Vangsten


VANGSTEN 2020Oude Rijn (Koudekerk) 25-01-20 / 2C - Z3 - bewolkt

Rinus: koud en mistroostig ziet het eruit buiten maar gelukkig géén mist, dit laatste geeft de doorslag om toch nog een paar uurtjes in de Rijn te vissen aan de Rijndijk, samen met Gert en Piet. Was het een kwestie van onjuiste stekkeuze op een verkeerd moment of heeft de vis op dit traject een totale off-day? Ik denk het laatste want rond het middaguur hebben we weliswaar een enkel frutseltje gezien aan de feedertop, doch dit heeft slechts geresulteerd in de gezamenlijke vangst van één vis. Dus geen slecht idee van beide kompanen om de pijp aan Maarten te geven en in te pakken, zelf plak ik er nog een uurtje aan vast. En dat levert uiteindelijk nog 3 blieken op, gevangen in het laatste half uur met 2 pinkies. Het is niet alle dagen feest zullen we maar zeggen. Via de app ontvang ik een berichtje van Dennis H met de melding van de vangst van een lekkere klus vis die hij schat op 5-6kg in de Rijn bij Alphen. Niet verkeerd als je bedenkt dat even verderop bij hem 4 man tot slechts één visje komen. Het kan dus altijd (nog) slechter…!


Oude Rijn (Alphen) 20-01-20 / 7C - ZW2 - bewolkt

Rinus: maandagmiddag eveneens naar de Rijn geweest op traject ‘witte hek’ tegenover Gerbrand. Twee voerstekken aangemaakt voor de feeder waarvan de eerste kortbij op 15m slechts 2 voorns en een bliekje oplevert, ook aan het eind v/d rit geeft deze stek ‘niet thuis’. Dit in tegenstelling tot stek 2 die ik op 3/4 gecreëerd heb en waar al binnen het kwartier ‘leven' te zien is in de vorm van een platje en een bliek. Na vier uur vissen komen daar nog eens 13 platjes en platten bij, sommige over de kilo. De Rijn blijft verrassen in dit opzicht en dat zal niet in de laatste plaats komen door de relatief zachte weersomstandigheden!?


Oude Rijn-haven (Alphen) 20-01-20 

JanV: zondag een week geleden zijn we weer in de haven van Alphen geweest en weer vis gevangen over het algemeen groter dan de week ervoor. Mooie voorns, een winde en uiteindelijk een snoek die achter een gehaakte vis aanzwom en ook pakte, wat toch invloed heeft op het aantal gevangen vissen. Met maar 14 stuks - bijna allemaal schepvoorns – toch een mindere dag. Erwin had meer vis hij wist tot aan de 20 stuks te komen. Afgelopen zondag is Erwin alleen gaan vissen in de Oude Rijn bij het futenbos, met ca. 30 stuks (mooie voorns en ook nog enkele platjes) had hij met de feeder toch een mooie morgen. Vandaag (maandag) ben ikzelf ook in de Oude Rijn geweest, vooraan bij Alphen net voor Huize Moerings en heb daar met de stok gevist op 11 meter. De vangst hield niet over, met 37 vissen de dag afgesloten. In het begin alleen maar kleine voorns later werden ze wel groter maar geen bakstenen, bliek of brasem, alles gevangen aan twee maden.

Oude Rijn (Alphen) 18-01-20 / 7C - ZW3 - zonnig

Rinus: vandaag neem ik Erik ‘op sleeptouw’, hij is herstellende van een herseninfarct die hem vorig jaar trof en is gelukkig in zijn revalidatie periode aan de beterende hand maar mag nog niet auto rijden. Gelukkig ook kan hij weer en steeds beter genieten van zijn (en mijn) favoriete (hengel)sport en dat doen we vandaag in ruime mate. Na een aanvankelijk ‘vochtige’ start v/d dag gaat de zon steeds meer zijn best doen en hebben we een heerlijke dag aan de Oude Rijn. Nabij huisje ‘Moerings’ pakken we onze spullen uit en droppen de eerste korfjes al dan niet volgepropt met de kenmerkende aassoorten zoals dode pinkies, casters en wat hennep. Later voegen we daar nog wat geknipte wormpjes aan toe en wellicht is dat de reden dat er uiteindelijk ook nog een plat(je) kan worden gevangen. In elk geval hebben we een prima visdag met een redelijke klus vis die overwegend dik aan de maat is, al halen de platten hier niet de gewichten van de Amsteldrecht. Zelf kom ik aan 29 stuks waarvan er 8-9 onder de categorie platjes van 0,7-1kg vallen. Opvallend hier ook weer de dikke voorns die op sommige momenten toehappen en zorgen voor mooie (vis)sport. Om half drie houden we het voor gezien en rijden we - de wagen weer keurig volgeladen – voldaan huiswaarts.


Aarkanaal / Amsteldrecht (Ter Aar) 15-01-20 / 10C - ZW6 - bewolkt

Rinus: na een weekje ‘huisarrest’ (griep) afgelopen maandag weer ‘op pad’ en mijn zinnen gezet op het Aarkanaal omgeving sluisje. Daar tegen de betonnen rand vissend met de feeder lijkt me een prima optie, de diepte terplekke schat ik op 2,5m. Geduld-is-een-schone-zaak en daarmee heb ik vanmorgen te maken als je bedenkt dat er na 2 uur vissen slechts 3 visjes op de teller staan. Ik plak er nog 2 uur aanvast en eindig op 15 stuks waarvan 4 platten in het laatste uur. Voor de rest blieken, windes en een aantal voorns. Qua gewicht zeker niet ontevreden, het is tenslotte pas januari!?

