Vangsten 2019 1


VANGSTEN 2019


Breevaart (Reeuwijk-Brug) 10-04-19 / 8C - NO4 - half bewolkt

Rinus: de 3e ouderenwedstrijd van HSW vissen we in de aloude Breevaart in Reeuwijk, waar we met 10 man een prachtig parcours hebben en op keurige vlonders zitten. Op dit max. 35m brede water werden in de jaren 60 v/d vorige eeuw door de Goudse verenigingen grote wedstrijden georganiseerd met rond de 150 deelnemers van heinde en verre die vanaf de brug tot aan de bebouwing in Gouda-Noord zaten. Het is nog steeds een prachtig (stok)watertje maar tijden veranderen, nu is 16-17 deelnemers hier echt de max. Vis zit er in elk geval nog wel, om die te vangen is het vandaag wel ‘hard werken’ met die stevige zijwind. Voor mij blijft staartnr 10 in de zak zitten dus pak ik de vaste stok uit op 4 en 9m en zet een licht feedertje in op 3/4. Vanaf de start kan ik een visje vangen al zijn ze klein met af en toe een maatvoorn en een enkele bliek. Met de feeder vang ik een platte en een halfwas, bij elkaar ca. 60 stuks en 3,8kg, goed voor een 2-tje. Buurman Gerard had dezelfde ideeën maar omdat het met de stok niet lukte gooit hij deze aan de kant en gaat met de feeder verder. Het resultaat: een 5-tal platten bij elkaar 5,4kg en wederom een 1e plaats. Proficiat kerel, met 4 punten voorlopig stevig aan de leiding! Daarnaast ‘vechten’ Leo (3,6kg) en Dick (3,3kg) om de plaatsen 3 en 4. Hieruit blijkt dat de vangsten links op het parcours iets achter blijven. Bij elkaar toch 24kg gevangen. Klik hier voor uitslag en tussenstand.


Amsteldreht (Nieuwveen) 10-04-19 

Theo: een mooi dagje aan de Amsteldrecht doorgebracht nabij de paprikaboer, wel veel wind maar met de plu opzij kun je je daar tegen wapenen. Iets verder voor de bocht zat een vereniging met zo’n 7 man met de stok te vissen, knap zwaar met die zijwind! Voor het gat was er nog één aan het uitpakken, dus ik ben links voor het gat gaan zitten bij dat boerderijtje en mooie huis. De feeder op 40m uitgelopen, hiermee kwam ik op ca. 3-4m uit de overzijde. 5-6 volle korven gebracht en in het eerste uur 1 vis en allemaal vuil aan de haak, te dicht op de lelies natuurlijk! 5 meter teruggegaan en een nieuwe stek opgebouwd. Toen pas ging ik vis vangen, vooral tussen 13-14.30 was het super, ondermeer een platte van dik 3kg en 61cm! Ben om 15u gestopt en moest 2x wegen, in totaal 25,5kg in 5 uurtjes. Onderlijn van 60cm eraan en 2-3 mestpiertjes+floater op de haak ging het beste. Heerlijk vertoefd achter de plu.


Amsteldrecht (Nieuwveen) 10-04-19 

Dick: met veel harde en koude zijwind op woensdag de 10e apr. de eerste vaste stok wedstrijd van HSV de Brasem gevist in de Amsteldrecht (net voor de aardbeien teler). Het was niet echt de wedstrijd van je leven, één man sprong er bovenuit met ruim 9 kilo. Volgens mij had hij een flesje wodka bij zich om warm te blijven, maar heeft dit door zijn voer gedaan!? Toch gefeliciteerd Siem. Pas een heel eind verder volgt Joop op de tweede plaats met 3,1kg. 

Klik hier voor uitslag en tussenstand.


Vecht (Oud Zuilen) 10-04-19

Theo: afgelopen zondag competitiewedstrijd 2 van HSV de Vrije Visser uit Noordwijk. Gevist werd er op een nieuw water de Vecht bij Oud Zuilen. Samen met Cees (helaas ziek gemeld) zouden we de baan uitzetten op een gedeelte waar midweeks aardig is gevangen. Vol goede moed dus nu alleen naar de Vecht. Als iedereen aanwezig is kan er geloot worden, voor mijzelf komt nr 11 aan het eind v/h parcours ui de bus. Voorin bij de brug werd woensdag het best gevangen en Vries had het geluk dat hij nr 1 lootte, Ron Puper op de staart. Ik koos voor de vaste stok op 11 meter en feeder op zo’n 5m uit de overkant. In het eerste uur ving ik 4 vissen met de feeder en besloot toen op de stokplek te gaan vissen. Vier uur lang heb ik hier geen beet gezien. Ook met de feeder was het over en uit na een uur, maar gelukkig niet alleen bij mij. Van de 12 vissers klaagden er 8 steen en been over deze wedstrijd, de reden weet ik echt niet! Stroming erin, maar vis vangen ho maar. Kop en staart steken er zoals vaak weer bovenuit! Vooral Vries had een prachtig net vis, met dik 19 kilo werd hij met overmacht nummer 1. Arie daarnaast heeft 5 uur lang zijn dobber niet zien bewegen en had een dikke 0! Iets soortgelijks gebeurt naast mij, op staart ving Ron Puper wat vis in het eerste uur met de feeder en pakte  daarna net als ik de stok en ving dik 12 kilo, ik zat er voor spek en bonen naast! In het midden ving Phil ‘Vismania’ nog dik 5 kilo vis in de eerste 2 uur, daarna ook over en evenals bij Johan Puper naast hem. Voor de andere 9 deelnemers zat er niets anders op dan op een houtje te bijten. Conclusie: Vries en Ron jullie hebben kop- en staartplek volledig waargemaakt. De uitslag:

1 Vries Stomphorst 19.200 gr

2 Ron Puper 12.400 gr

3 Phil Mulder 5.450 gr

4 Johan Puper 4.950 gr

5 Dirk van Rijn 3.100 gr

6 Ben van de Ark 2.850 gr

7 Theo Meeuwenoord 1.650 gr

8 Ton Koopman 1.500 gr

9 Cor Hofstede 1.475 gr

10 Gert-Jan Verkerk 1.375 gr

11 Koos van de Ark 1.275 gr

12 Arie Schouten 0 gr.


Oude Rijn (Alphen) 08-04-19 / 17C - NO3 - half bewolkt

Rinus: vandaag enkele uren midden op de dag met de stok gevist tegenover de baggerschuiten. Het water was aan de heldere kant en er stond nagenoeg geen stroming. Het begin was zeer bedroevend me slechts 2 baarsjes in het eerste half uur. Daarna werd meer frequent beet gekregen maar echt ‘druk’ werd het nooit. Uiteindelijk op 30 stuks uitgekomen waarvan 7-8 scheppertjes. Géén brasem gezien (wel één verspeeld) daarentegen was de grootse vis een blankvoorn van 35cm. Verder veel bliekjes en voorntjes net aan of (ver) onder de maat. Maat Gert ging zijn geluk beproeven in de Amsteldrecht en liet weten te zijn geëindigd op 18 platten. Hiermee heeft hij – zoals hij dat zelf verwoord – zijn zelfvertrouwen weer enigszins ‘opgekrikt’ na zaterdag!


Amsteldrecht (Nieuwveen) 08-04-19

Dick: de eerste senioren wedstrijd van HSV de Brasem in 2019 zit er weer op. En wat de vangst betreft in de Leidsche Vaart mogen we niet klagen. Voor sommigen had het wat beter gekund maar je kan niet allemaal op de eerste rij zitten. Joop Lindhout zat daar dus wel en werd met 9 kilo en 40 gram de winnaar, gefeliciteerd Joop. Zelf kom ik op 7kg uit en Willem den Houdijker haalt 5,4kg op het droge.


Gouwekanaal (Gouda) 08-04-19

Jorden: het was een waterkoude ochtend voor HSV Gr. R’dam afd. Hzm/Mkp en de 2e wedstrijd en de beloofde zon bleef uit tot na het eindsignaal waardoor de wind aanvoelde als een poolwindje bijna recht op de neus. De vangstberichten van over Gouwe waren goed de afgelopen anderhalve week, maar het tegendeel bleek waar. Waarschijnlijk door 3 relatief koude nachten aasde de vis heel voorzichtig. Ik lootte kop (of staart in dit geval) maar zat het dichtst bij de sluis met Adriaan naast me, dan Sebastiaan en daarnaast Sander. Adriaan wist al snel een hele mooie brasem te haken en op de vaste stok kon hij met halfslagjes, voorns en bliek zijn net aardig vullen. Met 4640gr kon hij winnend afsluiten. Peter had in het midden een mooie verrassing in petto en wist met 3920gr Sebas en mij nog met heel klein verschil te verslaan, we zaten mooi dicht bij elkaar en elke vis zou bepalend kunnen zijn. Voor John was dat jammer omdat hij 3 mooie vissen verspeelde achter een balk en voor Sebas die een bliek loste net voor zijn net. De strijd is geopend, op naar het Voornsekanaal volgende week. Klik hier voor de uitslag en tussenstand.


Amsteldrecht (Nieuwveen) 08-04-19

Dick: zaterdag 6 april j.l. hebben wij met HSV de Brasem de Paaswedstrijd gevist in de Amsteldrecht vooraan achter de sluis. Er werd met 20 man 114 kilo en 530 gram vis gevangen. Als beste kwam Guus Leer uit de bus met 14 kilo en 530 gram, gefeliciteerd Guus. 2e werd Sjaak Egberts met 12850 gram, 3e Bart Wassing met 11530 gram, 4e Koos Verlaan met 8240 gram en 5e Erik Weijgertse met 8030 gram.


