Vangsten


VANGSTEN 2020


HSW Regiowedstrijd op 18-04-20 AFGELAST, lees hier de details


Corona versus (wedstrijd)vissen (30-03-20).... lees hier verderAmsteldrecht etc. (Diverse) 04-04-20 / 12C - ZO3 - zonnig

Rinus: normaal gesproken zitten we nu in de periode van de grote (wedstrijd)uitslagen, maar door de ontstane (crisis)situatie ligt dat even iets anders. Niettemin worden er van afgelopen week prachtige individuele vangstresultaten gemeld/doorgeseind naast mindere vangsten maar dat zal altijd zo blijven. Hieronder kort samengevat de ervaringen. Zelf heb ik vandaag in de Amsteldrecht gevist en daar was de start ronduit moeizaam. Twee voerstekken gemaakt, één op 50m enkele meters uit de overzijde en één op 3/4. Op de laatste stek ving ik met pijn en moeite 2 voorns en 1 halfwasje, met maden. De overzijde leverde in de laatste uurtjes 6 platten op van het hier gebruikelijke formaat, met de (oranje) boilie. Afgelopen woensdag viste ik in het Gouwekanaal waar de vangst niet tegen viel met 23 stuks op de teller waarvan 11 platten. Hier was het over het algemeen ‘madenwerk’.

PietGr meldde dat hij vandaag aan de Oude Rijn zat bij parkeerplaatsje in bocht richting Woerden waar rond 8 uur de eerste korf richting de overkant ging op een meter of 4 er vanaf en na 20 minuten had hij de eerste  platte ‘in het mandje’. Dit ging zo lekker door en om 10 uur zaten er 12 dikke platten in het net. Nadat hij een platte verspeelde was het 50 minuten stil alvorens de volgende aanbeet kwam. Daarna druppelde het lekker door met een uiteindelijk resultaat in de middag van 23 platten en 1 zeelt die bij elkaar 36.260 gram wogen.

Wil-Jan zat gelijktijdig ook aan de Oude Rijn links van de schaapskooi (dit is ca. 700m van Piet) en meldde om half drie dat hij in de 3 uur vissen tot dan toe geen enkele aanbeet had. Hoe het hem daarna verging is niet bekend. Dit om maar even aan te geven dat het niet overal van een leien dakje ging.

Erik liet weten dat hij met Dennis aan de Oude Rijn bij de baggerboot is geweest en daar leuk hebben gevangen, hij met de vaste stok en Dennis met de feeder. Rond de 16 kg was hun vangstresultaat, om dit gewicht te bereiken hadden zij in hun ogen wel lang gevist.

JanBr viste in het Abcouder meer waar slechts enkele visplaatsen zijn die ook nog eens door de bewerkte oever moeilijk te bevissen zijn. Een schepnet van 4m is bijvoorbeeld zeker nodig. Niettemin had hij een mooie dag met een vangst van 25 platten en 20 voorns van formaat, alles gevangen met 3 wormen en 2 maden. Gevist werd er met de matchhengel en slider op ca. 40 meter en met een sleep van 60 cm op de bodem. 

JanV viste afgelopen zondag met Erwin in de Rijn vooraan bij Alphen tegenover de scheepswerf waar ongeveer 4m water staat op 11 meter. Zowel de vaste stok als feeder (tegen de overkant) werden ingezet en de vangst was dit keer aan de matige kant met 15 vissen en maar 1 brasem. Erwin wist nog wel 3 brasems met de stok te vangen en heeft iets aan de haak gehad waar hij minuten lang mee ‘bezig was’ maar nooit heeft gezien. Geschat gewicht bij elkaar rond de 15 kilo. Halverwege de week is Jan weer naar de Leidse Vaart geweest maar nu was de vangst een stuk minder dan vorige week, ofschoon je 13 brasems bij elkaar ca. 18kg toch geen slechte vangst kan noemen!?

Theo en zijn vismaat John Puper spanden wat de vangsten betreft deze week de kroon. In een ‘vergeten watertje’ (zoals zij dat noemden) ergens op het platte land in Noord Holland hadden zij de dag van hun leven. Vooraf liet Johan weten dat een extra leefnet geen kwaad kan – de verwachtingen waren dus hoog gespannen – en dat er met de vaste stok gevist zou worden. Ondanks dat het koud was en gevroren had waren de vangsten al snel van dien aard dat het tweede net al rap moest worden ingezet. Johan ving soms 2 of 3 platten tegen 1 van Theo maar dat mocht de pret niet drukken. Zelfs niet toen deze 1,5 uur zonder beet kwam te zitten en de Johan Puper show maar doorging! Nu 6 uur vissen vonden zij het welletjes en gingen een poging doen om de vis te wegen. Bij Theo gaf dat op zich nog weinig problemen, met een dikke 30 kilo brasem was hij dik tevreden. Maar toen die zag wat er uit de 2 netten van Johan kwam sloeg bij hem de verbijstering toe. Bij elkaar 80 kilo brasem was zelfs voor Johan een verrassing en een dik record voor hem qua vangst op één dag. Een superdag voor beide mannen al moeten zij vrezen voor menig telefoontje met de vraag waar dat ‘vergeten water’ nou precies ligt…???

