Vangsten 2018 1

 

VANGSTEN 2018

Oude Rijn (Alphen) 14-05-18 /23C - NO3 - zonnig

Dick: de 6e wedstrijd van de senioren van HSV de Brasem hebben we gevist in de Oude Rijn. het voorste lange stuk tussen Alphen en Zwammerdam. Kop en staart hadden beide 1 vis, ik kwam nog goed weg met bijna vijf en halve kilo en de winst. Er was uitgezet op 40 stappen en dat was lekker met 12 man, maar we zeggen voor de zoveelste keer "volgende keer beter." Klik hier voor uitslag en tussenstand.

 

Petteplas (Waddinxveen) 14-05-18

gezonde vis aan Petteplas

Rinus: vanmiddag gewapend met de methode feeder, een handvol maïs en wat boilies voor een paar uur naar de Petteplas op één v/d vlonders aan de zuidkant. Ik zet de feeder uit op een kleine 30m en breng om te beginnen een 3-tal korfjes vol met maïs op de voerstek. Voor de rest van de tijd hanteer ik de methodefeeder met enkel voer en af en toe de 'gewone' korf. In het eerste uur bemerk ik alleen wat gesnuffel van kleine (?) vis op de top met name als er maïs op de hair zit. Slechts één keer krijg ik een snoeiharde aanbeet.... tijdens het binnen draaien en dat levert een snoek van 70cm op. Kennelijk is het binnendraaien v/d methode + een gekleurd balletje er achter voldoende voor snoek om een reactie uit te lokken. Gelukkig krijg ik het laatste anderhalf uur nog 5 prachtige aanbeten die even zoveel platten opleveren, 2 op de boilie en 3 op de maïs. Met 1 boven de 60 en 4 achter in de 50cm qua vangstgewicht niet ontevreden.

 

Breevaart (Reeuwijk) 14-05-18

Erik: zaterdag hebben we de 4e comp.wedstrijd van HSV Moordrecht gevist in de Breevaart, waar we met 15 man waren. De dagen voorafgaande aan de wedstrijd was Dennis wezen vissen en had al leuk kleinere vis gevangen. Zelf had ik er met Hemelvaart de nodige platten en een klus kleinere vis, maar dan zit je alleen en het was nu werkelijk compleet anders. Ik lootte op nr. 7 en ving (net als vorig jaar, toen ik 1 steiger naar links zat) nagenoeg niets. Met de vaste hengel nauwelijks een beet te ontfutselen, wat ik ook probeerde en op de feeder een paar bliekjes. Daarmee is het voor mij wel snel samengevat, goed voor een schamele 380 gr. in de achterhoede. Om me heen ook kommer en kwel al ving Koos (een paar steigers naar rechts, waar ik met de Hemelvaart zat), wel een mooie platte en kreeg ook volop beet met de vaste hengel, het kan verkeren. Gelukkig was het op kantnr. 1 een heel ander verhaal, al duurde het bij Peter Kuster heel lang voor de brasem kwam, maar met 10.100 gr. werd hij afgetekend winnaar met Kees v.d. Heuvel op de hoge nummers met 4.060 gr. als goede 2e. René van Veen snoepte op kantnr. 2 nog een beetje mee met 3.300 gr.

 

Amsteldrecht (Nieuwveen) 12-05-18 /19C - O3 - half bewolkt

Dick: de 3e wedstrijd van de zaterdagcompetitie van HSV de Brasem met de zoveelste 'slechte' uitslag. Alleen de man op kop heeft nog een leuk netje vis gevangen en pakte met 5,1kg de winst, gefeliciteerd Sjaak. We visten in de Amstel-Drecht omgeving paprika boer. Prachtig weer windje in de rug, "wat verlang je nog meer ??? " 1 ding namelijk vis vangen, maar dat gaat nog steeds erg moeizaam. Niet getreurd volgende keer beter we blijven optimistisch.

 

Oude Rijn (Nieuwerbrug) 12-05-18

Rinus: vandaag de 6e competitiewedstrijd van HSW met 16 deelnemers gehouden in de Oude Rijn op het z.g. 'vaste stok vak van Kooij 4-daagse' tussen schaapskooi en nieuwe brugje. Uiteraard wordt naast de stok nu ook de feeder uitgepakt en die zal bij de meeste leiden tot de beste vangsten. Bij elkaar wordt 64,6kg boven water gehaald en dat betekent een gemiddelde van even 4kg p.p. hetgeen de beste vangst tot nu toe in deze competitie is. Uiteraard moeten we de hoge gewichten weer zoeken omgeving 'Lievaart' waar Piet op steknr 11 lekker zit te vangen met de feeder en met een serie dikke platten aan de 14,3kg komt en dat is ruim voldoende voor de winst. Frans op nummer 1 achter de schaapskooi is ook lekker bezig en haalt eveneens met de feeder 8,1kg op het droge, goed voor een 2-tje. Met zijn overwinning van vorige week erbij doet hij goede zaken voor het klassement dat hij nu met 32 punten leidt. Aat komt inclusief een mooie zeelt aan 5,7kg en pikt een 3-tje mee. Ron en Gerard worden met 5,1 en 5kg respectievelijk 4e en 5e. Zelf kom ik op nr 4 te zitten en bak er vandaag niets van. Na een dikke platte in het eerste uur volgen er nog enkele blieken en - wat ik ook op de haak prik en daaraan smeer - het mag niet baten, er is geen 'leven' te krijgen. Met 1,7kg eindig ik ver in de achterhoede hetgeen natuurlijk consequenties heeft voor de stand in het klassement. Er is dus werk aan de winkel....! Klik hier voor uitslag en tussenstand.

 

Amsteldrecht (Nieuwveen) 09-05-18 / 25C - NW3 - zonnig

Dick: de vangsten van HSV de Brasem met de winkle picker competitie in de Amstel-Drecht zijn nog steeds slecht. Per wedstrijd is er steeds één uitblinker en vandaag was dat Siem met 7,1 kilo, gefeliciteerd Siem. We visten net voorbij het brede stuk ook daar was de vis nog niet op gang te krijgen maar a.s. zaterdag hopelijk beter dan vissen we voorin misschien doen ze het daar wel.

 

Heimanswetering (Woubrugge) 09-05-18

Rinus: voor de 5e ouderenwedstrijd van HSW gaan we met 12 man naar de Heimanswetering 'bij de molen'. Bij aankomst is het water als een spiegel, staat er niet of nauwelijks stroming en is er geen enkel teken dat de aanwezigheid van vis verraadt. Of de 'bloedhete' dag voor de tijd van het jaar die wordt verwacht daar nog iets positiefs aan kan toevoegen....? In elk geval gaan we goed geluimd van start, velen doen dat met de hier dikwijls succesvolle vaste stok maar ook de feeder wordt uit de foedraal gehaald. Na een twijfelachtige start wordt op diverse stekken toch een visje gevangen, Piet heeft wat dat betreft geen klagen met de 2 dikke platten binnen het uur met de vaste stok. In de pauze blijkt een ieder toch vis in het leefnet te hebben dus gaan we hoopvol de 'tweede helft' in. En die brengt bij sommige (nog) meer resultaat. Zo gaat Gerard links in de hoek op nummer 1 rustig verder met waar hij mee bezig was, namelijk vis vangen met voornamelijk de stok. Zijn eindgewicht van 8,7kg is dan ook voldoende voor de overwinning, proficiat! Arie vangt vóór de pauze met het korte stokkie een paar dikke platten en erna een aantal mooie vissen met de feeder waarmee hij aan 7,9kg komt en keurig een 2-tje meepakt. Piet eindigt uiteindelijk op 7,2kg en dat is goed voor 3 punten. Rob J komt op 6,3kg en 4 pt, Martin eindigt als 5e met 4,8kg en 5pt. Zelf kom ik niet verder dan 4,5kg en 6 pt, vóór de pauze voornamelijk met de stok en erna met de feeder op korte afstand.

 

Rijn (Renkum) 09-05-18

JanV: zondag de derde wedstrijd gevist in de stromende Rijn in Renkum, Met het oog nog gericht op vorige week deze week onderlijnen gemaakt met grove haken extra pieren gekocht en toen maar proberen om het goede nummer uit de zak te trekken en dat lukte ook nog no.2 was mijn deel. Maar wat een verschil met vorig weekend, 25 graden volop zon en bij ons alweer geen vis op de stekken, alles geprobeerd dus lang en grof pieren geknipt op de haak maar niets te vangen. Onderlijnen dunner kleinere haak kort of lang maden casters pieren en mais in allerlei combies leverde welgeteld 4 grondels en een platte op, moet wel zeggen dat ik er 2 verspeeld heb en dat had een groot verschil kunnen zijn nu had ik 7 punten aan de broek. Aan het einde van het parcours op nr.19 zat de winnaar met 8200 gr. op nr.18 2500 gr en op nr.1 2350 gr. en de rest was droevig. De Duitse visser die er vorige week ook zat te vissen kwam ook nog even aan en die was in de IJssel geweest maar daar had hij ook maar twee vissen gevangen. Hij vertelde dat hij de week ervoor 73 platten had met maar twee vissen onder de kilo hij kwam aan de ruim 100kg. vis de andere twee die er zaten hadden iets minder maar die hadden ook korter gevist maar ze moesten met 3 man de netten uit het water halen, grote vangsten zijn dus wel mogelijk in de Rijn maar je moet er wel wat voor over hebben zoals, 1 kilo pieren ( hij had nog te kort ) 2 grote blikken mais een halve liter casters en de nodige maden en voer met daarbij nog de reiskosten,

Ik denk dat het toch een hobby moet blijven en niet ieder zijn geld buidel is zo groot om dit elk weekeinde te kunnen bekostigen, het is maar net wat je er voor over heb.

 

Oude Rijn (Zwammerdam) 09-05-18

Bert: zaterdag 05-05-2018 hebben we met 16 deelnemers van HSV Alphen onze 10 uurse gevist in de Damse Rijn bij het futenbos. De omstandigheden waren grandioos met veel zon en hoge temperaturen, na afloop was dat goed te zien aan de vele verkleurde lichaamsdelen. Dit was ook het enige positieve van deze dag. De vangst was bedroevend. Ik heb voor mijn gevoel nog nooit tijdens deze wedstrijden zo’n slechte vangst mee gemaakt. De totaalvangst kwam uit op ruim 48 kg. Als je dit resultaat gaat terugrekenen naar het gemiddelde deze dag per deelnemer en per uur dan dan wordt je daar niet gelukkig van. Maar natuurlijk was er een winnaar deze eer viel te beurt aan Willem Zaan met 7200 gram was hij iedereen te slim af. Op korte afstand gevolgd door Cor Hofstede die met 7150 gr tweede werd . Plaats nummer drie was voor Arie van der Laken met 6500 gram en op de nummers 4 en 5 eindigden Arie Zuidam met 5600 gram en Bert v Egmond met 5500 gram. De volgende keer maar weer hopen op betere vangsten.

 

Noord Holland (Akersloot/Kolhorn) 09-05-18

Erik: hierbij nog wat viservaringen van de afgelopen 2 weekeinden op een rijtje.

Allereerst ons Teamuitje (Team Moordrecht) naar Noord Holland op 29 en 30 april, toen het nog koud was en we het weer goed in de gaten moesten houden, vanwege de voorspelde wind en regen, iets dat Berry en ikzelf nauwlettend deden met hulp van de weersites. We kozen zondag om naar het Noord Hollands kanaal te gaan tegenover Akersloot waar we met een Oostenwindje en in de middag regen redelijk beschut zaten en zo pakte het ook uit.

Zelf koos ik ervoor om met de feeder te vissen op een wat kortere afstand, tegen de 25 mtr en de anderen feederden ook, op verschillende afstanden. We zagen al best wat kleinere vis springen en hadden al vrij snel allemaal beet van kleinere vis, voorn en wat kolblei. In de loop van de morgen kwamen de blieken er ook bij en ik wist zelfs een stuk of 9 redelijke platten te vangen, al waren het geen echte grote, met gewichten van rond de kilo per stuk. Ik heb eigenlijk de hele dag leuk door gevangen en kwam uit op 23.700 gr, gevolgd door Ron die veel verder weg feederde en ook een mooie klus kon laten wegen, nl. 18.260 gr.. Berry kwam uit op 10.320 gr en John en Koos konden ze er niet echt op krijgen met resp. 7.780 en 4.020 gr, al moet gezegd worden dat Koos wel een mooie snoek wist te landen (met schephulp van Berry) die hij achter zijn vin haakte op zijn voerplek. Geen onverdienstelijke prestatie die hem de wisselbeker opleverde die we ludiek boven deze dag hadden gezet.

Na het vissen waren we even langs Kolhorn gereden waar het water er “mooi” donker bij lag, ten teken dat de vis er was (iets dat daar zo weer kan veranderen, weten we uit ervaring) en hebben we overnacht in hotel De Brug, waar het altijd prima toeven is. De maandag zijn we daar dus naartoe gegaan en hebben fantastisch gevangen. Iedereen zat in de grote brasems, of in ieder geval lijnzwemmers. Zelf had ik een slechte morgen met maar 3 platten en een paar geloste, maar de meesten zaten met de lunch toch al op minimaal 10 vissen, zeg maar 15 tot 20 kg. In de middag lukte me iets dat me de hele morgen niet was gelukt, nl. ze wel vangen en kwam ik nog uit op 42.800 gr. Baas boven baas was mijn rechterbuurman Berry die 51.340 gr. wist te noteren. Ron zat tegen de 40 kg. aan, Koos op ruim 30 kg en John een respectabele 27,5 kg. We hebben slechtere dagen meegemaakt en ook daar.

Na het vissen hebben we nog heerlijk geschranst in Hoorn bij de plaatselijke Chinees, waar we moe doch voldaan concludeerden dat we 2 fantastische dagen hadden gehad en de dag erna de plicht voor de meesten weer riep.

Afgelopen zaterdag hebben we de 3de competitie wedstrijd gevist in de Oude Rijn nabij het Witte hek. Kantnummer 1 (tegenover baggerboot) was voor Kees v.d. Heuvel die er met de winst vandoor ging met 5.120 gr. Zelf zat ik op staartnr. 16 waar ik met 4.800 gr 2de werd en de meeste vis met een licht feedertje heb gevangen op nog geen 20 mtr. bestaande uit 1 platte, wat blieken en ander halfslag. Het podium werd gecompleteerd door Willem de Zwart met 3.800 gr, ook met de feeder op de verre afstand. Ook de grootste vis werd gevangen door onze vz René van Veen met een kort stokkie, nl. een platte van 58 cm.

 

Amsteldrecht (Nieuwveen) 07-05-18 / 21C - O3 - zonnig

Dick: het was bij de 5e seniorenwedstrijd van HSV de Brasem voor allemaal weer droevig vandaag behalve voor eentje, die ving in z'n uppie net zoveel als wij met elkaar. Gefeliciteerd Guus, want inderdaad hij was met ruim 11 kilo vis gevangen in de Amstel-Drecht ( brede stuk ) de winnaar, maar we zeggen het maar weer, volgende week beter.

 

NH Kanaal (Akersloot) 06-05-18 / 20C - O3 - zonnig

Rinus: vandaag doe ik met Daan mee aan de grote koppelwedstrijd van De Vrije Visser uit Noordwijk. Op een bijna 'onmenselijk' tijdstip van 04.30 uur reizen we in één auto, economisch en wel zo gezellig, af naar Café de Vriendschap in Akersloot, het nieuwe 'onderkomen' van de Vrije Visser. Hier vindt de loting plaats voor de 5 uur durende wedstrijd in het NH Kanaal tussen Akersloot en Alkmaar waar 3 vakken van 30 nummers zijn uitgezet. Wij loten op stek 62 in vak C één plaats van de kop, niet geheel ontevreden dus. De taakverdeling is weer als vanouds, Daan 'doet' de vaste stok en zet de feeder gereed voor het geval dat....! Ik neem de feeder voor mijn rekening op afstanden van 4 en 10m uit de overzijde. Als het startsignaal klinkt en beide 'ingevoerd' hebben zie ik Daan de eerste voorn al binnen 'hengelen', goeie start man. Uit mijn ooghoek zie ik dat bij de mannen op kopnr 61 de eerste platte al wordt geschept en daar blijft het niet bij! Keer op keer zie ik in de eerste uren het schepnet uitgaan bij beide mannen, die op weg zijn naar een goed resultaat!? Bij Daan loopt het ook lekker op de stok met voorns, baars en enkele (mooie) blieken. Bij mij nog geen teken van leven en dat zal de eerste 2,5 uur zo blijven, wat ik ook doe er is geen enkele aanbeet te ontfutselen. Eindelijk krijg ik dan een aantal aanbeten die binnen een half uur 4 blieken opleveren. Daarna is het weer op en vang ik uiteindelijk nog een baars van 6-7 ons stijf tegen de andere oever, een nieuwe stek die ik het laatste uur maar uitprobeer. Bij Daan gaat jammer genoeg de beet er na anderhalf ook uit, maar levert het laatste uur toch nog enkele blieken op. Met 5,2kg spelen we geen enkele rol van betekenis voor de prijzen, maar zijn veruit ook niet laatste want in ons vak zitten een hele serie 'nullen'. Naast een aantal streekgenoten vissen HSW clubgenoten Jan van Dam en Piet de Groot met hun maten en het koppel Piet Kruit/Wim v/d Wal zich wel in de prijzen. Algeheel winnaars worden Wim v/d Helm en Marcel Burgmans die het geweldige gewicht van 67 kilo weten te vangen. Proficiat mannen! Klik hier voor de officiële uitslag en het uitgebreide verslag met foto's.