Ringvaart (Leimuiden) 06-04-19 / 10C - O4 - bewolkt

Rinus: vandaag naar de Ringvaart voor de 4e competitiewedstrijd van HSW, met 15 deelnemers vangen we ruim 41 kilo en dat is op zich geen slecht resultaat. Maar als we de scores van de eerste drie daar vanaf halen blijft er 15kg voor de rest over en dan ontstaat er weer een ander beeld van dit (grillige) water. Net als veel waters kan je ook dit water verdelen in goede en slechte gedeeltes, vandaag is duidelijk dat de meeste vis vóór de rietzone (aan de linkerzijde) huist waardoor de huizenkant (rechts) minder bedeeld is. De loting is dus weer erg belangrijk, maar wanneer eigenlijk niet!? In elk geval wordt er gevangen en daar ben ik als wedstrijdleider natuurlijk blij mee, het kan hier zomaar heel anders uitpakken. Wil-Jan op stek 8 gezeten kan ‘het’ aanvankelijk niet vinden, maar als na terugkomst van een wandeling blijkt dat er ‘vis aan zit’ gaat hij er de laatste uurtjes nog eens goed voor zitten. Een serie dikke platten brengt hem op 10kg, zodoende gaat hij met de winst naar huis. Gefeliciteerd! JanvD is op stek 4 ook goed bezig pakt met 8.7kg de 2 punten. Op stek 2 versterkt Ron zijn leiderspositie door met 7kg de 3 punten mee te nemen. Tenslotte doen Jaap en Arie weinig voor elkaar onder en worden 4 en 5 met respectievelijk 4,8 en 4,2kg. Zelf haal ik 7 punten 'uit de strijd' met 1,9kg. Op stek 12 tref ik een 'kale' overkant waar ik niet één keer beet krijg met de feeder. Gelukkig heb ik kort op 15m nog een stekje gemaakt en daar haal ik naast een 10-tal donderpads in het laatste uur nog een platte en 2  voorns vandaan. 


Oude Rijn (Barwoutswaarder) 31-03-19 / 13C - NO4 - half bewolkt

Rinus: op de 4e en laatste wedstrijddag v/d HS John Kooij 4-daagse kom ik op A19 te zitten, omgeving fruitteler Lievaart. Omdat ik het eindklassement (eerste 14) kan vergeten doe ik verder geen ‘tactische zaken’ en vis vandaag alles-of-niets. Zet daarvoor een paar feeders in op zo’n 4m uit de overzijde. Na de fluit voer ik 2 grote korven barstensvol met aas en ga met de derde vissen. Ik leg de hengel even neer om nog een rol onderlijnen uit de tas te pakken (staat aan andere kant fietspad). Als ik weer omkijk hangt de feeder half in het water en staat de lijn strak. Binnendraaien lukt niet meer, de boel zit muurvast (zeelt?). Lekker begin zeg! Helaas blijkt dit het enige hoogtepunt te zijn in de eerste uren. Niet meer dan een 10-tal voorn(tjes) en een bliek komen er in die periode binnen. Het laatste half uur levert nog 2 platjes en enkele blieken op. Hiermee kom ik uit op 2,2kg waarmee ik geen vuist kan maken en ver in de achterhoede eindigt. Gewonnen wordt er met ruim 8kg op kopnr A15 door Kees v/d Burg, die (naar verluid) meteen de 4-daagse op zijn naam schrijft met 5 punten. Op A16 scoort Dirk v/d Schaft een 2-tje met 7kg en aan de andere kant pakt Wim v/d Helm 3 punten met ruim  6kg. Opmerkelijk is weer het aantal van 4-5 zeelten die in deze sector zijn gevangen, het levert in elk geval aanzienlijk extra gewicht op. De conclusie is dat deze 4-daagse weer als geslaagd de boeken in gaat, met wederom weer aanmerkelijk goede resultaten op kop- en staartnummers en enkele andere hotspots. Vissen en loten, je kan het niet scheiden! Een openbaring dit jaar (eerst nog een vraagteken) mag je toch de vangsten in vak D noemen. Ook vandaag hier weer de meeste vis (ca. 275kg) met als uitschieter Nico Bijvoet die op stek 103 ruim 29kg uit het water slingerde, het topgewicht over de 4 dagen.

Inmiddels de uitslag ontvangen en daaruit blijkt dat Kees v/d Burg inderdaad met de 4-daagse winst naar huis gaat, nogmaals van harte gefeliciteerd. Er was nóg iemand met 5 punten en wel de winnaar van vorig jaar Jan Wagensveld, maar deze moest een kleine 5 kg aan gewicht toegeven op Kees. Op plaats 3 is Wim v/d Helm geëindigd met 6 punten. Alleen bij sectorwinst vandaag zou Wim hebben gezegevierd. Net buiten het erepodium eindigt John Kooij met 7 punten maar wel met het hoogste vangstgewicht van allemaal (41.470 gr). Gefeliciteerd John en bedankt weer voor de prima organisatie van deze 4-daagse die op voorhand vanwege de ‘vergunningperikelen’ niet eenvoudig was. Klik hier voor uitslag dag 4, eindklassement en 'overzicht van Frits'.


Oude Rijn (Alphen) 31-03-19

JanV: zondagmorgen afgesproken aan de Oude Rijn bij Alphen, want donderdag werd er goed gevangen. Bij het krieken van de dag was er al bijna geen plek meer, vooraan 4 koppels, bij de perenbomen zat het vol en bij het futenbos werd een wedstrijd gevist!! (weet niet wie het waren). Dus vooraan bij Moerings plaats genomen waar Rob Poldervaart ook al zat. Hij had de feeder uitgepakt en ik ben voor de stok op 11 meter gegaan. Wederom een foutje net als donderdag, nu bleek er een scheut chloor in het water te zitten waarmee ik mijn voer heb aangemaakt!? Toch maar gebruikt en na een moeilijke start kwam er toch leven in de brouwerij. Eerst enkele halfwasjes gevolgd door enkele kleinere blieken en wat voorns. De hele morgen met vlagen vis gevangen met in de laatste 1,5 uur alleen maar voorns aan de maat. Meest aan made en caster, de grootste aan made+wormpje. Met uiteindelijk 36 vissen weer leuk gevangen. Rob had met de feeder ook regelmatig beet aan maatvis maar die was ze op een gegeven ogenblik kwijt. Erwin zat verderop en had goed vis, dat moeten er ruim over de 40 stuks zijn geweest.


Amsteldrecht (Nieuwveen) 31-03-19

Rinus: voor de 3e competitiewedstrijd reist HSW af naar de Amsteldrecht waar de strijd hoopvol wordt aangegaan met 14 man. De verwachting dat er de man toch wel één of meer platten van het hier bekende formaat kan worden gevangen is zeker niet misplaatst. Maar hoe anders kan het lopen want gezamenlijk komt men niet verder dan 8,2kg en dat is natuurlijk een tegenvaller. Met 1 platte ben je vandaag winnaar en dat overkomt Martijn die door stug volhouden met de feeder+boilie 1,8kg van de overzijde kan halen. Proficiat man! Gerard doet daar met 1,7kg heel weinig voor onder en pakt 2 punten. Wil-Jan op de staart haalt met 1,1kg 3pt op en Ron pakt 4pt met 870gr waarmee hij zijn koppositie keurig handhaaft met 6pt. Siem haalt tenslotte 5pt binnen met  860gr. Zelf moet ik door omstandigheden helaas verstek laten gaan, het wordt voor mij dus een afschrijver.


Aarkanaal (Alphen) 31-03-19

JanV: donderdag voor het eerst na mijn pensionering wezen vissen op een doordeweekse dag, in het Aarkanaal bij de roeivereniging hoopte ik een mooie morgen te hebben. Met windkracht 2 uit het NW en regen viel de vangst niet tegen. Gevist van 9 - 13.15u en 50 vissen gevangen waarvan enkele goed aan de maat (53, 47 en 2x 43cm). Daarnaast nog enkele van rond de 30 cm maar vooral veel ruisvoorns ook aan de maat. Mijn casters bleken te drijven vandaar dat de vis ‘hoger zat’? (foutje!). Het meest toch gevangen aan een paar pinkies op haakje 16 lijn 0,1 en dobbertje 0,5 gr. Maïs en piertje deden het niet en caster heb ik niet geprobeerd.


Heimanswetering (Woubrugge) 29-03-19 / 12C - NW2 - half bewolkt

Rinus: woensdag j.l. werd de 2e ouderenwedstrijd van HSW gevist in de Heimanswetering bij de molen. Slechter als de laatste keer kon eigenlijk niet dus waren de verwachtingen niet al te hoog gespannen. Maar zie als je met z’n negenen 42 kilo vangt mag je niet mopperen. Dat werd dan ook niet gedaan, in elk geval niet door Gerard die met de vaste hengel een ‘gevecht’ van een kwartier aanging met een mooie schubkarper van 2kg die hem gelijk de overwinning bracht met 7,9kg, proficiat! Good old Herman liet op de staart zien dat je op hoge leeftijd nog altijd mee kan en werd 2e met 7,1kg. Gert pakte de 3e plek met 6,1kg. Vier en vijf werden resp. Jan met 5,3kg en Martin met 4,6kg. Zelf kon ik door omstandigheden niet van de partij zijn.


