Vangsten 2020 1


VANGSTEN 2020De actuele coronamaatregelen (update van 29/6) van Sportvisserij Nederland lees je hier

Plassen (Nieuwkoop) 30-07-20 / 24C - ZO2 - half bewolkt

Erik: afgelopen zondag met DennisH de 2e en afsluitende bootjeswedstrijd van de VWP gevist in de Nieuwkoopse Plassen. Hier voor de 1e keer aan meegedaan aangezien er een plekje vrij was. De 1ste wedstrijd werd 2 weken geleden onder prachtige weersomstandigheden gevist met redelijk gevangen en we hadden toen rond de 18,5 kg wat een 3e plaats opleverde. Voor de 2e wedstrijd hadden we bedacht om op de 1e plas (bij Hoogerwerf) te blijven en richting de paaltjes te vissen, in het verleden regelmatig een goede methode gebleken. We begonnen meteen met baarsjes en ander klein spul dus zakte de moed een beetje in de schoenen. Na een paar halfwasjes en een prachtige zeelt van 2,5kg van Dennis zijn we toch maar gaan verkassen op zoek naar een serie platten. Die andere stek op de 1e plas leverde het eerste half uur amper beet op, op zich niet erg want de kleinere vis kon ons op dat moment gestolen worden. Na een half uur kwamen dan toch de platten al bleef het aanvankelijk schrapen voor een vis. Om beurten vingen we met enige frequentie een brasem al waren ze niet alle van formaat en om half 2 vingen we allebei onze laatste platte. We hadden – gezien de omstandigheden – toch het gevoel een acceptabel vangstgewicht te hebben en nog belangrijker ….. tevreden dat we waren verkast. Met ruim 26 kg bleken we de 2e wedstrijd te hebben gewonnen en pakten tevens de overall winst over de 2 wedstrijden. Het ging maar om 7 koppels maar na alle corona shit en mijn k.. jaar, was ik wel gebrand om er het beste van te maken.


Nederrijn (Oosterbeek) 30-07-20 

JanV: ben weer aan de competitie in Oosterbeek begonnen en 2 weken geleden de eerste wedstrijd gevist, uiteraard werden de corona maatregelen in acht genomen. Iedereen ging met frisse moed de strijd aan en de verwachtingen waren hoog gespannen. Tevergeefs, het lijkt wel of het elk jaar slechter wordt op de rivier. Na 3,5 uur vissen had nr.1 1340 gr. nr.2 1130 gr. en nr. 3 960 gr. Zelf  was ik 4e met 690 gr. Na een begin met 3 voorntjes kwamen de grondels op het voer en van dit soort had ik er een stuk of 30 soms nog geen 5 cm groot, het is echt hopeloos. Hier en daar werd er een mooie voorn gevangen en deze mensen zaten dan goed. Brasem lijkt wel helemaal verdwenen niemand had er een of er een verspeeld. Zondag meegedaan aan de lang verwachte marathon van 6 uur op een ander stuk van de Rijn n.l. onder de sluis bij Renkum, hopende dat dit gedeelte beter was, maar weer…. helaas! Er werd gewonnen met slechts 4,3 kilo, verder een enkeling rond de kilo, zelf zat ik op nr.5 en wist ‘ze’ niet aan de gang te krijgen en eindigde met 630gr. Een nachtwedstrijd iets verderop in Opheusden resulteerde in vangsten van 60, 50, 45, 30 en rond de 15 kilo. Vreemd dat het ’s nachts wel lukt….!?


Berkelse Plas (Berkel en Rodenrijs) 28-07-20 / 21C - ZW4 - half bewolkt

Jorden: zaterdag 25-07 viste HSV Gr R’dam afd Zev/Mkp de tweede wedstrijd voor de Corona-Cup, ditmaal gevist in de Berkelse Plas. Met dertien van de zeventien man gaan we van start, zes man op de lange schuine kant, waar de wind schuin op stond. De anderen zaten in het 'o zo geliefde' riet, waar je veel beschutting door de huizen, genoeg ruimte achter je en wind in de rug vindt. Nadat de gehele Meerpolder (per ongeluk) wakker was gefloten door onze wedstrijdleider startten we droog onze wedstrijd. Er werd direct veel kleine vis gevangen, iets waar het water bekend om staat. Hier en daar waren er verhalen over een grote gevangen vis en één daarvan kwam Adriaan toe, hij ving een grote snoek van 90cm. Later bleek Jan de Zwart deze ook te hebben gevangen. Jammer voor hen maar deze tellen niet. Op nr. 13 (staart) zat onze nieuwkomer Peter Schumacher naast een ontketende Jan Benard, die maar liefst 8570gr. aan kleine vis en een karpertje ving. Jan beheerst de kunst van het stokken wel! Later zou blijken dat hij hiermee de tweede plaats had bereikt. Op nr. 7, het eerste nummer in de rietkant, zat Peter die de eerste wedstrijd van dit jaar (in maart) wist te winnen. Ditmaal deed hij er nog een schepje bovenop en pakte wederom de winst met ruim 13 kilo. Met maar liefst vijf grote maden op de haak wist hij de grote platten te verleiden. Naast hem wist Sander net voor tijd een grote brasem te vangen met de feeder, nauwelijks gebruikt maar was effe nodig omdat de boel aan de vaste stok in de war zat….., zeg maar een geluk bij een ongeluk! Ook Hans Lammeree ving nog een mooie brasem, maar die haalde het niet bij de prachtige zeelt die ook in zijn net zat. John was vandaag onze pechvogel, door lichamelijke klachten moest hij opgeven. De top drie van vandaag:
1.Peter Koevermans 13.270gr
2.Jan Benard 8.570gr
3.Sebastiaan Lockhorst 6.105gr

De volledige uitslag zie je via deze link: https://groot-rotterdam.nl/witvissen/hzm/wedstrijden/603-2e-wedstrijd-berkelse-plas


Oude Rijn (Zwammerdam) 25-07-20 / 20C - ZW3 - bewolkt/regen

Rinus: vandaag naar het futenbos op een stek halverwege dit parcours waar weinig plompenblad staat, zowel aan mijn kant maar ook aan overzijde. Daar maak ik een voerplek op zo’n 5-7m van de kant, aan mijn kant op 15m trek ik ook een paar korfjes leeg. Op deze stek blijft het lang onrustig door de aanwezigheid van kleine vis maar levert in het laatste uur toch enkele dikke platten op. Zo ook de ‘verre’ stek waar het aanvankelijk niet wil vlotten. Met af en toe een bliek, baars en voorn ‘loopt’ het zeer moeizaam, maar zoals gezegd wordt dit in de laatste uren goed gemaakt. Bij mekaar kom ik aan 8-9 platten en een 15-tal kleine(re) vis en bijna alle aassoorten levert wel vis op, van boilie tot maïs, maden en een (stukje) worm.


Amsteldrecht: midweeks viste de ouderenclub van HSW een onderling wedstrijdje aan de Amsteldrecht waar ik door omstandigheden helaas niet bij was, maar de leiding strak in handen lag van Martin en Gert. Helaas konden ook zij niet voorkomen dat de vis in omgeving paprikaboer niet thuis gaf en het op enkele stekken na volledig liet afweten. Maar ving je een vis dan weet je met het huidige formaat van vriend(in) platte in dit water met zijn vele gezichten dat je qua vangstgewicht omhoog schiet en mogelijk een prijsje weg kan slepen. In dat kader was de uitslag als volgt:

1 Dick Rijsdam 4010 gram

2 Jan van Dam 3900

3 Arie Boom 2000 gram


Gouwekanaal (Gouda) 18-07-20 / 23C - ZW2 - zonnig

Rinus: de eerste wedstrijdjes na de lockdown zijn een feit en ook HSW heeft vandaag een onderling wedstrijdje georganiseerd aan het Gouwekanaal met in acht name van de coronamaatregelen. Gelijk lopen we al tegen de situatie aan dat een groep vissers ‘ons aangevraagde deel’ v/h parcours hebben ingenomen en dat geeft irritatie. Iedereen wil wel weer een gezamenlijke vispartij hebben, helemaal niets op tegen maar kijk dan eerst voordat je met zijn allen neer duikt of je niemand in de weg zit. Pak het begin of eind van zo’n parcours zodat anderen ook kunnen vissen! En nog belangrijker: vraag voor zo’n betrekkelijk klein parcours vergunning aan of overleg zo nodig met die andere club wie waar gaat zitten! Dit gezegd hebbende gaan we vooraan bij de sluis loten, ‘coronaproef’ net zoals ‘het wegen’ na afloop. Dit laatste heeft wel eens meer moeite gekost want met 12 deelnemers komen we slechts aan een gezamenlijke 22,7kg. Het kanaal heeft zich wat de vangst betreft niet van haar beste kant laten zien. De meeste vis wordt frappant genoeg op het voorste smallere deel v/h parcours gevangen. En daar zit ook winnaar Ron die met een kleine 11kg zijn kopstek helemaal waar maakt. Proficiat! Zelf kom ik op stek 10 te zitten, kan maar 2 bliekjes met de feeder ‘scoren’ en moet de rest van mijn 930gr met de korte stok onder de kant schrapen. De uitslag:

1 Ron Suyk 10.890 gr

2 Wil-Jan van Leeuwen 3.900 gr

3 Erwin Keizer 2.260 gr

4 Siem Pellekooren 1.860 r

5 Jan van Dam 1.450 gr

 

Oude Rijn: afgelopen week nog naar de Rijndijk tussen Koudekerk en Alphen geweest en ondanks de scheepvaart alleszins redelijk gevangen. Zowel tegen de overzijde als op korte afstand van 15-17m was de vis te verleiden om het aas (veelal maden) te pakken. Aanvankelijk bliek en een enkele (mooie) voorn maar later op de dag kwamen de ‘platten .

 

Ringvaart: Theo viste maat Cees in de Ringvaart bij Lijnden. Stromen deed het in het begin zeker maar helaas maar een half uurtje, daarin werd overigens wel meteen vis, veel bleien gevangen. Cees op 2 afstanden  van 20 meter en 14 meter en ik op 1 plek op 22 meter. Een paar uur aardig vis gevangen met allerlei aas op de haak, maar de mestpiertjes kwamen er het best uit. Laatste 1.5 uur toen het al minder werd de hair erop met bolie of dummel of gewoon 3 grote slangen van wormen en dat leverde ook enkele zware vissen op. Na 5 uur vissen trok Cees met 13.5 kilo aan het langste eind en zelf kwam ik aan 11.5 kilo.

 

Rottemeren, Sebastiaan: vorige zaterdag met de club (Gr R’dam afd Zev/Mkp) sinds lange tijd weer een wedstrijd gevist. Door alle omstandigheden mogen we alleen vissen in verenigingswater, gebruikmakend van coronaprotocol en zo geschiedde: De avond voor de wedstrijd waren alle bordjes met wedstrijdvergunning geplaatst in de Rotte (Balkengat), evenals de nummers die op de weg en op het fietspad waren geschreven met krijt. Adriaan verzorgde thuis de digitale loting, waardoor we direct naar onze stek konden gaan, zonder bij elkaar te komen. Er waren veel nummers die links en/of rechts veel ruimte over hadden. Dit kwam door het gebrek aan steigers of het overschot aan riet. Kortom: Veel mooie stekken! De wind had de gehele week op de kant gestaan, maar qua vangst was hier niets van te merken. Er werd regelmatig kleine vis gevangen, iets waar de Rotte niet echt bekend om staat. Uiteindelijk was er één duidelijke winnaar: Aad Revet. Hij had veel meer dan de nr. twee Sander, die onder andere een platte ving van ca.3kg. Nieuwkomer Jan Benard had ook goed geloot en wist het ook grotendeels waar te maken: Een derde plek met veel mooie blieken. Jan de Zwart viel letterlijk met zijn neus in het water: Een nat pak met natte spullen was zijn deel. Gelukkig heeft Jan door kunnen vissen en was er verder niets aan de hand. Al met al zijn we erg blij dat we weer mochten vissen, ook het weer zat erg mee. We hebben een aantal nieuwkomers en dat is ook erg prettig. Nu hopen op een betere vangst….


