Vangsten dit jaarVANGSTEN 2022


Uitslag en verslag Regiowedstrijd op 23 april j.l. zie hier de details


Gouwekanaal/Amsteldrecht (Nieuwveen) 12-08-22 / 31C - NO3 - zonnig 

Rinus: met de 12e wedstrijd in zowel de zomercompetitie als de ouderencompetitie van HSW zitten we op 2/3 van het lopende seizoen. In beide competities heeft de kop v/h klassement vorm gekregen, nog altijd zonder de 5 afschrijvers. Deze worden bij de laatste 5 wedstrijden in de stand verwerkt, het blijft dus spannend. Op zaterdag 30 juli j.l. werd er gevist in het Gouwekanaal waar het met een beetje geluk een aangename visdag kan worden. Helaas heb je met de grillen van dit water te maken en daar heb je als visser weinig invloed op. Van de passage van enkele plezierjachten lig je natuurlijk niet wakker, maar als er tegelijkertijd een containerschip en een speeltje van één of andere oliemagnaat elkaar gaan passeren liggen de zaken toch een tikkie anders. Een nieuwe voerplek komt aan de orde en je geduld wordt weer danig op de proef gesteld. Met een gezamenlijke 20 kilo is de vangst helaas zeer mager, maar natuurlijk komt er wel een winnaar uit de bus en dat is Jaap v/d Stoel die met 3.450 gram iedereen de baas is. 2. Gijs Geerlings 3.260 gr, 3. Rob Jenner 2.790 gr, 4. Ron Sluyk 2.030 gr, 5. Wil-Jan van Leeuwen 1.860 gr. De tussenstand is: Reichard 53 punten, Sluyk 62pt, De Groot 77pt, W. v. Leeuwen 81pt, v/d Stoel 89pt.

De 12e ouderenwedstrijd wordt op 10 augustus gevist in de Amsteldrecht waar de omstandigheden weer heel anders zijn. Hier weinig vrachtscheepvaart maar wel de nodige plezierbootjes, doch dat beeld verandert wel weer na de vakantie. 11 deelnemers hebben met een gezamenlijke 78 kilo vis qua weer en vangst een prima (vis)dag. De winst van vandaag gaat naar mij toe met 18.170 gram aan brasem. Op stek 9 heb ik een prima ‘overkantje’ waar ik flink wat platten vandaan haal, maar het laatste uur levert de feeder op 17-18m eveneens een paar flinke jongens en wat blieken op. Overwegend gevist met een (stukje) worm al dan niet met maden of solo met maden. 2. Rob Jenner 10.200 gr, 3. Gijs Geerlings 10.130 gr, 4. Siem Pellekooren 8.620 gr, 5. Martin van Leeuwen 7.470 gr. Hier is de tussenstand: Reichard 52pt, De Groot 68pt, Geerlings 71pt, W.v.Leeuwen 76pt, Jenner 90pt.

Tussendoor werd er op 6 augustus nog een onderlinge koppelwedstrijdje in de Amstel bij Nes gevist waar met 5 koppels 66 kilo vis boven water kwam. Winnaars werden Ron Sluyk en Gijs Geerlings met 17.600 gram, als 2e eindigden Jan v/d Schee en Leo den Ouden met 14.470 gr.

De volledige wedstrijduitslagen zijn/worden zoals gewoonlijk via de knoppen Stand zomercompetitie 2022 en Stand ouderencompetitie 2022 op de site van HSW gepubliceerd, KLIK HIER.


Amsteldrecht/Oude Rijn (Alphen) 08-08-22 / 20C - N3 - half bewolkt

Bert: 24 Juli wedstrijd nummer 6 in de reeks zomerwedstrijden van HSV Alphen, gevist met 9 deelnemers in de Oude Rijn tussen Alphen en Koudekerk nabij Culvita. De eerste drie wisten nog wel aardig vis te vangen maar de overige deelnemers moesten met beduidend minder vis genoegen nemen. Het blijft vissen zullen we maar zeggen. Arie Zuidam wist het meeste gewicht op de schaal te brengen, 8800 gr was zijn score, nummer twee in de reeks Arie van der Laken met 5000 gr en derde Peter Guleij met 4300 gr. Arie Zuidam ving zijn vis met de feeder tegen de overzijde en de andere twee wisten hun visje wisselend te vangen aan de stok en de feeder.

6 Augustus een 6 uurs wedstrijd in het Amstel-Drecht kanaal het deel bij de sluis. Uitzetten van een redelijk parcours blijkt telkens weer een hele tour. Het is hier al meerdere keren ter sprake gekomen maar er blijken steeds meer bewoners zich een stukje toe te eigenen waardoor het voor ons steeds moeilijker wordt om een eerlijk parcours uit te zetten. Om deze tijd wil je ook niet te dicht tegen de sluis aan te beginnen want dan wordt je regelmatig door langsvarende bootjes en boten gehinderd in je visserij. Nou genoeg geklaagd, we hebben natuurlijk wel gevist de 12 deelnemers hadden allen een redelijke visplek. Gestart werd er rond 6 uur en gestopt dus rond het middaguur. Konden we toch mooi thuis eten. De vangst kan altijd beter maar bij de weging bleek dat de vangst niet echt overweldigend was hoewel, de winnaar wist nog ruim 14 kg aan te bieden aan de wegers. Ook vandaag was Arie Zuidam niet te kloppen hij ving ook vandaag al zijn vis aan de feeder tegen de overkant. Tweede Paul Groen met ruim 8 kg gevangen aan de vaste stok en derde Arie v d Laken met Ben de Graaf zij wisten beide 6700 gr vis ter weging aan te bieden  

Bergsche Maas (Dussen) 05-08-22 / 21C - NW3 - half bewolkt

Rinus: afgelopen twee weken vertoefd in Geertruidenberg nabij de Biesbosch, prachtige omgeving om te fietsen en zeker ook om te vissen. De feeder was dus in elk geval onderdeel v/d reisbagage, waar en hoe te gebruiken gaan we wel zien. In de Biesbosch zelf ben je op een bootje aangewezen te huren op de geijkte adressen, vanaf de kant valt weinig te vissen. Zeker, met een aparte vergunning en met de dobber kan er op enkele plaatsen wel gevist worden – helder water en veel begroeiing op de bodem – maar echt niet met de feeder. Heb ook weinig ‘echte’ vissers tijdens het fietsen gezien. Aan wateren als het Oude Maasje (Keizersveer), de Donge (Raamsdonkveer) en het Wilhelminakanaal (Oosterhout) heb ik wel enkele uurtjes gefeederd en ben bij mekaar niet verder gekomen dan zo’n 30-35 grondels en donderpadden. Maakt niet op uit welke afstand, ze zitten werkelijk overal. Vandaag heb ik nog één stek op het oog namelijk de Bergsche Maas nabij het pontje van Dussen, haast de enige plek hier waar het water redelijk dicht met de auto te benaderen is. Ooit een enkele keer wedstrijden gevist in de uiterwaarden van deze prachtige landelijke omgeving. Weet uit mijn herinnering dat ik met de feeder op zo’n 30-35 meter moet peilen voor een redelijk vlak stuk bodem waar het ca. 6m diep is. Op hoop van zegen gaat de eerste korf (40 gram) die richting op en leg de hengel in de steun. Dat herhaal ik gedurende anderhalf uur met enige regelmaat zonder één enkele aanbeet, maar dan komt er eindelijk ééntje. Niet verbaasd maar wel verbijsterd als hiermee een donderpad boven water komt. Maar… gelukkig blijft dat beperkt tot enkele exemplaren waarna – ben inmiddels twee uren aan het vissen – ineens 2 mooie voorns zich melden. De dag wordt helemaal goed als in het derde en laatste uur zich nog een 6-tal platten melden alle geschat tussen de 1,5-2,5 kilo. Een ware krachttoer om deze richting de oever de dirigeren vanuit die diepte met redelijke stroming en rekening houdend met een stijl oplopende keienkant. Dat kostte me in elk geval nóg 2 vissen, maar ook voorslagen. Hebben we weer wat te knopen…..!


Amsteldrecht (Nieuwveen) 16-07-22 / 20C - NW3 - half bewolkt

Rinus: we sluiten het ‘weekje Amsteldrecht’ af met de 11e wedstrijd v/d zomercomp van HSW, gevist op het traject na de sluis. Het is weer even zoeken naar geschikte stekken voor de 12 deelnemers (door vakantie 6 man NA), want door begroeiing, aanlegsteigers, tuinbanken, bordjes ‘verboden te vissen’ en karpervissers gaat dat steeds moeizamer, maar de uitzetters hebben dat keurig opgelost. De vangst van vandaag blijft met een gezamenlijke 43 kilo wel achter bij die van woensdag, wellicht doordat we toen 1,5 uur meer hadden. Doch een gemiddelde van 3,5kg p.p. is op zich redelijk.  Op stek 11 vist Wil-Jan van Leeuwen een aantal flinke platten binnen en stelt zijn vangstgewicht daarmee op 8.620 gram, hetgeen voldoende is voor de overwinning, proficiat! Zelf zit ik op stek 3 en haalt 7.280 gr aan blieken en brasems binnen met de feeder van de zone tussen 2-7m uit de balken aan de overzijde, genoeg voor 2 punten. Buurman Piet de Groot gaat voortvarend van start met een 4-tal mooie vissen maar blijft ‘steken’ op een gewicht van 3.860 gr en een 3-tje. Peter Guleij en Arie Boom worden gebroederlijk naast elkaar 4e en 5e met een piepklein onderling verschil, 3.720 tegen 3.700 gram. De tussenstand nog altijd zonder ‘afschrijvers’ is na 11 wedstrijden: Reichard 35 punten, Sluyk 58 pt, De Groot 65 pt, W. van Leeuwen 76 pt en Jenner 86 pt.


Amsteldrecht (Nieuwveen) 13-07-22 / 21C - NW3 - half bewolkt

Rinus: voor de 10e ouderenwedstrijd van HSW gaan we naar het druk bezochte water van de Amsteldrecht, waar de loting altijd weer een leuke en spannende aangelegenheid is. Doch het kan natuurlijk voorkomen dat de vis op de gewilde hotspots ‘niet thuis’ geeft en dan moet je toch ‘aan de bak’ wil je aan enig gewicht komen. In elk geval hebben we over het laatste geen klagen want met 12 deelnemers ruim 76 kilo vangen betekent een leuk gemiddelde p.p. Hotspot of niet, Dick Rijsdam maakt zich daar niet druk om en vist op stek 6 in het midden v/h parcours simpelweg met 11.810 gram naar de overwinning, proficiat! Op staartnr 12 vist Jan van Dam met de vaste stok en 10.580 gram keurig naar een 2-tje en neemt Ron Hofland met 10.180 gram dit keer 3 punten mee naar huis, Wil-Jan van Leeuwen scoort met 9.010 gram 4 punten. Zelf kom ik op stek 7 aan 7.640 gram en 5 punten. Wellicht had dit er anders uitgezien als de spiegelkarper waar ik 10 minuten mee aan het stoeien ben niet op het laatste moment had besloten om de voor mijn neus aanwezige plompenbladen in te duiken. Foutje, bedankt.


