Vangsten 2019 2


VANGSTEN 2019


Wedstrijden bij 'witte hek' etc. in 2019 taboe, volg de ontwikkelingen, klik hier


HSW Regiowedstrijd op 20-04-2019, klik hier voor uitslagen etc.


Verslag, uitslag, foto´s koppelwedstrijd De Vrije Visser op 5-5-2019, klik hier
Oude Rijn (Zwammerdam) 17-08-19 / 18C - ZW5 - bewolkt

Rinus: de13e competitiewedstrijd van HSW vissen we in de Rijn aan de Buitenkerk, met (slechts) 11 deelnemers vangen we 38 kilo, op zich een redelijk resultaat maar niet als je de uitslag onder de loep neemt. Met uitzondering van de eerste 2 stekken wordt er verder namelijk zeer matig gevangen, de meeste zien alleen in het eerste uur wat beweging aan dobber of feedertop daarna valt de beet jammer genoeg nagenoeg volledig weg. Aan de kop v/h parcours vissen Ron en ondergetekende een ‘onderlinge strijd’ uit, Ron op kopnr 1 en voor mij komt stek 2 uit de zak. Dit blijkt dé hotspot v/h jaar te zijn, weliswaar zit ik niet recht voor het slootje aan overzijde maar een 6-7m naar links. Het moet toch gek lopen wil ik uit die positie geen graantje meepikken!? Ron gaat met de feeder als een speer uit de startblokken met een paar mooi vissen, zelf kan ik moeilijk het ritme vinden. Heb – voor het geval dat – een voerstek op 17m gemaakt en ééntje op 2m uit de leliebladen aan de overzijde omdat het daar iets dieper is dan stijf tegen de blaadjes. Dat dit (wellicht) een verkeerde inschatting is zou best kunnen, want na 2,5 uur vissen sta ik pas op 4 vissen terwijl Ron naar schatting al op een kilo of 7-8 staat, maar bij hem is het al een tijdje rustig…! Na pogingen op 17m (géén aanbeet) en op een nieuwe stek op 3/4 (slechts 1 voorn) deponeer ik de korf voor het laatste anderhalf uur stijf tegen de blaadjes. Dit levert nog een aantal (bonus)vissen op die mijn eindgewicht brengt op 12.490 gram. Omdat Ron exact hetzelfde gewicht in de weegschaal legt – en dat is dan weer heel frappant – geven we mekaar geen duimbreed toe. Beide incasseren we wel een 1-tje, maar schieten daar in wezen weinig mee op. Er zijn nog 5 wedstrijden te gaan…..! Tinus wordt overigens derde met 3,5kg, Jan vierde met 2,4kg en Piet vijfde met 2.3kg om aan te geven hoe de verschillen uit elkaar liggen. Klik hier voor uitslag en tussenstand.


Rottemeren (Zevenhuizen) 14-08-19 / 20C - ZW3 - half bewolkt

Rinus: vandaag weer eens een water opgezocht waar mijn ‘Haagse’ VISpas van pas komt, de Rotte bij het ‘Balkengat’. Bij de vangst van een dikke brasem hier moet je al gauw denken aan gewichten tussen de 2,5-3kg, dus net even forser als die in de Amsteldrecht. Doch mijn ervaring op dit water is dat er ook heel wat bliek(jes) huizen die voor een groot deel van de tijd voor de (nerveuze) aanbeten zorgen. De feeder ‘in het handje’ is dan echt noodzakelijk om met succes aan te tikken. Maar daar tussendoor loopt er ineens zo’n dikke platte op en dat gebeurt mij 7x vandaag, met uiteenlopend aas zoals 2 casters, 5 pinkies, 2 pieren aan de hair of (zoals de laatste) met een boilie. Met daarbij nog ca. 40 bliek(jes) waaronder diverse scheppertjes kom ik naar schatting toch wel aan de 20kg en dat maakt zo’n dag meer dan geslaagd.
Ringvaartplas (Rotterdam) 12-08-19 / 19C - ZW4 - bewolkt/regen

Sebas: afgelopen zaterdag (10 aug.) hadden we een "onderlinge wedstrijd" voor de leden van Groot-Rotterdam afd. Zev-Mkp. Helaas waren er afmeldingen waardoor we met slechts 7 man zouden gaan vissen in de Kotskom. Echter, deze werd bezet door veel karpervissers waardoor wij moesten uitwijken naar de Ringvaartplas, ietsje verderop. Het waaide erg hard, dus vissen met de vaste stok was onmogelijk. Al snel werd er hier en daar wat vis gevangen en Jan was hier een voorbeeld van. Hij ving af en toe een mooie dikke voorn en werd daar uiteindelijk 4e mee. De strijd om plek 2 en 3 was nog spannend tot het laatst. Sander en Adriaan vingen zo nu en dan een dikke vis, maar Adriaan wist net voor tijd nog een hele dikke te vangen waardoor het pleit beslecht werd voor Sander. Zelf werd ik winnaar van de dag, al vrij snel kreeg ik de dikke vissen op mijn stek en ving bijna 13kg. Helaas waren er 3 vissers die eerder moesten afhaken vanwege de storm en "vuil" op hun stek. "Het was op de stekken 6 en 7 niet mogelijk om te vissen, we zaten constant vast aan takjes", aldus John die teleurgesteld het parcours verliet. Al met al een dag met een keiharde wind in een water dat nog wel een herkansing verdient, volgend jaar! De uitslag:

1 S. Lockhorst 12880 gr.

2 A. van Erk   8160 gr.

3 . Dreijer 5040 gr.

4 J. de Zwart 1840 gr.

5 J. Visser       0 gr.

6 J. van Elswijk 0 gr.

7 H. Lammeree 0 gr.

Totaal vangst: 27920 gr.


Gouwekanaal (Gouda) 12-08-19

Rinus: dit weekend niet ver gereden naar mijn visstek, zaterdag vanwege de krachtige wind vooraan bij de sluis gebleven achter de bosjes, vandaag ter hoogte van de ‘wand van Stubbe’ gevist. Op beide dagen was er wat ‘te loeren’, zaterdag kwam ik tot ca. 45 stuks op de teller waarvan 6 platten, 1 snoekbaars en de rest bliek(jes) en enkele voorns. Met de feeder heel kortbij gevist en meest met maden al dan niet met een caster of stukje worm. Vandaag een ander verhaal, in het eerste uur een tiental kleine bliekjes, daarna een uur nauwelijks beet gehad, maar in de laatste 2 uur 12 platten gevangen met voornamelijk 1 of 2 wormen op de haak. Beide dagen ca. 10 kilo, niet ontevreden.


NH-Kanaal (Graftdijk) 12-08-19 

Theo: hierbij het verslag van onze Memorial wedstrijd gisteren gevist  in het N-H kanaal. Toch nog best leuk vis gevangen, nadat ik wat kritisch was een paar weken geleden met mijn stukje over het N-H kanaal. Maar dat er gevist wordt en gevoerd en dat allemaal moet worden genuttigd door de vissen, dat geeft aan wat een druk er op dit water staat! Zoals gezegd zondag 11/8 opnieuw om de Memorial bokaal gevist in het N-H Kanaal door enkele leden. Deze bokaal is vele jaren geleden in het leven geroepen om een aantal leden te eren die aan onze club zijn ontvallen. Lees hier verder mijn verhaal.

Amsteldrecht (Nieuwveen) 07-08-19 / 20C - W4 - bewolkt

Rinus: naarmate het seizoen vordert lopen de vangsten op sommige wateren terug, zo ook op de Amsteldrecht vooraan bij de sluis, het water voor de 12e ouderenwedstrijd van HSW vandaag. De hotspots waar je in het voorjaar soms moeiteloos met 10-12 kilo uit de bus komt leveren nu nauwelijks iets op, vissen tegen de blaadjes aan de overzijde is dus geen ‘zekerheidje’.  Achteraf blijkt zelfs dat brasem op meerdere afstanden gevangen wordt, behalve aan de overzijde. Bovendien staat er ook veel wind schuin tegen waardoor het lastig vissen is en voor sommige de overzijde (heel) ver weg is. Die wind wordt ook nog eens harder zodat zeker de vaste stokkers het moeilijk hebben om een optimale vangst neer te zetten. Al met al vangen we met 9 man 28 kilo, gemiddeld 3kg p.p. is niet goed en niet slecht. Zelf vang ik op stek 9 een 20-tal visjes met de 7m stok en 3 platten, 2 halfwasjes en enkele blieken met de feeder in de zone 5-10m uit de overzijde. Het kost veel geduld en die enkele aanbeten mag je in feite niet missen want zo talrijk zijn ze niet. Bij elkaar 6kg als eindgewicht en voldoende voor de winst. Gert komt met 2 platten en wat klein goed met de feeder op vaste-stok-afstand tot 4,1kg en een 2e plaats. Arie vist met 3,5kg naar een 3e plek en Jan en Herman komen met 3kg op plek 4 en 5. 


Oude Rijn (Hazerswoude-Rijndijk) 05-08-19 / 23C - ZW4 - half bewolkt

Rinus: vandaag bezoek ik de Oude Rijn weer eens aan de Rijndijk nabij de Hoorn en vis op twee lengtes met de feeder, kort op 15m en ver op een kleine 50m en dat is 5m uit de overzijde. Al snel laat de vis weten aanwezig te zijn en met de 3e korf heb ik al een scheppertje. Dit gaat vrijwel de hele middag met enige frequentie door zodat ik uitkom op ca. 35 stuks waarvan 6-7 exemplaren het predicaat ‘platte’ van mij krijgen, de rest bestaat uit bliek(jes), enkele voorns en 2 baarzen. Alleen met (dooie) maden gevist al dan niet met een wormpje. Maïs en/of boilie leverde 2 vissen op. Op beide afstanden is wat te loeren.

Oude Rijn (Zwammerdam) 03-08-19 / 20C - NW3 - bewolkt

Rinus: met 7 koppels wordt het jaarlijkse ‘onderonsje’ van HSW gevist in de Oude Rijn aan de Buitenkerk. Ron en Piet zijn weer vroeg uit de veren om een perfect parcours uit te zetten (dank daarvoor mannen), nu de loting nog die de 14 deelnemers aan elkaar ‘koppelen’ met deze formule: lotnummers 1 en 2 vissen op stek 1, lotnrs 3 en 4 op stek 3 enz. Natuurlijk moet je effe wennen aan je koppelmaat-van-vandaag, maar na enig overleg over wie, waar en hoe vist kan na een uur voorbereiding de strijd om 07.30 uur beginnen. Opvallend veel vaste stokken zijn er uitgepakt in de wetenschap dat... Lees verder op deze pagina.

Gouwekanaal (Gouda) 31-07-19 / 18C - ZW4 - bewolkt/regen

Rinus: op de terugweg van een fietstocht met echtgenote zie ik mijn vriendelijke viscollega Jan Hassing uit Bodegraven aan het kanaal zitten ter hoogte v/h Donk-veld. Op dat moment draait hij een brasem binnen, niet zonder trots meldt hij dat dit nummer 37 is vandaag! Nu weet ik niet of het allemaal vissen van dit formaat zijn, maar het is op zijn minst opmerkelijk, een doordeweekse dag, 5 containerschepen en een aantal zand/grindschepen en de nodige pleziervaart die passeren en allemaal op het smalste deel v/h kanaal! In elk geval een duimpje waard Jan (dank voor de foto). Dit wetende is de koers voor Gert en mij vandaag natuurlijk niet zo moeilijk. Helaas is het weer verandert en een harde wind uit de polder is voor ons een reden om het vooraan achter de wand van Stubbe te zoeken, waarvan wij vernemen dat het daar de laatste dagen niet ’best’ was. Als de eerste de beste korf al een brasem oplevert denk/hoop ik dat het vandaag ook hier wel snor zit. Om een lang verhaal kort te maken, ik eindig op 23 platten (althans vis die ik onder deze categorie schaar) en een 20-tal bliek(jes) en kolblei. Dus ook hier verrassend en opmerkelijk, maar daar staat dit water om bekend. Onder de laatste categorie valt zeker ook het volgende bericht dat ik op de valreep ontvang. De Brasem uit Ter Aar viste afgelopen maandag in de Ringvaart bij Eveleens/Burgerveen. Koos Verlaan wist te winnen met maar liefst 29 kilo terwijl zijn buurman (en concurrent) Joop niet verder kwam dan 2 ons. Op kop werd nog 13kg gevangen en stek 2 kwam nog tot 5kg. De rest moest helaas op een houtje bijten.


Gouwekanaal (Gouda) 27-07-19 / 26C - NW3 - bewolkt

Rinus: de 12e competitiewedstrijd van HSW wordt met 13 deelnemers ‘afgewerkt’ aan het Gouwekanaal halverwege kleine sluisje en Donk-veld. Met een krappe 32 kilo blijkt andermaal dat hier serieus gevist kan worden, ondanks de containerschepen die menig visser een doorn in het oog zijn. Het zijn er vanmorgen vier, tel daar enkele zandschuiten en de nodige pleziervaart bij op en je hebt meer dan voldoende ‘reuring’ in het water. Toch is de vis redelijk snel weer ‘terug’ en wordt er tot het einde toe (een) vis(je) gevangen. Frappant is wel dat, net als in de vorige wedstrijd hier, de meeste vis ligt op de hoge nummers. De steknummers 9-13 zijn ook de eerste vijf in de uitslag die er als volgt uitziet: Ron 4,5kg, Gert 4,2kg, Wil-Jan 4kg, Rob 3,5kg en Piet 2,6kg. Zelf kom ik op stek 4 te zitten en kom niet verder dan 1,5kg en een 9e plaats dankzij een paar uit de kluiten gewassen baarzen. Ron nestelt zich steviger aan kop met 40 punten, gevolgd door Rinus met 65pt en Gerard met 80pt. Nog een opmerkelijk detail, in de visserij is de term ‘je moet de vis zoeken’ niet ongebruikelijk, maar deelnemer Wil-Jan neemt dat vandaag wel heel letterlijk op. Na de zoveelste vastloper met korf (het blijft een grillig overkantje hier) en verlies van duur dynemalijn, besluit WJ de korf dan maar op deze manier ‘zwemmend’ los te maken. Daar aangekomen blijkt dit een fluitje van een cent te zijn! 


NH Kanaal (Spijkerboor) 27-07-19 

Rinus: voor de 11e ouderenwedstrijd van HSW gaan we met een afgeslankt gezelschap van 9 deelnemers naar Spijkerboor, ons vaste parcours daar. Gezamenlijk vangen we 27 kilo, dat is nog altijd 3kg gemiddeld p.p. maar natuurlijk niet de gewichten die we van dit water verwachten. Het wordt ontzettend ‘heet’ en besluiten een uur korter te vissen. Als dan de weegploeg langs komt blijkt Arie op stek 2 met 5,9kg de winst te pakken, Rob op stek 4 met 5,1kg 2e wordt en Martin op kop met 3,9kg 3e wordt. Zelf kom ik op stek 7 aan 1,9kg en een plaats in de achterhoede. Gerard komt weer aan kop met 48 punten gevolgd door mij met 50 en Herman met 56 pt.


Markervaart (Marken Binnen) 27-07-19

Sebas: vorige week zaterdag was het voor Hsv Gr R’dam afd Zev-Mkp zover: De wedstrijd in de Markervaart. Door velen wordt deze wedstrijd gezien als "de mooiste" van het jaar. Dit door de eventuele vangsten en de locatie. We waren met 7 man. John was er al om 5:15u om uit te zetten, zodat onze wedstrijd plaats kon vinden. Dank daarvoor, want wij waren er rond 6:30u. Adriaan en Sander lootten op de kop- en staartnummers. Hun concurrenten, John en ik (Sebastiaan) zaten daar direct naast. Zelf ving ik de vis met de stok en de feeder en kon de beet er goed inhouden. Onmogelijk was het om de anderen te zien, vanwege het mooie riet. Na de wedstrijd bleek dat iedereen goed had gevangen, gemiddeld zaten we op ruim 12kg per persoon. Sebastiaan bleef John nipt voor en ving 18.860gr. John ving 18kg. Sander wist met geleende spullen van Adriaan en John (zijn busje met visspullen stond nog in Oostenrijk, wegens motorpech) knap 13.460gr te vangen. Klik hier voor uitslag en tussenstand.

Amsteldrecht (Nieuwveen) 17-07-19 / 23C - NO3 - half bewolkt

Rinus: vandaag weer eens naar de Amsteldrecht en gevist op het z.g. ‘breje stuk’. Eén feeder op ruim 50m dat is ca. 7-8m uit de overzijde, hier blijkt de bodem erg vuil te zijn dus gekozen voor de methodefeeder met op de hair boilie, maïs en/of een stuk worm en laten liggen deze setting. Met de tweede feeder maak ik een voerplekje net over de midden en vis hier voornamelijk met een made, caster of worm(pje). Na een zeer moeizaam begin eindig ik met 15 platten, een aantal v/h hier bekende formaat, keurig verdeeld over de stekken 7 op ‘ver’ en 8 ‘kort’. Tussendoor nog een handvol bliek(jes), wat voorn en een enkele baars.

Gouwekanaal

Afgelopen maandag midden op de dag een paar uur naar het Gouwekanaal waar de plezierjachten weer af en aan varen, een 3-tal containerboten passeren en zandschuiten voor de nodige reuring zorgen. De vis, al eerder gezegd, stoort zich hier kennelijk niet aan op dit gedeelte vooraan bij de sluis. Nu is het zo dat de top niet iedere 5 minuten krom staat, maar lang hoef ik eigenlijk nooit op een beet te wachten. Kom vanmiddag aan ca. 25 vissen, waarvan een tiental platten, 2 karpertjes binnen 5 minuten en de rest blieken. Maden zijn wederom het beste aas, op laatst nog enkele exemplaren met de worm gevangen.