 

Leidsche Vaart (Langeraar) 06-05-18

Adriaan: zaterdag de 4e wedstrijd van HSV Gr R'dam afd HZM gevist in de Leidsche vaart waar we met 10 deelnemers niet verder kwamen dan 11,8 kg in totaal. Jan de Zwart won de wedstrijd met 6,5 kg op het staartnummer. Hij wist als enige een aantal brasems te vangen en enkele voorns. Zelf ving ik 10 minuten voor tijd mijn enigste vis van vandaag, een brasem van 1,5 kg en werd hiermee 2e. Dit geeft wel aan dat het bar en boos was vandaag. Nu maar hopen dat we over 2 weken op de Rotte wel een vis(je) kunnen vangen. Klik hier voor uitslag en tussenstand.

 

NH Kanaal (Landsmeer) 05-05-18 / 17C - NO3 - zonnig

Rinus: voor de 5e competitiewedstrijd van HSW reizen we met 18 deelnemers af naar het NH Kanaal bij Landsmeer, waar de vangst hier en daar verrassend goed is, gezamenlijk wordt een slordige 70 kilo boven water gehaald. Vooraf was bij de meeste weinig bekend over dit traject (nr 218) nabij de A10, niet anders dan dat dit voornamelijk een 'vaste stok water' is. Deze hengelsoort komt dan ook veelvuldig uit de foedraal naast de feeder die natuurlijk ook door de meeste wordt klaar gezet. Laat dit nu juist het wapen zijn waarmee de strijd wordt 'gewonnen', althans door de eerste drie in de uitslag. Frans ziet helemaal af van de stok en vist op stek 14 met enige regelmaat een platte binnen met de feeder van de overkant en eindigt op een keurig vangstgewicht van 15,7kg, genoeg voor de winst. JanvD is lange tijd bezig om de vis op de stok aan de praat te krijgen en als dit niet lukt probeert hij de feeder - zo halverwege de wedstrijd - met aan de haak 2 pieren. Binnen de minuut staat de top krom en is zijn eerste platte binnen. Hij vervolgt de wedstrijd door de feeder nagenoeg tegen de stenen aan de overzijde te gooien en haalt nog een paar platten binnen, bij elkaar 11,6kg en een keurig 2-tje. Good old Herman blijft ook de hele wedstrijd zijn feeder trouw en komt met een platte en een serie blieken aan 5,4kg en 3 punten. Peter en Ron worden 4 en 5 met resp. 5,2 en 4,6kg. Zelf kom ik op stek 5 te zitten en bak er weinig van vanmorgen. Had het plan opgevat om voornamelijk met de stok te vissen op 5 en 11m maar dit loopt voor geen meter. Dan maar met de feeder naar de overzijde waar helemaal geen beet te krijgen is op 2 blieken na in het laatste half uur. Had eerder ook nog op 15m gevoerd en ook hier nauwelijks actie. Is allemaal iets te veel van het goede, volgende keer weer met 1 hengel in de strijd!? Bij mekaar 20 visjes en met 2,3kg ver in de achterhoede.

 

Oude Rijn (Koudekerk) 04-05-18 / 15C - NO3 - half bewolkt

Dick: 2 mei j.l. de 2e vaste hengel competitie van HSV de Brasem gevist in de Oude Rijn bij nog van oudsher Zwaantjes kerk, ondanks de vele zandboten wist Cock toch nog ruim 6 kilo te vangen. Gefeliciteerd Cock. Verder was het huilen met de pet op. Guus op nummer 1 wist met moeite 300 gram te vangen, maar ja volgende keer beter.

 

Oude Rijn (Zwammerdam) 04-05-18

Bert: zondag 29-04-2018 met 13 deelnemers de start gevist van de vrije hengelcomp. van HSV Alphen. Viswater de Oude Rijn vanaf het futenbos. Er werd lekker gevangen het totaal resultaat kwam uit op ruim 60 kg waarvan Dick met een bonus karper van een kilo of vijf er ruim 8 voor zijn rekening nam alles met de feeder gevangen aan de overkant. Zelf kwam ik aan ruim 7 kg die ik afwisselend heb gevangen met de picker op een meter of twintig en de vaste stok op 10 meter. Er werd opvallend veel ruisvoorn gevangen waarbij enkele van meer dan 35 cm, een mooie sportvis. Zaterdag a.s gaan we voor onze 10 uurs als de vis het zo blijft doen wordt het ongetwijfeld een mooie visdag.

De uitslag:

1 Dick Verhage 8350 gr

2 Bert van Egmond 7220 gr

3 Gerard Groen 6950 gr

4 Ben de Graaf 5100 gr

5 Paul Groen 4940 gr

 

Nederrijn (Oosterbeek) 04-05-18

JanV: keuzes maken in het leven geldt ook voor het vissen en dan zeker over de stek die je kiest. Zo ook voor mij zaterdagmorgen. Om 7.00 uur van de camping gereden naar een plek aan de Neder-Rijn om te kijken of deze nog zo hard stroomde als 2 weken geleden. Hier stonden al 2 mannen klaar om de spullen op te stellen en te gaan vissen, ik zag het water en dacht dat het nog heel hard stroomde dus ben naar een andere stek gegaan waar normaal heel goed vis gevangen wordt alleen deze keer niet heel de morgen gevist en maar 4 brasems gevangen wel mooie maar niet meer. Op de terugweg toch nog even wezen kijken op de eerste stek en bij aankomst 3 hengels krom door de vis die aan de andere kant trok. Praatje, van hier wordt wel een visje gevangen zie ik met als antwoord dit gaat de hele morgen al zo en inderdaad in het kwartier dat ik heb staan kijken werden er door de 3 vissers 6 brasems gevangen en nog 2 verspeeld. Het geschatte aantal vissen in zijn net dacht hij rond de 40 á 45 brasems en hij was bang dat hij alleen zijn net er niet meer uit kon krijgen en bij zijn mede vissers was het niet anders. Als ik in het vervolg weer een keuze moet maken wat een stek betreft hou ik mijn eerste gedachte aan meestal is de eerst keuze de beste. Komende zondag moeten we op dit stuk de derde wedstrijd vissen, heb goed gekeken hoe deze mannen visten onderlijnen van ruim een meter 0,16 lijn haak 10 en een meter of 25 erin met twee of drie pieren aan de haak met een made of maïskorrel als stopper regelmatig een paar pieren knippen en dat moet het gaan doen.

 

Nauenasevaart (Krommenie) 04-05-18

Theo: zondag 29 april togen we met 8 man van de Vrije Visser richting de Nauenase vaart voor de 3e competitiewedstrijd. Helaas 1 afzegger, dus met 8 man beginnen . De baan dit keer weer uitgezet,door Ben . Het water lag er als een biljartlaken bij, wat niet altijd gunstig is op dit zeer ondiepe water, want er zat ook helemaal geen stroming in. en als er stroom was naar rechts ? Berichten van vissers die de afgelopen week in welk water dan ook gevist hadden gaven ook al geen positieve geluiden qua vangsten, maar desalniettemin tot goede hoop op mooie vangsten. Om 06.45 het beginsignaal voor een 5 uur durende sessie. De meeste vissers kozen ervoor om met de feeder te vissen en hun voerstek aan te leggen aan de overzijde van dit water stijf tegen de kant . Ook kwamen er wat vaste stokken uit de foudralen en achteraf was dat misschien ook wel en goede keuze geweest . Loten zelf de kop plaats na het huisje bij de Forbo Fabriek . En vries loten de staart plek . Stroompie naar rechts soms en heel licht en het gekke geen visje te zien aan de bovenkant van het water . Slecht teken en opnieuw voor de derde keer een N-0 WIND helemaal WEER verkeerd dus. Nou na 2 voerplekken had ik na 3 UUR vissen nog geen vis in me netje !!! Naast me ton, kwam kijken en had 3 visjes met de stok . Op plek 3 zat Ben af en toe wel te scheppen , maar ja het blijft een Kanjer hoe die het steeds voor elkaar krijgt . Wisselen -wisselen en aas veranderingen brachten hem van daag de 3e plaats op met 7.960 gram Wist u ook dat Ben vogelspotter was en hij van elke vogel en visser hun tactieken kan achterhalen hoe ze vissen hahahaha Niet winnen dus Ben , want dat deed dit keer onze Vries op de staart . Vissend ook op 2 afstanden kwam hij vandaag aan het hoogste gewicht met 11.640 GRAM .en behaalde zijn eerste 1 met punten . 2e werd vandaag onze Stok Fanaat Jopie Puper naast Vries haalde hij op 9 m.5 meter met de stok en 10.680 gram binnen en werd 2e . Gelukkig ving ik na een gouden greep die ik niet vaak doe nog 6 vissen binnen in de laatste 2 uur en ving nog bijna 5 kilo vis . Met 4.960 gram werd ik 4e vandaag op de kop . Op plek 5 gevolgd door stokvisser Ton Koopman die nog een paar plattertjes erbij viste en op 4.120 gram uit kwam . Plek 6 was dit keer ook met de stok voor onze ARIE MACARONI schouten . Hij viste gelukkig wat beter als de eerste 2 keer en kwam aan een gewicht van 4.060 gram . Plek 7 was voor onze beste patat bakker van Alphen van automatiek de haven Gertje Verkerk . Na 2 goede wedstrijden kwam hij vandaag met de feeder NIET aan de bak en ving 1.940 gram . En dan lest best deze keer Onze Cees de wandelaar van Rhijn op de 8e plaats . Cees dacht wat aan zijn zelfvertrouwen gedaan te hebben in het B-Kanaal maar vandaag was het 3 keer niks . 1keer beet gehad in 5 uur vissen en 1 vis van 440 gram . Plek 9 voor Koos die ook dit keer niet kwam i.v.m de camping .' Toen het ook om 11.15 nog los barsten van de ZEIK REGEN en alles Zeiknat de AUTO IN MOEST OM 1145 word je daar niet echt vrolijk van en heb je thuis nog meer werk om alles goed droog te maken en te verzorgen . Wat een ramp is dat als je vissen gaat met regen . A.S ZONDAG de wedstrijd van het jaar . NZE ZEER GOED AANGESCHREVEN KOPPELWEDSTRIJD DIT KEER IN HET N-H KANAAL BIJ AKERSLOOT . Een hoop organisatie en werk , maar onwijs keun om steeds te organiseren voor 180 WEDSTRIJDVISSERS . Kijk er al weer na uit . Mannen die helpen alvast hartelijk bedankt voor jullie steun en tot zondag .

Stand na 3 wedstrijden

1 ben van de ark 6 punten gewicht 27.420 gram

2 theo meeuwenoord 8 punten gewicht 18.800 gram .

3 johan puper 11 punten gewicht 19.680 gram .

4 vries stomphorst 12 punten gewicht 15.620 gram .

5 gert-jan verkerk 12 punten gewicht 15.380 gram .

6 ton koopman 20 punten gewicht 8.260 gram .

7 cees van rhijn 20 punten gewicht 4.720 gram .

8 arie schouten 22 punten gewicht 5.060 gram .

9. koos van de ark 24 punten gewicht 1360 gram .

 

Amsteldrecht (Nieuwveen) 04-05-18

Dick: 30 april j.l. met HSV de Brasem gevist in de Amstel-Drecht ( voorin ). De vangsten vielen zwaar tegen, ik werd 1e met ruim 3 kilo ( 3 vissen ) Het zal wel aan de vele regen gelegen hebben denken wij dan. Die vissen denken misschien heel wat anders maar niet getreurd, volgende week hopelijk beter.

 

Amsteldrecht (Nieuwveen) 28-04-18 / 12C - ZW3 - bewolkt

Zeelt op witte boilie
Brasem formaat Amsteldrecht

Rinus: vandaag gaan Martijn en ik - zoals dat vroeger heette - 'op de brasem' en onze keuze hiervoor valt op de Amsteldrecht aan het traject 'nieuwe kwekerij'. Beide zetten we een feeder in tegen de overzijde op een kleine 60m en één op korte(re) afstand. Bijna gebruikelijk hier leveren deze laatste stekken de minste en ook kleinste vis op. Vanaf 'ver' komen de platten van het voor hier bekende formaat, al gaat dat vanmorgen niet van harte. Opmerkelijk om te beginnen is dat onze beide eerste inzetten een platje oplevert, daarna moeten we zeker anderhalf uur wachten voor de volgende reactie op de top. Gelukkig levert dat in de resterende 3 uren naast wat kleine(re) vis beide nog 7 platten op, bij Martijn met de combi caster-pier-made en bij mijzelf op de boilie, wel graag een witte. Naast dikke platten huizen er in dit water ook kapitale zeelten, één daarvan wil net voor tijd nog even mijn boilie proeven! 10 minuten later krijgt deze 'knappe' jongen, die zeker richting de 3kg gaat, zijn vrijheid weer terug.

 

Amstel (Nes) 28-04-18

Dick: vandaag hebben we met HSV de Brasem uit Ter Aar de 2e wedstrijd voor de zaterdagcompetitie gevist in de Amstel vóór het pontje. De helft van de 16 vissers vingen redelijk vis met als uitschieter Siem die 12,5kg op de weegschaal bracht, proficiat Siem. De andere helft ving niets of niet veel. Ik was daar al bang voor want donderdag had ik na 4 uur vissen geen beet gezien. Vrijdag is Erik daar geweest en was het ook nog niet veel, dus de verwachtingen waren niet hoog gespannen maar volgende keer beter.

 

Oude Rijn (Nieuwerbrug) 28-04-18

PietGr: afgelopen vrijdag weer eens een hengeltje uitgegooid met mijn maat Ron Sluyk en wel in de Oude Rijn nabij het parkeerplaatsje Barwoutswaarder achter het hegje lekker uit de wind. Bij het opstellen van de spullen zagen wij al snel dat de vis druk in de weer was, vol goede moed gingen de eerste korven om half acht te water. Het duurde dan ook niet lang of Ron trok de eerste dikke platte in het netje, ik zelf had daarna ook snel mijn eerste platte in de pocquet, dit ging gestaagd door. Om twaalf uur had Ron 11 platten en 3 zeelten in zijn net zitten, ik bleef ze ook aardig door vangen tot 12 uur met als resultaat 16 platten, 1voorn en 1 baars. Van 12 tot 2 uur vielen de aanbeten in zijn geheel weg zowel bij Ron als bij mij. Om twee uur uit wanhoop maar 5-6 pinkjes op het haakje 12 geprikt. En jawel nog geen minuut later gaat mijn top helemaal om een dikke platte en in tijdsbestek van 11 minuten komen daar nog drie platten bij. Gelijk aan Ron gevraagd of dat hij nog wat op de top zag, niet dus, gezegd dat hij pinkies moet proberen. Onbegrijpelijk maar hij haalt de wormen van zijn haak en doet daar pinkies op, hij ligt nog niet of kletst een grote platte! Daarna allebei nog regelmatig vis blijven vangen met als resultaat: Ron 18 platten, 5 zeelten, 2 voorns en 1 baars, gewicht: 31.100 gr. Zelf 25 platten, 3 voorns en 2 baarzen, gewicht 33.500 gr. Een prima geslaagde visdag.

 

Oude Rijn (Nieuwerbrug) 25-04-18 / 15C - W4 - bewolkt

Rinus: de 4e ouderenwedstrijd van HSW vissen we in de Oude Rijn op het A-vak van afgelopen zaterdag, de hoop op een aardig netje vis is dus niet ongegrond. Doch vissen blijft vissen en zo denkt de vis er waarschijnlijk ook over, want ofschoon we gezamenlijk een niet onaardige 58,6kg in de weegschaal leggen komen we niet aan die extreme gewichten van zaterdag. Op de plek van de winnaar van toen wordt vóór de pauze zelfs nauwelijks iets gevangen, de vis is dus kennelijk 'zoekende'. Zelf kom ik op nr 7 te zitten, halverwege het gedeelte achter de heg en zet in met 2 feederstekken, 1 op 4m uit de overzijde en 1 op 10m uit de overzijde. Deze laatste stek zal nauwelijks vis opleveren, gelukkig is het anders gesteld op de 'verre' stek. Daar krijg ik verdeeld vóór en na de pauze 9 platten vandaan plus een handvol bliek en ruisvoorn. Bij mekaar 12,5kg en dat is goed voor het derde 1-tje. Op staartnr 13 vissende Herman krijgt na de pauze nog een aantal platten op de stek en pakt met 8,5kg een 2-tje mee. 'Nieuweling' sinds enkele jaren Leo doet vandaag goed mee en komt met enkele platten en een mooie zeelt aan de 7,5kg en dat is goed voor de derde plaats. Piet wordt met 7,1kg vierde en Arie met 4,8kg vijfde.

