,5 uur vissen in dit water helaas er is niets anders waar in gevist kan worden in de omgeving daar. Na de spullen weer uitgestald te hebben begonnen op twintig meter enkele korven te brengen en daarna vissen met een lange onderlijn van ruim een meter met 3 maden. Na 2uur gevist te hebben en maden casters worm en combinaties van dit alles geprobeerd te hebben nog steeds geen beetje gezien en dat was bij iedereen zo. Had nog een blikje mais geopend en dan maar een korrel op de haak en warempel een lichte tik op de top en een lijn die slap viel, aangeslagen en ik dacht een grote platte maar nee het was een voorn van 1050 gr. dit was ook het enigste spektakel wat ik gezien heb deze morgen. Om kort te zijn deze voorn was wel goed voor een 1tje. Verder was er nog een voorn van 950gr. een 2tje, 900gr (2 vissen) was een 3tje, en 650 gr (1 voorn) was een 4tje. Het eerste begin was weer moeilijk  maar we blijven hopen op betere tijden.


NH Kanaal (Landsmeer) 26-04-17

Theo: zondag 23 April viste H.S.V  de Vrije Visser uit Noordwijk zijn tweede competitiewedstrijd met 9 man aan het N-H Kanaal bij Landsmeer, voor het eerst op deze locatie. De uitzetploeg had ruim uitgezet en er was volop beweging in het water. Dat zag er dus goed uit ondanks de nachtvorsten van afgelopen week. Vandaag moest je echter wel vooraan de baan loten want daar werd de vis gevangen. Moet er ook wel bij zeggen dat de vaste stokvissers duidelijk de baas waren!! (is bekend op dit water). Deze  zaten allemaal boven de 3,5 kilo. Johan Puper viste op de kop 8500 gram bij elkaar en werd weer dagwinnaar. Ook heel goed vandaag was Koos v d Ark die met 5520 gram met de stok tweede werd. Op de laatste nummers waren helaas geen brasems te vangen. Ook Ben niet en dat zegt genoeg. Als hij aan de wandel gaat dan weet je genoeg. De eerste 6 in het uitslag visten allemaal met de vaste stok, met deze omstandigheden - kou en lage temperaturen - denk ik de goede keuze geweest. Vandaag vingen we in totaal 35320 gram met negen man. Toch wel een beetje tegenvallend als je dit vergelijkt met de eerste wedstrijd in het N-H Kanaal waar we toen met 10 man dik 150 kilo vingen. De volgende wedstrijd is op 21 mei, met hopelijk hogere temperaturen als nu het geval is.

 

De uitslag;

1    Johan  puper                                      8500   gram             1   pnt         [kop]

2    gert-Jan verkerk                                1900   gram              7  pnt

3    arie schouten                                     3600   gram              5  pnt

4    vries stomphorst                                4560   gram              4  pnt

5    koos v d ark                                       5520   gram              2  pnt

6    ton koopman                                     5320   gram              3  pnt

7    ben v d ark                                         2280  gram               6 pnt

8    jaap smit                                            1800  gram               9  pnt

9    cees v rhijn                                         1840  gram              8  pnt        [staart]

 

       Theo meeuwenoord                             na                          10 pnt.

 

                                              Totaal        35320  gram.

 

Stand  na twee wedstrijden;

 

1     Johan puper                                    2    pnt                      31500   gram.

2     vries stomphorst                             8    pnt                      23360   gram.

3     ton koopman                                   8    pnt                      21620   gram.

4     koos v d ark                                    8    pnt                      20520   gram.

5     ben v d ark                                      9    pnt                      22840   gram.

6     theo meeuwenoord                       12  pnt                      21700   gram.

7     arie schouten                                 13  pnt                      13400   gram.

8     gert-Jan verkerk                            14  pnt                       15300  gram.

9     cees v rhijn                                     17  pnt                         8040  gram.

10   jaap smit                                         19  pnt                         7700  gram.

 

                                                                            Totaal          185980  gram.

 

Gr. Dagresultaat                Johan puper         23000   gram.

Gr. Vis                                koos v d ark            52      cm.


Oude Rijn (Alphen) 24-04-17 / 14C - W4- bewolkt

Bert: afgelopen zondag 23-04-2017 met 8 liefhebbers van HSV Alphen een onderlinge gevist in de Damse Rijn links van het witte hek. Met een totaalvangst van 43120 gram kunnen we niet ongelukkig zijn. Het merendeel was weliswaar kleine vis maar zo nu en dan werd er ook een platte gevangen. De meeste vis werd door de vaste stokkers op de weegschaal gelegd op de feeder werd slechts mondjesmaat gevangen. Onze winnaar Arie v d Laken vissend op de voorlaatste stek kwam aan 7950 gram gevangen aan de vaste stok op 12 en op 5 meter.

2e Joop Zuidam        7500 gr

3e Bert v Egmond     7150 gr

4e Ben de Graaf       6350 gr

5e Henk Groen         4370 gr


Oude Rijn (Zwammerdam) 24-04-17

Erik: afgelopen zaterdag bij de Regiowedstrijd hadden we er zowel met het Team (Team Moordrecht) als individueel  weer zin in en een beetje geluk met loten is met dit soort wedstrijden erg belangrijk. Vooral in de vakken A en B hadden Berry en Ron niet de beste plekken, maar ze hebben er alles aan gedaan en meer zat er gewoon niet in.

 

Ik zat in het C vak op nr. C56. Ik zat net voorbij de steigers aan de overkant, tegenover een slootje. Vorig jaar hebben we ook op dit stuk gevist met onze vereniging en toen werd er op dit stuk nagenoeg niets gevangen en zat de vis meer naar rechts, tegenover het riet en de rode boot aan de overkant. Toch optimistisch begonnen en al vrij snel de 1ste beet, wat resulteerde in een slapvaller, goed voor de 1ste dikke platte. Daarna meteen weer beet, maar hele vreemde tikjes en enkele keren mijn maden aangekauwd en de worm met rust gelaten. Daarom weer verder met 3 maden en zomaar 3 platten op rij met de nodige lijnzwemmers. De vis was er dus. Na ruim een uur de 5de platte, maar merkte dat het aantal beten en lijnzwemmers hard minder werd. Gelukkig kon ik er nog 1 dikke platte bij vangen en later nog 1 zeelt (met enkele pinkies en 1 grote made) en de laatste 2 uur geen beet meer te krijgen en ook niemand meer om me heen. Om me heen had iedereen zo wie zo veel minder, alleen de visser op nr. 60 had ook een vliegende start, maar bleef ik toch nipt voor. Met 12.300 viste ik een 2tje. Wellicht had er iets meer ingezeten, maar het gewicht van de vakwinnaar (lage nummers, bij de rode boot) met ruim 20 kg, had ik nooit kunnen halen. John en Koos hebben in het D en E-vak ook hun uiterste best gedaan, maar kwamen beide tekort voor de eindprijzen. Alleen Kees v.d. Heuvel ving 3,5 kg. in Vak A en kaapte daar een laatste prijs mee weg.

 

@ Rinus: wederom bedankt voor de puike organisatie, uiteraard ook voor alle helpers!


Amsteldrecht (Nieuwveen) 24-04-17

Dick: het was weer niet best was vandaag bij HSV de Brasem uit Ter Aar in de Amsteldrecht, om niet te zeggen puur slecht!. Van de 15 deelnemers wisten er slechts 3 vis te vangen, zelf 1 keer beet 1 platte, Koos 1 keer beet 1 platte en Guus had dan nog 3 vissen. Het is te hopen dat het toch nog eens beter gaat worden, hier worden wij wel een beetje neerslachtig van....! Klik hier voor de uitslag en tussenstand.


Oude Rijn (Zwammerdam) 22-04-17 / 12C - NW3- half bewolkt

Rinus: vandaag naast de organisatie ook deelgenomen aan de Regiowedstrijd en geloot op nummer 71 en dat is in vak D nabij futenbos/ijsbaan Zwammerdam. 'Voor het gemak' pak ik alleen de feeder uit en gok op de 'verre' afstand, hetgeen me naast één misser ook twee dikke platten oplevert plus een 10-12 bliek(jes) en niet meer dan dat, bij elkaar 5,2kg en dat is goed voor de 8e plaats in het vak. Gewonnen wordt er omgeving ijsbaan op nr 66 door Aart Slotboom met als tweede Rinus Verlangen die naast hem zit op 65 en die 12,8kg vangt. Goede derde met 12,7kg wordt mijn buurman Jacco die op nr 72 aanvankelijk eerst met de feeder vist maar later de nadruk legt op de vaste stok waarmee hij in het laatste uur zijn slag slaat. In dat uur krijgt de vis en wellicht ook Jacco het op de heupen en vangt en verdwijnt de één na de andere mooie vis waaronder een dikke zeelt in het net. Overigens frappant dat er her en der over de parcoursen weer behoorlijk wat zeelt gevangen wordt, zowel met stok als feeder. In ons vak wordt 125 kilo vis gevangen. Klik voor een uitgebreid verslag + foto´s en alle uitslagen op deze link.


Ringvaart (Oude Wetering) 22-04-17

Dick: de eerste grote zaterdag competitiewedstrijd van de Brasem uit Ter Aar zit er weer op. Er is slechts één brasem gevangen  en verder alleen wat grondels en verder helemaal niks. Volgens mij is het nog veel te koud om fatsoenlijk vis te vangen, maar we hebben nog 24 x te gaan misschien wordt het toch nog wat beter.  Klik hier voor de uitslag en tussenstand.


Oude Rijn (Barwoutswaarder) 20-04-17 / 12C - ZW3- zonnig

PietGr: gevist in de Oude Rijn (parkeerplaats Barwoudswaarder). Begon te vissen om 9.00 uur, na een paar kleine aanbeetjes kreeg ik na een half uur een mooie stevige aanbeet wat mij een flinke zeelt opleverde. Na een kwartiertje zaten er 3 grote platten bij in het netje en dit ging zo nog even door. Om 11.10 uur zaten er 9 platten en 1 zeelt in het net, toen werden de aanbeten wel weer wat minder. Goed drie uur later na vijf uur gevist te hebben had ik 14 platten, 1 zeelt, en 1 baarsje in het net, wat goed was voor een gewicht van 27.250 gram. Toen eerst maar even gewogen samen met Ron, die was even komen kijken. Inmiddels half drie, toch nog maar even door gevist, maar tot mijn verbazing duurde het tot tien voor half vier voordat ik weer een aanbeet kreeg. Om vijf uur zaten er toch weer 4 grote platten in het net, met een gewicht van 6.950 gram, wat mij vandaag een totaal gewicht van 34.200 gram opleverde. Wat mij wel opviel en zeker verraste was dat ik minimaal 80 procent met twee of drie pinkjes en een caster als aas aan de haak had. Al met al een geslaagde visdag.


Aarkanaal (Nieuwveen) 19-04-17 / 9C - NO3- half  bewolkt

Dick: vandaag de eerste vaste stok competitie gevist in het Aar kanaal aan de Tolhuis kade. Het was een zwakke veranderlijke wind waar we weinig last van hadden. De vangst was redelijk goed, veel kleine voorn en een enkele brasem. Nol Lenting ving 5.634 gram Siem Pieterse 5.295 gram Henk Maaijen 4.899 gram Joop Lindhout 2.536 gram en ik 2.449 gram. Zaterdag gaan we weer verder met de grote competitie.


Oude Rijn (Alphen) 19-04-17

Rinus: vandaag gevist schuin tegenover oude kantoor pand met de feeder op een kleine 50m en het viel niet mee, dan bedoel ik het aantal aanbeten dat ik inschat op ca. 25. Daarvan weet ik er 15-16 te verzilveren hetgeen ongeveer 4-5 kilo oplevert. Met slechts één platte geeft dat weer aan dat de rest gemiddeld 2-3 ons moet zijn. In tegenstelling tot de vangsten van het afgelopen weekend hier een mager resultaat met zeer moeizame aanbeten waarbij klein aas het meeste kans op succes gaf.


Oude Rijn (Alphen) 19-04-17

Bert: maandag 17 April de inhaler van de winterkoppelcomp HSV Alphen met 6 koppels naar de Damse Rijn waarbij we allemaal de hoop koesterden om weer eens lekker vis te vangen. Zeker gezien de teleurstellende vangst van de afgelopen zaterdag. Bij aankomst was er volop beweging van vis in het water, maar zien is niet altijd vangen. Vandaag viel er weinig te mopperen en zeker niet over de vangst. De totaalvangst kwam uit op 66870 gr. De dag overwinning ging naar het koppel Arie en Ben met ruim 19 kg waarbij aangetekend dient te worden dat Arie de meest zware vissen onder het kantje wist te vangen aan een maiskorrel. Met deze vangst stegen zij ook direct naar de kop positie met 35160 gr schreven zij deze competitie op hun naam proficiat. Nu wordt het tijd om ons op te maken voor de zomerse wedstrijden hopelijk levert dit weer goede vangsten op. Klik hier voor uitslag en de eindstand.


Aarkanaal (Aarkanaal) 19-04-17

Bert: zaterdag 15 April met 15 deelnemers op pad om de traditionele paaswedstrijd van HSV Alphen te vissen. De twee uitzetters dachten in de vroege ochtend de nummertjes aan de Heimanswetering te kunnen planten maar daar aangekomen bleek de gehele oever bezet zowel tegenover de betonfabriek als tegenover de jachthaven waren er reeds nummers uitgezet door andere verenigingen. Goede raad was duur en de gemakkelijkste oplossing was te vissen aan het Aarkanaal en gezien de straffe Westelijke wind konden we goed uit de voeten bij de sportvelden. De situatie gezien hebbende aan de Heimanswetering was het hier een verademing er was nauwelijks last van de wind. Maar dan natuurlijk de vraag of er vis kon worden gevangen. Een kort antwoord het was slecht maar het verslag lezende van onze visvrienden uit Ter Aar kwamen wij er nog goed van af. De totale vangst kwam uit op 11510 gr waarbij twee deelnemers geen vis wisten te vangen. Onze paashaas had voor iedere deelnemer een passelijke paasprijs geregeld. De uitslag:

1e Joop Zuidam            3670 gr

2e Arie v d Laken          2520 gr

3e Gert de Jong            2370 gr

4e Paul Groen              1220 gr

5e Joop Slagter             450 gr


AR Kanaal (Loenersloot) 18-04-17 / 11C - N3- half  bewolkt

Daan: zaterdag met 9 man waarvan van HSV de Opsteker plus  een gastvisser drie afzeggingen gevist in Amsterdam rijn kanaal links van de brug. Met een behoorlijk straf windje in de rug,werd er door een aantal vissers gekozen om plus minus vijf meter uit de overkant te vissen,en een aantal kozen om tussen de twintig en dertig meter te vissen. Er werd na ongeveer een half uur vissen hier en daar een visje gevangen, maar het ging nog niet erg makkelijk. Op nummer 6 wist Danny op de verre afstand wat later bleek de goede afstand,een paar platten te vangen,en hij besloot om nu maar meer te gaan knippen wat echter averechts bleek te werken en de beten werden minder. Zelf zat ik op nummer een en ving wel wat vis op 25 meter maar deze waren niet echt groot met toch nog een platje en wat blieken eindigde ik met 3920 gr op de derde plek. Op nummer 4 zat Edwin ook op de verre afstand,en eindigde met 4220 gr op plaats twee. Op plaats vijf zat Michel ook ver te vissen en ving 3900 gr maar dit was buiten mededingen. Danny wist met overmacht de wedstrijd af te sluiten met het gewicht van 14120 gr waaronder twee windes van bijna twee kilo stuk, sterk gevist. Klik hier voor de uitslag en tussenstand.


Oude Rijn (Alphen) 18-04-17

Ron: zaterdag hebben we gevist met de HSV Moordrecht in de Oude Rijn, bij Zwammerdam thv het witte hek ( nu bruine hek). We waren met 13 en er werd gemiddeld 5.7 kg gevangen. Zelf zat ik op nr 13, 100 rechts van het hek. Ik kon overal vis vangen. Met de stok, halverwege en tegen de overkant. De meeste vis met de stok en de grootste vis tegen de overkant. Met 9.7 kg moest ik alleen Koos voor laten die 14.8 kg had. Ondanks de hevige wind en moeilijk omstandigheden een prima visdag en beloofd veel voor komende zaterdag. De uitslag:

 

A-groep:

1) Koos van Herk met 14,860 kg

2) Ron Hofland met 9,780 kg

3) John van Uunen met 9,140 kg

 

B-groep:

1) Hans Speulman met 7,700 kg

2) Hannie v/d Hoek met 5,260 kg

3) Jan v/d Schee met 5,120 kg

 

C-groep:

1) Rene van Veen met 3,980 kg

2) Peter v/d Hoek met 3,400 kg


Voornsekanaal (Hellevoetsluis) 17-04-17 / 10C - N3- half  bewolkt

Adriaan: zaterdag hebben wij met HSV Gr Rotterdam afd. HZM de 3e wedstrijd gevist in het Voors kanaal ( 31-50). Met 8 deelnemers werd er 19 kilo bij elkaar gehengeld, wat voor dit water zeker geen goed resultaat is of was. We konden de ruimte goed verdelen door elke keer een steiger over te slaan. Er waren toch nog enkele vissers die de vaste stok hadden uitgepakt, ondanks de stevige wind die dwars over het kanaal stond. 2 personen lieten een nul noteren, 4 die één vis wisten te vangen en 2 die 4 of meer vis(jes) wisten aan te bieden voor de weging. Zelf won ik de wedstrijd met 6,8 kilo door 4 brasems en 3 kleinere vissen te vangen,( grondel, pos en bliekje) alles gevangen met een haakje nr. 16 met daarop  4-5 pinkies. Wat ik verder ook heb geprobeerd qua aasaanbieding had geen resultaat, ondanks dat ik toch zeker wel 10-15 lijnzwemmers heb gehad. P. Koevermans werd 2e met 6,2 kilo, (ook veel lijnzwemmers) hij ving 4 brasems en heeft deze ook allen met made gevangen. De nummers 3 t/m 6 hadden allemaal maar 1 vis weten te vangen. Klik hier voor uitslag en tussenstand.