Op woensdag besluit ik de Amsteldrecht ‘aan te doen’, hierover circuleren enthousiaste berichten over vangsten van 3, 5 ja zelfs 7 dikke platten. En dat in een periode v/h jaar waarin je daar helemaal niet moet zijn, ‘je vangt er toch niks!?’ Daarom juist trek ik vandaag de stoute schoenen aan voor een poging. Helaas staat de wind (kracht 5-6) dwars over het beste traject met golven van 15cm en rij daarom richting de ‘kwekerij’. Hier maak ik een feeder gereed op 6-7m uit de overzijde en ééntje op 12m uit de overzijde en bevis deze stekken net als in de zomer met (dode) maden, casters, wormen, maïs en een ‘balletje’. Het wordt een lange zit en moet helaas constateren dat ik na 2,5 uur vissen slechts 2 keer beet heb (2 ruisvoorns). Als na ruim 3 uur vissen ook de regen arriveert ga ik van lieverlee wat spullen inpakken zodat ze ‘droog’ de auto in kunnen. Tijdens die activiteiten loopt ineens de top krom en vis ik op 2 dode maden voorn nummer 3 binnen. Met diezelfde ‘uitgekauwde’ maden gooi ik nog een keer in en wordt nagenoeg gelijk verrast met weer een aanbeet, voorn nr 4. Terwijl ik deze binnendraai zie ik ‘gerommel’ aan de top van de ‘verre’ feeder, deze heb ik inmiddels uitleggen met een oranje boilie. Het levert de eerste platte op, ééntje v/h hier bekende formaat dus rond de 2kg. Nog twee keer ingooien met zelfde balletje levert nog 2 platten op, zodat het vangstgewicht binnen 20 minuten ineens boven de 6kg ligt. Ook hier is mijn geduld dus zwaar op de proef gesteld, maar kan na krap 4 uur vissen toch tevreden terugkijken op dit niet alledaags water in wintertijd!


Rijnhaven (Alphen) 11-01-20 / 6C - ZW4 - bewolkt

JanV: met de beste wensen voor iedereen gaan we welgemoed in 2020 verder en visten vorige week zondag in het haventje van Woerden. Dit resulteerde in goede resultaten zeker qua aantal maar in lengte toch heel wat minder, Edwin kwam op 135 stuks en ik op 150 stuks waarvan er hooguit maar 5 geschept zijn. We zijn wel onder de indruk van de hoeveelheid vis die er dan in een haven moet zitten. Daarom deze week maar besloten om het te proberen in de jachthaven van Alphen aan de Rijn. Met een harde ZW wind beide de feeder gepakt en op 25 meter voerstekjes gemaakt tegen een bootje, met 10 tot 12 tellen water echt diep daar. Erwin had al gauw wat beweging op de top bij mij duurde het even wat langer. Na het eerste voorntje die hij ving kreeg ik een loopvis in de vorm van een echte baksteenvoorn. Al met al geen drukke morgen maar er was wel wat te loeren met aantallen van 13 en 15 vissen. Op nieuwjaarsdag heeft Edwin nog een poosje bij de sluis van Gouda zitten vissen en daar goed gevangen, met 13 platten (tjes) en het benodigde kleine spul een heel goede morgen gehad.

Oude Rijn (Alphen) 04-01-20 / 6C - W5 - bewolkt

Rinus: vandaag zaterdag mijn eerste visdag in 2020 strijk ik neer aan de Rijn nabij de Treinweg ondanks windkracht 4-5 rechts ‘uit de flank’. Met een licht feedertje op korte afstand is het te doen en nu maar afwachten wat het nieuwe (vis)jaar ‘in petto’ heeft. Niettemin maak ik 2 voerstekjes, 1 op 17m en 1 op 24m, die ik beide met 2 ‘volle’ korven aanvoer. In het eerste uur is er vooral rust, slechts nu en dan een lichte trilling op de top. Bij één ervan buigt de top ietsje door en dat levert de eerste vis van 2020 op, een pracht voorn van in de 30cm. Als dit de opmaat is voor een nieuw visjaar kan ik tevreden zijn en met vertrouwen vooruit blikken. Vanaf het tweede uur komt er iets meer leven, vooral op de ‘verre’ stek waar het aantal voorns, groot en klein, oploopt tot 15 stuks. Pas in het laatste uur komen de (schep)blieken ‘om de hoek kijken’, ook op de korte afstand. In totaal kom ik op 25 vissen waaronder ook nog een platje en een winde. Zoals gezegd een alleszins redelijk resultaat waarmee ik tevreden ben. Dat moet JanBr ook zijn enkele dagen geleden in de Rijnhaven waar hij de matchhengel weer eens voor de dag haalt en aan eveneens 25 vissen komt, meest voorn. En ook dit moet de burger moed geven!Naar Pagina

Copyright © All Rights Reserved