Amsteldrecht (Nieuwveen) 11-07-20 / 16C - ZW2 - half bewolkt

Rinus: vandaag naar de Amsteldrecht op gedeelte vooraan bij de sluis. De feeder op ‘ver’ lag tegen de plompen aan de overzijde en een licht feedertje op 17m. Deze laatste levert aanvankelijk wat vis(jes) op, maar verder dan enkele bliekjes en voorntjes plus een paar halfwasjes kom ik niet. Na anderhalf uur is er kortbij weinig of niks meer te loeren. Zelfs nog even met de korte stok geprobeerd en niet eens beet gehad. Het grove geschut komt van de overzijde met 13 platten en dan zit je met het hier bekende formaat al gauw tussen de 15-20 kilo. De eerste exemplaren vang ik op 2 maïskorrels of een combi maïs/worm. Van lieverlee schakel ik over op de boilie of wafter en dat blijkt (nog) beter te werken. Na ruim 4 uur vissen is de koek kennelijk op want de beet is over.

Gouwekanaal: afgelopen maandag gevist in het Gouwekanaal, met de feeder op ca. 30m en met de korte stok op 4m. ‘Echte’ brasem heb ik niet gevangen, 1 of 2 zaten er dicht tegenaan. De feeder leverde verder wat bliek(jes) op in aantal zo’n 15 stuks. Anders ging het met de korte stok, hiermee was leuke sport te beleven bijvoorbeeld met een aantal forse baarzen van rond de 30cm, enkele mooie voorns en een handvol blieken bij elkaar nog eens ca. 30 stuks. Qua aantal en gewicht uiteindelijk niet eens ontevreden.


NH Kanaal (Spijkerboor) 11-07-20 

Theo: afgelopen zondag met de club met  8 man in het NH kanaal gevist voorbij Spijkerboor, achter het bos hadden we de wind achter. We hebben gekoppeld met 4 koppeltjes en de vangst was niet best alhoewel…? Zelf ben ik begonnen op 4 meter uit de overkant, waardeloos na 1 uur 1 schele pos! Cees mijn maatje op kort niks en 3 kwart 1 vis, andere koppels ook slecht. Behalve op staart daar zat Cor Hofstede strak in het riet toch wel vis  te vangen. Dan gaan we dat ook doen en dat was een goede keuze want dat leverde nog ruim 10 kilo op. Cees op kort en lang pakte nog 9 kilo dus totaal 19 kilo. Niet genoeg voor de winst want die ging naar Cor en Vries met 20.500 gram. De 2 andere koppels vingen in vergelijking niet nest, Johan en Arie 4.500 gram en Gertjan en Ton 6.500 gram. Uiteindelijk toch een gezellige dag gehad, het broodje warme worst en een sappie van Ton en Gertjan heeft daar zeker aan bijgedragen.


Heimanswetering (Alphen) 04-07-20 / 17C - ZW6 - zwaar bewolkt

Rinus: deze week vis ik een paar maal in de wetering aan het Molenaarspad, niet in de laatste plaats vanwege de harde wind (zeker vandaag). Beide keren kom ik aan aantallen tussen de 60-70 stuks zowel groot als klein, de vervelende donderpads niet meegerekend. Deze zijn voornamelijk onder de kant te vangen met de 4m stok naast wat voorn, bliekjes en (uit de kluiten) gewassen baarzen. Deze geven mooie sport maar zwemmen ook zomaar door de onderlijn heen. Het gewicht komt evenwel van de feeder zowel op de 17m lijn als 2m uit de overzijde. Het betreft hoofdzakelijk (schep)bliek tot een aantal platten en platjes. Opvallend dat wat dit laatste betreft er woensdag, met 3 zandschuiten en meer pleziervaart, meer te beleven viel. Het begin op beide dagen was overigens zeer moeizaam met in de eerste uren periodes met geen of weinig beet, maar dat verandert in de loop van de dag in positieve zin. Het venijn zat dus zoals wel meer gebeurt in de staart!

Oude Rijn (Nieuwerbrug) 27-06-20 / 24C - ZW3 - bewolkt

Ron: om 7.30 u opgestaan en ff naar het weer gekeken want er was  veel regen voorspeld, maar volgens buienradar bleek dat mee te vallen, dus snel koffie zetten, voer maken, auto laden en op naar omgeving Lievaart. Daar eerst wat plompenblad weggesneden onder de kant en twee feeders klaar gezet, 1 voor de overkant en 1 op 16 m.  Eerst 5 grote korven aan de overzijde gebracht 1 m voor de plompen, kleinere korf er aan en vissen met 2 maden aan een onderlijn van 80 cm. De eerste 3 inzetten 3 vissen, 2 voorns en een baarsje. De 4e korf een mestpiertje met 2 grote maden en dat bracht een schepbliek in het netje. Na een half uur meldde zich de 1e platte en begon het te lopen, met regelmaat een platte of een schepbliek en als bonus een zeelt. Na twee uur de 16 m plek even aangevoerd en daar was de vis ook aanwezig, maar de grotere vis kwam toch van de overkant. Een knikker van krill met een worm maar eens naar de verre stek en dat ging prima. Tot 16.30u gevist en dat leverde 10 kleinere vis, 29 schepblieken, 35 platten en 3 zeelten op, die weer keurig werden teruggezet. Met een dikke glimlach reed ik weer huiswaarts.


Oude Rijn (Alphen) 27-06-20

Rinus: midweeks nog weer eens naar de ‘perenbomen’ (Oude Rijn) geweest en heel leuk gevangen met ca. 40 stuks op de teller. Veel bliek van rondom de 15-20cm, een enkele winde, wat (ruis)voorn maar ook 9 platten. Hoofdzakelijk met de made en/of caster, eerst op 30m en later op 16-17m. Vandaag gaat de reis naar de Amsteldrecht en kom terecht op het smallere gedeelte zegmaar tussen de twee “brede stukken’. Voor de kenners is dit ‘links van de blauwe bal’. Ook hier met de feeder aan de gang en al snel liggen vanaf de overzijde de eerste 2 platten in het net, 1 op de worm/maïs en 1 op de boilie. Daar blijft het wat deze afstand betreft bij, bovendien is het daar erg vuil op de bodem. Leg daarom het accent meer op de omgeving 3/4 en daar gaat het van lieverlee lopen en blijft de vis aanwezig. Op deze plek niks geen boilie, maïs of worm, maar zorgen simpelweg 1 made + 1 pinkie op haakje 14 soms voor de mooiste aanbeten. Het worden uiteindelijk 10 platten en een handvol blieken.


Heimanswetering (Woubrugge) 20-06-20 / 20C - W3 - half bewolkt

Rinus: midweeks nogmaals naar Amsteldrecht geweest (bij paprikateler) met als resultaat 14 platten en een handvol kleine(re) vis, frappant dat alleen de zone aan de overzijde van plompenblad tot 10m daar vanaf kansrijk was, dichtbij niet één keer beet. Vandaag met de vaste stok erop uit en de wetering bij de molen is daarvoor een geschikt water. Op 11m een balletje of 7 gecupt + wat los aas en dat blijkt voldoende voor een paar uur aangename visserij, mede doordat er geen zandhazen passeren. Het is weliswaar niet slag-op-slag raak maar meer een beetpatroon van vlagen, waarbij staande haak of een sleepje van max. 3-4cm en soms peuteren effectief is, ook tijdens de golfslag van de bootjes die overigens nog niet talrijk zijn. Dit levert een aardig klusje vis op meest rond de 15cm of iets daarboven. Echte scheppers melden zich in het laatste uur als blijkt dat 30cm op de bodem ineens wel tot succes leidt. Te beginnen met 3 windes (20-23cm) achtereen, gevolgd door een ouderwetse opsteker die de eerste brasem oplevert maar deze kiest net vóór het schepnet het ruime sop. Even later wel raak met een platte, waarna nogmaals een mooie beet volgt maar die vis zal ik nooit zien want hij kiest resoluut voor het midden. Helemaal niet met de feeder gevist? Jawel zo’n 10-15% van de tijd en dat levert enkele blieken op. Dit hadden er zeker meer geweest bij een constante feedervisserij. Maar alla, het is vandaag vaste-hengel-dag en met 67 stuks op de teller heb ik me heerlijk vermaakt.


Amsteldrecht (Nieuwveen) 13-06-20 / 23C - O3 - half bewolkt

Rinus: na een nacht met veel ’vers’ water gaan we ‘op jacht’ naar de dikke brasem en belanden daarvoor bij de ‘nieuwe kwekerij’ waar de rietkraag aan de overkant er uitnodigend uitziet. Vernomen dat Adriaan hier daags te voren behoorlijk heeft gevangen, we gaan het nu zien. Nou, daar komt voorlopig weinig van terecht, in het eerste uur hebben we al twee beet gehad! Maar op dit water moet je soms (héél) veel geduld hebben, zo ook vandaag. Al valt er overigens wel een vis(je) te vangen, met name op de korte(re) afstanden of met een 4m stokje. Maar dit zijn dan periodes met 3-4 stuks (halfwas, bliek, voorns, een enkele winde) waarna het weer ‘stil’ wordt. Maden zijn dan het favoriete aas. Gelukkig wordt het wachten toch beloond en vangen we af en toe een beste platte, met een piek in de periode tussen 12-13.30 uur waarin ‘ze er even veel zin in hebben’. Meest gevangen op de boilie (verschillende kleuren) of een (garlic) pellet+maïs. Uiteindelijk komen er 36 stuks op de teller waarvan 13 platten, qua gewicht ben ik dus tevreden.

Noord Holland (Ewijcksluis) 11-06-20 / 15C - NO3 - bewolkt

Theo: weken werd er door HSV de Vrije Visser al uitgekeken naar het jaarlijkse visweekeind in Noord Holland, door de Coronaperikelen dit jaar maar met slechts 8 deelnemende vissers. Geruime tijd al werd ook het weer in de gaten gehouden, zeker ook wat betreft de windrichtingen. Helaas kwamen de voorspellingen weer eens niet uit en werd het op de buienradar alleen maar slechter en slechter naar het weekeinde toe. 10 weken of meer was het kurkdroog in Nederland en nu was het weer voor dit weekend totaal van pad voor het cluppie dat niettemin j.l. vrijdag richting het noorden des land vertrok. Natuurlijk gingen gaan we 3 daagjes weg voor veel plezier en gezelligheid met mekaar, maar dan wel graag met redelijke vangsten en met leuk weer….. Klik hier voor het hele verhaal.


Oude Rijn (Zwammerdam) 08-06-20 / 15C - NW3 - half bewolkt

Rinus: na afgelopen zaterdag een zeer moeizame dag qua vangst te hebben beleefd (6 blieken/2 platten) ga ik vandaag richting Oude Rijn-futenbos en probeer de overkant (ca. 50m) hier meer weer eens uit maar ook dat valt bar tegen, zegge en schrijve levert dat 3 voorns op. Diverse keren geprobeerd met boilie, maïskorrrel en of pieren maar geen enkele reactie. Beter gaat het op de afstanden rond de midden en op 3/4. Hier vissend met de lichte feeder, dito onderlijn en haakje 14-16 waarop 2 dode maden, casters of enkele pinkies leveren een 30-tal vissen op, frappant genoeg niet één hoeven te scheppen. Dat verandert abrupt als ik een uur voor tijd de korte stok op 4m nog even uitpak. De eerste inzet net achter het plompenblad levert een platte op van een kleine 2kg en in de loop van dit uurtje volgen er nog 2. Daarnaast nog een 20-tal baarzen en (ruis)voorns gevangen. Alles bij elkaar zo rond de 8-9kg hetgeen ik uiteindelijk een acceptabel vangstgewicht vind.


Amsteldrecht (Vrouwenakker) 03-06-20 / 16C - W3 - half bewolkt

Rinus: vandaag gaan we richting Amsteldrecht tussen Vrouwenakker en Uithoorn, met een matige wind rechts uit de flank nog net te doen om ook de vaste stok uit te pakken op 9m. Deze levert in de beginfase nog niet veel op, maar later op de dag best een aardig visje (ook brasem). Ook de feeder geprobeerd op 1m uit het riet aan de overkant en hier komen binnen het kwartier 1 bliek en 1 platte vandaan, waarna het daar erg rustig wordt. Omdat deze verre stek erg vuil is op de bodem maak ik dichterbij nog een stek, deze is in feite het productiefst zo zal later blijken. Alles bij elkaar kom ik aan 33 vissen op de teller waaronder 8-9 platten en een geschat gewicht van rond de 9-10 kg.