Ringvaart (Lijnde) 13-07-22

Bert: de derde wedstrijd in de zomer van HSV Alphen is gevist aan het Amstel-Drecht kanaal en die wilden we wel weer snel vergeten, evenals de vierde in de Ringvaart van de Haarlemmermeer. De winnaars van deze wedstrijden wil ik nog wel even noemen. In de Amstel was dat Peter Guleij met ruim 8 kg en in de Ringvaart ondergetekende met bijna 4 kg. Over naar wedstrijd nummer 5 ook gevist in de Ringvaart bij Lijnde. Bij mooi weer en nauwelijks stromend water was er goed vis te vangen te zien aan de gezamenlijke vangst van ruim 47 kg. Met 8 deelnemers kom je dan aan een leuk gemiddelde. De nummer 1 van deze strijd de op kop vissende Peter Guleij met bijna 17 kg, op ruime afstand gevolgd door Arie v d Laken met ruim 8 kg en als derde mijn persoontje met ruim 6 kg.  


Heimanswetering (Woubrugge) 09-07-22 / 19C - NW4 - half bewolkt

Rinus: vandaag naar de Heimanswetering aan de molenkant. Ondanks de te verwachten aantallen bootjes ga ik toch voor de vaste stok met een 1,25 grams slanke dobber die n.m.m. voldoende stevig in de golfslag staat. De feeder zet ik als ‘bijlegger’ in op 3/4 met wafter en/of (stuk) worm aan de hair. Op de stok is vanaf begin tot eind wat te loeren, al gaat het in de laatste uurtjes (waarin het hard gaat stromen) moeizaam. Met de 70 stuks op de teller (overwegend bliekjes en enkele voorns, de grondels tel ik maar niet mee) heb ik me natuurlijk niet verveelt, maar qua gewicht (slechts 10-12 scheppertjes) zet het geen zoden aan de dijk. De feeder is weer een ander verhaal, deze laat ik bewust lange(re) tijd liggen en dat levert 3 mooie platten op en niet meer dan dat.

Afgelopen woensdag gaan we met de feeder naar de Amstel omgeving Nes en ook hier een stroef begin. Doch allengs de dag verstrijkt komt er steeds meer beweging op de voerstekken die ik op 2m en 7m uit de andere oever aanleg. Met de bekende aassoorten als maden, casters, worm, maïs op de haak haal ik 17 platten en ruim 20 blieken/kolblei/voorn binnen waardoor een alleszins acceptabel vangstgewicht wordt gecreëerd. Ook hier veel bootjes die nog net geen hinder veroorzaken maar sommige zijn daar dicht bij!


Oude Rijn (Zwammerdam) 02-07-22 / 20C - ZW2 - zonnig

Rinus: de 10e zomerwedstrijd van HSW vissen we met 15 man in de Oude Rijn aan de Buitenkerk, waar we inmiddels aangeland zijn in de ‘zomerse’ vangsten. Met andere woorden je hebt te maken met mindere vangsten (soms wel zeelt en mooie windes), minder brasem, meer bootjes en hopen op een goede loting en een mooie stek. Als je met al deze zaken moet/kunt dealen kan het best nog een aardige vangst worden. Dit moet ongeveer de gedachten zijn van Piet de Groot die op stek 11 een mooi net met brasem in de weegschaal weet te leggen. Zijn vangstgewicht van 10.060 gram is ruim voldoende voor de winst en een goede zaak voor het klassement, proficiat Piet! Zelf kom ik op staartnr 15 te zitten waar ik de feeder tegen de overzijde en op 7m er vanaf inzet. Voor onder het kantje nog de korte stok op 5m klaar gezet, echter dit zet geen zoden aan de dijk. Dat doet het trouwens lange tijd ook niet aan de overzijde. Behoudens een enkel platje en een kleine zeelt in het eerste uur, is het wachten op het laatste anderhalf uur waarin eindelijk ‘wat te loeren’ valt. Met een aantal halfwasjes en blieken kom ik al met al aan 5.490 gram en dat blijkt voldoende voor een 2-tje. Peter Guleij scoort met 3.620 gr een keurige 3 punten, Rob Jenner pakt met 1.960 gr 4 punten en Martin van Leeuwen met 1.800 gr 5 punten. De tussenstand (zonder afschrijvers) is: Reichard 33 punten, Sluyk 51 pt, De Groot 62 pt, W. van Leeuwen 75 pt, V/d Stoel 76 pt. Al deze standen en uitslagen zijn terug te vinden via deze link.


Amsteldrecht (Nieuwveen) 29-06-22 / 23C - NO3 - zonnig

Rinus: voor de 9e ouderenwedstrijd van HSW reizen we af naar de Amsteldrecht omgeving Huis ter Lucht waar met een beetje passen en meten een parcours voor 16 man wordt uitgezet. Dit viswater is onderhand bekend door zijn grillige vangsten en uitschieters in de uitslagen, ofschoon op dit traject de echte hotspots ontbreken. Niettemin komen we vandaag aan ruim 75 kilo, een gemiddelde van een 4,7kg dus, je moet ergens tevreden mee zijn. De start is ronduit slecht met hier en daar een klein visje, overwegend gevangen aan de vaste stok. Maar allengs is er op de feeder meer actie te zien en worden links en rechts enkele platten gevangen. In de pauze blijkt dat je met 3 stuks voorlopig ‘mee doet’. Gelukkig zit het venijn weer in de staart, in de laatste uurtjes kunnen sommige dit aantal verdubbelen of meer dan dat. Dit gaat in elk geval op voor Koos van Herk vissend op kopnr 1, een mooi net met brasem en 11.750 gram brengt hem vandaag de overwinning, proficiat! Zelf vis ik op stek 15 en zet daar de feeder in op 17m (nagenoeg geen beet) en op 2-5m van de balk aan overzijde. Deze stek zal hoe verder de wedstrijd vordert meer gaan ‘leven’. Met een aantal mooie platten en een handvol blieken kom ik uiteindelijk op 11.230 gr, goed voor een 2-tje. 1-2 mini piertjes + 1-2 pinkies blijkt vandaag favoriet. Gerard Reijm op stek 10 doet eveneens goed mee en neemt met 8.920 gr 3 punten mee naar huis, niet in de laatste plaats door de vangst van een mooie zeelt. Ron Hofland pakt op het staartnr 4 punten mee met 8.440 gr en Jan v/d Schee incasseert 5 punten met 7.610 gr. Op de helft v/d competitie is de tussenstand (zonder afschrijvers) als volgt: Reichard 28 punten, Geerlings 48 pt, De Groot 51 pt, W. v. Leeuwen 53 pt, Van Dam 73 pt.


Oude Rijn (Alphen) 27-06-22 / 21C - W2 - bewolkt

Rinus: de vangsten van afgelopen week samenvattend moet ik melden dat die niet echt spectaculair waren. Woensdag j.l. viste ik weer eens in de Rottemeren bij Zevenhuizen ter hoogte van het gemaal waar ‘slechte’ berichten mij al vooruit snelden, een vroege bezoeker meldde dat het hier al een tijdje ‘slecht was’. Nou dat kon ik na 3 uur vissen beamen, de stand was toen 1 brasem en een 6-tal blieken, alle gevangen in het eerste uur. De dag duurde nog lang dus nog maar even verkast naar het Gouwekanaal. Maar ook hier heb ik ‘ze’ wel eens beter gevangen en ook hier 7 stuks (blieken). Op zaterdag vissen we in de Amsteldrecht waar ik tot 9 stuks kwam (3 platten, 5 blieken, 1 baars), zoals gezegd niet spectaculair.  Het duurde héél lang eer er enige actie te bespeuren viel, bijna alles in het laatste uur. Vandaag is de reis naar de Oude Rijn bij de perenbomen. Eén feedertje ingezet wegens naderende forse buien die achteraf weer meevielen. Op ca. 25 meter kwam ik tot 8 platten en 5 blieken, voorwaar eindelijk een redelijke vangst.


Amsteldrecht (Nieuwveen) 18-06-22 / 27C - W2 - zonnig

Rinus: wederom 2 wedstrijden van HSW deze week, om te beginnen die van afgelopen woensdag in de Amsteldrecht bij de sluis waar een prachtige vangst gerealiseerd werd met een gezamenlijke 120,7 kilo. Met 15 deelnemers betekent dit een gemiddelde van 8kg p.p. voorwaar een leuke visdag. Natuurlijk zijn er weer de bekende hotspots waar redelijk tot goed werd gevangen ten opzichte van andere stekken, maar die situatie zal zich altijd voor blijven doen. In elk geval trok Guus Leer op kantnummer 14 zijn eigen plan en troefde met 19.400 gram het hele veld af, gevangen met zowel stok als feeder, proficiat Guus! Op stek 5 en 6 maakten Jan van Dam en ondergetekende het elkaar lastig in een onderlinge strijd. Deze werd beslist in het voordeel van Jan met 13.930 gr tegen 13.080 gr. Op stek 2 liet Dick Rijsdam van zich horen met 12.270 gr en 4 punten. De 5 punten gingen naar Rob Jenner met 11.710 gr.

Vandaag gaan we met 16 man naar de Oude Rijn traject ijsbaan-futenbos, met een beetje passen en meten lukt dat aardig ondanks de 3-4 meter brede lelievelden. Het begin is ronduit taai voor iedereen, moeizaam wordt hier en daar een aanbeet verzilverd, maar dat leidt niet tot spectaculaire vangsten. Of het moet bij Ron Sluyk zijn die zijn kopstek steeds meer ‘in beweging’ krijgt en als één van de weinigen in de brasem komt te zitten. Zijn 10.800 gram is dan ook ruim voldoende voor de winst vandaag, proficiat Ron! Aan de andere kant op stek 12 laat Rob Jenner van zich horen met 5.550 gram aan grove(re) vis aan de feeder, hetgeen resulteert in een keurige 2 punten. De 3 punten gaan naar Piet de Groot, goed bezig op stek 3 met 5.170 gr. Zelf incasseer ik 4 punten met 2.710 gram op stek 9. Met constant wisselen van aas en van afstand krijg ik een 10-tal blieken op de kant, de stok op 7m levert dit keer slechts 2 voorntjes en 2 baarzen op. Martin van Leeuwen tenslotte neemt met 2.610 gr de 5 punten voor zijn rekening. Een gezamenlijk 40 kilo op deze snikhete dag.


Heimanswetering (Woubrugge) 11-06-22 / 18C - ZW3 - half bewolkt

Rinus: ‘drukke week’ met 2 wedstrijden van HSW, vandaag gaan we met 14 man naar de Heimanswetering waar we gezamenlijk 28,1 kilo vangen. Een magere vangst met een gemiddelde van 2kg p.p. die wordt ontsierd door de vele rivierdonderpadjes die in werkelijk alle zones van het water aanwezig zijn. Kort aan de kant of op 11 meter, met de feeder kort of lang, het maakt weinig uit ze zitten overal (lijkt het). Een van de weinige die hier het best mee om gaat is Wil-Jan van Leeuwen, hij vangt op stek 9 gewoon 7.650 gram (meeste met de stok) en wint de pot. Proficiat! Ron Sluyk vist op stek 13 met de feeder 3.830 gr van de overkant en is één van de weinige met een paar platten. Derde wordt Arie Boom op stek 3 met 2.860 gr. Peter Guleij en Jan van Dam worden 4e en 5e met 2.670 gr en 2.530 gr. Zelf kom ik er niet aan te pas met 1.890 gr, zo’n beetje gevangen op alle afstanden. Op de helft van de competitie is de tussenstand (zonder afschrijvers): Reichard 27 punten, Sluyk 38 pt, W. van Leeuwen 48 pt, v/d Stoel 55 pt, Geerlings 57 pt.

