VangstenVANGSTEN 2021


Erik Faas schrijft 'Ode aan Rinus', klik hier


Straks weer lekker met de feeder tegen de rietkraag?? Vergeet het maar!!! (lees verder)


BEKEURINGEN UITGEDEELD!!


Van verschillende zijden heb ik vernomen dat er onlangs boetes zijn uitgedeeld voor het vissen met meer dan 2 hengels. Met name in Noord Holland en aan het AR Kanaal (?) zijn voor dit delict bekeuringen uitgedeeld en die lopen fors in de cijfers (€330). Al eerder is dit een issue geweest maar steekt dus nu weer de kop op, men is gewaarschuwd!!  Bekijk deze link naar de site van Sportvisserij Nederland maar eens waarop het hele verhaal duidelijk wordt uitgelegd. In het kort komt het hier op neer dat het aan iedereen met een gewone VISpas geoorloofd is om met 2 hengels te vissen of zelfs met 3 hengels als men een 3e hengel toestemming heeft. Met 2 of 3 hengels vissen betekent het in totaal voorhanden hebben van 2 of 3 hengels, dus inclusief de hengels die je als reserve klaar hebt liggen. Onder hengels wordt zowel een vaste hengel, topset of feeder verstaan. Om deze regel te omzeilen wordt tijdens wedstrijden als uitzondering meestal toegestaan om meerdere hengels (meestal max 4) voorhanden te hebben, MITS door de waterbeheerder hierover een zinsnede in de wedstrijd vergunning is gezet. Bij controle kun je die vergunning tonen aan ‘oom agent’.


Rottemeren (Zevenhuizen), 15-04-21 / 10C - NO3 - half bewolkt

Rinus: het blijft natuurlijk een risico dit wijde water op te zoeken met nog steeds wat vorst in de nacht, maar met een NO wind en oplopende temperaturen naar dubbele cijfers waag ik de gok. Van 11.30-16.00 uur leg ik beslag op één v/d vlonders richting de jachthaven waar de wind van achteren komt en dat maakt verre worpen met de feeder wat makkelijker. Ik vermoed namelijk dat dit nodig is wil je een vis(je) vangen, het is daar iets dieper. Ik maak voerstekken op 43 en 57 meter en voorzie beide stekken van drie grote korven voer+aas. Vanaf nu is het afwachten geblazen, hopelijk wordt mijn geduld niet al te lang op proef gesteld. Na een uur heb ik al één keer uitgekauwde maden teruggehad, er zit dus vis! Het tweede uur gebeurt er niets maar na 3 uur vissen heb ik zowaar 2 platten van het hier bekende formaat. In de anderhalf uur die mij rest krijg ik nog 6 aanbeten waarvan er 4 bingo zijn. Alles speelt zich af op de verre stek behalve de laatste beet een kwartier voor tijd. Op 43m drop ik de korf nog maar weer eens met 5 grote maden op de haak waarop na enkele minuten de enige beet op deze afstand volgt. De top loopt fraai rond en dit resulteert in een mooie afsluiter van de dag, een platte van ruim 60cm en dik 3kg. Dus niks geen boilie, maïs of dikke pieren op de hair (uiteraard wel geprobeerd), vandaag simpelweg maden al dan niet met een caster of stukje worm. Met 6 vissen schat ik ruim 13kg aan vangstgewicht te hebben, voor mij het wachten waard. Misschien ook een aanrader voor vissers die voor echte dikke platten willen gaan en net dat kleine beetje geduld op kunnen brengen….!?

Gouwekanaal (Gouda): eerder in de week vis ik aan het Gouwekanaal richting crossterrein en krijg daar gezelschap van DennisH. Beide maken we een feedertje klaar voor afstanden van 20-25m en hopen daarmee een visje te vangen. We liggen de lat niet erg hoog en stellen ons ten doel om 10 vissen te vangen. Dat dit niet te hoog gegrepen is zal blijken want de vis ligt echt niet rijen dik te wachten, bovendien zitten er lange perioden zonder beet tussen. Na een kleine vier uur vissen komen we aan 12-13 stuks waarmee we wel beide de doelstelling hebben gehaald. Gelukkig zijn het niet alleen ‘guppies’ maar zitten er ook een aantal platten, windes en maatvoorns bij. Zijn lekker bezig geweest.


Oude Rijn (Bodegraven), 10-04-21 / 5C - NO3 - bewolkt

Rinus: dit keer wel naar de Buitenkerk omgeving Meije rotonde, weliswaar te koud voor de tijd v/h jaar maar er staat een gunstige wind en klein stroompje richting Alphen, het moet goed komen!? Nou dit valt wat tegen, normaal is er wel een beet binnen een kwartiertje maar nu duurt het veel langer en zal nooit goed op gang komen. Heb de feeder op 3m uit de overkant gedeponeerd en ook een stekje op 10m uit de overzijde aangelegd, maar beide geven nauwelijks vis. De enige echte beet komt van ‘ver’ en resulteert in een mooi krom lopende top en een platte van rond de 2kg. Daarna vang ik nog een halfwasje en enkele voorns. Gert komt tot 4 platten en 4 voorns en kan daar naar eigen zeggen vrede mee hebben.


Amstel (Uithoorn), 10-04-21 

Rinus: op donderdag ga ik met Wil-Jan naar de Amstel bij Uithoorn, in het paasweekend viste hij daar de ene na de andere platte op het droge, dus dat beloofd wat!? Maar we zijn inmiddels 4 dagen verder en is het een heel ander verhaal, vissen blijft vissen! Er staat een klein stroompje naar links en de start is nog redelijk met beide enkele platten op korte en middenlange afstand gevangen aan de combi worm-made. Maar dan verstilt de aanbeet en is het volgende anderhalf uur geen beweging meer in de feedertop te krijgen. Dit komt weer een klein beetje op gang na een periode waarin het water stil is gaan staan en daarna naar rechts is gaan stromen. Frappant genoeg is de worm dan niet meer in trek maar moeten er ineens 3-4 dode pinkies op de haak zitten, frappant. Uiteindelijk kom ik aan 12 platten, 2 windes en 3 ruisvoorns. Wil-Jan blijft steken op 7 platten en een klusje voorns.