Oude Rijn (Alphen-Zwam) 28-03-20 / 9C - NO4 - zonnig

Rinus: ook deze zaterdag weer veel drukte met individuele en groepjes vissers aan de Oude Rijn op de trajecten ‘witte hek’ en ‘futenbos’ tussen Alphen en Zwammerdam. Zolang er geen ‘samenscholingen’ zijn, onderling gepaste afstand en geen wedstrijdverband is blijft vissen n.m.m. toegestaan. Dit zal mogelijk veranderen als er m.b.t. de corona crisis – die natuurlijk onveranderd erg blijft – een totale ‘lockdown’ komt!? Vandaag staat er een windkracht 4 uit NO en dan zit je ‘gebakken’ aan genoemde trajecten die in deze periode veelal goede vangstresultaten geven. Of dat ook vandaag zo is is twijfelachtig, er circuleren n.l. wat mindere berichten daaromtrent maar dat kunnen incidenten zijn. Niettemin vangen Martin, Rob en ik een leuk netje vis omgeving Treinweg waarbij de vaste stok een belangrijk wapen is. De eerste twee komen aan aantallen die rond de 40-50stuks liggen waarbij naast een enkele platte veel blieken, (schep)voorns en frappant genoeg redelijk wat windes zitten. Zelf kom ik met de feeder aan de 30 stuks waaronder ook maar 1 platje, bij mekaar naar schatting zo’n 5-6kg. Helemaal vooraan bij Alphen zitten Erik en Dennis en hun verhaal qua vangst komt overeen met dat van ons. Als ‘bonus’ kunnen zij weer de vangst van tinca-tinca (zeelt) melden. Aan de andere kant bij Zwammerdam (ijsbaan) verlaat Wil-Jan na een aantal uren zijn stek vanwege de dramatisch slechte vangst daar en verkast naar de Buitenkerk waar hij toch nog aardig aan zijn trekken komt. Buitenkerk blijkt trouwens vandaag ‘the place to be’ zo verneem ik van enkele andere HSW-ers, zeker als het gaat om (zware) brasem. Ron spant wat dat betreft de kroon en beleeft een superdag. In de loop van de middag krijgt hij zijn leefnet nauwelijks uit het water met daarin 27 platten en een klus kleine(re) vis, zelf schat hij rond de 45kg. Een bijzonderheid als je daar over kunt spreken is dat naast maden en/of wormen de meeste en grootste exemplaren met een (oranje) knikker werden gevangen. Conclusie: de Oude Rijn liet zich vandaag weer van de goede kant zien!


Leidsche Vaart (Rijnsaterswoude) 27-03-20 / 10C - N3 - zonnig

JanV: na een lichte verkoudheid afgelopen woensdagmorgen weer eens naar de waterkant, afgaande op jullie verhaal over de Leidse Vaart ben ik daar naar toe gegaan maar wel aan de kant v/h tunneltje. Om met de deur in huis te vallen, ook ik had een goede morgen qua vangst want het leek of de vis ‘opgestapeld’ lag. Met het lichte feedertje en korfje van 25 gram eerst een 4-tal korfjes gevoerd op ongeveer 7m uit de overzijde. Bij de volgende inworp leverde 2 grote maden op haak 12 aan 80cm onderlijn 12/00 al direct tikjes op de top hetgeen leidde tot de vangst van een voorntje. Enkele worpen later resulteerde een voorzichtige aanbeet die mooi doorliep in de eerste platte van 52cm. Hierna nog 17 vissen gevangen waaronder 10 stuks van hetzelfde formaat en een uitschieter van 59cm, slechts 1 voorn gevangen. Ik schatte mijn vangstgewicht tussen de 25-30kg. Op alle aassoorten (maïs, maden en piertje in alle combinaties) vis gevangen, wat opviel was dat je niet te zuinig moest zijn met aas op de haak en veel lijnzwemmers gehad. Dat ik met mijn neus in de boter viel bleek na afloop, want vissers links en rechts van mij hadden niet of nauwelijks beet (gehad). Alleen verderop op de vlonders werd de vangst van brasem gemeld.

Aarkanaal, etc. (Alphen) 25-03-20 / 9C - NO3 - zonnig

Rinus: gisteren een aantal uren in de middag gevist in het Aarkanaal nabij de roeibaan met feedertje op ca. 20m. Opmerkelijk was dat pas na een moeizaam eerste half uur de voorn ging bijten, in welk aas maakte niet uit. Het werden uiteindelijk 35 stuks waarvan een aantal scheppers. De enige 2 platten meldden zich een half uur voor tijd, binnen 3 minuten, beide op 2 casters.

Erik meldde dat er overal weer leuk gevangen wordt ondanks de redelijke koude nachten, dat bewees Dennis aan de Breevaart in Reeuwijk waar hij 10 dikke platten boven water haalde, mooie exemplaren met paaipukkels. Maar het kan ook verschillen, Erik viste zelf een week geleden in de Ringvaart (‘het Kanaal’ voor Moordrechters) met de 8m vaste stok en ving 56 voorns in anderhalf uur tijd. Vandaag is hij weer geweest en het enige wat er nu te melden viel was dat hij enkele keren uitgekauwde maden terugkreeg.

Frits las onlangs in mijn verhaaltje over het Aarkanaal met veel kleine vis. Als reactie hierop laat hij weten dat zij enkele dagen geleden met 3 man gevist hebben aan het Aarkanaal tussen Alphen en Ter Aar. Hans 3.09 kg, Frits 3.92 kg en good old Frans met stok ruim 14 kilo, heel veel vis tussen de 50 en 150 gram en een stuk of 4 platten. Daarvoor heeft hij nog gevist met zijn maat Hans bij traject Oude Rijn-ijsbaan, hij 5 platten en wat kleine vis (10 kilo) Hans 8 platten en een klus kleine vis (14 kilo). Op woensdag 18-3 viste hij bij Nieuwerbrug (op de vroegere hoge nummers v/h stokvak tegenover dat huis) weer samen met Hans en good old Frans (85 jaar en nog steeds in topvorm met de stok), Frits 2.48 kg, Hans 4.40 kg en Frans met stok 7.80 kg.

Theo viste onlangs met maat Cees en windkracht 6 in het NH Kanaal, hadden het heel moeilijk met die harde wind dwars op het kanaal. Allebei een licht feedertje ingezet en dat leverde verrassend nog een leuk klusje vis op. Na ruim 4 uur vissen kwam Theo uit op 11 kilo (veel bleien erbij) en Cees had 7 kilo in het net.


