Vangsten 2012

VANGSTEN 2012

Oude Rijn (Nieuwerbrug) / 29-12-12 / 8ºC - Z5 - half bewolkt

Rinus: voor het eerst sinds lange tijd weer eens in het dorp gevist tegenover Fa. Boer, wat mij betreft ook meteen voor het laatst, wàt een hondenstront zeg, niet normaal, bij iedere stap die je zet is het uitkijken! Natuurlijk, als je in het donker arriveert weet wat de gevolgen kunnen zijn...... Dit praatje poep zou de inleiding kunnen zijn voor een negatief vangstbericht, maar da's niet helemaal waar. Weliswaar waren de aantallen niet om over naar huis te schrijven, beide rond de 20 vissen, maar daar zaten voor ieder wel weer twee dikke platten bij, de zwaarste zat toch dicht tegen de 2kg aan. Beide hebben we gevist met de vaste stok op ca. 9,5m, aanvankelijk met lichte tuigjes van 0,5gr maar dat moest na een uur worden aangepast omdat het fors ging stromen richting Alphen. Met dobber 1,2gr was daarna de drift goed te controleren, maar de aanbeten liepen wel terug. Pinkies bleken ook vanmorgen weer hoog op het menu te staan van de overwegend te vangen voorn en bliek.

________________________________________

Rijnhaven (Alphen) / 24-12-12 / 10ºC - Z3 - bewolkt

Rinus: zaterdag j.l. naar de Rijnhaven geweest, het was druk, dus maar een plekje gezocht op het dwarse stuk naast de pijp. Hier met de feeder gevist op ca. 20m, maar helaas weinig actie deze morgen, slechts 20 visjes voornamelijk voorntjes en enkele (schep)blieken. Alleen pinkies al dan niet in combinatie met klein piertje leverde vis op, casters had geen effect. Piet zat verderop, zeg maar op de 'koningsvlonder' en viste met de vaste stok op 9m een dikke 80 voorns bij elkaar + één platte, is dus leuk bezig geweest. Vandaag zette ik andermaal koers naar de haven en aangezien genoemde vlonder nog niet bezet was, pikte ik hem in. Nu met de vaste stok gevist op een diepte van ruim 3m en gestart met dobber 1gr, onderlijn 08/00 en haakje 18. Na drie kwartier gaf de teller slechts vijf stuks aan, daar moest verandering in komen. Andere lijn op gezet, nu ééntje met dobber 0,6gr en onderlijn 07/00 met haakje 20. Hiermee de resterende tijd uitgevist en van lieverlee kwam de beet op gang, al bleef het uitermate traag gaan en werd het nooit een bijt-maar-raak-festijn. Aanvankelijk leverde caster, grote of geknipte made (ook) vis op, maar uiteindelijk ging het het beste met 1 of 2 pinkies. De buit was 57 voorns waarvan enkele scheppers en drie platten die ik in het laatste half uur ving……., een meter over het voer waar het een kleine 20cm dieper was. Was op deze afstand gaan vissen omdat de beet volledig was weggevallen. Door het milde weer werd de bijtlust van vriend(in) brasem kennelijk wat opgekrikt, had ook al enkele keren een platte aan de oppervlakte zien duikelen, afgelopen weken niet gezien. Frappant was ook dat vandaag de anders altijd aanwezig snoek niet 'op bezoek' is geweest, kennelijk ook last van de warmte!

________________________________________

Havenkade (Bodegraven) / 19-12-12 / 7ºC - NO3 - bewolkt/nevelig

Rinus: vandaag in de Rijn gevist tussen de bootjes in Bodegraven. Dit mag weliswaar niet worden vergeleken met de wintervisserij in de gerenommeerde havens, maar er is wel degelijk een visje te vangen al hebben we het wel eens beter getroffen dan nu. Beide gevist op afstanden van 4, net achter het bootje tot aan 7-8m uit de kant, qua diepte maakte het slechts enkele cm's uit. Zoals gezegd kwam vanmorgen de beet maar heel moeizaam op gang en moesten alle trucks uit de kast om een visje te vangen. Het best ging dat uiteindelijk met één pinkie op haakje 20 net tegen de bodem aangeboden, al kon met caster of grote made aanvankelijk zeker ook worden gevangen. Gelukkig stond er een heel zacht stroompje richting Alphen waardoor met de aanbieding van het aas kon worden gespeeld. Op die momenten zakte het dobbertje 0,6gr weg tot het puntje van de antenne, genoeg om aan te tikken. Met aantallen van rond de 40 moesten we het vandaag doen, je moet een keer tevreden zijn……!

________________________________________

Haven (Huizen) / 16-12-12 / 10ºC - W3 - bewolkt

Ron: afgelopen zondag hebben Erik en ik meegedaan aan een wedstrijd in Huizen. Dit was de tweede wedstrijd uit een serie van zes die deze winter wordt gevist en wordt georganiseerd door Jan van Schendel, Simon v/d Kolk en Jan Renes. Het niveau is erg hoog en ons doel is om er niet vanaf gevist te worden. De eerste wedstrijd won Erik zijn poultje en kwam ik er niet aan te pas en vandaag hoopte ik op een beter resultaat. Ik lootte op staart naast Nico Bakkenes en Christian Surquin. We zaten bij het winkelcentrum en ik zat hier het verst vandaan. Ik heb gevist en gevoerd op 11 en 5 m. Het werd een taaie visserij. Misschien kwam dat door het feit dat hier gisteren ook al een wedstrijd gevist is. Met moeite wist ik tussen de baarsjes door, die weer massaal aanwezig waren, een voorn te vangen. Ze waren erg voorzichtig en alleen secuur vissen leverde vis op. Na de weging bleek de kom bij de Chinees (1e vak) niet de winnaar op te leveren die daar verwacht werd. Daar kwamen de gewichten niet hoger dan 6 kg. Hier zaten o.a. JVS en Noel Gulpen. Bij Erik (2e vak) was het al niet beter. Met 2 kg kwam hij tekort en moest het afleggen tegen Simon en vakwinnaar Jurgen Spiering die drie windes had van rond de 7 ons. Uit het midden in mijn vak werden de hoogste gewichten gevangen. Gelijk na de brug zat Bep de Bruin met 6 kg maar die moest het toch afleggen tegen Arjan Klop met 8.3 kg en eindwinnaar Anja Groot met 8.4 kg. Deze dame leverde hiermee een topprestatie, petje af. Andre Schipper zat tussen hen in en moest het ook afleggen. Zelf had ik 3.4 kg en kwam net een ons tekort voor mijn poultje die door Christian werd gewonnen. Toch een lekkere wedstrijd gevist maar is nog steeds voor verbetering vatbaar.

P.S. Als men er voor kiest om hier te vissen, zorg ervoor dat je de juiste vergunningen hebt. De BOA’s zijn erg actief en kunnen lastig doen.

________________________________________

Rijnhaven (Alphen) / 16-12-12

Jan V: vanmorgen in de haven van Alphen gevist. Aanwezig in het donker dus veel te vroeg maar dat is normaal bij mij, gezeten op het dode stuk op die mooie steiger tussen het riet halverwege. Zodra ik opgebouwd en uitgepeild had ingegooid met een grote made aan de haak en daarna pas het voer goed nat maken, maar mijn dobber van 0,75 gr ging al onder, ik was te laat uitgekauwde made was het resultaat. Nieuwe erop gezet en weer ingooien, opstaan om te voeren en weg was de dobber weer, een kleine voorn. Nu eerst maar voeren en toen werd het lang wachten op de derde beet, die kwam uiteindelijk wel, het leverde een grotere voorn op. Alles ging traag en er zaten lange periodes tussen de aanbeten, niet zoals een tijdje geleden toen de een na de ander werd gehaakt, maar er kwam meer actie en met een caster erbij was de vis groter. Uiteindelijk na 3 1/2 uur vissen het schamele resultaat van 11 voorns waarvan ik er drie moest scheppen.

Op de loswal bij de patatkraam zaten ook nog twee vissers en bij de ene was het eerste uur goed geweest tot dat er een vader met zoon een snoek van over de meter vingen en toe was het daar ook over. Ik kreeg nog te horen dat HSV Alphen bij de konijnenboer heeft gevist en dat ook daar het resultaat niet geweldig was.

________________________________________

Rijnhaven (Alphen) / 15-12-12 / 7ºC - ZW3 - half bewolkt

Rinus: eindelijk weer eens een paar uurtjes gevist, hiervoor naar de Rijnhaven gegaan waar enkele HSW-ers er omgeving friteskraam aan de kade al een uurtje vissend op hadden zitten. Kreeg te horen dat de vangsten niet geweldig waren, eigenlijk super slecht. Met de (korte) vaste stok slechts hier en daar een baarsje formaat postzegel, Gert met de feeder had drie voorns. Ik verkoos daarom met de lichte feeder aan de gang te gaan en wel op de kop van de zijarm. Niet ver uit de kant op zo'n 20m bepaalde ik mijn voerplek, naar schatting staat daar 5-6m water. Binnen het half uur twee aanbeten die resulteerden in de enige scheppers van de dag, een voorn en een halfwas platje, daarna werd het geruime tijd stil. Na alle aassoorten 3-4 maal zonder succes te hebben uitgeprobeerd kwam er gelukkig in het derde en laatste uur weer enig leven in de brouwerij. Van lieverlee kwamen aanbeten duidelijker door na enkele keren uitgekauwde maden zonder beet te hebben gehad. Met 2-3 grote maden of caster+made lukte het om nog 9 voorns boven water te krijgen. Elders aan deze zijarm kwamen nog enkele 'stokkers' hun geluk beproeven maar haakten voortijdig af vanwege geen of slechte vangsten. Zou de feeder hier deze dag dan het juiste wapen zijn geweest?

________________________________________

Waddinxveen / 08-12-12 / 1ºC - N3 - half bewolkt

Rinus: dit weekend weinig te vertellen over vangstberichten in de regio, ofschoon er in de Rijnhaven in Alphen vandaag toch nog een diehard is gesignaleerd, het was Piet die tussen de ijsschotsen aan de kade de nodige voorns wist te vangen met de vaste stok. Maar schrijven over vissen en alles wat daar mee te maken heeft kan natuurlijk altijd. Zo vond vanmiddag de prijsuitreiking van HSW over het seizoen 2012 plaats in café Sport waar we met nagenoeg de hele ploeg gezellig een paar uurtjes hebben vertoefd, minstens één keer per jaar in de 'kroeg' moet kunnen. De bekers, overige prijzen en uitslagenlijsten waren weer aanwezig en werden op gepaste wijze uitgereikt. Kampioen Ron (kwam, zag en overwon dit jaar) werd in het zonnetje gezet en ging met de nieuwe door Frans ter beschikking gestelde wisselbeker naar huis. De nummers 1, 2 en 3 van zowel de 'grote' als de ouderencompetitie kregen eveneens eremetaal uitgereikt, net als de vanger van de grootste vis over het hele seizoen (Rinus, 57cm) en in de herfstdagwedstrijd (Rob, 52cm). Daarna werd het tijd om de gebruikelijke 'grootverdieners' enveloppen uit te reiken. Met gemiddeld 17,6 deelnemers op zaterdag werd 600kg vis gevangen, hetgeen neerkomt op 1,9kg per deelnemer per wedstrijd (100 gram minder dan vorig jaar). Met een overwegend tevreden gevoel werd teruggeblikt naar het oude seizoen, waarna met enthousiasme ook alvast vooruit werd gekeken naar 2013 met vooral de vraag waar we de beste parcoursen kunnen uitzetten. Natuurlijk waren daar ook de verhalen, bijvoorbeeld over de weer aantrekkende voornvangsten in de havens en de uitzonderlijke snoekvangsten daar in zowel Huizen als Den Briel. Vangsten van 5 tot 10 exemplaren op een morgen door enkele snoekvissers is geen uitzondering en daarbij zitten knapen van ver over de meter, maar er zijn ook dagen van totale desinteresse van heer of mevrouw snoek. In dit kader past ook het verhaal dat circuleert in Waddinxveen over de vangst van een megasnoek van 1,24m in onze eigen Petteplas. Deze werd naar verluid gevangen met een spinhengeltje+plug door jonge knapen die nog schepnet nog (onthakings)materiaal bij zich hadden. Het beest werd aan de lijn op de kant getakeld en vervolgens zonder passend materiaal onthaakt. Waarschijnlijk hebben deze handelingen teveel van het beest gevergd, want het heeft de ingreep niet overleefd. Jammer, want dit is de keerzijde van het verhaal. Overigens ook in de Petteplas barst het van de snoek is de algemene opinie. Op het moment dat ik dit schrijf is de 'witte wereld' alweer verdwenen, voor hoelang is natuurlijk de vraag. Vorig jaar begon het pas in februari, toen hadden we nog anderhalve maand 'aangename' temperaturen……….

________________________________________

Oude Rijn (Nieuwerbrug) / 01-12-12 / 4ºC - ZW3 - bewolkt

Rinus: het traditionele Sinterklaasconcours en tevens seizoen afsluitende wedstrijd van HSW werd vandaag gevist in de Rijn bij Nieuwerbrug op het gedeelte na de vangrail. Met vele afmeldingen en uiteindelijk 13 deelnemers werd slechts 3 kilo vis gevangen. Winnaar Martin van Leeuwen lootte het kopnummer waar hij 1.220 gr bij elkaar hengelde, enkele mooie blieken en een aantal voorns. Rob Poldervaart werd tweede met drie vissen en 660 gr, Gerard Reijm derde met 480 gr en eveneens enkele vissen en Rob Jenner vierde met 370 gram en drie vissen. De rest moest het met één of twee stuks of nog minder doen. Na de pauze met de gebruikelijke choco en boterletter (schenkers hartelijk dank) werd het helemaal een moeizame zaak, want daarna werd bij mijn weten gezamenlijk nog twee of drie visjes gevangen. Een zeer magere vangst dus, het enige lichtpuntje was dat in elk geval de spullen weer droog konden worden ingepakt…..! Heb zelf niet meegevist wegens wat fysiek ongemak.

________________________________________

Oude Rijn (Zwammerdam) / 28-11-12 / 8ºC - N4 - half bewolkt

Rinus: Met 7 HSW-ers op een rij gevist in de Rijn bij de ijsbaan van Zwammerdam. Na een redelijk koude nacht bleek de temperatuur bij de start aangenamer dan gedacht en stond de wind achter ons, de verwachting was dus hoog…..! De gebruikelijke hengels werden opgetuigd, d.w.z. de meeste kozen voor de vaste stok op 5 of 11m en een feedertje voor het geval dat. Het begin was echter niet hoopgevend want zeer moeizaam kon de vis worden aangezet tot een aanbeet. En als er al een beet kwam zakte de pen heel traag tot aan het puntje en bleef dan staan, zonder resultaat. Voor mij een reden om al vrij snel nog lichter te gaan en de rest van de morgen te vissen met dobber 0,5gr, onderlijn 7/00 en haakje 20 met 1 of 2 pinkies. Deze combinatie leverde 22 vissen en visjes op, de meeste (ver) onder de maat maar aan het eind van de sessie toch ook 3 platjes van een ons of vijf. De enige echte brasem ving ik aan een boilie, halverwege de morgen aan de feeder net over het midden. De resultaten van de overige zes varieerden van 'nul' tot eveneens rond de 20 stuks, hetgeen al aangaf dat het sappelen was voor een visje.

________________________________________

Aarkanaal-Oude Rijn / 26-11-12 / 9ºC - Z3 - half bewolkt

Rinus: met aas en voer van gisteren naar het Aarkanaal op parkeerplaatsje voor Ter Aar. Met de stok op 11 en 4m gevist maar de vangst was miserabel, de vis dacht er kennelijk anders over dan zaterdag. Na een half uur waren de eerste twee visjes op 4m binnen en na precies een uur ving ik het eerste visje op 11m, alle van formaat postzegel. Het bleef heel moeizaam gaan vandaag en door afwisselend kort en lang te vissen kwam ik uiteindelijk op 33 visjes uit, slechts één aan de maat. Piet en Rob waren naar de Oude Rijn gegaan, bij elektriciteitshuisje bij 't Fort. Met de stok redelijk tot goed gevangen, klein goed afgewisseld met maatvis, er werden zelfs drie platten gevangen. Conclusie: Oude-Rijn-voer moet je niet in het Aarkanaal gebruiken.....!

________________________________________

Winderig Nieuwerbrug / 25-11-12 / 11ºC - Z7 - bewolkt/regen

Rinus: voor de 4e en laatste Ringwedstrijd waai ik met windkracht 7 naar de plaats van loting, na aanvankelijk enige twijfel te hebben om überhaupt te gaan. Plaatsnummer 7 in vak A komt vandaag uit de koker en aangekomen op mijn visplek weet ik het nu zeker, dat wordt echt niet vissen. Natuurlijk had ik, net als ieder ander, gehoopt op een plek uit de wind maar daar zijn er niet zoveel van. Op mijn stek krijg ik de wind niet gehinderd door bomen of huizen uit de eerste hand recht uit de polder, bovendien gaat hij nog aanwakkeren! Plu opzetten kan je vergeten dus moet alles vergrendeld liggen, onwerkbaar. Al rap hoor ik gelijksoortige geluiden, al denkt een enkeling er anders over - en terecht - want loot je achter huizen of een hoge haag dan zit je meer beschut. In vak B schijnt het nog erger te zijn, met de wind van opzij lopen golven van 20cm recht het water uit. Hier geldt niet de vraag of, maar wanneer er hengels breken. De koppen worden bij elkaar gestoken en in goed overleg wordt deze wedstrijd afgeblazen, zonder meer een goed besluit van de wedstrijdcommissie. De eindstand wordt bepaald op basis van 3 wedstrijden minus één afvaller. Vóór 9 uur staat de helft van de deelnemers al weer op de plaats van loting waar binnen 20 minuten de prijzen worden uitgereikt. En John zou John niet zijn als hij de prijzenpot niet extra zou spekken met een paar eindprijzen, hetgeen tot lovende reacties leidt. Ondanks een licht teleurstellend begin van deze (vis)dag gaat het merendeel van de aanwezige deelnemers berustend in de situatie naar huis met één of meer prijsjes in de bagage. Hoe gek het ook klinkt ook ik rij met een tevreden gevoel weer terug, of dat moet komen door mijn 'prijzenpakket' van 3 pooltjes, superpool en waardebon?

________________________________________

Rijnhaven (Alphen) / 24-11-12 / 3ºC - ZO2 - bewolkt-mist

Jan: zaterdag na 3 weken ziekte en andere zaken op pad geweest en vanwege de windrichting weer naar de haven van Alphen, weer op de zelfde vlonder want daar zit je helemaal tussen het riet en dus ook goed uit de wind als die er is. Ik was heel vroeg aanwezig en net als de vorige keer leefde het water weer van de vis, alleen kleiner. Bij het eerste licht stond alles al klaar dus voeren maar, de eerste drift was al raak, een voorn klein van stuk maar het ging toch wel lekker door en ze werden ook iets groter. Net als de vorige keer viel de vangst opeens stil, maar had meer tijd dus ben blijven zitten en na verloop van een half uur waren ze er weer. Made met een caster op de steel was favoriet, maar de grotere ving ik met een klein piertje en een caster. Denk dat ik toch te zwaar heb gevist een bolle dobber van een gram, onderlijn 10/00 en haak 14. Volgende keer eens lichter proberen, dan maar meer scheppen i.p.v. tillen. Om half tien kwam nog visser waarmee ik een praatje maakte, na afloop kwam hij langs en had ongeveer 25 vissen waaronder een paar mooie ruisvoorns, gevangen met een feedertje als bijlegger. Zijn voorns waren iets groter dan die ik ving. Bij deze de groeten van hem aan jou, hij (Hans) is weer vertrokken naar warmer oorden voor het werk.

________________________________________

Aarkanaal (Nieuwveen) / 24-11-12

Rinus: goede vangstberichten van de laatste tijd doen ons (5 HSW-ers) besluiten om naar het Aarkanaal bij de ijsbaan/Nieuwveen te gaan. Het water ligt er rimpelloos bij met hier en daar een kringetje aan het oppervlak. Ondanks kou en mist voelt het goed aan. Ik pak de vaste stok uit op 11 en 5m en cup daar een 5-tal balletjes. In de loop van de dag blijkt dit ruimschoots voldoende te zijn, want ieder balletje extra hoe klein ook verstoort het beetpatroon, d.w.z. 10 minuten géén beet meer. Dus alleen cuppen met hennep en casters volstaat. Na aanvankelijk te hebben gevangen met 1 grote made blijkt de caster in de laatste uren veruit favoriet te zijn. Hoewel de vangst in die periode wel terug loopt blijft bij mij de vis tot het einde toe actief aanwezig, ofschoon sommige beten dan nauwelijks zichtbaar zijn. Op die manier met peuteren een visje vangen is een heerlijk tijdverdrijf. De vangst bestaat grotendeels uit (maat)voorn waarvan enkele hele forse, wat bliek en baars. Vandaag stopt mijn teller op 117 stuks.

________________________________________

Amstel (Uithoorn) / 21-11-12 / 6ºC - ZO3 - bewolkt

Rinus: vandaag een kopie van afgelopen zaterdag, gevist met de stok op 11m en feeder op ca. 25m. Bij elkaar 28 stuks, waarvan 5 platten met de feeder en 1 met de stok, voor het overige voorns en blieken. De aanbeten kwamen net als zaterdag zeer traag door, in enkele gevallen ging dit vlotter door met de ´geknipte´ made te vissen. Ook boilie en 2 piertjes leverden vandaag verrassend weer enkele platten op. Jammer genoeg zijn er twee tankers gepasseerd, waarvan de laatste veel bagger omhoog bracht, gelukkig was toen het einde van de visdag nabij!

________________________________________

Amstel (Uithoorn) / 17-11-12 / 4ºC - Z2 - bewolkt

Rinus: de dagen worden kouder dus zoeken we met meer zorg een viswater uit, vandaag gaan we naar de Amstel ten noorden van Uithoorn. Daar aangekomen blijkt het gras wit van de grondvorst dus een beetje huiverig voor de vangsten zijn we wel. Pakken de feeder uit op een afstand van ca. 25m, dit is op het brede stuk hier nog ruim voor het midden, naar schatting staat er zo’n 3m water. Op 11m gooi ik wel enkele balletjes om later (eventueel) met de stok aan de slag te gaan. De eerste beweging op de top bespeur ik na een half uur, nauwelijks te zien maar toch…. Na het binnen draaien zie ik een paar tot op de vezel uitgekauwde maden, er valt dus wat te loeren. Bij de volgende inworp prik ik slechts één made+pinkie op de haak en dit levert na enkele minuten de eerste vis (schepbliek) op. Gewoon doorgaan en na nog een bliek en een misser ga ik de combinatie caster+made uit proberen. Dit blijkt vanmorgen het meest succesvol te zijn, want het levert niet alleen na een kwartier de eerste brasem op maar in het verloop van de morgen nog eens 7 platten en platjes. Het 9e exemplaar vang ik met een boilie, binnen de minuut nadat ik dit aas had aangeboden. Daarna nooit meer een beet op de boilie, die in deze periode wel degelijk voor een verrassing kan zorgen. Twee kleine piertjes op de haak levert aan de feeder de enige voorn op. Met de vaste stok die ik later toch nog een uurtje inzet vang ik een 10-tal voorns en bliekjes. Bij elkaar vanmorgen 23 stuks, wat het aantal betreft spreekt dat wellicht niet tot de verbeelding maar qua gewicht zeker een tevreden gevoel, het kon slechter.

________________________________________

Oude Rijn (Zwamemrdam) / 14-11-12 / 9ºC - ZO3 - half bewolkt

Rinus: met 12 deelnemers vissen we een extra senioren wedstrijdje aan de Oude Rijn omgeving ijsbaan Zwammerdam, 8 man links en 4 man rechts van het brugje. Met een zwakke wind van links, acceptabele temperatuur en een lichte stroming naar rechts/Alphen moet het haast goed komen zou je denken. De praktijk is helaas anders, gezamenlijk wordt slechts 6,7kg vis in de schaal gelegd. Op kantnr 9 pak ik de vaste stok uit op 11m en na een paar balletjes voer zakt het pennetje (0,6gr) snel enkele keren weg met als resultaat een bliekje, baarsje en posje, van formaat postzegel dat wel. Als daarna blijkt dat het lang wachten is op de vierde beet weet je in feite al genoeg, het wordt moeizaam. Bij de pauze staat mijn teller op 11, één visje ervan is aan de maat. Bij de meeste gaat het niet veel beter, slechts de kopnummers die richting dorp zitten komen met een positiever geluid, tenminste als je '1 platte' en '3 platten verspeeld' daartoe mag rekenen. Na pauze en versnaperingen ga ik een langere periode met de feeder aan de slag, hetgeen resulteert in één aanbeet en een bliek van 20cm. Dit wordt het ook niet en dus terug naar de vaste stok. Blijven 'schrapen' levert uiteindelijk nog enkele bliekjes en een héél klein platje op. Bij elkaar 18 stuks en 1100gr, goed voor de derde prijs. Winnaar wordt Gert op plaatsnr 1 met één brasem aan de vaste stok van 1760gr. Wim wordt tweede op stek 2 met 1690gr bestaande uit mooie blieken en een platje. De vierde prijs gaat naar Frans op stek 10 met 570gr. De in de pauze gemelde 'brasem' van 500gr van Jan valt net buiten de prijzen. Helaas vallen er ook vier 'nullen' te noteren. Ijs en weder dienende vissen we over 4 weken weer.

________________________________________

Oude Rijn (Nieuwerbrug) / 11-11-12 / 9ºC - ZW3 - half bewolkt

Rinus: vandaag dag 3 van de Ring Gouda en op weg naar de loting zie ik dat het 6 graden warmer is dan vorige week op dit tijdstip, positief in alle opzichten!? Haal kantnr 28 in vak B uit de emmer net als vorige week, maar aan het water blijkt dit niet op dezelfde plaats te staan maar 70m naar links. Op zich geen man overboord natuurlijk maar hierdoor komen de eerste drie nummers van het vak wel bij het parkeerplaatsje te staan waar dikwijls (dus ook vandaag) goede zo niet de beste resultaten worden geboekt. Anderzijds zit ik nu op de plek waar Siem, die nu rechts van me vist, uithaalde in de eerste wedstrijd en met zijn info ga ik met hoge verwachtingen van start. Omdat de feeder toen zijn wapen was peil ik zorgvuldig mijn feederstek uit en deponeer daar om te beginnen een vijftal goed gevulde korven. Uiteraard zet ik ook de vaste stok in op 11m met twee topsets, één met dobber 0,7gr en de tweede met een gram. Met name de laatste zorgt in aantal verreweg voor de meeste vis (13 van de 14 stuks). Doordat de wind van links recht over het water komt en de forse stroming van rechts is een drift met de 1 grams dobber eenvoudig te maken. Op deze manier lukt het om in de eerste helft van de wedstrijd met één made of twee pinkies de nodige voorns en blieken te vangen, op dat moment qua resultaat niet slecht in mijn directe omgeving. Maar het oude verhaal komt weer om de hoek kijken, de toch al weinige beten nemen af en worden uiteindelijk gereduceerd tot nul. Tussendoor natuurlijk diverse malen de feeder geprobeerd, maar wat je ook op de haak steekt met deze hengel is er niets te beleven. En ja als de tijd gaat dringen moet je een 'noodgreep' toepassen, dus monteer ik het laatste half uur een onderlijn met hair waarop een knikker. Omdat mij was gevraagd na afloop te helpen met wegen ga ik alvast de topsets opruimen en - je voelt hem al komen - als de klok werkelijk op 13.57 uur staat zie ik voor het eerst vandaag wat gerommel aan de top. Laat onmiddellijk alles waar ik mee bezig ben vallen en richt alle aandacht op het topje dat na 10 seconden 5cm om gaat. Voor mij betekent dat automatisch 'aantikken'. Nog net vóór het eindsignaal ligt er een dikke platte in het net die samen met de overige visjes 2,2kg wegen. Daarmee wordt ik vandaag slechts vijfde maar het levert wel mijn derde pooltje op. Siem heeft een offday en komt met één platje en 0,7kg niet verder dan 10pt, maar heeft met 2 ééntjes nog alle zicht op de eindzege. Frans scoort op de staart (mijn stek van vorige week) met 3,1kg een drie. De overwinning gaat met 4,2kg naar Jaap op het kopnummer waarnaast Ed met 3,8kg tweede wordt op plaatsnr twee. Het A-vak wordt een prooi voor Jacco met 5,8kg en als je bedenkt dat hij op stek 7 midden in het parcours zit en beide buren niet verder komen dan een pond vis, is dat een puike prestatie. Kortom, over twee weken wordt het nog reuze spannend als het gaat om de eerste plaatsen, het kan voor een aantal deelnemers nog alle kanten op. Klik op de homepage voor uitslag en tussenstand.

________________________________________

Rijnhaven (Alphen) / 09-11-12 / 8ºC - Z3 - half bewolkt

Rinus: vandaag enkele uren aan de Rijnhaven gebivakkeerd op de kop van het dwarse stuk. Hoofdzakelijk gevist met de vaste stok op 9m waar ca. 3,5m water staat. Met een 1-grams dobber, onderlijn 0,8 en haakje 18 lukt het om net tegen de bodem de vis (voornamelijk voorn) aan de praat te krijgen en te houden tot het eind. Tussendoor wel enkele periodes van stilte gehad, maar die zijn waarschijnlijk te verklaren door de aanwezigheid van snoek. Na de vijfde voorn had ik er al zo'n doerak aan zitten, die werkelijk tot dicht onder de kant zijn prooi/mijn vis weigert los te laten maar dat uiteindelijk wel doet in het zicht van mijn schepnet. Veel voorn zoals gezegd, niet al te grof want op de 65 stuks slechts 7-8 keer het schepnet gebruikt. Eén grote made was vandaag het favoriete aas.

________________________________________

Oude Rijn (Bodegraven) / 07-11-12 / 10ºC - ZW3 - bewolkt

Rinus: de Oude Rijn in Bodegraven bij het plantsoentje was vandaag onze visstek, Rob links en ik rechts van het boompje. Omdat het vrij hard stroomt (richting Alphen) gaan we dicht onder de kant vissen. Rob begint op 5m en zit vrij snel in de vis, zelf start ik op 8m waar het heel lang duurt aleer ik de eerste vis vangt. Ook dichter onder de kant brengt geen verandering in het beetpatroon, dus besluit ik ook nog de feeder in te zetten net over de midden. Dit levert uiteindelijk wat vis(jes) op en brengt net als bij Rob een platte in het net. Het laatste uur probeer ik de beginstek weer eens en vang wonderwel daar nu wel vis. Het blijft natuurlijk altijd gissen naar het hoe en waarom, maar dat maakt vissen ook zo bijzonder. Rob eindigt op ruim 60 stuks, zelf kom ik slechts tot de helft, bij beide zitten er 3 platten bij.

________________________________________

Rijnhaven (Alphen) / 04-11-12 / 5ºC - Z3 - half bewolkt

Jan: vanwege het weer en de wind naar de haven van Alphen en daar gevist op het dode stuk bij de technische unie ongeveer halverwege op een mooie vlonder. Bij aankomst leefde het water volop, overal lag er vis te draaien meest klein maar waar klein zit is er ook groot. Om acht uur begonnen met voeren en vissen, na tien minuten de eerste beet wat een kleine voorn opleverde. Daarna werd het een tijdje stil maar ineens was daar een zeer voorzichtige beet die een mooie voorn van ongeveer 25 cm opleverde. De beten kwamen steeds sneller na elkaar en binnen no time zat ik aan de 15 vissen, allemaal rond de 20 cm. Na 1,5 uur werd er beneden de knop omgedraaid werd en na nog een enkele beet was het helemaal over. Licht bijvoeren, cuppen en schieten leverde niets meer op, ook niet een dunnere onderlijn en kleinere haak. Om 11.30u maar opgeruimd en nog even bij Koudekerk wezen kijken bij Jaap die daar zat te vissen. Daar was het ook niet veel beter, samen met zijn maat wisten zij ook alleen maar kleine voorn te vangen. Vroeg thuis dus, maar ik ga zeker een keer terug naar de Rijnhaven.

________________________________________

Oude Rijn (Nieuwerbrug) / 04-11-12

Rinus: vandaag de 2e wedstrijd v/d Ring Gouda en op weg naar de loting blijkt het 1 graad te zijn, dit geeft me een onbehaaglijk gevoel, de Oude Rijn bij Nieuwerbrug is immers zeer gevoelig voor temperatuurschommelingen! Haal nummer 28 uit de koker en dat blijkt twee nummers links van het sluisje te zijn in vak B, dus op zich niet ontevreden met de stek. Uitpakken maar, gelukkig valt de kou mee en is er nauwelijks wind. Twee topsets voor de vaste stok op 11m met dobbers 0,7 en 1 gram en twee feeders voor een stek op 25m (7m uit de overzijde) moeten het gaan doen. Bij de start om 9 uur gaan er zeven balletjes richting 11m en enkele goed gevulde korven naar de 25m. Ik start met de stok en ben van plan deze zo lang mogelijk te hanteren. Inmiddels is het sluisje open gezet en het water dat er uit komt zorgt voor een lichte stroom richting Alphen, waardoor de dobber enigszins naar links drijft. Al na vijf minuten zakt deze aan het eind van de drift tergend langzaam weg, is dat beet? Het levert in elk geval niets op. Enkele minuten later een identieke situatie maar nu is het wel raak, een platje van een ons of 5-6 kon de enkele made op haakje 18 niet weerstaan en is mijn deel. Binnen de 20 minuten heb ik in een vergelijkbare situatie ook nummer twee binnen. Daarna weer volledige stilte, bij iedereen trouwens in mijn buurt en hierin komt de eerste uren geen verandering. Het ´lange wachten´ is begonnen en de eerste 'wandelaars' zijn gesignaleerd. Met twee vissen in de knip zit ik voorlopig op rozen maar er komt concurrentie, twee nummers links vangt Jaap ook een platte en een voorntje, maar daar blijft het bij. Van Rob hoor ik via de mobiel dat de vangsten in vak A helemaal dramatisch zijn, hier en daar één baarsje of voorntje. Halverwege de 'strijd' pak ik voor de eerste keer de (lichte) feeder, prik een wormpje+made op haakje 16 en vis hiermee het komende uur. Halverwege deze periode trilt de top lichtjes en na nog eens goed kijken gaat deze toch zeker wel een centimeter om. Voorzichtig aantikken en ik voel waarachting weerstand, even later ligt er een winde van ca. 30cm in het net. Steeds meer 'wandelaars' dichten mij alvast de overwinning toe, goed bedoeld natuurlijk, maar om twee uur is de winnaar pas bekend! In zo'n slechte-vangst-situatie gebeuren soms de wonderlijkste zaken. Zo komt buurman en organisator John terug van een lange wandeling en ziet dat zijn hengel door linker buur Jaap uit het water wordt gehaald. Deze feeder dreef namelijk in het midden voortgetrokken door een forse winde! Mijn rechter buurtjes, links en rechts van het sluisje, geven er een uur voor tijd de brui aan, waardoor Adrie - ook visloos - nu helemaal alleen op de staart zit. Op de picknicktafel achter hem - inmiddels is het gaan regenen - overweegt hij wellicht om ook te vertrekken, maar dat kan niet, want als meerijder heb je geen keus en moet je wachten op de chauffeur. Maar het meest verrassende verhaal komt na afloop tijdens de weging. Een clubje deelnemers komt meelopen, dus kan het niet anders of er is toch vis gevangen. 3,1kg is tot nu toe hoog….., nou daar kom ik zeker niet aan is mijn ietwat teleurgestelde reactie. Door alle toespelingen ga je immers zelf een beetje in de overwinning geloven! Maar ik gun het de winnaar natuurlijk van harte, zeker als blijkt dat het Gert is. Deze inmiddels tot 'boilie-specialist' gebombardeerde HSW-er haalt zeer verrassend in het laatste kwartier op de knikker twee dikke platten van de overzijde. Ondanks of misschien wel dankzij zijn wandeling geldt toch ook hier dat de aanhouder wint, proficiat. In elk geval kom ik met 1,6kg en een tweetje nog aardig weg en sta nu op 4 punten. Met nog twee wedstrijden te gaan geeft dit zeker perspectief. Heb nog geen officiële uitslag gezien. De conclusie is tweeledig: 'ook al wordt er zeer weinig gevangen, er is altijd wat te schrijven' en 'de prijzen worden toch echt pas verdeeld na het eindsignaal'.