Oude Rijn (Alphen), 03-04-21 / 7C - N3 - bewolkt

Rinus: zaterdagmorgen rond 8 uur en geen visser aan de Buitenkerk, forse wind en golfslag recht over het water, het traject ijsbaan-futenbos daarentegen zit propvol, bij ‘het witte hek’ opmerkelijk genoeg niemand! Voor ons drieën dus een prima gelegenheid om hier onze feederspullen op te bouwen. Voor ingewijden we nemen de stekken links van de bruine ark in, ontegenzeglijk ‘hotspots’. Aan mij de eer om direct links naast de ark te zitten en uiteraard deponeer ik mijn korf zoals hier gebruikelijk op de doorgetrokken lijn gelijk aan de voorkant v/d ark, dit is wel ca. 60m naar we hebben ‘wind mee’. Wil-Jan op de stek naast mij vist op vergelijkbare afstand en Gert bevist de zone in het midden. Bij zowel Wil-Jan als mij is de eerste korf raak en resulteert in een brasem, ook Gert meldt de eerste platte, dat belooft wat!? Maar… vissen blijft vissen dus moeten we onze rose bril weer afzetten want op enkele voorns na gebeurt er voorlopig niks. De middenzone levert zelfs helemaal geen vis meer op maar ‘op ver’ is er uiteindelijk toch wat te beleven al is dat met (lange) tussenpozen en gaat het niet van harte. Het is hier vandaag dus ‘geen gelopen koers’, lang niet elke korf is raak. Om toch enig resultaat te genereren moeten veel verschillende soorten aas worden aangesproken, van maden via wafters tot aan dikke pieren op de hair. Bijzonder daarbij is weer dat de aanbeten variëren van minuscuul tot super hard. Uiteindelijk komen er toch nog een aantal dikke platten van de overkant. Zelf kom ik aan 7 stuks en dan zit je al gauw tegen de 9-10kg. Tevreden!


Vecht (Nigtevecht), 03-04-21

Theo: dinsdag j.l. gevist op een prachtige stek aan de Vecht bij Nigtevecht met plaats voor drie. Dus samen met Cees en Ed vroeg eropuit. Daar aangekomen zagen we al vis draaien en dat is een goed teken. Met de feeder maakten we voerstekken op 35 en 15 meter en deze voerden we aan met dode maden, casters en wat geknipte wormen. Op de korte afstand ben ik gauw gestopt, dit leverde alleen maar kleine vis op en daar kwam ik niet voor (haha). Op 35m ging het direct beter en dat leverde mooie vissen op met verschillende aassoorten zoals maden aan de lange lijn (80cm) en haakje 16 en dikke pieren of een wafter aan de hair. Dit zorgde uiteindelijk voor een leuk netje vis, een vangstgewicht van 24kg en een heerlijke visdag. Ed en Cees gingen uiteindelijk ook ‘lang’ vissen en gingen eveneens beter vangen, maar moesten met iets minder genoegen nemen en kwamen beide uit op ca. 7kg.


Amsteldrecht (Nieuwveen), 31-03-21 / 23C - Z3 - zonnig

Rinus: vandaag vissen Gert en ik in de Amsteldrecht omgeving ‘nieuwe kwekerij’ en we hebben een gast in de persoon van DennisH meegenomen. Op een gedeelte waar de nieuwe balken voor de oever aan de overzijde staan/liggen halen we de feeders uit de foedralen. Er wordt gevist zowel tegen de balken, op 10m daar vanaf als op korte afstand van 17-18m en we zetten hoog in met als doel 10 brasems de man te vangen. Of dit gaat lukken op deze idioot warme dag voor de tijd v/h jaar en nauwelijks wind gaan we zien, onze introducé gaat in elk geval als een speer uit de startblokken. In no time liggen er 3-4 platten vanaf 18m in zijn net terwijl bij ons de teller voorlopig nog op nul staat. Maar stilaan komt er bij ons ook beweging op de top die soms ‘zomers’ om gaat maar meestentijds een patroon van minuscule beetjes laat zien. Ditmaal zijn het geen boilies, pellets of maïskorrels die de hier bekende platten van formaat kunnen verleiden maar simpelweg een (stukje) worm + maden of zoals later op de dag met enkele pinkies. Buiten een klusje kleine(re) vis dat we alle drie vangen is het met 1 platte Gert’s dag niet, kom ikzelf aan 7 platten en laat Dennis 11 exemplaren noteren, waarmee hij als enige de doelstelling haalt (chapeau!). Belangrijker is het feit dat er op alle afstanden is gevangen, dus ook ‘als vanouds’ aan de overzijde tegen de balken.


Amsteldrecht (Nieuwveen), 31-03-21

Leo: maandag j.l. in de Amsteldrecht wezen vissen van 10 tot 15.00 uur, geparkeerd bij  het 2e brede stukje. Heb een voerplek aan de overkant en één op 18 meter gemaakt en gevist met worm en maden. Anderhalf uur geen beet of enig andere reactie gehad. Toen de methodefeeder maar gemonteerd met een wafter op de hair en die op ongeveer 10 meter van de overkant gedeponeerd. Binnen een uur had ik daar 6 platten en allemaal ruim over de 50cm. Daarna viel het stil maar ben toch op dezelfde plek gebleven. Rond half 3 pakte ik nog 2 forse platten en nog 2 maal misgeslagen. Al met al zeer tevreden! De vissen zagen er goed en gezond uit waren erg druk in het schepnet. Mooi dat de vis hier weer ‘loopt’.


Leidsche Vaart (Langeraar), 31-03-21

Rinus: maandag j.l. naar de Leidse Vaart geweest, halverwege het gedeelte met de steigers. De feeder op 3m uit de overzijde gedeponeerd en binnen 3 minuten was het raak met een mooie platte. Was direct van start gegaan met een worm+made op de haak. Na 10 minuten wederom bingo en weer een fors exemplaar. Maar dan volgt een lange periode van inactiviteit en is de top met geen mogelijkheid ‘om’ te krijgen. Het laatste uur maakt in dat opzicht weer wat goed en levert nog 4 platten op. Gert komt tot eenzelfde aantal eveneens van de overzijde en vangt in de midden nog een paar mooie voorns. Veel wind vandaag maar het was uit te houden.


Amsteldrecht (Nieuwveen), 24-03-21 / 10C - ZW3 - half bewolkt

Rinus: wie Amsteldrecht zegt denkt onwillekeurig aan brasem(vangsten) en aan het formaat platte dat naar boven komt, de vraag is alleen wanneer het tijdstip daarvoor is aangebroken. Over het algemeen hoef je hier in de wintermaanden niet te zijn, maar eind maart/begin april is het proberen toch zeker de moeite waard. Dus nemen we vandaag de proef op de som en halen onze feeders tevoorschijn omgeving ‘nieuwe kwekerij’. Zoals eerder vermeld hebben we niet meer te maken met de fraaie natuurlijke oevers aan de overzijde van de Amsteldrecht, maar met een kale keienkant waar hier en daar nog een plukje riet staat, met op een aantal meters daar vanaf de nieuwe houten golfbrekers (?). Op zo’n 5 meter daar weer vanaf deponeren we onze voerkorven en ook kortbij op 18m. Beide afstanden geven uiteindelijk vis al komen de aanbeten, zoals te verwachten, heel traag op gang. Het is Gert die de primeur heeft om na een klein uur ‘onze’ eerste Amsteldrecht platte van dit seizoen te vangen, met de (gele) boilie om in stijl met dit water te blijven. Later zal hij ook het grootste exemplaar van vandaag vangen, ééntje van 66cm. Bij mij komt de beet ook van lieverlee op gang en zal uiteindelijk eindigen met 12 platten die ik vang met aassoorten als (dode) maden al dan niet met caster, een wormpje met floater, een wafter en de laatste met 2 dikke pieren op de hair. Wat ons betreft is de toon gezet op dit water al zullen er op zeker dagen volgen met (veel) minder resultaat.

