VangstenVANGSTEN 2021Najaarswedstrijden op 10 en 17 oktober, lees hier de uitslagen


Oude Rijn (Zwammerdam), 27-11-21 / 3C - ZW3 - bewolkt/regen

Rinus: vandaag wordt de traditionele Sinterklaaswedstrijd van HSW gevist in de Oude Rijn aan de Buitenkerk. Qua weertype past het beeld volledig bij dit festijn want regen, wind en slechts enkele graden boven nul moet worden getrotseerd. Niettemin gaan de 12 deelnemers goed ‘gemutst’ van start, nadat zij ‘in stijl’ hun kantnummer (geplakt op de achterzijde van enkele banketstaven) hebben getrokken. Al direct na de start wordt er een visje gevangen al is dat niet bij iedereen het geval. Later blijkt dat vooral na de pauze de vis meer trek krijgt waardoor het uiteindelijke resultaat een draaglijk aanzien krijgt. In de pauze, toevallig het enige droge moment van de wedstrijd, is er weer de gebruikelijke warme choco en boterletter (dank aan de gulle gevers). Hiermee aangesterkt kan iedereen de eindstreep halen en gezamenlijk ruim 35 kilo vis op de weegschaal leggen. Rob Jenner heeft hierin een groot aandeel, want vissend op de kopstek haalt hij een leuk net brasem boven water. Met 10.660 gram is hij iedereen ruim de baas en gaat met de eer strijken, proficiat! Hij vist met de feeder op slechts 16-17m uit de eigen oever net als de meeste deelnemers overigens. De vaste stok komt wel uit de foedraal maar wordt weinig gebruikt omdat de stroming een tikkie te sterk is. De andere prijzen worden als volgt verdeeld: 2. Gerard Reijm 4.280 gr, 3. Wil-Jan van Leeuwen 3.875 gr, 4. Jan van Dam 3.395 gr. Zelf kom ik aan de andere kant v/h parcours niet verder dan 2,3kg gevangen in het laatste uur van de wedstrijd, op korte afstand met de feeder. Doordat ik tegenover de balken zit besteed ik teveel tijd aan de hotspots tegen de balken. Deze zorgen normaliter voor redelijk wat gewicht maar dit keer geven de platten ‘niet thuis’. Een goede leer voor de volgende keer!

 

Aarkanaal (Ter Aar), 22-11-21 / 6C - NO3 - zonnig

Rinus: vandaag een stralende dag met veel zon, dikwijls geen uitgangspunt voor een geweldige visdag qua vangst in dit jaargetijde. We gaan het toch proberen en ik duik neer aan het Aarkanaal bij het gebouwtje richting Ter Aar. Heb de whip van Cresta uitgezet op 6m en met een paar balletjes, een redelijk stroompje en hoofdzakelijk (dode) maden kom ik aan ca. 45 voorn(tje)s. Uiteraard leg ik de lichte feeder aan de overkant tegen de betonnen rand en dat levert binnen 5 minuten een prachtige aanbeet en een mooie platte op. Het zal het enige wapenfeit zijn deze middag op de feeder.

Amstel (Uithoorn), hier gaan we zaterdag j.l. nog een keer naar toe en niet zonder succes, in elk geval beter dan vorige keer. Nu kom ik met de feeder op 4-5m uit de overzijde aan 13 vissen zijnde 2 blieken, 1 karper en 10 platten. Hier eveneens de meeste met maden gevangen maar ook enkele met een wormpje al dan niet in combi met een maïskorrel. Wil-Jan is spekkoper met een kleine 20 vissen. De Amstel blijft onverminderd redelijk tot goed vis geven.


Gouwekanaal (Gouda), 17-11-21 / 11C - W3 - bewolkt

Rinus: vandaag verkies ik het Gouwekanaal weer eens, wetende dat er altijd wel een vis(je) te vangen is maar de aantallen aan de magere kant zullen zijn. Dit klopt want het worden ‘slechts’ 11 scheppertjes variërend van een plat(je), enkele halfwas ex., wat blieken, een voorn tot aan een schubkarpertje. In het kantje met de korte stok ontbreken de baarzen die wel meer voor verrassende vangsten zorgen en zijn het alleen wat voorntjes en grondels die toehappen.

Oude Rijn (ijsbaan-Zwammerdam) is afgelopen maandag mijn doel en ook hier ‘magere’ vangsten al zijn er best wel wat voorntjes en baarsjes te vangen zowel met feeder als korte stok. Maar wat de grove vis betreft blijft het beperkt tot 2 platten, enkele blieken en maatvoorns. Frappant vind ik dan weer dat deze matige vissessie in het laatste halfuur nog 2 zeelten oplevert waarvan de grootste richting de 3kg gaat. Hiermee wordt de stelling gevoed dat je bij slechte brasemvangsten soms wel zeelt vangt en niet zelden twee achter elkaar! in elk geval ook hier een gevarieerde vangst die wordt ‘opgesierd’ door vriend(in) snoek die het wel tot 5 keer toe gemunt heeft op mijn vangst en daarvoor zelfs 40cm uit het water kwam.

 

Amsteldrecht (Nieuwveen), 13-11-21 / 12C - W4 - half bewolkt

RonSl: gisteren vrijdag 12 november een vrije dag dus maar wezen vissen met de feeder, de reis gaat naar de Amsteldrecht net voor het brede stuk vanaf Vrouwenakker gezien. Om 8.30 uur gaat de eerste korf erin, 5 meter uit de overkant. Na 25 minuten komt de eerste beet en even later heb ik een mooie platte van bijna 2 kg binnen. Daarna is het een half uurtje stil, een mooie gelegenheid om toch maar de tweede feeder er bij te pakken waarvan de korf net over de midden gedeponeerd wordt. Dit levert 1 platje van rond de 800 gram op, ééntje van 1,5 kg  en 2 voorns. De meeste vis komt toch van de overkant. Tot 14.45 uur gevist en bij elkaar toch nog 10 dikke platten , 5 voorns en 1 baars gevangen. Al met al niet ontevreden en een leuke dag gehad.


Amstel (Uithoorn), 13-11-21 

Rinus: vandaag met Wil-Jan naar de Amstel bij Uithoorn waar de hoop gevestigd is op een aantal platten met de feeder. Het worden geen ‘aantallen’ maar respectievelijk 5 voor mij – waarvan vreemd genoeg 4 exemplaren in de eerste 20 minuten – en 7 stuks voor Wil-Jan gespreid over de dag. Klein piertje+made blijkt het beste aas vandaag, andere soorten kijken ze niet aan. Prima visweer en zacht voor de tijd van het jaar, ondanks dat komen onze verwachtingen niet uit.

Oude Rijn-futenbos, maandag j.l. in de middag enkele uren gevist met de feeder op 3/4 en hoewel het even duurde eer de top in beweging kwam was het daarna toch frequent raak. Op een (stukje) worm + made of (later) enkele casters op de haak haalde ik ca. 20 ‘scheppers’ boven water waarvan de helft platten/platjes en de rest blieken, hetgeen mij in zekere zin verraste. Daarnaast ook nog wat voorntjes gevangen die een graantje meepikten. Twee dagen later op woensdag was het hier een heel ander verhaal, zeg maar het omgekeerde. Nu een 20-tal voorntjes en slechts 1 platte, het kan verkeren, de ene dag is de andere niet.


Oude Rijn (Zwammerdam), 06-11-21 / 10C - ZW4 - bewolkt

Rinus: ook de 20e en laatste ´losse´ wedstrijd van HSW in dit coronajaar 2021 werd gevist in de Oude Rijn aan de Buitenkerk, dit keer omgeving de ´balken´. Waar op gehoopt werd, een flinke klus brasem met feeder of stok, komt men bedrogen uit. Bij velen ging de feedertop niet één keer om of het moest door een toevallig voorbij zwemmend voorntje of baarsje formaat postzegel komen. Wilde je nog enig gewicht in de schaal leggen dan moest het, om het zo maar te zeggen, van de vaste (korte) stok komen. In zekere zin klopte dat want daarmee werden door de winnaars in elk geval nog aantallen van 70/80 stuks ´gescoord´. Dat zorgde weer voor uitslagen die erg close waren. Winnaar werd Wil/Jan van Leeuwen op stek 8 vissend met 2.915 gram. Zelf haalde ik 2 punten op met 2.880 gram, gevist op stek 1 voor 80% met de korte stok en 1 ´echte´ beet op de feeder die een bliek opleverde. Op stek 9 werd Martin van Leeuwen 3e met 2.695 gram, terwijl Rob Jenner op stek 2 met 2.545 gram de 4e prijs voor zijn rekening nam.


Oude Rijn (Bodegraven), 03-11-21 / 8C - ZW2 - half bewolkt

Rinus: voor de 19e ‘losse’ wedstrijd van HSW (en voorlaatste in dit seizoen) zitten we met 10 man aan de Buitenkerk waar het in alle vroegte koud en mistig is, wat zal het worden!? Dat is snel duidelijk want al gauw wordt er een ‘visje’ gevangen al zijn ze niet groot, als er maar wat te loeren is! Het is vandaag een vaste hengel wedstrijd dus valt er naast de lange stok op 11-12m ook wat te ‘peuteren’ in ’t kantje. Dit levert bij veel deelnemers een redelijk aantal op, overwegend klein met hier en daar een (schep)voorn of –bliek. Typisch Oude Rijn is het dan weer als blijkt dat de hoogste gewichten van de twee buitenste nummers aan beide kanten komen. Hierbij aangetekend dat enkele platten bij de twee op de staart voor de winnende gewichten zorgen. Op stek 9 vist Gerard Reijm zich met 5.950 gram naar de overwinning, proficiat! Op stek 10 haalt Martin van Leeuwen met 4.885 gr een 2-tje op. Aan de andere kant op kop vist Rob Jenner met een behoorlijk aantal 4.030 gr bij elkaar goed voor 3 punten. Zelf zit ik op stek 2 en kom aan 3.565 gr om en om gevangen op 11 en 5m. Schepnet alleen gebruikt voor 2 blieken en enkele voorns. Kortom met een gemiddelde vangst van 3,4kg per deelnemers een heerlijke visdag gehad.


Gouwekanaal (Gouda), 01-11-21 / 12C - ZW5 - half bewolkt

Rinus: bij windkracht 5 uit ZW is het juist weer goed toeven ‘achter de wand van Stubbe’, alleen (vandaag) waren de 3 containers en ca. 15 zandhazen (vol en leeg) een ware plaag. Aan het eind van de rit was het gelukkig wat rustiger en dat leverde in het laatste uurtje nog een aantal platten op. Het werden er 8 in totaal, niet allemaal even groot, gevangen met de feeder op ruim 30m. Verrassend was de start met de korte stok, gewoon om te kijken wat dit oplevert, want werkelijk de eerste inzet leverde een winde van ca. 35cm op, gevolgd door een kleiner exemplaar. Later op de dag nog een aantal flinke baarzen gevangen, maar ook een 20-tal guppies. Al met al een zeer verrassende vangst, maar niet minder leuk.


Oude Rijn (Alphen), 30-10-21 / 12C - ZO4 - regen

Rinus: na een weekje ‘rust’ vandaag weer naar de waterkant met de feeder, om precies te zijn aan de Rijndijk ter hoogte van Culvita, prima plek in de luwte bij ZO4 met regen. Altijd wel een visje te vangen hier maar nu is de start uitermate moeizaam. Na anderhalf uur staan er slechts 5 vis(jes) op de teller waarvan één schepper. Het worden uiteindelijk 20 stuks waaronder 5 platten, een aantal voorns tussen 15-30cm, een enkele baars en wat kleine blieken. Overwegend gevangen op een afstand van ca. 22-23m en enkele op 10m uit de overzijde. Maden of maïs al dan niet met een wormpje blijkt het meest in trek te zijn. Ook hier is het laatste uur weer het meest productief.


Amsteldrecht (Nieuwveen), 20-10-21 / 18C - ZW5 - bewolkt/regen

Rinus: windkracht 5 mogelijk 6 uit ZW met regen, nou dan ga je niet met de kop in de wind zitten voor de 18e losse (ouderen)wedstrijd van HSW aan de Rijn. Dus wordt te elfder ure ‘verkast’ naar de Amsteldrecht omgeving nieuwe kwekerij waar redelijk ‘luw’ gevist kan worden. De voorspelde ‘herfstdag’ valt uiteindelijk mee en dat geldt ook voor de vangsten, al is van tevoren de hoop gevestigd op een mooie klus voorn. Dat valt tegen ofschoon er wel een aantal worden gevangen, maar het zijn de brasems die uiteindelijk voor wat gewicht in de schaal zorgen. Zelf heb ik op stek 3 het genoegen een 6-tal exemplaren te vangen die naast enkele blieken en (ruis)voorns voor het winnende gewicht van 8.430 gram zorgen. Op stek 6 pakt Wil-Jan van Leeuwen in het laatste anderhalf uur ook 4 platten en scoort met 6.215 gram een 2-tje. Dick Rijsdam en Siem Pellekooren nemen met respectievelijk 3.880gr en 3.670gr de 3e en 4e prijs voor hun rekening. Met zijn elven vangen we gezamenlijk 32,4kg.


Oude Rijn (Zwammerdam), 13-10-21 / 14C - NW2 - half bewolkt

Rinus: vandaag vissen we de 17e ‘losse’ wedstrijd van HSW in de Oude Rijn omgeving futenbos. Met 13 deelnemers vangen we ruim 38 kilo witvis voornamelijk voorn en veel daarvan van het kleine(re) soort. Natuurlijk hoop je dat vriend(in) brasem zich ook nog meldt maar dat gebeurd slechts mondjesmaat en alleen aan kop en staart v/h parcours. Het kan natuurlijk niet alle dagen feest zijn dus zijn we tevreden met de vangsten van vandaag. Op het kopnummer doet Tinus Bogaard wat eigenlijk van hem verwacht wordt, vist 3 mooie platten in het net en wordt met nog een klus kleinere vis en 6.615 gram winnaar, proficiat! Zelf vis ik op stek 5 en haal de feeder maar voor de dag op afstanden van 5m uit de overzijde en net over de midden. Tevens zet ik de 5m stok klaar voor onder het kantje. Dit levert een aanzienlijk aantal voorns en baarzen op die tezamen met enkele halfwas platjes en een paar blieken op de feeder 4.345 gr wegen, voldoende voor een 2-tje. Buurman Wil-Jan van Leeuwen vist op stek 4 4.185 gr bij elkaar en scoort en 3-tje. 4e en 5e worden respectievelijk Dick Rijsdam en Rob Jenner met 3.585 en 3.580 gram, gebroederlijk naast elkaar op stek 11 en 12. Heerlijk gevist en een redelijke vangst.


Oude Rijn (Buitenkerk-Nieuwerbrug), 10-10-21 / 13C - NO2 - half bewolkt

Rinus: de 1e najaarswedstrijd vandaag 10 oktober in de Oude Rijn op de trajecten Nieuwerbrug en Buitenkerk is een feit. Met 55 deelnemers, 124 kilo vis en 15 nullen in de 4 vakken is er wisselend en over het geheel matig gevangen. Bovendien waren er grote verschillen tussen beide trajecten en in de vakken onderling. Zelf kwam ik in vak A op nummer 6 met 8 ons geheel niet in het stuk voor en eindigde derhalve ver in de achterhoede. Alles over deze wedstrijddag incl. uitslagen en foto's vind je via deze link.


Oude Rijn (Alphen), 09-10-21 / 15C - O3 - half bewolkt

Rinus: vandaag hebben wij de traditionele Herftdagwedstrijd van HSW gevist in de Oude Rijn op het traject ‘witte hek’ met een prima opkomst van 14 deelnemers. Na een (eerste) koude nacht moeten wij aanvankelijk de ‘mistbril’ opzetten maar van lieverlee wordt het zicht beter en is er zowaar nog even een zonnetje te zien. Zijn dit de ingrediënten voor de overwegend matige vangst? Natuurlijk wordt er een visje gevangen doch het zijn ‘slechts’ voorns, wel redelijk wat aan de maat, maar gerekend was op grotere aantallen en op de platten want die brengen immers gewicht in de schaal. Nu komen we aan een gezamenlijke vangst van 27,7kg en dat is een tikje tegenvallend. Zelf heb ik het geluk wel met mijn neus ‘in de platten’ te vallen, op stek 12 vis ik er met de (verre) feeder een aantal binnen en wordt daarmee ‘herfstdag winnaar’ met 8.740 gram. En passant neem ik de aloude v/d Stelt-cup voor de grootste vis (55cm) mee naar huis. Op staartnummer 14 vist Martin van Leeuwen met de vaste stok en 3.180 gr naar een 2-tje. Gerard Reijm haalt een 3-tje binnen met 2.210 gr, Tinus Bogaard wordt 4e met 2.125 gr en Rob Jenner 5e met 1.980 gr. Traditioneel ontvangen alle deelnemers na afloop een prijsje.

Heimanswetering (Woubrugge), 04-10-21 / 17C - Z4 - half bewolkt

JanH: zondag j.l. heb ik (Jan Hassing) samen met mijn koppelmaat Peter Booster in de stromende regen aan de Heimanswetering  de jaarlijkse marathon koppelwedstrijd, georganiseerd door SVBD Delft, gewonnen met 11.360 gram. Met 16 koppels werd het een moeizame visserij, waar in de eerste uren nog regelmatig op de feeder afstand van 35 en 45 m de vis aan de praat was te krijgen. Maar nadat de stroming wegviel werd het schrapen voor ieder vis(je), welk probleem zich over het hele parcours voordeed. Een dikke platte van 2.5 kg die ik in het laatste uur ving bracht ons de overwinning.