Oude Rijn (Alphen) 21-03-20 / 8C - NO4 - zonnig

Rinus: vandaag zoeken we een ‘plekkie’ aan de Oude Rijn tussen Alphen en Zwammerdam maar dat valt niet mee, van voor tot achter zit het vol met vissers! Wedstrijdjes?? Dat zal toch wel niet!! De enige club die vandaag voor het futenbos ‘vergunning’ had is HSW en die volgt het advies van de overheid en Sportvisserij Nederland op (wedstrijdverbod inmiddels opgeschroefd tot 15 april). Niettemin vinden we nog een hoekje nabij de perenbomen waar we met z’n tweeën kunnen zitten. Het is een koude nacht geweest en dan heeft de vis op dit water nog wel eens ‘opstart moeilijkheden’ zo ook vandaag. We vissen beide op feeder afstanden die rond de 25m liggen en het eerste half uur is het verdacht stil. Doch van lieverlee komt er leven in de brouwerij al zijn de aanbeten aanvankelijk ‘winters moeizaam’. Uiteindelijk staan er 27 stuks op de teller, waarvan 3 platjes en verder blieken, (ruis)voorns, een enkele baars en als kers-op-de-taart nog een heuse zeelt. Halverwege de ochtend melden Erik en Dennis zich nog even met de mededeling dat er in het Aarkanaal overwegend kleine vis te vangen is en daarom nog effe naar de rotonde aan de Buitenkerk gaan. Hier vangen ze nog een aantal ‘scheppers’ met – zoals Erik dat noemt – als bijvangst deze baars. Even verderop aan de Buitenkerk vist Wil-Jan en vangt zich daar het eerste uur ‘helemaal klem’ met 8 dikke platten, maar moet vervolgens constateren dat het van de ene op de andere minuut helemaal over-en-uit is. Alleen met de vaste stok op 8m weet hij nog wat vis te vangen. De wacht is op verdere berichten en dat bedoel ik in de ruimste zin v/h woord.


Drecht / Leidsche Vaart (Langeraar) 18-03-20 / 11C - ZW4 - bewolkt

Rinus: vandaag gaan we (Gert en ik) naar de aloude Drecht nabij Bilderdam, we willen wel eens weten hoe de toestand daar is en of er nog een visje te vangen is, bovendien zitten we daar ‘niemand in de weg’ en moederziel alleen en heerlijk in ‘Gods vrije natuur’. Jammerlijk gaan we die na 2 uren en een magere vangst van 2 voorns verlaten en verkassen naar de Leidsche Vaart, ook zo’n water waar we in de 70-er jaren al (wedstrijd)visten. Hier vangen we beide een lekkere klus brasem die er vandaag wel zin in lijkt te hebben. Zelf kom ik aan 14 platten, 2 voorns en een winde en met de maai lukt het beter dan met de worm. Het kan dus behoorlijk verschillen in twee gelijksoortige wateren.


Amsteldrecht (Nieuwveen) 14-03-20 / 8C - Z3 - half bewolkt

Rinus: nooit gedacht dat het woordje ‘corona’ tot problemen op visgebied zou leiden, in die zin dat je geconfronteerd wordt met afgelasting van viswedstrijden, maar het gebeurt! Wat doe je dan als wedstrijdleider, je steekt met de commissie de koppen bij elkaar en conformeer je aan het advies van Sportvisserij Nederland (hier de hele tekst). Dit luidt dat er tot en met 31 maart geen wedstrijden op welk niveau of competities dan ook mogen plaatsvinden. Dit betekent dat wij (HSW) onze eerste competitiewedstrijd die vandaag gepland stond in de Oude Rijn bij Lievaart af moeten gelasten. Hier en daar een teleurgestelde reactie is begrijpelijk, maar het merendeel kan zich wel vinden in deze beslissing. Gelukkig mag je nog wel voor jezelf vissen en dat doen we dan ook met drieën in de Amsteldrecht ter hoogte van de paprikateler. Een koude nacht zorgt voor een moeizame start op dit water, doch na de eerste ‘taaie’ uurtjes is er toch wat te loeren al is het niet erg veel. Uiteindelijk kom ik uit op 3 platten en 6 voorns, de eerste komen van de overzijde, de voorns van 3/4. Ron gaat eveneens solistisch te werk vanmorgen en vist in elk geval een prachtige schubkarper op de kant op het parcours bij Lievaart! Welke deelnemer deze vis tijdens de (nu afgelaste) wedstrijd zou hebben gevangen blijft de hamvraag??


Oude Rijn (Zwammerdam) 12-03-20 / 10C - W3 - half bewolkt

Rinus: de eerste ouderenwedstrijd van HSW v/h nieuwe seizoen (12 aanmeldingen v/d competitie) vissen we door omstandigheden met slechts 9 man in de Oude Rijn aan de Buitenkerk. Gezamenlijk vangen we ruim 64 kilo vis, dus voor dit gemiddelde van 7kg p.p. ‘tekenen’ we voor de rest v/h seizoen. Doch dit ligt iets genuanceerder als je bedenkt dat ongeveer de helft v/d vangst voor rekening komt van de winnaar van vandaag en die eer valt mij te beurt. Als iedereen zijn lootje heeft getrokken blijft voor mij kantnr 1 in de zak achter en dat kan – zoals we weten – in de Rijn wel eens gunstig uitpakken en zo geschiedde. Omdat de Rijn behoorlijk hard stroomt is het geen doen om aan de overkant te vissen, velen schakelen daarom over naar korte(re) afstanden met de feeder. Voor de vaste stok heb je dobbers van minimaal 2-3 gram nodig of beter nog een vlagdobber. Ik beperk mij met de feeder tot de zone tussen 12-17m en dat lukt aanvankelijk met een korfje van 20gr en later 30gr. Met overwegend maden al dan niet met een piertje op de haak kom ik aan ca. 25 vissen meest platten en enkele kolbleien. Bij mekaar 31,6kg dus een betere start v/d competitie kan ik me niet indenken, heb ik ook nog niet eerder meegemaakt. Op stek 2 vist Piet die tweede wordt met een alleszins acceptabele 8,9kg. De nummers 3-5 zijn Martin 6,4kg, Rob 5,4kg en Gert 4,1kg. Opvallend verder nog is de prachtige visdag qua weer, tussen alle wind en regen van de laatste weken is het vandaag rustig en redelijk zonnig. Klik hier voor de uitslag.