Heimanswetering (Woubrugge) 13-07-19 / 20C - NW3 - bewolkt

Bert: zondag 14-07-2019 vaste stok nr 4 van HSV Alphen gevist in de Heijmanswetering aan de westkant tegenover de oude beton fabriek. De 11 deelnemers gingen er maar eens goed voor zitten want het AD gaf een 10 voor het vissen. Ik weet eerlijk gezegd niet waarop men dat baseert. Wat ik wel weet is dat het slechts sporadisch uitkomt. Ook vandaag was dat het geval hoewel een ieder een visje wist te vangen bleef het totaal gewicht ruim achter bij de vorige edities. Met zijn elven werd er 27.5 kg vis ter weging aangeboden, niet echt slecht te noemen maar zeker niet super. Bij sommigen van ons leek het een ochtendje grondelen te worden deze vis was hier en daar vervelend aanwezig. Peter vd W vissend op het laatste nummer had daar het minste last van met o.a een dikke platte wist hij 5400 gr te vangen wat hem de dag winst opleverde Ben de G werd met 4250 gr goede tweede en Arie Z op kop werd met 4200 gr derde allen proficiat. Klik hier voor uitslag en tussenstand.


Heimanswetering (Woubrugge) 13-07-19 / 20C - NW3 - bewolkt

Rinus: vandaag voor de 11e competitiewedstrijd van HSW naar de Heimanswetering waar ik vissend op stek 4 dezelfde ‘opstelling’ hanteer als vorige week hier, d.w.z. de feeder ‘kort’ op 20m en ‘ver’ op 45m, alsmede een 5m stokje voor onder het kantje. Dit laatste zet op een 15-tal visjes na geen zoden aan de dijk in tegenstelling tot vorige week. Wat de feeder betreft ligt de nadruk nu met name op ‘ver’ ofschoon op 20m in het laatste uur ook wat te loeren valt. Na 3 korven voeren en 2 korven vissen schakel ik al over op een klein korfje, de beten komen zeikerig door en op gevaar af dat ze van lieverlee wegvallen hou ik het bij kleine beetjes voer brengen. Met naar schatting een 35-40 vissen incl. die onder de kant kom ik aan 6,2kg en dat is vanmorgen ruim voldoende voor de winst. Made+caster, 2 maden of 2 kleine (stukjes) worm op de haak deden ’t het beste. Op de staart vist Peter met de vaste stok een keurige 3,3kg bij elkaar en incasseert daarvoor een 2-tje. Martin halverwege het parcours doet eveneens zijn best met de stok maar komt met 3,2kg een ons tekort, dus 3 punten. Vier en vijf worden Ron en Tinus met resp. 3,1 en 2,2kg. 


Leidsche Vaart (Langeraar) 10-07-19 / 16C - Z3 - bewolkt

Rinus: vandaag staat de Leidsche Vaart op het programma v/d HSW ouderencompetitie, een verhaal op zich! Menige club heeft dit water al gebombardeerd tot ‘risicowater’ omdat de vangsten – met name in de zomer – abominabel slecht zijn. Zonde van zo’n prachtig water en dito vlonders die doordat er zo weinig gevist wordt soms geheel verborgen liggen tussen het groen. Niettemin besluiten we deze 10e wedstrijd hier te vissen op gevaar af geconfronteerd te worden met een serie ‘nullen’. Dit laatste valt gelukkig erg mee, alle 11 deelnemers hebben vis tot wel een gezamenlijke 22,3 kilo toe, de vrees voor een zeperd blijkt dus ongegrond. Nu is dit gewicht niet wereldschokkend, zeker gezien de 8,5kg van winnaar ArieB. Frappant is wel dat hij op het smalste stukje van de vaart vist (weliswaar op staart), voor de pauze slechts 1 voorn heeft maar erna toeslaat met een aantal dikke platten en een mooie zeelt. Proficiat Arie! Verder moet je in feite minimaal één platte hebben ‘om er bij te horen’, hetgeen 5 andere deelnemers voor elkaar krijgen. Rob J o.a. vangt zo’n exemplaar en legt met nog wat voorn 2,9kg op de schaal en wordt keurig 2e. Herman komt met 2 platten aan 2,4kg goed voor 3pt. Jan, Leo en Dick worden 4, 5 en 6 met resp. 2, 1,8 en 1,7kg. Zelf kom ik op stek 6 niet verder dan een tiental voorn(tje)s, 0,6kg en een plaats in de achterhoede. 


Amsteldrecht (Nieuwveen) 10-07-19 

Bert: zondag 07-07-2019 vrije hengel comp nr 4 van HSV Alphen gevist met 9 deelnemers in het Amstel-Drecht kanaal, nabij de paprika boer werd er onder redelijke omstandigheden ook nog aardig wat vis gevangen. De totaalvangst van de 9 man kwam uit op 39440 gr goed voor een gemiddelde van ruim 4 kg per deelnemer. Henk werd met ruim 8 kg eerste op de voet gevolgd door broer Gerard met ruim 7 kg, beide wisten hun vis aan de feeder te vangen. Persoonlijk kwam ik aan ruim 6 kg waarvan ongeveer de helft gevangen aan de feeder zowel aan de overkant als in de midden en de rest moest van de vaste stok komen, met drie deeltjes kon ik met enige regelmaat kleine vis vangen. Vorige week hebben we ook nog een paar uur gevist met de vaste stok ook in de Amstel-Drecht maar dan op het brede stuk. Na ruim twee uur vissen hebben we de boel gestaakt omdat er niet meer op een prettige manier bleek te vissen met de krachtige tegenwind. Deze proberen we aan het eind van de comp nog in te halen. 


Nederrijn (Oosterbeek) 10-07-19 

JanV: zondag de 6e wedstrijd gevist in de (stromende) NederRijn op de strekdam in Oosterbeek. Met 15 deelnemers toch  weer een leuke vismorgen gehad al ging het in het begin niet vanzelf, bij mij zat het venijn in de staart zoals ze zeggen. Kantnummer 12 uit de zak betekent dat er een aardig eindje gelopen moest worden maar wel stroomopwaarts. Zodra de fluit gegaan was vissen, met een korf van 40 gr. was het goed te doen op 32 meter. 4 grote korven gevoerd, onderlijn 0,12 haak 14 en twee maden en daar zou het mee moeten gebeuren. Piertjes geknipt en later dat ook nog mee gevist maar vreemd aan de pier was geen vis te vangen. Het kwam dus heel moeilijk op gang met een paar visjes terwijl mijn buurman toch al een redelijk visje had. Geprobeerd met kleinere haakjes, andere aassoorten in diverse combinaties. Uiteindelijk bleek na 2,5 uur dat de caster de sleutel tot succes was.  Nog wat extra casters door het voer en de laatste 3 kwartier was elke inzet raak met halfwas brasem. Deze inhaalrace was goed voor 7850 gr. en mijn eerste 1. De nr. 2 had 6550gr. nr3 - 6100 gr. nr4 - 4610 gr en nr5 - 2810 gr. Er staan nu 2 man met 8 punten bovenaan, gevolgd door nr 3 met 10 punten, nr.4 heeft 19 punten en nr 5 heeft 21 punten. Met nog 4 wedstrijden te gaan is alles open.


Vlaardingsevaart (Vlaardingen) 10-07-19 

Erik: de afgelopen weken ben ik enkele keren in de Vlaardingse Vaart geweest. Vorige week zaterdag voor de 7e competitiewedstrijd van HSV Moordrecht met het warme weer, wat een teleurstelling werd omdat het erg druk op het water was en ik na ruim een uur een flinke groep kinderen aan de overkant kreeg die met bootjes gingen varen en mijn feederstek hierdoor grotendeels onvisbaar werd. Met 2.680gr kwam ik uit in de middenmoot, 6e plaats. Ron viste zich knap naar een 1e plaats met de vaste hengel. Overall verslagje: na regen en storm komt zonneschijn (en hitte) en dit was voor deze wedstrijd van toepassing! Op zich niet heel erg natuurlijk, maar we zaten deels tegenover een jachthaven en daar werd het al vroeg aardig druk met bootjes e.d., zodat dit wel lastig was. Toch werd er aardig gevangen met een mooie eerste plaats voor Ron, die halverwege het parcours met de vaste hengel tot bijna 6 kg, kwam en ook nog de grootste brasem tot nu toe kon noteren met 54 cm. Koos zat er een kilo achter (zat op nr. 1) en Kees v.d. Heuvel werd 3e met 3.560 gr.

De eerste 3 per korps:

A-korps:

 1. Koos van Herk 4.860 gr.
 2. Kees v.d. Heuvel 3.560 gr.
 3. Peter Kuster 3.300 gr.

B-korps:

 1. Ron Hofland 5.960 gr.
 2. René van Veen 2.760 gr.
 3. Dennis Holthuysen en Marco Heemelaar 1.640 gr.

Afgelopen zondag heb ik nog meegedaan aan de 3e Ecocup wedstrijd (volle bak met dik 60 man) van Wout van Leeuwen, wat een deceptie werd met hele slechte vangsten. Ik zat op nr. 45 (einde c vak), wat in feite een prima plek is (voor de kenners: in de bocht op het bredere stuk, voorbij het Eikje). Met de feeder heb ik het op 2 afstanden geprobeerd en geen beet gehad! Met de vaste hengel een 5 tal kleine visjes en een mooie giebel, goed voor 885 gr en zelfs hiermee nog een staartprijsje. In mijn vak had de winnaar 4 kg (veel te weinig natuurlijk) en in het laatste vak zat de overall winnaar met 7 kg. Maar hopen dat dit een uitzondering was, want de eerdere berichten waren juist best positief.

Heimanswetering (Woubrugge) 08-07-19 / 16C - NW4 - bewolkt

Rinus: zaterdag j.l. naar de Heimanswetering waar ik behalve de feeder (‘kort’ en op 45m) ook een 5m stokje klaar zet, het kan hier onder het kantje best verrassend zijn! Er staat een heel licht trekje naar links en de talrijke jachtjes zorgen voor reuring op het water. De vis trekt zich daar overigens niets van aan, er is om het zo te zeggen best wat te loeren op alle 3 de afstanden. Al deze stekken leveren zelfs één of meerdere platten op. Daarnaast ook redelijk wat bliek, wat voorn en baars en een enkele winde.  Alleen als er een plezierbootje van 80 meter passeert (wellicht voor de één of andere rijke sjeik) moet er een ‘balletje bij’ om de beet weer terug te krijgen. Met naar schatting 8-9 kilo ben ik dik tevreden.


Rotte (Zevenhuizen) 08-07-19

Sebas: het was afgelopen zaterdag voor de mannen van Gr. R’dam afd Zev-Mkp een moeizame dag aan de Rotte dat overigens wel een prachtig water blijft. Zelf ving ik vrij snel een halfslagje en na een uur mijn eerste platte van ruim één kilo. Daarna heb ik weinig beet meer kunnen krijgen, maar gelukkig (voor mij) kwam daar vlak voor tijd nog een platte bij, genoeg voor 3,8kg en een derde plaats. Jaap deed het een stuk beter en was vandaag de absolute winnaar. 11,3kg op de weegschaal is erg knap, ondanks dat hij een echte Rotte-kenner is. Ook Jelle had met 6kg goed gevangen, verrassend genoeg met de vaste stok, hetgeen resulteerde in een mooie tweede plek. De nummers 4 en 5, respectievelijk John en Adriaan, hadden ook meer dan 3 kilo gevangen. Het zat dus redelijk dicht bij elkaar. 


Amsteldrecht (Nieuwveen) 08-07-19 

Dick: hier de uitslag van de Wincle Picker wedstrijd van HSV de Brasem uit Ter Aar die gevist werd in de Amsteldrecht op 3 juli 2019 bij de paprika teler. Er is redelijk goed gevangen al gebeurde dat pas in de laatste 2 uur. Koos werd 1e met 7 kilo en 210 gram gevolgd door Joop de koploper met 5 kilo en 810 gram. Allebei gefeliciteerd mannen met deze uitslag.


Nederrijn (Oosterbeek) 04-07-19 / 23C - N3 - half bewolkt

JanV: zondag weer een wedstrijd gehad in de competitie in Oosterbeek, gevist werd er in een kom aan het begin van het invaarkanaal naar de sluizen van Driel. Nadat de Rijn de hele week heel hard gestroomd had was iedereen er van overtuigt dat er zwaar gevist moest worden. Bij aankomst aan het water bleek dat het water bijna stil stond, vissen met een korf van 25 gram was heel goed mogelijk. Natuurlijk werd er gelijk gezegd het zal wel weer een morgen zijn waarop je echt moet turen om een visje te vangen, maar hoe anders kan het zijn. Het duurde weliswaar lang voordat er bij iedereen een aanbeet te zien was, maar uiteindelijk had de winnaar na 3,5 uur vissen toch 13.350 gram vis. Bijna allemaal brasem gevangen aan een worm met een caster of made op de punt en geknipte wormen door het voer. De nr. 2 zat met 5770gr toch een stuk lager, nr. 3 had 5320gr en zelf was ik 4e met 5060gr nr 5 had nog 4470gr. De nrs 3 en 4 hadden na 3 uur vissen beide nog maar 2 stuks, maar in het laatste uur kregen zij uit het niets de brasem erop en wisten dat goed uit te buiten.


Heimanswetering (Woubrugge) 03-07-19 / 21C - NW3 - half bewolkt

Dick: een paar dagen in het ziekenhuis gelegen vandaar deze uitslagen wat later. Afgelopen maandag  visten de 55+ ers van HSV de Brasem de 11e wedstrijd in de Heijmanswetering waar de vangst niet optimaal was. Siem Pieterse werd 1e met 3 kilo en 430 gram, gefeliciteerd Siem. Joop de koploper moest het doen met 540 gram maar blijft nog wel 10 punten voor op de nr. 2. Maar we zeggen ‘volgende keer beter’.

Amstel (Nes)

De zaterdag daarvoor werd met de vrije hengel de 5e competitiewedstrijd gevist in de Amstel voorbij de Zwarte Kat en hier was de vangst heel goed. Sjaak Egberts werd 1e met 24 kilo en 900 gram, gefeliciteerd Sjaak. De nummers 2 en 3 hadden ook meer dan 20 kilo, die hebben dus knap moeten zweten want het was ook nog warm. Sjaak blijft met 35 kilo en 19 punten aan de leiding, net 1 puntje voor Koos die dus nog effe aan de bak moet! Klik hier voor uitslag en tussenstand.


NH Kanaal (Spijkerboor) 03-07-19 

Theo: afgelopen zondag moesten de mannen van H.S.V. de Vrije Visser uit Noordwijk weer aan de bak voor hun 5e competitie wedstrijd, opnieuw in het N-H Kanaal waar de vangsten niet meer zijn zoals bij aanvang v/h seizoen. Van tevoren overleg gevoerd en besloten vanwege het zeer warme weer om een uur eerder te beginnen. Dus héél vroeg van huis maar gelukkig was het zondag ietsje minder qua ‘hitte’. Er was een mooi stukkie uitgezet richting Purmerend, wind in de rug en veel activiteit in het water van aanwezige vis – maar dat zegt niks tegenwoordig!? – en we visten van 05.45 - 10.45 uur. Ik besloot met de feeder naar de overkant te gaan en een plek op 13 meter voor de picker te maken. De meeste deelnemers kregen al gauw beet aan de overkant maar wel van kleine vis! In het midden van de baan op nr 8 had ik links Cor en rechts Dirk de tovenaar van Rijn naast me, dat werd dus lastig. Na uur vissen ving ik 2 dikke platten aan de overkant binnen 7 minuten. Daarna ging de wind totaal om en was het met kracht 5-6 moeilijk om nog nauwkeurig te vissen, bovendien viel bij de meeste de beet weg. Op nr 1 zat stokker 1e klas Johan die met die vele wind zijn stok brak en verder moest met de picker op korte afstand. Dat pakte nog goed uit want hij ving wel vis en bij vele feederaars werd er niks gevangen kort. Hij eindigde vandaag op 11.200 gram en was één van de uitschieters. Maar de echte uitschieter vandaag was feederkanon Ben van de Ark op nr 2, hij werd overtuigend winnaar met 17.550 gram. Van harte! Zelf werd ik 3e met 5.400 gram, dus daar zat een gapend gat tussen! Alleen Cees kwam op plek 11 nog boven de 5 kilo, de rest moest het met (veel) minder doen. Hopelijk volgende keer beter, het komt goed. De uitslag:

1 BEN VAN DE ARK 17.550 GRAM 

2 JOHAN PUPER (KOP ) 11.200 GRAM 

3 THEO MEEUWENOORD 5.400 GRAM 

4 CEES VAN RHIJN  5.100 GRAM 

5 RON PUPER 4.900 GRAM 

6 PHIL MULDER 4.850 GRAM 

7 COR HOFSTEDE 4.275 GRAM 

8 DIRK VAN RIJN 4.250 GRAM 

9 GERT-JAN VERKERK (STAART ) 3.100 GRAM 

10 VRIES STOMPHORST 2.750 GRAM 

11 KOOS VAN DE ARK  0.400 GRAM 

12 ARIE SCHOUTEN 0.350 GRAM .

13 TON KOOPMAN  0 GRAM . 


Amsteldrecht (Nieuwveen) 29-06-19 / 28C - NO2 - zonnig

Rinus: de 10e competitiewedstrijd van HSW staat eveneens gepland op hetzelfde parcours v/d Amsteldrecht als afgelopen woensdag, dus kunnen we 3 dagen later eventuele verschillen registreren!? Qua vangstgewicht zit er met 51,7kg vandaag slechts 1kg verschil in, maar vissen nu wel met 5 man meer. Qua weertype zit er zeker verschil in, vandaag 7-8 graden hoger, NO wind, zeer zonnig en het water zo glad als een spiegel. Het zijn allemaal maar bespiegelingen, feit is in elk geval dat iedereen vis kan laten noteren en dat er gevangen werd zowel met de stok als feeder. Voor mij kwam steknr 11 uit de zak op het iets smallere gedeelte tegenover de bosjes. Hier pas ik dezelfde tactiek toe als afgelopen woensdag, dus één feeder op 20m en ééntje ca. 3m uit de bosjes waar nauwelijks lelies staan maar de bodem wel schoon is. Aanvankelijk weinig actie zowel ver als dichtbij, maar ‘mijn vis’ vang ik in de laatste 2 uren keurig verdeeld op beide stekken. In feite met alle soorten aas en opmerkelijk genoeg de laatste vissen op 20m weer met 4-5 pinkies al dan niet met een piepklein stukje worm ertussen. Bij elkaar 8,2kg en dat is voldoende voor de 2e overwinning hier binnen een week en een verschuiving naar plek 2 in het klassement. Op stek 14 vist Ron met 7,6kg naar een 2-tje en behoud de leiding, Piet komt op staartnr 15 tot 6,2kg en incasseert 3 punten, beide met de feeder. Wil-Jan en Rob worden met 5,3 en 4,4kg respectievelijk 4e en 5e, zij vissen naast enkele platten hun gewicht bij elkaar met de stok en kleine(re) vis. 