Oude Rijn (Meije) 29-03-19

Jorden: het was vroeg, het was donker, het was koud afgelopen zaterdag. Allerlei redenen om lekker thuis te blijven, maar gelukkig waren er 10 man van Gr. R’dam afd. Zev-Mkp heel gemotiveerd om weer de strijd met elkaar aan te gaan. Daarvoor had wedstrijdleider Adriaan ruim uitgezet aan de Meije in Bodegraven. Op kop startte Sander, ex-coördinator van Zevenhuizen, die na lange afwezigheid zijn rentree weer maakte. Op nr. 2 zat de kampioen van 2018, Adriaan, zou hij dit jaar weer kampioen worden? John en ik, respectievelijk op nr.10 en op nr. 6, hadden vooraf hele anderen plannen. Zelf kan ik dit jaar veel mee vissen en verwacht vandaag wel een visje te kunnen vangen. Maar ook John is weer fit na zijn lange schouderblessure en had er veel zin in. Vanaf de start ving Sander in het eerste uur al ca. 3 kg, waaronder een mooie zeelt. Ook Adriaan begon lekker, al lootte hij een prachtige stek met een klein uitkomend slootje, recht voor hem. Achterin op het parcours werd er ook vis gevangen, maar wel kleinere formaten. Zelf ving ik middenin het parcours veel kleine brasems en blieken op 12m in een hoog tempo hetgeen resulteerde in 8,4kg en de eerste plaats. Op staart ving John nog wel af en toe een dikke vis, maar het was te weinig. Ook Sander (5,6kg) en Adriaan (4,7kg) konden mijn tempo niet volgen. Met mijn eerste overwinning van het jaar gaf ik alle achtervolgers het nakijken en lijk al een gooi naar het kampioenschap te doen!? Doch de weg is nog hééél lang.


Heimanswetering (Alphen) 24-03-19 / 10C - N2 - half bewolkt

Bert: zondag 24-03-2019 Wintercomp ind van HSV Alphen met 10 deelnemers gevist in de Heimanswetering, wederom tegenover de oude betonfabriek. Het lijkt er op dat dit een beetje ons thuiswater begint te worden. Persoonlijk vind ik dit niet zo erg te meer omdat er in deze tijd van het jaar over het algemeen goed vis is te vangen. Ook vandaag lieten de vissen ons niet in de steek. De totaalvangst kwam uit op een mooie 64540 gram, er zullen nog dagen zat komen dat dit veel minder is. Daarom zeg ik koesteren deze dag. Dag winnaar werd Joop Zuidam met 10 kg hij neemt hiermee ook direct de koppositie over in het klassement maar het is hiermee nog zeker niet beslist. De laatste wedstrijd, een inhaler, zal de beslissing moeten brengen.    Klik hier voor uitslag en tussenstand.


NH Kanaal (Starnmeer) 24-03-19

Theo: zondag j.l. startte H.S.V de Vrije Visser uit Noordwijk het nieuwe visseizoen met niet minder dan 13 deelnemers. Als bestuur vinden we dat eigenlijk wel genoeg zo i.v.m. het uitzetten v/d baan op moeilijke trajecten. De nieuwe leden Dirk, Ron, Cor en Phil van harte welkom in onze competitie. De eerste wedstrijd werd zoals gewoonlijk in het N-H Kanaal bij Starnmeer gevist, erop vertrouwende dat het ondanks de koude start een goede vangst zal worden. De loting – zonder Phil, had nog verplichtingen bij Kooij-4-daagse – wees uit dat Koos van de Ark op de kop kwam en Ton op de staart. Zelf lootte ik stek 11 en daar zette ik de vaste stok in en de feeder aan de overkant. Hier 5 korven vol aas gevoerd en een paar ballen op de stok 11m, deze stek met rust gelaten en aan de overkant gestart. Maar dit was het niet dus maar gauw overgegaan naar de stok en daarmee ving ik wel vis, de derde was al een dikke platte. Nog 3,5 uur met de stok volgehouden leverde mij de 2e plaats op met 14,5kg waarmee ik uiteraard tevreden was. Ben greep vandaag de eerste plaats met 15,6kg vissend met de feeder afwisselend op verschillende afstanden. Verder waren er nog mooie gewichten voor onder andere Vries (13,6kg), Ton (10,6kg), Dirk de tovenaar (9,6kg) en Koos (9,5kg). Mindere gewichten waren er natuurlijk ook daar valt niet aan te ontkomen, soms door bijzondere oorzaak bijvoorbeeld als je vergeet je vaste stok mee te nemen en daarvan spijt krijgt. Al met al een mooie eerste wedstrijd met een gezamenlijk vangstgewicht van 102kg, waarbij de stok vandaag toch een geducht wapen bleek te zijn. De volledige uitslag:

1 Ben v/d Ark 15.600 gr

2 Theo Meeuwenoord 14.500 gr

3 Vries Stomphorst 13.600 gr

4 Ton Koopman 10.600 gr

5 Dirk van Rijn 9.650 gr

6 Koos v/d Ark 9.575 gr

7 Ron Puper 7.100 gr

8 Johan Puper 6.700 gr

9 Cees van Rhijn 4.700 gr

10 Arie Schouten 4.200 gr

11 Cor Hofstede 3.400 gr

12 Gert-Jan Verkerk 2.400 gr.


Heimanswetering (Woubrugge) 24-03-19 / 10C - N2 - half bewolkt

JanV: zondagmorgen met zijn tweeën naar de Heimanswetering gegaan dit met het oog op de N.W. wind die opgegeven was, achteraf hadden we overal kunnen gaan zitten want het weer was voortreffelijk. Aan de kant van de molen op de laatste parkeerplaats gaan zitten er staat hier op de 11 meterstok 3,5 meter water en de bodem is daar ook mooi vlak. Nadat alle spullen klaargezet en opgesteld stonden, dobber 0,5 onderlijn 0,1 met een haak 16 vissen. Enkele cups gevoerd en vissen met gelijk al vis zo'n 5 op rij en ook bij Erwin was het al gauw raak maar al de vis was van een klein formaat. Al gauw bleek dat 0,5 gr. te licht was en daarom omschakelen naar 1,5 gr. de stroming richting Woubrugge stond er toch wel aardig in. Terwijl Erwin nog wat veranderingen had aangebracht zodat hij zijn aas op een rustigere manier kon aanbieden werden de vissen ook groter mooie blieken en mooie maatvoorns. Bij mij ging het niet zo goed maar na toch weer een ander tuig en andere loodzetting ging het bij mij ook beter de laatste 10 vissen waren allemaal van een mooi acceptabel formaat. Bij alle twee werd de meeste vis gevangen aan de made soms 2 grote en de andere keer weer 5 pinkies ook de caster leverde vis op. Aan het eind hadden we gezamenlijk 92 vissen resp. 51 voor Erwin en 41 voor mij. Echt grote brasems hebben we niet gevangen maar de meeste vis moest wel geschept worden. De soorten varieerden van voorn, winde, baars, bliek en enkele kleine brasems.  Al met al weer een mooie dag met een resultaat wat we van te voren niet hadden verwacht. Op naar het volgende weekend.     


Oude Rijn (Nieuwerbrug) 24-03-19

Rinus: vandaag de 3e dag v/d 4-daagse van HS John Kooij, uit de koker komt voor mij nummer 48 in (vaste stok) vak B/2e sector, een nietszeggende stek ergens in het midden v/h parcours. Effe een blik werpen op de uitslagen van vorige week, huh 160 gram, nou daar word je niet bepaald vrolijk van. Bovendien is de concurrentie van de hotspots aan kop en staart in dit vak ‘moordend’, zoals achteraf weer zal blijken. Niettemin gaan we er voor, een bijkomstigheid is dat ik vanaf het parkeerplaatsje niet ver hoeft te lopen, overigens had ik dat met plezier gedaan mocht de loting gunstiger zijn uitgevallen. Tijd genoeg in de voorbereiding om nauwkeurig uit te peilen op 11,5m waar ca. 1,75cm water staat. Een piepklein stroompje naar links en de wind – als die komt – schuin op de kop. Hiermee rekeninghoudend cup ik mijn voer op 11m mocht de wind toch harder worden. Na een aarzelend begin komt er meer patroon in de aanbeten waardoor ik met enige frequentie een voorn of bliekje weet te vangen. Jammer genoeg klein van formaat en dat zal helaas gedurende de wedstrijd niet veranderen. Op die ene aanbeet na zo halverwege de wedstrijd toen dobbertje 1gram met 1 caster op de haak wegzakte hetgeen resulteerde in een mooie zeelt. Zo’n anderhalf uur voor het einde lopen de aanbeten terug en verstommen zelfs helemaal. Ik krijg nog een kleine opleving nadat ik de hengel doorschuif naar 12,5m maar niet meer dan dat. Zonder één platte te hebben gezien of maar iets dat er op lijkt eindig ik met ca. 60 stuks op 4,9kg en 8 punten. Buurman Arie Roubos ondervindt dezelfde ‘problemen’ maar door af en toe een slag groter te vangen komt hij op 5,7kg en 6pt. Zoals gezegd moet je op de koppen zijn voor de grote gewichten, want op stek 43 haalt Daan Klop geweldig uit met 18,3kg, ruim voldoende voor de winst en 2e superpoel, proficiat Daan! Aan de andere kant legt Kees v/d Burg beslag op de 2e plaats met 9,6kg. Her en der op het hele parcours worden weer leuke vangsten geboekt, maar ‘the place to be’ ligt vandaag aan de staart v/h hele parcours zeg maar op de laatste 5 nummers in vak D die gezamenlijk een kleine 80 kilo vangen. Uitschieter daar is vandaag de op hotspot 112 vissende Elvis de Graaf die 25,6kg aan brasem van de overzijde haalt en de 1e superpoel mag incasseren. Proficiat Elvis! Om onjuiste info te publiceren wacht ik nog even op de officiële tussenstand en andere cijfers. De uitslag is al wel te zien via deze link. Inmiddels heeft Frits zijn overzicht weer bijgewerkt en uitgebreid met een staatje van mogelijke winnaars en hun vak voor de laatste wedstrijd. Klik hier.