Oude Rijn (Zwammerdam/Nieuwerbrug) 08-03-20 / 8C - ZW5 - bewolkt

Rinus: de kop is eraf! De ‘4-daagse-commissie’ van John Kooij heeft zich gebogen over de organisatie van en zorgt weer voor een gedegen hengelcompetitie in de Oude Rijn die vandaag 8 maart van start gaat. Voor menig hengelaar is dit ook de start v/h wedstrijdseizoen, landelijk dan wel in clubverband. Er heerst dan ook in alle vroegte in café Gezwam een ‘gezonde spanning’ onder de 120 deelnemers van wie, waar komt te zitten. Want ontegenzeglijk zullen de hotspots in veel gevallen ‘beslissend’ zijn, winnen of net niet! De allover winnaar van vandaag is Gerrit de Groot en die vist in vak D op nr92 (één nummer van de gewilde kopstek daar) heel knap 19,7 kilo bij elkaar. Proficiat Gerrit! Verder nog een gewicht van 16kg in vak C en enkele van 13kg in vak A. Daarmee blijven ‘we’ iets achter bij de topgewichten in 2019 toen winst met 28kg op de eerste dag. Cees v/d Schaft vist in sector A2 nabij fruitteler Lievaart (ook mijn sector vandaag) op kantnummer 22 met ruim 13,5 kilo naar de winst. Op nr A18 doet David Visser met 9,5kg en 2 punten eveneens goede zaken voor het klassement. Een poging om deze twee vissers op de gevoelig plaat te krijgen mislukt, omdat de mobiel v/d fotograaf ‘leeg’ is. Zelf pik ik op A21 een 3-tje mee met 5,6kg. Net als de meesten pak ik ook de feeder – er zijn aanvankelijk wel enkele vaste stokkers – en dat blijkt de juiste keuze al blijft het zoeken naar de juiste afstand waar de vis zich op houdt. Cees vangt ‘ze’ op 3/4 en David de meeste op 11-12m. Mijn afstanden liggen in de midden en op 3m uit de overzijde en beide stekken leveren vis op. De aanbeten zijn overigens nauwelijks zichtbaar dus is het zaak om met licht materiaal en kleine haakjes te vissen. Met twee dikke platten en een aantal blieken lijk ik het aanvankelijk te moeten doen, maar om 13.55 uur krijg ik toch nog de enige ‘echte’ beet en die resulteert op de middenafstand in een zeelt van ruim een kilo die precies om 14 uur in het net legt! Soms zit het mee, soms tegen! Via deze link kom je bij de uitslag ind + teams en het 'overzicht van Frits' na de eerste dag.


Heimanswetering (Woubrugge) 08-03-20

Jorden: na een onstuimige en herfstachtige winter met 4 stormen op een rij was het gelukkig zaterdag 7 maart de voorspelling dat het aardig weer ging worden, en dit was ook het geval. We konden het seizoen aftrappen in de Heimanswetering met een zonnetje, maar wel met een stevige wind. We heten alle nieuwkomers hartelijk welkom en super dat we weer nieuwe vissers in ons midden hebben. Met 11 man stonden we om 7u klaar om te loten en snel te kunnen opbouwen en beginnen, het seizoen is van start! Maar het viel niet mee om beet te krijgen de nacht was koud en nog menig deelnemer moest krabben. Peter wist al snel op de vaste een aantal blieken te vangen en kon deze voorsprong uitbouwen naar een overwinning met 3910 gram. Ik kon in het laatste kwartier nog een brasem verleiden en werd 2e met 2740 gram. Hans Breur wist knap 3e te worden. Klik hier voor de uitslag. Over 2 weken vissen wij in de Oude Rijn.


Oude Rijn (Zwammerdam) 04-03-20 / 7C - W4 - half bewolkt

Rinus: ‘vissen in de Oude Rijn’ blijft bijzonder, met als uitgangspunt dat er nagenoeg altijd wordt gevangen. Met die wetenschap is het natuurlijk aantrekkelijk voor bijv. deelnemers aan de Kooij 4-daagse (start a.s. zondag) en Regiowedstrijd (op 18/4) om vooraf enkele vissessies te doen. Toch heeft ook dit water zijn mindere dagen, bijvoorbeeld bij koude nachten zoals er enkele waren deze week. Een dergelijke situatie ondervond ik gisteren ook aan het Gouwekanaal waar met mij nog 4 man ‘wanhopig’ poogden een visje aan de haak te slaan, na anderhalf uur had ik al één keer een uitgekauwde maai gehad. Genoeg reden om het nog een paar uurtjes verderop richting de motorcross te proberen. Maar ook hier weinig actie tot het begin v/h tweede uur waarin er binnen 25 minuten 5 platten in het net lagen. In het uur daarna slechts 1 grondel! Vandaag rijden we naar de Oude Rijn, eerst maar eens bij ‘de balken’ kijken. Hier vissen 2 HSW-duo’s, Ron en Piet met feeder en Martin en Rob ook met de stok, maar erg enthousiast over de vangsten zijn ze vooralsnog niet ofschoon beide vaste stokkers al wel brasem op het droge hebben. Er is in elk geval wat te loeren zeg maar! Vanwege de ‘drukte’ daar gaan wij ons geluk proberen bij de ijsbaan westelijk van Zwammerdam. Hier start ik met de feeder op 5m uit de overzijde en voer enkele korfjes halverwege met de bedoeling deze stek later op de dag te proberen. Als er na drie kwartier nog geen enkele reactie komt van de overkant kan ik mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en pols de stek in het midden. De korf ligt nog maar amper of een lichte buiging aan de top resulteert in de eerste platte. Het zullen er uiteindelijk 16 worden met daarbij nog 3 mooie kolbleien. Alle op de korte stek en met nauwelijks zichtbare aanbeten, de enige keer waarbij de top krom loopt is bij de enige (Hoorn)voorn die ik vang (aan de overzijde)! Op zich een verrassend verloop maar dat kan je verwachten op een bijzonder water. Op de terugweg zie ik bij ‘het witte hek’ PietKr zijn net uit het water hijsen. Of ik even wil stoppen voor een fotootje van een fraaie schubkarper die hij naast 11 platten ving. De vangsten liegen er hier dus niet om, maar….. de laatste twee trajecten zitten er zondag helaas niet in!!