________________________________________

Amstel (Uithoorn) / 03-11-12 / 6ºC - ZO3 - bewolkt-regen

Rinus: gevist in de bocht net voor de Cindu, jammerlijk bleek later dat de wind schuin tegen stond en het daarna nog ging regenen, bij het inpakken was het dus een natte bende. Zelf ga ik met de feeder aan de slag en Rob vist met de korte stok op 5m. Hij vangt het eerste anderhalf uur een lekkere klus voorn, daarna houdt de beet op en gaat hij over op de feeder hetgeen uiteindelijk nog een aantal voorns in het net brengt, zodat hij op ruim 50 stuks eindigt. Met de feeder kom ik niet verder dan ca. 25 stuks, meest voorn maar ook twee platten. Niet helemaal ontevreden qua vangst, maar we hebben het wel eens beter getroffen.

________________________________________

Oude Rijn (Koudekerk) / 31-10-12 / 10ºC - ZW3 - bewolkt

Rinus: de laatste competitiewedstrijd van HSW in 2012 is een feit. Met 14 'senioren' gaan we deze 18e wedstrijd aan in de Oude Rijn bij Koudekerk/konijnenboer. Dit gedeelte ligt qua (weers)omstandigheden gunstig, bovendien is er geen scheepvaartverkeer wegens werkzaamheden brug. Dit laatste was echter een misrekening, want enkele keren per dag schijnt de brug wel open te gaan, dus troffen we het niet met de 7-8 lege en volle zandschuiten die daar gretig gebruik van maakten. Tel daar de minimale medewerking van de vis bij op en je hebt een qua vangst waardeloze morgen. Echter, de heerlijke versnaperingen in de pauze maakten dit voor een deel weer goed. Luts, Frans en Hennie dank hiervoor, ons bordje was meer dan rijkelijk gevuld. Uiteindelijk werd er ook nog gevangen, al gold dat niet voor iedereen. Met een gezamenlijke 17kg kom je uit op een gemiddelde van ruim een kilo p.p. en had je geen brasem dan kelderde dat gemiddelde aanzienlijk. Gewonnen werd er door Herman met 4 stuks en 3,6kg. Zelf kwam ik op nummer 8 niet verder dan twee platten op de feeder (pellet en boilie) en 2,4kg en dat was weer goed voor een drietje. Ik eindig in deze competitie op 28 punten (4 meer dan vorig) en 127 kilo (10 minder dan vorig jaar).

________________________________________

Heimanswetering (Alphen) / 28-10-12 / 4ºC - N3 - half bewolkt

Jan: het eerste weekeinde van deze winterperiode thuis en daarom in deze omgeving gevist. Om 06.15 uur opgestaan en vanwege de windrichting besloten om naar de Heimanswetering te gaan, op het fietspad tegenover de betonfabriek. Bij aankomst zat er al iemand van Alphen te vissen en die had al gauw een visje te pakken. Zelf alles klaar gezet, gevoerd en vissen, dobber 0,75 gram en onderlijntje 0,10mm, haak 14 en boven de grond begonnen. Het duurde een hele tijd voordat de eerste beetje zich aandiende met als resultaat een klein visje. Al met al kwam de beet er niet goed in, ook niet toen ik met 0,08 mm en haak 16 ging vissen. Eindresultaat was dan ook dat ik vanmorgen ongeveer 35 visjes gevangen had waarvan er maar een stuk of tien boven de 15 cm waren. Op de caster geen beet te krijgen, alleen de grote witte made of enkele pinkies op de haak werden wel gepakt. Volgens ingewijden is de wetering ook uitgebaggerd maar ik kon op deze plek niet merken dat hij dieper is geworden, als de wind nog eens uit de oosthoek komt ga ik het aan de andere kant achter de huizen proberen.

________________________________________

Oude Rijn (Bodegraven) / 27-10-12 / 5ºC - NO3 - zonnig

Rinus: deze zaterdag de 18e en laatste competitiewedstrijd van HSW, met 18 deelnemers ruim 22kg vis, zeer matig als je de redelijke vangsten aan kop en staart daar vanaf haalt. Vooraf was het aan de kop van het klassement zo dat de nummers 1 en 2 vast stonden, in het voor mij meest gunstige geval zou ik Ron tot op 1 punt kunnen benaderen en bij de nummers 3 en 4 maar ook bij 5 en 6 kon het nog alle kanten nog op. Na afloop bleek er in de tussenstand niets te zijn veranderd, al kwam Ton wèl tot op 1 punt van Frans en Hennie tot op 1 punt van Tinus. Lekker spannend dus dit laatste concours, dat gevist werd op het gedeelte bij de Meije rotonde, enkele weken terug nog goed voor prima vangsten, nu was het (zeker op het middenstuk) schrapen voor een visje, dikwijls nog van formaat postzegel. Zelf lootte ik nr 5 en wist met hard werken 30 visjes binnen boord te krijgen, hetgeen 880 gr en een 9e plaats opleverde, die vanwege een iets betere afvaller werd teruggebracht tot 7 punten. De wedstrijd werd overigens gewonnen door Gerard met een keurige 4,4kg. Voor mij dit jaar dus een tweede plaats in de zaterdag competitie achter Ron die, zou je kunnen zeggen, nieuw binnenkwam, zag en (met een hele goede serie) overwon, complimenten. In deze competitie werd in 18 wedstrijden op een paar gram na 600 kilo vis gevangen, door gemiddeld 17,6 deelnemers per wedstrijd, die daarin p.p. 1,9kg vingen.

________________________________________

Watergang (Boskoop) / 24-10-12 / 13ºC - NO3 - bewolkt

Rinus: vandaag de jaarlijkse gang naar de Grote Watergang, het prachtige particuliere water in Boskoop met een variabele visstand. De fles Jägermeister lag weer op de achterbank, niet om zelf in te nemen (alhoewel?), maar voor de tuinder op wiens kwekerij we vandaag te gast zijn. Bij aankomst dezelfde serene rust als die we de eerste keer aantroffen, hier en daar een dalende of vertrekkende watervogel op of van het bijna rimpelloze water. Wat ons direct opviel was dat er geen kringetje op het water te zien was, vorig jaar (n.b. nog drie weken later) was dat heel anders. We gaan ons installeren, Gert maakt twee feeders gereed en zelf hou ik het bij één feeder en de vaste stok op 5 en op 9m, de diepte varieert tussen de 1,75 en 2m. Na uitvoerig peilen besluit ik op ca. 25m de feederstek te maken en drop daar een 7-tal goed gevulde korven, monteer een lange onderlijn met 4 maden op de haak en werp voor de eerst keer in. Ga vervolgens de vaste stok in stelling brengen en maak twee voerplekjes, vorig jaar stond de feedertop op dit moment al krom! Geduld is een schone zaak zullen we maar zeggen, maar ook de eerste inworpen met de stok levert nauwelijks vis op. Heel, heel langzaam komt de beet toch op gang en afwisselend vissend op 5 en 9m komen de voorns, die later op de dag gelukkig een slag groter zijn dan de gebruikelijke standaard op deze plas van 12-13cm. Aan de feeder onveranderd nog altijd géén beweging op de top. Halverwege de morgen zie ik twee maal (de enige keren) een brasem keren ter hoogte van de Gert's voerstek en – toeval of niet – binnen het kwartier vangt hij twee mooie platten, helaas voor hem ook de laatste van deze dag. Later op de dag pakt ook hij de stok uit en vangt daarmee zijn visje. Zelf zie ik de feedertop eenmaal terugvallen, vis inmiddels met hair en boilie, maar dit levert geen vis op. Gelukkig hebben we voldoende werk op de vaste stok, waarmee ik de teller op 140 stuks breng, voornamelijk voorn (zo'n 35% aan de maat), een enkele bliek, een haker wellicht die ik nooit boven water krijg en een snoek, keurig gehaakt in de lip. Al met al toch een bevredigend resultaat, al valt niet te ontkennen dat we ook graag meer actie op de feeder hadden gehad. Het blijft nu eenmaal vissen en de rust en schoonheid van deze omgeving vergoedt in dit geval veel……….

________________________________________

Oude Rijn (Nieuwerbrug) / 21-10-12 / 12ºC - N3 - bewolkt

Rinus: de eerste wedstrijd van de Ring Gouda is een feit. 23 deelnemers, van de 27 die er inschreven, trokken op de parkeerplaats van 't Fort bij een fris windje uit het noorden (niet voorspeld) hun lootje en er werd gevist in twee vakken aan de Oude Rijn bij Nieuwerbrug. Iedereen weet onderhand wel waar hier de hotspots liggen en wil daar graag zitten, maar of deze stekken ook dit jaar 'vis geven' is natuurlijk de vraag. Heel veel viswedstrijden heb ik inmiddels op dit traject gevist en dikwijls met een schuin oog gekeken naar de - meestal goede - vangsten achter de vangrail (hotspot net buiten het dorp), als ik zelf weer eens op de hogere nummers op het tussenstuk had geloot. Nu trok ikzelf kantnummer 3 achter de vangrail en geflankeerd door Gert en Frans moet ik de verwachtingen dus waar gaan maken. Een poging daartoe werd aanvankelijk belemmerd door de vele blaadjes van de bomen die een groot veld vormden pal voor mijn snufferd en dat wilde maar niet wegdrijven. Eindelijk na vele malen wegscheppen kon ik vrij vissen, d.w.z. ingooien zonder een blaadje aan de haak. Had inmiddels wel zo'n 30 voorntjes en blieken (waarvan sommige scheppertjes) gevangen en waar anderen al 'aan de wandel waren' kon ik nog steeds zo af en toe een aanbeet verzilveren. Naarmate de tijd verstreek zag ik af en toe een belletje op mijn voer, het sein dat er toch grovere vis aanwezig is en gelukkig (kan ik achteraf zeggen) ben ik blijven vissen met de vaste stok en niet over gegaan op de feeder. Deze lag wel klaar om drie meter uit de overzijde te proberen een bonusvis te vangen. Dat lukte daar tot dusver niet maar naderhand wel met de vaste stok op 11m, want met drie piertjes op de haak en 20cm over de sleep ving ik het laatste uur nog twee platten en een halfwasje. Bij elkaar 45 vissen en 6kg, hetgeen goed was voor de tweede plaats in vak A. Ed op het staartnummer deed waar hij goed in is, namelijk met de korte stok vlak achter de onderwater nog zichtbare bladeren zijn visje vangen, van begin tot eind! Met bijna 8kg pakte hij een ééntje. De deelnemer op kop kwam niet verder dan 3kg en een drietje (?). In vak B ging de winst naar Siem die met de feeder op één van de middenplaatsen 15 kg brasem wist te vangen. De eerlijkheid gebied te zeggen, zoals hijzelf aangaf, dat hij gelukkig direct met de feeder is begonnen (binnen het half uur al drie platten) en niet met de vaste stok vanwege de harde wind. Was dit wel gebeurd dan zal zijn vangst er misschien veel anders hebben uitgezien. De op het staartnummer vissende Jacco pakte met ruim 6kg in zijn vak een tweetje. Van de HSW-ers scoorde verder Rob met 5,9kg een vier in vak B en Frans met een kleine 3kg een vijf (?) in vak A. Ben nog in afwachting van de definitieve uitslag.

________________________________________

Leidsche Vaart (Rijnsaterswoude) / 20-10-12 / 16ºC - ZW3 - bewolkt

Rinus: voor de verandering gaan we weer eens naar de Leidsche Vaart, die uitgebaggerd en wel bijna rimpelloos op ons ligt te wachten. Dit laatste veranderd in de loop van de morgen wel iets want de wind komt dan uit het ZW en loopt recht het water uit, overigens niet al te fors zodat we met gemak de vaste stok op 10m kunnen hanteren. Ik schat op deze afstand een diepte van ca. 1,75m en voor dit water is dat behoorlijk. Vis is er ook te vangen al vliegen ze er niet aan, het merendeel bestaat uit voorntjes en wat bliek rond de 10-12cm, een aantal daarvan zijn aan de maat of gaan daar (ruim) overheen. De rietkraag en het lelieveld in afbraak aan de overkant is dermate uitnodigend dat ik toch ook de feeder uitpak en in de loop van de morgen daar tegenaan een voerplek creëer. Deze geeft pas in de laatste anderhalf uur resultaat, met de combinatie pier/made of rode knikker haal ik nog zes platten van de overzijde. Bij elkaar kom ik uit op 47 vissen.

________________________________________

Nederrijn (Renkum) / 20-10-12

Jan: met de beste bedoelingen opgestaan om 6.30 uur omdat het goed weer zou worden, het is droog gebleven maar geen zonnetje gezien in het oosten van het land. Op de verzamelplaats aangekomen bleek dat de Rijn voor iedereen veelt te hard stroomde dus er werd gevist tussen de kribben en dat bleek geen slechte keus te zijn. Om 9.00uur begonnen met vissen zat op nr.4 tegen de krib, na drie korven leeg getrokken te hebben op 50 meter uit de kant tegen de volle stroom aan gaan vissen op de oude manier met een onderlijn van 14/00 en een haak 10 heb ik het eerste uur geen beet gezien. Mijn buurman had in die tijd al een mooie brasem en mijn vismaat al een mooie voorn. Ben toen gaan zoeken op de afstand waarop zij zaten te vissen en dat was toch zeker 10m korter dan ik. Na enige tijd eindelijk beweging en ja hoor GRONDEL en gelijk er achteraan weer één. Hierna volgde een mooie beet die een dikke voorn opleverde, er waren toen al twee uren voorbij. Na die voorn volgde er nog één en een heleboel speldenprikjes waarop niet aangeslagen kon worden. Naast mij ving hij zijn derde brasem en mijn maat zat ook constant kleine vis te vangen. Wat ik bijna nooit doe deed ik nu wel, piertje erop en ja hoor bij de eerste inworp een goede beet en een grote vis die er af ging tegen de rand die er onderwater ligt. Een paar dendro's geknipt en een groot stuk aan de haak met twee casters erbij, het duurde wel even maar ik wist uiteindelijk zes mooie brasems te landen en nog drie aan deze rand te verliezen, alles bij elkaar bracht dit 9850gr vis in het net, wat weer goed was voor een eerste plek. Nr.2 mijn buurman kwam aan 4500gr en mijn vismaat en concurrent had 4000gr vis. Nu deze 12 wedstrijden durende competitie (met 3 afvallers) afgelopen is, heb ik het laatste jaar dat we in Renkum vissen deze reeks gewonnen met 10 punten, 8x een eerste en eenmaal een tweede plaats. Als alles volgens plan verloopt gaan we volgend jaar samen met de visvereniging uit Oosterse vissen om de concurrentie te vergroten, uiteindelijk is een competitie met 4 mensen geen echte strijd.

________________________________________

Karperen / 18-10-12 / 17ºC - Z3 - bewolkt/regen

Rinus: 'opa, kunnen we in de herfstvakantie eens een keer op karper gaan vissen?' Tuurlijk jongen, we gaan het beleven, al heeft opa geen specifieke karperspullen. 'Jij weet vast wel een goed plekkie te vinden, hè?'. Juist dit heeft me enige hoofdbrekens gekost, want waar ga je op een regenachtige dag als vandaag naar toe. Maar vooral ook, waar denk je een kans van slagen te hebben, je wilt zo'n knul immers niet teleurstellen!? Vandaag is de grote dag en enthousiast als altijd geeft Rens aan ook nog zijn snoekhengel en vaste hengel te hebben meegenomen. Opa is eruit, we gaan naar de Bleiswijkse Zoom. Hier kan hij op de feedermanier met wat geluk misschien een karper vangen en gelijktijdig ook proeven aan de feedervisserij op brasem. Aangekomen bij de Zoom is het hek op slot, dus vanwege de gesteldheid van het terrein geen auto's op het gras. Dan maar een paar keer heen en weer lopen. Om elf staan de hengelspullen paraat en we discussiëren wat over hoe ver wil je vissen, kan je die afstand halen, eerst maar eens even oefenen, waar wil je mee vissen en vooral hoe leg je de hengel op de steun!? Afijn, twee uur later als dit onder de knie is en enkele koeken, een mars en limonade verder is er nog geen enkel resultaat geboekt. Het ongeduld sluipt binnen en om één uur valt er niet aan te ontkomen, we gaan verkassen! De enige in mijn gedachte opkomende stek op de terugroute om op 'onze' manier nog een visje te vangen is de Oude Rijn bij Koudekerk. Gelukkig, hij is het er mee eens en binnen het half uur verlaten we onze tot een baggerveld omgeploegde stek aan de Zoom op weg richting Rijn. Om twee uur zijn we gearriveerd en om half drie vissen we weer, we spreken af tot half vijf. Maar ook hier wil het jammer genoeg niet vlotten, zijn vastberadenheid ten spijt. Want opgeven doet hij niet snel getuige het besluit om na een uur ook nog even de vaste hengel uit te pakken, je weet maar nooit hè? 'Opa, zou deze pier het doen?' Vast wel jongen en of de duvel er mee speelt, de eerstvolgende inzet met de feeder levert de eerste vis van vandaag op, een baars. Als er bij mij aan het eind van de middag ook nog leven in de brouwerij komt, dit levert een 10-tal scheppertjes op, vraag ik hem om assistentie. Als een volleerd feederaar neemt hij plaats op mijn kanis en verzilvert de eerstvolgende aanbeet. Een betere stimulans om door te gaan in de visserij is er naar mijn menig niet, twijfel hierover bestaat er overigens (nog) niet. Ondanks het wat mindere weer hebben we een weliswaar karperloze maar toch fijne visdag gehad, en dan te bedenken dat de snoekhengel niet eens is uitgepakt….!

________________________________________

Oude Rijn (Koudekerk) / 17-10-12 / 16ºC - Z4 - bewolkt/regen

Rinus: met 13 senioren naar de Oude Rijn op het traject Koudekerk/Alphen aan de Alphense kant voor de 17e wedstrijd, gezamenlijk 29 kilo vis, niet goed en niet super slecht. Omdat er vanwege werkzaamheden ter plaatse aan de brug geen scheepvaart is, kan er met zorg een voerplek worden opgebouwd. In die wetenschap pak ik de stok en ga op 11m lekker aan de slag in de hoop de vis op gang te krijgen. Helaas bleek dit (bij mij althans) ijdele hoop want na twee uur vissen stonden er twee baarsjes op de teller. Gelukkig ook de feeder ingezet op 7m uit de overzijde en deze bracht uiteindelijk nog enig gewicht in de schaal, met 1,2kg kwam ik uit op een 9e plaats. Had echter nog een 4-tje staan als afschrijver, waarmee de schade beperkt bleef. Kom daarmee uit op 25 punten en ben onbereikbaar voor de concurrentie, hetgeen betekent dat titel nummer 39 bij HSW binnen is.

________________________________________

Petteplas (Waddinxveen) / 15-10-12 / 12ºC - ZW3 - half bewolkt

Rinus: vanmiddag een paar uur naar de Petteplas, dit keer aan de Kerkweg zijde waar meer water staat dan aan de overzijde, naar schatting zo'n 1,25m op 9m. Op deze afstand 3-4 handjes gevoerd en de plek onderhouden met casters en hennep, verder hoofdzakelijk met casters gevist. Vanaf de start al vrij vlot een serie voorns binnen gehaald waarvan sommige rond de 20cm. Wat me vorige keer ook al opviel, ze zijn zo weer verdwenen en dan kan je gooien wat je wil……. 10 minuten later bijten ze gewoon weer, al ging het vandaag (heel) erg traag. Om vijf uur stond de teller op 55 voorns waarvan de helft aan de maat en 1 bliek, het kon slechter.

________________________________________

Weekje Oude Rijn (Zwammerdam) / 13-10-12 / 13ºC - Z3 - bewolkt/regen

Rinus:

Woensdag: om de 5e en laatste gezamenlijke wedstrijd met HZM goed beslagen ten ijs te komen duiken we afgelopen woensdag neer omgeving rotonde de Meije waar deze wedstrijd zal worden gevist, tenminste als het aantal deelnemers dat toelaat!? De feeder blijkt vandaag geen uitgesproken succes, Rob en Martin vissen er o.a. mee, dat is ook hetgeen ik voor ogen had want in deze periode van het jaar is de vaste stok hier dikwijls succesvoller. Er zijn natuurlijk wel enkele hotspots waar je de feeder zeker uit de foudraal moet halen, vandaag zitten we daar niet. Ik pak de stok uit op 11 en 5m, één voorstuk met een lijn 10/00 rechtdoor met dobber 1gr en haak 14, de ander met dobber 0,7gr, onderlijn 08/00 en haakje 18. Vanaf het begin wordt vis gevangen al is zeker niet iedere inzet raak en frappant ook dat onder de kant het ritme er niet in wil komen. 90% vang ik op 11m en - ook bijzonder - bijna alles met de zwaardere lijn en 1 of 2 casters en/of maden op de haak, het schepnet is niet gebruikt. Met ruim 150 stuks en een geschat gewicht van ca. 7kg niettemin een lekkere morgen gehad.

Zaterdag: hoe anders kan het lopen, want er blijken zich 28 deelnemers te hebben aangemeld voor de laatste gezamenlijke wedstrijd van HSW en HZM. Als commissie besluiten we dan ook het parcours te verleggen naar de andere kant van Zwammerdam bij de ijsbaan. Hier zetten we 2 vakken van 14 uit en om 07.15u heeft iedereen de weg hier naar toe gevonden en kunnen we loten. De hotspots zijn natuurlijk gewild, vooraan bij de ijsbaan, bij het brugje, tegenover de bruine woonark, noem maar op. Mijn plek is nr 17 halverwege het parcours in vak B. Om 08.15u gaat de toeter en kan de strijd beginnen. Buurman Jaap vangt binnen drie kwartier vier mooie vissen (later komen daar helaas voor hem alleen wat kleintjes bij), hetgeen een lichte twijfel brengt in mijn gekozen strategie. Ik wilde namelijk de eerste twee uur met de 6m stok net achter de rottende bladeren een visje vangen en de beet op gang brengen, om daarna eventueel de stevig aangevoerde feederstek uit te testen. Aangezien het eerste maar ten dele lukt pak ik eerder dan gedacht de feeder, maar kom niet verder dan enkele blieken. Dan maar weer een tijdje onder de kant hetgeen naast wat voorntjes ook een bliek en twee baarzen (scheppers) oplevert. Het blijft dus sprokkelen maar haal naar mijn idee toch wat gewicht binnen. Hiermee hoop ik de concurrentie, Herman op 1 punt (zit op staart) en Ron op 2 punten (zit bij brugje), voor te blijven. De tweede helft van de strijd vis ik nadrukkelijker met de feeder en weet uiteindelijk nog twee minuscule beetjes op twee kleine piertjes te verzilveren en daarmee twee platjes binnen te halen. Bij elkaar kom ik uit op 4,8kg hetgeen een drietje oplevert, Tinus wordt tweede met 5,4kg en Adriaan wint de (algehele) pot met 8kg. Hij vangt 5 platten aan de knikker aan rechterzijde bruine woonark. In totaal wordt er 64 kilo gevangen, een redelijke vangst. Herman komt niet echt 'los' en moet bovendien lijdzaam toezien dat een uur voor tijd een lege zandhaas op zijn stek gaat keren. Ron komt met 3,4kg in vak A ook uit op een drietje waardoor de onderlinge afstand tussen ons 2 punten blijft. De winst in de gezamenlijke competitie gaat dit jaar dus met 7 punten mijn richting op.

________________________________________

Gouwekanaal (Waddinxveen) / 06-10-12 / 14ºC - N4 - regen

Rinus: voor de HSW competitie werd met 12 man de 16e wedstrijd gevist, hetgeen tevens de herfstdagwedstrijd was. Voor dit laatste kon gezien wind en regen geen betere dag worden uitgekozen. Bovendien maakte de harde stroming later in de morgen het vissen er ook niet makkelijk op, daar kwam nog bij dat de vis verrekte om mee te werken want er werd heel weinig gevangen. Naast enkele voorns werden in totaal vier brasems met de feeder binnen gehaald en was je één van de gelukkigen dan zat je bij de top 3. Daarvan ving Rob twee platten en trok met 2,7kg de winst naar zich toe. Met een exemplaar van 52cm verzekerde hij zich tevens van de herfstdagbeker voor de grootste vis. Ron wist met 1kg een drietje te scoren en neemt daarmee verder afstand van de concurrentie. Reken mezelf tot deze categorie door de 6 punten die ik binnen haalde wegens afwezigheid, het is mijn beste afvaller. Woensdag 3 oktober werd de 16e ouderenwedstrijd gevist in de Amsteldrecht, de vangst was over het algemeen zeer matig, 10 deelnemers vingen 16kg. Rob ging er ook hier met de winst vandoor, met 6,2kg bleef hij Herman die 6,1kg scoorde een haarlengte voor. Mijn afwezigheid ook bij deze wedstrijd had minder consequenties, sterker nog ik liep zelfs een puntje uit op nummer twee Frans waardoor het gat met hem (nu 10 punten) niet meer te dichten is.

________________________________________

Nederrijn (Renkum) / 06-10-12 / 14ºC - N4 - regen

Jan: 6 Oktober, de een na laatste wedstrijd van dit seizoen. Nog maar weinig keren hebben wij zoveel regen op ons dak gehad als deze morgen, constant regen van 8 uur tot 11.30 uur en daarna toch nog genoeg tijd om alles weer droog te krijgen. Zoals gewoonlijk om 9 uur begonnen met vissen en vanaf de eerste inworp met aas aan de haak beet en vangen alleen was het voor mij ongewoon ik ving 4 grondels achter elkaar. Hierna ging het beter en de ene na de andere voorn kon ik in mijn leefnet gooien, met andere woorden mijn uitstapje van vorige week gaf toch zijn vruchten af en met een eind gewicht van bijna 7 kilo was ik eerste en was mijn concurrent ruim 4 kilo voor hij werd 4de. Met nog een wedstrijd te gaan, volgende week, ga ik het toch nog eens met de vaste stok proberen als het niet te hard stroomt. Vorige keer heeft er een van ons dit ook geprobeerd maar die ving alleen maar grondels en het lijkt me leuk om dit ook te proberen maar dan proberen voorns te vangen. Ik hoop dat het gaat lukken want het ritme van inhalen gaat sneller met een vaste hengel als met een feeder dus de kans op meer gewicht wat betreft de voorns is dan goed mogelijk.

Op zondag 30 september ben ik weer in de Rijn gaan vissen op dezelfde plaats waar we de wedstrijden vissen. Na een slap begin kwam de vis na een uur pas lekker op gang wel weer hoofdzakelijk voorn waaronder weer mooie exemplaren een paar windes en zowaar twee brasems, bij elkaar ongeveer 7 á 8 kilo. Zoals in het onderstaande bericht heb ik zitten vissen zoals mijn vismaat vorige week gevist had, haak 10 lijn 14/00mm en inderdaad, ingooien en tijdens het zinken van de onderlijn wist de vis al toe te happen, alleen heb je dan wel vaak een misser. Na 3 1/2 uur vissen was het voer op en moest ik opruimen, alles bij elkaar had ik 51 vissen en toch weer wat wijzer geworden voor de volgende wedstrijd volgende week zaterdag.

22 september Zoals het al het hele jaar is werd er weer bijna geen brasem gevangen, tijdens de hele morgen met vijf mensen gevist en maar drie brasempjes gevangen. Bij mijn buurman was de voorn wel goed los hij wist in 4 uur tijd bijna 8 kilo van deze mooie vissen te vangen en dan kan je toch wel spreken dat je flink bezig bent geweest. Gevist heeft hij met korfjes van 30/40 gram en een afstand van ongeveer 30 meter, onderlijn 14/00mm met een haak 10, ikzelf met een haak 12 of 14 en 12/00mm onderlijn en een afstand van 40 meter. Na de wedstrijd wist mijn buurman mij te vertellen dat hij 3 casters en twee grote maden op de haak had en dit werd met groot genoegen genomen, hierin lag bij mij de fout ik probeerde met minder aas en een kleinere haak de vissen sneller aan het lijf te komen. Mijn tweede plaats met ruim 4 kilo viel dan toch wat tegen. Met nog twee te gaan komt bij ons ook weer een eind aan de competitie en ik geloof dat het toch nog redelijk spannend is wie er bij ons eerste wordt.

________________________________________

Oude Rijn (Bodegraven) / 29-09-12 / 16ºC - W5 - half bewolkt

Erik: aan de vooravond van 2 dagen naar 't Mun, hierbij nog een verslagje van de laatste competitiewedstrijd in de Oude Rijn te Bodegraven dorp. Zelf zat ik op nr. 4 en vanaf de nieuwe brug gezien (richting begin fietspad) was dit het mindere stuk. Het eerste uur was het nog goed vangen maar na ruim een uur kwam de klad erin en de laatste 2 1/2 uur was er geen visje meer te vangen (ook niet meer bij de vissers om mij heen). Ik kwam uit op iets minder dan 2 kg. Anders ging het op de hogere nummers (voorbij het hek en dan richting begin fietspad) waar iedereen vrolijk doorging met vangen. Frans Buurman won het daar met ruim 5 kg. en iedereen zat daar tussen de 3 en 5 kg. Heel vreemd dat het aasgedrag van de vis zo kan verschillen per stuk. Gelukkig maakte het voor mij niet meer veel uit, want ik kon niet meer bijgehaald worden en met 39 punten ben ik kampioen geworden met John van Uunen op een goede 2de plaats. In het B-korps heeft Ron Hofland het goed gedaan met een 1ste plaats.

________________________________________

Markervaart (Purmerend) / 26-09-12 / 18ºC - ZO4 - bewolkt

Sander: na meerdere verhalen te hebben gehoord van John over geweldige vangsten aan de Markervaart, had ik gevraagd om eens samen te gaan. John was zeer enthousiast en zodra ik een datum had zouden we gaan. Nou die datum was vandaag. De dag ervoor gingen de smsjes al heen en weer, al aan het voorbereiden en voorvoeren en meer van dit soort gein. We hadden afgesproken om 06.30 bij de Shell langs de A4. Ik kwam om 06.15 uur daar en John was er al, zo vroeg met een smile van oor tot oor, we hadden er echt zin in! Aangekomen bij de visstek schokken we een beetje van de wind, deze stond dwars over de vaart met een kracht 4 a 5 waar we een 3 achter ons verwacht hadden. Maar goed toch maar met één feeder richting de 55 a 60 meter en een feeder op zo’n 20 meter. De verre ging ik actief mee vissen met natuurlijk aas en de korte lag er als extra bij met het welbekende boilie/pellet zelfhaak systeem. Over de korte afstand kan ik kort zijn, hier ving ik in 8 uurtjes tijd 4 platte en John volgens mij 8. De verre afstand gaf direct leven, de aller eerste inzet gaf bij ons beide voorn en ook de tweede derde en vierde inzet gaven voorn. Na een minuut of 20 ving John z'n eerste platte al terwijl ik nog steeds voorn ving. John ging op een mooi tempo door met platjes vangen terwijl ik pas na een uur mijn eerste platte pakte. Hierna was de vis los en gaf bijna elke inzet wel leven en met regelmaat werd er een platte gehaakt, dan weer 3 of 4 op rij en dan weer met een tussenpoos maar het leven bleef. Soms moesten we de gehaakte vis met grote vaart binnen halen vanwege de beroepsvaart, en ik heb John meerdere malen met twee hengels in z'n handen zien zitten omdat ze beide krom stonden. Ik denk dat we wel 20 keer tegen elkaar gezegd hebben wat een geweldige visdag het was. Daarnaast Had John voor de lunch gezorgd en had hij een heerlijk soepje gemaakt, wat de dag helemaal compleet maakte. Uiteindelijk Had John 50 kg rond met 46 brasems en 5 voorntjes en had ik zelf 38,5 kg met 36 brasems en 11 voorns, een heerlijke visdag.

________________________________________

Ervaringen j.l. weekend / 25-09-12 / 18ºC - ZW5 - half bewolkt

Erik: we hebben in de Haarlemmermeerringvaart te Aalsmeerderbrug gevist. Zelf lootte ik nr. 6 en koos voor de vaste stok op 10 mtr. + een feedertje enkele meters uit de overkant. De feeder heeft geen teken van leven gegeven. Met de vaste hengel begon ik na een aarzelend begin toch wat maatvoorns te vangen + een bonusplatje. Toen de stroom minder werd en de zon wat hoger kwam was het geheel gedaan met de vangst. Met een kanthengeltje heb ik nog enkele mooie baarzen gevangen, die me nog wat belangrijk bonusgewicht gaven. Met ruim 2.700 gram viste ik een vijfje. Tegen onze voorzitter René van Veen was geen kruid gewassen op kantnr. 21. Hij ving 9 ½ kg en was de enige die vanaf het begin tot het einde rustig doorving. Met 6 platten en de nodige mooie voorns was hij iedereen ver voor. As zaterdag sluiten we ons seizoen af in de Oude Rijn te Bodegraven.

Zondagmiddag ben ik nog enkele uurtjes bij Nieuwerbrug geweest (tegenover aann.bedrijf Boer), waar ik rond de 60 stuks uitkwam met de vaste hengel. Er zat klein spul tussen, maar ook de nodige mooiere maatvissen, met zelfs een mooie winde erbij. Met ruim 4 kg. was het even leuk toeven aan de Oude Rijn. Jari belaagde de snoek en verspeelde er eentje en ving nog 6 baarzen met kunstaas.

________________________________________

Petteplas op diepte??? / 24-09-12 / 20ºC - ZO5 - bewolkt

Rinus: voor het eerst na de baggerwerkzaamheden drie uurtjes doorgebracht aan de plaatselijke Petteplas. Die werkzaamheden hebben afgelopen herfst en winter plaatsgevonden, op 05-12-11 schrijf ik daar een kort artikeltje over met de volgende koptekst Petteplas straks 2 meter diep!? Met enige verwachtingen ga ik naar dezelfde vlonder aan de zuidzijde waar ik afgelopen najaar ook enkele keren heb gevist. Pak de 11m stok uit met daaraan een licht tuigje en schuif de dobber van 0,6 gram om te beginnen op een diepte van ruim 1,5m, die berichten over twee meter hebben bij mij altijd vraagtekens opgeroepen! Toch ben ik zeer verbaasd als de pen ruim boven water blijft staan, terugschuiven dus. Uiteindelijk kom ik uit op een diepte van 1,10m………, exact dezelfde diepte als najaar 2011, sla mijn rapportjes er maar op na. Voordat ik dit (ietwat) negatieve bericht op mijn site plaats peil ik voor de zekerheid ook op de vlonder rechts naast me, maar daar lijkt zelfs nòg minder water te staan! Ik weet uiteraard (nog) niet of de oeverzone aan de Kerkweg zijde dieper is uitgebaggerd en ook het midden van de plas heb ik nog niet bevist. Toch rijst bij mij voorzichtig de vraag of het (bagger)project wel als geslaagd mag worden beschouwd? Wie meer details weet mag het zeggen. Ik drop een 3-4 handjes voer met pinkies, wat hennep en casters op de 11m lijn en ga van start. Het duurt voor de hier bekende omstandigheden lang eer de dobber onder water verdwijnt, een visje maat postzegel heeft de combinatie made-pinkie gepakt. Maar van lieverlee komt de beet op gang al is niet iedere inzet raak en uitkijken bij iedere misslag want het lichte tuig zit zo op een dot. Net als vorig jaar vallen er weer de bekende stille periodes waarin je bij kan schieten wat je wil, het helpt gewoon niet. Na een uur loopt het pennetje tergend langzaam weg, dit keer geen voorn(tje) van 13cm maar een ‘echte platte’ van 50cm. In de volgende twee uur komt deze situatie nog drie keer voor, al zijn deze brasems wel kleiner van stuk. Naast deze vier platten vang ik een 60 stuks meest voorns van 12-14cm hetgeen vergeleken met de vorige keren niet overdreven veel is. Feit is wel dat er nog steeds leuk te vangen is op deze plas die misschien ooit nog eens 2 meter diep wordt!!??