Oude Rijn (Molenbrug) 03-06-20 

Ron: dinsdagmorgen even dicht bij huis gevist, dus maar even naar de Molenbrug gereden. Daar om 5.45u de eerste korf naar de andere kant op 1 meter van het plompenblad. Na de vierde korf ging de hengel bijna van de steun en een dikke zeelt als resultaat, dan denk je dat belooft wat! Na wat rooie ruisers en twee baarsjes dan eindelijk de eerste platte. Het leek me het moment om over te stappen op de knikker en dat pakte goed uit. Ving daarna nog zes zeelten en zes platten allen op de knikker in combinatie met een worm. Vooral door het aantal zeelten was ik aangenaam verrast. Om11.00u gestopt want er moet ook nog een beetje gewerkt worden.


Oude Rijn (Alphen) 30-05-20 / 19C - O3 - zonnig

Rinus: vandaag de stek ingenomen rechts in de hoek bij de Treinweg en 2 feederstekken aangemaakt op 20 en 25m. De start is ronduit treurig met 1 bliekje en 1 platte, weliswaar tegen de 2kg, na een uur vissen. Twee uur verder is de situatie nog steeds moeizaam maar krijg het idee dat er steeds meer te loeren valt, vooral op de ‘verre’ stek. Als ik met nog een uurtje te gaan de lijn verleng naar 27m volgt er nog een acceptabel slot aan deze dag met 5 platten toegevoegd aan de 2 die ik reeds had en een serie blieken. Bij mekaar 30 stuks en een gewicht van 8-9kg vind ik toch nog redelijk. Nog vernomen dat ook Martin en Rob een moeizame en matige vangst ervaren bij de balken in Zwammerdam. Weliswaar vangen zij een vis(je) maar op enkele uitzonderingen na overwegend klein(er) van stuk. De mooie maanden april en mei zijn voorbij!?


Oude Rijn (Barwoutswaarder) 30-05-20

PietGr: zaterdag 30-5 met Ron maar weer eens op 1 van onze favoriete stekken gevist (hoek tuintje/ parkeerplaats), normaal garantie voor een netje vis maar vandaag lag dat even anders. Gevist van 8-16 uur voornamelijk met de feeder en als je dan eindigt met 16 vis(jes) en 4,5 kg mag je spreken van een ‘offday’. Ron wist dat gewicht te verdubbelen en kwam ook aan 16 stuks maar daar zaten 7 platten bij. Beide losten we 1-2 zeelten. Het enige opzienbarende verder aan mijn vangst was de karper die zich rond 10 uur met een mooie beet aan de feeder meldde. Deze vis had er echt zin en zat op een gegeven moment 15m links op Ron’s stek maar kon uiteindelijk veilig worden geland. Zo’n dag als vandaag geeft aan dat het niet alle dagen feest is, gelukkig was het mooi weer!


Heimanswetering (Woubrugge) 27-05-20 / 15C - NO4 - half bewolkt

Rinus: vandaag naar de Heimanswetering waar ik de stok uitpak op 11m en een licht feedertje op 17m. Beide leveren vis op zoals we dat van de wetering kunnen verwachten, brasem, bliek, kolblei, wat baars en een enkele voorn. Jammer van de forse wind schuin op kop en al weer de nodige bootjes, hetgeen een nauwkeurige visserij met de stok belemmert. Niettemin blijft de vis aanwezig en was er constant wat te loeren. Bij elkaar genomen staan er 57 stuks op de teller, waarvan 8 platten, meeste met feeder.

Theo en maten vissen in de Amsteldrecht bij de ‘aardbeienboer’ (alweer zo’n kenmerkend begrip om een hotspot aan te wijzen) waar Frits de positie in de hoek tegen de plompen inneemt en genoegen moet nemen met slechts 2 platten en 3 voorns! Cees rechts ernaast krijgt maar 2 keer beet en Theo daarnaast ‘wint de pot’ met 12 platten en een winde. Dit water blijft ons verrassen. 

Rinus j.l. maandag gevist in de Oude Rijn bij futenbos links van de bruine ark. Met de feeder twee stekken gemaakt, 1 op 3/4 en één 2m uit de andere oever en om en om bevist. Op 3/4 nauwelijks vis gevangen en op ‘ver’ uiteindelijk en met moeite nog wat (maat)vis. Het korte stokje leverde net achter de plompen nog wat baars en 1 platte op. Alles bij elkaar 23 stuks waarvan 3 platten. 

PietGr viste woensdag 20-5 in de Oude Rijn bij bord Nieuwerbrug, één van de weinige plekjes waar geen drijfvuil lag. Met de stok begonnen, om kwart voor negen 4 ballen er in met heel veel geknipte wormen en een kwartier later een schepbliek maar die werd afgesnoept door een snoek. Even later weer beet, met wilde rukken en maar diep blijven dacht hij aan zeelt maar bleek een hele beste paling te zijn, weer verspeeld haak eraf. Met het feedertje geprobeerd dan maar en dat leverde 2 platten en wat halfwasjes op. Vervolgens weer brasem gevangen met de stok door regelmatig wat te cuppen. Om half 1 een mooie aanbeet aan de stok en dat leverde na vele minuten een flinke schubkarper van ca. 55-60 cm op. Helaas deze ging er met de hele lijn er vandoor. Daarna nog een paling eraan gehad en ook verspeeld, het zat niet mee! Uiteindelijk om kwart voor 3 gestopt, met een totale vangst van 31 stuks, te weten 15 platten, 1 zeelt en 15 stuks kleinere vis.


Amstel (Nes) 20-05-20 / 20C - NO3 - half bewolkt

PietGr: viste zaterdag j.l. samen met maat Ron in de Amstel tegenover Nes aan de kant van Waverveen, i.v.m. de wind. Om half acht werd gestart met de wind schuin achter, maar na anderhalf uur draaide deze tot recht-in-de-giegel! Beide met de stok begonnen en dat leverde als snel platjes op van 5-7 ons. Daarna het feedertje ‘er bij gegooid’ op ca. 50m en hierop meldden zich na enige tijd een aantal ‘echte’ platten van formaat Amstel. Aan de stok werden ondertussen ook mooie platten gevangen. Om 14 uur had Ron een hele dikke paling aan de stok die vlak voor zijn net er vandoor ging met zijn haak. Maar om kwart voor drie was het weer bingo, deze paling was wel 2 maatjes kleiner maar alleszins voldoende voor een maaltijd van 2 personen. Om 4 uur werd gestopt met een gezamenlijk aantal van 83 vissen waarvan zeker de helft platten. Helaas geen gewichten te melden omdat hier het leefnet ‘verboden’ is. 

Theo en maten visten woensdag 20/5 in diezelfde Amstel en hun ervaring was dat er secuur gevist moest worden omdat ‘er geen stroming stond’. Met andere woorden dunne lijnen en kleine haken met daarop maden en casters bleek die dag de sleutel tot succes. Van wormen hadden ‘ze’ nog nooit gehoord, ook niet nadat er werd ‘geknipt’ met dat spul. Nog een bijzonderheid was er te melden, namelijk dat er aan de overkant niet of nauwelijks beet te krijgen was en dat de meeste vis op 20m werd gevangen. Gedrieën werd deze afstand dan ook aangehouden en dat leverde Theo 16kg op, Cees 7kg en Ed 5kg. Er zijn slechtere dagen!


Amsteldrecht (Nieuwveen) 20-05-20

Rinus: door omstandigheden vis ik vandaag een aantal uren in de middag links van de ‘paprikateler’ en links v/d bordjes ‘verboden te vissen’. Het plaatsen van die bordjes heb ik overigens eind vorig jaar al eens aangekaart bij de federatie maar tot op heden is er kennelijk weinig mee gedaan. Maar goed het begin was ‘taai’ doch allengs is er wat te loeren en dat met name ‘aan de overkant’. Daar op 2m vanaf kom ik uiteindelijk op 11 platten, alle met de boilie of pellet gevangen, de meeste in het laatste uur met de methode korf. De 12e en tevens zwaarste vis kwam van 17m op 2 dode maden. Wederom frappant dat deze ‘korte’ afstand behalve een winde en een baars verder geen enkele (kleine) vis oplevert! Maat Gert vangt in de morgenuren behalve een aantal platten ook een kapitale zeelt, naar eigen zeggen wel tinca-tinca van tegen de 60cm.


Amsteldrecht (Nieuwveen) 16-05-20 / 13C - W3 - half bewolkt

Rinus: vandaag met Gert naar de Amsteldrecht waar wederom veel belangstelling voor is ofschoon de vangsten (ook hier) niet mee vallen volgens de berichten. We komen terecht bij de nieuwe kwekerij waar Gert (links in zijn favoriete hoek) al snel de eerste platten binnen heeft, maar daarna stagneren net als bij mij de aanbeten en is het moeizaam nog een trekje aan de feedertop te krijgen. Weliswaar volgen er nog een paar platten en bijzonder vinden wij dat dit louter lukt met een boilie. Kortbij, in het midden of op 3/4 levert exact 1 platte en 1 baars op, met de caster. De made valt dit keer buiten de favorieten. Naast de 11 platten die ik uiteindelijk op de teller krijg heb ik ook nog een bonusvis in de vorm van een mooie spiegelkarper.


Oude Rijn (diverse) 16-05-20

Rinus: dat de Oude Rijn bij vele vissers in trek is behoeft geen betoog, in deze periode wordt er best een vis(je) gevangen al is het niet iedere dag bingo. Een dag later kan het op sommige stekken wel helemaal ‘niks’ zijn. Zelf zat ik met Wil-Jan en Gert woensdag bij de ijsbaan waar het niet denderend was maar toch werd gevangen. Ik kwam met de feeder aan 20 stuks meest bliek en een 6-7 platten. Wil-Jan scoorde met de 6m stok aan het eind ook nog enkele bonusvissen. Naar verluid werd er ’s avonds op dezelfde stekken nauwelijks gevangen.

Wil-Jan ging op vrijdag naar Oude Rijn bij de balken waar Henk al snel 2 mooie vissen ving en daarna net als WJ en Arie in de 3 uren erna nooit meer beet kreeg. Er werd verkast naar de ijsbaan waar WJ en Henk beide 1 platte en 1 zeelt vingen en waarna net als Arie nooit meer beet kregen. Een drama heet het dan in jargon. 

JanH had zaterdag naar eigen zeggen een topdag in de Oude Rijn bij Molenbrug. Aanvankelijk verliep de ochtend rustig met zo’n 10 ruisvoorns. Maar om 11.30 uur kreeg hij de dikke vissen op het voer en ving in 3 uur tijd 17 platten en 3 zeelten van ca. 3 kg stuk. Hij schatte het gewicht rond de 35kg. Alles gevangen met worm/made en chocolate/orange wafters.

Erik viste met JanS begin v/d week in Oude Rijn bij ‘witte huisjes mw Moerings’ in Alphen waar de vaste stok een leuk visje opleverde, in aantal zo’n 55 stuks waaronder 2 platten en veel kolbleien. Jan ving met de feeder nog een platte naast wat kleinere vis. Een lekkere visdag voor de mannen.


Gouwe (Waddinxveen) 09-05-20 / 20C - NO3 - zonnig

Rinus: naast het Gouwekanaal heb je natuurlijk ook de Gouwe zelf met vele vis mogelijkheden tussen Gouda en Alphen. Helaas heb je hier behalve met pleziervaart ook te maken met container en vrachtscheepvaart en dat is voor sommige toch een dingetje. Maar vandaag valt dat gelukkig mee. Nabij de Coencoopbrug aan de oostzijde heb je enkele visstekken en daar pak ik de feeder uit op afstanden van 15 en 20m, verder hoeft echt niet mede ingegeven door de redelijke stroming. De bodem is super vlak. Beide stekken bevis ik om en om en beide geven ze evenveel resultaat. 5 uur vissen levert 40 stuks op de teller, waarvan 15 die ik tot de categorie platte reken. Opmerkelijk nog dat in de beginfase redelijk wat kolblei is te vangen, sommige van rond de 35cm. Verder is de eerste fase (30 stuks) beter dan de tweede (10 stuks).

Erik en Dennis zochten hun geluk aan de Amstel bij Uithoorn waar de hoop gevestigd was op een aantal platten. Die waren er voor beide wel, helaas niet in de aantallen waarop ze gerekend hadden en ook niet v/h hier bekende formaat. Wel veel halfwasjes erbij waardoor beide uitkwamen op 8,5kg p.p. Frappant was dat de zone aan de overzijde (2-6m uit de kant) geen enkel resultaat gaf. Best werd er op korte afstand gevangen en later ook op 3/4. Met hele voorzichtige beetjes toch lekker gevist.