Oude Rijn (Nieuwerbrug) 15-04-17 / 12C - W4-  bewolkt

Piet: vandaag met maatje Ron met de feeder wezen vissen in de Oude Rijn in Nieuwerbrug (thv Lievaart). Na het controleren van de bodem gaan om 07.45 uur de eerste korven met aas richting 6-7 meter van de overkant. Bij Ron duurde het niet lang of de hatelijke nul was van zijn lijst, na 5 minuten een baarsje en niet veel later zijn 1e platte en er bovenop zijn 2e. Nou dat gaat wel lekker bij mijn maat dacht ik - zelf nog geen beet gehad - dus eerst maar eens een goede dot wormen gebracht. En ja hoor na 25 minuten mijn eerste aanbeet en gelijk een grote platte, breng mijn korf weer naar de overkant en binnen no time mijn tweede. Ron pakte er ook nog een paar bij, maar bij mij was er ineens geen beweging meer te zien aan de top, of het waren lijnzwemmers waar wij deze dag enorm veel mee te maken hadden dus was er wel degelijk vis aanwezig. Na ongeveer een 50 minuten te hebben gewacht vingen we er weer een paar bij, zowel Ron als ik. Dit zal in de loop van de dag zo blijven, perioden van stilte met (enorm veel lijnzwemmers) en dan ineens weer een paar mooie aanbeden, hetgeen resulteerde in mooie vissen. Ron viste 13 platten, 1 baarsje en 4 voorntjes bij elkaar, goed voor 19.900 gram. Zelf viste ik 10 platten, 2 zeelten (waarvan 1 van 3 kilo), 2 baarsjes en 1 voorntje in het netje met een totaal gewicht van 18.800 gram. Al met al een heerlijke geslaagde visdag.


Heimanswetering (Alphen) 15-04-17

Dick: voor de traditionele paaswedstrijd van HSV de Brasem uit Ter Aar werd vanwege de harde wind i.p.v. de Amsteldrecht uitgeweken naar de Heimanswetering. Helaas was het hier vechten voor een visje en kwamen slechts 6 vissers qua vangst boven de kilo uit, de rest eindigde ver daaronder of wist niets op de weegschaal te krijgen, volgend jaar beter. Natuurlijk is er altijd weer een winnaar en dat was 'goudhaantje' Koos Verlaan die met 2.456 gram zijn derde zege binnen een week pakte. Proficiat! Met ruim een ons minder werd Erik Weijgertse tweede met 2.3342 gr. De plaatsen 3, 4 en 5 werden ingenomen door Piet van Berkel 2.018 gr, Jan van Eijk 1.454 gr en Guus Leer 1.344 gr.


Oude Rijn (Alphen) 15-04-17

Rinus: met Aat en Herman vis ik vanmorgen vanwege de harde wind tegen het futenbos aan waar we enige luwte verwachten, helaas is dit pas in de middag merkbaar als de wind iets meer in de noordelijke hoek kruipt. Het is dus of dicht(er)bij vissen of minder secuur op de verre afstand. Ik besluit de feeder op ca. 55m te plaatsen en met korven van (eerst) 30 en later 40 gram is het te doen, de andere twee gaan iets dichterbij of heel kort vissen. Uiteindelijk zal blijken dat op alle afstanden wel een vis(je) te vangen is al kost dat enige moeite. Op enkele uitzonderingen na wordt de hengel bepaald nog niet van de steun gerukt ofschoon dat bij Aat één keer gebeurt wanneer hij langdurig met de boilie vist, maar verder laat dit aas nog weinig vangkracht zien. Zelf start ik met onderlijn 14/00 en haakje 10 waarop enkele maden en/of casters of de combinatie pier/pinkie. Aanvankelijk lukte dit redelijk maar moest de laatste uurtjes toch terug naar 12/00 en haakje 14 om nog een aanbeet te forceren. Met 10-12 vissen de man moesten we het vandaag doen, de helft daarvan waren 'platten'.


Amsteldrecht (Nieuwveen) 12-04-17 / 11C - W4-  bewolkt

Rinus: voor de 3e ouderenwedstrijd van HSW gaan we met 12 man (5 afmeldingen) naar de Amsteldrecht nabij de 'nieuwe kwekerij', waar de wind dwars op het water staat hetgeen voor de vaste-stokkers sowieso moeilijk vissen is. Toch pakken enkele vissers de stok uit en er wordt zowaar (ook brasem) mee gevangen maar het resultaat zou vele malen beter zijn bij minder wind. Bij de feederaars komt het natuurlijk aan op precisie, waarbij degene die de korf het nauwkeurigst weet te plaatsen n.m.m. de beste papieren heeft. Met een gezamenlijke vangst van een kleine 30kg vis is het resultaat natuurlijk niet om over naar huis te schrijven, zeker als je bedenkt dat de brasems hier 1,5kg+ zijn en daarvan moet je er als visser een paar hebben om hoog te eindigen. Gerard is er één van en vangt naast 3 platten en passant nog een zeelt van 2,2kg waardoor hij uitkomt op 6,7kg, vanmorgen goed voor de winst. Zelf krijg ik gedurende de hele wedstrijd slechts 3 prachtige aanbeten op een piertje+pinkie die even zoveel platten opleveren en enkele 'bliksem beten' die nog een baars en een kolblei in het net brengen. Met 5,8kg haal ik een 2-tje binnen. Gert komt met 3 platten aan de 4,9kg, Frans aan de 4kg en Martin met 1 platte + een klus kleine(re) vis op de vaste stok aan 3,8kg. De Amsteldrecht is in wedstrijdverband nog steeds niet het water van de grote gewichten, maar dat gaat hopelijk wel komen.....!?


Ringvaart (Leimuiden) 12-04-17 / 14C

Dick: de eerste Winkle picker wedstrijd van HSV de Brasem uit Ter Aar is gevist in de Ringvaart net voorbij (voorheen) mister Ed. Met een vrij harde wind die gelukkig ietsje schuin van achteren kwam was het desondanks een hele toer om de korf elke keer op dezelfde plek te krijgen. Toch is dit een belangrijk element voor een succesvolle feedervisserij. Vooraf waren de verwachtingen niet al te hoog gespannen, dan valt het achteraf altijd mee. En dit laatste was gelukkig aan de orde, want ofschoon er natuurlijk altijd stekken tussen zitten die geen of nauwelijks vis opleveren sprongen er toch een aantal vangstgewichten boven uit. Zo kwam ikzelf met 6 brasems tot een gewicht van 9,5kg hetgeen de tweede plaats opleverde en ving Siem 5 stuks die 8,4kg op de schaal aanwezen en goed warenvoor een 3-tje. Maar er was 1 verschrikkelijke uitschieter van ruim 24 kilo - een tikkeltje asociaal tegenover de rest vind ikzelf - maar die wel een heerlijke vismiddag opleverde voor Koos die met dat gedrag natuurlijk geen moeite had (haha). Vrijwel vanaf de eerste minuut tot de laatste heeft hij wel 'leven' gehad op de stek een meter of 5-6 uit de overzijde, waar hij 13 platten vandaan haalde, hoofdzakelijk op twee piertjes+made. De Ringvaart heeft ons in elk geval niet in de steek gelaten...! Klik hier voor de uitslag en tussenstand.


Aarkanaal (Alphen) 10-04-17 / 14C - NW3- half  bewolkt

Dick: de 2e wedstrijd van de seniorencompetitie v/d Brasem uit Ter Aar werd gevist in het Aarkanaal achter de sportvelden in Alphen a/d Rijn. De vangst was goed te noemen, met 15 man werd 56,938 kg. boven water gehaald en dat is een gemiddelde van bijna 4 kg. per visser. Natuurlijk zijn  er ook deze keer weer winnaars en die zaten op de kantnummers 1 en 2, waar Koos 7,3kg met de feeder binnen viste en Guus 6,3kg met de vaste stok. Opmerkelijk is weer wel dat dit gedurende de eerste twee uur gebeurde, want daarna liep de stroming eruit en vielen de aanbeten nagenoeg helemaal weg. Over het resultaat als geheel mogen we niet mopperen.


Amsteldrecht (Nieuwveen) 10-04-17

Bert: zondag 09-04-2017 winterkoppel nr 7 van HSV Alphen gevist met 6 koppels in het Amstel-Drecht kanaal op het stuk net voor de tweede treurwilg. totaalvangst kwam uit op 28450 gr waarbij het hoogste gewicht gevangen werd door het koppel Gerard en Joop waarbij Gerard viste met de feeder en zijn koppelmaat viste met de vaste stok. Hun winnaars gewicht 9350 gr. Dit zou de laatste wedstrijd geweest zijn in deze serie ware het niet dat onze eerste wedstrijd door slechte weersomstandigheden niet door kon gaan. Deze wordt alsnog gevist op tweede paasdag. Er zijn nog volop kansen voor de deelnemende koppels om de overwinning in de wacht te slepen de onderlinge verschillen zijn zeker voor de eerste vier nog erg klein. Maar allereerst vissen we a.s zaterdag de traditionele paaswedstrijd met aangepaste prijzen.


Aarkanaal (Nieuwveen) 08-04-17 / 13C - ZW2- half  bewolkt

3 kilo en 62cm schoon aan de haak

Rinus: voor de 4e competitiewedstrijd van HSW gaan we naar het Aarkanaal op het traject 'ijsbaan', waarvan we weten dat dit water bij de meesten niet bepaald in de 'favorieten' staat. Maar het staat geprogrammeerd dus gaan we met 17 man (2 afmeldingen) goedgemutst van start. Eerder al eens vermeld dat individuele vispartijen hier best de moeite waard zijn maar in wedstrijdverband is het een ander verhaal. Om met de deur in huis te vallen, van 20,3kg vis met 17 man wordt je niet echt vrolijk maar het kan slechter. Vreemd is in elk geval dat de hoogste gewichten vandaag niet van kop en staart komen, zoals hier dikwijls gebeurt maar van tussenliggende stekken. Zelf kom ik op nummer 2 te zitten en daarmee ben ik uiteraard lichtelijk bevoordeeld, maar 'ze' moeten nog wel even op het voer komen en hoe gaan we dat aanpakken, veel of weinig voeren? Ik besluit op de 11m vaste stok stek 7 ballen fifty-fifty voer/leem met weinig aas te gooien en in het centrum daarvan 3 balletjes vol met aas te cuppen en - hoewel ik daar weinig heil in zie - ook een feederstekje te maken op 5m uit de overzijde. Deze stek zal me één schepbliek (bij de eerste inworp na anderhalf uur!) en 2 baarsjes opleveren. Meer vertrouwen heb ik in de vaste stok ofschoon het geen slag-op-slag visserij wordt, in tegendeel zelfs. Zeer moeizaam komt de beet op gang en het vertrouwen wordt nog iets groter als zo nu en dan ook nog eens een dikke platte aan de oppervlakte duikelt. 4,5 uur vissen zal me uiteindelijk 23 vissen opleveren, daaronder zitten 4 platten, enkele maatvoorns en -blieken en voor de rest klein grut. Bij elkaar goed voor een gewicht van 6,9kg en ruim voldoende voor de winst. Slechts één visje gevangen met een sleepje en verder alles met staande haak(je) 18 waarop 1 of 2 pinkies al dan niet in combinatie met een caster of dotje Rubiver. Dat hier in deze tijd van het jaar 'zware jongens' zwemmen bewijst Gert naast mij op stek 3. Met 1 platte vol met hom van rond de 3kg en 62cm en wat kleine(re) vis komt hij aan de 3,3kg waarmee hij keurig een 2-tje mee pikt. Meer richting de hoge nummers vist Rob J op stek 11 ook 2 platten binnen die samen met wat klein goed 2,3kg wegen en vandaag een 3-tje opleveren. Jongeling Martijn doet op stek 14 weer prima mee en vist met 1,7kg 4 punten binnen waarmee hij zich voorlopig aan de kop v/h klassement kan handhaven. Frans vist tenslotte op kopnr 1 met 1,4kg nog 5 punten binnen. Iedereen heeft vis en dat is ook wel weer wat waard....!? Klik hier voor uitslag en tussenstand.


Gouwekanaal (Gouda) 08-04-17

Erik: met HSV Moordrecht hebben we de 2de comp.wedstrijd gevist in het Gouwe Kanaal, vlak voorbij de Julianasluizen. Meteen voorbij de bomenrij begonnen en dan naar achteren. Met 15 man hadden we een mooie opkomst en ook het weer werkte mooi mee. Zelf zat ik op nr. 8, naast maatje Berry op 7, die zijn nieuwe Preston station uitprobeerde (die erg goed beviel). Ik kreeg al snel de eerste beetjes, met nadruk op tjes, want wat kan de vis daar voorzichtig bijten zeg. Eerste anderhalf uur gingen qua vangst redelijk en ook aanvankelijk na de boot bleef de vis aardig door azen. Ik had toen een stuk of 12 vissen, variërend van klein, tot enkele flinke blieken. De echte bonusbrasem konden ik en de meesten niet vangen. Helaas kwam daarna de klad erin en heb ik de laatste 2 uur nog maar enkele maatvissen weten te vangen. Ik kwam hiermee uit op 3.420 gr., wat goed was voor een 4tje. Voorop zat onze man in vorm Ron Hofland, die mooie platte wist te vangen, samen met een karpertje, goed voor het winnende gewicht van 7.540 gr.. Peter Kuster en Dennis Holthuysen bleven mij ook nipt voor met resp. 3.760 en 3.600 gr. Verder waren er meerdere vissers tussen de 2 en 3 kg., zodat we deze morgen als redelijk kunnen bestempelen. Al met al lekker gevist.


Noord Aa (Zoetermeer) 05-04-17 / 11C - NW4 - half  bewolkt

Rinus: vandaag bezoeken we de Noord Aa en vissen met de feeder op de scheiding van de plas en het binnenwater aan de Broekwegkade, de bedoeling is om de dikke platten te belagen met boilie, pellet en/of maïs. Dat lukt ten dele en beide vangen we 9 stuks, maar wel op totaal verschillende manier. Beide hebben we twee feeders uit leggen, Gert ééntje met een gewone korf + hairlijn en de andere met de methode korf en dus een heel korte hair. Met deze laatste hengel vangt hij frequent en loopt soepel uit naar het genoemde aantal van 9 brasems, waarbij de witte boilie favoriet is. Opmerkelijk vinden we dat hij met de andere hengel die ongeveer op gelijke hoogte (ca. 40m) ligt niet één keer beet krijgt! Zelf vis ik met de korf + hairlijn op ca. 50m en krijg daarop over de hele dag 4 keer beet hetgeen 2 platten oplevert. Dit aantal blijft hééél lang op de teller staan en kan ik pas na verloop van 4-5 uur opkrikken tot 9, maar dus wel met de andere feeder die ik op zo'n 45m heb liggen. Hieraan heb ik een lange onderlijn gemonteerd 12/00 + haakje 14 waarop slechts 1 piepklein piertje of caster + 2 pinkies. Grover aas op iets zwaardere onderlijn eerder op de dag lever niet één aanbeet op. Al met al weer een merkwaardige dag qua vangsten maar wel op een heerlijk viswater.


Oude Rijn (Alphen) 04-04-17 / 12C - NW2 - half  bewolkt

Bert: zondag 02-04-2017 wintercomp nr 7 individueel van HSV Alphen en tevens de laatste van deze winterperiode. 12 man aan de waterkant van de Oude Rijn aan de Oudshoornseweg. Omstandigheden een lekker zonnetje en heel weinig wind, maar voor de vis geen aanleiding om eens flink te gaan azen. In het begin werd er nog wel een visje gevangen maar naarmate de tijd vorderde werd het rap minder. Persoonlijk had ik het geluk om na een anderhalf uur een karpertje te haken en als je dan met 0,08 lijn zit te vissen heb je zeker geen haast en wel het nodige geluk nodig om zo’n vis in het net te krijgen. uiteindelijk kwam zijn gewicht uit op een 4000 gr met daarbij nog een maat voorntje kwam ik uit op 4070 gram goed voor de dag overwinning. Henk Groen stond en bleef op de eerste plaats in het eindklassement. Zijn totaalscore 5540 gr vergelijken we dat even met de vangst van de nr 1 van de vorige wintercomp dan blijven we daar ruim bij achter. Toen was vangst 21 kg. Maar na een slechte wintervangst volgt er mogelijk een mooie zomervangst. We gaan het meemaken.