Amsteldrecht (Nieuwveen) 26-06-19 / 21C - NW3 - bewolkt

Rinus: voor de 9e ouderenwedstrijd van HSW staat de Amsteldrecht op het programma, we gaan zien wat voor de invloed de afgelopen ‘hete’ dagen op de vis heeft. Gezien de gezamenlijke vangst van 52,9kg kennelijk weinig, het gemiddelde p.p. van de 10 deelnemers is zo slecht nog niet. Toch is de start minder als anders, wellicht veroorzaakt doordat vriend(in) platte misschien wat uitgeblust is na de paai? Anderzijds zal de warmte ook ten nadele hebben gewerkt. In de pauze komen zoals gebruikelijk de resultaten ter sprake en het hoogste aantal platten tot nu toe blijkt 3 te zijn. Verder wordt er hier en daar behoorlijk met de vaste stok gevangen, helaas is de brasem op deze afstand tot 13m vanmorgen niet aanwezig, één of meerdere exemplaren heb je toch nodig om aan ‘gewicht’ te komen! Zelf loot ik mijn 2e kopplaats in deze competitie, kantnummer 10 blijft over in de zak. Deze stek blijkt prima om met de stok aan de gang te gaan, toch laat ik hem in de foedraal bang dat de wind die schuin tegen staat harder wordt. In plaats daarvan zet ik een licht feedertje in op 20m en één op 3m uit de overzijde waar de waterlelies dun bezaaid zijn. Met de pauze sta ik op 3 platten en daarna komen er nog 8 bij. Met wat kleine(re) blieken kom ik aan 15,2kg en dat is ruim voldoende voor de winst. Op beide stekken vang ik ongeveer evenveel, op 20m verrassend genoeg met 4 of 5 pinkies i.p.v. de hier karakteristieke pier, maïs of boilie. Good old Herman heeft het vandaag ook naar zijn zin, halverwege het parcours haalt hij op één van de vele hotspots 11,4kg van de overkant en scoort 2 punten. Dick neemt de 3 punten voor zijn rekening met 7,6kg. Gerard vangt 4,1kg dat is goed voor 4pt en blijft daarmee met 1 puntje (nog) net aan de leiding. Gert haalt de 5 punten binnen met 3,6kg. 


Amsteldrecht (Nieuwveen) 26-06-19

Dick: de 55 plussers van HSV de Brasem visten maandag 24 juni in de Amstel-Drecht net voorbij de paprika teler. Het was ook daar niet echt een succes. Kees Verkerk ving 3 kilo en 270 gram en ging er met de winst vandoor, gefeliciteerd Kees. Joop Lindhout blijft aan de leiding met 31 punten. Wat de vangst betreft volgende keer beter zullen we maar zeggen. Klik hier voor uitslag en tussenstand.

Oude Rijn (Nieuwerbrug) 24-06-19 / 30C - ZO3 - zonnig

Sebas: 22 juni j.l. visten wij van Gr. R’dam afd Zev-Mkp de 7e wedstrijd in de Oude Rijn bij Nieuwerbrug. Het was heerlijk weer, dus er zouden vandaag veel fietsers passeren, oppassen dus! Na 30min had ik al 3 brasems, helaas was het daarna over. Mijn buurman Jan ving ze daarna en ook nog een mooie zeelt. Zeelten werden ook gevangen door John en winnaar Sander. Sander zat bijna op staart, zijn buurman viste nauwelijks naar de overkant. Dat geluk had hij wel, maar Sander maakte het wel waar, met ruim 16kg werd hij de overduidelijke winnaar van deze zevende wedstrijd. Proficiat! Jan werd goede tweede met 8,7kg. 

Ringvaart (de Liede) 25-06-19 / 31C - O2 - zonnig

Bert: zondag 23-06-2019 vrije hengel comp nr 3 van HSV Alphen met 10 deelnemers naar de Ringvaart evenals 2 weken geleden was de reis weer naar de Liede. Bij de vaste stok wedstrijd op deze plaats werd er bijzonder goed gevangen. We weten allemaal dat dit geen garantie is bij een volgende wedstrijd, waarbij de omstandigheden bijna altijd anders zijn. Maar ook vandaag met zomerse temperaturen en een briesje uit Oostelijke richting was het prettig verblijven aan de waterkant. De eerste 2 uur was er aardig vis te vangen maar nadat de stroming wegviel werd het mondjesmaat met de vangst. Op een paar plaatsen viel er nog met enige regelmaat een visje te verschalken terwijl de anderen naar een niet zinkende dobber of een niet bewegende feedertop moesten kijken. Gerard vissend met de feeder op de voorlaatste plaats wist met enige regelmaat vis te landen wat hem met ruim 11 kg de dag-winst op leverde. De totaalvangst kwam uit op 48840 gram zodat het gemiddelde zeker niet slecht is te noemen. Wat ik wel slecht wil noemen is de hoeveelheid rommel ter plekke aan de waterkant, ook 2 weken geleden was dit al zo. Toen heb ik een behoorlijke hoeveelheid rommel opgeraapt zodat het weer toonbaar was maar vandaag leek het daar geheel niet meer op. Hoe het daar komt daar wil ik niet over oordelen maar een oproep aan alle vissers die dit ook constateren wil ik wel vragen om als zij uitgevist zijn even om zich heen te kijken en de moeite nemen om het aanwezige vuil mee te nemen en het thuis in de vuilnisbak te deponeren. Het geeft mij altijd een positief gevoel als ik weer een schone waterkant verlaat en zeker als ik het bij een volgend bezoek ook weer schoon aantreft. 


Boonervliet (Maasland) 24-06-19

Erik: zaterdag 15 juni hebben we de 6de competitie wedstrijd gevist in de Boonervliet bij Maasland-Maassluis, wat de 2de keer was dat we daar visten en de SVBD ons prima heeft gefaciliteerd. Het had in de nacht al behoorlijk veel geregend en aangezien het een afwateringskanaal is bij veel regen, was er een kans dat het zou gaan stromen. Bij het uitzetten stond het water nog stil, maar bij het opbouwen van de visspullen begon hij flink te stromen. Met de vaste hengel was er moeilijk te vissen en door de stroomdruk was het ook niet te doen om al te ver te gooien. Er werd in ieder geval vis gevangen, bij de één wat meer dan bij de ander en er werden zelfs een paar palingen gevangen, die uiteraard niet telden en meteen werden terug gezet. Winnaar van vandaag was Erik die met de feeder op vrij korte afstand behoorlijk veel brasems wist te vangen en door de 20 kg grens heen ging, t.w. 21.800 gr. Er geldt een regel dat er maximaal 20 kg. p/leefnet mag, zodat we het gewicht hebben afgetopt op 20 kg. Ook over het formaat en gebruik van leefnet zijn regels, in bepaalde wateren, zoals deze. Verder waren er nog een aantal acceptabele gewichten met een mooie 2de plek voor Kees v.d. Heuvel met 8.040 gr en Willem de Zwart die 3de werd met 6.520 gr. Gelukkig werd het in de loop v.d. morgen droog en hebben we droog in kunnen pakken.

A korps

 1. Erik Faas 20 kg
 2. Kees v.d. Heuvel 8.040 gr.
 3. Peter Kuster 5.720 gr.

B korps

 1. Willem de Zwart 6.520 gr.
 2. Ron Hofland 4.300 gr.
 3. René van Veen 840 gr.


Ringvaart (Beinsdorp) 22-06-19 / 22C - NO2 - zonnig

Rinus: de 9e competitiewedstrijd van HSW staat gepland voor de Leidsche Vaart, helaas een water dat naarmate het seizoen zich ontwikkeld steeds negatiever in de peilingen ligt, vanuit de groep krijg ik ook soortgelijke reacties. Gelukkig hebben we dan een alternatief achter de hand in de vorm van de Ringvaart bij Beinsdorp, een nieuw traject voor de meeste deelnemers dat er ‘keurig en eerlijk’ bij ligt en waarvoor de vergunning binnen is. Als commissie gooien we er vooraf een aantal extra km’s tegenaan voor 2 proefsessies, die tot volle tevredenheid verlopen. Op die 2 dagen veel regen gehad, veel bewolking, wind ZW 4, een behoorlijke stroming en veel activiteit van de vis zowel ‘beneden’ als aan het oppervlak. Vandaag ligt het parcours er ‘gladjes’ bij, nauwelijks wind (uit NO) en geen stroming, veel zon, daardoor kraakhelder water en geen ‘kringen’ aan het oppervlak, kortom je voelt de bui al hangen! Als ook nog eens blijkt dat de vis die er gevangen wordt voornamelijk op het rechter deel v/h parcours plaats vindt is de ‘malaise’ compleet en een lichte frustratie van sommige deelnemers voor te stellen. Ook ik had het graag anders gezien! Is er dan helemaal niets gevangen, jawel met 13 deelnemers komen we aan 6,6kg waarvan 4,3kg door de eerste 3 in de uitslag wordt ‘opgeslokt’. Toevallig zijn dit ook de eerste 3 v/h klassement zodat daar bovenin nauwelijks iets verandert. Gerard begint op staartnr 13 met een kickstart, heeft in no time 1,8kg aan voorns in het net liggen, raakt daarna volledig alle beet kwijt, maar wordt er wel eerste mee, proficiat! Zelf zit ik op stek 11, vang met moeite 3 voorns met de stok en krijg vervolgens een aantal voorns aan de praat met de feeder op 3/4. Dit levert me ca. 20 stuks op verspreid over de eerste 2 uren, maar moet helaas daarna ook in de malaise delen. Het levert wel 1,4kg en 2 punten op. Naast mij op stek 10 heeft Ron een soortgelijke ervaring en komt met 1,1kg aan 3 punten. Piet vangt op stek 8 ca. 10-12 baarzen met de stok op 11m en wordt met 0,7kg 4e. Peter ‘stokt’ op stek 12 met enkele voorns naar 0,6kg en 5 punten. Meer kan ik er niet van maken, het is helaas niet anders. Laat het maar snel gaan waaien en regenen! 


Amsteldrecht (Nieuwveen) 22-06-19 

Dick: vandaag visten we met HSV de Brasem de 8 uurs wedstrijd met schitterend weer op het brede stuk in de Amstel-Drecht. In de midden, het breedste gedeelte, werd het slechtste gevangen. Toch nog een uitschieter met ruim 24 kilo in de persoon van Leo Caspers, proficiat met je 1e plek Leo. Hieronder geef ik de uitslag van de beste 10:   
nr. 1  Leo Caspers       24.801 gr.
nr. 2  Kees van Dam    17.000 gr.
nr. 3   Koos Verlaan       9.310 gr.
nr. 4  Erik Weijgertse     8.700 gr.
nr. 5  Jan v. Eijk            8.530 gr.
nr. 6  Sjaak Egberts       6.700 gr.
nr. 7  Joop Lindhout       6.680 gr.
nr. 8  Siem Pieterse       6.330 gr.
nr. 9  Dick Verhage        4.400 gr.
nr. 10  Joop Jonkers       3.780 gr.


Amsteldrecht (Nieuwveen) 20-06-19 / 21C - W4 - half bewolkt

Dick: maandag 17/6 visten de plussers van HSV de Brasem uit Terr Aar in de Amstel-Drecht tegenover Huis ter Lucht met een slecht resultaat. Koos Verlaan werd 1e met 2 kilo en 50 gram, gefeliciteerd Koos. Toch weer een stukje dichter naar de top gekropen, al zal het niet meevallen om Joop van plek 1 te vissen, want ie staat op 24 punten en dat scheelt toch nog altijd 19 punten. Maar je weet maar nooit. 


Petteplas (Waddinxveen) 17-06-19 / 23C - W2 - half bewolkt

Rinus: door omstandigheden vandaag wat vrije tijd ingeleverd waardoor er slechts in de middag enkele uurtjes over blijven om te vissen. Wat is er dan simpeler om de fiets te pakken en met een feedertje, blikje maïs en doosje boilies (gemixed) naar de Petteplas te rijden hopende op een paar échte’ platten. Door wat minder aansprekende resultaten vorige week in zowel Ringvaart als Leidsche Vaart heb ik deze jongens/meiden ‘gemist’. Maar kennelijk heeft de paaitijd ook hier nog niet voor optimaal beetgedrag gezorgd want het aantal echte aanbeten (gesabbel niet meegerekend) is te tellen op de vingers van één hand. Twee keer vliegt de hengel van de steun zonder resultaat, dan blijven er drie mooie aanbeten over die resulteren in 3 platten, bij elkaar toch gauw 7 kilo. Niet geheel toevallig (?) alle drie op een oranje boilie.


Gouwekanaal (Gouda) 12-06-19 / 13C - NW3 - bewolkt/regen

Rinus: voor de 8e ouderenwedstrijd van HSW verkiezen we om vooraan op het meer bredere stuk te vissen, de midweekse intensiteit v/d beroepsscheepvaart had het vissen vandaag ‘achteraan’ op zeker een hééél stuk onplezieriger gemaakt! Met 10 deelnemers en een gezamenlijke 42 kilo vis kunnen we nu spreken van een gemiddeld meer dan redelijke vangst. En dat ondanks de niet aflatende stroom van plensbuien die over ons heen komen, zelfs voor de koffiepauze is nauwelijks een droog momentje te vinden. Voor mezelf komt stek 7 uit de ‘emmer’ en zoals gebruikelijk hier zet ik in op feederafstanden van 15 en 25m. Voor onder het kantje leg ik nog een 4m stokje klaar, het wil hier wel eens lukken met een verdwaalde platte of enkele kapitale baarzen maar vandaag niet, slechts enkele donderpadjes. Met de feeder blijft het het eerste uur ook akelig stil, maar stilaan komt er wat te loeren en komen er aanbeten die of nauwelijks zichtbaar zijn of de top behoorlijk krommen, zowel ‘kort’ als op 25m. Met een aantal dikke platten, wat halfwasjes en een klusje blieken kom ik aan 9,3kg en dat is vandaag goed voor 2 punten. Mijn favoriete aas vandaag: stukje worm+made. Op stek 2 meent Gert daar nog net overheen te moeten gaan met 9,7kg zodat hij de volle winst opstrijkt, proficiat man! Good-old Herman haalt op de kopstek een 3-tje binnen met 6,4kg, terwijl JanvD met 5,1kg en Rob met 3,6kg de eerste vijf in de uitslag completeren. Klik hier voor uitslag en tussenstand.


Amsteldrecht (Nieuwveen) 12-06-19 

Dick: afgelopen zaterdag is er vanwege de storm niet door de mannen van HSV de Brasem gevist maar vandaag (12/6) ondanks de regen wel. Zij visten in de Amsteldrecht tegenover de paprikateler en de vangst daar is weleens beter geweest. Niettemin kwam er een winnaar te voorschijn in de persoon van Koos Verlaan, hij ving het meeste met 5 kilo en 340 gram, gefeliciteerd Koos. Joop Lindhout ving vandaag niet veel maar blijft wel stevig op de 1e plaats staan met 13 punten, gevolgd door Egberts met 20 en Verlaan met 21 punten. 


Ringvaart (Nieuwebrug/de Liede) 12-06-19 

Bert: jullie hebben even de Alphense verslagen moeten missen. De reden is simpel ik ben voor een paar weken het land uit geweest om te genieten van zon, zee en strand op Aruba. Mijn collega vissers waren inmiddels al wel begonnen met de wedstrijden in de twee competities die door ons worden gevist. De start was op 19 mei met de vrije hengel comp gevist met 10 deelnemers in de Leidsche Vaart totale vangst 60350 gr en de tweede werd gevist in het Amstel-Drecht kanaal op 2 juni resultaat 46150 gr die heb ik beide moeten missen dat betekent een inhaalslag voor mij bij de volgende wedstrijden. 26 mei de eerste in een reeks van 9 voor de comp vaste stok met 11 man gevist waaronder 3 nieuwe deelnemers die het wel eens bij ons wilden proberen, zij zijn natuurlijk van harte welkom. Deze werd gevist in het Amstel-Drecht kanaal met als resultaat 79240 gram voorwaar niet slecht. 10 juni kon ik dan eindelijk zelf weer meedoen. Vaste stok nr 2 op het programma en die werd gevist in de Ringvaart bij de Liede. Met redelijk weer waarbij de wind uit het noord oosten kwam die op het laatst toch wel zorgde voor spierballen visserij werd er goed vis gevangen. Wat te denken van een totaal resultaat van 84400 gram gevangen met 11 deelnemers. Onze nieuwkomer Peter G wist op kop maar liefst 18650 gr te vangen wat hem de dagwinst op leverde, proficiat Peter. Zelf zat ik op staart en kwam daar tot 7100 gram. Ik werd daar ernstig gehinderd door een terror snoek die 6 aanvallen pleegde op een door mij gevangen vis waarbij hij of zij 2 x winnaar werd en ik daardoor gedwongen werd om mijn vistuig weer in orde te brengen. Ik was daarbij niet de enige er kwamen meer van deze verhalen van de waterkant. Nu maar weer op voor misschien nog wel mooiere resultaten. 