Oude Rijn: op woensdag gaan we eveneens 14 man naar de Oude Rijn aan het futenbos, ook hier zijn de vangsten (gezamenlijk 37,1 kg) wel eens beter geweest. En ook hier pakt Wil-Jan de winst met 7.180 gram, hoofdzakelijk gevangen met de korte stok, met enkele platten in het laatste uur zit het venijn in de staart. Zelf kom ik aan 4.400 gr zijnde een zeelt, een platte en enkele blieken met de feeder op ruim 3/4. Piet de Groot wordt 3e met 4.230 gr, Rob Jenner 4e met 3.630 gr en Guus Leer 5e met 3.520 gr.


Amsteldrecht (Nieuwveen) 04-06-22 / 14C - NO4 - bewolkt

Rinus: vandaag zaterdag 4 juni werd de jaarlijkse 3-kamp tussen de verenigingen uit Moordrecht, Waddinxveen en Zevenhuizen gevist. Op een keurig uitgezet parcours (dank aan Wil-Jan en Siem) aan de Amsteldrecht bij Nieuwveen streden de 29 deelnemers om de eer en de prijzen, er werd gevist in 2 vakken. Gezamenlijk werd 171 kilo vis gevangen hoofdzakelijk brasem, hetgeen een kleine 6 kg gemiddeld p.p. betekent, er zijn mindere dagen. Natuurlijk moet je op dit traject een beetje geluk hebben, daarbij geholpen door een goed nummertje ‘uit de zak’, in feite niets nieuws onder de zon. HSV Moordrecht trok deze editie aan het langste eind en ging met de eer strijken. Op basis v/d 5 beste resultaten per club scoorden zij 47.610 gram tegen Waddinxveen (2e) met 39.420 gram en Zevenhuizen (3e) met 36.395 gram. Individueel winnaar werd Jorden Veenman uit Zevenhuizen met 19.680 gram, tevens winnaar van vak A. Winnaar van vak B werd Berry Poeze uit Moordrecht met 18.300 gram. Bij HSW scoorden Reichard (9.740 gr), Van Dam (9.080 gr), Jenner (7.200 gr), Sluyk (6.860 gr) en Reijm (6.540 gr) hoog. Grootste pechvogel vanmorgen was John van Uunen, senior en oudste van het deelnemersveld. Eerst een mooie brasem verspelen aan de feeder en een uur later een prachtige zeelt ‘lossen’ op het 4 meter stokje. Ondanks dat bleef zijn humeur ’op peil’. Na afloop werd onder het genot van een drankje de wisselbeker uitgereikt aan Moordrecht en de prijzen (waardebonnen van sponsor John Kooij) aan de nummers 1 t/m 4 van elk vak. In zijn geheel kunnen we terugkijken op een geslaagde (vis)dag. De volledige uitslag is te zien via deze link.

Gouwekanaal (Gouda) 28-05-22 / 15C - NW5 - half bewolkt

Rinus: de 7e wedstrijd v/d zomercompetitie van HSW brengt ons naar het Gouwekanaal nabij het kleine sluisje, zeg maar een soort ‘thuiswater’. Helaas voelen we ons hier vandaag niet thuis qua vangst, de harde NW wind schuin op de kop maakt secuur vissen bijna onmogelijk. Tel daarbij op dat de vis (vandaag sabbelaars) ook nauwelijks meewerkt en het predicaat ‘slechte vangst’ is geboren. Gelukkig zorgen enkele brasems verspreid over het concours voor een opleving, deze trekken de top v/d feeder in elk geval nog zichtbaar krom. Onder andere bij Gijs Geerlings op kopstek 1 die met 3.900 gram een redelijk vangstgewicht kan aanbieden, genoeg voor de winst vandaag, proficiat! Zelf kom ik op stek 10 te zitten waar ik aan de overzijde een redelijk schoon stukje bodem kan vinden op 2-3m van de balk. Met 2 platten en 3 bliekjes kom ik aan 3.560 gr en 2 punten. Buurman Rob Jenner doet daar op stek 11 weinig voor onder met 3.140 gr en scoort 3 punten. 4e en 5e worden Ron Sluyk en Jan van Dam met respectievelijk 2.170 en 1.610 gr. De volledige uitslag en tussenstand is (binnenkort) te zien via deze link.


Meerval: Je hoort steeds meer geluiden over vangsten van meervallen, zo ook op vrijdag 27 mei toen Dick Rijsdam tijdens een ‘onderonsje’ van de politievereniging Alphen zo’n kanjer aan de feeder kreeg. Plaats van handeling was de Oude Rijn nabij Zwammerdam. Na enig dressuurwerk kon de vis geschept worden en voorzichtig op het droge gehesen worden. Dick won het wedstrijdje met 15 kilo, niet in de laatste plaats denk ik door deze knoepert die 4 kilo woog en 72 cm lang was. Overigens zullen meer wedstrijdvissers zich (gaan) afvragen wat een meerval voor vis is, witvis of roofvis? Volgens internet een roofvis. Er zullen tot op heden nog weinig wedstrijdreglementen hierop aangepast zijn!? Ben benieuwd naar de ontwikkeling en of deze vis zich onder het rijtje ‘snoek, snoekbaars en paling verboden’ gaat scharen?


Oude Rijn (Alphen) 25-05-22 / 17C - ZW5 - half bewolkt

Rinus: met 14 man vissen we de 6e ouderenwedstrijd van HSW aan de Oude Rijn op het traject ‘witte hek’, in het voorjaar geliefd om de dikwijls mooie brasemvangsten. Die zijn er vandaag ook maar niet in geweldige hoeveelheden. Hier en daar wordt er één gevangen naast een zeelt, kolblei en wat voorn. Uitschieters zijn er natuurlijk altijd en dit keer gebeurt dat op de kop waar Guus Leer zijn stek waar maakt met 8.770 gram en de winst pakt, proficiat! Goede tweede is Wil-Jan van Leeuwen die op steknr 12 lekker in de vis zit en een eveneens keurige 8.280 gram vis op de weegschaal legt. Beide vangen de vis met de feeder in de zone op 3/4 van het water. De 3e plaats is voor Koos van Herk die rechts van ‘de ark’ tot 5.290 gram komt, een gewicht dat hij vóór de pauze reeds heeft bereikt. Links van de ark vist Gijs Geerlings met 4.090 gram (incl. zeelt op 6m met stokje) naar een 4e plaats. Vijfde wordt Dick Rijsdam met 3.865 gram. Zelf kom ik op stek 10 niet verder dan 3.670 gram en 6 punten, zijnde 5 vissen die ik na een lange ‘beetloze’ periode pas vang in het laatste uur.


Ringvaart (Burgerveen) 18-05-22 / 23C - W3 - zonnig

Rinus: vandaag sinds lange tijd weer eens gevist aan de Ringvaart nabij Burgerveen (op het z.g. wedstrijdtraject RV19). Wat ons gelijk opviel is dat er een wandelpad (van grind) is aangelegd. Niets vermoedend pakten Gert en ik onze spullen uit en hadden de eerste korven met inhoud richting overkant gestuurd, toen er een vriendelijk man met de auto stopte en een waarschuwing voor ons had. Zijn vismaat had hier namelijk onlangs een bekeuring van €90 gekregen. Parkeren op/over een dergelijk wandelpad is verboden (schijnt)! Lichtelijk verontrust hebben wij onze auto toch maar een paar 100 meter verder weggezet, je weet maar nooit of er een fanatieke boa langs komt!? Wie een dergelijke ervaring heeft meegemaakt mag uiteraard gerust reageren. Er lijkt mij overigens weinig gebruik van dat pad gemaakt te worden, zegge en schrijve 2 wandelaars langs geweest! Al met al weer een ‘visonvriendelijke’ maatregel waarbij geen rekening met hengelaars wordt gehouden (als het inderdaad zo mocht zijn, heb de federatie om opheldering gevraagd). En ja, we hebben ook nog gevist natuurlijk en qua vangst had ik een heerlijke dag met 28 platten, 1 zeelt en een handvol voorntjes (deze laatste op de korte afstand). De overige vis op ca. 55m op de hoek van een rietkraag, overwegend gevangen met 1-2 wormen + maïs of maden. De bootjes zijn met dit mooie weer ook weer van stal gehaald, maar daar kunnen we helaas niets tegen beginnen (haha).


Oude Rijn (Zwammerdam) 18-05-22 

RonSl: maandag j.l. 5.5 uur gevist op de Oude Rijn bij Buitenkerk met de feeder voor het bewuste en kenmerkende slootje zo’n 200 meter links van de balken. In het eerste uur twee keer beet gehad, maar daarna begon het te lopen. Ik heb een halve meter uit het plompenblad gevist en 80 % met de  boilie gevangen. Gevist van 6.45 tot 12.15 uur en in die tijdspanne had ik 29 vissen die bij elkaar 34.300 gram wogen. Was dus een prachtige morgen!


Oude Rijn (Rijndijk) 18-05-22 

Bert: zondag 15 mei de tweede zomercompetitie wedstrijd van HSV Alphen gevist in de Oude Rijn op parcours twee ofwel het stuk tussen Alphen en Koudekerk. Kantnr 1 stond net over het eerste bruggetje en bleek vandaag goed voor de overwinning, met 9 kg wist Ben de Graaf het meeste gewicht op de schaal te brengen, alles gevangen met de vaste stok Opvallend dat de opvolgende nummers ook de volgorde bepaalden in de uitslag. Nr 2 werd Arie v d Laken met ruim 7 kg alles gevangen met de picker en de nr 3 van deze dag ook vissend op plek 3 Joop Slagter met ruim 5 kg, gevangen met de vaste stok. Peter die op de zaterdag nog had geoefend bij HSW viste op plek 4 en wist daar ook vierde in de uitslag te worden met bijna 4.5 kg. De gezamenlijke vangst van de 8 deelnemers bedroeg 32 kg. Het leuke vandaag was dat er een nieuwe deelnemer was die normaal van het karper vissen is, maar ook het feederen erg leuk vind. Wij vinden het natuurlijk leuk dat hij bij ons zijn kunde en kennis aan wil scherpen en hopen daarmee dat hij een blijver is. Daarbij is hij nog jong bij ons vergeleken en misschien wel gunstig voor de toekomst van onze wedstrijd visserij. De verdere uitslag is hier te zien.


