Vangsten


Alle bezoekers van deze site een voorspoedig 2021 toegewenst met een beetje 'minder corona'!


VANGSTEN 2021


Erik Faas schrijft 'Ode aan Rinus', klik hier

Oude Rijn (Alphen), etc. 09-1-21 / 3C - NW2 - zonnig

Rinus: hoe zijn we 2021 ingegaan qua vangsten? Nou dat viel aanvankelijk best mee ofschoon er tot op heden ook visdagen bij zijn met minimale vangsten. Zo bereikte mij vangstberichten van het ARK bij Diemen (Erik, leuke klus vis), Aarkanaal (Dennis, 4-5 platten), Amstel-Oudekerk ( Wil-Jan, 10 scheppers) en zelf zit ik aan Oude Rijn-futenbos (ca. 4 kilo), maar dat betrof allemaal vangsten in de eerst dagen v/h nieuwe jaar. Daarna werden we verrast met een aantal gure natte koude dagen waarop de gang naar de waterkant niet bepaald een pleziertje was. Doch afgelopen vrijdag was dan ineens zo’n dag waarop de zon zijn uiterste best deed en het heerlijk toeven was aan het water. Zelf ga ik naar de Oude Rijn bij de perenbomen (Treinweg) en vis onder ideale omstandigheden met de lichtste feeder die ik heb op ca. 25m. De eerste twee korven leveren twee scheppers op waarna een volle zandschuit de vangsten voor het volgende anderhalf uur stil legt. Er is werkelijk geen enkele beweging in de top te krijgen met welk aas dan ook. Vissers die langs komen kampten met dezelfde ervaring. Maar inmiddels is het half drie geworden en komt er wat reuring onder water. Vanaf dat moment volgt er nog een aangenaam uurtje weliswaar met minimale aanbeten, maar die leveren uiteindelijk in totaal nog 14-15 vissen meest scheppers op (geen ‘echte’ platte gezien).

Vandaag (zaterdag) worden we verblijd met de volgende verrassing, een heldere nacht zorgt dat de temperaturen onderuit gaan en de meeste waters van een dun laagje ijs voorziet. Waar het gisteren lente leek vind je nu een winters tafereel. Dat er dan ook gelijk individuen hun grofvuil gaan lozen is onbegrijpelijk, misschien weten zij niet (meer) met deze ‘winterse’ omstandigheden om te gaan!? In elk geval kunnen feederaars (aan ‘de Pet’ in W’veen) het met dit wiel ‘aan de stok krijgen’. Toch weten vissers ook vandaag een open stekje te vinden, bijv. aan de Rijn vooraan bij Alphen waar Wil-Jan een klein open stukje vindt en met de stok een 12-tal vissen los peutert. Ron, Piet en Jan ‘gokten’ op de Amstel bij Nes, zowat het enige ‘binnen’ water dat vanmorgen open ligt, waarschijnlijk door de redelijke stroming in het water. De vangsten zijn er wel eens beter geweest maar gezien de omstandigheden valt er mee te leven, met de man 1-3 platten en enkele voorns moeten zij het doen!


Oude Rijn (Alphen) 30-12-20 / 4C - ZW3 - bewolkt

RonSl: op de valreep van het oude jaar heb ik bij het witte hek links van de woonboot gevist. Om 10.45u ging de eerste korf naar het midden van de Rijn en daar de rest van de dag gevist. Na tien minuten lag de eerste schepbliek al in m’n netje. Daarna tot 14.00u nog 6 mooie platten en een schepbliek gevangen, de meeste aan 2 of 3 maden. Daarna nog tot 15.45u door gevist maar nog maar 1 keertje beet gehad. Vrijdag nog 3 uurtjes in Nieuwerbrug (dorp) met de stok gevist op 9,5m. Daar in totaal 25 vissen, 1 platte, 6 schepblieken 3 bAarsjes en de rest voorns en bliekjes.


Oude Rijn (Zwammerdam) 30-12-20

Rinus: voor de laatste maal in dit – in het algemeen – rampzalig verlopen jaar gaan we naar de waterkant en verkiezen dat te doen bij het futenbos. Afgelopen keer was de vangst daar boven verwachting, maar zoals we weten zijn resultaten uit het verleden geen garantie….. etc. De start is dan ook ronduit moeizaam met enkele aanbeten en vissen in de eerste uren, maar gelukkig ligt het venijn weer in de staart. Op 22-23m wordt de vis in het laatste anderhalf uur iets actiever en loopt het aantal op de teller op tot boven de 20. Meest schepblieken maar ook enkele platjes en voorns en als verrassing nog een vis die we in eerste instantie schikken onder de giebels, of zou het een kruiskarper zijn? Daar hebben we tegenwoordig natuurlijk de app ‘Vissengids’ van Sportvisserij Nederland voor en die geeft voor 100% ‘giebel’ aan. In elk geval een leuke afsluiter van het visjaar.

Eerder in de week gaan we – later op de dag – nog weer eens naar het Aarkanaal bij de roeibaan en ook hier een zeer moeizame start, eerlijk gezegd komt het nooit echt ‘op gang’. Uiteindelijk valt er met tussenpozen wel wat te loeren en aan het eind van de middag liggen er 4 platten en 4 voorns in het net, qua gewicht dus niet ontevreden.


Oude Rijn (Zwammerdam) 24-12-20 / 5C - N3 - bewolkt

Rinus: afgelopen dagen naar waters geweest die me na aan het hart liggen, vandaag de Oude Rijn bij het futenbos, lekker rustig daar, brug afgesloten, meeste vissers vooraan bij Alphen. Feedertje uitgezet op 17 en 25m waar ik om en om vis en gestart op ‘ver’, er staat wat stroming richting Alphen. Als de eerste korf te water gaat stopt de politie, controle, met een boa in opleiding, dan duurt het wat langer! Bij terugkomst ‘hangt’ de eerst vis al, dus wordt mijn verwachtingspatroon (nog) hoger, had namelijk goeie hoop op een redelijke vangst. En dat kwam uit met 24 stuks op de teller waaronder 8 platten, één daarvan al met paaipukkels! We schrijven 24 december, wel iets aan de vroege kant !? Voor het overige schepblieken en halfwasjes en slechts 1 voorn. Gevangen met made, wormen en/of maïs, onderlijn 80cm 11/00 en haakje 16. Beide afstanden geven vis. Heerlijke dag.

Op dinsdag wat later op de dag ga ik naar het Gouwekanaal, vooraan bij de sluis, op 3 containerschepen en enkele zandhazen na verder geen scheepvaart. Ook hier afstanden van 17 en 25m opgezocht (meeste tijd op ‘ver’ gevist), weinig verschil in diepte en nagenoeg geen stroming. Hier duurt het anderhalf uur voordat de eerste ‘voorzichtige’ aanbeet komt, maar allengs valt er de laatste uurtjes ‘wat te loeren’, niet ongewoon op dit water. Er komen 20 stuks op de teller, overwegend schepblieken, enkele halfwasjes, een mooie kolblei en een enkel platje. Hier geldt vandaag hoe kleiner het aas (2-3 dode pinkies) hoe meer beet, leuk dit peuteren. Ook niet ongewoon hier, hoe later in de middag hoe beter!
Naar Pagina 1

Copyright © All Rights Reserved