Gouwekanaal (Gouda) 12-06-19 

Erik: afgelopen zaterdag met HSV Moordrecht de 5e competitiewedstrijd gevist. De bedoeling was om naar de Breevaart te gaan, maar daar stond de wind stond er daar dwars overheen zodat a overleg besloten werd om uit te wijken naar het Gouwekanaal waar we vooraan beschut zaten en de wind in de rug hadden. Af en toe wel een takje uit de bomen, maar die stonden wat verder naar achteren, zodat dit nog wel te doen was. We waren maar met 8 man gezien het feit dat er een 4-tal naar Engeland waren en we nog enkele andere afwezigen hadden. Marco Heemelaar zat op kantnr. 1 en Han v.d. Hoek op 9. Er werd niet erg wild gevangen, maar er werd een visje gevangen en her en der ook wat brasem. Op kantnr. 2 ving ik een stuk of 5 platten en wat kleinere vis en werd hiermee 1e met 6.220 gr., gevolgd door Hans Speulman die ook 3 platten had e wat kleinere vis, goed voor 4.520 gr. Willem de Zwart werd goede derde door in de 2de helft van de wedstrijd nog tot 3.760 gram te komen. Verder was het vechten voor wat vis, ze waren niet echt los deze morgen.


Amsteldrecht (Nieuwveen) 08-06-19 / 15C - ZW6 - bewolkt/regen

Rinus: de 8e wedstrijd van HSW in de Amsteldrecht (bij sluis) op de 8e juni is er ééntje die we kunnen wegschrijven onder de noemer ‘herfstachtig’. Gelukkig heb je op dit traject bebouwing waardoor de wind enigszins wordt gebroken, maar komende links uit de flank blijft hij lastig. De vaste stok kan gevoeglijk in de foedraal blijven (op een enkel kort stokje na), dus wordt het zoeken naar de juiste materialen om de korf op 50m ‘zuiver’ aan de overkant te krijgen, want daar tegen de lelievelden liggen immers de hotspots! In eerste instantie jammer dat ik niet één van die hotspots loot maar staartnummer 12, want dat staat op het iets smallere deel met nauwelijks of geen plompen aan de overzijde. Maar het is per saldo niet altijd bingo op de hotspots tegen de lelies, zoals de mannen die hier vandaag loten zullen ondervinden. Om mijn stek tegen het riet te bereiken hoef ik ‘slechts’ 40 meter te gooien – dat scheelt in deze situatie toch mooi 10m! – en dat is te doen met een 40-grams korf. Hoewel ik 7m terug ook een stek maak vis ik voornamelijk ‘op ver’, hier haal ik verspreid over de morgen een 7-tal platten vandaan voornamelijk op de worm+maïs. Mijn vangstgewicht van 9,8kg is net niet genoeg voor de winst want die gaat naar Wil-Jan die op stek 3 een 9,9kg aan platten in de schaal legt, gefeliciteerd Wil-Jan! JanvD kan op stek 10 lange tijd niet van de ‘2’ (platte+bliekje) af komen, maar zet een uur voor tijd de eindsprint in en wordt met 9,3kg prachtig derde. Gerard pakt met 5,6kg weer de nodige 4 punten mee en Gert doet dat met zijn 3kg en 5 punten. Al met al een ‘winderig’ gebeuren dat gezamenlijk een kleine 50 kilo vis (brasem maar ook kleine[re] vis) op de kant brengt, hetgeen gemiddeld 4,1kg p.p. is en dat is dan weer de hoogste score v/d 8 wedstrijd tot nu toe! 


Oude Rijn (Nieuwerbrug) 05-06-19 / 18C - ZW3 - bewolkt/regen

Rinus: de 7e ouderenwedstrijd van HSW vissen we met 11 man bij ’t Fort, waar nagenoeg voor iedereen een keurige strook waterlelies klaar ligt aan de overzijde. Gezamenlijk wordt 54 kilo gevangen en dat is een behoorlijk gemiddelde p.p. al moet gezegd worden dat de hoge gewichten op kop en staart hieraan debet zijn, maar dat is ‘des Oude Rijns’ zou je kunnen zeggen. Zo vissen Gert en Aat links en rechts van de kleine parkeerplaats voor ‘t fort en hebben vanaf minuut één ‘leven’ op het voer. Laatstgenoemde zit aan de overzijde tegen de houten beschoeiing (!) gelijk ‘in de brasem’ en vangt en passant ook nog 3 zeelten waardoor zijn vangstgewicht van 14,4kg vandaag winnend is, proficiat Aat! Gert houdt het alleen bij brasem en wordt met 10,5kg 2e. Jan vist op stek 4 als enige van de tussenliggende nummers naar een aansprekend resultaat, mede door 2 flinke zeelten wordt zijn eindgewicht 10kg en daar scoort hij 3 punten mee. De stelling dat zeelten veelal ‘paarsgewijze’ worden gevangen gaat dus zeker weer op. Aan de andere kant op stek 11 vist Rob een keurige 8,3kg bij elkaar met de vaste stok (lekker bezig), maar moet concluderen dat dit ‘slechts’ 4 punten oplevert. Zelf vis ik op stek 5 en weet aanvankelijk wat vis(jes) met de vaste stok te vangen, verspeel een zeelt (?) onder het kantje en vang uiteindelijk een kwartier voor tijd nog een platje met de feeder. Waarschijnlijk heeft Jan er ééntje door laten gaan, bij elkaar 1,8kg en slechts 7 punten. Ondanks de vele regen toch een fijne visdag. 


Heimanswetering (Woubrugge) 05-06-19

Dick: de vaste stokvissers van HSV de Brasem probeerden vandaag woensdag 5-6-2019 hun kunsten uit te buiten in de Heimanswetering en dat is behoorlijk goed gelukt. Siem ving 14 kilo en 30 gram en staat nu nog wat sterker op plek 1 met 6 punten. Joop volgde vandaag als 2e met 9 kilo en 420 gram. Ik zou zeggen allebei gefeliciteerd met deze mooie vangsten. 


NH Kanaal (Neck) 05-06-19 

Theo: zondag 2 juni werd de 4e competitiewedstrijd van H.S.V. de Vrije Visser uit Noordwijk gevist in het NH Kanaal bij Neck. Vanwege de ‘voorspelde’ hitte en daardoor te verwachte vele boten werd besloten de wedstrijd een uur eerder te laten starten. Dat betekende een uur eerder uit bed en vissen van 05.45 tot 10.45 uur. Het was al broeierig aan de waterkant en – kwam het daardoor of niet? – mijn start was niet al te best, schepnet valt in het water, cupset ligt nog thuis, maar gelukkig kon ik bij anderen ‘lenen’. Dus uiteindelijk de stok erin op 11 meter en de feeder stijf aan de overkant. 5-6 grote korven erin met aas en op de stok een bal of 7-8 voer met veel aas. Begonnen met de stok en al gauw ‘leven’ met een mooie blei gevolgd door een platte, denk dat gaat goed. Af en toe een korf brengen aan de overkant, maar weinig beet daar en dus toch terug naar stok en de feeder links laten liggen. Aardig gevangen maar wel veel  klein en dat ondervond bijna iedereen met de stok. Gelukkig af en toe ook een mooie platte waardoor ik uitkwam op bijna 8kg en een 7e plaats van de 11 deelnemers. Voortaan toch maar voor één hengelsoort kiezen!? Winnaar werd op stek 2 Phil Mulder die bijna 18 kilo vis naar boven feederde! Tweede werd Johan Puper die de feeder aan de kant gooide en met de stok verder een mooi gewicht bij elkaar viste van 15.700 gram. Plek 3 was voor op kop vissende Ben van de Ark met 14.300 gr. Tussen plek 4-5 zat een miniem verschil van 100 gram, Vries 12.850 en Cees op de staart 12750 gr. Op stek 7 zat Cor Hofstede (bijgenaamd onze ‘Otis’), deze ving met de feeder 11.400 gram en werd 6e. Zelf werd ik dus 7e en de 8e plaats was voor feederkanon Ron Puper met 8.625 gr. 9e werd onze tovenaar Dirk van Rijn die alleen maar kleine vis ving en niet verder kwam dan 5.450 gram. 10e en 11e onze ‘vaste stokkers’ Ton en Arie met veel kleine vis en 3.150 respectievelijk 1.750 gram. Gert -Jan en Koos waren afwezig.

De stand na 4 wedstrijden:

1 Johan Puper  16 punten -  38.025 gram

2 Phil Mulder   18 punten  - 34.775 gram

3 Theo Meeuwenoord 18 punten -33.350 gram

4 Vries Stomphorst 19 punten - 49.400 gram

5 Ben van de Ark 23 punten -32.750 gram

6 Dirk van Rijn 25 punten -25.075 gram

7 Ron Puper 30 punten -27.125 gram

9 Ton Koopman 31 punten -19.500 gram

10 Cees van Rhijn 34 punten -23.950 gram

11 Koos van de Ark 35 punten -19.075 gram

12 Arie Schouten 41 punten -12.200 gram

13 Gert-Jan Verkerk 45 punten -7.875 gram


Amsteldrecht (Nieuwveen) 05-06-19

Erik: hierbij mijn ervaring van afgelopen zaterdag van de 3-kamp, waarbij ik op nr. 26 lootte. Dacht zelf op een vrij kansloos stuk te zitten aangezien de lage en hoogste nummers van dit vak de betere/bredere stukken waren. Na een uur ook nog steeds geen beet gehad enkele meters uit de overkant en met een licht feedertje op een kleine 20m en mijn vermoeden van een slechte morgen werd groter. Plan C was om het een meter of 7/8 uit de overkant te proberen en dit leverde na een uur al meteen enkele beetjes op, waarna de 1ste platte zich al snel meldde. In het vervolg hield ik ook beet, maar heb teveel verspeeld en gemist, waardoor ik ‘maar’ op 10 platten uitkwam, goed voor 10.660 gram en een 2e plaats in het B-vak. Niet getreurd, een 1e plaats zat er ook weer niet in met de ruim 21 kg van jou, maar ik heb op zijn zachtst gezegd zeker niet het maximale uit mijn stek gehaald. De vis gevangen aan een combinatie van worm en grote made. Volgende keer hopelijk weer een gelukkiger wedstrijd.


Leidsche Vaart (Langeraar) 03-06-19 / 19C - W3 - half bewolkt

Dick: maandag 3 juni hebben de senioren van HSV de Brasem de 8e wedstrijd in de Leidsche Vaart gevist op de steigers, het werd een vismorgen om snel te vergeten. Van de 11 vissers ving Willem Hofstede 3 kilo en 600 gram, Leo Caspers 1 kilo en 440 gram en de rest niets. Hierdoor verandert er weinig in het klassement waarin Joop Lindhout nog altijd met 21 punten aan de leiding gaat met een punt verschil op Willem den Houdijker. Volgende week beter hopen ze! 


Gouwekanaal (Gouda) 03-06-19

Rinus: ‘de vis was los vandaag’ althans in het Gouwekanaal richting de bungalows. 3,5 uur met de feeder resulteerde in 23 platten, 10 blieken/bleien, 2 voorns en 1 snoekbaars. Het maakte niet uit wat er op de haak zat, alles van de menukaart werd geaccepteerd of het nu maïs, casters, wormen of (dode) maden waren, ‘ze’ deden er niet moeilijk over. Alleen lange onderlijn 12/00 met haak 12 gevist.


Nederrijn (Renkum) 03-06-19

JanV: zondagmorgen de 4e wedstrijd gevist in de competitie van Oosterbeek in de Neder-Rijn bij Renkum. Vanwege de harde stroming werd er een stuk gekozen net voorbij een buitenbocht waar de relatief minder stroomde. Toch waren de zware feeders nodig want ook hier moesten er korven aan van 100gr plus. Zelf gevist met een korf van 110 gr, veel maden in het voer, onderlijn 0,14 en haak 10 waarop 5 grote maden. Ca. 20m ver en links ingooien, dan toch rechts eindigen, zo moet het gebeuren. Met de onderlijn aan de hoofdlijn na een half uur nog niets, toen de onderlijn door de korf gestoken en op deze manier direct vis, weliswaar een voorn maar van de ‘0’ af. Tot 4 keer toe was het raak op deze manier, het leverde 3 platjes op, toen was het weer over. Maïs geprobeerd, zat veel door mijn voer, maar geen resultaat. Maar twee piertjes + made leverde een mooie platte op. Met de worm volgehouden en dat resulteerde nogmaals in een aanbeet 5 minuten voor tijd, nog een platje. Met 2630 gram kwam ik op de derde plaats. De nr.1 deed goede zaken want met 6150 gr. wist hij 2x zoveel als nr 2 te vangen, deze had 3030 gr. De nr 4 had 2020gr, nr 5 1850 gr. Magere resultaten voor zo’n forse stroming als vandaag.


Amsteldrecht (Nieuwveen) 01-06-19 / 20C - ZW3 - zonnig 

Rinus: met een acceptabel aantal deelnemers van 33 zijn we voor de jaarlijkse 3-kamp tussen de verenigingen uit Moordrecht, Waddinxveen en Zevenhuizen vanwege de bekende problematiek ‘uitgeweken’ van de Oude Rijn naar de Amsteldrecht nabij Nieuwveen. Om hier een traject naar behoren uit te zetten moet je er héél vroeg bij zijn, het eerste bedankje is dan ook voor Adriaan en Sander die dit keurig voor elkaar krijgen. Tegelijk rijst de vraag hoe de loting uit gaat vallen, want die is op dit water met zijn vele hotspots natuurlijk uitermate belangrijk. En ja, ik kan niet ontkennen dat er met staartnummer 33 voor mij een gunstig nummer uit de emmer komt, nu de vis nog! Om half 8 klinkt het startsein, de vele kringen en vis aan de oppervlakte verdwijnen van lieverlee en – aan onze zijde tenminste – blijft het vooralsnog stil wat de beet betreft. Dit in tegenstelling tot de deelnemers aan de andere kant v/h parcours waarvan ik achteraf hoor dat zij juist in het eerste uur hun vis vangen. Niettemin gaat het aan onze kant ook ‘lopen’ al geldt dat niet voor alle stekken, maar dat is inherent aan dit water. In het tweede uur vang ik enkele platten aan de overzijde, een stek die ik voor 80% van de tijd bevis en ook de meeste vis op de kant zal brengen. Na een tussenuurtje waarin mijn voorslagknoop van beide feeders niet al te sterk blijkt (??) en in elk geval wat reparatietijd kost, ga ik het laatste anderhalf uur nog ‘voluit’. Wat opvalt is dat in deze periode juist wormen favoriet zijn, terwijl maïs of een boilie hier meer voor de hand liggend zijn.  Mede hierdoor kan ik mijn vangstgewicht opkrikken naar 21,6kg en dat is ruim voldoende voor vak- (B) en algehele winst. Omdat ook vak A gewonnen wordt door HSW (Wil-Jan met 12,6kg) gaat het klassement op basis van de 5 beste resultaten per club eveneens naar HSW met 51,7 kg, gevolgd door Moordrecht met 30 kg en Zev-Mkp met 17,5 kg. In totaal wordt 126 kilo gevangen (vak A 45kg, vak B 81kg). Naast dank aan de weegploegen die om 12.00 uur hun werk gaan doen gaat een volgend bedankje naar John Kooij HS die mede verantwoordelijk is voor een gedegen ‘prijzentafel’.  De individuele prijswinnaars zijn:

In vak A:

 1. Wil-Jan v. Leeuwen (Wad) 12.620 gr
 2. Hans Breur (Zev) 6.620 gr
 3. Ron Sluyk (Wad) 6.330 gr
 4. Erwin Keizer (Wad) 4.500 gr
 5. John van Uunen (Mod) 4.280 gr

In vak B:

 1. Rinus Reichard (Wad) 21.600 gr
 2. Erik Faas (Mod) 10.660 gr
 3. Koos van Herk (Mod) 8.760 gr
 4. Adriaan van Erk (Zev) 8.160 gr
 5. Arie Boom (Wad) 6.100 gr


Ringvaart (Rijsenhout) 29-05-19 / 21C - NO3 - zonnig 

Dick: woensdag 29 mei is de 4e feeder en wincle picker wedstrijd van HSV de Brasem gevist in de Ringvaart richting Rijsenhout en met succes. Koos Verlaan ving 15 kilo en 50 gram, gefeliciteerd Koos. Joop Lindhout werd een goede tweede met 12,9kg en staat nog steeds stevig aan kop met 6 punten en 32 kilo en 170 gram. 


