Vangsten 2014 1

VANGSTEN 2014

 

Oude Rijn (Alphen) 30-03-14 / 180C - O2 - zonnig

Rinus: de vierde en laatste dag van de 4-daagse loot ik op nr 140 in vak D/2e sector en een vluchtige blik op de lijst van vorige week bevestigt mijn vermoeden, slechte vangsten op dat stuk tot nu toe. Maar we zitten weer wat verder in de tijd en wellicht is de vis daardoor wat meer aan het zwemmen....?! Mijn stek ligt grofweg tussen het oude kantoorpand aan de overzijde en de ark links. Bij aankomst op de stek zie ik de korven van de buren links en rechts al richting de overkant gaan. Ik twijfel eraan of dat hier de juiste afstand is, na het baggeren (van vorig jaar) is er immers op dit gedeelte aan de overzijde nog weinig gevangen. Het is er nu 3m diep en er groeien (nog) geen waterlelies. Ik pak drie feeders uit en maak op 10m uit de overzijde de 'verre' voerplek en nog eens 10m terug (zo'n beetje net over het midden) de tweede plek. Op de verre stek vis ik afwisselend met de traditionele montage (onderlijn 14/00 en haak 12) en aan de tweede feeder met een korte hairlijn. Middenin vis ik met een licht feedertje waaraan onderlijn 12/00 en haakje 14. Na een half uur zie ik de eerste beweging aan de top op 'ver', gevolgd door een klein haaltje waarop ik aan sla. Dit resulteert in de eerste vis, een (schep)bliek. Op deze afstand ga ik door en ik merk dat het gaat 'lopen'. Met tussenpozen vang ik vis (overwegend met de worm) en een enkeling gaat richting de kilo. Reden om het ook eens met de boilie te proberen, die pogingen leveren een drietal platten op. Bij rustige perioden op 'ver' probeer ik het ook met de lichte feeder en ook deze stek levert vis op, waaronder brasem die ik dan weer vang met caster/made. Met een 20-tal vissen kom ik uit op ruim 10 kilo hetgeen resulteert in een 2e plaats in de sector en een 7e in de superpoel. Een en ander maakt deze serie voor mij weer een klein beetje goed en het aanzien in de eindstand iets draaglijker. Het gewone poeltje wordt me door de neus geboord door Rien Hermsen die op nr 143 een pond meer vangt, maar ik heb daar vrede mee als je beseft dat deze topper met 4 punten simpelweg de 4-daagse wint.

 

Linkerbuur Matai

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Linkerbuur Matai kan zijn huzarenstukje van vorige week, 12kg waaronder drie zeelten en één verspeeld, niet herhalen en moet het nu met kleinere vis doen. Overigens wordt op kop en staart van deze sector door Henk (7,8kg) en Bep (9,5kg) goed met de vaste stok gevangen, ook buurman Hekkers rechts van me vangt twee dikke platten met de stok maar daar blijft het helaas voor hem bij. HSW-er Ron is ook goed bezig, wint met 13kg de eerste sector van vak D en eindigt hierdoor heel mooi als 16e in de eindrangschikking. Gert zit in die sector op kopnr 109 maar komt jammer genoeg niet verder dan 5,3kg en 8 punten, Martin scoort in vak B eveneens 8pt met 2,2kg. Lees hier meer over de laatste dag van de Kooij 4-daagse.

 

Heimanswetering (Alphen) 29-03-14 / 160C - ZO3 - zonnig

Rinus: vandaag met beide 'Robben' naar de wetering vooraan bij het gemaal en voornamelijk gevist met de vaste stok op 11-12m. Na een stroef begin gaat het 'lopen' en vangen we ons visje. Dat zijn hoofdzakelijk bliek(jes) met tussendoor een voorn. Uiteindelijk vangen we de man nog enkele brasems en komen uit op aantallen die rond de 65 liggen. Een lekkere visdag.

 

Jan: op zondag (30/3) naar de wetering en gevist met Jaap. Ik weet niet hoe het komt maar de vangsten in de wetering zijn niet meer wat ze voor een paar weken waren in aantallen dan, de meeste voorn is verdwenen en het merendeel wat we vingen waren blieken die ook nog niet eens allemaal geschept hoefden te worden. Ook het ritme kwam er niet goed in soms hele tijden erg weinig leven en bij ons allebei zeer trage beet en daardoor toch nogal wat missers. Bij mij waren toch de maden favoriet en bij Jaap dacht ik de casters. Na 4,5 uur vissen had Jaap er 24 stuks met een gewicht van 1900 gr. Zelf had ik 31 vissen met een gewicht van bijna 4 kilo waaruit blijkt dat de vis die ik gevangen had iets groter van formaat was. Ik ben zelf nog tot half 1 blijven zitten en wist in dat half uurtje nog 4 visjes te vangen en dat was het voor deze zondagmorgen. Wel had ik een kleine winde die ik in de wetering nog niet gevangen had dit jaar en een paar baarsjes.

 

Oude Rijn (Zwammerdam) 26-03-14 / 9ºC - VA3 - bewolkt/hagel

Rinus: vandaag de 2e ouderenwedstrijd van HSW op het traject ijsbaan/futenbos met 16 deelnemers die gezamenlijk 28kg vis vangen. Magertjes als je de vangsten van de afgelopen weken op dit parcours bekijkt, maar wel een herkenbaar beeld vanwege enkele leuke vangstgewichten tussen de merendeel schrale vangsten. Het is vannacht dicht bij het vriespunt geweest, dat kon wel eens nadelig hebben gewerkt. Niet bij Martin overigens die op kantnummer 15 links van de bruine ark zit en amper 5 minuten onderweg is als hij aan de vaste stok iets 'zwaars' aan tikt. Na een lange dril met veel uithalen naar links en rechts komt er een dikke baars boven die waarschijnlijk de afslag heeft gemist naar het IJsselmeer. Zo'n exemplaar die richting de kilo gaat vang je toch zelden in deze contreien. Voor Martin in elk geval een leuke opsteker en een goede zet richting het winnende gewicht van vandaag. Met nog enkele platten en wat klein goed komt hij uit op 6,3kg, voldoende voor een ééntje. Een paar nummers verder komt Gert aan 4,9kg dat goed voor een 2-tje is, Herman over het brugje bij de ijsbaan pakt een drie met 4,4kg. Zelf zit ik op nr 8 en krijg op afstanden van 5 en 10m uit de overzijde geen enkele aanbeet. Pas na de fikse hagelbui van drie kwartier vang ik met de lichte feeder op korte afstand ineens een paar blieken, een voorn en wat baars, bij elkaar 860gr en een 8e plaats. De feeder was veruit favoriet, want de resultaten met de vaste stok waren verder beneden peil, slechts hier en daar een voorn(tje).

 

Wat je noemt een echte baars

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Noordwijkervaart (Noordwijk) 24-03-14 / 10ºC - NW4 - bewolkt

Theo: vanmiddag even wezen vissen in de Noordwijkervaart dicht bij huis. Een water waar je best wel een leuk visje kan vangen. Daar aangekomen spullen uitgepakt en de 9,5 meter in orde gebracht. Dat is daar nu ver genoeg omdat het water nog erg koud is en dit het diepste punt is. Na een pennetje van 1 gram te hebben gemonteerd kon het aanvoeren beginnen. Zo'n 5 balletjes voer erbij met wat pinkies en casters erin en wat lichte overdiepte i.v.m de stroming naar Noordwijk toe kon er begonnen worden. De eerste aanbeet liet niet lang op zich wachten. Een mooie maatvoorn die ik moest scheppen, dat kon mooi worden. Ca. 3,5 uur zitten vissen met geen slecht resultaat voor dit watertje. 31 voorns-voorntjes en met een bonus 10 minuten voor tijd, een gigantische platte die het elastiek eruit joeg. Wat een knoepert, effe meten nou hij mocht er zijn 56 cm en lekker hoog. Jammer genoeg daarna niet veel platten meer gezien, maar de 2e van het jaar is binnen (zie Rijnsaterswoude). Rond 16.30u de spulletjes weer in de auto en op naar de warme prak. Kon wel merken dat het water nog goed koud was, na 16.30u werd het gewoon koud (nachtvorst vannacht), dat komt vissen in dit water niet te goede.

 

Oude Rijn (Zwammerdam) 23-03-14 / 8ºC - ZW4 - bewolkt

Rinus: voor de derde wedstrijd van de John Kooij 4-daagse ga ik naar nr 93 in vak C/2e sector, links van 'de balken' aan de drukke B-weg. Het is oppassen daar want je bent zo een stuk van je schepnetsteel kwijt tussen de spaken van een passerende fietser, buurman op 94 weet daar alles van. Een blik op de uitslagenlijst van vorige week geeft aan dat hier aardig is gevangen al waren het geen supergewichten. Jan Brouwer fluistert me in dat er leuk gevangen werd met de vaste stok. Aangekomen op de stek geef ik toch de voorkeur aan de feeder, simpelweg vanwege het rotsvaste vertrouwen hierin de laatste weken. Maar dit loopt vandaag een klein deukje op, want van beide buren krijg ik een tik om de oren zal later blijken. Niettemin ga ik met de vertrouwde 'opstelling' van start, d.w.z. een feederstek op 15m, ééntje op 5-6m uit de overzijde en één op een meter van de beschoeiing. Hier staat nog altijd 2,5m water met een schone bodem zodat slepen met korf en aas geen problemen geeft. Qua aktie kan ik dit verhaaltje kort houden, na een klein uur zie ik de eerste beweging aan de top maar de beet is twijfelachtig en zet niet door. Op enig moment sla ik toch maar aan juist op het moment dat de top wel iets kromt, gevolg een uitgebogen haak en geen vis! Weer een uur later eindelijk een echte beet die een dikke platte oplevert. Daarna nog één kleine beet met een platje als resultaat. Alles op de verre afstand. Bij elkaar net geen 2kg en wederom een plaats ver in de achterhoede. Qua resultaat ben ik bezig aan de slechtste Kooij 4-daagse van de afgelopen jaren, het kan verkeren. Mede 'bondgenoten' Martin en Gert hebben eveneens geen beste herinneringen aan deze dag, gezien ook hun slechte resultaten. Van HSW doet alleen Ron het redelijk tot goed en staat nu 26e in de rangschikking. Lees hier verder over de derde dag van de 4-daagse.