Maandag j.l. vis ik weer een aantal uren aan het Aarkanaal achter de sportvelden en op voorhand kan ik al zeggen dat de vangst weer niet tegenvalt. Had ik vorige week 8 platten nu kom ik op een aantal van 11 stuks + een 15-tal blieken/voorns. Dit keer begin ik met een fors stroompje richting Ter Aar waarvoor een 1,5 grams dobber net aan toereikend is. Na een uur valt het water weer stil en is een pennetje van 8gr weer voldoende. Pinkies en casters vallen hier het meest in de smaak.

Afgelopen zaterdag zetten we koers naar de Amstel aan de Amsteldijk tussen Vrouwenakker en Uithoorn. Ook hier is het afwachten of en hoe de vis wil ‘meewerken’. Het zal zoals wij dat noemen een visserij ‘van de lange adem’ worden, want na 3 uren vissen staan er bij mij slechts 2 platten op de teller plus een rode rivierkreeft en heeft Gert nog helemaal geen ‘leven’ gehad. Uiteindelijk weet ik er nog 5 te vangen hoofdzakelijk met maden al dan niet met een wormpje. Met een geschat vangstgewicht van 10 kilo mag ik niet ontevreden zijn.


Aarkanaal-Oude Rijn (Alphen), 19-03-21 / 8C - NO3 - half bewolkt

Rinus: afgelopen maandag met windkracht 4-5 gevist in het Aarkanaal achter de sportvelden en deze windluwe stek nodigde uit om de vaste stok uit de foedraal te halen. Op 11m is het ca. 2m diep en er stond op gezette tijden een licht stroompje, prima om dobbertje 0,8gr met onderlijn 08/00 en haakje 18 te monteren. Dit kanaal staat bekend om zijn wisselende vangsten, het kan helemaal niks zijn, soms alleen maar voorn, maar brasemvangsten zijn ook goed mogelijk vooral in het voorjaar en dit laatste ondervond ik die dag. Aanvankelijk bestond de vangst uit een aantal voorn(tje)s en dan opeens was de eerste platte daar. Het zullen er uiteindelijk 8 worden naast een 20-tal voorns. Je verwacht er in beginsel niet zoveel van maar uiteindelijk eindigde de dag boven verwachting.

Onmiskenbaar staat ook de Oude Rijn deze periode in de belangstellig getuige de vele vissessies die plaatsvinden tussen Alphen en Nieuwerbrug. Frits laat mij weten dat hij afgelopen zondag een ‘rondje langs de velden’ gemaakt heeft te beginnen bij het parkeerplaatsje uiterst rechts (nrs. 1-5 van J.K.4-daagse) in Nieuwerbrug waar Daan met 3 man zat te vissen. Ze waren nog maar kort bezig ( ½ uur) dus viel er nog weinig te zeggen/zien wat de feeder betreft, 1 visser ving enkele vissen/visjes met de stok. 50 meter links van Meije rotonde zat RonSl die na 2 uur vissen pas 2-3 lichte aanbeetjes had gezien aan de overkant, maar later op zijn 2e voerpek (op 18 meter) wel de nodige beten kreeg. Bij de balken even verderop viste een ploegje van 9 man een ´onderlingetje´, na 2-2 ½ uur vissen waren er 2 man die redelijk/goed vis hadden, er werden enkele platten gevangen, sommige van 2kg. Uiteindelijk werd gewonnen met een vangst van 12 platten!? De week daarvoor werden ook gewichten ´gescoord´ van max. 18kg.

Woensdag j.l. heb ikzelf halverwege futenbos en ijsbaan gevist nabij Zwammerdam. De vangst was niet wereldschokkend met 5 platten en een klusje voorns. PietKr rechts van mij kwam tot 9 platten en een klusje voorns en Bert links naast me had behoorlijk wat voorn en een enkele platte. Laatstgenoemde hield het om 12 uur voor gezien, zijn plaats werd rond 1 uur ingenomen door maatje Gert die binnen no time 10 platten op het droge bracht. Chapeau! RobJ viste tegelijkertijd nabij de Treinweg en had ook geen verkeerde morgen met wat voorn/bliek en een paar knotsen van brasems. Tenslotte viste PietGr op donderdag links van de balken bij Zwammerdam waar hij 12 dikke platten ´van de overkant´ haalde. Conclusie: koud weer of niet, regen en/of wind het deert de vis kennelijk niet, het lengen der dagen speelt in deze periode waarschijnlijk een grotere rol.


Hollandse IJssel (Haastrecht), 13-03-21 / 9C - ZW6 - bewolkt

Rinus: windkracht 6 met uitschieters naar 7 uit ZW dus linea recta naar mijn stek op het industrieterrein. Maar kennelijk staat de wind bijna west waardoor een flinke golfslag recht over het water staat. Zet daarom de vaste stok slechts op 7 meter in, verder is te gewaagd. Is deze afstand vandaag te kort, wie zal het zeggen het levert namelijk maar 1 vis op, een bliek. Omdat het na dik een uur vissen ook nog behoorlijk gaat stromen is van secuur hengelen helemaal geen sprake meer. Pak daarom alsnog de lichte feeder uit en gooi de korf op een kleine 15m schuin tegen de wind in en met de stroming mee, de voerstek ligt dan op ca. 5-6m uit de andere oever. Verrast constateer ik dat het op deze manier wel lukt, want vanaf korf 2 tot de laatste korf zo'n 3 uurtjes verder is er wat te beleven. Om half 2 gaat het naast harder waaien ook nog regenen, dus inpakken! Op dat moment staan er 30 stuks vis op de teller vrijwel alle scheppers, voornamelijk bliek en halfwas exemplaren maar ook enkele platten, voorns  en een winde. Zeer tevreden met het resultaat.