 

Oude Rijn (Zwammerdam) 25-04-18

Dick: de 2e W.P. competitie van HSV de Brasem gevist in de Oude Rijn voorbij het futenbos. Er is leuk vis gevangen. Ik ving gelukkig net iets meer dan Guus anders wordt het zo eentonig. Ik ving ze aan de overkant tegen de bruine ark aan de bolie en Guus met een piertje met een kort pickertje net achter de opkomende bladeren. In de midden werd het minste gevangen. Zo is het iedere keer anders dus blijven zoeken.

 

Heimanswetering (Woubrugge) 25-04-18

Dick: op maandag met een westenwind gevist in de Heijmanswetering met HSV de Brasem uit Ter Aar, op de uitverkoren stekken 1 en 2 werd niet veel gevangen. Koos ving op nr. 2 net 4 kilo en dat is voor zijn doen heel weinig. Er is trouwens over het algemeen weinig gevangen. Ik was met ruim 4 kilo dik tevreden op het normaliter slechtste nr, 13. Ze zeggen een ongeluksgetal, maar vandaag niet!!! Klik hier voor uitslag en tussenstand.

 

Amsteldrecht (Nieuwveen) 25-04-18

Bert: zondag 22-04-2018 de zevende en laatste wedstrijd van de winterkoppel comp. van HSV Alphen De 6 koppels hebben gevist in het Amstel-Drecht kanaal ter hoogte van kwekerij de Amstel. De nummers stonden links en rechts van de daar aanwezige aanleg steiger. Omstandigheden waren vandaag optimaal een weinig wind uit Zuidelijke richting en regelmatig scheen de zon waardoor de temperatuur aan de waterkant behaaglijk was. Voor aanvang liet de vis zich al regelmatig aan de oppervlakte zien op zich een goed teken. Zelfs vlak onder de kant was er duidelijk beweging van grote vis te zien maar die hadden duidelijk andere belangen, dus niet te vangen. Bij weging werd duidelijk dat er toch nog wel hier en daar een flinke brasem gevangen was. De dag winnaars Joop en Dick wisten 10850 gr op de schaal te brengen alles gevangen aan de feeder de nummers twee Henk met invaller Cees kwamen aan 7850 gr alles gevangen aan de vaste stok. Door de uitslag van vandaag kwam de nr 1 positie van Joop en Gerard niet meer in gevaar met 26220 gr zijn zij de koppel kampioen van de winter 2017-2018 van harte. Nu op naar de wedstrijden van de zomer competities. Klik hier voor uitslag en stand.

 

Nederrijn (Oosterbeek) 25-04-18

JanV: op eerst van harte gefeliciteerd met het behaalde succes met de regiowedstrijd van zaterdag, goed weer en een zeer goede vangst zoiets mag ik graag lezen en zelf ook wel weer eens meemaken. Bij ons was het dus wel heel anders afgelopen zondag, wel goed en warm weer maar een vangst waarvan je denkt was ik gisteren maar in de oude rijn gaan vissen. Om een lang verhaal heel kort te maken 16 mensen aan de kant met een totaal vangst gewicht van 260 gr. treurig maar echt waar, zelf in het laatste uur twee keer gefriemel aan de top gezien en voor de rest niets. 2 man met een voorentje en twee man met 2 grondels. Om aan de punten te komen had ik misschien ook nog een stokje van 8 meter klaar moeten maken en daarmee op de grondels gaan zitten maar dat is tegen mijn aard en daar vindt ik ook niets aan dus niet gedaan. Wij weten niet hoe het komt maar het wordt elk jaar slechter in het begin van het seizoen maar we moeten het er mee doen uitwijk mogelijkheden hebben we daar niet of je moet verder gaan reizen en dan verlies je weer deelnemers in de competitie. We blijven maar hopen en denken volgende keer beter.

 

Oude Rijn (Nieuwerbrug) 25-04-18

Erik: hierbij nog mijn verslagje van de Regiowedstrijd van afgelopen zaterdag. Met het Team Moordrecht vinden we dit altijd een hele leuke wedstrijd en ook dit jaar hadden we er weer zin in. Zelf lootte ik in het A-vak op nr. 2, iets rechts van het bekende picknick bankje. Mijn ervaringen op dit stuk zijn over het algemeen niet best, maar achteraf was er meer te vangen, dan vooraf gedacht. Ik had het zo uitgedokterd dat ik net tegen de onderwater opkomende plompenbladen aanviste en al vrij snel had ik beet, maar het waren blieken en kleinere brasems, die ook nog heel moeilijk aasden. Mijn buurman op nr. 1 had een iets andere lijn gekozen, nl. dichter tegen de overkant en had de grote brasem wel al vrij snel op de stek. T/m halverwege de wedstrijd bleef ik redelijk beet houden en hoopte dat de grotere brasem alsnog zou komen, maar toen ik merkte dat dit niet meer ging gebeuren, heb ik in het laatste uur toch een andere feeder gepakt en ben ik ook op dezelfde lijn van mijn rechterbuurman gaan vissen, waar ik wel af en toe vast zat, maar bij de 2de korf al meteen de eerste grotere brasem ving. Daarna ving ik er nog eentje en op de fluit nog een halfslagje. Mijn rechterbuurman had me toen al totaal weg gevist, maar dat is nu eenmaal vissen, waar je van tevoren keuzes maakt en hier misschien te lang aan vasthoudt, die soms compleet verkeerd uitpakken. Met 7.660 gram eindigde ik in de middenmoot in vak A. Met mijn teamgenoten was het wisselend gesteld met een mooie 2de plaats voor Koos (vak C) en een 7de plaats voor John (vak B) en Ron en Berry die niet geweldig hadden geloot en de grote vis nauwelijks aanwezig bleek te zijn. Met een 5de plaats voor ons korps mochten we nog niet eens ontevreden zijn en volgend jaar nieuwe ronde, nieuwe kansen. Rest me weer jou en je team te completeren met de uitstekende organisatie en het kiezen van de juiste datum, want het weer was ook dik in orde!

 

Oude Rijn (Nieuwerbrug) 21-04-18 / 21C - NO3 - zonnig

Rinus: op onze traditionele HSW Regiowedstrijd kom ik op kantnummer A18 te zitten en dat is bij de 'schaapskooi' in Nieuwerbrug. Het toeval wil dat we op de hoge nummers moeten opboksen tegen de prima vangsten even terug op de lage nummers. Niettemin heb ik wel enig vertrouwen in mijn stek maar moet lang wachten op een 'teken van leven'. Heb de feeder uitstaan op 3m uit de overzijde en op 7m uit de overzijde, deze laatste stek levert een 5-tal blieken op. Voor onder de kant pak ik een stokje van 4m uit, je kan niet weten....? Niets dus! Op de 'verre' feederstek krijg ik 4 aanbeten die even zo vele platten opleveren. Bij elkaar 7,9kg en goed voor 8 punten. Hiermee kan ik bijdragen aan de behaalde 50 punten van team HSW1 dat daarmee op een 7e plaats eindigt. Voor een uitgebreid verslag van de wedstrijd met foto's en uitslagen moet je hier klikken.

 

Oude Rijn (Zwammerdam) 18-04-18 / 22C - ZO3 - zonnig

Rinus: vandaag met Peter gevist aan het traject ijsbaan/futenbos en zowel met feeder als vaste stok leuk gevangen, trouwens ook op andere gedeeltes van de Rijn werd aardig gevangen. Opmerkelijk dat ineens de echte dikke platten aanwezig zijn, althans nu wel trek hebben in het aangeboden aas en dat nog wel in vele variaties. Op zo'n dag als vandaag waarop de zon zijn stinkende best doet en de vis mee wil werken kan het haast niet meer stuk. Met een voorzichtige schatting kom ik naar mijn menig uit rond de 20kg en 40 stuks vis. Dat beloofd wat voor zaterdag.....!

 

Aarkanaal (Nieuwveen) 18-04-18

Dick: vandaag de eerste vaste hengel wedstrijd met HSV de Brasem gevist in het Aarkanaal aan de Tolhuiskade. Met 11 man is er 45,5 kilo vis gevangen overwegend voorn. Ik had alleen maar voorns 44 stuks en kon geen platte aan het lijf komen. Wat het weer betreft houden zo dan zit je echt helemaal voor je plezier aan de waterkant. Guus gaf zichzelf vanmorgen nog effe gauw op om met de vaste stok mee te vissen. Dat is dus niet erg maar hij gaat wel gelijk als een bezetene tekeer en laat ons met 7,8kg vanachter in z'n .............. kijken. Gefeliciteerd Guus, het is je gegund want vissen kan je wel dat is een zeker gegeven.

 

Gouwekanaal (Gouda) 18-04-18

Erik: mijn verslagje van afgelopen zaterdag in het Gouwekanaal, waar wij met HSV Moordrecht de 2de comp.wedstrijd hebben gevist. Ook bij ons was het vechten voor een visje. Voor de wedstrijd was ik nog positief gestemd, al vond ik mezelf een beetje teveel naar het smallere deel zitten op kantnr. 10 (we waren in totaal met 14 man met nog wat slaapnummers). Ik had weer gekozen voor 2 feederafstanden, beide wat korter bij, t.w. ong. 17 mtr en rond de 23/24 mtr. Het duurde heel lang voor er een teken van leven kwam bij iedereen en na een uurtje ving ik een aardige voorn op de kortere lijn, vrij snel gevolgd voor 4 blieken. Halverwege de wedstrijd kwam de klad er in (bij wie niet?) en heb ik de laatste 2 uur niets meer gevangen en nog maar sporadisch een teken van leven gezien op mijn top. Met exact 1 kg. werd ik derde, achter John van Uunen die links van mij met 3 (wat grotere vissen) tot 1.380 gr. kwam en onze winnaar Koos van Herk van dit potje met 2.040 gr, die een mooie platte wist te vangen. Verder was het armoe troef met zelfs 4 nullen. Volgende keer hopen we op een stuk water te zitten waar wel een fatsoenlijk visje te vangen is, want zo armoedig zijn we nog nooit gestart in de 1ste 2 wedstrijden.

 

Leidsche Vaart (Langeraar) 16-04-18 / 13C - O3 - bewolkt

Dick: vandaag de 2e seniorenwedstrijd van HSV de Brasem uit Ter Aar in de Leidsche vaart gevist, voor de eerste keer op de nieuwe steigers. Overwegend goed gevangen al lieten de platten het afweten. Siem wist vandaag weer toe te slaan en werd eerste met ruim 5 kilo. Gefeliciteerd Siem.

 

Amsteldrecht (Nieuwveen) 16-04-18

Bert: 15-04-2018 zondag de zesde uit de reeks winterkopp comp van HSV Alphen gevist in het Amstel-Drecht kanaal omgeving duikplank. Met 6 koppels een totaalvangst van 24810 gr gerealiseerd. Natuurlijk waren de verwachtingen hoog gespannen maar zoals de uitslag laat zien vielen er geen super vangsten te noteren. Het winnende koppel Gerard en Joop vissend op het laatste nummer wisten dankzij een paar dikke platten toch nog 7750 gr op de weegschaal te brengen. De overige deelnemers moesten met voornamelijk kleinere vissen aan hun gewicht zien te komen. De totaalstand werd hierdoor toch weer door elkaar gehusseld, met nog 1 wedstrijd te gaan kan het nog alle kanten op als de vis zich ten minste laat vangen.

 

Gouwekanaal (Gouda) 15-04-18 / 15C - ZO3 - half bewolkt

Snoekbaars Martin gevangen in zijn staart

Rinus: in de 1e voorronde voor het Federatie ZW Ned Clubkampioenschap vist HSW vandaag tegen HSV Groot Woudrichem in het 'eigen' Gouwekanaal. Dit betekent dat HSW als thuisvissende vereniging de organisatie in handen heeft, hetgeen met behulp van 'velen' n.m.m. weer dik in orde is. Ook het ingebouwde onderlinge wedstrijdje op individuele uitslag met een 10-tal prijsjes valt in de smaak. Uitzetters Wil-Jan en Arie zijn vroeg aanwezig om het parcours te 'bewaken', hartelijk dank daarvoor. Na 'welkom en loting' wordt er 4 uur gevist, daarbij zitten de (max) 15 deelnemers van beide clubs om en om, met voor beide dus een kop- of staartnummer. En die heb je vandaag nodig want met name in die zones blijkt nog een redelijk visje te vangen. Op het tussenliggende traject is het armoe troef wat de vangst betreft en zijn er jammer genoeg slechte resultaten te noteren waaronder niet minder dan 8 'nullen'. Het Gouwekanaal laat zich dus van een slechte kant zien! En heb je er eindelijk een dikke vis aan, zoals deelnemer Martin, dan blijkt het na een lange dril dat het om een snoekbaars gaat...... en die tellen niet! Zelf vis ik op nr 20 en kom in het laatste uur heel moeizaam tot een aantal aanbeten die een 6-tal bliekjes opleveren met een magere 640gr. De uitslag is 17-38 in het voordeel van Woudrichem, proficiat! Hieronder de deelnemers die punten scoorden (kantnr-gewicht-punten):

HSW

Erwin Keizer-28-2340-6

Martin van Leeuwen-30-1790-5

Jan van Dam-22-1520-3

Martijn de Wit-24-1150-2

Arie Boom-26-800-1

Woudrichem

Leen v/d Berge-1-4190-10

Marco Verlee-3-2960-9

Koert Heurter-27-2900-8

Jan Vogel-29-2800-7

William van Tongerlo-21-1580-4

 

Amsteldrecht (Nieuwveen) 15-04-18

Adriaan: zaterdag hebben we met HSV Gr. Rotterdam afd. HZM onze 3e wedstrijd gevist in de Amsteldrecht net voor kwekerij De Amstel. Met enkele gastvissers erbij waren we met 12 man die in totaal maar 26 kg wisten te vangen, dus wederom een matige vangst. De meeste vis werd gevangen op de laatste 3 nummers voor de kwekerij. Jelle zat op nr. 12 (staart) en won de wedstrijd met 6,3 kg gevangen aan de overkant op zo’n 2-3 meter uit de kant. Ikzelf zat ernaast op nr. 11 en werd vanmorgen 3e en kwam niet verder dan 5 vissen met een gewicht van 4,3 kg. Onze gastvisser S. Lockhorst op nr. 10 ving 5, 8 kg. en werd hiermee keurig 2e. Zo af en toe zag je een indicatie dat er vis aanwezig was maar het viel niet mee om ze tot aanbeten aan te zetten, wat je ook op de haak of hair deed. Nu maar hopen dat we volgende week tijdens de regiowedstrijd meer succes hebben.

 

Oude Rijn (Zwammerdam) 15-04-18

Dick: de eerste uitslag van de zaterdag competitie van HSV de Brasem is een feit. De vangsten waren niet echt verpletterend, 2 man hadden leuk vis. Koos Verlaan ruim 10 kilo met de feeder aan de overkant van de Oude Rijn voorbij het futenbos en Bart Wassing bijna 9 kilo met de vaste stok voor de ijsbaan. Erik en ik troffen het niet want aan de overkant gingen ze de straat schoon spuiten met een hoge drukspuit en een bootje schoon maken. Maar ja dat is het risico wat je loopt als je aan de overkant wil vissen. Maar niet getreurd er komen nog 24 wedstrijden aan.

 

Oude Rijn (Alphen) 15-04-18

Rinus: afgelopen zaterdag in de Rijn gevist vooraan bij Alphen rechts van 'huisje Moerings'. De andere trajecten zijn nagenoeg alle bezet door wedstrijden, hetgeen in deze periode te verwachten is in het weekend (en soms doordeweeks). Vandaag verkeer in gezelschap van Rob P en behalve wat (on)zinnige gesprekjes vangen we beide een lekkere klus vis met de feeder. Het blijkt dat je daar vandaag niet ver voor hoeft te vissen want in de zone 15-20m dus op korte afstand blijkt voldoende vis te huizen. Pinkies en/of kleine piertjes blijkt de sleutel tot succes ofschoon later op de morgen de caster ook steeds meer in trek raakt. Zelf kom ik aan ca. 30 stuks waaronder een 6-7 platten met een acceptabel vangstgewicht. Met de helft ben ik morgen al mééér dan tevreden...!