________________________________________

Eerste snoek Rens / 23-09-12 / 15ºC - ZO3 - half bewolkt

Rinus: ofschoon het tijdperk van voorntjes en bliekjes vangen met een stokje van 4m nog niet over is, opa's advies om eerst dit onder de knie te krijgen is zeker niet in de wind geslagen, komt er bij mijn kleinzoons toch een lichte voorkeur bovendrijven voor spannender zaken: vissen op karper en snoek. Met name de laatste soort heeft bij Rens, de jongste van het stel, momenteel veel interesse gewekt, boeken werden uit de bibliotheek gehaald en op school heeft hij er al een spreekbeurt aan gewijd. Van de 'grote jongens' aan de waterkant heeft hij precies gehoord hoe een en ander in zijn werk gaat, dus werden de benodigde roofvisattributen opgezocht of aangeschaft. Op naar de waterkant - de wateren in Moordrecht geven voorlopig voldoende mogelijkheden - en de opgedane kennis in de praktijk brengen. Natuurlijk is het de eerste paar keer 'even aftasten' en een beetje ervaring opdoen. Maar zondag was het toch zover, de eerste snoek beet toe en papa moest dit natuurlijk op beeld vastleggen. Weliswaar is het nog geen exemplaar waarbij direct gevaar voor de vingers bestaat, maar dat kan snel veranderen!

________________________________________

Amsteldrecht (Nieuwveen) / 22-09-12 / 15ºC - NW3 - bewolkt/regen

Rinus:vandaag de 15e competitiewedstrijd van HSW in de Amsteldrecht, 'de commissie' besluit vooraan een paar honderd meter achter de sluis te blijven. Met 14 deelnemers heeft iedereen hier wel een hoekje, gaatje of lelieveld aan de overzijde voor de feeder en is de begroeiing aan de eigen kant grotendeels verdwenen hetgeen vissen met de stok weer veraangenaamd. We vangen gezamenlijk ruim 57 kilo en ondanks de bijna onvermijdelijke 'uitschieters' (waar niet tegenwoordig?) is dit toch een gemiddeld redelijke vangst. De vaste stok moet het toch weer afleggen tegen de feeder, waarmee wellicht niet de meeste vis maar wel de grootste worden gevangen. Zelf vang ik een platte van 57,8cm hetgeen tot nu toe de grootste blijkt te zijn in deze competitie. Ron pakt vanmorgen aardig uit met 12,5kg, weliswaar vissend tegen een mooi lelieveld haalt hij met de feeder een mooi net platten+zeelt binnen, deelt daarmee weer een tik uit aan de concurrentie en ligt redelijk op koers voor een eerste titel binnen zijn nieuwe vereniging. Houd zelf de schade beperkt met 8,9kg en een tweede plaats maar kan niet voorkomen dat de achterstand verder oploopt. Besluit mijn feederstek op te bouwen aan de overzijde tussen een bootje en een steigertje en haal daar vier kapitale vissen vandaan, drie platten en een zeelt (maïs en pellet). De rest, een 20-tal kleine(re) vissen vang ik met de feeder op 3/4 en met de korte stok. Gert maakt zijn inmiddels gegroeide reputatie als 'boilievisser' (bijna) weer waar en eindigt met 8kg als derde. Opvallend is verder weer de aanwezigheid en vangst van enkele zeelten of het verspelen ervan.

________________________________________

Oude Rijn (Alphen) / 19-09-12 / 19ºC - W4 - half bewolkt

Rinus: vandaag duiken we (vanwege het weer) andermaal neer op het gedeelte Oude Rijn bij Alphen tussen ‘witte hek’ en 'oude kantoorpand'. Met z’n tienen vangen we 42kg, op zich een aardig gemiddelde, maar dat beeld verandert als je hoort dat de kantnummers 1 en 2 (ook de nummers 2 en 1 in de uitslag) daarvan samen al ruim 25kg opslokken. Gert, de man in vorm, vist een 30m rechts van het hek met de feeder aan de overzijde een slordige 18kg bij elkaar. Daarbij zitten naast dikke platten ook een zeelt en een heuse spiegelkarper van 6kg. Hij hoeft echt niet naar ’t Mun in Appeltern want hij vangt ze gewoon in de Rijn, het geeft overigens weer eens de veelzijdigheid van de hier te vangen vissoorten aan! Bovendien blijkt het gebruik van boilies en pellets in deze periode vooralsnog geen negatieve invloed te hebben, benieuwd of dat effect richting winter ook zichtbaar blijft. Zelf kom ik op nr 5 te zitten en breng de gebruikelijke hengels in stelling, de feeder om de zone aan de overzijde te belagen en de korte stok op 6m om net achter de (afstervende) bladen een visje te vangen. Met de stok vang ik 2kg aan voorn en wordt daarmee zesde. De feeder levert zegge en schrijve 2 aanbeten op, hetgeen resulteert in één bliek en één platte die zich in het midden muurvast zwemt aan een opstakel, met lijnbreuk als gevolg. Aan de andere kant op de staart moet Martin alles uit de kast halen om met de stok en 3,8kg vierde te worden.

________________________________________

Een weekje Haarlemmer Ringvaart / 16-09-12 / 20ºC - ZW3 - half bewolkt

Rinus: woensdag: met het oog op a.s. weekend waarin de Ringvaart 2x op ons/mijn programma staat, zijn we neergestreken op traject 18 het parcours tussen palingboer Eveleens en Rijsenhout. De Ringvaart is een grillig water en velen zijn van mening dat traject 18 een 'dood stuk' is, er zou geen of heel weinig vis worden gevangen en dan zelfs nog bij vlagen. Bij aankomst zien we kringetjes op het water en - we moeten ons vergissen - maar er draait op 3/4 ook een brasem aan de oppervlakte. Zelfs het water heeft niet dat doorschijnende en lijkt geenszins op het spreekwoordelijke aquarium waar we allen van gruwen. Allemaal factoren dus die in ons voordeel werken, dus gaan we met enige verwachtingen onze spullen klaarzetten. Maar eerst nog een puntje van discussie, waar gaan we zitten? Nemen we een in onze ogen goede stek of gaan we op een strategisch mindere plek zitten? We kiezen voor de eerste optie, natuurlijk willen we wat vangen, overigens als je hier veel vangt zal er op mindere plekken toch beslist ook wat te verschalken zijn!? Het wordt een harde wind uit het westen vandaar dat we uitsluitend de feeder uitpakken. Zelf maak ik een voerplek tegen de overzijde en één in het midden, Rob vist een aantal meters uit de andere oever. Binnen het half uur worden de eerste platten gevangen en in principe is er vis aanwezig gedurende de hele morgen met uitzondering van een paar periodes van een klein uur. Hierin beweegt de top geen millimeter, wat je ook aan de haak doet. Opeens zijn ze er weer en volgen aanbeten die niet te missen zijn, maar soms ook zo zeikerig dat je lang twijfelt om aan te tikken. Met zowel maden, pieren, mais als boilies worden brasems gevangen, gezamenlijk een stuk of 20. De stek in de midden geeft alleen wat bliek, een maatvoorn en enkele baarzen. Er passeren een vijftal (lege) vrachtboten die de vaargeul wat onrustig maken, dit kan een reden zijn van mindere activiteit in die strook. In de oeverzone aan de overzijde daarentegen maakt het kennelijk niet uit, want kort na het passeren van zo´n boot is het soms al bingo. Vandaag laat de Ringvaart zich van haar goede zijde zien, wat het weekend brengt zullen we dan wel weer zien.

Zaterdag: voor de 14e comp.wedstrijd met HSW en de 4e gezamenlijke met HZM gaan we dus naar het eerder genoemde traject 18. Met 26 deelnemers benutten we nagenoeg het hele stuk, iedereen zit dus op een stek met voldoende tussenruimte. Gelet op de vangsten van afgelopen woensdag is het de prangende vraag 'wie komt er op de beste stekken terecht'? Maar zo werkt het niet in de Ringvaart, op 'mijn stekkie' van woensdag wordt helemaal niets gevangen en op Rob z'n plek wordt één platte gevangen. De winst komt nu van de andere kant waar Gert op nr 22 acht dikke platten vangt en daarmee de winst veilig en zijn vangstgewicht op 13kg stelt. John op staartnr 26 vangt er ook een paar en komt op ruim 7kg uit. Bij elkaar wordt er 42kg gevangen hetgeen een magere gemiddelde vangst per deelnemer betekent. Er vallen acht 'nullen' en ik heb de twijfelachtige eer daarbij te horen! Ik kom op nummer 9 te zitten tegenover de paaltjesbeschoeiing en maak een voerstek voor de feeder 2m daar vanaf en ééntje op 10m uit de overkant. Om een lang verhaal kort te maken, alles uit de kast gehaald en uitgezonderd bij de eerste inworp, waarbij ik een licht trillinkje op de top zag, geen enkele aanbeet gehad. Het blijft een bijzonder water en dat weten we. De consequentie door deze situatie is overigens wel dat ik bij HSW de koppositie moest overdragen aan Ron (proficiat voor hem), maar bij de gezamenlijke competitie nog net te handhaven is.

Zondag: voor de derde keer binnen een week ga ik, samen met Daan, naar de Ringvaart voor de grote koppelwedstrijd van de Vrije Visser. De 160 koppels zijn weer verdeeld in vier vakken over de diverse trajecten en wij komen te zitten in vak D op nr 138, dit blijkt te staan aan de Vijfhuizerdijk in Nieuwebrug tegenover een aantal woonarken. Een onbekend terrein voor ons dus gaan we op onze oriëntatie af en maken beide een feederstek op links en rechts van de ark zo'n 5-6m daaruit. Dichter naar de ark toe vissen blijkt door de vuile bodem helaas niet mogelijk. Daan gaat tevens met de vaste stok op 13m aan de gang en zelf maak ik nog een feederstek op 20m (levert weinig op), zo hebben we alle afstanden 'afgebakend'. 30m rechts van ons op 137 daar waar het water breder wordt en uiteindelijk uitmondt in een driesprong van waterlopen zit een koppel uit Haaksbergen. Zij hebben er al 200km op zitten en zijn net zo benieuwd als wij hoe het hier gaat uitpakken! Beide gaan voor de feeder op enkele meters van een nog grotere woonark en staan aan het begin van één van de betere visdagen in hun leven, zoals later zal blijken. Nadat we onze stekken hebben aangevoerd start Daan met de vaste stok en ik met de 'verre' feeder. Het eerste half uur levert al een aantal (schep)blieken op, maar de vaste stok geeft helaas nog niet thuis. Weer een half uur en een paar visjes verder pak ik de eerste platte van een ons of acht, net voordat Daan zijn eerste beet krijgt aan de feeder. Deze brengt wel een 'echte' platte van dik 1,5kg in het net en er volgen er nog een paar. Voorlopig hebben we de indruk dat we 'aardig bezig zijn'. Als de beten op de feeder even minder worden pakt Daan met de stok enkele maatvoorns die we, zoals later zou blijken, toch echt nodig hebben. Jammer maar onvermijdelijk komt op de helft van de wedstrijd bij ons ook de sleet erin, de beten nemen af en het laatste anderhalf uur is er weinig of niets meer te beleven. De buren op 137 daarentegen, op 139 hebben ze nog helemaal géén beet gehad, zijn intussen behoorlijk op stoom gekomen. De ene platte na de andere halen ze van de overzijde, soms beide tegelijk en gaan daar tot het einde toe mee door. Ongehoord zoveel vis zij daar 'in het gat' hebben weten te lokken, in zekere zin geholpen door hun buren op 136 op het nog bredere stuk die grote perioden blijven volharden in het vissen met de vaste stok. Intussen is de telecommunicatie op gang gekomen en uit verschillende vakken krijgen we te horen dat de vangsten beneden peil zijn, uitzonderingen daar gelaten. Een uur voor tijd belt John op, hij zit al thuis in Moordrecht omdat hij vreesde dat het wel eens bij dat ene posje zou kunnen blijven!? Ook de hogere nummers uit ons vak (even verder meer richting Vijfhuizen) blijken qua vangst op een onfortuinlijke dag af te stevenen, zo bericht Wil-Jan ons. Alleen staartnummer 160 blijkt daar een uitzondering te zijn, want met 24kg wordt dat koppel 2e in vak D. De (overall) winst gaat naar onze buren want met 53kg geven zij iedereen het nakijken. Omdat zij niet hebben gepoold wordt het nog spannend wie er dan met de pool 131-140 aan de haal gaat. Dat blijkt een koppel enkele nummers rechts van ons te zijn op 134, met 10.200 gram worden zij tevens derde. Met 10.040 gram worden wij vierde in vak D, hoe belangrijk kan één voorn zijn?! Niettemin zijn we tevreden want we gaan in elk geval met wat 'grijpstuivers' naar huis.

________________________________________

Ringvaart (Vijfhuizen) / 16-09-12

Ron: zondag de koppelwedstrijd in de Haarlemmermeer Ringvaart met Berry en twee andere koppels van Team Moordrecht. We trokken nr 144 en hoopten dat we op het brede stuk bij Cruquius zouden zitten. Helaas kwamen we van een koude kermis thuis en zaten we tussen vijfhuizen en Zwanenburg en bij aankomst zagen we het al dat het niets zou worden. Het water was kraakhelder en leek op drinkwater en we zagen geen enkel teken van leven. Toch hebben we het geprobeerd maar kwamen niet verder dan 2 baarsjes na 5 uur. Hans en John hadden de pech dat ze op 147 zaten op het zelfde stuk en kwamen ook niet verder dan 1 baarsje. Erik en Koos zaten beter. Zij zaten op 37 bij Schiphol maar hadden de pech dat de grote vissen zich vaak vast zwommen en dit zorgde voor veel lijnbreuk. Wel konden zij met de vaste stok aardig vangen maar met ruim 8 kg kwamen ze toch tekort.

________________________________________

Leidsche Vliet (Leidschendam) / 15-09-12 / 19ºC - W3 - half bewolkt

Ron: zaterdag zaten we met de HSV Moordrecht is de Leidse Vliet, op het brede stuk bij de Kniplaan. Zelf zat ik op 8 op het brede stuk. Normaal gesproken zijn de grote jongens te vangen een paar meter uit de overkant en daar ben ik ook begonnen met voeren. Tevens heb ik op 11 m gevoerd voor de vaste stok en ben daar begonnen. De beet zat er niet echt in en het tempo van de vangsten was erg laag. Dan maar naar de overkant. Daar kreeg ik al snel reactie en ving ik 4 mooie ruisvoorns op rij. Toen was het over. We hadden de pech dat deze dag in het teken van “De Vlietdagen” stond en een armada van een zo’n 70 oude , grote en kleine schepen het nodig vond om op ons parcours rondjes te varen. Het vissen werd ons erg moeilijk gemaakt maar dat werd vergoed door een priveconcert van “Het viswijvenkoor” die ons toezongen vanaf het water. Zelf kreeg ik tussendoor nog 1 gigavis aan de boilie maar die vond het leuk om zich halverwege vast te zwemmen en mijn onderlijn van 24/100 afbrak. Ik had 1.5 kg en een 6e plek. Winnaar werd Kees v/d Heuvel met 3.7 kg.

________________________________________

Nederrijn (Renkum) / 08-09-12 / 22ºC - ZW3 - half bewolkt

Jan: na de voor mij desastreuze jubileumwedstrijd in Waddinxveen zijn we zaterdag in Renkum weer begonnen aan de competitie. Door werkzaamheden en wegvallen van de deelnemers houden we steeds minder deelnemers over, voor de de wedstrijd waren we maar met 5 man. De stroming in de Neder-Rijn is weer weinig, 50 grams korf op 50 meter afstand is niet veel, de vangst bestond over het algemeen weer uit voorn met mooie uitschieters naar de 30 cm, zo nu en dan een winde of een voor deze rivier te kleine brasem. Gevist met een te zware feeder zodat ik niet uit het handje kon vissen en zodoende veel misgeslagen. Met onderlijn van 14/00mm haakje 12 en 70cm lang heb ik precies 6 kilo vis weten te vangen, het meeste op twee grote maden. Ik heb wel regelmatig ander aas geprobeerd maar maden waren toch favoriet. Mijn buurman viste 4800gr bij elkaar en de nummer drie had 3800gr. Hopende op een goed najaar waarin de vis op de rivier nog een keer loskomt gaan we over twee weken de 10de wedstrijd vissen met dan voor deze rivier normale gewichten??

________________________________________

Amsteldrecht (Nieuwveen) / 08-09-12

Rinus: de 50e Ring Zevenhuizen is een feit en de commissie heeft er een prima jubileumwedstrijd van gemaakt met een mooie 'prijzentafel' niet in de laatste plaats door toedoen van sponsor John Kooij. De Amsteldrecht herbergt een aantal goede hotspots en kom je daar te zitten, dan heb je voor 50% al gewonnen, zou je denken, maar de realiteit is altijd anders. Vandaag leveren die spots niet veel meer op dan de gemiddelde andere plaats, de vangst van ruim 8 kg van winnaar Dirk Rijsdam mag je dan ook niet echt als een uitschieter betitelen, het blijft natuurlijk wel een mooi winnend gewicht (proficiat). Met 65 deelnemers wordt 150 kilo vis gevangen, een gemiddelde van 2,5kg per man dat niet echt geweldig is maar ook niet slecht. Werd er afgelopen periode goed met de feeder gevangen, nu was er meer met de vaste stok te beleven is mijn indruk, getuige ook de mooie tweede plaats overall van Arie v.d. Laken die 6,5kg louter voorn vangt. Mede hierdoor scoort Alphen, met nog twee vakwinnaars, bij de teams weer goed en gaat met 13 punten met de wisselbeker aan de haal. Het team van HSW wordt andermaal tweede met 21 pt. Individueel zijn de resultaten bij HSW best wel OK met een 1e plaats voor Ton, twee 2e plaatsen voor Rob en Rob en drie 3e plaatsen voor Martin, Ron en Jan. Zelf kom ik er met 2,2kg en een 6e plek karig vanaf, het levert desondanks nog één van de laatste prijzen op, maar ik heb me achteraf gezien te veel met de feeder bezig gehouden.

________________________________________

Oude Rijn (Alphen) / 05-09-12 / 20ºC - NW3 - half bewolkt

Rinus: vandaag vissen we de 14e ouderenwedstrijd met 12 man op het gedeelte in de omgeving oude kantoorpand/witte hek. Iedereen heeft weer kans op een kopnummer dus hoopvol wordt er gegraaid in de zak naar dat ene nummer. En kennelijk is dat ook een kwaliteit want met nog drie lootjes in de zak pak ik nr 1. Ik moet wel opboksen tegen nr 2 links van de bruine ark en nr 3 rechts daarvan voor het witte hek, overigens liggen er verderop tegenover de begroeiing naast het oude pand ook nog prima stekken…! Ik onderzoek de bodem evenwijdig aan de lijn voorzijde ark, zo’n 4 à 5m uit de overzijde, maar vind geen oneffenheden dus hier ga ik de feederstek opbouwen. Voorts maak ik nog een voerplekje onder de kant voor de korte stok, deze komt wel op 6m uit de kant te liggen omdat er dichterbij geen water staat, dit euvel zal me later in de wedstrijd een paar kapitale vissen kosten. Gewoontegetrouw breng ik een paar korfjes naar de overzijde en drop wat voer en hennep onder de kant, laat de overzijde even rusten en vang gelijk vis met de korte stok. Het zijn nog geen maatvissen maar de nul is weg zullen we maar zeggen. Na een half uur probeer ik de feederstek en dat levert me twee ruisvoorns op. Terug naar de vaste stok waar nog steeds een visje is te vangen. Gerard links en Rob rechts van de ark zie al verschillende malen scheppen, daarom nog maar een keer naar de overzijde, nu met succes. De korf met aan de hair twee maïskorrels ligt amper in het water of de top staat al krom, da’s snel, de eerste platte is binnen. Doch tot aan de pauze blijft het hierbij, met de korte stok heb ik inmiddels 40 voorns en blieken. Over de hele linie hoor ik over redelijke vangsten met max. vijf platten bij twee vissers, er zijn dus nog mogelijkheden. Na de tompoezen en stukken worst ga ik gelijk met de feeder aan de slag en binnen het half uur liggen er drie brasems in het net, een prima herstart. Hoewel ik tussendoor nog een paar keer de korte stok hanteer, dat levert nu wel maatvis op, blijf ik meer gefocust op de feeder. Niet onterecht want in het laatste uur is het nog verschillende malen bingo, zowel met maïs, boilie als pier. Ik kom uiteindelijk uit op 15kg en 60 stuks waaronder 11 à 12 platten. Zoals gezegd kost de rand op 6m me nog een hele dikke zeelt en twee platten, dit keer zonder veel schade want mijn vangstgewicht is voldoende voor de winst. Gerard blijft steken op 13,8kg en Rob komt tot 12kg. Bij elkaar vangen we 74kg vis, da's wel eens slechter geweest. Schreef ik vorige week over de veelzijdigheid van de gevangen vissoorten in de Amsteldrecht, vandaag geldt dat in zekere mate ook voor de Rijn, met dien verstande dat er géén giebel werd gevangen, maar wel twee blankvoorns (Martin op korte stok in laatste kwartier) die je qua afmetingen soms 's winters in Spakenburg tegen komt.

________________________________________

Prima brasemweek / 02-09-12 / 20ºC - ZW4 - bewolkt

Rinus: in de 'week after' na alle uit- en verslagen van onze jubileumwedstrijd te hebben verspreid en gepubliceerd staat het dossier weer in de kast en kunnen we weer onbekommerd vissen. Vroeger zeiden ze dat augustus en september bij uitstek geschikt waren voor het vangen van brasem!? Afgaande op mijn eigen vangsten deze week, op de scheiding van deze maanden, kan ik dat volmondig beamen want de resultaten spraken voor zich. Donderdag een paar uurtjes in de Oude Rijn bij Alphen gevist en dit bracht behalve een handvol (schep)blieken ook een 12-tal platten in het net. Daags ervoor een superdag gehad in de Amsteldrecht (vooraan achter de sluis) met rond 25 stuks dikke platten plus het bijkomende 'kleine goed' en afgelopen zaterdag in de Leidsche Vliet, een voor ons niet alledaags water, kwam ik tot exact 20 exemplaren. Alle keren gestart met de feeder als 'bijlegger' omdat ook het vissen met de (korte) stok, zeker in de Amsteldrecht, een heerlijk tijdverdrijf is. Maar gaandeweg de morgen blijkt dat je met een beetje meer aandacht voor één hengelsoort, de feeder in dit geval, meer resultaat kan behalen. Want vissend met de hair is het zeker niet zo dat iedere aanbeet raak is en de vis zich als het ware zelf haakt, althans dat is mijn ervaring. Met 'de hengel in de hand' zijn nagenoeg te verwaarlozen beetjes die je mist uit de steun soms toch om te zetten in vis door scherp te blijven. Overschakelen naar de 'lange onderlijn' met piertje en/of caster kan in zo'n geval heel bevorderend werken. En als de vis echt wil, ligt er natuurlijk na verloop van een paar uur toch een aardige voerplek waarmee je 'verder kan'. Opvallend in deze drie waters is dat de brasem in de Vliet n.m.m. het kleinst van stuk is met enkele uitschieters naar 1 kilo+. Van de Oude Rijn is bekend dat er brammen tussen zitten maar ook veel 'platjes' van rond de 6-7 ons rondzwemmen. In de Amsteldrecht daarentegen vang je veelal platten van rond de kilo met uitschieters naar 1,5 en 2. Bovendien is de verscheidenheid aan vissoorten in dit water heel groot want bijvangsten bestaan dikwijls uit blank- en ruisvoorn, kolblei, winde, soms veel baars en - zoals afgelopen woensdag - een dikke zeelt en (heel bijzonder) een forse giebel (foto). Het is en blijft dit jaar voor veel hengelaars een favoriet water, niet in de laatste plaats door het uitblijven van baggerwerkzaamheden daar. En zo dat alsnog gebeuren moet dan heel graag in de winterperiode! Over baggerwerkzaamheden gesproken, niet alleen in de Gouwe, Aarkanaal, Oude Rijn maar ook in de Leidsche Vliet wordt momenteel gebaggerd. Aan de Vliet hoorden we van passanten dat het brede stuk bij de Knip (waar wij zaten) pas vier weken geleden was uitgebaggerd (de baggerschuit lag een paar honderd meter links van ons), des te opvallender dat er nu zo goed werd gevangen!

________________________________________

Rotte (Zevenhuizen) / 02-09-12 / 20ºC - NW3 - half bewolkt

Adriaan: zondag gevist in de Rotte ( Balkengat) waar ik alleen met 2 feeders tegelijk heb gevist om te kijken op welke afstand er evt. vis was te vangen. Op de korte afstand ( 20 meter) alleen gevist met made ( later ook met een worm) en de verre op 40 meter met de pellet of boilie. Op de korte stek direct aanbeten van kleine vis, maar in het 1e uur ving ik 1 bliekje, 1 brasem en nog 1 verspeeld. Op de verre stek in de eerste 2 uur geen teken van leven. Hierna een lange onderlijn gemonteerd met 2 wormen en 2 made wat mij na een kwartier een dikke platte opleverde. In de 4,5 uur dat ik heb gevist ving ik op de korte stek 3 bliekjes en 4 brasems, op de verre stek 2 blieken en 4 dikke platte. Het laatste uur op de verre stek nog met de pellet/boilie geprobeerd maar helaas geen aanbeten kunnen waarnemen. Er is op de rotte toch wel weer een visje te vangen.

________________________________________

Lage Bergse Bos (Terbregge) / 01-09-12 / 21ºC - W3 - half bewolkt

Adriaan: zaterdag de 12e wedstrijd gevist in het Lage Bergse Bos op het gras,waar de vangst niet best was. Met 10 vissers bijna 10 kilo gevangen. Ikzelf zat op nr. 3 achter de boom, en heb de stok en feeder ingezet. Begonnen met de stok en hiermee direct een voorn gevangen waarna het gelijk stil viel. Na 1 uur de feeder gepakt maar dit bracht ook geen vis in het net. Mijn buurman P. Koevermans pakte van uit het niets in 5 minuten 2 platte waarna het weer stil viel. Dit was voor mijn een teken om verder met de feeder te blijven vissen. Als aas had ik een paar wormen op de haak gedaan, welke na en kwartier resoluut werd gepakt door een flinke platte, welke mijn feeder bijna van de steun rukte. Hierna nog een paar tikjes gezien maar verder geen brasem meer gezien. In het laatste uur ving ik nog een klein karpertje en mijn buurman nog een platte waarmee hij winnaar werd deze morgen met ruim 4 kilo. Zelf werd ik 2e met ruim 2 kilo en Jacques werd 3e met 2 kilo. Al met al weer een teleurstellende vangst op dit water.

________________________________________

Oude Rijn (Zwammerdam) / 01-09-12

Erik: zaterdag hebben we de 14de comp.wedstrijd gevist in de Oude Rijn bij Zwammerdam. Ik zat op nr. 7 en had een goede start met de nodige kleine vis. Na ruim een uur werd het snel minder en tot een kwartier voor tijd kreeg ik geen beet meer, ook niet met de feeder. Het laatste kwartiertje weer enkele beetjes met de vaste hengel, maar met bijna 1800 gram en een 6de plaats was ik niet tevreden. John van Uunen werd 1ste met ruim 4 kg op kantnr. 1.

Vorige week hebben we in de Breukelveense plassen gevist met ons verrassingsconcours met 18 koppels. We hebben daar leuk gevangen. Zelf zat ik in de boot met Dennis Holthuysen en we hadden een vreemde morgen. Eerst gegokt met de feeder maar dit leverde naast 1 mooie platte alleen wat ruisvoorn en enkele blieken op. Om 11.00 uit balorigheid maar de vaste hengel erbij gepakt en dit leverde meteen veel kleine vis op, tot na een klein uurtje de belletjes kwamen. Daarna ving ik nog een stuk of 6/7 platten en werden we nog 3de met bijna 10 kg. Winaars werden Ron Hofland + Edwin vd Laar met bijna 11,4 kg.

________________________________________

Gouwe (Waddinxveen) / 25-08-12 / 20ºC - ZW4 - bewolkt

Rinus: afgelopen zaterdag eindelijk de jubileumwedstrijd van HSW in de Gouwe. Wat gaat het worden? In z'n algemeenheid was dat toch de vraag waar wij als organisatie (Rinus, Martin, Rob, Rob en Gert) afgelopen tijd mee worstelden. Wegens de vele containerschepen door en de baggerwerkzaamheden in de Gouwe staat niet iedereen te juichen om mee te vissen, bovendien is nog steeds onduidelijk in hoeverre deze projecten van invloed zijn op de vangst. We zullen zien, het hele verhaal vind je via deze link:

________________________________________

Amsteldrecht (Nieuwveen) / 22-08-12 / 23ºC - ZW4 - half bewolkt

Rinus: met 13 deelnemers de 13e ouderenwedstrijd gevist op het gedeelte bij de nieuwe kwekerij, waarbij Herman (vist op 13) en ik (dus op 1) nog een kopnummer tegoed hadden. Helaas zit ik voor het huisje en Gert (op nr 2) voor het plompenveld, maar je kan niet alles hebben in deze wereld. Niettemin maak ik toch een feederplek tegen de overzijde in de hoop dat niet er gezwommen gaat worden, maar deze plek is het vanmorgen niet en levert slechts twee platten op. Daarom ga ik een groot deel van de wedstsrijd met de korte stok op 6m aan de gang, hetgeen een 40-tal visjes oplevert. In totaal zo'n 4,7kg dat goed is voor de 4e plaats. Herman pakt een serie mooie brasems en wordt met 8,6kg winnaar, vóór Gert die met 7,5kg tweede wordt. In totaal vangen we een kleine 50kg vis, het kan slechter.

________________________________________

Amsteldrecht (Nieuwveen) / 18-08-12 / 30ºC - ZO3 - zonnig

Rinus: voor de 3e gezamenlijke wedstrijd met HZM (en tevens 13e voor HSW) gaan we met 28 deelnemers naar de Amsteldrecht, waar een ruim parcours voor twee vakken was uitgezet. Vak A op het relatief smallere gedeelte en vak B op het echt brede deel. Na de loting, waar de goegemeente zo aardig was de staartplek als laatste nummer voor mij in de zak te laten, zocht een ieder vol goede moed zijn stekkie op. De één gokte volledig op de vaste stok vanwege de verwachte lange stoet aan bootjes (achteraf viel dat mee), de ander nam dit voor lief en pakte (ook) de feeder uit, sommige gooiden hun korf zelfs tegen het riet (achteraf ook geen verkeerde keus). Direct na de start werd op alle afstanden al vis gevangen, al waren dat met name bliek(jes) en (ruis)voons die de toppen kromden. Doch binnen het uur kwam voor sommige deelnemers ook het zwaardere werk. In elk geval werd er met een gezamenlijk vangstgewicht van 70 kilo aardig gevangen, waarbij vak B met 43 kilo het beste uit de bus kwam. Op de staart gezeten zette ik toch ook de korte stok op 6m in en onderhield deze stek een groot deel van de wedstrijd, je weet maar nooit! Met de feeder maakte ik een voerplek op zo'n 60m, zeg maar ca. 7m uit de overzijde. Op deze stek verwachte ik weinig vuil op de bodem, zodat ik met de traditionele lange onderlijn actief kon vissen. Uiteraard monteerde ik aan de andere feeder een hair om zo nodig de vis te belagen met maïs, pellet of boilie. Deze manier van hengelen leverde wel de nodige vissen op, doch niet meer dan met twee pieren op de lange onderlijn. Met deze laatste methode ving ik zelfs nog enkele bonusvissen in het laatste uur, twee meter achter de voerstek! De grootste platte kwam zomaar uit het niets, halverwege de wedstrijd, op twee casters, op de korte stok! Bij elkaar 21 vissen vergaard met een totaal gewicht van 10kg, ruim voldoende voor de winst. Tweede in vak B werd John met 6,8kg, het A-vak werd gewonnen door Herman met 6,2kg. Beide deelnemers visten aan de overzijde tegen het riet, de één louter met boilies, de ander alleen met pieren!

________________________________________

Oude Rijn (Nieuwerbrug) / 11-08-12 / 19ºC - O3 - half bewolkt

Erik: we hadden weer een mooie vakantie, waarin ik mijn persoonlijk record karper dik heb verbeterd (zie de foto met een spiegelkarper van 28,5 pond) met in totaal 31 karpers en 8 steuren. Eén van de leukste ervaringen was het vangen van een steur aan een oud feedertje, zonder een goed schepnet bij me te hebben. Een schotse man heeft hem er op zijn buik uitgetild! Vorige week werd ik nipt 2de in de Amsteldrecht met ruim 5,5 kg. Gisteren hebben we in de Oude Rijn bij Nieuwerbrug gevist en zat ik gunstig op kantnummer 17. Na een start met de vaste hengel (stuk of 25 maatvisjes) ben ik overgeschakeld naar de feeder dat meteen 3 platten en een zeelt opleverde. Daarna weer 2 platten, maar later weer terug naar de vaste hengel waar de maatvoorns inmiddels waren gearriveerd. Tot het einde nog een 30/40 maatvoorns gevangen en dit resulteerde in 10.850 gram, goed voor een eerste plaats. Verder is er ook een aardig visje gevangen, al waren de gewichten lager, met minder grotere vis. Ron Hofland had ruim 4 kg. en was hiermee 2de.

________________________________________

Gouwekanaal (Waddinxveen) / 12-08-12 / 23ºC - ZO5 - zonnig

Rinus: vanmiddag een puur uur in het Gouwekanaal gevist halverwege het parcours, de vaste stok maar thuis gelaten vanwege de vrij forse wind schuin tegen. Twee feeders opgebouwd, de één afgesteld op enkele meters uit de overzijde met op de haak maïs, pellet, boilie of pier. In totaal hierop drie aanbeten gehad die een brasem, een voorn en een flinke baars opleverden. Met de andere feeder net voor de midden gevist met caster, made/pinkie en/of een piertje. Deze stek bracht met acht stuks meer vis in het net dan de 'verre' stek, verrassend genoeg waren dat behalve een platte, een baars ook enkele mooie voorns waarvan de grootste 37cm was (instelling camera was niet helemaal top). Gelukkig lieten de donderpadden verstek gaan en viel de vangst mij verder niet tegen. Weliswaar was er minder scheepvaart dan op andere dagen, maar ook dan zal de vis zeker bijten. Het kanaal staat gelukkig weer in de belangstelling getuige het flinke aantal aanwezige hengelaars, waaronder Daan die qua vangst ook een prima middag had. Een en ander geeft de burger weer moed met het oog op de a.s. jubileumwedstrijd waarin dit traject zeker onderdeel uitmaakt van het parcours.

________________________________________

Amsteldrecht (Nieuwveen) / 11-08-12 / 19ºC - O3 - half bewolkt

Rinus: vandaag vissen we vooraan bij de sluis met de feeder tegen de plompen aan de overzijde en de vaste stok op 9m. Het loopt met de feeder stroever als dan we gewend zijn, maar uiteindelijk liggen er toch zeven platten in mijn net, de meeste gevangen met de maïs. Op de vaste stok loopt het lekker al is niet iedere inzet raak, maar er zijn mooie voorns en baarzen te vangen als welkome afwisseling voor het overgrote aanwezige deel aan visjes van 12-14cm. Het is al over tweeën als de teller op 100 staat, mooi moment om in te pakken, waarmee een fijne visdag ten einde komt.

________________________________________

Heimanswetering (Woubrugge) / 08-08-12 / 17ºC - W3 - bewolkt

Rinus: met 11 man de 12e ouderenwedstrijd gevist in de Heimanswetering, ideale dag, wat bewolkt en windje schuin achter en een (heel) licht stroompje richting Woubrugge, ik zit op nummer 4. Ideaal ook om met de vaste stok te vissen, hetgeen ik het liefste doe op dit water. Natuurlijk maak ik een feedertje klaar, maar dit levert mij geen resultaat op. De omstandigheden mogen dan prachtig zijn maar 'ze vliegen er niet aan'! Wel kan ik vanaf de start op de 11m een visje vangen, klein van formaat maar het is in elk geval wat. Kort op 4m drop ik geregeld hennep, casters, pinkies in de hoop dat er, zeker na de pauze, vis onder de kant komt. Dit wordt het jammer genoeg niet, wel vang ik kort enkele maatvoorns en baarzen maar daar blijft het bij. Op de 11m nog steeds visjes van 12-13cm en af en toe iets groter. Helaas ontbreekt (bij mij) die ene brasem, nodig om het eindgewicht op te krikken. Met 40 visjes en 2,3kg blijf ik steken op een 4e plek. Mart op kop lukt het wel een platte te vangen en komt tot 2,2kg. Frans rechts naast me komt niet echt op gang met de stok en geeft zich de rest van de tijd over aan de feeder waarmee hij uiteindelijk toch die nodige platten vangt en met 3,7kg op een tweetje komt. Aan de andere kant op staart boekt Hennie met 4kg de overwinning. Nadat hij eerst de strijd met een gehaakte snoek in zijn voordeel beslist, komt daarna de vis op zijn stek en loopt (met de vaste stok) uit naar het winnende gewicht.