Amstel (Nessersluis) 14-05-22 / 21C - NW3 - zonnig

Rinus: voor de 6e wedstrijd v/d zomercompetitie gaan we met HSW naar de Amstel bij Nessersluis, een water met een reputatie als het gaat om mooie vangsten. Hierin werden we niet teleurgesteld want met 16 deelnemers kwamen uit op een gezamenlijke 92,7 kilo, weliswaar ‘geholpen’ door de 2 uitschieters van rond de 20 kg. Ron Sluyk en ondergetekende streden naast elkaar op stek 11 en 12 om de winst, hetgeen in mijn voordeel uitpakte, wellicht ‘geholpen’ door de vangst van een karper van ca. 3kg. Ron trof voor de opening naar de Waver aan de overzijde een vuile bodem aan, voor hem dus ingooien en laten liggen die korf. Mijn ‘overkant’ op ca. 5m van de vlonder was schoon waardoor ik naar hartenlust kon slepen met de korf. Favoriete aas vanmorgen was 1-2 wormen + 1 maïs op de haak. Helaas waren op sommige delen van het parcours weer mindere vangsten te betreuren, is inherent aan het wedstrijdvissen. Een en ander leidde tot deze eerste vijf in de uitslag: 1. Rinus Reichard 21.270 gram, 2. Ron Sluyk 18.740 gr, 3. Gijs Geerlings 8.320 gr, 4. Martin van Leeuwen 6.250 gr, 5. Jan van Dam 6.030 gr. De volledige uitslag en tussenstand is (binnenkort) te zien via deze link.


Amsteldrecht (Nieuwveen) 11-05-22 / 16C - ZW4 - half bewolkt

Rinus: de 5e ouderenwedstrijd van HSW brengt ons naar de Amsteldrecht op het gedeelte na de sluis, sinds vele jaren een traject met hotspots waar een goede loting dus belangrijk kan zijn. Met 18 man (volle bak) leggen we uiteindelijk 97,5 kilo op de weegschaal hetgeen gemiddeld 5,5kg p.p. betekent, dus niet slecht. Maar dat beeld is weer vertekend want op de rechter flank (de hoge nummers zeg maar) zijn naast enkele magere vangsten 5 ‘nullen’ te betreuren en dat is dan weer het jammere van zo’n heerlijke visdag. Op stek 5 steekt Wil-Jan van Leeuwen er vandaag met kop en schouders boven uit, met 23.620 gram kan zijn dag niet meer stuk en gaat hij met de winst naar huis. Dick Rijsdam doet op stek 11 ook van zich spreken en wordt 2e met een nog altijd keurige 11.230 gr. Zelf zit ik op stek 2 waar ik de vis moeizaam aan de praat krijg. Vóór de pauze probeer ik dat met de vaste stok op 11m hetgeen geen enkele aanbeet oplevert, erna gaat de stok in de foedraal, teveel wind. Dus verder met de feeder op 5-7m uit de overzijde waar tot dusver 1 aanbeet (= 1 platte) valt te noteren, maar de resterende 2 uurtjes nog 5 dikke platten oplevert. Bij mekaar 10.890 gr goed voor een 3-tje. Gijs Geerlings scoort 9.560 gr op stek 8 en Piet de Groot pikt op kopnr 1 met 9.360 gr nog 5 punten mee. Al met al een mooie visdag met zéér wisselende vangsten. De kopgroep (zonder afschrijvers) ziet er nu als volgt uit: Reichard 15 punten, Geerings 21 pt, de Groot 27 pt, Hofland 30 pt en W. van Leeuwen 36 pt.


Amsteldrecht (Nieuwveen) 07-05-22 / 13C - ZO3 - half bewolkt

Bert: de eerste zaterdag van mei wordt al heel lang een 10 uurs gevist van HSV Alphen, deze hebben we dit jaar omgezet in een 8 uurs, de reden is steeds minder deelnemers. Ook het viswater hebben we verandert van de Oude Rijn naar het Amstel-Drecht kanaal. Voor het aantal deelnemers maakte dit helaas niet uit, ook nu een minimaal aantal van slechts 5 deelnemers. Soms vraag je je af of je dit moet blijven doen voor zo weinig deelnemers, maar voorlopig blijven we maar volharden in ons streven om dit voor de liefhebbers te doen. Dan naar de wedstrijd, allereerst het weer, in het begin van de week waren de voorspellingen voor de zaterdag niet best met noorden wind en regen. Maar naarmate de week vorderde werden de berichten steeds beter met op de visochtend zelf zuidenwind en redelijk wat zon. In de loop van de morgen draaide de wind inderdaad richting noord maar de kracht was niet noemenswaardig en belemmerde het vissen zeker niet. Dan de vangst die viel duidelijk tegen als je gezamenlijk ongeveer 20 kg vangt in 8 uur tijd, dan kunnen we rustig spreken van een sofdag. De meeste vis werd gevangen door Arie Zuidam die bijna 13 kg voor zijn rekening nam, dan blijft er dus weinig over voor de overige deelnemers. Arie ving zijn vis aan de feeder strak tegen de overkant waar hij, zoals hij zelf zij, een mooie schone plek trof die hem de nodige vis opleverde. Normaal is hier ook met de vaste stok wel een maaltje vis te vangen maar ook dat viel vandaag zwaar tegen. Deze visdag maar snel vergeten en maar weer door naar de volgende wedstrijd. De verdere uitslag is hier te zien.

 

Oude Rijn (Nieuwerbrug) 07-05-22 

Rinus: de 5e wedstrijd voor de zomercompetitie van HSW werd gevist in de Oude Rijn bij Nieuwerbrug op het traject Lievaart-schaapskooi. Dat dit parcours niet over alleen maar hotspots beschikt is wel bekend, hopen dus maar op een goede loting om er wat van te maken. Kop en staart is hier traditioneel niet verkeerd en dat bleek na 4,5 uur vissen als de weegploeg de vangst van Ron Sluyk op kopnummer 1 moest wegen. Met de feeder tegen de blaadjes aan de overzijde wist hij een keurige 17.100 gram aan hoofdzakelijk brasem te hebben binnen gedraaid om de winst veilig te stellen. Proficiat Ron! Zelf kom ik aan de andere zijde op stek 15 te zitten waar ik het eerste uur redelijk wat ruisvoorn met de stok op 6m kon vangen. Daarna overgeschakeld op de feeder zo’n 4m uit de andere oever waar met enige regelmaat een platte toehapte. Voor mij wijst de schaal 9.580 gram aan hetgeen voldoende is voor een 2-tje. Siem Pellekooren op stek 2 deed van zich spreken met een prima 5.850 gram zijnde enkele mooie zeelten en een platte, goed voor een 3-tje. Jan v/d Schee op stek 7 ving eveneens een zeelt en enkele platten en werd met 5.690 gram 4e. De 5e plaats was voor Gerard Reijm op stek 4 met 2.790 gram. Na 5 wedstrijden heeft zich de volgende kopgroep geformeerd uiteraard nog zonder afschrijvers: Reichard 17 punten, W.J. v. Leeuwen 23 pt, Sluyk 30 pt, v/d Stoel 30 pt, de Groot 31 pt. De volledige tussenstand is te lezen via deze link.


Amstel (Uithoorn) 30-04-22 / 11C - NW3 - bewolkt

Rinus: hoewel er in de Oude Rijn dit moment heel leuk wordt gevangen, wil ik weer eens een ander water proberen nl. de Amstel. Dit water kan verrassend zijn zowel in positieve als negatieve zin, vandaag zit het er een beetje tussenin. Hoewel de start slecht was met direct al muurvast met de feeder op ca. 7m uit de overzijde (ligt een oude beschoeiing), was het vervolg na de reparatie niet onaardig met een serie mooie bleien (nu op zo’n 12-13m uit de overzijde). Na een rustige tussenperiode bleek het venijn weer eens in het laatste anderhalf uur te zitten. Na de lijn enkele molenslagen te hebben verlengd ging ineens de grove(re) vis bijten waardoor ik naar schatting toch aan de 11-12 kilo kwam. Tevreden met de ‘vuurdoop’ voor mijn nieuwe Free Spirit CTX light feeder 11ft.

Een opmerkelijk bericht bereikte me nog van het Gouwekanaal waar HSV Moordrecht viste, hier was de vangst niet al te best met uitslagen van 4, 3, 2 kilo of nog minder. Gewonnen werd er door KoosvHerk met 4.040 gram en daar zat een brasem van 75cm bij. Bijzonder dergelijke afmetingen in zo’n water.


Oude Rijn (Nieuwerbrug) 26-04-22 / 12C - N3 - zonnig

Rinus: voor de 4e ouderenwedstrijd van HSW gaan we met 12 man naar de Oude Rijn bij de voormalige schaapskooi. Met de wind langszij (gelukkig niet al te hard) en een zonnetje is het heerlijk toeven daar. Met de vangsten van 3 dagen terug bij de Regiowedstrijd in het achterhoofd zijn de verwachtingen hoog gespannen. Maar vissen blijft vissen en ieder dag is anders, een gezamenlijke 51,9 kilo mag dan licht teleurstellend zijn, een gemiddelde van ruim 4kg is acceptabel. Wat mijzelf afgelopen zaterdag niet lukte, een leuk netje vis vangen, lukt vandaag wel. Weliswaar op stek 1 zittend leg ik uiteindelijk 17.570 gram in de weegschaal, ruim voldoende voor de winst. Vóór de pauze om en om met de feeder op 3/4 en vaste stok op 9m, daarna met de feeder aan de overzijde tussen de opkomende plompen. Hieraan kleeft een risico op vastlopen, gebeurt natuurlijk ook met gevolg lijnbreuk, maar met feeder2 haal ik nog flink wat platten binnen. Op stek 6 vist Piet de Groot met o.a. enkele zeelten en 7.660 gram naar de 2e plaats, daarnaast eist Gijs Geerlings de 3e plaats op met 6.330 gram. Ron Hofland eindigt met 4.700 gram als 4e en Rob Jenner met 4.610 gram als 5e. In de tussenstand (natuurlijk nog zonder afschrijvers) is de kopgroep als volgt: Reichard 12 punten, Geerlings 17 pt, Hofland 21 pt, De Groot 22 pt en Van Dam 24 pt.


Oude Rijn (Alphen) 26-04-22

Bert: zondag 24 april de aftrap van de zomercompetitie van HSV Alphen. Ondanks de mededeling op de site dat deelname aan onze wedstrijden gratis is toch slechts 7 deelnemers aanwezig om de strijd aan te gaan. Hoewel er in competitieverband wordt gevist kan er ook een losse wedstrijd mee gevist worden voor degene die dit wil. Er zijn per geviste wedstrijd enkele cadeaubonnen te verdelen, dit uiteraard voor de eerste plaatsen. Hoewel de Amstel-Drecht op het programma stond werd er gevist in de Oude Rijn aan de Oudshoornseweg, reden de verwachte Noord-Oostenwind kracht 4. De vangst viel hier toch wel enigszins tegen, de winnaars vandaag waren er twee die exact hetzelfde gewicht wisten te vangen, namelijk 5400 gram. Zij zaten ook nog naast elkaar op plaats drie en vier. De derde plaats was voor Kees Wansinck met ruim 4 kg. De kop is er af en nu maar op naar de volgende. Meer informatie via deze link.


