Vorig jaar 2023



VANGSTEN 2023


Even niks te doen??? Ga op je gemak foto's kijken, klik hier voor mijn galerij.


Najaarswedstrijden John Kooij Hengelsport, klik hier voor uit- en verslagen


Oude Rijn (Hazerswoude-Rijndijk) 30-12-23 /7C - ZW3 - bewolkt

Rinus: onveranderd redelijk tot goed zijn de vangstberichten over de Oude Rijn en dan spreek ik over de trajecten tussen Alphen en Zwammerdam en die oost en west van Hazerswoude-Rijndijk. Op het eerstgenoemde deel doel ik met name op de strook met 11 (nieuwe) steigers waar in feite vanaf het moment dat ze gereed waren al goed wordt gevangen. Dit zal dan ook wel een trekpleister blijven het komende jaar voor individuele vissers en kleine clubjes, een echt wedstrijdparcours is het naar mijn mening helaas niet geworden. Daarvoor zijn de bekende trajecten ‘witte hek’ en ‘futenbos’ na afronden oeverwerkzaamheden weer meer geschikt (aanvragen altijd via de Leidse Hengelaarsbond). Met NW tot (N)O wind zit je daar goed, voor andersoortige richtingen zoals die van de afgelopen weken (veelal uit Z tot W met kracht 5-6) en veel regen is het daar geen pretje. Dan zou je aan de andere kant aan de Steekterweg weer goed zitten, maar de vismogelijkheden daar zijn zéér beperkt. Met Z(W) wind kan je natuurlijk ook richting Hazerswoude rijden, legio vismogelijkheden aan de Rijndijk. En ook daar de laatste weken niets anders dan goede vangstberichten zowel met feeder als (in mindere mate) met de vaste stok. Met 5 man vangen we vandaag aantallen vis tussen de 20 en 35 stuks waaronder wel tot 9 platten p.p. en mooie voorns en blieken maar ook wat klein(er) grut. In elk geval gewichten die in een gemiddeld clubwedstrijdje niet zouden misstaan. Hopelijk zet deze ontwikkeling zich voort in het nieuwe jaar, in elk geval wens ik de lezers van deze site veel voorspoed en goede vangsten in 2024.


Oude Rijn/Aarkanaal (Alphen) 23-12-23 /10C - WZW5 - bewolkt

Rinus: het zijn de donkere dagen voor Kerst, wordt er dan nog gevist? Welzeker, vroeger zeiden we ‘mooi snoekweer’ en dat is het in feite nog, maar in ons genre (witvissen) is er deze periode  zeker ook ‘wat te loeren’. Helaas hebben we deze week te maken met een forse wind kracht 5-6 uit WZW en dan is het goed zoeken naar een geschikt plekkie. Die zijn er natuurlijk wel, bijvoorbeeld Heimanswetering achter het bos, maar afgelopen woensdag viste ik daar ‘achter het net’ want alle plaatsen waren vergeven. Achteraf misschien beter zo want er werd daar (liet ik mij vertellen) nagenoeg niks gevangen. Ik beland uiteindelijk aan de Oude Rijn in Hazerswoude-Rijndijk bij de ‘konijnenboer’ (die daar overigens niet meer zit). Achter de plu is het er goed toeven met de feeder en de vangst valt me zeker niet tegen met 15 stuks op de teller, waarvan 4 mooie platten, enkele voorns en de rest blieken. Helaas vandaag wel te maken met een 10-tal zandboten heen en weer die kennelijk hun vracht nog effe vóór de Kerst af willen leveren. Maar frappant genoeg heeft de vis hier deze morgen geen last van, sterker nog ze hebben er zin want zeker 6-7 exemplaren beten toe binnen 5-10 minuten na de passage van een boot. Zonder meer verrassend dus de vangst.

Op zaterdag zetten we wederom koers naar ‘de konijnboer’ maar golven van 15cm met schuimkoppen door de nog hardere wind maakt het vissen hier geen pretje, bovendien zijn de mooiste stekkies al ingenomen. Na rijp beraad met ons groepje komen we uit aan het Aarkanaal achter de sportvelden waar het veel rustiger oogt. Er staat een redelijke stroming richting Alphen en ook hier valt de vangst met de feeder zeker niet tegen. Alle drie komen we uit op ca. 25 vissen waarvan Gijs een 4-tal mooie brasems ‘scoort’ en Leo ééntje. Zelf kom ik niet verder dan 1 scheppertje en een serie voorns en bliekjes. Ook hier een verrassende vangst op een water waar we nog zelden vissen!?

Heimanswetering (Alphen) 15-12-23 /9C - ZW3 - bewolkt

Rinus: begin van de week gevist met de feeder in de Heimanswetering in gezelschap van Dennis (is ook de fotograaf) waar de start moeizaam was, dat wil zeggen in de eerste uren zo nu en dan een aanbeet zo traag die deed denken aan winterse dagen, maar er staat toch echt 9 graden op de thermometer. Toch valt er in het verdere verloop van de dag wat te loeren, waardoor ik uiteindelijk toch nog op 13 stuks kom, een 3-tal mooie platten, 4 blieken, 5 voorns en 1 baars. Qua aantal niet echt ontevreden als ik de vangsten later in de week hiermee vergelijk. Op woensdag in de Oude Rijn aan de Buitenkerk haal ik net aan de dubbele cijfers, met wat brasem en blieken die de weegschaal niet deden kreunen. Een dag eerder trof Leo op dit traject wel een goede dag met o.a. een 8-tal dikke platten en wat klein(er) goed, prima gedaan! Vandaag bezoek ik Oude Rijn wederom maar nu op de steiger tegenover het futenbos ten westen van Zwammerdam. Hier zijn de vangsten nog moeizamer want met hangen en wurgen breng ik een 6-tal halfwas platjes en 1 voorn op de kant. Bij mekaar misschien een 10 keer beet gehad. Wat bij alle 3 de sessies opviel is dat pinkies (dood of levend) verreweg het best aas was.


Gouwekanaal (Gouda) 09-12-23 /6C - ZO5 - bewolkt/regen

Rinus: met de uitgestelde sinterklaaswedstrijd vandaag sluit de Hengelsportvereniging Waddinxveen (HSW) het wedstrijdseizoen 2023 af. Met een goede opkomst van 14 deelnemers werd in het Gouwekanaal nabij de sluis met een gezamenlijke 4,8 kilo witvis slecht gevangen, hetgeen resulteerde in de volgende uitslag: 1. Ron Sluijk 1.330 gram, 2. Wil-Jan van Leeuwen 1.080 gr, 3. Gijs Geerlings 880 gr, 4. Siem Pellekooren 530 gr, 5. Arie Boom 500 gr. De vangst bestond voornamelijk uit blieken die hoofdzakelijk na de pauze werden gevangen, frappant genoeg bijna alle op het rechter deel v/h parcours. Zelf zat ik links op nummer 5 en kwam niet verder dan éénmaal uitgekauwde pinkies! Gelukkig smaakte de choco met boterletter in de pauze goed.

Overigens is het niet overal kommer en kwel want van afgelopen week sijpelen er berichten binnen over de Oude Rijn waar tussen Alphen en Zwammerdam redelijk tot goed brasem werd gevangen. Daarentegen was het tussen Koudekerk en Leiden aan de Rijndijk met enkele voorntjes schrapen voor een visje.


Heimanswetering (Alphen) 23-11-23 /12C - NW5 - half bewolkt

Rinus: afgelopen anderhalve week in onze regio gevist en wat me direct is opgevallen zijn de vangsten met daarin een belangrijk deel aan brasem. Vandaag prefereer ik het gedeelte aan de Heimanswetering achter het bos vanwege de harde NW wind. Zoals gewoonlijk leg ik twee feederstekken aan, in dit geval één op 3m uit de overzijde en één op 10m uit de overzijde, op beide plekken staat evenveel water (ca. 3,5m). Al vrij snel levert de verre stek enkele blieken op, maar dit wordt gevolgd door een periode waarin er heel weinig gebeurt. Allengs komt de beet er toch in zowel kort als ver en uiteindelijk staan er 7 brasems, 12 blieken en 1 dikke voorn op de teller, keurig verdeel over beide stekken. Pinkies al dan niet met caster of stukje worm op de haak blijkt favoriet. Tevreden over mijn vangst.

Eerder in de week vis ik aan de Oude Rijn omgeving Treinweg waar ik de feeder op ca. 25m deponeer in afwachting van wat er staat te gebeuren. Nou de eerste twee uren in elk geval heel weinig of niks, maar dan ineens uit het niets een mooie aanbeet die een dito brasem oplevert. In de lichte stroming die er staat vang ik nog 4 mooie exemplaren en 2 blieken. En ook hier blijkt klein aas (2 of 3 pinkies) de voorkeur te hebben. Als de stroming ‘eruit valt’ is de beet totaal verdwenen en vangen we (met drieën) niks meer.

Tussendoor nog een keer naar het Gouwekanaal geweest en ook hier redelijk gevangen met aantallen van 7-8 platten en een handvol blieken. Wat kenmerkend is in bovenstaande is dat naarmate de dag vordert vooral in de middag de vis actiever wordt en er dus meer te loeren valt.

Maar het is niet alle dagen feest want ten tijde dat de hefbrug buiten werking was (2 weken geleden) proberen we het ook eens in de Gouwe tussen Waddinxveen en Boskoop, maar hier komen we bedrogen uit met 2 posjes in ruim 2 uren vissen. Opruimen en verkassen naar de Oude Rijn waar het in elk geval een stukje beter is.

Maar het Aarkanaal vorige week omgeving roeibaan slaat wat de platten betreft werkelijk alles. Wederom twee feederstekken aangelegd, ver en kort, beide geven resultaat al vang ik voor 75% op de verre stek (ca. 40m) zo’n 5m uit de overkant. Bij elkaar 2 blieken en 18 platten waarbij exemplaren van rond de 2 kilo, qua vangstgewicht dus een super dag. Hier kan het geen kwaad om 2-3 piertjes op de haak te rijgen maar simpelweg 3-4 maden of een maïskorrel levert ook vis op.

Conclusie is dat die ene voorn in de Heimanswetering in dit verhaaltje de enige in zijn soort is die gevangen wordt. Dit berust natuurlijk op toeval want ze zijn er echt wel! Van mijn Alphense vrienden verneem ik dat zij deze week met de vaste stok meer dan 100 voorns op de teller kregen. Weliswaar in het Aarkanaal bij de ijsbaan en dat is juist bij uitstek een stek die geschikt is voor voornvangsten, maar ze moeten het wel doen!


Gouwe (Waddinxveen) 11-11-23 /8C - NW3 - bewolkt

Rinus: jaaah, nog maar weer profiteren van een ‘scheepvaartloze’ (vis)dag vandaag in de Gouwe meer richting Waddinxveen omgeving Kouwe Hoek. Bij aankomst blijkt het water als een gek te stromen richting Gouda waar waarschijnlijk het gemaal overuren maakt wegens de vele regenval. Goed, toch maar uitpakken en het aanvankelijke idee om met de feeder aan overzijde tegen de balk (ca. 50m) te vissen laten we varen. Ik ga voor 2 voerstekken de één in het midden waar een korfje 30-40 gram blijft liggen en een tweede stek kort op 15m. Hier blijft een blokkorfje van 20 gram net aan liggen en ook deze afstand blijkt later de meest productieve. Maar de eerste vis komt uit de midden en is gelijk ook de laatste die daar vandaan komt. Zoals gezegd is de korte afstand het beste en levert 11 brasems en 2 blieken op verspreid over de sessie. Pinkies blijken veruit favoriet al brengen 2 kleine piertjes + 2 (dode)pinkies ook vis in het laadje. Ondanks de forse stroming een lekkere visdag gehad en nog een bijzonderheid is dat de vis er super gezond uitziet.


Gouwelkanaal (Gouda) 08-11-23 /11C - ZW4 - bewolkt

Rinus: ‘vrachtschip ramt hefbrug’ staat er in de media, dus voorlopig geen weg- maar ook geen scheepvaartverkeer mogelijk. Als sportvisser spits je dan gelijk je oren en bekijk de mogelijkheid voor een dagje ‘scheepvaartloos’ te vissen aan de Gouwe. ‘Elk nadeel heb zijn voordeel’ nietwaar, dus vandaag op naar het Gouwekanaal waar ik niet alleen ben, nog minimaal 5 vissers hebben kennelijk dezelfde gedachte. Overigens is het de eerste uren niet minder druk dan normaal, scheepvaartverkeer met bestemming Gouda gaat gewoon door en zeker 4-5 (container)schepen komen vanwege het voorval teruggevaren. Maar alla gewoon blijven vissen al is dat de eerste twee uren vrijwel zonder aanbeet. Niet getreurd, afgelopen zaterdag meldt Gijs mij de vangst van 7 brasems hier en dat pas nadat de top anderhalf uur heeft stilgestaan. Een soortgelijke ervaring had ik 2 weken geleden hier, ook toen alleen maar brasem en geen voorn, bliek of kolblei. Vandaag lijkt het die kant nog niet echt op te gaan want na bijna vier uren vissen staan er slechts 4 stuks op mijn teller. Maar dan het 5e en laatste uur, de aanbeten worden talrijker en ofschoon ik een kleiner haakje heb opgezet met 2 i.p.v. 4 pinkies wordt de vis groter. Uiteindelijk kom ik uit op 14 stuks waarvan 4 platten en de rest bliek en scimmers. Over grote brasem gesproken, j.l. maandag belanden Gert, Leo en ik aan de Oude Rijn richting Leiden waar we gemiddeld op 5 brasems p.p. uitkomen en – ook hier – slechts een enkele voorn of bliek. Nog gekker wordt het wat dit betreft vorige week in het Aarkanaal bij de roeibaan waar Gert niet minder dan 14 platten op het droge krijgt. En dan hebben we het nog niet gehad over de Amstel van Nes tot Ouderkerk waar afgelopen zondag in een wedstrijd weer kilo’s op de weegschaal kwamen, naar verluidt vakwinnaars met 30-40 kilo aan brasem. Voorlopig (nog) niet naar de commerciële vijvers!?


Oude Rijn (Molenbrug) 01-11-23 /14C - Z5 - bewolkt

Rinus: voor de 18e en laatste ouderenwedstrijd van HSW gaan we met 15 man naar de Oude Rijn bij Molenbrug, gunstig gelegen tegen de voorspelde harde wind. Tijdens de voorbereiding bij het licht worden hebben we al in de gaten dat het hard stoomt, het water ‘giert’ als het ware door de Oude Rijn. Het zal dus een lastige niet-alledaagse visserij worden die nog wel eens voor consequenties in het (eind)klassement kan gaan zorgen. Enfin, vooralsnog goedgemutst gaan de eerste korven te water, want dat zal het zeker worden, een feedervisserij met korven die je qua gewicht normaliter thuis laat. Maar ze zijn echt nodig hier, korven van 50-60 gram en dan nog gaan ze ‘rollen’. Hengel hoog en een paar meter lijn ‘meegeven’ is dan het credo. Maar daarnaast steekt probleem 2 de kop op, bij elke keer inhalen zit de lijn vol met vuil, dus oppassen anders kost het je ogen! Dit ‘probleem’ ga ikzelf te lijf door zover mogelijk in de (andere) kant te vissen waar het iets ondieper is en waardoor de lijn iets hoger in het water ligt. Alles goed en wel, maar nu nog vis! Er zijn er een paar die binnen het kwartier 1 of 2 scheppertjes hebben en dus van de ‘nul’ af zijn, is mooi meegenomen. Zoals eerder vermeld zullen de punten ‘duur’ zijn, maar gaat koploper Ron Hofland vooralsnog met een ruime 5 punten op mij deze laatste wedstrijd in. In de pauze heeft Ron nog geen beet gehad en staat bij mij 1 platte op de teller, andere melden 1 of enkele (kleine) vissen, er is nog van alles mogelijk. Na de pauze hou ik de stek aan de overzijde bij door daar  meermaals (zonder resultaat) te vissen, maar probeer het vooral met de lichte feeder en door een korfje van 30 gram ‘onder het kantje’ op 3 meter afstand te laten zakken. Dit levert mij nog een platte en 3 blieken op, tezamen 2.650 gram, goed voor de dagwinst en (zal later blijken) genoeg om met 37 punten (wederom) kampioen ouderencompetitie te worden. Ron komt niet verder dan 1 vis en 320 gram hetgeen hem 8 punten oplevert en de nare consequentie dat hij nu op 39 punten eindigt op plek 2 in het eindklassement. Het venijn zit zogezegd weer eens in de staart waar het nog alle kanten op kan!? Wil-Jan van Leeuwen wordt derde met 50 punten. 2e in de laatste wedstrijd wordt overigens Koos van Herk met 1.980 gram, 3e Arie Boom met 1.750 gr, 4e Gijs Geerlings met 1.390 gr en 5e Rob Jenner met 910 gr. Volledige uitslagen, standen en details vind je via deze link.


Aarkanaal/Amsteldrecht (Nieuwveen) 26-10-23 /13C - ZO2 - bewolkt

Rinus: de (club)wedstrijden in de regio wordt het van lieverlee rustiger, dus tijd voor wat andere uitstapjes op visgebied. Afgelopen maandag ‘op de voorn’ in het Aarkanaal dat in deze periode uitermate geschikt is voor de stokvisserij zowel kort op 4m als lang. Natuurlijk kan je hier ook een offday treffen wat het vissen betreft maar afgelopen weken is daar weinig van te merken. 3-4 balletjes met casters/hennep/dode pinkies cup ik op 7m en een tweetal op 4m gevolgd door een half cupje los aas. Hiermee hopen we de komen de uurtjes de vis (lees voorn) aan de praat te krijgen c.q. houden. En dat lukt vrij aardig al wordt niet iedere inzet beloond. Uiteindelijk staan er 90 stuks op de teller waaronder een enkel platje, een paar mooie baarzen en voor de rest voorns aan de maat of net daaronder. Daarbij wel enkele uitschieters van 30cm+ bijna alle ‘onder het kantje’ met 1 caster. Een fijne visdag. Op woensdag gaan we een paar kilometer verderop naar de Amsteldrecht omgeving brede stuk waar we de feeder uitpakken in de hoop een paar platten te verschalken. Ik maak 2 voerstekken, één op 3m uit de andere oever en 10m daaruit. De laatste stek levert louter voorn(tje)s, een enkele bliek en wat baarsjes/posjes op. Het ‘zware werk’ komt van de verre stek waar ik 9 platten vandaan haal, de meeste van het hier bekende formaat. Overwegend gevangen met wormen en/of maïs, een enkel exemplaar met de wafter. Zo te zien hier voorlopig nog geen ‘wintervisserij’.


Oude Rijn (Molenbrug) 21-10-23 /12C - ZW4 - bewolkt

Rinus: de 18e en laatste wedstrijd van de zomercompetitie van HSW is een feit. Gevist werd er nabij ’t fort waar we door een zeer hard stromende Oude Rijn werden opgewacht. Weg alle voornemens om eens lekker met de (korte) stok aan de gang te gaan op de voorns. Dobbers van 3-4 gram waren nodig om nog enigszins ‘normaal’ te vissen en wat de feeder betreft dat moest gebeuren met korven van 40-50 gram minimaal. De vangsten waren dan ook zeer verschillend en de beste resultaten bleken achteraf met de feeder uit het midden te komen. Degene die daar het best mee omging was Jan van Dam die een keurige 11.950 gram aan mooie brasem boven water toverde en de winst pakte. Gijs Geerlings liet ook van zich horen en scoorde een 2-tje met 4.500 gram. Jaap v/d Stoel op staart vissend lag 3.830 gram op de weegschaal goed voor 3 punten, Rob Jenner deed dat met 3.070 gram voor 4 punten en Ron Sluijk met 2.860 gram voor 5 punten. Zelf kwam ik niet verder dan 1.190 gram en ben achteraf veel te lang aan die overzijde blijven hangen. De platte die ik al na 10 minuten ving heeft me teveel ‘hoop’ gegeven, op enkele blieken na bijna uitsluitend baarsjes, posjes, grondels en een enkel voorntje gevangen. Wilde ik Ron Sluijk nog bedreigen voor de eerste plaats dan had dat (veel) anders gemoeten. Dat neemt niet weg dat Ron met een keurige serie wedstrijden de terechte kampioen 2023 is geworden met 38 punten, zelf werd ik tweede met 41 punten terwijl Jan van Dam als derde eindigde met 44 punten. Dit laatste heeft Jan te danken aan zijn opmars de laatste maanden waarin hij een serie klinkende resultaten neerzette. Alle proficiat met deze verrichtingen. In deze competitie werd 800 kilo vis gevangen met gemiddeld 13,4 deelnemers die 3,3 kilo p.p. per wedstrijd vingen en dat is weer 4 ons meer dan in 2022. Op naar het volgende seizoen waarin hopelijk weer gebruik gemaakt kan worden van de vernieuwde trajecten elders aan de Rijn.