Oude Rijn (Alphen) 26-02-20 / 5C - W5 - half bewolkt

Rinus: de Oude Rijn staat in deze periode extra in de belangstelling en dat is niet vreemd met de Kooij 4-daagse en onze ‘eigen’ Regiowedstrijd in het vooruitzicht. Naar verluid wordt er ook nog eens aardig gevangen ofschoon wisselvalligheid hier ook voor komt. Neem het voorbije stormachtige weer van zondag waarin een aantal fanaten toch nog de hengel uitgooiden en wonderwel op sommige plekken leuk vis vingen. Ook in de Heimanswetering waar Bert tot 26 ‘scheppers’ kwam. Helaas was het de dagen erna minder met de vangsten, zo ook vandaag waarop ons doel eveneens de wetering was. Daar aangekomen waren de vangstberichten (van Bert) in mineur, 2 man na 2 uur vissen beide 1 bliek als resultaat. Dus rechtsomkeert naar de Rijn bij de witte huisjes waar een behoorlijk golfje staat maar het is ‘te doen’. Feedertje op 17m met een licht topje dat er behoorlijk ‘in staat’ vanwege de stroming. Gelukkig zijn de aanbeten nog net te zien en dat levert een 10-tal vissen op de teller, nagenoeg alle scheppers waaronder een aantal dikke platten, bij mekaar schat ik ca. 7kg.


Binnen IJssel (Haastrecht) 22-02-20 / 9C - ZW6 - bewolkt

Rinus: windkracht 6 en een luw plekje aan de IJssel gevonden die vandaag behoorlijk stroomt, de vaste stok zou om een 4-grammer vragen om de zaak op zijn plaats te houden. Pak daarom het feedertje maar met daarop een 25-grams korfje dat redelijk blijft liggen op 4-5m uit de overzijde. Al bij het derde korfje zie ik beweging aan de top dat leidt tot uitgekauwde maden, maar de volgende inzet is raak en levert een schepbliek op. Tot half één vang ik met enige frequentie vis (5 platten en een serie blieken), daarna staat het water van de ene op de andere minuut stil. Dat betekent ook nagenoeg geen aanbeten meer, met de feeder pak ik nog 1 platte en met het 4m stokje, dat ik even uit de foedraal haal, nog 2 voorntjes. Bij mekaar 17 stuks, qua gewicht nog enigszins verrassend.


Haven (Alphen) 22-02-20

JanV: 2 weken geleden samen met Erik nog gevist in het Gouwekanaal met een minimaal resultaat, zelf 7 stuks en Erik 10 stuks in 3,5 uur tijd. Nadien heb ik niet meer gevist vanwege wind en regen. Anderen hebben dat wel gedaan maar daar heb ik geen berichten van. Maar afgelopen woensdag zag het er goed uit en toen maar besloten om even op pad te gaan en de haven van Alphen op te zoeken. Had ik beter niet kunnen doen, in 1,5 uur geen tikje of uitgekauwde made of caster gezien, dus met het oog op de tijd snel ingepakt en nog even naar het Gouwekanaal. Hier nog 2,5 uur gezeten maar was het ook niet best, in deze tijdspanne maar 4 vissen gevangen en twee keer uitgekauwde maden. Al met al slechte resultaten hier in tegenstelling tot de Oude Rijn waar naar verluid nog wel redelijk tot goed is gevangen. Blijven hopen op betere tijden.

Heimanswetering (Alphen) 19-02-20 / 7C - ZW5 - half bewolkt

Rinus: vandaag nog steeds een harde wind, dus maar weer beschutting zoeken, bijvoorbeeld aan de wetering in Alphen. Daar aangekomen blijken we niet alleen te zijn en vissen we deze dag met zessen. Piet probeert het met de vaste stok en krijgt de beloning reeds na 10 minuten in de vorm van een pracht brasem, op de combi maden/caster en een sleepje van 20cm, het stroomt namelijk redelijk. Toch zal de stok niet al te veel succes brengen, met de feeder wordt beter gevangen, dat is overigens hier wel eens anders! Opmerkelijk is dat een ieder wel een (dikke) platte vangt met daarnaast halfwas exemplaren en blieken en sporadisch een voorn. Het kost in elk geval moeite om in de ‘dubbele cijfers’ te geraken, de aanbeten zijn ook uiterst voorzichtig. Als iedereen richting huis gaat plak ik daar nog een uurtje aanvast (beurt wel meer), ik doe zogezegd ‘het licht uit’. In deze tijdspanne lijkt het iets vlotter te gaan en kan ik uitlopen naar 20 stuks op de teller, waarbij ook enkele dikke platten. Kenmerkend is dat mijn vis aanvankelijk van 4-5m uit de overzijde komt, maar in dat laatste uur van 17m, deze stek wel constant ‘bijgehouden’, was redelijk druk met de schepen. Wederom met grote maden het meeste succes.


Amstel (Uithoorn) 12-02-20 / 6C - W5 - bewolkt

Rinus: na een paar dagen ‘klussen’ (het stormt immers toch) gaan we vandaag weer naar de waterkant en zetten koers naar de Amstel bij Uithoorn. Hier pakken we feeders uit voor afstanden op 3/4 en zo’n 5-6m uit de overzijde. Helaas moeten we na anderhalf uur concluderen dat vriend(in) brasem vandaag niet happig is, beide hebben we tot dan toe één haaltje op de top gezien zonder resultaat. Voor Gert blijft het jammer genoeg daarbij en dat staat in schril contrast met afgelopen zaterdag toen hij nog 7 platten op het droge kreeg in de Amstedrecht bij nieuwe kwekerij links in de hoek met een ‘balletje’, maar van dit aas moeten ze vandaag helemaal niks hebben. Uiteindelijk lukt het mij nog om 4 platten aan de haak te krijgen, op de verre afstand, met (dooie) maden al dan niet met een stukje worm op de haak. Ongetwijfeld hebben het weer en de luchtdrukverschillen met deze wisselende vangsten te maken!?