 

Amsteldrecht (Nieuwveen) 12-04-18 / 14C - NW3 - bewolkt

Vangst van Frans

Rinus: voor de 3e ouderenwedstrijd van HSW gaan we met 15 man naar de Amsteldrecht (vooraan sluis) en hebben een prima visdag zeker wat de vangst betreft. Ook het weer werkt in zekere mate mee, niet te koud niet te warm en met een heel flauw zonnetje, hetgeen leidt tot een gezamenlijke vangst van 128 kilo. Hier zitten platten van 2kg+ bij maar ook halfwasjes, blieken en voorns, die zowel met de feeder als stok worden gevangen. Zelf kom ik op nr 7 te zitten en gok met de feeder op 2 afstanden, 5m uit de overzijde en één op 20m. Voor de gein zet ik een 7m stokje klaar voor het geval de 'platten onder de kant komen'. Dit laatste lukt in geen geval. Vóór de pauze vang ik vooral op de verre afstand en erna de meeste vis op 20m. Met ca. 15 stuks kom ik aan 17,2kg en dat is voldoende voor de winst. Twee plaatsen links zit ook Frans lekker te vangen maar moet concluderen dat zijn 16,5kg (= exact te zien op de foto) net iets te weinig is. Dick met 13,9kg, Gert met 11,4kg en Aat met 10,9kg doen ook keurig mee en zorgen met de overigen voor een prima gemiddelde vangst van 8,5kg p.p. Dit is overigens binnen HSW geen clubrecord (misschien voor dit water wel!?), want ooit kwamen we op een gemiddelde van 15,3kg maar dat was op 6-5-2006 in een tijd dat we nog frequent het Voornsekanaal bezochten.

 

Amstel (Nes) 12-04-18

Dick: eindelijk een keer veel vis gevangen en 'dat werd tijd'. Met 9 man van HSV de Brasem visten we aan de Amstel voor het pontje van Nes a/d Amstel en vingen 71 kilo en 950 gram vis (2 man zonder vis). Het leeuwen aandeel was voor Guus Leer met ruim 19 kilo, gefeliciteerd Guus. Wat mij betreft mogen de vangsten zo blijven.

 

Nederrijn (Oosterbeek) 12-04-18

JanV: de eerste wedstrijd in onze competitie in Oosterbeek is een feit en zoals verwacht was het een zeperd. Met 11 man is er niet meer gevangen dan 2200gr. vis treurig gewoon maar wel bekent als het zo stroomt als een zondag. Met korven van 120 gr. met ankers en er niet verder in als 25 meter links ingooien en zowat stroom af waards haast recht langst de kant te eindigen is wat te veel gevraagd van de vissen om zich daar te begeven. Een enkele vis die zich daar waagt en die dan gevangen wordt is dan goud waart. Zo ook de man die een winde van 1500 gr. ving die viste met een korf van 80 gr. en die lag tegen de kant waar ook nog enkele grondels door andere werden gevangen. Zelf wist ik iets verder uit de kant te blijven vanwege de zware korf en wist in het laatste kwartier nog een voorn te vangen van 550 gr. en ook nog drie keer een ruk gezien te hebben maar dat kon ook vuil zijn dat tegen de lijn aanstroomde. Al met al een dag die we gauw moeten vergeten en ons moeten gaan richten op de volgende wedstrijd die weer wordt gevist in het aanvaar kanaal bij Driel.

 

Oude Rijn (Zwammerdam) 09-04-18 / 13C - NO3 - half bewolkt

Dick: de eerste senioren wedstrijd van HSV de Brasem uit Ter Aar is weer een feit. De vangsten waren in de Oude Rijn voorbij het futenbos niet overweldigend, maar iedereen had vis we waren met 13 man aan de waterkant en vingen in totaal 38 kilo en 250 gram vis. Uitschieter was Willem Lenting, met 4 deeltjes onder de kant ving hij 7.730 gram, gefeliciteerd Willem.

 

Oude Rijn (Alphen) 09-04-18

Rinus: vandaag van 12-16 uur gevist bij de 'perenbomen', beurtelings met de feeder (op 20m) en de vaste stok (11m). Het eerste uur met de stok gevist en dat levert een 20-tal visjes op waaronder 1 platje. Het 2e uur met de feeder en dat is niet veel beter, wat bliek(jes) en voorns en ook enkele halfwas exemplaren. Maar dan van 14.30-15 uur is het ineens bingo op de vaste stok, dat half uur levert 6 platten op en niet één klein visje. Daarna begint de kleine vis zich weer te roeren, tot het laatste half uur waarin zich nog eens 2 platten aandienen. Alles bij elkaar zo'n 35 stuks met een acceptabel vangstgewicht. Frappant dat de dikste platten met de stok worden gevangen.

 

Amsteldrecht (Nieuwveen) 09-04-18

Bert: zondag 08-04-2018 de zevende en tevens laatste wedstrijd van de wintercomp ind. van HSV Alphen, viswater het Amstel-Drecht kanaal nabij de paprika boer. De 11 deelnemers konden vandaag gezamenlijk 48.180 gr gevangen vis laten wegen niet gek. Dag winnaar werd Gerard Groen met 7500 gram ik denk alles gevangen aan de feeder evenals de nummer twee vandaag Dick Verhage met 6340 gr. Winnaar van deze comp is Joop Zuidam met 17.200 gr gevangen over 7 wedstrijden proficiat. We hebben nu nog 2 koppelwedstrijden te gaan en dan kunnen ook wij starten met het zomer programma.

 

NH Kanaal (Starnmeer) 09-04-18

Theo: zondag 8 april stond de 2e competitie wedstrijd op het programma van ons cluppie HSV de Vrije Visser. Koos was niet aanwezig i.v.m. verplichtingen elders, dus met 8 man zondagochtend om 05.30 aan de waterkant om ons te melden voor deze 2e wedstrijd. Wat een verschil met de eerste wedstrijd want toen was het koud en akelig, maar nu zag het er allemaal veelbelovend uit deze dag wat was voorspeld. Nadat om 05.30 de loting werd gedaan door Johan en Theo hadden we er allemaal vel zin in om te gaan VANGEN ! Het kanaal lag erbij als een biljartlaken, haast geen wind en wat wel opviel geen visje die je zag springen? Het ergste was weer dat het Kanaal niet stroomde en dat is de laatste 2 jaren al bijna niet meer het geval, de reden ? Maar dat het dan allemaal wat moeilijker wordt weet je van te voren al. Arie en Ben loten de kop- en staartplekken. En er werd al gezegd ARIE potje uithalen, maar nee voor Arie werd het vandaag weer een erge lange zit. Zowel met de feeder als met de stok wist hij maar een kilo vis binnen te halen en werd laatste. Op 2 zat ikzelf Theo en wist met een gewicht van 6.280 gram vandaag 3e te worden. Zowel mijn vis gevangen met de stok en de feeder. Weer blijf ik zeggen maak 1 keuze, want het is moeilijk en dat zeggen ook anderen je te concentreren op 2 plekken qua voer en aas brengen. Op plek 3 zat vaste stok crack Johan en deze had het ook niet makkelijk om de keuze te maken , Johan werd vandaag 5e met 4.700 gram. Op plek 4 zat Kees de wandelaar en dat deed hij vandaag ook weer. Cees kon met de feeder niks vangen en met de stok kwam hij aan een gewicht van 2.600 gram en werd 7e. Dan op plek 5 was het onze komiek Ton, zijn eerste wedstrijd vissend met opnieuw de stok werd hij vandaag 6e met een gewicht van 4.140 gram. Op plek 6 onze Friet Koning Gert-Jan en deze was weer best op dreef hoor vandaag. Hij pakte de 2e plaats met echt een paar grote platten in het net met de feeder. Met een gewicht van 8.040 gram was hij tevreden. Op plek 7 onze Timmerman en goed vissende Vries. Opnieuw kon hij het niet waar maken wat hij eigenlijk wilde. Feeder niks ? dan maar stok en dan nog 4.720 gram vangen bleef hij zijn maatje Johan net 20 gram voor. Wat ik wel hoorde is het dat Johan niet zijn voer en aas meer regelt hahaha. En dan op de staart onze feeder crack Ben vd Ark. Deze man sloeg met een ultra lichte feeder maar liefst 13.460 gram in het net. Een zeer goede prestatie van onze Kampioen van vorig jaar en staat hij na 2 wedstrijden opnieuw op de 1e plaats. Zondag 29 april is wedstrijd 3 aan de beurt en wie weet komen er dan meerdere vissers over de 10 kilo vis.

Stand na 2 competitie wedstrijden:

1 Ben van de Ark 3 punten gewicht 19.460 gram

2 Theo Meeuwenoord 4 punten gewicht 13.840 gram

3 Gert-Jan Verkerk 5 punten gewicht 13.440 gram .

4 Johan Puper 9 punten gewicht 8.820 gram .

5 Vries Stomphorst 11 punten gewicht 4.980 gram

6 Cees van Rhijn 12 punten gewicht 4.280 gram .

7 Ton Kooopman 15 punten gwicht 4.140 gram .

8 Koos van de Ark 15 punten 1.360 GRAM .

9.Arie Schouten 16 punten 1.000 gram .

Grootste vis Gert-jan verkerk 54 cm .

 

Gouwekanaal (Gouda) 09-04-18

Adriaan: zaterdag hebben wij van Gr. R'dam afd. HZM gevist in de Gouwe waar het een uitermate slechte vangst was. De wind stond er dwars in dus de stok kon in het foudraal blijven. Wij hadden er vandaag 2 gast vissers bij die wel een visje wisten te vangen. Jorden won met 2,1 kg voor Bastiaan met 1,9 kg en Jan de Zwart met 640 gr. Zelf kwam ik niet verder dan 7 kleine visjes (380 gr.) gevangen op 20 meter. Nu maar hopen dat we volgende week in de Amsteldrecht wel een visje kunnen vangen.

De tussenstand is:

A. van Erk 3 punten

J. Visser 7 pt

P. Koevermans 7 pt

J. de Zwart. 10 pt

A. Revet 12 pt

 

Oude Rijn (Alphen) 09-04-18

Erik: had ik vorige week zaterdag nog een mooie generale in de Oude Rijn bij Alphen (rechts van de opleidingsboot) waar ik naast Rob Poldervaart leuk heb gevangen met de feeder op de korte afstand (Rob had ook een mooie klus), vanmorgen was het schrapen in de Oude Rijn aan de Oudshoornseweg. We hadden met de 1ste comp.wedstrijd van de HSV Moordrecht een topopkomst met 17 man en de sfeer was ook prima, alleen de vis liet zicht moeilijk vangen. Toch waren er een paar vissers die stug met de feeder door visten en een paar mooie platten wisten te vangen. Zo ook mijn linkerbuurman Peter v.d. Hoek, die er zelfs in het laatste kwartier nog 2 dikke ving, goed voor het winnende gewicht van 4.200 gr., gevolgd door Willem de Zwart, die ook met de feeder tot 3.780 gr. kwam. Zelf kwam ik niet verder dan 14 visjes, gevangen met de vaste hengel en met de feeder op de korte lijn, goed voor 900 gram en 7 punten. Misschien had ik het ook richting de overkant moeten proberen, maar dat is achteraf makkelijk analyseren. A.s. zaterdag vissen we in de Gouwe op het 1ste stuk en hopen op een stijgende lijn in de vangsten.

 

Heimanswetering (Woubrugge) 07-04-18 / 15C - Z4 - zonnig

Rinus: vandaag met 17 deelnemers de 4e competitiewedstrijd van HSW in de Heimanswetering gevist, hebben we eindelijk een redelijk zonnige dag in het verschiet, staat de wind met kracht 4-5 weer schuin op de kop. Vissen met de vaste stok op 11-12m, wat hier zo heerlijk kan, wordt nu een zware klus. Dus wordt het kiezen, met de stok op korte(re) afstand of simpelweg de feeder uitpakken, afwisselen kan natuurlijk ook. Al snel wordt er een voorn(tje) gevangen, zowel met de (korte) stok als feeder en dan komt er natuurlijk een moment dat je moet kiezen met welke hengel je de wedstrijd het beste uit vist. Degene die hier het best mee omgaat is Rob J, vasthoudend aan zijn feederstek op relatief korte afstand krijgt hij de vis op stek 15 steeds beter aan de praat en behalve voorn lukt het hem op het laatst ook enkele platten te vangen. Met 5,2kg legt hij vandaag het winnende vangstgewicht in de schaal. Proficiat! Op kopnr 1 vist Arie afwisselend met feeder en korte stok. Als blijkt dat de feeder weinig resultaat geeft besluit hij het bij de korte stok op 4m te houden en vist zodoende een leuke 4,9kg bij elkaar, goed voor de 2e plaats. Daarnaast vist Martijn met een 6m hengeltje 3,7kg in het net en wordt daarmee 3e. Zelf zit ik op nr 13 en besluit op 18m en 10m uit de overzijde te feederen, later pak ik de stok op 8m er bij hetgeen de nodige voorns in het net brengt. Eigenlijk weet ik geen definitieve stek 'te vinden' en vist al wisselend ruim 30 stuks bij elkaar met een gewicht van 3,2kg, goed voor een 4-tje. Op soortgelijke wijze vist Martin op stek 16 een 3kg bij elkaar en dat is goed voor 5 punten. Bij mekaar brengen we 36,3kg op de kant, er zijn slechtere dagen....!

 

Gouwekanaal (Gouda) 04-04-18 / 11C - ZW3 - bewolkt

Rinus: vandaag met Peter Visser gevist aan het Gouwekanaal met de feeder en gezien de positieve berichtgeving over diverse wateren hebben we er ook hier wel degelijk 'hoop op'. Maar het loopt anders dan gedacht en het begin is al ronduit stroef. Op de favoriete afstanden tussen 20-30m wordt heel mondjesmaat beet gekregen en het duurt zeker anderhalf uur eer we een paar vissen op de teller kunnen krijgen. Het worden er uiteindelijk 15-17 stuks de man, voornamelijk (schep)blieken, enkele voorns en een paar halfwasjes. Slechts 1 platte wordt binnen gehaald en die eer valt te beurt aan mijn 'gast' vandaag.

 

Aarkanaal (Nieuwveen) 04-04-18

Bert: maandag 02-04-2017 een inhaler van de wintercomp koppel van HSV Alphen. De keus voor het viswater was snel gemaakt. Met nog steeds wind uit het Oosten en de wetenschap dat er afgelopen zaterdag lekker was gevangen in het Aarkanaal bij de ijsbaan hier nog maar een keer de nummertjes uitgezet voor de 6 deelnemende koppels. Vandaag met totaal 28050 gr alweer een leuke vangst. Het hoogste gewicht was voor het koppel Henk en Peter die samen 7900 gr op de schaal brachten. Zo blijft het in de totaalstand nog lekker spannend met nog 2 wedstrijden te gaan. De vaste stok moest het vandaag doen.

 

Aarkanaal (Nieuwveen) 04-04-18

Bert: zaterdag 31-03-2017 de traditionele paaswedstrijd van HSV Alphen. Met 15 deelnemers gevist in het Aarkanaal parcours ijsbaan Ter Aar de reden om hier te vissen was de wind die uit Oostelijke richting kwam en wij ook niet meer weten waar je nog een visje zou kunnen verwachten. Dus eigenlijk een blinde gok. Deze pakte gelukkig goed uit er werd totaal 47470 gram gevangen met voor een deelnemer een nul. Wie mij dit van te voren had verteld zou ik niet geloofd hebben. Hier blijkt maar weer eens te meer dat een voorspelling niet zo gemakkelijk is. Onze winnaar Jan van der Vlugt wist vandaag 10750 gr aan brasem te vangen met de feeder strak tegen de overkant. Ik heb wel eens deelnemers horen roepen dat dit geen feeder water is hoezo? De uitslag:

1e Jan van der Vlugt 10750 gr

2e Gerard Groen 7800 gr

3e Arie v d Laken 5300 gr

4e Geert de Jong 4100 gr

5e Joop Zuidam 3300 gr

 

Aarkanaal (Alphen) 03-04-18 / 15C - ZW4 - half bewolkt

Rinus: onderstaande ervaring kan ik volledig onderschrijven want het lijkt of de vis - in ieder geval in het Aarkanaal - ineens 'los' is. Het is vanmiddag weer eens een paar uurtjes ouderwets met de vaste stok genieten aan het kanaal dat we zo graag in deze conditie zien. Jammer dat de wind schuin op de kop staat. Bij mij begint het heel moeizaam met een paar (maat)visjes in het eerste half uur, maar de drie uren daarna heb ik met enige regelmaat gevangen. Bij mij komen er 33 stuks op de teller waarvan ongeveer de helft brasem(pjes) tussen de ca. 7 ons en 1,5kg. Verder opvallend veel kolblei, wat voorn en bliek. Opmerkelijk ook dat in slechts 5-6 gevallen het schepnet niet nodig is. Veel vis gevangen aan 2 maden en het laatste uur aan de combi 2piertjes/1made. In ieder geval een heerlijke middag gehad en hopelijk is dit de opmaat naar betere tijden en laten we de kou achter ons.