Aarkanaal (Nieuwveen) 18-10-23 /9C - NO4 - half bewolkt

Rinus: voor de 17e en voorlaatste ouderenwedstrijd gaat HSW met 15 deelnemers naar het Aarkanaal, hopende op een heerlijke visdag met veel voorns. Dat zal het uiteindelijk worden ondanks het koude begin (4-5 graden, harde wind) en opstartmoeilijkheden. Het lijkt namelijk wel of aan alle wegen rondom Alphen gewerkt wordt met als gevolg wegafzettingen. Een aantal deelnemers (waaronder ikzelf, foei) zijn het spoor bijster en arriveren te laat. Maar goed, een half uur later dan gepland kan de ‘strijd’ dan toch beginnen en zal duidelijk worden of de voorns inderdaad de hoofdmoot vormen. Natuurlijk is het niet uitgesloten dat vriend(in) brasem zich ook nog laat zien en dat gebeurde ook. Eén platte erbij kan de winst opleveren hetgeen Gijs Geerlings overkomt. Weliswaar op kop vissend deponeert hij een mooi net met voorns + die ene platte op de weegschaal en ziet dat zijn 6.730 gram het winnende gewicht blijkt te zijn, proficiat Gijs! Hetzelfde overkomt Jaap v/d Stoel op stek 8, met iets minder voorns maar met een platte moet hij genoegen nemen met 5.500 gram en plaats 2. Guus Leer en ondergetekende eindigen ex aequo op de 3e plaats (zonder brasem) met 5.360 gram en incasseren beide een 3-tje. Wil-Jan van Leeuwen wordt 5e met 4.950 gram. Leider in het klassement Hofland moet genoegen nemen met 6 punten en komt nu op 31 punten te staan. Afgezet tegen de 36 punten van Reichard en 42 van W. van Leeuwen moet er in de 18e en laatste wedstrijd nog ‘gewerkt’ worden voor de beslissing wie op welke trede van het erepodium komt.


Oude Rijn (Zwamm-N'brug) 15-10-23 /10C - NW4 - bewolkt/regen

Rinus: met het vissen van de 2e najaarswedstrijd op 15 oktober j.l. is deze serie wedstrijden met 60 deelnemers verdeeld over 4 vakken aan de Oude Rijn tussen Zwammerdam en Nieuwerbrug weer een feit en kunnen we terugkijken op 2 mooie visdagen. In totaal werd er 263 kilo vis gevangen dat is 46 kilo meer dan vorige week. Gewonnen werd er door Gerrit de Groot op stek A1 die daar 15 kilo op de weegschaal lag, proficiat! In de andere vakken waren er ook aansprekende resultaten te noteren en er viel nog een ongelukkig incident te melden. Klik hier voor de volledige uitslag en verdere details over deze wedstrijd.

Zelf kom ik op nummer D54 te zitten aan de Buitenkerk, een stek met potentie zullen we maar zeggen want binnen onze club noemen we dit een hotspot. Mede hierdoor maar ook door de weinige voorbereidingstijd die ik heb en zeker ook het weer (stortregen op dat tijdstip) zet ik vooralsnog alleen de feeder in, voornamelijk op ‘ver’. Het blijft een gok zoveel zal later blijken want op die ene platte (binnen een kwartier) en een handvol ruisvoorntjes en posjes na is er met de feeder weinig te beleven en dreigt het qua resultaat een misser te worden. Maar er is altijd nog een ‘laatste uurtje’ waarin soms bijzondere dingen kunnen gebeuren. Het is 13.20 uur en we hebben nog 10 minuten te gaan, ik gooi nog maar weer eens in dit keer met 2 maden op haakje 16. Vrijwel onmiddellijk gaat de top ietsje krom en ik tik aan. Na 5 minuten ligt er een mooie zeelt in het net. Nog 2 minuten te gaan en nog één keer ga ik met korfje 30 gram en onderlijn 11/haakje 16 waarop 2 maden richting overkant. Geloof het of niet, binnen een minuut maak ik hetzelfde verhaal mee om half twee ligt zeelt nummer 2 in het net. Uiteindelijk met 4,7kg nog een acceptabel gewicht ter afsluiting van de 2 najaarswedstrijden.


Oude Rijn (Zwamm-N'brug) 08-10-23 /16C - NO3 - bewolkt

Rinus: de eerste najaarswedstrijd van John Kooij Hengelsport werd op de 4 bekende trajecten tussen Zwammerdam en Nieuwerbrug gehouden. De aanwezige max. 60 deelnemers vingen gezamenlijk 217 kilo vis hetgeen vergeleken met vorig jaar (121 kilo) een redelijk resultaat is. Natuurlijk zijn er altijd omstandigheden (brasem ‘deed het niet’, verkeerde hengelkeuze, etc.) die ervoor zorgen dat de vangsten hier en daar toch tegen vielen. Een winnaar komt er altijd en dit jaar is dat Daan Klop die stek A11 op prima wijze ‘waarmaakt’ en een keurige 25,3 kilo in de weegschaal legt, van harte proficiat Daan! In de andere vakken werden ook aansprekende resultaten genoteerd, zo werd vak D gewonnen door Elvis de Graaf met 10.190 gram, ging vak C naar Arjan Klop met 9.050 gram en werd vak B een prooi voor Marcel Burgmans met 7.650 gram. Voor de beste 5 per vak waren er weer schitterende prijzen die mede te danken zijn aan de sponsor van dit gebeuren John Kooij Hengelsport, waarvoor hartelijk dank.

Zelf kwam ik te zitten op stek D49 en dat is zo’n 30-40 meter rechts van waar ik gisteren zat. Weliswaar zet ik toch de feeder in op ‘kort en ver’ (je kan niet weten) maar in de wetenschap dat dit gisteren op dit gedeelte weinig opleverde ga ik voor een groot deel van de wedstrijd met de korte stok op 7m aan de gang. Wat gisteren niet lukte gaat vandaag wel en met ruim 100 voorns leg ik 5.240 gram op de weegschaal goed voor een poeltje en 5e prijsje in het vak. Meer richting Zwammerdam komen (net als gisteren) de hoge gewichten vandaan, daar wordt naast voorn wel een enkele platte gevangen en een 4-tal zeelten. Zoals gezegd gaat Elvis op stek D60 met 10.190 gram en de zege aan de haal, nipt vóór Cor Kraaij die slechts 1 ons minder laat aantekenen. Klik hier voor de volledige uitslag van wedstrijd 1 op 8/10-23.


Oude Rijn (Zwammerdam) 07-10-23 /18C - W4 - bewolkt

Rinus: voor de 17e en voorlaatste wedstrijd v/d zomercompetitie gaan we met 12 man naar de Buitenkerk. Dit water kenmerkt zich door de mooie voornvangsten in dit jaargetijde met af en toe een brasem, als ze ‘zin’ hebben. Vandaag is dit laatste op enkele nummers het geval en samen met een klus(je) kleine vis kom je dan toch aan een aardig gewicht. Zoals bij Gerard Reijm op staartnr 12 waar hij met veel geduld een aantal mooie platten ‘van de overkant’ haalt en met 6.160 gram de winst mee naar huis neemt, proficiat Gerard! Jan van Dam op stek 7 pikt ook een paar platten mee en scoort een 2-je met 4.440 gram. Nummer 3 wordt Rob Jenner die louter met een klus voorns, gevangen op 7 meter, een keurige 4.230 gram neerzet. 4e wordt Arie Boom met 2.750 gram en 5e Martin van Leeuwen met 2.710 gram. Zelf kan ik geen potten breken en moet met 1.740 gram 7 punten incasseren. Een en ander resulteert in de volgende tussenstand die qua volgorde weliswaar ongewijzigd is maar met nog 1 wedstrijd te gaan reuze spannend is omdat de concurrentie leider Ron Sluijk op de hielen zit. 1. Sluijk 33 pt, 2. Reichard 34 pt, 3. Van Dam 43 pt, 4. W. van Leeuwen 48 pt, 5. Geerlings 55 pt.


Oude Rijn (Molenbrug) 04-10-23 /17C - ZW3 - bewolkt

Rinus: de 16e ouderenwedstrijd van HSW wordt gevist in de Oude Rijn nabij Molenbrug, dat betekent een gedegen parcours uitzetten en tegelijkertijd zorgen dat zoveel mogelijk veilig geparkeerd kan worden. Met 14 deelnemers is dat redelijk gelukt en als dan ook de vangst gemiddeld genomen meevalt is de (vis)dag weer goed. Gezamenlijk wordt 67,5 kilo boven water gehaald waarvan 13.040 gram door Jan van Dam die met zijn favoriete feedervisserij op stek 9 het winnende gewicht scoort. Proficiat Jan! Ron Hofland maakt het staartnummer volledig waar en legt 10.600 gram in de weegschaal, goed voor 2 punten en versteviging van zijn koppositie in het klassement. Zelf vis ik op stek 8 waar het hoofdzakelijk van de feeder moet komen, ofschoon ik vooraf toch alle hoop op de vaste stok gevestigd had, maar die levert nauwelijks een fatsoenlijke vis op. Een aantal mooie platten en een zeelt zorgen voor 7.520 gram en 3 punten. De 4 punten komen terecht bij Wil-Jan van Leeuwen die op 6.480 gram uitkomt en 5 punten gaan naar Gerard Reijm voor zijn vangstgewicht van 4.880 gram. Dit alles zorgt, met nog 2 wedstrijden te gaan, voor de volgende tussenstand: Hofland 25 punten, Reichard 33 pt, W. van Leeuwen 37 pt, Van Dam 48 pt, Leer 53 pt.


Oude Rijn (Nieuwerbrug) 04-10-23

Rinus: met de laatste wedstrijd van H.S.V. Moordrecht op 30 september j.l. aan de Oude Rijn in Nieuwerbrug viel de beslissing om het kampioenschap 2023. De kanshebbers scoorden die dag als volgt: Erik Faas 4.480 gram, Ron Hofland 3.460 gram en Hans Speulman 1.640 gram. Na afloop bleek dat genoemde drie vissers ook 1, 2 en 3 werden in de einduitslag, waardoor Erik voor de 16e keer voor het clubkampioenschap in de bloemetjes kon worden gezet. Van harte proficiat Erik en ook Ron en Hans voor het zilver en brons.


Uitwateringkanaal (Beemster) 04-10-23 

Theo: omlangs ging de Vrije Visser uit Noordwijk weer een visweekeind doorbrengen in Noord Holland, om precies te zijn naar het uitwateringskanaal van de Beemster, uitvalspunt was Cafe Rest de Gouden Karper in Ursem. Na loten en voorbereiding werd het startschot gegeven voor een 6-uurs vissessie, waarvan bleek dat de vaste stok een onmisbaar element was. Met de feeder was bijna geen beet te krijgen zo liet initiatiefnemer Theo weten, ‘want 5 keer beet en 5 visjes vangen zegt genoeg’! Met de stok werd dus leuk gevangen met name door Johan (12.150 gram), Arie (8.300 gr) en Ton (6.000 gr) die weliswaar op kop en staart zaten maar echt volop in de beet zaten hetgeen veel kleine vis opleverde. Met 2.500 gram kreeg Theo de rode lantaarn toebedeeld. Op naar de Gouden Karper waar gezellig een biertje en een hap(je) werd genuttigd, maar door de uitbater om 22.00 uur (sluitingstijd) ‘naar bed werden gestuurd’. De andere dag vroeg op staan was er ook niet bij want ontbijten kon pas vanaf 08.00 uur, een tijdstip waarop we eigenlijk al aan het water hadden willen zitten van het 2e uitgekozen water dat gelegen was in Heerhugowaard. Door al het gedoe werd het zondag maar een kort (vis)dagje van 4 uur waarop het moeilijk vissen was met de vaste stok door de harde wind, maar uiteindelijk wel gevangen werd. Naast snoekbaarzen (die tellen natuurlijk niet) werden hier en daar mooie platten gevangen die het eindgewicht in zekere mate opkrikten. Top 3 van deze dag waren Cor (8.650 gram), Ton (8.500 gr) en Gertjan (7.700 gr). Mede door de opstekende harde wind werd om 13.30 uur het eindsignaal gegeven en werd de koers richting huis ingezet. Mvgr Theo de Meeuw.


Aarkanaal (Nieuwveen) 30-09-23 /18C - ZW3 - half bewolkt

Rinus: vandaag staat het Aarkanaal bij Nieuwveen op het programma en dat betekent dat er voor de 16e zomerwedstrijd van HSW veel vaste stokken uit de foedralen komen, door het goede bestand aan voorns is dit water immers bij uitstek hiervoor geschikt!? En in wezen is dit zo ware het niet dat juist op de kop- en staartplaatsen best wel een platte te vangen is, hetgeen ook gebeurt. Op staartstek 13 pakt Ron Sluijk natuurlijk naast de stok ook een feeder uit om tegen de balk aan overzijde te vissen. Al gauw blijkt dat dit de juiste keuze is en Ron vist dan ook onbedreigd met 12.730 gram brasem naar de overwinning en komt vaster in het zadel te zitten in het klassement dat hij nog steeds leidt, proficiat Ron! Op de kopstek heeft Jaap v/d Stoel een en ander ook in de gaten maar vangt naast de feeder ook mooie platten met de vaste stok. Hij komt tot 7.730 gram waarmee hij een 2-tje incasseert. Jan van Dam doet op stek 12 ook goed mee en neemt met 5.470 gram 3 punten mee naar huis. Zelf kom ik op stek 5 te zitten en vist nagenoeg volledig met de stok op 4 en 7 meter, de feeder levert mij nauwelijks vis op. Met 60 stuks waaronder een klein platje kom ik aan 3.430 gram hetgeen me nog 4 punten oplevert. De 5 punten zijn voor Siem Pellekooren met 3.210 gram op stek 11. Met nog 2 wedstrijden te gaan stijgt de spanning in het klassement dat er nu zo uit ziet: Sluijk 26 punten, Reichard 29 pt, Van Dam 41 pt, W. van Leeuwen 42 pt, Geerlings 46 pt.


Heimanswetering (Woubrugge) 27-09-23 /17C - ZO3 - bewolkt

Rinus: voor de 15e ouderenwedstrijd van HSW gaan we met 16 man naar de Heimanswetering, je weet wel het water waar het qua vangst kan vriezen of dooien. Vandaag hebben we overduidelijk te maken met een moeizame visserij, al vrij snel is te merken dat de vis niet wil ‘meewerken’. Moeizaam en mondjesmaat zijn een paar aanbeten los te peuteren die ook nog eens vis van het kleine(re) formaat opleveren. De echte Abramis brama hebben we nauwelijks gezien, alleen een paar halfwas platjes die aan de kop en op staart worden gevangen. Dit zijn trouwens ook de stekken waar je je slag moet slaan en dat doet Martin van Leeuwen op gepaste wijze. Met voornamelijk de vaste stok op 4 en11m weet hij op stek 16 exact 5.320 gram op de weegschaal te leggen en de winst veilig te stellen. Buurman Wil-Jan van Leeuwen scoort met 3.740 gram 2 punten waarmee hij weer iets inloopt op de concurrentie. Datzelfde doet Guus Leer die op stek 2 met 2.350 gram 3 punten inpikt. Zelf vis ik op stek 10 en bemerk al snel dat het van de kleine vis moet komen. Ben dan ook hoofdzakelijk met de stok op 3 en 9 meter bezig geweest hetgeen vooral rivierdonderpads (waarvan sommige toch echt al 14-15cm zijn), bliekjes, (maat)voorn en enkele mooie baarzen oplevert. Uiteraard ook een feedertje klaar gezet waarmee ik niet verder kom dan enkele blieken. Bij mekaar 2.290 gram goed voor 4 punten. Jan van Dam vist op kop met 1.980 gram 5 punten bij mekaar. Een en ander resulteert in de volgende kopgroep: Hofland 23 punten, Reichard 30 pt, W. van Leeuwen 33 pt, Leer 46 pt en Van Dam 47 pt.


Rottemeren (Zevenhuizen) 25-09-23 /18C - Z3 - half bewolkt

Rinus: vandaag vissen we (Leo en ik) nog een keer in de Rotte aan het z.g. Balkengat, rustig weer, wind schuin van links, twee feederstekken aangemaakt één op 20 en één op 40 meter. Al direct bij de eerste inworpen blijkt dat er vis aanwezig is en vangen we de eerste bliekjes. Zullen ‘ze’ nog groter worden? Het antwoord hierop kan na een half uur al bevestigend gegeven worden want Leo haalt vanaf de 20-meter lijn een pracht brasem binnen. Het duurt wel even eer die aan de kant is want het blijkt een klepper te zijn van 66 cm die exact een gewicht aantikt van 4 kilo. Dan is de beurt aan mij voor een platte vanaf de ‘verre’ stek en deze weegt rond de 3kg. Leo houdt zich verder bezig met veel bliek en kolblei en lost nog enkele zwaargewichten. Zelf vang ik nog enkele 3kg vissen en wat van het kleinere soort, waarmee we deze sessie als geslaagd kunnen beschouwen, zeker qua vangstgewicht. Heerlijk visdagje!


Aarkanaal (Nieuwveen) 20-09-23 /17C - ZW5 - bewolkt

Rinus: de 14e wedstrijd v/d ouderencompetitie van HSW wordt gevist aan het Aarkanaal waar de wind kracht 4 (later 5) dwars over het water staat en met 12 deelnemers 45 kilo op de weegschaal komt. Op zich een redelijke vangst als je bedenkt dat vriend(in) brasem zich slechts op enkele plekken laat zien. Het moet dus overwegend van de kleine(re) vis komen waarbij voorn het best is vertegenwoordigd. Ron Hofland wist op stek 3 in elk geval wel enkele platten aan de haak te slaan en met een handvol voorns het winnende gewicht van 5.640 gram te scoren, proficiat! Zelf kom ik op stek 8 te zitten waar ik de stok uitpak op 4 en 7m en een lichte feeder voor de overkant. Deze laatste zal geen rol van betekenis spelen of het moet de eerste vis zijn die ik vang, een platje van 5-6 ons. Met de stok weet ik zowel op 4 maar meer op 7 meter  en met tussenpozen de voorn aan de praat te houden en nog 1 platje te vangen, bij mekaar ca. 75 stuks en 5.160 gram goed voor 2 punten. De 3 punten worden opgehaald door Siem Pellekooren die op de staartstek 5.090 gram weet te scoren. Op kop wordt Jan v/d Schee 4e met 4.770 gram en daarnaast Jaap v/d Stoel 5e met 4.590 gram. Dit alles resulteert in de volgende tussenstand: Hofland 16 punten, Reichard 26 pt, W-J. van Leeuwen 31 pt, Van Dam 42 pt en Leer 43 pt.

 

Amsteldrecht (Nieuwveen) 16-09-23 /20C - NO2 - half bewolkt

Rinus: vandaag gaan we voor de onderlinge koppelwedstrijd van HSW naar de Amsteldrecht waar de verwachtingen van de 6 koppels hoog gespannen zijn, er is immers heel goed gevangen afgelopen week. Dat geldt trouwens ook voor andere wateren, zelf was ik van de week aan de Oude Rijn op de nieuwe steigers en ving daar ruim 50 stuks waaronder 12-13 mooie platten, diverse blieken en kolblei (alles met de feeder). Koppelgenoot is vandaag (bij loting) Martin van Leeuwen en we loten op het middengedeelte v/h parcours. Martin pakt zijn vertrouwde vaste stok er bij en weet zich vast te bijten in een serie baarzen die maar niet willen wijken voor de witvis. Toch knap 3.040 gram binnengehaald, met de 4.880 gram die ik kan leveren komen we helaas niet verder dan een 5e plek. Mijn vangst bestaat uit een 4-tal platten plus een handjevol blieken met de feeder op de verre afstand en ook voor mij is het (tevergeefs) wachten op die laatste beet die moet leiden naar de gewenste bonusvis. Het koppel Sluyk-v/d Bosch wint op de kopstek met 9.760 gram, met als 2e het koppel W.v.Leeuwen-v/d Schee die 9.060 gram scoren. De Groot-Reijm nemen de 3e prijs voor hun rekening met 9.050 gram.