Oude Rijn (Alphen) 05-02-20 / 8C - NW2 - half bewolkt

Rinus: na mijn wisselende vangsten afgelopen weekend (Gouwekanaal 17 stuks en Heimanswetering 3 st) gaan we vandaag naar de Oude Rijn. We blijven vooraan bij de Treinweg omdat het ‘verderop’ voor deze midweekse dag behoorlijk druk is. Gewoontegetrouw – maar ook uit gemakzucht – zet ik een licht feedertje in op afstanden van 20 en 27m. Ik start op 20m en hou de stek ‘op ver’ met een goed gevuld korfje geregeld bij. Er is direct vis op de stek maar dat zijn voorns waarvan ik er een serie vang, maar de beet wordt minder en het wordt zoeken naar de beste methode. Dat blijkt 2 maden al dan niet met een caster te zijn ofschoon een piertje ook wel wordt gepakt maar dat duurt erg lang. In de loop v/d dag blijkt dat de ‘verre’ stek meer resultaat geeft en hou deze afstand dus verder aan. Het worden uiteindelijk 40 stuks op de teller waaronder 4 platten, een aantal voorns en blieken om te scheppen en de rest rond de maat. Er was wat te loeren om het zo te zeggen en we zijn ‘bezig’ geweest. Verderop hoor ik van Piet dat hij op zijn (hot)stek weer tot 11 platten kwam, grotendeels met een ‘balletje’ gevangen. De wedstrijdjes die richting Zwammerdam zaten, waar naar verluid hoofdzakelijk met de vaste stok werd gevist, leverden met voorn en bliek matige vangsten op. In het weekend is daar – ook naar verluid – redelijk gevangen met ook brasem onder de vangsten.

Havenkanaal (Warmond) 03-02-20 / 10C - W4 - half bewolkt

Theo: vandaag (maandag) geen verkeerd weer en lekkere temperaturen. Effe 4 uurtjes er opuit geweest voor een poging dicht in de buurt een visje te vangen. Graag met de stok, toch nog steeds het leukste vind ik. Had nog wat aas in de koelkast staan en zeker ook mestpiertjes en wat casters die niet echt super meer waren. Besloot om richting de haven te gaan van Warmond waar een water de Leidse binnenstad binnenstroomt (en ook uit). Stromen doet het altijd en goed ook. Had hier in deze winter (nou winter?) al meer gevist en soms leuk gevangen, hoofdzakelijk brasem. Vanwege de stroming een dikke 3 grammer erop gezet en een balletje of 5 donker voer ingezet met wat dode maaitjes en wat hennep. Casters durfde ik niet aan vanwege de mindere kwaliteit. Effe goed uitpeilen, onderlijn erop en vissen maar, wel een kleine haak 18 erop met daarop 2 kleine mestpiertjes en een flootertje. Na ca. 20 minuten liep de pen prachtig weg hetgeen resulteerde in de eerste platte, wat een knoeperd. Om een lang verhaal kort te maken, er volgden nog 11 mooie platten (sommige al met paaipukkels) die bij mekaar naar schatting zo´n 15/16kg wogen. Eigenlijk ging het steeds beter nadat ik die casters van bedenkelijke kwaliteit begon bij te schieten, zeg het maar!

Gouwekanaal (Gouda) 30-01-20 / 8C - ZW3 - bewolkt

Rinus: het is momenteel een ‘taaie’ visserij met matig tot slechte vangsten, kennelijk zijn de voorbije koude en gure dagen van vorige week daar de oorzaak van. Het afgelopen weekend was ronduit slecht her en der, afgelopen maandag in het Aarkanaal en Rijnhaven was het niet veel beter met bij elkaar zo’n 20 voorns rond de maat en 1 platje. Vandaag (donderdag) maar weer eens naar het Gouwekanaal waarover ik dezelfde geluiden hoor, maar eens komt het weer goed!? Na anderhalf uur vissen heb ik daar nog geen vertrouwen in en zit al met het woord ‘verkassen?’ in mijn hoofd. Maar op dit kanaal weet je dat je soms (heel) lang moet wachten….. en dat doen we dan. Even later zie ik toch een tikje op de top en warempel dit leidt tot de eerste vis. Het zullen er na ruim 4 uur vissen uiteindelijk 11 worden, het merendeel schepblieken maar ook 2 stuks die ik onder de categorie ‘platje’ schaar. Het wachten wordt dus (weer) beloond.

Oude Rijn (Alphen) 28-01-20 / 6C - ZW5 - half tot zwaar bewolkt

Erik: hier eindelijk weer een berichtje vanuit Moordrecht. Vanaf einde juli ben ik een maand of 3 van huis geweest en was het vissen van ondergeschikt belang. Althans, ik dacht er nog wel aan maar dan meer in de trend van “kan ik het nog?” en “kom ik ooit nog aan de waterkant met een beetje fatsoen”? Deze gedachten hebben me veel bezig gehouden, samen met nog veel andere zorgen, depressieve gevoelens en verwijten hoofdzakelijk naar mezelf toe. Maar gelukkig gaat het weer wat beter en gaat het vissen ook beter dan verwacht, al heb ik helaas wel e.e.a. “ingeleverd”. Het belangrijkste is dat ik er weer plezier in heb, ook al gaat het allemaal minder vanzelf en moeilijker dan voorheen.

De vissers die me gesteund hebben, ben ik uiteraard zeer dankbaar, vooral de mannen van Team Moordrecht en Dennis v.d. Heuvel die me ook meermaals op sleeptouw heeft genomen. Met jou heb ik ook alweer gevist en dit deed me erg goed. Ook hebben enkele vissers me al aangeboden een keer met ze te gaan vissen. Prachtig vind ik dat en ook de steun van andere vissers, in wat voor vorm dan ook en soms meer dan verwacht. Dit allemaal bij elkaar zijn wel de dingen die me er (tot nu toe) doorheen hebben gehaald. Iets dat ik niet meer zal vergeten!

Genoeg over mijn ellende. Gisterenmiddag ben ik samen met Dennis (v.d. Heuvel) ook nog naar de Oude Rijn geweest, richting Alphen en bleek het inderdaad behoorlijk taai. Dennis ving nog de nodige leuke voorns en baarsjes, maar zelf kwam ik maar tot 2 voorns en een paar keer uitgekauwde maden. Positief was wel het weer dat boven verwachting was en ik had amper koude handen.