________________________________________

Kanaal van Steenenhoek (Gorkum) / 05-08-12 / 21ºC - W3 - half bewolkt

Ron: zondag hebben we met Team Moordrecht de nachtwedstrijd meegedaan in het kanaal van Steenenhoek. Ik was samen met John en Koos. We zaten in vak A op nr 3. Tot aan de schemering konden we geen vis vangen. De plekken werden geplundert door de familie meerkoet die systematisch alle plekken afliep. Toen zij naar bed gingen konden wij eindelijk vis gaan vangen. Het begon met een paar schepblieken maar na middernacht kwam de brasem en met een (helaas) laag gemiddelde van twee per uur konden we de gehele nacht doorvangen. Zelfs een dikke zeelt kon Johns pier niet weerstaan en eindigde in ons net. ’s Morgens bleek dat er overal erg slecht gevangen was en dat we toch konden meedoen om de prijzen. Tegen de kop waren we niet opgewassen, die hadden 65 kg, maar met 21.560 kg werden we keurig tweede in het vak.

________________________________________

Amsteldrecht (Nieuwveen) / 04-08-12 / 20ºC - ZW3 - half bewolkt

Ron: zaterdag met de club (HSV Moordrecht) gevist in de Amstel-Drecht. We hebben gezeten vlak aan het begin, voor ons een nieuw stuk. Na de verhalen van goede vangsten op deze site waren we optimistisch op een goede afloop. Zelf zat ik op 9 tegenover een bootje. Ik ben begonnen met de vaste stok op 11 m en had al gauw door dat het dit niet zou worden. De aanbeten kwamen te traag en de vis was te klein. Tegen de overkant ging het wat beter. In het begin wat ruisvoorns en nar het einde toe een paar bonusvissen. Met 5.6 kg was ik Erik net voor en kon ik weer een eentje bijschrijven.

________________________________________

Oude Rijn (Bodegraven) / 04-08-12

Adriaan: zaterdag hebben we de 10e wedstrijd van ons kampioenschap (HSV Zevenhuizen) gevist in de Oude Rijn nabij de Meije. Met 11 deelnemers wel 1705 gram vis gevangen, dus een draak van een wedstrijd. Wat je ook probeerde vanmorgen, er was geen aanbeet te krijgen. Jacques ving op staartnummer met de vaste stok 1080 gram en was bijna de enige die een visje kon vangen. Ik hoop dat er na mijn vakantie wat meer te vangen zal zijn.

________________________________________

Overwaard (Groot Ammers) / 04-08-12

Rinus: met Rob meegedaan aan de gescheiden koppelwedstrijd van HSV Groot Ammers voor vaste stok in de Boezem en Overwaard. Met een (ook hier) teruglopend aantal deelnemende koppels van 16 werd er gevist in vier vakjes van 8. De vangsten waren zeer wisselend en eigenlijk (of meer: natuurlijk) moest je een kopnummer hebben om redelijk te scoren. De realiteit was dat bijna alle kopnummers (één of meer) brasems vingen en de tussenliggende nummers het met kleine vis moesten doen en daarmee kom je natuurlijk niet tot scoren. Het is dan ook bewonderenswaardig en gelijk heel knap dat een visser als Bep de Bruin midden in vak B 3kg aan kleine(re) vis ving en daarmee de vakwinst pakte. Zelf zat ik op één van de middenplaatsen in vak D en schraapte moeizaam 23 visjes bij elkaar die samen 600gr wogen. Rob kwam in vak B tot een soortgelijke score, waarmee we samengevoegd tot een zeer matige vangst kwamen en in de grauwe middenmoot eindigden.

________________________________________

Amsteldrecht (Nieuwveen) / 01-08-12 / 23ºC - ZO2 - zonnig

Rinus: maar weer eens naar de Amsteldrecht gegaan en gevist op het gedeelte vooraan zo'n 200m na de sluis. Aan de overzijde voor iedereen een eilandje, een bootje met daarvoor/ernaast een groter of kleiner plompenveld, dus een prima gelegenheid op zich uit te leven met de bekende hedendaagse moderne aassoorten. Maar ook onder de kant was weer vis te vangen, hetgeen dan ook door alle vier met meer of minder succes werd gedaan. Met korte stok en match kwam ik tot een aantal van ruim 40 voorn en bliek(jes). Met de feeder haalde ik 15 platten van de overzijde, wederom de meeste in de laatste twee uur. We zijn daarom weer niet voor niks geweest!

________________________________________

Gouwekanaal (Gouda) / 28-07-12 / 20ºC - NW3 - half bewolkt

Ron: zaterdag hebben we met de HSV Moordrecht gevist in de Gouwe aan de Nieuwe Broekweg. Er stond geen stroming en er was veel scheepvaart. Ik zat op 9, halverwege het parcours. Ik begon met de feeder en omdat er om mij heen weinig gevangen werd met de vaste stok ben ik ook niet veranderd. De eerste drie uur ving ik alleen twee baarzen en een voorn toen ik plots uit het niets twee brasems binnen 5 minuten ving aan de worm. Hierna werd het weer stil en de vis was niet meer te verleiden. Ook boilies en pellets leverden niets op. Ik had maar 3.2 kg en toch was dit genoeg voor de dagwinst. Nr 2, Sjaak Vonk had 2 kg. Conclusie: ook al werd er door de weeks aardig gevangen in de Gouwe, nu was het bedroevend.

________________________________________

Oude Rijn (Alphen) / 28-07-12

Rinus: andermaal naar de Oude Rijn omgeving oude kantoorpand, nu met Martin en Rob en vissen wederom met matchhengel, vaste stok en feeder. Over de hele linie zou je kunnen zeggen dat de vis iets actiever was dan vorige week en dat gold zeker voor de strook onder de kant net achter de plompen. Met de korte stok was het daar heerlijk vissen en eindelijk was (bij mij in elk geval) de caster veruit favoriet. Eén of twee stuks op de haak bracht mooie voorn en baars in het net, laatstgenoemde soms in lengtes van 25cm+, terwijl Rob het (letterlijk) aan de stok kreeg met een polsdikke paling die zich uiteindelijk toch gewonnen moest geven. Hoewel in aantal en afmetingen iets minder was er met de match ook leuk te vangen, maar de gewichten kwamen zoals verwacht van de feeder. Op enkele meters van het plompenblad aan de overzijde ontstond gaande de morgen qua beetpatroon hetzelfde beeld als vorige week. De eerste anderhalf uur een aantal platten, daarna een hele periode met zo nu en dan een beet, gevolgd door een laatste uur van louter 'ingooien en ophalen'. Ik kom tot 18 platten die in gewicht variëren van ca. 5-6 ons tot een kilo en voornamelijk gevangen werden met maïs, pellet of worm. Om twee uur staat mijn teller op 90 vissen, tijd om met een tevreden gevoel de spullen in te pakken.

________________________________________

Gouwe (Waddinxveen) / 25-07-12 / 24ºC - NW2 - zonnig

Luts: woensdagmorgen naar de Gouwe geweest en gevist met de feeder tegen de overzijde. Er was veel scheepvaart en het ging steeds harder stromen, daarom heb ik op het laatst een voerkorf van 60 gram gemonteerd en toen bleef deze pas liggen. Maar de vis ging ook steeds beter bijten, want in het begin kon ik maar een paar keer beet krijgen. Eerst ving ik een paar blieken, maar op laatst ging de brasem bijten en had ik aan het eind van de morgen zeker 16 brasems, allemaal met een trosje maden gevangen. Arthur was er ook bij en ook hij had een leuk netje vis. Zo zie je maar, de ene keer is het goed en de andere keer een stuk minder, het blijft vissen.

________________________________________

Oude Rijn (Hazerswoude-Rijndijk) / 25-07-12

Rinus: 'Koudekerk is Koudekerk niet meer' hoor je dikwijls, waarmee de bedroevende vangsten op dit stukje Oude Rijn in de afgelopen maanden worden bedoeld, daarbij maakt het niet uit of je links of rechts van Hazerwoude Rijndijk zit. Toegegeven, in je uppie is daar best nog wel een visje te vangen, maar met een clubje of in wedstrijdverband….. Niettemin nemen we de gok, de wedstrijdvergunning is immers binnen en om nu weer van een vastgesteld water af te wijken, het zal toch eens beter worden!? Met 10 deelnemers vissen we de 11e ouderenwedstrijd en zitten aan de Rijndijk richting Leiden, lekker stroompje in het water en prachtig weer, maar geen enkel bewijs aan het oppervlak van aanwezige vis! Ik loot nr 7 en zet de vaste stok op 11m in en de feeder op een zelfde afstand uit de overzijde. Krijg welgeteld in 5,5 uur vissen 6x beet, vang een bliek en een voorn met de feeder en pulk 3 baarzen met de korte stok uit de kant. Bij de zesde en enige beet op de 11m zit ik effe niet op te letten terwijl mijn dobber hoog in het water staat te stuiteren. Tik aan, vis zwemt naar het midden en neemt onderlijn mee! Het past allemaal in het teleurstellende beeld van deze morgen zullen we maar zeggen. Met 470gr wordt ik vierde maar had in dit geval liever 10e geworden met 4700gr. Als excuus voor de slechte vangst zou kunnen gelden dat ik (samen met Gert) als enige loodrecht onder de hoogspanningsmast zit, maar kom daar echt niet mee weg! Met z'n tienen vangen we 7,4kg en is Frans de enige die (op het kopnummer) een normaal portie vis vangt, met 3,3kg wint hij de pot.

________________________________________

Noord Holland / 22-07-12 / 20ºC - NW3 - half bewolkt

Ron: vrijdag, zaterdag en zondag heb ik gevist rond om het Amstelmeer in Noord-Holland samen met 3 vismaten. Vrijdag hebben we gezeten op de steigers aan het Kolhorn-diep. Hier vingen we redelijk vis aan de vaste stok maar de gewichten kwamen van de feeder af. Tegen de overkant op 1 m water vingen we aan de worm regelmatig baars en kolblei en af en toe een brasem. Met 4 man hadden we 30 kg en zelf had ik 11 kg. Het was een stuk minder dan andere jaren maar dat is niets nieuws.

Zaterdag hebben we op de noordelijke dijk gezeten aan het Amstelmeer. De wind kwam uit het noorden en het water lag er als een spiegel bij. Een jaar of 10 geleden had ik hier al eens gezeten en toen waren de vangsten goed. Nu ging het wat minder makkelijk. Op zo’n groot water duurt het altijd wat langer voordat je de vis hebt gevonden maar als dat eenmaal het geval is kan je en aardig netje vis vangen. Helaas ook hier hebben de lokale beroepsvissers hun sporen achter gelaten. De hoeveelheid brasem is geminimaliseerd en de visstand bestaat voor en groot deel uit kolblei, schele pos, baars en soms een maatvoorn. Toch zit er gelukkig nog genoeg vis om een lekker dagje te hebben. Samen hadden we 40 kg vis waarvan ik er 20 voor mijn rekening nam. De vis zat allemaal vrij dichtbij ( 25 m) en ik kreeg ze er aardig op. Mijn vangst bestond uit een tiental brasem en de rest baksteen voorns en kolblei.

Zondag hebben we in bootjes gevist. De superstek is normaal gesproken in de vaargeul waar je grote hoeveelheden brasem kunt vangen. Helaas nu niet. Na een puur uur ploeteren voor een visje zijn we verkast en hebben we op het ondiepe gezeten. Daar hebben we nog lekker gevangen met de vaste stok. De vangst bestond uit voorntjes en af en toe en brasem. Helaas was de tijd tekort om deze stek volledig uit te buiten omdat we weer huiswaarts moesten.

Conclusie: een heerlijk weekend met redelijk vis. Helaas ook hier volgt de visstand een neergaande lijn. Het geven van het schubrecht aan beroepsvissers op de diverse wateren is niet in het voordeel van de hengelsporters. Hopelijk wordt hier snel wat aan gedaan anders zie ik de hengelsport toekomst somber in.

________________________________________

Oude Rijn (Alphen) / 22-07-12

Rinus: samen met beide 'Robben' op gedeelte tegenover oude kantoorgebouw gevist, zelf met match en feeder, de andere met feeder en vaste stok. Laatstgenoemde hengel gaf aanvankelijk wel vis maar ze waren klein van stuk en na verloop van tijd viel de de beet weg. Met de matchhengel (op 17m) gingen ze het laatst juist 'doen' al bleven ze hierop ook klein van stuk, slechts een enkele maatvoorn of bliek zat er tussen de 30 stuks die ik met de match ving. Voor het meeste succes zorgde de feeder, maar dan wel aan de overzijde. Kortbij of in het midden was een platte te vangen, maar voor de gewichten moest je aan de overkant zijn. Zelf plaatste ik daar op ca. 55m (zo'n 7m uit de overzijde) de voerkorf en haalde er gedurende de morgen 16 platten weg. De meeste gevangen aan de maïskorrel, maar ook met een pellet.

________________________________________

Amsteldrecht (Nieuwveen) / 18-07-12 / 18ºC - ZW5 - bewolkt

Rinus: vanwege de harde wind en nog altijd geldende garantie dat het niet droog blijft vissen we met drieën achter de bosjes bij de nieuwe kwekerij. We maken er een ‘daagje’ van, het is tenslotte vakantie!? Daarom zet ik de feeder (tegen de overzijde) in, maak een voerplek voor de match op 17m en voor de korte stok op 5m. Alle drie de stekken geven vis en dat is wel eens anders geweest in de laatste weken. Zeker met de korte stok is er voldoende vis te vangen en zou het in wedstrijdverband de moeite waard zijn om het vier uur vol te houden. Maar of dat dan voldoende is om het gewicht dat je mogelijk met de feeder vangt te overtreffen……..? Met de wind schuin achter je is het zeker een genoegen om met de matchhengel te vissen en zoals gezegd was er genoeg beet te krijgen om hiermee bezig te zijn. Maar het grove geschut komt uiteindelijk van de feeder, zeker als je gedurende zo’n dag als vandaag de stek heb kunnen onderhouden. Aanvankelijk wil het zeker niet tegen de overkant en is er nauwelijks een beet te ontfutselen, ik vis overigens alleen met maïs, pellet of boilie, maar om twee uur als de andere mannen huiswaarts gaan heb ik toch een tiental platten te pakken. Ik besluit tot vier uur door te vissen met de feeder en de andere twee hengels vast in te pakken. Is het de lange(re) periode voor de vis om op het voer te komen of krijgen ze na vijf uren gewoon honger, feit is dat deze laatste uurtjes de top zeer regelmatig krom loopt. Het verbaast me overigens dat de methodefeeder deze periode zeer succesvol is. Ik kom vandaag tot 65 vissen waarvan 20 platten, deze alle gevangen met de feeder. Gewoontegetrouw zeg je dan: het kon slechter!

________________________________________

Plas (Renkum) / 15-07-12 / 19ºC - ZW3 - half bewolkt

Jan: zaterdag hebben we in Renkum een speciale wedstrijd gevist die ter nagedachtenis aan de vroegere voorzitter. Deze wedstrijd werd gevist in het beruchte plasje waar ik wel meer over geschreven heb. Zoals we ondertussen gewend zijn waren er weer niet veel deelnemers, 6 vissers, het weer was redelijk alleen morgens af en toe een buitje en de vangst was ook zoals we gewend zijn, weer niks. Van de zes man waren er twee die vis hadden, allebei 2 brasems, 3600 en 3700 gram. Van de overige vissers heeft niemand in de 5 uur die we gevist hebben ook maar één tikje op de top gezien. Later kregen we van een karpervisser te horen dat die onbeschoft veel brasem ving in de nacht en dan aan een popup boilie en dan het liefst een witte en een cm of 6 boven de bodem. Helaas was dit na de wedstrijd, ik heb het wel geprobeerd om met een boilie te vissen maar dan op de grond met een aardbeien smaak, helaas niets. Ik wens iedereen een goede vakantie en voor degene die gaan vissen een goede vangst.

________________________________________

Vlaardingse Vaart (Vlaardingen) / 15-07-12 / 19ºC - ZW3 - half bewolkt

Ron: meegedaan aan de Eco cup 3. Ik zat op nr 41, links van de zweversboten. Het zat me niet mee. Omdat er veel regen was gevallen hebben ze de polder leeggemalen samen met en berg eendenkroos. Deze troep had zich precies verzameld op mijn plek zodat ik de eerste twee uur met de vaste stok alleen kikkers kon vangen. Hierdoor moest ik verplicht met de feeder en dat viel redelijk uit. Ik ving niet veel maar wel aan de maat. Buiten een paar baarsjes ving ik een mooie winde, 3 schepblieken van een paar ons en 1 dikke brasem van 1.5 kg. Het zat me alleen niet mee. De tweede dikke brasem schoot vlak voor mijn net los. Pech. Ook liet de wet van Murphy zich weer gelden. Na een rustige periode zonder leven op de feeder had ik een volle blaas en ging die ledigen. Net toen de sluis openstond zag ik mijn top dansen en deze werd bijna van de steun getrokken. Aangezien het voor mij niet meevalt om abrupt de sluizen te sluiten, kon ik alleen maar toekijken. Na weer plaats te hebben genomen op de kanus was de actie afgelopen en na binnendraaien bleek de onderlijn gebroken te zijn en de dader gevlogen. Als ik beide vissen op het droge had kunnen krijgen had ik hoge ogen kunnen gooien in het vak. Nu eindigde ik op een vijfde plek met 3.8 kg. Winnaar werd Huib Bergman met 6 kg gevolgd door Simon v/d Kolk en de kersverse wereldkampioen Henk Roskam beide met 5 kg.

________________________________________

Amsteldrecht (Nieuwveen) / 14-07-12 / 17ºC - ZW5 - bewolkt

Ron: geteisterd door wind, regen, onweer en bliksem hebben de wedstrijdvissers van de HSV Moodrecht zaterdag hun 10e competitiewedstrijd gevist in de Amstel-Drecht. De vissers met de vaste stok moesten echt in hun hengel hangen om hun visje te vangen en de feederaars trokken vandaag aan het langste eind. Het werd een strijd tussen John van Uunen en Cees v/d Heuvel die niet voor elkaar onder deden en het spannend maakten tot aan het eind. Met 70 gram verschil was het tenslotte toch John die de dagzege naar zich toe trok. Verder werd er redelijk vis gevangen. 17 vissers hadden samen 41.3 kg. Zelf zat ik in de midden en kon het eerste uur aardig met de vaste stok vangen. Daarna overgestapt op de feeder en kon daar wat maatvis vangen. Verder was het schrapen voor een visje en kwam niet verder dan 3 kg en een 6e plek.

________________________________________

Heimanswetering (Woubrugge) / 14-07-12

Rinus: de 12e HSW wedstrijd vissen we in de Heimanswetering aan de molenkant met een sterk gedevalueerd deelnemersveld van 15 man die gezamenlijk 13,7kg op de kant brengen. Een magere opkomst en vangst waarbij een bonusvis de winst brengt. Tinus is de enige die twee platten vangt en de pot wint met 2,2kg, drie deelnemers vangen naast wat klein spul elk één brasem. Die platten worden alle vijf aan de feeder gevangen op korte en middenlange afstand, een zone waar vooraf een enkel exemplaar aan het oppervlak duikelde. Het werd dus geen lekkere vispartij met de vaste stok, het wapen waarmee je op dit water dikwijls goed weg komt. Bovendien zorgt de harde zijwind dat een secure visserij vrijwel onmogelijk is, minder wind had zeker meer (kleine) vis in het net gebracht. Ik loot kantnummer 2 en ga wel degelijk voor de vaste stok op 11 en 5m, maar zoals reeds gemeld het wordt zeer moeizaam. Aan het eind van de drift lukt het me een paar keer een maatvoorn te vangen, verder zijn het bliekjes van 10 max. 15cm en posjes die de dienst uit maken. Met horten en stoten steigt de teller tot 15 stuks en de aanbeten worden steeds zeldzamer. Gelukkig heb ik ook het feedertje klaar liggen en gedurende wedstrijd de voerstek net vóór het midden onderhouden. Als mijn buren Rob J en Tinus beide al een bonusvis in de knip hebben móét ik het laatste uur 'volle bak' gaan met de feeder, heb ik van mijn koppelmaat Jan geleerd, wil ik niet al te ver in de uitslag duikelen. Dus nog maar eens een paar korfjes met piertjes en casters brengen, 3 pieren en 2 maden op haak 10 en gaan. Halverwege dat laatste uur komt de verlossende reactie, in een prachtige curve loopt de top krom hetgeen een kilo brasem oplevert. Het zal de enige aanbeet blijven. Met 1,9kg eindig ik als derde, net achter Ron die op het staartnummer als enige wel in de kleine vis blijft en met 2kg het tweetje voor mijn neus wegpikt. Overigens vangt iedereen wel vis al zal Gert, afgelopen woensdag heel goed op dreef, daar gemengde gevoelens over hebben. Met een bliekje van 15gr wordt hij vandaag laatste, alle trucs uit de geopende doos ten spijt.

________________________________________

Amsteldrecht (Nieuwveen) / 14-07-12

Erik: vanmorgen hebben we in de Amsteldrecht gevist voor de 10e comp.wedstrijd op het middenstuk (waar o.a. regelmatig een bootje heen en weer vaart). Zelf zat ik er een paar nummers voor en ben begonnen met de vaste hengel. Dit leverde de nodige visjes op, maar gemiddeld niet groot. Toen een snoek een voorn misgreep werd het meteen een stuk rustiger en ben ik overgeschakeld naar de feeder (meter of 8 uit de overkant). Eerste worp was meteen een mooie platte, maar dit bleek ook de laatste te zijn. Later nog meerdere keren met de feeder geprobeerd maar naast enkele halfwasjes geen echte grote vis meer kunnen vangen. Met de vaste hengel werd het ook minder, maar daar heb ik nog de nodige visjes mee gevangen. Met rond de 4.300 gram en een derde plaats mocht ik niet klagen, al zat ik maar dicht achter nummer 1 en 2 (John van Uunen en Cees vd Heuvel, beide ruim 4 1/2 kg.) die enkele platten hadden, maar minder kleine vis.

________________________________________

Oude Rijn (Alphen) / 14-07-12

Adriaan: zaterdag hebben we de 9e wedstrijd gevist in de Oude Rijn tussen Alphen – Zwammerdam, het stuk nog voor het witte hek. Met 8 deelnemers slechts 15,6 kilo, dus zo best was het niet. John won de wedstrijd met 5900 gr op steknr. 6. Sander op steknr. 1 werd 2e met 4180 gr. Zelf geloot op nr. 2 en heb voerplekken gemaakt kort op 25 meter en 10 meter van de overkant. Op de verre stek direct een bliekje gevangen en daarna was het over. Op de korte stek was het al niet anders, 1 voorntje en 1 bliek na 3 uur vissen. Gevist met made, caster en/of mestpier. Hierna op de verre stek gegokt met de boilie en hiermee nog 3 platjes gevangen. Resultaat de 3e plaats met 3940 gr. De rest zat allemaal onder de kilo.

________________________________________

Amsteldrecht (Nieuwveen) / 11-07-12 / 20ºC - ZW3 - bewolkt/regen

Rinus: de 10e ouderenwedstrijd vissen we met 13 deelnemers in de Amsteldrecht ter hoogte van de nieuwe kwekerij, het parcours schuiven we ca. 100m meer naar links omdat op rechts al enkele vissers zitten. Dit stuk herbergt een paar super stekken waar wel eens gekarperd wordt en je weet wat er dan tegenwoordig kan gebeuren…….. De loting wordt dus erg belangrijk en kantnummer 1, altijd zeer gewild, is nu helemaal in trek. Gert is de gelukkige en laat zich vooralsnog niet gek maken, 'je moet ze eerst op het voer krijgen en dan nog vangen' is een dooddoener van de eerst orde, maar wel één die hout snijdt. Rob trekt nr 10 rechts van het plompenbed naast het zomerhuisje en is evenzeer in zijn sas. Zelf loot ik nr 3 en zie toch ook wel mogelijkheden, tenminste als Gert er een paar wil doorlaten en Jan op nr 2 deze over het hoofd ziet. Bij het voorbereiden van de stek breekt een flinke bui los waardoor ik besluit de vaste stok in de foudraal te laten en twee feeders in te zetten, één op 45m zo'n 7m uit de andere oever (veel bodemvuil dicht tegen de kant) en ééntje op 17-18m. Deze stek levert me één beet en één brasem op, gevangen na de pauze. De vaste stok geeft bij de anderen niet veel resultaat zodat ik niet rouwig ben om mijn besluit. Al blijft het natuurlijk wel vreemd dat je in de zomerperiode in dit water met de stok zo weinig vangt!? Maar goed, als een half uur na de start de regen mindert - het vat boven ons raakt kennelijk leeg - kijk ik eens om de hoek van de plu en zie Gert een dikke platte scheppen, natuurlijk van de overzijde gehaald en met een pellet krijg ik te horen. Voor mij het sein om me voornamelijk te concentreren op de verre stek. Een kwartier later loopt ook bij mij de top krom en weinig later ligt de eerste kilo+ brasem in het net. Tot aan de pauze gebeurt dat nóg zeven keer en de aanbeten op de hair zijn allemaal 'uit het boekje' en daardoor vrijwel niet te missen. In de pauze blijkt Gert volgens zeggen al aan de dubbele cijfers te zitten en moet Rob het op zijn superstek vooralsnog doen met enkele bliekjes en twee platten. Elders wordt hier en daar een platte gevangen en blijken de vaste stokkers wel vis te hebben, maar klein van stuk en geen grote hoeveelheden. Als de koffie op en de zoveelste bui voorbij is gaan we een bijzondere tweede helft in. Ik deponeer mijn korf en pellet-op-de-hair (boilie lukt mij vandaag vooralsnog niet) weer op de 45m lijn en wacht op de dingen die gaan komen. Maar er gebeurt weinig, sterker nog zelfs tot drie kwartier voor tijd zie ik niets meer. Gert daarentegen gaat gewoon door en schept zijn zoveelste platte en naar verluid is de stek van Rob ook tot leven gekomen, zijn teller staat nu op elf en alles gevangen op de boilie! Ik probeer de korte stek nog maar weer eens en zie een paar tikjes op de top. Op één daarvan tik ik aan, met succes, op vier pinkies vang ik eerder genoemde vis. Daarna ook bij deze hengel geen beweging meer in de top te krijgen. Voor de verandering rijg ik drie maïskorrels op de hair en werp nog maar eens naar de verre stek. Met verbazing zie ik binnen de minuut de top krommen en platte nr tien is een feit. Op identieke manier volgt nummer elf tien minuten voor tijd. Deze vissen bij elkaar wegen 17kg en dat is goed voor een tweetje. Rob blijft steken op een mooie 16,5kg en wordt derde. Gert is de tel kwijt geraakt maar zorgt in elk geval dat de weegschaal naar een geweldige 24,3kg uitslaat, een prima overwinning.

________________________________________

Gouwe / 10-07-12

Jan: afgelopen dinsdagavond de laatste (wedstrijd ) in de avond gevist wederom in de Gouwe maar nu aan de Zuidkade ter hoogte van de loswal. Zoals al gezegd in eerdere berichten is de Gouwe al weer aardig tot rust gekomen na het baggeren en dat was wel een beetje te merken. Iedereen had wel wat levends aan de haak, allemaal hadden we wel een paling ik zelf had er wel twee en nog van een mooie lengte ook alleen tellen ze niet mee voor het gewicht. Winnaar van de avond was weer Gerard Reym met bijna 5 kilo, 3 platten. Zelf was ik tweede met bijna 3 kilo, 2 platten. Meer is er niet gevangen wel verspeeld en dat is jammer. Alles bij elkaar geteld is Gerard winnaar geworden met het meeste gewicht, 2de was ik zelf en 3de was Henny. Voor iedereen was er weer een mooie bolcrisant met een mooie koffiemok van de Muppets. Hopelijk zijn de vangsten volgend jaar beter, we zullen het beleven, het blijft gezellig met zijn alle enkele uurtjes vissen in de avonduren.

________________________________________

De Donge / 02-07-12

Rinus: wel eens van de Donge gehoord? Dit riviertje ontspringt ergens ten noorden van Tilburg en kronkelt ruim 20km lang door het prachtige land beneden de Biesbosch en mondt uiteindelijk uit bij Geertruidenberg in de Bergse Maas. Op één van onze fietstochten laatst langs dit water, toen wij een weekje in die omgeving bivakkeerden, viel mijn oog op een fors aantal schimmen onder het wateroppervlak. Ben eigenlijk altijd wel gespitst op de aanwezigheid van vis in vreemde waters, maar van deze stroom had ik (op deze plek in de Hooipolder onder Raamsdonk) geen enkel idee dat er überhaupt vis in zat, laat staan in grote aantallen. Het water is naar schatting 9-10m breed en 70-80cm diep en in de zomer grotendeels dicht gegroeid. Op beide oevers staan de oevergewassen anderhalve meter hoog, waardoor het water voor een hengelaar nauwelijks te bereiken is, mocht je er al willen vissen!? Toen ik met de polaroid bril nog eens goed keek zag ik tientallen grote vissen die net onder het oppervlak heerlijk lagen te zonnebaden, zelfs van het plonsen van een steen waren ze niet onder de indruk. Mijn indruk was dat het voor 95% brasems van rond de halve meter waren, met hier en daar een uit de kluiten gewassen voorn en/of winde. Op de derde foto (ietsje uitvergroot) is het beeld het duidelijkst. Een paar honderd meter verderop zag ik wederom hetzelfde spektakel, daarna werd de situatie vanaf het fietspad gezien onoverzichtelijker en de oeverbegroeiing mogelijk nog dichter. Pas bij 's Gravenmoer, een plaatsje 7km verder, zag ik dat de plaatselijke hsv er werk van gemaakt heeft door een 15-tal visplaatsen te creëren. Aan deze stekken te zien wordt hier ook gevist en volgens een enkel bericht op internet ook gevangen. Het water is hier ietsje breder dan het bovenbeschreven gedeelte, maar bereikt nauwelijks de 15m grens en ook hier groeien de waterplanten weelderig. De Donge bij Geertruidenberg (zie ouder verslag in 'Foto's en verhalen') nodigt eerder uit tot een dagje vissen dan het overgrote deel zuidwaarts. Het fietspad er langs is overigens geweldig.

________________________________________

Gouwe (Waddinxveen) / 08-07-12 / 20ºC - Z3 - bewolkt

Rinus: de baggerwerkzaamheden op de meest gebruikte visparcoursen liggen achter ons en er wordt weer vis gevangen, belangrijke elementen voor het welslagen van de HSW-jubileumwedstrijd (over 7 weken)! Dit weekend hoorde ik over vangsten van 9-10 platten in Waddinxveen met de feeder (Luts) en een lekkere klus kleine(re) vis met de vaste stok in Boskoop (Rob J). Niet alleen als hengelaar gaat hierdoor je hart sneller kloppen, maar ook voor een (mede)organisator zijn deze berichten zeer welkom, tenslotte willen we allemaal op 25 augustus starten vanuit een vertrouwde situatie. Met dit gegeven ben ik vanmorgen naar de Gouwe gegaan aan de Wilhelminakade en heb er met de feeder gevist op één meter uit de betonnen rand aan de overzijde. Het water zag er 'normaal' uit, was niet helder en er stond een lichte stroom richting Alphen. Tot 11 uur hoegenaamd geen bootjes, daarna tot 12.30 uur (mijn vertrektijd) alléén maar bootjes. Gek genoeg was er die laatste anderhalf uur het meeste te beleven, de eerste twee uren bijna geen beet gehad. Uiteindelijk kwam ik tot 10 stuks, 4 blieken en 6 platten, gevangen met de combinatie caster/made. Slechts één platte vergreep zich aan de (rode) boilie.

________________________________________

Oude Rijn (Bodegraven) / 07-07-12 / 21ºC - Z4 - half bewolkt

Ron: vandaag hebben we met ca. 20 man van HSV Moordrecht gezeten in de Oude Rijn bij het Fort. De omstandigheden waren ideaal, mooi weer en geen wind. Ik zat op 7, naast Erik ter hoogte van het elektriciteitshuisje. Het werd een vreemde wedstrijd. Na gevoerd te hebben op 11 m en een aantal korven gebracht te hebben naar de overkant, begon ik met de vaste stok. Binnen 10 minuten had ik er al een stuk of 10 waarna het ineens stil viel. Dit gebeurde niet alleen bij mij maar ook bij Erik en vele anderen. Ik heb hier geen verklaring voor gevonden. Onder de kant ving ik een paar kleine baarsjes wat voor mij de reden was om het maar met de feeder te proberen. Al snel ving ik daar een mooie brasem maar daar bleef het bij. Ik ving nog wel af en toe een ruisvoorn maar het was niet wild. Het laatste uur heb ik het nog geprobeerd met een boilie en gelukkigerwijs ving ik hiermee nog een mooie zeelt. Totaal had ik maar 3.8 kg wat goed was voor een viertje. Winnaar werd teamgenoot Hans Speulman die op de kop goed vis bleef vangen op de vaste stok en ruim 12 kg wist te vangen.

________________________________________

Noord Aa (Zoetermeer) / 07-07-12

Adriaan: zaterdag hebben we de 8e wedstrijd gevist in de Noord Aa nabij de inlaat naar de Noordhovenplas. Met 9 deelnemers een zeer slechte vangst van maar 3,5 kilo. Winnaar deze morgen was P. Koevermans op nr. 1 met 1740 gram ( 1 brasem). Zelf zat ik op nr. 2 en heb 1720 gram gevangen ( 1 brasem). Op 50 meter een voerplek aangemaakt maar hier maar een aantal malen geprobeerd zonder enig teken van leven. Op 20 meter heb ik verschillende keren een paar tikjes gezien en na 2 uur een terug vallende top, wat mij de enigste vis van deze morgen opleverde. Deze was ik bijna kwijt omdat mijn schepnetsteel afbrak. Met een paar stukjes worm met made kon ik deze brasem verleiden tot een aanbeet. Aan de overige aassoorten kon ik geen aanbeet krijgen. J. de Zwart werd 3e met 100 gram ( 1 baars). De overige deelnemers hebben geen aanbeet gezien deze morgen.

________________________________________

Noord Hollandskanaal (Spijkerboor) / 07-07-12

Rinus: de 11e competitiewedstrijd van HSW gevist op het brede stuk tegenover Oostgraftdijk waar het grootste deel van de 18 deelnemers een plekkie had, een klein aantal viste op een iets smaller deel maar waren daar achteraf niet rouwig om, want hier werden de grootste vangsten gerealiseerd. Met een gezamenlijke vangst van 88 kilo kan dit concours qua beste resultaat wedijveren met de 4e wedstrijd die in het Voornsekanaal werd gevist en waar gemiddeld 4,9kg p.p. werd neergezet. Opmerkelijk genoeg kwam de vaste stok weer eens positief in beeld, na een stroef begin bleek bij sommige het venijn in de staart te zitten en bracht deze hengel in de laatste uren de nodige kilo's in het net. Zo had Martin om 11.00 uur slechts een handvol voorns en blieken, maar liet anderhalf uur later met zijn vangstgewicht de wijzer van de schaal uitslaan naar 15,8kg en won de wedstrijd met overmacht, proficiat. Er was overigens wel vis te vangen met de feeder daar niet van, maar het ging niet van een leien dakje. Zelf lootte ik kantnr 8 en gokte op twee feederplekken, één kort op 17m en een 'verre' op 55m zo'n 15m uit de overzijde. Op beide stekken kwam ik niet verder dan 5 platten en enkele blieken met verschillende aassoorten. Waar je enkele weken terug met de 'oudjes' heel soepel een serie platten kon vangen met boilie/pellet werd dit aas vandaag maar moeizaam geaccepteerd. Op de korte afstand ving ik nog enkele vissen met één caster op haakje 18, nadat bij eerdere aanbeten bleek dat de vis er wel was maar nauwelijks aasde. Met 5,7kg reikte ik naar een achtste plaats, waarmee ik nog wel de koppositie handhaaf, al is dat beeld door het nog niet toepassen van afschrijvers iets vertekend.