Theo ging met maat Cees naar de Berenkuil/Snake Lake in Nijkerk voor een dagje ‘karperen-met-de-vaste-stok’. De kunst had hij afgekeken van ‘matchfishing Gijs’, met dit als basis gingen ze aan de slag. De vijvers zitten barstens vol met vis want anders kom je niet aan 53 stuks de man. Dit zijn met name de bekende F1-tjes een karpersoort met een gewicht van 500-3000gram, het vangen van dergelijke exemplaren met de stok is dan ook een leuke bezigheid. Daarnaast worden ook zeeltjes en een enkel barbeeltje gevangen. Als je op 11m stil valt, probeer je het gewoon op 3m van de kant, dikwijls met succes. Al met al een leuke dag voor de mannen.


Ringvaart/Leidsche Vaart (Langeraar) 06-05-20 / 17C - NO4 - zonnig

Rinus: heb over de afgelopen 2 weken vernomen dat de vangsten niet denderend waren in sommige wateren, uitzonderingen daargelaten. De vraag rijst dan ook waar gaan we vandaag naar toe met drieën? Maar weer eens naar de Ringvaart bij Leimuiden waar het water zoals altijd helder is ofschoon geen aquarium toestanden. Het stroomt vrij hard en de scheepvaart is voor doordeweekse begrippen vrij druk. Dit alles zorgt er kennelijk voor dat we de vis niet echt aan de praat kunnen krijgen en besluiten het nog enkele uurtjes in de Leidsche Vaart te proberen. Ook hier een uiterst trage start maar aan het eind van de rit staan er toch een aantal platten van het hier bekende formaat op de teller, met 4 tot 7 stuks p.p. moeten we vrede hebben!?


Gouwekanaal (Waddinxveen) 23-04-20 / 23C - ZO3 - zonnig

Rinus: donderdagmiddag een paar uurtjes ‘dicht bij huis’ gevist en dan bedoel ik Gouwekanaal bij de bungalows. Op feeder afstand van 17m vind ik een vlak stukje bodem op een diepte van 2m. Deze stek houd ik aan maar constateer na anderhalf uur dat er tot dan – op enkele visjes na – weinig te beleven valt. Vervolgens lijn met 2m verlengd en weer anderhalf uur verder na de passage van 10-12 zandschuiten staat de teller op 23, waarvan 8 platten en 15 stuks kleine(re) vis zoals bliek, voorn, winde. Ogenschijnlijk een klein detail maar vanmiddag wellicht de sleutel tot succes.


Oude Rijn (Barwoutswaarder) 22-04-20 / 20C - O3 - zonnig

PietGr: afgelopen woensdag naar één van mijn favoriete stekken geweest tussen Barwoudswaarder en Nieuwerbrug. Met een matig oostenwindje begonnen om kwart over acht op zo’n 4-5m uit de overkant en na een half uur de eerste 5 voorns binnen, 2 maden op de haak. Toen toch maar eens over gegaan op een mestpier met 2 maden er achter, dit pakte gelijk goed uit en de aanbeten liepen door tot kwart over 12  waarna het plotseling stil viel. Het ging op dat moment wel stromen en dat moet je hebben, zeggen ze… Nou mooi niet, heb ruim een uur geen beet meer gehad. Toen de stroom weer weg viel een 5-tal korven met geknipte wormen gebracht en er kwam weer leven in de brouwerij. Om 4 uur gestopt en de score was op dat moment 45 stuks vis, te weten 36 platten, 3 zeelten en 6 voorns met een totaal gewicht van 54,5kg. Maatje Ron maar even gebeld om te helpen met het net omdraaien!


Ringvaart (Moordrecht) 18-04-20 / 15C - NO3 - zonnig

Rinus: even een zijsprongetje naar het kapervissen, Jari Faas (juist 'de zoon van...') zag zijn geduld beloond met de vangst van een prachtige karper. Deze 'schub' zoals ze zo'n exemplaar noemen ving hij in het kanaal - door Moordrechters zo uitgesproken als zij de Ringvaart bedoelen - en woog 34 pond.


Oude Rijn (Zwammerdam) 18-04-20 

PietGr: vandaag 18/4 gezellig zitten vissen met Rinus en Ron in de Oude Rijn nabij de ijsbaan. We zijn begonnen om 7.15u (Rinus kwam wat later) en al snel lagen de eerste kolblei en voorns in het leefnet bij mij. Bij Ron liep het niet zo lekker en had op alle 3 zijn afstanden te maken met veel vuil op de bodem. Zelf moest ik wachten tot 10 voor negen op de eerste platte, maar kreeg daarna regelmatig een aanbeet (je moest wel continu verschillend aas aanbieden). Bij Ron wilde het maar niet lukken vandaag, uiteindelijk kwam de vis toch ook bij hem nog even om de hoek kijken, voornamelijk mooie maatjes kolblei en voorns  en uiteindelijk ook nog 6 platten waarmee zijn totaal op 29 stuks vis kwam. Vandaag had ik meer het geluk op de hand met 16 platten en 18 stuks kolblei en voorns. Toch een geslaagde visdag.

Rinus: inderdaad aangesloten bij de mannen (rechts van het brugje) uiteraard op gepaste afstand en door omstandigheden maar 4 uurtjes gevist. Heb op 5m uit de overzijde een voerstek gemaakt en ééntje net over de midden. Deze laatste heeft wel minder vis opgeleverd dan de verre stek, maar bij elkaar toch een handvol kleine(re) vis en 7 knappe platten, alle met paaipukkels. Zowel met maden, (stukje) worm en casters gevangen, gek genoeg hadden ze geen trek in een boilie.

Oorspronkelijk hadden we vandaag op dit traject (Alphen-Zwammerdam) dus de Regiowedstrijd met 2 (van de 6) vakken van 20 man. Frappant genoeg was het nu drukker dan het op 18/4 zou zijn geweest, welingelichte bronnen melden dat er ruim boven de 40 hengelaars zaten. Dit geeft al aan hoe gewild dit traject onder de vissers is.


Oude Rijn (Hazerswoude Rijndijk) 15-04-20 / 14C - Z3 - zonnig

Rinus: vandaag aan de Rijndijk gevist nabij Culvita met de feeder op 17m, later ook op 3m uit de overzijde.  De korte afstand leverde direct vis op, aanvankelijk voorn maar allengs kwamen de blieken en – wat de Engelsen noemen – skimmers. Daar tussendoor liep een enkele brasem. Over de middag verspreid een aantal zandschuiten gepasseerd maar wonderwel trok de vis zich daar (gelukkig) weinig van aan. Het laatste uur aan de overzijde gevist en nog enkele mooie exemplaren gevangen. Bij elkaar 40 stuks waarvan er 10 het predicaat ‘platte’ van mij krijgen.

Theo heeft gevist met maat Cees in de Drecht en vingen respectievelijk 16,5 en 11,5kg. Over het algemeen wisselende vangsten, zo ving je er 2 en dan een hele periode niets. Wel mooie brasems erbij en grote voorns, als schuurpapier. Cees ving vanmorgen de bonusvis in de vorm van een zeelt en was er zeer content mee. Bijzonder was in feite dat toen het ging stromen de beet wegviel, eigenlijk zou dat andersom moeten zijn!?

PietGr viste vandaag in de Oude Rijn tussen Barwoudswaarder en Nieuwerbrug met de feeder. De eerste 4 korven leverden net zoveel voorns op, de vijfde aanbeet een halfwas platje. Het volgende half uur geprobeerd met een worm maar dat leverde niets op.  Toen overgegaan op 2 casters met 2 grote maden er achter, het duurde geen minuut of de top stond al krom en er volgde een dikke platte. Door met het aas te wisselen liep het tot 2 uur lekker door. Toen viel de stroming weg en heeft hij tot 4 uur nog maar 2 voorns en 1 baars erbij gevangen. In totaal kwam hij uit op 21 platten en 14 stuks kleinere vis, totaal gewicht 28,5kg.

JanV en Erwin doen verslag van de laatste 2 zondagen. Vorige week zijn ze naar de Leidse Vaart geweest en gevist halverwege het eerste stuk, in de bocht bij de vlonders waren de stekken bezet. Hoe raar kan het lopen, op 20m van elkaar zit de één dik in de vis terwijl de ander daarvoor alle zeilen moet bijzetten. Erwin begon met de stok op 11 meter waar hij geen stootje mee heeft gezien. Daarna heeft hij de feeder gepakt en wist op 2m uit de overzijde toch nog een aantal platten te vangen. Jan is gelijk begonnen met de feeder en zat meteen in de vis. Hij kwam uit op 16 brasems met enkele uitschieters, ééntje van 57cm. Afgelopen zondag visten zij in de Heimanswetering aan de huizenkant bij de jachthaven, beide gevist met de stok op 11 meter en met een dobber van 0,5 en 1 gram. Lichte stroming naar Woubrugge en in het begin nog weinig jachten maar dat werden er later meer. In aantal behoorlijk gevangen, beide ca. 80 stuks, maar echt grote zaten er niet bij op enkele brasems na. 2 maden op de haak  bleek weer eens de sleutel tot succes.

Leidsche Vaart (Rijnsaterwoude) 11-04-20 / 16C - NO3 - zonnig

Rinus: afgaande op de ‘monstervangsten’ eerder in de Leidsche Vaart wilden Gert en ik dat natuurlijk ook eens meemaken, dus vandaag/zaterdag op naar de ‘vaart’. Daar aangekomen waren we natuurlijk niet de enige die er zo over dachten. Omdat alle hotspots al bezet waren namen we genoegen met een plaatsje aan een smaller deel van de vaart. Daarom richtte ik mij met name op de vaste stok 11,5m en lag een feedertje paraat voor het geval dat…, Gert ging volledig voor de feeder! Uiteindelijk bleek dat de feeder – ook vandaag op dit smalle gedeelte – meer resultaat gaf. Zelf kwam ik uit op 35 vissen waarvan 10 platten (1 met de stok) en de rest voorns. Gert viste 16 platten en 9 voorns op het droge. Als bijzonderheid nog even vermeld dat de helft van de voorns ‘Hoornachtige’ afmetingen hadden. Met gewichten van 10-15 kilo waren we uiteraard niet ontevreden, van de eerder vermelde supergewichten blijven we dan maar dromen!

PietGr en Ron visten in de Amstel bij Waverveen waar na een aanvankelijk rustig begin met enkele halfwasjes het pas goed ging lopen. De halfwassen werden volwassen exemplaren en na een dag vissen werden alleszins acceptabele om niet te zeggen prima resultaten neergezet. Ron liet 43 vissen noteren waarvan 28 platten, bij Piet stonden er 45 stuks op de teller waarvan 32 platten. Ook hier was minder te beleven toen de stroming weg viel. In de ‘pauze’ lieten beide het broodje met een halve door Ron op het gasstel opgewarmde rookworst goed smaken, dit om de toch al geslaagde visdag te completeren.

JanBr had het de afgelopen dagen weer prima naar zijn zin met heerlijke vangsten. In het Abcoudermeer viste hij met de match + slider op 40 meter 23 platten op het droge. Als aas gebruikte hij 3 wormen en 2 maden. Aan de Holendrecht eveneens in de buurt van Abcoude bracht de feeder de dagen ervoor 18 en 20 platten op de kant.

Bij Theo en zijn maten vlogen halverwege de week de ‘kilo’s letterlijk nog om de oren’ aan Leidse vaart bij Rijnsaterwoude. Op woensdag viste hij met de stok 46 kilo aan brasem en voorn uit dit water. Kenmerkend was weer dat de ‘vaart eruit’ ging toen de stroming weg viel. De maten Cees en Ton vingen respectievelijk 17 en 25 kilo. Laatstgenoemde had daar overigens j.l. maandag een puike dag met maar liefst 50 kilo platten!


Heimanwetering (Woubrugge) 08-04-20 / 15C - O2 - zonnig

Rinus: vandaag mijn zinnen gezet op de Heimanswetering bij de molen en vissen met de vaste stok – deze discipline moet je toch ook ‘bijhouden’ – dus blijft de feeder in de foedraal! Op 11,5m bemerk ik een diepte die iets minder is dan op 10,5m dus kies ik voor de laatste afstand. Hier voer ik 5 ballen 50/50 voer/aarde en cup 3 ballen vol met aas in de kern v/d stek. Met dobber 0,9gr, onderlijn 8/00 en haakje 20 vis ik de 4,5 uur uit, hoofdzakelijk met staande haak of maximaal 10cm op de bodem, nog zwaarder levert nauwelijks vis op of na heel lang wachten. Dat moet ik trouwens bij de start ook doen, na ruim een half uur komen pas de eerste aanbeten. Hoewel niet slag-op-slag heb ik daarna constant vis op de stek gehad en geëindigd met 57 stuks op de teller. Daarvan 3 exemplaren die het predicaat ‘platte’ van mij krijgen, voor de rest halfwasjes, voorns, blieken, baars en een enkele grondel. Bij mekaar geschat zo’n 7-8kg. Het was in mijn ogen de wetering zoals we hem kennen, onvoorspelbaar.