Dit jaar ga ik wel bekijken in hoeverre ik weer wedstrijden ga vissen. Met het Team doe ik zo wie zo (zoals het er nu naar uit ziet) mee aan de Regiowedstrijd en met Verpa op 2de Paasdag, samen met Berry. Verder hoop ik nog een keer mijn 15de kampioenschap bij de HSV Moordrecht binnen te halen, maar of dat nog lukt?  Voorlopig kan/mag ik nog geen auto rijden, dus ben afhankelijk van meerijden met vissers die hiertoe bereid zijn, maar dat zal niet het grootste probleem zijn (hoop/verwacht ik).

De komende tijd ben ik nog poli klinisch aan het revalideren en heb hierbij veel steun van het revalidatiecentrum Basalt (eerst in Den Haag, nu in Gouda) die me zeer goed en professioneel begeleiden. Tot binnenkort met een nieuw verhaaltje van hopelijk een leuk visavontuur of andere update.


Hollandse IJssel (Haastrecht) 28-01-20

JanV: voor de afwisseling zondagmorgen in de Hollandse IJssel in Haastrecht gevist met een matige wind uit de zuidhoek, het was daar heel goed te doen. Gevist met de stok op 11 meter met een dobber van 0,5 gr. (het water stond bijna stil) en onderlijn 0,08 met haakje 16 of 18, dat moest het doen deze morgen. Voer klaar gemaakt gericht op de voorn met wat dode pinkies en gekiemde hennep, 3 ballen gecupt en vissen maar staand tegen de grond. We konden wel merken dat het winter is want het duurde vrij lang voor de eerste vissen bij mij gearriveerd waren. Bij Erwin liep het wat soepeler in het begin, hij had al snel vis. Gevangen werd er in vlagen 3 á 4 stuks en dan weer stil, wel allemaal voorn maar over het algemeen kleine van stuk zo tussen de 10-20 cm.  Alles gevangen aan de made en ook enkele aan 2 dode pinkies, met casters erop gaven ze niet thuis en van een piertje hadden ze nog nooit gehoord. Uiteindelijk 21 stuks gevangen, Erwin een paar meer. Om 12.00 uur was het in een keer over en uit en hebben tot 12.45 uur niets meer gezien, dus opruimen maar.


Oude Rijn (Koudekerk) 25-01-20 / 2C - Z3 - bewolkt

Rinus: koud en mistroostig ziet het eruit buiten maar gelukkig géén mist, dit laatste geeft de doorslag om toch nog een paar uurtjes in de Rijn te vissen aan de Rijndijk, samen met Gert en Piet. Was het een kwestie van onjuiste stekkeuze op een verkeerd moment of heeft de vis op dit traject een totale off-day? Ik denk het laatste want rond het middaguur hebben we weliswaar een enkel frutseltje gezien aan de feedertop, doch dit heeft slechts geresulteerd in de gezamenlijke vangst van één vis. Dus geen slecht idee van beide kompanen om de pijp aan Maarten te geven en in te pakken, zelf plak ik er nog een uurtje aan vast. En dat levert uiteindelijk nog 3 blieken op, gevangen in het laatste half uur met 2 pinkies. Het is niet alle dagen feest zullen we maar zeggen. Via de app ontvang ik een berichtje van Dennis H met de melding van de vangst van een lekkere klus vis die hij schat op 5-6kg in de Rijn bij Alphen. Niet verkeerd als je bedenkt dat even verderop bij hem 4 man tot slechts één visje komen. Het kan dus altijd (nog) slechter…!


Oude Rijn (Alphen) 20-01-20 / 7C - ZW2 - bewolkt

Rinus: maandagmiddag eveneens naar de Rijn geweest op traject ‘witte hek’ tegenover Gerbrand. Twee voerstekken aangemaakt voor de feeder waarvan de eerste kortbij op 15m slechts 2 voorns en een bliekje oplevert, ook aan het eind v/d rit geeft deze stek ‘niet thuis’. Dit in tegenstelling tot stek 2 die ik op 3/4 gecreëerd heb en waar al binnen het kwartier ‘leven' te zien is in de vorm van een platje en een bliek. Na vier uur vissen komen daar nog eens 13 platjes en platten bij, sommige over de kilo. De Rijn blijft verrassen in dit opzicht en dat zal niet in de laatste plaats komen door de relatief zachte weersomstandigheden!?


Oude Rijn-haven (Alphen) 20-01-20 

JanV: zondag een week geleden zijn we weer in de haven van Alphen geweest en weer vis gevangen over het algemeen groter dan de week ervoor. Mooie voorns, een winde en uiteindelijk een snoek die achter een gehaakte vis aanzwom en ook pakte, wat toch invloed heeft op het aantal gevangen vissen. Met maar 14 stuks - bijna allemaal schepvoorns – toch een mindere dag. Erwin had meer vis hij wist tot aan de 20 stuks te komen. Afgelopen zondag is Erwin alleen gaan vissen in de Oude Rijn bij het futenbos, met ca. 30 stuks (mooie voorns en ook nog enkele platjes) had hij met de feeder toch een mooie morgen. Vandaag (maandag) ben ikzelf ook in de Oude Rijn geweest, vooraan bij Alphen net voor Huize Moerings en heb daar met de stok gevist op 11 meter. De vangst hield niet over, met 37 vissen de dag afgesloten. In het begin alleen maar kleine voorns later werden ze wel groter maar geen bakstenen, bliek of brasem, alles gevangen aan twee maden.


Oude Rijn (Alphen) 18-01-20 / 7C - ZW3 - zonnig

Rinus: vandaag neem ik Erik ‘op sleeptouw’, hij is herstellende van een herseninfarct die hem vorig jaar trof en is gelukkig in zijn revalidatie periode aan de beterende hand maar mag nog niet auto rijden. Gelukkig ook kan hij weer en steeds beter genieten van zijn (en mijn) favoriete (hengel)sport en dat doen we vandaag in ruime mate. Na een aanvankelijk ‘vochtige’ start v/d dag gaat de zon steeds meer zijn best doen en hebben we een heerlijke dag aan de Oude Rijn. Nabij huisje ‘Moerings’ pakken we onze spullen uit en droppen de eerste korfjes al dan niet volgepropt met de kenmerkende aassoorten zoals dode pinkies, casters en wat hennep. Later voegen we daar nog wat geknipte wormpjes aan toe en wellicht is dat de reden dat er uiteindelijk ook nog een plat(je) kan worden gevangen. In elk geval hebben we een prima visdag met een redelijke klus vis die overwegend dik aan de maat is, al halen de platten hier niet de gewichten van de Amsteldrecht. Zelf kom ik aan 29 stuks waarvan er 8-9 onder de categorie platjes van 0,7-1kg vallen. Opvallend hier ook weer de dikke voorns die op sommige momenten toehappen en zorgen voor mooie (vis)sport. Om half drie houden we het voor gezien en rijden we - de wagen weer keurig volgeladen – voldaan huiswaarts.