________________________________________

Bergse Maas (Dussen) / 03-07-12 / 25ºC - ZW4 - half bewolkt

Rinus: deze week 'de stad uit geweest' en behalve vakantie gehouden ook een dag gevist in de Bergse Maas bij Dussen. Zoals ik enkele jaren geleden al eens schreef, een prachtige omgeving in een wijds landschap waar je niet gestoord door welke (verkeers)geluiden dan ook heerlijk een dag ongestoord kan vissen. Kon ik toen (later op de dag) de brasem nog wel aan de praat krijgen, nu lukte dat totaal niet en heb ik er niet één gevangen. Ik viste met de feeder op ca. 35m met een korf van 50gr, die vanwege de forse stroom nodig was. Van dit water weet je dat, wil je vis vangen, het moet stromen!? Toen na twee uur vissen nog geen enkele reactie op de top was te zien besloot ik de lijn in te korten tot 27m, korter bij gaf door de steil oplopende oever problemen. Bij de eerste inworp kreeg ik direct een snoeiharde aanbeet op 4 grote maden waarop ik fors reageerde en achteraf verbaasd was dat deze vangst (een winde van 50cm en 2kg, niet moeders mooiste) de onderlijn 12/00 en haakje 14 niet aan flarden had getrokken. Er zat dus vis en met herkregen optimisme ging ik verder. Als zich na een half uur nog geen tweede aanbeet heeft aangediend, besluit ik het met pellets op de hair te proberen. Ook deze verandering bleek goed voor vis nummer twee, wederom een winde van hetzelfde kaliber als de eerste. Met nog twee uur te gaan ben ik gaan wisselen tussen de 27 en 35m en tussen pellet/boilie en maden (meer had ik niet bij me). In deze periode ving ik nog twee (kleinere) windes en drie voorns. Conclusie: er wordt hier wel gevangen maar je moet erg veel geduld opbrengen, het alledaagse beeld van overal zou je kunnen zeggen!!??

________________________________________

Vlaardingse Vaart / 30-06-12

Berry: Team Moordrecht met 3 koppels (Ron Hofland/Hans Speulman, Koos van Herk/John van Uunen, Erik Faas/Berry Poeze) meegedaan aan de marathon van Vlaardingen, 2 koppels hadden succes. Ron en Hans lootten op nr 35 en dit was een kopplek. Mooie plek, maar geen brasem aanwezig daar. Zij moesten het doen met rond de 20 kg. In dit vak niet genoeg om mee te dingen naar de eindprijzen. Hier werd overdag alleen erg kleine vis gevangen en 's nachts af en toe een brasem en kleine blieken. Het koppel Van Herk/Van Uunen zat in hetzelfde vak op nr 45 en dat was één nummer van de staart. Op dit nummer komt vanuit het verleden heel vaak de winnaar van het vak vandaan. Vissen overdag was daar een heel ander verhaal. Zij zaten tegenover een zeilschool en die hadden de hele dag vaarexamens. Waar Koos en John hadden ingevoerd op de feeder sloegen de zeilboten om en die hadden het voer van de mannen in de top van de mast zitten!!! Vissen was hier dus onmogelijk, zelfs overdag gaf dit grote problemen. Toen de boten tegen de avond van het water waren zijn Koos en John wederom gaan invoeren op de feeder en vingen na 23.00 uur slag op slag brasems. De buren werden zelfs zenuwachtig van al dat gespartel. Het eindresultaat van John en Koos was super, in ca. zes uurtjes 's nachts een dikke veertig kilo. Met nog wat kleine vis van 's morgens resulteerde dat in een eindgewicht van bijna 48 kg, goed voor een 2 in het vak. Nummer 1 van dit vak was Noel Gulpen met zijn maat en die hadden 54 kg. Hierbij zat een karper van 6kg, meer kleine vis en wat minder brasem. Door de problemen waar Koos en John overdag tegenop liepen hebben zij een haast zekere eindoverwinning gemist, niettemin knap gevist mannen!

Erik en ik lootten nr 33, drie nummers van de kop van het 3e vak voor zover bekend het minste van alle uitgezette vakken, maar we moesten het ermee doen. Wij hebben ingevoerd onder de kant maar hebben daar geen beet gekregen en ook op de 11m. Tevens de feeder in stelling gebracht op dit 40m brede stuk en hier na zorgvuldig uitpeilen gekozen om ca. 1.5m van de overkant te blijven. De vaste hengel gaf overdag te weinig kleine vis, de feeder daarintegen af en toe blieken van 2-3 ons. We hebben dit constant afgewisseld en zo vingen we overdag ons visje. Onze hoop was dat het in de nacht met de feeder beter zou worden, hetgeen ook gebeurde. Met regelmaat een mooie brasem tussendoor afgewisseld met kleinere en ook weer blieken van 2-3 ons. 's Ochtends konden we af en toe nog een visje vangen maar het werd wel minder. De laatste 2 uren zijn we nog overgeschakeld naar de vaste stok en heeft Erik nog een eindspurt ingezet. We vingen toen nog even lekker maatvis. Ons eindgewicht was een kleine 31 kg en dit was goed voor een 1 in het vak. Als team mochten we met een 1 en een 2 zeker niet klagen.

________________________________________

Oude Rijn (Koudekerk) / 29-06-12

Sander: heb vrijdag op zaterdag nacht even een paar uurtjes op de Oude rijn tussen Hazerswoude en Alphen ad Rijn gevist. Wegens tijdgebrek was dit beperkt van 23.15-04.00uur. Het eerste anderhalf uur verliep dramatisch, ik kreeg er geen vis op, had een stek op ca. 40m en één op ca. 20m, maar op beide plekken bleef het stil. Na wat kleine veranderingen in voer en aasaanbieding kwam de vis op gang en ving ik tot 03.30u met enige regelmaat een mooie platte. De meeste vis ving ik op de korte afstand met een maïskorrel in combi met een worm. Op de verre afstand (bijlegger) heb ik eerst een paling gevangen, maar heb toen een witte boilie opgezet en nog 5 platten gevangen. Uiteindelijk had ik ruim 19 kg aan brasem, het was een heerlijk nachtje vissen. Windstil weer, na 00.00u een klein briesje, droog en ca. 15 graden.

________________________________________

Amsteldrecht (Nieuwveen) / 30-06-12 / 21ºC - ZW3 - zonnig

Rinus: vandaag nog maar eens naar de Amsteldrecht geweest, even voorbij de nieuwe kwekerij. Met de vaste stok gevist op 11m en de feeder ingezet aan de overzijde tegen het riet. Hier louter gevist met boilie en pellet, de eerste liet het afweten, geen enkele beet erop gehad, met de (bruine) pellet dit keer zeven platten gevangen. De vaste stok gaf ook aardig werk, met name de eerste uurtjes heb ik er redelijk mee gevangen, voorn, bliek en een enkele platte, bij elkaar zo'n 40 stuks. Heb alleen met maden gevist, dit keer geen casters bij me, weet dus niet af ze het hier op hadden gedaan. Wat ook in dit water bedenkelijk is dat, net als de afgelopen keren, ook hier de vis na verloop van 3-4 uur het erbij laat zitten. Zeer moeizaam is nog een beet te forceren, bijvoorbeeld door de stok te verlengen tot 12,5m, 40cm over de bodem te vissen of superlicht net aan of iets boven de bodem te vissen, althans dat is mijn indruk vandaag.

________________________________________

Oude Rijn (Bodegraven) / 27-06-12 / 20ºC - W4 - bewolkt

Rinus: we vissen de 9e ouderenwedstrijd in de Oude Rijn bij 't Fort, met 10 deelnemers ruim 35 kilo vis gevangen, een redelijk resultaat. Alle gezeten op het rechter gedeelte zodat nr 10 eindigde bij de doorgang naar de kleine Wiericke, Rob lootte dit nummer en buitte deze stek ook keurig uit door 9,2kg vis te vangen, vóór de pauze met regelmaat net achter de plompen met de korte stok en daarna met de feeder op 3/4. Aan de andere kant op nr 1 voor het fort zat Aat maar hij kon de gang er niet in krijgen, niet met de feeder, niet met de stok. Zelf lootte ik nr 3 en ging hoofdzakelijk voor de vaste stok op 10m en kortbij op 4m. Met de feeder toch ook nog een voerplekje gemaakt aan de overzijde tegen de plompen. Dit leverde twee vissen op, net vóór de pauze een platte en daarna werkelijk in de laatste seconde een niet al te grote zeelt. De rest van de 45 vissen voornamelijk gevangen met de stok op 10m en bijna alles op 1 of 2 maden, soms gecombineerd met een piertje. Bij elkaar kwam ik uit op 6,9kg en een tweede plaats.

________________________________________

Nederrijn (Renkum) / 23-06-12 / 18ºC - ZW5 - half bewolkt

Jan: vanwege de extreem harde stroming moesten wij uitwijken van de strekdam naar een vak tussen de kribben. Met vier man aan de waterkant is het niet veel, net als de vangst. Ik heb altijd gedacht dat er op een zandbodem geen zwartbekgrondels zouden zitten in verband met hun zuignap aan het onderlijf nou niks is minder waar ze zitten daar ook. De vangst van deze morgen was dan ook veel van deze visjes, wat kleine voorn en een paar bliekjes, alleen mijn naaste concurrent wist nog twee platten te vangen en een winde zodat hij aan een totaal gewicht kwam van 3300 gr. De rest bleef onder een kilo met voor mij de allerlaatste plaats met 620 gr. Dit was dan gelijk mijn eerste afschrijver. Een bijkomend verhaal is dat alle vissers natte voeten tot een nat onderlijf hadden, het gevaar bij het vissen tussen twee kribben is dat als er een grote boot ( in ons geval een Zwitser passagiersschip van 200 meter lang en 20 breed) langs vaart er een heleboel water wordt weggezogen, maar dat water komt twee keer zo hard terug en ook twee keer zo hoog. Op nr1 stroomopwaarts is dat niet zo erg, maar op nummer laats die het dichts bij de tweede krib zit wordt het water tegen de krib opgestuwd en dan krijg je het water van twee kanten.

Bij onze laatste man was dit het geval en al zijn hebben en houden dreef in de Rijn. Vandaar deze waarschuwing, als je tussen de kribben gaat vissen leg dan je spullen die je niet nodig heb zo hoog mogelijk tegen een dijk of iets dergelijks, ook emmers met spullen er in en als je zoiets meemaakt zorg ook dat je voer droog blijft anders is je vismorgen vroeg afgelopen.

Afgelopen dinsdagavond weer met zijn zessen wezen vissen, in het Gouwekanaal. Alles zag er goed uit ook de kleur van het water de zon scheen weinig wind dus dacht ik mooi voor de vaste stok 11 meter. Spullen klaar gemaakt dobber van 0,75 gr onderlijn 10 haak 14 en pijlen, er is tegenwoordig een leuke waterdiepte, toch wel een meter of drie en een half. Om zeven uur gestart met vissen en een kwartier later lag er al een dobber met een stuk lijn in het water omdat ik vast had gezeten en mijn lijn gebroken was. Nieuwe dobber en toen al een containerschip, mijn stemming was toen al aardig gedaald maar toch doorgegaan. Rond een uur of half negen een brasempje gevangen maar Gerard Reym had toen al een stuk of vier vissen. Na het wegen was Gerard 1ste met 2200 gr. mijn visje was goed voor een tweede plaats en Hennie had drie vissen gevangen en die was derde. Voor Lutz was het zonde want die heeft nog wel een dikke platte verspeeld. Volgende donderdag zitten we weer op het zelfde stuk en dan hopen we op toch wat meer vis.

________________________________________

Aarkanaal (Ter Aar) / 23-06-12 / 18ºC - ZW5 - half bewolkt

Erik: vanwege het feit dat bij het Witte hek in de Oude Rijn er al een groepje zat, zijn we uitgeweken naar het Aarkanaal een stukje voorbij jullie. Ik lootte nummer 16 en ben gestart met de vaste hengel die de 1ste 2 uur aardig wat vis gaf, al waren ze erg klein. Halverwege de morgen werd het al snel minder en het laatste anderhalf uur heb ik geen visje meer kunnen vangen. Later ook nog met de feeder geprobeerd, maar zonder 1 stootje. Mijn buurman Kees de Kwaadsteniet zat op kop en ving in de laatste tien minuten nog 2 platten. Hij ging me daarmee nog net voorbij met ruim 2,5 kg. Zelf had ik ruim 2.300 en dit leverde weer een tweetje op. Verder waren de vangsten om te huilen met nog geen anderhalve kilo voor Peter Kuster die hiermee 3e werd.

________________________________________

Lage Bergse Bos (Terbregge) / 23-06-12

Adriaan: zaterdag hebben we de 7e wedstrijd gevist in het Lage Bergse Bos ( over bruggetje links), waar we met 7 man maar 19,5 kilo wisten te vangen. Winnaar van de wedstrijd was één van de 2 nieuwkomers J. van Zeist die op staartnummer 5400 gram ( 3 brasems) wist te vangen. Zelf zat ik op nr. 6 en heb alleen met de Feeder gevist op ongeveer 45 – 50 meter. Over het resultaat kan ik kort zijn, slechts 1 aanbeet ( na 2 uur ) en ook een brasem van 1940 gram. In het begin wel wat lijnzwemmers gehad maar dat was ook alles. Als aas heb ik gevist met boilie, softpellet, maïs en wormen in diverse variaties. Aan de andere kant ( over bruggetje rechts)zaten verschillende vissers, maar die vingen helemaal niets.

________________________________________

Aarkanaal (Ter Aar) / 23-06-12

Rinus: vandaag vissen we alweer de 10e comp. wedstrijd van HSW in het Aarkanaal op een keurig uitgezet parcours rondom het sluisje, netjes gemaaid ofschoon de meeste nog even de knipschaar moeten hanteren voor de oeverzone. Nu nog vis en een gunstig kantnummer zal menigeen denken, want dit kanaal behoort tot het rijtje waters waar het momenteel met de vangst niet wil vlotten, bovendien moet je aan het begin of eind zitten in het parcours voor een gunstige stek. Ondanks de straffe wind schuin tegen pakt het merendeel naast de feeder ook de vaste stok uit, in de regel hèt wapen in dit water. Om een lang verhaal kort te maken, met 17 deelnemers wordt 16 kilo vis gevangen waarvan het meeste op de kop- en staartplekken, het middenstuk komt er dus bekaaid vanaf. Gert op kop met 5,2kg, Rob J op nr 3 met 3,1kg en Jaap op staart met 1,7kg doen goede zaken, het zijn de enige plekken waar brasem wordt gevangen. Zelf loot ik kantnr 10 en weet meteen dat het bikkelen wordt. Tegen de andere oever maak ik een voerplek voor de feeder voor-het-geval-dat, het levert geen enkele beet op. Met de vaste stok ga ik op 10m vissen, wegens de harde wind zet ik voor de eerste keer het bij deze hengel geleverde extra stevige vierde deel in waardoor de hengel nog strakker wordt (werkt goed). De eerste drie inzetten leveren drie visjes op, daarna wordt het schrapen zoals verwacht. Tot een uur voor tijd weet ik nog 7 vissen bij te vangen, de grootste wonderlijk genoeg 25cm boven de bodem, daarna is het over en uit. Bij elkaar 970 gr en goed voor een zesje, waarmee ik voor het eerst dit seizoen in deze competitie aan de leiding ga, al is dat wel door toedoen van concurrent Ron die vandaag door afwezigheid niet kan scoren.

________________________________________

Amsteldrecht (Nieuwveen) / 22-06-12 / 20ºC - Z3 - half bewolkt

Rinus: midden op de dag een paar uurtjes gevist omgeving nieuwe kwekerij. Ik start met het voeren van een drietal korfjes aan de overzijde tegen het riet en laat eerst een grote passagiersboot vertrekken vanaf de nieuwe steiger voor de fontein. Als de draaikolken bijna zijn weggeëbd gooi ik de feeder met een witte knikker op de hair naar de overzijde en neem de vaste stok ter hand waarmee ik op een meter of 8 wil gaan vissen. Ik zie dat de feedertop niet strak gaat staan maar een beetje blijft liggen rommelen, misschien nog door de golven van de boot? Draai toch de molen maar in en denkt vast te zitten! Er komt beweging in de lijn en de weerstand erop wordt steeds groter……, bijna 20 minuten later zie ik voor het eerst mijn 'buit': een schubkarper van naar schatting in de 70cm. Inmiddels zijn er twee Belgen gestopt en één daarvan haalt een iets groter schepnet dan de mijne uit zijn auto en biedt zijn hulp aan om te scheppen (o.k. alleen als je de rust bewaart). Helaas verloopt dit (scheppen) niet geheel feilloos waardoor de vis schrikt en de zoveelste run neemt richting midden. Bij run nr 10 raakt de haak (Preston PR 39 size 16) los en vlucht vriend karper richting overzijde. Had juist dit iets kleinere haakje gemonteerd (neem normaal nr 14) om uit te proberen, maar weet niet zeker of de misser hier aan te wijten is. Wat ik ook mis is mijn fototoestel, heb ik normaal altijd bij me maar vandaag niet (waar heb ik dat meer gehoord?). Heb de vis in elk geval twee keer op de zij gezien vlak aan de kant, maar telkens neemt hij na enige seconden de vlucht..... Heb eerst even een 'bakkie' gedaan en vang in de uurtjes daarna nog 11 platten, 7 aan de knikker en 4 aan de made kortbij met de stok. De Belgen gaan eveneens vissen (één boom naast mij) maar niet eerder nadat zij hebben geluncht. Er komt een tafeltje uit de auto, de stoeltjes worden uitgeklapt en er wordt een flesje rode wijn ontkurkt, proost! Ook zij vangen na verloop van tijd brasem met de vaste stok op 8m!!

________________________________________

Ringvaart (Moordrecht) / 16-06-12 / 20ºC - ZW5 - half bewolkt

Erik: zaterdag j.l. hebben we in onze eigen Ringvaart gevist tussen Moordrecht en Gouda voor de 7de comp.wedstrijd. Aangezien er gebaggerd is en met name de leliebladeren flink ingedamd zijn, is er weer goed te vissen. Zelf zat ik op nummer 7 en koos voor de vaste hengel (9 mtr) + een feedertje enkele meters uit de overkant. In het eerste uur al redelijk wat voorns en zelfs één mooie ruisvoorn. Linkerbuurman Willem van Veen ving na ruim een uur een dikke brasem. Voor mij het teken om ook iets frequenter met de feeder te vissen. Een drie kwartier later ving ik ook de eerste. Meteen een beste van meer dan 2 kg. Een half uur daarna kwam de 2e die exact 60 cm was en de grootste vis van de morgen. Daarna hoofdzakelijk doorgevist met de feeder, maar de grote vis was helaas weg. Met 7.150 gram viste is een tweetje. Winnaar was Peter vd Hoek die er 4 wist te vangen met een totaalgewicht van boven de 10 kg. Verder waren er nog een aantal vissers met 1 brasem of wat kleine vis. De vangsten vielen over het geheel niet tegen. Gisterenmiddag nog even met de vaste hengel in de Ringvaart gevist (vlak voor de betonnen brug bij Gouda) en in een kleine 2 uur nog een mooi klusje voorn/bliekjes gevangen.

________________________________________

Gouwe(kanaal) / 16-06-12

Jan: afgelopen zondagmorgen ben ik nog even in de Gouwe geweest aan de Noordkade bij de architect en zoals gewoonlijk weer strak tegen de overkant tegen de balk. Ik weet niet wat het is met de Gouwe maar hij is niet meer zoals vroeger toen je daar nog een net vol kon vangen. Mijn eerste beet kwam al na een kwartier, gelijk een dikke platte maar die verspeelde ik halverwege, denk je niets aan de hand, helaas de volgende beet kwam pas een uur hierna en zo sprokkelde ik in de rest van de tijd nog 3 brasems binnen en nog één verspeeld, ook niet denderend voor een morgen zonder boten. Van alles geprobeerd, made, casters, maïs en alle combinaties hiervan maar niets hielp, ik mocht al blij zijn met het resultaat.

Dinsdagavond hebben we voor de derde keer met ons zessen in de Gouwe gevist. Om een lang verhaal kort te maken na 42,5 uur met zijn alle gevist te hebben zijn er in totaal 3 vissen gevangen met een totaal gewicht van 1,5 kilo. Alle 3 de vissen zijn gevangen door G. Reijm toen we vorige week bij de Coenecoopbrug zaten te vissen. Toen we aan de Gouwe kwamen om op de Zuidkade te gaan vissen waren ze daar nog volop aan het baggeren, het water zag zo bruin als koffie en de stroompje wat er stond was richting Gouda dus ook niet bevorderlijk. Hopende dat het baggeren gauw voorbij is wensen we onszelf toch nog een paar avonden wat vis in het net. Om dit voor elkaar te krijgen gaan we het dinsdagavond maar in het Gouwekanaal proberen want hier is het baggeren al een poosje afgelopen en is het water en de bodem misschien weer een beetje tot rust gekomen.

Elders is het ook huilen met de pet op want bij de vaste stok wedstrijd in Renkum was het ook zwaar kl... , we waren maar met vijf mensen en konden daarom op één zijde van het plasje zitten, wind goed, vis draaide, zonnetje scheen dus uitstekend zou je zeggen. Nee dus, na vier uur vissen hadden vier man niets en ook geen beet gehad en één deelnemer had twee mooie zeelten die bij elkaar 4,5 kilo wogen. Ik had gekozen voor de vaste stok van 11 meter met een lijn van 5 meter op een waterdiepte van hooguit 0,7 meter, hierop een uitgeloodde matchdobber op overdiepte, onderin een schuiflood van 5 gr. zover mogelijk inwerpen en dan de hengel in de steun en dan de lijn strak trekken tot het puntje van de dobber net boven water stond. Als de vis het doet is dit een mooie manier, maar nu helaas niets.

________________________________________

Amsteldrecht (Nieuwveen) / 16-06-12 / 20ºC - ZW5 - half bewolkt

Rinus: met 16 deelnemers de 9e comp.wedstrijd van HSW gevist aan de Amsteldrecht op het iets smallere parcours tussen de nieuwe kwekerij en het brede stuk in. Met een gezamenlijke vangst van 45 kilo een alleszins redelijke vangst met, net als op ieder water, enkele uitschieters. Zo haalde Gert met zeven dikke platten die bij elkaar 10 kilo wogen een klinkende overwinning op, gezeten midden in het parcours. Pellets waren bij hem favoriet en hij ving ze stijf tegen de rietkraag op een kleine 40m aan de overkant. Voor mij kwam steknr 15 uit de zak en ik vond aan de overzijde een zwemplaatsje voor de bewoners daar compleet met rubber boot en grote bal vast gelegd op 3m van de oever. In de hoop dat daar gedurende de morgen géén activiteiten zouden plaatsvinden, plaatste ik mijn voerkorven in het hoekje links van de boot. Daarnaast zette ik de vaste stok in op 11m, maar hiermee was mede door de harde wind dwars over het water moeilijk te vissen. De stok leverde een 6-tal blieken op en de feeder uiteindelijk 4 platten. De eerste na 10 minuten met de boilie en de overige drie in het laatste half uur met een white pellet, de laatste op één minuut voor tijd. Bij elkaar 6,2kg en een drietje.

________________________________________

Noord Hollandskanaal (Spijkerboor) / 13-06-12 / 18ºC - NW3 - half bewolkt

Rinus: met 11 man voor de 8e ouderenwedstrijd naar het NH Kanaal bij Spijkerboor. Het werd qua weer en vangst een redelijke vangst, zowel tijdens de wedstrijd als in de 'nazit' die een aantal deelnemers maakten van 14-17.30 uur. Menigeen pakte direct de feeder uit, doch er waren ook vaste stokkers die hun geluk met de lange hengel wilden beproeven. Maar andermaal kwam tot uiting dat deze hengelsoort op dit gedeelte van het kanaal niet erg succesvol was. Met de feeder werd leuk brasem gevangen, de één op verre afstand, de ander in het midden en een enkeling kort bij huis. Zelf viste ik op steknr 3 en maakte twee voerplekken, één op 55m zo'n 15m uit de overzijde en één kortbij op 17-18m. Met name op de korte afstand heb ik de meeste en zwaarste vissen gevangen, zeker in de uurtjes na de feitelijke wedstrijd. Om twee uur klonk het eindsignaal en op dat moment stond mijn teller op 18 stuks, waarvan 14 brasems, bij elkaar goed voor 15kg en de overwinning. Om 17.30 uur was het tijd om in te pakken en voor een patatje-saté, waarna de thuisreis werd aanvaard. De middagsessie bracht mij nog eens 14 brasems in het net, zoals gezegd de meeste gevangen op korte afstand. Klik op bovenstaande link voor uitslag en stand.

________________________________________

Voornsekanaal (Heenvliet) / 09-06-12

Erik: rijkelijk laat, maar hierbij nog een verslag van afgelopen zaterdag. Wij hebben ook gevist in het Voornse Kanaal op de eerste steigers vanaf de Kruisweg. Met een harde tot later zeer harde wind was het lastig vissen, dus maar gekozen voor een feedertje net over de midden + 1 tegen het riet. Daarnaast nog een stokkie onder de kant, waar ik vorig jaar een keer succesvol mee was. Het eerste uur was er geen visje te vangen op alle afstanden en op een gegeven moment kon ik wat voorntjes/windetjes vangen met het korte stokkie. Dat viel helaas ook weer dood en met de feeder heb ik de hele morgen geen serieuze beet kunnen ontdekken. Misschien had ik het nog met pellets moeten proberen, maar ik heb het hoofdzakelijk met wormen en maden geprobeerd. Met een 9de plaats een slechte notering. Morgen zitten we in de Moordrechtse Ringvaart. Hopen dat het dan beter gaat.

________________________________________

Voornsekanaal (Hellevoetsluis) / 09-06-12 / 18ºC - ZW5 - half bewolkt

Adriaan: zaterdag hebben we de 6e wedstrijd gevist in het Kanaal door Voorne, met een harde tot zeer harde wind dwars over het water. Vissen met de stok was er vandaag niet bij. Met 7 personen maar 36 kilo vis gevangen, waarvan er 3 geen vis wisten te vangen. Zelf geloot op nr. 1 en heb dit waargemaakt door de wedstrijd met bijna 18 kilo te winnen. Gevist met de Feeder op 2- 3 meter van de overkant. met de maiskorrel begonnen maar dit bracht geen aanbeten, overgeschakeld naar een paste pellet en vrijwel direct de 1e brasem gevangen. Hierna weer stil dus na 1,5 uur maar een boilie ( scopex) op de hair en dit leverde mij binnen een uur 5 platte op dezelfde boilie. Hierna geen actie meer en verder gegaan met 2 maiskorrels en hiermee ook nog een paar platte gevangen. John zat op nr. 6 en ving daar ruim 13 kilo. Al met al was het een winderige en lastig te vissen wedstrijd vandaag.

________________________________________

Aarkanaal (Nieuwveen) / 06-06-12 / 17ºC - ZO3 - half bewolkt

Rinus: de 7e ouderenwedstrijd vissen we vandaag met z'n elven in het Aarkanaal bij de ijsbaan, niet geliefd bij iedereen maar in elk geval een water met gelijke kansen voor allemaal en een beduidend voordeel voor kop- en staartnummer. Omdat er geen actuele vangstberichten bekend waren bouwde een ieder met redelijk positieve inslag zijn stek op en ging hoopvol van start. Door velen werd de vaste stok uit de foudraal gehaald, al dan niet met een feedertje om zo af en toe een worp uit te proberen aan de overzijde tegen de plompen. Zelf zat ik op nr 4 en ging ook voor deze combinatie, vaste stok op 11 en 4m en de tegen de overzijde, ter plekke een kleine 30m breed. Helaas vallen de meeste deelnemers al snel in het patroon dat we de laatste weken van diverse wateren maar al te goed kennen. 2-3 visjes direct na de start, daarna is het over en moeten we wachten op een voorbijzwemmer…… Het is en blijft een raadsel, niet normaal toch als je (in mijn voorbeeld) voor 18 visjes zo'n 5,5 uur in touw ben. Telkens maar weer schuiven met de afstelling, een antenne omhoog of omlaag, zwaar op of 20cm boven de bodem met haakje 16 of 20, één, twee maden of een haak vol, veel of weinig cuppen, het helpt geen zier. Op kop en staart wordt, zoals gezegd qua aantal niet onredelijk gevangen, jammer dat de bonusvissen ontbreken. Toch worden er een paar gevangen ondermeer door Jan een half uur vóór tijd. Tot op dat moment had hij slechts vijf visjes in het net maar na een knokpartij van een kwartier landde hij een heuse schubkarper van 2,5kg, waarmee hij toch nog de glorieuze winnaar werd van deze morgen. Het is bijna twee uur en dat betekent einde wedstrijd. Ik pak alvast de fluit om af te blazen maar zie op dat moment voor de eerste (en laatste) keer vanmorgen de feedertop omgaan, met een brasem als reslutaat. Had de feeder de laatste tien minuten met een boilie ingezet en was alvast de topsets aan het opruimen. Een verrassend einde dus en met dat beetje geluk werd het geen grauwe middenmoot maar met 1,8kg een tweede plaats. Klik op bovenstaand link voor uitslag en stand.

________________________________________

Nederrijn (Renkum) / 26/05 en 02/06-12

Jan: verslagje van de wedstrijd van 26 mei.

Het weer was goed de vangst viel heel erg tegen, met vijf man gevist op het zelfde parcours als altijd. Was het de vorige keer nog goed te noemen nu was het hoofdzakelijk kleine vis. Zelf zat ik op nummer vier en ving in het eerste half uur helemaal niets , ook geen beet terwijl mijn buurman al wel vis wist te vangen. De stroming was weer goed korven van 100 gr. moesten gebruikt worden dikke top erop en gaan. Uiteindelijk had ik aan het eind van de wedstrijd toch nog 2860 gr. wat toch weer goed was voor een 1 tje, dit had ik te danken aan twee mooie windes en toch weer mooie voorns. Nr. 2 had ook zijn best gedaan en die had de enigste brasem gevangen en een gewicht van 2440 gr. Hij en ik hebben hetzelfde ondervonden wat betreft aas, 3 casters op een haak 10 en daarboven op een dikke witte made, onderlijn 14/00 van 70 cm lengte was deze morgen de beste oplossing.

Na een weekje vrij te hebben gehad (pinksterweek) was ik in de gelegenheid om ook eens op een doordeweekse donderdag te gaan vissen. Om 6.30 uur opgestaan stond op het punt te vertrekken en toen ging het opeens vreselijk hard regenen dus ben ik pas om 7,45 van de camping gereden maar wel naar de Neder-Rijn alleen op een ander stuk. Na alles opgesteld te hebben op een heel rustige plaats zonder lawaai om je heen VISSEN. Het bleek dat in de loop van de week de stroming er flink uit was gegaan, een korf van 40 gr. was deze morgen voldoende. Zo lekker in je uppie zou je denken alle vis komt lekker naar mij toe, maar helaas, weer geen brasem te vangen, wel weer een aardig aantal windes (7), grote en kleinere voorns (35) redelijke blieken (3) en zwartbekgrondel (2), dit was het resultaat na 4 uur vissen. Wederom 2 of drie casters en een dikke made op de haak deden het weer, ook nog mais in combinatie met casters en made geprobeerd maar dit haalde het niet bij het vorige. Na vier uurtjes vissen was ik met het resultaat toch niet ontevreden.

Op zaterdag 9 juni moeten we vissen met verplicht de vaste stok in een plasje dat tegen de rijn aanligt. Omdat ik toch vakantie had heb ik het afgelopen week ook geprobeerd om hier een visje te vangen alleen heb ik gevist met een lichte feeder. Bekent is dat er in dit plasje een heel goed brasembestand aanwezig is (drie jaar geleden een wedstrijd gewonnen met 21 stuks 36 kilo gewicht ). Na alles goed opgesteld te hebben, top net aan boven het water eerst 8 korven leeg getrokken om een mooie voerplek aan te leggen met een grote hoeveelheid casters en maïs de eerste haak beaasd, op dit water moest een onderlijn van 12/00 en een haak 12 van hard staal met een lengte van ongeveer 50 cm het gaan doen. Na een uur gevist te hebben kwam de eerste beweging van de top maar dit was waarschijnlijk een lijn zwemmer gelijk gevolgd door nog een wat voor mij een teken was dat er vis zat. Na verse casters op de haak gedaan te hebben in geworpen strak gedraaid korf iets doorgetrokken in een keer de top als een hoepeltje zo rond, dat was de eerste van rond de 55 cm, hierna twee van deze beesten verspeeld buiten de voerplek en één toen ik stond te wateren zoals normaal als je veel drinkt. Uiteindelijk na drie en een half uur vissen had ik

6 vissen van dit formaat en een voorn die er niet veel zitten met een geschat gewicht van rond de 11 kilo. Op dit water is het ook goed mogelijk om met de mini bolie te vissen omdat hier zomer en winter altijd gevist word op karper en er dan ook veel gevoerd word met dit aas.

Als ik hiervoor eens tijd heb ga ik dat daar toch ook eens proberen wat voor mij een heel nieuwe manier van vissen zal zijn om dat het op de rivier zelf niet gedaan wordt.

________________________________________

Oude Rijn (Koudekerk) / 02-06-12 / 15ºC - NO3 - half bewolkt

Rinus: zaterdag de vierkamp gevist tussen Moordrecht, Stolwijk, Waddinxveen en Zevenhuizen. Met een zeer matige deelname van 31 man werd bij scheepjeskerk (oud) bij Koudekerk het parcours uitgezet, waar bij aankomst de vis duidelijk aanwezig was met veel kringen en geplons aan het oppervlak. Al bij het uitzetten van het laatste kantnummer viel ons op dat dit verschijnsel afzwakte en bij terugkomst op de plek van loting was het helemaal verdwenen! Nu hoeft dit niet desastreus te zijn, immers er wordt ook vis gevangen als er helemaal geen beweging in en op het water is, maar het is wel een teken aan de wand. Uit deze (te) lange inleiding is al af te leiden dat de vangsten andermaal slecht waren met een gezamenlijk vangst van krap 21 kilo. Alleen Aat op kop, die met 6,6kg het maximale uit deze stek haalde, had het waarschijnlijk naar de zin. Elders was de vangst en daardoor ook de stemming beduidend minder, zelfs zozeer dat menigeen voortijdig de biezen pakte. Werd er dan helemaal niets gevangen, welzeker, met name in het eerste uur na de start vingen de meeste hun vis(je), maar kwam daarna de klad erin. Helaas is dit wel typerend in de laatste drie afleveringen van deze vierkamp, op zich bijzonder natuurlijk want tot zelfs in de wintertijd wordt op dit gedeelte van de Oude Rijn soms heel aardig gevangen. Zelf trok ik kantnummer 11 in vak A en besloot zowel de feeder als vaste stok in te zetten. De feeder bracht geen enkele aanbeet en de stok leverde me 16 bliekjes op, waarvan vijf in het laatste half uur na de passage van de tweede schuit. In een poging om nog één keer wat aktie op de voerplek te krijgen cupte ik een drietal balletjes met enkele piertjes en pinkies. Met een piertje+pinkie op de haak kreeg ik wonderwel nog vijf keer beet en moest nog twee keer scheppen. In feite bracht dit mij de winst, als je in deze situatie daarover kan spreken, want met 1,4kg eindigde ik als tweede in vak A.