Leidsche Vaart (Langeraar) 11-09-23 /23C - W3 - half bewolkt

Rinus: vandaag vereer ik de Leidsche Vaart weer eens met een bezoek, door een matige wind die uit de polder komt valt het met de warmte wel mee en wat de vangst betreft wordt ik behoorlijk verrast. Na een aarzelend begin is er eigenlijk tot het einde toe ‘wat te loeren’. Ik heb 2 feederstekken gemaakt, één op 3m uit de andere oever en ééntje ruim over de midden. De laatste stek levert vooral blank- en ruisvoorn op van redelijke formaat met uitschieters tot 30cm, daarnaast nog wat bliek en een enkele brasem. Bijzonder dat vele aanbeten komen als het aas (caster of dooie pinkies) de bodem nog niet bereikt heeft. De overzijde verrast me nog meer met eveneens mooie ruisvoorns en eerst een handvol halfwas platjes. Naar het einde toe komen de ‘echte’ zware jongens, wel 10-12 in getal. Hier werkt 2-3 pieren op de hairlijn (40cm) prima, maar ook hier wordt het aas (2 maïskorrels in dit geval) soms tijdens het zakken gepakt door ruisvoorn. Heerlijke dag met zo’n 65 stuks op de teller.


Amstel (Nes)

De Vrije Visser uit Noordwijk vist zaterdag j.l. een onderlinge wedstrijd om de memorial bokaal 2023 in de Amstel. Deze bokaal staat in het teken van de wedstrijdvissers/leden die overleden zijn, op deze manier wordt de herinnering in leven gehouden. De Amstel is een goed viswater waar een ieder wel een visje kan vangen, maar of dat deze morgen ook is met aan het begin een dikke deken van mist over het water??? Cor en Theo loten op de kop en staart, dus zij moeten wel even uithalen, wordt er dan gezegd. In elk geval loot Theo een goede stek, vind hij zelf en doet ook wat er van hem verwacht wordt n.l. winnen en wel met 18.400 gram met de feeder gevangen op 15 en 30 meter. John wordt op stek 2 tweede met 12.500 gram en Vries derde met 5.500 gram. Daarna gaan de gewichten snel omlaag, is het schrapen voor een visje en zijn er zelfs 3 ‘nullen’ te noteren! Na 4 uur vissen wordt er een uur eerder gestopt, omdat de vangsten steeds slechter worden en de zon aanzet tot eerste graad verbrandingen (bloedheet!). De dag wordt afgesloten met een natje en een droogje in snackbar De Haven.


Amsteldrecht (Nieuwveen) 09-09-23 /31C - ZO2 - zonnig

Rinus: de Ring Zevenhuizen, een wedstrijd tussen 6 clubs uit de Regio werd vandaag voor de 59e keer gevist in de Amsteldrecht met 59 deelnemers die gezamenlijk 261 kilo vis vingen, 47 kilo minder dan vorig jaar. De vangsten werden met 72, 77 en 111 kilo redelijk gelijk verdeeld over de 3 vakken, in tegenstelling tot 2022 toen met uiterste gewichten van 35 (vak A) en 122 kilo (vak C). Bij de clubs werd op basis van de 5 best geklasseerde per club net als vorig gewonnen door Waddinxveen met 45,5 kilo, nipt voor de hengelaars uit Zevenhuizen die 45,2 kilo scoorden en 2e werden. Algeheel individueel winnaar werd Arjan Roodhorst uit Zevenhuizen met 12,1 kg gevangen in vak C. Winnaars v/d vakken A en B werden de HSW-ers Ron Sluijk (11,6kg) en Piet de Groot (9,8kg). Hoog scorende HSW-ers waren verder Jan van Dam (8,9kg) en Dick Rijsdam (8,1kg). Zelf kwam ik uit op 7 kilo op stek A8 wat een 3e prijsje opleverde. In het begin was het door de mist een heel kleine wereld. Ik schatte in dat de andere oeverzone bij mij op ca. 45m lag dus zette ik de molen vast op 52 slagen. Toen de mist optrok bleek dat ik 3-4m vanaf een bootje aan de overkant lag. Toch het eerste uur een aantal vissen gevangen, dus gewoon doorgegaan op dezelfde stek met redelijk resultaat in de vorm van 20-22 stuks overwegend halfwas en blieken met slechts 1 platje. Uitzetters, weegploegen, de Mettenburcht en sponsor John Kooij Hengelsport, allen weer hartelijk voor het welslagen van deze wedstrijddag.


Oude Rijn (Alphen) 08-09-23 /30C - ZO1 - zonnig

Rinus: wedstrijd nr 14 v/d ouderencompetitie van HSW wordt op 6 september j.l. in de Oude Rijn aan de Oudhoornseweg gevist. De vangsten zijn weliswaar wisselend maar niettemin acceptabel met een gezamenlijk vangstgewicht van 54,4 kilo. Ron Hofland boekt een nipte overwinning met 9.810 gram op stek 12 maar doet wel goede zaken voor het algemeen klassement dat hij leidt met 15 punten. Op staartstek 14 grijpt Jaap v/d Stoel net naast de winst met 9.770 gram maar incasseert wel mooi 2 punten. Wil-Jan van Leeuwen pakt op de kopstek een keurige 3 punten met 8.350 gram en staat nu met 24 punten op de 2e plaats in het klassement die hij moet delen met ondergetekende die helaas vandaag afwezig is. Zij moeten de komende wedstrijden dus alle zeilen bijzetten om Ron nog enigszins te belagen. Als 4e eindigt Jan van Dam met 6.770 gram die ook naar plek 4 in het klassement klimt met 34 punten. Hij wordt op de 5e plaats met 36 punten gevolgd door Gijs Geerlings die het vandaag met een minimale vangst volledig laat afweten. Als 5e eindigt vanmorgen Gert v/d Bosch met 4.130 gram


Gouwekanaal (Gouda) 28-08-23 /20C - NW3 - half bewolkt

Rinus: vandaag weer eens gevist in het voor ons als ‘thuiswater’ bestempelde Gouwekanaal waar de vangsten niet altijd uitbundig zijn. Ook vandaag ondervind ik dat in de eerste uren, waarin wel enkele bliekjes met de feeder binnen komen maar het verder erg ‘taai’ is. Ik pak de korte stok er maar bij in een poging de vis op 4m ‘op gang’ te krijgen, en dat lukt in zekere mate. Maar het zijn geen aantallen aan bliekjes en voorns die zich aandienen, maar wel een aantal kapitale baarzen waarvan de grootste 33 en 35 cm meten. In de lip van één exemplaar vind ik mijn onderlijntje terug dat ik 20 minuten daarvoor heb verspeeld. Als het vervolgens op de verre feederstek (27m) nog steeds verdacht stil blijft probeer ik het op 20m eens (had hier wel enkele korfjes leeg getrokken en de stek onderhouden). Dit blijkt vandaag kennelijk de juiste afstand want het laatste anderhalf uur levert me nog 9 brasems en een handvol bliek en kolblei op. Een alleszins acceptabele vangst, zo ken ik dit thuiswater weer!  


Amsteldrecht (Nieuwveen) 23-08-26 /19C - ZO3 - bewolkt

Rinus: zaterdag j.l. vissen we de 15e zomerwedstrijd van HSW in de Amsteldrecht omgeving nieuwe kwekerij, door omstandigheden met slechts 10 deelnemers die gezamenlijk 44,2 kilo vis vangen. Voor dit water zeg maar een matig resultaat met op kop en staart de meest aansprekende resultaten. Op stek 9 vist Jan van Dam met de feeder en met een keurige 15.780 gram aan brasem onbedreigd naar de overwinning, proficiat! Hiermee doet hij goede zaken voor het klassement waarin hij onderweg is richting het ‘podium’. Op staartstek 10 pakt Arie Boom met 8.080 gram prima de 2 punten mee, terwijl Wil-Jan van Leeuwen 3 punten incasseert met 6.230 gram op stek 7. Met een ons minder en 6.120 gram moet Gert v/d Bosch op de kop genoegen nemen met 4 punten. Zelf kom ik op stek 4 niet verder dan 3.850 gram (overwegend bliek en een enkel halfwasje) en 5 punten. Dit alles zorgt voor de volgende tussenstand: Sluijk 25 punten, Reichard 25 pt, W. van Leeuwen 36 pt, Van Dam 38 pt en Geerlings 39 pt.


Aarkanaal (Ter Aar) 23-08-23 /22C - ZW3 - bewolkt

Rinus: voor de ouderencompetitie van HSW wordt vandaag met 16 deelnemers gevist in het Aarkanaal en de vangst is ronduit verrassend met een gezamenlijke 83 kilo en een diversiteit aan vissoorten die zowel met de vaste stok als feeder worden gevangen. Zo heeft Leo den Ouden één van zijn beste visdagen aan de kop van het parcours waar hij na een weinig vruchtbaar uurtje met de vaste stok besluit de feeder in te zetten zo halverwege het water en dat blijkt een gouden zet. Zowel vóór de pauze als erna lukt het hem een serie dikke brasems te vangen + wat kleine(re) vis waarmee hij uitkomt op 13.470 gram. Dat is ruim voldoende voor de winst, van harte proficiat Leo! Op stek 2 doet Arie Boom ook zijn stinkende best maar geraakt niet uit de kleine vis tot…. een uur voor tijd. Nadat hij eerst nog een snoekbaars van de feederstek tegen de ‘blaadjes’ weg vangt geeft dat kennelijk ruim baan voor de platten die daar rond zwemmen en waarvan hij er een aantal weet te strikken. Met daarbij nog een zeelt levert zijn vangstgewicht van 9.290 gram hem een keurige 2 punten op. Overigens wordt er verder op een enkele stek na nergens meer brasem gevangen, maar wel bliek, kolblei en (ruis)voorn. Op stek 16 doet Rob Jenner waarin hij goed is, met de korte stok op 5m de voorns aan de praat houden en daarmee met constante regelmaat zijn leefnet vullen. Een mooie 7.360 gram en 3 punten als eindscore is het resultaat. Wil-Jan van Leeuwen en Guus Leer doen daar op stek 13 en 12 weinig voor onder maar eindigen toch met een kilo minder op plaats 4 en 5 met 6.450 en 6.320 gram. Zelf vis ik op stek en richt mij grotendeels op de vaste stok 9,5m waar ik zonder een platte aan 5.570 gram komt waarmee ik 6e wordt. Uiteraard probeer ik de feeder en korte stok geregeld uit met weinig succes. Met nog 6 wedstrijden te gaan is de stand aan kop na verwerken v/d 5 ‘afvalwedstrijden’ als volgt: Hofland 14 punten, Reichard 18 pt, W. van Leeuwen 21 pt, Geerlings 28 pt, Van Dam 30 pt.


Heimanswetering (Woubrugge) 19-08-23 /24C - ZW3 - half bewolkt

Rinus: met de 14e wedstrijd v/d zomercompetitie van HSW in de Heimanswetering bij de molen gaan we de beslissende eindfase in, vanaf dit moment zijn ook de 5 ‘afvalwedstrijden’ in de tussenstand verwerkt. Ieder (verlies)puntje kan belangrijk zijn dus is het zaak attent te blijven en alles uit de (door loting) aan jou toegewezen visstek te halen. Maar dan moet de vis wel meewerken natuurlijk en dat is niet altijd (of beter gezegd: dikwijls niet) het geval. Neem nu een week geleden  waarop ik in ditzelfde water een mooi net vis weet te vangen waaronder brasem, bliek en kolblei met de feeder en maatvoorns en dikke baarzen met de korte stok. Maar vandaag is vandaag en is de situatie weer anders zoals zal blijken. Met 15 deelnemers kom ik op stek 12 te zitten en hou met de feeder wel dezelfde afstand aan (ca. 18m) als vorige week en zet ook de korte stok in op 4m. Met dit laatste is vandaag geen eer te behalen net als bij de meeste deelnemers (ook niet op 10-11m trouwens), wel weet ik naast wat klein grut nog enkele dikke baarzen te verschalken. Ik start met de feeder overigens en dat levert me de eerste uren redelijk vis op. Daarna moet ik de lijn met 2 slagen verlengen om met enige frequentie in de beet te blijven en zodoende de wedstrijd uit te vissen. Met slechts 1 platte, wat halfwasjes, kolbleien en veel bliekjes kom ik aan 5.920 gram waarmee ik de winst pak. Op stek 2 vist Rob Jenner op vrijwel identieke wijze naar 4.840 gram en incasseert 2 punten. Jan v/d Schee op de kop komt aan 4.100 gram en dat is goed voor 3 pt en Wil-Jan van Leeuwen op de staart vist met 3.560 gram naar 4 pt. Ron Sluijk eindigt met 3330 gram op de 5e plaats en behoudt daarmee met 20 punten nog net de leiding in het klassement dat er verder zo uit ziet: Reichard 21 pt, Geerlings 32 pt, W. van Leeuwen 33 pt, Van Dam 37 pt.


Amsteldrecht (Nieuwveen) 09-08-23 /18C - W3 - bewolkt

Rinus: de 11e ouderenwedstrijd van HSW vissen we met 16 man op het traject sluis-HuisterLucht waar uitzetters van dienst Dick en Guus al vroeg het parcours ‘veilig’ gesteld hebben, het is weer immens druk aan dit water. In feite is dat niet zo verwonderlijk want de vangsten blijven onveranderd goed afgaande op onze gezamenlijke vangst vandaag van 78 kilo hetgeen 4,8kg p.p. betekent, natuurlijk, het kan altijd beter. De aansprekende resultaten blijven dan ook rond de 10 kilo ‘steken’ zonder echte uitschieters en het venijn zit bij de meeste in de staart d.w.z. (ver) na de pauze. Zelf kom ik op staartstek 16 te zitten en vind op dit iets smallere gedeelte wel een leuke rietkraag aan de overzijde, maar de meeste vis vang ik op ca. 7m daar vanaf, zoals gezegd ver na de pauze. Met 9 brasems en een handvol blieken kom ik aan 11.700 gram hetgeen net niet voldoende is voor de winst. Die gaat naar Wil-Jan van Leeuwen die op stek 6 op identieke wijze 12.200 gram vangt en met de overwinning naar huis gaat, proficiat!  De plaatsen 3-5 worden ingenomen door Ron Hofland met 9.030 gr, Jan van Dam met 8.350 gr en Koos van Herk met 8.310 gr. Voor het klassement betekent het dat Wil-Jan goede zaken doet en zich in de top nestelt, nog wel zonder de 5 afschrijvers! De tussenstand is: Reichard 58 punten, W. van Leeuwen 73 pt, Leer 76 pt, Van Dam 77 pt en Geerlings 77 pt.


Oude Rijn (Zwammerdam) 05-08-23 /17C - ZW4 - half bewolkt

Rinus: vandaag voor het eerst naar de nieuwe steigers aan het traject Oude Rijn met de milieuvriendelijke oever (oud Ruwardie) waar alles bij mekaar al meer dan 10 jaar niet gevist kan worden. Voor mij is het een soort inwijding zeg maar en ik moet zeggen dat het me goed bevallen is. Alle 11 steigers (inclusief 3 invalidesteigers) zijn inmiddels klaar en ofschoon ik daar nergens een officieel berichtje over gezien/gelezen heb wordt er al enkele weken op gevist. Het zijn mooie plateaus waarop je de viskist ruim kwijt kan plus emmer en tas(sen). Dat hier al die jaren niet gevist is wil niet zeggen dat er geen vis meer zit, wel degelijk want ik heb vandaag heerlijk gevist en had een prima vangst van ca. 35 vissen waarvan een 20-tal brasems'(groot en klein). Dit aantal had ik vorige week overigens ook een kilometer terug bij de Treinweg, waarmee geconcludeerd kan worden dat het met de vangst tussen Alphen en Zwammerdam nog steeds goed zit, ondanks de zware werkzaamheden aan de oever op dat stuk. Op een feeder afstand van zo’n 25 meter staat naar schatting 4,5m water en de bodem is schoon. Overigens zijn er met de vaste stok (kort en lang) ook al mooie resultaten geboekt. Een wedstrijdtraject is het niet echt geworden of je moet voor maximaal 10-11 man vergunning aanvragen. Maar of de Leidsche Bond daar dit jaar nog aan mee wil werken…???


Oude Rijn (Zwammerdam) 05-08-23 /17C - ZW4 - half bewolkt

Rinus: voor de 13e zomerwedstrijd van HSW gaan we met 12 man naar de Oude Rijn aan de Buitenkerk waar gezamenlijk 32 kilo wordt gevangen. Weliswaar geen topgewicht maar doordat vriend(in) platte het op enkele exemplaren na laat afweten worden hier en daar toch redelijke gewichten gescoord met kleine(re) vis en 2 bonuszeelten. Dat heeft Rob Jenner snel in de gaten want met de korte stok vist hij op het staartnummer met enige frequentie een aardig netje voorns bij elkaar, zo ook met de feeder in de midden waar hij tevens 3 platjes ‘scoort’. Zijn vangstgewicht van 6.290 gram is ruim voldoende om de winst mee naar huis te nemen, proficiat Rob! Beide Van Leeuwens (Martin en Wil-Jan) strijden om plaats 2 en 3 en doen dat hoofdzakelijk met de korte stok. Dit levert eveneens een leuk netje vis op waarmee eerstgenoemde net 10 gram voorblijft, 4.580 gr tegen 4.570 gr. Zelf kom ik op een mooie feederstek te zitten waar ik vol voor ga maar tevergeefs. In het eerste kwartier weet ik 2 platjes te vangen, daarna is het alleen (ruis)voorn wat de klok slaat. Bij mekaar 3.880 gr, goed voor 4 punten. 5e wordt Peter Guleij met 2.340 gr waaronder een dikke zeelt. De top-5 v/h klassement verandert niet en ziet er zo uit: Sluijk 53 punten, Geerlings 70 pt, Reichard 75 pt, W. van Leeuwen 80 pt en Van Dam 90 pt.


Amsteldrecht (Nieuwveen) 29-07-23 /19C - W4 - bewolkt

Rinus: de 12e wedstrijd v/d zomercomp van HSW vissen we met 12 deelnemers aan de Amsteldrecht/brede stuk. Het is vandaag minder mooi weer dan in de afgelopen weken en dat heeft in elk geval één voordeel: minder bootjes, maar of het ook van invloed is op de vangst? De wind staat dwars op het water maar is nog zwak, pas later trekt hij aan tot kracht 4. Niettemin komen naast de vele feeders ook vaste stokken tevoorschijn en daarmee wordt redelijk gevangen. Al snel liggen de eerste vissen in het net en sommige kunnen daar een vervolg aan (blijven) geven door er frequent wat vis bij te voegen. Zoals Ron Sluijk die op stek 10 met een keurige 15.780 gram net als de vorige wedstrijd naar de winst vist en zich stevig aan de kop v/h klassement nestelt. Proficiat Ron! Ook Jan van Dam laat weer van zich horen en vist 13.510 gram bij elkaar op stek 5 goed voor 2 punten. Zelf kom ik op stek 8 te zitten waar de vis niet echt ‘los’ komt. Het eerste kwartier levert weliswaar 2 platjes op met de feeder tegen de balk aan de overzijde, maar daarna is het sprokkelen met wat bliek en halfwas platjes, meest op 7-8m uit de overzijde. Het venijn zit weer eens in de staart want als mijn vaste bezoeker hier (Koos) nog even komt kijken is er nog 10 minuten te vissen. In die tijdspanne weet ik met minimaal aas (made+pinkie) nog 3 mooie platten te vangen en zodoende met 9.730 gram een 3-tje te scoren. Buurman Wil-Jan van Leeuwen moet met 9.620 gram genoegen nemen met de 4e plaats, terwijl Gerard Reijm 5e wordt met 7.350 gram die hij op de staart vangt door consequent de vaste stok te hanteren. De top-5 v/h klassement krijgt een steeds vastere vorm maar gaat absoluut nog wijzigen als straks de 5 slechtste resultaten afvallen. De stand is nu: Sluijk 46 punten, Geerlings 64pt, Reichard 71pt, W. van Leeuwen 77pt, Van Dam 80pt.