 

Aarkanaal (Alphen) 03-04-18

JanV: gisteren 2e Paasdag gelukkig weer een morgen aan de waterkant doorgebracht en bedoeling was om naar de Leidse Vaart te gaan, maar een mens kan zich vergissen en het weerbericht ook. Daar aangekomen stond de wind niet ZO maar pal oost en dus dwars over het water, in een open landschap waait het dan te hard om met de stok te vissen. Dus maar omgekeerd en weer naar het Aarkanaal gegaan. Na het installeren van de spulletjes zat ik om 7.30u te vissen en had na 10 min. al een visje. Dat ging goed maar de beten kwamen niet echt duidelijk door. Na 2 uur vissen had ik 13 stuks met een paar mooie brasems erbij waarvan 1 ex. van 54 cm. Daarna viel het stil en kreeg ik bijna niets meer voor elkaar. Nadat Erwin langs geweest was en ik om 10.30u nog steeds geen actie zag heb ik de dobber op overdiepte gezet, 4-5 pinkies op een haakje 16 geprikt en gaan 'leunen'. Waarschijnlijk was dit de extra prikkel die nodig was om de vis aan de praat te krijgen. Het leverde tot 12.30 uur in elk geval nog een mooi aantal vissen en visjes op, eerst een reeks voorns en (kol)bleien en in het laatste uur kwam opeens de brasem er op. Daar zaten nog een paar tussen die rond de 50 cm waren, ook nog één verspeelt. Uiteindelijk 38 vissen gevangen, de meeste vis met pinkies maar ook aan de combinatie caster/pinkie en nog een voorn aan een piertje. Volgend weekend de eerste wedstrijd in de Neder-Rijn, we gaan het zien.

 

Amsteldrecht (Nieuwveen) 31-03-18 / 7C - ZO3 - half bewolkt

Rinus: vandaag de 3e competitiewedstrijd van HSW en tevens eerste v/h seizoen in de Amsteldrecht. Qua kou (vanmorgen 2 graden) zit het weer eens niet mee, het wordt dan ook een taaie visserij op dit water met als gevolg dat niet minder dan 7 deelnemers van de 18 hun leefnet niet hoeven schoon te spoelen! De rest vangt bij elkaar 19,6kg waaronder hoofdzakelijk dikke platten (de grootste is 59cm en is van Piet) en verder enkele voorns en blieken. Dat dit voornamelijk met de feeder gebeurt moge duidelijk zijn, ofschoon er met de vaste stok ook gevangen is. Frans krijgt twee keer beet en legt 2 platten in de weegschaal die 3.660gr aan geeft, net voldoende om met de winst naar huis te gaan. Zelf kom ik op 2 platten en 2 blieken die bij mekaar 3.580gr wegen en Piet reikt tot 3.500gr waarmee we respectievelijk 2e en 3e worden. Martijn pikt met 2,6kg een 4-tje mee en klimt naar plek 2 in het klassement. Herman vangt een kwartier voor tijd nog een platte van 2,3kg en wordt 5e. Verder hierover heel weinig te vertellen, dus op naar de Heimanswetering.... volgende week!

 

Leidsche Vaart (Langeraar) 28-03-18 / 6C - ZW3 - bewolkt/regen

Rinus: voor de 2e ouderenwedstrijd van HSW staat de Leidsche Vaart op het programma, sinds kort staan hier prachtige steigers wat het zitcomfort zeker ten goede komt. Veel is er nog niet bekend over de vangsten hier in dit nog prille seizoen, maar goede berichten van een enkeling zijn hoopvol ondanks de nog steeds te koude nachten en de vele regen van gisteren. Ook vandaag hebben we weer met regen te kampen maar die komt gelukkig pas in de laatste uurtjes. Het is hier goed te doen met de vaste stok, maar ondanks dat pakken de meeste van de 12 deelnemers toch de feeder. Met beide hengels wordt evenwel vis gevangen, zowel vóór als na de pauze in niet al te grote getale al doet de uitslag wellicht anders vermoeden. Gert vist op het kopnummer en maakt deze stek waar door een 6-tal platten te vangen en met een gewicht van 7,4kg winnend af te sluiten. Jammer genoeg valt het na de pauze volledig stil bij hem. Frans komt met 4 stuks op 5kg en scoort een 2-tje. Zelf vis ik met de feeder op nr 6 en heb binnen het half uur 2 platten binnen, maar moet tot de laatste minuut (dus 13.59u) wachten op de volgende aanbeet die resulteert in platte nr 3. Mijn vangstgewicht van 4,6kg is goed voor 3 pt. Piet op staart eveneens 3 platten en met 4,3kg 4 punten. Martin spant de kroon qua zware vis want hij wordt met 2 stuks (op vaste stok) en 4,1kg 5e. In de categorie 'vreemd aas' doet Herman nog een duit in het zakje. Hij vindt in zijn broodtrommel een krentenbol die het vrouwtje er als verrassing heeft ingedaan en gaat deze om 1 uur met smaak verorberen. Tijd zat want tot dat moment nog geen enkele beet gehad. Uit balorigheid plukt hij een krent uit het bolletje en prik deze op de haak. Laat dit aas nou zorgen voor de enige aanbeet en een platte van 1,5kg. Maar ja, het bolletje is inmiddels op en de bakker woont een heel eind weg...., dus blijft het bij die ene vis.

 

NH Kanaal (Starnmeer) 27-03-18 / 8C - ZO3 - bewolkt

Theo: zondag 25 maart stond de eerste competitie wedstrijd op het programma van ons cluppie HSV de Vrije Visser. Ton was niet aanwezig i.v.m verplichtingen in Friesland, dus met 8 man zondagochtend te vroeg om 06.00 aan de waterkant. Het was toch donkerder dan we verwacht hadden aan de waterkant en jeetje wat was het koud! Na de loting was het Johan die op de kop plaats mocht plaats nemen en Gert-Jan op de staart. Wat moesten we gaan doen dachten vele. De stok inzetten of toch met de feeder naar de overkant of allebei? Mijn keuze was om alle 2 in te zetten. Stok op 11m en feeder aan de overkant. Zo dachten er meer over, maar Cees had meteen de eerste wedstrijd al weer pech en brak zijn hele zooitje af bij de feeder. I.V.M. DE KORTE OPBOUWTIJD VAN EEN UUR lukte het dus voor sommige niet om alles gereed te maken en als je het mij vraagt is een uurtje gewoon te kort voor 2 manieren van vissen. Zou graag 1,5 uur daarvoor willen hebben. Maar OK naar de wedstrijd. Zag al gauw dat het met de feeders niet veel zal worden en dat zagen ook de andere. Te koud denk nog aan die overzijde van het kanaal! Na een uur met vissen met de feeder ben ik overgestapt op de stok. En dat was meteen raak , een lekkere grote platte stak de dobber omhoog en hangen. Sommige vissers zagen dat ook en diegene die met de feeder niks ving ging ook over op de stok. Dit was bij 2 man van ons een goede keuze bij Johan en Theo. 2 uurtjes heb ik lekker zitten vangen, veel bleien van 300-400 gram en wat platten. Het laatste uur kwam de wind opzetten en kregen we deze recht in het gezicht, jeetje wat werd het koud. Dobber werd constant naar voren geduwd en de beten vielen weg. Bij de weging bleek ik toch het hoogste gewicht had met 7.560 gram en was dik tevreden. Ook waren er nog 2 feederaars die een aardig gewicht in het net konden krijgen dat waren Ben met 6.000 gram en Gert-jan op de staart met 5.400 gram. Op de 4e plek eindigde op kop Johan, na ook de feeder aan de kant te doen bracht hij met de stok nog 4.120 gram in het netje. De 5e tot de 8e plek waren voor Cees met de feeder 1.680 gram gevolgd door op plek 6 met de stok Koos met 1.360 gram. Op plek 7 was het Vries, zowel met de feeder en stok wist hij 1 vis te vangen met een gewicht van 260 gram. Op plek 8 eindigde Arie, ongelofelijk maar waar hij heeft zijn dobber niet 1 keer naar beneden zien gaan. 9e plek was voor de afwezige Ton. Met zijn 8en een gewicht van 26.380 gram en dat is veel te weinig voor dit goede viswater. Zoals gezegd heeft het te koude voorjaar daar zeker mee te maken.

 

Oude Rijn (Nieuwerbrug) 25-03-18 / 7C - NW2 - half bewolkt

Felicitaties van John Kooij aan Jan Wagensveld

Rinus: met de 3e en laatste wedstrijd v/d John Kooij 4-daagse zit dit evenement er weer op en kunnen we Jan Wagensveld feliciteren als een prima algeheel winnaar met 6 punten. Proficiat Jan! De dag start met een waterig zonnetje dat zich door de nevel probeert heen te prikken, nog wel fris maar de Siberische toestanden liggen gelukkig achter ons ofschoon we nog steeds te kampen hebben met te koude nachten. Dit laatste is waarschijnlijk de oorzaak van de vele 'nullen' die er nog steeds vallen (o.a. in vak A sector 1 slechts 3 man met vis). Kanshebbers voor de eindzege na 2 wedstrijden vallen hierdoor volledig door de mand omdat zij in de laatste wedstrijd geen of heel weinig vis vangen en tegen hoge punten aan lopen, er zijn immers geen afschrijvers! Slachtoffers van zo'n situatie zijn onder meer Peter Koopman en Cor Kraay met respectievelijk 3 en 4 punten na 2 wedstrijden. Natuurlijk kunnen deze mannen heel goed hun visje vangen, maar verliezen door zo'n situatie in de laatste wedstrijd wel hun riante positie. Vergeten we bijna dat er sectoren zijn waar wel redelijk tot goed wordt gevangen, onder meer in vak C sector 1 waar Peter Visser op stek 77 (bij de ijsbaan) 'simpelweg' 13 kilo op het droge brengt en daarmee dagwinnaar wordt. Proficiat Peter! Zelf ben ik op weg naar het B-vak 2e sector waar ik kopnummer 55 heb geloot, dat staat bij 't Fort achter de heg. Omdat het hier erg smal is pak ik de vaste stok uit op 11m en maak een feederstek op 3-4m uit de overzijde. Bij de start deponeer ik 5 balletjes op 11m en voer 3 korven met redelijk wat aas. De bedoeling is dat ik de feederstek voorlopig met rust laat en mij focus op de vaste stok. De start is 'prima' want binnen 10 minuten liggen er 5 voorntjes in het net......., maar het vervolg laat zich raden! Weg aanbeet weg voorn, er komt gelukkig nog één aanbeet op de stok na 3 uur vissen en dat levert een platte op. Ik richt me dus al eerder dan gewenst op de feeder waarmee ik verdeeld over de resterende tijd 4 platten vang. Bij elkaar 5,2kg en dat brengt nog een 4e prijsje in de pot. Linkerbuur Sip Goldstein zit lange tijd tegen een roerloze top aan te kijken maar ontdekt dat het venijn in de staart zit en vangt in de laatste 2 uren eveneens 5 platten. Deze zijn behoorlijk aan gewicht waardoor hij uit komt op 7kg en daarmee de sectorwinst pakt. En passant doet hij nog goede zaken voor het klassement. Gefeliciteerd Sip! Tussen ons in nestelen zich nog Bep de Bruin met 5,8kg en H. Velthuis met 5,5kg. Kenmerkend voor deze vangsten zijn de veelal dikke platten die qua gewicht rond de 1,5kg liggen. Het blijft desalniettemin vreemd dat de vaste stok totaal geen resultaat geeft! Tenslotte danken we John Kooij en zijn mannen natuurlijk weer hartelijk voor een puike organisatie en zeggen 'bij leven en welzijn tot volgend jaar'. Via deze link kom je bij de uitslag dag 3, einduitslag en einduitslag teams.

 

Oude Rijn (Zwamerdam) 25-03-18

Adriaan: zaterdag zijn wij van Gr. Rotterdam afd. HZM van start gegaan met de 1e wedstrijd voor het afdeling kampioenschap. Door enkele afzeggingen waren wij met slechts 5 man waardoor het uitzetten bij de ijsbaan te Zwammerdam geen enkel punt was. De vangst viel zoals verwacht tegen, in totaal net geen 6 kilo. Ikzelf won de wedstrijd op nr. 1 met 3,1 kg voor Jacques op nr. 3 met 2 kg en Peter op nr. 4 met een baars van 820 gr. Jaap en Leen konden geen vis ter weging aanbieden. Bij het peilen had ik aan de overkant constant vuil in de korf dus heb ik ervoor gekozen om het op 3/4 te gaan doen. Na het brengen van 3 korfjes met hoofdzakelijk dode made en casters was het met de eerste inzet binnen 5 min. raak (ruisvoorn). Zo af en toe zag je wel dat er vis aanwezig was maar de aanbeten waren heel voorzichtig, zelfs met haakje 18. Gevist met grote en kleine made en soms met een caster maar dat gaf geen effect. De laatste 2 uur heb ik wat geknipte wormen gebracht en toen ving ik nog enkele blieken en een halfwas brasem en had ik 1 keer een uitgebogen haakje. We hopen maar dat de volgende wedstrijd meer deelnemers en vis gaat opleveren.

 

A/R Kanaal (Loenersloot) 25-03-18

Dick: hier de laatste uitslag v.d. wintercompetitie van HSV de Brasem uit Ter Aar gevist in het ARK te Loenersloot. Het was goed weer maar de vangst was weer net zo slecht als alle voorgaande keren. Siem had 1 vis van 850 gram ik had een vis en Erik had 1 vis en de andere 7 niks, maar we zeggen wederom volgende winter beter. Wat de einduitslag betreft: het is dat Siem een wedstrijd niet gevist heeft anders had de strijd om de eerste plek een stuk spannender geweest, nu ben ik winnaar met 19 punten.

 

Aarkanaal (Alphen) 25-03-18

JanV: na drie weken eindelijk weer eens een keer wezen vissen en met een zuidoostenwind leek mij het Aarkanaal bij de roeivereniging wel een goede plek om het te proberen. Vroeg aanwezig 6.45 uur en eerst even gekeken of er een teken van leven was en inderdaad sprong er hier en daar een visje maar dan heb je ze er nog niet aan. Om 7.30 uur zat ik te vissen en het duurde lang voor ik een eerste teken van leven zag en dat was ook nog twijfelachtig. Nieuwe maden en weer vissen maar toen zag ik een echte beet en dat was gelijk een brasem dus ik dacht ze komen er aan nou mis hoor heb een uur vis gevangen in totaal 8 vis(jes), 3 brasempjes, 3 blieken en 2 voorns. Hierna niets meer gezien dus om 10.15 ben ik verkast naar de Heimanswetering, heb daar gevist tot 12.15 uur en geen beet gezien met andere woorden vroeg thuis vandaag.

 

Gouwekanaal (Gouda) 24-03-18 / 8C - ZO3 - bewolkt

Rinus: vandaag de uitgestelde competitiewedstrijd nr 2 van HSW gevist in het Gouwekanaal, het zogenaamde 'thuiswater' van de vereniging dat nog immer een hoge moeilijkheidsgraad blijkt te hebben. Niettemin kunnen bijna alle 18 deelnemers na afloop vis in de weegschaal leggen al zijn de gewichten niet schokkend. Met elkaar vangen we een kleine 25 kilo en daarmee zitten we belangrijk hoger dan bijvoorbeeld de vangsten van de afgelopen week aan de bekende trajecten futenbos en witte hek van de Oude Rijn. Een ding is zeker, vandaag scoor je beter met de feeder dan met de vaste stok en de favoriete afstanden liggen tussen de 20 en 35m al worden op ruim 50m ook enkele vissen gevangen. Als aas komt de made weer als favoriet uit de bus al worden de vangsten met een worm(pje) ook steeds beter. Zelf vis ik op steknr 7 en gok op afstanden van 18 en 45m en kom uit op een 10-tal vissen waaronder 1 platte die bij mekaar 3,6kg wegen, goed voor weer een overwinning. Op korte afstand volgen Aat en Ron met 3,2kg, Martijn met 2,5kg en Wil-Jan met 2,1kg. Op naar wedstrijd nr 3, volgende week in de Amsteldrecht!