Aarkanaal (Ter Aar), 04-10-21 

Rinus: sinds lange tijd weer eens naar het Aarkanaal geweest waar ik naast feeder ook de vaste stok op 11m uitpak. De stok levert een klus voorntjes op met tussendoor enkele baarsjes en halfwas platjes, voornamelijk gevangen met pinkies en/of caster, single caster duurt wel veel langer. Het laatste anderhalf uur besteed ik aan de feeder en dat levert leuke sport op met de vangst van 2-3 platten en nog een serie halfwas exemplaren.

Zaterdag nogmaals naar de Amsteldrecht geweest waar het seizoen met de grote vangsten meestal afloopt bij het naderen van herfst en winter, alhoewel op de hotspots toch nog altijd wel een brasem te vangen is in het diepe najaar. In de omgeving ‘nieuwe kwekerij’ proberen we ons geluk en we zijn daar niet voor niets. Hoewel de ‘wachttijden’ tussen de aanbeten soms vrij lang zijn is er best wat te loeren en kom ik over de hele sessie genomen tot 9 platten en een handvol bliek(jes) en enkele baars- en voornjes. Voornamelijk gevangen op 5m uit de overzijde en enkele ruim over het midden, met een (combi met) een worm als favoriet. Qua gewicht uiteraard weer dik tevreden.


Amsteldrecht (Nieuwveen), 29-09-21 / 16C - ZW4 - bewolkt/regen

Rinus: voor de 15e ‘losse’ wedstrijd van HSW ‘verhuizen’ we naar de Amsteldrecht omgeving sluis. Dit blijkt zeker wat de weeromstandigheden betreft een goeie zet, weliswaar hebben we wat regen en wind maar niet die hoeveelheden met onweer die dichter bij huis ‘huis hielden’. Met 10 man komen we aan de 30 kilo waarvan brasem uiteraard het meeste gewicht opeist, maar waar in aantal bliek(jes), baars en voorn in de meerderheid zijn. Zelf kom ik op stek 2 aan 6 mooie platten en een klusje kleine(re) vis die zorgen voor 9.290 gram op de weegschaal, genoeg voor de winst. De feeder opstelling is in feite (voor mij hier) als gewoonlijk, 1 voerstek op 5m uit de houten vlonder aan de overzijde en 1 stek ruim over het midden. Beide stekken geven vis, het meest aan de worm maar heb ook gevangen met 4 pinkies. Midden in het parcours op stek 5 vist Rob Jenner keurig naar een 2-tje met 3.440 gr en daarnaast Leo den Ouden met 2.985 gr naar een 3-tje. Gerard Reijm wordt op de staart 4e met 2.895 gr en Martin van Leeuwen op kop 5e met 2.880 gr. Niet onbelangrijk, we kunnen weer ‘droog’ inpakken.


Breevaart (Reeuwijk), 25-09-21 / 21C - ZW2 - bewolkt

Rinus: met 10 man gaan we naar de Breevaart voor de 14e z.g. ‘losse’ wedstrijd van HSW en afgaande op de vangstberichten van afgelopen weken moeten we ‘klappers’ gaan maken!? Behalve veel alvers en andere kleine vissen werd veel brasem gevangen zowel met feeder als vaste stok op 5 en 11m. Zelf kon ik vorige week met genoegen terugkijken op een vangst van 18 platten, 1 zeelt en een klus kleine vis. Maar, al dikwijls gezegd, vissen blijft vissen en iedere dag is weer anders. Die vlieger lijkt vandaag ook op te gaan want een deel van de vissers wacht na een half uur nog op de eerste aanbeet en moet de rest v/d wedstrijd vechten voor een visje, zelf behoor ik tot die categorie. Op stek 5 denk ik mij er met een jantje-van-leiden vanaf maken door slechts een kort stokje en een feedertje in te zetten, maar dit pakt verkeerd uit en leidt tot een offday. De korte stok levert 25 alvertjes en enkele voorntjes op, de feeder eveneens enkele visjes maar geen platte of andere ‘gewichtige’ vis. En die heb je vandaag toch echt nodig wil je hoog in de uitslag komen, met mijn 375 gram bereik ik het omgekeerde. Wil-Jan van Leeuwen zit op stek 2 aanvankelijk ook in de kleine vis maar haalt in het laatste uur nog 4 platten van de overkant. Zijn 5.140 gram is voldoende voor de winst, proficiat! Jan Verhoef op stek 6 is de enige die met de stok op 10m keurig een 3-tal platten binnen hengelt en wordt daarmee 2e met 3.610gr. Jan van Dam op staart pakt met 1.680gr een 3-tje mee, Gerard Reijm met 1.630gr een 4-tje, terwijl Arie Boom met 1.485gr vijfde wordt. Al met al komen we gezamenlijk op 17,5kg, voorwaar geen vetpot.


Rottemeren (Bleiswijk), 22-09-21 / 20C - ZW3 - zonnig

Rinus: om nog maar enig profijt te hebben van onze ‘Haagse’ VISpas gaan we deze week enkele keren naar de Rotte, afgelopen maandag aan de oostzijde en vandaag aan de Bleiswijkse kant. Beide dagen super weer maar wat de vangst betreft wel enig verschil. Beide dagen ook maak ik twee voerstekken, één op 30 en één op 45m. Maandag blijkt de worm het uitstekend te doen, beginnende met een klein (stukje) pier tussen twee maden tot uiteindelijk 2 dikke pieren op haak of hair. Enkele exemplaren nog gevangen met de wafter. Het leidt uiteindelijk tot 15 platten waarvan enkele de 3kg grens passeren en een handvol blieken en baars. Zeker qua gewicht een super dag. Vandaag liggen de zaken iets anders want alles moet uit de kast om sowieso beet te krijgen en als dat lukt dan is het best met weinig of klein aas op de haak. Kom vandaag niet verder dan 3 platten en een 10-tal bliek/voorns. Of de veranderende wind (van NO op maandag naar ZW vandaag) daarvan de oorzaak is, wie zal het zeggen? In elk geval is het heerlijk toeven hier, is beslist geen straf!


Heimanswetering (Woubrugge), 15-09-21 / 17C - ZW3 - bewolkt

Rinus: de 13e z.g. ‘losse’ wedstrijd van HSW leidt ons naar de Heimanswetering ‘bij de molen’. Dit altijd lastige parcours ligt er prachtig bij met een héél licht kabbeltje maar vooralsnog zonder enige vorm van stroming. Of dit laatste van invloed is op de moeizame start zal zoals gewoonlijk wel de vraag blijven, feit is dat de vis aanvankelijk maar zeer mondjesmaat wil meewerken. Zelf kom ik op staartnr 11 te zitten, zet de vaste stok in op 11 en 5m en houd een feedertje achter de hand voor het geval de stok helemaal niks is! Frappant genoeg is het vandaag (bij mij) andersom, de feeder levert zegge en schrijve slechts 3 bliekjes op terwijl de stok voor de overige vangsten moet zorgen. Dit gaat na dat stroeve begin met horten en stoten en veel wisselen met aas, over de hele wedstrijd genomen kom ik aan 55 stuks, veel grondels, wat voorn(tje)s en een enkele baars, bij elkaar 2.385 gram en goed voor de 5e plaats. Aan de andere kant op stek 1 doet Martin van Leeuwen het beter, eveneens met de (korte) stok komt hij aan een leuke klus vis waaronder wel een aantal blieken, skimmers en zelfs een heuse platte. Met 5.780 gr wint hij de pot, proficiat! Op stek 7 doet Wil-Jan van Leeuwen van zich spreken door met een leuke 5.280 gr een 2-tje op te eisen, eveneens met een gevarieerde vangst. Op stek 2 wordt Dick Rijsdam 3e met 4.385 gr en met de feeder. Op stek 3 vist Arie Boom met 3.585 gr naar de 4e plaats. Met 11 man 28,8kg is een alleszins redelijk resultaat.


Oude Rijn: begin van de week vissen Gert en ik helemaal voorin aan de Rijn nabij Alphen, hier blijkt de grove(re) nog wel in redelijke aantallen aanwezig te zijn. Met de feeder in het midden van het water levert merkwaardig genoeg de grootse exemplaren op, de combi made/caster is hierbij favoriet. Zelf kan ik het niet laten toch een paar korfjes richting overzijde te ‘brengen’ met daarin wat geknipte piertje. Wat ik hoopte gebeurt ook want het laatste anderhalf uur levert daar met een (stukje) worm leuke vis op, zoals gezegd niet de grootste maar wel de meeste. Bij mekaar kom ik aan een kleine 25 stuks waaronder en 10-tal platten.

Wijde Aa (Hoogmade), 08-09-21 / 25C - ZO3 - zonnig

Rinus: tijdens een rondje Brasemermeer (met echtgenote, op de fiets) passeer ik het Paddegat en Wijde Aa, prachtige waters waarbij direct herinneringen boven komen aan wintercompetities met de club heel lang geleden in het ‘vaste-stok-tijdperk’. Picker en feeder hadden het levenslicht nog niet aanschouwd en destijds mocht je lopend naar je zelf uitgezochte stek in hetzelfde water, na afloop moest je uiterlijk 12.30u terug zijn op de parkeerplaats met je vangst. Deze bestond toen overwegend uit voorn en in mindere mate bliek en als je geluk had 1 of 2 brasems. Omdat Gert en ik benieuwd zijn naar de situatie daar hedendaags brengen we vandaag een bezoekje. In een eerste vergelijk loop je direct tegen het verschil aan in materialen die we toen en nu meesjouw(d)en. Maar goed dat we nu met z’n tweeën zijn, is nodig om onze spullen over het hek te krijgen! Wat de visserij betreft zijn er ook duidelijke verschillen. Aan zo’n groot water ben je direct geneigd naar de feeder te grijpen en dat doen we dan ook. De bodemgesteldheid is ons natuurlijk onbekend en het uitpeilen en zoeken naar een ‘schoon’ stukje bodem blijkt nog een dingetje te zijn. Her en der liggen namelijk mosselbankjes en we hebben zelfs te maken met een verdacht richeltje waar we verschillende keren op vast lopen. Het gevolg daarvan is voortdurend veel knoopwerk om nieuwe haakjes aan te zetten. Uiteindelijk vissen we op afstanden van 45 en 20m en dat levert best wel een gevarieerde vangst op. De eerste vis die mijn feedertop krom trekt blijkt een (zwartbek?)grondel te zijn, geen kleintje van 4-5cm zoals we in de Rijn of Heimanswet gewend zijn maar een exemplaar van 14-15cm. Hiervan volgen er nog een aantal in de loop van de dag naast mooie platten, halfwas exemplaren, blieken en – in tegenstelling tot ‘vroeger’ – slechts enkele voorns. Qua aantallen moet je denken aan zo’n 30-40 stuks p.p. Conclusie: heerlijk gevist en dat is uiteindelijk de bedoeling.


Oude Rijn (Alphen), 06-09-21 / 20C - O1 - zonnig

Rinus: vandaag trek ik de vaste stok uit de foedraal, met weinig wind lijkt me dat een mooie gelegenheid aan de Rijn ter hoogte van de baggerboten. Terwijl Gert zijn brasem(pje) vangt met de feeder in de middenzone vis ik met dobber 0,8gr en onderlijn 8/00 met haakje 20 op 11 en 4m. Aanvankelijk levert dat kleine vis op zowel kort als lang maar allengs worden ze (iets) groter en aan het eind van de rit zelfs nog enkele platten en wat halfslag goed. Op 4m heb ik een periode met mooie voorns en baarzen op een stukje maïs of casters, maar tussendoor ook die vermaledijde grondels die werkelijk van alles slikken.

Afgelopen zaterdag doen we nog een dagje feederen aan de Amsteldrecht vooraan bij de sluis. Hier loop ik weer tegen het bekende procedé aan, namelijk een moeizame start met een bliekje hier en een halfwas daar. Maar met nog twee uren te gaan wordt het nog menens met de platten. Op werkelijk alle soorten aas behalve de boilie weet ik nog 14 platten aan de schubben te komen waardoor mijn vangstgewicht toch richting de 20kg zal gaan. Visafstanden zijn 25m dus net over de midden en op 3m voor de balken aan de overzijde. Zonder meer een heerlijke en verrassende visdag.


Oude Rijn (Bodegraven), 01-09-21 / 16C - N3 - bewolkt

Rinus: de 12e losse wedstrijd van HSW in dit (corona)jaar vissen we in de Oude Rijn aan de Buitenkerk nabij de Meije rotonde. Met 10 deelnemers wordt 46,3kg vis gevangen en dat is nog niet eens zo slecht, al zijn er natuurlijk altijd stekken waar geen of weinig vis ‘huist’. Op welk deel v/h traject wel (grove) vis aanwezig is wordt snel duidelijk, daar moet je dan als deelnemer natuurlijk van profiteren. En dat doet Siem Pellekooren (vissend op de kopstek) naar hartenlust, in de pauze schat hij al zo’n 5-6 kilo vis in het net te hebben. Na de pauze gaat Siem vrolijk verder, vangt de ene platte na de andere, schroeft zodoende zijn vangstgewicht op tot 14.300 gram en wordt onbedreigd winnaar, proficiat! Op stek 6 weet Wil-Jan van Leeuwen de vis onder het kantje aan de praat te krijgen en vangt een leuke serie voorns en baarsjes inclusief enkele platten waarmee hij een leuke 8.870 gram op de schaal legt en een 2-tje scoort. Op stek 2 vist Jan v/d Schee met 5.270 gram naar de 3e plaats en wordt Gerard Reijm met 4.825 gram 4e op stek 3. Zelf word ik op stek 7 vijfde met 3.380 gram aan hoofdzakelijk kleine vis met feeder en stok, slechts in het laatste kwartier komen er enkele blieken bij vanaf de overkant. Al met al een verrassende vangst en een mooie winnaar.


Heimanswetering (Woubrugge), 28-08-21 / 17C - NO4 - half bewolkt

Rinus: vandaag de 11e z.g. ‘losse’ wedstrijd van HSW, deze wordt gehouden in de Heimanswetering bij de molen met als discipline ‘alleen vaste hengel’. Een belangrijke tegenstander en vooral spelbreker deze dag zijn de forse wind schuin tegen en de (zwartbek)grondel. Deze laatste vormt een ware plaag met soms exemplaren van amper 3-4 cm, die zich vooral manifesteren op de korte afstanden. Maar goed, tussendoor wordt toch ook nog ‘gewone’ witvis gevangen met als bijzonderheid enkele mooie windes van rond de 35cm. Het zijn de kop- en staartnummers die vandaag aan het langste eind trekken. Op nummer 1 laat Erwin Keizer zien het vaste stokken volledig onder de knie te hebben en wint met 4.715 gram met ruime voorsprong. Op staartnummer 9 vist Jan van Dam met 3.085 gr naar een 2-tje. Zelf eindig ik op stek 2 met 3.000 gr op de 3e plaats, de meeste vis komt van 11 en 7 meter, onder het kantje uitsluitend grondels. Martin van Leeuwen met 1.880 gr en Jan Verhoef met 1.755 gr doen weinig voor elkaar onder en eindigen op plaats 4 en 5. Met een gezamenlijke 18,4kg een matige vangst.


Rottemeren (Zevenhuizen), 25-08-21 / 20C - N3 - half bewolkt

Rinus: vandaag met Gert weer eens een dagje naar de Rottemeren aan het zg balkengat, deze balken (als een soort golfbreker) liggen er overigens al hééél lang niet meer. De noordenwind is voor het vissen wellicht niet zo gunstig, maar vistechnisch staat hij prima. Zonder problemen gooi je de korf nu (indien nodig) 50m of meer maar of dat vandaag nodig is?? Zelf houd ik in elk geval één voerstek aan op die afstand, andere voerstekken leg ik op 35 en 20m. Het wordt vanmorgen zoeken en wisselen maar krijg er helaas geen vinger achter waar de grove vis zich op houdt. Uiteindelijk vangen we de man 6-7 platten waarvan er weer enkele het predicaat‘ krachtpatser’ krijgen. Ze komen verspreid over de visdag vanaf alle visafstanden. Verder nog opmerkelijk de vangst van zo’n 30 bliekjes in de afmetingen van 15-20cm. Ook bijzonder nog dat geen enkele brasem trek heeft in een boilie, pellet o.i.d. Wel staat de worm al dan niet in combinatie met made of maïskorrel op het menu. Niet wereldschokkend dus de vangst, wel regelmatig ‘wat te loeren’.