N-H Kanaal (Starnmeer) 04-04-17

Theo: Johan Puper (mestpiertje) wint openingswedstrijd met de stok bij H.S.V  de Vrije Visser. Zondag 2 april is de competitie van start gegaan bij H.S.V de Vrije Visser uit Noordwijk. Tien wedstrijdvissers waren om 06.15 uur aanwezig bij Starnmeer aan het N-H -kanaal voor de loting. Dit jaar nieuwe gezichten bij onze club. Hebben we zo toch weer een aardig koppeltje van 11 man.  Dit jaar voor het eerst vissen we in 1 vak qua punten. Koos en Ben hadden een mooie baan uitgezet met een goede ruimte tussen de vissers. Om half 8 kon er begonnen worden voor competitiewedstrijd nr 1. Al gauw bleek dat de vis er zin in had in dit gelukkig nog goede en mooie water in Nederland waar zowel met de feeder als met de vaste stok nog goede resultaten zijn te behalen en hopelijk blijft dat zo (beroepsvissers uitsluiten dus  graag hier !!!). Na 5 uur vissen kwamen we aan een totaal gewicht van 150.660 gram en dat is geen verkeerde start van de competitie. Opvallend was dat er met de vaste stok ook heel goed gevangen werd, onder meer door Johan Puper op stek 5. Hij werd dagwinnaar met 23.000 gram met de stok en op die manier gaf hij aan dat hij een gooi wil doen naar de titel. Maar hij is niet de enige die goed begon, Theo Meeuwenoord [clubkampioen 2016] pakte op stek 1 met de feeder ook uit met een knappe 21.700 gram. Ook Ben v d Ark - vissend met de feeder - kwam vandaag met 20.560 gram boven de 20 kilo. Op plek 2 en op staart zaten, net als Johan, ook twee nieuwe gezichten op het parcours.  Vries Stomphorst op de staart met 18.800 gram met de feeder en Ton Koopman op nr 2 met de vaste stok 16.300 gram. Koos vd Ark 15.000 gram eveneens met de vaste stok liet de  grootste vis meten, ééntje van 52 cm (mannen vergeet daar niet om te vragen, want er waren grotere gevangen!). Daarna volgde Gert-Jan Verkerk met 13.400 gram weer met de feeder. Achtste werd Arie Schouten met 9.800 gram met opnieuw de stok. Cees van Rhijn [6.200 gram] met de feeder  en Jaap Smit [5.900 gram] met de feeder bleven toch wel behoorlijk achter op de rest .De volgende wedstrijd is 23 April. Hopelijk gaat het dan wat beter met ons Cees.  We hebben in ieder geval meer vis dan vorig jaar 3 april op hetzelfde parcours gevangen. Dat geeft toch wel weer een beetje zelfvertrouwen voor iedereen voor het verloop van het nieuwe seizoen.

De uitslag:

1       theo meeuwenoord                      21.700 gram               2   pnt        [kop]

2       ton koopman                                 16.300   gram              5  pnt

3      gert-Jan verkerk                             13.400   gram              7  pnt

4      ben v d ark                                      20.560   gram              3  pnt

5      Johan puper                                   23.000   gram               1   pnt

6      cees v rhijn                                       6.200   gram                9  pnt

7      koos vd ark                                    15.000   gram                6  pnt

8      jaap smit                                          5.900   gram                10 pnt

9      arie schouten                                  9.800   gram                 8  pnt

10    vries stomphorst                            18.800  gram                 4  pnt       [staart]

        Ron puper                                          na                                 11 pnt

                                       Totaal              150.660  gram.

Gr vis        koos v d ark                  52  cm.


Amsteldrecht (Nieuwveen) 03-04-17 / 10C - O2 -  bewolkt

Dick: het was weer niet best vandaag bij de eerste seniorenwedstrijd van de Brasem uit Ter Aar, je moest alles uit de kast halen om een paar visjes te vangen. Waar vorige week Gert Bos zat en 11 platten ving zat nu Siem Pieterse hij heeft alleen 2x een lijnzwemmer gehad en verder niks. Doch er is altijd een winnaar en dat is vandaag Guus met ruim 4kg. Maar niet getreurd we hebben nog 24 keer te gaan dus blijven hopen op betere tijden.


Aarkanaal (Nieuwveen) 03-04-17

Rinus: vandaag ga ik met Gert en de vaste stok naar het Aarkanaal waarvan we weten dat het dikwijls heel moeizaam gaat en waar veelal de kleine vis de boventoon voert, zeker in wedstrijdverband. Hoewel ik eigenlijk niet weet waarop dat gebaseerd is heb ik er wel enigszins vertrouwen in, zeker als om 11 uur - dus na een uur vissen - de teller 25 stuks aangeeft, waarvan weliswaar maar vijf maatvisjes maar toch. Dat vertrouwen krijgt nog een zetje als Gert zomaar uit het niets twee platten vangst en ik er op dat moment één verspeel, dan moet je er maar geen haakje 20 aanknopen! Het tweede en derde uur lijken de aanbeten iets af te nemen en wordt slechts met veel pesten en peuteren een visje gevangen. Het vierde en het laatste uur maakt weer heel veel goed en zeker het laatste. De voorntjes worden af en toe voorns en daar tussendoor melden zich simpelweg een aantal dikke platten. Om 15 uur klik ik vis nummer 81 op de teller aan en daarvan zijn er naar schatting 25 stuks aan de maat waaronder 8 platten. De meeste vis vang ik met 1 of 2 pinkies of de combinatie caster/pinkie. Zeker qua aantal maar ook wat vangstgewicht betreft heb ik vandaag hier een goed gevoel.


Oude Rijn (Zwammerdam) 03-04-17

Daan: voor de eerste wedstrijd van Hsv de Opsteker starten we zaterdag op de Oude Rijn ijsbaan, op het eerste gedeelte voor het brugje worden 11 nummers gezet. Met 11 man, een afzegger en 1 nieuw lid Roy die eigenlijk alleen de avondcompetitie bij ons gaat meevissen, maar het toch leuk vind om als hij tijd heeft de zomer af en toe mee te doen, hij telt dan niet mee voor het klassement en komt dan automatisch in het midden van het parcours te zitten. Alle deelnemers kozen voor de feeder kort en overkant, ik vind dit altijd een mooi stuk voor de vaste hengel, dus besloot om daarop gelijk in te voeren met veel casters en dan de stek met rust te laten en dan met de feeder op 6 a 7 meter uit de overkant te vissen. Dat het moeizaam zou worden bleek wel er werd hier en daar een visje gevangen, Martin op nummer 7 ving een platte later nog twee en kwam met wat kleine vis op 4240 gram, goed voor een tweetje. De nieuweling Roy op nummer zes ving met regelmaat een visje, wat hem 3900 gram opleverde en een drietje knap gedaan. De kopnummers konden het vandaag niet uitbuiten, op nummer 1 Danny 3500 gram een viertje op nummer 11 Peter 2340 gram een vijf. Zelf kwam ik op nummer 2 in het begin ook moeilijk uit de start blokken, met de feeder ruim twee uur gevist een platje en wat blieken rijker, de stok maar eens gepakt na een half uur proberen en geen beet te hebben gehad wat wel tegenviel maar weer verder met de feeder. Na ruim 4 uur vissen en wat blieken maar weer eens de stok gepakt en warempel na een paar minuten een mooie beet en een dikke vis aan de haak. Helaas na een poosje strijd schoot hij los, maar dit gaf weer moed dus rustig verder met de stok en ja hoor een bliekje en hierna wist ik nog drie dikke vissen van gemiddeld twee kilo per stuk te vangen wat bij elkaar 9620 gram opleverde, goed voor een 1. Op de stok alles met twee maden en een caster er tussen gevangen.


Amsteldrecht (Nieuwveen) 01-04-17 / 12C - ZO3 -  bewolkt

Rinus: voor de 3e competitiewedstrijd van HSW gaan we naar de Amsteldrecht vooraan op het gedeelte v/d Federatie MidWest. Met 18 deelnemers halen we 66,5 kilo vis boven water hetgeen neerkomt op gemiddeld 3,7 kg p.p. en dat kan véél slechter! Natuurlijk zijn het ook nu weer de brasems waarop 'geaasd' wordt, immers die brengen gewicht in de schaal. En natuurlijk zijn die platten ook met de stok te vangen al zal je dat - hoe verder je in de tijd komt - iedere keer moeten aftasten of ze ook 'onder de kant' te vangen zijn. Vandaag lukt het in elk geval nog niet ofschoon er gemiddeld meer met de stok gevangen wordt dan afgelopen woensdag. Het is dus de feeder die weer voor de hoogste gewichten zorgt en ééntje die er behoorlijk uitspringt is de 17,4kg van Ron die op kantnummer 10 (één nummer links van mijn stek woensdag j.l. frappant genoeg) 12 platten 'weg haalt' op zo'n 10m uit de overzijde op het iets bredere stuk. Op nummer 17 zit Aat al na 10 minuten 'in de brasem' en heeft er binnen anderhalf uur al 5 'in de pocket' waarmee hij met 7,5kg een keurig 2-tje vist. Daarnaast vis ik op nr 18 en dat is op het smaller wordende gedeelte (hetgeen allerminst een excuus is) waar ik er geen chocola van kan maken. Met 3 echt zichtbare aanbeten haal ik evenzoveel platten van de overzijde hetgeen 4,8kg en een mager 6-je oplevert. Op nummer 14 doet de jeugdige Martijn prima zijn best en vist - met een zeelt onder zijn vangst - naar een keurige 5,9kg en een 3e plaats. Met dit resultaat legt hij met 14 punten gelijk maar beslag op de eerste plaats in het klassement (en nu volhouden kerel), maar voelt wel de hete adem van Ron in zijn nek die met 15 punten op zijn huid zit.


Gouwekanaal (Gouda) 01-04-17

Adriaan: vandaag hebben wij de 2e wedstrijd van afd. HZM gevist in de Gouwe aan de nieuwe broekweg. We hebben vooraan gevist. Met 6 deelnemers ( 3 afmeldingen) is er 18,4 kilo gevangen. P. Koevermans wist net zoals de 1e wedstrijd ook deze te winnen met 6480 gram. Zelf werd ik 2e met 4540 gram en J. van Elswijk werd 3e met 4160 gram. De eerste 2 uur alleen met pinkies gevist en daarna van lieverlee met een wormpje en pinkie op de haak, op een afstand van 30 meter. Met een caster kon ik geen beet krijgen. We hebben maar 1 container boot gehad vanmorgen dus dat was lekker rustig. Onze volgende wedstrijd is op 15 april, er wordt dan in het kanaal door Voorne gevist.


Amsteldrecht (Nieuwveen) 29-03-17 / 13C - W5 -  bewolkt

Rinus: na enkele omzwervingen i.v.m. harde wind en oeverwerkzaamheden vinden we uiteindelijk aan de Amsteldrecht gelegenheid om beschut en lekker voor de wind de 2e ouderenwedstrijd van HSW te vissen. Tenminste dat dachten we want ook hier staat de wind grotendeels schuin op de kop en dat maakt met name vissen met de vaste stok tot een lastige bezigheid. Niettemin zie ik enkele oer-vaste-stokkers die ook nu een poging wagen maar het toch moeten afleggen tegen de feederaars, ofschoon ook hiervan vele moeite hebben om de korf keer op keer op dezelfde stek te mikken. Zoals zo dikwijls bij deze visserij wordt geduld beloond, want op enkele 'nullen' na vangt iedereen 2 of meer vissen en met een beetje geluk zijn dat platten van 1,5-2kg. Uiteraard zijn er ook weer enkele uitschieters zoals Aat die op kopnr 1 met 6,6kg 3 punten scoort en Piet die op stek 12 een 2-tje vist met 7,5kg. Naast hem op stek 11 lukt het mij om 11 platten (de zwaarste is 3kg) in het net te krijgen die bij elkaar 15,2kg wegen, ruim voldoende voor de winst. Op 5m uit de overzijde vang ik nagenoeg alles, aanvankelijk met wormen maar later als het moeizamer gaat ook met caster+pinkie.


Aarkanaal (Alphen) 29-03-17

JanV: zondagmorgen vroeg bed uit en ik ga het een keer anders aanpakken, omdat het een oosten wind is besluit ik om naar het Aarkanaal te gaan bij de roeivereniging. Een paar jaar geleden in maart verschrikkelijk goed gevangen daar en nu eens kijken of dit herhaald kan worden. Met het eerste licht het visgerei opgesteld, vaste stok 11 meter dobber 0,5 gr. onderlijn 0,08 en haak 16 met een grote made erop. Vier balletjes voeren en om 7.45 uur begonnen met vissen. Had wel kleine vis zien springen maar geen grote vis. Na een tweede keer te hebben ingegooid kreeg ik al een beet die ik miste, maar de volgende was raak en de eerste brasem van ruim een kilo zat in het netje. Hierna wat schepblieken en langzaam werd het stiller totdat er om tien uur zomaar uit het niets een brasem van ruim 50cm toehapte. Daarna met regelmaat nog meer platten afgewisseld met blieken en mooie voorns. Met het piertje wel wat gevangen maar met twee grote maden ging het beter. Tot 12 uur gevist met een geschat gewicht van zo rond de 14 kilo, dit bestond uit 12 brasems, 10 voorns en nog wat blieken. De visserij komt van lieverlee op gang met warmere temperaturen die er aan komen. Helaas gaat het campingseizoen bijna weer beginnen en dan wordt het weer zwartbekgrondels vangen in de Neder-Rijn in Oosterbeek maar dat hoort er ook bij tegenwoordig....!


Oude Rijn (Nieuwerbrug) 26-03-17 / 12C - NO3 - half bewolkt

Zeelten spelen een cruciale rol vandaag

Rinus: met een 5- en een 6-je in de laatste 2 wedstrijden moet een redelijke klassering in de eindrangschikking toch mogelijk zijn? Maar dan moet de 4e en laatste wedstrijd vandaag in het vaste stok vak A in Nieuwerbrug toch minimaal ook 5 of 6 punten opleveren!? Bij de loting zijn alle ogen natuurlijk gericht op het succesvolle kantnummer A1 en die zit nog in de emmer als ik mijn kokertje eruit haal.....! Het wordt echter nummer 24 in de 2e sector en daarmee weet ik direct dat het vandaag (weer) moeizaam zal worden. Niettemin gaan we het proberen en ik besluit het voer te richten op grove(re) vis, dus weinig werkbaar en een flinke portie pieren erin. Hiermee voer ik de visstek op 11,5m redelijk aan met 7 forse ballen (buurman John doet daar nog een schepje bovenop) en zet drie topsets in met dobbers 0,8gr en 1,25 en 2 gr voor het 'zware werk'. Of dit de juiste tactiek is zal achteraf wel blijken. Feit is in elk geval dat tijdens het voeren dobbertje 0,8gr al enkele keren weg zakt en de eerste visjes oplevert. Maar als ik bij de 8 ben stoppen de aanbeten resoluut, en we moeten nog 4 uur! Wat ik ook probeer het wil gewoon niet meer lukken op de 2 baarsjes na die ik in de loop van de morgen nog vang. Dan maar vroegtijdig overstappen op het 'grove geschut', er moet immers een bonusvis komen anders kan ik het wel vergeten. Om een lang  verhaal kort te maken, die komt er gewoonweg niet en ik moet het stellen met 600gr waarmee deze wedstrijd voor mij, net als de eerste, in mineur eindigt. John blijft zijn visje nog lange tijd wel vangen en sprokkelt zo'n 2kg bij elkaar, echter niet genoeg voor het podium. Dat is er wel voor andere buur B. Buiten op nr 23, want mede door een fors uit de kluiten gewassen zeelt in het eerste uur scoort hij een 3-tje met 2,7kg. Anja Groot op nr 18 laat zien dat zij WK waardig is en vangt een leuk netje kleine vis bij elkaar dat met een dikke platte erbij op 3,8kg uit komt en een 2-tje oplevert. De winst gaat echter naar F. Hekkers die op het voorlaatste nummer 29 met een platte en een zeelt en de visjes uit het eerste uur aan de 4,9kg komt. Proficiat. De zeelt speelt overigens vandaag op sommige plekken een cruciale rol want her en der worden ze gevangen (en verspeelt). Heel bijzonder in dit kader is de ruim 4kg die Jacco Ippel in vak B/2e sector vangt en daarmee nipt de winst pakt.  Met slechts 2 aanbeten, één in het eerste half uur en één 5 minuten voor tijd, haalt hij 2 kapitale zeelten binnen. Linkerbuur Erwin Keizer zit 'm echter vlak op de hielen en scoort met slechts 40 gram minder een keurig 2-tje. Zijn vangst bestaat uit....... 3 zeelten waarbij hij de pech heeft een 4e te verspelen. Maar er wordt ook brasem gevangen, met name op de laatste drie nummers in vak C/1e sector waar Dirk, Sipko en Daan respectievelijk 9, 10 en 16 kilo vangen. De overall winst in de 4e wedstrijd gaat naar Arnoud v/d Stadt die op nummer 114 omgeving witte hek een prachtige 19,6kg vis boven water haalt. Het is echter Daan (Klop) die zijn derde 1-tje scoort en daarmee resoluut de overall winst in de 4-daagse opeist. Een geweldige prestatie van een sympathiek hengelaar waarvoor een welgemeende felicitatie op zijn plaats is, proficiat Daan.


Klik hier voor de volledige uitslag dag 4 en eindstand John Kooij 4-daagse 2017


Klik hier voor de gewichtengrafiek van Frits.