Oude Maasje 1
Oude Maasje 2
Oude Maasje 3
Oude Maasje 4

Oude Maasje (Sprang Capelle) 27-07-23 /17C - ZW4 - bewolkt

Rinus: dinsdag j.l. bracht ik een bezoekje aan het Oude Maasje wat bij mij herinneringen opriep uit de jaren 80-90 toen we daar met HSW verschillende wedstrijdjes visten nabij Waspik. Het ca. 50m brede water ziet er nog steeds prachtig uit maar de oever is door de vele begroeiingen zeer slecht of helemaal niet te bereiken. Maar Sportvisserij ZW Ned heeft nabij SprangCapelle enkele jaren geleden een 30-tal prachtige visstekken gecreëerd die keurig worden onderhouden. Iets om jaloers op te worden, dat geldt helaas niet voor de vangst die vandaag beneden maat was. In feite verwachtte ik dat wel want van dit water is bekend dat vooral in het voor- en najaar uitstekende (brasem)vangsten gedaan worden, maar gedurende de zomer is het sprokkelen. De vissen (3 windes, 3 voorns, 1 baars) die ik ving waren weliswaar alle rond de 30 cm maar daar moest ik het mee doen. Toch wel een aantal uren heerlijk gevist. Voor wat oudere mannetjes (zoals ik) is die klimpartij op en af de hoge dijk wel een dingetje, maar je kan niet alles hebben!


Heimanswetering (Woubrugge) 27-07-23

Rinus: ouderenwedstrijd nr 11 van HSW werd gevist aan de Heimanswetering bij de molen waar (door vakantie etc.) slechts 11 deelnemers aanwezig waren die gezamenlijk 33 kilo vis vingen, voor dit water op zich geen slecht resultaat. De start was ‘vochtig’ met onweer en regen maar daarna was het redelijk (vis)weer. Zeker bij Dick Rijsdam die het op de kopstek uitstekend naar de zin had en met ‘zijn’ feeder het winnende gewicht van 7.130 gram bij elkaar viste. Proficiat Dirk! Op stek 2 deed Gijs Geerlings met 4.060 gram en 2 punten ook goede zaken (voor het klassement). Arie Boom nam met 4.000 gr 3 punten mee naar huis. Martin van Leeuwen en Guus Leer eindigden als 4e en 5e met respectievelijk 3.730 en 3.420 gr. Zelf schitterde ik ook door afwezigheid wegens omstandigheden. Door de vele afmeldingen zijn er diverse verschuivingen in (de top van) het klassement dat er nu als volgt uitziet: Reichard 56 punten, Geerlings 64pt, Leer 65pt, W. van Leeuwen 72pt, Van Dam 73pt.


Veste (Geertruidenberg) 17-07-23 /20C - 4W - half bewolkt

Rinus: vandaag probeer ik het eens in één van de vestinggrachten (dagvergunning kost €5) in dit dorp waar over het algemeen op karper wordt gevist. In die zin pas ik de manier van vissen enigszins aan maar ik ontkom niet aan een stortvloed van baarsjes, af en toe een voorntje of bliekje en enkele donderpads in de eerste uren. Omdat ik hier maar met 1 hengel mag vissen doe ik dat in die beginfase overwegend met 3-4 grote maden al dan niet in combi met een (stukje) worm. Als de teller wat dat kleine grut betreft op ruim 30 staat schakel ik voor de laatste 2 uren over op een wafter al dan niet met een maïskorrel of worm op de hair. Dit levert in elk geval qua gewicht nog een redelijk vangst op met 3 platten (2 van ca. 3kg), 2 mooie voorns, 1 skimmer en een ‘gevecht’ met een karper dat ik na 5 minuten verlies. Het is zo’n beetje wat ik van dit water had verwacht met zijn vele karpersessies en zelfs -wedstrijden. Dit alles op een diepte van ca. 1,5-2m en een schone bodem, ofschoon er plekken zijn met (heel) veel begroeiing.


Heimanswetering (Woubrugge) 15-07-23 /25C - ZW3 - zonnig

Rinus: de 11e wedstrijd v/d zomercomp HSW wordt gevist in de Heimanswetering waar met 14 deelnemers slechts 22,9 kilo wordt gevangen, voor dit water weer eens een zeer matige vangst. Op stek 4 weet Ron Sluijk in ieder geval nog een redelijke score neer te zetten met 4.650 gram waarmee hij de winst mee naar huis neemt en en passant goede zaken doet voor het klassement. Buurman Jaap v/d Stoel op stek 3 kan ook redelijk tevreden zijn met zijn vangst van 3.460 gram en 2 punten. Dit geldt eveneens voor Gijs Geerlijngs die op de staart 3.330 gram op de weegschaal legt goed voor een 3-tje. Wil-Jan van Leeuwen en Rob Jenner houden met 2.260 en 1.820 gram nog 4 respectievelijk 5 punten aan deze wedstrijd over. Zelf schitter ik wegens omstandigheden door afwezigheid. Een en ander heeft gevolg voor de top-5 in de tussenstand die er nu als volgt uit ziet: Sluijk 45 punten, Geerlings 53 pt, Reichard 68 pt, W. van Leeuwen 73 pt en M. van Leeuwen 74 pt.


Oude Rijn (Zwammerdam) 12-07-23 /21C - ZW4 - half bewolkt

Rinus: voor de 10e ouderenwedstrijd van HSW gaan we met 13 man naar de Oude Rijn aan de Buitenkerk waar de verwachtingen zoals gewoonlijk positief zijn omdat hier ‘altijd wel een visje te vangen is’. En dat komt uit want vanaf de toeter wordt er gevangen al is dat niet bij iedereen het geval en zeker niet als je de focus op vriend(in) brasem hebt gericht. De mannen die dat laatste hadden voorzien grijpen naar de korte vaste stok op 4 of 5 meter en sommige blijven dat trouw doen tot aan de finish en scoren hoge punten. Opmerkelijk is wel dat de hotspots dit keer nauwelijks resultaat geven maar dat andere stekken met een mooi randje bladeren aan de overzijde het dit keer wel doen. Zoals bij Jan van Dam die dat op stek 7 op keurige wijze laat zien en na verloop van tijd de ene na de andere platte + een zeelt weet binnen te draaien. Met zijn eindgewicht van 13.960 gram wordt hij onbedreigd de winnaar vandaag, proficiat Jan! Wil-Jan van Leeuwen komt op stek 8 het laatste uur ‘op stoom’ en weet met 7.625 gram keurig 2 punten te scoren. Vooraan op stek 2 houdt Rob Jenner vast aan zijn strategie en vist op 5 meter met 6.175 gram netjes naar de 3e plaats. Guus Leer doet dat op identieke wijze voor de 4e plaats met 6.020 gram. Gijs Geerlings pakt de feeder en scoort met 5.715 gram 5 punten. Zelf kom ik met 4.590 gram en 8 punten in de achterhoede terecht. In elk geval een heerlijke visdag voor deze ouderengroep. Een en ander heeft vooralsnog geen consequenties voor de top-5 v/h klassement dat gevormd wordt door Reichard met 38 punten, Hofland 59 pt, Leer 60 pt, Geerlings 62 pt en W. van Leeuwen 64 pt.


Amsteldrecht (Nieuwveen) 08-07-23 /30C - ZO2 - zonnig

Rinus: afgelopen week overziend heb ik geen klagen over de vangsten ofschoon het natuurlijk altijd beter kan, maar dat ligt aan de aard van ‘het beestje’ (lees: wedstrijdvisser). Waar je pakweg 20 jaar geleden in wedstrijdverband met 5-6 kilo een hele Piet was, moet je nu het liefst in de dubbele cijfers vissen om tevreden terug te kijken. Nu is dat buiten wedstrijdverband niet zo heel erg moeilijk, je kiest een mooi water uit en dan een ‘hotspot’ en voor 50% heb je een goede basis voor een prima vangst. Die andere 50% moet je toch echt zelf doen. Neem zo’n dag als vandaag waarop we redelijk vroeg vanwege de hitte richting Amsteldrecht gaan en concluderen dat we daar niet ‘alleen’ vissen (naar mijn idee zie ik tot Vrouwenakker zeker 3 wedstrijden + wat ‘losse’ vissers). Niettemin vinden we nog een plekkie omgeving paprikaboer waar de feeders in stelling worden gebracht. Gaan we er ‘ver’ in of pakken we een stek op 3/4, rekening houdend met de bootjes die om 10 uur onherroepelijk gaan varen? Ik kies voor beide en achteraf concluderend kan ik zeggen dat de verre stek 3 vissen heeft opgeleverd, de rest komt van 3/4. Bij mekaar kom ik aan 15 platten + 3 blieken, waarbij opvalt dat dit keer de echte zware jongens rond 2kg ontbreken. Opmerkelijk verder nog dat klein aas zoals (dode) pinkies, 1-2 maden, stukje worm bij mij het meeste succes brengt. In elk geval zit ik qua gewicht ‘in de dubbele cijfers’ die wel weer met het nodige geduld worden bereikt.

Halverwege de week proberen Leo en ik de Oude Rijn omgeving perenbomen nabij Alphen en ook hier aanvankelijk een taaie visserij met redelijk wat bliek(jes) en enkele scheppertjes. Het venijn zit weer eens in de staart want het laatste halfuur levert nog eens 4 mooie platten op.

Aan het begin van de week gokken we nog een keer op de Rottemeren aan Bleiswijkse kant, toen nog geen hitte van betekenis en een matig windje schuin achter ons. Het wordt lang wachten op een teken van leven en de 10-12 blieken die we uiteindelijk vangen kunnen Gert en mij nauwelijks bekoren. Toch vangen we beide nog 1 brasem van het hier kenmerkende formaat tussen 2,5-3 kilo, een schrale troost!?


Oude Rijn (Rijndijk) 01-07-23 /17C - ZW3 - bewolkt/regen

Rinus: de 10e zomerwedstrijd van HSW wordt gevist in de Oude Rijn aan de Rijndijk richting Leiden, een prachtig water qua parcours maar zéér grillig wat de vangsten betreft. Of dit de reden is van de matige opkomst (slechts 10 deelnemers) valt te betwijfelen, ik hoor over wedstrijden (in het oosten) waar je met 120 gram moeizaam 3e wordt en gezamenlijk net aan een kilo wordt gevangen!? Zet dat af tegen de 16,6 kilo die we vandaag vangen en je kijkt er weer anders tegen aan. In elk geval wordt hoopvol gestart waarbij de plu weer eens nodig blijkt te zijn. Van de Oude Rijn – en zeker op dit parcours – is bekend dat de buitenkanten het meest kansrijk zijn. Voor mij dus een ‘buitenkansje’ want nummer 10 (dit keer op links) blijft voor mij in de zak zitten. Ik zet 2 feeders in één op ca. 15m uit de overzijde en ééntje net voor de midden. Daarnaast pak ik de vaste stok op 7m uit waarmee uiteindelijk een 20-tal vis(jes) binnen komen. De ‘gewichten’ komen van de ‘verre’ feederstek, een aantal platjes + wat blieken, bij elkaar 5.110 gram dat net voldoende is voor de winst. Opmerkelijk wat mij betreft zijn de kleine aassoorten (pinkies, 1 of 2 maden, 1 caster) waarmee de vis over de streep komt en geen haak vol met pieren, laat staan korven vol met (geknipte) pieren. Op stek 9 doet Ron Sluijk goed mee, scoort 2 punten met 4.710 gr en doet goede zaken voor het klassement. Aan de andere kant op stek 1 haalt Peter Guleij 3 punten op met 2.190 gr. Vierde wordt Gijs Geerlings met 980 gr en vijfde Arie Boom en Martin van Leeuwen met 880 gr. De mindere resultaten zoals gezegd helaas op de tussennummers. Mede hierdoor maar ook door afwezigheid zijn er mutaties in de tussenstand die geleid wordt door Sluijk met 44 punten, Geerlings 50 pt, Reichard 52 pt, M. van Leeuwen 67 pt en W. van Leeuwen 69 pt.


Amsteldrecht (Nieuwveen) 28-06-23 /18C - ZW3 - bewolkt

Rinus: de 9e ouderenwedstrijd van HSW vissen we met 14 man in de Amsteldrecht ter hoogte van de ‘nieuwe kwekerij’. Met temperaturen die bijna 10 graden lager liggen dan afgelopen weekend is het altijd weer afwachten wat de vis doet. Nou tot de pauze nog niet erg veel zo blijkt, als tijdens de koffie de vangsten ‘gedeeld’ worden blijkt dat de meeste vis (lees: brasem) wordt gemeld door Dick Rijsdam. Vissend op stek 4 heeft hij er al 4 ‘in de pocket’. Hier en daar wordt ook met de stok gevangen maar hoofdzakelijk bliek, voorn en baarsjes en die leggen helaas weinig ‘gewicht in de schaal’. Gelukkig nemen na de pauze de aanbeten toe al gebeurt dat niet bij iedereen, sommige blijven jammer genoeg steken op 1 of 2 kilo vis. Bij Gijs Geerlings keert het tij in elk geval, op stek 13 loopt de één na de andere platte op zijn voerstek waardoor hij nog een paar leuke laatste uurtjes qua vangst heeft. Met 18.070 gram is hij de terechte winnaar, proficiat! Naast hem op stek 12 doet ook Jan van Dam zijn stinkende best, maar moet concluderen dat zijn 12.050 gram niet voldoende is maar toch 2 punten oplevert. Op kopstek 1 vist Wil-Jan van Leeuwen een keurige 11.660 gram bij elkaar, goed voor 3 punten. Dick Rijsdam vangt er na de pauze nog een paar en wordt 4e met 8.790 gram, net iets meer dan Martin van Leeuwen die op de staart de vaste stok in stelling brengt en keurig 5e wordt met 8.620 gram. Zelf vis ik op stek 8 waar ik 5 platten binnen ‘feedert’ en 2 stuks door lijnbreuk lost (maar daar koop je niks voor), met 6.270 gram haal ik 6 punten op. In deze competitie is de top v/h klassement iets gewijzigd en ziet er nu zo uit: Reichard 30 punten, Hofland 47 pt, Leer 56 pt, Geerlings 57 pt en W. van Leeuwen 62 pt.


Amsteldrecht (Nieuwveen) 21-06-23 /27C - W3 - zonnig

Rinus: vandaag ga ik met Leo op pad, hopende op een goede vangst en een lekkere dag weer. Dit laatste hebben we sowieso in de pocket, wat de vangst betreft is het als vanouds hier, lang wachten en flink wat geduld uitoefenen kan vis opleveren! Voor mezelf wil ik vandaag uitvogelen wat het meest effectief is, op de verre afstand (zone 2-3m uit de overzijde) maïs in combinatie met wormen of met boilie op de hair? Net over de midden ga ik met de traditionele onderlijn en met dito aassoorten vissen. Wat direct opvalt is de ‘wachttijd’, op ver is die vrij kort want binnen het kwartier heb ik twee platten binnen, waarna het overigens een periode stil(ler) wordt. Net over de midden is er pas na een paar uur beweging, de eerste aanbeet levert een flinke winde op. Eigenlijk is er vanaf dat moment pas wat te loeren en is er – zeker in het laatste anderhalf uur – echt ‘werk aan de winkel’. De ene na de andere platte glijdt het schepnet in, waardoor de teller uiteindelijk op 18 platten, 2 kolblei en 1 winde staat. Qua gewicht zou dat flink scoren, maar ik gebruik vandaag geen leefnet. 7 brasems vang ik net over de midden met maden of enkele (dooie) pinkies, de overige komen van ‘ver’ met op de hair om en om wormen of een boilie/wafter. Deze laatste aassoort (oranje of geel) levert de zwaarste (2kg+) exemplaren op en dat is op zich weer niet zo vreemd. Weet ik nu meer als aan het begin van de sessie? Eigenlijk niet, maar je wordt in je ideeën gesterkt als ze een keer werken!


Leidsche Vaart (Langeraar) 19-06-23 /25C - ZW3 - half bewolkt

Rinus: op weg naar de Leidsche Vaart vandaag even een tussenstop gemaakt bij de Oude Rijn aan de Kortsteekterweg waar de eerste steigers in aanbouw zijn. We schrijven het jaar 2015 dat ik voor het eerst ‘in de pen geklommen ben’ om te proberen halverwege Alphen en Zwammerdam bij die milieuvriendelijke oever een aantal steigers gerealiseerd te krijgen. Na enkele contacten met instanties werd het jarenlang stil, maar begin dit jaar waren er ineens positieve geluiden te horen. Er was groen licht gegeven voor de aanleg van in totaal 15 steigers inclusief 2 invalidensteigers. Aangekomen op het betreffende traject aan de Kortsteekterweg zie ik tot mijn verbazing dat er zeker ‘schot in de zaak’ zit. In de gauwigheid tel ik een 10-tal stellingen geplaatst vóór de beschoeiing waarop de planken nog moeten worden alvorens we over steigers kunnen spreken. Of het eerdergenoemde aantal gerealiseerd gaat worden en wanneer is op dit moment minder van belang, ze komen in elk geval!!

Dan door naar de Leidsche Vaart waar ik een paar uren met de feeder aan de slag gaat op één van de betonnen steigers. De ‘verre’ afstand levert vandaag het minste vis op, zo’n 15m uit de overzijde blijkt de beste afstand te zijn. Aanvankelijk wat kleine vis maar allengs is er grovere vis te vangen hoofdzakelijk in de vorm van maatvoorns. Uiteindelijk happen nog een 5-tal platten toe. Overwegend gevangen met maden, casters en/of een (stukje) worm, bij mekaar ca. 45 stuks. Heerlijke dag.

Wilgenplas (Maarssen) 19-06-23 

Theo: de mannen van de Vrije Visser zijn een dagje uit geweest naar de Wilgenplas in Maarssen, een prachtige vijver met volop karpers erin tot wel 6 kilo stuk. Daarnaast is op de locatie gelegenheid voor een natje en droogje waar de mannen natuurlijk gebruik van maakten. Maar zij kwamen om te vissen en dat deden ze naar hartenlust, de één ving meer dan de ander maar dat is inherent aan het (wedstrijd)vissen en natuurlijk zijn er altijd topstekken waar je ‘het’ waar moet maken. Bij 2 vissers lukte dat heel goed, allebei kwamen zij boven de 30 kilo vis uit. Maar iedereen heeft vis gevangen en daar is het om begonnen. Behalve karper werd er ook zeelt gevangen en daar zaten mooie exemplaren bij. Rond half 5 kwam Bart de beheerder langs met de weegschaal op een elektrische kar en zoals eerder vermeld waren er 2 uitschieters te weten Gert Jan met 35 kilo rond en John die op 31,1kg uitkwam. Verder nog gewichten van 18 teruglopend tot aan 3 kilo, in totaal werd 145 kilo gevangen. In elk geval een leuke dag geweest die voor herhaling vatbaar is.


Aarkanaal (Nieuwveen) 17-06-23 /27C - N2 - zonnig

Rinus: de 9e wedstrijd v/d zomercomp van HSW vissen we met 14 deelnemers in het Aarkanaal op het zogenaamde ‘traject 2’ (ijsbaan) van de Leidsche Bond. Om te beginnen zou je kunnen  zeggen dat een gezamenlijke vangst van 63 kilo alleszins redelijk is, maar dat beeld is toch licht vertekend, zo lees je hierna. Omdat het kanaal smal is, is het een uitgesproken gelegenheid om met de vaste stok voor een pure ‘kanaalvisserij’ te gaan en dat doen de meeste ook. Eertijds zou dit zeker lonend zijn, maar tijden veranderen. Dat ondervindt Jan van Dam vandaag op stek 13 als één van de eerste. Hij vist voor 97% van de tijd met de feeder strak tegen de overkant en haalt 24.180 gram aan brasem op. Simpelweg vissend met enkele piertjes of soms met de boilie houdt hij de vis aan de praat en stevent linea recta op de winst af. Op staartstek 14 krijgt Martin van Leeuwen de smaak ook te pakken, ‘scoort’ in de laatste twee uren 17.340 gram aan dikke brasem + wat kleine(re) vis en neemt 2 punten mee naar huis. Het lijkt wel of de platten in dit deel v/h parcours ‘opeengehoopt’ liggen, ondanks dat proficiat voor beide mannen, je moet ze toch nog wel effe vangen! Zelf zit ik op stek 12 en zie dit schouwspel met een schuin oog aan. Had me heilig voorgenomen met de vaste stok te vissen, 2 sets klaar gezet, één voor de lichte en één voor de zware visserij, met tevens de feeder gereed voor plan B. Maar net als bij de meeste wil het niet echt vlotten met de stok. Ofschoon in het eerste uur best wel gevangen wordt stopt het daarna en komt het (voor sommigen) niet meer op gang. Voor mij in elk geval het sein om over te schakelen op plan B en dat schijnt te lukken. Het lukt me om 3 platten met de feeder te vangen maar daarna is het over en uit. Wel merk ik dat het laatste uur – anderen kunnen dat beamen – de vaste stok op 11m weer vis geeft in de vorm van mooie voorns. Op die manier kom ik nog aan 4.740 gram, goed voor 3 punten. Siem Pellekooren op de kopstek vangt 4.340 gram en neemt de 4 punten mee, Jaap v/d Stoel is met 4.100 gram goed voor 5 punten. Helaas zijn er in het middenstuk ook (veel) mindere resultaten te noteren, kenmerkend voor de kanaalvisserij. Een en ander zorgt dus voor zeer verrassende uitslagen en wisselingen in het klassement, dat wordt aangevoerd door Sluijk met 42 punten, gevolgd door Geerlings met 46 pt, Reichard met 51 pt, W. van Leeuwen met 53 pt en Van Dam met 54 pt.