Gouwekanaal (Gouda) 27-05-19 / 20C - W3 - half bewolkt 

Rinus: vanmiddag een aantal uren aan het kanaal doorgebracht t.h.v. de ‘wand van Stubbe’ en heerlijk gevangen. De lichte feeder op ca. 25m bracht 13-14 platten en platjes op de kant plus wat blieken. De korte stok 4m leverde enkele platten en wat voorns, blieken en baarzen. Alleen met maden al dan niet met een (stukje) worm gevist.


De Bosdijk (Wilnis) 27-05-19 

JanvD: samen met Joke (mijn vrouw) naar de Bosdijk gereden op een aardige zondagmiddag, Joke in de zon achter de paraplu tegen de wind met een goed boek in haar handen en koffie en fris bij de hand. Zelf hield ik me natuurlijk met de visserij bezig! Met de vaste stok op 9 meter, maar vooral met de methode feeder aan de overkant tegen het plompenblad. Lees hier verder.


Denemarken (Silkeborg) 27-05-19 

JanBr: HSW lid Jan brengt een weekje door in Denemarken en vist op verschillende waters in de nabijheid van Silkeborg. De eerste dag verbleef hij aan de Gudena en viste daar met de matchhengel en dobber van 8 gram. Deze was nodig omdat het water behoorlijk stroomde en er nog al wat wind stond. Op haak 13 aan onderlijn 18/00 deed hij gele of rode maïs, dat het beter deed als maden. Lees hier verder.


Heimanswetering (Woubrugge) 27-05-19

Dick: vandaag 27/5 visten de ouderen van HSV de Brasem met succes de 7e wedstrijd v/d seniorencompetitie in de Heimanswetering. Er werd daar al weer goed gevangen, voor de zoveelste keer dit jaar. Koos Verlaan was vandaag te sterk voor iedereen en ving 7 kilo en 210 gram. Gefeliciteerd Ko. Joop Lindhout gaat met 18 punten aan de leiding op zijn hiid gezeten door Willem den Houdijker die 1 punt meer heeft. Klik hier voor uitslag en tussenstand.


Gouwekanaal (Gouda) 25-05-19 / 15C - NW3 - bewolkt 

Rinus: voor de 7e competitiewedstrijd van HSW blijven we dicht bij huis, het Gouwekanaal beschouwen we min of meer als ‘thuiswater’, al zullen sommige daar anders over denken. Bij de samenstelling v/h jaarprogramma blijft dit water dan ook een ‘hoofdpijndossier’: wel of niet opnemen? Zo ja, vissen we dan op traject Broekweg 1 of 2? Dit laatste ligt bij de sluis, is vooraan heel breed (dus minder last van scheepsvaart) maar loopt weer smal uit, zodat de andere helft v/d deelnemers op het ‘smalle’ stuk in het nadeel is. Daarom is traject 1 gekozen, wel zo eerlijk allemáál op het smalle. Overigens op het smalle is het nog altijd 50-55m breed! Ja de scheepvaart dat blijft een issue, als je na een uur vissen – zoals vanmorgen – al 1 volle zandhaas en 2 containerschepen achter de kiezen hebt en in de verte nummer 4 ziet komen, sta je niet te juichen. Maar…. als er dan de komende 3,5 uur – zoals vanmorgen – nagenoeg géén scheepvaart meer is draait de situatie weer 180 graden ten goede en blijkt dit kanaal ineens een normaal wedstrijdwater te zijn. Zeker als je de uitslagenlijst beziet waaruit blijkt dat we met 15 man ruim 60kg hebben gevangen, gemiddeld 4kg p.p. en de hoogste score in de 7 wedstrijden tot nu toe! Wat wel opvalt zijn de hoge gewichten rechts op het parcours, verder wordt op alle fronten met zowel stok als feeder gevangen. Het overkantje tegen de balk blijft grillig met z’n ongelijke bodem, menigeen raakt hier zijn korf/voorslag kwijt. Dit alles zal JanvD worst zijn, op staartnr 15 vist hij rustig zijn wedstrijd en krijgt zonder noemenswaardig bij te voeren na de botenpassage de vis aan de praat. Met zowel stok (11m) als feeder (17m) haalt hij een mooie klus vis en 12,2kg binnen en wordt afgetekend winnaar, proficiat! Op stek 13 vist Ron 8,3kg bij elkaar, goed voor een 2-tje waarmee hij op 24 punten komt en ruim aan de leiding gaat. Op stek 9 haalt Arie een keurige 8kg boven water, neemt de 3 punten mee en staat nu ook derde in het klassement. Zelf zit ik op stek 3 en kom met 1 ‘echte’ platte en een aantal halfwasjes en blieken met de feeder uit op 6,2kg goed voor een 4-tje. Rob J pikt de 5 punten in met 4,5kg aan de vaste stok. Over het algemeen tevreden gezichten na afloop, niet in de laatste plaats door de vangst maar ook vanwege het heerlijke visweer en de prachtige locatie! 


Oude Rijn (Buitenkerk) 22-05-19 / 16C - NW3 - half bewolkt 

Rinus: vandaag vissen wij van HSW de 6e ouderenwedstrijd in de Oude Rijn nabij de Meije rotonde en met 10 deelnemers wordt 38,5kg gevangen. Het aantal brasems is op één hand te tellen hetgeen aangeeft dat vriend(in) ‘platte’ er vandaag geen zin in heeft. Daarentegen is de vangst met halfwasjes, kolblei, (ruis)voorn, bliek, baars en zeelt best wel gevarieerd, zowel met de feeder als stok. Verder kan een hotspot of zomaar de vangst van enkele zeelten zorgen voor aansprekende gewichten. Rob ziet zijn kans schoon, komt op stek 2 voor een dwarssloot terecht in ‘een nest ruisvoorns’ en weet dat voor 100% uit te buiten. Bijna elke inzet met de feeder levert een (mooie) rooie ruiser op, zeker vóór de pauze. Erna is het ietsje minder maar met 2 platten erbij, één op de valreep met de stok, scoort hij met 9,3kg een keurige ‘1’, proficiat! Aat vist op stek 5 en ‘beklaagt’ zich in de pauze over zijn vangst tot dan toe van enkele voorntjes, maar zet dit na de pauze uitstekend recht met de vangst van 3 zeelten. Met 8,5kg neemt hij 2 punten mee! Dick op de kop zit ook ‘in de ruisvoorn’ maar schakelt na de pauze bijna als enige over op de platten. Met 3 exemplaren erbij komt hij op 7,1kg en 3 pt. Zelf kom ik op stek 3 niet verder dan 2,7kg en 4pt, zeg maar ‘best van de rest’. Met wat halfwasjes, blieken, voorns en baars moet ik het doen net als de overige deelnemers. We hebben goed weer met gelukkig weer eens een zonnetje! Klik hier voor uitslag en tussenstand.

Oude Rijn (Nieuwerbrug) 22-05-19 

Dick: er werd vandaag woensdag 22 mei door HSV de Brasem voor de 2e keer gevist in de Oude Rijn net voorbij Nieuwerbrug, er is daar vreselijk slecht gevangen dus hier wordt volgend jaar niet meer gevist!? Siem werd 1e met 830 gram, gefeliciteerd Siem. Hij gaat met 5 punten en 15,9kg ook ruim aan de leiding. Klik hier voor uitslag en tussenstand.


Oude Rijn (Zwammerdam) 20-05-19 / 14C - NW3 - bewolkt

Rinus: vandaag naar de ijsbaan bij Zwammerdam, niet zozeer vanwege de kou maar het is ons te doen om een paar ‘kilo’ vis te vangen. Gelukkig oogt het water niet zo helder als vorige week, helaas staat er geen enkele stroming. Beide gaan we voor de feeder en deponeren de korf tegen de blaadjes aan de overzijde en nu maar zien…! Overigens Jammer dat deze stekken snel onbruikbaar worden, want ook aan onze kant staat alweer kreukelblad, op sommige plaatsen tot 4-5m uit de kant en de groei is er nog niet uit! Het is even wachten maar dan krijgt Gert, die al even zit, de eerste aanbeten en die leveren voorns op. Daarna verspeelt hij een zeelt in de kreukels maar haalt ook een mooi exemplaar op de kant. Inmiddels heb ik mijn stek ook op orde maar krijg nog lang geen beet. Probeer het eens met de korte stok net achter de bladen en dat levert enkele baarzen op en een snoek die er uiteindelijk met de onderlijn vandoor gaat. Op de feeder nog steeds geen reactie, dus tijd voor wat ‘trucs’. We halen beide de boilie uit de doos en – geloof het of niet – vanaf dat moment is het bingo en vangen we de ene platte na de andere. Beide komen we aan 14-15 exemplaren, de zwaarste die ik weeg komt op 2,3kg. Ze zitten er dus nog steeds!


Amsteldrecht (Nieuwveen) 20-05-19 

Dick: vorige week was het zo goed bevallen in de Amstel-Drecht voorin, dus zijn de mannen van de seniorencompetitie van HSV de Brasem er deze week voor de 6e wedstrijd weer geweest. En het is niet te geloven het was weer Willem met de vaste stok die het meeste gewicht had, 10 kilo en 520 gram. Gefeliciteerd Willem, je neemt gelijk de koppositie in met 15 punten op 1 puntje gevolgd door Joop. Verder is er behoorlijk gevangen door de anderen. 


Nederrijn (Driel) 20-05-19 

JanV: zondagmorgen de derde wedstrijd in de competitie van Oosterbeek gevist in de keerkom bij de sluizen van Driel. Nadat het de hele week flink gestroomd had stond de Rijn helemaal stil en dat is daar heel slecht voor de visvangst en dat bleek ook uit de uitslag. Zelf begonnen met een feeder op 36m en één op 28m, deze laatste heeft niets opgebracht. De meeste tijd dus doorgebracht op 36m met een vaste montage en korf van 30 gr. en een onderlijn van 80 cm  0,12 mm met een haakje 14 of 16. In het begin twee maden maar dat duurde lang dus een caster met made en dit leverde gelijk vis (voorn) op. Casters door het voer en nieuwe op de haak en weer voorn, piertje proberen geen beet, maïs geen beet, dus caster met made moest het doen en daar heb ik ook alle 8 vissen op gevangen. Had in aantal de meeste maar werd in gewicht 2e met 1320 gr. Nummer 1 had 6 vissen 1500 gr en nr 3 had 2 vissen en 1000 gr. Van de 18 deelnemers hebben er maar 7 vis gevangen, alweer bedroevend in vergelijk met 2 weken geleden. Er is totaal geen brasem gevangen.


Amsteldrecht (Nieuwveen) 20-05-19 

Erik: de 4e wedstrijd viste HSV Moordrecht afgelopen zaterdag in de Amsteldrecht, hopelijk met betere vangsten dan in de 3e wedstrijd. Aan het weer lag het niet, want het werd al snel warm en de wind hield zich ook koest. Voor de wedstrijd zagen we een aantal brasems aan de oppervlakte, die zich daar prima leken te vermaken. Hans Speulman had nr. 1 geloot, net voorbij het sluisje en op nr. 14 mocht René van Veen plaatsnemen. Op dit stuk water is eigenlijk ieder nummer prima, want het is aardig breed en bijna overal heb je of riet, dan wel kreukelblad aan de overkant, waar vaak de brasems zich ook vertoeven. In het 1ste deel van de wedstrijd was het zeker niet wild, al had Willem de Zwart halverwege toch al 4 mooie brasems en waren er ook al meldingen van andere vissers met de nodige vis. De 2de helft waren er toch een paar andere vissers die er nog het nodige bij vingen. Zo wist René van Veen nog 5 platten te vangen met de vaste hengel en wisten Koos en Ron ook wat mooie platten te vangen. Erik ving er het laatste uur ook nog 3 bij en had er al 3, wat hem de winst opleverde met 7.240 gr. Het moest in elk geval weer van de brasem komen.

 Hierbij de 1ste 3 per korps.

A-korps:

 1. Erik Faas 7.240 gr.
 2. Koos van Herk 4.140 gr.
 3. Hans Speulman 3.720 gr.

B-korps:

 1. René van Veen 5.000 gr.
 2. Willem de Zwart 4.540 gr.
 3. Ron Hofland 4.160 gr.


NH Kanaal (Neck) 20-05-19 

Theo: weken werd er naar uitgekeken naar het jaarlijkse visweekeind in Noord Holland door de 12 vissers van HSV de Vrije Visser en geruime tijd al werd het weer in de gaten gehouden, zeker ook de windrichtingen. Helaas kwamen de voorspellingen weer eens niet uit, maar gelukkig hebben we het wel 3 dagen droog kunnen houden. Afgesproken werd om de eerste dag bij Neck te vissen in het N-H Kanaal. Hoewel de vangst niet in onze ogen niet al te best was bleek deze dag uiteindelijk toch het beste resultaat op te leveren. Lees hier het hele verslag van het visweekend in Noord Holland.


Boonervliet (Maassluis) 20-05-19

Erik: HSV Moordrecht viste 11 mei de 3e competitiewedstrijd in de Boonervliet, vanwege werkzaamheden aan de andere kant van de rijksweg. Vanuit Delfland hebben ze ervoor gezorgd dat we door een hek konden en hier met zijn allen netjes konden zitten. Goede samenwerking! Het vangen was een ander verhaal, want ondanks dat het water er mooi troebel uitzag werd er amper iets gevangen. Op een gegeven moment ving Willem de Zwart toch wat voorntjes op kantnr. 1 en ook Ron ving op nr. 15 een mooie platte. Later wisten deze heren er nog wat bij te vangen en Willem zelfs nog 3 dikke platten. Ook Ron wist er nog 2 bij te vangen. Op nummer 10 ving Erik halverwege de wedstrijd ook nog een platte en enkele voorntjes en verder zijn er alleen een paar kleinere visjes gevangen. Zeer teleurstellend, maar het is niet anders. Hierbij de uitslag van de 1ste 3 per korps.

A-korps:

 1. Erik Faas 1.100 gr.
 2. Peter Kuster 100 gr.
 3. Hans Speulman 60 gr.

B-korps:

 1. Willem de Zwart 5.360 gr.
 2. Ron Hofland 2.840 gr.
 3. Hannie v.d. Hoek 40 gr.


Gouwekanaal (Gouda) 18-05-19 / 20C - NO2 - zonnig

Rinus: vandaag dicht bij huis gebleven en het Gouwekanaal, komende week strijdtoneel voor HSW, ‘aan de tand’ gevoeld. Je wilt (ook voor de groep) toch op de hoogte zijn en weten hoe de vlag er voor staat. Om te beginnen de scheepvaart, die valt vandaag ontzettend mee met 1 containerboot en 1 zandhaas naast de gebruikelijke pleziervaart. Wat de vangst betreft ben ik in zekere zin ook tevreden, het kan natuurlijk altijd beter! Vooraan bij de sluis zit een kleine groep en halverwege vist de Brasem (zie hieronder), dus pak ik links daarvan mijn spullen uit. De feeder deponeer ik in de zone op 3/4 uit de overzijde, voor onder de kant zet ik de 6m stok klaar. Beide hengels geven vis en uiteindelijk kom ik uit op ca. 55 stuks, waarvan 1 ‘echte’ platte, een vijftal schepblieken, een paar maatvoorns en verder bliekjes, voorntjes en helaas ook donderpadjes, rond de 4kg schat ik. Zoals gezegd het kan altijd beter, niettemin tevreden.


Gouwekanaal (Gouda) 18-05-19 

Dick: vandaag is de 3e zaterdagwedstrijd van HSV de Brasem gevist in de Gouwe, een water waar de meeste zaterdagvissers van de Brasem voor het eerst in hun leven vissen. Er werd redelijk gevangen en ondanks dat was er toch één uitschieter met 10,9kg, hij viste weer mee vandaag, je kan het wel raden Siem natuurlijk. Gefeliciteerd Siem en petje af! Beide Erikken werden 2 en 3 met respectievelijk 5,4 en 5,1kg. Verder had iedereen vis aan te bieden om te wegen. Na afloop vroeg ik hoe dit water was bevallen, daar kreeg ik eigenlijk geen duidelijk antwoord op. Maar echt tegen gevallen was het toch niet, al gaven ze wel allemaal de voorkeur aan de Amstel! 


Amsteldrecht (Nieuwveen) 15-05-19 / 15C - NO3 - zonnig

Rinus: vandaag kiezen we weer eens voor de Amsteldrecht nabij sluis/paprikaboer en we (Gert en ik) krijgen gezelschap van JanV die de dikke platten op dit traject ook wel eens aan de schubben wil komen. Vandaag blijkt dat de vaste stok niet ‘het wapen’ voor de strijd is, evenmin de feeder kortbij of halverwege, maar dat je aan de overzijde moet zijn tegen de ‘blaadjes’. Kort(er)bij wordt weliswaar een vis(je) gevangen maar van ‘ver’ komen de gewichten. Met de wind van opzij is het soms lastig om de 50m+ te overbruggen – en vooral de juiste richting te houden – maar dit levert wel de zware jongens op. Zelf kom ik aan 16 stuks aanvankelijk op de combi pier-maïskorrel, pas later zet ik de boilie in. Opmerkelijk verder nog dat er bij aankomst veel vis aan de oppervlakte aanwezig was, grote kolken, maar het moment dat we gingen vissen was alles stil met af en toe nog een kring(etje)!


Amsteldrecht (Nieuwveen) 15-05-19 

Dick: vandaag hebben de wincle picker en feeder vissers van HSV de Brasem op het brede stuk in de Amstel-Drecht gevist. Er is goed gevangen, Joop Lindhout ving ruim 12 kilo gefeliciteerd Joop en nestelt zich stevig aan de kop met 19kg en 4 punten. De wind stond schuin in de rug dat was wel lekker want de meeste vis moest van de andere kant komen. Vooral de laatste 2 uur, ik weet dit omdat ik ben wezen kijken. Het beviel weer goed om even aan de waterkant te zitten, voor herhaling vatbaar. Klik hier voor uitslag en tussenstand.