Amsteldrecht (Nieuwveen) 08-04-2

Leo: ben afgelopen zondag wezen vissen in de Amsteldrecht en wilde vooraan bij de sluis gaan zitten. Daar zat zeker 20 man op rij (???) dus ben ik maar doorgereden naar achteren omgeving nieuwe kwekerij. Daar heb ik mijn feeder uitgepakt op 4 meter van de overzijde en de vaste stok ingezet op 11 meter. Ik heb gevist van 11-15.30 uur en 3 brasems op de feeder gevangen met wormen en ca. 30 voorns en blieken met de stok waarvan enkele scheppers. Leuk dagje gehad ondanks de harde wind die van de zijkant kwam.


Amsteldrecht etc. (Diverse) 04-04-20 / 12C - ZO3 - zonnig

Rinus: normaal gesproken zitten we nu in de periode van de grote (wedstrijd)uitslagen, maar door de ontstane (crisis)situatie ligt dat even iets anders. Niettemin worden er van afgelopen week prachtige individuele vangstresultaten gemeld/doorgeseind naast mindere vangsten maar dat zal altijd zo blijven. Hieronder kort samengevat de ervaringen. Zelf heb ik vandaag in de Amsteldrecht gevist en daar was de start ronduit moeizaam. Twee voerstekken gemaakt, één op 50m enkele meters uit de overzijde en één op 3/4. Op de laatste stek ving ik met pijn en moeite 2 voorns en 1 halfwasje, met maden. De overzijde leverde in de laatste uurtjes 6 platten op van het hier gebruikelijke formaat, met de (oranje) boilie. Afgelopen woensdag viste ik in het Gouwekanaal waar de vangst niet tegen viel met 23 stuks op de teller waarvan 11 platten. Hier was het over het algemeen ‘madenwerk’.

PietGr meldde dat hij vandaag aan de Oude Rijn zat bij parkeerplaatsje in bocht richting Woerden waar rond 8 uur de eerste korf richting de overkant ging op een meter of 4 er vanaf en na 20 minuten had hij de eerste  platte ‘in het mandje’. Dit ging zo lekker door en om 10 uur zaten er 12 dikke platten in het net. Nadat hij een platte verspeelde was het 50 minuten stil alvorens de volgende aanbeet kwam. Daarna druppelde het lekker door met een uiteindelijk resultaat in de middag van 23 platten en 1 zeelt die bij elkaar 36.260 gram wogen.

Wil-Jan zat gelijktijdig ook aan de Oude Rijn links van de schaapskooi (dit is ca. 700m van Piet) en meldde om half drie dat hij in de 3 uur vissen tot dan toe geen enkele aanbeet had. Hoe het hem daarna verging is niet bekend. Dit om maar even aan te geven dat het niet overal van een leien dakje ging.

Erik liet weten dat hij met Dennis aan de Oude Rijn bij de baggerboot is geweest en daar leuk hebben gevangen, hij met de vaste stok en Dennis met de feeder. Rond de 16 kg was hun vangstresultaat, om dit gewicht te bereiken hadden zij in hun ogen wel lang gevist.

JanBr viste in het Abcouder meer waar slechts enkele visplaatsen zijn die ook nog eens door de bewerkte oever moeilijk te bevissen zijn. Een schepnet van 4m is bijvoorbeeld zeker nodig. Niettemin had hij een mooie dag met een vangst van 25 platten en 20 voorns van formaat, alles gevangen met 3 wormen en 2 maden. Gevist werd er met de matchhengel en slider op ca. 40 meter en met een sleep van 60 cm op de bodem. 

JanV viste afgelopen zondag met Erwin in de Rijn vooraan bij Alphen tegenover de scheepswerf waar ongeveer 4m water staat op 11 meter. Zowel de vaste stok als feeder (tegen de overkant) werden ingezet en de vangst was dit keer aan de matige kant met 15 vissen en maar 1 brasem. Erwin wist nog wel 3 brasems met de stok te vangen en heeft iets aan de haak gehad waar hij minuten lang mee ‘bezig was’ maar nooit heeft gezien. Geschat gewicht bij elkaar rond de 15 kilo. Halverwege de week is Jan weer naar de Leidse Vaart geweest maar nu was de vangst een stuk minder dan vorige week, ofschoon je 13 brasems bij elkaar ca. 18kg toch geen slechte vangst kan noemen!?

Theo en zijn vismaat John Puper spanden wat de vangsten betreft deze week de kroon. In een ‘vergeten watertje’ (zoals zij dat noemden) ergens op het platte land in Noord Holland hadden zij de dag van hun leven. Vooraf liet Johan weten dat een extra leefnet geen kwaad kan – de verwachtingen waren dus hoog gespannen – en dat er met de vaste stok gevist zou worden. Ondanks dat het koud was en gevroren had waren de vangsten al snel van dien aard dat het tweede net al rap moest worden ingezet. Johan ving soms 2 of 3 platten tegen 1 van Theo maar dat mocht de pret niet drukken. Zelfs niet toen deze 1,5 uur zonder beet kwam te zitten en de Johan Puper show maar doorging! Nu 6 uur vissen vonden zij het welletjes en gingen een poging doen om de vis te wegen. Bij Theo gaf dat op zich nog weinig problemen, met een dikke 30 kilo brasem was hij dik tevreden. Maar toen die zag wat er uit de 2 netten van Johan kwam sloeg bij hem de verbijstering toe. Bij elkaar 80 kilo brasem was zelfs voor Johan een verrassing en een dik record voor hem qua vangst op één dag. Een superdag voor beide mannen al moeten zij vrezen voor menig telefoontje met de vraag waar dat ‘vergeten water’ nou precies ligt…???

Oude Rijn (Alphen-Zwam) 28-03-20 / 9C - NO4 - zonnig

Rinus: ook deze zaterdag weer veel drukte met individuele en groepjes vissers aan de Oude Rijn op de trajecten ‘witte hek’ en ‘futenbos’ tussen Alphen en Zwammerdam. Zolang er geen ‘samenscholingen’ zijn, onderling gepaste afstand en geen wedstrijdverband is blijft vissen n.m.m. toegestaan. Dit zal mogelijk veranderen als er m.b.t. de corona crisis – die natuurlijk onveranderd erg blijft – een totale ‘lockdown’ komt!? Vandaag staat er een windkracht 4 uit NO en dan zit je ‘gebakken’ aan genoemde trajecten die in deze periode veelal goede vangstresultaten geven. Of dat ook vandaag zo is is twijfelachtig, er circuleren n.l. wat mindere berichten daaromtrent maar dat kunnen incidenten zijn. Niettemin vangen Martin, Rob en ik een leuk netje vis omgeving Treinweg waarbij de vaste stok een belangrijk wapen is. De eerste twee komen aan aantallen die rond de 40-50stuks liggen waarbij naast een enkele platte veel blieken, (schep)voorns en frappant genoeg redelijk wat windes zitten. Zelf kom ik met de feeder aan de 30 stuks waaronder ook maar 1 platje, bij mekaar naar schatting zo’n 5-6kg. Helemaal vooraan bij Alphen zitten Erik en Dennis en hun verhaal qua vangst komt overeen met dat van ons. Als ‘bonus’ kunnen zij weer de vangst van tinca-tinca (zeelt) melden. Aan de andere kant bij Zwammerdam (ijsbaan) verlaat Wil-Jan na een aantal uren zijn stek vanwege de dramatisch slechte vangst daar en verkast naar de Buitenkerk waar hij toch nog aardig aan zijn trekken komt. Buitenkerk blijkt trouwens vandaag ‘the place to be’ zo verneem ik van enkele andere HSW-ers, zeker als het gaat om (zware) brasem. Ron spant wat dat betreft de kroon en beleeft een superdag. In de loop van de middag krijgt hij zijn leefnet nauwelijks uit het water met daarin 27 platten en een klus kleine(re) vis, zelf schat hij rond de 45kg. Een bijzonderheid als je daar over kunt spreken is dat naast maden en/of wormen de meeste en grootste exemplaren met een (oranje) knikker werden gevangen. Conclusie: de Oude Rijn liet zich vandaag weer van de goede kant zien!


Leidsche Vaart (Rijnsaterswoude) 27-03-20 / 10C - N3 - zonnig

JanV: na een lichte verkoudheid afgelopen woensdagmorgen weer eens naar de waterkant, afgaande op jullie verhaal over de Leidse Vaart ben ik daar naar toe gegaan maar wel aan de kant v/h tunneltje. Om met de deur in huis te vallen, ook ik had een goede morgen qua vangst want het leek of de vis ‘opgestapeld’ lag. Met het lichte feedertje en korfje van 25 gram eerst een 4-tal korfjes gevoerd op ongeveer 7m uit de overzijde. Bij de volgende inworp leverde 2 grote maden op haak 12 aan 80cm onderlijn 12/00 al direct tikjes op de top hetgeen leidde tot de vangst van een voorntje. Enkele worpen later resulteerde een voorzichtige aanbeet die mooi doorliep in de eerste platte van 52cm. Hierna nog 17 vissen gevangen waaronder 10 stuks van hetzelfde formaat en een uitschieter van 59cm, slechts 1 voorn gevangen. Ik schatte mijn vangstgewicht tussen de 25-30kg. Op alle aassoorten (maïs, maden en piertje in alle combinaties) vis gevangen, wat opviel was dat je niet te zuinig moest zijn met aas op de haak en veel lijnzwemmers gehad. Dat ik met mijn neus in de boter viel bleek na afloop, want vissers links en rechts van mij hadden niet of nauwelijks beet (gehad). Alleen verderop op de vlonders werd de vangst van brasem gemeld.

Aarkanaal, etc. (Alphen) 25-03-20 / 9C - NO3 - zonnig

Rinus: gisteren een aantal uren in de middag gevist in het Aarkanaal nabij de roeibaan met feedertje op ca. 20m. Opmerkelijk was dat pas na een moeizaam eerste half uur de voorn ging bijten, in welk aas maakte niet uit. Het werden uiteindelijk 35 stuks waarvan een aantal scheppers. De enige 2 platten meldden zich een half uur voor tijd, binnen 3 minuten, beide op 2 casters.

Erik meldde dat er overal weer leuk gevangen wordt ondanks de redelijke koude nachten, dat bewees Dennis aan de Breevaart in Reeuwijk waar hij 10 dikke platten boven water haalde, mooie exemplaren met paaipukkels. Maar het kan ook verschillen, Erik viste zelf een week geleden in de Ringvaart (‘het Kanaal’ voor Moordrechters) met de 8m vaste stok en ving 56 voorns in anderhalf uur tijd. Vandaag is hij weer geweest en het enige wat er nu te melden viel was dat hij enkele keren uitgekauwde maden terugkreeg.

Frits las onlangs in mijn verhaaltje over het Aarkanaal met veel kleine vis. Als reactie hierop laat hij weten dat zij enkele dagen geleden met 3 man gevist hebben aan het Aarkanaal tussen Alphen en Ter Aar. Hans 3.09 kg, Frits 3.92 kg en good old Frans met stok ruim 14 kilo, heel veel vis tussen de 50 en 150 gram en een stuk of 4 platten. Daarvoor heeft hij nog gevist met zijn maat Hans bij traject Oude Rijn-ijsbaan, hij 5 platten en wat kleine vis (10 kilo) Hans 8 platten en een klus kleine vis (14 kilo). Op woensdag 18-3 viste hij bij Nieuwerbrug (op de vroegere hoge nummers v/h stokvak tegenover dat huis) weer samen met Hans en good old Frans (85 jaar en nog steeds in topvorm met de stok), Frits 2.48 kg, Hans 4.40 kg en Frans met stok 7.80 kg.