Amsteldrecht (Nieuwveen), 18-08-21 / 17C - NW3 - bewolkt

Rinus: voor de 10e in een serie ‘losse’ wedstrijden van HSW gaan we met 9 man (het is vakantietijd) naar de Amsteldrecht net voorbij de sluis. Afgelopen zaterdag iets verderop nabij het brede stuk aan dit water gezeten en eveneens een uitstekende vangst gehad, toen was het met minstens 3 wedstrijden daar druk. In één ervan, de 8-uurs van de Brasem, viste Guus Leer 27 kilo bij elkaar…. met de vaste stok! Vandaag is het er rustig net als het weer, met weinig wind en een bedekte lucht goed brasemweer (zeiden ze vroeger). We gaan het zien. Voor mij komt kantnr 3 uit de zak, een stek met aan de overkant in elk geval een smal strookje plompen, dus met potentie en dus het proberen waard. Ook op 3/4 maak ik een voerstek en op korte afstand, deze laatste stek levert slechts enkele bliekjes op. Op de andere twee stekken is meer te beleven met ‘op ver’ de zwaarste exemplaren. Vóór de koffiepauze zitten er naast enkele blieken reeds 3 platten en een pracht zeelt in mijn net. Het echte vuurwerk komt na de pauze, eerst nog enkele missers/lijnzwemmers maar dan loopt de top nogmaals verschillende keren krom met zo’n ‘Amstelbrasem’ als resultaat. Bij de weging stopt de (digitale) wijzer van de schaal op 22.040 gram en daarmee is de winst voor mij. Op het staartnummer vist Wil-Jan van Leeuwen met 13.610 gram een 2-tje en het kopnummer levert Dick Rijsdam met 7.680 gram een 3-tje op. Kort daarachter worden Arie Boom met 7.545 gram 4e en Ron Sluyk met 6.765 gram 5e. Gezamenlijke vangst ruim 70 kilo, niet verkeerd!Gouwekanaal (Gouda), 11-08-21 / 20C - ZW3 - half bewolkt

Rinus: twee dagen aan het Gouwekanaal vertoefd vandaag met kleinzoon, is meer v/h snoeken (laatst nog een mooi exemplaar in Schoonhoven) maar wilde weer eens ‘op de brasem’. De zwaaikom bij het crossterrein leek me een goede gelegenheid daarvoor. Alles goed en wel maar de platten moeten dan natuurlijk wel meewerken en dat was de eerste uren geenszins het geval. Onze feederstekken op zo’n 20-25m afstand blijven lange tijd verdacht stil, maar zoals wel vaker komt er met een beetje geduld nog wel een platte kijken. Gezamenlijk komen we tot 11-12 stuks met wat bliekjes en een prachtige winde, visdag geslaagd!

Afgelopen maandag zit ik weer eens vooraan ‘achter de wand van Stubbe’ en beleef een vergelijkbare dag. De feederstek op 30m (dichterbij blijft het verdacht stil) geeft het eerste half uur 3-4 blieken waarna het voorlopig rustig is. Tijd om het met 3 deeltjes onder het kantje te proberen en dat levert verrassend genoeg ‘veel werk’ op. Naar schatting ca. 70 vis(jes) waaronder 1 platte en een 10-tal baarzen sommige rond de 30cm. De laatste twee uren maken ook van deze visdag (voor mij) een geslaagde dag, want met een worm+(dode)made op de haak gaat keer op keer de top krom en levert een platte op, 17 stuks in totaal. Dit keer dus geen bliek(jes) of halfwas(jes) maar platten zo rond de kilo tot enkele uitschieters van 1,5kg. Ouderwets voor dit kanaal, zou je kunnen zeggen!?


Amstel (Nessersluis), 07-08-21 / 21C - Z3 - half bewolkt

Rinus: vandaag stond de jaarlijkse onderlinge koppelwedstrijd van HSW op het programma met als wedstrijdtraject de Amstel nabij Nessersluis. De weelderige groei van de laatste tijd v/d rietkraag hier heeft er voor gezorgd dat een aaneensluitend traject moeilijk te realiseren is, niettemin hebben de uitzetters een prima parcours neergezet, waarvoor dank. Door loting werden de 6 koppels gevormd en die kregen een uur de tijd om hun stek in te richten. Daarbij viel op te maken dat een aantal koppels zowel de stok als feeder inzetten. Door de goede vangstberichten van afgelopen weken (zelf kwam ik begin v/d week tot ca. 25 platten, weliswaar ietsje verderop in de omgeving van Nes) waren de verwachtingen natuurlijk hoog. Maar vissen blijft vissen en geen dag is wat dat betreft hetzelfde! Gelukkig werd er door een ieder vis gevangen al gebeurde dat bij de één in het eerste uur en moest de ander daar (veel) langer op wachten. Ervaringen hieromtrent werden zoals gebruikelijk tijdens de pauze (met daarin verjaardagsfeestje van Jan) uitgewisseld, zodat die details na de pauze konden worden ‘meegenomen’. Het koppel Arie en Dick vissend op het staartnummer dicht bij het pontje kwam vandaag met 14,9kg als winnaar u de bus, proficiat! De uitslag zag er als volgt uit:

1 Boom-Rijsdam 6590+8390=14.980 gram

2 Van Dam-Reichard 1890+10090=11.980 gram

3 De Groot-M.van Leeuwen 7430+4440=11.870 gram

4 Pellekooren-W.van Leeuwen 790+8640=9.430 gram

5 Sluyk-Den Ouden 6890+570=7.460 gram

6 V/d Bosch-Reijm 1350+2990=4.340 gram.


Amsteldrecht (Nieuwveen), 07-08-21 

Erik: samen met Dennis heb ik onlangs een visdagje aan de Amsteldrecht net voorbij de sluis doorgebracht, daarbij hebben we een soort van ‘gekoppeld’ en al was de vangst zeker niet groots (uiteindelijk samen rond de 20 kg. gevangen) kunnen we terugkijken op een geslaagde dag. In het begin was het zeer rustig en richting de overkant is het helemaal niks geworden. Op de kortere lijn en 3 kwart hebben we nog aardig wat platjes (pond tot een kilo) en een stuk of 4 grote platten kunnen vangen. Samen rond de 25 tot 30 scheppers in 6 uur, kan natuurlijk altijd beter, maar we hebben het naar ons zin gehad. Opvallend was dat de worm verre van in trek was, maden deden het het beste.


Oude Rijn (Bodegraven), 04-08-21 / 19C - NO2 - half bewolkt

Rinus: voor ‘losse’ wedstrijd nr 8 van HSW gaan we naar de Oude Rijn aan de Buitenkerk, met 10 deelnemers kunnen we het eerste deel v/h traject bemannen. Het is met een zonnetje en nauwelijks wind ideaal weer om te vissen, maar of dat ook zo is voor het vangen….? Dat doen alle deelnemers in elk geval gelukkig wel maar de aanwezige brasem in het begin v/h seizoen is momenteel spoorloos. Natuurlijk wordt er links en rechte wel een platje gevangen maar die hoort tot de categorie ‘skimmers’ zoals de Engelsen zeggen. Het moet dus veelal van de kleine(re) vis komen. Dat ondervind ik zelf ook, gezeten op kantnummer 1 (bleef over in de zak) haal ik de vaste stok te voorschijn met een lichte feeder als 2e optie. De start is redelijk, kleine vis wordt afgewisseld met een (schep)bliek maar de gang wil er niet echt inkomen. Als ik na ruim een uur een onderlijntje moet verwisselen probeer ik toch de feeder even. Nou dat wordt daarna een leuk half uurtje met de vangst van enkele skimmers maar deze zijn net zo snel weer verdwenen. Conclusie is dat er in het vervolg v/d wedstrijd zowel met stok als feeder nog wel een visje te vangen is maar klein van stuk. Alles bij elkaar kom ik aan 4,2kg, wel voldoende voor de winst. Martin en JanvD worden respectievelijk 2e en 3e met 2,3 en 2,2kg. Uitlag van de eerste vijf: 1. Rinus Reichard 4.280 gr, 2. Martin van Leeuwen 2.390 gr 3. Jan van Dam 2.230 gr, 4. Arie Boom 1.810 gr, 5. Gerard Reijm 1.660 gr.


Heimanswetering (Woubrugge), 01-08-21 / 20C - ZW3 - bewolkt

Rinus: op zaterdag 24/7 werd de 7e in de serie  ‘losse wedstrijden’ van HSW gehouden in de Heimanswetering bij de molen. Met een leuke opkomst van 14 deelnemers werd exact 39 kilo vis gevangen hetgeen een gemiddelde van 2,8kg p.p. betekent. Voor dit water een alleszins redelijk resultaat. Heb vernomen (was zelf niet aanwezig) dat met name de feeder de doorslag gaf voor de vangst van grove(re) vis en de daarmee gepaard gaande beslissende uitslagen. De eerste vijf en prijswinnaars waren: 1. Ron Sluyk 9.400 gr, 2. Arie Boom 4.540 gr, 3. Erwin Keizer 4.490 gr, 4. Jan van Dam 4.290 gr, 5. Jan v/d Schee 3.520 gr.


Amsteldrecht (Nieuwveen), 21-07-21 / 23C - W3 - zonnig

Rinus: de ene dag is de andere niet en het ene water is het andere niet, waarheden als een koe en bij de visserij haast als vanzelfsprekend. Zo ging ik begin van de week nogmaals naar de Oude Rijn bij de baggerschuiten en constateerde dat de vangsten het niet haalden bij een week eerder toen er best wel een brasempje te vangen was en Jeroen (v/d zorgboederij) zijn recordsnoek van 111cm boven water haalde. Nu kwam ik met pijn en moeite tot 5-6 platjes en een handvol blieken, Jeroen ving hier daags tevoren overigens nog een snoek van 106cm! Afgelopen zaterdag viste ik in de Amsteldrecht t.o. het jachthaventje bij Vrouwenakker waar het aanvankelijk pover was met enkele schepblieken maar uiteindelijk nog weer voldoening gaf met de vangst van een 12-tal platten, aan de overkant, tegen het riet en nagenoeg allen met maden.

Vandaag nog maar eens naar de Amsteldrecht nu met maatje Gert, dit keer vooraan bij de sluis. Het wordt een dag die we bij kunnen bijschrijven als een succesvolle qua vangst. Vanaf het begin is er wat te ‘loeren’ en het is effe uitvogelen waar en hoe de vis het aas gepresenteerd wil hebben en wat (voor hun) het lekkerste aas is. Dat blijkt vandaag niet zo moeilijk want in heel veel soorten heeft vriend(in) platte vandaag trek, al is de voorkeur v/d visser voor het aas soms bepalend. Zo vangt Gert merendeels met een boilie en ligt bij mij de nadruk op (dode) maden al dan niet met een stukje worm. Hoe je het wendt of keert de brasem (alle variërend tussen 7 ons en 2,5 kg) is vandaag bepaald niet kieskeurig waardoor we uit kunnen lopen naar respectabele aantallen. Zelf kom ik tot 25 stuks en Gert spant de kroon met maar liefst 30 stuks. De ene dag is de andere niet!


Amsteldrecht (Nieuwveen), 14-07-21 / 18C - NW4 - bewolkt

Rinus: voor de 6e ‘losse’ wedstrijd van HSW gaan we naar de Amsteldrecht, vergunning is er voor het deel bij de sluis. Het weer voorspelt niet veel goeds, wellicht hierdoor een magere opkomst met 9 man, maar geen spatje regen gehad en de wind van voren viel ook best mee. Met de vangst kunnen we ook best ‘leven’ al willen we natuurlijk altijd meer. Gezamenlijk wordt 38,4kg boven water gehaald en dat is 4,2kg gemiddeld p.p. Nog een positief puntje is dat er op de vaste stok ook wat te beleven valt, met de feeder is het zoeken waar de vis huist. De één vangt dicht tegen het randje plompen aan de overzijde, terwijl de ander daar – met of zonder plompen – nooit ene beet krijgt. JanvD zoekt zijn geluk op stek 8 vóór de pauze in de vaste stok en vindt erna heil bij de feeder. Bij elkaar genomen legt hij 8,4kg in de weegschaal en dat is voldoende voor de winst. Proficiat! JanV vist op het kopnummer met 6,6kg naar een 2-tje, aanvankelijk is het nog zoeken naar de juiste positie voor de feeder maar allengs vindt hij de juiste afstand net even over de midden. Zijn vangst bestaat overigens uit veel (schep)blieken. Zelf vis ik op stek 2 naar 6,5kg en een 3-tje. Aan de (kale) overzijde is het vissen vandaag niet besteed, verschillende keren uitgeprobeerd met alle soorten aas maar geen enkele aanbeet! Dan de focus maar op de stek op 3/4, vóór de pauze levert dat 3 platten op waarvan er één (door een stomme manoeuvre mijnerzijds) met een sierlijke boog uit het schepnet springt. Na de pauze eveneens drie platten en enkele blieken, alles weer gevangen met (dode) maden, pinkies en/of (stukje) worm. De eerste vijf dus vanmorgen: 1. Jan van Dam 8.485 gram, 2. Jan Verhoef 6.690 gr, 3. Rinus Reichard 6.530 gr, 4. Gerard Reijm 4.790 gr, 5. Dick Rijsdam 4.240 gr.


Oude Rijn (Alphen), 12-07-21 / 21C - ZO3 - half bewolkt

Rinus: vandaag een aantal uren aan de Oude Rijn gebivakkeerd ter hoogte van Gerbrand (de baggerboot). De feeder uitgepakt en gedeponeerd aan overzijde op 4m van de boot en het korte stokje klaargezet op 4m uit mijn kant. Het begin is rustig met enkele halfwasjes en een paar blieken, dat geeft me de gelegenheid om ook met korte stok aan de gang te gaan. Dat lukt aardig, bijna iedere inzet is raak en levert bliekjes, voorntjes, wat grondels en baarzen op. Enkele van deze vissen moeten het helaas ontgelden want mevrouw snoek ligt onder de  kant op de loer. Met de feeder gaat het steeds beter, de vis wordt ook groter. Medewerker Jeroen van de zorgboerderij komt even buurten en op dat moment stort snoek zich met een klap op een platje van ca. 35cm die ik zojuist heb teruggezet. Nu hebben we dit wellicht allemaal wel eens beleefd en vragen ons af hoe groot zo’n exemplaar nu zal zijn, 50, 70, 90cm? Jeroen vraagt of hij zijn snoekspullen even mag halen en proberen die metersnoek, zo groot is ze volgens hem wel, te vangen. Zo gezegd zo gedaan en even later staat hij paraat met hengel en dood visje aan de haak. Als snoek zich voor een tweede maal op een platje stort laat Jeroen op die plek zijn aasvis zakken en verbaast iedereen incluis zichzelf dat snoek na 5 minuten al toehapt. Een kwartier en talloze vluchtpogingen later geeft snoek zich eindelijk over en kan rustig worden  geschept. De meetlat komt te voorschijn en geeft 111cm aan, voorwaar een monster. Keurig en met beleid laat Jeroen de vis los nadat deze van alle inspanningen is bijgekomen. In elk geval hebben we qua afmetingen nu een idee wat er zoal onder de kant zwemt en hoeven niet verbaasd te zijn als snoek weer eens niet te houden is en er met vis en sim en al vandoor gaat! De ca. 15 platten en platjes van vandaag vind ik voor nu minder interessant.


Oude Rijn (Zwammerdam), 10-07-21 / 22C - ZW2 - bewolkt

Rinus: ‘losse’ wedstrijd nummer 5 van HSW wordt gevist in de Oude Rijn aan de Buitenkerk, voor de 15 deelnemers is een keurig parcours uitgezet met mogelijkheden voor alle geoorloofde vismethoden. Ieder parcours herbergt hotspots, dat zal nimmer veranderen en is dus ook vandaag aan de orde. Kom je op zo’n stek te zitten dan moet je ze natuurlijk nog wel effe vangen! Maar dat kan je aan Piet overlaten, met tussenpozen krijgt hij op stek 11 de platten ‘erop’ waardoor hij onbedreigd kan uitlopen naar een mooi vangstgewicht, met ruim 14 kilo gaat hij met de winst aan de haal. Op het kopnummer vangt Wil-Jan zijn visje gedurende de wedstrijd maar komt pas echt ’aan wat gewicht’ als tegen het einde nog een paar platten toehappen, met ruim 9kg een keurig 2-tje voor hem. Voor mij komt het staartnummer uit de zak, daarom ga ik van start met de vaste stok en houd de feeder uiteraard achter de hand. Op 11m krijg ik zegge en schrijve één keer beet, een opsteker levert een bliek op. Onder het kantje op 4m is de vis actiever al zijn het overwegend voorntjes en bliekjes van 12-15cm. De ca. 35 stuks onder de kant dragen niet overdreven bij aan mijn eindgewicht. Dat doen de ca. 20 blieken en kolbleien om-te-scheppen aan de feeder wel. Afwisselend gevist in de midden en op 5m uit de overzijde kom ik ze aan de schubben met voornamelijk de combi worm/dode made, 6,5kg is genoeg voor een 3-tje, overigens geen brasem gezien! Dat de vis aanvankelijk voorzichtig is om naar mijn ‘verre’ stek te trekken ligt in het feit dat rond een uur of 8 de heer des huizes aan de overzijde zijn dagelijkse baantje moet trekken. Met een ferme duik dook hij tussen de waterlelies en kwam op mijn voerstek boven. Ik dacht eerst aan een grote snoek o.i.d. want ik had hem niet in de gaten. Zwemmer vervolgt zijn baantje, tikt 2m links van mij de oever aan en keert weer om naar de overzijde. Het eerste korfje daarna na een kwartiertje is overigens wel gelijk raak!! Helaas is er een groot middengedeelte in het parcours waar de vis zich niet of nauwelijks op houdt. De deelnemers die hier zitten kunnen dus helaas weinig bijdragen aan de gezamenlijke 50,9kg die wordt gevangen. De eerste vijf in de uitslag: 1. Piet de Groot 14.230 gr, 2. Wil-Jan van Leeuwen 9.240 gr, 3. Rinus Reichard 6.540 gr, 4. Arie Boom 3.980 gr, 5. Jan Verhoef 3.225 gr.