 

Oude Rijn (Nieuwerbrug) 18-03-18 / -1C - O5 - half bewolkt

Rinus: de 2e wedstrijd van de 4(=nu3)-daagse van John Kooij Hengelsport voert mij naar het vaste stok vak A nummer 11 in de 1e sector. Onderweg is het nog 3-4 graden onder nul en staat er een harde wind die door je ziel snijdt (zo zeggen ze dat). De meeste deelnemers in deze sector, waaronder een aantal 'kopstukken', zijn 'Siberisch' gekleed waardoor dit evenement meer weg heeft van een 'expeditie Noordpool'. Mijn buren, Jan (Renes) op rechts en Ron (van Oven) op links, zijn door hun kleding dan ook nauwelijks herkenbaar, laatstgenoemde moet het helaas met een 5m-stok doen omdat er 3 delen van zijn hengel in het water waaien. Zelf heb ik ook meerdere 'laagjes' aan gedaan waardoor het lichaam lekker warm blijft, maar die handjes hè....! Zeker bij de voorbereiding is dat erg lastig maar gelukkig voelt alles na een uur in de wedstrijd en met een zonnetje aangenamer aan. De berichten over dit traject zijn hoopvol want naar verluid zijn er halverwege de week vangsten gemeld van 8-10-12 kilo aan brasem. Welnu ik kan direct melden dat er vandaag op dit traject geen enkele schepbliek laat staan een platte is gevangen. Eén zo'n vis zou, achteraf gezien, ruim voldoende zijn voor de overwinning. Wel heb ik de twijfelachtige eer halverwege de wedstrijd een platte aan te slaan, maar deze keert op 5m van de kant terwijl ik het schepnet al in de hand heb plots weer om, mijn onderlijntje neemt ie mee, verd....! Tot die tijd vang ik een 10-tal voorntjes en bliekjes van 14-15cm, meestentijds met dobber 0,6gr en 1-2 pinkies op haakje 20 met zo'n 5cm overdiepte. De andere topset met dobber 1gr en haakje 18 op 20cm over de bodem levert nauwelijks vis op. Gelukkig vang ik in het laatste uur ruim een meter over het voer nog een knappe voorn waarmee ik op 17 visjes en 740gr kom. Dat blijkt opmerkelijk genoeg voldoende voor de winst in deze sector, nipt vóór Willem (Multem) die 720gr op de weegschaal legt. Vandaag in deze sector dus hoofdzakelijk voorntjes en enkele bliekjes, hetgeen veel weg heeft van de 'torrenpikkerij' van weleer waarmee je punten en/of cm's kon scoren. Volgende week zitten we hopelijk weer 'in de platten'!? In de 2e sector van vak A gaat de overwinning naar Elvis (de Graaf) met 1.560gr. In de officiële uitslagenlijst zie ik toch enkele opmerkelijke zaken. Als eerste de ca. 40 'nullen', die voor een deel natuurlijk veroorzaakt worden door de thuisblijvers, maar wel aangeeft hoezeer het koude weer 'erin hakt'. Anderzijds weer bijzonder dat er toch één deelnemer (J.v.Doorn) boven de 10kg zit (proficiat!), dit keer niet op nr 97 naast de ark bij het witte hek maar op nr 96! Daarna zakken we voor de hoogste gewichten onder de 5kg. In het C-vak kunnen we de vangsten overigens als 'redelijk normaal' betitelen. Wat verder nog opvalt is de mooie winst met 4kg van Peter (Visser) in vak B op nr 67, waar hij als enige in een rijtje van '12 vissers met 0 punten' vis vangt. Dus ook een kantnummer om naar uit te zien in de laatste wedstrijd! Peter Koopman gaat met 3 punten voorlopig aan de leiding, op de voet gevolgd door nog een hele serie kanshebbers. Hieronder zie je het vertrouwde vangstoverzicht van Frits ingedeeld per sector. Klik hier voor de uitslag en tussenstand.

 

Aarkanaal (Nieuwveen) 18-03-18

Dick: zaterdag j.l. de jaarlijkse Paaswedstrijd van HSV de Brasem uit Ter Aar gevist in het Aarkanaal aan de Tolhuiskade met als belangrijkste kenmerk een zeer koude wind in de rug en een zeer slechte vangst. Met 23 man is er wel 590 gram vis gevangen. Zelf was ik 1e met 330 gr. Siem Pieterse 2e met 160 gr. en Joop Lindhout 3e met 100 gr. Verder alleen maar nullen. Ik hoop dat het gauw beter weer gaat worden want wij beginnen toch wel een beetje moedeloos te worden van deze vangsten.

 

Aarkanaal (Alphen) 16-03-18 / 4C - O3 - bewolkt/regen

Rinus: daags voor de aangekondigde 'ijsperiode' ga ik nog een paar uurtjes met de vaste stok naar het kanaal nabij de roeibaan. Pak uit op 11m en peil het 0,6gr dobbertje uit met staande haak, de diepte hier is ca. 2,75m. Na het cuppen van 4 kleine balletjes prik ik 2 pinkies op haakje 20. Hier moet het vanmiddag mee gebeuren. Binnen een paar minuten zijn de eerste bliekjes binnen, maar dan duurt het zeker een half uur eer de volgende beet komt. Gelukkig blijven ze komen al gaat het uiterst moeizaam, ze kunnen het puntje v/d antenne nauwelijks weg krijgen. Uiteindelijk staan er na 4 uur vissen 50 stuks op de teller, 2 platten, 4 blieken en de rest bliekjes en voorntjes. Zoals gebruikelijk deze winter zijn ook hier pinkies weer het belangrijkste aas, dat ik na verloop van tijd zo'n 10 tot 20cm overdiepte aanbied.

 

Buiten Spaarne (Haarlem) 16-03-18

Theo: afgelopen woensdag was het dan weer eens zover, een afspraak met vismaat Cees om een daggie te gaan vissen. Dinsdag het aas gehaald en besproken wat gaan we doen. Stokken of feederen? De vissites nog maar eens bekeken en gezien dat het allemaal niet zo denderend was met de vangsten in het land. Alleen de stok leverde bij Kennemerland zondag nog het best vis op bij West -Graftdijk in het N-H Kanaal . Maar echt zin in 130 km rijden hadden we ook weer niet . Dus het werd feederen en wel in het Buiten-Spaarne bij Haarlem. Bij aankomst lag het water er fantastisch bij. Weinig wind en er werd besloten op een afstand van 35-40 meter te vissen. Het eerste uur bleef het erg rustig, maar toch was er leven te zien op de toppen van de feeders, maar zeikerige aanbeten. Na een uur was het opeens raak voor vismaat Cees en landde hij in korte tijd 2 prachtige brasems. Vlak erna was mijn eerste ook binnen na veel pielen met de feeder. De wind ging wat zoeken en opeens uit het niets kwamen er meer beten. Dat was een goed teken. Na zo'n 5 uurtjes vissen konden we trots zijn op ons eerste visdaggie in 2018. De weegschaal gaf bij Cees met 7 platte een mooie 8 kilo aan en bij mij was het nog wat meer. Liefst 12 kilo vis met 10 prachtige platten. Cees ving ze voornamelijk aan de hair en ik ving ze met dode maden en casters. Maar de beste resultaten gaf 1-2 mestpiertjes-dode maai-caster. En o ja het had nog meer kunnen zijn, want we hebben er ook nog wel 3-4 verspeeld. Echt een leuk begin van het visseizoen 2018. Dit smaakt naar meer!!

 

Oude Rijn (Alphen) 14-03-18 / 10C - ZO3 - half bewolkt

houting Oude Rijn witte hek

Rinus: vandaag vissen we met 14 deelnemers de 1e ouderenwedstrijd van HSW in de Oude Rijn op het aangevraagde traject 'witte hek'. Dus vroeg uit de veren om het parcours 'veilig' te stellen, maar als ik daar in het pikkedonker arriveer zie ik dat er al 2 vissers 'volledig uitgepakt' voor de ark zitten, te wachten tot het licht wordt. Na overleg zet ik onze nummers maar links en rechts van deze broeders in Petrus. Zij zijn al weer vroeg vertrokken hoor ik, kennelijk omdat hun vangst slecht is. Ook dat ervaren wij als groep, gezamenlijk wordt slechts 22,8kg gevangen en als je daar de 2 'uitschieters' met 4kg vanaf trekt blijft er gemiddeld p.p. weinig over. Als je enig gewicht in de schaal wil leggen moet het dus van een incidentele platte komen en die zijn juist vanmorgen dun gezaaid. O.a. Dick, Leo en Gerard vangen 1 of enkele exemplaren en weten zodoende met 2,7, 2 en 1,8kg beslag te leggen op de plaatsen 3, 4 en 5. Herman vist vóór de pauze een halfwas en enkele blieken bij elkaar, maar ondervindt dat de vis erna 'vertrokken' is. En wat doe je dan, juist je knoopt er een boilie aan en wacht de ontwikkelingen rustig af. In de nog resterende 2 uur loopt zijn top 2x maal keurig krom en dat levert 2 dikke platten op. Met 4,2kg sleept hij plek 2 uit de strijd. Zelf kom ik op nr 14 te zitten - ja weer staartnummer, dus voorlopig ben ik daar van 'verlost' - en dat is exact de stek van afgelopen zondag! Om niet in dezelfde situatie te geraken zet ik nu de vaste stok in op 11m en deponeer de feeder op 2m uit de andere oever, deze stek voer ik voorlopig alleen aan. Met de stok ga ik van start en wonderwel levert het eerste uur redelijk vis op, weliswaar geen platten (één halfwas verspeeld) maar wel schepblieken en voorns waaronder enkele mooie. Als even later het dobbertje (1 gram) langzaam weg zakt tik ik een behoorlijke vis aan die maar moeizaam 'mee wil werken' en 10 minuten later in het schepnet beland. Met buurman Dick bekijken we de vis en komen tot de conclusie dat het een di(c)klip harder moet zijn. Thuis de beelden nog eens bestudeerd en vergeleken met die op internet, denk ik dat het geen harder maar een houting is. Deze heeft een vetvin achter op de rug en een harder niet. Ook staan de borstvinnen lager dan bij een harder (wie beter weet mag het zeggen). Ook bij mij is het na de pauze vééél minder en probeer daarom de feeder, zonder resultaat, tot de laatste minuut waarin de top 2mm om gaat en zowaar nog een halfwas platje oplevert. Alles bij elkaar 4.230gr, dus een nipte overwinning. Klik hier voor de uitslag.

 

Aarkanaal (Ter Aar) 13-03-18 / 8C - NW4 - bewolkt/regen

Bert: zondag 11-03-2018 wintercomp ind nr 6 van HSV Alphen met 9 deelnemers gevist in het Aarkanaal tussen de rotonde en de ijsbaan aan de Oostkant. Met de nummertjes op 30 passen was er voldoende ruimte om tussen de vangrails te vissen. Na de beroerde vangsten van de afgelopen weken was het maar afwachten of de vis er al weer zin in had. Het werd in ieder geval beter als de afgelopen tijd maar hoewel alle deelnemers een visje konden laten wegen was het nog geen hosanna. Henk Groen werd de dag winnaar met 4100 gram waaronder een dikke platte en een aantal mooie voorns. Het totaal gewicht kwam uit op 10020 gr. Hopelijk gaan we op weg naar betere vangsten.

 

Oude Rijn (Alphen) 11-03-18 / 11C - Z3 - bewolkt/regen

Deelnemer Monteny denk er het zijne van
Resultaat 4 dikke platten en een 3e plek

Rinus: met de 1e wedstrijd van de 3-daagse van John Kooij zitten we dit weekend weer gelijk vol in het wedstrijdgebeuren. De 108 deelnemers melden zich keurig in 't Gezwam voor de loting en zoeken vol vraagtekens maar met goede moed hun stek op in één van de drie bekende vakken aan de Oude Rijn tussen Alphen en Barwoutswaarder. De vakken zijn weer onderverdeeld in 2 sectoren van 18 deelnemers. Er is veel gezegd en geschreven over de vangsten in de afgelopen weken, de verwachting is dat het alleen maar beter kan/zal worden!? Niettemin moet men rekening houden met tegenvallende resultaten en waarschijnlijk ook een aantal 'nullen'. Tot die laatste categorie hoor ik zelf, want wat ik gisteren goed deed en vandaag wellicht fout zal altijd wel weer de vraag blijven. Feit is dat ik met een identieke visserij als gisteren vandaag niet één keer een aanbeet krijg of ik moet met veel fantasie die ene aangevreten made daartoe rekenen. Ik loot nr 105 in vak C 2e sector bij witte hek rechts voor oude kantoorpand. Links van witte hek en van de ark vist Cor Kraay op nr 97 keurig en onbedreigd naar de overwinning met 9,2kg, proficiat Cor. Is in elk geval een stek om rekening mee te houden de komende weken. Mijn buurman links Henk Monteny is aanvankelijk ook niet overtuigd van een goed resultaat maar constateert na afloop dat hij met 4 platten en 5,8kg en een derde plaats toch goede zaken heeft gedaan. Elders op het parcours is er nog één deelnemer die met 20 gram meer net de 2e plaats van hem af snoept. Kwamen de vangsten gisteren voornamelijk uit het midden of op 3/4, vandaag moest men het blijkbaar meer aan de overzijde zoeken, alhoewel er zijn ook pletten op de vaste stok gevangen. 'Overall' winnaar Wagensveld zit in vak C 1e sector op nr 82 en vist een voor deze omstandigheden eveneens mooi gewicht van 9,5kg bij elkaar. Van harte gefeliciteerd Jan. Voor de volledige uitslag klik je op deze link.

 

A/R Kanaal (Loenersloot) 11-03-18

Dick: afgelopen zaterdag met HSV de Brasem wederom naar Loenersloot geweest voor de voorlaatste winterwedstrijd in het A/R Kanaal. De vangsten waren weer niet best maar we hadden weer 1 uitschieter, 5 man met vis, 3 man geen beet gezien waaronder ikzelf zei de gek. Siem was de uitschieter met 4,5kg en pakte de winst dus gefeliciteerd Siem. En we zeggen maar weer de volgende en de laatste keer beter.

 

Oude Rijn (Zwammerdam) 10-03-18 / 10C - Z3 - bewolkt

Rinus: met lentetemperaturen (eindelijk) gaat vandaag de 1e competitiewedstrijd van HSW van start en - bijna traditiegetrouw - starten we aan de Oude Rijn op het traject futenbos-ijsbaan. Gezien de slechte vangsten (op de meeste wateren) in de afgelopen 'ijskoude' weken wordt deze wedstrijd met argusogen aanschouwd, maar slechter dan de afgelopen dagen kan het toch eigenlijk niet worden. Laat ik om te beginnen melden dat 10 van de 18 deelnemers (2 afmeldingen wegens ziekte) vis ter weging kunnen aanbieden, dus helaas 8 man zonder vis hetgeen in deze omstandigheden niet uitzonderlijk is. Met een gezamenlijke vangst van 18,4kg is het gemiddelde p.p. dus 1kg. In totaal worden 12 platten gevangen waarvan 1 met de stok hetgeen al aangeeft dat deze vissoort de hoofdmoot van de vangst vormt. Bij de loting is men zo aardig kopnr 1 voor mij over te laten waarmee ik ook direct een lichte druk krijg opgelegd. Als buurman Aat na 5 kwartier al 3 platten (helaas voor hem blijft het daarbij) in het net heeft en ik nog geen stootje heb gezien komt er toch een lichte frons op de wenkbrauwen. Maar niet lang daarna zie ik ook bij mij wat gefriemel op de top waarop ik met een lichte twijfel aantik, de vis komt 2m mee maar laat los. Door onvoorzichtigheid sla ik later de onderlijn nog af maar weet uiteindelijk toch 3 platten (grootste 56cm) binnen te krijgen die bij mekaar 4,2kg wegen en goed zijn voor de eerste winst in dit seizoen. Martijn op kantnr 17 wordt keurig tweede met 3,4kg en Aat derde met 3,3kg. Gert en Frans worden respectievelijk 4 en 5 met 2,2kg en 1,7kg. De kop is eraf zullen we maar zeggen.

 

Oude Rijn (Zwammerdam) 07-03-18 / 7C - Z3 - bewolkt

topoverleg 'grote 4'

Rinus: vandaag voor het eerst na de 'ijstijd' weer naar de waterkant, in dit geval de Oude Rijn nabij Zwammerdam. Natuurlijk ben ik niet alleen, de 4(nu 3)-daagse van John Kooij staat immers voor de deur dus her en der wordt 'geoefend'. Zelf sluit ik aan bij Bep en Frans en gedrieën gaan we voor de feeder. Dat de extreme kou er behoorlijk heeft ingehakt moge duidelijk zijn, want van de vangstberichten van de afgelopen dagen worden we niet bepaald vrolijk. In nagenoeg ieder water in de omgeving was de score '0' en in een enkel geval werd 2 visjes gemeld. Vandaag is het helaas niet anders, vandaar dat er met het oog op zondag eerst topoverleg van de 'grote vier' plaatsvond over de tactiek die moet worden toegepast. Sowieso lang wachten en hopelijk in het laatste uur kunnen toeslaan!? Het eerste is in elk geval aan de orde, over het tweede kun je nauwelijks spreken. Wel is het zo dat we alle drie uiteindelijk vis (voorn) vangen maar het aantal (1 tot 4 stuks p.p.) moet je echt niet bagatelliseren. We troosten ons met de gedachte dat het nog 3 volle dagen duurt eer we (hier) aan de bak moeten, in die tijd kan er veel (ten goede) veranderen.

 

A-R Kanaal (Breukelen) 24-02-18 / 1C - NO4 - zonnig

Dick: vandaag zijn wij van HSV de Brasem uit Ter Aar voor 9e winterwedstrijd uitgeweken naar Breukelen vanwege de straffe noord-oosten wind. Bij Breukelen zaten wij aan de overkant pal voor de wind achter bebossing en met de zon heerlijk in je gezicht. De vangsten waren daar ook niet bijzonder, maar een lekkere kop snert meegebracht door Willem den Houdijker maakte veel goed, bedankt Willem. En we zeggen zoals altijd "volgende keer beter ". Vandaag feliciteer ik mezelf want ik zat op nummer 1 en werd met 2.290gr nummer 1.