Benieuwd naar de resultaten op de kop- en staartnummers? Klik hier.


A-R Kanaal (Loenersloot) 26-03-17

Dick: de laatste wedstrijd van de wintercompetitie van HSV de Brasem uit Ter Aar gisteren in het AR-Kanaal bij Loenersloot heeft andermaal niet geleid tot wonderlijke vangsten. De oorzaak ligt waarschijnlijk in de harde wind schuin op de kop die dus moeilijk is om (heel) ver weg te vissen. Alleen op de kop en staart wordt nog wel een visje gevangen maar verder ging het heel moeilijk. Hopen maar weer dat de volgende competitie betere vangsten oplevert.


Oude Rijn (Alphen) 26-03-17

Rinus: met het oog op de laatste wedstrijd v/d 4-daagse in het 'vaste stok vak' pak ik (vandaag, zaterdag) op het traject witte hek de stok nog maar eens uit. Leuke diepte en een piep klein stroompje zorgen voor een heerlijke visserij met dobbertje 0,8gr die eigenlijk pas op gang komt na de vangst van een dikke platte die zeker richting de 2,5kg gaat. Daarna overwegend voorntjes van 13-14cm met zo nu en dan een maatvis. Het venijn zit echter in de staart want na 4 uur vissen komt vriend(in) brasem eindelijk op het voer kijken en levert het laatste uur nog 3 platten op. Heb ik dit vangstgewicht morgen maar vast!?


Amsteldrecht (Nieuwveen) 22-03-17 / 10C - ZO3 - half bewolkt

Rinus: hoewel het nog redelijk vroeg is voor dit water waag ik het er toch op en sluit mij aan bij Gert en Dick, die op het traject 'nieuwe kwekerij' al effe bezig zijn. Zij vissen, dikwijls hier succesvol voor de dikke brasem, met de feeder op afstanden rondom de 50m en dat is ca. 5-6m uit de andere oever. Zelf zet ik natuurlijk ook een feeder in maar wil ook met de vaste stok aan de gang op 11m. Ik cup daar een balletje of 5 en wacht de ontwikkelingen met zekere spanning af. Er gebeurt voorlopig niets, geen tikje op de dobber geen klein visje, niets! Maar dan ineens na ruim een uur vissen zakt het dobbertje weg en 'hangt' er een platte van de hier kenmerkende afmetingen, die na enig drilwerk keurig in het schepnet ligt. Vanaf dat moment is er opmerkelijk genoeg met zekere frequentie ook een voorntje te vangen al wordt dat nooit slag-op-slag. En dan ineens in het derde uur nogmaals een brasem tussen de voorntjes (30 stuks in totaal) die op één na niet groter zijn dan 13-14cm. De feeder levert uiteindelijk ook 4 platten op waarmee ik op zich tevreden ben, zeker qua vangstgewicht. Gert krijgt ze op een gegeven moment 'lekker op het voer', vangt een serie platten in korte tijd en eindigt op 11 stuks. Dick moet het vandaag doen met een aantal ruisvoorns, nadat hij eerder vorige week wel tot aantallen van 7 en 12 platten kwam. Over het gebruik van het juiste aas vanmorgen valt nog weinig te zeggen, want met zowel maden, (pop up) maïs, wormen en als een boilie wordt gevangen. Niettemin zit er weer 'beweging' in dit water.


Heimanswetering  (Alphen) 20-03-17 / 12C - ZW4 - bewolkt

Bert: zondag 19-03-2017 winterkoppel nr 6 van HSV Alphen. 6 koppels aan de oever van de Heimanswetering aan de westzijde tegenover de betonfabriek. Met de stevige westelijke wind konden we hier net terecht achter de struiken zodat de meeste wind over ons heen kon waaien. Dat dit stuk water niet door een ieder geliefd is komt hoofdzakelijk door de bodemgesteldheid op sommige plekken. Hier lijkt het onder water wel een soort berg en dal. Als je dit treft dan valt het niet mee om vis te vangen laat staan om de winst te bemachtigen. Ondanks dit en de geringere onderlinge afstand als normaal wist een ieder hier toch een visje te vangen. De totaalvangst kwam uit op 17850 gr waarvan Arie en Ben er 5560 gr voor hun rekening namen. Genoeg voor de overwinning vandaag. Alles gevangen met de vaste stok. Met nog twee wedstrijden te gaan in deze comp is er nog van alles mogelijk om de totaalstand door de war te gooien.


Oude Rijn  (Bodegraven) 20-03-17

Adriaan: zaterdag hebben wij de 1e wedstrijd van het seizoen 2017 als afdeling HZM van Groot-Rotterdam gevist. Door het voorspelde slechte weer hadden 6 deelnemers zich afgemeld. Het was de bedoeling om in de Oude Rijn nabij Zwammerdam te vissen, maar we zijn uitgeweken naar Bodegraven dorp (Rijnkade) waar we heerlijk achter de bebouwing konden zitten. Door de vele afzeggingen waren we met 4 man die in totaal maar 6,5 kilo wisten te vangen. P. Koevermans won de wedstrijd door het vangen van enkele brasems en wat kleiner spul en had aan de 5,1 kilo ruim voldoende. De overige 3 deelnemers wisten alleen maar enkele kleine visjes te vangen. Nu maar hopen dat over 2 weken het weer wat beter meewerkt.


Oude Rijn  (Zwammerdam) 19-03-17 / 11C - ZW6 - bewolkt

Rinus: de 3e dag van de John Kooij 4-daagse brengt mij naar nummer 99 in vak D/1e sector, helaas weer midden in het vak maar daar komen we wel overheen. Lastiger vind ik de harde wind die schuin op de kop staat en secuur vissen tot een onmogelijkheid maakt. Het zal dus moeten komen van (hopelijk) grove vis die duidelijk de top krom trekt, maar dat is eenvoudiger gezegd dan gedaan. Ik zet drie feeders in, twee op de verre afstand en ééntje kort op 25m. De overkant (hier op 65m +) is voor mij moeilijk te halen dus zet ik de lijn vast op ca. 55m, zelfs nu is het nog een hele toer om de korf telkens op dezelfde plek te krijgen. Deze 'verre' stek zal me uiteindelijk wat vissen opleveren, kortbij krijg ik maar een paar keer beet. De wind wordt steeds harder en de korven steeds zwaarder, op laatst is 50 gram nauwelijks voldoende. Links van me op nr 98 zit Jan Broess en naast de feeder zet hij dapper ook de vaste stok in op 11m. Dat levert hem weliswaar enkele vis(jes) op, maar daar kan je vandaag geen potten mee breken. Rechts op nr 100 vist Marco Hofman en deze hoef je natuurlijk niks wijs te maken. Soepel gooit hij de lijn richting andere oever in de hoop op succes en dat lukt hem redelijk. Naast enkele vissen uit de midden haalt hij de meeste vis daar op en laat uiteindelijk met zijn vangst de wijzer van de weegschaal uitslaan tot exact 7kg en dat is voldoende voor een 2-tje. De schaal kreunt iets meer onder het vangstgewicht van Willem Pansier, die op nr 102 een prachtige serie platten van de overkant haalt en met 16,5kg deze sector ruim wint. Proficiat. Op staartnummer 104 wordt met 6,5kg een 3-tje weggekaapt en vooraan in de sector worden met 5,4 en 4,8kg de 4 en 5 punten verdeeld. De 6e plaats is met 4,6kg voor mij, dit gewicht bereik ik uiteindelijk met 3 platten, een handvol blieken en twee voorns, waarbij de worm het belangrijkste aas is. Met 66 kilo is deze sector qua vangst de minste van de vakken C en D, top is sector C2 met 103 kilo waar Peter Bos met 17,7kg de winst naar zich toe trekt. Verrassend is het geenszins dat dit op kopnr C76 gebeurt hetgeen ook gelijk de derde winst op deze stek betekent. Niet geheel toevallig valt op kantnr A1 ook voor de derde keer het winnende gewicht, hier gaat John Bijvoet met 9kg met de eer strijken. De weegschaal kreunt het hardst (om in deze terminologie te blijven) op steknr B75 waar Ron Cramer een prachtige 28 kilo vis boven water haalt en dat is meer dan de helft van het totale gewicht in zijn sector. Hiermee is hij naast vak/sector- ook algeheel winnaar, gefeliciteerd Ron. In de sector B1 valt de winst nog op van David Visser die met 16,6kg de overige deelnemers daar ruim achter zich laat. Tot nu bijna allemaal winnaars die op een kop- of staartnr zitten, maar verreweg de interessantste overwinning komt uit sector D2 (witte hek) waar Ton Post met 13,1kg op stek D110 met zijn 1-tje belangrijke zaken doet, namelijk met 5 punten lijstaanvoerder worden van het klassement. Proficiat, nog even volhouden Ton. Met een totale vangst van 512 kilo vis mag gesteld worden dat op deze 3e dag de vangst over het algemeen goed is.


Klik hier voor de volledige uitslag dag 3 en tussenstand John Kooij 4-daagse 2017


Klik hier voor de gewichtengrafiek van Frits.


Heimanswetering  (Alphen) 18-03-17 / 10C - W5 - bewolkt

Rinus: met ´volle bak´ (19 deelnemers) vist HSW de 2e competitiewedstrijd aan de Heimanswetering aan Molenaarspad, na overleg wordt dit water volmondig door de groep geaccepteerd i.p.v. de Oude Rijn Oudh.weg waar de wind met volle kracht over het water staat. Aan de wetering zie ik naast de feeder toch ook veel vaste stokken uit met name het gedeelte achter ´het bos´ en dat blijkt niet eens zo´n slechte zet te zijn, ofschoon toch het onderspit gedolven wordt tegen de feederaars die de eerste drie plaatsen innemen. Het is Martijn de jongste van de groep die op steknummer 18 een gezien de omstandigheden keurige 2,9kg aan bliek en een enkele voorn boven water haalt en met de winst naar huis gaat, proficiat! Hij vist met de feeder voornamelijk op de 18m-lijn met de combinatie worm-caster-made. Piet vist met 2,8kg een keurige ´twee´ eveneens met de feeder waarmee hij geduldig wacht op de aanbeten die soms lang op zich laten wachten. Aat wordt derde met 2,7kg, onderling zit er dus een verschil van een ons tussen deze drie. Peter vist op de kop en eindigt op plaats 4 met 2,1kg en is daarmee de hoogste ´vaste stokker´, terwijl Siem op staartnr 19 met 1,9kg naar een 5e plaats vist. Zelf vis ik op nummer 4 met de stok op korte afstand (7m) en met de feeder tegen de betonnen rand aan overzijde. Beide stekken leveren weinig aanbeten op en met een 10-tal visjes kom ik aan de 0,9kg en eindig ver in de achterhoede. Gezamenlijk vangen we net aan 27 kilo, dus over het geheel een zeer matige vangst. De nieuwe koploper is Frans met 10 punten.


Kotskom  (Rotterdam) 18-03-17

Hans: vandaag de eerste wedstrijd van Groot Rotterdam. In witvis wedstrijden zijn dat  tussen de 10 en 15 man. Ondanks de hevige wind waren er 8 vissers. De Kotskom staat bekend om zijn grotere brasems en karpers. Ik ben gaan vissen met een method-feeder  van Preston (harpvorm) met een palletje aan het elastiek. Als voer gebruik gemaakt van oude expanders, die ik door de blender heb gehaald, aangevuld met groen vis meel. Als aas kleine pallets met   annanas smaak.  Tussendoor voor de afwisseling nog witte (knoflook smaak) en rode (rode peper smaak). Na een kwartier al de eerste brasem en daarna met tussenpozen nog 6 stuks. Mijn totaal gewicht was 11,6 kg met de zwaartste van 1,76 kg. Dit was op een na de zwaarste vis. De zwaarste vis was deze ochtend 1,96 kg en was goed voor de eerste prijs. Al met al, ondanks de modder een leuke ochtend.


Oude Rijn  (Zwammerdam) 15-03-17 / 14C - ZO3 - zonnig

Rinus: vandaag de 1e ouderenwedstrijd van HSW met 17 deelnemers (15 aanwezig), traditioneel - kan je wel zeggen - starten we aan de Oude Rijn op het traject ijsbaan-futenbos. Door werkzaamheden aan de steigers aan overzijde begint het parcours zo'n 100m links uit de hoek bij Zwammerdam. Niettemin blijven de kop- en staartnummers hier natuurlijk erg gewild en bij de eerste wedstrijd heeft elke deelnemer daar natuurlijk kans op. Niet tegenstaande dat blijft kopnr 1 voor mij over in de zak, je kan hem maar vast gehad hebben....!? Vanwege dit meevallertje haal ik naast de feeder ook de vaste stok uit de foudraal en vis op 11m. Dat pakt redelijk uit, want na een stroef begin komt er leven in de brouwerij en kan ik met zekere regelmaat een vis(je) vangen. Natuurlijk heb ik ook de feeder paraat op afstanden net over de midden en 5m uit de andere oever. Beide stekken geven vis al moet ik voor enkele bonusvissen (tegen de andere oever) wachten tot ver na de pauze. Al met al kom ik aan ruim 20 vissen en een vangstgewicht van 9,7kg en dat is voldoende voor de winst. Dick (met 6,2kg) en Piet (met 5,1kg) vissen halverwege het parcours en scoren een 2 en een 3. Herman op staartnr 15 heeft zijn dag niet en komt rechts op de hoek van de bruine ark met 1,6kg niet verder dan plaats 11. Gezamenlijk vangen we ruim 47 kilo vis en dat is bij de start van een competitie wel eens slechter geweest. Klik hier voor de uitslag.


Buiten Spaarne  (Spaarnewoude) 15-03-17

Theo: onlangs in februari al eens op dit water gevist met als resultaat een dikke 0 en toen nog vorst. Dus vandaag nog maar een keer die richting op, de goede vangstberichten waren mij vooruit gesneld. Bij het Buiten-Spaarne aangekomen besloot ik naar de overkant te gaan bij de windmolens, de tegenwind daar nam ik voor lief. Maar 'wind op de kant, vis in de mand' zullen we maar zeggen. Alle aassoorten bij me, dus laat nu de vis maar komen. 09.15u ging de eerste korf te water op ca. 35 meter afstand. Na 5 korven voeren de onderlijn eraan en wachten, maar dat hoefde niet lang, want na 5 minuten 'hing'  de eerste flinke platte al en die door het heldere water in het netje kon glijden. In elk geval een goed begin en dat smaakte naar meer, om kwart voor 10 kon ik al voor nummer 3 tekenen. Dat moest haast wel een mooie dag worden. Zo rond 10e vis ruimde de wind wat naar NW en vielen de beten wat weg. Na enkele missers (lijners denk ik) was het rond 11 uur weer vangen geblazen. Tijdens het bezoek van vriend Cees met zijn Juutje heb ik er ook nog 3 gevangen, zodat ik om 14.30u uitkwam op 16 dikke platten en een ruime 20kg gewicht. Heerlijk gevist en een goed gevoel over gehouden voor de competitie die over ca. 2-3 weken begint. Alle vis gevangen op een combinatie van 3 mestpiertjes met een dode made op haakjes maat 14 en 16, waarbij nr 16 het beste resultaat gaf. Een heerlijke woensdag gehad met goed vis, leve de lente!!!


Oude Rijn  (Zwammerdam) 12-03-17 / 11C - ZO3 - zonnig

Secuur werk!!!
Dit noemen ze een 'bonusplatte'

Rinus: opgemaakt voor een weekendje Oude Rijn aan het traject ´ijsbaan/Zwammerdam' (blijkt achteraf). Hoe het ons zaterdag is vergaan lees je hieronder, op zondag moet ik voor de John Kooij 4-daage naar vak C en dat kan bij 't Fort zijn (1e sector) of ijsbaan/Zwammerdam (2e sector). Ik loot voor de laatste en wel op nr 79 en dat is 4 nummers van de kop, 20m links van de stek op zaterdag (hoezo toeval!?). Je zou dus zeggen dat je het onderhand moet weten hier, maar de schijn bedriegt en welke afstand (met de feeder) moet je nu kiezen? Er is de laatste weken veel gevist en op alle afstanden eigenlijk wel 'een visje' gevangen, ofschoon dit traject qua vangst nog niet de glans heeft van eerdere jaren. Bovendien is er één afstand die tot op heden weinig of geen resultaat heeft opgeleverd, namelijk dicht tegen de andere oever. En die stek voer ik vandaag bij aanvang extra stevig in en ga de gebruikelijke afstanden 'midden' en '3/4' bevissen. De laatste afstand geeft na 5 minuten via een duidelijk aanbeet al vis, een halfwas platje van ca. 5 ons, zou het nu echt gaan gebeuren....? Maar als de top de komende anderhalf uur roerloos blijft staan krijgt de aanvankelijke hoop al weer een aardige deuk. Toch komt er het 3e en 4e uur wat meer activiteit op met name de 'midden' stek en met veel peuteren lukt het nog 3 halfwasjes en 2 voorns te vangen, maar daarmee ga ik de pot beslist niet winnen. Zeker niet als kopstek nr 76 wordt ingenomen door een klasbak als Ton Post die na enkele uren vissen al niet meer in te halen is, zo blijkt ook later. Zijn vangstgewicht van 9,5kg is voldoende voor de sectorwinst en dat is dan al weer de tweede keer op nr 76! Na een aantal keren zonder resultaat 'de overkant' te hebben beproefd wordt het met nog een half uur te gaan de hoogste tijd me op die afstand te concentreren. En warempel om 10 voor twee loopt de top keurig krom en levert met de enige 'echte' aanbeet een bonusvis op van 2 kilo. Dit geeft mijn eindgewicht van 4,8kg een draaglijker aanzien en levert 5 punten op. Met gewichten als ruim 7, 6 en 5 kilo moet ik helaas mannen als Wim Nouris, David Visser en Dirk van Eijk voor laten gaan, maar vind dat geen schande. Met een redelijk totaal vangstgewicht in deze sector lijkt de eerder genoemde glans van dit water weer aan het terugkeren. Dat valt ook af te leiden aan de vangst van nog een enkele bonusvis, bijvoorbeeld bij Frits die rechts van het brugje niet aan een gelukkige wedstrijd qua vangst bezig is maar toch zo'n joekel weet te scoren. Ongewild hoort hij bij zijn buren een conversatie via de mobiel over de vangst van platten op de maïs. En dat brengt Frits op een ideetje en monteert als de bliksem een hairlijntje en prikt daar 3 maïskorrels op. Je voelt hem al komen, binnen no time loopt de top krom en ligt er bij Frits ook een dikke platte van wel 2,5kg in het netje. Met een halfwas platje blijft het voor hem helaas daarbij, maar heeft hij wel een patent op het vangen van 'zware jongens', in de eerste wedstrijd ving hij namelijk een voorn van rond de kilo! Op het moment van de publicatie van deze tekst heb ik de officiële uitslag nog niet binnen die volgt dus nog. Verder heel leuk om te horen dat HSW-er Piet de Groot vandaag overall winnaar is geworden met 12,2 kilo. Weliswaar viste hij op kopnummer A1 maar je moet ze altijd nog wel effe vangen. Proficiat Piet. Ook heel leuk dat Daan zijn tweede 1-tje pakt en samen met Arie Roubos de ranglijst aanvoert. Zet 'm op mannen nog één 1 nodig.