 

Oude Rijn (Zwammerdam) 24-03-19

Rinus: zaterdag gaan we met de feeder naar het traject ‘ijsbaan’ waar Gert net over de midden gaat vissen en ik net vóór de midden en op 3/4. Het begin is ronduit aarzelend, pas na een dik half uur is er enige reactie op de top waarneembaar. Dat leidt overigens wel tot resultaat en zeker bij Gert die snel een 6-7 platten in het net kan krijgen, daar waar het bij mij nog voorn of (schep)bliek is, maar uiteindelijk komt er ook brasem om de hoek kijken. Net als de afgelopen weken blijkt aanvankelijk ook vandaag dat maden beter presteren dan wormen. Beide komen we aan 13-14 platten, al moet gezegd dat ik daar zeker een uur langer over moet doen. Uiteindelijk komen de dikste exemplaren (rond de 2,5kg) wel van 3/4 en deze nemen wel genoegen met enkele pieren op de haak. Blijft jammer dat dit traject dit jaar van wedstrijden verstoken blijft, al valt mij op – en ik kan me vergissen? – dat er even verderop bij futenbos toch een 5-6 koppels aaneengesloten zitten te vissen. Meestal komt er in zo'n situatie toch wel een ‘wedstrijdelement’ bij kijken!?


A/R Kanaal (Loenersloot) 24-03-19

Dick: de 11e en laatste winterwedstrijd van HSV de Brasem in het Amsterdam Rijnkanaal is gevist bij Loenersloot. De vangst was niet echt goed maar ook niet slecht. Uitblinker vandaag was weer ( je kan het bijna voorspellen) Frans Blom. Van harte gefeliciteerd Frans met de overwinning van vandaag met 7 kilo en 810 gram. In totaal heeft hij na aftrek v.d. 2 slechtste wedstrijden 38 kilo en 640 gram en 17 punten en dat is ruim voldoende om deze competitie winnend af te sluiten. Als tweede in deze competitie is Erik de Kruyf geëindigd met 22kg en 27pt. Donderdagavond tijdens de ALV worden de prijzen uitgereikt. Onder enorme belangstelling (hoop ik) want het is ook opgeven voor de wedstrijden Seizoen 2019-2020. Klik hier voor uitslag en eindstand.


Oude Rijn (Zwammerdam) 20-03-19 / 11C - ZW2 - bewolkt

Rinus: gelukkig is de wind gaan liggen en kunnen we eindelijk de uitgestelde eerste ouderenwedstrijd van HSW vissen, we gaan voor het traject Zwammerdam-Buitenkerk. Deze competitie telt 13 deelnemers en vandaag vissen we met z’n twaalven. Het wordt de dag van Jan (vDam) die inmiddels ook is toegetreden tot het gilde der HSW-senioren. Niet alleen loot hij staartnr 12 (=112 bij 4-daagse), maar geeft qua vangst ook direct zijn visitekaartje af met 16,2kg aan brasem. Dat is lekker binnenkomen, proficiat Jan! Op nummer 3 vist Gerard een nog altijd prima gewicht van 10,1kg bij elkaar. Omdat het met de feeder niet zo wil lukken pakt hij de vaste stok er maar bij met gaandeweg meer beet en als resultaat een aantal scheppers waaronder enkele dikke platten. Zelf zit ik op stek 4 en pak niet alleen de feeder uit op 4m uit de overzijde, maar haal ook de vaste stok te voorschijn. Dit om een beetje feeling te krijgen – vis niet zo heel erg veel met de stok (meer) – met het oog op a.s. zondag waarop ik ‘moet stokken’ in vak B. Op een enkele platte na met de feeder komt ook bij mij de meeste vis van de vaste stok, alles bij elkaar 7,3kg en dat is goed voor een 3-tje. Good old Herman feedert 5,3kg bij elkaar en Arie 4,8kg, hetgeen goed is voor respectievelijk 4 en 5 pt. Met een gezamenlijke vangst van 62,2kg mogen we spreken van een goede start!


Heimanswetering (Alphen) 17-03-19 / 10C - W5 -  half bewolkt

Bert: zondag 10-03-2019 de zesde winterkoppelcomp van HSV Alphen gevist in de Heimanswetering tegenover de oude beton fabriek. Volgens buienradar kwam er een weinig wind uit het westen en zou het nagenoeg droog zijn. Dat viel een beetje tegen. De wind was voor mijn gevoel zo nu en dan kracht 5 en we werden verrast met winterse buien in de vorm van hagel en regen. We hebben ons daardoor niet laten verjagen. Er werd ondanks de vervelende omstandigheden door de 5 koppels een leuke hoeveelheid vis gevangen. Totaal kwam de vangst uit op 40110 gr. Het winnende koppel Arie en Ben namen daarvan 8650 gram voor hun rekening. De 4 andere koppels hoefden slechts weinig grammen toe te geven. Door de meeste deelnemers werd de vis gevangen aan de picker of een lichte feeder. Het koppel Joop en Paul konden de vaste stok inzetten zij hadden het geluk om achter de houtwal te loten. Met nog 1 wedstrijd te gaan kan er nog van alles in de stand veranderen. 


Oude Rijn  (Molenbrug) 17-03-19

Opmars naar de 16 kg
Wereldkampioen ´aan het werk´

Rinus: vandaag de 2e wedstrijd in de 4-daagse serie van HS John Kooij met (gelukkig) iets minder wind dan gisteren maar nog altijd een kracht 5 uit het westen wat het vissen (zeker met de vaste stok) er niet eenvoudig(er) op maakt. Dit wordt nog eens extra bemoeilijkt door de zeer pittige stroming die er staat.  Wat wel makkelijk is om even op de uitslagenlijst van vorige week – die iedere deelnemer bij de loting krijgt – te kijken of de gelote stek vandaag wellicht ‘wat zal opleveren’!? Dat dit niet bij alle hotspots zo vanzelfsprekend zal zijn wordt na afloop duidelijk. Wat mezelf betreft kom ik op nr 82 in vak C te zitten en dat is bij Molenbrug. Even op de lijst kijken en ik zie dat deelnemer L. de Bruin daar vorige week 10pt scoort met 720gr en op nr 81 komt men aan 9 pt met 1,7kg. Vreemd genoeg zijn dit de 2 nummers voor de open gaten die je daar aan overzijde hebt en die dikwijls garant staan voor een redelijke klus vis. Op nr 80 dus rechts daarvan – vorige week een redelijke vangst – vist nu T. van Esch naar de sectorwinst met een prachtige 20kg, proficiat! Op kopnr 71, dus achter de heg bij ‘t fort, wordt ook zeer goed gevangen terwijl mijn linkerbuur eveneens uithaalt met ruim 16kg. Luciën de Rade, naast Anja Groot de tweede deelnemende wereldkampioen, komt op staartnr 84 moeizaam op gang met zijn favoriete stokvisserij, maar weet uiteindelijk nog 4 punten te scoren met 8kg op de feeder. Zelf beleef ik een eveneens moeizame morgen en kom – na pogingen op diverse afstanden – tot de conclusie dat op 3/4 ‘wat te loeren’ is. Als ik na uren zonder beet ineens wat gefriemel aan de top zie ben ik iets te gretig met enkele missers als gevolg. De vangst van 2 platten en 5 blieken - 4,4kg op de weegschaal – zijn de enige wapenfeiten of het moet nog die ene ´haker´ zijn (of is het een karper) die perse niet mijn richting op wil zwemmen maar de voorkeur geeft aan het gat aan de overzijde. Het levert mij vandaag 6 pt op.  ‘Op rechts’ vangt alleen Geerlings op kopnr 71 goed, in tegenstelling tot vorige week toen ook 72 en 73 vingen, nu moet men daar op een houtje bijten. Zoals gezegd geven goede vangsten in de ene geen garantie voor de volgende week. Inmiddels via via de uitslagen ontvangen en blijkt de vangst in vak A heel aardig te zijn met overall winnaar Marcel Burgmans op A16 met 24,9kg en John Kooij op A2 met 21,2kg. Vak B wordt een prooi voor Wim v/d Helm met 13,4kg en vak D wordt gewonnen door R. Stuiver met 23,5kg. Zie hier de uitslagen per vak en de tussenstand en tevens   het overzicht van Frits.


Heimanswetering  (Woubrugge) 17-03-19

Ze zitten er wel....