Amsteldrecht (Nieuwveen), 05-07-21 / 18C - ZW3 - half bewolkt

Rinus: zowel zaterdag als vandaag ben ik te vinden aan de Amsteldrecht, zaterdag zo druk daar dus zoeken naar een stekkie, vandaag zit er niemand. Qua vangst ook twee verschillende dagen, eergisteren gevist zo’n 200m links van de fa. Könst en het z.g. brede stuk waar ik mijn zinnen op de vaste stok zet en de feeder tegen het riet aan de overzijde plaats. De stok levert ca. 25 bliekjes en 2 platjes  op, de feeder in het laatste twee uren 8 platten van het hier bekende formaat. Vandaag zit ik links van de ‘nieuwe kwekerij’ t.o. het Polen pensioen waar ik één feeder op ruim 50m deponeer met hair + wafter, pieren en/of maïs. Dit levert alleen in het laatste uur enkele platten op. De andere feeder leg ik op 10-12m uit de overzijde en dit blijkt vandaag de manier om vis aan de schubben te komen. Aanvankelijk zijn het een 10-tal bliek(jes) en kolblei maar het venijn zit weer eens in de staart wanneer ik in het laatste anderhalf uur uit kan lopen naar 20 platten. Het meest gevangen met (dode) maden al dan niet in combi met een worm. Qua vangstgewicht een beste dag beleefd.


Oude Rijn (Zwammerdam), 30-06-21 / 15C - NW3 - bewolkt

Rinus: voor de 4e ‘losse’ wedstrijd van HSW gaan we naar de Oude Rijn aan het futenbos waar de vangst niet geweldig is, in die zin dat het ‘scoren’ van gewichten achterwege blijft. Met 8 man wordt slechts 12,8kg gevangen en daarvan bestaat de vangst voor het merendeel uit (zeer) kleine vis. Zelfs met de feeder komt men niet verder dan een enkele (schep)bliek of –voorn. De enige ‘platte’ komt op naam van Gerard Reijm die dit exemplaar op de kopstek uit het niets vangt op feederafstand van 15m. Dat hij hiermee ook gelijk de winst pakt moge duidelijk zijn, met 3.005 gram heeft hij daar voldoende voor. Op stek 2 vist Martin van Leeuwen met 2.415 gram naar een tweede plaats, mede door hardnekkig vol te houden met de vaste stok en het vangen van kleine vis. Zelf kom ik op stek 6 te zitten en eindig met 2.290 gram op een 3-tje. Een 6-7 tal (schep)blieken met de feeder en een klusje guppies met de stok op 7m zorgen daarvoor. Verder weinig schokkends te melden.


Amsteldrecht (Nieuwveen), 26-06-21 / 20C - NO3 - bewolkt

Rinus: voor de 3e ‘losse’ clubwedstrijd van HSW in dit seizoen gaat we naar de Amsteldrecht waar vergunning is afgegeven voor het gedeelte na de sluis. Voor een verrassende opkomst van 15 deelnemers is het zaak tijdig aanwezig te zijn om het parcours ‘veilig’ te stellen. Het uitzetten wordt nog eens extra bemoeilijkt omdat steeds meer stukjes oever door de bewoners als ‘privé bezit’ worden beschouwd. Niettemin bevissen we vandaag een leuk traject waar afgelopen week volgens de berichten behoorlijk is gevangen. Echter met een grote(re) groep blijkt dit toch niet zo eenvoudig te zijn. Het begin is nog wel hoopgevend met zowel op de feeder als vaste stok een paar (dikke) vissen, daarna is het schrapen voor iedere vis, die dan weliswaar behoorlijk aan de maat is zodat dit enig gewicht in de schaal brengt. Zelf kom ik op nr 5 te zitten en zet één feeder in tegen de lelies aan de overzijde en één feeder op 10m daar vanaf. Beide stekken geven vis, in totaal 6 platten en enkele kolbleien die mij ruim 9kg en een 2-tje opleveren. Pechvogels zijn er ook door het verspelen van een mooie zeelt, Rob ziet zijn exemplaar aan de feeder uiteindelijk het riet verkiezen boven zijn schepnet en JanvD lost zijn zeelt aan de vaste stok na een minutenlange dril. Al met al wordt er ruim 63 kilo boven water gehaald hetgeen leidt tot deze eerste vijf in de uitslag: 1. Ron Sluyk 10.790 gram, 2. Rinus Reichard 9.130 gr, 3. Wil-Jan van Leeuwen 8.060 gr, 4. Arie Boom 6.580 gr, 5. Gert v/d Bosch 5.980 gr.


Amstel (Uithoorn), 19-06-21 / 17C - ZW3 - bewolkt

Rinus: zoals wel eerder gedaan leg ik vandaag weer eens de methodekorf naast de traditionele voerkorf, dus met hairlijn 10cm + boilie versus traditionele onderlijn 80cm + worm/made. Het water van vandaag lijkt me daar uitermate geschikt voor. Dus 2 feeders opgetuigd beide voor de zone 3-5m uit de overzijde. Beide stekken aangevoerd met 3 korven (feeder basis+green 50/50) waarin wat wormen, maïs, casters en dode maden. Deze combi constant in kleine plukjes in de gewone korf, met de methode uitsluitend voer gebracht. Na een half uur vissen zonder enkele aanbeet gaat uit het niets de (methode) top om, deze niet te missen aanbeet op een oranje boilie levert de eerste platte op. Overigens afwisselend gevist met een oranje, witte of gele knikker, maakte weinig uit. Op de traditionele feeder blijft het lang stil waardoor de methode kan uitlopen naar een stand van 5 tegen 0. Halverwege de sessie is de stand 4-10 geworden, dus van lieverlee gaan de made(n)+worm ook vis opleveren en in het laatste deel v/d sessie gaat het zelfs beter dan met de knikker. Laatstgenoemde methode is vandaag wel productiever, van de 27 platten vang ik er 15 met de boilie, deze vissen zijn duidelijk de zwaarste. Verder nog 3 kolbleien en geen enkele klein visje. We weten weer even ‘hoe het zit’, al kan het volgende keer totaal anders zijn!


Amsteldrecht (Nieuwveen), 16-06-21 / 27C - NO3 - zonnig

Rinus: de 2e ‘losse’ wedstrijd van HSW in coronatijd/seizoen 2021 brengt ons naar de Amsteldrecht aan het z.g. brede stuk, vandaag gelden ‘woensdagse’ omstandigheden dus koffiepauze om 11 uur en vissen tot 14 uur. Voor de 11 deelnemers is een keurig parcours uitgezet waar eerst nog even gesnoeid moet worden (zuinigheid provincie?), voor de soms 1 meter hoge begroeiing is de knipschaar vanmorgen een onmisbaar attribuut. Vooraf veel werking op en in het water, de vis heeft er duidelijk zin in, schijnt het…! Maar niets is minder waar, want na de gebruikelijk voerballen op de vaste stok en de gevulde korven richting overkant wordt het na de start akelig stil. Vooral de vaste stokkers onder ons moeten het ontgelden, de dobber is nauwelijks in beweging te krijgen en dat wordt jammerlijk gedurende de wedstrijd niet veel beter. De feederaars krijgen na verloop van tijd toch wat indicaties die op aanwezigheid van vis duiden en op enig moment wordt er ook gevangen. In de pauze blijkt dat iedereen dat weer op zijn manier doet, de één met een wormpje+made, de ander met louter maden en een derde vangt met de boilie. Kortom er is wat te loeren en dat zet zich na de pauze voort al vallen er bij sommige ook weer (hele) lange stiltes. De loting stuurt mij naar kantnr 2 aan het iets smallere deel v/h water, hier zet ik de lichte feeder in voor de middenzone en een iets zwaardere voor de zone 1-6 meter uit de balken aan de overzijde. Beide stekken leveren vis op, een aantal mooie platten, een serie halfwas exemplaren en dikke kolbleien. Gevangen met diverse aassoorten, bij mekaar 11,1kg en dat is genoeg voor de winst. JanvD vist op stek 8 (met een boilie) naar een keurige 10,6kg maar komt net iets te kort voor de zege. De eerste vijf in de uitslag zijn:

1 Rinus Reichard 11.130 gram

2 Jan van Dam 10.620 gr

3 Dick Rijsdam 8.300 gr

4 Wil-Jan van Leeuwen 7.850 gr

5 Gerard Reijm 4.275 gr.


Oude Rijn (Nieuwerbrug), 09-06-21 / 24C - NW3 - zonnig

Frits: dat het niet altijd feest kan zijn bleek afgelopen dinsdag maar weer eens. Zo vingen we ruim 3 weken geleden bij Nieuwerbrug in de Oude Rijn (rondom de nrs. 2 - 5 van JK 4-daagse) nog 57 kg met ze drieën, vandaag kwamen we er bekaaid vanaf met gezamenlijk nog geen 9 kg. Maar het kan nog gekker, afgelopen zondag heb ik in de Ringvaart gevist bij Lijnden omgeving de tonnetjes en welgeteld 1 bliek in 4 uur tijd gevangen! Er zat ook een ploegje uit Utrecht met 8 man waarvan in totaal 1 iemand zich met 1 vis kon melden en dat terwijl daar vorige week zondag beregoed werd gevangen. 8 man uit Leiden hadden toen een prima dag, waarvan Cen de Bolster 18 kg ving en daar slechts 5e mee werd.


Amsteldrecht (Nieuwveen), 09-06-21

Rinus: inderdaad is het zo, zoals Frits hierboven al meldde, dat de vangsten de afgelopen periode her en der tegen vielen, ook op een water als de Amsteldrecht waar eveneens matige vangstberichten circuleerden. Doch er lijkt een lichte kentering te bespeuren, of het moet eenmalig een opleving zijn, maar woensdag j.l. heb ik weer een ‘ouderwetse’ visdag beleefd met een leuke vangst. Zowel aan de overzijde als in het midden was er wat te loeren al kwam het wel traag ‘op gang’. Pas na bijna twee uur vissen kwam er patroon in de aanbeten en werd duidelijk dat je in feite de wormen beter thuis kon laten. Maden zowel dood als levend al dan niet met een caster waren meer in trek en op laatst was er ook belangstelling voor de boilie. Bij mekaar kwam ik aan 35 vissen waarvan er ca. 25 stuks van mij het predicaat ‘platte’ kregen, deze varieerden tussen 7 ons en 1,5 kg. De rest was bliek en kolblei met een enkele baars. Een kleine kanttekening, heb gevist met 2 hengels.


Noord Holland trip (Onderdijk), 09-06-21

Theo: met H.S.V DE VRIJE VISSER weer een visweekend doorgebracht in Noord Holland, waar wekenlang naar werd uitgekeken. Het redelijke weer en een lichte versoepeling qua corona waren debet voor het welslagen van deze trip die een thuisbasis had in hotel Vooroever in Onderdijk voor de 13 vissers. Wat de vangsten betreft moesten we maar afwachten met de niet altijd gunstige noorden wind. Met de wagens volgeladen reden we vrijdagochtend om 04.45u weg richting NH naar het kanaal Omval-Kolhorn waar 20 prachtige steigers leggen, Johan, Arie en Vries waren nog eerder vertrokken om dit parcours veilig te stellen. Daar aangekomen lag er een pijpleiding langs de kant zodat vissen onmogelijk bleek. Na enig beraad werd besloten door te rijden naar de Hoornse Vaart zo’n 10 minuten verderop. Hier moest het dan maar gebeuren en – zoals later bleek en niet vreemd is in deze sport – zijn er natuurlijk uitschieters. Zowel de Meeuw, die een trucage wat de voerkorf betreft in petto had (?), als Vries deden goede zaken en scoorden hoog in de uitslag die er voor de eerste vijf op dag 1 aldus uitzag:

1 Theo 22000 gram

2 Vries 12800 gr

3 Johan 9600 gr

4 John 9000 gr

5 Ben 7800 gr. 

’s Avonds na het heerlijke diner werd bepaald dat er op de 2e dag gevist zou worden aan het NH Kanaal te Vlotbrug. Om 6 uur op zaterdag regende het pijpenstelen maar aangekomen op de plek van bestemming werd het droog en dat bleef het die dag ook. Het kanaal stroomde heel hard en er waren bijkans dobbers van 4-5 gram nodig voor de vaste stok. Met de feeder werd er aan de overkant redelijk vis gevangen, helaas was er voor het middenstuk minder reden tot vreugde daar was het meer drama met een aantal ‘nullen’ in de uitslag, maar dat is ook vissen. Jammerlijk moest een groot zandschip de dag verpesten qua vissen en vangen, als een gek voer de boot voorbij een spoor van vieze bruine troep en ander vuil achterlatend. Verloren dag voor vele al kreeg een enkeling de vis toch nog terug op de stek. De uitslag zag er als volgt uit: 

1 Ben 10300 gram

2 John 9500 gr

3 Vries 5600 gr

4 Ron 5000 gr

5 Theo 2200 gr.

’s Middags tijdens een gezellig drankje in het hotel werd de bestemming v/d 3e dag besproken. Het werd uiteindelijk het Hoge Oude Veer te Anna Pauwlona. Hier staan 14 prachtige steigers waarvan er de andere dag 2 bezet bleken, dus was 1 visser ‘de pineut’ en moest ernaast zitten, het werd een rampdag qua vangst voor Ed, trouwens voor enkele anderen ook die de vis maar moeizaam aan de praat kregen op dit vrij ‘moeilijk’ te bevissen water. Het is hier vóór of over de mosselbank heen vissen die hier aanwezig is. Overheen vissen bleek moeizaam te gaan met veel ‘verspelen’. Een ander nadeel is dat de bodem ontzettend vuil is waardoor na elke keer indraaien korf en haak ‘vol’ zaten. Toch werd er door sommige hele mooie vissen gevangen, met name door Ben, Ron, John en Theo die daardoor nog wat gewicht scoorden en klommen in de uitslag die als volgt was:

1 Ben 11700 gram

2 John 9400 gr

3 Theo 7000 gr

4 Ron 5700 gr

5 Koos 3600 gr. 

Aan het eind v/d visdag was er een leuke prijsuitreiking, ieder moest iets kopen van rond een tientje, dat bleek een leuk idee. Rest nog de deelnemers die voor het natje en droogje tijdens het vissen zorgden te bedanken, dat geldt uiteraard ook voor het bereiden v/d lunch tussen de middag. De einduitslag v/h visweekeind 2021 was:

1 THEO MEEUWENOORD 31.200 GRAM  

2 BEN VAN DE ARK 29.800 GRAM  

3 JOHN DE HAAN 27.900 GRAM  

4 VRIES STOMPHORST 18.400 GRAM  

5 RON PUPER 15.200 GRAM  

6 JOHAN PUPER 11.400 GRAM  

7 KOOS VAN DE ARK 6.300 GRAM  

8 CEES VAN RHIJN 4.900 GRAM  

9 ED VAN DE BERG 4.80 GRAM  

10 ARIE SCHOUTEN 4900 GRAM  

11 TON KOOPMAN 4.700 GRAM  

12 COR HOFSTEDE 3.900 GRAM  

13 GERT-JAN VERKERK 2.000 GRAM .  


Oude Rijn (Zwammerdam), 05-06-21 / 14C - NW3 - bewolkt

Rinus: eindelijk….. het mag weer, per 5 juni op geoorloofde (corona)wijze een wedstrijd organiseren voor leden van je eigen vereniging met max. 50 personen. Na deze tip – donderdag te elfder ure gekregen – als de sodem… met de wedstrijdcommissie de koppen bij mekaar gestoken en de aankondiging voor vandaag (5/6) verstuurd. Dit levert een deelname op van 12 vissers die met elkaar de strijd aangaan op het traject futenbos aan de Oude Rijn waarvoor keurig de vergunning in bezit is! Toch gaan we (heel) vroeg uit de veren om dit traject ‘veilig’ te stellen, je weet maar nooit! Omdat het sinds 16-9-20 de eerste gezamenlijke activiteit van HSW is beschouwen we dit vandaag als een ‘openingswedstrijd’, zónder inleg en met enkele prijsjes uit onze budgetpot. Het voorspelde ‘natte’ weer blijft gelukkig uit – geen spat gehad – en met de circulerende ‘slechte’ vangstberichten valt het uiteindelijk ook wel mee, al zijn er altijd stekken die weinig of nauwelijks vis opleveren. Er wordt in twee vakjes gevist en elk vak levert ca. 23 kilo vis op, met bijna 4kg gemiddeld p.p. kunnen we vrede hebben. Er wordt gevist tussen het nieuwe brugje en het futenbos, bij de ijsbaan ligt ruim 4 meter plompenblad. Zelf loot ik op nr 10 pal tegenover de bruine ark. Uit respect voor de bewoners blijf ik met de lichte feeder 10-12m uit de ark en maak nog een ‘korte’ feederstek op 15m, deze stek zal weinig resultaat geven. Onder het kantje net voorbij het eerste richeltje na het plompenblad probeer ik het korte stokje nog uit, hetgeen louter kleine visjes oplevert. Als ik na een half uur 2-3 blieken vang op de ‘verre’ stek zet ik daarop voor de rest v/d wedstrijd mijn focus. Tot het einde toe is er wat te beleven, het levert zo’n 15 platten op overwegend gevangen op 2 piepkleine piertjes + een pinkie. Met 13,2kg gaat de winst in vak B naar mij, 2e wordt hier JanV met 4,7kg. In vak A een soortgelijk verhaal met mindere vangsten en een uitschieter op de kopstek. Wil-Jan maakt deze stek volledig waar met 14,2kg en de vak- en overall winst. Overigens zag dat er aanvankelijk niet naar uit met een klusje voorns en blieken op de (korte) vaste stok, maar met nog anderhalf uur te gaan probeert hij eens een wafter op de feederstek tegen de overzijde. Bij verrassing, niet alleen voor hemzelf, levert dit een serie dikke vissen op en de eerder gemelde winst. Ongetwijfeld hebben meerdere een boilie of wafter aan de hair gestoken, ook ik, maar daarop geen enkele reactie gehad!? Als je het niet probeert weet je het niet, zo zie je maar, vissen blijft vissen. De uitslag:

Vak A:                                                 Vak B:

1 Wil-Jan van Leeuwen   14.290 gr        1 Rinus Reichard     13.200 gr

2 Ron Sluyk                     4.100 gr        2 Jan Verhoef           4.720 gr

3 Rob Jenner                   2.260 gr        3 Gerard Reijm         3.500 gr

4 Tinus Bogaard              2.020 gr         4 Erwin Keizer          1.120 gr

5 Martin van Leeuwen            0 gr         5 Arie Boom                680 gr

5 Leo den Ouden                   0 gr         6 Gert v/d Bosch          380 gr


Amsteldrecht (Vrouwenakker), 29-05-21 / 15C - NO3 - half bewolkt

Rinus: Amstel(drecht), Heimanswetering, Oude Rijn en in mindere mate Gouwe(kanaal), dat zijn zo’n beetje de wateren waar in deze regio het meest wordt gevist en – ook niet onbelangrijk – wordt gevangen. Wel is het zo dat je voor topvangsten dikwijls een hotspot moet treffen, maar die kan je buiten wedstrijdverband natuurlijk opzoeken. Over wedstrijden gesproken, vandaag rijden we naar de Amsteldrecht om ons geluk eens op het z.g. ‘brede stuk’ te zoeken. Mooi dat dit niet lukt, van de sluis tot aan Vrouwenakker zit het vol met zowel ‘losse’ vissers als diverse wedstrijden. Sportvisserij Nederland werkt dat natuurlijk in de hand als je verkondigt dat ‘onderlinge’ wedstrijdjes en oefensessies in coronatijd wel zijn toegestaan, maar of je hierover ook kunt spreken als er 25 man in een rij aan de waterkant zit…? Soms denk ik (en een aantal regioclubs) wel eens, zijn we ‘niet roomser dan de paus’ en moeten we niet gewoon met de club naar waterkant…? Gelukkig zijn we met zijn allen weer wel in de gelegenheid (geweest) om gedurende de hele pandemie ‘gewoon’ door te vissen. Ik hoop overigens dat straks als het weer ‘mag’ de clubs op een normale manier en probleemloos hun aangevraagde wedstrijdtrajecten kunnen bezetten!

We zijn niet voor één gat te vangen en rijden dan maar door naar het gedeelte tussen Vrouwenakker en Uithoorn waar we de feeders uitpakken en gedurende de morgen wat te loeren hebben. Opmerkelijk is dat Gert al snel 3-4 platten ‘in de knip’ heeft en dat ik vooralsnog ‘in de rode ruisers’ zit. Hoe het ook zij we zijn uiteindelijk niet ontevreden met de man 6-7 mooie platten en een serie ruisvoorns ruim aan de maat. Adriaan en Sebas laten weten dat zij wel een stekje hebben gevonden omgeving paprikaboer en daar respectievelijk 7 en 11 platten + 1 zeelt vingen, voor het merendeel met de methode/boilie.

Eerder in de week visten wij in de Amstel voorbij Uitoorn en daar kwam ik tot 10 platten en ca. 15 blieken/kolblei. Niet één met de boilie of maïs, maar alles met maden en/of wormen.

2e pinksterdag nam ik de gok om in de Gouwe zelf te vissen in Waddinxveen bij de Kouwe Hoek. Enigszins verrast bemerkte ik dat de eerst korf al raak was en dat er met enige frequentie wat te loeren viel. Uiteindelijke resultaat was ruim 20 vissen waarvan 3 platten en de rest kolblei en bliek. Meeste vis van de overzijde tegen de betonnen oever.

Erik is op zondag naar de Gouwe geweest in Waddinxveen voorbij de oude verffabriek en heeft daar met de vaste stok leuk gevangen met 28 stuks waarvan 2 mooie windes en de rest kolblei, opmerkelijk toch die opmars van deze prachtige sportvis in een hoop wateren.

Met Erwin is Erik vorige zaterdag in de Heimanswetering geweest waar zij met de stok in de eerste 2 uren leuk hebben gevangen. Daarna was het nagenoeg over en zijn ze vanwege de opkomende harde wind gestopt.


Amsteldrecht (Nieuwveen), 22-05-21 / 12C - W5 - bewolkt/regen

Rinus: afgelopen woensdag proberen we de Amsteldrecht t.o. het ‘Polenpension’, door het koude natte weer was het in deze omgeving qua vangsten de afgelopen week niet best, terwijl eerder al wel puike vangsten werden gemeld. Maar het lijkt erop dat we de goede kant weer op gaan al is het (ook vandaag) weer lang wachten op een vlot beetpatroon. Na anderhalf uur heeft de vis de stek pas gevonden en is er vanaf dan met enige regelmaat wat te loeren. Eerst komen de gebruikelijke (schep)blieken en kolbleien waaronder mooie exemplaren. Het laatste anderhalf uur is het bingo wat de platten betreft, een 10-tal dikke vissen komen zowel ‘van de overkant’ als van de korte stek op 17m. Maden+worm op de haak is favoriet, ook weer enkele met de wafter gevangen.


Heimanswetering (Woubrugge), 17-05-21 / 14C - NW3 - bewolkt

Rinus: vandaag bezoek ik de Heimanswetering aan de molenkant en hier komt uitsluitend de vaste stok op 11m uit de foedraal. Er staat een behoorlijk stroompje en eigenlijk is de 1-grams dobber daarvoor iets te licht, maar met al het lood tegen de onderlijn net te doen. Vanaf minuut één zijn de bliekjes (zo’n 30-35 stuks) aanwezig die op zeker moment worden verdreven door vriend(in) brasem. Daarvan vang ik er 7, de meeste met pukkels en enkele van kop tot staart als schuurpapier. Deze geven behoorlijk weerstand en daardoor leuke sport. Ook hier zijn weer maden favoriet. De korte stok op 4m levert overigens bijna uitsluitend grondels op.

Oude Rijn (Buitenkerk), 15-05-21. Als je veel aan de waterkant vertoefd hoor je natuurlijk ook verhalen, bijvoorbeeld over de Oude Rijn waar we zaterdag jl vissen. Berichten over vangsten van 20, 30 en zelfs 40 kilo komen meermaals langs. Dit voor velen bij uitstek favoriete water herbergt her en der hotspots waar dergelijke grote vangsten zeker mogelijk zijn, vooral in deze tijd van het jaar. Dit sterkt het gevoel voor vandaag (aan de Buitenkerk), al is het weer lang wachten op de eerste aanbeten, waardoor de gedachten aan supervangsten worden verdreven. Maar van lieverlee komt er ‘lijn’ in het beetpatroon en komen er blieken en kolbleien vanaf 5m uit de overzijde. Het meest succesvolle anderhalf uur ligt weer aan het eind van de sessie met een 10-tal platten. Naast een wormpje zijn ook (kunst)maden favoriet.


Drecht (Bilderdam), 12-05-21 / 15C - ZW3 - half bewolkt

Rinus: vandaag proberen we de Drecht weer eens, destijds (voor HSW) een favoriet wedstrijdwater voor de z.g. ‘loopwedstrijden’ in de wintercompetitie. Je mocht zover lopen (aan hetzelfde water) als je wilde, maar wel op tijd terug op de verzamelplaats voor de weging! Dit wat lange intro zou kunnen duiden op het feit dat er over vanmorgen weinig te vertellen valt, dat is ook zo. Inmiddels is ook hier de natuurlijke oever veranderd in een keienkant, dus weg mooie rietkraag aan de overkant. Alles ziet er ‘clean’ uit met al die stenen, of dat de reden is dat er met de feeder aan de overzijde geen beet te krijgen is…? Met de vaste stok op 11m heb ik na een kleine 2 uur vissen 1 voorn en 1 platte, verder geen enkele aanbeet. Na overleg besluiten we nog maar een paar uurtjes ‘Amsteldrecht’ aan te doen, bij de paprikaboer. Maar ook hier heeft de vis weinig zin, met pijn en moeite krijg ik 7 blieken/kolbleien in mijn net, de platten zijn (ook vandaag) totaal uit beeld.

Maandag maar weer eens naar het Gouwekanaal bij de wand van Stubbe. Al bij de eerste inzetten blijkt de vis aanwezig en zal dat ook blijven al is het niet bij iedere inzet raak. Er zijn ook rustige momenten maar telkens komt de vis terug. Dit keer geen echte platten op één na, het merendeel bestaat uit kolblei en bliek. Van de 40 exemplaren moeten er ca. 10 worden geschept. Dode maden of pinkies zijn favoriet.

Zaterdag j.l. nogmaals naar de Amsteldrecht, nu een 50-tal meters naar links, ben toch nieuwsgierig of een en ander qua vangst ten goede is veranderd sinds donderdag. Dat is zeker het geval al ligt nu de nadruk op de korte afstand. Van de ruim 20 vissen komt er slechts één (een bliek) van de overzijde, de rest vang ik op 17-18m na een moeizame start. Eveneens bijzonder dat de laatste vijf platten zijn van het hier bekende formaat en in het    laatste uur. Een floater naast een gewone made op de haak blijkt vandaag de crux.


Amsteldrecht (Nieuwveen), 06-05-21 / 10C - Z3 - bewolkt

Rinus: vandaag naar de Amsteldrecht omgeving ‘nieuwe kwekerij’, terugkijkend op voorgaande seizoenen moet het in deze periode toch lukken hier een paar platten te vangen? Het is vrij druk voor een doordeweekse dag, dus zijn er meer broeders in Petrus met dezelfde gedachte. Maar het blijkt niet zo vanzelfsprekend te zijn, sterker nog het wordt hélemaal niets naar het zich laat aanzien. In drie uren vissen slechts enkele keren één uitgekauwde made teruggehad! Er zit dus vis maar er wordt wel een aanslag gepleegd op het (engelen)geduld. Doch dat wordt wel beloond voor zover je daar over kunt spreken, met pijn en moeite krijg ik in het 4e en laatste uur nog enkele aanbeten die resulteren in 1 platte, 1 bliek en 1 baars. Op 3/4 feederafstand blijkt deze vis te liggen, stekken op 17-18m en 3m uit de overzijde leveren vandaag niets op. Hengelaars een paar 100 meter verder vingen gedurende de morgen tezamen een 5-tal visjes met de vaste stok, dan weet je het wel!

Een wereld van verschil met afgelopen zaterdag aan de Amstel voorbij Uithoorn, daar kwam ik uit op 40 stuks waarvan 16-17 platten, mooie kolbleien, enkele voorns en baarzen. Het is al uitzonderlijk dat er in wintertijd tussen deze waters een groot verschil in vangsten zit, maar nu ook al in het voorjaar? Het zal een incident zijn…!?


Rottemeren (Zevenhuizen), 28-04-21 / 14C - NO3 - zonnig

Rinus: exact 4.450 gram staat er na weging van een platte op de weegschaal die ik op voorhand voor vandaag in de tas gestopt heb. ‘Wat is dat voor beest?’ vragen de 2 passerende dames/wandelaars nieuwsgierig. Dat er zulke grote vissen in dit meer zwemmen hebben zij niet gedacht, ik kijk zelf ook met verbazig naar de cijfers op het display, maar het staat er toch echt. Natuurlijk weten Gert, JanSch en ik wel beter, gezamenlijk vissen we vanmorgen op het gedeelte richting de jachthaven en aan mij de eer om ‘in de hoek’ te vissen. Dat deze stek toch ietsje meer te bieden heeft dan die van de 2 maats zal blijken, want helaas komen zij beide niet verder dan 1 winde en 1 (geloste) brasem. Overigens is het niet zo dat ik wel een telraam nodig heb, maar dat weet je als je dit water bezoekt. Geduld en nog eens geduld is hier meer aan de orde, je feeder zo’n slordige 10-15 minuten laten liggen is helemaal niet vreemd. Van de 10-12 keer dat er vandaag ‘iets’ aan mijn topje te zien is wat op aanwezigheid van vis wijst kan ik 6x omzetten in resultaat. Op de verre afstand (kleine 60m) vang ik 2 windes van 17 en 40cm en 1 platte van 3kg. Het ‘geweld’ speelt zich af op 20m, overigens wel verrassend want de NO wind staat al enkele weken ‘aflandig’. Van het gezegde ‘wind-op-de-kant-vis-in-de-hand’ kan dus nog lang geen sprake zijn!? Van die korte afstand krijg ik met echt minimale aanbeten 2 brasems van 2,5 en 2,6 kilo in het net en als klap op de vuurpijl na ruim een uurlang stilte een exemplaar van 4.450 gram en 69cm. Overigens geeft dit exemplaar wèl een ‘zomerse’ aanbeet te zien en ik kan je verzekeren dat het onderlijntje 12/00 en haakje 14 behoorlijk onder spanning heeft gestaan. Bijzonder dat slechts 1 ex. toehapt op de combi worm-maïs – terwijl hiervan redelijk wat op de voerplek ligt – en de overige meer trek hebben in 2 maden met een piepklein stukje worm er tussen. Effe nagekeken, het is al weer 6 jaar geleden dat ik met Gert in NH een zijriviertje v/h IJsselmeer bezocht dat de reputatie had grote brasems te herbergen. De zwaarste op die morgen was 4.190 gram en 66cm. De dikke knaap van vandaag mag (volgens internet) nog steeds geen ‘specimen’ genoemd worden, dan moeten ze minimaal 5kg zijn!? Ze kunnen dus nog even doorgroeien in de Rotte!


Aarkanaal (Ter Aar), 26-04-21 / 11C - NO3 - zonnig

Rinus: vandaag vissen we in het Aarkanaal, de bedoeling is nabij de roeibaan maar deze stek is bezet, dus strijken we een paar 100 meter verder neer. Ik ga dit keer voor de vaste stok en dat blijkt een goede  keuze, want hoewel het aanvankelijk niet wil vlotten – uiterst moeizame aanbeten en met mate – gaat het na een uurtje beter. Helaas komt er een kink in de kabel, want ofschoon de diverse passerende jachten nauwelijks storen blijkt de nieuwe veerpont op weg naar Waverveen en voortgestuwd door een heuse duwboot iets te veel van het goede. Alles boven en onder water verandert in een wilde bergrivier die pas na een half uur tot stilstand komt. Tel daar nog een half uur bij op eer de vis terug keert, dan ben je zo weer een uur verder. Gelukkig willen de vissen met 3 extra balletjes daarna weer ‘meewerken’ waardoor het aantal op de teller kan stijgen tot 33 stuks. Daarvan 3 platten, een flink aantal kolbleien, de nodige blieken en een klusje voorns. Tevreden! Zowel zaterdag als nu blijken maden weer hoog op het menu te staan.

Ringvaart (Burgerveen): zaterdag j.l. gaan we weer eens naar de (Haarl.) Ringvaart, in het verleden een klassieker als het gaat om de (wedstrijd)visserij, maar zeker ook nu nog een bezoekje waard. Nog altijd heb je hier te maken met kristal helder water maar vandaag valt dat reuze mee en – ook lekker – er staat een heel klein stroompje. Als je met z’n tweeën bent heb je de ‘hotspots’ natuurlijk voor het uitkiezen, die van ons ligt nabij palingboer Eveleens. We maken feeders gereed voor de korte afstand en op ‘ver’ zo’n 4-5m uit de overzijde. Daar starten we onze sessie en al snel liggen de eerste vissen in het net. Er zijn dus in de eerste uurtjes een aantal vissen te vangen maar niet echt overdreven. Helaas treed daarna een periode in met nauwelijks nog een aanbeet. Gelukkig verandert dit in het laatste anderhalf uur waarin nog enkele mooie vissen gevangen kunnen worden. Op de korte afstand wordt het zelfs ‘druk’ doordat de voorn op deze stek de overhand neemt. Over de vangst ben ik zeker niet ontevreden met een aantal van rond de 35 stuks waarvan 6 platten, een aantal blieken en de rest (maat)voorns.