Oude Rijn (Alphen-Nieuwerbrug) 23-04-22 / 15C - NO3 - zonnig

Rinus: 23 april, een dag waar lang naar werd uitgekeken, niet alleen door mij maar door alle deelnemers aan de jaarlijkse Regiowedstrijd van HSW. Zo langzamerhand één van de weinige visconcoursen van omvang in onze omgeving. Geen wonder dat deze wedstrijd na de aankondiging begin dit jaar ook snel ‘vol liep’, er was interesse zat. Die vroege inschrijvingen zorgden er kennelijk ook voor dat er in de laatste week nogal wat mutaties waren, mensen ontdekken ineens dat ze verhinderd zijn. Een nieuw fenomeen tijdens en na de pandemie is de ‘digitale loting‘. Een minpuntje voor mensen die graag zelf een greep in de lotingemmer willen doen, maar gunstig voor de organisatie (minder administratie en tijdwinst). Kortom de bijna 100 deelnemers konden nu rechtstreeks van huis naar hun visstek in één van de 5 vakken die waren uitgezet aan de Oude Rijn tussen Alphen en Nieuwerbrug. Lees hierverder het hele verhaal.


Aarkanaal (Ter Aar) 20-04-22 / 16C - NO3 - zonnig

Bert: zaterdag 16 April hebben wij van HSV Alphen met 10 deelnemers na twee jaar weer onze paaswedstrijd kunnen vissen. Het gekozen viswater het Aarkanaal bij Ter Aar ter hoogte van de ijsbaan. Achteraf een goede    keuze want er werd door onze 10 deelnemers ruim 57 kg gevangen. Winnaar werd Hans de Bruin met 12450 gram alles gevangen aan de feeder op 15 meter goede tweede Cees Wansinck met 8400 gram en derde Joop Slagter met 8300 gram. Deze twee vingen hun vis aan de vaste stok. Er was voor iedere deelnemer een zoete paasprijs verzorgd door Paul. Zondag 24 April starten wij ook  met onze zomercompetitie en hopen die weer eens een keer uit te vissen.    


Amsteldrecht Nieuwveen) 16-04-22 / 14C - NO3 - zonnig

Rinus: de 4e zomerwedstrijd van HSW werd onder gelijknamige omstandigheden gevist in de Amsteldrecht nabij de sluis. Het werd ook een uitzonderlijke dag wat de vangsten betreft. Met een gezamenlijk vangst van ruim 102 kilo witvis werd een niet-alle-daagse gemiddelde score van 7,3 kilo p.p. bereikt. Vriend(in) brasem had hierin natuurlijk een groot aandeel, deze vis kan wel wat extra voeding gebruiken met de paaitijd in zicht. Als je met 9.650 gram ‘slechts‘ 5e wordt zoals Jaap v/d Stoel heb je toch een leuke visdag gehad. Jaap viste op het staartnummer 14 en had daarom het idee om de 8m stok er bij te pakken. Niet zonder succes want de meeste brasem haalde hij hiermee op de kant. Zelf viste ik op stek 5 en besloot alleen de feeder uit te pakken op 2m van het ‘hekwerk‘ dat ik aan de overkant had. Een korte(re) stek leverde mij vandaag weinig tot niets op. De overkant daarentegen was goed voor 13 platten die bij mekaar 17.350 gram wogen, voldoende voor de winst. Piet de Groot had ook een pracht net met vis en eindigde met 13.090 gr als tweede. 3e werd Gijs Geerlings met 11.900 gr en 4e Wil-Jan van Leeuwen met 11.360 gr. De volledige uitslag en de tussenstand vind je via deze link.

Breevaart (Reeuwijk) 13-04-22 / 12C - ZW3 - half bewolkt

Rinus: voor de 3e ouderenwedstrijd van HSW gaan we met 17 deelnemers (volle bak) naar de Breevaart. Eertijds een geducht wedstrijdwater met een qua vangst goede reputatie en waar deelnemers in één lange rij aan het water zaten tot wel in Gouda. Dan hebben we het over aantallen deelnemers van 150 tot 200 die uit de verre omtrek kwamen, zelfs op de fiets uit Rotterdam. Kom daar nu nog eens om, met 17 man zit het hier knap vol. Een ietwat lange inleiding zoals je merkt want van die reputatie is vandaag niets te merken, er is weinig te verhalen. Met een gezamenlijke 7 kilo vis en elf ‘nullen’ kan je wel spreken van een offday wat de vangsten betreft. Daarbij blijkt ook nog eens dat de vis die er is zich ophoudt aan de kant met de hoge nummers. Hier komt de winst van staartstek 17 waar Martin van Leeuwen toch nog 1.900 gram bij elkaar vist, proficiat! Nieuwkomer Gerard Vreeburg bezet met 1.635 gram de 2e plaats, Gerard Reijm met 1.560 gr de 3e plaats en Jan v/d Schee met 1.450 gr wordt 4e. Het bijzondere is dat er maar 3 platten gevangen worden maar ook 2 zeelten. Zelf vis ik op stek 2 waar ik 3x beet krijg hetgeen een alver en 2 ruisvoorns oplevert, goed voor 225 gr en 5 punten. Gauw vergeten en op naar de volgende wedstrijd.

De berichten van onze buurverenigingen zijn wat de vangst betreft beter. Moordrecht vist met 11 man in het Gouwekanaal waar Erik Faas winnaar wordt met 3.700 gr en good old John van Uunen 2e met 3.200 gr. Naar verluid werden er flink wat windes gevangen. Zevenhuizen vissend onder de naam Groot Rotterdam/HZM reisde voor hun 2e wedstrijd af naar het Noord Hollandskanaal in de omgeving van Neck. Je mag dan wel een fiks aantal kms wegsturen maar dan heb je ook wat! Afgaande op het winnende gewicht van 17.280 gr van Jorden Veenman kunnen we concluderen dat het met de vangst wel goed zat. Hun avonturen kan je lezen via deze link. De senioren van Bodegraven (BHSV) visten hun 3e wedstrijd op de betonnen steigers aan de Leidschevaart. Ook hier werd redelijk tot zeer goed vis gevangen gezien de winnende gewichten van 22.800 gram die Jan Hassing en Wim Rutjens ex aequo de winst brachten.


Oude Rijn (Zwammerdam) 09-04-22 / 8C - NW4 - bewolkt/hagel

Rinus: de 3e zomerwedstrijd van HSW in de Oude Rijn aan de Buitenkerk wordt ontsierd door winterse buien en NW wind die ook nog eens recht op de kant staat. Voor wintersportliefhebbers is dit natuurlijk ‘kaassie‘ maar koukleumen (zoals ik) vinden het maar niks. Desondanks halen de 15 deelnemers de spullen voor de dag en gaan sommige zelfs met de vaste stok de strijd aan. Wat natuurlijk ook helpt (in de Oude Rijn) is een goede loting, het liefst niet in het middengedeelte maar dat heb je natuurlijk niet in de hand. Feit is simpelweg dat je in alle omstandigheden moet ‘scoren’ en dat doet Jan v/d Schee vandaag prima. Weliswaar op stek 1 vissend haalt hij met 15.900 gram een mooie overwinning binnen en heeft zodoende een groot aandeel in de gezamenlijke vangst van ruim 50 kilo. Proficiat Jan!  De eerste vijf in de uitslag wordt als volgt gecompleteerd : 2. Ron Sluyk 7.800 gr, 3. Wil-Jan van Leeuwen 3.890 gr, 4. Jaap v/d Stoel 3.100 gr, 5. Rob Jenner 2.590 gr. Zelf kom ik op stek 9 te zitten en kan met 1,9kg geen potten breken, hiermee eindig ik in de achterhoede. Enkele bliksembeten al snel na de start leveren niets op, daarna nog 3x een aanbeet hetgeen 3 platjes oplevert waarmee de koek op is.  Op naar wedstrijd 4 a.s. zaterdag in de Amsteldrecht.


Heimanswetering (Woubrugge) 30-03-22 / 8C - NO3 - half bewolkt

Rinus: voor de 2e ouderenwedstrijd van HSW gaan we met 14 man naar de Heimanswetering, een water waar het wat de vangst betreft kan vriezen of dooien. Vandaag hebben we kennelijk de goede variant te pakken want wat zowel het weer als de vangst betreft hebben we beslist geen klagen. Een gezamenlijk vangstgewicht van 77,9 kilo mag voor de wetering zelfs verrassend genoemd worden. Op kop laat Wil-Jan van Leeuwen van zich spreken met een vliegende start, de ene na de andere bliek en brasem glijdt in zijn net waardoor hij met de pauze al een aardig gewicht heeft opgebouwd. Daarna wordt de beet wat minder en is het meer schrapen voor een vis(je). Niettemin is zijn 13.900 gram ruim voldoende voor de winst waarmee hij zijn eerste 1-tje in deze competitie pakt. Zelf zit ik op stek 3 en pakt twee feeders uit i.p.v. de vaste stok op 11m die ik hier normaliter (ook) in zet. Maar de voorspelde NO wind pal op de kop is wat mij betreft spelbreker. De korte stok op 6m geeft met enkele voorntjes in elk geval geen houvast om daar mee door te gaan. De feeder daarentegen geeft zowel op 17m als 10m uit de overzijde wat te loeren met een aantal blieken en platten. Mijn vangstgewicht van 9.420 gram is goed voor een 2-tje. Meer naar de hogere nummers vangt Ron Hofland op stek 11 eveneens een acceptabel netje vis, met 7.580 gram wordt hij 3e. Gijs Geerlings en Dick Rijsdam worden respectievelijk 4e en 5e met 7.495 en 6.800 gram. Volledige uitslag en tussenstand is te zien via deze link.


Diverse waters (X) 28-03-22 / 13C - NO2 - zonnig

Rinus: prettige berichten ontvangen in die zin dat er links en rechts weer redelijk wordt gevangen op de diverse wateren. Zo viste JanV afgelopen zondag in het Aarkanaal omgeving roeibaan met de stok op 11m ruim 30 stuks brasem, voorn en kolblei op de kant. De 6 platten varieerden in lengte van 41 tot 57 cm. Gevist werd met een 0,5 gr dobber, haakje 16 en lijn 10/00. Jan kon ook berichten dat er in Reeuwijk op plas Klein Vogelenzang heel aardig brasem werd gevangen en ook de Breevaart laat weer van zich spreken.

TheoM is met maat Cees wezen vissen in de Bullewijk waar geen leefnet gebruikt mag worden. Maar buiten de 10-11 platten die beide mannen vingen werd het vangstgewicht aanzienlijk verhoogd door het ‘monster’, zoals Theo het zelf noemde, dat hij boven water kreeg. Er gebeurde namelijk in zijn ogen iets ongelofelijks. Hij viste met een dumbell op de spike en met 3 grote maden op de haak waarop hij na het ingooien een aanbeet kreeg, daarna leek de boel gelijk verankerd. Maar er kwam leven in en na een half uur ‘hard werken’ haalde Theo onder veel bekijks een snoek van 106cm op het droge. Theo had heel even nodig om weer op adem te komen!

Nu we toch met de specimen vissen bezig zijn kan ik het volgende toevoegen. Vandaag voor het eerst dit jaar met de feeder naar de Rottemeren geweest in de hoop enkele platten te vangen die – lijkt het wel – ieder jaar zwaarder worden. Bewust had ik voor de korf een mengeling van maïs, wormen, casters en dode maden voorhanden, want ‘ze’ kunnen hier wel wat weg stouwen. Het was anderhalf uur wachten voor de eerste tekenen van leven zichtbaar werden op de top, daarna was er met enige regelmaat ‘wat te beleven’. De vangst bestond uiteindelijk uit 2 voorns en 8 platten waarvan de zwaarste 3,8kg woog en 65cm was. Wisselend gevangen met wormen+maïs of maden, de meeste op ca. 45m.