________________________________________

Friese Meren (Balk) / 21/24-05-12

Rinus: na vorig jaar het Lauwersmeer te hebben bezocht kozen we dit jaar weer voor de vertrouwde Friese Meren, zoals Heegermeer, Fluessen en (voor ons) nieuwkomer Langweerder Wielen. We, dat zijn Aat, Willem, Frans, Gert en Rinus planden de trip dit jaar enkele weken later, enkel en alleen om per dag wat aan temperatuur te winnen. En eerlijk gezegd het werden aangename dagen met hoog in de 20 graden en een constante wind uit het NO. Nu zijn we van deze windhoek niet zo gecharmeerd, want op 8 van de 10 visstekken aan deze meren zit je dan met je snufferd tegen wind. Maar gevist werd er, geïnteresseerd in ons verhaal,

________________________________________

Leidsche Vaart (Rijnsaterswoude) / 26-05-12 / 25ºC - ZO3 - zonnig

Erik: hierbij nog een verslagje van gisteren in de Leidsche Vaart bij Rijnsaterwoude. Het eerste stuk hebben we overgeslagen, aangezien er al enkele vissers waren. De eerste 13 nummers zaten tot aan de bocht en de laatste 5/6 nummers daar voorbij. Zelf zat ik op nummer 7 (dus nog ruim voor de bocht) en koos voor de feeder richting het kreukelblad. Het eerste uur alleen enkele ruisvoorns en verder erg rustig. Hans Speulman (links van me) had al leuk vis met de vaste hengel. Daarna kreeg ik de brasem op mijn voer en ving ik ze in een aardig tempo. Gemiddeld een kilo p/stuk, dus dat ging lekker. Na 3 uur had ik er al een stuk of 15 te pakken, dus ik ging richting een topvangst. Het laatste uur was het beste er helaas af, maar ik wist toch nog enkele grote blieken te vangen en met 16.900 gram mocht ik uiteraard niet klagen. Echt een ouderwetse! Verder waren de vangsten matig tot redelijk met alleen John van Uunen die op de staart nog ruim 10 kg wist te vangen. Jammer van de dikker rij kreukelblad die de visserij bemoeilijkt in dit water, maar verder een prachtwater om te vissen.

________________________________________

Gouwekanaal (Gouda) / 26-05-12

Rinus: met 20 man de 8e HSW wedstrijd gehouden in het Gouwekanaal, aan de hoge begroeiing te zien is daar afgelopen tijd weinig gevist en aan de kleur van het water is te merken dat er (verderop) baggerwerkzaamheden bezig zijn. Of daardoor het vele fijne losse vuil over de bodem dreef weet ik niet, feit is wel dat korf, voorslag en haak binnen de kortste keren vol zaten. Als net na de start dan ook nog het gemaal wordt aan gezet zijn alle elementen voor een fijne visdag voor de meeste verdwenen. Toch waren er deelnemers die hier anders over dachten en dat waren de slimmerikken die van meet af aan met de feeder op korte afstand aan de slag gingen. Hier bleek het 'vuil' probleem namelijk veel minder hinderlijk dan op ver(de)re afstand. Zelf ging ik met de feeder zo'n 5-6m uit de overzijde van start en maakte een voerplek voor de vaste stok op 10m. Met beide hengels kon ik vandaag geen potten breken en bleef veel te lang knoeien om op verschillende manieren toch nog een visje te vangen. Toen dat uiteindelijk lukte, drie bliekjes bij elkaar 250 gr goed voor een plaats in de achterhoede, was ik al drie onderlijnen aan de vaste stok kwijt door vast zitten en had tig keren de lijn van de feeder schoon gemaakt. Toen ik daarna dichter- en nog dichterbij ging feederen was kennelijk het leed al geschied en kon geen beet meer forceren. Al met al niet slim bezig geweest vanmorgen, foei….! Ton en Ron hadden zoals gezegd daar lak aan en haalden bij mekaar nog 10 kilo vis op het droge.

________________________________________

Voornsekanaal (Hellevoetsluis) / 19-05-12

Adriaan: vorige week zaterdag hebben we de 5e wedstrijd gevist in het Kanaal door Voorne ( steigers 31 – 50). Met 8 deelnemers hebben we bijna 83 kilo weten te vangen. We hebben steeds een steiger overgeslagen, zodat we lekker de ruimte hadden. Geloot op stek nummer 7. Ik heb alleen met de vaste stok gevist op 10 – 11 meter, met bijna alleen maar casters op de haak maatje 12 van Kamasan. Zelf heb ik een slechte wedstrijd gevist met maar 7 kilo ( 6 brasems)in mijn net, en dit hadden er zeker meer dan 20 kunnen zijn. Waar anderen in het begin diverse brasems wisten te vangen kwam ik na ruim een uur pas aan mijn 1e brasem. Hierna zag ik met grote regelmaat mijn dobber verdwijnen of bijna plat op het water liggen, wat duidde dat ik de vis er wel op kreeg. Hoeveel missers mij dit opleverde weet ik niet meer, maar dat ik er meer dan 10 heb verspeeld zegt toch wel genoeg. Wel heb ik de gehele wedstrijd met regelmaat casters bij geschoten, maar zelfs op half water vissen bracht geen resultaat. De feeder had ik wel ingevoerd aan de overkant maar niet gebruikt. Ik hoop dat de volgende wedstrijd in dit zelfde water meer gewicht oplevert, want met dit resultaat heb ik er wel een slecht gevoel aan over gehouden. De wedstrijd is gewonnen door Jan van Dongen die op nr. 8 ruim 16 kilo wist te vangen.

________________________________________

Nederrijn (Renkum) / 19-05-12

Jan: vorige zaterdag ben ik naar de Rijn geweest, het gaat steeds harder stromen, 100gr. met ankers was net aan genoeg om op de plek te blijven liggen maar wel dichterbij anders was het alsnog niet te houden. Onderlijn ook maar iets dikker genomen 14/00 mm met een haak 10 of 8, drie casters en een pinkie gaf deze morgen het meeste resultaat. Zoals gewoonlijk was het weer van alles wat, van weer een roofblei, zw.bek grondels, kleine en grote voorns en mooie brasems, niet in de getallen van een week of wat geleden maar het resultaat was toch een kilo of 8. Het is wel raar dat ik wel grote voorns vang en de andere vissers alleen maar kleine. Ik vraag mij af of dit toch komt door de turbo black van v.d. Eynde wat ik er nog steeds door doe, wel in een kleine hoeveelheid maar toch? ik laat het er niet meer uit.

________________________________________

Stompaerdse Plas (Zuidland) / 19-05-12 / 15ºC - ZW3 - half bewolkt

Erik: hierbij een verslagje van de Bernisse: Stompaerdse Plas. De vangsten waren redelijk, maar niet overal. Helaas waren er zelfs de nodige nullen. Rechts van het restaurant (op de steigers) kwamen de hoogste gewichten van 2 winnaars, tw. Cees vd Heuvel en Arjan Boon met 9.950 gram. Zelf zat ik aan de andere kant en kwam niet verder dan 3 brasems, goed voor ruim 3,5 kg. De eerste vis ving ik op 45 meter en de laatste 2 op +/- 60 mtr. De vis lag blijkbaar ver. Alleen mijn buurman Sjaak Vonk had aan deze zijde 6 brasems, verder waren er meerdere nullen en enkele vissers met 1 brasem. Op zich heb ik me verder prima vermaakt, want het blijft één van mijn favoriete wateren om te vissen.

________________________________________

Heimanswetering (Woubrugge) / 19-05-12

Rinus: voor de 7e comp.wedstrijd van HSW met 19 man naar de Heimanswetering waar eerder in het seizoen redelijk werd gevangen, maar waar de laatste tijd zorgelijke berichten vandaan kwamen. En inderdaad het werd voor de meeste qua vangst een moeizame morgen, gezamenlijk werd net aan 20kg gevangen. De brasem liet zich nauwelijks zien, over het hele parcours werden niet meer dan 3-4 exemplaren gevangen, de vangst bestond verder uit bliek, voorn(tjes) en baars. Voor mij kwam nummer 2 uit de zak, op de kop- en staartstek na geen verkeerde loting. Standaard maak ik hier de vaste stok gereed op 11m en een feeder op 3/4 voor het geval dat…… De laatste hengel bracht zegge en schrijve één bliek in het net en verder een 2-3 keer frutselbeetjes gehad. Op de 11m vijf balletjes gecupt en verder de stek onderhouden met pinkies en casters en af en toe een balletje. Zoals eerder gezegd ging het moeizaam, maar kon in elk geval 27 vissen op de teller krijgen, sommige voor de zekerheid maar geschept. De winst (voor mij) kwam in de laatste minuut, nog één keer voor de fluit ingooien met caster+made op de haak en 10cm over de sleep. Dobber (0,7gr) gaat staan en loopt direct weg, aantikken en warempel deze actie levert nog een platte op, soms zit het mee, soms zit het tegen….. Bij mekaar 3,1kg dat goed was voor de winst, Jan op nr 18 werd 2e met 2,6kg en Ron op staart 3e met 2,5kg.

________________________________________

Oude Rijn (Alphen) / 16-05-12 / 12ºC - NW5 - bewolkt

Rinus: de 5e ouderenwedstrijd met 11 deelnemers gevist in de Oude Rijn tegenover de 'oude' Ruardi. Bij elkaar werd 54 kilo voornamelijk brasem en wat blieken en voorns gevangen, geen verkeerde vangst maar gelet op de eerste drie in de uitslag komt de gemiddelde vangst weer in een ander daglicht komt te staan. Ik loot op nr 7 dat is rechts van de bootjes, hier maak ik op 50m zo'n 10m uit de overzijde mijn voerplek. Met een licht feedertje doe ik dat ook nog eens op 15m. Deze laatste plek levert me 3 platten op, de overige 8 komen van de overzijde. Ben begonnen met made+caster(s) en deze brachten wel zeker vis in het net, het merendeel echter werd gevangen met pellet of boilie. Bij elkaar 13,4kg dat goed was voor de tweede plek. Buurman Frans had heel andere ideeën en pakte behalve zijn feeder ook het korte stokje. Bij de pauze had hij zegge en schrijve één platte en wat klein goed, maar sloeg daarna zijn slag. Nadat hij eerst 2 zeelten net achter de plompen had weggehaald, kwam de brasem op zijn voertje en dat leverde nog eens een serie platten op. Bij elkaar 16,7kg dat weer goed was voor de winst van deze morgen. Hennie op de kop ving zes dikke platten in de midden met made+caster en eindigde als derde met 8,5kg.

________________________________________

Oude Rijn (Bodegraven) / 12-05-12 / 12ºC - ZW3 - half bewolkt

Erik: hierbij nog een verslagje van afgelopen zaterdag waar wij de 3de comp.wedstrijd gevist hebben in de Oude Rijn tussen Bodegraven en Zwammerdam. Zelf lootte ik op nr. 10 en dit leek een niet echt goede stek. Met de vaste hengel waren we al snel uitgevist, want na enkele kleine visjes was de koek daar op. Toen maar de feeder erbij gepakt (enkele meters uit de overkant) en binnen 10 min. had ik al 2 mooie brasems binnen. Na enkele ruisvoorns vloog er, terwijl ik ingooide, een aalscholver door mijn lijn, die na enig geworstel weer loskwam. Vervolgens onderdook en op mijn feederplek weer bovenkwam. Gelukkig niet desastreur want binnen een half uur ving ik nog 2 brasems. Allen gevangen aan een combi van maden met een caster. Het laatste anderhalf uur werd het ook erg stil op de feederplek, maar met 5.400 gram mocht ik niet klagen, want het bleek genoeg voor een 1ste plaats. Peter vd Hoek werd 2de met ruim 3 kg. en dit zijn toch Oude Rijn onwaardige uitslagen. Het koude weer is hier zeker debet aan.

________________________________________

Oude Rijn (Alphen) / Leidsche Vaart / 12-05-12

Rinus: deze week stond (voor mij) in het teken van de matchhengel, wat oefenen voor de a.s. Frieslandtrip kan nooit kwaad. Ik vis veel te weinig met de match want het is en blijft een prachtige vistechniek, die soms nog lonend is ook, maar met vier-vijf keer vissen per jaar kom je er niet mee weg. Op woensdag gaan we naar de Leische Vaart waar we halverwege bij de parkeerplaats de strijd aan gaan. Het is hier op een kleine 20m ca. 1,25m diep en er stond een forse stroming. Kwam het hierdoor of waren er andere omstandigheden die niet optimaal waren, het lukte vanmorgen niet echt. Slechts 2 voorns kon ik binnenhalen, kreeg verder wel een heel scala aan beten vooral met de caster maar sloeg daarop vooral een gat in de lucht. Wat ik ook probeerde het leverde vreemd genoeg geen vis op. Gelukkig ging het met de feeder, die als bijlegger op 3/4 van het water uitlag beter. Met name in het laatste uur gingen ze het hierop doen en kon de teller zomaar oplopen tot nog eens 12 stuks, 1 voorn en 11 platten. Deze vissen gevangen met uiteenlopende aassoorten, van made tot boilie. Veel wisselen van aas was vanmorgen het sleutelwoord, want na een lange periode zonder beet zorgde een ander aasje ineens wel voor een kromme top. Gezien de drukte van hengelaars op dit stukje vaart moet hier de laatste tijd kennelijk behoorlijk zijn gevangen.

Afgelopen zaterdag in de Oude Rijn vooraan bij 'Mw Moerings' waren de omstandigheden voor de match iets gunstiger, wind schuin van achter, weinig stroming en een leuke diepte van bijna 3m. Deze stek was nog vrij en daarom maar snel 'ingenomen' want tot aan Zwammerdam was de kant bezet door individuele vissers of wedstrijdjes. De vangsten over de hele linie waren zeer matig vernamen we aan het eind van de morgen en tot die conclusie kwamen wij inmiddels ook. Alhoewel, net als woensdag bleek de feeder (als bijlegger) weer redelijk succesvol. Met pellet of boilie lukte het me om negen platten in het net te krijgen, sommige toch dichtbij de 2kg. Met deze manier van vissen geef je de vis kennelijk alle tijd en ruimte om het aangeboden aas te 'onderzoeken' en uiteindelijk - op een moment dat je actief vissend met de feeder al lang een keer zou hebben ingehaald - toch toe te happen!? De match leverde een 20-tal bliek(jes) op, waarmee uiteindelijk iets meer te beleven viel dan vandeweek.

________________________________________

Zuiveringsplas (Waddinxveen) / 07-05-12 / 14ºC - ZO2 - zonnig

Rinus: vanmiddag voor het eerst sinds de giebelsterfte weer eens een paar uurtjes in de Zuiveringsplas gevist, één feeder met maden op de haak en de ander met een boilie of pellet. Direct bij het begin al enkele aanbeten en deze leverden maatvoorns op. Binnen het half uur ook een prachtige beet op de pellet en dit bleek een brasem van rond de 2 kilo te zijn, prachtig in conditie. Het tussenuurtje leverde nauwelijks aanbeten op dus ook geen vis. Het laatste uur daarentegen bracht weer enkele voorns in het net en nog eens twee dikke platten, dit keer gevangen aan de rode boilie. Er zit dus weer leven in de plas en als je het mij vraagt is er straks in de zomer met de stok of match ook een leuk visje te vangen.

________________________________________

Wanty (Dordrecht) / 06-05-12 / 12ºC - ZO3 - half bewolkt

Theo: we moesten vroeg uit de veren, want om 5.00 uur vertrokken we al richting Dordrecht. Daar aangekomen waren onze uitzetters net klaar met de plaatsen, en kon de loting gelijk beginnen, met het eerste probleem, dat we met z,n 12 waren en niet met 11 man. Ondergetekende mocht op nummer 1 zitten en Bert was de gelukkige op nummer 12. Om 6.45 uur konden we beginnen, en vlogen de zware voerkorven door de lucht. Het was afgaand tij dus moesten we wel een visje kunnen vangen. Nou dat deden we ook, de ene na de andere baarsje of grondeling, of hoe ze ook mogen heten, onder de maat werd gevangen, maar daar kwamen we natuurlijk niet voor. Gelukkig zaten er ook prachtige grote brasems tussen, maar de teller bleef ver onder verwachting, voor dit prachtige viswater. Wilco voelde zich blijkbaar nog niet helemaal thuis in dit water, en ook Stef kon er geen goed aan doen. Zelf kreeg ik alleen maar voorns aan de haak, maar ja dat weegt natuurlijk niet op tegen een brasem van 3 kilo die Mike aan de haak had. Ook Kees kreeg te maken met een mooie drift, en haakte een grote snoekbaars, jammer voor hem,dat dat niet telt, maar kreeg er later toch enige mooie exemplaren aan. Onze Ruud maakte ons duidelijk dat hij in dit water best zijn mannetje stond en eindigde op een mooie verdiende 2e plaats, volhouden Ruud. Karel had zoals altijd weer de pech dat hij een paar grote brasems aan de kant verspeelde, het is ook altijd hetzelfde liedje met hem. Ronald wist ons weer te verassen met een mooie uitslag en pakte ruim 8 kilo. Om 11 uur brak de zon door en werd het eindelijk een beetje lente. Jammer genoeg is het Wanty niet meer wat het geweest is, en viel het daarom ook weer tegen.

Uitslag: 1 Ronald Staak 8700 gr. 7 Karel Muilman 2820 gr.

2 Ruud v Spelden 5550 8 Theo de Jong 1640

3 Kees Kerkhof 3680 9 Bert v Laren 1580

4 Frans Herman 3520 10 Theo Mulder 1380

5 Bart de Jong 3320 11 Stef Struif 260

6 Miquel Spiering 3000 12 Wilco de Cock 140

grootste vis 56 cm.

________________________________________

Amsteldrecht (Nieuwveen) / 05-05-12 / 8ºC - NW3 - bewolkt

Rinus: met 22 man naar de Amsteldrecht op het brede stuk voor de tweede gezamenlijke wedstrijd van HSW en HZM, wind schuin tegen en met 8 graden veel te koud voor de tijd van het jaar. Dat de Amsteldrecht gevoelig is voor temperatuurverschillen is bekend, maar dat je zo'n merkwaardig vangstpatroon creëert verzin je van tevoren niet: 27 kilo brasem gerealiseerd door de helft van de deelnemers, waarvan 11kg werd opgeslokt door de winnaar. Hele stukken van het parcours bleven verstoken van aanbeten of kregen slechts enkele keren uitgekouwde maden of casters terug. Er zat dus kennelijk wel vis maar ze beten héél zeikerig. Ook bijzonder dat slechts één deelnemer twee vissen (brasem+baars) met de vaste stok ving, de rest werd gevangen met de feeder, op 3/4 of stijf tegen het (nog dorre) riet. Voor mij kwam kantnr 7 uit de zak en ik besloot twee feeders in te zetten, één op 14m en één op 50m zo'n 10m uit de overzijde. Op de verre stek kreeg ik drie aanbeten die twee platten opleverde, één op de pellet en de ander op de boilie. Kortbij had ik al een enkele keer 'platte' casters terug gekregen, maar geen aanbeet gezien. Met de hengel in de hand lukte het uiteindelijk toch nog een minimaal beetje te ontfutselen hetgeen platte nr 3 opleverde. Bij elkaar 3,7kg en genoeg voor de winst in vak A. Vak B werd zoals gezegd een prooi voor Ron die op het smalle gedeelte op het staartnr heel fraai een tiental platten van de overkant haalde. Hopelijk worden de vangsten in de breedte beter en zal er straks weer een voorn(tje) worden gevangen, want het blijft merkwaardig dat juist die vissoort het liet afweten. Qua uitslag zorgt deze wedstrijd wel voor de nodige verschuivingen in het klassement van beide competities.

________________________________________

Voornsekanaal (Hellevoetsluis) / 02-05-12 / 10ºC - NW - bewolkt

Rinus: voor de 4e ouderenwedstrijd hadden we de steigers 1 t/m 20 tot onze beschikking, deze staan in Hellevoetsluis voor de Cebeco. Berichten waren al vooruit gesneld dat hier afgelopen zaterdag slecht was gevangen, de vis zou inmiddels al verder het kanaal op zijn!? Gelukkig gold voor vandaag 'de ene dag is de andere niet', want bij aankomst werd hier en daar het bekende duikelen van platten aan de oppervlakte gezien en dat willen we graag!? Vangen is en blijft natuurlijk een ander ding en achteraf is gebleken dat de feeder het wederom moest afleggen tegen de vaste stok. Met 11 man hebben we alle 20 steigers benut en had zodoende iedereen een lege steiger naast zich. Zelf trok ik kantnr 1 op steiger 1 en werd met 22,3kg ook nummer 1. Had de feeder wel uitgepakt en ook enkele keren (zonder resultaat) mee gevist, maar met de stok ging het beter. Naast de 4-5 'lijners' een 16 stuks brasem op het droge gebracht, overwegend gevangen met maden en/of casters op haakje 14 en de onderlijn zeker 30cm op en twee loodjes tegen de bodem. Frans, vóór de pauze nog maar drie vissen, liep op het staartnr na de pauze uit naar 17,2kg. Martin werd op kantnr 9 met 16kg, ook de meeste na de pauze, keurig derde.

________________________________________

Gouwekanaal (Gouda) / 30-04-12 / 18ºC - ZO2 - zonnig

Rinus: vanmorgen een paar uur met de vaste stok naar het kanaal geweest vooraan bij de sluis. Op het hele parcours wordt nog niet druk gevist gezien de maagdelijke berm want tot aan het kleine sluisje zit nog geen enkel visgat in het hoge koolzaad. Sommige schippers vieren kennelijk geen koninginnendag want in de vier visuurtjes heb ik 3 container- en 3 vrachtboten voor de kiezen gehad. Een geluk daarbij is dat ze hier vlak voor de sluis niet zo hard varen, maar een verstoring van de voerplek is er altijd. Het begin was overigens puur slecht, pas na het passeren van boot nr 2 na een uur kreeg ik ineens de eerste beet en die leverde een bliek op. Had vanwege de ferme onderstroom tijdelijk het onderste loodje op de bodem gelegd en drie pinkies op haakje 18 geprikt. Dit bleek in het verdere verloop van de morgen de beste formule om de vis aan de schubben te komen, met name in het laatste uur waarin ook nog eens boot nr 5 en 6 passeerden. Om half één stond de teller op 26 en naast een platte, een winde en een baars bestond de verdere vangst louter uit (schep)blieken. Het kon slechter, overigens houd ik mijn hart vast voor de komende maanden want er zal in de Gouwe fors gebaggerd worden, net als in de Oude Rijn en het Aarkanaal.

________________________________________

Nederrijn (Renkum) / 28-04-12 / 10ºC - NW4 - regen

Jan: bijgaand de uitslag van de vierde competitiewedstrijd in Renkum. 's Morgens om 1/2 zeven opgestaan en met heel veel regen maar dat bleek later 100% mee te vallen. Voor ik aan de waterkant kwam was het droog en heeft het niet meer geregend, anders dan in het westen. Geloot op nummer drie weer precies in het midden, weer op dezelfde manier begonnen, op 35 meter met korf 55gr. De ankertjes konden de korf toch niet geheel tegenhouden in de stroom. Onderlijn iets dikker 14/100 met een haak 10 en een lengte van 0,70 meter. Drie korfjes gevoerd en vissen, na het tweede korfje gelijk de eerste beet, een roofblei van ongeveer 25 cm, de tweede vis was een voorn, de derde een koolblei en de vierde een mooie brasem, hierna werd het even stil. Andere onderlijn van 1 meter op gezet met haak 12, twee casters en een grote made en daar waren ze weer, nu tot het einde toe, afwisselend mooie voorns en redelijk dikke brasems. Maïs was weer niets en alleen maden ook niet, er moest een caster bij. Ik heb eenmaal een maïskorrel geprobeerd en ving een zwartbekgrondel dus gauw gestopt hiermee.

Het eind resultaat was weer een eerste plaats met 11.300 gr, de tweede had 4240 gr en daarna voor de meeste weer schrapen voor een visje. Mijn naaste concurrent was er niet, jammer want die vangt normaal gesproken zijn visje ook wel.

________________________________________

Oude Rijn (Alphen) / 28-04-12

Rinus: met 20 deelnemers de 5e comp.wedstrijd van HSW gevist op het gedeelte tegenover de oude Ruardi. Gelukkig hadden we de harde wind schuin achter, minder prettig was de gestaag neer kletterende regen hetgeen velen deed besluiten om alleen de feeder uit de hoes te halen. Een gezamenlijk vangstgewicht van 37 kilo geeft al aan dat het gemiddelde resultaat povertjes was, dit werd nog eens onderstreept als je nagaat dat de eerste vijf hiervan al 29kg opeisten. Zelf kwam ik op nr 8 te zitten en koos voor de feeder op 15m en op ca. 50m zo'n 10m uit de overzijde. De korte stek leverde nauwelijks vis op, wellicht omdat de 'verre' stek meer aandacht vereiste. Hier was zo af en toe nog wat te beleven en leverden zowel mooie aanbeten als de kleinste tikjes een aantal fraaie vissen op. Bij elkaar kwam ik tot 9 exemplaren die tezamen 6,2kg wogen dat weer goed was voor een drie. Winnaar werd Ron met 8,3kg en Jan werd tweede met 6,9kg, beide ook met de feeder op de verre afstand. Werd er dan helemaal niets met de stok gevangen? Jawel, tegen het eind werden enkele platten verschalkt net achter het reeds groeiende plompenblad, maar hier en daar ook verspeeld als 'lijners'. Helaas waren er ook deelnemers die het met één of twee visjes moesten doen en vielen er ook enkele 'nullen' te betreuren.

________________________________________

Noord Aa (Zoetermeer) / 25-04-12 / 12ºC - Z3 - bewolkt

Rinus: berichten over goede vangsten gaan meestal als een lopend vuurtje, zo ook over de Noord Aa waar afgelopen week behoorlijk brasem werd gevangen. We besloten daarom vandaag een 'kwartiertje vroeger' te vertrekken om zeker te zijn van onze favoriete stek 'achter de chinees' . Binnen het uur waren we omringd door niet minder dan 10 hengelaars die daar kennelijk ook zo over dachten, maar toch met een andere stek genoegen moesten nemen. De meeste kozen voor de feeder waarmee het resultaat per individu verschilde en een enkeling voor de match, helaas bracht deze hengel helemaal geen vis op de kant. Zelf koos ik voor twee afstanden te weten ca. 37m en 47m, op beide plekken gevoerd met een combinatie van basis feeder + vismeel waarin maïs, wat pellets en casters. Op de korte afstand in elk korfje ook nog wat grote maden gevoegd. Was dit de reden of zomaar toeval, de korte afstand bracht 6 platten (gevangen aan maden al dan niet met piertje) in het net en op lang 3 platten (met de boilie). Allemaal behoorlijk 'aan de maat' zoals overigens alle exemplaren die hier en daar werden gevangen. Hopelijk zet deze ontwikkeling qua vangst zich voort op dit water!?

________________________________________

Nederrijn (Renkum) / 21-04-12 / 8ºC - ZW4 - bewolkt/regen

Jan: in de derde wedstrijd in de NederRijn bleek de stroming er lekker in te zitten en zoals eerder gezegd moet de Rijn stromen. De heavy feeder uitgepakt en bij het proefgooien bleek een 70-80gr korf net te blijven liggen, prima dus. Als onderlijn toch weer een 0.12 mm met haak 10 en 0,7 meter lang. Na het begin duurde het een half uur voor ik mijn eerste beetje miste, mijn buurman had toen al 2 grondels dus ik dacht dit word weer niets. Mijn tweede beet was een mooie voorn en vanaf die tijd was het goed raak en van alles wat gevangen. Uiteindelijk had ik een gewicht van 8200 gr dat bestond uit een 4 tal brasems, 6 kleine windes, 15 voorns en een roofbleitje. Dit gewicht was goed voor een tweede plek, de winnaar had 11,5 kilo en hij had hoofdzakelijk brasem. Het verschil in vangsten had een schril contrast, wij met kilos en de andere vier met grammen, één visser wist niet meer dan een voorntje te vangen en mijn buurman ving ook nog een voorn en had dus drie visjes, raar maar waar. Vreemd was ook dat de maïs het helemaal liet afweten, met worm vissen we niet, het aas was bij ons twee casters en een grote made op de punt van de haak. Alleen maden was ook niets of het moesten pinkies zijn en dan de haak vol, zo heb ik er ook nog een paar gevangen maar dat liep niet zo goed dus terug naar het eerste recept.

________________________________________

Rottemeren (Zevenhuizen) / 21-04-12

Adriaan: zaterdag hebben we met 7 personen de 3e wedstrijd gevist in de Rotte nabij het Balkengat. Over de uitslag kan ik heeeeeeeeeeeeeel kort zijn. Er was er niet één van de 7 die een vis(je) wist te verschalken. Dit was dus een zwarte zaterdag wat betreft de vangst. Ik heb van alles geprobeerd, maar er was geen beet te krijgen. Opmerkelijk detail vanmorgen was, dat zelfs de aalscholvers het meer links lieten liggen.

________________________________________

Oude Rijn (Nieuwerbrug) / 21-04-12

Rinus: vandaag met de vaste stok gevist op het gedeelte bij de parkeerplaats in Barwoutswaarder. Veel regen en wind zorgen nog steeds voor onplezierige visomstandigheden en na een beetloos eerste half uur was de hoop op een bijt-maar-raak-festijn al weer vervlogen. Het werd een taaie visserij waarbij de beet zeer moeizaam op gang kwam en eigenlijk nooit doorliep. Het was dus sowieso moeilijk om een platte aan de schubben te komen ofschoon dat laatste in letterlijke zin soms lukte, want er lag wel vis op het voer getuige een fors aantal 'lijners'. Kwam vandaag tot 21 vissen waarbij naast 1 brasem zeker 7-8 windes (15-25cm) zaten, heel opmerkelijk dat wel, de rest was bliek. Ook nu weer het meest gevangen met 1 of 2 grote maden.

________________________________________

Noord Hollandskanaal (Spijkerboor) / 20-04-12 / 10ºC - ZW3 - bewolkt

Rinus: als je het aanbod krijgt een dagje mee te gaan vissen in het NH Kanaal, pak je dat met beide handen aan. Zo gingen Martin en ik op weg naar het voor HSW bekende parcours nabij Spijkerboor. Ideale omstandigheden volgens ons, weinig tot geen scheepvaart, een heel klein stroompje naar links en de wind schuin achter ons. Kortom alle ingrediënten om een lekkere klus vis te vangen. Beide zetten we zowel de feeder in en de vaste stok op 11m en na het plaatsen van wat voer(ballen) moest het gaan gebeuren. Inderdaad lag er binnen het kwartier wat vis in het net, maar al vanaf de start ging het niet van harte. Sterker nog de beet liep terug en alle registers moesten open voor ieder volgend visje. Dit gold zowel voor de stok als feeder, ofschoon met de laatste hengel nog wel de nodige platten werden gevangen. Hoewel onze gezamenlijk vangst van rond de 40 vissen waarvan een 10-tal platten natuurlijk veel slechter had gekund, hadden we - vissers eigen - op meer gerekend. Wat ook vandaag weer opviel was dat de made het favoriete aas was. Normaal kan je hier lekker vangen op de caster en in het hoogseizoen ook met boilie en pellet, maar deze aassoorten brachten vandaag geen vis in het net. Desondanks een heerlijke dag gehad want vissen in zo'n mooie omgeving is altijd de moeite waard.

________________________________________

Amsteldrecht (Nieuwveen) / 18-04-12 / 9ºC - Z3 - bewolkt

Rinus: de 3e ouderenwedstrijd werd wegens werkzaamheden verplaatst van de Heimanswetering naar het eerste gedeelte (na de sluis) van de Amsteldrecht. Na de loting zochten de 12 deelnemers hun plekkie op en het mooie van dit parcours is dat iedereen wel een rietkraag, eilandje of inham aan de overkant hebt dat - indien gewenst - mooi met de feeder kan worden opgezocht. Aan de eigen kant staat op 10-11m ca. 1,75m water en dat is weer een prachtige diepte om met de vaste stok te vissen. Feit is dat we nog steeds te maken hebben met koude nachten en daar is dit water erg gevoelig voor, getuige onze wedstrijd van vorige week. Gelukkig werkte de vis (lees brasem) nu wel mee en kwamen we uit op een gezamenlijke vangst van ruim 24kg, de realiteit gebied te zeggen dat dit door de helft van de deelnemers werd gerealiseerd, de andere helft kreeg niet of nauwelijks beet. Zelf trok ik nummer 7 en had aan de overkant een houten stoep waar ik 3-4m vanaf mijn feederstek opbouwde. Hier haalde ik vóór en na de pauze één vis vandaan, de rest ving ik met de stok op 11m, ook keurig verdeeld, drie vóór en drie na de pauze. Bij elkaar dus acht platten voornamelijk gevangen op 3-4 maden, verreweg het favoriete aas van vanmorgen, die tezamen exact 9kg wogen hetgeen weer ruimschoots voldoende was voor de winst.

________________________________________

Oude Rijn (Bodegraven) / 16-04-12 / 8ºC - N3 - half bewolkt

Erik: gisteren ben ik met zoon Jari naar de Oude Rijn geweest net voorbij het Fort (Noordzijde). We hebben daar een mooi stekje gevonden met de noordenwind schuin achter ons. Jari heeft alleen met de karperhengel gevist en 1 run gehad, die helaas mis was. Zelf heb ik met de vaste hengel gevist en al vrij snel kleine vis. Niet slag op slag, maar toch een redelijk tempo. Later kwam de brasem ook op het voer, al waren ze moeilijk te vangen. Ik heb er meerdere aangehad (hakers) en 4 ervan kunnen vangen. Met een totaalvangst van +/- 8 kg een leuke morgen gehad. Meeste vis aan 1 made gevangen en de brasem (op het laatst) wat zwaarder op de bodem.

________________________________________

Oude Rijn (Alphen) / 16-04-12

Rinus: vandaag van 13-17 uur naar de perenbomen, achter de plu voor de harde noordenwind en met de lichte feeder gevist op ca. 20m met maden en casters als aas. Binnen het uur liggen er al vier platten in het net, waardoor het schijnt dat hier de brasem wel ´los´ is. Naarmate de tijd vordert blijkt de caster hoe langer hoe meer favoriet, vooral in het laatste uur waarin keer op keer de top om gaat als er 2 of 3 casters op de haak zitten. Om vijf uur staan er 17 platten op de teller. De Rijn schijnt sowieso goed te zijn want ook Martin had zondag een heerlijke morgen met een lekkere klus vis waaronder acht platten op de vaste stok tegenover de oude Ruardi.

________________________________________

Aarkanaal (Ter Aar) / 14-04-12 / 9ºC - NW3 - bewolkt

Theo: hengelsportver. de Grondeling uit Delft hield een viswedstrijd in het Aarkanaal en zo te zien waren de vangsten niet optimaal.

1 Bert van Laren 3520 gram

2 Stef Struif 1580

3 Miquel Spiering 1040

4 Frans Herman 660

5 Ronald Staak 520

6 Karel Muilman 440

7 Theo de Jong 380

8 Wilco de Cock 180

9 Bart de Jong 120

10 Theo Mulder 100

11 John Elzenaar 0

Grootste vis: Bert van Laren 51 cm

________________________________________

Voornsekanaal (Hellevoetsluis) / 14-04-12

Rinus: voor de 4e competitiewedstrijd van HSW gaan we naar het Voornsekanaal, hiervoor hebben we de steigers 31-60 tot onze beschikking, grofweg het gedeelte tussen het gemaal (aan de overkant) en de brug halverwege. Alhoewel monstervangsten nog niet worden gerealiseerd, komt het aan de andere kant ook weer niet elke week voor dat je met 20 deelnemers een kleine 100 kilo vis vangt. Het te koude weer is hier mogelijk debet aan. Ofschoon het op dit kanaal niet uitzonderlijk is dat de ene stek meer vis geeft dan de andere, is dit vandaag stellig méér aan de orde. Op de ene plek wordt nauwelijks beet gekregen, terwijl op de andere vriend(in) brasem zich meer laat zien, ook letterlijk gezien. Duidelijk is ook dat de kop- en staartplaatsen hiervan kunnen profiteren, ofschoon Frans de wedstrijd op steknr 2 met 14,9kg wint. Hij buit de situatie, Herman op kop hanteert slechts de feeder maar komt niet verder dan 4,6kg, prima uit door zich volledig op de vaste stok te storten. Gerard op de staart vist ook met de stok een tweetje met 12,7kg. De vaste stok is dus hèt wapen vanmorgen, zelfs op afstanden van 7-8m, met de feeder wordt slechts hier en daar een platte gevangen. Zelf loot ik nummer 10, mooi midden in het parcours waar ik de feeder klaar zet op 7m uit de overzijde (geen enkele beet) en de vaste stok op 11m. Mogelijk hebben we met de feeder allemaal te ver gevist, maar dat is gissen. De stok brengt mij overigens pas na een uur de eerste vis, gevangen aan 3 maden aangeboden zo'n 5cm op de bodem. Binnen het kwartier liggen er nog twee in het net, ook op de made ofschoon ik vrij frequent met casters heb gestrooid. Dit aas al dan niet in combinatie met een made levert in het verdere verloop van de wedstrijd nog 3 platten op, zodat ik uit komt op 8,7kg hetgeen een viertje waard is. Frans doet vandaag de beste zaken en gaat nu ruim aan de leiding in het klassement. Bijzonder detail is dat net als vorig jaar een brasem hier rond de 1,5kg weegt, geen één uitgezonderd.