 

Markervaart (Krommenie) 22-02-18 / 2C - NO4 - zonnig

Markervaart 210218

Rinus: juist nu de vangsten op de Oude Rijn weer een stijgende lijn vertonen, na een periode van geen of heel weinig vis, ligt er een knoert van een koufront op de loer. Deze zal naar verwachting menige wedstrijdorganisatie in de problemen brengen. Nog onwetend van die opwaartse lijn qua vangst in de Rijn besluiten we woensdag j.l. een 'dagje Markervaart' te doen. In dit water visten we lang geleden al winterwedstrijdjes met vangsten van opmerkelijk grote blankvoorns. Dat moet toch nu ook nog mogelijk zijn, zo'n prachtig water, zo'n mooie omgeving...!? Als we arriveren kruipt de temperatuur net boven het vriespunt uit en wordt het - met de wind achter ons - een heerlijke dag om te vissen. Dat optimisme houden we de hele dag vast al valt het niet te rijmen met de vangsten, want 2,5 uur na de start staan onze tellers nog steeds op '0'! We hebben de vaste stok op 11m (ruim 4m diep) uit staan en een feederstek gemaakt nog binnen de groene tonnetjes, waardoor we in de diepere vaargeul vissen en zodoende de ondiepe oeverzone mijden. Eindelijk brengt een voorn op de feeder en op de stok wat leven in de brouwerij en vangt Gert een platte op 11m, maar echt 'druk' wordt het nooit. Aangezien mijn feedertop nog immer roerloos staat waag ik het erop om een nieuwe voerstek op het ondiepe te maken op ca. 60m. Op zijn minst opmerkelijk is het dat er nu binnen het kwartier 2 mooie platten in het net liggen, deze trekken de top 'zomers' krom. Verder valt er helaas niets meer te melden van die 'verre' stek. Met op het laatst nog 2 platten en enkele voorns op de vaste stok vind ik mijn vangstgewicht wel OK, maar voor de rest....?

Oude Rijn

vanwege de redelijk positieve berichten (vangsten van 3, 4, 5 platten) de afgelopen twee dagen in de Rijn op het hele traject tussen Alphen en Bodegraven ga ik het daar vandaag (donderdag) nog een paar uurtjes proberen. Bij de ijsbaan (logisch natuurlijk) ligt het dicht dus vis ik op het traject 'perenbomen'. Ik voer op een afstand van 17-18m twee korfjes en ga met de derde direct vissen. Binnen enkele minuten wordt ik verrast want het 3e en 4e korfje leveren een bliek en een platte op met mooie aanbeten. Met zo'n start ga je er natuurlijk goed voor zitten! Maar helaas, er volgt nog slechts één beet maar die levert wel een platte van 1,5kg op. Kort voordat ik dit verhaaltje schrijf ontvang ik nog een berichtje van Wim (v/d Helm) die met zijn maat vorige week gezamenlijk een kleine 40 kilo vis vangen in het NH Kanaal nabij Spijkerboor. Dat zijn ook berichten waar je vrolijk en warm van wordt. Op naar de 'zomertijd'!

 

Heimanswetering (Woubrugge) 20-02-18 / 2C - NO3 - half bewolkt

Bert: zondag 18-02-2018 nr 5 van de ind winter comp van HSV Alphen stond op het programma. De uitzetters gingen onderweg naar de Oude Rijn om te bezien of er tussen Alphen en Koudekerk gevist kon worden, helaas het water was over het gehele traject bevroren. Er werd uitgeweken naar de Heimanswetering tegenover de betonfabriek moest het gebeuren. Het werd een fiasco met 11 deelnemers aan de waterkant was er 1 die een baarsje wist te vangen onze Ben vissend op kop was de gelukkige. Van de overige deelnemers was er bijna niemand die enige beweging van feedertop of dobber heeft gezien. De verwachtingen waren al niet zo hoog gezien de resultaten van de afgelopen periode maar zo slecht dat maak je toch niet zo vaak mee. Het moet maar snel een beetje gaan zomeren dan krijgen ze vast wel weer trek. Het geeft in ieder geval geen verandering in de stand.

 

Oude Rijn (Zwammerdam) 17-02-18 / 3C - ZO2 - half bewolkt

Rinus: gisteravond even een rondje gebeld om te weten of en zo ja waar er in de regio deze week vis gevangen is. Van drie kanten hoor ik sombere berichten, zo visten afgelopen zondag 5 man van HSV Alphen in de Heimanswetering en vingen gezamenlijk wel 3 baarsjes en 1 voorntje maat postzegel. In de Rijnhaven (zelf ook geweest), in de Rijn (perenbomen, Zwammerdam en Nieuwerbrug) en in de Amstel bij Nes waren de vangsten nihil. Dirk vangt bij ´t Fort 2 vissen, Martin bij Bodegraven 1 vis en Piet is met 9 voorntjes j.l. dinsdag in het Aarkanaal een soort bofkont. Vandaag beland ik rond half elf aan de Oude Rijn traject ijsbaan-futenbos waar ik niet minder dan 7 broeders-in-Petrus aantref. Op het moment dat ik kom aanrijden vangt Aart een platte, met de feeder, aan de overkant, het zal zijn enige blijven. Danny daarnaast weet er zelfs drie binnen korte tijd aan de schubben te komen, op 3/4 en voegt daar nog 2 baarzen bij. Knap gedaan! De overige vijf man moeten het doen met 1 aanbeet of geen enkele reactie. Zelf kom ik tot 2 aanbeten die ik nota bene nog mis ook. De enige vis (bliek) die ik deze week vang komt uit de Buiten IJssel nabij de Julianasluis. Alles bij elkaar een treurige zaak, zeker als het aantal aanbeten de norm is om het vangstresultaat te bepalen. De weersverwachting voor de lange termijn werkt niet in ons voordeel, ik hou mijn hart vast voor de eerste wedstrijden begin maart! Hopelijk valt het mee.

 

Rijnhaven (Alphen) 12-02-18 / 3C - W4 - half bewolkt

Rinus: dat we momenteel qua vangst in deze regio in een impasse verkeren is ronduit duidelijk. Overigens, als je even de moeite neemt om naar het vangstoverzicht van 2017 (pagina 1) te surfen, wordt het duidelijk dat we vorig jaar in een soortgelijke (weer)situatie verkeerden, ook toen zéér magere vangsten of helemaal geen vis! Omdat ik verwacht dat daar vandaag nog weinig verandering in komt, vind ik het een mooie gelegenheid om het een paar uurtjes in de Rijnhaven (zijarm) te proberen. Als er nergens werd gevangen kon je enkele jaren terug hier op dit 5-6m diepe water toch altijd nog een visje vangen....! Helaas dat was 3 jaar geleden, ik hou het nu 2,5 uur vol en krijg geen enkele aanbeet al dacht ik (met de nadruk op DACHT) in het begin één tikje op de top te zien...!?

 

Gouwekanaal (Gouda) 12-02-18

JanV: na na overleg met Erwin besloten we zondagmorgen toch maar even naar de waterkant te gaan maar niet te ver weg, dus uitgekomen aan de Gouwe bij de sluis. Om 9.30u aangekomen en een kwartier later vissen, lees maden verzuipen. We zijn om 12.30u maar weer gestopt en in die vistijd hebben we beide geen beet maar ook geen uitgekauwde maden gehad, treurig dus! Het was niet alleen bij ons kommer en kwel, iets verder op de Broekweg zaten nog 4 man te vissen waarvan er één 2 visjes had en een andere 1, twee dus ook niets gevangen. Conclusie: je zou zeggen dat je in dit water nu niet moet zijn. Wel even lekker uitgewaaid maar dat is alles voor deze morgen.

 

Oude Rijn (Alphen-Bodegraven) 10-02-18 / 3C - ZW4 - half bewolkt

Rinus: na enkele (hele) koude dagen hebben we vandaag te maken met een paar uur door Weerplaza beloofde zonneschijn. Hierdoor is het een soort behaaglijk achter de plu aan de boorden van de Oude Rijn, maar het verhaal is helaas gauw verteld! Zijn de mannen van de Brasem in het stukje hieronder in zekere zin nog ontevreden met hun vangst in het ARK, deze is in elk geval nog heilig vergeleken bij onze resultaten in de Oude Rijn. Ik spreek vandaag 7 vissers (inclusief mezelf) die gevist hebben bij de perenbomen, witte hek, futenbos of in Bodegraven en niemand kon ook maar 1 aanbeet melden, nee zelfs geen 'platte' maden!

 

A/R Kanaal (Loenersloot) 10-02-18

Dick: hier is al weer zo'n geweldige uitslag van het wintervissen van HSV de Brasem in het A.R.K. Het was in ieder geval (stukken) beter als de vorige keer. Maar Frans in ieder geval gefeliciteerd jij had nog 6 vissen - 1 meer dan Siem - en kaapte daarom met 2,8kg de overwinning net voor zijn neus weg. Ondanks de slechte vangsten treffen we wel steeds goed weer, dat verzacht de pijn nog enigermate, maar we zeggen zoals iedere 14 dagen weer 'volgende keer beter'.

 

Aarkanaal (Alphen) 05-02-18 / 2C - O4 - half bewolkt

Rinus: met mogelijk een aantal koude en (voor mij) visloze dagen in het vooruitschiet ga ik vanmiddag nog 4 uurtjes feederen in het kanaal bij de roeibaan. Met max. 2 graden, af en toe een zonnetje en de wind van achteren is het in zekere zin 'behaaglijk' toeven achter de plu. Wat de vis gaat doen moeten we afwachten. Ik positioneer het korfje van 15 gram op een kleine 20m en vis, na enkele korfjes voeren, afwisselend met voornamelijk maden of pinkies. Ofschoon ik zo nu en dan een plukje wormenknip in de korf doe, krijg ik op het laatst pas enkele keren beet op een piertje. Maar wat mag je verwachten in deze 'winterse' periode? Met 3 platten en 10 voorn(tje)s met aan één ervan een snoek tot vlak voor het schepnet heb ik vandaag vrede qua vangst.

 

Oude Rijn (Alphen) 05-02-18

Bert: zondag 04-02-2018 de vierde wedstrijd van HSV Alphen voor het winterkoppel klassement. Viswater de Oude Rijn bij het witte hek met een zo nu en dan stevige wind uit het Noorden voelde het bitterkoud aan. Wat mij betreft geen prettige omstandigheden om voor je plezier te vissen. Maar een man wil er wel eens even tussen uit en als je dan thuis komt en lekker bij gekomen bent in een warme huiskamer dan vallen na verloop van tijd je ogen vanzelf dicht. Soms voor het thuisfront een ideale situatie. We gaan het even bij het vissen houden, onze gezamenlijke vangst, dan praten we over 6 koppels kwam uit op 15050 gr gezien de omstandigheden niet verkeerd. Dag winnaars ondergetekende met koppelmaat Arie vissend op plaats 1 wisten we 5850 gram vis te vangen alles aan de vaste stok op 11 meter met als aas grote en kleine maden en maat Arie wist ook nog een vis te verschalken aan een mestpiertje. Als de weerberichten juist zijn wordt het moeilijk om deze week nog een hengeltje uit te gooien dan moeten we maar even wachten op betere tijden.

 

Oude Rijn (Alphen) 03-02-18 / 2C - ZW2 - bewolkt

Rinus: vandaag naar de Oude Rijn omgeving Treinweg geweest, gelukkig weinig wind (ZW2 tegen) anders had het een koude bedoening geweest. Gelukkig ook wordt er met de feeder nog steeds een visje gevangen op dit traject (Alphen-Zwammerdam) al moet je je niet blind staren op de aantallen. Die liggen zo rondom de 10 (soms minder) tot aan de 20 (kleintjes meegerekend) en met een beetje geluk zit er een dikke brasem bij. Verder zijn het overwegend blieken, enkele (halfwas) platjes, wat voorn(tjes) en baars. Naarmate je langer blijft zitten stijgen de aantallen, maar is dat meestal niet inherent aan het feedervissen? Vandaag vis ik ruwweg van 10-15 uur, vang 18 vissen waarvan 6-7 stuks in het laatste uur en inderdaad zit er 1 dikke platte bij. Als ik zou moeten schatten ligt het vangstgewicht tussen de 3-4kg. Maden (dood of levend) als aas is het hoofdvoedsel voor vandaag.

 

Heimanswetering (Woubrugge) 30-01-18 / 9C - ZW3 - half bewolkt

Bert: zondag 28-01-2018 wintercomp ind nr 4 van HSV Alphen gevist in de Heimanswetering tussen Woubrugge en de molen met 9 deelnemers. Met de wind in de rug en een zonnetje op je gezicht was het hier prettig te vissen. Er was ook vis te vangen weliswaar niet al te groot maar dat mag de pret niet drukken. Opvallend was het aantal kleine baarsjes die hier gevangen werden, misschien waren die nog wel op weg naar een plek in een jachthaven. De totaalvangst kwam uit op 11920 gr dag winnaar Joop Zuidam liet 2100 gram noteren.

 

Gouwekanaal (Gouda) 29-01-18 / 11C - ZW6 - bewolkt

Rinus: vandaag maak ik een inschattingsfout wat betreft de waterkeuze, maar omdat het kanaal er keurig bij ligt en dan bedoel ik 'gladjes' achter de beschermende wand van Stubbe tegen de wind ZW6, heb ik er met de feeder alle vertrouwen in. Helaas het loopt anders dan gedacht, want met 3 aanbeten in het eerste uur en een verdwaalde in het derde uur levert het vandaag 3 blieken en een platje op, voorwaar geen happening. Maar ja, als je het niet probeert......! Anders vergaat het Gert die vandaag kiest voor de Oude Rijn in dorp Bodegraven waar hij met de stok op 11m een leuke klus vis bij mekaar hengelt. Met 37 voorns en 2 platten is zijn dag meer dan geslaagd.

 

Oude Rijn (Nieuwerbrug) 29-01-18

JanV: zijn zondag met zijn tweeën wezen vissen in de Oude Rijn bij Woerden op het parkeerplaatsje. Om half negen begonnen tot kwart voor een en redelijk vis gevangen ligt stroompje naar Nieuwerbrug tegen de wind in die toch meer west zat dan zuidwest wat opgegeven was. Gekozen voor de stok op 11 meter met een dobber van 1.gr onderlijn 0,08 haak 16 voor mij en voor Erwin de stok van 9 meter en een dobber van 0,6 gr. Na een paar balletjes gevoerd te hebben vissen met de haak tegen de grond en met de eerste inzet gelijk al beet en een misser maar dat werd wel weer goed gemaakt door een paar mooie voorns die in een leuk tempo werden gevangen, als dit de hele morgen door had gegaan hadden we een heel leuk aantal vissen kunnen vangen. Maar door pech zowel bij Erwin (tuigje kwijt en lijn breuk) als bij mij (twee tuigen in de knoop bij het lood) en na enige tijd afnemende beet en kleine baarsjes konden we niet aan hoge aantalen komen. Veel van de gevangen vis aan kleine maden gevangen en ook enkele aan een grote made. Zelf een aantal mooie voorns maar Erwin wist ook nog 2 mooie brasems te vangen. De aantalen waren respectievelijk 32 voor Erwin en 28 voor mij. Van horen zeggen zat er net voorbij Houthandel Verweij een man met de feeder en die had zijn handen in zijn zakken niet goed dus maar in Bodegraven zat Martin bij de jachtjes goed vis te vangen voorn, winde en brasem in leuke aantallen.

 

Oude Rijn (Bodegraven) 29-01-18

Erik: zaterdag heb ik in de Oude Rijn gevist in Bodegraven dorp, bij het parkje, waar ik rechts ben gaan zitten van Martin en Rob, die er al zaten toen ik aankwam. Zij vingen al de 1ste voorntjes en bliekjes en we zagen ook wat vis aan de oppervlakte, dus er was wat te loeren. Al vrij snel ving ik ook de eerste visjes, met voorzichtige aanbeetjes, maar dat heeft ook wel weer zijn charme. De caster keken ze niet aan en met pinkies ging het nog het beste. Halverwege opeens een mooie schepbliek en later ving ik er nog zo eentje. Na ruim 3 uur zat ik rond de 30 stuks en werd het toch aardig fris. Opvallend was dat de vis heel vlagerig beet. Zo ving je er een paar en zo waren ze weer 10 minuten verdwenen. Bij Martin en Rob hetzelfde beeld als bij mij, maar we hebben allemaal ons visje gevangen. In de winter mag je je verwachting ook niet te hoog inzetten, het water is maar een paar graden boven nul en de vis uiterst traag.