Rinus: voor de 2e competitiewedstrijd gaat HSW naar de Heimanswetering, helaas door uiteenlopende redenen met een gedevalueerd aantal van 11 deelnemers. Daarbij komt dat we (daags tevoren) de wind een tikkie verkeerd inschatten waardoor het geen voorjaars- maar pure herfstwedstrijd wordt met nog slechtere resultaten. Slechts vijf deelnemers weten vis op de kant te krijgen, daarvan laat Ron zien dat er echt wel vis huist in dit water. Weliswaar op kop en het dichtst bij het gemaal aan overzijde vist hij op 52m keurig een krappe 9kg vis bij elkaar waaronder enkele dikke platten. Daarmee nestelt hij zich voorlopig stevig aan kop v/h klassement met 2 punten, proficiat!! Rob J komt aan 5 vissen en 930gr waarmee hij – niet minder verdiend – 2 punten incasseert, terwijl Siem met 900gr de  3 pt binnen haalt. Zelf kom ik met 5 vissen aan 470gr goed voor 4 pt, terwijl Gerard met 120gr de eer redt (voor hemzelf) met 5pt. Misschien hebben we allemaal wel (veel) meer beet gehad, helaas was dat dan nauwelijks zichtbaar door de harde en vlagerige wind. Gauw vergeten deze match en op naar de volgende! Klik hier voor uitslag en tussenstand.


Oude Rijn  (Zwammerdam) 10-03-19 / 8C - ZW5 -  bewolkt/regen

Rinus: vandaag start de 4-daagse van HS John Kooij met ruim in de 100 deelnemers die de 112 uitgezette kantnummers gaan ‘bezetten’. Het is effe wennen dat deze serie wedstrijden na jaren niet meer gevist kan worden op de vertrouwde trajecten ‘witte hek’ en ‘futenbos’ (althans dit jaar). Daarvoor in de plaats moeten we allemaal in Zwammerdam ‘over de brug rechts’ naar één van de uitgezette trajecten richting Woerden/Barwoutswaarder. Als vanouds is het gezellig bij de loting in café Gezwam al is het alleen maar om te weten wie waar naar toe moet en wie de hotspots gaan ‘innemen’. Er is de afgelopen weken natuurlijk veel ‘geoefend’ en de berichten wijzen uit dat het met de vangst op de normaliter ‘matige tot slechte 1e wedstrijddag’ nu best wel eens mee zou kunnen vallen, we gaan het zien. Als ik arriveer in ’t Gezwam liggen er nog een 10-tal kokers in de emmer. Net als iedereen hoop ik op een ‘gunstige’ stek want het weer zou ‘bar en boos’ worden, maar dat ik staartnr 112 loot – zeg maar in het D-vak ‘over de brug rechts’ – verwacht ik zelf uiteraard ook niet (al hoop je het wel). Goed, het lot is me dus gunstig gezind en natuurlijk wordt je dan direct ‘gebombardeerd’ tot een potentieel winnaar. Eerst maar eens vissen is mijn credo, je hebt immers in deze 2e sector van het D-vak onder de 14 deelnemers ook nog te maken met mannen als Roubos, Bolster, Groot, Wulterkens en de Boer – om er maar een paar te noemen – die best hun visje weten te vangen. Ik pak feeders uit voor 2 afstanden, één op 15m en één op 3m uit de vlonder aan de overzijde (ik zit net naast de balken). Als ik het eerste half uur nog niets zie terwijl buur Arie op nr 111 er al drie ‘in het net’ heeft reizen er toch wat ??? Heb ik wel de juiste afstand genomen, er is immers de hele week op deze stekken al gevist en waar ‘ligt de vis dus nu’? Eindelijk bij mij ook een eerste reactie en van lieverlee komt er ook vis ‘binnen’ al zijn ze nog klein van stuk. Ik probeer het eens met een boilie in een poging om dikke vis aan de schubben te komen, dat lukt slechts één keer. Terug naar de worm(en) en deze brengen gelukkig nog een aantal ‘kilo’ vissen in het net zowel op ‘ver’ als dichtbij. De laatste 2 uren wordt het ‘vechten’ tegen de elementen, de harde wind komt pal tegen te staan maar gelukkig is de meeste regen dan voorbij. Als om 14 uur het eindsignaal klinkt blijk dat ik exact 13 kilo in de weegschaal kan leggen, goed voor 3 punten. Overigens heb ik het idee met enkele missertjes niet alles uit de stek te hebben gehaald, maar daar heeft de concurrentie wellicht ook mee te maken. Buurman Arie komt aan 15kg en pikt een 2-tje mee. Victor op stek 110 is vandaag niet bij te houden en komt met een aantal hele dikke platten uit op een formidabele score van ruim 28kg en wint met overmacht niet alleen deze sector maar is tevens de overall. Verder in deze sector evenals in de andere sector van vak D nog zeer aansprekende resultaten. Overigens wordt er in de andere vakken ook heel behoorlijk gevangen. Wat dit betreft overtreft het de eerder geschetste verwachtingen.  Klik hier voor de uitslag van dag 1 en hier voor het overzicht van Frits.


Oude Rijn  (Nieuwerbrug) 10-03-19

Rinus: zaterdag de eerste dag van een druk weekendje ‘Oude Rijn’, met 15 deelnemers reizen we af naar traject ‘de Krom’ bij Nieuwerbrug voor de eerste competitiewedstrijd van HSW. Uitgezet vanaf de vangrail tot aan het brugje i.v.m. de harde westen wind, helaas draait deze naar ZW zodat in het laatste uur nog alle zeilen bijgezet moeten worden om diverse materialen te ‘redden’. Gelukkig wordt er redelijk gevangen, want met slechts een enkele brasem hier en daar maar wel een zeelt van 2kg komen we gezamenlijk aan de 35,7kg. Gewonnen wordt er door Ron met 5,1kg, gevolgd door buurman Tinus met 4,6kg en Gerard op de staart met 3,9kg. Zelf wordt ik vierde met 3,3kg. Op stek 8 start ik met de 5m stok en krijg de voorn aan de praat, maar na 12-13 stuks is het over en richt me dan meer op de 2 feeder afstanden, op 15m en 5m uit de overzijde. Beide stekken geven een aantal voorns, blieken en enkele halfwasjes. Rob J completeert de eerste 5 in de uitslag met 3kg.


A/R Kanaal (Breukelen) 10-03-19

Dick: de wintervissers van HSV de Brasem uit Ter Aar zijn vorige week zaterdag weer naar het ARK geweest aan de westkant bij Breukelen en er is redelijk gevangen, ondanks de harde wind. Frans Blom ving het meeste gewicht 7 kilo en 440 gram. Hiermee staat hij gelijk weer op nummer 1 - waar hij ook thuishoort – met 30,8kg en 44 punten. Gefeliciteerd Frans. De gastvisser Aart Slotboom ving 2 kilo en 450 gram. De totale vangst met 13 man was 25 kilo en 650 gram, dus niet slecht.


Amsteldrecht  (Nieuwveen) 06-03-19 / 11C - Z4 -  bewolkt/regen

Rinus: ging het begin van de week moeizaam in het Gouwekanaal, slechts 6 vissen met pijn en moeite, vandaag heb ik een visdag om door een ringetje te halen, zeker wat de vangst betreft met 23 platten en 10 voorns. Omdat ik nieuwsgierig ben/blijf hoe de verhoudingen liggen tussen het gebruik van ‘gewoon’ aas en het ‘moderne’ zoals o.a. boilies, haal ik 2 feeders uit de foudraal voor afstanden die liggen op ca. 50m en dat is zo’n 5-10m uit de overzijde. Dichter bij de oever kom ik vast te zitten, waarschijnlijk zijn hier de plompen al 'in opkomst'. Op ‘links’ vis ik met de traditionele montage en daarmee vang ik alle voorns plus 6 platten. Frappant dat een piertje de minste aanbeten oplevert en maden + casters de meeste. De overige platten, waarvan enkele exemplaren richting de 3kg gaan, worden op ‘rechts’ gevangen op witte of oranje boilies al dan niet in combi met maïs. Zoals gezegd een heerlijke dag en een geluk dat ik mijn leefnet heb thuisgelaten….., doe ik trouwens altijd buiten wedstrijdverband.


Gouwekanaal  (Gouda) 06-03-19

JanV: waar kan je beter zitten met een zuidwestelijke wind kracht 5 dan aan het Gouwekanaal, nergens dus en vandaar is het zondagmorgen onze keuze. Rond 8.00 uur de benodigde spullen voor het feederen opgezet incl. de paraplu die zeker nodig was en om 8.30 uur begonnen met vissen. Nog geen kwartier later had Erwin zijn eerste visje al te pakken op een lengte van 35 meter, niet groot maar toch al snel. Bij mij duurde het wat langer maar al met al er was wat te zien en te vangen. Het ging niet in een rap tempo en de beten waren ook niet zomers te noemen, daarom ook enkele gaten in de lucht geslagen en vis verspeeld. Zelf zat ik op een meter of 30 met een onderlijn van 0,12 met haak 16. In eerste instantie vingen we de vis met pinkies en grote maden maar in het laatste uur tot 12.30 uur wist ik er nog 8 te vangen, waaronder enkele halfwas platjes aan een kleine worm met 2 pinkies in de bocht, geen puntje van de worm afgeknepen. Erwin heeft nog gevist met een soort methode met korte onderlijn. Uiteindelijk na 4 uur vissen wisten 33 vissen te vangen respectievelijk 18 voor Erwin en 15 voor mij. Het was beter dan verwacht en in mijn optiek waren de vissen ook al wat groter dan een maand geleden. Hopelijk zet deze trend zich voort….!?