________________________________________

Lage Bergse Bos (Terbregge) / 11-04-12 / 8ºC - ZW3 - bewolkt

Rinus: voor de eerste keer dit jaar naar het Lage Bergse Bos in Terbregge waar volgens ingewonnen info al regelmatig leuk wordt gevangen. We gaan met vieren op de kade zitten, aanvankelijk ben ik de enige met de vaste stok (op 11,5m), de rest gaat feederen. Dit water is rond de meter diep en herbergt veel karper en brasem, de laatste in buitengewone maten en gewichten niet in de laatste plaats door het vele aanbod van snoepgoed (lees boilies etc). Komt het door het te koude weer voor de tijd van het jaar of wellicht andere oorzaken, het duurt lang eer er ook maar een teken van leven komt. Bij mij, op de vaste stok is dat het eerst. Had de dobber (0,4gr) al een keer iets zien zakken en niet lang daarna verdween deze tergend langzaam onder water. Een zwaar bonkende hengel gaf aan dat een knappe vis de 2 maden + 2 pinkies (op haakje 14 aan 10/00 rechtdoor) niet kon laten hangen. Eenmaal in het schepnet schat ik deze platte rond de 2 kilo. Binnen een uur volgen er nog 3 exemplaren en allemaal op de made. Logisch dat bij de drie vismaten enige drang ontstaat om ook de stok uit de foudraal te halen. Waarschijnlijk te laat want zij kwamen helaas niet verder dan een paar aanbeten, mijn stek is immers al ruim twee uur onderhouden!? Maar ook bij mij valt de beet weg en kan doen wat ik wil, geen reactie meer. Daarom verleng ik de hengel naar 13m, cup daar eenmaal en vangt verrassend binnen de vijf minuten platte nr 5. Uiteindelijk levert deze stek nog drie exemplaren op, zodat de eindscore op 8 komt. Een bijzondere morgen aan een bijzonder water.

________________________________________

Rotte (Terbregge) / 09-04-12 / 9ºC - W3 - bewolkt/regen

Ron: maandag heb ik samen met Hans meegedaan aan een vaste hengel wedstrijd in de Rotte, aan de Linker Rotte kade, georganiseerd door Wim v/d Helm. Er werd daar de afgelopen weken weer een visje gevangen. Ik had het geluk aan mijn zijde en trok nr 1 uit de hoge hoed en Hans nr 8. Het werd een taaie wedstrijd. Het weer werkte tegen en de vis was moeilijk te vangen. Alleen vissend met 2 pinkies op de haak bracht wat vis op. Halverwege de wedstrijd haakte ik mijn bonus vis. Na een strijd van 5 min schoot deze helaas los en het enigste wat ik van deze vis heb gezien was zijn dikke staat waar waarschijnlijk ook mijn haak in was beland. Met 13 vissen en 2.6 kg werd ik derde in het vak en hier was ik tevreden mee omdat het niveau behoorlijk hoog was. Hans had een paar ons en had ook de pech dat hij een dikke platte verspeelde. Hij werd toch nog 6e in het vak. De eindwinnaar had 5.8 kg.

________________________________________

Nederrijn (Renkum) / 07-04-12 / 7ºC - N3 - bewolkt/regen

Jan: bij de paaseierenwedstrijd in de Nederrijn in Renkum was het zoals verwacht zeer slecht weer, stond er geen stroming en dat betekent weinig aanbeten. Het enige wat ons op de been hield was het vooruitzicht dat er aan het eind van de wedstrijd nogal wat eieren te verdelen waren. Ook tijdens het opbouwen van de visstek hadden we al de nodige buien te verwerken hetgeen de stemming geen goed deed, alles treurig, koud, stil en nat. Na enkele korven van 30 gr te hebben leeg getrokken een onderlijn van 0,12 van 1m met haak 12 gemonteerd met daarop alleen maden, gelijk een mooie beet en wat denk je een zwartbekgrondel van 11 cm. Hierna nog een paar en wat voorns, alles bij elkaar 1820gr en tweede (waarde: 30 eieren). Ronald die wist waar ik bij stond een hele mooie beet te verzilveren, tijdens het zinken van de korf werd zijn top al krom getrokken op een goeie manier, licht aangetikt en laten uitzwemmen die vis, toen hij uiteindelijk in zijn schepnet lag bleek het een winde (meun) van rond de 2,5 kilo te zijn waarmee hij eerste werd met 4150gr. Voor de rest had iedereen wel een visje maar dat varieerde van 800gr tot 250gr. We blijven hopen op wat meer stroming en beter en warmer weer, dan zal alles weer goed komen.

________________________________________

Amsteldrecht (Nieuwveen) / 07-04-12

Rinus: ieder jaar eindigen één of meerdere wedstrijden wel in een zeperd en veelal geldt dat dan voor het hele clubje. Juist de Amsteldrecht is zo'n water waar je zoiets kan verwachten maar je rekent er nooit op, één of twee koude nachten en je hebt de poppen aan het dansen. Met 20 deelnemers gingen we de 3e competitiewedstrijd in en zoals wel meer was er uitgezet op het gedeelte bij de nieuwe kwekerij, waar je natuurlijk niet allemaal op het iets bredere stukje kunt zitten. Enfin bij de voorbereiding sprong er nog een visje aan de oppervlakte, dus er was hoop….. en dat verzachte ook enigszins de nabije weersomstandigheden, want met de wind pal op de kop en af en toe een bui zou het geen prettige morgen worden. Zelf trok ik nummer 4 en zette een pikkertje in op 15m en een feeder op 5m uit de overzijde, deze laatste stek heeft me geen enkele aanbeet gebracht. Na twee uur vissen was aan onze kant, op Wim na die op kop een voorn had, nog heel weinig te beleven. Aan de rechterzijde bleek al een aantal deelnemers te zijn met 1 of 2 vissen, gevangen direct na de start. Om een lang verhaal kort te maken, met pijn en moeite heb ik in het laatste uur ook 2 voorntjes op de pikker weten te vangen en werd daarmee 7e. Zoals gezegd als je met 20 man net een kilo vis vangt mag je spreken van een zeperd, op naar de warmere dagen van twee weken geleden.

________________________________________

Leidsche Vaart (Rijnsaterswoude) / 07-04-12

Adriaan: zaterdag hebben we de 2e wedstrijd van het clubkampioenschap gevist in de Leidsche Vaart. Met 8 deelnemers maar 11 kilo weten te vangen. Het was een koude ochtend met de wind en regen op de kant, wat het vissen niet makkelijk maakte. Zelf geloot op nr. 1 en met de vaste stok op 11 meter gevist. Er stond een mooi trekje richting de Brasemmermeer. Direct aan het begin van de wedstrijd een aantal voorntjes weten te vangen maar dit was van korte duur, na het 1e uur geen beet meer te krijgen. Dobber 0,7 gr. met haaknr. 14 van Kamasan. John op nr. 3 ving na 1 uur een mooie brasem met de feeder aan de overkant. Zelf had ik een plek op 3/4 gemaakt en heb het hier een poosje geprobeerd met slechts 1 voorntje als resultaat. Hierna afwisselend gevist met de vaste stok en feeder. Het laatste uur gegokt op de feeder wat mij 20 min. voor tijd een kleine brasem opleverde en 10 min. later een mooie beet kreeg maar deze trok mijn onderlijn kapot. Met slechts 1500 gr. werd ik vanmorgen 5e. John won de wedstrijd met 2840 gr. ( 2 brasems, 1 bliek) voor Jan de Zwart met 2620 gr. ( 2 brasems) en Jan van Dongen met 2560 gr. Klik op de link hierboven voor de stand.

________________________________________

Ringvaart (Moordrecht) / 07-04-12

Ron: zaterdag organiseerde de HSV Moordrecht een koppelwedstrijd in het Kanaal binnen de dorpsgrenzen van Moordrecht. De koppels werden geloot en ik werd gekoppeld aan Henk Multum en we zaten op kop. Er stond een mooi stroompje richting Nieuwerkerk en al snel werden de eerste voorns gevangen. Na een half uurtje haakte Henk een dikke platte en deze gaf een mooie actie aan zijn versneden top en deze 1.5 kg vis lag snel op de kant. Een half uurtje later deed hij het nog een keertje over en lag er zelf en dikke 2 kg + brasem in het netje. Hierna viel de stroming weg en werd het moeilijk om nog een visje te vangen. Samen met de voorns van mijn kant werden we winnaar met 5.8 kg. Koos had weer voor fraaie prijzen gezorgd en iedereen had prijs.

________________________________________

Oude Rijn (Alphen) / 04-04-12 / 9ºC - NW3 - bewolkt

Rinus: gevist met 12 man voor de ouderencompetitie op het gedeelte tegenover de oude Ruardi en gezien de totale vangst van 63kg met een gemiddelde van boven de 5kg p.p. een prima morgen. Degene met de vaste stok deden een goede keuze want naarmate de wedstrijd vorderde bleek deze hengel zeer productief. Deelnemers die voor de pauze amper een visje hadden, reikten erna tot aan de 7-8kg. Daarbij bleek simpelweg de made het beste aas te zijn. Met de feeder werd daarentegen op sommige plekken ook heel aardig gevangen, waarbij vele aassoorten de weg naar de vis wezen, niet alleen maïs, casters, de (omstreden) worm, maar ook de pellet en (in mindere mate) boilie. Gewonnen werd er door Gert op staartnr 12 die met name op de pellet een drietal dikke platten binnen het half uur ving en daarmee voor een groot deel zijn winst wist veilig te stellen. Zelf zat ik daarnaast en gokte met de feeder op enkele meters van de overkant op de vangst van een paar bonusvissen, maar om de één of andere reden kwamen de beten maar half door waardoor ik veel missers had en derhalve niet verder kwam dan 3,6kg goed voor een plek in het achterveld, een afschrijver zeggen ze dan. Klik op de link hierboven voor uitslag en stand.

Minder fraai: na afloop kwam een aanwonende (overigens zeer vriendelijke) boer ons vertellen dat hij bericht van de provincie (?) had gekregen dat er een plan ligt om hier op zeer korte termijn natuurvriendelijke oevers met riet te maken. Niet alleen voor de vissers vond hij dat sneu omdat ze dan niet meer zo makkelijk als nu kunnen vissen, maar ook zelf vond hij dat heel vervelend omdat een strook riet het uitzicht volledig ontneemt. Wordt dit, na het helder maken van vele wateren, de vergunningenellende en de aalscholvers het volgende probleem waarmee de sportvisser een loer wordt gedraaid??!!

________________________________________

Gouwe (Waddinxveen) / 01-04-12 / 8ºC - NW3 - half bewolkt

Jan: zondag in Waddinxveen gevist in de Gouwe bij de architect aan de Noordkade wat altijd een goede stek is, zelfs in het late najaar. Maar in het vroege voorjaar is het nog zo zo, bleek nu. Om een lang verhaal kort te maken de vis is er nog niet of ze doen het nog niet op de Gouwe. Na vier lange uren heb ik welgeteld 2 voorntjes en een krab gevangen en twee keer uitgekauwde maden gehad en niet meer. Luts kwam nog een paar uurtjes gezelschap houden en die had alleen een paar keer aangevreten maden gehad. Casters, maïs, wormen, niets hielp. Ik denk dat we nog een paar weken geduld moeten hebben voor de Gouwe.

________________________________________

Oude Rijn (Nieuwerbrug) / 01-04-12

Rinus: de vierde en laatste dag van Kooij 2012 is al weer een feit en net als anderen had ik gehoopt op een warme(re) afsluiting dan nu, want deze koude nachten verwacht je eerder bij de eerste wedstrijd. Hierdoor komt je loting (vak A pas op de laatste dag) weer in een heel ander daglicht te staan. Een en ander komt dan ook direct tot uiting in de uitslag hoewel dat natuurlijk niet voor elke stek geldt. Bij aankomst in vak A het vaste stok parcours zie ik direct de bezetting van staartplaats 40 (v.d. Wilk) en de kopplaats 1 (Plekkenpol). Natuurlijk gun ik het deze mannen, maar mij is het weer niet gelukt dus ga ik gewoon naar kantnummer 13. Weliswaar is dat bij de picknicktafel maar die plek heeft in deze serie nog geen goede uitslag opgeleverd. Voldoende voorbereidingstijd dus zet mijn hele handel klaar, één topset met dobber 1,2gr om te 'leunen' (hierop geen enkele aanbeet), de tweede met dobber 0,7gr (levert drie visjes op) en de derde met dobber 0,4gr met onderlijn 07/00 en haak 20 (bracht 28 stuks in het net). Deze 31 visjes wegen gemiddeld nog geen 30 gram dus kom ik met 820gr niet verder dan plaats 11 in de eerste sector. Wat ik mis is natuurlijk een bonusvis en die pakt buurman Ab Roskam wel (al na 10 minuten een knoert van een platte!!) zodat hij op 1,8kg komt, met het poultje aan de haal gaat en vierde wordt. Zuidgeest wordt in deze sector op staartnr 20 eerste met 5,7kg en Plekkenpol op de kop tweede met 3,3kg. Op het hele tussenstuk, inclusief de nummers links en rechts van het sluisje, is het kommer en kwel. Nieuwerbrug levert dit jaar naar mijn idee minder vis op dan andere jaren en dat geldt in feite ook voor vak D in Koudekerk. De vakken B en C zijn traditioneel goed te noemen, zelfs in dit afsluitende koude weekend. Als je in de gegeven situatie met 4 punten deze 4-daagse wint, zoals Leo Koot dat gedaan heeft, dan ben je een hele grote visser. Wim v/d Helm doet daar met 5 punten op de tweede plaats nauwelijks voor onder. Zelf eindig ik met 26pt en 14kg halverwege in het klassement en op die lijst blijken nog een heel stel 'grote namen' onder mij te staan, deze blijven net als ik met lege handen achter. Al die deelnemers zullen zich vertwijfeld hebben afgevraagd waarom ook in deze laatste wedstrijd op zoveel mooie stekken de vis het volledig heeft laten afweten.

________________________________________

Amstel (Vrouwenakker) / 31-03-12 / 7ºC - N4 - bewolkt

Rinus: vanwege de harde wind en het grauwe weer kozen we onze visstek vandaag net over de brug bij Vrouwenakker. Hier zat je aangenaam ondanks dat de zon vrijwel geheel ontbrak. Het ene sporadisch moment dat die scheen heb ik met de camera vastgelegd. Beurtelings gevist met de feeder en de vaste stok. In totaal 27 stuks gevangen, een drietal platten met de feeder en voor de rest (ruis)voorn en bliek met de stok. Zo af en toe zat de stroming er aardig in richting Ter Aar en dit waren de momenten dat de vis iets actiever leek. Wederom waren maden veruit favoriet en zo aan het eind van de morgen was er plotsklaps ook vis op de caster te vangen. De worm aan de feeder deed waarvoor die was aangeschaft, een tweetal ferme exemplaren gestopt door een grote maai op haak 10 waren dermate aantrekkelijk dat ze zonder dralen werden 'ingenomen' door vriend(in) brasem. Ook de in het laatste uur traditioneel weer uit de doos gehaalde rode boilie voldeed aan de verwachtingen. Binnen de 5 minuten vloog de top krom en had een dikke platte zich van die knikker meester gemaakt. In het verdere verloop geen enkele reactie meer gehad en ook dat beeld is kenmerkend voor de laatste weken. Een leuk netje vis gevangen waarbij ik zoals wel meer de wens uitsprak: 'had ik de helft morgen maar vast!'

________________________________________

Oude Rijn (Alphen) / 28-03-12 / 14ºC - N2 - zonnig

Rinus: het is eind maart en met al geruime tijd bijna zomerse temperaturen opent dat perspectieven voor een goede vangst in dit water. We zakken neer tegenover de oude Ruardi en maken de vaste stok gereed op 11m en leggen de feeder paraat als een soort bijlegger beaasd met wormen of een boilie. Zelf maak ik een voerstek op ca. 60m zo'n 5m vanaf de groene schuur aan de overkant. Gedurende de morgen levert deze stek 7-8 platten op waarvan de grootste (uiteraard zou je zeggen) gevangen worden met een boilie. De vaste stok brengt ook een viertal brasems op de kant met daarnaast een klus (maat)voorn en wat bliek. De meeste gevangen met één enkele made, maar de grootste exemplaren met 1 of 2 casters, waarbij het aas tegen of maximaal 5cm over de bodem moest worden aangeboden. Met 50 stuks een mooi netje vis gevangen en een fijne morgen gehad.

________________________________________

Leidsche Vliet (Voorschoten) / 25-03-12 / 12ºC - NO2 - half bewolkt

Ron: de voorjaarsklassieker voor Team Moordrecht hebben we achter de rug. Deze vond plaats in de Vliet tussen Leidschendam en Voorschoten en luistert naar de naam “ Snertwedstrijd”. Het is een koppelwedstrijd en we deden mee met John/Hans, Koos/Ferdi en Erik/Ron. Koos en Ferdi zat op C52, op het brede stuk. Vooraf werd er al gefluisterd dat hier de winnaar vandaan kwam maar met 12 nullen van de 20 koppels bleek het tegenovergestelde en werd er bijna geen vis gevangen. Koos en Ferdi hadden twee vissen en vielen net buiten de boot. Hans en John zaten op B36, het smalste stuk. Dit is niet de plek waar je graag zou willen zitten en ook hier was het erg moeilijk om een visje te vangen. Ook zij deden erg hun best maar kwamen tekort tegen de goede stekken in dit vak. Wij zaten op A8. Een stek met mogelijkheden maar ook bij ons was het erg moeilijk. Erik kon wat kleine vis vangen op 10 m maar viel snel stil. Zelf was ik begonnen met de feeder maar daarop hebben we beide geen beweging gezien. De meeste vis vingen we onder de kant op 6 m. Hier pakte ik wat maatvoorns en en dikke brasem. Met 2.9 kg hadden we net niet genoeg voor een staartprijsje maar we hadden wel het gevoel dat we het maximale eruit hebben gehaald. Ondanks het feit dat we ons niet in de prijzen hebben gevist hebben we het toch goed gedaan en geeft hoop voor de rest van het seizoen.

________________________________________

Oude Rijn (Hazerswoude/Bodegraven) / 25-03-12

Rinus: een mooi (vis)weekend dat in het teken stond van 'net niet', d.w.z. met iets meer geluk hoge(re) klasseringen. Op zaterdag de 1e gezamenlijke competitiewedstrijd met HZM in de Oude Rijn aan de Rijndijk bij Hazerswoude. Er werd met 27 deelnemers gevist in twee vakken. Het lot bracht mij naar plaatsnr 16 op het middengedeelte waar, zoals uit de uitslag zal blijken, hard gewerkt moest worden voor een visje. Ik zette de stok in op 11,5m en de feeder net over de midden omdat recht tegenover mij al een hengelaar zat (gelukkig met de vaste stok). De feeder leverde in het midden slechts twee visjes op en met de stok kon ik een tiental bliekjes en voorns binnen krijgen. Toen overbuurman uiteindelijk fort ging en de stok nauwelijks meer een beet opleverde heb ik de feederlijn verlengd tot een 10-tal meters uit de overkant, waar ik nog twee blieken weghaalde. Mijn 1,4kg was goed voor een tweede plek in vak B, alleen Herman ging daar op staartnr 27 met 3,4kg overheen en won de wedstrijd. Vak A werd op de kop gewonnen door Rob met 2,4kg en Hennie eindigde op kantnr 2 met 2,1kg als tweede.

Zondag in de Kooij 4-daagse kwam ik op nr 65 in vak B te zitten op het gedeelte bij Bodegraven/Buitenkerk, bij voorbaat een kansloze positie zowel voor een hoge klassering als een poultje. De nummers 61 en 62 op de kop namen met 16 en 13kg het heft in handen en lieten weinig vis door voor de andere deelnemers. Op de nrs 63-65 waren we aan elkaar gewaagd, het onderlinge verschil bedroeg slechts 3 ons. Zelf kwam ik tot 7,1kg en moest met 1 ons buurman Roubos op 64 voor laten gaan. Aan de andere kant van het parcours op de staartnummers was de vis helemaal los met 19 en 20kg op de nummers 79 en 80. Ik besloot alleen de feeder in te zetten op 13-14m en op 5m uit de overzijde. Waar andere last hadden van overijverige overburen (zagen, timmeren, hoge druk spuiten, etc) had ik kennelijk 'slapende' buren aan de overkant en kon zodoende toch redelijk rustig een voerplek opbouwen. Geheel verrast was ik wel dat de korte feederplek binnen een half uur twee platten opleverde, later in de wedstrijd nog één en verder alleen klein goed. Op de 'verre' plek ving ik 2 platten en een dikke zeelt. De pier+caster of pier+maïs waren vanmorgen gewilde combinaties ofschoon de eerste platjes op korte afstand werden gestrikt door slechts één made op haakje 16. Met 7.140gr eindigde ik als 8e en heb nu 26 punten met 11pt als afschrijver, een hoge klassering lijkt héél ver weg. Volgende week gaan we de 4e wedstrijd in met de stok voor een laatste dagprijs?

________________________________________

Rijn (Renkum) / 24-03-12 / 14ºC - NW3 - zonnig

Jan: zaterdagmorgen de tweede wedstrijd van de Renkumse competitie vervist. In tegenstelling tot de eerste wedstrijd was de stroming er nu helemaal uit, korven van 40gr waren genoeg om op 30 meter te vissen, heel af en toe schoof hij weg maar dat kwam door het schutten van de schepen bij Driel. Wat wel op viel was dat als het stroomde er een aanbeet volgde. De zwartbekgrondel is ook weer terug van weg geweest, alle vissers hadden er wel een stuk of wat en dit waren ook zowat de enige vissen die er gevangen werden. Zelf begon ik op de zelfde afstand als de eerste wedstrijd en het duurde zeker een uur voordat ik de eerste beet kreeg maar dit was bij mij wel een voorn, hierna nog een voorn en daarna 5 stuks grondels van 7 tot 13 cm lang. De winst wist ik te behalen in het laatste half uur door het vangen van een echte voorn van 0,9 kg en een kleine brasem van ongeveer 5 ons. Er was deze morgen geen pijl op te trekken wat het beste aas was, op de maïs werden de grondels gevangen op grote witte maden alleen kleine beetjes, uiteindelijk heb ik de grootste vissen gevangen aan twee casters met twee pinkies op een haak 12 lijn 12/00 en een onderlijn van 1 meter ter plaatse geknoopt. Standaard heb ik onderlijnen van 80 cm. Omdat het niet stroomde heb ik eerst een kortere lijn geprobeerd maar dat was helemaal niets, standaardlijn moeilijk en de lange lijn met veel geduld deed het wel. Met 9 stuks en 2160gr toch een ééntje gevist, nummer twee had net een kilo en drie 820 gr. Over twee weken de derde wedstrijd, hopelijk zit de stroom er dan weer in door het smeltwater en als de watertemperatuur dan ook nog een beetje wil stijgen verwacht ik er wel wat meer van en hoop dan ook dat de vangstgewichten ook omhoog gaan.

________________________________________

Amsteldrecht (Nieuwveen) / 21-03-12 / 13ºC - O3 - zonnig

Rinus: vandaag starten we de ouderencompetitie van HSW en met 13 aanmeldingen lijkt ook deze competitie in een grotere belangstelling te staan. De Amsteldrecht staat op het programma en ofschoon het nog vroeg is in het seizoen is er toch enkele keren al aardig gevangen, zowel grove vis als mooie voorns. Maar we hebben een paar koude(re) nachten achter de kiezen en het is bekend dat dit water daar erg gevoelig voor is. Ik loot op nummer 5 en aan de overkant heb ik een smal rietstrookje waar ik met de feeder zo'n 3m vanaf blijf, hier tref ik een redelijke diepte (1,5m) en een schone bodem. Ik trek daar enkele korfjes leeg met daarin wat gekipte piertjes, maïs en casters en laat die plek voorlopig met rust. Ga me eerst concentreren op de vaste stok op 11m, want na een paar balletjes voeren staat de dobber al te dansen, een maatvoorn was door het plonsen nieuwsgierig geworden en had zich vast gebeten in de twee maden op de haak. Maar mijn voorgevoel klopte, we hadden geen milde nachttemperatuur dus vriend(in) voorn liet het afweten. Het werd de enige actie met de stok die resultaat opleverde. Des te opmerkelijker is het vervolg, want na een uur ga ik de feederplek maar opzoeken en binnen het kwartier lagen de eerste twee platten in het net, gevangen met een piertje+made. Doch de dikke platten zijn in het voorjaar soms ook geïnteresseerd in de knikkers en nog vóór de pauze bracht dit aas een tweetal kilo-brasems op, zodat ik naar schatting al vijf kilo in het net had. Na de pauze op dezelfde voet voortgegaan, even proberen met de stok en vervolgens de feeder maar weer opgepakt. Met de pier lukte het na een uur om nog een platte te vangen en absurt maar in de laatste vijf minuten haalde ik er nog twee binnen, nu met de pellet. Bij elkaar 9,9kg en net voldoende voor de winst, want Rob op de kop was na de pauze een inhaalrace begonnen en eindigde met 6 platten op 9,5kg. Willem op de staart veroverde op een mooie manier de derde plek met een vangst van vijf platten en 7,7kg op de vaste stok. Uiteindelijk dan toch nog een stek waar de vis dichter onder de kant kwam.

________________________________________

Oude Rijn (Alphen) / 18-03-12 / 9ºC - NW4 - bewolkt

Rinus: vandaag op weg naar nummer 125 in vak D op het gedeelte Alphen-Koudekerk. Doordeweeks is hier al heel aardig gevangen hoor ik bij de loting, met name op het gedeelte 'konijnenboer' aan de andere kant, dus maar zien wat het wordt. Aangekomen bij het water blijkt mijn nummer schuin tegenover de kleine scheepswerf te staan (aan de Alphense kant), er zijn betere stekken op dit parcours. Als iedereen is gearriveerd hoor ik mijn linkerbuur roepen dat er zeker 7-8 'grote jongens' in onze sector zitten, te meer een uitdaging om te zien of we ons daartegen staande kunnen houden!? De koude maar vooral ook forse wind (kracht 4) staat schuin tegen waardoor ik besluit de vaste stok in de foudraal te laten en te gokken op twee feederstekken, één op 12m en één op 20m. Sowieso is de feeder geen slechte keuze want verreweg de meeste vis wordt hiermee gevangen. Na een uur heb ik nog geen enkele beet kunnen registreren en in het komende uur slechts twee, maar deze leveren wel twee blieken op. De tussenliggende uurtjes blijft het zeer moeizaam sprokkelen, een baarsje, een pos en een voorntje. Maar het laatste uur levert warempel nog een paar bliek(jes) op zodat ik in totaal op tien visjes - voor het merendeel gevangen op de 20m lijn - en 1.340gr kom, hetgeen 11 punten oplevert. Van Dijk op kopnummer 121 blijkt bijna 9 kilo te hebben en wordt hiermee sector- en vakwinnaar. Mijn rechterbuur Mister Preston Van der Stadt komt tot 1.250gr en Blokland links naast me blijft steken op 500gr. Dit betekent dat ik in elk geval mijn buren 'heb zitten', maar meer dan een constatering is het zeker niet en bovendien levert dat geen punt extra op. Koot op nr 127 wordt met ruim 8kg tweede en doet met 3 punten goede zaken in het klassement. In de tweede sector vooraan bij konijnenboer haalt Bergman met 7kg zijn tweede ééntje binnen en gaat daarmee volgens mij aan de leiding. Deze tweede wedstrijd bracht beduidend meer vis op de kant dan de eerste, met name op het gedeelte tussen Alphen en Zwammerdam. De uitschieter daar zat links van de bruine ark omgeving witte hek en had met 24kg vis een heerlijk drukke morgen.

________________________________________

Aarkanaal (Nieuwveen) / 17-03-12 / 10ºC - ZW3 - bewolkt

Rinus: vandaag starten we de zomercomp van HSW met een wedstrijd in het Aarkanaal bij de ijsbaan. Bij de loting zijn 19 deelnemers aanwezig, met nog twee man in de ziekenboeg belooft het dus een interessante competitie te worden. In de week voorafgaande is er individueel al heel behoorlijk gevangen in dit water, maar dit is natuurlijk geen enkele opmaat voor een goede vangst vandaag. Sterker nog met een groot deelnemersveld wordt deze kans aanzienlijk kleiner, maar geldt dat niet voor ieder ander water in het voorjaar? Om hier enigszins op in te haken heeft 'de commissie' het parcours bij voorbaat al zéér ruim uitgezet. In elke wedstrijd wordt een kop- en een staartplaats vergeven. Vandaag trekt Frans nummer 19 en de verdere concurrentie is zo vriendelijk nummer 1 voor mij als laatste in de zak te laten. Met name op dit water kan een kop/staartplaats van grote invloed zijn en dat zal in de uitslag blijken. Als verzachtende omstandigheid (voor de overige) geldt dat we beide weer 12 wedstrijden moeten wachten eer we weer kans maken op kop/staart. Ik pak de vaste stok uit op 11 en 5m en gooi nog een licht feedertje uit tegen de balk, deze laatste levert geen enkele aanbeet op. Binnen het kwartier zie ik mijn dobbertje 0,7gr tergend langzaam wegzakken hetgeen een voorntje oplevert. In feite is dit het beeld van deze morgen, licht tegen of net op de bodem vissend met één made of twee pinkies geeft de meeste kans op aanbeten. Onder de kant is de vis nog niet echt aanwezig maar de 10 vissen die ik daar vandaan haal zijn doorgaans wel groter dan die uit het midden. Alles bij elkaar vang ik 46 stuks, kom uit op 2,3kg en wordt daarmee tweede. Frans stelt op de staart de winst veilig met 3,3kg en heeft dat niet in de laatste plaats te danken aan de vangst van een dikke platte (de enige in de wedstrijd) in het eerste uur. Als je, zoals nieuwkomer Jan van Dam, slechts 380gr vangt is dat natuurlijk een tegenvaller, maar het levert wel 6 punten op. Bovendien betekent het dat je er nog 13 achter je hebt gelaten en deze hebben qua vangst een nog onplezieriger morgen gehad………..

________________________________________

Heimanswetering (Alphen) / 13-03-12 / 12ºC - W3 - half bewolkt

Rinus: we vissen nog maar een keer naar de Heimanswetering, nu aan de molenzijde schuin tegenover de zwaaikom. Alleen de vaste stok uitgepakt op 11,5m en gevist met dobbers 0,7 en 1 gram en onderlijnen 08/00. Aanvankelijk was het bladstil en totaal zonder stroming, de vis moest dus met pesten en negeren aan de praat gekregen worden en dat lukte zeer moeizaam. Na het passeren van een vrachtboot en wat kleiner vaartuig kwam er meer beweging en iets stroming in het water, ook mede door het aanzetten van de wind. De vis werd wat happiger en kon in het verdere verloop van de vispartij redelijk frequent verleid worden met pinkies, een caster en/of een piertje. Tot het einde toe werden mooie blieken en halfslag platjes afgewisseld met voorns, de teller stokte vandaag op 42.

________________________________________

Oude Rijn (Alphen) / 11-03-12 / 11ºC - NW3 - zonnig

Rinus: zo zit je nog 'in het ijs' en zo heb je de eerste wedstrijd al weer achter de rug, het kon me niet snel genoeg gaan. Traditioneel begint (voor mij) het wedstrijdseizoen met de 4-daagse van John Kooij, die dit jaar om bepaalde reden een week naar achter is geschoven. Of dit voor de vis(vangst) een pluspunt is denk ik wel, je hebt natuurlijk meer kans op een extra paar warme(re) dagen. Vandaag start de dag kouder dan verwacht (zaterdagavond nog 10 graden, vanmorgen slechts 5), maar het wordt zonnig. Bij de loting in 't Gezwam weer de bekende gezichten waaronder vele nationale toppers en iedereen is druk, enthousiast en nieuwsgierig naar elkaars 'startnummer'. Er doen dit jaar 157 vissers mee, weer iets minder dan vorig jaar! Zelf start ik in vak C (daarna D, B en A) en loot nummer 110, net als vorig jaar staat dat hier in het midden van de sector, maar heb toch een 'kopplaats' omdat deze sector in tweeën is gesplitst. Wij moeten opboksen tegen de mannen die tegenover het witte hek zitten en dat zal wat mezelf betreft minder goed uitpakken dan vorig jaar. Ik zit op het iets bredere stuk en ga een voerplek maken op zo'n 7-8m van de groene schuur aan de overkant (ca. 60m), naar schatting staat daar 1,5m water, maar helaas wel wat vuil op de bodem. Op deze afstand zet ik twee feeders in, één met de traditionele onderlijn en de ander met de hair. Op 20m aan mijn kant maak ik nog een tweede voerplek voor de lichte feeder, deze stek zou mij slechts één voorntje opleveren. Na de voersessie begin ik afwisselend te vissen op beide stekken, de eerste twee uren zonder resultaat of je moet dat ene voorntje van 10cm wel als zodanig beschouwen. Ik ga me wat meer op 'de overzijde' richten en hanteer bij elk volgend korfje de knipschaar. Of dit goed uitpakt zullen we zien, feit is wel dat ik bij nagenoeg elke vis die ik nog vang een piertje op de haak heb geprikt. In de laatste twee uur vang ik 9 vissen waarvan drie 'echte' platten en de rest (schep)blieken. Van die negen waren weer twee vissen geïnteresseerd in de knikker! Met dit aas op de hair wordt verder nog eenmaal de hengel van de steun gerukt (helaas geen resultaat) en om klokslag twee uur tik ik op een laatste haaltje aan de top de korte onderlijn af. Dit reken ik mezelf ernstig aan want met deze vis(sen) erbij had ik wellicht nog een plaatsje of wat kunnen stijgen. Nu eindig ik met 5.580 gram op 7 punten, Bergman op kopnummer 101 aan de andere kant vangt 13kg (met de feeder in het midden) en wint de sector en de hele pot, Leyrik op 106 vangt 6,7kg en grist het poultje voor mijn neus weg. WK-ganger Altena komt niet verder dan 4,8kg en de winnaar van 2011 Gulpen blijft steken op 4,1kg. Op het gedeelte bij het witte hek is 8,3kg hoog en gaan verder nog drie man over mijn 5,5kg heen. Lekker gevist in elk geval en niet helemaal ontevreden, alhoewel….. Hier en daar op de bekende hotspots is aardig gevangen, maar bij een fiks aantal deelnemers is de vangst minimaal, sommigen hebben hun top of dobber helemaal niet zien bewegen. Niettemin was het een goede zet van de organisatie om een week later met deze serie te starten.

________________________________________

Nederrijn (Renkum) / 10-03-12 / 10ºC - ZW3 - bewolkt

Jan: vandaag de eerste wedstrijd van het seizoen in Renkum. Echt wedstrijdvissen kan je het haast niet meer noemen want met maar zes a zeven vissers is het meer een gezelschapsspel, maar als we eenmaal zitten doen we toch ons best. De dag begon droog maar tijdens het opbouwen hadden we een flinke regenbui en met flink wat wind daarbij maakte het minder prettig. Na een aantal proef worpen bleek dat de stroming meeviel, korven van 70 gr waren voldoende om op een afstand van 30m de boel stil aan de grond te houden. Met een onderlijn van 14/00 en 70 cm lang en haak 10 gaan we het proberen, vanwege de stroom had ik het voer wat steviger en donkerder gemaakt met extra copra melasse en baby corn. Na het startsignaal enkele korfjes voer gebracht en vissen maar, het duurde even maar opeens een beet die een mooie voorn opleverde, het was de eerste vis van het wedstrijdseizoen. Gelijk hierna weer een mooie beet en weer een voorn, daarna nog wat kleine beetjes en toen werd het stil. Ook op de kop en de staart werd niet veel gevangen. Geprobeerd met alleen maden, alleen casters, combinaties hiervan met grote en kleine maden, niets hielp. Toen een blik maïs open getrokken en wat door het voer gedaan en een korrel op de haak met 1 of 2 maden of casters. Deze combinatie leverde uiteindelijk nog vier voorns en twee brasems op. Met 2680 gr werd ik eerste, nummer 2 had 1360 gr en nummer 3 had 1200 gr, de rest had niets.