Oude Rijn (Alphen), 09-03-21 / 7C - NW3 - bewolkt

Rinus: vanmiddag 4 uurtjes doorgebracht aan de Rijn omgeving Treinweg en het is een wereld van verschil met afgelopen zaterdag. Nu gevist met de vaste stok op 11m, dobber 0,6gr en 08/00 met haakje 20 waarop een paar (dode) pinkies, een oranje kunstmade of casters. Toch gaat het de eerste 3 kwartier moeizaam met slechts 1 voorntje maar van lieverlee is er leuke sport te beleven. Om 16 uur staan er 35 stuks op de teller waarvan ruim 20 scheppers zoals voorns, blieken, 1 dikke baars en maar liefst 5 windes (grootste 36cm). Als klap op de vuurpijl happen er in het laatste half uur nog 3 platten toe. Zo kennen we de Oude Rijn weer en ware het een wedstrijd dan zou ik een leuk vangstgewicht op de schaal kunnen leggen.

Oude Rijn (Alphen-Zwamm), 07-03-21 / 5C - NW2 - bewolkt

Rinus: vandaag (zondag) zou normaal gesproken de eerste wedstrijd v/d John Kooij 4-daagse worden gevist, maar ja….. corona hè! Dat weerhoudt hengelaars niet om dit weekend toch ‘massaal’ de Oude Rijn tussen Alphen en Zwamm op te zoeken wetende dat dit water rond deze tijd voor een leuk net vis kan zorgen. Maar helaas geven resultaten uit het verleden geen garanties …..etc., bovendien hebben we (weer) te maken met nachtvorst en daar houdt dit water niet van. Op zaterdag zit het traject ijsbaan/futenbos zo’n beetje vol en wordt er bij het witte hek ook volop gevist. Her en der leg ik mijn oor even te luister maar word niet vrolijk van de vangstberichten, de aantallen variëren van 0 en 1 tot enkele visjes, sommige zitten al enkele uren te vissen! Bij de perenbomen ietsje verder zie ik nog een vrij stekkie en pak daar toch mijn (feeder)spullen maar uit. Het zal qua vangst een dag worden als wellicht bij vele anderen, ik kom uiteindelijk uit op 1x uitgesopte maden, 1 pos, 1 voorn en 1 bliek, de laatste doet er minutenlang over om een made+stukje worm ‘binnen’ te krijgen, dit om aan te geven hoe voorzichtig de aanbeten zijn. Mijn buurman van 30m verder komt even langs met de melding al 1 voorn te hebben in 3 uur vissen. Als hij weer terug is bij zijn stek zie ik hem een platte binnendraaien en 5 minuten later een dikke baars, daar blijft het bij. Alles overziende denk ik dat Martin vandaag spekkoper is op dit stuk water tussen Zwamm en Alphen. Bij de Treinweg vist hij voornamelijk met de vaste stok niet minder dan 26 stuks vis op het droge, waarbij enkele blieken, een winde en een paar mooie voorns. Toch is het hier geschetste beeld van mindere vangsten in deze week niet helemaal vreemd, kijk daarvoor de resultaten v/d 1e wedstrijd van eerdere 4-daagsen maar eens op na. Uiteindelijk zal het, net als bij de narcissen op de foto, ook aan de waterkant weer voorjaar worden.

Op de valreep lopen er nog enkele berichtjes over vandaag binnen van Wil-Jan en Piet, in de Amstel zowel bij Ouderkerk als Uithoorn zijn de vangsten weer onveranderd redelijk tot goed met aantallen platten die bij sommige in de dubbele cijfers lopen. Dennis meldt dat er in de Binnen IJssel bij Gouda zeker wat te loeren is al vallen de aanbeten naar het einde toe weer helemaal weg, 25 stuks voornamelijk voorntjes is zijn deel.


Oude Rijn (Alphen), 03-03-21 / 7C - NW3 - bewolkt

Theo: vandaag woensdag met visvriend Ed naar de Oude Rijn, op aanraden van enkele van onze clubleden zou er aan de Kortsteekterweg leuk gevangen worden met de vaste stok en dat hadden wij ook voor ogen. Aan het weer zou het niet liggen met 15 graden, maar of het dat ook gaat worden werd betwijfeld, voorlopig zat alles nog potdicht van de mist en was het ronduit koud bij de start. Geen goede vooruitzichten dus maar we gingen het proberen. Aangekomen op de stek waren we de eerste, maar even later streken nog 6 vissers neer met dezelfde bedoelingen. Wij zetten de stok in op 11 meter en met enkele cupjes voer waarin dode maden en casters gingen we van start. Er stond geen stroming maar het was wel diep dus 1 grams pen erop en onderlijntje 15 cm op de grond met hakie 18. Het werd 4.5 uur vissen met kou en mist maar het eindresultaat was nog wel redelijk met 18 stuks waaronder een paar kolbleien en 1 platte. Ed moest het vanmorgen met wat minder doen maar had wel een baars van 40 cm. We hebben met de worm door gevist omdat maden alleen maar kleine vis opleverde, het puntje van de dobber konden zij niet eens onder krijgen! De 6 andere vissers, niet de minste aan de spullen te zien, hadden naar mijn mening iets minder. Al met al een koude dag die met een zonnetje in het laatste uur niet helemaal in het water is gevallen.


Amstel/Aarkanaal (Uithoorn/Alphen), 03-03-21 

Rinus: vandaag nogmaals naar de Amstel in gedachte de leuke vangst van vorige week, maar iedere dag is weer anders zoals natuurlijk (al jaren) bekend. Toch ben ik niet ontevreden over de vangst van 20 stuks vis, er is om het zo te zeggen wat te loeren met de feeder kortbij en op 3/4. Dit keer wat kleine(re) vis erbij maar in elk geval ook 7-8 platten en (voor mij) ook de eerste zeelt v/h seizoen. Dit exemplaar dat richting de 2kg gaat zorgt voor de enige ‘echte’ en dus niet te missen aanbeet, met made+caster als aas, op de korte afstand. Met verder nog enkele mooie kolbleien en een baksteen voorn is het weer lekker toeven aan dit water.

Afgelopen maandag de vaste stok nog weer uitgepakt aan het Aarkanaal omgeving roeibaan. Met 4 balletjes en een cupje casters/hennep/pinkies als basis heb ik een paar leuke visuurtjes die uiteindelijk ruim 50 vis(jes) opleveren. Daarbij zit 1 platte, 3 blieken en 1 winde en voor de rest voorn(tje)s die vooralsnog een ‘winters’ patroon van aanbeten laten zien. Dobbertje 0,8gr met onderlijn 8/00 en haakje 20 met daarop 1-2 pinkies daarom ‘vlijmscherp’ afgesteld om het geheel onder te krijgen. Prima weer, leuke middag.