 

Amsteldrecht (Nieuwveen) 22-03-14 / 10ºC - ZW4 - bewolkt

Rinus: vandaag de tweede competitiewedstrijd van HSW op het gedeelte bij de nieuwe kwekerij. Windje schuin achter, perfect om te vissen, wel een koude nacht maar of dat nog invloed zal hebben na de serie redelijk warme dagen......? Na het welkom en de loting blijft voor mij nummer 1 in de zak zitten, dus op naar de kop van het parcours waar ik aan de overzijde wat riet vind en daar achter de boerderij. De hotspots liggen iets meer naar rechts, maar we doen het er mee. Net als woensdag maak ik twee feeders gereed, één met schuivende korf en hairlijn, de ander met traditionele montage van korf in lus en lange onderlijn. Met deze tweede feeder maak ik ook een voerplekje op 15m, de andere stekken liggen op 3 en 6m uit de overzijde. Op alle drie de plekken trek ik drie korven leeg en ga proberen uit te zoeken welke stek het eerste resultaat geeft. Dat blijkt die het dichtst bij de overzijde, met een boilie weet ik na een uur een mooie brasem te strikken, nadat eerder Kees op nr 2 een platte met de vaste stok vangt en Arie op nr 3 eveneens een platte van de overzijde haalt. Verder is het rustig over het hele parcours en dat zal bij de meeste jammer genoeg ook zo blijven. Buurman Kees vangt nummer twee met de stok en op nr 5 heeft Frans er ineens ook twee. Na drie uur vissen brengt een klein haaltje aan de top bij mij ook nummer twee binnen, op de haak nu drie piertjes+twee maden. Een uur voor tijd probeer ik het nog maar eens op de 15m met 4 maden, binnen de minuut loopt de top krom, nummer drie! Na nog enkele wisselingen vang ik de vierde tien minuten voor tijd wederom op 15m en omdat ik de feeder met hair+boilie nog klaar had staan gooi ik deze nog eenmaal naar de overzijde. Niet te geloven maar een minuut voor tijd komt de mooiste aanbeet van de morgen en wederom een dikke platte. Bij elkaar 7,7kg, voldoende voor de overwinning. Martin op staartnr 14 wordt tweede met twee brasems + wat klein goed en 3,1kg, Frans houdt het bij die twee en wordt derde met 3kg.

 

Amsteldrecht (Nieuwveen) 19-03-14 / 12ºC - W5 - half bewolkt

Rinus: we laten de Oude Rijn 'links liggen', wel gisteren nog een paar uurtjes gevist bij ijsbaan Zwammerdam met feeder, 6 platten tegen overzijde, Ruud (Stijlaart) bij witte hek ruim 15kg. Vandaag dus met drieën van HSW (allen Kooij 4-daagse gangers) naar de Amsteldrecht waar deze periode de brasem van lieverlee 'los' moet komen. De vaste stok levert aanvankelijk wel wat vis op, maar na anderhalf uur is het over met de pret en wordt sporadisch nog een visje gevangen. Er zitten wel mooie voorns bij, maar brasem vangen met de stok vandaag dus niet. Met de feeder zijn de vangsten ook wisselend, de ene plek geeft redelijk vis, de andere niet. Tref het zelf met mijn 'hotspot' bij de nieuwe kwekerij, waar ik tot 16 stuks kom waaronder enkele flinke jongens die richting de 2kg gaan. De meeste vis gevangen op zo'n vijf meter uit de overzijde met één of twee wormpjes + made, aan de andere hengel (nog 2m verder) gewisseld met boilie en maïs in verschillende combinaties. Door het (standaard) feedervoer een klein percentage F1 vismeel.

 

Leidsche Vaart (Rijnsaterswoude) 19-03-14

Theo: (Meeuwenoord, grote wedstrijd/de Vrije Visser/in Ringvaart/helaas teneinde) onlangs gevist in de Leidse Vaart bij Rijnsaterwoude, een voor mij onbekend water. N-0 wind dus de beste plek was meteen tegenover de woonboot vooraan. Lekker zitten vissen 47 voorns en helaas maar 1 platte! Voorns die groter werden nadat ik er op het laatst een rode kunstmade op had gezet. Het verbaasde mij een beetje dat er niet meer brasem werd gevangen met de vaste stok. Heb gevist op 11 meter met dobber 0,7gr en haak 18 -20. Door de lichte trek naar links wat overdiepte gegeven, denk zo,n 10-15 cm. Als ik verder over de bodem ging kreeg ik geen beet meer! Prachtig watertje, waar toch meer (platten) te vangen moeten zijn toch?

Reactie Rinus: afstand en materiaal prima, hoort een beetje bij de Leidsche Vaart een serie voorns en dan ineens een (dikke) platte, vervolgens weer een tijd wachten, soms met feedertje meer succes tegen overkant.

 

Oude Rijn (Nieuwerbrug) 16-03-14 / 11ºC - W5 - bewolkt

Rinus: voor de tweede van de John Kooij 4-daagse ga ik naar Nieuwerbrug, om precies te zijn naar nummer 28 halverwege de 2e sector van vak A. Windkracht 5 dwars over het water maakt het vissen moeilijk, wat dat betreft zaten de laatste nummers van de sector redelijk beschut. Of dat ook heeft meegespeeld in de uiteindelijke uitslag......, zeker is dat in die omgeving achter de vangrail vanmorgen de beste resultaten worden gehaald. Op 11 en 7m maak ik voerplekjes met 3-5 balletjes gecupt. Deze afstanden heb ik tijdens de wedstrijd frequent onderhouden, maar kom helaas niet verder dan ruim 40 voorn(tjes) met een gezamenlijk gewicht van 1,6kg dat wederom een plaats in de achterhoede betekent. Andere HSW-ers scoorden beter, zo kwam Gert in vak B tot 2,2kg en in vak C haalden Martin met 3,5kg en Ron met ruim 5kg respectievelijk een keurige 7e en 3e plaats binnen. Meer over deze tweede dag en verdere uitslagen lees je hier.

 

Heimanswetering (Woubrugge) 16-03-14

Jan V: wezen vissen in de Heimanswetering waar de vis gevangen wordt. Aan de kant van de molen gezeten maar omdat ik laat was, was de plek waar ik normaal zit bezet door de groep uit Zoetermeer, dan maar een stukje terug naar Woubrugge. Nadat de spullen opgezet waren en een tuigje gemonteerd was dat ik in de voorgaande weken ook al gebruikt had bleek dat het hier ongeveer 50 cm minder diep was. Na gevoerd te hebben even een praatje gemaakt met de buurman en toen vissen, in het begin liep het goed met enkele mooie voorns (waar ik vanmorgen op gegokt had met het voer) maar toen kwam er een fuut die vrij lastig was en de grotere vissen lieten verstek gaan en de vis werd alleen maar kleiner. Na twee uur stond de teller op 50 stuks maar aan gewicht had ik misschien maar 1,5 kilo. Daar de wind ook goed aangetrokken was heb ik toch maar een feeder klaar gemaakt en met de wind schuin in de rug was het makkelijk om tegen de overkant te komen. Na twee uur heeft dit me maar een platje en 5 voorns opgeleverd. Alle aas soorten hebben vis opgeleverd maar de witte made toch weer het meest. al met al had ik 56 vissen met een gezamenlijk gewicht van rond de 2.5 kilo. Waarschijnlijk was dit weer de laatste vispartij hier in de regio en gaan we weer competitie vissen in Renkum / Oosterbeek op het grote water de Neder-Rijn.