Heimanswetering (Zwammerdam) 14-06-23 /29C - NO3 - zonnig

Rinus: ‘WEGWEZEN HIER en liefst zo spoedig mogelijk!’, niet in deze bewoordingen maar wel met dezelfde intentie werd ons door politie en brandweer gesommeerd deze plek te verlaten. Er was nog anderhalf uur te vissen in de 8e ouderenwedstrijd van HSW waarin de vangsten zeer wisselend waren. Zeker bij de start moest alles uit de kast om een vis(je) te vangen en juist in die periode dreven er al enkele grote plastiek vaten langs waarover de nodige humor gemaakt werd, buurman Jan vroeg zich af waarom ik zo’n grote dobber gebruikte? Anderen gebruikten het schepnet om ze weer ‘vlot’ te krijgen zodat ze verder konden drijven. Nou voor het formaat vis dat we vingen was zo’n dobber zeker niet nodig. Tot aan de pauze was Jan v/d Schee, weliswaar op de kopstek, spekkoper met 3 brasems en een handjevol blieken en donderpads. Van deze laatste soort had iedereen ‘last’ maar hier en daar moest ook ‘geschept’ worden. Na de pauze bleven de vangsten wisselvallig maar wisten anderen weer vis aan de praat te krijgen. Rond half één kwam er steeds meer reuring langs en op het water, niet minder dan zo’n 15 man politie en brandweer waren een onderzoek gestart naar (de herkomst van) deze vaten die vermoedelijk giftige stoffen dan wel drugsafval zouden bevatten. Onderdeel hiervan was dat het scheepvaartverkeer stilgelegd werd en ook de Heimansbuurt afgesloten werd voor (gemotoriseerd) verkeer. Ons werd duidelijk gemaakt direct te stoppen met het vissen, de gevangen vis zeker niet aan te raken maar (zonder te wegen) weg te gooien en dit gebied z.s.m. te verlaten! Thuis vooral nog de ‘handen en armen tot boven de ellenboog goed te wassen’!! Martin belde vanaf het andere eind v/h parcours waar politie deze aanwijzingen ook al had losgelaten. Uiteraard besloten wij hier gehoor aan te geven – veiligheid voor alles – en dus maar inpakken en wegwezen! Voor degene die ‘goed in de vis zaten’ licht teleurstellend, anderen met minder succes krijgen een herkansing, de wedstrijd wordt over gevist op nader te bepalen datum en water. In de 50 jaar als wedstrijdvisser heb ik aan de waterkant iets dergelijks nooit meegemaakt, maar je moet alles een keer meemaken, zeggen ze dan! Hoe het verder is gegaan met die vaten en of ze al geborgen zijn is (mij) tot heden niet bekend.


Oude Rijn (Zwammerdam) 10-06-23 /28C - O3 - zonnig

Rinus: vandaag zitten we aan de Buitenkerk voor de 8e zomerwedstrijd van HSW. Het is duidelijk dat dit traject niet meer die vangsten geeft als in het voorjaar, maar een gezamenlijke 36,3 kilo door 13 deelnemers mag gezien worden als alleszins redelijk, temeer omdat de dikke brasem op een enkele na ontbreekt. Niet bij Jan van Dam overigens want zijn kenbare manier van vissen en stug volhouden met de boilie levert hem vanmorgen 4 mooie vissen + een kleintje op die samen 7.740 gram wegen, genoeg voor de winst, proficiat Jan! Op de kopstek kan je zeker in dit water maar ook op wat mindere dagen je slag slaan en dat doet Ron Sluijk goed. Zijn 5.380 gram is voldoende voor een 2-tje. Rob Jenner doet op stek 6 zijn best en haalt keurig 3 punten op met 3.820 gram. Martin van Leeuwen en Gijs Geerlings worden 4 en 5 met respectievelijk 3.550 gr en 2.990 gr. Zelf kom ik niet verder dan 2.140 gr en een plaats in de achterhoede. Dit alles bij mekaar levert deze stand op in de top-5: Sluijk 34 punten, Geerlings 39 pt, W. van Leeuwen 44 pt, Reichard 48 pt en Van Dam 53 pt. De volledige stand en verdere uitslagen zijn te zien via deze link op de site van HSW.


Oude Rijn (Alphen) 07-06-23 /20C - N3 - zonnig

Rinus: de 7e ouderenwedstrijd van HSW wordt op het traject Oudhoornseweg gevist onder ‘zomerse’ omstandigheden. Dit houdt in dat er ook gelijk meer pleziervaart is en op zich hebben we daar weinig ‘last’ van. Anders wordt het als ook het aantal zandschuiten (ca. 10 stuks leeg en vol) vermeerdert, dit zorgt toch wel voor wat ‘chagrijn’ onder de vissers, heb je net je voertje gelegd kan je weer opnieuw beginnen! Enfin, dat zomerse gevoel overheerst toch wel en de gezamenlijke 38,6 kilo (= gemiddeld 3kg p.p.) zorgt voor een redelijk resultaat. Degene die het beste met deze omstandigheden omgaat is vanmorgen Koos van Herk, op stek 6 heeft hij tegen de andere oever een feederplek opgebouwd die hem 8.600 gram aan brasem oplevert, ruim voldoende voor de winst van vandaag, proficiat! Zelf kom ik op nr 10 te zitten en gokt op 2 paarden, uiteraard een voerstek voor de feeder op 6-7m uit overzijde en ééntje voor de vaste stok op 11m. Beide stekken geven vis en gezien de omstandigheden gaat dat (bij mij) het minst op de 11m stok. Door na de pauze meer accent op de feeder te leggen lukt het om daarmee 4 platten te vangen die samen met een klusje kleine(re) vis 4.980 gram wegen, goed voor 2 punten. Op het staartnummer vist Gijs Geerlings 4.630 gram (meest met de feeder) bij mekaar en scoort een 3-tje. Guus Leer laat zien dat volhouden met de vaste stok (op 8 meter) ook lonend kan zijn en vist 4.000 gram en 4 punten bij mekaar. De 5 punten worden gedeeld door Gert v/d Bosch en Leo den Ouden die beide 3.360 gram op de weegschaal leggen. Mede door een aantal afwezigen ziet de tussenstand (nog zonder afschrijvers!) er als volgt uit: Reichard 24 punten, Hofland 29 pt, Van Herk 48 pt, Leer 48 pt, Geerlings 56 pt.


Oude Rijn (Hazerswoude) 03-06-23 /18C - NO3 - zonnig

Rinus: de 3-kamp tussen de hengelverenigingen uit Moordrecht, Waddinxveen en Zevenhuizen werd gevist in de Oude Rijn aan de Rijndijk westelijk van Hazerswoude. De vangst op dit keurige en eerlijke parcours was uitermate slecht. 27 deelnemers wisten slechts 35,9 kilo boven water te halen, overigens wel eerlijk verdeeld met 17 om 18 kilo in de twee vakken. Frappant dat de 4 prijzen in vak A op de nummers 1-4 vielen. HSW-er Jan Verhoef pakte op stek 3 de algehele winst met 4.200 gram. In vak B ging de winst op stek 27 naar Jan van Dam eveneens HSW met een paar ons minder, 3.920 gram. Beide proficiat! De verdere prijzen werden als volgt verdeeld, in vak A: John van Uunen (Mod) 2.920 gr, Leo den Ouden (Wad) 2.100 gr en Wil-Jan van Leeuwen (Wad) 2.010 gr. In vak B: Adriaan van Erk (Zev) 2.620 gr, Ron Sluyk (Wad) 2.400 gr en Gijs Geerlings (Wad) 2.320 gr. Zelf kwam ik  niet verder dan 1.000 gram en kon dus geen potten breken. Bij de clubs werd de eer (en de wisselbeker) hooggehouden door Waddinxveen met 14.940 gram op basis v/d 5 beste resultaten in gewicht. Moordrecht en Zevenhuizen volgden op 2 en 3 met respectievelijk 6.820 gr en 5.880 gr. Na afloop werden onder het genot van een hapje en drankje de prijzen (gesponsord door John Kooij Hengelsport, waarvoor dank) uitgereikt. Nog even in de historie gedoken, die wisseltrofee dateert uit 1995 toen deze 3-kamp voor het eerst werd georganiseerd. Toen 25 deelnemers, afgezet tegen de 27 van nu blijkt er weinig verschil in opkomst te zijn, tussentijds waren er echter ook ‘hoogtijdagen’ van 35-40 deelnemers. Een en ander past misschien wel in het beeld van de huidige wedstrijdvisserij!?


Rottemeren (Zevenhuizen) 31-05-23 /20C - NO3 - zonnig

Rinus: nog steeds NO wind dus nemen we met drieën de gok voor weer een lekker dagje vissen aan de Rottemeren met hopelijk natuurlijk een goede vangst. Wat het eerste betreft ronduit heerlijk (zelfs verbrande koppen eind dag), over het tweede kan je redetwisten. We hebben wel eens meer gevangen heet het dan, vandaag de man helaas maar 2-4 vissen, maar als je met 4 vissen bijna aan de 10 kilo zit kan je moeilijk spreken van een ‘slechte vangst’. De brasems die je hier vangt zijn op een uitzondering na echte vloermatten van tussen de 2-3 kilo. Maat wat te denken van deze zeelt van 3400 gram die (op ca. 47-48m) trek had in de 3 wormen die ik op de hair had geregen!? De aanbeet was niet te missen en de weerstand groot, maar na 10 minuten lag hij toch keurig in het schepnet. Niet veel vis dus vandaag, maar wel spectaculair.


Gouwekanaal (Gouda) 27-05-23 /14C - NO3 - zonnig

Rinus: voor de 7e zomerwedstrijd van HSW blijven we dicht bij huis en gaan naar het Gouwekanaal, gekenmerkt als ons ‘thuiswater’. De vangstberichten over dit water blijken in de afgelopen weken niet bijster goed te zijn maar soms werd toch aardig gevangen. De stemming is dus licht hoopgevend maar zakt gedurende de wedstrijd voor menigeen naar een bedenkelijk peil. Niet in de laatste plaats door het feit dat containerboot nr 1 na een half uur de zaak grondig omwoelt en het water vanaf dat moment bovendien behoorlijk gaat stromen. Niettemin wordt hier en daar toch een vis(je) gevangen, al is de gezamenlijke 20,2 kilo door 15 deelnemers niet wereldschokkend. De hoop op nog meer vis wordt 20 minuten voor tijd volledig de grond in geboord door containerboot nr 2! Maar winnaars zijn er altijd en vandaag is dat Gert v/d Bosch die op de kopstek met de feeder goede zaken doet. Met 4.540 gram blijft hij het hele veld voor en boekt een mooie overwinning, proficiat Gert! Op de drie staartstekken worden de volgende plaatsen verdeeld, Jan van Dam 2e met 3.400 gr, Wil-Jan van Leeuwen 3e met 3.250 gr en Arie Boom 4e met 2.860 gr. Halverwege scoort Gijs Geerlings op stek 8 de 5 punten met 2.330 gram, de rest zit onder de kilo met daarbij drie ‘nullen’. Zelf sla ik op stek 5 de plank volledig mis, gepaard met lijnbreuk (2x vast gezeten), 2 palingen (die tellen niet) en 2 bliekjes kom ik niet verder dan 200 gram, een afschrijver dus! Een en ander heeft wel gevolgen voor de tussenstand die er nu als volgt uit ziet: Ron 32 pt, Gijs 34 pt, W-J 36 pt, Rinus 39 pt, JanvD 52 pt.


Oude Rijn (Zwammerdam) 24-05-23 /16C - N3 - zonnig

Rinus: voor de 6e ouderenwedstrijd van HSW reizen we af naar de Buitenkerk omdat het beoogde traject bij het ‘witte hek’ door werkzaamheden onbespeelbaar is. Veel drukte en gedoe op de weg achter ons vanwege de ‘hooibouw’ (gras moet van het land), dus ontzettend uitkijken met ingooien, maar gelukkig met heel mooi (vis)weer. Met 16 deelnemers wordt 61,9 kilo vis gevangen hetgeen een gemiddelde van 3,8kg p.p. betekent, op zich een redelijk resultaat. Maar zoals zo dikwijls wordt dat beeld vertroebeld door één of meer uitschieters en vanmorgen heb ik de ‘aantrekkelijke’ eer daar één van te zijn. Op stek 13 (dit keer geen ongeluksgetal) tref ik een ‘overkantje’ waar al geruime tijd goede resultaten worden geboekt, weliswaar de ene keer meer dan de andere. Daar ‘op ver’ stijf tegen de blaadjes bouw ik consequent mijn feederstek op en dat wordt ‘beloond’ met een serie mooie vissen zowel vóór als na de pauze, met als kers op de taart een zeelt van ca. 2,5kg. Natuurlijk probeer ik ook mijn 2e voerstek maar die krijgt uiteraard (veel) minder aandacht dan de verre stek. Met 17.020 gram ga ik vandaag met de eer strijken met in mijn kielzog Wil-Jan van Leeuwen die op stek 7 een gewicht van 9.650 gram laat noteren en een 2-tje scoort. Opmerkelijk hierbij de serie dikke platten die hij in het laatste uur met de korte stok op 5m vangt. Siem Pellekooren vist op kopnr 1 keurig naar de 3 punten met 5.580 gram en ‘mijn buur’ Ron Hofland pikt op stek 12 met 4.800 gram 4 punten mee. Gerard Reijm wordt 5e met 4.020 gram. Een en ander betekent dat Ron (nu 11 punten) iets van zijn voorsprong moet prijsgeven maar daar vooralsnog geen zorgen over hoeft te maken. Zelf kom ik nu op 22 pt, W-J op 41 pt, Guus op 44 pt en Koos op 47 pt. 


Rottemeren (Zevenhuizen) 20-05-23 /15C - NO4 - half bewolkt

Rinus: om je rechten aan te spreken van het lidmaatschap van de ‘Haagse’ of ‘Rotterdamse’ Hengelaarsbond gaan we vandaag maar weer eens naar de Rottemeren. Het is hier of klauteren de dijk op of een stuk lopen met je hengelspullen. We kiezen voor het laatste en nemen de eerste steigers in aan de Rottekade waar de afgelopen periode een aantal nieuwe steigers zijn bijgebouwd. Ik haal twee feeders uit de foedraal en maak twee voerplekken, één op 30 en één op 40m. Uit eigen ervaring weet ik dat het wel eens (erg) lang kan duren eer er aanwijzingen komen dat er vis in deze zone huist, het is tenslotte een erg wijds water. Toch meen ik na een kwartiertje al een tikje op de top te zien gevolgd door een klein haaltje. Dit resulteert in een bliek, even later gevolgd door een identieke situatie. Maar dan is de koek voorlopig op en valt er het uur dat volgt niets te beleven. Dan ineens weer een teken van leven en volgt de eerste brasem, weliswaar nog van ‘normaal’ formaat maar het is vis. Steeds meer krijg ik het idee dat de vis het voer gevonden heeft, de aanbeten worden talrijker. Met name op de ‘verre’ stek is er de laatste twee uren constant ‘beweging’, op kort vang ik zegge en schrijve 3 vissen. Het uiteindelijke resultaat bestaat uit 13 platten (zwaarste is 3kg), 4 blieken en een mooie zeelt. Een vierde vissoort, een mooie winde in dit geval, besluit een meter vóór het schepnet resoluut om te keren! Zoals gezegd de meeste vis gevangen op de 40m, met een (stukje) worm+made, maar ook met 4-5 grote maden of een oranje of witte wafter. Een heerlijke visdag gehad, blij dat ik geen leefnet heb uitstaan!

Eerder in de week een bezoek gebracht aan het Gouwekanaal tussen sluisje en vvDONK, gevist op 3m uit de overzijde en op 3/4. Aanvankelijk erg taai met 4-5 bliek(jes) na het eerste uur, maar van lieverlee valt er wat te loeren, worden ‘ze’ groter van formaat en valt er uiteindelijk nog een 5-tal mooie platten te noteren. Natuurlijk is het even (af)wachten als er een (lege) zandschuit of containerboot is gepasseerd, maar ze komen terug. Een piertje met made of caster levert de meeste vis op, vanmorgen zo’n 20 stuks.


Oude Rijn (Zwammerdam) 17-05-23 /13C - N3 - half bewolkt

Rinus: woensdag 17 mei werd de tweekamp tussen HSV Waddinxveen (HSW) en de vriendenclub Beregezellig uit Nootdorp gehouden in de Oude Rijn aan de Buitenkerk. Met 16 tegen 17 deelnemers werden de 33 visstekken keurig om-en-om verdeeld en werd er in 2 vakken gevist. Halverwege de 5 uur durende wedstrijd werd een kwartiertje koffiepauze ingelast om de onderlinge resultaten tot dan toe met de buren te delen. Duidelijk werd dat wat dat betreft niet bij iedereen de verwachtingen uitkwamen. Uiteindelijk werd er bij mekaar 115 kilo vis gevangen en dat is 3,5 kg p.p. Op zich een redelijk resultaat al moet gezegd dat de verschillen per vak dat beeld vertekenden en nog eens werden versterkt als je een troef als Wim v/d Helm achter de hand hebt die een en ander nog duidelijker maakte. Maar goed er werd over de hele linie gevangen en opmerkelijk daarbij is niet alleen de vangst van zware brasem op dit stukje Oude Rijn, maar ook van gewichtige ruisvoorn tot wel 1,1kg toe. Kortom het was een gezellige wedstrijd die dit jaar onder leiding stond van Beregezellig in de persoon van Hans v/d Sande (geassisteerd door Rinus Verlangen), onze hartelijk dank daarvoor. Na afloop zorgden twee weegploegen dat de resultaten snel op papier kwamen zodat de uitslag onder het genot van een drankje bekend gemaakt kon worden, er waren 4 prijsjes per vak. Zoals gezegd ging de individuele winst naar Wim v/d Helm die op stek 23 een prachtig vangstgewicht van 30,5kg op de weegschaal lag. Vak A werd gewonnen door Dirk van Schie met 5,8kg. Op basis v/d gemiddelde vangst per deelnemer per club ging ‘de eeuwige roem’ naar Beregezellig: 3,96 kilo tegen 2,97 kilo van HSW. Zelf kwam ik op stek 18 te zitten waar ik op de stok op 7m twee voorntjes vang en op de ‘verre’ stek zo’n 3m uit de (kale) beschoeiing een 10-tal bliekjes en 3 flinke platten, bij mekaar 5,3kg en goed voor plaats 5.

 

De uitslag:

 

Vak A

 

1e   Dirk van Schie     5800

2e   Rinus Verlangen  4440

3e   Koos van Herk     4240

4e   Arie Boom           3940

5e.  Jan Verhoef         3280

6e   Gerard Vreeburg  1940

7e   Peter Guleij         1460

8e   Ton vd Sande      1320

9e   Jaap vd Stoel      1000

10e Cas Koele             760

11e Dick Rijsdam        620

12e Henk van Hagen   240

13e Sam Verhoef        200

14e Geert Goeman     180

15e John de Hollander  60

16e Gerard Reijm          0

 

Vak B

 

1e  Wim vd Helm          30510

2e  Gijs Geerlings         11030

3e  Piet Goeman            7910

4e  Jan vd Helm             5360

5e   Rinus Reichard         5300

6e   Joop Wiegel.            4980

7e   Rob Jenner              4280

8e   Martin v Leeuwen     3830

9e.  Siem Pellekoren       2780

10e Peter vd Kraan         2360

11e  Leo den Ouden        2170

12e Jan van Dam            1600

12e Hans vd Sande         1600

14e Theo Lam                  850

15e Jan de Koning            600

16e Wim Wiegel               200

17e Piet de Groot                0

 

Totaal gevangen Waddinxveen 47.470 is 2.97 kg pp

Totaal gevangen  Beregezellig   67.370 is 3,96 kg pp


Oude Rijn (Zwammerdam) 13-05-23 /15C - NO3 - zonnig

Rinus: de 6e wedstrijd v/d zomercompetitie van HSW wordt gevist in de Oude Rijn aan de Buitenkerk bij Zwammerdam waar we met 15 deelnemers samen niet verder komen dan  62,7 kilo. Een groot deel hiervan komt op conto van Jan van Dam die op de kopplaats 12.080 gram van de overkant haalt en de winst pakt. Met boilie en maïs als wapen vist hij een aantal mooie brasems binnen die voor het nodige gewicht zorgen. Ron Sluyk doet met een vangst van 8.700 gr eveneens goede zaken, niet alleen wordt hij daarmee 2e maar en passant neemt hij ook de leiding in het klassement weer over van Gijs Geerlings die een mindere dag heeft. Zelf neem ik een 3-tje mee met 6.600 gr en nestel mij tussen bovengenoemde in op plek 2 in het klassement. Ik pak zowel de vaste stok als feeder uit, eerstgenoemde hengel levert weinig op, de feeder een vijftal platten (1 exemplaar van 62cm) en een 10-tal voorns en blieken. 4e wordt Jan v/d Schee met 5.320 gr en 5e Siem Pellekooren met 4.600 gr. De top v/h klassement ziet er als volgt uit: Sluyk 21 punten, Reichard 27 pt, Geerlings 29 pt, W. van Leeuwen 33 pt en v/d Schee 45 pt.