________________________________________

Heimanswetering (Alphen) / 10-03-12

Rinus: we vissen vandaag aan de Heimanswetering/Molenaarspad achteraan op de betonnen oeverplaat, met de vaste stok op 9m, een leuke diepte hier van ruim 3m. Bij aankomst is het achter 'het bos' al druk met vissers, leek wel een ontmoeting tussen HSW en de Alphense vereniging. Nog voor ik een balletje gevoerd had was het eerste bliekje al binnen en na twee balletjes de tweede. In de verte komt er een forse en diep geladen zandhaas aan, even wachten maar met voeren. Dit schip gooit voor zeker anderhalf uur roet in het eten. Eindelijk na twee uur vissen kwam de beet heel voorzichtig weer op gang. Door afwisselend tegen of (heel) zwaar op de bodem te vissen lukte het uiteindelijk om 20 vissen te vangen, de laatste twee waren platten. Dobbertje 0,7gr en onderlijn 08/00 met haakje 20 bracht de meeste vis in het net, de pinkie was de beste aassoort.

________________________________________

Heimanswetering (Woubrugge) / 04-03-12 / 6ºC - ZO2 - half bewolkt

Jan: vandaag een poosje wezen vissen, zuid-oosten wind daarom gekozen voor de Heimanswetering aan de huizenkant. Vooraan zat een kleine groep te vissen dus zal er wel vis gevangen worden. Naar achteren gereden richting haventje, wind redelijk dwars er op maar goed te doen, uitgepakt en zitten. Eerst en paar kleine voerballen er in met maden en hennep (gekiemd), aas aan de haak en daarna inleggen. Gekozen voor dobber van 1 gram i.v.m. de wind en het kleine stroompje richting Woubrugge, onderlijn 0,1 en haak 16. Terwijl ik nog wat spulletjes staat te ordenen loopt de dobber al weg, gelijk een mooie voorn. Opnieuw beazen, inleggen en gelijk weer weglopen, nu een iets grotere voorn, daarna nog één en toen was het even wachten. Toch kwam de beet weer op gang maar de voorns werden een stuk kleiner. Iets meer over de vloer gaan vissen en dat leverde een mooie bliek op, dus scheppen. Uiteindelijk had ik om twaalf uur 25 vissen waarvan drie mooie brasems en voor het merendeel redelijke voorns. Beter in elk geval dan voorgaande week, wat mij opviel was dat de caster weer niet in trek was behalve bij die ene bliek. Alles verder gevangen aan de witte made en beter nog pinkie's, vier aan de haak en gaan. Zaterdag begint de competitie in Renkum weer, dus ben ik daar weer van de partij.

________________________________________

Aarkanaal/Amsteldrecht (Nieuwveen) / 03-03-12 / 7ºC - ZO2 - bewolkt

Rinus: over twee weken staat het Aarkanaal als eerste wedstrijd op het programma, dus (voor het collectief) maar eens even poolshoogte gaan nemen en kijken of er al wordt gevangen. Dit kunnen we heel snel ontkrachten, na anderhalf uur vissen slechts één enkele aanbeet gehad, een lijner (karper ?). Zag mijn dobber wegzakken en na het aantikken zwom de vis langzaam maar zeer beslist weg naar de overkant! Vanaf het begin aan de oppervlakte wel voortdurend kringetjes van kleine vis, dus die waren er wel, hopelijk over twee weken meer activiteit, het duurt nog even……….

In de Amsteldrecht, een water waarin je een dergelijk situatie eerder zou verwachten, werd wel een redelijk visje gevangen. Gert en Jan hadden om tien uur met de stok gezamenlijk al een 20-tal voorns en kort nadat wij daar aansluiting zochten leverde de feeder binnen een kwartier twee platten op (de laatste van de morgen, bleek later). Rob pakte de vaste stok uit en ving in de resterende uurtjes 15 voorntjes, Gert eindigde op 35 stuks. Zelf ging ik voor de feeder en haalde op 3/4 drie blieken en vier voorns op het droge. De vaste stok was hier vanmorgen het wapen.

________________________________________

Amstel (Uithoorn) / 29-02-12 / 9ºC - ZW2 - bewolkt

Rinus: met vieren naar de Amstel bij Uithoorn/Cindu en alle gevist met de vaste stok en redelijk tot zeer matig gevangen, de feeder leverde relatief weinig op. Vandaag heeft de nieuwe 'Garbolino' de vuurdoop gehad en glansrijk doorstaan. Gepeild op 11,5m en hier - net achter een richeltje - een balletje of 5-6 gedropt. Gestart met een dobber 0,8gr, onderlijn 08/00 en haakje 18 met een made+pinkie. Met weinig wind en een piepklein stroompje werd het een prima vaste-stok-visserij. De eerste beet kwam na een half uur en leverde een voorntje op. Zo van lieverlee kwam er meer actie en werden nog enkele voorntjes buit gemaakt. Inmiddels wat cupjes casters+hennep gebracht en na een dik uur de dobber 5cm hoger geschoven. Deze afstelling leverde het tweede en derde uur enkele mooie voorns en een aantal platten op. Het vierde en vijfde uur werd de vangst minder en kwamen er perioden met (veel) minder activiteit. Niettemin leverde deze laatste uurtjes toch nog wat voorntjes en enkele platten op door te schuiven met het lood en (veel) verder over de bodem te vissen. In totaal kwam ik tot 22 stuks waaronder 8 platten, het kon slechter op deze laatste dag van februari.

________________________________________

Haven (Brielle) / 25-02-12 / 10ºC - W4 - half bewolkt

Erik: zaterdag 25 februari nog een keer naar de haven van Den Briel geweest, we (Ron, Hans en ondergetekende) hebben gevist tussen de bruggen (zgn. 2de stuk). Bij Ron en Hans duurde het een kwartier, maar ik zat het dichtste tegen de brug en het was meteen raak. Weer een mooi netje voorn tot 12.30 uur. (alle maten). Om 12.30 uur (de zon stond al wat hoger), vielen de beten compleet weg. Ook Ron en Hans hebben een leuke morgen gehad met veel voorn. Opvallend was dat het al een stuk rustiger was met vissers. Het havengevoel is aan het wegebben en een visser op het eerste stuk (Verloren Kost) ving daar ook al niets meer. De vis is zich wellicht alweer aan het terugtrekken?!

________________________________________

Oude Rijn (Zwammerdam) / 27-02-12 / 8ºC - W3 - bewolkt

Rinus: vandaag mijn heil gezocht op het 4-daagse parcours van Kooij nabij de balken in Zwammerdam met de feeder op 3/4. Ofschoon het ook nu nog geen lente was bleken 'ze' er ineens wel te zijn, de grote jongens (en meisjes). Met zes dikke platten en een paar voorntjes waren de eerste kilo's na de vorst binnen. Qua aas was nauwelijks een voorkeur te merken, met alle bekende soorten werd wel een vis gevangen, maden al dan niet met caster, pinkies, piertje, boilie. Het mag dan geen bijt-maar-raak-festijn zijn geworden en moest soms het vergrootglas erbij komen om de beet te zien, de aanbeten die wel vis opleverden waren donders goed te zien. Het wordt van de week nog 'warmer'.........!

________________________________________

Oude Rijn (Alphen) / 26-02-12 / 9ºC - NW3 - half bewolkt

Jan V: zondagmorgen even wezen vissen, de tweede keer pas dit jaar, was van plan om in de haven van Alphen te kijken of het wat zou worden met de vaste stok. Daar aan gekomen stond de wind uit de verkeerde hoek dus besloten om maar naar de Heimanswetering te gaan en dan op het fietspad aan de westkant, wind dwars er op dus ook niet lekker. Teruggereden naar de Rijn en bij de brug over de wetering uit de wind hier maar gevist. 11,5 meter hengel uitgepakt, tuigje erop van 0,75 gr. onderlijn 0,1 en haakje 16 en pijlen. Veel water hier, een meter of 4 en vlakke bodem. Na voer en hennep gestrooid te hebben vissen zag ik na een uur eindelijk een trekje maar dat ging door, erg slap allemaal maar voor de tijd van het jaar normaal. Uiteindelijk had ik na ruim 3 uur een 15 vis(jes), twee stuks aan de grote made, waaronder een redelijke baars, de rest met 4 kleine pinkies, met de caster geen resultaat. Voor het overige bestond de buit uit 12 blieken waarvan er maar één geschept hoefde te worden en twee handgrote voorns. Wachten op hogere temperaturen dan wordt de vis bijtlustiger.

________________________________________

2x Zegerplas (Alphen) / 22/23-02-12 / 5ºC - ZO4 - bewolkt

Rinus: nog steeds geen voorjaar, alhoewel, soms begint het er op te lijken, dus we gaan proberen op het diepe water van de Zegerplas. De vangstberichten over de meeste regiowateren na de vorst zijn nog weinig positief, misschien gaat het hier lukken. Er heeft geen of weinig ijs gelegen en op 15-20m diepte moet het constant zo'n 4 graden zijn. Op de punt aan de zuidzijde hadden Aat en Herman de beste plekken al ingenomen en aan de kanaalzijde stond teveel wind op de kant, dus gaan wij naar het strandje. Met de feeder bepalen we nauwkeurig de diepte (ca. 8-10m) en vinden een plat stukje bodem, daarna voeren we enkele korfjes….., laat ze maar komen! Maar 'ze' kwamen niet, geen enkel bewijs, geen uitgekauwde maai of tikje op de top, niets. Alleen Herman eindigde met vis, na drie uur zonder 'leven' paste hij zijn inmiddels bekende truc toe door de pier+made te wisselen voor de rode boilie. Nog geen drie minuten later verbaasde hij weer vriend en vijand met een dikke platte. Een uur later was het weer raak en haalde hij een grote bliek naar boven. Het blijft een bijzonder verhaal.

Op donderdag is de wind iets minder, maar nog wel steeds schuin op de kant, toch wilde ik een gokje wagen in de plas aan de kanaalzijde, je weet maar nooit. Vanwege de beruchte schuine kant hier op 6-7m wilde ik toch minimaal op 45-50m vissen, dus moest er een speedkorf aan van 30gr om tegen wind die stek te bereiken. Dit vergrootte natuurlijk wel het risico van vastlopen op de steile rand, dat moet dan maar. Drie korfjes gevoerd en met de vierde gelijk vissen. Een bakkie koffie en tien minuten later rammelt de top reeds, de eerste bliek is binnen. In de volgende drie uren is de beet nauwelijks weg geweest, al zat er soms wel een lange pauze tussen. In totaal 15 vissen (3 platten, rest blieken) kon ik binnen draaien, nog eens 15 misgeslagen of verspeeld aan de opstaande rand. Alhoewel het vandaag geen bittere noodzaak was, heb ik Herman's truc zo'n half uur voor tijd ook toegepast, met resultaat. Na de inworp was ik de lijn nog aan het strekken toen vriend brasem de boilie al te pakken had. Daarna nog één beetje erop gehad. De ene dag is de andere niet.............!

________________________________________

Koudekerk / 18-02-12 / 4ºC - NW3 - bewolkt

Rinus: in feite worden we op onze wenken bediend, binnen een week het ijs weg en we kunnen weer vissen, vangen is vooralsnog een ander verhaal…….. Zelf zie ik het vandaag nog niet zitten, dus maar een rondje langs de velden. Aan de Oude Rijn bij Koudekerk zag ik een viertal hengelaars de koude wind trotseren en een poging wagen. Maar de vis was nog niet erg happig en - zoals te verwachten viel - was er heel weinig 'leven'. Aat en Herman moesten constateren dat hun feedertoppen nog geen enkele keer in beweging kwamen. Naar verluid is dat bij Erik zo'n 200m verderop anderhalve keer gebeurt (zonder resultaat) en haalde Piet tenslotte de enige twee visjes (formaat postzegel) van de morgen boven water, het is in elk geval weer een begin. Op mijn ronde tref ik verder niemand aan de waterkant. We blijven elkaar moed inspreken en zijn volgende week weer iets dichter bij de lente….. Al met al was er weinig leven in de brouwerij.

Dat was zeker niet het geval in Faantelaand, zoals Raamsdonkveer in deze dagen heet. Tijdens de carnavalsoptocht van zondag overstijgen de praalwagens in ruime mate de toegestane decibels zodat je trommelvliezen op springen staan. Zijn we niet gewend hè in het rustige Waddinxveen, prachtig om te zien, maar vanaf nu gaat het vizier weer op de hengelsport.

________________________________________

Waddinxveen / 11-02-12 / -6ºC - NO3 - zonnig

Gevoelens

Rinus: heb je dat gevoel ook, dat je met deze weersomstandigheden totaal geen problemen hebt om een visdag of -wedstrijd te moeten missen? Persoonlijk vind ik het zelfs prima om de bakens even te verzetten, want vissen met vrieskou daar heb ik helemaal niets mee. Dus is het momenteel wel lekker, 's avonds niet naar de schuur voor het voer en aas, geen gesleep met hengelspullen en geen hoofdbrekens over de visstek waar je de andere dag die paar vissen nog kan vangen, vooropgezet dat je niet naar de havens gaat. 'In het seizoen' zou ik er meer moeite mee hebben en misschien wel een naar gevoel aan over houden als ik om welke reden dan ook een visdag moet missen. Wat doe je zoal in dit visloze tijdperk? Onderlijnen maken, tuigjes vernieuwen (indien nodig), maar niet dagenlang natuurlijk. Dat laatste heeft me overigens wel meer tijd gekost dan anders, ben namelijk bezitter geworden van een nieuwe vaste stok (Garbolino) en door een andere bevestiging van lijn-aan-elastiek (lus-in-lus) heb ik alle tuigjes moeten aanpassen. Verder wat oude troep opgeruimd, viskist en tas geordend, doekje over de hengels en nieuwe voorslagen op de molens, dat was het wel zo'n beetje. Waar je ook meer tijd voor hebt, is om het wereld-wijde-web eens nadrukkelijker af te stropen naar sites of blogs waar de 'hengelsport' centraal staat. Je wilt niet weten wat je allemaal tegen komt, de één nog gekker dan de ander. Het stelt mij in elk geval gerust dat er lieden zijn die nog meer adhesie hebben met deze prachtige sport dan ikzelf. Op 'Wedstrijdvissen in Friesland.nl', nota bene terwijl deze hele schaatsgekke provincie op het ijs stond, werd er gediscussieerd of een vastgestelde viswedstrijd op 5 februari j.l. nog doorgang kon vinden!!?? 'Opa kan je mijn schaatsen even vastmaken?' Kijk, daarbij komen weer andere gevoelens naar boven, je trek je handschoenen uit en ondanks 6 graden vorst en steenkoude knuisten zit je op je knieën op het ijs om die schaatsen vast te knopen. Had ik dat gevoel met het vissen ook maar…………...

Alphen / 11-02-12

IJspret

Natuurlijk zijn ze er wel, de diehards en geef ze eens ongelijk. De situatie was afgelopen zaterdag immers van dien aard dat met een zonnetje erbij en de beschutting van de Alphense industrie tegen de koude wind ideaal was om een hengeltje uit te gooien op het ijs in de Rijnhaven. Ter plekke staat zeker 4,5m water hetgeen in elk geval een positief gegeven is omdat de temperatuur op grote(re) diepte niet al te ver terugloopt. Piet en compagnon namen dus de gok en een bijtje in het ca. 15cm dikke ijs was zo gemaakt, waarna een snippertje voer de aandacht van de voorns moest trekken. Dat dit ook gebeurde bewijzen onderstaande foto's. Het werd geen vang-maar-raak-festijn onder deze omstandigheden dat moge duidelijk zijn, de temperatuur lag immers nog altijd ver onder nul. Toch slaagde Piet erin een 12-tal voorns uit het wak te toveren, waarmee hij in elk geval niet voor niets is weg geweest. De Alphense hengelclub heeft daar naar verluid zondags met negen man een paar uur gevist en gemiddeld zo'n 6-7 visjes gevangen. Op zich niet verwonderend als je bedenkt dat 9 man al hakkende in het ijs iets meer drukte geeft dan 1 of 2 hengelaars, maar er werd gevangen. Die dag heeft Piet het nog geprobeerd in de Amstel bij de Cindu, maar hier gaf de vis niet thuis.

________________________________________

Petteplas straks twee meter diep ??

Werkeloos ligt de baggermachine langs de kant van de Petteplas in Waddinxveen en dat heeft alles te maken met de ijsperiode die we momenteel meemaken. Als deze niet te lang duurt kunnen we misschien in mei-juni (???) binnen de gemeentegrens een hengeltje uitgooien in een plas waar twee meter water staat! Uit verschillende publicaties in de kranten en op internet lees ik dat het ecosysteem verstoord is en dat de waterkwaliteit verbeterd moet worden op deze plas die nu een gemiddelde diepte heeft van 1,5 meter. Dit laatste betwijfel ik overigens want tijdens mijn laatste vissessies vorig najaar in de Petteplas peilde ik met de vaste hengel nergens dieper dan 1,10 cm. Maar goed, stel dat het straks toch 2 meter diep is dan lijkt me dat heerlijk om er een paar uurtjes door te brengen vissend op de (blank)voorn die hier in grote getale aanwezig is.

Dat baggeren schijnt nodig te zijn omdat er teveel voedingsstoffen in het water zitten, waardoor er ’s zomers een dikke laag algen ontstaat die op hun beurt het zuurstofgehalte weer omlaag halen. Met de bagger worden de kaden verstevigd en verhoogd en zodoende natuurvriendelijke oevers gecreëerd. Dit doet men door eerst palen langs de oever te slaan en daartussen doek te gespannen, hierdoor kan de bagger niet terug de Petteplas in. We zullen zien wat het wordt, hopelijk geen al te heldere aquariumbak anders kunnen we het vangen van een dikke platte, die nu nog in redelijke aantallen voorkomen, straks op ons buik schrijven.

________________________________________

Rijnhaven (Alphen) / 28-01-12 / 5ºC - Z3 - bewolkt

Rinus: vandaag gekozen voor de Rijnhaven, met in totaal vijf HSW-ers aanwezig leek het wel een Waddinxveense enclave. De meeste vis werd gevangen in het dwarse stuk van de haven waar Jan en Piet met de matchhengel+slider bezig waren. Het leverde hun bliek, voorn en een enkele platte op. De rest vistte op het schuine graskantje aan de oostzijde met de feeder op afstanden van ca. 40m (net over het midden) tot 22-23m (kortbij). Het resultaat was mager, de man een paar blieken en Herman als klap op de vuurpijl een brasem van 1,5kg gevangen op de 'knikker'. Net als afgelopen weken in de Amstel, Aarkanaal en vandaag de Rijnhaven vistte hij de laatste drie kwartier met een boilie omdat alle andere aassoorten geen effect (meer) hadden. Verbazingwekkend voor menigeen dat zo'n dikke platte juist die ene knikker neemt, terwijl er geen kruimel van dat ingredient in het voer zit. In elk geval weer een detail om op te slaan 'op de harde schijf'. Zelf vang ik het laatste uur op de korte afstand nog een serie bliek- en voorntjes van 13-15cm met pinkies op kleine haak.

________________________________________

Zegerplas / 25-01-12 / 7ºC - ZO2 - bewolkt

Rinus: voor het eerst dit winterseizoen naar de Zegerplas (oostzijde) geweest en met de feeder gevist op ca. 45m afstand. Zoals al eerder vermeld doet een gevulde gazen korf van 25-30gr er 35sec over om hier de bodem te bereiken, dit geeft aan hoe diep het er is. Met een passant filosofeer ik over de stand van de hoofdlijn t.o.v. de rand van de glooiing. Deze ligt hier op 7-8m uit de oever, waarbinnen het 50cm diep is, daarna gaat het stijl naar beneden. Het kan in onze ogen niet anders of de lijn moet de rand raken, een simpele schets hiernaast geeft dat aan. De diepte hier schat ik op 20m (mogelijk meer) en als je de lijn dan nog drie slagen strak draait komt de korf op een afstand van ca. 37m te liggen. Met als gevolg dat je bij het binnen halen van vis hard moet draaien om niet tegen de wand te komen, dat heeft me vanmorgen aanvankelijk drie vissen en ook onderlijnen gekost. Om dit euvel te voorkomen ben ik daarna met een plastiek korf (28gr) gaan vissen, dit vraagt iets meer geduld want het afzinken duurt nog 10 sec langer. Wellicht heb je deze problemen niet of minder als je 55-60m gaat vissen, maar ook daar loopt de bodem nog steeds af.

Nu nog even vissen, eerst drie korfjes gevoerd en daarna binnen het kwartier de eerste bliek op de kant. Alle negatieve vangstberichten over deze plas ten spijt, het lijkt erop dat het vandaag gaat lukken. Terwijl het ijsvogeltje heel druk is en het roodborstje de gestrooide maden oppikt vang ik met enige regelmaat vis. 24 stuks in totaal waaronder drie platjes en voor het overige bliek(jes) van 15-25cm. Zowel met maden, casters en/of een piertje op de haak komen de aanbeten door, de één duidelijk en de ander nauwelijks waarneembaar. Heerlijk gevist in elk geval, het is een paar honderd meter lopen en sjouwen met je spullen maar dan heb je ook wat…..

________________________________________

Oude Rijn (Alphen) / 24-01-12 / 4ºC - ZW3 - bewolkt

Rinus: vanmorgen neer gedoken links in de hoek bij de perenbomen en met de lichte feeder gevist op 20-22m. Wellicht door de misleidende weersvoorspelling, geen zon en een koude wind schuin tegen terwijl het tegenovergestelde werd verwacht, had de vis er letterlijk en figuurlijk weinig trek in. Slechts een tiental vissen, bliek en voorn(tjes) in vijf uur geeft aan dat het zeer moeizaam ging. Over het algemeen kon alleen met 2-3 pinkies een vis over de streep worden getrokken. Tot op heden wordt er dus nog steeds een visje gevangen.

________________________________________

Brielle / 21-01-12 / 8ºC - W5 - bewolkt

Ron: na alle goede berichten over Brielle heb ik de eerste drie weekenden van 2012 gevist in deze havens.

De eerste keer (7/1) deed ik dit samen met Erik. Na onze vergunningen en koffie gehaald te hebben in de kroeg zijn we gaan zitten bij “van der Linden” naast de woonboot. Hier konden we nog redelijk beschut zitten want er stond een behoorlijk zuidwester. Nadat het langzaam lichter werd konden we ons installeren en na het brengen van wat voer en hennep ging de eerste caster te water. Het duurde niet lang of de eerste voorn was een feit en konde we ons opmaken voor een mooie visdag. De enigste spelbreker waren de touwen die langs de boten hingen want dit hebben mij wel wat tuigjes gekost. De vis die we vingen waren van allerlei pluimage. Kleine voorns, serpelingen, baars, windes en soms een baksteen voorn. Met een gemiddeld aantal van 50 per uur, hadden we aan het einde van de sessie, rond 13.00 uur beide een lekker vol net.

De tweede keer (14/1) was ik samen met Koos. Enthousiast geworden door de verhalen van Erik en mijzelf wilde Koos ook eens zijn geluk beproeven. Deze keer hebben we gezeten op de steiger aan de Verloren Kost. Het was al aardig druk maar de eerste twee plekken aan de rechter kant waren nog vrij. Omdat ik Koos graag een mooie dag wilde bezorgen mocht hij op de kop zitten. Half in het donker hebben we onze spullen opgebouwd en zodra het kon zijn we gaan peilen. Zelf had ik ongeveer 1.5 m water en een vlakke bodem. Koos daarentegen kon niet echt makkelijk een vlak plekkie vinden en bij hem varieerde de dieptes tusen de halve meter en 1.5 meter. Een beetje vreemd maar vond toch een strookje langs de boot die links naast hem lag waar hij kon vissen. Verder het zelfde verhaal, voeren, en vissen en wederom was de vis snel terplaatse. Toen het goed licht was geworden werd Koos steeds stiller en vroeg hij of ik even bij hem wilde komen kijken. Hij had het weer getroffen. Het was nu duidelijk waarom het bij hem zo moeilijk was op goed te peilen. Voor zijn neus werden de contouren zichtbaar van de boot die daar ooit aan de oppervlakte heeft liggen pronken maar nu zijn laatste rustplaats heeft gevonden op de bodem. Het was gewoon een wonder dat hij nog behoorlijk vis kon vangen op deze stek. We eindigden beide met een mooi net vis. Zelf had ik er 20 minder dan vorige week maar ze waren wel een slag groter. Leuke bijkomstigheid was dat naast ons een reportage werd gemaakt voor Witvis Totaal met Noel Gulpen. Het was een genot om deze man te zien vissen.

Afgelopen weekend was Hans een paar dagen terug uit het Midden Oosten en samen met hem hebben we afgelopen zaterdag (21/1)ons geluk beproeft in Brielle. Deze keer hebben we gezeten tussen de bruggen. Er stond wederom een zuidwesterstorm die het ons niet makkelijk maakte. Hans hield wel van een gokje en ging er ver in tot tussen de palen en zelf maakte ik het me gemakkelijk en maakte een plekje op 4 m. Na de ervaringen van de afgelopen twee keer had ik mijn spullen aangepast aan de omstandigheden en dat werkte goed. Strak elastiek, zware dobbers, 14/100 lijn zorgde ervoor dat ik snel kon vissen en haast niet hoefde te scheppen. Het werd alleen vervelend als een windvlaag ervoor zorde dat je in de touwen kwam. Dit kostte me twee tuigjes. Recordhouder werd Hans. Omdat hij en stuk verder lag waardoor de wind vrij spel had op zijn materiaal verspeelde hij 4 tuigjes aan de touwen en ging daarna toch ook maar wat dichterbij liggen. Qua vis was dit wel het beste weekend. De vissen waren weer een slag groter en waren gemiddeld tussen de 100 en 200 gram met uitschieter ver doorboven. Ook Hans zat te genieten en ving een mooi klusje vis en kan weer mooie verhalen te vertellen aan zijn collega’s in de woestijn.

Conclusie: met het aantal van 540 stuks over drie dagen die ongeveer samen tussen de 40 en 45 kg moeten hebben gewogen was dit een goed begin van 2012 en we hopen dat deze trent zich voortzet.

________________________________________

Brielle / 19-01-12 / 7ºC - NW2 - bewolkt-regen

Sander: vandaag naar Brielle geweest, om 8 uur in Cafe 't Poorthuys een bakkie gedaan en het gehad over de vangsten van de laatste dagen. Volgens de eigenaar waren die goed te noemen en vooral bij het Maarland. Na een paar bakkies koffie en een route beschrijving rijker op pad gegaan. Aangekomen bij de beschreven plek koos ik ervoor tegenover de steigertjes te gaan zitten naast de sloepen van de Jumbo. Ondertussen was het 8.30u en begon het licht te worden. Toen vol verwachting gaan vissen, maar niets, geen stootje geen opsteker echt niets en dat een uur lang. Gelukkig zag ik dat de vissers tegenover mij op de steiger (die er 10 minuten later waren) ook geen stootje kregen dus het lag niet aan mij. Na dit uur ging het lopen met het resultaat dat ik tussen 9.45 en 15.30uur 210 stuks wist te vangen 2 windes 1 mini roofblei 30 maatvoorns 50 ondermaatse voorns en de rest gewoon een leuk maatje. Alles is gevangen met de caster en dan alleen de lichtste van kleur, donker deed het wel maar duurde stukje langer!

Nootje: aan de overzijde op de steigers van de Verloren Kost zaten Gert, Kees en Jan en ook zij ondervonden dat er het eerste uur geen vis aanwezig was, althans ze beten niet. Inderdaad ook hier kwam na een uur de beet op gang en ontstond vrij snel het patroon dat de laatste weken in Den Briel zichtbaar is, namelijk een gretig azende vis. Zij visten tot 14.15 u en bereikten in genoemde volgorde aantallen van 175, 125 en 100 stuks. Voor een doordeweekse dag geen slechte aantallen en ondanks het onstuimige weer een prima visdag.

________________________________________

Aarkanaal/Oude Rijn / 21-01-12

Rinus: acht graden warmer dan afgelopen woensdag dus moet er toch een visje te vangen zijn op de traditionele wateren, zou je denken. Vanwege de harde westenwind het Aarkanaal bij de Zegerplas maar weer opgezocht hier zit je onder deze omstandigheden perfect. De vaste stok uitgepakt en ingezet op 11m, daarnaast een feedertje voor 'het grove geschut'. Jammer genoeg stond er weinig tot geen stroming en dat heb je hier toch echt nodig, leren de ervaringen van de laatste weken. Kortom de inleiding is al weer veel te lang hetgeen niet op een succesvolle start van de visdag duidt. Het werd dan ook helemaal niks hier, geen stootje, geen trekje, nada. Ook de andere vier HSW-ers aan dit stukje Aarkanaal moesten dat ervaren. Na ruim twee uur was het voor mij (en Rob) inpakken en verkassen naar de 'konijnenboer' (die daar overigens niet meer woont) aan de Oude Rijn bij Koudekerk. Hier heb ik nog tot drie uur gevist met de feeder op ca. 20m hetgeen uiteindelijk nog twee platjes en vijf blieken opleverde. Zo viel deze visdag niet helemaal in het water.

________________________________________

Amstel (Uithoorn) / 18-01-12 / 1ºC - ZW4 - bewolkt-regen

Rinus: koud (max 2 graden) en regenachtig, een normaal mens blijft bij de kachel maar wij moesten zo nodig…… De Amstel voorbij Uithoorn leek ons wel wat, de invloed van het warmere water dat de Cindu loost schijnt hier positief op de bijtlust van de vis te werken. We gaan met de feeder vissen op een afstand van 18-20m en vrij verrassend maakt Rob al na een kwartier melding van een aanbeet. Weer vijf minuten later is het echt raak bij hem en na een dril van een minuut ligt er knoerd van een brasem in het net, gevangen aan…. een dikke pier+made! Dat geeft de burger moed en dus gaan we er goed voor zitten. Maar zoals zo dikwijls loopt het weer anders en op een paar tikjes op de top na ziet hij helemaal niets meer. Na anderhalf uur zie ik op mijn top de eerste beweging, minimaal maar toch voldoende om de haak te zetten. Eveneens een platte om u tegen te zeggen, gevangen op maden. In het verdere verloop van de morgen lukt het om nog twee platjes en twee voorns te vangen, nu met een piertje+pinkie als aas. De aanbeten kwamen alle door het aas in beweging te houden. Qua vangst kon het slechter zullen we maar zeggen.

________________________________________

Brielle / Alphen / 15-01-12 / 7ºC - NW3 - half bewolkt

Rinus: afgelopen week was qua vangst weer één van uiterste ofschoon de tegenstellingen nog groter hadden gekund. Op woensdag gingen we met vijven naar Den Briel voor een dagje-op-de-voorn en zaterdag doken we neer aan de Oude Rijn bij Alphen (witte huis mw Moerings voor insiders), twee man met de stok, één met de match en ik zei de gek met de feeder. Na het gebruikelijke bakkie+vergunning in 't Poorthuys in Brielle vertrokken we naar het gebied aan het eind van de Maarland waar we volgens de barkeeper nog steeds moesten zijn. Bij aankomst was de steiger nog leeg, dus uitladen en spullen naar beneden. Toen dat voor 80% geklaard was kwamen de eerste hengelaars van De Watergeus opdagen voor hun wekelijkse wedstrijdje op woensdag. Dat was niet zo handig (van ons), zeker toen bleek dat we op de terugtocht het aankondigingbordje halverwege de trap en de nummertjes op de steiger over het hoofd hadden gezien. Oorzaak duisternis op dat vroege tijdstip zullen we maar zeggen. Schuin aan de overzijde nog een steiger, maar ook hier was een wedstrijdje uitgezet waar Henk Roskam het parcours en de komst van de aalscholvers liep te bewaken. In getale van 15-20 stuks bleven deze killers nu hangen in het voorste deel van deze haven omdat het te rumoerig was op ons gedeelte. Is het stil dan zijn ze in staat om alle voorn uit dit deel van de haven te verdrijven, aldus Henk. Na wat overleg was Henk bereid zijn nummertjes een 'aantal bootjes' verder te leggen (waarvoor dank) zodat wij met vijven aan begin van de steiger ons plekkie hadden. Het was weer als vanouds alhoewel we de aantallen van drie weken geleden niet haalden. Gert was spekkoper met 196 stuks, zelf kwam ik tot 181 stuks, op een baarsje en een winde van 30cm na allemaal voorns. Het wedstrijdje links van ons werd gewonnen met 20kg en de winnaar aan de overzijde aan de Maarland had 14kg, gewichten waarbij onze vangsten zeker niet zouden misstaan. De vangsten in de Oude Rijn waren ook zeker niet slecht afgezet tegen de tijd van het jaar waarin we verkeren, maar stonden uiteraard in schril contrast met die van woensdag. De vaste stok leverde aantallen op van net in de dubbele cijfers, met de matchhengel werd één bliek gevangen, de feeder was goed voor één platte en zes blieken, voornamelijk gevangen op een piertje+pinkie. Gezien enkele reacties (van bezoekers) ziet men met de huidige weersomstandigheden nu al uit naar de Kooij-4-daagse. We houden de weerberichten scherp in de gaten!

________________________________________

Oude Rijn (Nieuwerbrug) / 15-01-12

Berry: dit keer geen vangstverslag van het witvissen, maar van het snoeken. Deze ochtend samen met mijn zoon Sven en Erik en Jari met de boot wezen snoeken in de Oude Rijn. Totale vangst deze ochtend 5 snoeken tussen de 60 en 75 cm. Dit kan tzt veel hoger worden omdat het water erg donker was en het ook hard stroomde. Wat opviel was dat de visvinder genoeg vis schreef bij het fort en bij de houthandel te Nieuwerbrug. Een ochtendje vissen en niets vangen betekent dus niet dat er geen vis zit. Integendeel. Er lagen gemiddeld veel vissen op de 13 meterlijn.

________________________________________

De Gouwe geeft 'niet thuis' / 08-01-12 / 8ºC - NW4 - half bewolkt

Rinus: beide hadden we zaterdag nog andere afspraken dus bleven Rob en ik dicht bij huis. We gaan het proberen in de Gouwe langs de Zuidkade in Boskoop, met de feeder op zo'n 5-7m uit de overzijde waar de korf vrij van obstakels ligt en dus makkelijk kan worden verplaatst. De omstandigheden waren prima, windje schuin van achteren, lekkere temperaturen, slechts twee passerende containerboten, alleen had er iets trek in het water mogen zitten. Keurig een aantal korfjes ingevoerd, dun onderlijntje bevestigd, twee maden en een paar pinkies op de haak en gaan! Maar dit alles ten spijt, er is vanmorgen geen eer te behalen en na drie-en-een-half uur vissen zonder één aanwijzing dat er überhaupt vis aanwezig is hebben we de spullen weer ingepakt.

Het Aarkanaal leverde andermaal vis op. Gert en Jan visten met de vaste stok en vingen tezamen ruim 20 voorns en twee platten. Kennelijk moest het vandaag met de stok gebeuren want de andere drie hengelaars op dit gedeelte bij de Zegerplas visten met de feeder gezamenlijk drie voorntjes bij elkaar!?

Zondagmorgen, nog steeds aardig weer en een tikje hardleers zou je kunnen zeggen ga ik weer naar de Gouwe. Dit keer in Waddinxveen bij de weegbrug waar in de hoek nog steeds een leuke visstek ligt waar je enkele jaren geleden 's winters een aardig visje kon vangen. Ik pak de korte stok uit en ga op twee plekken voeren, onder de kant op 3m daar staat 3m water en op 6m, daar is het gek genoeg 60cm minder diep. Maar het wordt qua vangst wederom een offday, lag dat aan het weer, aan de waterkwaliteit misschien, aan mijn eigen kwaliteiten of zwemt er helemaal geen vis meer in de Gouwe? Dit laatste trek ik sterk in twijfel, de overige aspecten zijn aan andere om te oordelen. Maar zonder gekheid, het blijft toch een vreemd verhaal dat je op zo'n mooi stukje water en zonder scheepvaart in drie uur tijd slechts anderhalve keer beet krijgt! Dit leverde nog wel een voorn op. Er komen betere tijden.

Naar verluid werd er in de Oude Rijn vooraan bij Alphen door enkele vaste-stokkers vandaag wel wat vis gevangen, weliswaar van geringe afmetingen, maar wie het kleine niet eert……….

Martin en Rob trokken zich van dit alles niets aan en vingen in een overigens rustig Den Briel weer een ouderwetse klus voorn. Het was dan ook aardig sjorren om het leefnet boven water te krijgen.

 

 

 

 

Copyright © All Rights Reserved