Oude Rijn (Zwammerdam) 26-03-22 / 12C - NO3 - zonnig

Rinus: vandaag vissen we met 15 deelnemers de 2e wedstrijd v/d HSW zomercompetitie in de Oude Rijn op het traject futenbos-ijsbaan. Mooi weer betekent niet per definitie mooie vangsten, ofschoon de gezamenlijke vangst van een kleine 40 kilo anders doet vermoeden. Hoewel er in de afgelopen week op dit traject behoorlijk is gevangen komen de meeste er vandaag bekaaid af met één of enkele platten plus wat klein goed. In zo’n situatie wordt ook direct zichtbaar hoe de verhoudingen qua vangsten liggen tussen het gedeelte ‘futenbos’ en dat bij de ‘ijsbaan’. En ja, ik tref met de loting stek 3 op het laatste en dus gewilde traject waar ik ga gokken op de meer ‘verre’ afstanden. Dat betekent 1 feeder op ca. 4m uit de andere oever en 1 op 10m uit de overkant. De zogenaamde  ‘korte’ afstand levert niet één keer een aanbeet op, terwijl ‘op ver’ de top in de eerste twee uren al enkele keren beweegt en een 4-tal platten oplevert. Het derde uur valt er echter niets (meer) te beleven dus moet ik met nog anderhalf uur te gaan ‘actie ondernemen’. Dat ga ik doen door de lijn met een meter te verlengen, en met succes. In no time liggen er 4-5 dikke platten in mijn net, alle gevangen op pieren+dode maden. Op de laatste twee exemplaren is het weer even wachten, maar ze komen en deze moet ik verleiden met 4 grote maden. Met 11 vissen en 14.770 gram ga ik vandaag met de winst naar huis. Beide buren, Ron Sluyk op nr 4 en Piet de Groot op nr 2, nemen respectievelijk plaats 2 en 3 in met 4.600gr en 4.465gr. Wil-Jan van Leeuwen (op stek 11) wordt 4e met 2.665gr en Gijs Geerlings (op stek 5) wordt 5e met 2.490gr.


Oude Rijn (Zwamm-N'brug) 22-03-22 / 14C - O3 - zonnig

Rinus: met Koos de Boer hebben we een terechte winnaar van de John Kooij 4-daagse 2022, ondanks zijn gelukkige loting op de meest gewilde stek D91 van deze serie wedstrijden. Ik zeg ondanks i.p.v. dankzij want je mag dan al wel een hoge klassering op zak hebben, zo’n laatste wedstrijd kan de zaak volledig op zijn kop zetten. Dat blijkt wel want menig visser in kansrijke positie haalt vandaag bakzeil door een slecht resultaat, een enkeling krijgt zelfs 15 punten aan de broek! Koos haalt vandaag met 21 kilo heel goed uit, wint niet alleen vak D maar wordt ook 1e in de superpoel. Proficiat Koos! Na aftrek van de slechtste wedstrijd blijft er voor hem 4 punten staan en 27 kilo. Dat de verschillen niet alleen extreem maar ook bijzonder zijn blijkt uit het feit dat P. van Drie eveneens een hotspot (A21) loot, daar wint met 2,8kg en zodoende ook 4 punten scoort. Alleen hij komt niet verder dan een totaal gewicht van 5,1kg en wordt 2e in totaal, niettemin ook voor hem de felicitaties. De resultaten op die zogenaamde hotspots zijn dit jaar wel een verhaal apart hoor, ondanks de slechte vangsten en vele ‘nullen’ in het algeheel wordt juist daar wel resultaat geboekt. Neem bijvoorbeeld ook stek A1 bij de kop, daar wordt weer gewoon gewonnen met 12,5kg terwijl de overige vangsten in die sector ver achter blijven. In vak B sector 2 wordt met 10,6kg gewonnen op kopstek B47 (46 is nu een slaper), je kan natuurlijk ook gewoon zeggen dat daar klasbak Leo Koot vist en die kan het klappen van de zweep wel! Als laatste haal ik nog even de steknrs 112, 117-119 in vak D ‘bij de balken’ aan, alsof het de gewoonste zaak van de wereld is vallen daar winnende gewichten van 16, 18 en 19kg. Maar ook daar geldt: je moet ze nog wel effe vangen! Zelf kom ik op stek B56 te zitten en moet met de vaste stok aan de gang. En dat valt (mij) niet eens tegen als je 4 van de 5 uren ‘in de vis’ zit en ca. 65 stuks vangt, alleen zit er géén bonusvis bij en die heb je echt nodig om te scoren. Met 1,9kg krijg ik 9 punten om de oren, goed voor plaats 58 op de ranglijst. Nee, het is dit jaar niet ‘mijn 4-daagse’, wellicht een ander keer!? Met een stijgende totale vangst van 350 kilo op deze laatste dag afgezet tegen 183kg in de 3e wedstrijd wordt deze serie in stijl afgesloten.  Een woord van dank aan de organisatie van John is uiteraard op zijn plaats, die was weer piekfijn in orde! Via deze link kan je de (totaal)uitslag nog eens nalezen.


Oude Rijn (Nieuwerbrug) 21-03-22 / 12C - ZO3 - zonnig

Rinus: met 17 deelnemers waarvan 3 afmeldingen op de eerste dag is ook zaterdag j.l. de zomercompetitie van HSW gestart. Op het programma staat als wedstrijdwater de Oude Rijn bij de (oude) schaapskooi en qua vangst hebben sommige daar toch wel hun bedenkingen over en terecht, gezien de uitslagen van de Kooij 4-daagse. Maar vissen blijft vissen en iedere dag is weer anders dus aan de slag! En warempel dobber of top komt in beweging – al ging dat niet van harte – en bij de één meer dan bij de ander. Uiteindelijk komt er toch een uitslag en een eerste verrassing is dat er geen nullen te noteren zijn. Geen verrassing is dat het winnende gewicht op staartnummer 14 valt, we vissen tenslotte in de Oude Rijn. Dat mag dan wel zo zijn maar je moet ze toch nog effe vangen en dat kan je wel aan Wil-Jan overlaten want in het laatste uur komt hij tot een knap vangstgewicht van bijna 7kg. De uitslag ziet er als volgt uit: 1. Wil-Jan van Leeuwen 6.980 gr, 2. Jaap v/d Stoel 3.180 gr (tevens grootste vis 54,7cm), 3. Rinus Reichard 2.400 gr, 4. Jan van Dam 1.840 gr, 5. Peter Guleij 1.720 gr.


Oude Rijn (Zwammerdam) 16-03-22 / 10C - NO3 - zonnig

Rinus: met een mooi aantal van 15 deelnemers (incl. 1 afmelding) is vandaag de ouderencompetitie van HSW gestart met een wedstrijd in de Oude Rijn aan de Buitenkerk. Aangezien we nog steeds met koude nachten te maken hebben zijn de verwachtingen niet erg hoog gespannen, doch als er uiteindelijk een gezamenlijke 40 kilo binnen wordt gehaald mag je spreken van een gemiddeld redelijke vangst. Natuurlijk zijn er altijd kantnummers die er uit springen en dit keer betreft dat de stekken 11 en 12 waar Jan van Dam en Piet de Groot in een onderlinge strijd gewikkeld zijn. Deze wordt beslist in het voordeel van laatstgenoemde die een keurige 8.500 gram aan brasem in de weegschaal legt. Proficiat Piet! Met 6.880 gram scoort Jan keurig een 2-tje. Op stek 2 neemt Gijs Geerlings met 5.300 gram de 3e plaats voor zijn rekening. Zelf scoor ik met 4.380 gram 4 punten op stek 6, met 4 platjes, 1 bliek en 1 voorn gevangen met de feeder op afstanden van 2 en 6m uit de andere oever. Als 5e eindigt Martin van Leeuwen met 3.160 gram, als één van de weinige haalt hij de vaste stok tevoorschijn. In elk geval heerlijk genoten van deze eerste competitiewedstrijd van HSW sinds exact 2 jaar. Toen visten we ook op dit traject de eerste en na later bleek enige wedstrijd dat jaar in competitieverband.


Oude Rijn (Zwamm-N'brug) 13-03-22 / 12C - ZO3 - zonnig

Rinus: ook dag 3 van de John Kooij 4-daagse hebben we achter de kiezen, het aantal ‘nullen’ bleef beperkt tot 34, de totale vangst kwam met 183 kilo hoger uit dan vorige week en de vangsten per vak waren iets meer evenredig verdeeld. Vak D springt er met 100kg zoals gebruikelijk weer bovenuit en vak B met 14kg blijft het zorgenkindje dit jaar. Over het geheel genomen lijkt er qua vangst dus een kleine kentering ten goede te komen. Wat blijft zijn de goede uitslagen op de bekende hotspots, goed loten is dus een eerste vereiste ofschoon je dit met een digitale loting natuurlijk niet zelf in de hand hebt! Neem nou de stekken D91 en 119 beide staartnrs waar in beide sectoren een 1 wordt gescoord, respectievelijk Nick Eestermans met 15,6kg en John Bijvoet met 8,2kg. Vak A gaat met 6,6kg op het gewilde nr A21 naar O. Oldebeuving en vak B wordt op B31 met 4,1kg een prooi voor Ron Cramer. Zelf kom ik op C63 C te zitten, opmerkelijk genoeg het vak met de meeste ‘nullen’. Héél lang ziet het er naar uit dat ik ook hiertoe veroordeeld zal worden, maar om precies half 2 krijg ik de enige aanbeet (ééntje ‘uit het boekje’) en die levert me een brasem van 2,6kg en een 2-tje op. Voor de zoveelste keer weer gewisseld van aas, maar de 2 dode maden + stukje worm die ik nu op de haak prikte waren kennelijk niet te versmaden! In eens ben je dan zoals de enthousiaste B. van Schie op C61 niet meer zeker van een hoge klassering. Deze jonge visser was met een keurige  stokvisserij en met 12-13 visjes al een eind op weg. Op C73 naar verluid ‘voor het slootje’ viste C. Kooyman met 6,6kg keurig naar een 1-tje. In de andere sector van C doet Daan Klop op 87 (voor de gaten??) hele goede zaken met 5,6kg en de winst. Met 2 ééntjes en nog 1 wedstrijd te gaan staat Daan er heel goed voor. Klik hier voor de volledige uitslag van dag 3.


Leidsche Vaart (Rijnsaterswoude), 13-03-22

Rinus: afgelopen zaterdag weer eens koers gezet naar een heel ander water, te weten de Leidsche Vaart. Wat kan je verwachten in deze periode van het jaar op een betrekkelijk ondiep water? Hoopvol zet ik in elk geval in op de feeder op 2 afstanden. Die op 7m uit de overzijde – kan ik direct al melden – levert 0,0 aanbeten op. Anders is dat op 3m uit de overzijde, hier moet ik weliswaar bijna 2 uur wachten op de eerste aanbeet maar het zullen er uiteindelijk 8 worden waarvan ik er 7 verzilver. Alle mooie brasems die op een enkeling na overduidelijk de top krommen. De combi maden-pier(tje) is duidelijk favoriet.