Amsteldrecht-brede stuk (Nieuwveen) 10-05-23 /13C - NW3 - bewolkt

Rinus: op een paar ons na 40 kilo vis in een wedstrijd vangen, is mijzelf zelden of nooit overkomen maar vandaag tijdens de 5e ouderenwedstrijd van HSW in de Amsteldrecht wel een feit. Moet gezegd de omstandigheden zitten mee, staartnummer 15 rolt uit de hoge hoed, bedompt weertype, een graadje of 12-13, heel klein stroompje en – niet onbelangrijk – de vis werkt mee. Althans dat is wat ik over het algemeen hoor ofschoon er toch weer enkele stekken tussen zitten waar het niet wil vlotten. Maar als je zoals Jan van Dam met 15.810 gram niet eens bij de eerste vijf zit, er gezamenlijk 213 kilo (gem. 14,2kg p.p.) wordt gevangen kan/mag je spreken van een geweldige vangst. Zoals gezegd zit ik op stek 15 en zet de feeder in op 17m, 10m uit de balk aan de overzijde en ver (ca.50m) op 3m uit de balk. De laatste stek levert me binnen het uur al 6 mooie vissen op aan een worm+maïs op de hair, qua vangstgewicht dus een fraaie binnenkomer. In het verdere verloop van de wedstrijd kom ik in totaal aan 35 stuks vis, voor 80% gevangen op de verre afstand waarmee ik 39.310 gram op de weegschaal leg. Halverwege de wedstrijd overgeschakeld op de lange (onder)lijn 14/00 en haakje 12 waarop een diversietijd aan aassoorten vis oplevert. Op stek 2 vist Ron Hofland naar een keurige 22.360 gram en wordt 2e. Daarnaast op stek 3 wordt Jan v/d Schee 3e met 20.390 gr. Wil-Jan van Leeuwen en Gerard Vreeburg worden halverwege het parcours 4e en 5e met respectievelijk 19.740 gr en 17.820 gr. Dit alles zorgt voor deze eerste vijf in de tussenstand: Hofland 7 punten, Reichard 21pt, Leer 37pt, vHerk en W.van Leeuwen 39pt. De moraal van deze morgen: je mag dan met een mooi net vis (overigens in 2 netten verdeeld) keurig de winst pakken, je loopt slechts 1 punt in op de koploper en die dendert met drie 1-tjes en twee 2-tjes onveranderd door in het klassement, proficiat Ron!

Over hoge gewichten gesproken, afgelopen maandag had ik in het Gouwekanaal al een voorproefje met een voor dat water keurige vangst van 16 platten en een handvol blieken en bleien. J.l. zaterdag pakte visvriend Erik (Faas) de winst in hun competitiewedstrijd aan de Heimanswetering met een keurige 12 kilo. Verder ook daar nog mooie gewichten van 5, 7 en 9 kilo.


Oude Rijn (Alphen) 07-05-23 /15C - ZO2 - half bewolkt

Rinus: voor de 5e zomerwedstrijd van HSW gaan we met 12 deelnemers (4 afmeldingen) naar de Oude Rijn aan de Oudhoornseweg. Op dit parcours zijn de vangsten dikwijls grillig (alles of niets), feit is wel dat het met een diepte van 3-4m prima vissen is met de vaste stok. Dat weet Peter Guleij maar al te goed en hij maakt dit, weliswaar op de staart gezeten, dan ook volledig waar. Van begin tot eind zit hij ‘in de vis’ en vangt niet alleen voorn(tje)s en bliek maar ook een aantal mooie platten, in totaal 12.320 gram en dat is voldoende voor de overwinning, proficiat! Op stek 1 doet Gijs Geerlings ook goede zaken, met 11.010 gr eindigt hij niet alleen op een mooie 2e plaats maar neemt en passant ook de koppositie over van Ron Sluijk, die vandaag niet verder komt dan 6.640 gr en 5 punten. Daar tussenin ‘strijden’ Wil-Jan en ik om plaats 3 en 4 hetgeen met 8.940 gr tegen 8.470 gr ook in deze volgorde beslecht wordt. Aanvankelijk bij beide een aantal mooie platten en een serie kolbleien met de feeder, later zakt de beet in en valt nagenoeg weg. Een prachtige baars van Wil-Jan zo’n half uur vóór tijd met de korte stok gaf wellicht de doorslag. Gezamenlijk wordt 65,5 kilo boven water gehaald – op zich niet slecht – hetgeen zorgt voor verschuivingen aan de kop v/h klassement dat er nu als volgt uitziet: Geerlings 18 punten, Sluijk 19 pt, W. van Leeuwen 23 pt, Reichard 24 pt en M. van Leeuwen 39 pt. Verdere uitslagen en standen zijn te zien via deze link op de site van HSW.


Angstel-Eem-Bullewijk (Utrecht) 07-05-23

Rinus: onder de bezielende leiding van Theo (Meeuwenoord) is de vriendengroep van de Vrije Visser uit Noordwijk weer een weekend ‘uit vissen’ geweest. Na wel 30 jaar in NH te hebben vertoefd werd nu koers gezet naar het Utrechtse met als uitgangspunt hotel/café ‘t Meertje in Vinkenveen. Van daaruit zijn prachtige viswaters bereikbaar zoals de Eem en de Angstel, waarvoor de vergunningen geregeld waren. Het hotelletje was eenvoudig maar erg rustig, in de avonduren werd de gezelligheid toch wel gemist met andere gasten. Maar dat mocht de pret niet drukken er werd evengoed gretig gegeten en gedronken en de nachten waren kort, je tenslotte om te vissen! Vrijdagmorgen 04.30 uur werd het startschot gegeven en vertrok men met 9 man naar het eerste viswater de Eem bij Eemnes. Een prachtig water waar iedereen bij aankomst enthousiast over was. De verwachting dat er hele grote vissen te vangen waren werd volledig bewaarheid, brasems van rond de 60 cm werden gevangen met als uitschieter een exemplaar van 63 cm die Theo ving met een wafter! Helaas zorgden regen en harde stroming ervoor dat in de middag het vissen zeer onaangenaam werd. Besloten werd te stoppen, (zeiknat) op te ruimen en te wegen. Winnaar werd Theo met 22.900 gram, gevolgd door John met 22.300 gram, Vries met 17.900 gram  en Cees met 14.120 gram. De overige vangsten varieerden tussen de 3,5 en 9 kilo. Zoals gezegd moest de gezelligheid met mekaar gezocht worden met een kaartje leggen, wat darten en biljarten.

Dag 2 werd gevist in een voor meeste ‘nieuw’ water namelijk de Angstel bij Nieuwersluis. Deze zijtak van het Amsterdam Rijnkanaal ligt in een prachtig landschap, helaas was het niet makkelijk om uit te zetten ivm weinig ruimte voor de auto’s, bovendien moesten 4 man een hek door om op de dijk te komen. Het water ging ook constant heen en weer als er een boot langs de sluis komt in het A-R Kanaal. Al met al viel het niet mee voor velen, door de stroming liepen de feederlijnen vol met groene drab, maar ook de vaste stokkers hadden het moeilijk. Een pluspuntje was dat het toch wederom een prachtige dag werd qua weer. Deze dag was de winst voor Gertje met 17.200 gram, werd Theo 2e met 14.300 gram, Vries 3e met 9.200 gram en John 4e met 6.800 gram. De overige vangsten lagen tussen de 4.400 en 200 gram. 

De 3e dag stond misschien wel het beste water op het programma, de Bullewijk. Hier helaas weinig ruimte voor 9 man dus werd besloten te ‘koppelen’. Qua vangst werd het een superdag hetgeen resulteerde in persoonlijke vangstgewichten van tot wel 35 kilo toe, enkele hadden dus 2 leefnetten nodig. Op merkelijk verder nog de goede vangsten met de vaste stok. Het was uiteindelijk het koppel Vries en Theo dat met 57.000 gram de 3e dag winnend afsloten.

Zo kwam er een einde aan – wat zij zelf noemden – een fantastische visweekend waarin 355 kilo vis boven water kwam. Dank werd nog overgebracht aan Ton, Ed en Gertjan die tussen de middag voor heerlijke versnaperingen en drankjes tijdens de lunch zorgden. Natuurlijk werd er nog een persoonlijk klassement opgesteld en dat zag er als volgt uit:

1 Vries 62.900 gram

2 John. 60.100 gram 

3 Theo 57.900 gram

4 Johan 47.280 gram 

5 Gertjan 45.200 gram 

6 Cees 31.720 gram

7 Ed 21.600 gram

8 Arie 15.380 gram 

9 Ton 13.580 gram 


Amsteldrecht (Nieuwerbrug) 26-04-23 /10C - ZW3 - half bewolkt

Rinus: de 4e ouderenwedstrijd van HSW vissen we in de Amsteldrecht nabij de sluis waar alle 18 deelnemers (volle bak dus) hun door loting verkregen stek opzoeken. Dit parcours heeft een veelzijdigheid aan goede en minder fraaie stekken waar ook de vangsten van dag tot dag (kunnen) verschillen. Het startpunt is zoals vaak een goede loting en daar mogen Dick Rijsdam (op 18) en Ron Hofland (op 17) niet over klagen, want op deze staartnummers steken zij met kop en schouders boven iedereen uit en strijden onderling om de winst. Deze valt uit in het voordeel van Dick die met een mooie karper en een flink aantal dikke platten uit komt op 13.760 gram waarmee hij 8 ons ‘over’ houdt op Ron die 12.960 gr laat noteren. Nummer 3 wordt Gijs Geerlings die op stek 11 een keurige 9.370 gr scoort. Guus Leer (op 14) wordt 4e met 8.730 gr en Gerard Vreeburg (op 10) wordt 5e met 8.510 gr. Bij mekaar zo’n 107,7 kilo vis en dat is een gemiddeld zeer acceptabele vangst. De kopgroep na 4 wedstrijden ziet er als volgt uit: Hofland 5 punten, Leer 19 pt, Reichard 20 pt, van Herk 31 pt, W. van Leeuwen 35 pt. 

Oude Rijn (Alphen-N'brug) 22-04-23 /12C - ZO2 - half bewolkt

Rinus: de Regiowedstrijd van HSW werd vandaag gevist en wederom was de Oude Rijn het wedstrijdwater met de vertrouwde trajecten waar in alle vroegte leden van HSW voor een keurig parcours zorgden. Gevangen werd er ook en wel 623 kilo door de 100 deelnemers gezamenlijk, waarbij een beetje geluk voor een goede uitslag een favoriete stek natuurlijk onontbeerlijk was. Met een gemiddelde van  meeste vis werd gevangen in het E-vak z.g. ‘witte hek’ waar 168kg op de weegschaal kwam. De grootste individuele vangst kwam echter uit vak A bij Barwoutswaarder waar John Vallen op stek 2 een prachtige 32,8kg bij elkaar viste. Hiermee werd hij vak- en algeheel winnaar en dat leverde de hoofdprijs van €150 op, proficiat John! Het op één na hoogste gewicht werd gescoord door Dirk v/d Schaft op stek E92 met 24,9kg, hiermee bleef hij Andre Multem op stek E89 die 23kg had net voor. In vak B ving Marco de waal 20kg op stek 38 en dat was ruim voldoende voor de vakwinst. Datzelfde deed Bep de Bruijn in vak C aan de Buitenkerk, met 17,9kg stak hij iedereen de loef af. De laagste vakwinst, maar evenwel goed voor €90, kwam op naam van Jaap v/d Stoel met 10,4kg op stek D74. Bij de teams boekte John Kooij Hengelsport een glorieuze overwinning met ruim 80 kilo en 18 punten, dit team streek de premie van €175 op. Team de Opsteker werd met 46 kilo en 37 punten tweede en de Baronische Hengelaars B met 32 kilo en 41 punten derde. Na afloop werd de prijsuitreiking in restaurant ’t Zwaantje nabij Bodegraven goed bezocht, ruim 40 deelnemers gaven blijk van hun aanwezigheid. De prijzentafel was mede door toedoen van sponsor John Kooij Hengelsport weer dik in orde, waarvoor dank. Rond 15.30 uur was deze wedstrijddag teneinde en ging ook de wedstrijdcommissie met een geslaagd gevoel naar huis. De volledige uitslag zie je via deze link met onderaan het document de uitslag bij de teams.

Rottemeren (Zevenhuizen) 19-04-23 /11C - NO4 - zonnig

Rinus: half april en dan is het weer tijd om de Rottemeren te bezoeken, of de vis al ‘los’ is wie zal het zeggen, alleen de heerlijke wijde omgeving geeft al een goed gevoel. Maar we kwamen natuurlijk om te vissen en – eigenlijk wel verwacht – duurt het behoorlijk lang eer een teken van leven valt te bespeuren. Bij mij is dat na anderhalf uur op ca. 30 meter met de lichte feeder waarop een winde van 47cm voor een keurige buiging van de top zorgt, de eerste vangst hier in dit nieuwe seizoen is een feit. Daarna is de beurt aan Gert, bij hem hapt een brasem van het hier bekende formaat (2,5kg) toe en deze brengt hij keurig op de kant. Vervolgens is het weer lange tijd wachten maar dan in de laatste twee uren is het werken geblazen. Met enige regelmaat krijg ik nu beet en dat resulteert in 8 platten waarvan de zwaarste exact 3,9kg weegt. Al met al een verrassende en heerlijke visdag, een beter begin kan ik niet wensen!


Oude Rijn (Alphen) 17-04-23 /12C - NO3 - zonnig

Rinus: vandaag nog even naar de Oude Rijn samen met maatje Gert, omgeving witte hek-oude kantoorpand waar we niet voor niets zitten. Om maar met een eigen kreet te beginnen, er is wat te loeren. Beide vissen we met de feeder en op diverse afstanden wordt gevangen, brasem, wat bliek en opmerkelijk veel kolblei van mooie afmetingen, naar schatting p.p. rond de 12-13 kilo. Wie ‘Oude Rijn’ zegt denkt natuurlijk aan a.s. zaterdag en de Regiowedstrijd van HSW die binnen no-time volgeboekt is. Er is dan ook beweging aan de waterkant afgelopen weekend met wedstrijdjes en plukjes hengelaars hier en daar. De  vangstberichten die ik doorkrijg zijn dan ook veelbelovend en niet alleen op dit traject maar ook bij het futenbos en de Buitenkerk hoor ik goede resultaten, eerder al werd ook redelijk gevangen in Nieuwerbrug. Kortom we gaan de goede kant op en het moet gek gaan willen niet gezamenlijk aan een ‘normaal’ vangstgewicht van deze wedstrijd (400-500 kilo) komen, maar of het record gewicht van vorig jaar (809 kilo) bereikt zal worden?? We gaan het zien. Overigens niet alleen van de Oude Rijn komen goede berichten, ook bijvoorbeeld van de Gouwe nabij de spoorbrug werd midweeks een goede vangst gemeld door ErikF. Als je daar 20 platten en een 10-tal kolbleien kan ‘scoren’ ben je lekker bezig geweest.


Ringvaart (Leimuiden) 15-04-23 /10C - NO4 - zonnig

Rinus: de 4e wedstrijd v/d zomercompetitie van HSW vissen we in de Ringvaart nabij Leimuiden waar niet alleen nieuwsgierig maar ook hoopvol naar werd uitgekeken. Immers je kan hier zomaar 4,5 uur voor slechts 20-30 donderpads zitten zonder één simpele maat(vis), maar de vangst kan ook verrassend uitpakken met voor iedereen bevredigende resultaten. Gelukkig treffen we de laatste situatie al blijven de verschillen qua vangst groot, in dit geval tussen het linker- en rechterdeel v/h parcours. Alleen op rechts komt vriend(in) brasem om de hoek kijken naast mooie voorns. Doch hiermee heb je ook op vele andere wedstrijdparcoursen te maken en is op zich dus niet vreemd. Om met mezelf te beginnen, ik tref steknr 4 en dat is pal midden voor de opening naar de plas. Ik gok op een feederstek op ruim 50m op de rand v/d plas waar een kleine 2m water staat en de vaste stok op 11m. Ik kan heel kort zijn, dit levert op enkele donderpads na geen enkele aanbeet op en sla de plank dus volledig mis. Ten langen leste een derde (feeder)stek aangemaakt op 3/4 en dat levert een 7-8 voorns op binnen het kwartier. Daarna is het (weer) over en uit en eindig met 940 gram ver in de achterhoede. Pas bij stek 8 wordt het echt interessant, daar vist Ron Sluyk 13.440 gram aan dikke brasem bij elkaar, pakt de winst vanmorgen en stoomt gelijk door naar de 1e plaats in het klassement, proficiat Ron! Op stek 9 vist Jan v/d Schee uitstekend naar een 2-tje met 11.180 gram en doet Rob Jenner op staartnr 15 ook goede zaken met 7.530 gram en 3 punten. Jaap de Jong doet heel aardig mee met 4.870 gram en 4 punten, de 5e plaats is voor Jan van Dam met 3.860 gram. Bij elkaar wordt 61,7 kilo gevangen, gemiddeld 4,1kg p.p. Dit alles zorgt voor verschuivingen in het klassement dat er als volgt uitziet: Sluijk 14 punten, Geerlings 16 pt, Reichard en W. v. Leeuwen 20 pt, v/d Schee 25 pt. Verdere uitslagen en standen zijn te zien via deze link op de site van HSW.


Leidsche Vaart (Langeraar) 12-04-23 /8C - ZW4 - half bewolkt

Rinus: voor de 3e ouderenwedstrijd van HSW gaan we met 17 deelnemers naar de Leidsche Vaart en benutten de aldaar aanwezige prachtige steigers. Geloot wordt er rond 7 uur met windkracht 4 en een plens regen, als je dan ook nog op de ‘mindere’ nummers komt te zitten is het even op de tanden bijten. Maar gelukkig is het anderhalf uur later droog en komt de zon tevoorschijn en niet onbelangrijk de vis schijnt ‘mee te werken’ al zijn de meningen hierover natuurlijk verdeeld. Maar als je met 17 man en twee ‘nullen’ op 74 kilo komt betekent dat 4,3kg p.p. en mag je spreken van een goede vangst. Zoals eerder in deze competitie is Ron Hofland ook vandaag lekker bezig en brengt op steiger 3 met 11.410 gram het winnende gewicht op de weegschaal. Hiermee scoort hij zijn 3e ééntje en gaat fier aan de leiding in het klassement. Zelf kom ik op stek 5 te zitten en ga voor 2 feederstekken, 1 op 3m uit de overzijde en 1 in de midden. Beide stekken leveren vis op, overwegend kleine brasem en in het midden (maat)voorn en enkele platjes. Mijn 8.280 gram is net voldoende voor de 2e plaats. Op kop scoort Rob Jenner met 2 ons minder (8.020 gr) een mooie 3e plaats. Koos van Herk op stek 14 pakt 4 punten mee met 6.680 gram en Guus Leer doet dat op stek 4 met de 5 punten en 6.220 gram. Ook in deze competitie krijgt de kopgroep vorm al moet Reichard (13pt), Leer (15pt), Van Herk (21pt) en v/d Stoel (21pt) vol aan de bak om Hofland (3pt) het leven zuur te maken. Nog 15 wedstrijden te gaan!