 

Oude Rijn (Zwammerdam) 15-03-14 / 8ºC - NW5 - half bewolkt

Rinus: ook de eerste zaterdagwedstrijd van HSW is een feit, met 17 deelnemers gaan we van start op het parcours vanaf ijsbaan/Zwammerdam richting Futenbos. Na de formaliteiten betreffende het inschrijven komt de zak met lootjes te voorschijn en daar wordt gretig in gegrabbeld, de stekken rondom het brugje en vooraan bij Zwammerdam zijn licht favoriet. Voor mij blijft kantnummer 14 over en dat is tegenover de vrachtwagens. Windkracht 5 dwars over het water maakt vissen met de vaste stok er niet eenvoudig op, dus pak enkel twee feeders uit. Met de medium light maak ik een voerstek op ca. 10m uit de overzijde, de lichte feeder drop ik in het midden en op 15m uit deze kant, had vernomen dat er afgelopen dagen ook 'kort' was gevangen. Maar het verhaal betreffende de lichte feeder kan kort zijn, op 15m levert deze slechts één bliek op, anders vergaat het mij op de 'verre' stek. Zo'n drie kwartier na de start zie ik daar het eerste tikje op de top gevolgd door een lichte buiging. Hierop sla ik aan en dat levert het eerste platje op, gevangen aan twee piertjes+made. Dit aas blijkt vanmorgen (bij mij) de sleutel tot succes, want in het vervolg van de wedstrijd draai ik een aantal mooie brasems binnen, de grootste is 53,5cm. Een tikkie 'overmoedig' probeer ik de laatste drie kwartier een oranje boilie en waarachtig ook dit aas levert nog twee platten en een kolblei op. Met 12 vissen en 10,8kg is ook in deze competitie de eerste winst binnen. Gert en Tinus zitten op de stekken 4 en 2, zij worden met respectievelijk 6,5 en 6,4kg tweede en derde. Lees hier de verdere uitslag.

 

Amsteldrecht (Nieuwveen) 12-03-14 / 16ºC - NO3 - zonnig

Rinus: de eerste ouderenwedstrijd van HSW vissen we met 15 deelnemers (helaas drie afmeldingen) in de Amsteldrecht vooraan bij de sluis. Hoewel dit parcours zich dit jaar al enkele malen van de goede kant heeft laten zien, is het altijd maar afwachten hoe het zich vandaag gedraagt met een koude nacht en ochtend als startpunt. Ik loot op nummer 3 en maak twee voerstekken, één op 6-7m uit de overzijde en een tweede op ruim 50m zo'n 1,5m van de overkant. Aan één feeder knoop ik een lange onderlijn 14/00 met haakje 12, de ander voorzie ik van een hair. Omdat de 'verre' plek nogal een vuile bodem heeft wacht ik zolang mogelijk om daar te vissen, heb ik ook geen irritatie door het vuil aan haak en korf. Rob naast mij op nr 4 vangt na een kwartier al de eerste brasem met de maïskorrel, verder is het rustig over het hele parcours, al wordt hier en daar wel een voorntje met de vaste stok gevangen. De enige aktie die bij mij valt waar te nemen is een bliksembeet op de korte stek waarop ik de onderlijn afsla. Zo'n half uur vóór de pauze probeer ik het toch op 'ver', dit resulteert in de laatste vijf minuten in een prachtige aanbeet op de boilie en een dikke platte. In de pauze blijkt dat er in totaal drie brasems zijn gevangen, geen vetpot dus! Na de koffie, koek en sterke verhalen volgt voor mij 'het uur u', hierin vang ik drie platten en sla nogmaals een haak af. Alles op de 'korte' afstand en twee piertjes+maden op de haak. Het laatste uur wijd ik volledig aan de overzijde en vis daar met de hairlijn en (oranje) knikker hetgeen nog een platte, de zwaarste van de vijf, oplevert. Met 8,5kg heb ik voldoende vangstgewicht voor de eerste overwinning van het seizoen.

 

Oude Rijn (Alphen) 11-03-14 / 15ºC - N3 - zonnig

Rinus: vandaag ga ik een paar uurtjes feederen, de bedoeling was om dat tegen Zwammerdam bij de ijsbaan te doen, maar ben blijven 'steken' vooraan bij Alphen in de omgeving van het 'witte hek' in gezelschap van Peter (v.d. Willik). Zie elders op deze site in de serie 'Ontmoetingen met...'. De voerplek maak ik vandaag op ca. 60m ter hoogte van de lijn evenwijdig met de woonark, verder vissen geeft problemen met vastzitten. Het duurde wel even eer het eerste teken van leven komt, maar uiteindelijk haal ik zes platten van de overzijde en een zevende zegt net vóór het schepnet gedag. Met variabele aassoorten gevangen, zowel op de worm, als de combiantie maden/casters, maïs en ééntje met de oranje boilie. Dit keer een bijdrage van 'huisfotograaf' Lex.

 

 

 

 

 

 

 

 

Oude Rijn (Bodegraven) 09-03-14 / 14ºC - ZW3 - zonnig

Rinus: de eerste wedstrijd in de 4-daagse brengt mij naar steknummer 61 in vak B/2e sector iets voorbij het Fort (vakvolgorde is verder A-C-D), waar ik de vaste stok uitpak op 10m en een feeder op 4-5m uit de overzijde. De feeder brengt me in het eerste uur wat (maat)vis in het net maar in het verdere verloop van de wedstrijd is er weinig eer mee te behalen. Met de vaste stok eveneens wat visjes maar kom in totaal niet verder dan 16 stuks en 1280 gram hetgeen een teleurstellende 13e plaats oplevert. Mijn mede broeders-in-Petrus van HSW (Gert en Martin) houden helaas ook geen beste herinnering over aan deze eerste dag, met nauwelijks of geen vis hebben zij ook de eerste afschrijver te pakken. Een uitgebreider verslag en de uitslagen van deze eerste dag lees je hier.

 

Heimanswetering (Alphen) 09-03-14 / 14ºC - ZW3 - zonnig

Jan: de eerste wedstrijd voor jullie zit er op, ik hoop dat jullie een goed nummer geloot hebben en dat de vangst evenredig hieraan is maar dat lees ik morgen wel. Zelf ben ik weer naar de Heimanswetering geweest en het was zelfs beter dan vorige week alleen ben ik nu aan de huizenkant geweest wat ik achteraf een klein beetje fout had ingeschat want de wind die toch aanzienlijk was draaide in de loop van de morgen toch een beetje naar het zuidwesten en is dan licht naar je toe en dan is het werken met de 11 meter stok. Helemaal alleen daar op die kant, schuin tegenover mij nog twee mannen maar dat was alles. Begonnen met een dobber van 1 gr. later naar 0,75 gr. onderlijn 0,1 haak 14 mooi voor twee grote maden want dat was het weer voor vandaag (later naar haak 16) hoewel ik ook vis gevangen heb aan de caster en dat is een tijd geleden. Of het aan de kant van het water ligt weet ik niet maar vandaag had ik tussen alle voorns (waarvan er ook weer een paar geschept moesten worden) ook een stuk of 6 halfwas brasems, de grootste daarvan was rond de 35 cm, ook weer enkele baarsjes en bliekjes kwamen boven water. Uiteindelijk om 12.30 uur had ik 90 vissen met een gewicht van 8100 gr. Voor mijn doen had ik een mooie maar vermoeiende morgen.

 

Heimanswetering (Alphen) 08-03-14 / 13ºC - ZO4 - zonnig

Esox lucius
Wat komt er boven?

Rinus: vandaag laten we de Oude Rijn bewust links liggen, zie morgen wel waar de loting mij brengt en één ding staat nu al vast: qua weer kan het al niet meer stuk. Aan de wetering aan de huizenkant zetten we beide de vaste stok in, Rob op 9m en zelf op 11m en de feeder op 20m. Terwijl ik de eerste korfjes op die afstand deponeer zit bij Rob de eerste (maat)vis al in het net en er zullen er nog vele volgen. De-man-in-vorm maakt een kickstart en vangt de één na de ander, al vroeg zitten daar ook brasems bij. De feeder leg ik terzijde en raak hem ook verder nauwekijks meer aan, drie visjes over de hele morgen is erg mager. Eindelijk begint het bij mij ook beter te lopen op de vaste stok en vang mijn eerste vissen daarmee. Uiteindelijk pak ik ook enkele platten waarvan de grootste richting de 2kg gaat, deze heb ik gehaakt achter de borstvin. Als ik links van me alweer de kreet 'plattuhh' hoor zie ik aan de top dat het om een flinke gaat. Pak daarom de camera om een en ander vast te leggen. Maar wat blijkt, na een gewillige dril komt een pracht exemplaar esox lucius boven water, deze snoek had de haak met maden keurig in de lip. Na twaalf uur worden de aanbeten minder, slechts nu en dan wordt nog een vis(je) gevangen. Rob komt tot 56 stuks en een geschat gewicht van 6-7kg waarvan 5 platten, zelf haal ik de 40 met 3 platten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oude Rijn (Alphen) 05-03-14 / 11ºC - W/NW2 - zonnig

Rinus: afgelopen twee dagen stond in het teken van oefenen voor zondag, immers dan start de Kooij 4-daagse. Vooral vandaag was het erg druk, tussen Alphen en Bodegraven was de hengeldruk heel hoog, het was zoeken naar een plekkie. Vandaag trouwens eerst een 'uitstapje' gemaakt naar de Amsteldrecht, waar eerder al goede berichten vandaan kwamen: dikke brasems met de feeder. Met vijven in 2,5 uur slechts één aanbeet gehad en die werd nog verspeeld door onoplettendheid, moest zo nodig wat met de mobiel klooien....! Dan maar koers naar de Oude Rijn maar ook daar was het zeer taai bleek uit de reactie van bezoekers. Op de bekende stekken zoals witte hek, futenbos/ijsbaan, balken Zwammerdam en Buitenkerk werd zeer matig gevangen met hier en daar één brasem variërend tot max vijf. Ofschoon het gisteren minder mooi weer was dan vandaag werd er toch beter gevangen, 'mooi weer' betekent dus per definitie géén betere vangst, zeker niet als er totaal geen stroming in het water staat. Kwam ik gisteren nog tot drie platten en een bliek (rechts van witte hek), vandaag was het met één voorn en twee bliekjes (bij de perenbomen) minimaal. Over deze twee dagen zorgde Rob voor de beste score, gisteren kwam hij tot tien brasems bij de balken in Zwammerdam. We zullen zien wat al dat oefenen waard is a.s. zondag!