Oude Rijn - Amsteldrecht, 10-03-22 / 11C - ZO3 - zonnig

Rinus: inmiddels zijn de teleurstellingen over de vangst van afgelopen zondag die veel deelnemers hadden weer enigszins weggeëbd en richten we ons vizier op a.s. zondag. Nieuwe ronde, nieuwe kansen zullen we maar zeggen en met relatief zacht weer op komst!? We zullen nog maar niet te hard juichen want de berichten over de Oude Rijn die mij bereiken zijn nu nog verre van positief. Ofschoon RobJ gisteren een prima dag had in de Rijn bij Bodegraven met de vangst van een aantal brasems, enkele uit de kluiten gewassen baarzen en een mooie schubkarper. Vreemd en tegelijkertijd bemoedigend zijn de vangsten van grove vis(soorten) die de laatste tijd voorkomen. Neem nou bijvoorbeeld naast de serie knappe brasems die karper (van ca. 4kg) van winnaar Frits afgelopen zondag en de zeelten die her en der gevangen worden zonder ook maar één ondermaats visje. Zonder uitzondering allemaal vangsten die gewicht in de schaal brengen!  Zelf ving ik afgelopen zaterdag in de Rijn vooraan bij Alphen een baars van bijna 1kg, in de binnenwateren toch een formaat waar je u tegen zegt! Er zijn ook berichten van (zeer) slechte vangsten, in vier uur vissen géén of één keer beet. In Nieuwerbrug viste Frits vandaag met Hans, slechts één maal ging bij Frits het topje (ietsje) om met als resultaat een zeelt!

Zelf viste ik met WJ gisteren in de Amsteldrecht waar toch ook het moment nadert dat het weer een beetje ‘gaat lopen’? Toch moesten we nu nog heel veel geduld uitoefenen en uiteindelijk kwamen we gezamenlijk uit op 7 platten. Ook hier alleen maar vissen van formaat en geen enkele andere kleine(re) vis. Ben uitermate benieuwd hoe de vangsten zich deze zomer gaan ontwikkelen.


Oude Rijn (Zwamm-Nieuwerbrug), 06-03-22 / 3C - NO4 - zonnig

Rinus: dag 2 van de John Kooij 4-daagse is een feit, weliswaar met zonnig weer maar ook met een bijzonder koude nacht en een gure NO wind en dat zorgt voor hachelijke situaties. Niet alleen heb ik meelij met de mannen in vak B en C die de koude wind schuin tegen moeten trotseren, maar meer zorgelijk zijn de 63 ‘nullen‘ op een deelnemersveld van totaal 115 man. Extreem in dit verband is de uitslag in sector B1 waar Willem Multem als enige vis weet te vangen, een brasem van 1220 gram. OK je moet hem nog wel effe vangen hè, de winst is hierdoor niet minder van harte gegund. Sector C2 komt er evenzeer zeer bekaaid vanaf met 3 man een vis(je). Hier gaat Peter Jochems op staartnummer 90 met 150 gram en de winst vandoor. Verwonderlijk (of eigenlijk niet) zijn de vangsten wederom in vak D aan de Buitenkerk. Hier wordt 146 kilo vis gevangen van de in totaal 168 kilo, met 87 kilo in sector D2 als uitschieter. Ook niet verwonderlijk natuurlijk dat hier de overall winnaar vandaan komt. En het doet me deugd dat dit Frits Janssen betreft die op stek 116 een pracht net vis waaronder een karper en 15,9kg ‘op de schaal‘ legt. Proficiat Frits! Hiermee blijft hij Wim v/d Helm nipt voor die genoegen moet nemen met een eveneens keurige 15,5kg en een 2-tje. In dit D-vak worden nóg een aantal goede resultaten neergezet. Een verklaring voor deze grote verschillen met de andere vakken is natuurlijk moeilijk aan te geven. Het zou kunnen leggen aan het verschil in diepte van de Oude Rijn aan de Buitenkerk en in Nieuwerbrug dat toch wel een kleine meter bedraagt. Maar meer aannemelijk zijn de goede vangsten op enkele hotspots, waarmee uiteindelijk de factor ‘geluk‘ weer om de hoek komt kijken. Kortom, een goede loting is nooit weg! Zelf kan ik moeilijk tevreden zijn met mijn 3 kg op stek 105 (4x beet, 4 vissen), maar vergeleken met het resultaat van vorige week is de conclusie dat de stijgende lijn erin zit! Rest mij nog te zeggen dat Dirk v/d Schaft, buurman van vandaag, na 2 dagen aan de leiding gaat met 3 punten door een hoger gewicht dan W. Renes die eveneens 3 punten heeft. Via deze link kom je bij de uitslag van dag 2.


Oude Rijn (Zwamm-Nieuwerbrug), 27-02-22 / 5C - ZO4 - zonnig

Rinus: de eerste (grote) wedstrijd van 2022 is met de ‘1e zondag van de John Kooij 4-daagse‘ voor velen achter de rug. Koude nachten, goede (of slechte) loting, het zal allemaal wel, feit is dat er door een kleine 120 deelnemers 258 kilo vis is gevangen! Natuurlijk, je moet wel een beetje de mazzel hebben een goede stek te loten, maar dan moet je ‘ze’ altijd nog wel effe vangen. Neem bijvoorbeeld stek D120 (voor de kenners) ‘bij de balken’ in Zwammerdam. Dit nummer is altijd goed voor een goede uitslag en als je daar zoals nu Rien Hermsen neer zet weet je bijna zeker dat daar de sector en vandaag de allover winst vandaan komt. Met 13,8kg laat Rien het hele deelnemersveld achter zich, proficiat! Het zal ook geen verrassing zijn dat deze 2e sector van vak D met 80kg het best scoort. Op een andere hotspot A21 (bij Lievaart in Nieuwerbrug) vist Arjan Klop – die kan er ook wat van hoor – met 12,4kg naar de vakwinst en 2e allover. Andere opmerkelijke resultaten worden geboekt op kopplaatsen als B31 en 46 en D91, 92 en 106. Dit zijn in elk geval stekken om de komende weken naar uit te zien mocht de loting jou daar nog brengen. Maar, vissen blijft vissen en er zullen komende weken ongetwijfeld nog verrassende ‘zaken‘ om de hoek komen, ook op minder in het oog springende stekken. Neem bijvoorbeeld vak C-2e sector bij Molenbrug waar het ‘voor de gaten‘ bijna altijd een zekerheidje is voor een leuke vangst. Vandaag komt deze sector echter met totaal 6,7kg het slechtst uit de bus. Zelf kom ik op A26 te zitten, een stek rechts van de schaapskooi waar ik van tevoren weinig zinnigs over kon zeggen. Achteraf weet ik wel beter want het wordt een afknapper met 1x een loze beet tegen de overzijde vrij in het begin en 1x kort op 15m een uur voor tijd en die levert een voorn van 180 gram op. Gauw vergeten! Op naar vak D komende zondag. De volledige uitslag v/d eerste wedstrijd  zie je via deze link.


Amsteldrecht (Nieuwveen), 23-02-22 / 9C - ZW3 - half bewolkt

Rinus: vandaag naar de Amsteldrecht omgeving nieuwe kwekerij, waar het natuurlijk altijd een risico blijft in wintertijd maar er is al vis gevangen! Vol goede moed bouw ik dus twee feederstekken op, de één op 3m en de ander op 5m uit de overzijde. Aan één feeder een wormpje+maïs, aan de andere een paar maden al dan niet met een (stukje) worm. Om half elf gaat de eerste korf erin en het zal tot half één duren eer het eerste tikje op de top een feit is. Voordien al de gedachte gehad om te verkassen, maar nu nog even wachten…! Weer een uur en enkele uitgekauwde maden verder, dus na 3 uren vissen, komt om half twee de eerste aanbeet om op te slaan. Het levert een mooie platte op en het worden er uiteindelijk 6 van het hier bekende formaat na 4,5 uur vissen. Vandaag weer een kwestie van ‘de aanhouder wint’.

Zaterdag 19/2, de storm is geluwd, probeer ik het aan de Oude Rijn tegenover de Treinweg. Ofschoon het nog altijd fors waait is het vissen met de feeder onder controle te houden. Ook hier is het lang wachten eer er wat gebeurd. Zeker 1,5 uur kijk ik tegen een feedertop aan die zo nu en dan beweegt maar uitsluitend door de wind. Doch niet geklaagd want aan het eind van de rit liggen er toch 6 platten en 2 voorns in het net. Vreemd overigens dat de brasem in deze periode op dit water de overhand heeft. Tevreden in elk geval al kan het altijd beter en dat wens ik de deelnemers aan de 4-daagse van John toe a.s. zondag in de eerste v/d vier wedstrijden.


Amstel (Uithoorn), 16-02-22 / 10C - ZW6 - bewolkt

Rinus: met een zeker voorjaarsgevoel rij weer eens naar de Amstel waar altijd wel een stekkie ‘uit de wind’ te vinden is want dat is nodig vandaag met windkracht ZW6. Dat zelfde gevoel geeft me vertrouwen dat er wel een brasem te vangen is, want dat schijnt momenteel de belangrijkste vis hier te zijn. Maar dat het tellertje uiteindelijk 23 platten zou aantikken had ik ook niet verwacht. Al na een kwartier krijg ik de eerste aanwijzing op de top en het levert gelijk de eerste platte op. Binnen een half uur daarna liggen er al 5 in het net. Zoals hier gebruikelijk komen de meeste en zwaarste exemplaren van de verre stek, in het midden zijn ze iets kleiner. Wat het aas betreft doen ‘ze’ vandaag niet zo moeilijk, 1 of 2 piertjes al dan niet met een maïskorrel of 2-3 (dode) maden met of zonder caster, het maakt niet zoveel uit. Het zou – bij gebruik van een leefnet – in elk geval een ‘gewichtig’ vangstresultaat geworden zijn dat niet zou misstaan in een wedstrijd.

Alhoewel de berichten over de Oude Rijn in Nieuwerbrug het afgelopen weekend nog onveranderd slecht waren (ruim anderhalve week vóór de 4-daagse) denk ik dat er toch een kleine kentering aan zit te komen. Dat geldt zeker voor de Oude Rijn nabij Alphen waar ik zaterdag j.l. 5 platten, 2 blieken en 2 voorns vang, qua aantal dus nog zeer matig maar enkele platten gaan ruim over de 2kg heen en dat geeft de burger moed. Een zelfde ervaring heb ik afgelopen maandag in het Aarkanaal met 5 platten en 2 voorns. Al met al gunstige berichten vind ik zelf en heeft dat nu met het zachte weer van de laatste tijd te maken en/of de heersende luchtdruk, wie het weet mag het zeggen. Het geeft in elk geval hoop voor de komende (wedstrijd)weken.