Rondje langs de velden (Div.), 21-04-21 / 11C - N3 - half bewolkt

Rinus: in een ‘rondje langs de velden’ blijkt dat de vangsten (nog) niet overal top zijn en lijkt het of de vis nog steeds een soort ‘geconcentreerd’ ligt. Dit maak ik op uit de verschillende berichten die mij bereiken. Zo werd afgelopen weekend op verschillende plekken aan de Amsteldrecht gevist waar best wel een vis(je) gevangen werd maar niet die aantallen die men voor ogen had. Het bleef soms beperkt tot slechts enkele vissen die dan wel weer van het hier bekende formaat waren. Gert en ik visten op zaterdag tussen Vrouwenakker en Uithoorn en konden niet verder komen dan max. 5 platten en een handjevol voorntjes (met de vaste stok). Erik en Dennis visten zondags omgeving nieuwe kwekerij en moesten het eveneens met enkele exemplaren doen. In de Oude Rijn werd zoals gebruikelijk volop gevist en eveneens waren daar natuurlijk her en der uitschieters, meestal op de bekende hotspots. Onder andere bij Molenbrug werd voor de bekende ´gaten´ gevist waar bij het ene gat volop vis aanwezig was en voor het andere gat de feedertop ´onbewogen´ bleef. Op maandag visten Gert en ik in het Aarkanaal waar we met 10 resp 6 platten en een klusje kleine(re) vis vrede mee hadden. Vandaag ga ik met Wil-Jan naar de Rotte en zetten onze zinnen natuurlijk op de dikke platten en die zijn er ook, voornamelijk bij Wil-Jan (in de hoek v/d plas) die met 9-10 exemplaren een beste dag heeft. Zelf kom ik op de vlonder ernaast tot slechts 1 platte. Verrassend is wel weer de aanwezigheid van grote windes waarvan we er een aantal vangen. Zelf vang ik er 4 met afmetingen van 48-52cm, maar de grootste komt voor rekening van Wil-Jan. Met een exemplaar van 53cm komt hij 6cm tekort om het Nederlands record windes te evenaren dat dit voorjaar ergens omgeving Breda met 59cm werd scherp gesteld. Bij deze exemplaren moet je denken aan gewichten die richting de 2kg gaan.


Rottemeren (Zevenhuizen), 15-04-21 / 10C - NO3 - half bewolkt

Rinus: het blijft natuurlijk een risico dit wijde water op te zoeken met nog steeds wat vorst in de nacht, maar met een NO wind en oplopende temperaturen naar dubbele cijfers waag ik de gok. Van 11.30-16.00 uur leg ik beslag op één v/d vlonders richting de jachthaven waar de wind van achteren komt en dat maakt verre worpen met de feeder wat makkelijker. Ik vermoed namelijk dat dit nodig is wil je een vis(je) vangen, het is daar iets dieper. Ik maak voerstekken op 43 en 57 meter en voorzie beide stekken van drie grote korven voer+aas. Vanaf nu is het afwachten geblazen, hopelijk wordt mijn geduld niet al te lang op proef gesteld. Na een uur heb ik al één keer uitgekauwde maden teruggehad, er zit dus vis! Het tweede uur gebeurt er niets maar na 3 uur vissen heb ik zowaar 2 platten van het hier bekende formaat. In de anderhalf uur die mij rest krijg ik nog 6 aanbeten waarvan er 4 bingo zijn. Alles speelt zich af op de verre stek behalve de laatste beet een kwartier voor tijd. Op 43m drop ik de korf nog maar weer eens met 5 grote maden op de haak waarop na enkele minuten de enige beet op deze afstand volgt. De top loopt fraai rond en dit resulteert in een mooie afsluiter van de dag, een platte van ruim 60cm en dik 3kg. Dus niks geen boilie, maïs of dikke pieren op de hair (uiteraard wel geprobeerd), vandaag simpelweg maden al dan niet met een caster of stukje worm. Met 6 vissen schat ik ruim 13kg aan vangstgewicht te hebben, voor mij het wachten waard. Misschien ook een aanrader voor vissers die voor echte dikke platten willen gaan en net dat kleine beetje geduld op kunnen brengen….!?

Gouwekanaal (Gouda): eerder in de week vis ik aan het Gouwekanaal richting crossterrein en krijg daar gezelschap van DennisH. Beide maken we een feedertje klaar voor afstanden van 20-25m en hopen daarmee een visje te vangen. We liggen de lat niet erg hoog en stellen ons ten doel om 10 vissen te vangen. Dat dit niet te hoog gegrepen is zal blijken want de vis ligt echt niet rijen dik te wachten, bovendien zitten er lange perioden zonder beet tussen. Na een kleine vier uur vissen komen we aan 12-13 stuks waarmee we wel beide de doelstelling hebben gehaald. Gelukkig zijn het niet alleen ‘guppies’ maar zitten er ook een aantal platten, windes en maatvoorns bij. Zijn lekker bezig geweest.


Oude Rijn (Bodegraven), 10-04-21 / 5C - NO3 - bewolkt

Rinus: dit keer wel naar de Buitenkerk omgeving Meije rotonde, weliswaar te koud voor de tijd v/h jaar maar er staat een gunstige wind en klein stroompje richting Alphen, het moet goed komen!? Nou dit valt wat tegen, normaal is er wel een beet binnen een kwartiertje maar nu duurt het veel langer en zal nooit goed op gang komen. Heb de feeder op 3m uit de overkant gedeponeerd en ook een stekje op 10m uit de overzijde aangelegd, maar beide geven nauwelijks vis. De enige echte beet komt van ‘ver’ en resulteert in een mooi krom lopende top en een platte van rond de 2kg. Daarna vang ik nog een halfwasje en enkele voorns. Gert komt tot 4 platten en 4 voorns en kan daar naar eigen zeggen vrede mee hebben.


Amstel (Uithoorn), 10-04-21 

Rinus: op donderdag ga ik met Wil-Jan naar de Amstel bij Uithoorn, in het paasweekend viste hij daar de ene na de andere platte op het droge, dus dat beloofd wat!? Maar we zijn inmiddels 4 dagen verder en is het een heel ander verhaal, vissen blijft vissen! Er staat een klein stroompje naar links en de start is nog redelijk met beide enkele platten op korte en middenlange afstand gevangen aan de combi worm-made. Maar dan verstilt de aanbeet en is het volgende anderhalf uur geen beweging meer in de feedertop te krijgen. Dit komt weer een klein beetje op gang na een periode waarin het water stil is gaan staan en daarna naar rechts is gaan stromen. Frappant genoeg is de worm dan niet meer in trek maar moeten er ineens 3-4 dode pinkies op de haak zitten, frappant. Uiteindelijk kom ik aan 12 platten, 2 windes en 3 ruisvoorns. Wil-Jan blijft steken op 7 platten en een klusje voorns.


Oude Rijn (Alphen), 03-04-21 / 7C - N3 - bewolkt

Rinus: zaterdagmorgen rond 8 uur en geen visser aan de Buitenkerk, forse wind en golfslag recht over het water, het traject ijsbaan-futenbos daarentegen zit propvol, bij ‘het witte hek’ opmerkelijk genoeg niemand! Voor ons drieën dus een prima gelegenheid om hier onze feederspullen op te bouwen. Voor ingewijden we nemen de stekken links van de bruine ark in, ontegenzeglijk ‘hotspots’. Aan mij de eer om direct links naast de ark te zitten en uiteraard deponeer ik mijn korf zoals hier gebruikelijk op de doorgetrokken lijn gelijk aan de voorkant v/d ark, dit is wel ca. 60m naar we hebben ‘wind mee’. Wil-Jan op de stek naast mij vist op vergelijkbare afstand en Gert bevist de zone in het midden. Bij zowel Wil-Jan als mij is de eerste korf raak en resulteert in een brasem, ook Gert meldt de eerste platte, dat belooft wat!? Maar… vissen blijft vissen dus moeten we onze rose bril weer afzetten want op enkele voorns na gebeurt er voorlopig niks. De middenzone levert zelfs helemaal geen vis meer op maar ‘op ver’ is er uiteindelijk toch wat te beleven al is dat met (lange) tussenpozen en gaat het niet van harte. Het is hier vandaag dus ‘geen gelopen koers’, lang niet elke korf is raak. Om toch enig resultaat te genereren moeten veel verschillende soorten aas worden aangesproken, van maden via wafters tot aan dikke pieren op de hair. Bijzonder daarbij is weer dat de aanbeten variëren van minuscuul tot super hard. Uiteindelijk komen er toch nog een aantal dikke platten van de overkant. Zelf kom ik aan 7 stuks en dan zit je al gauw tegen de 9-10kg. Tevreden!


Vecht (Nigtevecht), 03-04-21

Theo: dinsdag j.l. gevist op een prachtige stek aan de Vecht bij Nigtevecht met plaats voor drie. Dus samen met Cees en Ed vroeg eropuit. Daar aangekomen zagen we al vis draaien en dat is een goed teken. Met de feeder maakten we voerstekken op 35 en 15 meter en deze voerden we aan met dode maden, casters en wat geknipte wormen. Op de korte afstand ben ik gauw gestopt, dit leverde alleen maar kleine vis op en daar kwam ik niet voor (haha). Op 35m ging het direct beter en dat leverde mooie vissen op met verschillende aassoorten zoals maden aan de lange lijn (80cm) en haakje 16 en dikke pieren of een wafter aan de hair. Dit zorgde uiteindelijk voor een leuk netje vis, een vangstgewicht van 24kg en een heerlijke visdag. Ed en Cees gingen uiteindelijk ook ‘lang’ vissen en gingen eveneens beter vangen, maar moesten met iets minder genoegen nemen en kwamen beide uit op ca. 7kg.


Amsteldrecht (Nieuwveen), 31-03-21 / 23C - Z3 - zonnig

Rinus: vandaag vissen Gert en ik in de Amsteldrecht omgeving ‘nieuwe kwekerij’ en we hebben een gast in de persoon van DennisH meegenomen. Op een gedeelte waar de nieuwe balken voor de oever aan de overzijde staan/liggen halen we de feeders uit de foedralen. Er wordt gevist zowel tegen de balken, op 10m daar vanaf als op korte afstand van 17-18m en we zetten hoog in met als doel 10 brasems de man te vangen. Of dit gaat lukken op deze idioot warme dag voor de tijd v/h jaar en nauwelijks wind gaan we zien, onze introducé gaat in elk geval als een speer uit de startblokken. In no time liggen er 3-4 platten vanaf 18m in zijn net terwijl bij ons de teller voorlopig nog op nul staat. Maar stilaan komt er bij ons ook beweging op de top die soms ‘zomers’ om gaat maar meestentijds een patroon van minuscule beetjes laat zien. Ditmaal zijn het geen boilies, pellets of maïskorrels die de hier bekende platten van formaat kunnen verleiden maar simpelweg een (stukje) worm + maden of zoals later op de dag met enkele pinkies. Buiten een klusje kleine(re) vis dat we alle drie vangen is het met 1 platte Gert’s dag niet, kom ikzelf aan 7 platten en laat Dennis 11 exemplaren noteren, waarmee hij als enige de doelstelling haalt (chapeau!). Belangrijker is het feit dat er op alle afstanden is gevangen, dus ook ‘als vanouds’ aan de overzijde tegen de balken.


Amsteldrecht (Nieuwveen), 31-03-21

Leo: maandag j.l. in de Amsteldrecht wezen vissen van 10 tot 15.00 uur, geparkeerd bij  het 2e brede stukje. Heb een voerplek aan de overkant en één op 18 meter gemaakt en gevist met worm en maden. Anderhalf uur geen beet of enig andere reactie gehad. Toen de methodefeeder maar gemonteerd met een wafter op de hair en die op ongeveer 10 meter van de overkant gedeponeerd. Binnen een uur had ik daar 6 platten en allemaal ruim over de 50cm. Daarna viel het stil maar ben toch op dezelfde plek gebleven. Rond half 3 pakte ik nog 2 forse platten en nog 2 maal misgeslagen. Al met al zeer tevreden! De vissen zagen er goed en gezond uit waren erg druk in het schepnet. Mooi dat de vis hier weer ‘loopt’.


Leidsche Vaart (Langeraar), 31-03-21

Rinus: maandag j.l. naar de Leidse Vaart geweest, halverwege het gedeelte met de steigers. De feeder op 3m uit de overzijde gedeponeerd en binnen 3 minuten was het raak met een mooie platte. Was direct van start gegaan met een worm+made op de haak. Na 10 minuten wederom bingo en weer een fors exemplaar. Maar dan volgt een lange periode van inactiviteit en is de top met geen mogelijkheid ‘om’ te krijgen. Het laatste uur maakt in dat opzicht weer wat goed en levert nog 4 platten op. Gert komt tot eenzelfde aantal eveneens van de overzijde en vangt in de midden nog een paar mooie voorns. Veel wind vandaag maar het was uit te houden.


Amsteldrecht (Nieuwveen), 24-03-21 / 10C - ZW3 - half bewolkt

Rinus: wie Amsteldrecht zegt denkt onwillekeurig aan brasem(vangsten) en aan het formaat platte dat naar boven komt, de vraag is alleen wanneer het tijdstip daarvoor is aangebroken. Over het algemeen hoef je hier in de wintermaanden niet te zijn, maar eind maart/begin april is het proberen toch zeker de moeite waard. Dus nemen we vandaag de proef op de som en halen onze feeders tevoorschijn omgeving ‘nieuwe kwekerij’. Zoals eerder vermeld hebben we niet meer te maken met de fraaie natuurlijke oevers aan de overzijde van de Amsteldrecht, maar met een kale keienkant waar hier en daar nog een plukje riet staat, met op een aantal meters daar vanaf de nieuwe houten golfbrekers (?). Op zo’n 5 meter daar weer vanaf deponeren we onze voerkorven en ook kortbij op 18m. Beide afstanden geven uiteindelijk vis al komen de aanbeten, zoals te verwachten, heel traag op gang. Het is Gert die de primeur heeft om na een klein uur ‘onze’ eerste Amsteldrecht platte van dit seizoen te vangen, met de (gele) boilie om in stijl met dit water te blijven. Later zal hij ook het grootste exemplaar van vandaag vangen, ééntje van 66cm. Bij mij komt de beet ook van lieverlee op gang en zal uiteindelijk eindigen met 12 platten die ik vang met aassoorten als (dode) maden al dan niet met caster, een wormpje met floater, een wafter en de laatste met 2 dikke pieren op de hair. Wat ons betreft is de toon gezet op dit water al zullen er op zeker dagen volgen met (veel) minder resultaat.

Maandag j.l. vis ik weer een aantal uren aan het Aarkanaal achter de sportvelden en op voorhand kan ik al zeggen dat de vangst weer niet tegenvalt. Had ik vorige week 8 platten nu kom ik op een aantal van 11 stuks + een 15-tal blieken/voorns. Dit keer begin ik met een fors stroompje richting Ter Aar waarvoor een 1,5 grams dobber net aan toereikend is. Na een uur valt het water weer stil en is een pennetje van 8gr weer voldoende. Pinkies en casters vallen hier het meest in de smaak.

Afgelopen zaterdag zetten we koers naar de Amstel aan de Amsteldijk tussen Vrouwenakker en Uithoorn. Ook hier is het afwachten of en hoe de vis wil ‘meewerken’. Het zal zoals wij dat noemen een visserij ‘van de lange adem’ worden, want na 3 uren vissen staan er bij mij slechts 2 platten op de teller plus een rode rivierkreeft en heeft Gert nog helemaal geen ‘leven’ gehad. Uiteindelijk weet ik er nog 5 te vangen hoofdzakelijk met maden al dan niet met een wormpje. Met een geschat vangstgewicht van 10 kilo mag ik niet ontevreden zijn.


Aarkanaal-Oude Rijn (Alphen), 19-03-21 / 8C - NO3 - half bewolkt

Rinus: afgelopen maandag met windkracht 4-5 gevist in het Aarkanaal achter de sportvelden en deze windluwe stek nodigde uit om de vaste stok uit de foedraal te halen. Op 11m is het ca. 2m diep en er stond op gezette tijden een licht stroompje, prima om dobbertje 0,8gr met onderlijn 08/00 en haakje 18 te monteren. Dit kanaal staat bekend om zijn wisselende vangsten, het kan helemaal niks zijn, soms alleen maar voorn, maar brasemvangsten zijn ook goed mogelijk vooral in het voorjaar en dit laatste ondervond ik die dag. Aanvankelijk bestond de vangst uit een aantal voorn(tje)s en dan opeens was de eerste platte daar. Het zullen er uiteindelijk 8 worden naast een 20-tal voorns. Je verwacht er in beginsel niet zoveel van maar uiteindelijk eindigde de dag boven verwachting.

Onmiskenbaar staat ook de Oude Rijn deze periode in de belangstellig getuige de vele vissessies die plaatsvinden tussen Alphen en Nieuwerbrug. Frits laat mij weten dat hij afgelopen zondag een ‘rondje langs de velden’ gemaakt heeft te beginnen bij het parkeerplaatsje uiterst rechts (nrs. 1-5 van J.K.4-daagse) in Nieuwerbrug waar Daan met 3 man zat te vissen. Ze waren nog maar kort bezig ( ½ uur) dus viel er nog weinig te zeggen/zien wat de feeder betreft, 1 visser ving enkele vissen/visjes met de stok. 50 meter links van Meije rotonde zat RonSl die na 2 uur vissen pas 2-3 lichte aanbeetjes had gezien aan de overkant, maar later op zijn 2e voerpek (op 18 meter) wel de nodige beten kreeg. Bij de balken even verderop viste een ploegje van 9 man een ´onderlingetje´, na 2-2 ½ uur vissen waren er 2 man die redelijk/goed vis hadden, er werden enkele platten gevangen, sommige van 2kg. Uiteindelijk werd gewonnen met een vangst van 12 platten!? De week daarvoor werden ook gewichten ´gescoord´ van max. 18kg.