Aarkanaal / Amsteldrecht (Ter Aar) 15-01-20 / 10C - ZW6 - bewolkt

Rinus: na een weekje ‘huisarrest’ (griep) afgelopen maandag weer ‘op pad’ en mijn zinnen gezet op het Aarkanaal omgeving sluisje. Daar tegen de betonnen rand vissend met de feeder lijkt me een prima optie, de diepte terplekke schat ik op 2,5m. Geduld-is-een-schone-zaak en daarmee heb ik vanmorgen te maken als je bedenkt dat er na 2 uur vissen slechts 3 visjes op de teller staan. Ik plak er nog 2 uur aanvast en eindig op 15 stuks waarvan 4 platten in het laatste uur. Voor de rest blieken, windes en een aantal voorns. Qua gewicht zeker niet ontevreden, het is tenslotte pas januari!?

Op woensdag besluit ik de Amsteldrecht ‘aan te doen’, hierover circuleren enthousiaste berichten over vangsten van 3, 5 ja zelfs 7 dikke platten. En dat in een periode v/h jaar waarin je daar helemaal niet moet zijn, ‘je vangt er toch niks!?’ Daarom juist trek ik vandaag de stoute schoenen aan voor een poging. Helaas staat de wind (kracht 5-6) dwars over het beste traject met golven van 15cm en rij daarom richting de ‘kwekerij’. Hier maak ik een feeder gereed op 6-7m uit de overzijde en ééntje op 12m uit de overzijde en bevis deze stekken net als in de zomer met (dode) maden, casters, wormen, maïs en een ‘balletje’. Het wordt een lange zit en moet helaas constateren dat ik na 2,5 uur vissen slechts 2 keer beet heb (2 ruisvoorns). Als na ruim 3 uur vissen ook de regen arriveert ga ik van lieverlee wat spullen inpakken zodat ze ‘droog’ de auto in kunnen. Tijdens die activiteiten loopt ineens de top krom en vis ik op 2 dode maden voorn nummer 3 binnen. Met diezelfde ‘uitgekauwde’ maden gooi ik nog een keer in en wordt nagenoeg gelijk verrast met weer een aanbeet, voorn nr 4. Terwijl ik deze binnendraai zie ik ‘gerommel’ aan de top van de ‘verre’ feeder, deze heb ik inmiddels uitleggen met een oranje boilie. Het levert de eerste platte op, ééntje v/h hier bekende formaat dus rond de 2kg. Nog twee keer ingooien met zelfde balletje levert nog 2 platten op, zodat het vangstgewicht binnen 20 minuten ineens boven de 6kg ligt. Ook hier is mijn geduld dus zwaar op de proef gesteld, maar kan na krap 4 uur vissen toch tevreden terugkijken op dit niet alledaags water in wintertijd!


Rijnhaven (Alphen) 11-01-20 / 6C - ZW4 - bewolkt

JanV: met de beste wensen voor iedereen gaan we welgemoed in 2020 verder en visten vorige week zondag in het haventje van Woerden. Dit resulteerde in goede resultaten zeker qua aantal maar in lengte toch heel wat minder, Edwin kwam op 135 stuks en ik op 150 stuks waarvan er hooguit maar 5 geschept zijn. We zijn wel onder de indruk van de hoeveelheid vis die er dan in een haven moet zitten. Daarom deze week maar besloten om het te proberen in de jachthaven van Alphen aan de Rijn. Met een harde ZW wind beide de feeder gepakt en op 25 meter voerstekjes gemaakt tegen een bootje, met 10 tot 12 tellen water echt diep daar. Erwin had al gauw wat beweging op de top bij mij duurde het even wat langer. Na het eerste voorntje die hij ving kreeg ik een loopvis in de vorm van een echte baksteenvoorn. Al met al geen drukke morgen maar er was wel wat te loeren met aantallen van 13 en 15 vissen. Op nieuwjaarsdag heeft Edwin nog een poosje bij de sluis van Gouda zitten vissen en daar goed gevangen, met 13 platten (tjes) en het benodigde kleine spul een heel goede morgen gehad.

Oude Rijn (Alphen) 04-01-20 / 6C - W5 - bewolkt

Rinus: vandaag zaterdag mijn eerste visdag in 2020 strijk ik neer aan de Rijn nabij de Treinweg ondanks windkracht 4-5 rechts ‘uit de flank’. Met een licht feedertje op korte afstand is het te doen en nu maar afwachten wat het nieuwe (vis)jaar ‘in petto’ heeft. Niettemin maak ik 2 voerstekjes, 1 op 17m en 1 op 24m, die ik beide met 2 ‘volle’ korven aanvoer. In het eerste uur is er vooral rust, slechts nu en dan een lichte trilling op de top. Bij één ervan buigt de top ietsje door en dat levert de eerste vis van 2020 op, een pracht voorn van in de 30cm. Als dit de opmaat is voor een nieuw visjaar kan ik tevreden zijn en met vertrouwen vooruit blikken. Vanaf het tweede uur komt er iets meer leven, vooral op de ‘verre’ stek waar het aantal voorns, groot en klein, oploopt tot 15 stuks. Pas in het laatste uur komen de (schep)blieken ‘om de hoek kijken’, ook op de korte afstand. In totaal kom ik op 25 vissen waaronder ook nog een platje en een winde. Zoals gezegd een alleszins redelijk resultaat waarmee ik tevreden ben. Dat moet JanBr ook zijn enkele dagen geleden in de Rijnhaven waar hij de matchhengel weer eens voor de dag haalt en aan eveneens 25 vissen komt, meest voorn. En ook dit moet de burger moed geven!Naar Pagina

Copyright © All Rights Reserved