Theo viste onlangs met maat Cees en windkracht 6 in het NH Kanaal, hadden het heel moeilijk met die harde wind dwars op het kanaal. Allebei een licht feedertje ingezet en dat leverde verrassend nog een leuk klusje vis op. Na ruim 4 uur vissen kwam Theo uit op 11 kilo (veel bleien erbij) en Cees had 7 kilo in het net.


Oude Rijn (Alphen) 21-03-20 / 8C - NO4 - zonnig

Rinus: vandaag zoeken we een ‘plekkie’ aan de Oude Rijn tussen Alphen en Zwammerdam maar dat valt niet mee, van voor tot achter zit het vol met vissers! Wedstrijdjes?? Dat zal toch wel niet!! De enige club die vandaag voor het futenbos ‘vergunning’ had is HSW en die volgt het advies van de overheid en Sportvisserij Nederland op (wedstrijdverbod inmiddels opgeschroefd tot 15 april). Niettemin vinden we nog een hoekje nabij de perenbomen waar we met z’n tweeën kunnen zitten. Het is een koude nacht geweest en dan heeft de vis op dit water nog wel eens ‘opstart moeilijkheden’ zo ook vandaag. We vissen beide op feeder afstanden die rond de 25m liggen en het eerste half uur is het verdacht stil. Doch van lieverlee komt er leven in de brouwerij al zijn de aanbeten aanvankelijk ‘winters moeizaam’. Uiteindelijk staan er 27 stuks op de teller, waarvan 3 platjes en verder blieken, (ruis)voorns, een enkele baars en als kers-op-de-taart nog een heuse zeelt. Halverwege de ochtend melden Erik en Dennis zich nog even met de mededeling dat er in het Aarkanaal overwegend kleine vis te vangen is en daarom nog effe naar de rotonde aan de Buitenkerk gaan. Hier vangen ze nog een aantal ‘scheppers’ met – zoals Erik dat noemt – als bijvangst deze baars. Even verderop aan de Buitenkerk vist Wil-Jan en vangt zich daar het eerste uur ‘helemaal klem’ met 8 dikke platten, maar moet vervolgens constateren dat het van de ene op de andere minuut helemaal over-en-uit is. Alleen met de vaste stok op 8m weet hij nog wat vis te vangen. De wacht is op verdere berichten en dat bedoel ik in de ruimste zin v/h woord.


Drecht / Leidsche Vaart (Langeraar) 18-03-20 / 11C - ZW4 - bewolkt

Rinus: vandaag gaan we (Gert en ik) naar de aloude Drecht nabij Bilderdam, we willen wel eens weten hoe de toestand daar is en of er nog een visje te vangen is, bovendien zitten we daar ‘niemand in de weg’ en moederziel alleen en heerlijk in ‘Gods vrije natuur’. Jammerlijk gaan we die na 2 uren en een magere vangst van 2 voorns verlaten en verkassen naar de Leidsche Vaart, ook zo’n water waar we in de 70-er jaren al (wedstrijd)visten. Hier vangen we beide een lekkere klus brasem die er vandaag wel zin in lijkt te hebben. Zelf kom ik aan 14 platten, 2 voorns en een winde en met de maai lukt het beter dan met de worm. Het kan dus behoorlijk verschillen in twee gelijksoortige wateren.


Amsteldrecht (Nieuwveen) 14-03-20 / 8C - Z3 - half bewolkt

Rinus: nooit gedacht dat het woordje ‘corona’ tot problemen op visgebied zou leiden, in die zin dat je geconfronteerd wordt met afgelasting van viswedstrijden, maar het gebeurt! Wat doe je dan als wedstrijdleider, je steekt met de commissie de koppen bij elkaar en conformeer je aan het advies van Sportvisserij Nederland (hier de hele tekst). Dit luidt dat er tot en met 31 maart geen wedstrijden op welk niveau of competities dan ook mogen plaatsvinden. Dit betekent dat wij (HSW) onze eerste competitiewedstrijd die vandaag gepland stond in de Oude Rijn bij Lievaart af moeten gelasten. Hier en daar een teleurgestelde reactie is begrijpelijk, maar het merendeel kan zich wel vinden in deze beslissing. Gelukkig mag je nog wel voor jezelf vissen en dat doen we dan ook met drieën in de Amsteldrecht ter hoogte van de paprikateler. Een koude nacht zorgt voor een moeizame start op dit water, doch na de eerste ‘taaie’ uurtjes is er toch wat te loeren al is het niet erg veel. Uiteindelijk kom ik uit op 3 platten en 6 voorns, de eerste komen van de overzijde, de voorns van 3/4. Ron gaat eveneens solistisch te werk vanmorgen en vist in elk geval een prachtige schubkarper op de kant op het parcours bij Lievaart! Welke deelnemer deze vis tijdens de (nu afgelaste) wedstrijd zou hebben gevangen blijft de hamvraag??


Oude Rijn (Zwammerdam) 12-03-20 / 10C - W3 - half bewolkt

Rinus: de eerste ouderenwedstrijd van HSW v/h nieuwe seizoen (12 aanmeldingen v/d competitie) vissen we door omstandigheden met slechts 9 man in de Oude Rijn aan de Buitenkerk. Gezamenlijk vangen we ruim 64 kilo vis, dus voor dit gemiddelde van 7kg p.p. ‘tekenen’ we voor de rest v/h seizoen. Doch dit ligt iets genuanceerder als je bedenkt dat ongeveer de helft v/d vangst voor rekening komt van de winnaar van vandaag en die eer valt mij te beurt. Als iedereen zijn lootje heeft getrokken blijft voor mij kantnr 1 in de zak achter en dat kan – zoals we weten – in de Rijn wel eens gunstig uitpakken en zo geschiedde. Omdat de Rijn behoorlijk hard stroomt is het geen doen om aan de overkant te vissen, velen schakelen daarom over naar korte(re) afstanden met de feeder. Voor de vaste stok heb je dobbers van minimaal 2-3 gram nodig of beter nog een vlagdobber. Ik beperk mij met de feeder tot de zone tussen 12-17m en dat lukt aanvankelijk met een korfje van 20gr en later 30gr. Met overwegend maden al dan niet met een piertje op de haak kom ik aan ca. 25 vissen meest platten en enkele kolbleien. Bij mekaar 31,6kg dus een betere start v/d competitie kan ik me niet indenken, heb ik ook nog niet eerder meegemaakt. Op stek 2 vist Piet die tweede wordt met een alleszins acceptabele 8,9kg. De nummers 3-5 zijn Martin 6,4kg, Rob 5,4kg en Gert 4,1kg. Opvallend verder nog is de prachtige visdag qua weer, tussen alle wind en regen van de laatste weken is het vandaag rustig en redelijk zonnig. Klik hier voor de uitslag.

Oude Rijn (Zwammerdam/Nieuwerbrug) 08-03-20 / 8C - ZW5 - bewolkt

Rinus: de kop is eraf! De ‘4-daagse-commissie’ van John Kooij heeft zich gebogen over de organisatie van en zorgt weer voor een gedegen hengelcompetitie in de Oude Rijn die vandaag 8 maart van start gaat. Voor menig hengelaar is dit ook de start v/h wedstrijdseizoen, landelijk dan wel in clubverband. Er heerst dan ook in alle vroegte in café Gezwam een ‘gezonde spanning’ onder de 120 deelnemers van wie, waar komt te zitten. Want ontegenzeglijk zullen de hotspots in veel gevallen ‘beslissend’ zijn, winnen of net niet! De allover winnaar van vandaag is Gerrit de Groot en die vist in vak D op nr92 (één nummer van de gewilde kopstek daar) heel knap 19,7 kilo bij elkaar. Proficiat Gerrit! Verder nog een gewicht van 16kg in vak C en enkele van 13kg in vak A. Daarmee blijven ‘we’ iets achter bij de topgewichten in 2019 toen winst met 28kg op de eerste dag. Cees v/d Schaft vist in sector A2 nabij fruitteler Lievaart (ook mijn sector vandaag) op kantnummer 22 met ruim 13,5 kilo naar de winst. Op nr A18 doet David Visser met 9,5kg en 2 punten eveneens goede zaken voor het klassement. Een poging om deze twee vissers op de gevoelig plaat te krijgen mislukt, omdat de mobiel v/d fotograaf ‘leeg’ is. Zelf pik ik op A21 een 3-tje mee met 5,6kg. Net als de meesten pak ik ook de feeder – er zijn aanvankelijk wel enkele vaste stokkers – en dat blijkt de juiste keuze al blijft het zoeken naar de juiste afstand waar de vis zich op houdt. Cees vangt ‘ze’ op 3/4 en David de meeste op 11-12m. Mijn afstanden liggen in de midden en op 3m uit de overzijde en beide stekken leveren vis op. De aanbeten zijn overigens nauwelijks zichtbaar dus is het zaak om met licht materiaal en kleine haakjes te vissen. Met twee dikke platten en een aantal blieken lijk ik het aanvankelijk te moeten doen, maar om 13.55 uur krijg ik toch nog de enige ‘echte’ beet en die resulteert op de middenafstand in een zeelt van ruim een kilo die precies om 14 uur in het net legt! Soms zit het mee, soms tegen! Via deze link kom je bij de uitslag ind + teams en het 'overzicht van Frits' na de eerste dag.


Heimanswetering (Woubrugge) 08-03-20

Jorden: na een onstuimige en herfstachtige winter met 4 stormen op een rij was het gelukkig zaterdag 7 maart de voorspelling dat het aardig weer ging worden, en dit was ook het geval. We konden het seizoen aftrappen in de Heimanswetering met een zonnetje, maar wel met een stevige wind. We heten alle nieuwkomers hartelijk welkom en super dat we weer nieuwe vissers in ons midden hebben. Met 11 man stonden we om 7u klaar om te loten en snel te kunnen opbouwen en beginnen, het seizoen is van start! Maar het viel niet mee om beet te krijgen de nacht was koud en nog menig deelnemer moest krabben. Peter wist al snel op de vaste een aantal blieken te vangen en kon deze voorsprong uitbouwen naar een overwinning met 3910 gram. Ik kon in het laatste kwartier nog een brasem verleiden en werd 2e met 2740 gram. Hans Breur wist knap 3e te worden. Klik hier voor de uitslag. Over 2 weken vissen wij in de Oude Rijn.


Oude Rijn (Zwammerdam) 04-03-20 / 7C - W4 - half bewolkt

Rinus: ‘vissen in de Oude Rijn’ blijft bijzonder, met als uitgangspunt dat er nagenoeg altijd wordt gevangen. Met die wetenschap is het natuurlijk aantrekkelijk voor bijv. deelnemers aan de Kooij 4-daagse (start a.s. zondag) en Regiowedstrijd (op 18/4) om vooraf enkele vissessies te doen. Toch heeft ook dit water zijn mindere dagen, bijvoorbeeld bij koude nachten zoals er enkele waren deze week. Een dergelijke situatie ondervond ik gisteren ook aan het Gouwekanaal waar met mij nog 4 man ‘wanhopig’ poogden een visje aan de haak te slaan, na anderhalf uur had ik al één keer een uitgekauwde maai gehad. Genoeg reden om het nog een paar uurtjes verderop richting de motorcross te proberen. Maar ook hier weinig actie tot het begin v/h tweede uur waarin er binnen 25 minuten 5 platten in het net lagen. In het uur daarna slechts 1 grondel! Vandaag rijden we naar de Oude Rijn, eerst maar eens bij ‘de balken’ kijken. Hier vissen 2 HSW-duo’s, Ron en Piet met feeder en Martin en Rob ook met de stok, maar erg enthousiast over de vangsten zijn ze vooralsnog niet ofschoon beide vaste stokkers al wel brasem op het droge hebben. Er is in elk geval wat te loeren zeg maar! Vanwege de ‘drukte’ daar gaan wij ons geluk proberen bij de ijsbaan westelijk van Zwammerdam. Hier start ik met de feeder op 5m uit de overzijde en voer enkele korfjes halverwege met de bedoeling deze stek later op de dag te proberen. Als er na drie kwartier nog geen enkele reactie komt van de overkant kan ik mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en pols de stek in het midden. De korf ligt nog maar amper of een lichte buiging aan de top resulteert in de eerste platte. Het zullen er uiteindelijk 16 worden met daarbij nog 3 mooie kolbleien. Alle op de korte stek en met nauwelijks zichtbare aanbeten, de enige keer waarbij de top krom loopt is bij de enige (Hoorn)voorn die ik vang (aan de overzijde)! Op zich een verrassend verloop maar dat kan je verwachten op een bijzonder water. Op de terugweg zie ik bij ‘het witte hek’ PietKr zijn net uit het water hijsen. Of ik even wil stoppen voor een fotootje van een fraaie schubkarper die hij naast 11 platten ving. De vangsten liegen er hier dus niet om, maar….. de laatste twee trajecten zitten er zondag helaas niet in!!