JanBr: Ik tref plek 96 met links van mij Lucien de Rade en daarnaast Daan Klop. Jacco Ippel zit op kop 91. Pak alleen de feeder uit op 24m en op 45m (3/4). Rustig ingevoerd. Lucien vangt direct vis en heeft er al 4 voordat ik enige beweging heb gezien. Na 1,5 uur de eerste beet, een platje van 400 gram. Na  weer een uur een platte van 900 gram, dan direct een baars. Duurt weer 1 uur voordat er weer vis volgt, 3 kleine platjes van 300 gram. In de laatste 2 uur komt Daan Klop los en vangt enkele dikke platte op 3/4. Lucien vangt ook wat vissen in het midden! Al met al, bij de weging blijkt de kop (nr 105) 3.500 gram te hebben, dan een aantal met 2.600 tot 2.850 gram. Ik kom tot 2.320 gram, middenmoot vandaag (jammer). Lucien met knap strak vissend 5.900 gram (2e) en Daan pakt zijn tweede eentje met 6.900 gram.


Klik hier voor de volledige uitslag dag 2 en tussenstand John Kooij 4-daagse 2017


Klik hier voor de gewichtengrafiek van Frits.


Zaterdag: voor de eerste competitiewedstrijd van HSW gaan we naar de Oude Rijn op het traject ijsbaan-futenbos. 18 (van de 19) deelnemers aan deze competitie zijn aanwezig en na de gebruikelijk plichtplegingen als welkom, inleggelden en loting gaan we om 07.30 uur met goede moed van start. Wat wordt het, vaste stok, een kort stokkie of toch gewoon de feeder inzetten? Hoewel het merendeel voor het laatste kies zie ik links en rechts toch enkele vaste stokken uitgaan ofschoon deze - zo blijkt na afloop - niet voor de gewenste resultaten zorgen, ......op één geval na. Frans blijft vanmorgen op kantnr 13 simpelweg 4,5 uur volharden in het vissen met de vaste stok op 7m en vangt daar behalve een brasem ook dikke voorns met een totaal gewicht van 3,4kg en wordt daarmee keurig tweede. Een plaats die hij overigens moet delen met de op staartnr 18 vissende Arie die hetzelfde gewicht boven water haalt met de feeder links van de bruine ark. Tussen deze twee man in vist 'good old' Herman op nummer 15 met de feeder naar het winnende gewicht van 3,6kg. Proficiat! Zelf vis ik op nummer 3 op het gedeelte ijsbaan en kom niet verder dan een 5e plaats met 2,5kg, één platte, 2 blieken en een pos. Ron  nestelt zich nog net op positie 4 met 2,6kg door werkelijk in de laatste minuut een 'kilo' brasem te vangen. Al met al is het met een gezamenlijke vangst van 26,9kg vooralsnog een zeer matige vangst.


Heimanswetering  (Alphen) 12-03-17

JanV: vanmorgen gevist en met deze wind is de Heimanswetering de ideale plek om naar toe te gaan, verwachtte er niet zo veel van, de ervaring leert dat er na de winter daar wel wat maar niet veel vis gevangen wordt. Vroeg licht dus ook vroeg weg en om 7.45 uur stond alles klaar om te vissen. Dobber van 0,5 gr. onderlijn 0,10 en haak 16 met daar op twee grote maden en gelijk in de steun om nog wat te rommelen aan het voer. Maar de dobber was al weg en het eerste voorntje was een feit, gelijk een tweede en toen enkele balletjes voer gezet en toen was het wachten. Na 3,5 uur vissen nog maar 10 vissen (jes) en een stuk kleiner als in de Gouwe vorige week. Veranderen van grote maden naar pinkie's deed schijnbaar wonderen en zeker nadat ik een meter korter ben gaan vissen. De worm was niet in trek vanmorgen, geen één keer beet op gehad. In het laatste uur wist ik nog 13 vissen te vangen waaronder een paar mooie havenvoorns en nog enkele verspeeld. De aanbeten waren ook op een 0,5 grams dobber soms nauwelijks te zien, het leek wel of je vastliep aan de grond zo langzaam ging het en ook last van een uitgekauwde maden, en misslaan was ook geen uitzondering. Wat wel opviel is dat ik met hetzelfde voer als vorige week viste en toen allemaal brasem en bliek ving en geen voorn en nu had ik op twee bliekjes, een grondel en een posje na, allemaal voorns. Hoop dat jij het vandaag beter heb gedaan dan vorige week, maar dat zal ik wel bij de vangsten gaan lezen.


A-R Kanaal  (Loenersloot) 12-03-17

Dick: het was weer huilen met de pet op wat de vangst betrof bij de 8e winterwedstrijd van HSV de Brasem uit Ter Aar in het AR/Kanaal bij Loenersloot. De krabben beten beter dan de vis, maar niet getreurd het was prachtig weer. Het stroomde loei hard dus veel vuil op de top. Natuurlijk is er altijd weer een winnaar en dat was vanmorgen Piet van Berkel met net aan 2 kilo. Hopen maar dat ze bij de volgende en laatste wedstrijd beter azen.


Aarkanaal/Rijn  (Alphen) 08-03-17 / 10C - ZW3 - regen

Rinus: heb het plan opgevat enkele uurtjes met de vaste stok naar het kanaal te gaan, lekker voor de wind en een heel licht stroompje naar links geven dit idee gestalte. Bijna 3m diep op 10m doen mij besluiten dobbertje 0,8gr te monteren met onderlijn 08/00 en haakje 20. Enkele balletjes cuppen en gaan....! Maar..... helaas, heb dit ruim een uur volgehouden zonder één enkele aanwijzing op de aanwezigheid van vis. Waar ik elders het geduld kan opbrengen om te blijven zitten, zie ik het hier toch echt niet zitten, dus inpakken. Binnen een half uur sta ik weer aan de Rijn bij de Treinweg om nog enkele uurtjes te feederen. Enkele HSW-ers hebben daar in de morgenuren redelijk tot goed gevangen en dat zijn goede berichten, ook voor de komende weekends. Om 13u gooi ik het eerste korfje in en vis tot 15.30u, die tweeënhalf uur zijn weliswaar niet spectaculair maar vang toch nog een 10-tal redelijke vissen waardoor ik de dag in zekere mate content eindig.


Gouwekanaal  (Gouda) 08-03-17

JanV: zondagmorgen wezen vissen in de Gouwe bij de Julianasluis in Gouda, hiervoor gekozen vanwege de ZW-wind, de plu lekker achyter mij. Bij aankomst was er al een auto die stond te wachten op de maatjes uit Pijnacker, zij gingen achter de Stubbewand zitten. Om 7.45u begonnen met vissen met de feeder op mijn standaard lengte hier van 30 meter, 4 korven geleegd, 1 meter lange onderlijn 0,12 met haak 14 gemonteerd, drie maden erop en zoals wel meer hier voorkomt gelijk vis, een redelijke brasem. Ook de 2e en 3e inzet leverde vis op. Na drie kwartier kwam Peter uit Boskoop aan en die ging met de vaste stok van 11 m naast me zitten, ondertussen had ik er al 5. De meeste gevangen aan een piertje, dit bleek toch wel doorslaggevend te zijn, ook nog wat geknipt door het voer. Met maden duurde het wat langer voor er een aanbeet kwam maar ook hieraan vis gevangen.  Deze was niet echt wild, soms waren de aanbeten bijna niet te zien en werd de top maar enkele cm's omgetrokken en bleef dan staan, maar dat was wel vis. Hierdoor ook nog wel enkele vissen gemist. Gevist tot 12.45 uur met als eindstand 25 stuks waarvan er 23 geschept moesten worden, geschat gewicht tussen de 5 en 7 kilo. Bij Peter ging het niet goed, slechts één aanbeet gehad maar deze gemist, wellicht voor dit water nog te vroeg voor de stok!? De heren uit Pijnacker hadden qua vangst ook een mindere dag.


Oude Rijn  (Nieuwerbrug) 05-03-17 / 9C - Z4 - half bewolkt

Rinus: de kop is er weer af, voor menige hengelaar is de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen een feit. Een kleine 120 deelnemers zijn weer aanwezig in 't Gezwam bij de loting voor de eerste van een serie van vier wedstrijden, met andere woorden de 4-daagse van John Kooij is weer gestart. Er wordt gevist in 4 vakken die elk weer verdeeld zijn in 2 sectoren van 15 vissers. Nummertje 37 komt voor mij uit de emmer en daarmee moet ik naar de 1e sector van vak B dat gepositioneerd is westelijk van Nieuwerbrug ter hoogte van het voetbalveld van de v.v. Rijnstreek. Weliswaar zit ik daar midden in de sector maar een voordeeltje is wel weer dat ik niet ver met mijn spullen hoeft te lopen. Bovendien hebben we hier de wind in de rug en er staat een leuk stroompje richting Bodegraven, wat wil je nog meer....!? Om negen uur klinkt het startsein en ik cup 5 ballen op 11,5m voor de vaste stok en trek op 5-6m uit de overzijde enkele korfjes voer leeg. Als er na een half uur haast nog niemand een aanbeet heeft gehad is men eigenlijk nog niet verontrust, er is tenslotte deze week hier vis gevangen!? Het ziet er tot dusver allemaal nog zonnig uit, getuige de foto's waarop ook mijn buren John en Dirk hun beste beentje voort zetten. Maar als de meeste in deze sector na 2, 3 en zelfs na 4 uren vissen nog steeds geen teken van leven hebben gezien wordt het toch zeer bedenkelijk. Wat ik ook doe, dunne(re) lijn, kleiner haakje, wisselen van aas, keer op keer een keurige drift maken met de stok en dan de dobber weer eens blokken of slepen zo'n 30cm over de bodem, het helpt allemaal totaal niet. Ik eindig dan ook - en met mij nog een aantal in de sector - met een 'nul' waarmee ook gelijk de (enige) afschrijver binnen is. Dirk rechts van me weet één voorn van 120 gram te vangen en 'scoort' zodoende nog enkele punten. Het heeft geen zin om naar oorzaken van de slechte vangst te zoeken, kennelijk staat de vis op dit parcours in de 'passieve' stand. Maar er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen en die komen - hoe kan het ook anders op de Oude Rijn - van de kop- en staartplaatsen waar de heren Bolster en Voort met 2,5 en 2,4kg de eerste twee plaatsen opeisen. Verder zijn er nog enkele vangsten rond de kilo en ver daaronder. Hoewel ik enige vangstberichten hoor uit de andere vakken, wacht ik met de publicatie hierover tot de exacte uitslagen 'binnen' zijn. Voor mij dus qua vangst een nagenoeg 'visloos' weekend, want ook gisteren heb ik in de Amsteldrecht hééél lang moeten wachten op een aanbeet, maar die kwam uiteindelijk nog met als resultaat een brasem, maar wel één van 2 kilo! Dit in tegenstelling tot Gert die aan de Noord Aa in Zoetermeer zijn hart heeft kunnen ophalen met de vangst van 14 platten. Het kan verkeren...!!


JanBr: voor de eerste wedstrijd zit ik in het C vak op nr 79, het gedeelte bij de ijsbaan/Zwammerdam. Naast mij Willem van Capelle en daarnaast Gerrit de Groot, nou dan moet je aan de bak. Verder naar rechts zitten ook nog Jurgen Spierings, Marcel Boel en Willem Multem, dus stevige concurrentie. Vanwege de wind pak ik de feeder uit op 21 m en 12 m uit de overkant, op de laatste afstand niet veel gevist, is moeilijk slepen daar, waarschijnlijk al plompenblad aan de bodem. Binnen 10 minuten de eerste vis, een platte op de 21 m. Daarna een tijd niks meer, dus veel wisselen maar en dat resulteerde in af en toe een schepbliek op de 21m, wat het totaal op 7 vissen bracht. Secuur vissen met kleine haak en klein aas heeft mijn voorkeur. De overkant brengt mij verrassend genoeg na drie uren vissen 1 dikke winde, daarna niks meer gezien. Met in totaal 8 vissen in acht keer beet niet verkeerd, maar ook niet echt om over naar huis te schrijven. Uit de totale uitslag blijkt dat ik vijfde  in de sector ben met 4.420 gram en mag dus niet klagen gezien het concurrentie gehalte, want deze hadden minder. Kopnr.76 Joop heeft 4.920 gram, Gerrit, 2x Willem en Marcel allemaal ca. 3 kilo.


Frits: bij mij is de visserij ook niet zo goed gegaan, had met kantnummer 119 wel een mooie plek links naast het oude kantoorpand en daar heb ik op 3 afstanden gevist te weten 17-30-45 meter. Ik kon nagenoeg geen beet krijgen en één van de weinig keren dat het wel lukte bracht nog wel een hele mooie voorn op, deze woog rond de kilo. Nog nooit zo’n grote voorn gevangen of gezien, ook niet in Denemarken waar ik ooit op Skandeborg heb gevist. Met 1,3 kilo eindig ik ver in de achterhoede. Buurman John Vallen op staartnummer 120 had ongeveer 15 redelijke tot grote blieken en werd met ruim 6,5 kilo 2e in het vak. Arie Roubos op nummer 113 zat recht voor de gele ark en viste ongeveer 10 meter van de ark vandaan en een mooi gewicht van 13,9kg bij elkaar, genoeg voor de vak- en algehele winst. Proficiat.


Klik hier voor de volledige uitslag dag 1 John Kooij 4-daagse 2017


Oude Rijn  (Zwammerdam) 01-03-17 / 8C - W4 - half bewolkt

Rinus: ondanks het nog steeds onplezierige weer (kou, regen en veel wind) zitten er vandaag toch weer de nodige beoefenaars voor de komende 4-daagse aan de Rijn tussen Alphen en Zwammerdam. Je kan wel zeggen voor de meeste een 'generale repetitie' en volgens het spreekwoord volgt bij een 'slechte generale een goede uitvoering', nu daar hopen we dan maar op. Voor mij persoonlijk zou dit gezegde van toepassing kunnen zijn, als ik dit tenminste afzet tegen de vangst in de eerste drie uren. Ben namelijk neergestreken op het traject bij de ijsbaan en vis met de feeder op 3/4 en krijg vanaf 10 uur tot 13 uur welgeteld één aanbeet en die vis laat halverwege los. Zo slecht heb ik het eigenlijk nog niet meegemaakt hier. Gelukkig komt er een lichte kentering en lukt het in de laatste twee uurtjes nog 10 vissen op de teller te krijgen, 2 platten en 8 blieken. Richting het futenbos zitten nog twee hengelaars, beide met aantallen tussen de 10 en 15 waaronder een aantal dikke platten. Dezelfde aantallen werden afgelopen zaterdag door Rob en Martin gevangen met de vaste stok in het vak bij Nieuwerburg, ook hierbij een aantal dikke platten. Positieve berichten toch wel en hiermee gaan we richting weekend.