 

Oude Rijn (Nieuwerbrug) 02-03-14 / 10ºC - Z5 - zonnig

Erik: vanmorgen weer naar de Oude Rijn geweest vlak voor Nieuwerbrug met de vaste hengel op 10 mtr. Een minimaal stroompje naar links, dus goede omstandigheden. Dit keer alleen maar voorn, weer de nodige onder de maat, maar soms ook enkele redelijke maatvoorns tussendoor. Met 65 stuks in 3 1/2 uur niet echt wild, maar toch lekker gevist. Alles gevangen aan één grote made.

 

Heimanswetering (Woubrugge) 02-03-14

Jan: naar de Heimanswetering geweest aan de kant van de molen. Bij aankomst zaten de Heren uit Zoetermeer al aan de kant en waren bezig met optuigen. Van deze zes mannen ging er maar één met de vaste stok vissen. Met redelijk veel wind bijna dwars op het water toch de vaste stok uitgepakt op 11 m. Met een dobber van 1 gr. onderlijn van 0,1 mm en haak 16 moest het dan maar gebeuren deze morgen. Zoals altijd eerst een paar cupjes hennep geschoten en daarna 4 balletjes voer erbij en vissen maar. Na een kleine 10 minuten het eerste visje van rond de 12 cm, dus vis was er wel. Beetje schuiven met het lood en de dobber en toen begon het toch lekker te lopen, alles aan 2 grote maden een paar keer pinkies geprobeerd maar hierop geen resultaat. Heb zitten vissen van 8- 12.15 uur en wist er 69 stuks in het net te krijgen en er drie naast te gooien, totaal dus 72 vissen. Op twee na (een bliekje en een baarsje) waren het allemaal voorns in lengte variërend van 10cm tot enkele schep exemplaren van rond de 27 cm. Met een totaal gewicht van 4670 gram lekker bezig geweest. Na afloop ook nog even bij de 'buren' wezen kijken en daar hadden ze ook wel vis maar meer baarsjes. Wel heb ik twee keer gezien dat hun kopman het dichts naast mij teen bliek of brasem ving aan de feeder, de anderen visten allemaal ver in de zwaaikom voor de jachthaven. Ik hoop dat het weer zo blijft want dan blijven de vangsten ook wel goed. Veel succes voor alle deelnemers uit W'veen bij de eerste wedstrijd van Kooy volgende week.

 

Oude Rijn (Zwammerdam) 01-03-14 / 8ºC - ZO3 - bewolkt

Rinus: met een hoog HSW-gehalte wordt er door drie koppels gevist in de Rijn met Zwammerdam als middelpunt. Elk koppel bevat wel een Kooij-4-daagse-deelnemer en die (wie niet trouwens) zijn allenmaal benieuwd of de brasem 'al los is', immers deze vis brengt het nodige gewicht in de schaal!? Bij het Futenbos zitten Gert en Kees en zij brengen gezamenlijk vier brasems op de kant met de feeder, opmerkelijk is dat de vaste stok hier nagenoeg niets oplevert. Martin en Rob vissen 'bij de balken' met elkaar zes platten in het net en hier gaat het met ca. 35 vis(jes) beter met de stok. Rob en ik zijn aan de Buitenkerk meer richting Bodegraven neergedoken en samen halen we 14 platten boven water. Drie daarvan met de boilie en eveneens drie met de vaste stok, die verder aanmerkelijk minder stuks oplevert dan we hier gewend zijn. Met deze resultaten en de verwachte boast in de temperatuur richting dubbele cijfers in het a.s. weekend kan het haast niet mis gaan op de eerste wedstrijdzondag zou je zeggen. De eerste (zon)dag staat immers al jaren in het teken van slechte of in elk geval minste vangsten van de vier, bovendien is het weer dan dikwijls (nog) niet optimaal. Mag/zal het dit keer wel lukken......?

 

Oude Rijn (Nieuwerbrug) 26-02-14 / 11ºC - ZW3 - zonnig

Rinus: ook vandaag wordt er weer driftig in de Rijn geoefend voor de wedstrijden in maart. Wij strijken neer halverwege 't Fort en Nieuwerbrug en pakken de vaste stok uit op 10-11m en leggen de feeder erbij op enkele meters uit de overzijde. De feeder zal nagenoeg geen vis opleveren, enkele voorns over de hele morgen en Rob uiteindelijk nog een brasem op de boilie. Zijn tweede vis met de stok is trouwens ook al een platte en later op de dag vangt hij nummer drie. Met de ruim 70 overige vissen zit het qua gewicht dus wel goed bij hem. Zelf kom ik ook aan de 70 stuks, maar mijn nieuwe schepnetje (had het oude te drogen gehangen in een boom aan de Amstel.....) heb ik nog niet hoeven te gebruiken. Jan en Joop uit Schoonhoven visten tussen Fort en Bodegraven en ook zij zaten behoorlijk in de (maat)voorn. Aan de ijsbaan in Zwammerdam haalden Theo en Ron uit Stolwijk met de feeder beide een paar dikke platten van de overzijde, ondanks het vele baggeren afgelopen najaar dus hier ook vis!

 

Oude Rijn (Zwammerdam) 25-02-14 / 10ºC - Z4 - bewolkt

Rinus: vandaag met de feeder naar de Rijn omgeving 'balken' in Zwammerdam. Twee voerplekken gemaakt, één op ca. 20m en één op een meter uit de overzijde. Beide stekken leveren vis op, zes platten op ver en vijf platten dichtbij, op laatstgenoemde stek tevens nog wat klein goed in de vorm van bliek(jes), een winde en wat baarsjes. Vrijwel met alle aas gevangen, dus met maden, pinkies, casters, wormen en een maïskorrel. Ja zelfs ééntje op de boilie, al moest daar wel erg lang op worden gewacht. Door de nog immer 'hoge' temperaturen gaat het elke dag beter? Afgelopen weekend werd omgeving 'witte hek' ook brasem gevangen, ook daar kan je ze verwachten.....!

 

Rijnhaven (Alphen) 23-02-14 / 11ºC - ZW3 - half bewolkt

Jan: om half zeven opgestaan en bijna windstil dus HEIMANSWETERING, daar aangekomen bleek toch dat de wind ietsje harder was dan gedacht dus doorgereden naar de Leidse Vaart, maar had daar ook geen vertrouwen in dus doorgereden naar de haven van Alphen. Na deze rondreis door zuid-holland bleek het knap druk aan de haven, er zaten op het dwarse stuk al 7 man. Alleen op de vlonder waar ik meer vis zat nog niemand dus daar maar uitgepakt. Bij de eerste inzet was het gelijk raak, een baarsje van 8 cm. De tweede vis was ook een baars maar deze was 20 cm. Ook de derde en vierde inzet waren gelijk raak en dat leverde een paar mooie voorns op. Toen werd het heel stil en in de tijd die ik nog gevist heb tot half twaalf nog één voorn gevangen. Ook de andere vissers die er zaten hadden niet veel, Piet en zijn maat hadden in het begin wel een visje, elk ongeveer 12/13 stuks en de andere twee waar ik nog geweest ben hadden met zijn tweeën 4 vissen, waaronder een mooie zeelt. Achteraf misschien toch naar de wetering moeten gaan, maar achteraf........!

 

Oude Rijn (Bodegraven) 22-02-14 / 10ºC - ZW4 - half bewolkt

Rinus: de Oude Rijn doet het nog steeds goed, in die zin dat nagenoeg overal een visje is te vangen, de ene dag iets beter dan de andere. En dat heeft natuurlijk alles te maken met de relatief hoge temperaturen voor de tijd van het jaar. Maar daar zitten wij (vissers) natuurlijk niet mee, het geeft bovendien een positief gevoel richting de eerste wedstrijden die over twee weken al voor de deur staan. Vandaag in de omgeving van 't Fort gevist met de vaste stok op 11m. Gestart met dobber 0,7gr maar al snel geschakeld naar 1,2gr vanwege de toenemende stroming. Bij de matige stroom in het begin voelde de vis zich meer in het element, hetgeen een serie (maat)voorns en enkele (schep)blieken opleverde. Bij de fellere stroming werden de beten beduidend minder. Bijzonder was dat driftend vissen met het aas tegen de bodem nodig was om een aanbeet te forceren. Zwaarder over de bodem of blokkend vissen gaf mij geen resultaat. Een en ander resulteerde vandaag in ruim 50 vissen. Rob viste met de feeder en haalde naast voorn(tjes) en wat bliek ook een echte platte op de kant.