Oude Rijn (Alphen) 26-02-20 / 5C - W5 - half bewolkt

Rinus: de Oude Rijn staat in deze periode extra in de belangstelling en dat is niet vreemd met de Kooij 4-daagse en onze ‘eigen’ Regiowedstrijd in het vooruitzicht. Naar verluid wordt er ook nog eens aardig gevangen ofschoon wisselvalligheid hier ook voor komt. Neem het voorbije stormachtige weer van zondag waarin een aantal fanaten toch nog de hengel uitgooiden en wonderwel op sommige plekken leuk vis vingen. Ook in de Heimanswetering waar Bert tot 26 ‘scheppers’ kwam. Helaas was het de dagen erna minder met de vangsten, zo ook vandaag waarop ons doel eveneens de wetering was. Daar aangekomen waren de vangstberichten (van Bert) in mineur, 2 man na 2 uur vissen beide 1 bliek als resultaat. Dus rechtsomkeert naar de Rijn bij de witte huisjes waar een behoorlijk golfje staat maar het is ‘te doen’. Feedertje op 17m met een licht topje dat er behoorlijk ‘in staat’ vanwege de stroming. Gelukkig zijn de aanbeten nog net te zien en dat levert een 10-tal vissen op de teller, nagenoeg alle scheppers waaronder een aantal dikke platten, bij mekaar schat ik ca. 7kg.


Binnen IJssel (Haastrecht) 22-02-20 / 9C - ZW6 - bewolkt

Rinus: windkracht 6 en een luw plekje aan de IJssel gevonden die vandaag behoorlijk stroomt, de vaste stok zou om een 4-grammer vragen om de zaak op zijn plaats te houden. Pak daarom het feedertje maar met daarop een 25-grams korfje dat redelijk blijft liggen op 4-5m uit de overzijde. Al bij het derde korfje zie ik beweging aan de top dat leidt tot uitgekauwde maden, maar de volgende inzet is raak en levert een schepbliek op. Tot half één vang ik met enige frequentie vis (5 platten en een serie blieken), daarna staat het water van de ene op de andere minuut stil. Dat betekent ook nagenoeg geen aanbeten meer, met de feeder pak ik nog 1 platte en met het 4m stokje, dat ik even uit de foedraal haal, nog 2 voorntjes. Bij mekaar 17 stuks, qua gewicht nog enigszins verrassend.


Haven (Alphen) 22-02-20

JanV: 2 weken geleden samen met Erik nog gevist in het Gouwekanaal met een minimaal resultaat, zelf 7 stuks en Erik 10 stuks in 3,5 uur tijd. Nadien heb ik niet meer gevist vanwege wind en regen. Anderen hebben dat wel gedaan maar daar heb ik geen berichten van. Maar afgelopen woensdag zag het er goed uit en toen maar besloten om even op pad te gaan en de haven van Alphen op te zoeken. Had ik beter niet kunnen doen, in 1,5 uur geen tikje of uitgekauwde made of caster gezien, dus met het oog op de tijd snel ingepakt en nog even naar het Gouwekanaal. Hier nog 2,5 uur gezeten maar was het ook niet best, in deze tijdspanne maar 4 vissen gevangen en twee keer uitgekauwde maden. Al met al slechte resultaten hier in tegenstelling tot de Oude Rijn waar naar verluid nog wel redelijk tot goed is gevangen. Blijven hopen op betere tijden.

Heimanswetering (Alphen) 19-02-20 / 7C - ZW5 - half bewolkt

Rinus: vandaag nog steeds een harde wind, dus maar weer beschutting zoeken, bijvoorbeeld aan de wetering in Alphen. Daar aangekomen blijken we niet alleen te zijn en vissen we deze dag met zessen. Piet probeert het met de vaste stok en krijgt de beloning reeds na 10 minuten in de vorm van een pracht brasem, op de combi maden/caster en een sleepje van 20cm, het stroomt namelijk redelijk. Toch zal de stok niet al te veel succes brengen, met de feeder wordt beter gevangen, dat is overigens hier wel eens anders! Opmerkelijk is dat een ieder wel een (dikke) platte vangt met daarnaast halfwas exemplaren en blieken en sporadisch een voorn. Het kost in elk geval moeite om in de ‘dubbele cijfers’ te geraken, de aanbeten zijn ook uiterst voorzichtig. Als iedereen richting huis gaat plak ik daar nog een uurtje aanvast (beurt wel meer), ik doe zogezegd ‘het licht uit’. In deze tijdspanne lijkt het iets vlotter te gaan en kan ik uitlopen naar 20 stuks op de teller, waarbij ook enkele dikke platten. Kenmerkend is dat mijn vis aanvankelijk van 4-5m uit de overzijde komt, maar in dat laatste uur van 17m, deze stek wel constant ‘bijgehouden’, was redelijk druk met de schepen. Wederom met grote maden het meeste succes.


Amstel (Uithoorn) 12-02-20 / 6C - W5 - bewolkt

Rinus: na een paar dagen ‘klussen’ (het stormt immers toch) gaan we vandaag weer naar de waterkant en zetten koers naar de Amstel bij Uithoorn. Hier pakken we feeders uit voor afstanden op 3/4 en zo’n 5-6m uit de overzijde. Helaas moeten we na anderhalf uur concluderen dat vriend(in) brasem vandaag niet happig is, beide hebben we tot dan toe één haaltje op de top gezien zonder resultaat. Voor Gert blijft het jammer genoeg daarbij en dat staat in schril contrast met afgelopen zaterdag toen hij nog 7 platten op het droge kreeg in de Amstedrecht bij nieuwe kwekerij links in de hoek met een ‘balletje’, maar van dit aas moeten ze vandaag helemaal niks hebben. Uiteindelijk lukt het mij nog om 4 platten aan de haak te krijgen, op de verre afstand, met (dooie) maden al dan niet met een stukje worm op de haak. Ongetwijfeld hebben het weer en de luchtdrukverschillen met deze wisselende vangsten te maken!?


Oude Rijn (Alphen) 05-02-20 / 8C - NW2 - half bewolkt

Rinus: na mijn wisselende vangsten afgelopen weekend (Gouwekanaal 17 stuks en Heimanswetering 3 st) gaan we vandaag naar de Oude Rijn. We blijven vooraan bij de Treinweg omdat het ‘verderop’ voor deze midweekse dag behoorlijk druk is. Gewoontegetrouw – maar ook uit gemakzucht – zet ik een licht feedertje in op afstanden van 20 en 27m. Ik start op 20m en hou de stek ‘op ver’ met een goed gevuld korfje geregeld bij. Er is direct vis op de stek maar dat zijn voorns waarvan ik er een serie vang, maar de beet wordt minder en het wordt zoeken naar de beste methode. Dat blijkt 2 maden al dan niet met een caster te zijn ofschoon een piertje ook wel wordt gepakt maar dat duurt erg lang. In de loop v/d dag blijkt dat de ‘verre’ stek meer resultaat geeft en hou deze afstand dus verder aan. Het worden uiteindelijk 40 stuks op de teller waaronder 4 platten, een aantal voorns en blieken om te scheppen en de rest rond de maat. Er was wat te loeren om het zo te zeggen en we zijn ‘bezig’ geweest. Verderop hoor ik van Piet dat hij op zijn (hot)stek weer tot 11 platten kwam, grotendeels met een ‘balletje’ gevangen. De wedstrijdjes die richting Zwammerdam zaten, waar naar verluid hoofdzakelijk met de vaste stok werd gevist, leverden met voorn en bliek matige vangsten op. In het weekend is daar – ook naar verluid – redelijk gevangen met ook brasem onder de vangsten.

Havenkanaal (Warmond) 03-02-20 / 10C - W4 - half bewolkt

Theo: vandaag (maandag) geen verkeerd weer en lekkere temperaturen. Effe 4 uurtjes er opuit geweest voor een poging dicht in de buurt een visje te vangen. Graag met de stok, toch nog steeds het leukste vind ik. Had nog wat aas in de koelkast staan en zeker ook mestpiertjes en wat casters die niet echt super meer waren. Besloot om richting de haven te gaan van Warmond waar een water de Leidse binnenstad binnenstroomt (en ook uit). Stromen doet het altijd en goed ook. Had hier in deze winter (nou winter?) al meer gevist en soms leuk gevangen, hoofdzakelijk brasem. Vanwege de stroming een dikke 3 grammer erop gezet en een balletje of 5 donker voer ingezet met wat dode maaitjes en wat hennep. Casters durfde ik niet aan vanwege de mindere kwaliteit. Effe goed uitpeilen, onderlijn erop en vissen maar, wel een kleine haak 18 erop met daarop 2 kleine mestpiertjes en een flootertje. Na ca. 20 minuten liep de pen prachtig weg hetgeen resulteerde in de eerste platte, wat een knoeperd. Om een lang verhaal kort te maken, er volgden nog 11 mooie platten (sommige al met paaipukkels) die bij mekaar naar schatting zo´n 15/16kg wogen. Eigenlijk ging het steeds beter nadat ik die casters van bedenkelijke kwaliteit begon bij te schieten, zeg het maar!

Gouwekanaal (Gouda) 30-01-20 / 8C - ZW3 - bewolkt

Rinus: het is momenteel een ‘taaie’ visserij met matig tot slechte vangsten, kennelijk zijn de voorbije koude en gure dagen van vorige week daar de oorzaak van. Het afgelopen weekend was ronduit slecht her en der, afgelopen maandag in het Aarkanaal en Rijnhaven was het niet veel beter met bij elkaar zo’n 20 voorns rond de maat en 1 platje. Vandaag (donderdag) maar weer eens naar het Gouwekanaal waarover ik dezelfde geluiden hoor, maar eens komt het weer goed!? Na anderhalf uur vissen heb ik daar nog geen vertrouwen in en zit al met het woord ‘verkassen?’ in mijn hoofd. Maar op dit kanaal weet je dat je soms (heel) lang moet wachten….. en dat doen we dan. Even later zie ik toch een tikje op de top en warempel dit leidt tot de eerste vis. Het zullen er na ruim 4 uur vissen uiteindelijk 11 worden, het merendeel schepblieken maar ook 2 stuks die ik onder de categorie ‘platje’ schaar. Het wachten wordt dus (weer) beloond.

Oude Rijn (Alphen) 28-01-20 / 6C - ZW5 - half tot zwaar bewolkt

Erik: hier eindelijk weer een berichtje vanuit Moordrecht. Vanaf einde juli ben ik een maand of 3 van huis geweest en was het vissen van ondergeschikt belang. Althans, ik dacht er nog wel aan maar dan meer in de trend van “kan ik het nog?” en “kom ik ooit nog aan de waterkant met een beetje fatsoen”? Deze gedachten hebben me veel bezig gehouden, samen met nog veel andere zorgen, depressieve gevoelens en verwijten hoofdzakelijk naar mezelf toe. Maar gelukkig gaat het weer wat beter en gaat het vissen ook beter dan verwacht, al heb ik helaas wel e.e.a. “ingeleverd”. Het belangrijkste is dat ik er weer plezier in heb, ook al gaat het allemaal minder vanzelf en moeilijker dan voorheen.

De vissers die me gesteund hebben, ben ik uiteraard zeer dankbaar, vooral de mannen van Team Moordrecht en Dennis v.d. Heuvel die me ook meermaals op sleeptouw heeft genomen. Met jou heb ik ook alweer gevist en dit deed me erg goed. Ook hebben enkele vissers me al aangeboden een keer met ze te gaan vissen. Prachtig vind ik dat en ook de steun van andere vissers, in wat voor vorm dan ook en soms meer dan verwacht. Dit allemaal bij elkaar zijn wel de dingen die me er (tot nu toe) doorheen hebben gehaald. Iets dat ik niet meer zal vergeten!

Genoeg over mijn ellende. Gisterenmiddag ben ik samen met Dennis (v.d. Heuvel) ook nog naar de Oude Rijn geweest, richting Alphen en bleek het inderdaad behoorlijk taai. Dennis ving nog de nodige leuke voorns en baarsjes, maar zelf kwam ik maar tot 2 voorns en een paar keer uitgekauwde maden. Positief was wel het weer dat boven verwachting was en ik had amper koude handen.