Amsteldrecht (Nieuwveen) 15-05-19 

Dick: maandag 13 mei hebben de 55 plussers van HSV de Brasem in de Amstel-Drecht (voorin) gevist met één uitschieter Willem den Houdijker. Met de vaste stok ving hij 100 meter voorbij de hoge bomen 12 kilo, gefeliciteerd Willem hij was ook de enige met zoveel vis want toen viel het gelijk meer dan 8 kilo terug naar 3,2kg. Voorlopig staat hij bovenaan in het klassement met 25,3kg en 14 punten, houden zo Willem. Hij moet wel Joop naast zich dulden met eveneens 14 pt maar met minder gewicht. 


Oude Rijn/Aarkanaal (Alphen) 13-05-19 / 14C - NO3 - half bewolkt

Rinus: vandaag gaan we naar de Oude Rijn ‘bij de perenbomen’, feedertje op ca. 25m – de gebruikelijke afstand hier – en maar zien of de vis wil aansluiten op de voerstek. Van dit laatste komt helaas niets terecht, zegge en schrijve één keer gaat mijn top in anderhalf uur vissen resoluut om en dat levert een platte op. Verder geen enkel teken van leven, wat is hier aan de hand? Het water is wel aan de zeer heldere kant en er staat géén stroming, zal dat het zijn? Na overleg gaan we nog een paar uurtjes naar het Aarkanaal iets voorbij de roeibaan. Feeder op 1m uit de overzijde, 2 korfjes voeren, pier+maïskorrel op de hair en vissen. Uit nieuwsgierigheid maak ik intussen nog effe vier deeltjes klaar voor ‘onder het kantje’, je weet maar nooit. Als ik deze uitgepeild heb staat de feedertop krommer als daarnet – het stroomt aardig – daarom maar aantikken en even later ligt de eerste platte in het net. Verrassend genoeg herhaalt deze situatie zich keer op keer in de komende 2 uur waardoor ik een aardig net met vis gehad zou hebben, maar heb geen leefnet bij me. Met de feeder kom ik op 14 platten de één nog dikker dan de ander en de korte stok levert ook nog 2 exemplaren op. Frappant, ook hier geen enkel klein visje gevangen. Na 2,5 uur wordt de stroming een stuk minder en de bijtlust van vriend(in) brasem ook.


NH Kanaal (Starnmeer) 11-05-19 / 11C - NO4 - half bewolkt

Rinus: voor de 6e competitiewedstrijd ‘reist’ HSW naar het NH Kanaal bij Starnmeer, min of meer het vaste traject voor deze jaarlijkse trip. En dan hoop je natuurlijk op een uitslag die met grote cijfers de boeken in gaat, maar dat valt helaas tegen. Weliswaar vangen we met 14 man 41 kilo, in ‘normale’ omstandigheden een redelijk resultaat. Nog een tegenvaller is de wind die uit noordelijke richting komt dus pal op de kop. Voor feederaars die op dit ca. 80m brede stuk naar de overkant willen is het dus hard werken. Maar de vraag is of je aan de overzijde moet zijn!? Ik in elk geval niet en hou het op een kleine 50m als ‘verre’ feederstek, daarnaast maak ik nog een voerplek op 15m. Beide stekken geven mij evenveel resultaat, op ver vang ik de enige ‘echte’ platte, voor de rest zijn het halfwas exemplaren en bliekjes en met 6,3g pak ik een 1-tje mee. Of het kopnummer dat voor mij uit de emmer rolt daarbij geholpen heeft, …..wie weet? Martin pakt het weer anders aan, vist nauwelijks met de feeder en haalt een keurige 5,1kg boven water met de vaste stok, de 2 punten zijn binnen! Ron is één van de weinigen die de overkant ‘haalt’ maar moet constateren dat het daar – op enkele vissen na – niet alles is. Ook dichterbij vangt hij nog wat vis en komt zodoende toch nog uit op 4,4kg en dat levert hem 3 punten op, die hem in het klassement stevig in het zadel houden. Piet en Gert doen met 4,1 en 3,4kg ook goede zaken en strijken 4 resp. 5 pt op. 


Leische Vaart (Langeraar) 11-05-19 

Dick: HSV de Brasem uit Ter Aar voor de zaterdagcompetitie voor de 2e keer in de Leidsche Vaart. De hoge nummers dus in het smalle gedeelte werd het meeste gevangen, maar er waren ook 6 vissers met een nul! De overwinning ging vandaag naar Sjaak Egberts die op nr. 14 net aan 8 kilo boven water haalde. Nummer 15 viste niet mee, niettemin toch gefeliciteerd met dit mazzeltje Sjaak. 


Amsteldrecht (Nieuwveen) 11-05-19 

Jorden: HSV Gr R’dam afd Zvh-Mkp viste de 4e comp. wedstrijd op 4 mei ’19 onder winterse omstandigheden in de Amsteldrecht nabij Nieuwveen. Er werd redelijk gevangen met de volgende uitslag: 1. Sebas Lockhorst 9,8 kg, 2. John van Elswijk 6,9 kg, 3. Adriaan van Erk 5,6 kg. Adriaan gaat aan de leiding met 10 punten op zijn nek gezeten door Jorden met 11 punten. Klik hier voor de uitslag en tussenstand.


Amsteldrecht (Nieuwveen) 08-05-19 / 12C - ZO4 - bewolkt/regen

Rinus: voor de 5e ouderenwedstrijd van HSW gaan we met 10 man naar de Amsteldrecht, waar we het gelukkig nog een beetje droog kunnen houden maar uiteindelijk toch zeiknat in moeten pakken. Een pleister op de(ze) wonde is dat er meer dan redelijk wordt gevangen, bij elkaar komen we uit op 76,5kg. De vangst bestaat zoals gewoonlijk hier uit (dikke) brasem, in aantal bijna net zoveel als kleine(re), want die wordt nauwelijks gevangen ook niet met de stok. Het is good old Herman die weer eens van zich laat horen en met 14,6kg iedereen de loef afsteekt. Proficiat! Martin op het kopnr vangst zowel met stok als feeder 13,5kg goed voor een 2-tje. Zelf neem ik 3 punten mee voor 11,8kg aan brasem, 6 stuks vóór de pauze op de ‘verre’ afstand en 5 na de pauze. Deze zijn kleiner van stuk en gevangen op 15m, tegen de ‘blaadjes’ aan de overzijde krijg ik geen beet meer, op ene na zo’n uur voor tijd. Heb voor de verandering weer een pier+maïskorrel op de hair geschoven, krijg hierop een flauwe aanbeet en tik aan. Pas na twee slagen voel ik weerstand en een kwartier lang denk ik mijn eindgewicht fors te kunnen verhogen tot deze snoekbaars van 83cm boven water komt…. en die tellen niet! Gerard pakt in het laatste uur 5 platten met de vaste stok en doet met 10,8kg en 4pt aardig mee (ook voor het klassement), net als JanvD die 8kg op het droge brengt goed voor 5pt. 
Oude Rijn (Nieuwerbrug) 08-05-19 

Dick: woensdag 8 mei visten de ‘vaste stok vissers’ van HSV de Brasem uit Ter Aar aan de Krom bij Nieuwerbrug in de Oude Rijn. Er werd zeer slecht gevangen en Siem ving het meeste namelijk 2 kilo en 120 gram. Deze stek is door de vissers van de Brasem niet goed bevallen, het is redelijk ver rijden en dan nog slecht vangen ook!? Volgende keer bij de Krom maar iets verderop proberen, net voorbij de bocht is misschien wat beter, wie weet?


NH Kanaal (Akersloot) 05-05-19 / 10C - NW4 - half bewolkt

Dick: de senioren van HSV de Brasem visten 6 mei in de Heimanswetering bij Woubrugge en eindelijk werd er weer eens goed vis gevangen. Met 11 man vingen zij 36 kilo en120 gram. Koos Verlaan ging er met de 1e plek van door, 7 kilo en 270 gram, op de hielen gezeten door Willem den Houdijker met 7 kilo en 220 gram. Aan de leiding blijft Joop Lindhout met 17 kilo en 790 gram en 10 punten. 


Oude Rijn (Nieuwerbrug) 08-05-19 

Erik: HSV Moordrecht viste afgelopen zaterdag een stukje voorbij het Fort, ter hoogte van de plaatselijke voetbalvereniging, waar we de auto's veilig konden parkeren. Met 14 man hadden we een mooie opkomst.Het water was nogal helder, vaak geen goed teken en het was koud, wat er ook geen goed aan deed. Het duurde ook lang voordat iemand vis ving, al werden er al snel de nodige grote vissen verspeeld op de lage nummers. Ron en Willem vingen halverwege het parcours op een gegeven moment toch een zeelt, respectievelijk een brasem. Op staartnummer 16 kreeg Peter Kuster de brasem er halverwege de wedstrijd op en ving een aantal mooie vissen (brasems), die hem met afstand de overwinning opleverde. Gefeliciteerd! Ook Marco en Hans konden nog een beetje mee snoepen met een brasem, verder was het armoe troef. Alle vis is gevangen met de feeder, met de vaste hengel is helemaal niets gevangen! Zelf zat ik overigens op nr. 2 en verspeelde bij de 1ste ingooi een vis (zat meteen vast, na een aanbeet). Halverwege de wedstrijd nog een keer beet en na 5 seconden brak mijn onderlijn. De vis was al meters naar rechts gezwommen en ik kon alleen maar strekken, tot de haak dus brak, vermoed een karper of een wilde zeelt. Bleef dus ook op 0 steken. Hierbij de uitslag van de vissers met vis, per korps.

A-korps:

 1. Peter Kuster 14.100 gr.
 2. Hans Speulman 1.700 gr.

B-korps;

 1. Ron Hofland 1.940 gr.
 2. Willem de Zwart 1.260 gr.
 3. Marco Heemelaar 1.220 gr.


Nederrijn (Oosterbeek) 08-05-19 

JanV: vorige week zondag de tweede wedstrijd gevist in de competitie in Oosterbeek op de strekdam. Eindelijk leek het weer op vroegere tijden, er werd namelijk over de hele breedte redelijk tot goed vis gevangen. Zoals altijd bij mijn eerste wedstrijd daar trok ik een nummer precies in het midden van de wedstrijd maar met een uitgedachte strategie kon het mij niet zo veel schelen behalve als de strategie niet zou werken (en dat was dus zo). Twee feeders klaargemaakt één op 24m en één op 35m. Op de verre eerst gevoerd en met de korte afstand gaan vissen met een voertje voor voorn. De voorn deed het helemaal niet dus na 3 kwartier en maar 3 visjes overgeschakeld naar de verre afstand, worm eraan en 2 dikke platten op rij en weer stilte. Maar met steeds weer wisselen van aas, made, caster en worm en combinaties toch redelijk mee kunnen komen met 8020 gr. een 4 de plaats. De winnaar had 14900gr, nr twee 10660 en nr drie 9500 gr. In totaal 74,5kg door 13 deelnemers. De kopplaats wist geen vis ter weging aan te bieden. Afgelopen zondag alleen wezen vissen in de Nederrijn bij de veerstoep. Net als vorige week met veel wisselen van aas vis op de kant. Na een moeilijke start kwam de beet erin met als resultaat 17 platten(tjes), wat mooie voorns en een paar grondels.


NH Kanaal (Akersloot) 05-05-19 / 10C - NW4 - half bewolkt

Rinus: als gebruikelijk vis ik met Daan de grote koppelwedstrijd van de Vrije Visser in het NH Kanaal bij Akersloot. Al heel vroeg arriveren we in Café de Vriendschap en ga ik (min of meer uit gewoonte) in de rij staan voor de loting, Daan zorgt voor koffie. Ik kom terug met een op voorhand redelijk steknummer A3 en dat is even voorbij het pontje. Het water oogt wat helder en er staat nauwelijks stroming, de wind komt schuin van links. We starten in de vertrouwde ´opstelling´, Daan op links met vaste stok en een feeder op 3/4. Ik ga voor de overkant en 7m daar vanaf en leg nog een picker klaar voor op 15m. Deze laatste hengel komt het minst aan bod en levert slechts 3 voorntjes op. De overzijde is voor mij ook geen doorslaand succes, wel kan ik daar na de passage van enkele verstorende (vracht)boten in het laatste uur nog 2 vissen vandaan halen. Het meeste vang ik op 7m uit de andere oever, meest platjes waarvan slechts enkele rond de kilo. Daan moet zijn feederstek door tegenvallende vangsten meerdere keren verlaten maar kan gelukkig met de vaste stok redelijk wat goed maken door een aantal platten, platjes en voorns te vangen. Helaas overheerst het gevoel dat we niet alles uit onze stek hebben gehaald, met name in het eerste uur missen we door onbekende oorzaak een aantal vissen waardoor we bij de buren ´achterop´ raken. Bij mekaar komen we aan 18.850 gram, (net) niet voldoende voor een (poule)prijs. Andere keer beter! Voor een uitgebreid verslag, uitslag en foto´s, klik hier.


Oude Rijn (Nieuwerbrug) 04-05-19 / 5C - NW4 - bewolkt/regen

Rinus: voor de 5e competitiewedstrijd gaat HSW naar ‘de Krom’ het zogeheten traject van de Oude Rijn bij Nieuwerbrug. Is de koude nacht van invloed geweest op de vangst of heeft de vis daar maling aan, we gaan het zien. Wat wel opvalt is dat iedereen zich weer in het winterpak hijst want echt aangenaam is het niet aan de waterkant. Als de vis maar meewerkt dan is dat natuurlijk geen punt!? Wat mezelf betreft kan ik daar kort in zijn, 4,5 uur heb ik getracht op stek 4 met de feeder een aanbeet te forceren wat me niet gelukt is, op één ‘lijner’ na. Er vielen nóg 2 ‘nullen’ op de stekken 3-8 en verder is Ron daar ‘hoog’ met 2 baarzen c.q. 240 gr. Ondanks dat kan hij met 19 punten zijn koppositie vasthouden. Andere koek is het op stek 2 waar de meest verstokte ‘vaste stokker’ onder ons zijn slag slaat…. met de feeder. Voor de verandering pakt hij dit ‘apparaat’ een keer uit en legt de korf op een meter uit de vlonder aan de overzijde. Niet alleen hij maar iedereen is verbaast als na afloop 4 prachtige zeelten (geen andere vis) in het weegnet belanden, alle gevangen op grote maden. Met 6,6kg pakt hij ruim de winst en dat gunnen we Peter van harte, proficiat kerel! Op staartnummer 16 incasseert Arie een 2-tje met 3,9kg en halverwege het parcours scoort Martijn 3 punten met 3,7kg. De 4 punten gaan naar Piet voor eveneens 3,7kg inclusief de grootste vis (57cm) tot nu toe. De 5 punten zijn voor Wil-Jan die tot 5 minuten voor tijd nog geen stootje heeft gehad, maar in de minuten erna tijdens het opruimen nog 2 keer zijn top om ziet gaan, 2,6kg! 


Oude Rijn (Buitenkerk) 01-05-19 / 13C - NW2 - bewolkt

Rinus: vandaag hebben wij van HSW aan de Oude Rijn een onderlinge ontmoeting met ‘Beregezellig’ een vriendenclub uit Nootdorp die hun wedstrijdjes op de woensdagen vist. Het onderlinge contact met Hans (v/d Sande) was er al even en vandaag is het dan eindelijk zover, de vergunningenproblematiek speelt daar natuurlijk een rol in. Op het mooie traject met de vele ‘hotspots’ aan de Buitenkerk zetten Hans en ik een keurig parcours uit voor de 24 deelnemers die – na verwelkoming en loting – hun stekje opzoeken in één v/d 2 vakken. Met 14 ‘van hun’ en 10 van ‘ons’ vissen we voor zover mogelijk om en om, dus op even en oneven. Om 8 uur klink het startsein van de 5 uur durende wedstrijd zonder pauze. Na afloop als de weegploegen hun werk gedaan hebben kan er geconstateerd worden dat er heel aardig is gevangen. Met een gezamenlijke vangst van 183,8kg betekent dat 7,6kg gemiddeld p.p. Natuurlijk heeft dit aan de onderlinge sfeer bijgedragen maar algemeen beschouwd is deze wedstrijd zeer naar wens verlopen. Op basis van de 5 best ‘scorende’ deelnemers van beide clubs is de clubuitslag als volgt: Beregezellig 29 punten – HSV Waddinxveen 26 punten. De winst gaat dus naar onze vrienden uit Nootdorp, proficiat mannen. Individueel wordt er gewonnen door Piet de Groot van HSW met 16,7kg en ook dit is een dikke felicitatie waard. Onder het genot van een hapje/drankje worden na afloop de prijsjes uitgereikt waarna aan deze ‘beregezellige’ visdag een einde komt. Klik hier voor de volledige uitslag.

Zelf kom ik op stek 7 te zitten en gok op de feeder tegen de kale oever aan de overzijde pal naast de partyboot. Daarnaast zet ik de stok in op 11m. Beide stekken leveren vis op al leg ik wel de nadruk op de feeder want deze brengt de zwaarste vissen boven water. De eerste platte ‘arriveert’ al na een kwartier, daarna nog 3 ex. bijgevangen verspreid over de wedstrijd. Helaas kan ik er geen ‘patroon’ in krijgen, zo ook op de vaste stok die me slechts een 20-tal vis(jes) oplevert. Met een ‘score’ van 7720 gram kan ik helaas maar 2 punten bijdragen aan het clubklassement van HSW. Andere keer beter!