Amsteldrecht (Nieuwveen) 08-04-23 /10C - NO3 - bewolkt

Rinus: vandaag de 3e wedstrijd v/d zomercompetitie van HSW in de Amsteldrecht, je weet wel dat water van die grote brasems. Om die te vangen moet je wel een paar elementen ‘mee hebben’. Om te beginnen ‘ze moeten het doen’ waarmee ik wil zeggen dat het niet op alle dagen even makkelijk gaat en punt twee, kom je op een ‘hotspot’ te zitten waarvan het ook niet zeker is dat ze er vandaag zitten. Dit zijn zo enkele overwegingen bij de start van een wedstrijd waar ieder zo het zijne van denkt. Feit is dat elke deelnemer hoopvol van start gaat zo ook vanmorgen. Gijs Geerlings loot op stek 11 – er zijn in mijn ogen betere nummers – en ervaart dat de vis niet direct aanwezig is ofschoon sommige dat weer anders ervaren gezien de vele lijnzwemmers die zij krijgen. Hoe dan ook Gijs krijgt ze van lieverlee aan de praat en vist 8.660 gram bij elkaar, goed voor de winst en goede zaken voor de koppositie in het klassement. Proficiat! Ron Sluyk doet van zich spreken op stek 4 waar hij met 8.580 gram een mooie 2e plaats scoort. Zelf zit ik op stek 15 waar ik een 10-tal vissen vang waaronder wat bliek en kolblei maar ook enkele dikke platten. Bij mekaar 7.800 gram goed voor een 3-tje. Siem Pellekooren op staartnr 16 wordt 4e met 6.170 gram en vangt de grootste vis tot nu toe in de competitie met een platte van 58cm. Gert v/d Bosch completeert de top-5 met een vangstgewicht van 5.930 gram. De kopgroep krijgt vorming en luidt op dit moment: Reichard 6 punten, Geerlings 7 pt, W. van Leeuwen 12 pt, Sluyk 13 pt en v/d Stoel 19 pt.


Aarkanaal (Ter Aar) 03-04-23 /9C - NO4 - zonnig

Rinus: een weekend met 2 uitersten qua vangst, allereerst afgelopen zaterdag in de Ringvaart nabij Leimuiden waar PeterG en ik de ‘boel gaan verkennen’ met het oog a.s. wedstrijd hier. Nou veel wijzer zijn we niet geworden of eigenlijk wel, de rivierdonderpads hebben hier (vandaag??) de overhand en vormen een ware plaag. Maakt niet uit welke afstand je vist ze zitten overal, exemplaren van 12-13 cm maar ook guppies van 7cm. Dan moet je echt aan de bak om een paar ons op de weegschaal te brengen. Weliswaar vangen we ook enkele (mooie) voorns maar te weinig. Dit beeld verandert gedurende de morgen niet. En passant hoor ik eind v/d morgen dat de Brasem zijn eerste competitiewedstrijd heeft afgewerkt en wel aan de Leidsche Vaart. Naar verluid wordt er gewonnen met 16 kilo op de kop en volgt nummer twee met 8,4kg op de staart, tussenin gewichten van 2-4 kilo. Martin vist in de Heimanswetering en is tevreden over zijn vangst zowel met de stok als feeder, zeg maar bij elkaar zo’n 6-7kg. Op zondagmorgen is de beurt aan JanV die een puike morgen heeft aan het Aarkanaal met niet minder dan 40 vissen waarvan naar eigen zeggen 20-25 mooie brasems. Alles gevangen met de stok op 11m en met maden, een mooie vangst. Van dit bericht maken we direct werk op maandag (vandaag), Gert, Martin en ik willen dit natuurlijk ook beleven!? Maar bij het vissen is eigenlijk geen dag hetzelfde, zoals zal blijken. Er wordt wel een aardig visje gevangen maar niet overdreven. Zo kom ikzelf bijvoorbeeld tot ruim 50 voorns en bliekjes met de vaste stok en pas na 4 uur vissen vang ik 4 platten binnen de laatste 3 kwartier, op zich weer opmerkelijk. Martin gaat de strijd nog aan met een mooie spiegelkarper aan de feeder waarvan de foto richting de skp Gouda gaat voor het project ‘spiegelkarpers’. Gert is tevreden over zijn vangst van wat brasem en blieken.


Oude Rijn (Zwammerdam) 29-03-23 /10C - ZW4 - bewolkt

Rinus: de 2e wedstrijd v/d ouderencompetitie van HSW staat geprogrammeerd op de Oude Rijn traject ijsbaan-futenbos. Vooral in deze periode v/h jaar een aantrekkelijk parcours om te vissen én te vangen, een goede loting is haast geboden voor een goede uitslag. Maar ja, geef een groep van 17 deelnemers allemaal maar eens een hotspot……!? Dat gaat natuurlijk niet, het is overigens niet iets nieuws maar wel op vele wateren aan de orde en dat weten we allemaal wel. Hoe dan ook, iedereen gaat vol goede moed van start, eindelijk eens een keer zonder harde wind en/of regen. Al snel worden de eerste vissen gevangen en zoals in de pauze zal blijken wordt er aardig gevangen al is dat niet bij iedereen zo. Maar er komt nog een tweede helft en die verloopt voor de meeste redelijk naar wens. Op kantnr 4 is Ron Hofland goed bezig zowel met de stok als feeder. Keer op keer staat de top krom of is de dobber verdwenen en uiteindelijk komt hij uit op 17.030 gram, goed voor de winst en met 2 punten zet hij de concurrentie goed op afstand. Opmerkelijk verder zijn vangst van een kapitale baars van 1.400 gram, Rob Jenner verderop in het parcours pakte eveneens zo’n knots. Op stek 3 doet Koos van Herk eveneens zijn best en sleept met exact een kilo minder (16.030 gr) 2 punten uit de strijd. Op kopnr 1 scoort Arie Boom met 12.040 gram een mooie derde plaats. Zelf vis ik op stek 6 met 11.350 gram 4 punten bij elkaar. Tot een half uur voor tijd had ik nauwelijks enig gewicht in de schaal te brengen, maar door de lijn een meter te verlengen en een windowkorf te monteren haal ik nog 7 platten over de streep. De 5e plaats is voor Jan van Dam met 10.830 gram gevangen op stek 2. De volledige uitslag en tussenstand is te vinden via deze link op de site van HSW.


Oude Rijn/Amsteldrecht/Amstel 26-03-23 /8C - NO3 - bewolkt

Rinus: Wim Pansier wint editie 2023 van de John Kooij 4-daagse door op de laatste dag een 1-tje te vissen met ruim 18 kilo. Weliswaar op kopnummer A1 (vorige week deed hij dat op staartnr D104), enig fortuin wat loten betreft kan hem dus niet ontzegt worden. Maar als je 3x een één vist en 1x een twee in dit veld van 100 deelnemers ben je van grote klasse en is deze overwinning (volgens mij voor de 2e keer) zeer verdiend, Proficiat! Supersneu natuurlijk voor Gerrit de Groot die 3 weken lang bovenaan staat, door zijn afschrijver van 4 punten op ook op 3 punten totaal eindigt, maar 2e in het eindklassement wordt door minder gewicht (88,5 tegen 68,9 kilo). Evengoed een prima prestatie van Gerrit en de felicitaties. Met 5 punten wordt Leo Koot 3e. Het blijkt dat er in deze laatste wedstrijd weer goed is gevangen (3323 kilo totaal), veelal op de kop- en staartnummers of in de onmiddellijke omgeving daarvan. Goed loten is dus ook een kwaliteit, maar hoeft in sommige gevallen niet effectief te zijn. Zo vangt bijvoorbeeld Ron Sluijk van onze eigen HSW op kopnr B40 ruim 22 kilo maar wordt daarmee slechts 5e in zijn sector. Hoge gewichten dus met twee uitschieters vandaag, dagwinnaar wordt Arjan Klop op kopnummer D92 met 35,9 kilo en met een paar ons minder doet Dirk v/d Schaft op steknr B47 daar weinig voor onder. Zelf kom ik op een (voor mij) nietszeggend nummer 71 te zitten midden in de sector tussen ‘brede stuk’ en haventje Vrouwenakker. Niettemin hou ik wel enig vertrouwen in een goede afloop, immers afgelopen woensdag vang ik 22 platten zo’n 500 meter van dit parcours. Maar je kan ‘oefenen’ totdat je een ons weegt, als ze niet willen bijten bereik je niets. Bij mij duurt het vanmorgen 3,5 uur voor ik de eerste aanbeet krijg en 10 minuten later de tweede en laatste. Dit levert mij 2 platten en 2,7kg op en eindig ver in de achterhoede. Linkerbuur André Multem vangt er ook twee maar die wegen met 5,1kg iets meer. Al met al kunnen we terug kijken op een goede organisatie van dit evenement, één van de weinige nog in deze regio. Dank daarvoor aan John Kooij en zijn mensen, zij hopen de deelnemers volgend jaar weer terug te zien. De uitslag van dag 4+eindstand+ overzicht Frits is te lezen op nr 10+11 via deze link.


Heimanswetering (Woubrugge) 25-03-23 /10C - ZW5/6 - bewolkt

Rinus: voor de 2e wedstrijd van de zomercompetitie van HSW gaan we naar de Heimanswetering en op één na zijn alle deelnemers aanwezig, wind of geen wind. En dat staat er vandaag, windkracht 5 met uitlopers naar 6 uit het ZW en dat betekent dat we (gelukkig) voor de wind zitten. Ondanks dat komen er toch ook vaste stokken uit de foedraal en dan ben je een echte diehard hoor! Uit het totale vangstgewicht van 44,4 kilo door 15 man mag je concluderen dat er niet eens zo slechts is gevangen. Uitschieters zijn er altijd en vandaag is dat Wil-Jan van Leeuwen die 9.290 gram boven het woelige water haalt op stek 4, proficiat met de winst. Zelf kom ik op stek 1 te zitten en leg 6.090 gram in de weegschaal, goed voor een 2-tje. Alles gevangen met (stukje) pier + made op zo’n 10m uit de overzijde. Gijs Geerlings pakt met 5.360 gram 3 punten mee, Ron Sluijk 4 punten met 4.580 gram en Jaap v/d Stoel 5 punten met 4.040 gram.


Oude Rijn/Amsteldrecht/Amstel 19-03-23 /11C - W3 - bewolkt

Rinus: prachtige vangsten op de 3e zondag v/d John Kooij 4-daagse over vrijwel alle 4 parcoursen met een absolute uitschieter op het laatste kantnummer 104 in vak D/2e sector. Hier vist Wim Pansier 43,3 kilo bij elkaar en gaat met de all-over winst aan de haal. Hiermee doet hij goede zaken voor het algemeen klassement waar hij nu op 4 punten staat. Maar dat is niet genoeg voor de koppositie want die is nog steeds in handen van Gerrit de Groot die vandaag aan de Amsteldrecht in vak C/1e sector op nr 63 zijn derde ééntje vist met een vangst van 32,7kg. Proficiat voor beide mannen! Andere opmerkelijke uitslagen – en niet minder fraai – worden gemaakt in sector B1 op nr 28 waar Leo Koot 32,1kg scoort. W. van Hutten legt in sector D1 op nr 91 zo’n 27,4kg in de weegschaal. In vak A gaat de winst naar A. v/d Zwan met 27kg in sector A1 op stek 1, aan de andere kant pakt A. v.d. Stap een ééntje in sector A2 op staartstek 26 met 23kg. Over het algemeen weer de hoogste gewichten op de bekende hotspots zou je kunnen zeggen. Zelf maak ik tussen al dit ‘geweld’ op stek D101 een fikse uitglijder met een slechte score van 11 ptn en 4,5kg. Zal ongetwijfeld iets fout hebben gedaan, te weinig aas gebracht, te schraal voertje, tactische fouten? Bijna iedereen in mijn sector klaagt over lijnzwemmers, zelf zie ik vreemd genoeg geen enkele valse aanbeet! Feit is wel dat ik voor mijn gevoel dicht op mijn buren zit, die op hun beurt weer ‘zeeën’ van ruimte naast zich hebben. Dit wordt dan weer in de hand gewerkt door het grillige verloop van de oever met z’n lange stroken met riet (waar natuurlijk niet in geknipt mag worden)! De juiste oorzaak voor slechte resultaten is bij het vissen dikwijls niet te achterhalen, licht frustrerend is het wel. Gelukkig leg ik dit makkelijk naast me neer en kijk uit naar dag 4 aan de Amsteldrecht.


Oude Rijn (traject 5) ijsbaan-futenbos is gisteren (18/3) het strijdtoneel voor de 1e wedstrijd v/d zomercompetitie van HSW. Hiervoor zijn alle 16 deelnemers van de partij en na welkom, betalen inleg etc. gaan we over tot de loting die zoals gewoonlijk hier belangrijk is. Maar eerst nog even enkele andere hengelaars ‘te woord staan’, zij claimen namelijk ook een wedstrijd op dit traject (maar hebben de vergunning niet bij de hand)!? Ik kan me haast niet voorstellen dat de Leidsche Bond dubbele toezeggingen doet op trajecten aan de Oude Rijn!? De vangst is vandaag redelijk over het algeheel genomen en gezamenlijk halen we 46,8 kilo witvis boven water, het merendeel wordt gevangen ‘links v/h brugje’. En daar loot ikzelf kantnr 4 waar ik zowel de feeder als de vaste stok klaar zet. Met laatstgenoemde hengel vang ik zegge en schrijve 2 bliekjes, het moet dus van de feeder komen. Daarvan zet ik er 2 klaar, één op 7m uit de overzijde en de ander net over de midden. Beide afstanden bezorgen mij vandaag enkele vissen, 12 stuks in totaal die bij elkaar 10.300 gram wegen en goed zijn voor de eerste winst in dit seizoen. Op kantnr 2 vist Jaap v/d Stoel een 2-je met 5.330 gr en Gijs Geerlings op stek 5 een 3-tje met 4.940 gr. Jan v/d Schee wordt 4e met 4.630 gr en Wil-Jan van Leeuwen 5e met 3.640 gr.


Heimanswetering-molen, met de 1e ouderenwedstrijd afgelopen woensdag (15/3) in dit water gaat het wedstrijdseizoen 2023 van HSW van start. Deze competitie telt 18 deelnemers. Wat kan je verwachten na een koude periode op een water dat door de meeste als ‘altijd lastig’ wordt beschouwd. Helaas vandaag nog niet al te veel, ofschoon de uitslag van de eerste vijf in de uitslag anders doet vermoeden. Met 16 man aanwezig vangen we gezamenlijk 27,7 kilo hetgeen natuurlijk magertjes is. Niettemin wordt er met een keurige score gewonnen door Ron Hofland die op stek 14 een mooie 7.070 gram laat noteren, proficiat! Op kopnr 1 vist Jaap v/d Stoel met 5.050 gr naar de tweede plaats, Gert v/d Bosch scoort 3 punten met 3.140 gr op stek 15. Vierde wordt Guus Leer met 2.590 gr en vijfde Wil-Jan van Leeuwen met 2.060 gr. Zelf haal ik 7 punten binnen met 1.430 gr, hoofdzakelijk met de feeder op de middellange afstand. De kop is eraf, zeggen we maar weer zeggen!


Oude Rijn/Amsteldrecht/Amstel 12-03-23 /7C - ZW4 - bewolkt

Rinus: wederom een week met ‘winterachtige’ trekjes achter de rug en dat heeft gezorgd voor matige vangsten, uitzonderingen daargelaten. Bijvoorbeeld afgelopen woensdag in het Aarkanaal waar ik totaal verrast werd door de vangst van 13 brasems waaronder enkele zeer fraaie exemplaren, na een zeer koude nacht. Gelukkig zijn de nachtvorsten nu even weg en dat kan positief werken op de vangsten van vandaag in de 2e wedstrijd v/d John Kooij 4-daagse. Bovendien staat de biologische klok van de vissen niet stil, dus moet er gegeten worden wil de vis energie hebben voor de paai. Die vooruitgang is voorzichtig te merken aan de uitslagen in sommige sectoren, ofschoon er ook vandaag weer ‘nullen’ worden gescoord. Kenmerkend bij de ‘goede’ uitslagen is dat deze dan weer vallen op het zelfde kantnummer of in de directe omgeving daarvan, maar dat is in feite niets nieuws. Ik moet vandaag naar vak A in Nieuwerbrug en stek 4 komt voor mij uit de emmer. Mijn eerste gedachte is impulsief: kansloos! Hier heb je immers te maken met de (meestal) goede nummers op links bij Lievaart tegenover de huizen en de 2 kopnummers rechts v/h brugje waar overigens vorige week niet of nauwelijks werd gevangen. Maar de ene week is de andere niet en vol goede moed zet ik de spullen klaar d.w.z. één feeder op 5m uit de overzijde en eentje dichtbij op 13m. Frappant zeg ik gelijk dat alles qua vangst en beet zich afspeelt op de korte afstand, ondanks vele pogingen met allerlei aas aan de overkant. Dit alles levert mij een 6-tal platten op die gezamenlijk 5,9kg wegen maar slechts 8 punten scoort. Dit hadden een paar punten minder kunnen zijn, ware het niet dat twee flinke brasems voortijdig weer voor de vrijheid kiezen, héél jammer maar niet meer dan dat! Zoals gezegd kan er in één week veel veranderen, want werd op kopnr 1 vorige zondag niets gevangen, nu komt er de winnaar vandaan in de persoon van Jack Valkenburg die keurig 15,2kg op de weegschaal legt. Peter Koopman wordt tweede met 11,4kg op stek 11 waar vorige week ook hoog werd gescoord. Sector A2 wordt net als vorige week gewonnen op staartnr 26, nu door Gerrit de Groot met 8,6kg. Hiermee doet Gerrit goede zaken want hij staat in de tussenstand nu met 2 punten aan kop, al moet hij deze plek delen met Cor Kraaij die eveneens zijn tweede sectorwinst (in B2) boekt met 12kg. Verder nog bijzonder fraaie vangsten her en der met als uitschieter de overall winst in sector D1 van Dirk v/d Schaft met 23,6kg op kopstek 79 aan de Amstel. Maar zoals gezegd gaat dit helaas niet overal op want de sectoren C2 en D2 komen er bekaaid vanaf beide met 6-7 ‘nullen’. Volgende zondag zijn we wéér een week verder in de tijd! 


Oude Rijn/Amsteldrecht/Amstel 05-03-23 /5C - NW3 - bewolkt

Rinus: na een week van mindere vangsten op de Oude Rijn, afgelopen zaterdag zelfs 3 uur voor ‘Jan met de korte achternaam’ gezeten, gaan we vandaag van start met de 4-daagse van John Kooij. Na de tweede nacht zonder nachtvorst zijn de verwachtingen op redelijke vangsten hoopvol, maar er blijven bepaalde stukken op de trajecten die vast en zeker te maken krijgen met weinig of helemaal geen vangst. Kijk de uitslagen van alle jaren op de eerste zondag (van de vier) maar na. Doch het kan zomaar anders zijn met de twee ‘nieuwe’ trajecten die John dit jaar heeft ingevoerd (Amsteldrecht en Amstel) naast de vertrouwde Buitenkerk en Nieuwerbrug aan de Oude Rijn. Nog een verandering van John is de manier van loten (de vakken digitaal en de steknrs aan de waterkant) en het laten vallen v/h vaste stok vak. Loten dus tussen 7 en 7.30 uur en daarvoor meld ik mij zo rond 7.20u voor vak B aan de Buitenkerk bij Zwammerdam brug. Er liggen nog 3 kokertjes in de emmer en ik pak degene met daarin de gewilde kopstek B27, hoe raar kan het lopen!? Met nog anderhalf uur van voorbereiding voor de boeg zet ik 3 feeders klaar, 1 op 15m kortbij, 1 op 10m uit de andere oever en 1 op 3m uit die oever. Hiermee moet ‘de klus’ geklaard worden! Maar zo eenvoudig liggen de zaken niet kom ik tot de ontdekking, het eerste anderhalf uur blijf ik verstoken van welke aanbeet dan ook. Maar dan op de ‘verre’ afstand zie ik een frutseltje op de top dat lijkt op aanwezigheid van vis gevolgd door een minuscuul haaltje, toch maar aantikken en hangen! Voorzichtig binnen halen want je weet nooit hoe de vis ‘gehaakt’ is en na een paar minuten ligt de eerste brasem (ca. 2,5kg) veilig in het net. Om een lang verhaal kort te maken, er zullen er nog 7 volgen verspreid over de resterende tijd en verdeeld over de 2 verre stekken, deze wegen gezamenlijk 8,3kg en dat blijkt uiteindelijk de 3e prijs+pool op de leveren in mijn sector. Op de 15m stek overigens nooit beet gehad. Op de staartnummers v/d sector wordt 26 kilo (Wim Pansier) en 13kg (N. de Vries) gevangen, tussenin vist Sipko zich met 7,2kg naar een 4-tje. Verdere informatie over vangsten en uitslagen vind je via onderstaande link. De beste vangsten zijn gerealiseerd in de Amsteldrecht en Amstel, in dit laatste water in vak D sector 2 vist Gerrit de Groot met 27 kilo naar de overall winst en gaat met de superpool naar huis. In vak C aan de Amsteldrecht doen Joop Wilderink en Cor Kraaij goede zaken met de sectorwinst. De goede vangsten op deze trajecten zijn op zich niet zo verwonderlijk ofschoon het niet ‘alledaags’ is voor deze tijd van het jaar. Vak A sector 1 (Nieuwerbrug) komt qua vangst helaas als minste uit de bus, maar hopelijk verbetert zich dat de komende weken!!?? 