 

Oude Rijn (Bodegraven) 20-02-14 / 7ºC - Z4 - bewolkt

Sander: wezen oefenen voor de Kooij 4-daagse en wel bij het door mijzelf minst beviste gedeelte op het parcours, namelijk bij het Fort. Heb al een tijd niet met de stok gevist, dus leek mij het logisch hier de 13 meter eens uit te pakken. Het gevoel moet toch weer een beetje komen. Met een pennetje van 0,6gr (lijn 10 onder 8) en één van 1gr(lijn 12 onder 10) uitgepeild moest het gaan gebeuren. Na vier mandarijn grote balletjes te hebben gecupt direct van kiet af aan visjes gevangen, veelal ondermaats. Na een uur staat de teller op 31 maar valt de beet compleet weg. Aangezien ik lekker eigenwijs op 1 afstand heb gewed is het een kwestie de beet er weer in zien te krijgen. Na het cuppen van een bal vol aas vang ik weer 2 ondermaatse voorns, daarna is het weer (erg) stil. In een uur tijd vang ik 1 baarsje en 1 voorntje. Wat ik ook met lood, aas of dobber doe, zie niets meer. Het derde en laatste uur komt er een licht stroompje in het water waardoor de vis weer gaat azen. Ik vang nog 28 ondermaatse en 1 schepbliek wat een totaal van 52 vissen op de teller brengt. Voor de visserij op deze visjes was onder de kant ook te vissen aangezien ik 3 vissen bij het af of aansteken direct onder de kant al ving, maar voor het gevoel toch de 13 meter aangehouden (voel het nog in mijn onderarm). Tijdens het vissen kwam er een heer langs die ik ken van gezicht maar wiens naam mij ontschoten is. Hij vertelde dat bij het Futenbos dit jaar weer uitgezet zal worden. Hij was daar langs geweest en er zaten 3 heren uit Rotterdam te trainen met de feeder die erg matig vingen.

 

Amstel (Uithoorn) 19-02-14 / 9ºC - ZW4 - half bewolkt

Amstel Uithoorn

Rinus: met vieren naar de Amstel voorbij de Cindu waar zowel met vaste stok als feeder werd gevist. Met de laatste hengel werden de beste resultaten geboekt en dan nog alleen in de middenzone van het water. Met aantallen van 4 - 10 stuks moeten we het vandaag doen, geen vetpot dus. Wel werd p.p. één of enkele platten gevangen, voor het overige waren het voorns. De vaste stok leverde dus nauwelijks vis op, dat gaat hopelijk hier snel veranderen....!

 

Oude Rijn (Nieuwerbrug) 19-02-14

Erik: afgelopen zondag ben ik ook nog in de Oude Rijn geweest, vlak voor Nieuwerbrug. Eerst ‘s morgens doorgereden naar het haventje in Woerden, waar ik genoeg ving, maar erg klein. Halverwege de morgen dus nog even vlak voor Nieuwerbrug gezeten (links van de Wiericke) en daar had ik in een kleine 2 uur nog 50 vissen. Veel ook onder de maat, maar ook enkele mooie voorns en wat maatvoorn ertussen. De vis was dus al aardig los. Met één grote made had ik het meeste succes.

De week ervoor aan de laatste wedstrijd meegedaan van Simon v.d. Kolk, Jan van Schendel en Jan Renes in Huizen. In het eerste vak zat ik en er stond een harde wind dwars over het water. De voorntjes waren te klein, dus al vrij snel ben ik weer met een kort hengeltje op de baars gegaan en dit leverde me een 3de plaats op met 4.860 gram in dit vak en daarmee nog een prijs. Ron zat naast me en had meer koppen dan mij, maar helaas kleinere vis en zat achter in de 3 kg. In het laatste vak had de winnaar op het kopnummer 12 kilo. Met amper 60 vissen was duidelijk dat daar de grote voorns en baarzen zaten. We hebben weer veel geleerd in deze wedstrijden en een compliment voor de wedstrijdleiding, die iedere keer weer tip top in orde was!

 

Oude Rijn (Bodegraven) 17-02-14 / 10ºC - Z4 - half bewolkt

Rinus: vandaag wel Oude Rijn waar 'het oefenen voor de Kooij wedstrijden' is begonnen. Bij de balken in Zwammerdam zit een 4-daagse deelnemer uit Beverwijk waarvan ik later hoor dat hij wat brasem had. Bij Buitenkerk in de hoek zitten Piet en Rob met de vaste stok, zij komen tot aantallen van rond 30 stuks overwegend klein goed, laatstgenoemde laat nog 4 platten noteren. De berichten uit Nieuwerbrug van afgelopen weekend waren niet denderend maar er werd gevangen. Zelf ga ik in Bodegraven dorp links van de brug zitten, de eerste bezoeker is er één met de hond en hij vertelt dat er gisteren 'niks' is gevangen, 'te dik water'?! We gaan het zien. Heb alleen de feeder bij me en die zet ik in op enkele meters van de overzijde. Binnen een half uur een voorn en een platte op de kant, daarna wordt het (erg) stil. Zo af en toe zie ik wel wat gerommel aan de top en dat levert wat kleine voorn op. In het laatste uur zet ik een kleiner haakje op en probeer het met klein aas zoals twee pinkies of één caster. Dit levert nog enkele (maat)voorns en een platje op. Met ca. 15 stuks is de vangst vandaag schraal.

 

Rijnhaven (Alphen/ 15-02-14 / 9ºC - ZW7 - half bewolkt

Rinus: de bedoeling was om naar de Oude Rijn te gaan aan de Rijndijk, wil 'feeling' met dit water houden, immers over een maand hebben we de eerste wedstrijden (v/d J.Kooij 4-daagse) al weer achter de rug?! Maar golven van 20cm maken het daar niet aangenaam om te vissen, dus zet ik koers naar de Rijnkade in de hoek bij de patatkraam, waar ik om een uur of elf gezelschap krijg van Gert. Bij mijn weten is dit de enige plek in de omtrek waar je bij deze stormachtige omstandigheden beschut kan zitten. Pak het feedertje maar weer uit op ca. 25m afstand en vang met een Jaxon voertje tot een uur of drie zo'n 30 voorns, een enkele bliek en een baars, de helft aan de maat. Vooral maden en pinkies waren in trek.

 

Rijnhaven (Alphen/ 12-02-14 / 7ºC - Z6 - bewolkt

Rinus: midden op de dag een paar uren naar de Rijnhaven, maar eerst rij ik even langs de Oude Rijn bij Koudekerk (vak D voor de 4-daagse in maart!!) en hier zit een man of vijf te vissen. Bij de 'konijnenboer' is het minder dan halverwege het parcours verneem ik, over het geheel is de vangst zeer matig en varieert van 0 tot 5 blieken, alles met de feeder. Afgelopen zondag werd in elk geval in een wedstrijd van HSV Alphen gewonnen met ruim 3 kilo, valt niet helemaal tegen. Dan door naar de haven en daar zitten Kees en Gert aan de zijarm, beide op dat moment twee keer beet gehad. Alleen Gert, hoor ik later, vangt nog één vis, een zogenaamde 'Hoornvoorn', vanaf heden de klassificatie voor een uit de kluiten gewassen blankvoorn. Ik ga zelf op de punt zitten bij de T-splitsing zijarm-hoofdgang, met de feeder gooi ik schuin naar het midden op ca. 30. Twee korfjes voeren en bij de derde vissen, na een minuut een kleine trilling en daar is het eerste voorntje. Dan de inmiddels hier gebruikelijke stilte van een uur, alvorens weer een aanbeet. Maar het blijft moeizaam gaan en het duurt daardoor vrij lang eer ik in de 'dubbele cijfers' geraak. Maar het laatste uur komt er dan eindelijk meer aktiviteit en loop alsnog uit naar 25 stuks, meest voorn(tjes) waarvan slechts een kwart aan de maat.

 

Oude Rijn (Bodegraven) / 05-02-14 / 6ºC - Z4 - half bewolkt

Rinus: vandaag de Oude Rijn opgezocht omgeving 't Fort, hier de harde wind achter je dus is het prima vissen met de vaste stok die ik op 11m inzet. Na vijf balletjes cuppen blijft het lange tijd stil, geen goed teken voor dit stukje Rijn. Er staat trouwens een aardig stroompje richting Alphen, met een grams dobber is de zaak goed te sturen. Van lieverlee valt er een beetje te bespeuren, tenminste als je goed oplet want het puntje van de dobber dat al net boven water staat gaat nauwelijks onder. Na anderhalf uur staat de teller op 10 visjes, meest ondermaats. Zo halverwege de dag steek ik mijn licht elders eens op en had ik al het idee gehad om te verkassen, dan brengen Aat en Herman van die gedachte af. Zij zitten namelijk in de Rijnhaven nog steeds op de eerste beet te wachten. Ook in de haven van Hoorn, waar Gert en kornuiten heen reisden, gaat het niet van een leien dakje tenminste als je met de vaste stok vist. De voorn die gevangen wordt moet weer met de feeder van onder de bootjes aan de overkant komen. Dat was toch ooit een goed idee om een feeder in je foudraal te stoppen als je naar een haven gaat! Omdat de beet zo rond drie uur helemaal is weggevallen hou ik het voor gezien, de teller staat op 30, uiteindelijk toch nog enkele maatvissen gevangen.

 

Heimanswetering (Alphen) / 03-02-14 / 7ºC - ZO4 - half bewolkt

Rinus: vandaag ook naar de Wetering aan de huizenkant, een meter of 20 links uit de hoek. Vaste stok uitgepakt op 11m waar een kleine 3m water staat, dobber 1gr secuur uitgelood c.q. uitgepeild en onderlijn 08/00 met haakje 18. Vier balletjes voer en wat hennep en pinkies erna. Onderwijl met het feedertje een stekkie gemaakt op ca. 18m waar ik later in de middag een uurtje mee vis. Na een kwartier zakt het puntje van de dobber weg, dat levert de eerste bliek op. Ze vliegen er niet op, om het maar even plat te zeggen, maar in de loop van de middag is er met tussenpozen toch wat te loeren. Om 16 uur staat de teller op 22, daarvan 6 met de feeder gevangen, frappant genoeg zit er maar één ondermaats visje bij. De grootste voorn gaat over de 30cm heen en wordt gevangen met de stok en een caster, voor het overige zijn het aan de stok (schep)blieken. Slechts één vrachtbootje gehad, dus dat heeft zeker meegewerkt. Gelijktijdig vist Piet in de Oude Rijn bij het Fort en meldt dat ook daar een aardig visje wordt gevangen. Deze winter met zijn 'zachte' weersomstandigheden zorgt in elk geval in veel gevallen voor redelijk vangsten in 'onze' regiowateren.