Dit jaar ga ik wel bekijken in hoeverre ik weer wedstrijden ga vissen. Met het Team doe ik zo wie zo (zoals het er nu naar uit ziet) mee aan de Regiowedstrijd en met Verpa op 2de Paasdag, samen met Berry. Verder hoop ik nog een keer mijn 15de kampioenschap bij de HSV Moordrecht binnen te halen, maar of dat nog lukt?  Voorlopig kan/mag ik nog geen auto rijden, dus ben afhankelijk van meerijden met vissers die hiertoe bereid zijn, maar dat zal niet het grootste probleem zijn (hoop/verwacht ik).

De komende tijd ben ik nog poli klinisch aan het revalideren en heb hierbij veel steun van het revalidatiecentrum Basalt (eerst in Den Haag, nu in Gouda) die me zeer goed en professioneel begeleiden. Tot binnenkort met een nieuw verhaaltje van hopelijk een leuk visavontuur of andere update.


Hollandse IJssel (Haastrecht) 28-01-20

JanV: voor de afwisseling zondagmorgen in de Hollandse IJssel in Haastrecht gevist met een matige wind uit de zuidhoek, het was daar heel goed te doen. Gevist met de stok op 11 meter met een dobber van 0,5 gr. (het water stond bijna stil) en onderlijn 0,08 met haakje 16 of 18, dat moest het doen deze morgen. Voer klaar gemaakt gericht op de voorn met wat dode pinkies en gekiemde hennep, 3 ballen gecupt en vissen maar staand tegen de grond. We konden wel merken dat het winter is want het duurde vrij lang voor de eerste vissen bij mij gearriveerd waren. Bij Erwin liep het wat soepeler in het begin, hij had al snel vis. Gevangen werd er in vlagen 3 á 4 stuks en dan weer stil, wel allemaal voorn maar over het algemeen kleine van stuk zo tussen de 10-20 cm.  Alles gevangen aan de made en ook enkele aan 2 dode pinkies, met casters erop gaven ze niet thuis en van een piertje hadden ze nog nooit gehoord. Uiteindelijk 21 stuks gevangen, Erwin een paar meer. Om 12.00 uur was het in een keer over en uit en hebben tot 12.45 uur niets meer gezien, dus opruimen maar.


Oude Rijn (Koudekerk) 25-01-20 / 2C - Z3 - bewolkt

Rinus: koud en mistroostig ziet het eruit buiten maar gelukkig géén mist, dit laatste geeft de doorslag om toch nog een paar uurtjes in de Rijn te vissen aan de Rijndijk, samen met Gert en Piet. Was het een kwestie van onjuiste stekkeuze op een verkeerd moment of heeft de vis op dit traject een totale off-day? Ik denk het laatste want rond het middaguur hebben we weliswaar een enkel frutseltje gezien aan de feedertop, doch dit heeft slechts geresulteerd in de gezamenlijke vangst van één vis. Dus geen slecht idee van beide kompanen om de pijp aan Maarten te geven en in te pakken, zelf plak ik er nog een uurtje aan vast. En dat levert uiteindelijk nog 3 blieken op, gevangen in het laatste half uur met 2 pinkies. Het is niet alle dagen feest zullen we maar zeggen. Via de app ontvang ik een berichtje van Dennis H met de melding van de vangst van een lekkere klus vis die hij schat op 5-6kg in de Rijn bij Alphen. Niet verkeerd als je bedenkt dat even verderop bij hem 4 man tot slechts één visje komen. Het kan dus altijd (nog) slechter…!


Oude Rijn (Alphen) 20-01-20 / 7C - ZW2 - bewolkt

Rinus: maandagmiddag eveneens naar de Rijn geweest op traject ‘witte hek’ tegenover Gerbrand. Twee voerstekken aangemaakt voor de feeder waarvan de eerste kortbij op 15m slechts 2 voorns en een bliekje oplevert, ook aan het eind v/d rit geeft deze stek ‘niet thuis’. Dit in tegenstelling tot stek 2 die ik op 3/4 gecreëerd heb en waar al binnen het kwartier ‘leven' te zien is in de vorm van een platje en een bliek. Na vier uur vissen komen daar nog eens 13 platjes en platten bij, sommige over de kilo. De Rijn blijft verrassen in dit opzicht en dat zal niet in de laatste plaats komen door de relatief zachte weersomstandigheden!?


Oude Rijn-haven (Alphen) 20-01-20 

JanV: zondag een week geleden zijn we weer in de haven van Alphen geweest en weer vis gevangen over het algemeen groter dan de week ervoor. Mooie voorns, een winde en uiteindelijk een snoek die achter een gehaakte vis aanzwom en ook pakte, wat toch invloed heeft op het aantal gevangen vissen. Met maar 14 stuks - bijna allemaal schepvoorns – toch een mindere dag. Erwin had meer vis hij wist tot aan de 20 stuks te komen. Afgelopen zondag is Erwin alleen gaan vissen in de Oude Rijn bij het futenbos, met ca. 30 stuks (mooie voorns en ook nog enkele platjes) had hij met de feeder toch een mooie morgen. Vandaag (maandag) ben ikzelf ook in de Oude Rijn geweest, vooraan bij Alphen net voor Huize Moerings en heb daar met de stok gevist op 11 meter. De vangst hield niet over, met 37 vissen de dag afgesloten. In het begin alleen maar kleine voorns later werden ze wel groter maar geen bakstenen, bliek of brasem, alles gevangen aan twee maden.


Oude Rijn (Alphen) 18-01-20 / 7C - ZW3 - zonnig

Rinus: vandaag neem ik Erik ‘op sleeptouw’, hij is herstellende van een herseninfarct die hem vorig jaar trof en is gelukkig in zijn revalidatie periode aan de beterende hand maar mag nog niet auto rijden. Gelukkig ook kan hij weer en steeds beter genieten van zijn (en mijn) favoriete (hengel)sport en dat doen we vandaag in ruime mate. Na een aanvankelijk ‘vochtige’ start v/d dag gaat de zon steeds meer zijn best doen en hebben we een heerlijke dag aan de Oude Rijn. Nabij huisje ‘Moerings’ pakken we onze spullen uit en droppen de eerste korfjes al dan niet volgepropt met de kenmerkende aassoorten zoals dode pinkies, casters en wat hennep. Later voegen we daar nog wat geknipte wormpjes aan toe en wellicht is dat de reden dat er uiteindelijk ook nog een plat(je) kan worden gevangen. In elk geval hebben we een prima visdag met een redelijke klus vis die overwegend dik aan de maat is, al halen de platten hier niet de gewichten van de Amsteldrecht. Zelf kom ik aan 29 stuks waarvan er 8-9 onder de categorie platjes van 0,7-1kg vallen. Opvallend hier ook weer de dikke voorns die op sommige momenten toehappen en zorgen voor mooie (vis)sport. Om half drie houden we het voor gezien en rijden we - de wagen weer keurig volgeladen – voldaan huiswaarts.


Aarkanaal / Amsteldrecht (Ter Aar) 15-01-20 / 10C - ZW6 - bewolkt

Rinus: na een weekje ‘huisarrest’ (griep) afgelopen maandag weer ‘op pad’ en mijn zinnen gezet op het Aarkanaal omgeving sluisje. Daar tegen de betonnen rand vissend met de feeder lijkt me een prima optie, de diepte terplekke schat ik op 2,5m. Geduld-is-een-schone-zaak en daarmee heb ik vanmorgen te maken als je bedenkt dat er na 2 uur vissen slechts 3 visjes op de teller staan. Ik plak er nog 2 uur aanvast en eindig op 15 stuks waarvan 4 platten in het laatste uur. Voor de rest blieken, windes en een aantal voorns. Qua gewicht zeker niet ontevreden, het is tenslotte pas januari!?

Op woensdag besluit ik de Amsteldrecht ‘aan te doen’, hierover circuleren enthousiaste berichten over vangsten van 3, 5 ja zelfs 7 dikke platten. En dat in een periode v/h jaar waarin je daar helemaal niet moet zijn, ‘je vangt er toch niks!?’ Daarom juist trek ik vandaag de stoute schoenen aan voor een poging. Helaas staat de wind (kracht 5-6) dwars over het beste traject met golven van 15cm en rij daarom richting de ‘kwekerij’. Hier maak ik een feeder gereed op 6-7m uit de overzijde en ééntje op 12m uit de overzijde en bevis deze stekken net als in de zomer met (dode) maden, casters, wormen, maïs en een ‘balletje’. Het wordt een lange zit en moet helaas constateren dat ik na 2,5 uur vissen slechts 2 keer beet heb (2 ruisvoorns). Als na ruim 3 uur vissen ook de regen arriveert ga ik van lieverlee wat spullen inpakken zodat ze ‘droog’ de auto in kunnen. Tijdens die activiteiten loopt ineens de top krom en vis ik op 2 dode maden voorn nummer 3 binnen. Met diezelfde ‘uitgekauwde’ maden gooi ik nog een keer in en wordt nagenoeg gelijk verrast met weer een aanbeet, voorn nr 4. Terwijl ik deze binnendraai zie ik ‘gerommel’ aan de top van de ‘verre’ feeder, deze heb ik inmiddels uitleggen met een oranje boilie. Het levert de eerste platte op, ééntje v/h hier bekende formaat dus rond de 2kg. Nog twee keer ingooien met zelfde balletje levert nog 2 platten op, zodat het vangstgewicht binnen 20 minuten ineens boven de 6kg ligt. Ook hier is mijn geduld dus zwaar op de proef gesteld, maar kan na krap 4 uur vissen toch tevreden terugkijken op dit niet alledaags water in wintertijd!


Rijnhaven (Alphen) 11-01-20 / 6C - ZW4 - bewolkt

JanV: met de beste wensen voor iedereen gaan we welgemoed in 2020 verder en visten vorige week zondag in het haventje van Woerden. Dit resulteerde in goede resultaten zeker qua aantal maar in lengte toch heel wat minder, Edwin kwam op 135 stuks en ik op 150 stuks waarvan er hooguit maar 5 geschept zijn. We zijn wel onder de indruk van de hoeveelheid vis die er dan in een haven moet zitten. Daarom deze week maar besloten om het te proberen in de jachthaven van Alphen aan de Rijn. Met een harde ZW wind beide de feeder gepakt en op 25 meter voerstekjes gemaakt tegen een bootje, met 10 tot 12 tellen water echt diep daar. Erwin had al gauw wat beweging op de top bij mij duurde het even wat langer. Na het eerste voorntje die hij ving kreeg ik een loopvis in de vorm van een echte baksteenvoorn. Al met al geen drukke morgen maar er was wel wat te loeren met aantallen van 13 en 15 vissen. Op nieuwjaarsdag heeft Edwin nog een poosje bij de sluis van Gouda zitten vissen en daar goed gevangen, met 13 platten (tjes) en het benodigde kleine spul een heel goede morgen gehad.

Oude Rijn (Alphen) 04-01-20 / 6C - W5 - bewolkt

Rinus: vandaag zaterdag mijn eerste visdag in 2020 strijk ik neer aan de Rijn nabij de Treinweg ondanks windkracht 4-5 rechts ‘uit de flank’. Met een licht feedertje op korte afstand is het te doen en nu maar afwachten wat het nieuwe (vis)jaar ‘in petto’ heeft. Niettemin maak ik 2 voerstekjes, 1 op 17m en 1 op 24m, die ik beide met 2 ‘volle’ korven aanvoer. In het eerste uur is er vooral rust, slechts nu en dan een lichte trilling op de top. Bij één ervan buigt de top ietsje door en dat levert de eerste vis van 2020 op, een pracht voorn van in de 30cm. Als dit de opmaat is voor een nieuw visjaar kan ik tevreden zijn en met vertrouwen vooruit blikken. Vanaf het tweede uur komt er iets meer leven, vooral op de ‘verre’ stek waar het aantal voorns, groot en klein, oploopt tot 15 stuks. Pas in het laatste uur komen de (schep)blieken ‘om de hoek kijken’, ook op de korte afstand. In totaal kom ik op 25 vissen waaronder ook nog een platje en een winde. Zoals gezegd een alleszins redelijk resultaat waarmee ik tevreden ben. Dat moet JanBr ook zijn enkele dagen geleden in de Rijnhaven waar hij de matchhengel weer eens voor de dag haalt en aan eveneens 25 vissen komt, meest voorn. En ook dit moet de burger moed geven!