Woensdag j.l. heb ikzelf halverwege futenbos en ijsbaan gevist nabij Zwammerdam. De vangst was niet wereldschokkend met 5 platten en een klusje voorns. PietKr rechts van mij kwam tot 9 platten en een klusje voorns en Bert links naast me had behoorlijk wat voorn en een enkele platte. Laatstgenoemde hield het om 12 uur voor gezien, zijn plaats werd rond 1 uur ingenomen door maatje Gert die binnen no time 10 platten op het droge bracht. Chapeau! RobJ viste tegelijkertijd nabij de Treinweg en had ook geen verkeerde morgen met wat voorn/bliek en een paar knotsen van brasems. Tenslotte viste PietGr op donderdag links van de balken bij Zwammerdam waar hij 12 dikke platten ´van de overkant´ haalde. Conclusie: koud weer of niet, regen en/of wind het deert de vis kennelijk niet, het lengen der dagen speelt in deze periode waarschijnlijk een grotere rol.


Hollandse IJssel (Haastrecht), 13-03-21 / 9C - ZW6 - bewolkt

Rinus: windkracht 6 met uitschieters naar 7 uit ZW dus linea recta naar mijn stek op het industrieterrein. Maar kennelijk staat de wind bijna west waardoor een flinke golfslag recht over het water staat. Zet daarom de vaste stok slechts op 7 meter in, verder is te gewaagd. Is deze afstand vandaag te kort, wie zal het zeggen het levert namelijk maar 1 vis op, een bliek. Omdat het na dik een uur vissen ook nog behoorlijk gaat stromen is van secuur hengelen helemaal geen sprake meer. Pak daarom alsnog de lichte feeder uit en gooi de korf op een kleine 15m schuin tegen de wind in en met de stroming mee, de voerstek ligt dan op ca. 5-6m uit de andere oever. Verrast constateer ik dat het op deze manier wel lukt, want vanaf korf 2 tot de laatste korf zo'n 3 uurtjes verder is er wat te beleven. Om half 2 gaat het naast harder waaien ook nog regenen, dus inpakken! Op dat moment staan er 30 stuks vis op de teller vrijwel alle scheppers, voornamelijk bliek en halfwas exemplaren maar ook enkele platten, voorns  en een winde. Zeer tevreden met het resultaat.


Oude Rijn (Alphen), 09-03-21 / 7C - NW3 - bewolkt

Rinus: vanmiddag 4 uurtjes doorgebracht aan de Rijn omgeving Treinweg en het is een wereld van verschil met afgelopen zaterdag. Nu gevist met de vaste stok op 11m, dobber 0,6gr en 08/00 met haakje 20 waarop een paar (dode) pinkies, een oranje kunstmade of casters. Toch gaat het de eerste 3 kwartier moeizaam met slechts 1 voorntje maar van lieverlee is er leuke sport te beleven. Om 16 uur staan er 35 stuks op de teller waarvan ruim 20 scheppers zoals voorns, blieken, 1 dikke baars en maar liefst 5 windes (grootste 36cm). Als klap op de vuurpijl happen er in het laatste half uur nog 3 platten toe. Zo kennen we de Oude Rijn weer en ware het een wedstrijd dan zou ik een leuk vangstgewicht op de schaal kunnen leggen.

Oude Rijn (Alphen-Zwamm), 07-03-21 / 5C - NW2 - bewolkt

Rinus: vandaag (zondag) zou normaal gesproken de eerste wedstrijd v/d John Kooij 4-daagse worden gevist, maar ja….. corona hè! Dat weerhoudt hengelaars niet om dit weekend toch ‘massaal’ de Oude Rijn tussen Alphen en Zwamm op te zoeken wetende dat dit water rond deze tijd voor een leuk net vis kan zorgen. Maar helaas geven resultaten uit het verleden geen garanties …..etc., bovendien hebben we (weer) te maken met nachtvorst en daar houdt dit water niet van. Op zaterdag zit het traject ijsbaan/futenbos zo’n beetje vol en wordt er bij het witte hek ook volop gevist. Her en der leg ik mijn oor even te luister maar word niet vrolijk van de vangstberichten, de aantallen variëren van 0 en 1 tot enkele visjes, sommige zitten al enkele uren te vissen! Bij de perenbomen ietsje verder zie ik nog een vrij stekkie en pak daar toch mijn (feeder)spullen maar uit. Het zal qua vangst een dag worden als wellicht bij vele anderen, ik kom uiteindelijk uit op 1x uitgesopte maden, 1 pos, 1 voorn en 1 bliek, de laatste doet er minutenlang over om een made+stukje worm ‘binnen’ te krijgen, dit om aan te geven hoe voorzichtig de aanbeten zijn. Mijn buurman van 30m verder komt even langs met de melding al 1 voorn te hebben in 3 uur vissen. Als hij weer terug is bij zijn stek zie ik hem een platte binnendraaien en 5 minuten later een dikke baars, daar blijft het bij. Alles overziende denk ik dat Martin vandaag spekkoper is op dit stuk water tussen Zwamm en Alphen. Bij de Treinweg vist hij voornamelijk met de vaste stok niet minder dan 26 stuks vis op het droge, waarbij enkele blieken, een winde en een paar mooie voorns. Toch is het hier geschetste beeld van mindere vangsten in deze week niet helemaal vreemd, kijk daarvoor de resultaten v/d 1e wedstrijd van eerdere 4-daagsen maar eens op na. Uiteindelijk zal het, net als bij de narcissen op de foto, ook aan de waterkant weer voorjaar worden.

Op de valreep lopen er nog enkele berichtjes over vandaag binnen van Wil-Jan en Piet, in de Amstel zowel bij Ouderkerk als Uithoorn zijn de vangsten weer onveranderd redelijk tot goed met aantallen platten die bij sommige in de dubbele cijfers lopen. Dennis meldt dat er in de Binnen IJssel bij Gouda zeker wat te loeren is al vallen de aanbeten naar het einde toe weer helemaal weg, 25 stuks voornamelijk voorntjes is zijn deel.


Oude Rijn (Alphen), 03-03-21 / 7C - NW3 - bewolkt

Theo: vandaag woensdag met visvriend Ed naar de Oude Rijn, op aanraden van enkele van onze clubleden zou er aan de Kortsteekterweg leuk gevangen worden met de vaste stok en dat hadden wij ook voor ogen. Aan het weer zou het niet liggen met 15 graden, maar of het dat ook gaat worden werd betwijfeld, voorlopig zat alles nog potdicht van de mist en was het ronduit koud bij de start. Geen goede vooruitzichten dus maar we gingen het proberen. Aangekomen op de stek waren we de eerste, maar even later streken nog 6 vissers neer met dezelfde bedoelingen. Wij zetten de stok in op 11 meter en met enkele cupjes voer waarin dode maden en casters gingen we van start. Er stond geen stroming maar het was wel diep dus 1 grams pen erop en onderlijntje 15 cm op de grond met hakie 18. Het werd 4.5 uur vissen met kou en mist maar het eindresultaat was nog wel redelijk met 18 stuks waaronder een paar kolbleien en 1 platte. Ed moest het vanmorgen met wat minder doen maar had wel een baars van 40 cm. We hebben met de worm door gevist omdat maden alleen maar kleine vis opleverde, het puntje van de dobber konden zij niet eens onder krijgen! De 6 andere vissers, niet de minste aan de spullen te zien, hadden naar mijn mening iets minder. Al met al een koude dag die met een zonnetje in het laatste uur niet helemaal in het water is gevallen.


Amstel/Aarkanaal (Uithoorn/Alphen), 03-03-21 

Rinus: vandaag nogmaals naar de Amstel in gedachte de leuke vangst van vorige week, maar iedere dag is weer anders zoals natuurlijk (al jaren) bekend. Toch ben ik niet ontevreden over de vangst van 20 stuks vis, er is om het zo te zeggen wat te loeren met de feeder kortbij en op 3/4. Dit keer wat kleine(re) vis erbij maar in elk geval ook 7-8 platten en (voor mij) ook de eerste zeelt v/h seizoen. Dit exemplaar dat richting de 2kg gaat zorgt voor de enige ‘echte’ en dus niet te missen aanbeet, met made+caster als aas, op de korte afstand. Met verder nog enkele mooie kolbleien en een baksteen voorn is het weer lekker toeven aan dit water.

Afgelopen maandag de vaste stok nog weer uitgepakt aan het Aarkanaal omgeving roeibaan. Met 4 balletjes en een cupje casters/hennep/pinkies als basis heb ik een paar leuke visuurtjes die uiteindelijk ruim 50 vis(jes) opleveren. Daarbij zit 1 platte, 3 blieken en 1 winde en voor de rest voorn(tje)s die vooralsnog een ‘winters’ patroon van aanbeten laten zien. Dobbertje 0,8gr met onderlijn 8/00 en haakje 20 met daarop 1-2 pinkies daarom ‘vlijmscherp’ afgesteld om het geheel onder te krijgen. Prima weer, leuke middag.


Oude Rijn (Alphen), 27-02-21 / 5C - N2 - bewolkt

Rinus: ja, de vangsten raken langzaam aan weer op peil hoe meer we richting lente gaan. In feite is dat een bekend patroon dat we alle jaren zien en zeker in de Oude Rijn. We zitten immers in een fase waarin normaal gesproken druk ‘geoefend’ wordt voor de traditionele 4-daagse van John Kooij Hengelsport, vorig jaar na de eerste wedstrijd ‘afgebroken’ wegens corona. Maar ook dit jaar zijn de vooruitzichten wat dat betreft weinig rooskleurig, Sportvisserij Nederland verbiedt tot nader order nog steeds (grote) wedstrijden (zie hier de corona update van 23 februari). Dat neemt niet weg dat er momenteel druk gevist wordt in de Oude Rijn, vandaag worden hengelaars gesignaleerd uit Brabant en vorige week zelfs uit Limburg. Dat geeft toch wel aan dat de Oude Rijn breed in de belangstelling staat. De vangsten zijn tot nu toe echter wisselend op de verschillende trajecten. Afgelopen week hoor ik van Frits over vangsten aan het futenbos van 1-2 stuks tot enkele kilo’s. Zelfs een trip van hem met kompanen naar het Noordhollandse Neck in het NH Kanaal gaf eenzelfde beeld wat de vangst betreft en dat zijn we toch niet gewend van dat water. Vandaag vissen Dennis en Erik in de Oude Rijn aan de Buitenkerk waar zij zowel met feeder als stok een redelijk netje vis vangen met enkele platten, blieken en voorns. Gert, Martin en ik vissen omgeving perenbomen en ook bij ons is er wat ‘te loeren’ al ontbreken hier nagenoeg de platten, blieken en kolblei. Het zijn overwegend de voorn(tje)s, wel enkele van formaat baksteen, die op het voer duiken en dat zal waarschijnlijk de oorzaak zijn dat de vaste stok productiever is dan de feeder. Zelf kom ik met de stok aan ruim 60 stuks waarvan een 7-8 scheppertjes. Weinig platten dus op dit deel van de Rijn, naar verluid is er bij het futenbos vandaag toch één visser gespot die 6-7 brasems aan de schubben kwam. Ongetwijfeld zullen ‘ze’ binnenkort ook de kant van Alphen op komen!


Amstel (Uithoorn), 23-02-21 / 15C - ZW4 - half bewolkt

Rinus: ook van de Amstel omgeving Ouderkerk bereiken ons goede vangstberichten over het afgelopen weekend. Dat is niet ongunstig voor onze trip vandaag naar de Amstel bij Uithoorn, overigens hadden we het idee voor deze trip al eerder gelanceerd. Zowel Gert, Wil-Jan als ikke zoeken met de feeder onze stekken op, ieder op verschillende afstanden. Ik kan wel zeggen dat de dag bijzonder geslaagd is al zijn de vangsten niet voor iedereen gelijk, maar dat is inherent aan de visserij. Zelf mag ik niet klagen, op mijn ‘verre’ stek zo’n 7-8m uit de overzijde krijg ik na 10 minuten al een eerste indicatie en spoedig liggen de eerste vissen in het net. Naast de verre stek maak ik er nog één op ca. 17-18m en ook hier blijven de aanbeten niet lang uit. Beide stekken leveren gedurende de dag 30 vissen allen scheppers op, voor de helft exemplaren die ik onder de ‘platten’ schaar, de andere helft bestaat uit halfwas/kolblei/bliek. Maden zijn verreweg het beste aas al wordt een piertje+made/caster ook schoorvoetend ‘genomen’. Al met al geen verkeerde dag en dan hebben we het nog niet eens over het weer gehad…!


Holl. IJssel (Haastrecht), 23-02-21

Rinus: na de moeizame start in de afgelopen week na de ‘ijstijd’ gaat het iedere dag ietsje beter qua vangsten, althans dat zijn de berichten die ik links en rechts hoor. Afgaande op (maandag)vanmiddag met een paar uurtjes ‘vaste stokken’ aan de Hollandse IJssel kan ik dat volmondig beamen. Op 11m maak ik een voerstekje met 5 balletjes ‘werkend’ voer en een half cupje casters/pinkies. Kies voor een dobbertje 0,6gr, onderlijn 08/00, haakje 20 en vis staande haak. De eerste inzet levert een voorn op, niet verkeerd denk je automatisch maar het eerste uur zal toch weer moeizaam worden. Allengs worden de beten ‘zichtbaar’ en wordt het formaat van de vissen acceptabel. Er komen uiteindelijk 30 stuks op de teller waaronder 7 skimmers/blieken en voor de rest meest voorn(tje)s. 1 caster op de haak levert de grootste vissen op, met 1 of 2 (dode) pinkies gaat het wat sneller.


Nauernase Vaart (Wormerveer), 23-02-21 

Theo: afgelopen zaterdag even een paar uurtjes wezen vissen met Cees in de Nauernase Vaart met de feeder tegenover de watertoren achter het bos. Cees midden in en ik naar overkant op 5 meter eruit. Was een taaie visserij maar wat wil je, vorige week schaatsten ze er nog op! Dus nog ijskoud water, maar denk dat met het zonnetje erbij toch gunstig was, kreeg tenminste wel beet al waren de aanbeten heel minuscuul. Het leverden mij nog 5 platten op. Cees ving in het midden 2 platten en later, toen ik Cees adviseerde ook naar de overkant te gaan kreeg ik 5 kwartier geen beet meer!? Dat de oorzaak lag ik het feit dat Cees ook naar de overkant ging geloof ik niet, maar het was wel over en uit. Toch lekker er op uit geweest en wat gevangen. Aas: 1 piertje+made/caster 2 vissen, met 2 floaters en caster op haak 18 aan 10/00 lijn 80 cm, 3 vissen. Gehoord over de Oude Rijn van John de Haan dat van de 15 man die er zaten (!) 2 man 1 voorn hadden en 1 man met 3 baarsjes !!


Oude Rijn (Bodegraven), 20-02-21 / 13C - Z4 - half bewolkt

Rinus: na een originele ‘winterstop’ van 14 dagen gaan we vandaag weer naar de waterkant, de vraag is dus niet of wij vissers daar zin in hebben maar wel of de vis mee wil werken. Bij een nachtvorstje van een paar graden is dat over het algemeen geen probleem maar na deze echte ijsperiode is dat maar zeer de vraag. Vooruit gesnelde berichten van de afgelopen week geven wat dat betreft een negatief beeld. Met name in de Oude Rijn, een water wat toch als winterbestendig mag worden geklasseerd, waren de vangsten zéér ondermaats met 1-2 vis(jes) of helemaal geen vangst. Vandaag aan de Buitenkerk is het (nog) niet veel beter al is de vis wel ‘aan de maat’. Gert komt tot 1 platte en 1 halfwas, zelf kom ik niet verder dan 1 winde die na een half uur voor een niet bepaald kinderachtige aanbeet zorgt. Beide krijgen we nog 1-2 minibeetjes die niets opleveren. Elders aan de Oude Rijn is het naar verluid niet veel beter, zowel in Barwoutswaarder, Nieuwerbrug als bij ’t Fort wordt zeer minimaal gevangen. Een water waar (iets) betere berichten vandaan komen is het diepe en door de scheepvaart altijd in beweging zijnde ARK waar deze week Wil-Jan en Erik de ‘toppers’ zijn. Eerstgenoemde vist gisteren vrijdag een 7-tal mooie vissen bij mekaar in Diemen en Erik komt tot 3 platten bij Maarssen. Verder hopen we maar dat de abnormale temperaturen van nu een gunstig effect hebben op het vissen in het algemeen.