Oude Rijn (Alphen), 27-02-21 / 5C - N2 - bewolkt

Rinus: ja, de vangsten raken langzaam aan weer op peil hoe meer we richting lente gaan. In feite is dat een bekend patroon dat we alle jaren zien en zeker in de Oude Rijn. We zitten immers in een fase waarin normaal gesproken druk ‘geoefend’ wordt voor de traditionele 4-daagse van John Kooij Hengelsport, vorig jaar na de eerste wedstrijd ‘afgebroken’ wegens corona. Maar ook dit jaar zijn de vooruitzichten wat dat betreft weinig rooskleurig, Sportvisserij Nederland verbiedt tot nader order nog steeds (grote) wedstrijden (zie hier de corona update van 23 februari). Dat neemt niet weg dat er momenteel druk gevist wordt in de Oude Rijn, vandaag worden hengelaars gesignaleerd uit Brabant en vorige week zelfs uit Limburg. Dat geeft toch wel aan dat de Oude Rijn breed in de belangstelling staat. De vangsten zijn tot nu toe echter wisselend op de verschillende trajecten. Afgelopen week hoor ik van Frits over vangsten aan het futenbos van 1-2 stuks tot enkele kilo’s. Zelfs een trip van hem met kompanen naar het Noordhollandse Neck in het NH Kanaal gaf eenzelfde beeld wat de vangst betreft en dat zijn we toch niet gewend van dat water. Vandaag vissen Dennis en Erik in de Oude Rijn aan de Buitenkerk waar zij zowel met feeder als stok een redelijk netje vis vangen met enkele platten, blieken en voorns. Gert, Martin en ik vissen omgeving perenbomen en ook bij ons is er wat ‘te loeren’ al ontbreken hier nagenoeg de platten, blieken en kolblei. Het zijn overwegend de voorn(tje)s, wel enkele van formaat baksteen, die op het voer duiken en dat zal waarschijnlijk de oorzaak zijn dat de vaste stok productiever is dan de feeder. Zelf kom ik met de stok aan ruim 60 stuks waarvan een 7-8 scheppertjes. Weinig platten dus op dit deel van de Rijn, naar verluid is er bij het futenbos vandaag toch één visser gespot die 6-7 brasems aan de schubben kwam. Ongetwijfeld zullen ‘ze’ binnenkort ook de kant van Alphen op komen!


Amstel (Uithoorn), 23-02-21 / 15C - ZW4 - half bewolkt

Rinus: ook van de Amstel omgeving Ouderkerk bereiken ons goede vangstberichten over het afgelopen weekend. Dat is niet ongunstig voor onze trip vandaag naar de Amstel bij Uithoorn, overigens hadden we het idee voor deze trip al eerder gelanceerd. Zowel Gert, Wil-Jan als ikke zoeken met de feeder onze stekken op, ieder op verschillende afstanden. Ik kan wel zeggen dat de dag bijzonder geslaagd is al zijn de vangsten niet voor iedereen gelijk, maar dat is inherent aan de visserij. Zelf mag ik niet klagen, op mijn ‘verre’ stek zo’n 7-8m uit de overzijde krijg ik na 10 minuten al een eerste indicatie en spoedig liggen de eerste vissen in het net. Naast de verre stek maak ik er nog één op ca. 17-18m en ook hier blijven de aanbeten niet lang uit. Beide stekken leveren gedurende de dag 30 vissen allen scheppers op, voor de helft exemplaren die ik onder de ‘platten’ schaar, de andere helft bestaat uit halfwas/kolblei/bliek. Maden zijn verreweg het beste aas al wordt een piertje+made/caster ook schoorvoetend ‘genomen’. Al met al geen verkeerde dag en dan hebben we het nog niet eens over het weer gehad…!


Holl. IJssel (Haastrecht), 23-02-21

Rinus: na de moeizame start in de afgelopen week na de ‘ijstijd’ gaat het iedere dag ietsje beter qua vangsten, althans dat zijn de berichten die ik links en rechts hoor. Afgaande op (maandag)vanmiddag met een paar uurtjes ‘vaste stokken’ aan de Hollandse IJssel kan ik dat volmondig beamen. Op 11m maak ik een voerstekje met 5 balletjes ‘werkend’ voer en een half cupje casters/pinkies. Kies voor een dobbertje 0,6gr, onderlijn 08/00, haakje 20 en vis staande haak. De eerste inzet levert een voorn op, niet verkeerd denk je automatisch maar het eerste uur zal toch weer moeizaam worden. Allengs worden de beten ‘zichtbaar’ en wordt het formaat van de vissen acceptabel. Er komen uiteindelijk 30 stuks op de teller waaronder 7 skimmers/blieken en voor de rest meest voorn(tje)s. 1 caster op de haak levert de grootste vissen op, met 1 of 2 (dode) pinkies gaat het wat sneller.


Nauernase Vaart (Wormerveer), 23-02-21 

Theo: afgelopen zaterdag even een paar uurtjes wezen vissen met Cees in de Nauernase Vaart met de feeder tegenover de watertoren achter het bos. Cees midden in en ik naar overkant op 5 meter eruit. Was een taaie visserij maar wat wil je, vorige week schaatsten ze er nog op! Dus nog ijskoud water, maar denk dat met het zonnetje erbij toch gunstig was, kreeg tenminste wel beet al waren de aanbeten heel minuscuul. Het leverden mij nog 5 platten op. Cees ving in het midden 2 platten en later, toen ik Cees adviseerde ook naar de overkant te gaan kreeg ik 5 kwartier geen beet meer!? Dat de oorzaak lag ik het feit dat Cees ook naar de overkant ging geloof ik niet, maar het was wel over en uit. Toch lekker er op uit geweest en wat gevangen. Aas: 1 piertje+made/caster 2 vissen, met 2 floaters en caster op haak 18 aan 10/00 lijn 80 cm, 3 vissen. Gehoord over de Oude Rijn van John de Haan dat van de 15 man die er zaten (!) 2 man 1 voorn hadden en 1 man met 3 baarsjes !!