Oude Rijn  (Zwammerdam) 02-03-19 / 9C - ZW3 -   half bewolkt

Rinus: vandaag kiezen we voor het traject ‘ijsbaan’ nabij Zwammerdam, een dagje feederen geeft hier in de regel wel resultaat zeker na zo’n periode met enkele ‘lentedagen’, zou je denken…! Maar ‘vissen blijft vissen’ en over de vangst is van tevoren dikwijls weinig te zeggen, na anderhalf uur heb ik al één keer beet gehad en dat levert een voorn op. De start is dus uitermate moeizaam, zelfs zo slecht dat Gert besluit zijn heil nog voor een paar uur in de Amsteldrecht te gaan zoeken en heeft gevonden met 5 platten. Zelf blijf ik zitten in de hoop dat het tij gaat keren, want krijg op dat moment in elk geval weer eens uitgekauwde maden terug. Korte tijd later ligt er zelfs een platje in het net en weer een paar minuten later een heuse platte. Kortom er komt meer beweging in de zaak en er valt weer wat ‘te loeren’. Aan het eind van de rit staan er 5 voorns en 10 platten/platjes op de teller. Enkele daarvan gaan richting de 1,5kg maar het merendeel ligt tussen 7-9 ons. De meeste gevangen op 3/4 afstand met voornamelijk een (stukje) worm + made en de voorns met 2 casters. Hierbij zijn de aanbeten nauwelijks zichtbaar, soms komen beide casters volledig leeg gezogen terug zonder iets aan de top te zien. Al met al een hoopvolle situatie op weg naar volgende week want dan start HSW de wedstrijden weer!


Amsteldrecht  (Nieuwveen) 27-02-19 / 16C - Z3 -   zonnig

Rinus: de natuur ligt een week of 2-3 voor, zeggen ze, dus waarom niet nu al een keer naar de Amsteldrecht? Berichten over goede brasemvangsten gingen ons al voor, daarom is deze laatste in een serie ‘warme dagen’ heel uitnodigend om het hier te proberen. We gaan op onze vertrouwde manier te werk, d.w.z. feeder op 3/4 van het water tot zo’n 4-5m uit de andere oever. Op één hengel de traditionele feedermontage en op de andere een methodefeeder. Al bij de eerste worp – na 2 korfjes voeren – volgt een aanbeet op 4 maden en die levert een knoert van een ruisvoorn op, even later gevolgd door een halfwas platje. Het begin is niet verkeerd! Maar dit zijn echter de enige aanbeten op ‘normaal’ aas, de overige vis wordt voornamelijk gevangen op een (witte) boilie al dan niet in combinatie met een maïskorrel, op zich weer bijzonder. Er komen uiteindelijk nog 11 platten bij, alle van het hier bekende grove formaat, Gert eindigt op 9 stuks. Hoewel de aanbeten nog verre van ‘zomers’ zijn hebben we zeer genoten van deze ‘zomerse’ (vis)dag, waarop mijn vangst met een voorzichtige schatting voor het eerst dit jaar richting de 19-20kg gaat.


Buiten Spaarne  (Haarlem) 27-02-19

Theo: vandaag heerlijk vissen, de wekker gezet op 07.00 u en op naar het Buiten Spaarne waar Cees en ik 2 weken geleden lekker gevangen hebben. Aan de overkant zitten dezelfde vissers als toen. Om 09.15u begonnen tot 13.45u, jammer dat het gemaal niet ‘loopt’. Om

10.30u heb ik pas 1 platte, aan de overkant zie ik niks vangen. Maar ik  zit niet bij de pakken neer, het is immers nog ‘winter’? Maar dan gaat het opeens lopen, vooral van 11.00 tot 12.30u is het goed. Met 14 platten en 1 schele pos kom ik aan 15.500 gram en dat is niet verkeerd. Aan de overkant hoor ik steeds roepen ‘hij heeft er weer 1!’ en dat is toch leuk om te horen. Gevist met de Dutchmaster op zo’n 35 meter en hoofdzakelijk gevangen op mestpiertjes en dode maden. Gewone onderlijn en haak 18 is vanmorgen favoriet, een andere (wat grotere) haak erop en ik krijg geen beet meer, vreemd!? De laatste vis gevangen met de hair, bij het opruimen staat de top te klapperen, zo mooi!


Oude Rijn  (Alphen) 25-02-19 / 14C - ZO2 -   zonnig

JanV: zondagmorgen weer eens in de Oude Rijn wezen vissen. Omdat ik wel verwachtte dat het druk zou zijn in de buurt van Bodegraven en verder richting Woerden, dichtbij gaan zitten in Alphen op het stukje wat vroeger bekend stond als de ijzerboer. Zat om 7.45 uur te vissen en bij het eerste driftje (het stroomde lichtjes naar Alphen) al een aanbeet die goed was voor een klein bliekje, deze werd gelijk gevolgd door 2 mooie schepvoorns. Na 1,5 uur vissen kwam Erwin erbij zitten en toen had ik al 10 vissen op de teller waarvan 9 scheppers en een brasem verspeeld. In de resterend 3 uur werden de vangsten een stuk minder en wist ik er nog maar 8 bij te vangen. Daarvan  nog 6 scheppers en in het laatste uur totaal geen beet meer gehad. De meeste vis gevangen aan pinkies, de twee brasems met een stukje worm met made en nog gevangen met een licht gekleurde caster met made. Onderlijn 0,08 met een haakje 16 en een dobber van 0,5 gram. Erwin had ook vis hoeveel weet ik niet maar hij had hoofdzakelijk kleine vis.


A/R Kanaal  (Loenersloot) 25-02-19

Dick: afgelopen zaterdag 23 febr. de 9e winterwedstrijd van HSV de Brasem uit Ter Aar gevist, het was weer slecht in het ARK bij Loenersloot. Frans Blom op plek nummer 1 ving het meeste 4 kilo en 140 gram. Gefeliciteerd Frans, maar verder was het mondjesmaat, maar net 10 kilo met 11 man. Met nog 2 wedstrijden te gaan mag het toch wel iets beter worden. Erik de Kruif gaat aan de leiding met 37 punten en 16,9kg. Klik hier voor uitslag en tussenstand.


Oude Rijn  (Zwammerdam) 23-02-19 / 12C - ZW3 -   zonnig

Rinus: we mogen ons verheugen op een serie mooie (vis)dagen zeker qua weertype en dat is te merken aan de drukte (8-9 vissers) op het hernieuwde traject dat we gemakshalve ‘bij Zwammerdam over de brug rechts’ noemen, waar we vandaag aansluiten. Maar ook elders op de trajecten van de 4-daagse en onze eigen regiowedstrijd wordt redelijk wat gevist. Helaas zijn de vangsten niet overal je-van-het maar dat kan de volgende dag weer anders zijn. Bij ons variëren de vangsten van 15 – 25 stuks en ieder heeft daar wel één of meer platten bij. Deze worden zowel met de stok als met de feeder gevangen en op alle denkbare afstanden. Verder worden (schep)blieken en mooie voorns gevangen maar ook vis v/h kleine(re) soort zoals voorn, bliek en baars(jes). Maden zijn over het algemeen het beste aas, kennelijk zorgt de pier nog niet voor overvolle voerstekken met platten!? Zelf kom ik met de feeder aan 23-24 stuks, veel klein goed maar ook enkele mooie blieken, 1 dikke platte en een 6-tal vissen die ik rangschik onder de noemer ‘platjes’. Vier daarvan vang ik in het laatste half uur nadat ik eerder al een nieuwe voerstek gemaakt had aan de overzijde tegen het (zwem)trapje, dat vind ik dan weer bijzonder.


Zegerplas  (Alphen) 20-02-19 / 10C - Z3 -   half bewolkt

Pracht stek, dat wel...

Rinus: vandaag heb ik mijn (feeder)zinnen gezet op ‘diep water’ en de Zegerplas is daar bij uitstek geschikt voor. Het blijft natuurlijk een gok om zonder voorkennis hier naar toe te gaan, de laatste keer is al weer twee jaar geleden. Wat ik nog wel weet zijn de dieptes en een vlak gedeelte van de bodem, dat ligt hier op ca. 45m dus deze afstand is snel ‘vastgeclipt’. Een gevuld gaaskorfje van 30gr doet er exact 35 seconden over om de bodem te bereiken, daarna nog zo’n 3,5 molenslag strak draaien. Misslaan betekent dus extra verlies van veel ‘visminuten’. Nu moet ik direct zeggen dat dit vanmorgen niet frequent aan de orde is. Wel is het zo dat de top na een kwartier al licht beweegt, met een bliekje als resultaat. Overigens ben ik gaan vissen met een plastiek korf van Guru die wat makkelijker ‘omhoog’ komt i.v.m. de steile oever die hier op 4-5m uit de kant ligt. Na een uur heb ik 8 visjes en een scheppertje. Als ik de negatieve berichten over de plas van een bezoeker heb aangehoord tezamen met het feit dat de volgende 5 kwartier geen enkele aanbeet meer oplevert, hou ik het hier voor gezien. Nog 2,5 uur in de Oude Rijn bij de ijsbaan maakt de dag qua vangst toch nog goed met 6 platten en een 10-tal klein(er) grut.