Winter 2021 5
Winter 2021 3
Winter 2021 4
Winter 2021 2
Winter 2021 1

Oude Rijn (Zwammerdam), 06-02-21 / 3C - NO4 - bewolkt

Rinus: dit water blijft ons verrassen, al jarenlang, zowel in positieve als negatieve zin en dat heeft natuurlijk betrekking op de vangstresultaten. Werd er de afgelopen 2-3 weken redelijk tot goed gevangen op het traject Alphen-Zwammerdam, deze week gaf het traject aan de Buitenkerk (Zwamm-Bodegr) weer goede vangsten te zien. Of dat komt vanwege de redelijke stroming in het water (het heeft flink geregend de laatste weken) of door andere oorzaken, feit is in elk geval dat de meeste dagen goed vis te vangen was, uiteraard zat er ook een mindere dag tussen. Zo viste Wil-Jan woensdag j.l. een flinke klus vis bij elkaar omgeving Meije rotonde zowel met de korte stok als met de feeder, de buit bestond uit mooie voorn en bliek. Op donderdag beproefden Gert en ik ons geluk op hetzelfde traject maar moesten toen een moeizame visserij ervaren, met pijn en moeit kwam ik aan de 13 vissen (1 platje en 12 blieken). Op zaterdag weer een ander verhaal, Piet kwam met de vaste stok tot 13-14 vissen en Ron ontdekte dat de feeder hem vanmorgen geen geluk bracht met slechts enkele aanbeten. Eén daarvan bracht wel een hele dikke platte in het net, een andere aanbeet leidde tot een minutenlange dril, helaas werd de vis (zeelt?) uiteindelijk gelost. Wil-Jan en Ed zaten weer op hetzelfde traject als woensdag en met name Ed had de beet er lekker in en eindigde met een redelijke vangst waaronder 3-4 platten van een kilo. Zelf prefereerde ik om aan het traject ijsbaan bij Zwammerdam te vissen, maar dat leidde tot een moeizame morgen qua vangst. Slechts een 10-tal vissen kon ik op het droge krijgen waaronder 1 platte en 9 blieken/kolbleien. In het laatste anderhalf uur (anders veelal attractief) verstomde de aanbeten en was er nauwelijks nog wat te loeren. Het leek wel of de vissen de momenteel heersende ‘ijstijd’ aan voelden komen. Dat gevoel is in elk geval bij mij wel ‘ingedaald’, met andere woorden: tijd voor het maken van een winters fotootje of anders de onderlijnenmap maar weer aanvullen!
Elfhoevenplas (Reeuwijk), 30-01-21 / 1C - NO4 - bewolkt

Rinus: NO4, bewolkt en 1 graad boven nul, natuurlijk dan ga je aan een grote plas zitten!? Maar diehards als Erik, Dennis en diens vader Gerrit doen het gewoon! Plaats van handeling is de Elfhoevenplas in Reeuwijk (denk aan de juiste vergunning) in de noordoosthoek, waar deze mannen vandaag hun stek hebben gevonden, gelukkig komt de wind van achter. Als zij hun spullen hebben opgebouwd komen eerst enkele personen hun (dagelijkse) duik in de plas doen, goed voor de doorbloeding (zeggen zij), de vissers hebben weinig last van ze! Door de in deze prachtige hoek gelegen mooie en lange aanlegsteiger die haaks in het water staat wordt het bereik van de feeder niet ongunstig beïnvloed. Of dat het vangstresultaat wel gunstig gaat beïnvloeden valt te bezien!? Je hebt immers met winterse omstandigheden te maken en dan groepeert de vis zich in de regel, hetgeen zeker op groot water merkbaar is. Degene die dat aan den lijve ondervindt is Dennis, wat hij vandaag ook probeert (dichtbij, ver weg, grote korf, kleine korf, licht of wat grover vissen), niet één keer gaat de top om. Erik moet weliswaar ook lange tijd wachten op de eerste reactie, maar opeens liggen er toch twee mooie platten in het net. Later volgt nog eens een periode waarin het bij hem kort achter elkaar 3x bingo is. Het is echter vader Gerrit die de ‘jonkies’ het nakijken geeft, niet minder dan 10 platten allen tussen de 40-50cm weet hij op het droge te krijgen. Niks geen 2-3 dooie pinkies op kleine haakjes vindt Gerrit, maar gewoon een grote pier+ 2 maden op haak 12 prikken en wachten tot de top krom gaat.

Zelf ga ik vrijdag op pad en kies weer eens voor het Gouwekanaal ofschoon de vangstberichten ook hier niet vrolijk zijn, maar slechter dan afgelopen woensdag in de Oude Rijn bij Alphen (8 visjes waarvan 1 scheppertje) zal het toch niet worden? Ik ga dit keer op ca. 30m vissen waar het ietsje dieper is dan zone 20-25m. Aan het eind van het eerste uur krijg ik de eerste aanbeet en die levert een halfwas platje op. Na 2 uren vissen staat de teller op 3 en ook dat verontrust mij (nog) niet, heb wel eens langer moeten wachten. Gelukkig is het 4e en laatste uur mij gunstig gezind en loopt de teller op tot 10 stuks. Meest (schep)blieken, nog enkele halfwasjes en als klap op de vuurpijl een ‘echte’ platte, gevangen aan een dikke pier terwijl ik de spullen wil gaan opruimen!


Ringvaart (Lijnden), 22-01-21 / 6C - ZW4 - half bewolkt

Theo: twee keer voor niks naar de Haarlemmer Trekvaart geweest, daarom dit keer naar de Ringvaart bij Lijnden, als het hier niet lukt….!? Dit traject staat er immers om bekend dat je nog wat vis vangt als het nergens anders lukt, maar ook dit is natuurlijk geen zekerheidje, we gaan het zien. Met een stevige wind W5 gevist van 11.15-15.00u met de stok en stromen als een gek. Heb daarom maar eens een 4 grams vlagdobber gemonteerd, nog nooit mee gevist maar echt bij harde stroming staan deze dobbers als een huis! Na de eerste 5 kwartier lagen er al 5 platten in het net en da’s niet verkeerd. Met een lange sleep en haak 16 met daarop 3 grote maden ging het wel lekker zo, dacht ik, maar daarna ging het toch steeds moeizamer. Kwam dat omdat de wind omging en minder werd, het zal altijd wel de vraag blijven. Ik heb er nog 3 bij gevangen en kwam aan een totaal gewicht van bijna 8kg. Met krap 4 uurtjes vissen ben ik daar dik tevreden mee na de voorgaande ‘zeperds’.


Oude Rijn (Alphen), 22-01-21 

Rinus: vandaag vrijdag een aantal uren doorgebracht aan de Oude Rijn, voor kenners bij de ‘perenbomen’. Een lekker zonnetje erbij, alleen jammer van de wind kracht 4 schuin tegen, maar je kan niet alles hebben!? Ik zoek de hier vertrouwde afstand van ca. 25m op met de feeder en bemerk dat het lichte topje er behoorlijk ‘in staat’, het stroomt dus aardig. Niettemin volstaat een korfje van 20gr, een onderlijntje van 10/00 en haakje 16. Net als vorige keren hier is de start ronduit moeizaam met een enkele voorn, maar na een uurtje meldt zich toch het eerste platje. En zoals wel meer in deze winterperiode wordt het steeds beter naarmate de tijd verstrijkt. Het vierde en laatste uur is dan ook het productiefste, er staan uiteindelijk 18 stuks op de teller, 3 platjes, 5-6 schepblieken en de rest voorns met ook scheppers erbij.


Oude Rijn (Nieuwerbrug), 20-01-21 / 9C - Z5 - bewolkt

RonS: vandaag in de Oude Rijn gevist bij het voetbalveld in Nieuwerbrug, lekker uit de wind. Om 9.30u begonnen met de stok op 9 meter en de eerste twee uur 12 voorn(tjes) gevangen dus nog niet echt wilt. Daarna ging het iets beter lopen met meer regelmaat en af en toe een  maatvoorn. Om 12.00u ook een feedertje ‘er bij gegooid’, maar dat leverde maar 8 voorns op. De meeste vis gevangen met een made en de grotere met een caster. Om 16.00u de feeder opgeruimd en met de stok om16.15u toch nog 1 platje van een ons of negen gevangen, ter afsluiting. Bij mekaar 68 vissen, naast nog 1 bliek en 3 baarsjes verder overwegend voorn(tje)s. Al met al toch een lekkere dag gehad, zeker toen mijn vrouw nog 2 zoute haringen kwam brengen!


Aarkanaal (Alphen), 20-01-21

Rinus: met Gert naar het Aarkanaal waar nog redelijk uit de volle wind gevist kon worden, met de feeder gaat dat al snel. Op afstanden van 20-25m probeerden wij onze slag te slaan maar eenvoudig ging dat niet. De vrijwel altijd hier aanwezige voorntjes bij aanvang lieten nu verstek gaan, daarom duurde het wel meer dan een uur eer de eerste minimale tik op de top geregistreerd kon worden. Achteraf zo zou blijken moest wel op elk tikje gereageerd worden wilde je nog enigszins gewicht in de schaal kunnen leggen. Met de man 4-5 voorns en 3-4 brasems lukte dat uiteindelijk wel temeer omdat die platten gemiddeld rond de 1,5kg stuk waren. Qua gewicht dus wel acceptabel maar kwantitatief zeer matig zou je kunnen zeggen.

Oude Rijn (Alphen-Zwamm), 17-01-21 / 6C - NW3 - bewolkt

Rinus: op het moment dat ik dit schrijf, zondagmorgen half elf, is ‘alle’ sneeuw al weer verdwenen en liggen enkele ‘voorjaarsachtige’ dagen in het verschiet, getuige deze sfeerfoto. Feit is wel dat we een koude en gure week achter ons hebben met op sommige dagen wat zonneschijn, maar of dit positieve uitwerking op de vangst heeft…? In elk geval niet op maandag waar Gert en ik met windkracht 4-5 richting Heimanswetering aan het Molenaarspad gaan. Prima gezeten die dag maar dat hadden we thuis ook gekund, zegge en schrijven 3 keer is er minimaal gefrummel aan mijn top zichtbaar en dat levert 2 vissen op, voorn en pos. Gert kan evenmin wat positiefs melden. Gauw vergeten! Op woensdag ga ik met Wil-Jan naar de Oude Rijn bij het futenbos, hoewel koud maar wel zonnig hebben op zich een fijne visdag gehad. Wat de vangst betreft kan dat natuurlijk altijd beter maar gegeven de omstandigheden toch tevreden. Zelf kom ik met de feeder tot 8 scheppertjes en wat klein goed, Wil-Jan komt qua aantal iets hoger uit voornamelijk door wat vis(jes) op 5-6m met de korte stok. Op donderdag probeert hij het nogmaals in de Rijn nu bij Nieuwerbrug, maar daar zijn het voornamelijk baarsjes en nog eens baarsjes zo laat hij weten. Vanmorgen heb ik dus effe contact met Erik en Dennis die in de Rijn bij de perenbomen vissen waar de eerste korven al enkele voorns en een winde opleveren. Of zij deze positieve start een vervolg kunnen geven…..?

Erik: ja dat kan ik, al lagen de vangsten in de lijn der verwachtingen, dus niet extreem maar voldoende om met een redelijk gevoel te eindigen. Na de eerste vier bij de start volgen nog enkele voorns groot en klein, een paar halfslagjes en een baars, in totaal 17 stuks. Bij Dennis duurt het wat langer eer 'ze' wakker worden, in korte tijd melden zich 7 voorns waarna het weer helemaal over was. Al met al wat te loeren ondanks de lage temperatuur van het water.

Oude Rijn (Alphen), etc. 09-1-21 / 3C - NW2 - zonnig

Rinus: hoe zijn we 2021 ingegaan qua vangsten? Nou dat viel aanvankelijk best mee ofschoon er tot op heden ook visdagen bij zijn met minimale vangsten. Zo bereikte mij vangstberichten van het ARK bij Diemen (Erik, leuke klus vis), Aarkanaal (Dennis, 4-5 platten), Amstel-Oudekerk ( Wil-Jan, 10 scheppers) en zelf zit ik aan Oude Rijn-futenbos (ca. 4 kilo), maar dat betrof allemaal vangsten in de eerst dagen v/h nieuwe jaar. Daarna werden we verrast met een aantal gure natte koude dagen waarop de gang naar de waterkant niet bepaald een pleziertje was. Doch afgelopen vrijdag was dan ineens zo’n dag waarop de zon zijn uiterste best deed en het heerlijk toeven was aan het water. Zelf ga ik naar de Oude Rijn bij de perenbomen (Treinweg) en vis onder ideale omstandigheden met de lichtste feeder die ik heb op ca. 25m. De eerste twee korven leveren twee scheppers op waarna een volle zandschuit de vangsten voor het volgende anderhalf uur stil legt. Er is werkelijk geen enkele beweging in de top te krijgen met welk aas dan ook. Vissers die langs komen kampten met dezelfde ervaring. Maar inmiddels is het half drie geworden en komt er wat reuring onder water. Vanaf dat moment volgt er nog een aangenaam uurtje weliswaar met minimale aanbeten, maar die leveren uiteindelijk in totaal nog 14-15 vissen meest scheppers op (geen ‘echte’ platte gezien).

Vandaag (zaterdag) worden we verblijd met de volgende verrassing, een heldere nacht zorgt dat de temperaturen onderuit gaan en de meeste waters van een dun laagje ijs voorziet. Waar het gisteren lente leek vind je nu een winters tafereel. Dat er dan ook gelijk individuen hun grofvuil gaan lozen is onbegrijpelijk, misschien weten zij niet (meer) met deze ‘winterse’ omstandigheden om te gaan!? In elk geval kunnen feederaars (aan ‘de Pet’ in W’veen) het met dit wiel ‘aan de stok krijgen’. Toch weten vissers ook vandaag een open stekje te vinden, bijv. aan de Rijn vooraan bij Alphen waar Wil-Jan een klein open stukje vindt en met de stok een 12-tal vissen los peutert. Ron, Piet en Jan ‘gokten’ op de Amstel bij Nes, zowat het enige ‘binnen’ water dat vanmorgen open ligt, waarschijnlijk door de redelijke stroming in het water. De vangsten zijn er wel eens beter geweest maar gezien de omstandigheden valt er mee te leven, met de man 1-3 platten en enkele voorns moeten zij het doen!


Oude Rijn (Alphen) 30-12-20 / 4C - ZW3 - bewolkt

RonSl: op de valreep van het oude jaar heb ik bij het witte hek links van de woonboot gevist. Om 10.45u ging de eerste korf naar het midden van de Rijn en daar de rest van de dag gevist. Na tien minuten lag de eerste schepbliek al in m’n netje. Daarna tot 14.00u nog 6 mooie platten en een schepbliek gevangen, de meeste aan 2 of 3 maden. Daarna nog tot 15.45u door gevist maar nog maar 1 keertje beet gehad. Vrijdag nog 3 uurtjes in Nieuwerbrug (dorp) met de stok gevist op 9,5m. Daar in totaal 25 vissen, 1 platte, 6 schepblieken 3 bAarsjes en de rest voorns en bliekjes.


Oude Rijn (Zwammerdam) 30-12-20

Rinus: voor de laatste maal in dit – in het algemeen – rampzalig verlopen jaar gaan we naar de waterkant en verkiezen dat te doen bij het futenbos. Afgelopen keer was de vangst daar boven verwachting, maar zoals we weten zijn resultaten uit het verleden geen garantie….. etc. De start is dan ook ronduit moeizaam met enkele aanbeten en vissen in de eerste uren, maar gelukkig ligt het venijn weer in de staart. Op 22-23m wordt de vis in het laatste anderhalf uur iets actiever en loopt het aantal op de teller op tot boven de 20. Meest schepblieken maar ook enkele platjes en voorns en als verrassing nog een vis die we in eerste instantie schikken onder de giebels, of zou het een kruiskarper zijn? Daar hebben we tegenwoordig natuurlijk de app ‘Vissengids’ van Sportvisserij Nederland voor en die geeft voor 100% ‘giebel’ aan. In elk geval een leuke afsluiter van het visjaar.

Eerder in de week gaan we – later op de dag – nog weer eens naar het Aarkanaal bij de roeibaan en ook hier een zeer moeizame start, eerlijk gezegd komt het nooit echt ‘op gang’. Uiteindelijk valt er met tussenpozen wel wat te loeren en aan het eind van de middag liggen er 4 platten en 4 voorns in het net, qua gewicht dus niet ontevreden.


Oude Rijn (Zwammerdam) 24-12-20 / 5C - N3 - bewolkt

Rinus: afgelopen dagen naar waters geweest die me na aan het hart liggen, vandaag de Oude Rijn bij het futenbos, lekker rustig daar, brug afgesloten, meeste vissers vooraan bij Alphen. Feedertje uitgezet op 17 en 25m waar ik om en om vis en gestart op ‘ver’, er staat wat stroming richting Alphen. Als de eerste korf te water gaat stopt de politie, controle, met een boa in opleiding, dan duurt het wat langer! Bij terugkomst ‘hangt’ de eerst vis al, dus wordt mijn verwachtingspatroon (nog) hoger, had namelijk goeie hoop op een redelijke vangst. En dat kwam uit met 24 stuks op de teller waaronder 8 platten, één daarvan al met paaipukkels! We schrijven 24 december, wel iets aan de vroege kant !? Voor het overige schepblieken en halfwasjes en slechts 1 voorn. Gevangen met made, wormen en/of maïs, onderlijn 80cm 11/00 en haakje 16. Beide afstanden geven vis. Heerlijke dag.

Op dinsdag wat later op de dag ga ik naar het Gouwekanaal, vooraan bij de sluis, op 3 containerschepen en enkele zandhazen na verder geen scheepvaart. Ook hier afstanden van 17 en 25m opgezocht (meeste tijd op ‘ver’ gevist), weinig verschil in diepte en nagenoeg geen stroming. Hier duurt het anderhalf uur voordat de eerste ‘voorzichtige’ aanbeet komt, maar allengs valt er de laatste uurtjes ‘wat te loeren’, niet ongewoon op dit water. Er komen 20 stuks op de teller, overwegend schepblieken, enkele halfwasjes, een mooie kolblei en een enkel platje. Hier geldt vandaag hoe kleiner het aas (2-3 dode pinkies) hoe meer beet, leuk dit peuteren. Ook niet ongewoon hier, hoe later in de middag hoe beter!
Naar Pagina 1