Oude Rijn (Bodegraven), 20-02-21 / 13C - Z4 - half bewolkt

Rinus: na een originele ‘winterstop’ van 14 dagen gaan we vandaag weer naar de waterkant, de vraag is dus niet of wij vissers daar zin in hebben maar wel of de vis mee wil werken. Bij een nachtvorstje van een paar graden is dat over het algemeen geen probleem maar na deze echte ijsperiode is dat maar zeer de vraag. Vooruit gesnelde berichten van de afgelopen week geven wat dat betreft een negatief beeld. Met name in de Oude Rijn, een water wat toch als winterbestendig mag worden geklasseerd, waren de vangsten zéér ondermaats met 1-2 vis(jes) of helemaal geen vangst. Vandaag aan de Buitenkerk is het (nog) niet veel beter al is de vis wel ‘aan de maat’. Gert komt tot 1 platte en 1 halfwas, zelf kom ik niet verder dan 1 winde die na een half uur voor een niet bepaald kinderachtige aanbeet zorgt. Beide krijgen we nog 1-2 minibeetjes die niets opleveren. Elders aan de Oude Rijn is het naar verluid niet veel beter, zowel in Barwoutswaarder, Nieuwerbrug als bij ’t Fort wordt zeer minimaal gevangen. Een water waar (iets) betere berichten vandaan komen is het diepe en door de scheepvaart altijd in beweging zijnde ARK waar deze week Wil-Jan en Erik de ‘toppers’ zijn. Eerstgenoemde vist gisteren vrijdag een 7-tal mooie vissen bij mekaar in Diemen en Erik komt tot 3 platten bij Maarssen. Verder hopen we maar dat de abnormale temperaturen van nu een gunstig effect hebben op het vissen in het algemeen.


Winter 2021 5
Winter 2021 3
Winter 2021 4
Winter 2021 2
Winter 2021 1

Oude Rijn (Zwammerdam), 06-02-21 / 3C - NO4 - bewolkt

Rinus: dit water blijft ons verrassen, al jarenlang, zowel in positieve als negatieve zin en dat heeft natuurlijk betrekking op de vangstresultaten. Werd er de afgelopen 2-3 weken redelijk tot goed gevangen op het traject Alphen-Zwammerdam, deze week gaf het traject aan de Buitenkerk (Zwamm-Bodegr) weer goede vangsten te zien. Of dat komt vanwege de redelijke stroming in het water (het heeft flink geregend de laatste weken) of door andere oorzaken, feit is in elk geval dat de meeste dagen goed vis te vangen was, uiteraard zat er ook een mindere dag tussen. Zo viste Wil-Jan woensdag j.l. een flinke klus vis bij elkaar omgeving Meije rotonde zowel met de korte stok als met de feeder, de buit bestond uit mooie voorn en bliek. Op donderdag beproefden Gert en ik ons geluk op hetzelfde traject maar moesten toen een moeizame visserij ervaren, met pijn en moeit kwam ik aan de 13 vissen (1 platje en 12 blieken). Op zaterdag weer een ander verhaal, Piet kwam met de vaste stok tot 13-14 vissen en Ron ontdekte dat de feeder hem vanmorgen geen geluk bracht met slechts enkele aanbeten. Eén daarvan bracht wel een hele dikke platte in het net, een andere aanbeet leidde tot een minutenlange dril, helaas werd de vis (zeelt?) uiteindelijk gelost. Wil-Jan en Ed zaten weer op hetzelfde traject als woensdag en met name Ed had de beet er lekker in en eindigde met een redelijke vangst waaronder 3-4 platten van een kilo. Zelf prefereerde ik om aan het traject ijsbaan bij Zwammerdam te vissen, maar dat leidde tot een moeizame morgen qua vangst. Slechts een 10-tal vissen kon ik op het droge krijgen waaronder 1 platte en 9 blieken/kolbleien. In het laatste anderhalf uur (anders veelal attractief) verstomde de aanbeten en was er nauwelijks nog wat te loeren. Het leek wel of de vissen de momenteel heersende ‘ijstijd’ aan voelden komen. Dat gevoel is in elk geval bij mij wel ‘ingedaald’, met andere woorden: tijd voor het maken van een winters fotootje of anders de onderlijnenmap maar weer aanvullen!
Elfhoevenplas (Reeuwijk), 30-01-21 / 1C - NO4 - bewolkt

Rinus: NO4, bewolkt en 1 graad boven nul, natuurlijk dan ga je aan een grote plas zitten!? Maar diehards als Erik, Dennis en diens vader Gerrit doen het gewoon! Plaats van handeling is de Elfhoevenplas in Reeuwijk (denk aan de juiste vergunning) in de noordoosthoek, waar deze mannen vandaag hun stek hebben gevonden, gelukkig komt de wind van achter. Als zij hun spullen hebben opgebouwd komen eerst enkele personen hun (dagelijkse) duik in de plas doen, goed voor de doorbloeding (zeggen zij), de vissers hebben weinig last van ze! Door de in deze prachtige hoek gelegen mooie en lange aanlegsteiger die haaks in het water staat wordt het bereik van de feeder niet ongunstig beïnvloed. Of dat het vangstresultaat wel gunstig gaat beïnvloeden valt te bezien!? Je hebt immers met winterse omstandigheden te maken en dan groepeert de vis zich in de regel, hetgeen zeker op groot water merkbaar is. Degene die dat aan den lijve ondervindt is Dennis, wat hij vandaag ook probeert (dichtbij, ver weg, grote korf, kleine korf, licht of wat grover vissen), niet één keer gaat de top om. Erik moet weliswaar ook lange tijd wachten op de eerste reactie, maar opeens liggen er toch twee mooie platten in het net. Later volgt nog eens een periode waarin het bij hem kort achter elkaar 3x bingo is. Het is echter vader Gerrit die de ‘jonkies’ het nakijken geeft, niet minder dan 10 platten allen tussen de 40-50cm weet hij op het droge te krijgen. Niks geen 2-3 dooie pinkies op kleine haakjes vindt Gerrit, maar gewoon een grote pier+ 2 maden op haak 12 prikken en wachten tot de top krom gaat.

Zelf ga ik vrijdag op pad en kies weer eens voor het Gouwekanaal ofschoon de vangstberichten ook hier niet vrolijk zijn, maar slechter dan afgelopen woensdag in de Oude Rijn bij Alphen (8 visjes waarvan 1 scheppertje) zal het toch niet worden? Ik ga dit keer op ca. 30m vissen waar het ietsje dieper is dan zone 20-25m. Aan het eind van het eerste uur krijg ik de eerste aanbeet en die levert een halfwas platje op. Na 2 uren vissen staat de teller op 3 en ook dat verontrust mij (nog) niet, heb wel eens langer moeten wachten. Gelukkig is het 4e en laatste uur mij gunstig gezind en loopt de teller op tot 10 stuks. Meest (schep)blieken, nog enkele halfwasjes en als klap op de vuurpijl een ‘echte’ platte, gevangen aan een dikke pier terwijl ik de spullen wil gaan opruimen!