Oude Rijn  (Barwoutswaarder) 01-03-17

JanV: zondag weer gevist in de Oude Rijn op het recreatieterrein tegen Woerden aan. Om 7.45 uur aangekomen met een redelijk harde wind die een beetje schuin over het water stond, maar toch allebei voor de vaste stok op 11 meter gekozen (blijft het mooist). Begonnen met een dobber van 0,75 gr maar dat bleek te licht want er stond een aardig stroompje tegen de wind in. Drie driftjes gemaakt maar met het leunen kwam de dobber helemaal plat te liggen, dus een tweede top klaargemaakt met een dobber van 1,5gr. Onderste loodje tegen de onderlijn, pijlloodje op dat loodje gezet en goed uitgepeild, drie maden op een haak 14 ingooien en in de steun. Maakte aanstalten om een bakkie koffie te pakken, maar de pen lag al plat en de eerste brasem kwam binnen. Hetzelfde gebeurde met de tweede en de derde inzet, toen ééntje verspeeld op het voer en toen was het over. Ondertussen was bij Erwin ook de vis gearriveerd en die wist ook zijn visjes te vangen. Met nog een uur te vissen en heel weinig beet staan er 6 vissen op de teller. Maar een keer gewisseld van aas en een dikke worm opgezet en gelijk een mooie brasem, gevolgd door nog twee vissen dus de eindstand was 9 vissen. Op één na allemaal scheppers en een geschat gewicht tussen de 2,5 en 3 kilo. Erwin had op het moment dat ik stopte ook hetzelfde aantal vissen en ik weet niet of hij er nog bij heeft gevangen. Richting Nieuwerbrug  was het ook druk met een klein wedstrijdje, bij een persoon even gestopt maar het resultaat was ongeveer hetzelfde als bij ons. Ik wens je een goed kantnummer en veel succes toe voor aankomende zondag, vang ze.


Oude Rijn  (Koudekerk) 27-02-17 / 10C - Z5 - bewolkt

Bert: zondag 26-02-2017 winter koppel nr 4 van HSV Alphen viswater de Oude Rijn gezien de Zuid westen wind nog maar weer eens gekozen voor het zelfde parcours als vorige week ‘t Zwaantje. Alle 6 koppels aanwezig en natuurlijk gemotiveerd om de nodige vissen te verleiden tot aanbijten. De waarheid is dat er meer is gevangen dan de vorige keer maar erg overtuigend was het allemaal nog niet. Maar als deze tendens zich voortzet dan kunnen we weer vele vrolijke gezichten aan de waterkant zien. Vandaag werden Henk met Peter de overduidelijke winnaars hun gewicht van bijna 5 kg was ruim voldoende om de dagzege in ontvangst te nemen en in het klassement de kop over te nemen van Dick en Erick. Voor de deelnemers aan de 4 daagse van Kooij een goede vangst bij prettige weers omstandigheden.


Gouwekanaal  (Gouda) 27-02-17

Rinus: we hebben nog altijd te maken met een harde Z-ZW, het Gouwekanaal is dan ook een prima alternatief om enkele uren met de feeder aan de gang te gaan. Ik zet de lijn vast op de hier veelal gebruikelijke afstand van 30m en vis direct met het eerste korfje. Dit keer duurt het vrij lang eer er een teken van leven komt, pas na drie kwartier wordt er 'gerammeld' aan de top en is de eerste 'platte maai' een feit. Kort daarna komt de eerste bliek boven water en uiteindelijk zullen dat er 13 worden, dit keer geen grove vis wel alle scheppertjes. Eindelijk weer eens 'in de dubbele cijfers' zullen we maar zeggen.


A-R Kanaal  (Loenersloot) 25-02-17 / 6C - ZW5 - bewolkt

Dick: voor de 8e wintercomp. wedstrijd van de Brasem uit Ter Aar zitten we aan het A-R Kanaal bij Loenersloot. De vangst viel wederom niet mee voor de meesten, zelf kwam ik tot ruim 5 kilo, overwegend met de pier+lever gevangen, hetgeen voldoende was voor de dagwinst. Er waren helaas 2 'nullen' te noteren, volgende keer hopelijk weer beter. We hebben nog 2 wedstrijden te gaan.


Oude Rijn  (Koudekerk) 25-02-17

Rinus: vandaag vis ik met de feeder in de Oude Rijn in Koudekerk bij de 'konijnenboer', ook zo'n karakteristieke naam voor een visstek aan dit water waar dikwijls wel een visje te vangen is al vindt men dat dit in wedstrijden steeds moeizamer gaat. Overigens wordt op deze locatie allang geen handel meer bedreven in deze diertjes en wordt de huidige bewoner evenmin 'boer' genoemd, maar dit terzijde. Op deze stek heb je met de huidige windrichting (ZW5) de wind in de rug en dat is wel zo prettig. Er staat nauwelijks stroming en er komt geen enkele zandhaas langs hetgeen prettig en secuur vissen in de hand werkt. Maar ondanks dat is de visserij heel taai en kom ik slechts tot een 10-tal vissen, 2 voorntjes en de rest scheppers t.w. 1 platte, 1 baars en 6 blieken. Drie stuks gevangen op 3/4 en zeven op 18-20m, met maden al dan niet met een (stukje) worm. Naar verluid wordt er aan de andere kant van Alphen (tot Zwammerdam) op de bekende trajecten natuurlijk weer 'geoefend' voor de komende 4-daagse, al is het niet erg druk vanwege de koude wind 'tegen'. En ook daar worden aantallen gevangen van rond de 10 stuks met een enkele uitschieter die aan de 20 komt. Van het zogenaamde 'vaste stok vak' in Nieuwerbrug sijpelen zelfs zeer interessante berichten binnen, want denk niet dat daar nog steeds helemaal niks gevangen wordt. Integendeel zelfs, er blijkt vorige week met de vaste stok 4 zeelten en 2 platten te zijn gevangen, jazeker door één hengelaar. Degenen die aan dit nieuws twijfelen kan ik uit de droom helpen, want de hengelaar (uit het Westland) die vandaag naast mij zit kan dit bericht volmondig beamen. Het wordt langzaam lente......


Heimanswetering  (Alphen) 22-02-17 / 9C - W6 - bewolkt

Rinus: vandaag staat er een westen wind kracht 5-6, in deze regio heb je dan weinig mogelijkheden om een echt beschutte visplek te zoeken. Eén van de weinige stekken is de Heimanswetering westzijde achter de bosjes, maar hier heb je weer te maken met de circulerende 'negatieve vangstberichten'. Toch waag ik het erop en inderdaad over een oeverstrook van ruim 100m staan nagenoeg geen golfjes ondanks de onstuimige wind. Ik zet de feeder in op zo'n 5-6m uit de overzijde (ca. 40m hier) en ééntje kortbij op 17-18m. Om 11 uur gooi ik mijn eerste korfje naar de 40m en ga om en om met kortbij eerst maar kijken of er überhaupt een aanbeet te ontlokken is. Nou dat valt niet mee en ik geef mezelf anderhalf uur, als er dan geen reactie komt die de aanwezigheid van vis verraad ga ik verkassen. Het is half één en ik heb voor 80% de spulletjes al in de auto omdat ik een sterk vermoeden heb dat het hier niets wordt...! Nog effe de feeder indraaien en dan...., maar ho even er zit wat aan, een platje van 37-38cm had zich vergrepen aan de 2 piertjes+made. Nou dan pakken we gewoon weer even uit en binnen 10 minuten 'zit' ik weer. De volgende inzet levert weer een platje op en een uurtje later nogmaals. Met nog 2 blieken en een voorn, alle scheppers, staan er 15.30 uur 6 stuks op de teller, één op 17m en de rest op 'ver' gevangen. Qua aantal niet best natuurlijk en beter wat dan niks zijn dan de dooddoeners. Je zou ook kunnen stellen dat je gewoon geduld moet uitoefenen...! Bijvoorbeeld zoals deze reiger die werkelijk 4 uur lang 2 meter naast me op de balk heeft gezeten.


Haven  (Brielle) 21-02-17 / 11C - NW4 - half bewolkt

Maart nummer Beet

Rinus: berichtte HSW-er Martijn 10 dagen geleden over zijn missie in het kader van het hengelsportblad Beet om samen met Arjan Klop 20 kilo voorn te vangen in de haven van Brielle, vandaag is het maartnummer van Beet verschenen met daarin het hele verhaal en Martijn's portret op de voorpagina. Ben je nieuwsgierig hoe die dag verlopen is lees dan het verhaal in de Beet dat als titel heeft 'Spaghetti a la Brielle'. Hiermee is gelijk het 'geheimpje' ontrafeld waarmee die dag onder meer is gevist, namelijk een nieuwe (kunst)aas soort die rood van kleur is en het beste is te omschrijven als kleine stukjes spaghetti. Dit aasje op de haak geschoven bracht, naast de gebruikelijke casters etc. menig voorn en zelfs ook enkele brasems op de kant. Van het hele gebeuren is een samenvatting op een video gemaakt van ruim een kwartier en die is het bekijken zeer de moeite waard, niet alleen wordt hierin duidelijk of die missie van 20kg geslaagd is, maar interessant zijn ook de tips waar Arjan  kwistig mee strooit. Klik hier voor de video.


Amstel (Uithoorn) 20-02-17 / 10C - W4 - bewolkt

Rinus: nog steeds onveranderd slechte vangsten tot dit weekend in de Oude Rijn, daar moet snel verandering in komen (zullen we hopen)! Wordt er dan helemaal niets gevangen, natuurlijk wel al moet je er heel lang op wachten en soms is die vangst ook zeer verrassend. Afgelopen vrijdag, zo werd mij bericht, waren de vangsten bij het witte hek ronduit slecht maar werd er bijvoorbeeld wel een knoert van een baars gevangen. En wat te denken van de zeelt van 2,6kg die WimvdH even verderop bij de Treinweg zomaar uit het niets ving, maar verder qua vangst een identieke ervaring had. Doch met zo'n vis/gewicht erbij ben je straks in maart natuurlijk al een aardig eindje op weg naar een acceptabele uitslag!? Elders zijn de vangsten nóg dramatischer heb ikzelf ervaren. Het is natuurlijk een risico om zo vroeg al naar de Amsteldrecht te gaan, maar heb dat afgelopen zaterdag toch gegokt. Heb het daar ruim 2 uren volgehouden zonder één enkele aanwijzing voor de aanwezigheid van vis. Omdat de dag nog jong was ben ik verkast naar de Leidsche Vaart, maar ook daar liep het na twee uren uit op een soortgelijke ervaring. Een 'visloze' zaterdag dus. Vandaag bouwen we dan maar weer een 'zekerheidje' in en gaan naar de Amstel bij Uithoorn, waar we bij aankomst vernemen dat daar gisteren/zondag een wedstrijdje was met acceptabele vangsten, we gaan het meemaken. Net als twee weken geleden maak ik twee feeder voerplekjes, één op 3/4 en één op ca. 20m. Ronduit verrassend vind ik het als er binnen het half uur al 3 platten/platjes in het netje liggen (2 ver en 1 dichtbij) en met aanbeten die echt niet te missen zijn. Daarna geraken we weer in het vertrouwde beeld van de afgelopen periode met aanbeten die nauwelijks zichtbaar zijn en elkaar opvolgen met zéér lange tussenpozen. Aan het eind van de rit staan er in elk geval 8 op de teller (nog 2 missers) hetgeen qua vangstgewicht in elk geval enige voldoening geeft. Maden op de haak is vandaag het belangrijkste aas.


Oude Rijn (Koudekerk) 20-02-17

Bert: zondag j.l. wintercomp ind nr 5 van HSV Alphen ondanks de slechte vangst berichten toch nog 12 man aan de meet. Viswater de Oude Rijn Zwaantje dit naar aanleiding van de te verwachten Zuid Westen wind. De temperatuur inmiddels opgelopen tot ruim boven nul geeft toch wel de verwachting dat er iets moet zijn te vangen. Maar helaas de waarheid is dat er wederom een slechte vangst is te melden. Met zijn allen slechts 4360 gram op de kant gehaald en dat ook nog maar door de helft van de deelnemers de anderen bleven blanco. De winnaar van de dag Henk Groen met ruim 2 kg vis. Deze aflevering maar snel vergeten en op naar de volgende ronde.


   

A-R Kanaal (Loenersloot) 19-02-17 / 9C - ZW3 - bewolkt

Dick: HSV de Brasem uit Ter Aar viste afgelopen zaterdag de 7e wintercompetitie wedstrijd in het A-R Kanaal en de vangst was wederom niet je-van-het. De 'aftrap' was om 10.45 uur en na 2,5 uur vissen kreeg ik om 13.15 u voorzichtig mijn eerste aanbeet. Toch werd er hier en daar wel een visje gevangen. Bij winnaar Siem lukte dat echter pas nadat hij ruim een uur zonder beet zat en vervolgens het parcours had langs gewandeld. Bij terugkomst kwam van lieverlee de beet erin en kon hij toch nog uitlopen naar het winnende vangstgewicht van 2,7kg. Ondanks een matige vangst niet getreurd, volgende week beter.


 

Haven (Maassluis) 16-02-17 / 8C - ZW3 - bewolkt

Hans: vandaag 3 uurtjes gevist in Maassluis in het centrum, 20 meter voor de grote sluisdeuren. Hans Koppe was al aan het vissen en ik ben op 15 meter naast hem gaan zitten op de plek waar iemand heel  vroeg in de morgen wat aasvisjes had gevangen. Na het cuppen van geweekte tarwe, hennep en casters direct gaan vissen. Binnen een paar minuten een schepbliek terwijl mijn buurman tot dan slechts 5 visjes had gevangen. Hij viste met oude stinkende casters van 3 weken oud en omdat ik voldoende verse casters (1 liter) bij me had heb ik deze gedeeld. Daarna ging het bij hem ook crescendo. Om de 15 minuten gecupt met eerder genoemde aassoorten en dat heeft na 3 uur geresulteerd in 92 vissen waarvan 2 schepblieken, 30 grote voorns ook geschept en de rest maatvoorns. Geen baarsjes gezien. De vangst van Hans Koppe was iets minder en er zat wat kleiner spul tussen. De oorzaak daarvan was volgens hem dat hoe dichter bij de sluisdeuren hoe meer en groter de vissen zijn. Eindelijk weer een positief verhaal.


N.B. Kennelijk zijn er nog waters die garant staan voor wat vis in deze 'barre tijden' en hiertoe hoort ook de Woerdense haven ofschoon deze bij de geringste nachtvorst dicht ligt. Nadat zij eerst de ijsschotsen hebben verwijderd hebben Ron en Piet gisteren een leuke vangst weten te creëren. Gezamenlijk kwamen zij tot 220 stuks, hoofdzakelijk voorn en bliek aan de maat.


Buiten-Spaarne (Spaarnwoude) 16-02-17

Theo: met de gedachte dat het woensdag 12-16 graden zal worden gaat het bij mij als fanatiek sportvisser toch wel knagen en komt het verlangen naar de waterkant boven. Woensdag is mijn vrije dag dus vooraf maden en casters gehaald, wat piertjes gezocht in mijn mesthoop en alvast de auto geladen zodat ik 's morgens vroeg rond 08.15 kon vertrekken naar mijn keuze van die dag het B-Kanaal bij Spaarnwoude. Volgens mijn visvrienden moet daar wel wat te vangen zijn, dus vol goede moed op weg naar dit prachtige kanaal. Onderweg zag ik dat het flink gevroren had, zo erg zelfs dat het B-Kanaal volledig dicht lag. Niet verwacht, dus een tegenvaller. Dan maar richting het Buiten-Spaarne, hier niet ver vandaan. Hier wel veel ijsschotsen en de Z-O wind recht in het gezicht, ben daarom naar de overkant gereden waar nog 3-4 plekjes open waren. Schitterende plekken naast een gemaal en nu heerlijk met de wind in de rug. Laat de zon en de vis maar komen...! Na dik een uur heb ik nog geen enkele beweging gezien op de top, maar dacht die komen nog wel. Aan de andere kant waar ik eerst was, was nog een visser neergestreken en die keek verwonderd mijn richting op, hoe komt die gozer dáár nou!? Beide begonnen we tegelijk met vissen, maar na - luister goed - 3,5 uur hebben beide totaal niets gezien. Ik besloot als eerste de pijp aan Maarten te geven, niks in het netje vandaag en jammer van die mooie plek, het mooie weer maakte nog iets goed. Dat hier vis zit weet ik zeker, dus geduld, ze komen wel.


Gouwekanaal (Gouda) 15-02-17 / 11C - Z3 - zonnig

Rinus: prachtig weer de afgelopen twee dagen, ideaal voor een goede vangst zou je zeggen, maar zo werkt het helaas niet. Net als vorig om deze tijd worden we met de neus op de feiten gedrukt en blijkt het in veel waters hééél moeilijk te zijn om na zo'n vorstperiode een visje te vangen. Oorzaak? Wellicht de nog steeds aanwezige vorst in de nacht, anders dan enkele weken geleden toen dat niet het geval was en direct leuk gevangen werd. Ondanks dat wordt er ook nu weer druk geoefend in de Oude Rijn voor de komende 4-daagse. Gisteren telde ik een 6-7 hengelaars tussen Alphen en Zwammerdam waar bijna niemand een visje wist te vangen. Zelf heb ik nabij de ijsbaan gezeten en wist - na twee korfjes voeren - met de derde korf een toevalstreffer te scoren met een platte van een kilo, maar heb daarna ook niets meer gezien. Naar verluid ging ook in Nieuwerbrug de dobber geen enkele keer 'onder' en wat te zeggen van de vergeefse trip naar de haven van Brielle, normaal in deze tijd toch het bolwerk van de winter- en voornvisserij!? Dus waar moeten we vandaag heen? Ik kies voor een 'zekerheidje' (althans dat hoop ik) en probeer het met de feeder in het Gouwekanaal, maar of dat zo vanzelfsprekend is.....? Na drie kwartier draai ik na het nuttigen van een bakkie de lijn binnen en constateer 2 platte maden, is in elk geval wat, zou het gaan gebeuren? En ook in het volgende uur krijg ik enkele flauwe aanbeten die geen resultaat brengen. Na nog een keer de onderlijn afslaan is het na drie uren vissen eindelijk raak en schep ik de eerste, een halfwas platje. Naar het einde toe komen daar nogmaals enkele aanbeten bij waarvan ik er 3 omzet in halfwas platjes. Drie van de vier vang ik met 2 pinkies op haakje 16. Dus in ieder geval niet voor niets gezeten 'zeggen we dan', al gebied de eerlijkheid te vermelden dat ik voor dit alles wel 4,5 uur nodig had. Een soortgelijke ervaring, maar dan met 4 dikke platten, had Jacco in de Amstel voorbij Uithoorn, eveneens een water waar het in de gegeven omstandigheden wel eens wil lukken. Helaas sijpelen eind middag wederom negatieve (vangst)berichten binnen van de voor velen favoriete waters als Oude Rijn-futenbos, Aarkanaal en Amsteldrecht. Niet goed voor de moraal, maar één ding is vrijwel zeker, het tij zal keren.