 

A/R Kanaal (Loenersloot) 27-01-18 / 6C - Z4 - bewolkt

Dick: het A/R Kanaal te Loenersloot was wederom het strijdtoneel voor de 7e wedstrijd van de wintercompetitie van HSV de Brasem uit Ter Aar. Maar... je zou het haast verrekken om nog in het ARK te gaan vissen, want het wordt daar steeds slechter met de vangst. Vandaag hadden 2 van de 10 deelnemers vis! Siem op nummer 1 had nog 5 vissen dus proficiat Siem, maar verder was het knudde! Desondanks blijven we zeggen 'volgende keer beter'.

 

Oude Rijn/Heimansw (Alphen) 27-01-18

Rinus: puur vanwege de (harde) wind gaan we vandaag naar de Oude Rijn aan de Rijndijk nabij Culvita maar komen daar van een koude kermis thuis. Na twee uur vissen hebben we al twee keer 'platte' maden gehad en is Gert 'druk' geweest met het vissen naar zijn feedertop die op onverklaarbare wijze op de bodem van de Rijn beland, na eerder al een pruik uit zijn lijn te hebben ontward. Maar even de hark (van thuis) erbij gehaald en het karwei wordt geklaard. Omdat de morgen anders verloopt dan we voor ogen hebben, maken we ook nog maar de switch naar de Heimanswetering in een poging toch een paar vissen aan de haak te slaan. Maar ook hier vind Gert het nodig (nu geheel) zijn feeder in het water te gooien. En ook hier halen we deze met vereende krachten uit het water na enkele dregpogingen. Er zijn van die dagen....! Wonderwel vangen we daarna nog enkele mooie vissen, beide 4 stuks in totaal, waarvan ik (met plezier) de meeste moet scheppen omdat het schepnet van Gert het heeft begeven. Dit alles geeft aan dat de visdag verre van ideaal is en meer weg heeft van een aflevering van Comedy Capers. We hebben er beide dan ook hartelijk om gelachen.

 

Hollandse IJssel (Haastrecht) 24-01-18 / 13C - Z6 - bewolkt

Hollandse IJssel Haastrecht 24-01-18

Rinus: hoge temperaturen in wintertijd betekent meestal ook veel wind en daar hebben we vandaag mee te maken, hetgeen ook de stekkeuze van vandaag bepaalt. Hier aan de IJssel moet het toch mogelijk zijn om met de stok een 30-40 voorntjes 'aan te tikken'? Helaas, niets van dat alles want de vis verkeert momenteel kennelijk in een 'status quo' positie, de gunstige temperaturen ten spijt. Kwam ik zaterdag en afgelopen maandag (ijsbaan/Zwammerdam 2 platjes, 8 blieken) niet verder dan 10 stuks, ook vandaag blijf ik op dat aantal steken. Uiteraard begin ik met de vaste stok, dobber 0,6gr-haakje 18 en probeer de afstanden van 7 en 11m. Als er na ruim twee uur vissen 2 blieken in het net liggen weet ik voldoende en haal de lichte feeder voor nog enkele uurjes uit de foedraal. Die levert uiteindelijk nog een acceptabel vangstgewicht op met nog enkele blieken en baarsjes, 2 dikke voorns en 2 platten. Terug naar de normale temperaturen!?

 

Haven (Huizen) 24-01-18

Erik: afgelopen zondag heb ik, samen met Dennis en Ron meegedaan aan de 3de wedstrijd van Simon v.d. Kolk/Jan van Schendel in Huizen, waar 18 man aan meedeed (2x 9 man per vak). De laatste berichten waren een stuk minder dan de vorige keer dat we er waren. Ik lootte op nr. 7, wat meer naar het brugje toe, maar Jan Renes had de nummers wat dichter bij elkaar gezet, om iedereen zoveel mogelijk een gelijke kans te geven, aangezien het in het kanaaldeel meestal minder wordt. Dit was nu ook weer het geval, een goede beslissing dus! Dennis zat 2 plekken naar links op nr. 5. Ron zat in de bak op de hogere nummers op de kant van het ‘beeld’. Na een ietwat aarzelend begin, kreeg ik de voorntjes er aardig op met de korte hengel, maar na ruim anderhalf uur werd het toch wat minder. Op een gegeven moment maar overgestapt op de lange hengel ( 9 mtr.) wat weer redelijk begon te lopen, toen een behoorlijke snoek een voorn wilde pakken, op de korte lijn. De reden van de wegvallende beet wat meteen verklaard. Ik kon daarna de beet er redelijk inhouden op de langere lijn, al werden ze steeds voorzichtiger met azen en werd het erg vlagerig. Zo weer enkele voorntjes, en dan weer een paar baarsjes. Pech hadden we dat er mensen met een soort jachtje voorbij kwamen, die de voorns blijkbaar behoorlijk verjaagde in het kanaaldeel, want ik heb het laatste uur nagenoeg niets meer gevangen, evenals mijn rechterburen. Rechts van me zaten Nick Eestermans op kop en daarnaast Peter Visser, die behoorlijk lang moesten wachten op de eerste voorns en links van me Simon v.d. Kolk, waarmee ik t/m het 3de uur gelijk opging, maar die vooral het laatste uur (na de boot) het verschil maakte met nog een aantal voorns. Op de lagere nummers in mijn vak was ook wel aardig gevangen, dus het was onduidelijk hoe de prijzen zouden worden verdeeld. Uiteindelijk kwam ik uit op ruim 5 kg, goed voor een 4tje en de laatste prijs in dit vak. Winnaar werd Arjan Klop met ruim 6.200 gram en Simon v..d Kolk en Jurgen Spierings met resp. ruim 5.800 en 5.400 gr. Vasco Besseling bleef ik weer nipt voor met bijna 5 kg. Was dus allemaal erg nipt. In het andere vak werd Frans Wulterkens overall eerste, mede met een mega ruisvoorn (wat een bak) en een mooi klusje voorns erbij, goed voor 6.800 gram. Ron kon ook een pracht ruisvoorn vangen en had ook een mooie klusje kleinere vis erbij, ook goed voor een 4tje met ruim 5.200 gram. Met 2 staartprijsjes waren we best tevreden, ook in de wetenschap dat het allemaal erg close was. Dennis had een goede start maar kon de vis niet vasthouden na 11 uur, maar had toch nog ruim 2,5 kg. Was weer een lekkere wedstrijd met ook nog best aardig weer, wel fris maar weinig wind.

 

Heimanswetering (Alphen) 20-01-18 / 2C - Z3 - bewolkt

Rinus: na een week van nattigheid, storm en andere ellende ga we vandaag weer naar de waterkant. Bij aankomst op onze uitverkoren stek achter het bos tegenover de betonfabriek is het 1 graad boven nul en heeft het zojuist gehageld. We zijn benieuwd hoe de vis op deze omstandigheden reageert. Beide gaan we voor de vaste stok op 11m en binnen het kwartier ligt bij Gert de eerste voorn in het net en daar komen later nog 2 stuks bij. Na een uur bij mij de eerste tekenen van leven en die leveren binnen 10 minuten 2 voorns op. Dat is het helaas wat de stok betreft, waarop verder geen beet meer te krijgen is. Dan maar over naar de feeder waarmee ik op 3/4 twee korfjes leeg trek en direct met de derde een bliek vang en vervolgens enkele voorns. Daarna wederom een lange periode van 'rust' waarin alle aassoorten wel enkele malen worden uit geprobeerd zonder resultaat. Dan nog maar eens 5 meter verder proberen - nu enkele meters vanaf de beschoeiing - en wederom na enkele korfjes direct weer een paar vissen waarna de rust terugkeert! Al doende levert dit bij elkaar 10 vissen op, 1 baars, 2 blieken en de rest voorns, wel alle van acceptabel formaat. Op naar de lente, die treedt volgende week in lees ik op Weerplaza (!?)

 

Oude Rijn (Zwammerdam) 14-01-18 / 3C - O4 - half bewolkt

Bert: zondag 14-01-2018 winterkoppelcomp nr 3 van HSV Alphen met als viswater de Oude Rijn bij de ijsbaan van Zwammerdam. 6 koppels aanwezig om bij een koude oosten wind de vis tot een aanbeet te verlijden. Tot aller verbazing werd er nagenoeg direct na de start al een visje gevangen. Dat resulteerde na afloop tot een totaal gevangen gezamenlijk gewicht van 20.850 gr. Wat mij betreft een prima resultaat, de dag winnaars waren vandaag Arie en Ben met 5650 gr die pakken hiermee direct ook de koppositie. Nu nog even vasthouden.

 

Heimanswetering (Alphen) 14-01-18

JanV: vanmorgen weer wezen vissen en met oostenwind wederom in de Heimanswetering, we waren ditmaal wel met zijn tweeën en hebben bij de haven aan de huizenkant gezeten. Wind vanachter dus met de stok 11m goed te doen, bijna geen stroming dus weer licht erin. Maar het duurde wel even voor het eerste visje zich liet zien en dat was gelijk de eerste voor Erwin dit jaar en wel een posje van 5 cm. Na een kwartier kwam de eerste voor mij en dat was een voorn en 5 min. later kwam er een brasem van 45 cm in het netje. De gedachte was gelijk dat wordt het vanmorgen en inderdaad binnen een half uur 7 vissen op de teller en bij Erwin gingen ze het ook doen en nog wel in een rapper tempo maar hij ving ook baarsjes en posjes. Toen het weer wat rustiger werd met een periode van geen of nauwelijks beet bijgevoerd en de dobber iets dieper gezet. Dat bracht ook weer vis op de kant. Beide hebben gevist met pinkies, grote maden is al een tijd geen succes en ook vandaag niet. Regelmatig schuiven van boven de grond tot over de grond kon ook verschil maken maar echt wild is het niet geworden. Vreemd was wel dat de stroming vanuit het niets ineen keer van rechts naar links ging en toen was het vangen gelijk moeilijker, zoals ze wel zeggen de knop ging om. Uiteindelijk ving Erwin 29 vissen en kwam ik niet verder dan 19 stuks, maar wel drie platjes erbij en mooie voorns. Het gaat nog steeds goed en hopelijk blijft dat zo deze winter.

 

Oude Rijn (Alphen) 13-01-18 / 4C - ZO4 - bewolkt

Rinus: vandaag met de lichte feeder de Oude Rijn opgezocht omgeving Treinweg ondanks de mindere weersomstandigheden, Weerplaza heeft ons weer eens in de steek gelaten, de verwachte zonnige perioden blijven uit! Het wordt dus een kouwe grauwe dag waarop de vis alles behalve wil 'meewerken' en alleen met veel 'pesten' over de streep te trekken is, maar dat heeft ook zijn bekoring. Althans dat vinden Erik (die me vandaag gezelschap houdt) en ik, alles moet uit de kast om een aanbeet te forceren. Zoals gezegd zijn die er maar mondjesmaat en veelal nauwelijks te zien, slechts mini beetjes waarbij één pinkie of (dooie) made op het puntje is aangevreten. Beide komen we aan 11-12 stuks, enkele halfwas platjes, verder voornamelijk bliek en een enkele voorn en baars. Afgelopen woensdag was het al niet veel beter, in de Rijn bij Koudekerk (konijnenboer) kom ik niet verder dan 10 stuks en hier waren het verrassend genoeg allemaal voorns, waarvan de helft scheppers.

 

A/R Kanaal (Loenersloot) 13-01-18

Dick: de eerste (winter)wedstrijd van HSV de Brasem in 2018 zit er weer op. Aan het A/R Kanaal viel ik af en toe gewoon in slaap zo mooi was het weer en zo weinig was er te vangen. Het is maar goed dat er nog flink gevaren werd dat hield je nog wat in beweging met ingooien en binnenhalen. Frans op nummer 1 had nog wat vis en ging met 1,9kg met de overwinning aan de haal, dus Frans gefeliciteerd namens ons.

 

Heimanswetering (Alphen) 07-01-18 / 1C - O4 - zonnig

JanV: eindelijk voor het eerst deze winter oostenwind dus gelijk naar de huizenkant van de Heimanswetering tegen de haven aan. Met een toch wel harde wind schuin in de rug was het goed te doen maar wel aan de koude kant. Gelijk gestart met de 11 meter stok 0,5 gr. dobber onderlijn 0,08 haak 16 en vooral pinkies lichte stroming naar rechts dus alles perfect alleen de vis was erg traag. Na een half uur nog geen beet de dobber iets omhoog net een kleine sleep over de bodem en af en toe tegenhouden bracht wel vis in het netje niet in een ijltempo maar toch regelmatig beet meest blieken waarvan je denk scheppen of tillen en af en toe een voorn en 3 grondels. Na 3,75 uur gevist te hebben stonden er 27 op de teller op de grondels na allemaal maatvis en een stuk of 12 scheppertjes. Door de zeikerige aanbeten ook nog enkele vissen verspeeld, voelen en loslaten. Meeste vis gevangen aan pinkies maar ook op dode maden was er wat te loeren met de caster een vis gevangen had hier trouwens niet mee gevoerd weet dus niet of dit verschil gemaakt zou hebben. Viel me trouwens op dat ik helemaal alleen aan de wetering zat, een man nog wezen kijken maar die is naar de Ouderijn gegaan richting futenbos. Later kwam er nog een roofvisser maar die heeft geen beet gehad en was al voor mij weg. Hoop dat dit doorzet maar dat zien we volgende week wel weer.

 

Aarkanaal (Alphen) 06-01-18 / 6C - Z3 - bewolkt

Rinus: voor de eerste vissessie in het nieuwe jaar gaan Gert en ik naar het Aarkanaal bij de roeibaan. De omstandigheden zijn van dien aard dat de vaste stok vandaag favoriet is, over de vangstverwachting in deze veelal koude en natte omstandigheden valt weinig te zeggen, in het algemeen valt hier wel een visje te vangen. Dat lukt vandaag aanvankelijk wel en de aanbeten zijn ook zeker zichtbaar, maar hoe verder op de morgen hoe 'zeikeriger' de beten worden. Dobbertje 0,6 gram waarvan de dunne antenne net aan boven water staat krijgen 'ze' nauwelijks onder. En zit er aanvankelijk nog een maatvis tussen, op het laatst is het overwegend ondermaats grut. Maar dan ineens uit het niets hapt er bij beide, naast enkele blieken ook een platte in de aangeboden 2-3 pinkies. Uiteindelijk staan er bij beide rond de 30 stuks op de teller. Omdat de beten steeds minder worden kan ik het niet laten nog anderhalf uur met de feeder te vissen. Na enkele korfjes voeren berg ik vast de stok op, doe nog een 'bakkie' en constateer dat de eerste inzet al vis oplevert. Verrassend genoeg heb ik aan het eind nog 2 platten en een handvol bliekjes op het droge. We zijn niet voor 'niks' geweest.

 

Oude Rijn

in de loop van de morgen sijpelen er via Erik berichten binnen over de Oude Rijn waar met name op het traject Treinweg ook redelijk tot goed wordt gevangen. Zowel met de stok als feeder worden (schep)blieken en een enkele brasem gevangen. Positieve vangstberichten en die kunnen we gebruiken.

 

Heimanswetering (Alphen) 02-01-18 / 10C - ZW4 - bewolkt

JanV: omdat mijn baas het nodig vond om op 2 jan. een verplichte snipperdag in te voeren kon ik deze niet anders en beter besteden dan aan een ochtendje vissen. In eerste instantie gegokt op de Leidse vaart maar daar ruim een uur gevist en geen enkel teken van leven gezien. Dus maar verkast naar een favoriet water in de buurt te weten de Heimanswetering aan de molen kant. Op het laatste parkeervak voor de molen de auto neer gezet en er lekker achter gaan zitten. Hengels lagen nog klaar in de auto dus het spul stond zo weer gereed. Na drie balletjes voeren de stok van 11 meter in de steun en vissen maar. Na een kwartier nog niets dus gelijk de gedachte dit wordt niets, maar door wat te schuiven met de dobber en in plaats van grote kleine maden te gebruiken kwam al gauw de eerste beet. Dat leverde een mooie voorn op en snel daarna een 2e en 3e, toen weer stil. Nog wat meer over de grond gaan vissen en met dode pinkie's weer vis maar ditmaal een bliek. Uiteindelijk na 2,5 uur vissen 14 vissen op het droge gekregen, allemaal maat vis en enkele scheppertjes, nog een voorn en een mooie brasem verspeeld. Gevist met een 0,5 gr dobber en een onderlijn 0,08 met een haakje 16. Meeste vis op kleine maden maar ook vis gevangen op een caster in combinatie met kleine maden en dode pinkie's. Wat op viel was dat ik met passief vissen het meeste succes had, drijvend vissen heeft maar een vis opgeleverd. Zo we zijn van de 0 af en met nog een heel jaar voor de boeg kan het alleen maar beter worden.

 

 

Alle trouwe bezoekers van deze site

een gezond,

visrijk en

succesvol 2018 toegewenst.

 

 

 

 

 

 

vorige / pag 1 / pag 2 / pag 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © All Rights Reserved