Ringvaart (Lijnden), 22-01-21 / 6C - ZW4 - half bewolkt

Theo: twee keer voor niks naar de Haarlemmer Trekvaart geweest, daarom dit keer naar de Ringvaart bij Lijnden, als het hier niet lukt….!? Dit traject staat er immers om bekend dat je nog wat vis vangt als het nergens anders lukt, maar ook dit is natuurlijk geen zekerheidje, we gaan het zien. Met een stevige wind W5 gevist van 11.15-15.00u met de stok en stromen als een gek. Heb daarom maar eens een 4 grams vlagdobber gemonteerd, nog nooit mee gevist maar echt bij harde stroming staan deze dobbers als een huis! Na de eerste 5 kwartier lagen er al 5 platten in het net en da’s niet verkeerd. Met een lange sleep en haak 16 met daarop 3 grote maden ging het wel lekker zo, dacht ik, maar daarna ging het toch steeds moeizamer. Kwam dat omdat de wind omging en minder werd, het zal altijd wel de vraag blijven. Ik heb er nog 3 bij gevangen en kwam aan een totaal gewicht van bijna 8kg. Met krap 4 uurtjes vissen ben ik daar dik tevreden mee na de voorgaande ‘zeperds’.


Oude Rijn (Alphen), 22-01-21 

Rinus: vandaag vrijdag een aantal uren doorgebracht aan de Oude Rijn, voor kenners bij de ‘perenbomen’. Een lekker zonnetje erbij, alleen jammer van de wind kracht 4 schuin tegen, maar je kan niet alles hebben!? Ik zoek de hier vertrouwde afstand van ca. 25m op met de feeder en bemerk dat het lichte topje er behoorlijk ‘in staat’, het stroomt dus aardig. Niettemin volstaat een korfje van 20gr, een onderlijntje van 10/00 en haakje 16. Net als vorige keren hier is de start ronduit moeizaam met een enkele voorn, maar na een uurtje meldt zich toch het eerste platje. En zoals wel meer in deze winterperiode wordt het steeds beter naarmate de tijd verstrijkt. Het vierde en laatste uur is dan ook het productiefste, er staan uiteindelijk 18 stuks op de teller, 3 platjes, 5-6 schepblieken en de rest voorns met ook scheppers erbij.


Oude Rijn (Nieuwerbrug), 20-01-21 / 9C - Z5 - bewolkt

RonS: vandaag in de Oude Rijn gevist bij het voetbalveld in Nieuwerbrug, lekker uit de wind. Om 9.30u begonnen met de stok op 9 meter en de eerste twee uur 12 voorn(tjes) gevangen dus nog niet echt wilt. Daarna ging het iets beter lopen met meer regelmaat en af en toe een  maatvoorn. Om 12.00u ook een feedertje ‘er bij gegooid’, maar dat leverde maar 8 voorns op. De meeste vis gevangen met een made en de grotere met een caster. Om 16.00u de feeder opgeruimd en met de stok om16.15u toch nog 1 platje van een ons of negen gevangen, ter afsluiting. Bij mekaar 68 vissen, naast nog 1 bliek en 3 baarsjes verder overwegend voorn(tje)s. Al met al toch een lekkere dag gehad, zeker toen mijn vrouw nog 2 zoute haringen kwam brengen!


Aarkanaal (Alphen), 20-01-21

Rinus: met Gert naar het Aarkanaal waar nog redelijk uit de volle wind gevist kon worden, met de feeder gaat dat al snel. Op afstanden van 20-25m probeerden wij onze slag te slaan maar eenvoudig ging dat niet. De vrijwel altijd hier aanwezige voorntjes bij aanvang lieten nu verstek gaan, daarom duurde het wel meer dan een uur eer de eerste minimale tik op de top geregistreerd kon worden. Achteraf zo zou blijken moest wel op elk tikje gereageerd worden wilde je nog enigszins gewicht in de schaal kunnen leggen. Met de man 4-5 voorns en 3-4 brasems lukte dat uiteindelijk wel temeer omdat die platten gemiddeld rond de 1,5kg stuk waren. Qua gewicht dus wel acceptabel maar kwantitatief zeer matig zou je kunnen zeggen.

Oude Rijn (Alphen-Zwamm), 17-01-21 / 6C - NW3 - bewolkt

Rinus: op het moment dat ik dit schrijf, zondagmorgen half elf, is ‘alle’ sneeuw al weer verdwenen en liggen enkele ‘voorjaarsachtige’ dagen in het verschiet, getuige deze sfeerfoto. Feit is wel dat we een koude en gure week achter ons hebben met op sommige dagen wat zonneschijn, maar of dit positieve uitwerking op de vangst heeft…? In elk geval niet op maandag waar Gert en ik met windkracht 4-5 richting Heimanswetering aan het Molenaarspad gaan. Prima gezeten die dag maar dat hadden we thuis ook gekund, zegge en schrijven 3 keer is er minimaal gefrummel aan mijn top zichtbaar en dat levert 2 vissen op, voorn en pos. Gert kan evenmin wat positiefs melden. Gauw vergeten! Op woensdag ga ik met Wil-Jan naar de Oude Rijn bij het futenbos, hoewel koud maar wel zonnig hebben op zich een fijne visdag gehad. Wat de vangst betreft kan dat natuurlijk altijd beter maar gegeven de omstandigheden toch tevreden. Zelf kom ik met de feeder tot 8 scheppertjes en wat klein goed, Wil-Jan komt qua aantal iets hoger uit voornamelijk door wat vis(jes) op 5-6m met de korte stok. Op donderdag probeert hij het nogmaals in de Rijn nu bij Nieuwerbrug, maar daar zijn het voornamelijk baarsjes en nog eens baarsjes zo laat hij weten. Vanmorgen heb ik dus effe contact met Erik en Dennis die in de Rijn bij de perenbomen vissen waar de eerste korven al enkele voorns en een winde opleveren. Of zij deze positieve start een vervolg kunnen geven…..?

Erik: ja dat kan ik, al lagen de vangsten in de lijn der verwachtingen, dus niet extreem maar voldoende om met een redelijk gevoel te eindigen. Na de eerste vier bij de start volgen nog enkele voorns groot en klein, een paar halfslagjes en een baars, in totaal 17 stuks. Bij Dennis duurt het wat langer eer 'ze' wakker worden, in korte tijd melden zich 7 voorns waarna het weer helemaal over was. Al met al wat te loeren ondanks de lage temperatuur van het water.