Oude Rijn (Alphen) 13-02-17 / 5C - O4 - zonnig

JanV: zondag morgen met zijn tweeën naar de Oude Rijn geweest en wel nabij het futenbos op het parkeerplaatsje. Zaten al wat mensen aan de waterkant bij de perenbomen en ook iemand bij ons in de buurt. We zijn om 8.30 uur begonnen met de feeder Erwin op een meter of 18 en ik op 30 meter, we hebben gevist tot 11.45 uur en we hebben samen geen beweging op de top gezien. De man naast ons die had wel wat gezien maar voor zover wij gezien hebben ook niets gevangen. Op de terugweg ben ik nog even gestopt bij de perenbomen en even gevraagd hoe het daar was en ook hier was nog niets gevangen. In de tussentijd waren daar nog 4 vissers uit Den Haag neer gestreken en op het moment dat ik daar was werd er daar toch een klein platje gevangen. Het was een verloren koude morgen in een redelijk dik pak sneeuw maar we hebben het toch geprobeerd en volgende keer beter we geven de moed niet op.


Haven (Brielle) 10-02-17 / 0C - O4 - bewolkt

Martijn:  'vang samen met Arjan Klop 20 kilo witvis! Ga jij deze missie aan?' Deze facebookpost van het visblad BEET trok mij wel aan, want wie wil er nu niet een dag vissend doorbrengen met deze vaderlandse tophengelaar, wereldkampioen met de Nederlandse ploeg in 2014 in Kroatië en waar hij ook individueel de bronzen plak voor zich opeiste. Mijn reactie op deze post van de BEET waarin ik moest omschrijven waarom ik dat graag wilde (ook voor mij een uitdaging en lekker baksteen grote voorns vangen) had een verrassend en verstrekkend gevolg.  Amper 5 uren later kreeg ik al een berichtje dat ik uitverkozen was en met Arjan op 30 januari een dag mocht vissen in de haven van Brielle. De afspraken hiervoor werden snel gemaakt en de verdere details keurig aan mij overgebracht. Die dag ben ik om 07.15 uur vertrokken om 09.00 uur in Brielle aanwezig te zijn. Bij aankomst zijn we na de kennismaking eerst naar het water gaan kijken, op sommige plaatsen lag er nog ijs op en het water was erg helder. Gelukkig hadden enkele leden van HSV de Watergeus enkele topstekken links van de brug voor ons gereserveerd en daar konden we van 9 -10 uur de spullen klaar zetten en de voorbereidingen treffen voor de vispartij. De gebruikelijke ingrediënten zoals casters, hennep en donker voer waren natuurlijk aanwezig en beide zetten we de vaste stok in op 5-6m en later op de dag op langere afstanden tot wel 9,5m. Vanaf de start was er op de korte afstand wel een visje te vangen, toch waren er twijfels of het ons ging lukken om deze missie tot een goed einde te brengen. Toen we na de middag met lichter materiaal gingen vissen en de hengels verlengden tot zo'n 9.5 meter ging het steeds beter en zat er tussen de voorns ook brasem, baars, grondel en zelfs een zwartbekgrondel. Door om de 15 minuten wat aas bij te schieten zoals casters en hennep en zo nu en dan een balletje lokvoer te cuppen konden we de vis redelijk aan de praat houden. Om 15.00 uur zat de sessie erop en waren we uiteraard zeer benieuwd of we gezamenlijk 20 kilo in de weegschaal konden leggen. Of deze missie geslaagd is kunt u binnenkort lezen in het maartnummer van het visblad BEET, waarin ook dieper op de details wordt ingegaan.


Oude Rijn (Zwammerdam) 07-02-17 / 3C - ZO2 - bewolkt

Rinus: enthousiast geworden door onderstaande verhalen probeer ik mijn geluk vandaag ook weer eens met de feeder in de Oude Rijn nabij traject ijsbaan. Maak daar twee voerstekjes, één op 3/4 en de ander kort op 20m, deze laatste zal mij echter nooit één aanbeet opleveren. Vis daarom voor een heel groot gedeelte van de tijd op 'ver'. Al bij de eerste inzet levert een lichte beweging op de top een platte maai op, altijd een bewijs 'dat er vis zit'. Maar pas na drie kwartier resulteert een tweede schuchtere aanbeet in een voltreffer, een halfwas platje. Vanaf dat moment is er regelmatig wat te loeren al duren de periodes tussen de aanbeten soms erg lang. Al met al kom ik in 3,5 uur vissen tot 11 stuks waarvan een 5-6 zeg maar 'echte' platten en de rest halfwas exemplaren. Meest gevangen met een paar maden maar een piertje 'wilde er ook wel in'. Ben zeker qua gewicht niet ontevreden en heel benieuwd hoe de vis zich houdt tijdens en na de voorspelde koude periode. Denk dat het wel meevalt, dat hoop ik althans!


Oude Rijn (Al-Zwamm) 07-02-17

15 kilo op 050217!!!

Rinus: van verschillende kanten heb ik vernomen dat de vangsten op de Oude Rijn dit weekend er lichtelijk hoopvol uitzagen. Er wordt natuurlijk steeds meer gevist op dit water naarmate de 4-daagse van John Kooij dichterbij komt, dus heb je ook meer kans dat positieve verhalen over de vangst de kop op steken. Afgelopen zondag werd er naar verluid op verschillende fronten gevist tussen Alphen en Zwammerdam en al werd op sommige plekken een acceptabel visje gevangen sprong één berichtje er toch wel bovenuit. Aan het futenbos legde Willem Multem alsof het de simpelste zaak van de wereld was met 15 kilo een prachtig netje vis op de kant. We hebben hier natuurlijk wel met een echte klasbak te maken. Mooi gedaan Willem.


Oude Rijn (Alphen) 07-02-17

Bert: zondag 05-02-2017 de derde winterkoppel comp van HSV Alphen viswater de Oude Rijn maar dit keer gekozen voor het parcours aan de Oudshoornseweg. De wind komende uit zuidoostelijke richting gaf geen problemen ondanks dat hij hier schuin tegen was. Voor aanvang was er al beweging van vis te zien, daar krijg je als visser toch wel een warm gevoel van, zeker gezien de resultaten van de afgelopen weken. Maar het zien geeft nog geen garantie van vangen. Vandaag viel dat enorm mee, de 6 deelnemende koppels wisten gezamenlijk 20830 gr vis te vangen. De winnaars van vandaag het koppel Erick en invalmaat Willem met 5450 gram alles gevangen aan de feeder. Opvallend de vangst bestond hoofdzakelijk uit grove vis wat direct de vraag oproept of de aanwezigheid van de grote koppels aalscholvers van de laatste vorst periode hier debet aan is. Of we aankomend weekend kunnen vissen is nog maar de vraag gezien de weersverwachting met matige vorst bij de huidige watertemperatuur vriest het zo weer dicht. Maar onze weersvoorspellers zitten er wel eens meer naast misschien valt het mee, zo niet dan wordt het maar kijken naar vis tv.


Heimanswetering (Alphen) 07-02-17

JanV:  op zondagmorgen lekker vis gevangen en dat geldt zeker voor Erwin. Volgens opgave Zuid-Oosten wind kracht 1 dus naar de Heimanswetering bij de jachthaven. Nadat we de spullen opgesteld hadden en beide de 11 meter stok gepakt en opgetuigd hadden , Erwin met een iets zwaardere dobber (1 gram) ikzelf ging voor een 0,5 gr met een 0,1 onderlijn en een haak 16 afgepeild stijf tegen de bodem. Vier balletjes voer gegooid niet gecupt en vissen. Na ongeveer 10 minuten zag ik door de mist een kleine beweging maar twijfelde met aantikken iets opgetild laten zakken en gelijk liep de dobber onder met als resultaat een leuke brasem. De beten waren zeer slecht soms werd de bobber niet eens ondergetrokken maar bleef kleven aan het water en met dit mistige weer hebben we zeker een paar beten gemist. Ook bij Erwin kwamen de beten langzaam op gang, omdat de wetering licht ging stromen was hij iets in het voordeel hij kon beter bij de bodem blijven, later ben ik overgestapt op een 1,5 gr. en die kon ik ook beter mannen maar het hielp bij mij niet zoveel. Uiteindelijk had ik na 3,5 uur vissen 11 blieken en brasempjes en Erwin na 5,5 uur wist er 27 aan de haak te krijgen, beter konden we het ons niet wensen na de twee weken met alleen maar missers. Hoofdzakelijk gevist met 2 of 3 grote maden op de haak, een vis gevangen met een piertje. Rond 11.30 kwam kwamen er twee man kijken hoe het bij ons was zij hadden met Alphen gevist aan de Oudhoornseweg. De winnaar had daar 5,5 kilo en de beide heren hadden zo rond de 2 kilo dus ook daar is weer een visje te vangen.


Amstel (Uithoorn) 04-02-17 / 5C - ZO3 - half bewolkt

Rinus: ofschoon het Gouwekanaal sinds weken 'the place to be' is voor acceptabele vangsten, hoewel het afgelopen donderdag 'werken was' voor 7 vissen, verruimen we vandaag onze blik en vereren de Amstel bij Uithoorn met een bezoek. Op de route naar onze stek zien we al enkele vissers en die zitten er niet voor niets is onze beredenering, zo mogelijk zijn we nu nog hoopvoller gestemd, zeker als we horen dat er van de week aardig is gevangen. De omstandigheden hebben we in elk geval niet tegen want er staat een leuk stroompje, af en toe een zonnetje en een flauw windje schuin naar ons toe. Halverwege het water en zo'n 10m uit de overzijde is het naar mijn mening zo'n 3m diep en de bodem is schoon zodat secuur gefeederd kan worden. Op 'ver' voer ik twee korfjes en in de midden vier met redelijk wat aas erin. Ga vervolgens op 'ver' vissen maar krijg daar de eerste drie kwartier geen beet. Dan maar vroegtijdig schakelen naar het midden waar het eerste korfje al na enkele minuten een platje oplevert. Binnen vijf minuten wederom zeer zeikerige aanbeet die resulteert in een dikke platte maar deze wordt gelost in het zicht van de haven, hetgeen later nogmaals gebeurt. Na het vangen van 2 voorns ga ik weer even terug naar 10m uit de overzijde en al spoedig blijkt dat daar ook vis is gearriveerd. Kortom in het vervolg van de dag krijg ik zo nu en dan eens een aanbeet - zowel kort als ver - en eindig met 10 stuks op de teller, naast de voorns nog enkele kleine platjes en een 5-tal 'echte' platten. En die zitten hier zoals de foto's laten zien. Met een verscheidenheid aan aas worden ze gevangen, zoals 4 maden, 2 casters, stukje worm of 2 piertjes + 2 pinkies. Alles bij elkaar toch een verrassende vangst zeker qua gewicht, het is tenslotte nog maar begin februari!


Oude Rijn (Zwammerdam) 02-02-17 / 8C - Z4 - half bewolkt

RonSl: gisteren gevist in de Oude Rijn traject ijsbaan/futenbos.  Wat later dan normaal vertrokken, maar om 11.30u kon toch de eerste korf richting driekwart te water.  Frisjes dat wel en een windje dwars op water dus eerst de plu maar op, dat scheelt een jas. Begonnen met het brengen van drie korfjes met wat casters  en pinkies, met de vierde korf vissen. Na twintig minuten nog niets te zien dus maar een keer ophalen, een paar piertjes knippen, een piertje en een made op de haak en opnieuw proberen maar. Na goed een uur stopt Rinus bij me en vraagt of er al wat te loeren is,  nee nog weinig te beleven, dus afwachten maar. Na nog wat babbelen hoor ik van Rinus ´je hebt beet´. Van de schrik sla ik alsnog aan en de eerste vis (een leuke maatvoorn) is warempel een feit. Daarna nog gevist tot half vijf, nog een brasem van een kilo en schepbliek van 300 gram gevangen, allebei aan 4 pinkies. Dus al met al geen geweldige visdag.  Eerst maar wachten tot het wat warmer wordt, dan komt het vanzelf wel weer goed.


Rondje langs de velden 01-02-17 / 3C - ZO3 - bewolkt

Rinus: woensdag - visdag, maar erg aanlokkelijk is het vandaag niet, besluit daarom i.p.v. te vissen een 'rondje langs de velden' te doen. Snijd het mes aan twee kanten, hoe liggen de trajecten er bij en wordt daar nog wat gevangen? Nou de vangsten in de Oude Rijn blijken de afgelopen weken (ook al vóór de ijsperiode) niet best of beter gezegd héél slecht, maar datzelfde geldt in feite ook voor andere wateren langs mijn route zoals Heimanswetering, Aarkanaal en Rijnhaven. Als ik vertrek wijst de thermometer nog slechts 2,5 graad aan en staat er een matig windje uit ZO. De trajecten liggen er verder prima bij, doch nergens is een kringetje of enig ander bewijsje te zien dat de aanwezigheid van vis verraadt. Dat kan niet door de grote hoeveelheden aalscholvers komen die er vorige week wel waren maar nu vertrokken zijn. En al zijn wij de laatste jaren een lange(re) periode met ijs niet meer gewend, zullen de aanwezige witvissoorten zich daar wel aan storen? Allemaal zaken waar we in feite niet verder mee komen. Misschien moeten we gewoon geduld uitoefenen en wachten op betere tijden, want dat die gaan zeker komen, ja toch...? Op mijn route zie ik aan de westzijde van Alphen langs de Oude Rijn vanaf Koudekerk niemand vissen en ook niet in de Rijnhaven. Voor nylon en haakjes doe ik Vismania even aan en ga vervolgens naar de zwaaikom aan de Heimanswetering waar ik warempel de eerste diehard zie zitten. Het blijkt Dick te zijn die vanaf half negen enkele uren aan de Amsteldrecht heeft doorgebracht, zonder resultaat en ook hier nog steeds op de eerste beet wacht. Langs het Aarkanaal, waar zoals verwacht niemand is waar te nemen rij ik naar de Oude Rijn ten oosten van Alphen langs de bekende hotspots/trajecten zoals opleidingsboot, perenbomen, witte hek en futenbos. Aan laatstgenoemd traject kom ik verrassend nog twee diehards (Ron en Jacco) tegen en aan beide gezichten te zien is het hier ook 'nog lang geen zomer'. Het wordt vervelend maar ook hier valt helaas niets te registreren op het gebied van een vangst of zelfs maar één simpele aanbeet.... of toch wel? Tijdens ons praatje gaat Ron's topje voor de eerste keer voorzichtig om en dat resulteert in de eerste en tevens laatste vis (een voorn) die ik tijdens mijn rondje ziet vangen. Hopelijk hebben zij in de laatste uurtjes nog wat te loeren.


Oude Rijn (Koudekerk) 31-01-17 / 4C - Z2 - bewolkt

Bert: zondag 29-01-2017 de wintercomp ind nr 4 van HSV Alphen op het programma, onze wedstrijdwateren waren weer ijsvrij en het weer zodanig dat het aantrekkelijk was om een aantal uren aan de waterkant door te brengen. Gezien de ZW wind was er gekozen voor de Oude Rijn tussen Alphen en Koudekerk bij ons bekend als het Zwaantje. 12 deelnemers aan de meet en na afloop een uur eerder dan gepland alle 12 nog steeds zonder vis. Derhalve geen verandering in de tussenstand. Naar de oorzaak van dit fiasco blijft het natuurlijk gissen, voor de hand liggend is het om de aalscholvers de schuld te geven, deze waren de afgelopen week met velen aanwezig in dit gedeelte van de Rijn. Zij zullen niet alle vis weg gevreten hebben maar mogelijk zijn de vissen enigzins van slag geraakt door de jachtpartij. Hierdoor laten we ons natuurlijk niet weerhouden om a.s zondag een nieuwe poging te wagen om weer een visje te vangen. De aanhouder wint zullen we maar zeggen.