 

Heimanswetering (Woubrugge) / 02-02-14 / 6ºC - Z4 - half bewolkt

Jan: als ik de ingezonden stukjes lees dan zijn er onder ons toch vissers met aardig wat eelt op hun zitvlak, zelf kan ik het niet om zolang te blijven zitten zonder ook maar een stootje te zien. Zo ook deze morgen, zoals gezegd zou ik i.v.m. de wind het eens in de Leidse Vaart gaan proberen, bij het bos staat toch ook 2 meter water tegenwoordig, maar tegen beter weten in, een vorstje erover daar en vergeet het maar. Na 5 kwartier gevist te hebben nog helemaal niets gezien dus om 9.15 uur maar weg gegaan dan is er nog tijd om ergens anders wat op te bouwen. Dit heb ik dus gedaan aan de Heimanswetering weer voor de molen, wind zowat dwars maar toch de 11 meter ingezet met 0,7 gr dobber en haakje 14. Gelijk bij de eerste inzet een mooie voorn maar dit tempo hield niet stand, met moeite na 2.5 uur vissen 14 voorns en een brasem. Alles gevangen op de made het lijkt wel of casters uit de gratie zijn bij de vissen er is geen beet op te krijgen. Op de parkeerplaats na de molen zaten de Heren uit Pijnakker met zijn vieren, na wat ik vernomen heb hadden er twee een visje en twee geen vis het was daar nog minder als bij mij op de plek.

 

Rijnhaven (Alphen) / 01-02-14 / 6ºC - ZW5 - half bewolkt

Rinus: na een paar koude dagen gevolgd door een plens regen is het vanmorgen om 11 uur droog geworden, ik besluit toch nog een paar uur te gaan vissen. Duik de haven in want aan de zijarm staat de wind (al tijden) achter je. Gelijktijdig met mij komt Piet ook aan, zelfde gedachte wellicht, maar wel met de mededeling dat hier gisteren met de vaste stok in drie uur tijd wel één voorn is gevangen…! Ik ga in elk geval voor de feeder en bouw op de vertrouwde afstand van 28m heel geleidelijk een voerstek op, in mijn achterhoofd de gedachte dat het wel eens een visserij van de lange adem kan worden. Ik vis uiteindelijk van 11.30 tot 16.00 uur en het is al tegen drieën als Piet even gedag komt zeggen, één baars met de vaste stok was voor hem genoeg reden om af te nokken. Ook ik dacht er over om na ruim 3 uren zonder beet te kappen, maar krijg zojuist de eerste minuscule aanbeet. Slechts een cm buigt de top, niettemin sla ik toch de haak af, er zit dus vis. Ik vis inmiddels met onderlijn 10/00 en haakje 16 waarop één made en na een kwartier wederom een geringe aanbeet. Deze is wel raak en brengt een brasem in het net. Vanaf dat moment tot het einde krijg ik ineens een aantal beten die bij elkaar nog elf mooie voorns opleveren. Ik zei het al eerder, het kan raar lopen in die Rijnhaven en geduld moet je hebben, maar verrassend is het altijd.

 

Rijnhaven (Alphen) / 27/28-01-14 / 3ºC - ZW4 - bewolkt/regen

Rinus: zowel maandag als dinsdag enkele uren naar de zijarm geweest... Lees verder

 

Heimanswetering (Woubrugge) / 26-01-14 / 5ºC - W3 - half bewolkt

Jan: zondagmorgen weer bijtijds opgestaan spullen gepakt en er weer op uit. Had in eerste instantie gedacht om naar de haven te gaan maar de wind zat toch ligt in de WNW hoek dus dan toch maar weer naar de Heimanswetering maar dan op de kant bij de molen. Bij aankomst een goede gok, wind schuin van achteren dus vissen. Zelfde tuigje als vorige week gebruikt, 0,7 gr dobber, onderlijn 0,10 met haakje 16, hengel 11 meter (zelfde diepte). Enkele cupjes hennep en drie balletjes voeren en vissen. Nu blijkt dat haastige spoed zelden goed is want had op de hengel gevoerd en gecupt maar er stond een aardig trekje richting Woubrugge dus de eerste vissen helemaal links van mijn drift gevangen. In de loop van de morgen ging het beter en kwam de vis toch langzaam tegen de stroom naar me toe. Vorige week 54 vissen, nu kwam ik niet verder dan 50 stuks, alleen het totaal gewicht was wel wat meer, de vissen waren iets groter, iets meer bliek en halfwas brasempjes. Alles gevangen aan de made soms 1-2 grote, dan weer een trosje pinkies van 4-5 stuks. Wat wel opviel deze morgen was dat toen de wind ging draaien naar zuid en in sterkte toenam werd het kouder en de vangsten minder, het laatste half uur maar een keer beet gehad.

 

Haven (Harderwijk) / 25-01-14 / 3ºC - ZO3 - bewolkt

Ron: zaterdag ben ik naar Harderwijk geweest. Vorig jaar was het daar erg goed en ik was benieuwd of dat nog zo was. Het is altijd billen knijpen als je in Harderwijk aankomt omdat je niet weet of er een plekje is en dat hoop je natuurlijk wel na ruim een uur sturen. Ik was er om 7.30 uur en mijn plekje was vrij. Er was al iemand anders maar er was nog genoeg plek over op de steiger. Na de boel te hebben opgebouwd begon ik te vissen zodra het licht werd. Ik cupte een paar balletjes voer en wat casters en hennep. Ik viste met 12/100 en 0.7 gram en onderlijn 10. Dit lijkt wat voorzichtig maar daar begin ik altijd mee. Ondertussen was de steiger volgelopen met andere vissers en de vis was duidelijk ook aanwezig. De eerste inzet was gelijk vis en al snel bleek dat ik te licht zat. Snel overgeschakeld op 14/100 en een 1.0 grams dobber en onderlijn 12 met haak 14, zodat ik de baksteen voorns haast allemaal kon tillen. De meeste vissen waren rond de 2 ons met uitschieters naar boven en uiteraard ook naar beneden. Rond mij heen werd er ook goed gevangen en na 6 uur vissen stond mijn denkbeeldige teller op 150 omdat de echte teller voor mijn voeten in het water was gevallen. De buren dachten dat ik wel rond de 30 kg had maar zelf denk ik tussen de 20 en 25 kg. Conclusie: een heerlijk dagje wintervissen.

 

Oude Rijn (Bodegraven) / 25-01-14

Rinus: vandaag gaan we naar de Oude Rijn bij Buitenkerk, in de regel goed voor wat vis op een winterdag als nu, tenminste als je een starttemperatuur van 2 graden daartoe mag rekenen. Beide pakken we de vaste stok op 8-9m uit, daarnaast zet ik ook de feeder in op zo'n 12-13m uit de overzijde, die sinds afgelopen najaar 'kaal' is. Het woonbootje is weg en ook de kantoorkeet langs de oever, waar tegenaan het goed feederen was, is afgebroken. Ben benieuwd hoe deze kopnummers van het C-vak van John's 4-daagse zich straks gaan houden, in elk geval werd hier altijd hoog 'gescoord'. De baggerwerkzaamheden hebben er verder voor gezorgd dat het hier aardig op diepte is en de bodem redelijk egaal. Er staat aanvankelijk een forse stroming richting Alphen maar later zwakt deze af, zodat met een stroomdobbertje van 0,6gr prima te vissen is. De feeder levert naast enkele bliekjes en baarsjes ook een paar platjes op. Met de stok is het hoofdzakelijk voorn(tjes) met tussendoor een (schep)bliek en halverwege de morgen een heuse winde van 35cm. In het algemeen zijn het pinkies die de meeste vis opleveren, het laatste uur brengt nog een platte in het net. Uiteindelijk moeten we het doen met aantallen van 40 stuks de man, het kan slechter in deze tijd van het jaar zeggen we dan maar weer.

 

Oude Rijn (Koudekerk) / 22-01-14 / 2ºC - ZO4 - bewolkt

Rinus: sinds lange tijd weer eens gevist aan de Rijndijk omgeving 'konijnenboer', de berichten over dit stukje Oude Rijn zijn de laatste tijd weer hoopgevend. Natuurlijk verwachten we vandaag geen al te beste vangst, het is immers bij aanvang slechts 2 graden, waterkoud en er staat een guur windje uit het ZO. Desondanks pakt Rob toch de vaste stok uit op 11m, maar constateert na anderhalf uur en slechts één bliekje dat het wel eens een kansloze missie kan worden, ook hij gaat ook over op de feeder. Die had ik al vanaf de start ingezet na eerst mijn spullen 'behaaglijk' achter de plu te hebben geïnstalleerd. Op een kleine 20m maak ik een voerplekje en blijf daar gedurende de morgen op gefocust. Zoals verwacht wordt het een taaie visserij die me uiteindelijk 15 vissen oplevert, (schep)blieken, enkele voorns en baarzen. Rob komt met de feeder nog tot 8 stuks. Al met al niet echt om over naar huis te schrijven, maar gezien de omstandigheden (ook nog 2 vrachtboten gehad) mogen we niet ontevreden zijn. Pinkies waren vanmorgen favoriet.