Oude Rijn  (Alphen-Woerden) 18-02-19 / 12C - ZW3 -   zonnig

Rinus: rond deze periode aan de Oude Rijn een ‘rondje langs de velden’ doen is nooit verkeerd, want de eerste voorjaarsklassieker staat over ruim twee weken voor de deur. Gelukkig kunnen we daarvoor altijd terugvallen op Frits, altijd nieuwsgierig naar de vangsten en trouw aanhanger van en deelnemer aan de Kooij-4-daagse. Afgelopen zondag bezoekt hij de (nieuwe) trajecten voor deze serie wedstrijden om te zien ‘hoe de vlag er voor staat’. Nou daar word je vooralsnog niet erg vrolijk van, vanaf Barwoutswaarder tot aan Zwammerdam ontmoet hij diverse vissers die niet of nauwelijks vangen. Op zich is dat niet verontrustend want in alle jaren blijkt dat het – mogelijk op de eerste wedstrijddag na – met de vangsten wel goed komt. Toch is het bijzonder dat juist nu aan het eind van een week met relatief hoge temperaturen de vangsten zo slecht zijn. Er is één uitzondering en dat is frappant genoeg op het hernieuwde traject ‘over de brug rechts bij Zwammerdam’. Naast een aantal brasems gevangen door feederaars haalt PietKr of het de normaalste zaak van de wereld is 19 platten binnen met de vaste stok, de één nog mooier dan de andere! Kijk, dat zijn nu juist weer de berichten waar we met z’n allen naar uitzien!? Zelf strijken we vandaag, na anderhalf uur Aarkanaal en samen 8 voorn(tje)s, nog een paar uurtjes neer op de vlonder aan de Treinweg. Maar vandaag is het ook hier taai, vangen uiteindelijk wel een aantal fatsoenlijke vissen (voorn, bliek, halfwasjes) en als je héél lang wacht volgt er aan het eind van de rit nog wel een mooie platte. Had tijdens het opruimen 2 dikke(re) pieren aan haakje 14 geknoopt en dat bleek voldoende voor een echte ‘kromloper’.


Oude Rijn  (Alphen) 16-02-19 / 12C - ZW3 -   zonnig

Rinus: het blijft een mooie winterplek daar omgeving Treinweg, maar vandaag op één van de eerste ‘voorjaarsdagen’ moet het hier toch ook lukken? Daarom schuif ik aan nabij Rob P die met de feeder de vlonder al heeft ‘ingenomen’ en van korte afstand de eerste vissen reeds binnen heeft. Gert prefereerde om de Amsteldrecht een keer ‘aan de tand’ te voelen, maar trok – na later bleek – de conclusie dat het nog iets te vroeg is voor dit water, slechts 1 voorn! Zelf wil ik het vandaag eens op grotere afstand proberen dan hier gebruikelijk is, dus clip ik de lijn vast op ca. 35m. Is het dit of zijn er andere oorzaken, het wil vandaag niet vlotten en blijf steken op 4 vissen. Rob daarentegen heeft een prima morgen met 20 mooie vissen, chapeau!


Amstel  (Uithoorn) 13-02-19 / 7C - ZW3 -   bewolkt

Rinus: vandaag de Amstel maar weer eens opgezocht in de hoop dat ook dit water al in de ‘voorjaarstand’ staat. Daar blijkt na anderhalf uur vissen nog niets van want beide hebben nog geen enkel tikje op de top gehad. Dat gaat gelukkig uiteindelijk wel gebeuren al komen we wat dit laatste betreft niet in de ‘dubbele cijfers’. Beide komen we aan 4 platten met als enige bijzonderheid dat Gert ze verspreid over de resterende uren vangt terwijl ik tot vlak voor tijd op één staat en 3 in het laatste kwartier vang. Er wordt zowel in het midden als op 3/4 gevangen met als favoriete aas een piertje+made.


Buiten Spaarne  (Haarlem) 13-02-19

Theo: vandaag met vismaat Cees voor de eerste keer in 2019 gevist, dus casters, maden en (knip)wormen op voorraad gehaald bij IYS. Wij kozen voor de Buiten-Spaarne bij de woonboten en visten natuurlijk met de feeder. Daar aangekomen bleek dat er al 5 andere vissers aan de overkant zaten, dus waren we niet alleen. Beide kozen we voor een afstand van ca. 35m, Cees startte weer met 2 hengels, ik kan dat niet handelen dus 1 hengel op de steun. Na wat kleine korfjes voer gebracht te hebben met dode maden, casters en wat fijn geknipte piertjes kon het feest beginnen. Binnen 5 minuten lag de eerste platte van 2019 al in het netje, wat zal dat worden? Nog geen 5 minuten erna weer beet en de 2e brasem hing aan de haak. Daarna was het de beurt aan Cees die op de korte afstand ook 2 platten ving. De beet bleef erin en met tussenpozen vingen we een redelijk ‘visje’, vooral met piertje+dode made of caster, met voorzichtige aanbeten. Na ruim 4 uur vissen was het tijd om op te ruimen, de vangst voor deze tijd v/h jaar was goed te noemen. Cees kwam tot 10 brasems met een totaal gewicht van 11,5kg. Zelf ving ik er 8 met een gewicht van 10,5kg.


Oude Rijn  (Zwammerdam) 11-02-19 / 8C - NW3 - half  bewolkt

Rinus: vandaag de Oude Rijn weer eens opgezocht, Piet zit al bij de Treinweg, ik ga het bij de ‘ijsbaan’ proberen. Hier had Ron 3 weken geleden een aantal dikke platten gevangen, maar daarna is het een periode ‘knudde’ geweest. De Rijn blijkt fors te stromen en ik heb jammer genoeg enkel een lichte feeder meegenomen, vis daarom niet verder dan net ‘over het midden’. Krijg na een half uur na enig ‘treiterwerk’ een eerste korte reactie en dat levert een brasem op. Daarna is het hééél lang wachten – in tussentijd enkele keren uitgekauwde pinkies gehad – tot het laatste uur waarin er nog 2 platten en een voorn bij komen. Intussen een berichtje van Piet gehad: fijne visdag, 7 platten, een dito aantal halfwasjes en mooie voorns. Een paar kilometer verder kan de vangst er zomaar rooskleuriger uitzien! In elk geval zitten we niet ‘voor niks’, jammerlijk zal die kreet dit jaar hier in wedstrijdverband niet klinken!


A/R Kanaal  (Breukelen) 11-02-19

Dick: zaterdag 9 febr. heeft HSV de Brasem weer in Breukelen aan de westkant gevist en weer goed gevangen. Siem Pieterse was vandaag de uitschieter met 5 kilo en 570 gram, gefeliciteerd Siem. Twee man had geen vis en de 8 anderen hadden tezamen 18 kilo en 830 gram. Er deed ook nog een gastvisser mee Aart Slotboom en die ving ook nog 1 kilo en 470 gram, dus weer geen slechte dag ondanks veel wind.


Gouwekanaal  (Gouda) 07-02-19 / 7C - ZW6 - half  bewolkt

Rinus: de kenners weten het vast wel, met deze onstuimige weersomstandigheden zit je gebeiteld achter de ‘wand van Stubbe’. Of de vis mee wil werken na zo’n koude en zeiknatte dag als gisteren is natuurlijk maar de vraag, slechter als dinsdag kan haast niet. Om te beginnen voer ik weer 2 korfjes op de vertouwde afstand hier van 25m en ga met de derde vissen. 5 minuten later volgt reeds een ‘zomerse’ aanbeet met een bliek als resultaat, dat schenkt vertrouwen. Alle overige beten zijn trouwens van het ‘zeikerige’ type en soms nauwelijks te traceren. Niettemin liggen er na 4 uur vissen 14 (schep)blieken in het net, overwegend gevangen met maden al dan niet met een (stukje) worm. Voor vandaag ben ik tevreden.


Binnen IJssel-Gouwekanaal  (Gouda) 05-02-19 / 5C - ZW3 -  bewolkt

Rinus: met enige verwachtingen rijden we naar de IJssel, er zal toch onderhand wel een voorntje te vangen zijn!? Na krap anderhalf weten we het, nee dus! Gert krijgt na een half uur één keer beet en dat levert een platje op. Verder is bij beide de dobber niet (meer) onder geweest. Omdat het Gouwekanaal op onze terugroute ligt proberen we het daar nog een paar uurtjes. Bij aankomst heeft Dirk er al 7 (meest blieken) op de teller staan, daar komt er nog één bij. Gert houdt het voor gezien en zelf plak ik er nog een uurtje aanvast waarin ik eenmaal beet krijg en dat levert een schepbliek op. Meer kunnen we er vandaag niet van maken. Ik sluit me bij de vorige sprekert aan.


Gouwekanaal  (Gouda) 05-02-19

JanV: zondagmorgen voor het eerst wezen vissen dit jaar. Door ziekte, erg slecht weer en de diverse verjaardagen is het er niet eerder van gekomen helaas. In mijn uppie neergestreken aan het Gouwekanaal bij de sluizen en gevist van 8.15 tot 12.00, was helemaal alleen tot de visite kwam. Diverse mensen (5 stuks) kwamen vragen of het nog wat was, waarop ik telkens NEE moest antwoorden, het is niets maar ik hou wel vol want je weet maar nooit. Nou dat is dus niet gebeurd, op de hele morgen 4 visjes gevangen en verschillende keren uitgekauwde maden, maar niets op de top gezien. Lange lijn korte lijn haak 16 of 18 lijn 0,12 of 0,10 het maakte niets uit, de vis deed het niet. Dat zal de komende maanden nog wel eens voorkomen, het zijn geen maanden waarin veel vis te vangen is, uitschieters daargelaten want eten moeten ze toch ook wel eens. Het is wachten op betere tijden!