Ringvaart (Leimuiden) 01-05-19 

Dick: wat zal ik over de 2e winckler picker wedstrijd van HSV de Brasem schrijven??? Zo slecht als deze woensdag is het nog nooit geweest volgens mij. Met 9 man is er zegge en schrijve 180 gram gevangen. Joop gefeliciteerd jij had tenminste nog 80 gram. Gevist werd er in de Ringvaart van Leimuiden richting Oude Wetering en als er één water is waar je dit kan verwachten is het dit wel. Ene dag niets, de andere een net vol!? 


Leidsche Vaart (Langeraar) 01-05-19 

Dick: HSV de Brasem viste de 3e seniorenwedstrijd in de Leidsche Vaart en zo'n slechte uitslag als vandaag hebben de senioren nog niet gehad, 5 man met vis en de rest niets! Er had er toch nog één de meeste en wel Willem Lenting 3 kilo en 530 gram, gefeliciteerd Willem. De koploper Joop was 2e met 300 gram. Mijn naam zal je in de uitslagen niet meer tegen komen want vissen gaat niet meer vanwege mijn ziekte. Wel blijf ik de administratie nog behartigen dan doe ik toch nog wat. Ik wens een ieder mooie vangsten en tot de volgende ronde. 


Oude Rijn Zwammerdam) 01-05-19 

Rinus: maandag bezoeken we de Rijn weer eens aan het traject ‘ijsbaan’ waar de feeders worden uitgepakt. Doordat daar geen wedstrijden (mogen) worden gehouden blijven we natuurlijk grotendeels verstoken van uitslagen en verdere vangstberichten. Maar het voorjaar heeft haar werk gedaan en dus lonkt inmiddels het opkomende plompenveld aan de overzijde. Het is simpelweg een kwestie om de korf daar tegenaan te plaatsen! En niet zonder succes want na enig aftasten blijkt dat de combinatie worm-maïskorrel voor de eerste aanbeten zorgt. Kortweg het zal een ‘ouderwetse’ feederdag worden die 20 platten en een zeelt oplevert. Met een voorzichtige schatting dat deze vangst over de 30 kilo moet gaan rij ik tevreden huiswaarts.


NH Kanaal 01-05-19 

Theo: afgelopen zondag visten de mannen van HSV de Vrije Visser hun 3e wedstrijd. Om half 5 op weg met vismaat Cees om de baan uit te zetten aan de Nauernase Vaart te Krommenie. Aangekomen op plaats bestemming werden we verrast door de hoeveelheid rommel ivm werkzaamheden daar en heel veel zand en bagger in de berm zodat vissen eigenlijk niet doenlijk was. Goede raad was duur en daarom werd besloten om naar het N-H Kanaal te gaan nabij het cafeetje geheten Starnmeer. Hier hadden we de 1e wedstrijd ook gevist en dat was qua vangst niet verkeerd. Degene die de stok thuisgelaten hadden, hebben daar nu spijt van! Bij de loting kwam voor mij de kop uit de emmer en de staart voor Phil Mulder. Om eerlijk te zijn had ik het liever andersom gehad…! Om 7uur het startschot en vlogen de voerballen bij de toch nog vele vaste stokken te water. Feederaars brachten hun korven naar de overkant of bleven hangen op 15 meter, hetzelfde deed ik. Aas op de haak , hengel op de steun en direct een felle aanbeet en krom. Een half slaggie was mijn deel en er volgde er meteen nog 1 met een aanbeet van jewelste. Dirk van Rijn naast me  had precies hetzelfde. Overal werd direct vis gevangen, maar nu komt het, aan de kleine kant!! En dan weet je dat je met de stok veel beter af bent. Aan het eind bij het wegen was de kleine vis in de meerderheid en waren de platten schaars. Reden, ik weet het niet? De kleine vis zat maar aan je worm of maai te klieren net als bij de feederaars. Mijn vangstgewicht kwam uit op 9,5kg, maar aan het eind – met nog 4 dikke platten in het laatste half uur – ging Phil daar met 11,5kg nog overheen. Net als Jopie Puper die met 10,6kg tweede werd. Toch had ieder een aardig visje, maar zoals gezegd de meeste van klein kaliber. De uitslag:

1 Phil Mulder  (staart-feeder  )  11.525 gram .

2 Johan puper (stok )  10.675 gram .

3 Theo Meeuwenoord(kop -feeder 9.525 gram .

4 Cor Hofstede (stok) 9.525 gram .

5 Koos van de Ark (stok) 8.225 gram .

6 Dirk van Rijn (feeder) 6.875 gram .

7 Cees van Rhijn (feeder) 6.500 gram .

8 Arie Schouten ) (stok) 6.250 gram .

9 Ton Koopman (stok) 4.250 gram .

10 Gert-jan Verkerk (feeder) 4.100 gram .

11 Vries Stomphorst (feeder) 3.750 gram .

Stand na 3 wedstrijden:

1 Theo Meeuwenoord  12 punten  25.675 gram .

2 Johan Puper  14 punten 22.235 gram .

3 Vries Stomphorst 15 punten 36.550 gram .

4 Dirk van Rijn 16 punten 19.625 gram .

5 Phil Mulder 17 punten 16.975 gram .

6 Ben van de Ark 20 punten 18.450 gram .

7 Ton Koopman 21 punten 16.350 gram .

8 Ron Puper 22 punten 19.500 gram .

9 Koos van de Ark 22 punten 19.075 gram .

10 Cor Hofstede 24 punten 14.000 gram .

11 Cees van Rhijn 29 punten 11.200 gram .

12 Arie Schouten 30 punten 10.450 gram .

13 Gert-jan Verkerk 32 punten 7.875 gram . 


Giga vangsten 27-04-19 / 12C - ZW4 - bewolkt

Rinus: berichten over ‘giga’ vangsten bereiken mij op koningsdag, hierdoor krijgt zo’n dag voor sommige toch een extra feestelijk tintje mee. Zo visten Ron en Piet een dagje in de Oude Rijn bij het parkeerplaatsje bij Barwoudswaarder. Gelukkig waren ze samen tot het eind anders had Ron nu zeker met rugklachten ‘thuis gezeten’! Niet minder dan 60,5 kilo aan brasem moest er uit het water getild worden, de dag kon voor Ron niet meer stuk. Piet zelf moest het – zoals hij het zelf typeerde – met een beetje minder doen t.w. 18,5 kg. Vanaf de Holendrecht kwam een app-je binnen van JanBr die het ook bepaald naar zijn zin had. Enthousiast liet hij weten daar met 35 kilo brasem en dikke voorn een mooie dag te hebben gehad en alles te hebben gevangen met 5 maden op haak 11. Zelf doe ik het ‘met een onsje minder’ aan de Amsteldrecht – dit keer omgeving ‘nieuwe kwekerij’ – waar zowel wormen, maïs als een boilie het prima doen en 15-16 platten opleveren die bij mekaar ruim over de 20kg gaan.  De platten waren op deze feestelijke dag dus ‘los’ kan je wel zeggen!


Oude Rijn (Nieuwerbrug) 24-04-19 / 21C - ZO3 - zonnig

Rinus: voor de 4e ouderenwedstrijd reizen de senioren van HSW af naar het zogeheten traject ‘De Krom’. Er wordt met 11 man ruim 50kg gevangen , dus met gemiddeld 4,6kg p.p. een meer dan redelijke vangst. Kenmerkend vandaag is dat het niet alleen van de ‘dikke’ platten moet komen, er is met de vaste stok ook behoorlijk te vangen op het laatste uur na dan is er nauwelijks meer beweging in de dobber te krijgen. Zelf vis ik op stek 2 achter de schaapskooi en heb mijn zinnen gezet op de stok (11m) met daarnaast een licht feedertje op 4m uit de (kale) overzijde. Deze stek levert me al direct een platte op maar moet vervolgens wat langer wachten op de volgende aanbeet. Net vóór en na de pauze heb ik een periode met een aantal platten en halfwasjes op de stok en anderhalf uur voor tijd krijg ik er een zeelt aan. Weliswaar geen grote maar ééntje van een dikke kilo trekt het elastiek toch 4m uit de top, met 10 minuten werk is hij binnen. In totaal kom ik op 11,2kg en dat is voldoende voor de winst. Leider in het klassement Gerard doet ook goede zaken, op het staartnr vangt hij 8,8kg overwegend kleine(re) vis met de vaste stok, proficiat man. Martin, Rob en Gert volgen met gewichten die dicht opéén zitten t.w. 5,6 – 5,2 – 5,2kg. Heerlijk weer en dito visdag! 


Heimanswetering (Woubrugge) 24-04-19 

Dick: vandaag visten de mannen van HSV de Brasem uit Ter Aar in de Heimanswetering bij Woubrugge en er werd niet veel gevangen. Alleen Cock ving met 6,8kg nog redelijk, gefeliciteerd Cock. Er stond een lastige zuidenwind, je moest de stok goed vast houden, maar de temperatuur was in orde. Siem werd met 3kg 2e en staat na 2 wedstrijden al weer stevig op de 1e plek, houden zo Siem. 


Amsteldrecht (Nieuwveen) 24-04-19 

Bert: maandag 22 April de achtste en laatste winter kopp comp. Van HSV Alphen. De 5 deelnemende koppels hebben gevist in het Amstel – Drecht kanaal een stukje voorbij de paprika kwekerij. Ook vandaag zomerse omstandigheden, dat is toch wel weer lekker hoor, op sommige plekken had de vis er ook wel weer zin in. Hoewel er bij de vangsten geen echte uitschieters waren werd het klassement toch wel op zijn kop gezet. Henk met Peter werden vissend op kop dagwinnaar met 10750 gr en gingen meteen door naar de eerste plaats in het klassement. Maat Arie en ik zakten van 1 naar 4. Joop en Gerard gingen naar twee en Paul en Joop naar plaats drie. De totaalvangst kwam uit op ruim 33 kg. Proficiat voor alle winnaars en nu maar snel door naar de zomerwedstrijden. Te beginnen op 4 mei dan vissen we een 8 uurs in het Noord Hollands kanaal. 


Amsteldrecht (Nieuwveen) 24-04-19 

Bert: 20 april paaszaterdag, traditie voor HSN Alphen is om op deze dag de paaswedstrijd te vissen zo ook vandaag. Met 11 deelnemers op pad gegaan naar het Amstel – Drecht kanaal, ter hoogte van het jachthaventje moest het vandaag gaan gebeuren. De weergoden waren ons gunstig gezind. Onder zomerse omstandigheden was het goed toeven aan de waterkant. Een ieder hoopt natuurlijk op een leuk netje met vis en dan het liefst groot formaat brasem. Hoewel er op diverse plekken wel brasem gevangen werd moesten ook enkele deelnemers genoegen nemen met een mindere vangst. Over het algemeen wist een ieder wel een visje te vangen wat resulteerde in een gezamenlijke vangst van ruim 43 kg. De winnaar van deze paaswedstrijd werd Joop Zuidam met ruim 9 kg, met op de tweede plaats Gerard Groen met bijna 8 kg en als derde Henk Groen met bijna 7 kg. Er was voor iedere deelnemer een toepasselijke ‘paasprijs’. 


Oude Rijn (Molenbrug) 20-04-19 / 20C - NO3 - zonnig

Rinus: met de Regiowedstrijd van 20/4 kom ik op nummer 72 te zitten en dat is in het middenstuk van vak D (nrs 61-80) bij Molenbrug (links van 't Fort). Links en rechts hoor ik al dat je daar niet moet zijn, had inderdaad ook liever minimaal 2  nummers naar links gezeten, maar loten is nu eenmaal loten! Een bijkomstigheid is dat ik niet hoef te lopen en ben daar blij om, door de organisatie arriveer ik toch al als laatste. Vol goede moed gaan we de stek inrichten met twee feeders en een kanthengeltje want je kunt niet weten!? Dit hengeltje heeft me overigens geen enkele aanbeet opgeleverd. Bij het startsein voer ik 2 korfjes op 2m uit de overzijde en 3 korven in het midden. Ga daarna aan de overzijde beginnen en ben hoogst verbaasd als de eerste 2 inzetten 2 platten opleveren, het zal toch niet….?? Maar dit blijkt een illusie, kom niet verder dan nog een platte halverwege de strijd maar die wordt helaas gelost. Verder vang ik nog 2 beesten die niet tellen. Allereerst krijg ik er een meerkoet aan die keurig de haak met maïskorrel in zijn snavel heeft, met behulp van buurman Erik krijgen ik hem aan de kant. Even later moet ik wat materiaal uit de auto halen dus leg ik de feeder even in de steun met op de hair een boilie. Als ik terugkom maakt de top verdachte bewegingen, haal op en heb direct behoorlijke weerstand. Na enkele minuten ligt er een snoek van bijna 70cm in het net, haak keurig in de bek! Ik blijf dus op die 2 platten steken….. tot 5 minuten voor tijd. Met wederom een boilie op de hair ben ik alvast aan het ruimen om tijdig te gaan wegen, als plotsklaps de top als een hoepel staat. Net voor tijd kan ik zodoende nog een fraaie zeelt binnen draaien. Met 3 vissen en 3,5kg krijg ik 9 punten aan mijn broek. Toch is de wedstrijd geslaagd. Klik hier voor uitgebreid verslag, uitslagen en foto’s.


Oude Rijn (Bodegraven) 17-04-19 / 17C - ZO3 - zonnig

Rinus: vandaag Kiezen we voor de Oude Rijn nabij de Meije rotonde, een gewild traject in de afgelopen Kooij 4-daagse als het gaat om de ‘betere gewichten’. Vandaag komen we wat dat betreft niet bedrogen uit want hoe later op de dag hoe beter de vangsten worden. Zelf kom ik met de feeder naar schatting aan een gewicht van rond de 20kg, meest mooie platten die met uiteenlopende aassoorten worden gevangen. En niet alleen hier maar ook elders op de trajecten van de Regiowedstrijd van a.s. zaterdag worden supervangsten gemeld. Een heerlijk vooruitzicht en op naar een verwachte zonnige dag, nu alleen nog effe het goede kokertje trekken met daarin het juiste kantnummer!!


Amstel (Uithoorn) 17-04-19 

Dick: de 1e Wincle Pickerwedstrijd van HSV de Brasem uit Ter Aar is gevist in de Amstel tussen Uithoorn en Nesserpont. De eerste 2 uur werd er zo goed als niets gevangen, toen werd het beter. Sjaak Egberts die voor het eerst meedeed met de woensdag visserij dacht ik moet toch laten weten dat ik er ben, hij ving maar liefst 10 kilo en 550 gram. Gefeliciteerd Sjaak. Goede tweede werd Joop Lindhout met een nog altijd respectabele vangst  van 7,1kg. 


Amsteldrecht (Nieuwveen) 15-04-19 / 12C - NO3 - half bewolkt

Rinus: vandaag maar weer eens een dagje ‘op de brasem’, want dat is het als je met de feeder de Amsteldrecht opzoekt. Door het vele vissen, niet alleen met maden en casters, maar ook met maïs, pieren en boilies kunnen de platten hier groeien tot flinke afmetingen. En als ze willen bijten heb je zo een net vis met een respectabel gewicht. Gelukkig is het niet altijd een bijt-maar-raak situatie en moet je er wel degelijk iets voor doen om zo’n vloermat aan de schubben te komen. Zo ook vandaag, wanneer het in de eerste uren totaal niet wil vlotten. Maar naar mate de dag verstrijkt worden de aanbeten talrijker en eindig ik uiteindelijk op 15 stuks. Aanvankelijk gevangen op de worm en tegen het einde is de (witte) boilie favoriet.


Heimanswetering (Woubrugge) 15-04-19

Dick: wij visten vandaag de 2e seniorenwedstrijd van HSV de Brasem in de Heijmanswetering aan de kant van Woubrugge. Wij zaten met onze snotneuzen tegen wind dus het was niet warm. Ook de vis had daar last van want ze beten niet echt goed, maar we hadden wel allemaal vis ( 13 man). Onze voorzitter Piet van Berkel ving vandaag de meeste, 4 kilo en 850 gram, op zijn hielen gezeten door Joop 3 kilo en 640 gram, gefeliciteerd mannen. 


Aarkanaal (Ter Aar) 15-04-19 

JanV: zondagmorgen naar het Aarkanaal geweest bij de roeivereniging en gevist met de 11m stok met dobbertje 0,5 gr. Geen stroming en ook geen wind dus was het goed te doen. In de hoop brasem te vangen ben ik niet te dun begonnen met lijn 0,1 mm en een haak 16. Maar helaas op een enkele brasem na – nog niet eens een echte grote – heb ik alleen maar voorn en bliekjes gevangen, echt grote vissen niet gezien. Bijna alle voorns waren wel mooi aan de maat met enkele uitschieters boven de 20 cm, ook mooie ruisvoorns waren weer sterk aanwezig. De meeste vis gevangen aan 2 grote maden, aan de pier bijna niets en aan de maïs hebben we maar twee vissen gevangen. Na vijf uur vissen kwamen we gezamenlijk rond de 180 stuks en hadden we allebei ongeveer even veel gevangen, mooie dag met een evenredig resultaat.

In Oosterbeek hebben ze de Paaswedstrijd gevist op het zelfde stuk aan de Nederrijn waar ik vorige week in mijn uppie ca. 35 kilo wist te vangen. Nu kwamen ze met 13 vissers niet verder als 7.750 gr, gevangen door 5 deelnemers. De winnaar had 2100 gr, nr.2 1980 gr en nr.3 1760 gr, droevig dus. De week daarvoor met de 1e competitiewedstrijd was de uitslag nog droeviger, nummer 1 had minder dan 1kg.