Gelijktijdig waren Gert (met de nieuwe Shimano stok) en Jan weer naar de Rijnhaven gegaan en zaten - kenmerkend voor de stenen kade daar - in de kleine vis, maar er werd gevangen en daar gaat het om! Aat en Herman zetten koers naar Krimpen om daar in de Ijssel te vissen/feederen, doch moesten hun heil elders gaan zoeken omdat de stek bij de molen reeds bezet was door John en kornuiten. Zij hadden qua vangst een redelijke morgen met een aantal dikke platten (tot max 8 stuks) de man. Het koppel Jan en Piet tenslotte was gisteren afgereisd naar Schagen om in de plaatselijke haven de voorn te belagen. Dat zij niet voor niets zijn geweest getuigt onderstaande foto's.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rijnhaven (Alphen) / 20-01-14 / 4ºC - NO3 - bewolkt en regen

Rinus: met de lichte feeder een paar uren naar de zijarm van de haven, dikwijls goed voor een brasem(pje). Zo ook vandaag, het zouden er uiteindelijk vijf worden met een uitschieter van 55cm. Maar het begin was zeer moeizaam want na een uur had ik al drie voorntjes van 12cm, niet echt wild dus. Dan de truc van twee weken geleden maar toepassen, dat wil zeggen de lijn verlengen van ca. 28m naar 35m. Met mijn gebruikelijke start hier van 2 maden + 2 pinkies op haakje 16 aan onderlijn 10/00 gaat het eerste korfje richting 'ver'. Even strak trekken en gelijk een forse beet die een maatvoorn oplevert. Dit gebeurt nog 6-7 keer in het volgende half uur, daarna is het voorlopig weer over en uit. Het derde en vierde uur wissel ik enkele keren van afstand en dat levert eerder genoemde platten op. Meest gevangen aan een (stukje) worm en één op vier maden. Qua aantal zeer mager dus maar wat het gewicht betreft geen klagen.

 

Haven (Huizen) / 19-01-14 / 8ºC - ZO3 - bewolkt

Ron: met Erik meegedaan aan winterwedstrijd 3, georganiseerd door Simon v.d. Kolk, Jan Renes en Jan van Schendel. Na het succes van Erik, vorige week, was het mijn beurt om eens goed te presteren. Om dat te kunnen moet je natuurlijk beginnen met een goede stek te loten. Dat lukte mij en ik kwam op nr 10 te zitten bij het beeld in de kom. Erik zat op 12, eveneens in de kom. Vorige week was het baars dat de beslissing bracht, nu was het het aantal koppen dat je moest vangen. In ons vak zaten Bep de Bruin, Jan Renes en Jurgen Spiering dus we konden aan de bak. Na wat casters en hennep te hebben gecupt op 7 m, kreeg ik al snel de voorntjes erop en die heb ik 5 uur lang aan de praat kunnen houden. De (mini)baarsjes bleven weg en ik ving alles op 1 caster. Ook onder de kant heb ik een plek gemaakt voor baars maar daar heb ik niet gevist. Het vissen in de kom had als voordeel dat je zicht hebt op alle deelnemers en ik had het idee dat ik aardig mee kon vissen met de rest. Alleen Jurgen, die tussen Erik en mij zat was niet bij te houden. Zijn vistempo is werkelijk fenominaal en een genot om naar te kijken. Ik zat op 7 m en hoefde niet af te steken en hij op 11 m en moest volledig afsteken, maar als we tegelijk een vis aansloegen was hij al weer lang en breed aan het vissen terwijl ik nog bezig was om een caster aan de haak te zetten. Na weging werd hij ook eindwinnaar met 6.7 kg maar met 5.3 kg werd ik keurig tweede. Erik kon zijn goede prestatie van vorige week niet een vervolg geven omdat hij niet op een kansrijke stek zat maar had toch naar behoren gevist.

 

Heimanswetering (Alphen) / 19-01-14

Jan: de keel- neus- en voorholte problemen zijn voorbij, dus eindelijk de deur weer eens uit geweest om te vissen. Zoals gewoonlijk weer veel te vroeg opgestaan, moest een half uur wachten in de auto tot het licht werd. Vanwege de oosten wind aan de Heimanswetering tegenover de molen gevist. De hele morgen alleen gezeten (alleen Alphen zat helemaal vooraan) wat ik niet begrijp voor dit mooie water, misschien waren de vangstberichten niet goed?? Ik heb in elk geval een heerlijke morgen gehad. Bij het eerste licht hengel op 11m uitgepakt met een slanke dobber van 0,7 gr, onderlijn 0,10 en haakje 16, uitgelood net tegen de bodem. Hierna begonnen met vissen, drie balletjes voer en een paar cupjes hennep bij geschoten. Na de derde inzet vis een maatvoorntje en dat bleef een tijdje doorgaan met enkele mooie maar ook kleinere exemplaren. Na 1.5 uur ineens stil, dobber op overdiepte en weer wat hennep en voer gebracht en toen ineens blieken van rond de 25 cm, maar dit viel ook stil. Het hele spul opnieuw uitgepeild en iets boven de grond gezet en toen kwamen de voorns weer. Al met al na vier uur vissen 54 stuks in het net met een geschat gewicht van ongeveer 6 kilo. Wat me wel opviel is dat als de beet er uit was en met de dobber ging schuiven er toch weer vis gevangen werd. Het is toch een mooi plekje aan die kant recht tegenover dat houten hek aan de overkant, alleen is het er een smeerboel van de meerkoeten stront. Na mijn leefnet geleegd te hebben nog een kwartier blijven zitten om de 55 stuks vol te maken maar helaas geen beet meer te krijgen, zou het dan toch waar zijn dat de terug gezette vis de nog aanwezige vis verjaagd?

 

Oude Rijn (Alphen) / 18-01-14 / 7ºC - ZO3 - licht bewolkt

Rinus: vandaag met Rob naar de Rijn even westelijk van Avifauna, beide met de vaste stok gevist op 9m en later met de feeder. Het was sappelen voor een vis(je) maar er was in elk geval wat te 'loeren'. Beide kwamen we aan een 12-13 stuks waarvan de meeste wel scheppers waren, overwegend bliek en enkele kleine platjes plus een enkele voorn. Maden stonden voornamelijk in de belangstelling, casters en in nog mindere mate de worm werden nauwelijks geaccepteerd. We vangen in elk geval nog steeds vis in de huidige omstandigheden, vorig jaar om deze tijd was dat effe anders, toen moesten we een bijtje hakken…...

 

Haven (Brielle) / 16-01-14 / 6ºC - Z3 - bewolkt en regen

Berry: weer een dagje wezen vissen in de haven van Brielle samen met Ron. Het was vandaag een beetje druilerig weer waarbij later in de ochtend de langdurige regen kwam. Bij aankomst 's ochtends viel ons op dat water redelijk helder was. Vandaar maar niet kort gaan vissen. Gelijk maar op lengte gaan vissen, uiteindelijk werd het een dag van zoeken waar de vis zich zou ophouden. Overal kon je een paar vissen vangen, maar nergens echt goed. Op de aangevoerde plek begonnen, dan een paar meter er over heen, dan weer kort, dan rechts of links van de plek af. Eigenlijk was het vandaag een tactische visserij/zoekerij waar we voor havenbegrippen met kleinere haken als normaal hebben gevist om zodoende toch nog een leuk netje vis te vangen. Uiteindelijk lukte dit bij ons beide en gingen we beiden met een leuk netje vis naar huis (15/16 kg). We hebben ze wel eens makkelijker gevangen maar juist dat maakt het vissen er leuker op. Was weer een gezellige en leuke dag waarbij het plezier bovenaan staat.

 

Haven (Huizen) / 12-01-14 / 7ºC - ZO3 - licht bewolkt

Erik: meegedaan aan één van de Huizen winterwedstrijden georganiseerd door Simon v.d. Kolk, Jan Renes en Jan van Schendel. Afgelopen woensdag was ik ook al een dagje wezen oefenen en met ruim 200 stuks een leuke dag gehad, wel veel kleine voorn met af en toe een leuke er tussendoor en weer teveel baarsjes, maar ook enkele knoeperds. Met deze ervaring probeerde ik mijn voordeel te doen, maar zittend in een vakje (3 vakken met 7 man was er uitgezet) met o.a. vader en zoon Bakkenes, Jurgen Spierings en Bep de Bruin weet je dat het een pittige dag zal worden. Op kantnummer 6 (stuk tussen restaurant en eerste bruggetje) was de start vrij goed. Al snel de eerste voorns en maatbaarzen en al gauw opvallend veel schele possen. Na ruim een uur moest de vis al van 9 meter gehaald worden, dat hoofdzakelijk maatvoorntjes waren. Halverwege de wedstrijd ging ik me (schuin weg vissend) meer concentreren op de baarzen (met worm) en dat leverde de 1ste inzet meteen een grove baars op van boven de pond. Daarna ving ik afwisselend op deze stek de nodige mooiere baarzen (met kleinere ertussen en veel possen) en op de 9 meter lijn ook nog regelmatig voorntjes/baarzen. Bij de weging bleek dit genoeg voor de vakwinst met 7.530 gram (2e was Jurgen Spierings met 6.600 gram) en net tekort voor de overall overwinning die Anja Groot (op staartnummer 21) pakte met precies 1 ons meer met 7.630 gram. Na enkele achterhoede gevechten vorig jaar, is dit een opsteker om in een dergelijk veld een keertje bovenin mee te doen! Hopelijk kan ik deze lijn doorzetten.