Gouwekanaal  (Gouda) 29-01-19 / 3C - ZW3 - half bewolkt

Rinus: midden op de dag enkele uurtjes in het kanaal gevist, ben benieuwd of de korte koudeperiode nog invloed heeft op het ‘bijtgedrag’ van de vis? Feederen (lees: peuteren) op de relatief korte afstand in de winter is best een leuke manier van vissen. Vandaag voer ik om te beginnen 3 korfjes op 28m en 2 op 22m, op deze laatste afstand start ik met vissen. Dat ‘ze’ de feeder niet frequent van de steun rukken heb ik al ingecalculeerd, maar dat drie uren vissen slechts 5-6 aanbeten en 3 te tillen bliekjes opleveren, is wel erg mager. Gelukkig hebben we nog een 4e en laatste uur en hierin vang ik nog 7 schepblieken, frappant maar ook weer niet zo erg ‘vreemd’ voor een laatste uur!? Geduld is dus weer een ‘schone zaak’ en wat me verder nog opvalt is dat de korte afstand geen enkele beet/vis oplevert, alles kwam van ver en enkel met maden en/of een stukje worm.


A/R Kanaal  (Breukelen) 28-01-19 / 5C - W3 - bewolkt

Dick: zaterdag j.l. hebben de wintervissers van HSV de Brasem uit Ter Aar in Breukelen aan de westkant in het ARK de 7e wedstrijd gevist en niet onaardig gevangen. Piet van Berkel ving het meeste 5 kilo en 670 gram, gefeliciteerd Piet. In totaal werd er door 10 man 18 kilo en 670 gram gevangen, dus niet echt slecht voor de tijd van het jaar. Erik Weijgertse gaat aan de leiding met 32 punten (en 12,8kg), op de huid gezeten door Siem Pieterse en Erik de Kruif met resp. 33 en 34 pt.


Gouwekanaal  (Gouda) 16-01-19 / 6C - ZW4 - bewolkt

Rinus: deze week staat het Gouwekanaal bij ons in de ‘favorieten’, zowel maandag als vandaag hebben we dit water bezocht en beide dagen valt de vangst niet tegen gezien het feit dat het nog altijd ‘winter’ is. Op beide dagen ook weer de nodige scheepvaart, maar het lijkt of de vis zich daar niks van aantrekt. Toeval of niet, soms wordt het aas gegrepen tijdens de passage van zo’n zandschuit (niet onlogisch), zo niet dan soms al weer binnen het kwartier. Het zijn overwegend (schep)blieken die je vangt, op maandag in het laatste uur nog 2 platjes met de nadruk op ‘jes’. In alle gevallen zijn pinkies het beste aas, soms afgewisseld met casters of een (stukje) worm. Maandag kom ik aan 16 stuks en vandaag staat de teller op 28 en daar ben ik tevreden mee.


Oude Rijn  (Zwammerdam) 16-01-19

Bert: zondag 06-01-2019 wintercomp ind nr 3 van HSV Alphen is alweer even geleden maar ik wil jullie de uitslag hiervan toch niet onthouden. De verwachtingen zijn al niet te hoog maar met 9 positieve deelnemers aan de waterkant moet het toch ooit weer eens goed komen met de vangsten. Vandaag in ieder geval nog niet want slechts 4 deelnemers wisten vis op de kant te brengen. Joop Zuidam was vandaag de nr 1 met de feeder wist hij 1500 gram te scoren. Viswater was de Oude Rijn Futenbos en totaal was de vangst 4590 gr. Snel vergeten en op naar betere vangsten.

 

Zondag 13-01-2019 nr 3 van de winterkoppel comp. 5 koppels hebben gevist in de Heijmanswetering tegenover de betonfabriek. Misschien komt het door de datum maar de vis was vandaag niet aanwezig. Twee koppels met vis en een totaal gewicht van wel 110 gram. Bestaande uit 3 grondels en 2 baarsjes tel uit je winst. Niet getreurd volgende week gaan we gewoon weer naar de waterkant.Amstel  (Uithoorn) 12-01-19 / 8C - W4 - bewolkt

Rinus: hoewel het winter(tijd) is hebben we nog steeds te maken met ‘aangename’ temperaturen, dus waarom niet nog een keer met de feeder ‘op de brasem’ in de Amstel!? Daar aangekomen nemen we dezelfde stekken in als vorige keer en deponeert Gert zijn korf op een kleine 40m en dat is ca. 10m uit de  andere oever. Ik ga ook die richting op maar drop ook enkele korfjes net over het midden, als alternatief. Natuurlijk moeten we wachten en dat is niet zo vreemd in deze periode, het duurt zeker 5 kwartier voordat Gert als eerste enkele tikjes op de top ziet. Dit resulteert kort daarna in de eerste brasem van de dag, direct gevolgd door een tweede. Zelf heb ik nog geen enkele reactie gezien en probeer het eens op de stek in het midden. Binnen 10 minuten liggen er ook bij mij 2 platten in het net. De overige komen wel van de ‘verre’ stek. Het zal kortom geen bijt-maar-raak-festijn worden, beide komen we tot 5-6 platten waarvan enkele de 2kg-grens passeren. De gebruikelijke (combinatie van) made/caster/worm(pje) staat weer op het menu. De aanbeten zijn bijna alle nauwelijks zichtbaar.

Midweeks nog een middag naar de Oude Rijn (Treinweg) geweest en ook hier kwam ik niet verder dan 6 vissen (bliek- voorn-platje). Wel alle scheppers maar het vangstgewicht kwam bij lange na niet in de buurt bij dat van vandaag.


AR Kanaal  (Loenersloot) 12-01-19

Dick: vandaag zijn de ‘bikkels’ van HSV de Brasem uit Ter Aar weer naar het AR Kanaal bij  Loenersloot geweest voor de wintercompetitie. Frans Blom ving op staart het meeste, 6 kilo en 290 gram, gefeliciteerd Frans. De gemiddelde vangst was 2 kilo en 237 gram, ondanks (of dankzij) Cock Velthuijsen. Deze kwam aan de waterkant en merkte dat zijn paraplu kapot was, goede raad was duur maar hij is toch in zijn auto gestapt en effe heen en weer naar Langeraar gereden om een nieuwe te halen. Bij terugkomst om ca. 12 uur kon hij gaan vissen, maar helaas bij het wegen 0 vissen ter weging aanbieden…! Na 6 wedstrijden gaat Erik Weijgertse aan kop met 12,4 kilo en 24 punten.


Gouwekanaal  (Gouda) 05-01-19 / 7C - NW4 - bewolkt

Rinus: vandaag blijven we dicht bij huis en ‘proberen’ het Gouwekanaal maar weer eens, daar wordt immers altijd wel een visje gevangen!? Vanwege de wind rijden we helemaal door naar achter en pakken daar onze feederspullen uit. Hier in de kom staat overal dezelfde hoeveelheid water van ca. 2m, een prettige diepte om op een kleine 30m te feederen. Het verhaal kan jammer genoeg kort zijn want in 2,5 uur vissen krijgen we niet één keer een aanwijzing dat er vis zit. Als Gert om 12 uur afhaakt ‘probeer’ ik het nog 2 uurtjes vooraan bij de (Juliana)sluis en hou hier zelfde afstand aan. Ben aangenaam verrast als na een kwartier de top omgaat hetgeen één van de hier kenmerkende (schep)blieken van rond de 30cm oplevert. Aan het eind van de rit staan er 9 blieken op de teller + 1 piepkleine winde. De laatste vissen vang ik met 2 casters. Het kan verkeren…


Oude Rijn  (Alphen) 02-01-19 / 4C - NW3 - bewolkt

Rinus: de eerste visuren in het nieuwe jaar, vanmiddag nabij de Treinweg, leveren een magere vangst op. De gebruikelijke feederafstand hier van ca. 26-27m, later nog 5m verder geprobeerd, brengt slechts 6 vissen in het net. Vier voorns (2x formaat baksteen), 1 baars en na 3,5 uur vissen 1 halfslag platje op een aanbeet waarvan ik dacht ‘is dat wel beet’. De voorns trokken overigens de top wel krom. Gevangen met maden of casters al dan niet met een stukje worm.


Haven  (Woerden) 02-01-19

 

JanV: allereerst iedereen de beste wensen en vangsten voor het jaar 2019 toegewenst. Afgelopen zondag voor het eerst in 2018 weer eens in het haventje van Woerden wezen vissen, naar horen zeggen is het daar altijd druk dus vroeg van huis gegaan. Inderdaad zat er al iemand te vissen maar dat was een ‘roofvisser’ met 2 hengels en dood aas, daar hadden we geen last van. Hij zat alleen wel op de beste plek, dus dan maar iets opgeschoven. Erg diep is het daar niet hooguit 1,3m maar als je een goede stek heb je kan best aardig vangen en dat was het geval  bij Erwin. Op de 11 meter hengel had hij bij vlagen goed vis. Mooie voorns en later ook nog blieken bij mijn weten, alleen op de maden zowel groot als klein wist hij er 89 stuks te vangen. Bij mij ging het minder, ook wel mooie voorns maar ook kleine vis, in totaal 43 stuks ook alleen op de maden. Al met al wel leuk gevangen maar ook een flink pak op mijn broek gehad. De roofvisser wist 2 snoeken te vangen waarvan de grootste in de 90cm.
 Naar /  pag 1 / pag 2 / pag 3


 Buurman Westdorp met zeelt op A18