Voornsekanaal (Hellevoetsluis) 15-04-19 

Jorden: de 3e wedstrijd van Gr. R’dam afd. Zev/Mkp werd in het Voornsekanaal gevist, waar de vangst niet echt ‘je dat’ was. De oorzaak moet kennelijk gezocht worden in de afgelopen 3 koude nachten met vorst aan de grond. Bijna iedereen had dan ook zijn winterpak wqeer tevoorschijn gehaald. De vangstberichten waren overigens goed, maar het viel bitter tegen hetgeen resulteerde in de tegenvallende vangsten. Er zijn slechts 2 (grote) brasems gevangen door Jaap en door mij. Ik kon winnend afsluiten met 3,5kg, Jaap werd 2e met 2,9kg en Adriaan 3e met 2,6kg. Op naar de volgende wedstrijd! 


Gouwekanaal (Gouda) 13-04-19 / 7C - N3 - half bewolkt

Erik: zaterdag 13/4 hebben we met HSV Moordrecht de 1ste comp.wedstrijd gevist op het bredere stuk van het Gouwekanaal (vooraan, vanuit Moordrecht gezien) en met 14 man een mooie opkomst. Zeker gezien de nachtvorst en koude wind. Zelf lootte ik op staart, nr. 15 en was in 1ste instantie niet blij met dit nummer, op de knik, waar de Gouwe serieus smaller wordt. Daarom maar gestart op de korte feederafstand, t.w. ongeveer 17/18m en binnen enkele minuten al de eerste visjes. Nummer 4 was al een mooie platte, maar de boten speelden ook een serieuze rol voor ons allemaal. Enkele containerschepen vanuit Waddinxveen, die dicht onder de kant voorbijkwamen (zeker op het smallere deel) en ook enkele boten vanuit de IJssel. Opvallend was echter dat de vis weer snel terug was, zelfs op de vaste hengel lijn, waar mijn rechterburen ook leuk mee vingen. Halverwege begon het te stromen en kreeg ik nog steeds regelmatig beet, maar een hoop van die losse tikken of in ieder geval beten waar je amper op kon slaan, maar toch ook regelmatig een visje en later ook weer een dikke platte. Het laatste uur nog een redelijke halfslag, een mooie baars en wat kleiner spul. Ik wist niet wat mijn vangst waard was, maar met 5.280 gram was het toch voldoende, met een mooie 2de plek voor good old John met 4.040gr en een nipte 3de plaats voor Michel van Bergen met 3.080 gr. Nummer 12 zat ook nog boven de 2 kg, dus dan kunnen we onmogelijk van een matige vangst spreken, zeker gezien de kou. De Gouwe heeft zich dus van zijn goede kant laten zien en de kop is eraf.


Leidsche Vaart (Langeraar) 13-04-19

Dick: afgelopen zaterdag viste de afdeling ‘vrije hengel’ van HSV de Brasem uit Ter Aar hun 1e wedstrijd in 2019 in de Leidsche Vaart (steigers). En ik denk dat Siem toch nog wat wodka over had van woensdag want hij ving met ruim 6 kilo toch weer het meeste, gefeliciteerd Siem. Jan van Eijk met ruim 2kg wed 2e en de rest zat onder de 2kg. 


Breevaart (Reeuwijk-Brug) 10-04-19 / 8C - NO4 - half bewolkt

Rinus: de 3e ouderenwedstrijd van HSW vissen we in de aloude Breevaart in Reeuwijk, waar we met 10 man een prachtig parcours hebben en op keurige vlonders zitten. Op dit max. 35m brede water werden in de jaren 60 v/d vorige eeuw door de Goudse verenigingen grote wedstrijden georganiseerd met rond de 150 deelnemers van heinde en verre die vanaf de brug tot aan de bebouwing in Gouda-Noord zaten. Het is nog steeds een prachtig (stok)watertje maar tijden veranderen, nu is 16-17 deelnemers hier echt de max. Vis zit er in elk geval nog wel, om die te vangen is het vandaag wel ‘hard werken’ met die stevige zijwind. Voor mij blijft staartnr 10 in de zak zitten dus pak ik de vaste stok uit op 4 en 9m en zet een licht feedertje in op 3/4. Vanaf de start kan ik een visje vangen al zijn ze klein met af en toe een maatvoorn en een enkele bliek. Met de feeder vang ik een platte en een halfwas, bij elkaar ca. 60 stuks en 3,8kg, goed voor een 2-tje. Buurman Gerard had dezelfde ideeën maar omdat het met de stok niet lukte gooit hij deze aan de kant en gaat met de feeder verder. Het resultaat: een 5-tal platten bij elkaar 5,4kg en wederom een 1e plaats. Proficiat kerel, met 4 punten voorlopig stevig aan de leiding! Daarnaast ‘vechten’ Leo (3,6kg) en Dick (3,3kg) om de plaatsen 3 en 4. Hieruit blijkt dat de vangsten links op het parcours iets achter blijven. Bij elkaar toch 24kg gevangen. 


Amsteldreht (Nieuwveen) 10-04-19 

Theo: een mooi dagje aan de Amsteldrecht doorgebracht nabij de paprikaboer, wel veel wind maar met de plu opzij kun je je daar tegen wapenen. Iets verder voor de bocht zat een vereniging met zo’n 7 man met de stok te vissen, knap zwaar met die zijwind! Voor het gat was er nog één aan het uitpakken, dus ik ben links voor het gat gaan zitten bij dat boerderijtje en mooie huis. De feeder op 40m uitgelopen, hiermee kwam ik op ca. 3-4m uit de overzijde. 5-6 volle korven gebracht en in het eerste uur 1 vis en allemaal vuil aan de haak, te dicht op de lelies natuurlijk! 5 meter teruggegaan en een nieuwe stek opgebouwd. Toen pas ging ik vis vangen, vooral tussen 13-14.30 was het super, ondermeer een platte van dik 3kg en 61cm! Ben om 15u gestopt en moest 2x wegen, in totaal 25,5kg in 5 uurtjes. Onderlijn van 60cm eraan en 2-3 mestpiertjes+floater op de haak ging het beste. Heerlijk vertoefd achter de plu.


Amsteldrecht (Nieuwveen) 10-04-19 

Dick: met veel harde en koude zijwind op woensdag de 10e apr. de eerste vaste stok wedstrijd van HSV de Brasem gevist in de Amsteldrecht (net voor de aardbeien teler). Het was niet echt de wedstrijd van je leven, één man sprong er bovenuit met ruim 9 kilo. Volgens mij had hij een flesje wodka bij zich om warm te blijven, maar heeft dit door zijn voer gedaan!? Toch gefeliciteerd Siem. Pas een heel eind verder volgt Joop op de tweede plaats met 3,1kg. 


Vecht (Oud Zuilen) 10-04-19

Theo: afgelopen zondag competitiewedstrijd 2 van HSV de Vrije Visser uit Noordwijk. Gevist werd er op een nieuw water de Vecht bij Oud Zuilen. Samen met Cees (helaas ziek gemeld) zouden we de baan uitzetten op een gedeelte waar midweeks aardig is gevangen. Vol goede moed dus nu alleen naar de Vecht. Als iedereen aanwezig is kan er geloot worden, voor mijzelf komt nr 11 aan het eind v/h parcours ui de bus. Voorin bij de brug werd woensdag het best gevangen en Vries had het geluk dat hij nr 1 lootte, Ron Puper op de staart. Ik koos voor de vaste stok op 11 meter en feeder op zo’n 5m uit de overkant. In het eerste uur ving ik 4 vissen met de feeder en besloot toen op de stokplek te gaan vissen. Vier uur lang heb ik hier geen beet gezien. Ook met de feeder was het over en uit na een uur, maar gelukkig niet alleen bij mij. Van de 12 vissers klaagden er 8 steen en been over deze wedstrijd, de reden weet ik echt niet! Stroming erin, maar vis vangen ho maar. Kop en staart steken er zoals vaak weer bovenuit! Vooral Vries had een prachtig net vis, met dik 19 kilo werd hij met overmacht nummer 1. Arie daarnaast heeft 5 uur lang zijn dobber niet zien bewegen en had een dikke 0! Iets soortgelijks gebeurt naast mij, op staart ving Ron Puper wat vis in het eerste uur met de feeder en pakte  daarna net als ik de stok en ving dik 12 kilo, ik zat er voor spek en bonen naast! In het midden ving Phil ‘Vismania’ nog dik 5 kilo vis in de eerste 2 uur, daarna ook over en evenals bij Johan Puper naast hem. Voor de andere 9 deelnemers zat er niets anders op dan op een houtje te bijten. Conclusie: Vries en Ron jullie hebben kop- en staartplek volledig waargemaakt. De uitslag:

1 Vries Stomphorst 19.200 gr

2 Ron Puper 12.400 gr

3 Phil Mulder 5.450 gr

4 Johan Puper 4.950 gr

5 Dirk van Rijn 3.100 gr

6 Ben van de Ark 2.850 gr

7 Theo Meeuwenoord 1.650 gr

8 Ton Koopman 1.500 gr

9 Cor Hofstede 1.475 gr

10 Gert-Jan Verkerk 1.375 gr

11 Koos van de Ark 1.275 gr

12 Arie Schouten 0 gr.


Oude Rijn (Alphen) 08-04-19 / 17C - NO3 - half bewolkt

Rinus: vandaag enkele uren midden op de dag met de stok gevist tegenover de baggerschuiten. Het water was aan de heldere kant en er stond nagenoeg geen stroming. Het begin was zeer bedroevend me slechts 2 baarsjes in het eerste half uur. Daarna werd meer frequent beet gekregen maar echt ‘druk’ werd het nooit. Uiteindelijk op 30 stuks uitgekomen waarvan 7-8 scheppertjes. Géén brasem gezien (wel één verspeeld) daarentegen was de grootse vis een blankvoorn van 35cm. Verder veel bliekjes en voorntjes net aan of (ver) onder de maat. Maat Gert ging zijn geluk beproeven in de Amsteldrecht en liet weten te zijn geëindigd op 18 platten. Hiermee heeft hij – zoals hij dat zelf verwoord – zijn zelfvertrouwen weer enigszins ‘opgekrikt’ na zaterdag!


Amsteldrecht (Nieuwveen) 08-04-19

Dick: de eerste senioren wedstrijd van HSV de Brasem in 2019 zit er weer op. En wat de vangst betreft in de Leidsche Vaart mogen we niet klagen. Voor sommigen had het wat beter gekund maar je kan niet allemaal op de eerste rij zitten. Joop Lindhout zat daar dus wel en werd met 9 kilo en 40 gram de winnaar, gefeliciteerd Joop. Zelf kom ik op 7kg uit en Willem den Houdijker haalt 5,4kg op het droge.


Gouwekanaal (Gouda) 08-04-19

Jorden: het was een waterkoude ochtend voor HSV Gr. R’dam afd. Hzm/Mkp en de 2e wedstrijd en de beloofde zon bleef uit tot na het eindsignaal waardoor de wind aanvoelde als een poolwindje bijna recht op de neus. De vangstberichten van over Gouwe waren goed de afgelopen anderhalve week, maar het tegendeel bleek waar. Waarschijnlijk door 3 relatief koude nachten aasde de vis heel voorzichtig. Ik lootte kop (of staart in dit geval) maar zat het dichtst bij de sluis met Adriaan naast me, dan Sebastiaan en daarnaast Sander. Adriaan wist al snel een hele mooie brasem te haken en op de vaste stok kon hij met halfslagjes, voorns en bliek zijn net aardig vullen. Met 4640gr kon hij winnend afsluiten. Peter had in het midden een mooie verrassing in petto en wist met 3920gr Sebas en mij nog met heel klein verschil te verslaan, we zaten mooi dicht bij elkaar en elke vis zou bepalend kunnen zijn. Voor John was dat jammer omdat hij 3 mooie vissen verspeelde achter een balk en voor Sebas die een bliek loste net voor zijn net. De strijd is geopend, op naar het Voornsekanaal volgende week. 


Amsteldrecht (Nieuwveen) 08-04-19

Dick: zaterdag 6 april j.l. hebben wij met HSV de Brasem de Paaswedstrijd gevist in de Amsteldrecht vooraan achter de sluis. Er werd met 20 man 114 kilo en 530 gram vis gevangen. Als beste kwam Guus Leer uit de bus met 14 kilo en 530 gram, gefeliciteerd Guus. 2e werd Sjaak Egberts met 12850 gram, 3e Bart Wassing met 11530 gram, 4e Koos Verlaan met 8240 gram en 5e Erik Weijgertse met 8030 gram.


Ringvaart (Leimuiden) 06-04-19 / 10C - O4 - bewolkt

Rinus: vandaag naar de Ringvaart voor de 4e competitiewedstrijd van HSW, met 15 deelnemers vangen we ruim 41 kilo en dat is op zich geen slecht resultaat. Maar als we de scores van de eerste drie daar vanaf halen blijft er 15kg voor de rest over en dan ontstaat er weer een ander beeld van dit (grillige) water. Net als veel waters kan je ook dit water verdelen in goede en slechte gedeeltes, vandaag is duidelijk dat de meeste vis vóór de rietzone (aan de linkerzijde) huist waardoor de huizenkant (rechts) minder bedeeld is. De loting is dus weer erg belangrijk, maar wanneer eigenlijk niet!? In elk geval wordt er gevangen en daar ben ik als wedstrijdleider natuurlijk blij mee, het kan hier zomaar heel anders uitpakken. Wil-Jan op stek 8 gezeten kan ‘het’ aanvankelijk niet vinden, maar als na terugkomst van een wandeling blijkt dat er ‘vis aan zit’ gaat hij er de laatste uurtjes nog eens goed voor zitten. Een serie dikke platten brengt hem op 10kg, zodoende gaat hij met de winst naar huis. Gefeliciteerd! JanvD is op stek 4 ook goed bezig pakt met 8.7kg de 2 punten. Op stek 2 versterkt Ron zijn leiderspositie door met 7kg de 3 punten mee te nemen. Tenslotte doen Jaap en Arie weinig voor elkaar onder en worden 4 en 5 met respectievelijk 4,8 en 4,2kg. Zelf haal ik 7 punten 'uit de strijd' met 1,9kg. Op stek 12 tref ik een 'kale' overkant waar ik niet één keer beet krijg met de feeder. Gelukkig heb ik kort op 15m nog een stekje gemaakt en daar haal ik naast een 10-tal donderpads in het laatste uur nog een platte en 2  voorns vandaan. 


Oude Rijn (Barwoutswaarder) 31-03-19 / 13C - NO4 - half bewolkt

Buurman Westdorp met zeelt op A18

Rinus: op de 4e en laatste wedstrijddag v/d HS John Kooij 4-daagse kom ik op A19 te zitten, omgeving fruitteler Lievaart. Omdat ik het eindklassement (eerste 14) kan vergeten doe ik verder geen ‘tactische zaken’ en vis vandaag alles-of-niets. Zet daarvoor een paar feeders in op zo’n 4m uit de overzijde. Na de fluit voer ik 2 grote korven barstensvol met aas en ga met de derde vissen. Ik leg de hengel even neer om nog een rol onderlijnen uit de tas te pakken (staat aan andere kant fietspad). Als ik weer omkijk hangt de feeder half in het water en staat de lijn strak. Binnendraaien lukt niet meer, de boel zit muurvast (zeelt?). Lekker begin zeg! Helaas blijkt dit het enige hoogtepunt te zijn in de eerste uren. Niet meer dan een 10-tal voorn(tjes) en een bliek komen er in die periode binnen. Het laatste half uur levert nog 2 platjes en enkele blieken op. Hiermee kom ik uit op 2,2kg waarmee ik geen vuist kan maken en ver in de achterhoede eindigt. Gewonnen wordt er met ruim 8kg op kopnr A15 door Kees v/d Burg, die (naar verluid) meteen de 4-daagse op zijn naam schrijft met 5 punten. Op A16 scoort Dirk v/d Schaft een 2-tje met 7kg en aan de andere kant pakt Wim v/d Helm 3 punten met ruim  6kg. Opmerkelijk is weer het aantal van 4-5 zeelten die in deze sector zijn gevangen, het levert in elk geval aanzienlijk extra gewicht op. De conclusie is dat deze 4-daagse weer als geslaagd de boeken in gaat, met wederom weer aanmerkelijk goede resultaten op kop- en staartnummers en enkele andere hotspots. Vissen en loten, je kan het niet scheiden! Een openbaring dit jaar (eerst nog een vraagteken) mag je toch de vangsten in vak D noemen. Ook vandaag hier weer de meeste vis (ca. 275kg) met als uitschieter Nico Bijvoet die op stek 103 ruim 29kg uit het water slingerde, het topgewicht over de 4 dagen.

Inmiddels de uitslag ontvangen en daaruit blijkt dat Kees v/d Burg inderdaad met de 4-daagse winst naar huis gaat, nogmaals van harte gefeliciteerd. Er was nóg iemand met 5 punten en wel de winnaar van vorig jaar Jan Wagensveld, maar deze moest een kleine 5 kg aan gewicht toegeven op Kees. Op plaats 3 is Wim v/d Helm geëindigd met 6 punten. Alleen bij sectorwinst vandaag zou Wim hebben gezegevierd. Net buiten het erepodium eindigt John Kooij met 7 punten maar wel met het hoogste vangstgewicht van allemaal (41.470 gr). Gefeliciteerd John en bedankt weer voor de prima organisatie van deze 4-daagse die op voorhand vanwege de ‘vergunningperikelen’ niet eenvoudig was. Klik hier voor uitslag dag 4, eindklassement en 'overzicht van Frits'.
Naar pagina 1 / pagina 3