Oude Rijn (Alphen) 27-02-23 /5C - NO3 - zonnig

Rinus: vorige week woensdag brengen we een bezoekje aan de Amsteldrecht vooraan bij de sluis waar we met de vertrouwde feeder aan de slag gaan. Het wordt een dag van alles (bij de één) of niks (bij de ander), gelukkig hoor ik vandaag tot de eerste categorie. In de loop van de dag gaat bij mij met enige frequentie de top om, de ene keer voorzichtig, de andere keer resoluut. Dat resulteert in een 10-tal brasems die gemiddeld rond de 2kg wegen, één uitschieter van 2,8kg. In feite heb ik met alle soorten aas gevangen, wat aangeeft dat ‘ze’ vandaag niet lieskeurig zijn. Een heerlijke dag.

Op donderdag verkies ik om een paar uurtjes te vissen met de vaste stok in de Oude Rijn nabij Alphen en ook hier ben ik uitermate tevreden met de vangst van 45 vissen. Hieronder een 5-tal platten, blieken, voorns en voor de helft klein spul. Caster en/of maden zijn hier in trek.

Vandaag maandag ga ik nogmaals naar de Rijn nu omgeving opleidingsboot. Het heeft vannacht een paar graden gevroren dus verwacht ik wel weer een heel ander verhaal en dat klopt! Ik vis met de lichtste feeder op ca. 30m en krijg op enkele beten na met de eerste korven pas weer na ruim een uur beet. Dat levert een platje op van ca. 8 ons. Daarna zijn het overwegend minuscule aanbeten die verspreid over de laatste paar uren leiden tot bij elkaar 9 vissen, t.w. skimmers en enkele voorns. 2-3 pinkies op haakje 16 zijn dit keer uitermate favoriet.


Oude Rijn (Alphen) 18-02-23 /10C - W5 - bewolkt

Rinus: afgelopen week stond qua vangst in het teken van de aantallen, maar dan meer in negatieve zin, het formaat van de gevangen vis maakte echter weer veel goed. Om te beginnen vorige week zaterdag in de Amstel bij Uithoorn waar het met 6-7 aanbeten behoorlijk rustig is, deze resulteren in 5 brasems. Op maandag proberen we de Amsteldrecht bij de sluis waar eveneens geen telraam nodig is en ‘ze’ de feeder ook niet uit de steun rukken. Hier worden het slechts een 5-tal beten die 4 platten opleveren, maar bij elkaar gaan ze wel over de 8 kilo heen. Midweeks zijn we te vinden aan de Oude Rijn aan de Rijndijk waar we de eerdere knappe voornvangsten hopen te evenaren. Helaas het wordt qua vangst een droeve morgen voor alle 8-9 vissers die hier verspreid zitten. Eén lichtpuntje valt er wel te melden en dat is de vangst van een bliek en een platte door JanV met de vaste stok in het eerste kwartier en een mooie winde van Leo eveneens met de stok. Het levert mij vandaag 7 voorns en een platje op. Vandaag is het de beurt aan de Oude Rijn nabij de Treinweg waar we pas geleden ons neus nog stoten met slechts 2x een uitgekauwde made over de hele sessie. Nu is er gelukkig iets meer te beleven en ligt er na een klein half uur al een mooie voorn in het net, maar meer dan dat wordt het voorlopig niet. Na héél lang wachten gebeurt er dan eindelijk wat en dit resulteert in 7 mooie platten in het laatste anderhalf uur waarvan de meeste overduidelijk de top doen buigen en laten zien dat ze ‘trek’ hebben. Aan dit alles zal ongetwijfeld de ‘hoge’ temperaturen (ca. 7-10 graden) van de laatste dagen wel debet zijn, het belooft in elk geval veel goeds qua vangsten.  


Oude Rijn (Zwammerdam) 08-02-23 /3C - ZW3 - zonnig

Rinus: deze week qua vangst een paar mindere dagen gehad m.u.v. afgelopen zaterdag waarop we aan de Oude Rijn aan de Rijndijk ri Leiden vertoeven. Heerlijk stuk water om de vaste stok in te zetten maar die levert zegge en schrijve 1 aanbeet en een prachtige voorn op. Met de feeder op 3/4 is er meer te beleven met de vangst van een kleine 30 voorns tussen de 15-27cm en 1 platje, hetgeen een actieve visserij betekent. Op maandag bij de Treinweg is de vis ver te zoeken, althans ze is niet op deze plaats te vinden. Met 1x uitgesopte made moeten we deze sessie maar snel vergeten. Vandaag is er weer iets meer te beleven bij de ijsbaan te Zwammerdam waar we pas om 11 uur van start gaan, koukleumen hè! Ik moet het met slechts 6 vissen doen, enkele platten en een paar voorns. Verderop richting futenbos zit de groep ‘De Boer’, deze diehards zijn om 08.30u en met 3 graden vorst begonnen en hebben met rond de 12 kilo p.p. een leuk netje vis. JanV doet weer zijn vertrouwde Gouwekanaal aan met op zaterdag 11 vissen allen scheppers, maar moet het vandaag stellen met de vangst van slechts 3 exemplaren. Het is nog winter hè!?


Amstel (Uithoorn) 01-02-23 /6C - W5/6 - bewolkt

Rinus: afgelopen week staat in het teken van wisselende vangsten, te beginnen op zaterdag j.l. waarop W-J en ik de gok nemen om het weer eens te proberen in de Amsteldrecht. Op het z.g. brede stuk maken we met de feeder voerstekjes tegen de balk aan overzijde en een aantal meters daar vanaf. Van dit water in wintertijd weten we dat het soms héél lang wachten is op een teken van leven, zo ook zaterdag. Om een lang verhaal kort te maken, we krijgen het toch voor elkaar om enkele vissen te vangen en komen uit op een 4-3 stand in het voordeel van W-J. Qua formaat en gewicht redelijk dus maar de kwantiteit kan beter. Dezelfde dag vist Martin op zijn favoriete stekje aan de Oude Rijn in Bodegraven waar hij met feeder en stok aan 5 platten en 1 voorn komt, voor hem dus hetzelfde verhaal. Op zondag vist JanV aan het Gouwekanaal bij de sluis en komt tot 11 stuks bijna alle scheppers, een verbetering als je de vangst van afgelopen weken hier in ogenschouw neemt. Op maandag gaan Gert en ik eveneens die richting op, maar moeten vanwege de ongunstige harde wind doorrijden richting kleine sluisje willen we gerieflijker zitten. Dit laatste hebben we zeker gedaan maar vangen ho maar, gezamenlijk komen tot drie aanbeten waarvan er één resulteert in een brasem. Deze vang ik vreemd genoeg met de eerste korf. Snel vergeten maar! Vandaag woensdag met de voorspelde windkracht 5-6 moeten we zoeken naar een windluwe stek en die vinden we (met vieren) aan de Amstel bij Uithoorn. En ook hier mag je de vangst op zijn minst verrassend noemen, bij de één goed en bij de ander (veel) minder. Zelf hoor ik tot de eerste categorie want met 13 platten, 3 blieken en 3 voorns mag ik zeker niet klagen en is mijn visdag zeer geslaagd. Ook hier is het weer feederwerk en voornamelijk op afstanden in de zone 3/4 of nog iets verder. Maden blijven vooralsnog tot de favoriete aassoorten horen!


Oude Rijn (Alphen) 26-01-23 / 7C - N4 - half bewolkt

Rinus: door omstandigheden niet gevist de afgelopen week en waren ze mij wel gunstig gezind dan vond ik het waarschijnlijk te koud! Echte diehards gaan natuurlijk wel door, zo werd er zondag j.l. nog een (koppel)wedstrijd gehouden bij temperaturen rond het vriespunt en met winnende gewichten van nog altijd 15-16-17 kilo naar verluid! Maar dan spreken we over een water als de Amstel bij Ouderkerk waar het ook ’s winters redelijk goed toeven is qua vangst. Over de wateren in onze omgeving hoor ik weinig opheffende berichten, ook over die van gisteren word je niet echt vrolijk. Dat heeft n.m.m. alles te maken met het koude, natte, sombere weer op en rond afgelopen weekend. Het is dan ook moeilijk voor te stellen dat er vandaag ineens wel wat ‘te loeren valt’ en komt dat dan door die ene dag met hoge(re) temperaturen!? Hoe dan ook ik pak mijn spullen uit aan de Oude Rijn nabij de Treinweg vanwege de noorden wind. Twee voerstekjes (op 27 en 17m) zoals gewoonlijk bij de start voorzien van 2 korfjes voer+aas, deze bevis ik afwisselend met de lichtste feeder in mijn bezit. Kortbij krijg ik nooit ene beet, de start op 27m levert de eerste drie korven 3 vissen op, is dat verrassend of niet? Daarna is het vreemd genoeg bijna een uur stil waarna vervolgens met enige frequentie een aanbeet te registreren is. Dit mondt uiteindelijk uit in de vangst van 3 voorns, 3 blieken en 10 brasems waarvan één uitschieter met 62cm en 2,9kg. Ook dat vind ik verrassend want dergelijk formaat platte komt hier niet zoveel voor. In elk geval zijn het voornamelijk weer de maden en pinkies die als aas favoriet zijn en mij zodoende een heerlijke visdag bezorgen. We gaan het weer zien komend weekend, de temperaturen zijn licht ‘stijgend’!


Oude Rijn (Alphen) 18-01-23 / 4C - ZW3 - half bewolkt

Rinus: in deze weken van het jaar moeten we het in de meeste waters met minimale vangsten doen, een beter voorbeeld als vandaag valt niet te bedenken. Terwijl ik door omstandigheden pas later op de dag kan aantreden zijn mijn visvrienden reeds aan de slag in de Heimanswetering en Gouwe. Als ik hoor dat om 12 uur de eerste vis nog boven moet komen is mijn keuze voor een ander water snel gemaakt. Het wordt de Oude Rijn omgeving Treinweg waar ik Martin tref net als eerder deze week toen we naar omstandigheden leuk hebben gevangen. En ook nu is er wat te loeren al moet ik daar anderhalf uur op wachten. Ik maak 2 voerstekjes aan voor de lichte feeder die ik om beurten bevis en ook dit keer blijkt de ‘verre’ afstand (ca. 30-32m) het meeste op te leveren. Het worden uiteindelijk 6 brasem(pje)s en een baarsje, zelfde aantal als maandag. Opmerkelijk dat de 2 grootste exemplaren als het ware de hengel van de steun trekken en voor de aanbeten van de kleintjes een loep nodig is. Als laatste vang ik er nog één die ik kwalificeer als 'moeders mooiste', dit vieze exemplaar trekt er behoorlijk aan maar heeft wel een kwartier nodig om weer weg te zwemmen. Een stukje worm + made of pinkie blijkt toch weer het beste aas. Onderlijn 11/00 en haakje 16 doen de rest. Er staan ons opnieuw een aantal nachten met lichte nachtvorst te wachten, ben benieuwd welke invloed dat weer op de vangsten heeft. Wat me verder ook nog verbaast is dat naar verluid vorige week gevangen is in de Amsteldrecht, een water waaraan je in de winter niet als eerste denkt. Toch worden er vangsten gemeld van 1-2-6 en zelfs 9 platten van het hier bekende formaat. Dit dan weer in tegenstelling tot de Amstel (bij Ouderkerk) waar eigenlijk altijd wel een vis(je) te vangen is, zo ook nu volgens de laatste berichten. Hoe dan ook we zijn al weer aardig op weg naar februari waarin we overigens binnen no-time weer in de ‘echte’ winter kunnen geraken.


Gouwe (Waddinxveen) 11-01-23 / 9C - W4 - half bewolkt

Rinus: afgelopen week enkele malen ‘dicht bij  huis’ gevist, in goed gezelschap wisselend per dag met Gert, Erik en JanV. Wederom kunnen we zeggen dat de vangsten niet tegenvallen ofschoon ze per dag toch verschillend zijn. Om te beginnen op zaterdag j.l. waarop we nogmaals de Oude Rijn nabij de Treinweg bezoeken. Met de feeder kom ik op 20 exemplaren waarvan 4-5 platten, een aantal skimmers en wat voorn, geschat gewicht 6-7 kg. Op maandag gaan we naar de Heimanswetering aan de molenkant waar ik met de feeder tot ruim 30 voorns kom en wonderlijk genoeg maar 2 blieken. Vandaag beginnen we in het Gouwekanaal nabij de sluis waar we na 2 uur vissen en de vangst van 4 blieken genoodzaakt zijn om te verkassen, mede door toedoen van zo’n containerschip dat – net als enkele weken terug – zo nodig vlak voor ons moet aanmeren. Maar het is nog vroeg dus inpakken en naar de Gouwe bij de Kouwe Hoek waar ik nog 6 stuks op de teller krijg, 3 platten en 3 skimmers. Rekening houdend met de passage van 2 volle zandschuiten en dat containerschip uiteindelijk nog best tevreden met het resultaat. Maatje van vandaag Jan haalt hier met één van de eerste inworpen en na een paar minuten drillen een mooie spiegelkarper van 46cm op het droge. Ook deze fotografeer ik en doet melding aan de SKP Gouda.


Oude Rijn (Alphen) 03-01-23 / 15C - ZW3 - bewolkt

Rinus: zoals 2022 qua vangst geëindigd is, is het nieuwe seizoen voor mij zo mogelijk nog verrassender begonnen. Vandaag vissen we aan de Oude Rijn nabij de Treinweg waar het met de feeder goed toeven is. Niet minder dan 33 stuks staan er aan het eind van de rit bij mij op de teller, waarvan 5-6 platten, enkele voorns en voor de rest skimmers en blieken voor het merendeel geschept. Het enige ondermaatse voorntje vang ik op 22 meter waar ik bij de start ook een voerplekje heb gemaakt. Maar voor 95% van de tijd vis ik op 35m waar frequent wat te loeren is. Hoewel ik met een piertje of enkele casters ook wel beet krijg, zijn het toch weer de 3-4 (dooie) pinkies die ’t hem doen, in feite niets nieuws onder de zon in vergelijking met eind december. Conclusie: heerlijk gevist en een goede start van 2023.


Gouwe (Waddinxveen) 31-12-22 / 15C - ZW6 - bewolkt/regen

Rinus: de vangsten globaal genomen na de vorstperiode zijn zeer wisselvallig. Zo leverde het urenlang turen naar de dobber in de Oude Rijn bij Bodegraven Martin slechts enkele voorns en een platte op. Zelf kon ik bij Koudekerk niet verder komen  dan een paar zwartbekgrondels, terwijl W-J nog 2 platjes en een voorn boven water toverde. Een ander water dat de naam ‘winterwater’ mag voeren is het Gouwekanaal bij Gouda. Ook hier varieerden de vangsten van helemaal niets tot wel 20 stuks waarvan de meeste geschept moesten worden. Voornamelijk werd hier gevist met de feeder waarbij opmerkelijk genoeg afstanden tussen de 25 en 50m het meest succesvol bleken te zijn. Zelf kon ik er een enkele keer nog 13 stuks op de teller krijgen maar j.l. zaterdag kwam ik niet verder dan 3 stuks en dat ook nog eens binnen het kwartier, na 3 uren vissen! Het hadden er ongetwijfeld meer geworden maar een containerschip, net uit de sluis, vond het nodig om juist voor onze snuit aan te meren. Het water had ineens een bruine kleur, wegwezen! Hierna nog anderhalf uur bij het motorcrossterrein gevist en dat leverde slechts één aanbeet op, die overigens niet te missen was en een spiegelkarper van ca. 45cm bleek te zijn. Net vóór het schepnet koos hij het ruime sop! Op zich weer bijzonder want het bleek de 5e spiegelkarper te zijn die deze week op het traject Gouwekanaal is gevangen. Naar verluid is dit toe te schrijven aan het uitzetten (pas geleden) van deze vissoort door de Spiegelkarperprojectgroep (SKP) Gouda in het kader van een project.

Vandaag op de laatste dag v/h jaar bezoeken we (W-J, Erik en ik) andermaal het Gouwekanaal, doch daar aangekomen staat er wel heel veel wind dus verkiezen we dit keer de Gouwe bij Waddinxveen aan de Kouwe Hoek. Met dit weertype komt uiteraard alleen de feeder uit de foedraal en – naar later blijkt – hoeven we niet eens zo ver te gooien, de vis huist op een afstand van rond de 18-20m. Het wordt voor mij een prima afsluiter v/h jaar, bij de andere twee lukt het helaas minder. Komt dat door de idioot hoge temperaturen voor de tijd v/h jaar of zijn er andere factoren die meespelen? Ik eindig met 20 stuks op de teller, het meeste skimmers van een leuk formaat, een voorn, 2-3 mooie platten en verrassend genoeg 3 spiegelkarpers. Ook deze zijn kennelijk afkomstig van het eerder genoemd karperproject, alle drie tussen de 45-50cm en gevangen met 4 pinkies als aas. Na melding bij de SKP Gouda blijkt dat de eerste karper (foto) is uitgezet op 3-12-2022 nabij de hefbrug in Waddinxveen op een gewicht van 2kg. Heeft deze toch al ruim 2 km gezwommen. Bij deze mijn beste wensen voor 2023 aan alle lezers van deze site en goede vangsten in het nieuwe seizoen.


Rondje langs de velden (Alphen-Zwammerdam) 12-12-22 / 0C - Z2 - half bewolkt

Rinus: voor het laatst afgelopen woensdag gevist met Gert in de Amstel omgeving Uithoorn, water lag er subliem bij, klein trekje richting Amsterdam, weinig wind maar wel de eerste koude nacht! Zou dat dan de boosdoener zijn voor een zeer matige vangst? Kan het me haast niet voorstellen maar het werd wel bewaarheid. Bij mekaar kwamen we niet verder dan 4 platten en 1 voorn. Ook die dag viste Martin in de Oude Rijn bij Bodegraven waar hij ook moeite moest doen om 2 platjes en 13 voorns boven water te krijgen. Naar het weekend toe kwam de kou er nog beter in waardoor ikzelf niet meer gevist heb. Zondag j.l. werd er nog gevist in de Oude Rijn in Nieuwerbrug door Theo en 4 vismaats. Tweeënhalf uur hielden ze het vol met z’n vijven en niet één keer beet, gauw inpakken en naar de warme erwtensoep, aldus Theo. Zondag werd er ook 3 uurtjes gevist door Erik in de Gouwe bij Boonstoppel nabij Waddinxveen met een licht feedertje en haakje 18. Eerst een hoop gefrunnik en 5 voorntjes, daarna opeens een zware bonkende vis dat na een aardige dril een mooi spiegelkarpertje van ca. 2 kg bleek te zijn. Daarna ving hij nog een paar maatvoorns maar opvallend genoeg  geen bliek of brasem. Ook op zondag viste Wil-Jan een koppelwedstrijdje in het AR-Kanaal bij Diemen en blijkbaar wordt daar altijd wel een vis(je) gevangen want samen kwamen zij tot 14kg. Buren links en rechts kwamen tot 15 en 16kg. Vandaag (maandag) na een nacht met meer vorst rij ik een rondje Oude Rijn en bemerk dat het water bij de Buitenkerk grotendeels dicht ligt, vanaf het witte hek tot Alphen voor de helft, terwijl het futenbos open ligt. Hier had gevist kunnen worden, maar ja….! Toch is er vandaag één die alle kou trotseert en dat is diehard W-J die aan de Rijndijk bij Koudekerk nog een feeder uitgooit voor enkele uren. Verrassend zoals hij zelf zegt krijgt hij nog 4 platjes boven water, 2 op 20m en 2 op 35m. Niet voor niks geweest in elk geval!