 

Zegerplas (Alphen) / 13-01-14 / 9ºC - Z3 - half bewolkt

Rinus: minimaal één keer in de winter 'moet' ik naar de Zegerplas, aldus geschiedde vandaag. Een bekend gegeven is dat de vangsten in deze plas tot op heden slecht zijn, als ik nu de verwachting niet al te hoog instel, kan de vangst alleen maar meevallen. Op de punt aan de zuidkant zet ik de feeder in op 45m, uit ervaring weet ik dat de bodem op die afstand redelijk vlak is. Om 11 uur vliegt de eerste korf (van 40gr) met voer richting 'de Chinees' en doet er de hier gebruikelijke 28 seconden over om aan de bodem te komen. Bij het strak trekken van de lijn (zeker drie slagen) zie ik al een trilling op de top gevolgd door een aanbeet, maar deze is mis. De eerstvolgende beet laat lang op zich wachten maar komt zo'n half uur nadien, ik vang de eerste bliek en weer 10 minuten later een platje, dan is de koek voorlopig op schijnbaar. Na een uur zonder beet draai ik op de viskist 30 graden naar rechts en ga dus ca. 20-25m naar rechts ook op 45m vissen. Hier doet de korf er nog 7 sec langer over, dus is het nog een aantal meters dieper. Al bij de eerste inzet kromt de top en is weldra de derde vis binnen. De aanbeten volgen nu in een iets hogere frequentie, dus hou ik de nieuwe stek de rest van de tijd aan. Om 15.30 uur staat de teller op 14 stuks, hier zitten twee platten bij en een aantal blieken rond de 30cm, de rest is kolblei. Uiteindelijk blijkt dat 4-5 pinkies op de haak het meeste succes brengt. Buiten het feit dat ik 6 onderlijnen kwijt ben, mogelijk aan een mosselbankje, toch lekker gevist.

 

Rijnhaven (Alphen) / 11-01-14 / 5ºC - Z4 - bewolkt en regen

Rinus: slecht weer met enige tijd regen, dus gaan we de beschutting van de haven opzoeken en zetten de feeder in op afstanden van 25 tot 35m. Omdat de verwachting is dat de aanbeten summier en zeikerig zullen zijn monteer ik aan de lichte feeder een korfje van 20gr en een onderlijn 10/00 met haakje 16. Ik start op 25m en al snel liggen de eerste bliek(jes) in het net. Maar het loopt niet echt en de beet wordt met de minuut minder. Halverwege de sessie verlaat ik deze stek, verleng de lijn en ga voor de rest van de morgen 10m verder vissen. Al bij de eerste korf hangt er een bliek aan de lijn en dat gebeurt tot het einde toe gelukkig nog een aantal keren. Met één made, 2-3 pinkies en/of een stukje worm kom ik in totaal tot 37 stuks, waaronder twee platjes van 6-7 ons. Om de hoek aan de zijarm zitten Herman en Aat en ook bij hun hetzelfde beetpatroon. Aat haalt tenslotte bij het scheiden van de markt nog een brasem van 56cm op het droge. Natuurlijk steekt dit alles schraal af tegen de vangst van afgelopen woensdag, maar in de wetenschap dat het vandaag pas 11 januari is en in onze regio nog altijd een leuk visje is te vangen, mogen we niet ontevreden zijn.

Haven (Hoorn) / woensdag

Vandaag 'doen we' met vijven een dagje Hoorn, voor mij nog onbekend terrein dus laat ik me maar verrassen. Na dik 90km sturen bereiken we ons doel van vandaag... Lees verder

 

Haven (Brielle) / 09-01-14 / 8ºC - ZW6 - bewolkt

Berry: wederom een dagje naar de havens van Brielle geweest. Visomstandigheden waren niet echt optimaal met een dikke windkracht 6 van rechts over het water. Daarom maar een plekje tussen de bootjes gezocht waar nog enigszins te vissen viel. Vandaag maar 4 uurtjes gevist van 10 tot 2. Vanaf het begin gelijk mooie voorns en dat bleef de gehele dag zo, voorns van 150 tot 200/250 gram met af en toe een baars(je). In een paar uur een mooi netje vis gevangen, totaal vandaag een ruime 20kg. Ondanks het onstuimige weer een heerlijke visdag gehad, er zijn mindere dagen in een dagje vissen.

 

Amstel(drecht) / 06-01-14 / 13ºC - Z6 - half bewolkt

Rinus: afgelopen zaterdag gevist in de Amstel nabij Uithoorn met zowel de vaste stok als (later) de feeder. Hoewel de vis minder actief is als de laatste keer dat we hier waren is er toch een visje te vangen, tot het moment dat de lichte stroom na twee uren overgaat in een forse stroming waarbij dobbers van 2,5 gram+ nodig zijn. Tot die tijd een kleine 20 voorns gevangen met de stok waarvan een aantal goed aan de maat. Daarna de feeder maar gepakt en in de laatste uurtjes met pijn en moeite nog 6-7 blieken binnen gehaald. Op de terugweg rijden we langs de Amsteldrecht en dat water intrigeert mij altijd in hoge mate, waarom is het 's winters hier altijd slecht in tegenstelling tot de goede vangsten tot wel diep in het najaar? Vandaag (maandag) neem ik de proef op de som en wil het zelf ervaren of dat echt zo is, als je het niet probeert weet je het niet. Gewapend met twee feeders ga ik op pad naar één van de hotspots, maar jammer genoeg liggen de meeste vol in de harde wind met golven van boven de 15cm. Dan halverwege zo'n 500m zuidwaarts van de nieuwe kwekerij maar een leuke stek uitgekozen waar ik één feeder een meter van de balk deponeer en de andere 6/7m daar vanaf en iets naar links. Met de laatste ga ik actief vissen met maden, casters en/of piertje. De 'verre' feeder wissel ik af met pier+made, boilie en pellet. Ik heb me voorgenomen om het vier uren vol te houden en dat blijkt een lange zit te worden met helaas weinig activiteiten. Na dik een uur zie ik op de top van de feeder met made+pinkies een lichte buiging. Mijn reactie hierop is iets te fors, haak eraf. Halverwege de sessie loopt de top van de verre feeder krom, maar ook hier geen resultaat, een lijner wellicht? Gelukkig kom ik in het laatste uur van de nul af, wat gefriemel aan de top gevolgd door een lichte kromming levert in elk geval nog één platte op die qua gewicht lijkt op zijn zomerse soortgenoten. Frappant genoeg is een oranje boilie+scopex hier de veroorzaker van! Het eerder gestelde t.a.v. de vangsten lijkt te worden bevestigd of het moet zo zijn dat de vis vandaag echt niet thuis was....?

 

Haven (Brielle) / 02-01-14 / 8ºC - ZW4 - bewolkt

Berry: wederom een dag je naar Brielle geweest, nu samen met Hans en Ron. Visvangst was weer redelijk tot goed. Het verschil was wel dat het water nu veel helderder was en de vis niet onder de kant zat en je ook geen beet kreeg op 5 deeltjes. Uiteindelijk overgeschakeld naar 9 mtr en de gehele dag stekend gevist. Hans ving 's ochtends redelijk tot goed vis, bij Ron begon het ook beter te lopen nadat hij was overgeschakeld naar 9 mtr en hij begon deze dag steeds beter te vangen om uiteindelijk te eindigen met 120 stuks voorn/baars en winde met een gewicht van 20 kg. Hans had deze dag 11 kg. Voor mijzelf was het een visdag waar ik niet de aantallen kon vangen die Ron en Hans vingen en zeker niet op tempo. Uiteindelijk zou blijken waarom niet. Na een prachtige voorn te hebben gehaakt (van boven de 20 cm) dook er een snoek op die uiteindelijk weer los liet. Dit zou hij uiteindelijk nog 6 keer doen. Hij had mijn visplek gekozen als uitvalsbasis voor zijn te pakken voorns. Hier is hij met ook niet meer weggeweest en met regelmaat pakte hij mijn voorn. De snoeken waren deze dag los op de stek waar wij zaten, daar Ron er ook een heeft gehad en wij op een stuk van 25 mtr zeker 15 keer een snoek hebben zien jagen in de midden van het haventje. Het zijn allemaal grote snoeken van rond of boven de meter. Het frappante van deze dag zat het in het laatste uurtje van de dag. Ron en Hans gingen al naar huis en ik besloot nog een klein uurtje door te vissen. 15 minuten nadat zij weg waren kreeg ik van het een op het andere moment achter elkaar beet zoals ik dat de gehele dag nog niet gezien had. Ik ving in dat laatste uurtje 35 stuks alleen maar mooie grote voorns, bij elkaar ca. 5-6 kg vis. Uiteindelijk had ik ook nog 12 kg. Wat is het wintervissen op voorn toch mooi.

 

volgende I 1 I vorige

 

 

 

 

Copyright © All Rights Reserved