Gouwekanaal (Gouda), 09-02-22 / 8C - ZW3 - bewolkt

Rinus: met de maand maart, de 4-daagse van John en het voorjaarsweer in zicht kijken we weer hoopvol naar de komende periode. Het moet toch gek gaan dat de vangstberichten zoals ze afgelopen tijd waren niet zullen beteren!? Wat dat betreft passen de berichtjes over kleine wedstrijden die mij bereiken precies in dat beeld, ze zijn hoopgevend! Zo werd er zaterdag j.l. gevist in het Gouwekanaal waar de winnaar afsloot met een acceptabel gewicht van 11kg, werd er zondag (dat moeten wel diehards zijn!) door een ploegje gevist in de Oude Rijn bij Nieuwerbrug waar met 9kg werd gewonnen en werd er vandaag aan het futenbos gevist waar 6,5kg hoog was. Zelf ben ik vandaag wat de vangst betreft in het Gouwekanaal ook niet ontevreden met 17 stuks waarvan 15 ‘scheppers’. Afgelopen maandag kwam ik in de Oude Rijn vooraan bij Alphen tot 4 platten en 3 skimmers. Diezelfde dag hoor ik over vangsten van 1 brasem, 1 bliek en 1 voorn aan de Buitenkerk bij de balken, terwijl er enkele dagen daarvoor 10 platten werden binnengedraaid. Zo zie je, het is nog niet overal hosanna. In dat kader past het bericht over de Heimanswetering en het Aarkanaal naadloos in dit verhaal, wat de vangst betreft geeft de vis vandaag ‘niet thuis’.


Oude Rijn (Alphen), 02-02-22 / 9C - NW4 - half bewolkt

Rinus: het is nog steeds een moeizame klus om in onze regio qua vangst in de dubbele cijfers te geraken. En als dat gebeurt heb je een topdag, er vanuit gaande dat dit dan wel allemaal ‘scheppers’ zijn. Maar ook met de vangst van 3-4 exemplaren mag je enigszins tevreden zijn, tenminste als je praat over een water als de Amsteldrecht waar het ’s winters doorgaans een helse zaak is om wat platten van 1,5-2kg aan de haak te krijgen, maar het is onlangs gebeurt! In de Amstel richting Nes is dit laatste over het algemeen niet zo moeilijk al zitten daar ook ‘moeilijke’ dagen tussen. Afgelopen zaterdag vis ik er met Wil-Jan en is de uitslag 1 ex. voor mij en 7 voor hem! Enkele weken geleden was dat trouwens precies omgekeerd. Verder verneem ik dat de situatie aan de vertrouwde wateren als Gouwekanaal en Oude Rijn niet anders zijn, enkele vissen en als je geluk hebt zijn dat er 10. Vandaag zitten wij aan de Oude Rijn vooraan bij Alphen waar we zowel stok als feeder uitpakken. Qua weer en wind hebben we niet veel te vrezen dus gaan we voor een leuke visdag. Die is er wel maar we blijven beide steken op 8-9 vissen nagenoeg alle scheppers, overwegend gevangen met de feeder. De enige uit de kluiten gewassen voorn wordt wel met de stok gevangen. Dit is overigens schril afgezet tegen de aantallen voorns die in de grachten van Enkhuizen zwemmen. Hier wordt overigens maar weer eens duidelijk wat een ravage een kolonie aalscholvers kan aanrichten! Zie deze video.

Aarkanaal (Ter Aar), 24-01-22 / 5C - ZO1 - bewolkt

Rinus: evenals vorige week eindigt ook afgelopen week wat de vangsten betreft in mineur. Op zich niets bijzonders in deze periode v/h jaar waarin de weersomstandigheden bijna per dag schommelen gelijk de koersen van de AEX. Niettemin blijft het ‘visweer’ en de diehards onder ons trekken er sowieso op uit. Mijn vaste correspondenten Erik en JanV proberen het zondag j.l. weer eens in de Heimanswetering maar constateren met respectievelijk 9 en 7 voorntjes dat ‘ze’ nog lang niet ‘los’ zijn. Wil-Jan komt die dag in de Oude Rijn bij vv Rijnstreek tot vergelijkbare aantallen en op vrijdag nabij Alphen tot 2 voorns en een platje. Zelf besluit ik zaterdag nog een keer richting Amstel bij Uithoorn te rijden waar ’s winters toch altijd wel 1 of 2 vissen te vangen zijn!? Niets van dit alles, ik hou het ruim 3 uren vol in de wetenschap dat geduld hier dikwijls loont. Maar vandaag niet, slechts één keer een friemeltje op de top en een plat gebeten maai. ‘s Middags hoor ik dat de Brasem competitie gevist heeft aan het AR Kanaal bij Loenersloot. Alleen ErikW steekt daar qua resultaat bovenuit met 5,5kg, de rest blijft steken op of (ver) onder de 2kg. Naar verluid heeft Erik gevist op ca. 85m hetgeen hem 8 vissen oplevert!

Vandaag (maandag) valt de temperatuur alleszins mee in elk geval hoger dan de voorspelde 1-2 graden, dus ga ik er op uit. Toevallig kreeg ik de volgende tip: probeer het eens in het Aarkanaal, vorige week redelijk brasem en voorn gevangen! Dus op naar het kanaal waar doorgaans de kleine(re) vis overheerst met tussendoor de kans op een brasem. Er staat weinig wind dus ideaal om met de stok (ca. 3m diep hier) te vissen, in dit geval op 11m met dobbertje 0,8 en 8/00 onder met haakje 18. Vijf balletjes gecupt en de lijn op ca. 6-7cm overdiepte gezet vanwege een piepklein stroompje, dus heerlijk licht en nauwkeurig vissen. Om een lang verhaal kort te maken, over 3,5 uur vistijd verdeeld krijg ik welgeteld 6 aanbeten die 5 platten opleveren waarvan er 2 richting de 2 kg gaan. Het aas vandaag is 2-3 pinkies of 1 dode made. Qua vangstgewicht dus uiteraard niet ontevreden maar het blijft wel vreemd dat er (vandaag) niet één voorntje, baarsje, posje o.i.d. toehapt. Vissen blijft vissen!


Gouwekanaal (Gouda), 20-01-22 / 5C - ZW4 - bewolkt

Rinus: afgelopen week zit ik wat de vangsten en aantallen betreft ‘in de lage cijfers’. Het sombere, koude en natte weer heeft er toe geleid dat het getal ‘3’ in de laatste drie visdagen verdacht veel voor komt. Vandaag probeer ik het weer een keer aan het Gouwekanaal en daar lukt het niet om boven de 3 (skimmers in dit geval) uit te komen. Daarnaast krijg ik nog ca. 4-5 keer uitgekauwde maden terug. Maandag zit ik aan de Oude Rijn bij het futenbos en ook hier is het slechts 3 keer raak, twee platten en een maatvoorn. Een week geleden ga ik richting Amstel bij Uithoorn en jawel ook hier 3 exemplaren, weliswaar platten v/h hier bekende formaat. Gelukkig dus wel allemaal scheppers. Wat de oorzaak van de magere cijfers is daar kan ik moeilijk een vinger achter krijgen, het zal ongetwijfeld toch wel met het sombere weer te maken hebben…..? Gevist met de feeder op verschillende afstanden, op de diepste plekken en met diverse aassoorten, waarbij het opmerkelijk is dat 1 of 2 dode maden op de haak veelal favoriet was.


Diverse waters (Gd-Al), 10-01-22 / 6C - Z2 - half bewolkt

Rinus: afgelopen zaterdag aan Gouwekanaal droog begonnen en nat geëindigd met temperaturen die mij eigenlijk te laag waren, niettemin waag ik me een aantal uren aan het kanaal met de feeder, afstand 27-28m. Als na 3 kwartier vaste bezoeker Martin langs komt vang ik net de 2e vis. Dat bleek verrassend voor hem, eerder in de week is weinig tot niks gevangen. Wellicht nu een dag dat ‘ze’ meer trek hebben? Ik kom in elk geval aan 12 scheppers, meest skimmers, enkele kolbleien en een voorn. Mini aas en kleine korfjes zorgden voor minimale aanbeten. De volgende dag (zondag) ervaart JanV op dezelfde plek met enkele vissen dat de ene dag de andere niet is!

In de Hollandse IJssel tussen Moordrecht en Capelle schijnt de brasem ‘het hogerop te zoeken’, althans volgens Erik die tijdens de wandeling herhaaldelijk mooie platten aan de oppervlakte zag duikelen. Feit is dat er op verschillende trajecten tussen deze 2 plaatsen behoorlijk (brasem) is gevangen.

Dat kan ik van de Heimanswetering niet zeggen, alhoewel donderdag j.l. pakte ik de vaste nog weer uit nu bij de molen en ving van begin tot eind wel een vis(je) al was het niet elke minuut raak. Met 45 stuks op de teller waarvan 1 platte, een dikke baars en de rest voorn(tje)s toch tevreden.

Dat kan ik van vandaag in de Oude Rijn aan de Rijndijk niet zeggen, eerdere goede berichten ten spijt. Met engelengeduld (dikwijls lonend) kom ik nu niet verder dan 2 aanbeetjes en 2 grondels! Of de 5 passerende zandschuiten hieraan debet zijn? Wellicht, bevorderlijk zal het niet geweest zijn. Als ik de pijp aan Maarten geef zijn de 5 mede vissers vandaag inmiddels ook huiswaarts.

In de Oude Rijn tussen ’t fort en Nieuwerbrug komt Wil-Jan wat de vangst betreft vrijdag j.l. wel aan zijn trekken, naar verluid werd daar redelijk gevangen met frequent een bliek of kolblei.


Heimanswetering (Alphen), 03-01-22 / 10C - W5 - half bewolkt

Rinus: het is 3 januari en de eerste gang in 2022 naar het viswater, in dit geval de Heimanswetering bij Alphen waar berichten over voornvangsten circuleren. Het is er druk en dat zegt genoeg, maar helaas… eerdere goede vangsten in het verleden geven geen garantie voor het heden. De vaste stok is vandaag mijn insteek en die zet ik in op 11,5m. Na het cuppen van 5 kleine balletjes reageert de vis direct, het is aanvankelijk kleine vis (pos, grondel, voorntje) maar allengs zijn toch ook enkele maatvoorns de pineut. Als de teller op 12 staat gaat het steeds moeizamer en zakken de aanbeten in. Ook de feedervissers, die reeds eerder aanwezig zijn en enkele scheppers hebben, ervaren deze situatie, sommige houden het voor gezien. Ik besluit dobber 1,25 gram in te wisselen voor dobbertje 0,6gr en schuif deze iets omhoog zodat onderlijntje 08/00 met haakje 20 zo’n 10cm op de bodem ligt. Als ik terug kom van een ‘bakkie’ bij de buren is er aan de pinkies gesabbeld. Opnieuw 3 pinkies op de haak en maar weer zakken de lijn. Tot mijn verbazing zakt het dobbertje vrijwel direct langzaam weg,  aantikken met als resultaat een brasem van ca. 1,5kg. Dit herhaalt zich binnen een half uur nog 3 keer, de laatste keer een kleiner formaat met een skimmer van 6-7 ons. Daarna is er echt niks meer te beleven en als vervolgens een volle zandhaas passeert die de zaak om schudt komt aan alle verdere illusies een einde. Inpakken met een tevreden gevoel, zeker qua gewicht en hopen op een terugkeer van de voorns.