Oude Rijn (Alphen), etc. 09-1-21 / 3C - NW2 - zonnig

Rinus: hoe zijn we 2021 ingegaan qua vangsten? Nou dat viel aanvankelijk best mee ofschoon er tot op heden ook visdagen bij zijn met minimale vangsten. Zo bereikte mij vangstberichten van het ARK bij Diemen (Erik, leuke klus vis), Aarkanaal (Dennis, 4-5 platten), Amstel-Oudekerk ( Wil-Jan, 10 scheppers) en zelf zit ik aan Oude Rijn-futenbos (ca. 4 kilo), maar dat betrof allemaal vangsten in de eerst dagen v/h nieuwe jaar. Daarna werden we verrast met een aantal gure natte koude dagen waarop de gang naar de waterkant niet bepaald een pleziertje was. Doch afgelopen vrijdag was dan ineens zo’n dag waarop de zon zijn uiterste best deed en het heerlijk toeven was aan het water. Zelf ga ik naar de Oude Rijn bij de perenbomen (Treinweg) en vis onder ideale omstandigheden met de lichtste feeder die ik heb op ca. 25m. De eerste twee korven leveren twee scheppers op waarna een volle zandschuit de vangsten voor het volgende anderhalf uur stil legt. Er is werkelijk geen enkele beweging in de top te krijgen met welk aas dan ook. Vissers die langs komen kampten met dezelfde ervaring. Maar inmiddels is het half drie geworden en komt er wat reuring onder water. Vanaf dat moment volgt er nog een aangenaam uurtje weliswaar met minimale aanbeten, maar die leveren uiteindelijk in totaal nog 14-15 vissen meest scheppers op (geen ‘echte’ platte gezien).

Vandaag (zaterdag) worden we verblijd met de volgende verrassing, een heldere nacht zorgt dat de temperaturen onderuit gaan en de meeste waters van een dun laagje ijs voorziet. Waar het gisteren lente leek vind je nu een winters tafereel. Dat er dan ook gelijk individuen hun grofvuil gaan lozen is onbegrijpelijk, misschien weten zij niet (meer) met deze ‘winterse’ omstandigheden om te gaan!? In elk geval kunnen feederaars (aan ‘de Pet’ in W’veen) het met dit wiel ‘aan de stok krijgen’. Toch weten vissers ook vandaag een open stekje te vinden, bijv. aan de Rijn vooraan bij Alphen waar Wil-Jan een klein open stukje vindt en met de stok een 12-tal vissen los peutert. Ron, Piet en Jan ‘gokten’ op de Amstel bij Nes, zowat het enige ‘binnen’ water dat vanmorgen open ligt, waarschijnlijk door de redelijke stroming in het water. De vangsten zijn er wel eens beter geweest maar gezien de omstandigheden valt er mee te leven, met de man 1-3 platten en enkele voorns moeten zij het doen!


Oude Rijn (Alphen) 30-12-20 / 4C - ZW3 - bewolkt

RonSl: op de valreep van het oude jaar heb ik bij het witte hek links van de woonboot gevist. Om 10.45u ging de eerste korf naar het midden van de Rijn en daar de rest van de dag gevist. Na tien minuten lag de eerste schepbliek al in m’n netje. Daarna tot 14.00u nog 6 mooie platten en een schepbliek gevangen, de meeste aan 2 of 3 maden. Daarna nog tot 15.45u door gevist maar nog maar 1 keertje beet gehad. Vrijdag nog 3 uurtjes in Nieuwerbrug (dorp) met de stok gevist op 9,5m. Daar in totaal 25 vissen, 1 platte, 6 schepblieken 3 bAarsjes en de rest voorns en bliekjes.


Oude Rijn (Zwammerdam) 30-12-20

Rinus: voor de laatste maal in dit – in het algemeen – rampzalig verlopen jaar gaan we naar de waterkant en verkiezen dat te doen bij het futenbos. Afgelopen keer was de vangst daar boven verwachting, maar zoals we weten zijn resultaten uit het verleden geen garantie….. etc. De start is dan ook ronduit moeizaam met enkele aanbeten en vissen in de eerste uren, maar gelukkig ligt het venijn weer in de staart. Op 22-23m wordt de vis in het laatste anderhalf uur iets actiever en loopt het aantal op de teller op tot boven de 20. Meest schepblieken maar ook enkele platjes en voorns en als verrassing nog een vis die we in eerste instantie schikken onder de giebels, of zou het een kruiskarper zijn? Daar hebben we tegenwoordig natuurlijk de app ‘Vissengids’ van Sportvisserij Nederland voor en die geeft voor 100% ‘giebel’ aan. In elk geval een leuke afsluiter van het visjaar.

Eerder in de week gaan we – later op de dag – nog weer eens naar het Aarkanaal bij de roeibaan en ook hier een zeer moeizame start, eerlijk gezegd komt het nooit echt ‘op gang’. Uiteindelijk valt er met tussenpozen wel wat te loeren en aan het eind van de middag liggen er 4 platten en 4 voorns in het net, qua gewicht dus niet ontevreden.


Oude Rijn (Zwammerdam) 24-12-20 / 5C - N3 - bewolkt

Rinus: afgelopen dagen naar waters geweest die me na aan het hart liggen, vandaag de Oude Rijn bij het futenbos, lekker rustig daar, brug afgesloten, meeste vissers vooraan bij Alphen. Feedertje uitgezet op 17 en 25m waar ik om en om vis en gestart op ‘ver’, er staat wat stroming richting Alphen. Als de eerste korf te water gaat stopt de politie, controle, met een boa in opleiding, dan duurt het wat langer! Bij terugkomst ‘hangt’ de eerst vis al, dus wordt mijn verwachtingspatroon (nog) hoger, had namelijk goeie hoop op een redelijke vangst. En dat kwam uit met 24 stuks op de teller waaronder 8 platten, één daarvan al met paaipukkels! We schrijven 24 december, wel iets aan de vroege kant !? Voor het overige schepblieken en halfwasjes en slechts 1 voorn. Gevangen met made, wormen en/of maïs, onderlijn 80cm 11/00 en haakje 16. Beide afstanden geven vis. Heerlijke dag.

Op dinsdag wat later op de dag ga ik naar het Gouwekanaal, vooraan bij de sluis, op 3 containerschepen en enkele zandhazen na verder geen scheepvaart. Ook hier afstanden van 17 en 25m opgezocht (meeste tijd op ‘ver’ gevist), weinig verschil in diepte en nagenoeg geen stroming. Hier duurt het anderhalf uur voordat de eerste ‘voorzichtige’ aanbeet komt, maar allengs valt er de laatste uurtjes ‘wat te loeren’, niet ongewoon op dit water. Er komen 20 stuks op de teller, overwegend schepblieken, enkele halfwasjes, een mooie kolblei en een enkel platje. Hier geldt vandaag hoe kleiner het aas (2-3 dode pinkies) hoe meer beet, leuk dit peuteren. Ook niet ongewoon hier, hoe later in de middag hoe beter!
Naar Pagina 1