Gouwekanaal (Gouda) 31-01-17

JanV: zondagmorgen toch weer opstap geweest en wel  naar de Stille IJssel in Haastrecht die bij aankomst nog helemaal dicht lag met ijs, toen maar teruggereden en gaan kijken bij Gouda Vuurvast aan de Goudkade. Kort verhaal ook hier: met zijn tweeën geen beet gezien dus hier moeten we ook niet zijn. Aan het Gouwekanaal zat het goed vol met vissers en op de terugweg hier even gestopt om te kijken hoe de stand hier was. Maar ook hier hetzelfde verhaal, Wim en Piet wisten te vertellen dat Ron één visje had, Piet zelf twee keer beet gehad en Wim één keer. Een andere hengelaar, inmiddels al vertrokken, had er twee gevangen in de vroege morgen. Deze koude en visloze morgen maar gauw vergeten, volgende keer beter en dan wellicht de Oude Rijn??


Gouwekanaal (Gouda) 28-01-17 / 5C - ZO3 - bewolkt

Rinus: welgeteld 12 dagen de hengel (lees: feeder) niet uit de foedraal gehaald, best lang, maar vandaag gaat het weer beuren en wel aan het Gouwekanaal, waar menige hengelaar een haat/liefde verhouding mee heeft. Bij mijn weten is dit één van de weinige waters in deze buurt waar geen ijs ligt, veroorzaakt door de scheepvaart die vandaag jammer genoeg ook nog eens zorgt voor momenten met veel fijn vuil tegen de bodem waardoor korf en haak vol komen te zitten met die prut. Bij aankomst is het nog slechts 3 graden en staat de wind ZO3 schuin op de kop, maar het moet aangenamer worden, zeggen ze. Na 2 korfjes voeren op ca. 27-28m en een half uur vissen zie ik wat beweging op de top en tik voor de zekerheid aan, het resultaat is een bliek vond rond de 30cm. Weg is de klaagzang over het weer en vuil en we gaan er eens goed voor zitten. Zowaar gaat een half uur later wederom de top ietsje om en dat resulteert nu in een platje. Daarna is het zeker weer een uur wachten aleer er weer wat te loeren valt. Nu krijg ik binnen het half uur 3 aanbeten die 2 platten rond de 45cm en een misser opleveren. Het aas op de haak voor deze twee is 1 caster + 2 pinkies. Dat belooft wat met nog anderhalf uur vissen want normaliter zit het venijn hier in de staart. Helaas, vandaag niet want ik krijg vanaf dit moment geen enkele reactie meer wat ik ook op de haak prik. Als aan het einde v/h vierde uur 2 containerschepen elkaar recht voor mijn visstek passeren is het weer een woelige boel, zowel op als (diep) onder water en is het mij gelijk weer duidelijk waarom sommige dit kanaal uit 'hun favorieten' hebben geschrapt. Ik hou vandaag ook voor gezien en troost me met de gedachte niet voor niets te zijn geweest.


A-R Kanaal (Loenersloot) 28-01-17

Dick: het was vandaag bij de 6e winterwedstrijd van HSV de Brasem uit Ter Aar weer niet best zie de uitslag, gewonnen werd er door Siem met 2,6kg.  Harde stroom richting Amsterdam en de harde wind dezelfde kant op, het was niet meer zo koud en dat verzachte veel. Weinig aanbeten en kreeg je een aanbeet moest je wel even wachten tot het zich herhaalde, anders sloeg je een gat in de lucht. We zeggen maar zo!! Volgende keer beter.


Gouwekanaal (Gouda) 25-01-17 / -5C - ZO2 - zonnig

JanV: met een temperatuur van 5 graden onder nul kunnen we afgelopen zondag in dit kanaal toch nog een feedertje uitwerpen halverwege de Broekweg op het enige stukje open water, verder lag het helemaal dicht. Maar eenmaal aan het vissen vroor ook dit gedeelte zienderogen dicht. Tegen de overkant begonnen maar de lijn bleef simpelweg op het ijs drijven, dus maar terug naar de midden en hier een paar korfjes gelost. Ben gaan vissen met een onderlijn 10/00 en 1meter lang, tikkend de lijn onder water gekregen en de hengel op de steun gelegd. Verrassend genoeg kreeg ik gelijk een mooie aanbeet en die leverde een maatvoorn op, helaas was dit de eerste en de laatste beweging van de top. Erwin heeft de hele morgen op een meter of 12 gevist met de feeder en jammer genoeg geen enkele 'bewijsje' gezien. Zonde van de tijd in feite maar wel een heerlijke morgen buiten geweest.


Heimanswetering (Alphen) 19-01-17 / 1C - O2 - zonnig

Bert: zondag 15-01-2017 winterkoppel nr 2 van HSV Alphen met 6 koppels gevist in de Heijmanswetering lokatie tegenover de betonfabriek. Het weer was ons vandaag gunstig gezind een redelijk temperatuurtje en een weinig wind uit het West-N Westen een klein trekje richting Rijn en een enkele draaiende vis aan de oppervlakte. De verwachtingen waren hoog gespannen te meer omdat enkele van onze deelnemers bij voorgaande vissessies geen enkele aan beet wisten te bewerkstelligen. Na het brengen van enkele balletjes voer wist mijn koppelmaat Arie direct bij de eerste inzet een mooie maatvoorn te vangen, dan ga je er is goed voor zitten er vanuit gaande dat ze meestal niet alleen zijn. Fout gedacht het duurde vrij lang voor we de volgende in het net konden bewaren uiteindelijk kwamen we tot een gewicht van 910 gram evenals het koppel Erick de Kruijf met Dick Verhage de overige vier koppels wisten ook allen vis ter weging aan te bieden gezien de voorgaande sessies een hele verbetering. Onze totaalvangst kwam uit op 3370 gr niet bepaald een gewicht om hallelua te roepen maar alles beter dan niets. Volgende keer maar weer opnieuw proberen mits er geen ijsgang is.   


Oude Rijn (Alphen) 16-01-17 / 1C - NO2 - half bewolkt

Rinus: er circuleren nogal wat berichten rond over slechte vangsten in de Rijn, niettemin ga ik het daar vandaag toch proberen, windje NO2-3 achter ons en met een zonnetje erbij is het voor ons vieren heerlijk toeven ´daar bij de perenbomen´. Het duurt inderdaad vrij lang, zeg maar gerust hééél erg lang eer er een teken van leven komt. Dat verklaart waarschijnlijk ook dat driekwart het al vroegtijdig voor gezien houdt. Zelf vis ik de volle vier uren uit en krijg slechts 6 aanbeten, die je eigenlijk geen beet mag noemen gezien de het nauwelijks zichtbare geneuzel op de top, maar het levert wel 5 schepblieken op, hetgeen ik dan maar weer als positief ervaar. We zitten helaas in een tikje 'winterse' periode en dan heb je met dit soort praktijken te maken.


Gouwekanaal (Gouda) 16-01-17

JanV: vorige week in het Aarkanaal gevist en met zijn 2-en maar 1 voorntje gevangen in 3,5 uur, dus is een keuze voor een ander water snel gemaakt, het wordt het Gouwekanaal dat zich momenteel van de goede kant laat zien. Bij aankomst was de stek naast de bosjes al bezet dus gaan we iets verder zitten bij de afslag naar het industrieterrein en gaan we feederen op ca. 30m, inmiddels is Erwin ook gearriveerd. Na 3 grotere korven voeren ga ik verder vissen met een iets kleinere van 25gr en een onderlijn van 0.12 van 1 meter lang met een haak 12. Twee grote maden op de punt gestoken leveren bij de eerste inzet gelijk al een mooie bliek op en de tweede inzet een grote krab, gelukkig kwamen daarna de vissen toch weer terug. Uiteindelijk na 4 uur vissen 12 vissen gevangen, allemaal scheppers. Ook andere aassoorten geprobeerd zoals een piertje maar dan duurde het langer eer de beet kwam, maar het leverde wel de grootste brasem op. De meeste vissen (9 stuks) gevangen in de eerste 2,5 uur, daarna vielen de beten voor een groot deel weg. De voorn liet zich van daag niet zien, wel nog 5 keer uitgekauwde maden gehad en dat verklaarde waarschijnlijk de slechte beten die maar moeizaam door kwamen. Veel gefriemel op de top, iets krom lopen en dan blijven staan leverde vis op. De man bij de bosjes had er twee toen ik wegging en Erwin kwam helaas niet verder dan 6 stuks.


A-R kanaal (Loenersloot) 16-01-17

Dick: De Brasem uit Ter Aar vist momenteel de wintercompetitie met 8 man in het A R Kanaal bij Loenersloot. Afgelopen zaterdag werd de 5e wedstrijd gevist die gewonnen werd door J. Lindhout die 3,8kg vis boven water wist te halen. Daarmee bleef hij P. van Berkel (1,9kg) en D. Verhage (1,2kg) die tweede en derde werden ruim voor.


Gouwekanaal (Gouda) 11-01-17 / 8C - W6 -  bewolkt

Winde 40cm licht beschadigd bij aarsvin

Rinus: 'verrassend' is in mijn beleving het juiste woord voor de vangsten van gisteren en vandaag in dit kanaal. Heb er namelijk twee opeenvolgende dagen (2x 4,5u) gevist met de feeder op dezelfde stek en afstand (ca. 27-28m), gewoon om eens te zien of er verschillen/effecten zijn te ontdekken. Een verschil zit er in elk geval in het weertype, stond er gisteren een zwak windje (ZW kracht 2-3), vandaag is het kracht 5-6 uit het westen waardoor secuur vissen een stuk minder makkelijk gaat. Bovendien is er nu drukker scheepvaartverkeer en meer reuring in het water waardoor zich fijn grondvuil aan de lijn hecht, dus oppassen met binnen draaien! Op beide dagen is het 2 korfjes voeren en met de derde vissen. Ving ik gisteren 3 redelijke vissen binnen het half uur en zat de rest v/d vangst verspreid over de dag, vandaag heb ik de eerste aanbeet pas na een half uur en zit het venijn in de laatste 2 uren. Waar geen verschil in zit is het aantal stuks (16x) op beide dagen, maar waren de vissen gisteren gemiddeld grover met 6 platjes tussen de 38-42 cm, 1 winde van 40cm en voor de rest schepblieken van rond de 30cm. Met een voorzichtige schatting kom ik aan de 7-8kg. Vandaag is de vis gemiddeld iets kleiner maar moet op twee na wel alle geschept worden, de grootste brasem is nu 44cm en wederom zit er ook een winde bij van ca. 30cm. Qua gewicht schat ik nu de vangst zo rond de 5kg. Doordat de schepen of net uit de sluis komen ofwel van links de sluis naderen en vaart minderen, valt bij de passage over het algemeen de waterverplaatsing wel mee. Niettemin heb ik de indruk dat de korf frequent moet worden binnen gedraaid om te worden voorzien van vers voer en aas om de vis nieuwsgierig te houden. Op beide dagen is het veel wisselen van aas, maar lijkt er een lichte voorkeur te zijn voor een stukje worm+made. Overigens zorgen simpelweg 2 maden op de haak (maatje 14) ook verrassend voor menige vis als alle overige aassoorten lange(re) niets opleveren. Al met al zijn het twee aardige dagen qua vangst en die moet je in deze periode koesteren.


Oude Rijn (Koudekerk) 10-01-17 / 6C - ZW3- half bewolkt

Bert: zondag 07-01-2017 met 13 deelnemers naar de oude Rijn voor de derde wintercomp ind. van HSV Alphen. Onze uitzetters hadden de nummertjes met veel tussenruimte uitgezet tussen Koudekerk en Alphen. De omstandigheden leken vrij gunstig weinig wind een lekker temperatuurtje gezien de tijd van het jaar en een klein trekje richting Koudekerk. Na een uurtje bleek al dat het een lange ochtend kon worden en om kort te zijn na 3 uur vissen waren er twee vissen te wegen verdeeld over evenzoveel vissers. Het enige positieve aan deze ochtend de onderlinge verschillen werden zodoende niet veel groter. Volgende keer maar weer hopen op betere vangsten.


A-R Kanaal (Diemen) 08-01-17 / 5C - N2- bewolkt

Rinus: vandaag fungeer ik als invaller bij het koppel Wil-Jan/Jacco in het A-R Kanaal bij de 5e competitiewedstrijd van Koopman Hengelsport omdat laatstgenoemde wegens vakantie in warmer oorden verblijft. Over het A-R Kanaal bij Diemen en de resultaten daar heb ik uiteraard veel gelezen, maar zelden daar gevist. Tijdens de loting in 't Pandje in Diemen hoor ik dan ook de wildste geruchten over de goede en slechte kantnummers en dat een goede loting haast een vereiste is, waar niet ben ik geneigd te zeggen!? Maar omdat de 48 kantnummers (verdeeld over 3 vakken) van deze koppelwedstrijden op dit traject sinds jaar en dag op dezelfde plaats staan is in de loop der tijden natuurlijk wel een duidelijk beeld ontstaan waar je (niet) moet zijn. Zo zijn bijvoorbeeld de nummers 44 en 45 in vak C zeer in trek (levert ook vandaag de winnaar op) en is vak B dikwijls het stiefkindje wat de vangsten betreft. Wij gaan naar nummer B21 en Wil-Jan's gezicht staat op zuinig als ik hem om een kansberekening vraag. Iedere dag is weer anders houden we ons maar voor en gaan proberen er wat van te maken. We verdelen onze feederstekken zo goed mogelijk en maken beide tussen de hier geijkte afstanden van 20-35m twee voerplekken. Als de eerste twee uren voorbij zijn heeft Wil-Jan één platte gelost en een krab gevangen, zelf heb ik nog geen enkele reactie op de top gezien, dat schiet lekker op! Het derde uur levert Wil-Jan eindelijk een dikke platte op en datzelfde valt mij in het vierde uur te beurt, waarna we - geheel toevallig - beide gelijktijdig nogmaals een brasem verspelen, 10m meekomen en los! In het vijfde en laatste uur vang ik mijn tweede platte, waarmee we dus met 3 stuks en (helaas) 3 missers uitkomen op 4.060gr. Dit blijkt twee ons minder te zijn dan de linker buren die naar schatting wel aan 15 vissen komen! Met deze gewichten bezetten beide koppels een 8e en 9e plaats in vak B en moeten het afleggen tegen de betere vangsten/nummers rechts in het vak waar op staartnummer 32 de vakwinnaar vandaan komt met 12 kilo. Vak A wordt gewonnen met 7,5kg en de algehele winst valt zoals verwacht in vak C op het nummer 45 waar het duo Janssen/van As ruim 18 kilo boven water haalt. Over het geheel genomen is de gezamenlijke vangst van 260 kilo in deze betrekkelijk winterse omstandigheden natuurlijk niet slecht, maar het blijft wel bijzonder dat de vis hier kennelijk gegroepeerd ligt en bovendien ook nog gesorteerd op groot en klein(er). Want buiten onze 3 vissen en 3 'missers' (die natuurlijk een hogere klassering in de weg staan) hebben wij misschien nog 3-4 friemeltjes op de top gezien, terwijl linkerbuur naast hun 15 vissen minstens eenzelfde aantal keren misslaat! Maar dit is allemaal 'achteraf praten', vissen blijft nu eenmaal (wedstrijd)vissen!


Haven (Brielle) 03-01-17 / 6C - W4- bewolkt

Rinus: of we nog een keer naar een haven gaan, vraagt HSW's jongste wedstrijdlid Martijn en daar heb ik ook wel oren naar. Dus reizen we vandaag af naar Brielle waar het, gezien de uitslagen van de laatste havenwedstrijden, zeker moet lukken een vis(je) te vangen!? Aangekomen op bestemming zijn we natuurlijk niet de enige en blijken de hotspots (links en rechts van de bruggen) natuurlijk al bezet, dus duiken we hoopvol neer op een nog vrije stukje steiger vooraan aan de Maarland Noordzijde. Hengelspullen installeren, twee kleine balletjes voer op 6 meter en zorgen dat de stek wordt onderhouden met casters en hennep is kort gezegd het procedé. Na een uur staat de teller op 15 minibaarsjes en -voorntjes, dat kan toch niet de bedoeling zijn!?? Ik ga eens poolshoogte nemen bij de mannen die rechts voorbij de eerste brug zitten en daar wordt - weliswaar niet slag op slag - maar vrij regelmatig mooie voorn gevangen. Even onderhandelen of daar nog enkele hengelaars tussen kunnen zitten en dat gaf weinig problemen, dus rest alleen nog even de spullen in de auto en 200m terug rijden. Het kost 30-35 minuten, maar daarna zitten ook wij 'in de vis' en kunnen de rest van de dag naar hartenlust genieten van een heerlijke visdag. Met aantallen van rond de 60 voorns p.p. (ruim genomen) die allen hoog in de 20cm liggen met behoorlijk wat uitschieters naar 33-34cm is het 'werken' geblazen voor de 4 HSW-ers (ook Martin en Erwin zijn aanwezig). Maïs en casters op de haak leveren zoals gebruikelijk de grootste vissen op, zo gauw bij de combi made/caster laatstgenoemde afgesnoept wordt hapt 'het grut' toe. Het is dan ook niet verwonderlijk dat met de aanwezigheid van dergelijke hoeveelheden vis eerder genoemde wedstrijdjes, die maar drie uur duren, gewonnen worden met 19-20 kilo! Het blijft heel bijzonder allemaal maar wel prachtig.



'Hoornvoorn' in Brielle



Alle trouwe bezoekers van deze site een fijne jaarwisseling en een gezond 2017 toegewenst. Dat we minstens zoveel mogen vangen als in 2016!








 






vorige  /  pag 3 / pag 2


 















Copyright © All Rights Reserved